Election Commission
Voting by tribal communities blossoms as ECI’s outreach to them bears fruit
ECI's efforts over last two years brings PVTG Communities & tribals into electoral process in a big way
01 MAY 2024 2:46PM by PIB Delhi
ECI’s efforts, over last two years, for inclusion of PVTG (Particularly Vulnerable Tribal Groups) communities and other tribal groups in the electoral process have borne fruit with scenes of tribal groups in various States/UTs participating enthusiastically in phase 1 and phase 2 of the GE 2024 at polling stations. In a historic move, the Shompen tribe of Great Nicobar voted for the first time in a General Election.
The Election Commission of India being conscious of PVTGs inclusion in the electoral process had made special efforts in the last two years for their enrolment as voters and also participation in the voting process. During the special summary revision for updation of electoral rolls, special outreach camps were held across the specific states where PVTGs reside for inclusion in the electoral roll. It may be recalled that during the press conference at Pune in November 2022, on the occasion of national level launch of Special Summary Revision 2023, CEC Shri Rajiv Kumar had emphasised on Commission’s focussed outreach & interventions to enrol and empower PVTGs as country’s proud voters.
PVTG- Baiga tribe from MP and Shompen tribe from great Nicobar
Snapshots from certain States
Madhya Pradesh
There are a total three PVTGs in the state namely Baiga, Bhariya and Sahariya. Out of a total population of 9,91,613 in 23 districts, 6,37,681 are eligible 18+ citizens and all are registered in the electoral rolls. In two phases of voting in the state, there was a lot of enthusiasm among the voters of Baiga and Bharia tribes who reached the polling station early in the morning, waited for their turn to vote and ensured their participation in the great festival of democracy.
Tribal theme-based polling stations were also set to welcome tribal groups at the polling stations, with villagers in Dindori, MP decorated the polling stations themselves.
Polling station in Dindori, MP
Karnataka
The western and southern regions of Karnataka are home to the PVTGs Jenu Kuruba and Koraga. Prior to the general elections, the office of CEO Karnataka in association with social and tribal welfare departments ensured 100% enrollment of eligible PVTGs. District and AC level tribal welfare committees were formed. which met regularly to ensure enrolment of all and to create electoral awareness amongst all PVTGs. Election Officials have visited these areas to enhance registration and electoral participation. There are 55,815 PVTGs in the entire population, out of them 18+ are 39,498 and all are registered in the electoral rolls
40 polling stations are established in unique tribal themes in an effort to draw these voters to the polls on election day.
Kerala
In Kerala, five communities are classified as PVTGs. They are Koraga of Kasaragod District, Cholanaikayan of Nilambur valley, Malappuram district, Kurumbar of Attappady, Palakkad District, Kadar of Parambikulam, Palakkad and Thrissur districts, Kattunaykan of Wayanad, Kozhikode, Malappuram, and Palakkad districts. They have a total population of 4750 as of March 31, 2024, with 3850 of them successfully enrolled in the electoral rolls through special campaigns and registration camps. Provision for transportation on polling day was ensured alongside intensive voter awareness initiatives facilitated by Electoral Literacy Clubs and Chunav Pathashalas.
An inspiring feat was achieved by the Kurumba tribal voters who walked for hours to reach an accessible forest area where vehicles were provided to facilitate their transportation to polling booths in Mukkali region of Silent Valley, Kerala. Many tribal voters aged 80 and 90 years exemplified a commitment to democracy and an inspiration to many. Among the 817 voters, 417 were female.
Tripura
Reang is one of the tribal groups in Tripura exhibiting a stand-alone spirit. They make up a large number of the State's Assembly Constituencies residing in different places of remote and hilly areas such as Dhalai, North, Gomati and South Tripura Districts. The Bru community, also known as the Reang Community, migrated to the state of Tripura from the state of Mizoram and are now living in several government-provided resettlement sites.
Odisha
Odisha is home to 13 Particularly Vulnerable Tribal Groups (PVTGs) namely Paudi Bhuiya, Juang, Saura, Lanjia Saura, Mankirdia, Birhore, Kutia Kondha, Bondo, Didayi, Lodha, Kharia, Chukutia Bhunjia, Dongoria Khond with a total population of 2,64,974.
