ପରିବେଶ ଓ ଜଙ୍ଗଲ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଜଙ୍ଗଲ ଉପରେ ମିଳିତ ଜାତିସଂଘ ଫୋରମର ୧୯ତମ ଅଧିବେଶନରେ ଭାରତ ଜଙ୍ଗଲ ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ଜଙ୍ଗଲ ପରିଚାଳନା ପଦକ୍ଷେପ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଛି
12 MAY 2024 11:18AM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ ମେ ୬ ତାରିଖରୁ ୧୦ ତାରିଖ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନ୍ୟୁୟର୍କସ୍ଥିତ ଜାତିସଂଘ ମୁଖ୍ୟାଳୟରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ୟୁନାଇଟେଡ୍ ନେସନ୍ସ ଫୋରମ୍ ଅନ୍ ଫରେଷ୍ଟସ୍ (ୟୁଏନ୍ଏଫ୍ଏଫ୍)ର ୧୯ତମ ଅଧିବେଶନରେ ଭାରତ ଅଂଶ ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲା । ଏହି ଅଧିବେଶନରେ ଭାରତ ଜଙ୍ଗଲ ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ଜଙ୍ଗଲ ପରିଚାଳନା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅଗ୍ରଗତି ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲା ଯାହା ଗତ ପନ୍ଦର ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ଜଙ୍ଗଲ ଆଚ୍ଛାଦନ ବୃଦ୍ଧି କରିଛି । ୨୦୧୦ରୁ ୨୦୨୦ ମଧ୍ୟରେ ହାରାହାରି ବାର୍ଷିକ ଜଙ୍ଗଲ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ ତୃତୀୟ ସ୍ଥାନରେ ରହିଛି।
ଜୈବ ବିବିଧତା ଏବଂ ବନ୍ୟପ୍ରାଣୀ ସଂରକ୍ଷଣ ଦିଗରେ ଭାରତ ଉଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା ପ୍ରଦାନ କରିଛି ଏବଂ ଏକ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ବନ୍ୟପ୍ରାଣୀ ଅଭୟାରଣ୍ୟ, ଜାତୀୟ ଉଦ୍ୟାନ, ବ୍ୟାଘ୍ର ସଂରକ୍ଷଣ, ଜୈବମଣ୍ଡଳ ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ବନ୍ୟପ୍ରାଣୀ ବାସସ୍ଥଳୀକୁ ସଂରକ୍ଷିତ ଅଞ୍ଚଳର ନେଟୱାର୍କ ବିସ୍ତାର କରିଛି । ନିକଟରେ ପ୍ରୋଜେକ୍ଟ ଟାଇଗରର ୫୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତି ଏବଂ ପ୍ରୋଜେକ୍ଟ ଏଲିଫେଣ୍ଟର ୩୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତି ଅବସରରେ ପାଳନ କରାଯାଉଥିବା ଏହି ଉତ୍ସବ ପ୍ରଜାତି ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ବାସସ୍ଥାନ ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରତି ଭାରତର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦର୍ଶାଉଛି। ମିଳିତ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ପ୍ରୟାସ ମାଧ୍ୟମରେ ବିଶ୍ୱର ସାତଟି ବିଗ୍ କ୍ୟାଟ୍ ପ୍ରଜାତିର ସୁରକ୍ଷା ଓ ସଂରକ୍ଷଣ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଆଉ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିଗ୍ କ୍ୟାଟ୍ ଆଲାଏନ୍ସ ଗଠନ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଭାରତ ଆଲୋକପାତ କରିଛି।
ବୃକ୍ଷରୋପଣ ପାଇଁ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ଅବକ୍ଷୟ ଜଙ୍ଗଲ ଜମିର ପୁନରୁଦ୍ଧାର ପାଇଁ ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଥିବା 'ଗ୍ରୀନ୍ କ୍ରେଡିଟ୍ ପ୍ରୋଗ୍ରାମ୍'ର ପ୍ରଚଳନ ମଧ୍ୟ ଭାରତ ଅଂଶୀଦାର କରିଛି, ଯାହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଜଳବାୟୁ କାର୍ଯ୍ୟ ପଦକ୍ଷେପକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରିବା।
ଏହା ପୂର୍ବରୁ ଅକ୍ଟୋବର ୨୦୨୩ରେ ଡେରାଡୁନରେ ୟୁଏନଏଫଏଫ ଅଧୀନରେ କଣ୍ଟ୍ରି ଲେଡ ଇନିସିଏଟିଭ୍ ଆୟୋଜନ କରିଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ ୪୦ଟି ଦେଶ ଏବଂ ୨୦ଟି ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସଂଗଠନର ପ୍ରତିନିଧି ମାନେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ଜଙ୍ଗଲ ଅଗ୍ନି ପରିଚାଳନା ଏବଂ ଜଙ୍ଗଲ ସାର୍ଟିଫିକେସନ୍ ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ । ଏହି ପଦକ୍ଷେପର ସୁପାରିଶଗୁଡିକ ୟୁଏନଏଫଏଫ ୧୯ ସମୟରେ ଭାରତ ଦ୍ୱାରା ଉପସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଥିଲା ।
ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ନ୍ୟୁୟର୍କଠାରେ ୟୁଏନ୍ଏଫ୍ଏଫ୍ ୧୯ରେ ସମନ୍ବିତ ଗ୍ରାମୀଣ ଅଗ୍ନି ପରିଚାଳନା ଏଜେନ୍ସି, ପର୍ତ୍ତୁଗାଲ, କୋରିଆ ଫରେଷ୍ଟ ସର୍ଭିସ୍ ଏବଂ ଇଣ୍ଟରନ୍ୟାସନାଲ ଟ୍ରପିକାଲ୍ ଟିମ୍ବର ଅର୍ଗାନାଇଜେସନ୍ (ଆଇଟିଟିଓ) ସହ ଭାଗିଦାରୀରେ 'ସହଯୋଗୀ ଶାସନ ମାଧ୍ୟମରେ ଲ୍ୟାଣ୍ଡସ୍କେପ୍ ଇଣ୍ଟିଗ୍ରେଟେଡ୍ ଅଗ୍ନି ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ନୀତି ଏବଂ ରଣନୀତି' ଶୀର୍ଷକ ଏକ ପାର୍ଶ୍ୱ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଆୟୋଜନ କରିଥିଲା।
