হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
নিমহান্সনা ৱার্ল্দ হেল্থ ওর্গনাইজেন্না পীবা হকশেলগী থবক তৌবগী মনা নেলসন মন্দেলা এৱার্দ ২০২৪ ফংলে
য়ুনিয়ন হেল্থ মিনিস্তর দোক্তর মনসুখ মন্দাবিয়ানা নিমহান্স থাগৎপা ফোঙদোকখ্রে অমসুং মসি মীওই খুদিংমক অনা-লায়য়েংগী খুদোংচাবা ফংহন্নবা ভারতনা পায়খৎলিবা থবকশিং ইকায়খুম্নবা উৎপা অমনি হায়না ফোঙদোকখি
২০১৯দা ৱার্ল্দ হেল্থ ওর্গনাইজেন্না লিংখৎখিবা হকশেলগী চাউখৎনবা থবক তৌবগী মনা নেলসন মন্দেলা এৱার্দ অসিনা হকশেলগী থবক চাউখৎনবা শিংথাবা য়ানা থবক তৌরিবা লনাই মীওইশিং, মহৈলোয়শঙশিং/ সরকারগী নত্ত্রগা এন.জি.ওশিং ইকায়খুম্নবা উৎলি
মনা পুক্নিং-ৱাখলগী হকশেলগী ফিবম ফনা থম্নবা নিমহান্সনা কৎথোকখিবা অমসুং শিংথাবা য়ানা পাংথোকখিবা থবকশিংগী খুদম অমনি
নিমহান্সনা পুক্নিং-ৱাখলগী হকশেল অমসুং নিউরোসাইন্সকী লমদা মাংজিল থারি, থিজিনবা, তাকপী-তম্বীবা অমসুং অনা-লায়য়েংগী লমদা অনৌবা থবকশিং পায়খৎপদা লমজিংলি
31 MAY 2024 4:22PM by PIB Imphal
ভারত সরকারগী হেল্থ অমসুং ফেমিলি ৱেলফিয়ারগী মখা লৈরিবা লৈবাক অসিগী মরুওইবা মহৈলোয়শঙ অমা ওইরিবা নেসনেল ইন্সতিতুৎ ওফ মেন্তেল হেল্থ এন্দ নিউরো সাইন্সেস(নিমহান্স)তা হকশেলগী থবক চাউখৎনবা থবক তৌবগীদমক ৱার্ল্দ হেল্থ ওর্গনাইজেসন(দব্লিউ.ঐচ.ও) না নেসনেল মন্দেলা এৱার্দ ২০২৪ পীরে।
২০১৯দা ৱার্ল্দ হেল্থ ওর্গনাইজেন্না লিংখৎখিবা হকশেলগী চাউখৎনবা থবক তৌবগী মনা নেলসন মন্দেলা এৱার্দ অসিনা হকশেলগী থবক চাউখৎনবা শিংথাবা য়ানা থবক তৌরিবা লনাই মীওইশিং, মহৈলোয়শঙশিং/ সরকারগী নত্ত্রগা এন.জি.ওশিং ইকায়খুম্নবা উৎলি।
মনা অসি পীরকপদা য়ুনিয়ন হেল্থ মিনিস্তর দোক্তর মনসুখ মন্দাবিয়ানা নিমহান্স থাগৎপা ফোঙদোকখ্রে। মহাক্না হায়খি মসি মীওই খুদিংমক অনা-লায়য়েংগী খুদোংচাবা ফংহন্নবা ভারতনা পায়খৎলিবা থবকশিং ইকায়খুম্নবা উৎপা অমনি।
ভারতনা পায়খৎলিবা থবকশিং অমসুং পুক্নিং-ৱাখলগী হকশেলগী লমদা মাংজিল থানবা থবক অসি ইকায়খুম্নবা উৎলকপদা য়ুনিয়ন হেল্থ সেক্রেতরি শ্রী অপুর্বা চন্দ্রনা মহাক্কী হরাওবা ফোঙদোকখি অমসুং মনা অসিগীদমক নিমহান্স থাগৎপা ফোঙদোকখি।
নিমহান্সকী দিরেক্তর দোক্তর প্রতিমা মুর্তিনা হায়খি ঐখোয়গী মহৈলোয়শঙ অসিগী খোঙচত্তা হকশেলগী থবক চাউখৎনবা থবক তৌবগীদমক লেমজনিঙাই ওইরবা নেলসন মন্দেলা মনা ফংলকপা অসি ঐখোয়গী য়াম্না চাউথোকচনিঙাইনি। মনা অসিগী ঐখোয়গী হৌখ্রবা অমসুং হৌজিক্কী মাইপাকপা খক ইকায়খুম্নবা উৎপা খক নত্তনা নিমহান্স হেক লিংখৎলকপদগী লমজিংদুনা লাক্লবা চৎনবীশিং অমসুং পান্দম অদু মশক খঙবনি। ঐখোয়গী সেবা তৌরিবা মীওইশিংগী পুন্সিদা মশক থোকপা অহোংবা অমা পুরক্নবা অমসুং পুক্নিং-ৱাখলগী হকশেলগী ফিবম চাউখৎহন্নবা ঐখোয়গী পান্দম মখা তানা চৎথনবা মনা অসিনা ঐখোয়গী ফিরেপ অমুক্কা হেন্না চেৎশিনহল্লে।