With significant efforts and registration drives, 100 % enrollment of all 1,84,274 eligible PVTGs have been achieved. Awareness activities were conducted periodically on the importance of electoral participation and voter education content was created in the local dialects. Alongside special registration drives, a multifaceted approach incorporating traditional folk arts and community engagement has been instrumental in ensuring 100% PVTG enrolment. Street plays performed in local languages, along with cultural forms like Pala and Daskathia, have served as powerful media for voter education and awareness.
Mobile demonstration vehicles were deployed in PVTG areas to educate communities about the electoral process and over 20,000 PVTGs participated in mock polls to familiarise them with the voting process. The novel idea of having wall paintings in local dialects not only added aesthetics to the surroundings but also called out empowering messages like "vote for sure" and "my vote can't be purchased."
Voters of the Paudi Bhuyan Tribes (PVTG) in Odisha put up culturally inspired events being empowered by the efforts of officials of Bonai district.
666 theme-based polling booths are set up in their areas, removing logistical barriers and ensuring voting process within their reach. Polling is scheduled in the state in coming phases (phase 4-7).
Bihar
In Bihar, five PVTGs, including Mal Pahariya, Sauria Paharia, Pahariya, Korwa, and Birhor, constitute a population of 7631 across ten districts. With a remarkable 100% enrollment of eligible 3147 electors, an extensive campaign including ‘Matdaata appeal patra’ was launched to enhance their participation in ongoing elections.
Jharkhand
Jharkhand has 32 tribal groups with 9 of them belonging to PVTGs namely Asur, Birhor, Birjia, Korwa, Mal Paharia, Pahariya, Sauria Paharia, Baiga and Savar. During SSR 2024, special campaigns were conducted in the habitat areas of PVTGs in Jharkhand which are mostly hilly areas, resulting in 6,979 enrolments, with a total of all 1,69,288 eligible 18+ PVTGs now registered in the electoral roll. Total PVTG population stands at 2,58,266.
Gujarat
Kolgha, Kathodi, Kotwalia, Padhar, Siddi are the tribal groups belonging to the PVTGs in 15 districts of Gujarat. A total of 86,755 are registered in the electoral roll ensuring 100% registration of eligible PVTGs in the state. Gujarat is going for polls in third phase of General Elections 2024.
Tamil Nadu
In Tamil Nadu, there are six PVTGs, namely Kuttunayakan, Kota, Kurumba, Irular, Paniyan, Toda with a total population of 2,26,300. Out of 1,62,049 18+ eligible PVTGs, 1,61,932 are registered electors. A comprehensive campaign spanning 23 districts has prioritised PVTG inclusion, with significant focus on regions like Coimbatore, Nilgiris, and Tirupathur.
Enthusiastic voters reached the polling station through various modes like walking through dense forest, waterways etc., and ensured their participation in the Lok Sabha elections.
Chhattisgarh
With a combined population of 1,86,918, five PVTGs are found in Chhattisgarh namely Abujhmadia, Baiga, Birhor, Kamaar, and Pahadi Korwa spread across 18 districts. The number of 18+ voters stand at 1,20,632 and all have been registered in the electoral rolls.
Many steps have been taken to increase their electoral participation, including voter education campaigns in Gariaband, the deployment of additional vehicles in Kanker and establishment of eco-friendly polling stations in Kabirdham District under the Baiga tribal theme and using plastic free natural material like bamboo, flowers, leaves for decoration as a step towards sustainable elections.
In a remarkable feat, 100% epic card distribution was ensured and “Chunai Madai” festival celebrations in Mahasamund district helped establish a connect with the tribes.
Eco Friendly Polling Station in Kabirdham District of Rajnandgaon PC.
Mahasamund PC – Kulhadighat Village, Dist Gariaband - Kamar PVTG
Background
India has 8.6% tribal population which includes 75 groups of Tribals which are Particularly Vulnerable Tribal Groups (PVTG). Location of new Polling booths in previously inaccessible areas has led to the large-scale inclusion of PVTGs. In the elections to the last 11 state legislative assemblies, there were around 9 lakh eligible voters from 14 PVTG communities namely Kamar, Bhunjia, Baiga, Pahadi Korwa, Abujhmadia, Birhor, Sahariya, Bhariya, Chenchu, Kolam, Thoti, Kondareddy, Jenu Kuruba & Koraga. The Commission’s special efforts ensured 100% enrolment of PVTGs in those states.