ୟୁଏନଏଫଏଫ-୧୯ର ଜଙ୍ଗଲ କ୍ଷୟ ଏବଂ ଜଙ୍ଗଲ କ୍ଷୟକୁ ରୋକିବା ଏବଂ ଭୂମି ଅବକ୍ଷୟକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ଜରୁରୀ ଏବଂ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଘୋଷଣାନାମାରେ ପରିଣତ ହୋଇଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ ଜଙ୍ଗଲ ପାଇଁ ମିଳିତ ଜାତିସଂଘର ରଣନୈତିକ ଯୋଜନାର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ଜଙ୍ଗଲ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଥିଲା ।
ୟୁଏନଏଫଏଫ-୧୯ର ଭାରତୀୟ ପ୍ରତିନିଧି ଦଳର ନେତୃତ୍ୱ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ପରିବେଶ, ଜଙ୍ଗଲ ଓ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସଚିବ ଏବଂ ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଶ୍ରୀ ଜିତେନ୍ଦ୍ର କୁମାର ନେଇଥିଲେ ।

Ministry of Environment, Forest and Climate Change
India highlights Forest Conservation and Sustainable Forest Management initiatives at the 19th Session of the United Nations Forum on Forests
12 MAY 2024 11:18AM by PIB Delhi
India participated in the 19th Session of the United Nations Forum on Forests (UNFF), held at the UN Headquarters in New York from May 6th to 10th May 2024. During the session, India highlighted the Country’s significant advancements in forest conservation and sustainable forest management which led to consistent increase in forest cover over the past fifteen years. Globally, India ranks third in the net gain, in average annual forest area, between 2010 and 2020.
India shared the high priority the Country provides towards biodiversity and wildlife conservation, having expanded the network of protected areas to over a thousand wildlife sanctuaries, national parks, tiger reserves, biosphere reserves, and other wildlife habitats. The recent celebrations marking 50 years of Project Tiger and 30 years of Project Elephant underscore India’s commitment to species conservation and habitat protection. India also highlighted the creation of the International Big Cat Alliance, another important step aimed to protect and conserve the seven big cat species around the world through collaborative international efforts.
India also shared the introduction of the ‘Green Credit Program’, designed to incentivize entities to take up tree plantation and restoration of degraded forest lands, which aims to further strengthen climate action initiatives.
Previously, in October 2023, India hosted the Country Led Initiative under UNFF at Dehradun, attended by representatives from 40 countries and 20 international organizations and held discussions on forest fire management and forest certification. The recommendations from this initiative were presented by India during UNFF 19.
The Ministry also hosted a side event on ‘Principles and Strategies for Landscape Integrated Fire Management through Collaborative Governance’ in partnership with the Agency for Integrated Rural Fire Management, Portugal, the Korea Forest Service, and the International Tropical Timber Organization (ITTO) at the UNFF 19 at New York.
The UNFF 19 culminated in a declaration to take urgent and accelerated actions to halt deforestation and forest degradation and to prevent land degradation, including the implementation of the United Nations Strategic Plan for Forests and the achievement of the Global Forest Goals.
The Indian delegation was led by Shri Jitendra Kumar, Director General of Forests and Special Secretary, Ministry of Environment, Forest and Climate Change, Government of India.