মনা পুক্নিং-ৱাখলগী হকশেলগী ফিবম ফনা থম্নবা নিমহান্সনা কৎথোকখিবা অমসুং শিংথাবা য়ানা পাংথোকখিবা থবকশিংগী খুদম অমনি। নিমহান্সনা পুক্নিং-ৱাখলগী হকশেল অমসুং নিউরোসাইন্সকী লমদা মাংজিল থারি, থিজিনবা, তাকপী-তম্বীবা অমসুং অনা-লায়য়েংগী লমদা অনৌবা থবকশিং পায়খৎপদা লমজিংলি। তোঙান-তোঙানবা মীওই কাংলুপশিংগী দরকার ওইবশিং ফংহন্নবা ঙম্নবা নিমহান্সনা অৱাংবা থাক্কী পুক্নিং-ৱাখলগী হকশেলগী থৌরম কয়া হৌদোক্লি অমসুং থবক ওইনা পায়খৎলি। মসিনা মীয়ামগী মহৌশাগী অনা-লায়য়েংগী থবকশিংগা পুক্নিং-ৱাখলগী অনা-লায়য়েংগী থবকশিংগা পুনশিনহল্লি, খুন্নাইদা য়ুম্ফম ওইবা লাল্লোং কয়া পায়খৎলি অমসুং দিজিতেল হেল্থগী থবকশিং মাংজিল থানবা পায়খৎলিবা থবকশিং মালেম্না শক খঙলে।
ইন্সতিতুৎ অসিনা চহি ৫০ মপুংফারকপা অমসুং মসিগী মমাঙদা লৈরম্বা ওল ইন্দিয়া ইন্সতিতুৎ ওফ মেন্তেল হেল্থগী চহি ৭০শুরকপা থৌরমদা মনা অসি পীরকপনি। নিমহান্সকী মাইপাকপা অনি ওইনা, মনা অসি মহৈলোয়শঙ অসিগী ইনাকখুল্লবা পুক্কৈ অমসুং পুক্নিং-ৱাখলগী হকশেল অমসুং নিউরোসাইন্সকী লমদা লেপ্তনা অওনবা পুরক্লিবা অসি মশক তাকপনি।
ভারতনা হৌখিবা চহি খর অসিদা পুক্নিং-ৱাখলগী হকশেলগী লমদা মরুওইবা থবক কয়া পায়খৎলে। নেসনেল হেল্থ মিসিনগী মখাদা ঙসি লৈবাক শীনবা থুংবগী জিলা খুদিংমক্তা মেন্তেল হেল্থ য়ুনিতশিং মতেং পাংলে। ওক্তোবর ১০,২০২২ দা হৌদোকখিবা ভারতকী তেলি মেন্তেল হেল্থ হেপ্ললাইন, তেলি মনাস হন্দক কোল লাখ ১০ ফংদুনা অচৌবা মাইপাকপা অমা পুরক্লে।
থৌরম অদুদা য়ুনিয়ন হেল্থ মিনিস্ত্রিগী এদিসনেল সেক্রেতরি হেকালি জিমোমি অমসুং য়ুনিয়ন হেল্থ মিনিস্ত্রিগী অতোপ্পা সেনিয়ার ওফিসিএলশিং শরুক য়াখি।

Ministry of Health and Family Welfare
NIMHANS bags the Nelson Mandela Award for Health Promotion for 2024 by the World Health Organization
Dr Mansukh Mandaviya, Union Health Minister congratulates NIMHANS and highlighted that it is “a recognition of India's efforts in inclusive healthcare”
Nelson Mandela Award for Health Promotion, established by WHO in 2019, recognizes individuals, institutions and/or governmental or non-governmental organizations that have demonstrated remarkable contributions to health promotion
The award is a testament to NIMHANS’ dedication and outstanding contributions to promoting mental health and well-being
NIMHANS has been at the forefront of mental health and neurosciences, championing innovative approaches to research, education, and patient care
31 MAY 2024 4:22PM by PIB Delhi
National Institute of Mental Health & Neuro Sciences (NIMHANS), Bengaluru, an Institute of National Importance under the Ministry of Health and Family Welfare, Government of India has been awarded with the Nelson Mandela Award for Health Promotion for 2024 by the World Health Organization (WHO).
The Nelson Mandela Award for Health Promotion, established by WHO in 2019, recognizes individuals, institutions and/or governmental or non-governmental organizations that have demonstrated remarkable contributions to health promotion.