ইলেক্সন কমিসন
ই.সি.আই.গী আউৎরিচ মহৈ য়াল্লদুনা ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতীশিংগী ভোত মশীং য়াম্না থাদখি
ই.সি.আই.না হৌখিবা চহি অনিরোম অসিদা হোৎনরকখিবা কয়ানা পি.ভি.তি.জি. কম্ম্যুনিতী অমসুং ত্রাইবেলশিংবু ইলেক্তোরেল প্রোসেস্তা চাউনা শরুক য়াবা ঙমহল্লে
01 MAY 2024 2:46PM by PIB Imphal
মীখলগী থৌরাংশিংদা পি.ভি.তি.জি. (পার্তিকুলরলি ভলনরেবল ত্রাইবেল গ্রুপ)শিং অমসুং অতোপ্পা ত্রাইবেল গ্রুপশিংবু শরুক য়াহন্নবা ই.সি.আই.না চহি অনিরোম অসিদা হোৎনরকপা থৌরাংশিং মহৈ য়াল্লদুনা তোঙান-তোঙানবা রাজ্য/য়ু.তি.শিংগী ত্রাইবেল গ্রুপশিংনা জি.ই. ২০২৪ গী ফেজ ১ অমসুং ফেজ ২ দা পোলিং স্তেসনশিংদা পুক্নিং চঙনা শরুক য়াখি। পুৱারীদা লৈহৌরগদবা খোঙথাং অমা ওইনা গ্রেত নিকোবারগী শোম্পেন ত্রাইবশিংনা ইহান হানবা ওইনা জেনরেল ইলেক্সন্দা শরুক য়াখি।
ইলেক্সন কম্মিসন ওব ইন্দিয়ানা পি.ভি.তি.জি.শিংবু মীখলগী থৌওংদা শরুক য়াহন্নবা হোৎনরকপা থৌরাংগা লোইননা হৌখিবা চহি অনিরোম অসিদা মখোয়বু ভোতর ওইনা মিং চন্নবা অমসুং ভোতিং প্রোসেসতা শরুক য়াহন্নবা হোৎনরকখি। ইলেক্তোরেল রোলশিং অপদেত তৌনবগী অখন্নবা সম্মেরী রিভিজনগী মনুংদা, অখন্নবা আউৎরিচ কেম্প কয়া অমা অখন্নবা রাজ্যশিং হায়বদি পি.ভি.তি.জি.শিংনা লৈরিবা মফমশিংদা মখোয়বু ইলেক্তোরেল রোলদা হাপ্নবগীদমক পাঙথোকখি। মসিমসু নীংশিংবা য়াই, স্পেসল সম্মেরী রিভিজন ২০২৩গী নেসনেল লেভেল লঞ্চকী পুনেদা নবেম্বর ২০২২ দা পাঙথোকখিবা প্রেস কনফরেন্স অমদা সি.ই.সি. শ্রী রজিব কুমারনা কম্মিসন অসিনা পি.ভি.তি.জি.শিংবু মিং চন্নবা অমসুং লৈবাক অসিগী চাউথোকচনিংঙাই ওইরবা ভোতর অমা ওইনা শক্তি পীনবগী আউৎরিচ অমসুং ইন্তর্ভেন্সন কয়াদা মীৎয়েং থম্বগী মতাংদা ফোঙদোকখি।
পি.ভি.তি.জি.- এম.পি.দগী বাইগা ত্রাইব অমসুং গ্রেত নিকোবারদগী শোম্পেন ত্রাইব
অখন্নবা রাজ্যশিংদগী স্নেপশোতশিং
মধ্য প্রদেশ
