হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
ভারতকী নেসনেল তেলি মেন্তেল হেল্থ প্রোগ্রাম মখাদা শিংথানিঙাই ওইনা মাইপাকপা অমদা, ওক্তোবর ২০২২দগী মসি হেক হৌদোকপদগী তেলি-মনাস হেল্পলাইন্না কোল লাখ ১০ হেন্না ফংলে
রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তিশিং শীনবা থুংনা তেলি মনাস সেল ৫১ মথৌ পাংথোক্লে
নোংমদা চাংচৎ অমদা কোল ৩,৫০০ ফংলে
29 MAY 2024 3:41PM by PIB Imphal
ভারত্তা তেলি-মেন্তেল হেল্থ প্রোগ্রাম শিংথানিঙাই ওইনা মাইপাক্লে, মসিগী তেলি-মনাস তোল ফ্রি নম্বরদা কোল লাখ ১০ হেন্না ফংলে, নোংমদা চাংচত্তা কোল ৩,৫০০ ফংলে। লৈবাক শীনবা থুংনা পুক্নিং-ৱাখলগী হকশেলগী খুদোংচাবা ফংবা হেনগৎহন্নবা ওক্তোর ২০২২দা থৌরম অসি ভারত সরকারনা হৌদোকখিবনি অমসুং রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তিশিং শীনবা থুংনা তেলি মনাস সেল ৫১ মথৌ পাংথোক্লি।
তেলি-মনাস তোল-ফ্রি হেল্পলাইন নম্বরশিং ১২২১৬ নত্ত্রগা ১-৮০০-৮৯১-৪৪৬১ অসি তোঙান-তোঙানবা লোলশিংদা ফংলি অমসুং কোল তৌরিক্লিবশিং অমসুং পুক্নিং-ৱাখলগী হকশেলগী লমদা থবক তৌরিবশিংগা পাউ ফাওন্নবগী খুদোংচাবা পীরি।
লৈবাক অসিদা পুক্নিং-ৱাখলগী হকশেলগী থবকশিংগী মরমদা ৱাখল তাবা অমসুং শীজিন্নবা হেনগৎলকপগী মমি তাবা ওইনা, তেলি-মনাস হেল্পলাইন্দা কোল তৌরকপা মীওই মশিং লেপ্তনা হেনগৎলক্লি অমসুং ২০২২দা মশিং ১২,০০০ রোম ওইরম্বদগী ২০২৪দা ৯০,০০০দা হেনগৎলক্লে। কোল তৌবা হেনগৎলকপা অসিনা মীওই খুদিংমক মখোয়গী দরকার ওইবশিং ফংহন্নবা পুক্নিং-ৱাখলগী হকশেলগী থবকশিং পাকথোক-চাউথোকহনবা অমসুং মখা তানা শেন থাদবগী মরুওইবা অদু উৎথোক্লে।
হৌজিক পুক্নিং-ৱাখলগী হকশেলগী থবকশিংগী খুদোংচাবশিং ফংলিবশিংগী ওইনা মখা তানা লায়য়েংনবা অমুক হন্না কোল তৌবগী খুদোংচাবশিং লৈরে। হৌজিক লৈরিবা পুক্নিং-ৱাখলগী হকশেলগী মচাক-মথুমশিং অমসুং দিজিতেল নেতৱার্ক অসি শম্নহন্দুনা, তেলি মনাস অসি লৈবাক অসিগী পুক্নিং-ৱাখলগী হকশেলগী দরকার ওইবশিং ফংহন্নবা তঙাইফদবা মফম অমা ওইরে।
পুক্নিং-ৱাখলগী হকশেলগী অৱাবশিং থেংননবা ভারতনা হৌজিক পায়খৎলিবা থবকশিং শিংথানিঙাই ওইনা মাইপাকপা অমা ওইনা খুদোংথিনিঙাই ওইবা মীওই কাংলুপশিং পান্দম থমদুনা সরকারনা পুক্নিং-ৱাখলগী হকশেলগী থবকশিং পাকথোক-চাউথোকহল্লে অমসুং লৈবাক শীনবা থুংনা লৈরিবা লনাই মীওইশিং অমসুং য়ুমথোংশিংদা মতেং পীরে।
খুমাঙচাউশিনবা ওইনা, ই-সঞ্জিবানিগুম্বা থবকশিং পুনশিনবা অসিনা খুদোংচাবা অসি ফংবা হেনগৎহনগনি অমসুং কান্নবা হেনগনি। মীয়াম ৱাখল তাহনবা অমসুং ফংহনবা হেনগৎহন্দুনা, তেলি মনাসনা লৈবাক অসিনা মায়োক্নরিবা পুক্নিং-ৱাখলগী হকশেলগী থবকশিংগী শিংনবশিং কোকহনবদা মতেং পাংগনি।

Ministry of Health and Family Welfare
In a significant milestone achieved under the National Tele Mental Health Programme of India, the Tele-MANAS Helpline receives over 10 lakh calls since its launch in October 2022
51 Tele MANAS cells operational across all States and Union Territories
An average of 3,500 calls per day received on the platform
29 MAY 2024 3:41PM by PIB Delhi
The National Tele-Mental Health Programme in India has reached a significant milestone, receiving over 10 lakh calls on its Tele-MANAS toll-free number, averaging 3,500 calls per day. Launched by the Government of India in October 2022 to enhance mental health service delivery nationwide, the Programme operates 51 Tele-MANAS cells across all States and Union territories.
The Tele MANAS toll-free helpline numbers 14416 or 1-800-891-4416 offer multi-language support and have been pivotal in facilitating communication between callers and mental health professionals.
Reflecting increased awareness and utilization of mental health services in the country, the Tele-MANAS helpline has seen a steady increase in the number of callers, growing from around 12,000 in December 2022 to over 90,000 in May 2024. This increase in engagement also underscores the importance of continued investment and expansion of mental health initiatives to ensure that everyone has access to the support they need.
To ensure ongoing care and support for those accessing mental health services, the platform incorporates call-backs for follow-up. By linking existing mental health resources and establishing a comprehensive digital network, Tele-MANAS has become an essential platform for addressing the nation’s mental health needs.
The government's dedication to expanding mental health services, particularly targeting vulnerable populations represents a significant milestone in India's ongoing efforts to combat the mental health crisis and ensure support for all individuals and households across the country.
Moving forward, integration with initiatives like e Sanjeevani will further enhance accessibility and effectiveness of the platform. By continuing to promote awareness and accessibility, Tele MANAS can further contribute to addressing the mental health challenges facing the nation.