ভাৰতীয় নিৰ্বাচন আয়োগ
ভাৰতীয় নিৰ্বাচন আয়োগে ৰাজনৈতিক দল আৰু তেওঁলোকৰ প্ৰতিনিধিক ছ’চিয়েল মিডিয়া প্লেটফৰ্মৰ দায়িত্বশীল আৰু নৈতিক ব্যৱহাৰৰ নিৰ্দেশনা দিছে
ভুল তথ্য আৰু কৃত্ৰিম বিষয়বস্তুৰ সৈতে মোকাবিলা কৰিবলৈ বৰ্তমানৰ আইনী কাঠামো বিশেষভাৱে ৰাজনৈতিক দলসমূহৰ দৃষ্টিগোচৰ কৰা হৈছিল
দলসমূহে তেওঁলোকৰ দৃষ্টিগোচৰ হোৱাৰ ৩ ঘণ্টাৰ ভিতৰত ভুৱা বিষয়বস্তু আঁতৰাব লাগিব
06 MAY 2024 6:47PM by PIB Guwahati
নিৰ্বাচনী প্ৰচাৰৰ বাবে ছ’চিয়েল মিডিয়া ব্যৱহাৰ কৰাৰ সময়ত ৰাজনৈতিক দলসমূহ /তেওঁলোকৰ প্ৰতিনিধিয়ে এমচিচি আৰু বিদ্যমান কিছুমান আইনী বিধান উলংঘা কৰাৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি, আয়োগে আজি ৰাজনৈতিক দলসমূহক নিৰ্বাচনী প্ৰচাৰত ছ’চিয়েল মিডিয়াৰ দায়িত্বশীল আৰু নৈতিকভাৱে ব্যৱহাৰ কৰি সকলো অংশীদাৰৰ মাজত সমস্তৰৰ কৰ্মক্ষেত্ৰ নিশ্চিত কৰাৰ বাবে নিৰ্দেশনা জাৰি কৰিছে।
লিংক:
https://www.eci.gov.in/eci-backend/public/api/download?url=LMAhAK6sOPBp%2FNFF0iRfXbEB1EVSLT41NNLRjYNJJP1KivrUxbfqkDatmHy12e%2FztfbUTpXSxLP8g7dpVrk7%2FeVrNt%2BDLH%2BfDYj3Vx2GKWdqTwl8TJ87gdJ3xZOaDBMndOFtn933icz0MOeiesxvsQ%3D%3D
নিৰ্বাচনী প্ৰক্ৰিয়াৰ অখণ্ডতা বজাই ৰখাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি আয়োগে তথ্য বিকৃত কৰা বা ভুল তথ্য প্ৰচাৰ কৰা গভীৰ নকল সৃষ্টিৰ বাবে এআই ভিত্তিক সঁজুলিৰ অপব্যৱহাৰৰ বিৰুদ্ধেও দলসমূহক সকীয়াই দিছে। ইচিআইয়ে বৰ্তমানৰ আইনী বিধানসমূহ ৰাজনৈতিক দলসমূহৰ দৃষ্টিগোচৰ কৰিছে যি গভীৰ নকল ব্যৱহাৰ কৰি উপস্থাপন কৰা ভুল তথ্য আৰু ছদ্মবেশৰ ব্যৱহাৰৰ বিৰুদ্ধে নিয়ামক কাঠামো নিয়ন্ত্ৰণ কৰে। ইয়াৰ ভিতৰত আছে তথ্য প্ৰযুক্তি আইন, ২০০০ আৰু তথ্য প্ৰযুক্তি (মধ্যস্থতাকাৰী নিৰ্দেশনা আৰু ডিজিটেল মিডিয়া নৈতিকতা সংহিতা) নিয়ম ২০২১, ভাৰতীয় দণ্ডবিধি আৰু দুখন আইন ক্ৰমে জনপ্ৰতিনিধি আইন, ১৯৫০ আৰু ১৯৫১ৰ ব্যৱস্থাৱলী আৰু আৰ্হি আচৰণ বিধিৰ বিধানসমূহ।
বৰ্তমানৰ আইনী বিধানসমূহৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি অন্যান্য নিৰ্দেশনাৰ লগতে দলসমূহক বিশেষভাৱে নিৰ্দেশ দিয়া হৈছে যে গভীৰ ভুৱা অডিঅ’/ভিডিঅ’ প্ৰকাশ আৰু প্ৰচাৰৰ পৰা বিৰত থাকিব লাগে, যিকোনো ভুল তথ্য বা স্পষ্টভাৱে মিছা, অসত্য বা বিভ্ৰান্তিকৰ প্ৰকৃতিৰ তথ্য প্ৰচাৰ কৰিব নালাগে, মহিলাৰ প্ৰতি অপমানজনক বিষয়বস্তু পোষ্ট কৰাৰ পৰা বিৰত থাকিব লাগে, অভিযানত শিশুক ব্যৱহাৰ কৰাৰ পৰা বিৰত থাকিব লাগে, হিংসা বা জীৱ-জন্তুৰ ক্ষতিৰ চিত্ৰণ এৰাই চলিব লাগে।
দলসমূহক নিৰ্দেশ দিয়া হৈছে যে এনে যিকোনো বিষয়বস্তু তেওঁলোকৰ দৃষ্টিলৈ অনাৰ তিনি ঘণ্টাৰ ভিতৰত তৎকালীনভাৱে আঁতৰাই পেলাব লাগে, তেওঁলোকৰ দলৰ দায়িত্ববাহী ব্যক্তিজনক সকীয়াই দিব লাগে, সংশ্লিষ্ট প্লেটফৰ্মত অবৈধ তথ্য আৰু ভুৱা ব্যৱহাৰকাৰী একাউণ্টৰ ৰিপৰ্ট দিব লাগে, আৰু স্থায়ী সমস্যাসমূহ তথ্য প্ৰযুক্তি (মধ্যস্থতাকাৰী নিৰ্দেশনা আৰু ডিজিটেল মিডিয়া নৈতিকতা সংহিতা) নিয়ম, ২০২১ৰ নিয়ম ৩এৰ অধীনত অভিযোগ আপীল সমিতিলৈ তৎক্ষণাৎ পঠিয়াব লাগে।