রাজ্য অসিদা মমিং ওইনা পল্লবদা বাইগা, ভারিয়া অমসুং শহারিয়া হায়বা পি.ভি.তি.জি. পুন্না অহুম লৈ। জিলা ২৩দা লৈবা মীওই মশীং ৯,৯১,৬১৩ গী মনুংদা ৬,৩৭,৬৮১ দি ১৮+ ইলিজিবল সিতিজেন ওইরে অমসুং মখোয় পুম্নমক ইলেক্তোরেল রোলদা মিং চল্লে। রাজ্য অসিদা পাঙথোকখিবা তাংকক অনিগী ভোত্তা, বাইগা অমসুং ভারিয়া ভোতরশিংগী মরক্তা পুক্নিং লাংতক্নবগা লোইননা পোল্লিং স্তেসন্দা অয়ুক অঙনবদা য়ৌরক্তুনা ভোত থাদনবগীদমক মখোয়গী তাঞ্জা ঙাইনখি অমসুং গনতন্ত্রগী চাউরবা কুমহৈ অসিদা শোইদনা শরুক য়ানবা হোৎননখি।
ত্রাইবেল গ্রুপশিংবু তরাম্না ওক্নবগীদমক ত্রাইবেল থিমদা য়ুম্ফম ওইবা পোল্লিং স্তেসনশিং লিংখৎখি, দিন্দোরি, এম.পি.দা মখোয় মশানা পোল্লিং স্তেসনশিং লৈতেং হাপচখি।
দিন্দোরি, এম.পি.গী পোল্লিং স্তেসন
কর্নাতাকা
কর্নাতাকাগী নোংচুপ অমসুং খা থংবা মফমশিং অসি পি.ভি.তি.জি.শিং জেনু কুরুবা অমসুং কোরাগানা লৈবা মফমশিংনি। জেনরেল ইলেক্সনগী মমাংদা, সি.ই.ও. কর্নাতাকাগী ওফিসনা সোসিএল অমসুং ত্রাইবেল ৱেলফিয়র দিপার্তমেন্তশিংগা খুৎশম্নদুনা মিং চনবা য়ারবা পি.ভি.তি.জি.শিংবু ১০০% মিং চন্নবা হোৎনখি। জিল্লা অমসুং এ.সি.গী থাক্তা লৈবা ত্রাইবেল ৱেলফিয়র কম্মিতীশিং শেমখি, মখোয়না তোইনা উন্নদুনা মখোয় পুম্নমক মিং চন্নবা অমসুং মীখলগী মতাংদা পি.ভি.তি.জি.শিংবু ভাপ তাহন্নবা হোৎনখি। মীখলগী ওফিসিএলশিংনা হায়রিবা মফমশিং অসিদা মিং চনবগী চাং হেনগৎনবগীদমক অমসুং মীখলদা শরুক য়াহন্নবগীদমক চৎখি। অপুনবা মীশিং অসিদা পি.ভি.তি.জি. ৫৫৮১৫ লৈ, মসিগী মনুংদা ১৮+ ওইবনা ৩৯৪৯৮নি অমসুং মখোয় পুম্নমক ইলেক্তোরেল রোলদা মিং চল্লি। পোল্লিং স্তেসন ৪০ না অখন্নবা ত্রাইবেল থিমদা লিংখৎখি, মসি হায়রিবা ভোতরশিং অসিবু মীখলগী নুমিত্তা ভোত থাদনহন্নবগী থৌরাং অমনি।
কেরলা
কেরলাদা, কম্ম্যুনিতী মঙাবু পি.ভি.তি.জি.শিংনি হায়না খাইদোক্লি। মখোয়শিং অদুদি কসরগোদ জিল্লাগী কোরাগা, মলাপুরম জিল্লাগী নিলম্বুর তম্পাক্কী চোলানাইক্যান, পল্লাকদ জিল্লাগী অত্তাপদিগী কুরুম্বার, পলাকদ অমসুং থ্রিসুর জিল্লাগী পরম্বিকুলগী কদর, ৱায়ানাদ, কোঝিকোদে, মলাপুরম অমসুং পলাকদ জিল্লাগী কত্তুনায়কান্নি। মফমশিং অসিদা অপুনবা ওইনা মার্চ ৩১, ২০২৪ ফাওবদা মীশিং ৪৭৫০ লৈ, মসিগী মনুংদা ৩৮৫০ দি মায় পাক্না অখন্নবা কেম্পেনশিং অমসুং রেজিস্ত্রেসন কেম্পশিংগী খুত্থাংদা ইলেক্তোরেল রোলদা মিং চনখ্রে। মীখলগী নুমিত্তা পুথোক পুশিন তৌনবগী থৌরাংসু ইলেক্তোরেল লিতরেসি ক্লব অমসুং চুনাব পাথসালাশিংনা পীখি।