Union Health Minister, Dr Mansukh Mandaviya congratulated NIMHANS on being conferred with this award. He stated that it is “a recognition of India's efforts in inclusive healthcare.”
Shri Apurva Chandra, Union Health Secretary expressed his happiness at the recognition of India's efforts and pioneering work in the field of mental health and congratulated NIMHANS for this achievement.
“We are immensely proud to receive the prestigious Nelson Mandela Award for Health Promotion at this juncture of our institutional journey,” said Dr. Pratima Murthy, Director, NIMHANS. “This award is not only a recognition of our past and present achievements but also a validation to the enduring legacy and vision that has guided NIMHANS since its inception. It reinforces our resolve to continue our mission of promoting mental health and well-being – making a tangible difference in the lives of those we serve”, she stated.
The award is a testament to NIMHANS' dedication and outstanding contributions to promoting mental health and well-being. NIMHANS has been at the forefront of mental health and neurosciences, championing innovative approaches to research, education, and patient care. It has been instrumental in initiating and implementing avant-garde mental health programs that address the needs of diverse populations. Its efforts in integrating mental health care into general health care, developing community-based strategies, and pioneering digital health interventions have been recognized globally.
This accolade arrives at a particularly momentous time for NIMHANS, as the Institute celebrates 50 years of its formation and the 70th anniversary of its precursor, the All India Institute of Mental Health (AIIMH). As NIMHANS marks the dual milestone, the award holds special significance, highlighting the Institute's rich legacy and continuous evolution in the field of mental health and neurosciences.
India has made major strides in the field of mental health in recent times. Mental Health Units are supported in almost all districts of the country today through the National Health Mission. India's national tele mental health helpline, Tele MANAS, which was launched on 10th Oct 2022 also recently achieved the landmark of having handled 10 lakh calls.
Ms. Hekali Zhimomi, Addl. Secretary, Union Health Ministry and other senior officials of the Union Health Ministry were present on the occasion.