Election Commission
ECI directs responsible and ethical use of social media platforms by political parties and their representatives
Existing legal framework to deal with misinformation and synthetic content specifically brought to the notice of political parties
Parties to remove fake content within 3 hours of coming to their notice
06 MAY 2024 6:47PM by PIB Delhi
Taking cognizance of the certain violations of MCC and the extant legal provisions by Political Parties /their representatives while using social media for election campaigning, the Commission today has issued directions to political parties for responsible and ethical use of social media in election campaigning to ensure level playing field among all stakeholders.
Link:
https://www.eci.gov.in/eci-backend/public/api/download?url=LMAhAK6sOPBp%2FNFF0iRfXbEB1EVSLT41NNLRjYNJJP1KivrUxbfqkDatmHy12e%2FztfbUTpXSxLP8g7dpVrk7%2FeVrNt%2BDLH%2BfDYj3Vx2GKWdqTwl8TJ87gdJ3xZOaDBMndOFtn933icz0MOeiesxvsQ%3D%3D
The Commission has also warned the parties against misuse of AI based tools to create deep fakes that distort information or propagate misinformation, emphasising the need to uphold the integrity of the electoral process. The ECI has brought to the notice of political parties the existing legal provisions that govern the regulatory framework against the use of misinformation and impersonation using deep fakes. This includes the Information Technology Act, 2000 and the Information Technology (Intermediary Guidelines and Digital Media Ethics Code) Rules 2021, the Indian Penal Code and framework of the twin acts namely the Representation of People Act, 1950 and 1951 and the provisions of the Model Code of Conduct.
In view of the existing legal provisions, amongst other directions, the parties have been specifically directed to refrain from publishing and circulating deep fake audios/videos, disseminate any misinformation or information which is patently false, untrue or misleading in nature, to refrain from posting derogatory content towards women, to abstain from using children in campaigns, to avoid depicting violence or harm to animals.
The parties have been directed to promptly remove any such content within three hours of bringing it to their notice, warn the person responsible in their party, reporting unlawful information and fake user accounts to respective platforms, and escalate persistent issues to the Grievance Appellate Committee under Rule 3A of the Information Technology (Intermediary Guidelines and Digital Media Ethics Code) Rules, 2021.