য়াম্না নুংশিরবা খোঙথাং অমা ওইনা মী চঙনবা য়াবা উমংদা পুং কয়া চৎলগা য়ৌগদবা মফমশিংদা কুরুম্বা ত্রাইবেল ভোতরশিংনা গারীনা চত্থোক চৎসিনগী পাম্বৈ পীরদুনা সাইলেন্ত ভেল্লী, কেরলাগী মুকালি লমদমগী পোল্লিং ভুথশিংদা য়ৌনবা হোৎনবীখি। চহি ৮০ অমসুং ৯০ য়ৌরবা ত্রাইবেল ভোতর কয়ানা গনতন্ত্রগীদমক খুদম ওইরদুনা ভোত থাদখি অমসুং অতৈ কয়া অমদা ইথীল পীখি। ভোতর ৮১৭গী মনুংদা ৪১৭দি নুপী ওইখি।
ত্রিপুর
রিয়াং হায়বসি ত্রিপুরাদা লৈবা মশাগী ওইবা মশক তোঙান্না লৈজবা ত্রাইবেল গ্রুপশিংগী মরক্তা অমনি। মখোয়না রাজ্যগী এসেমব্লী কন্সতিত্যুএন্সীগী চাউরবা শরুক অমা কোল্লদুনা ধালাই, অৱাং, গোমতি অমসুং খা ত্রিপুর জিল্লাশিংগী মনুং হুৎচিনবা অমসুং চীংগী মফমশিংদা লৈ। রিয়াং কম্মুনিতী হায়রগসু খঙনবা ব্রু কম্ম্যুনিতী অসিনা মিজোরমদগী ত্রিপুরা হোংখি অমসুং হৌজিক্না লৈঙাক্না পীবা লৈফমশিংদা লৈরি।
ওদিশা
ওদিশা অসিসু পার্তিকুলরলি ভলনরেবল ত্রাইবেল গ্রুপ (পি.ভি.তি.জি.শিং) ১৩ হায়বদি পৌদি ভুইয়া, জুৱাং, সৌরা, লাঞ্জিয়া সৌরা, মঙ্কির্দিয়া, বির্হোরে, কুতিয়া কোন্ধা, বোন্দো, দিদায়ি, লোধা, খারিয়া, চুকুতিয়া ভুঞ্জিয়া, দোঙ্গোরিয়া খোন্দনা অপুনবা ওইনা ঈশিং ২,৬৪,৯৭৪ লৈবা রাজ্য অমনি।
কন্না হোৎনবা অমসুং মিং চনবগী দ্রাইবশিং চৎথবগা লোইননা, পি.ভি.তি.জি.শিং ১৮৪২৭৪ গী ১০০% মিং চনবগী থবক লোইখ্রে। ভাপ তাহনবগী থবক কয়া অমা চাং নাইনা মীখলদা শরুক য়াহন্নবা পাঙথোক্লি অমসুং ভোতরশিংবু মঙাল পীনবা কন্তেন্ত কয়া অমা লমদম অদুগী লোলদা শেম্লি। অখন্নবা মিং চনবগী দ্রাইবকা লোইননা, মখল কয়াগী নাৎকী ফোল্ক আর্ত অমসুং মীয়াম পুম্বগী হবকশিং পায়খৎপনা পি.ভি.তি.জি.শিং ১০০% মিং চনবদা মতেং ওইখি। লমদম অদুগী লোলদা শানবা লম্বী লিলা অমসুং পালা অমসুং দস্কাথিয়াগুম্বা নাৎকী কুমহৈনসু ভোতর এজুকেসন অমসুং ভাপ তাহনবদা মতেং ওইখি।
মীয়াম্বু ভাপ তাহন্নবা মোবাইল দেমোন্সত্রেসনগী গারী কয়া পি.ভি.তি.জি.শিংগী মফমশিংদা থাদখি অমসুং পি.ভি.তি.জি. ২০,০০০ হেনবনা মোক পোলদা মখোয়বু মীখলগী থৌওং খুৎলোইননবগীদমক শরুক য়াখি। লমদম অদুগী লোলদা ফক্লাংদা য়েকপনা অকোইবদা মগুন হাপ্পদা নত্তনা "শোইদনা ভোত থাদবা" অমসুং "ঐহাক্কী ভোত অসি লৈবা য়াবা নত্তে" হায়বনচিংবা পাউজেলশিংদা শক্তি হাপখি।
ওদিশাগী পৌদি ভুয়ান ত্রাইব (পি.ভি.তি.জি.শিং)গী ভোতরশিংনা নাৎকী ওইবা থৌরমশিং বোনাই জিল্লাগী ওফিসিএলশিংনা হোৎনদুনা পাঙথোকখি।
থিমদা য়ুম্ফম ওইবা পোল্লিং বুথ ৬৬৬ মখোয়গী মফমশিংদা শেমখি, চত্থোক চৎশিনগী পল লৌথোকখি অমসুং মখোয়না য়ৌবা য়াবা মফমশিংদা মীখলগী থবকশিং পায়খৎখি। রাজ্য অসিদা মীখলগী মতম অসি লাক্কদবা তাংককশিংদা চত্থগনি (ফেজ ৪-৭)।
বিহার
বিহারদা, পি.ভি.তি.জি. মঙানা মাল পহারিয়া, সৌরিয়া পহারিয়া, পহারিয়া, কোর্ৱা, অমসুং বির্হোরনা জিল্লা তরাদা মীশিং ৭৬৩১ লৈ। ভোত থাদবা য়ারবা ৩১৪৭ না ১০০% মিং চনখিবগা লোইননা, 'মতদাতা আপিল পত্র' য়াওনা পাক চাউবা কেম্পেনশিং লাক্কদৌরিবা মীখলশিং অসিদা শরুক য়ানবগীদমক হৌদোকখি।
ঝার্খন্দ
ঝার্খন্দদা ত্রাইবেল গ্রুপ ৩২ লৈ, মখোয়গী মনুংদা ৯ না পি.ভি.তি.জি. মমিং ওইনা পল্লবদা অসুর, বির্হোর, বির্জিয়া, কোর্ৱা, মাল পহারিয়া, পহারিয়া, সৌরিয়া, পহারিয়া, বাইগা অমসুং সভরগী মনুং চল্লি। এস.এস.আর. ২০২৪গী মনুংদা অখন্নবা কেম্পেনশিং ঝার্খন্দগী পি.ভি.তি.জি.শিংনা লৈরিবা অয়াম্বনা চীংগী মফমশিং অসিদা পাঙথোকখি, মসিনা ৬,৯৭৯ মিং চলহনখি, অপুনবা ওইনা ১৮+ কী মীওই ১৬৯২৮৮ পু ইলেক্তোরেল রোলদা মিং চলহনখি। অপুনবা পি.ভি.তি.জি.গী মশীং অসি ২৫৮২৬৬ ওইরি।
গুজরাত
কোলঘা, কথোদি, কোত্বালিয়া, পধার, সিদ্দি অসি গুজরাতকী জিল্লা ১৫দা লৈবা পি.ভি.তি.জি.শিংনি। অপুনবা ওইনা ৮৬,৭৫৫ না ইলেক্তোরেল রোলদা মিং চনবগা লোইননা রাজ্য অসিদা লৈবা পি.ভি.তি.জি.শিংগী ১০০% মিং চনবা হায়বদু ওইরে। গুজরাত অসি জেনরেল ইলেক্সন ২০২৪গী অহুমশুবা তাংকক্কী মীখল মনুং চল্লি।
তমিল নাদু
তমিল নাদুদা, পি.ভি.তি.জি. তরুক লৈ, মমিং ওইনা পল্লবদা, কুত্তুনায়াকন, কোতা, কুরুম্বা, ইরুলার, পনিয়ান, তোদা, মসিনা অপুনবা মীশিং ২২৬৩০০ ওই। ১৬২০৪৯ গী মনুংদগী, ১৮+ পি.ভি.তি.জি.শিংগী ১৬১৯৩২ না মিং চনখ্রে। মপুং ওইবা কেম্পেন্না জিল্লা ২৩দা চত্থরদুনা পি.ভি.তি.জি.শিংবু শরুক য়াহন্নবা হোৎনরি, মসিদা কোইম্বেতোর, নিল্গিরি, অমসুং তিরুপথুরগুম্বা মফমশিংদা মীৎয়েং থম্লি।
থৱাই য়াওবা ভোতরশিংনা পোল্লিং স্তেসনশিংদা তোঙান-তোঙানবা পাম্বৈশিং হায়বদি অশুকপা উমং, ঈশিং লম্বীশিং অসিনচিংবদগী লাক্নরি, অমসুং মখোয়না লোক সভা মীখল অসিদা শরুক য়ানবা হোৎনরি।
ছতিশগর
অপুনবা ওইনা মীশিং ১৮৬৯১৮ লৈবগা লোইননা, পি.ভি.তি.জি. মঙা ছতিশগরদা লৈ, মমিং ওইনা পল্লবদা অবুঝমাদিয়া, বাইগা, বির্হোর, কমার, অমসুং পহাদি কোর্ৱানি। ১৮+ ভোতর মশীং অসিনা ১২০৬৩২ ওইরি অমসুং মখোয় পুম্নমক্না ইলেক্তোরেল রোলশিংদা মিং চল্লি।
মখোয়বু মীখলগী থৌওংদা শরুক য়াহন্নবগীদমক থৌরাং কয়া অমা পায়খৎখ্রে। মসিদা গরিয়াবন্দদা ভোতর এজুকেসন কেম্পেন তৌবা, কঙ্কেরদা অহেনবা গারী পীবা অমসুং কবিরধাম জিল্লাদা ত্রাইবেল থিমগী মখাদা অকোইবদা কায়দবা পোল্লিং স্তেসনশিং শেম্বা অমসুং ৱা, লৈ, উনাশিংনা লৈতেংলদুনা তুং কোইনা চৎপা য়াবা প্লাস্তিক য়াওদবা পোৎলমশিং শীজিন্নরি।
য়াম্না শীংথানিংঙাই ওইবা মওংদা, ইপিক কার্দ ১০০% য়েন্থোকপগী থবকশিং পায়খৎখি অমসুং "চুনাই মদাই" কুমহৈ মহাসমুন্দ জিল্লাদা পাঙথোকপনা ত্রাইবশিংগা শম্নহল্লি।
অকোইবদা অকায়বা পীদবা পোল্লিং স্তেসনশিং রাজনন্দগাও পি.সি.গী কবিরধাম জিল্লাদা
মহাসমুন্দ পি.সি.- কুহাদিঘাত খুঙ্গং, গরিয়াবন্দ জিল্লা – কমার পি.ভি.তি.জি.
বেকগ্রাউন্দ
ভারত্তা ত্রাইবেল মীয়াম ৮.৬% লৈ, মসিদা ত্রাইবেল গ্রুপ ৭৫ য়াওরি, মখোয়শিং অসি পার্তিকুলরলি ভলনরেবল ত্রাইবেল গ্রুপ (পি.ভি.তি.জি.) ওইরি। অনৌবা পোলিং বুথকী মফমশিং অসিনা পি.ভি.তি.জি.শিংবু মশীং য়াম্না শরুক য়াবা ঙমহল্লি। মমাংগী রাজ্যগী লেজিস্লেতিব এসেমব্লী মীখল ১১ দা, পি.ভি.তি.জি. কম্ম্যুনিতী ১৪ মমিং ওইনা পল্লবদা কমার, ভুঞ্জিয়া, বাইহা, পহাদি কোর্ৱা, অবুঝমাদিয়া, বির্হোর, সহারিয়া, ভারিয়া, চেঞ্চু, কোলম, থোতি, কোন্দারেদী, জেনু কুরুবা অমসুং কোরাগাদগী ভোতর লাখ ৯ না শরুক য়াখি। কম্মিসন অসিগী অখন্নবা থৌরাংনা হায়রিবা রাজ্যশিং অসিদা পি.ভি.তি.জি. ১০০% মিং চলহনখি।