ନିର୍ବାଚନ ଆୟୋଗ
କାଶ୍ମୀର ପ୍ରବାସୀ ଭୋଟରଙ୍କୁ ବଡ଼ ଆଶ୍ୱସ୍ତି; ଜାମ୍ମୁ ଓ ଉଧମପୁରରେ ରହୁଥିବା ପ୍ରବାସୀଙ୍କ ପାଇଁ ଫର୍ମ - ଏମ୍‌ର ଜଟିଳ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ଉଚ୍ଛେଦ କରିଲେ ଇସିଆଇ
ଗେଜେଟେଡ୍ ଅଫିସରଙ୍କ ପ୍ରମାଣୀକରଣ ପରିବର୍ତ୍ତେ ସ୍ୱ - ପ୍ରମାଣୀକରଣ ସାର୍ଟିଫିକେଟ୍ ସହ ଏହି ଅଞ୍ଚଳ ବାହାରେ ରହୁଥିବା ପ୍ରବାସୀଙ୍କ ପାଇଁ ଫର୍ମ ଏମ୍ ଜାରି ରହିବ
ଜାମ୍ମୁ ଓ ଉଧମପୁରର ସମସ୍ତ ପ୍ରବାସୀ ଜୋନରେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ମତଦାନ କେନ୍ଦ୍ର ଖୋଲାଯିବ
12 APR 2024 5:40PM by PIB Bhubaneswar
ଚଳିତ ସାଧାରଣ ନିର୍ବାଚନ ୨୦୨୪ରେ କାଶ୍ମୀର ପ୍ରବାସୀମାନଙ୍କ ମତଦାନକୁ ସୁଗମ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇ ଭାରତୀୟ ନିର୍ବାଚନ ଆୟୋଗ (ଇସିଆଇ) ଜାମ୍ମୁ ଓ ଉଧମପୁରରେ ରହୁଥିବା ଉପତ୍ୟକାରୁ ବିସ୍ଥାପିତ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଫର୍ମ - ଏମ୍ ପୂରଣ କରିବାର ଜଟିଳ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ଉଚ୍ଛେଦ କରିଛନ୍ତି । ଏହା ବ୍ୟତୀତ ଜାମ୍ମୁ ଓ ଉଧମପୁର ବାହାରେ ରହୁଥିବା ପ୍ରବାସୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ (ଯେଉଁମାନେ ଫର୍ମ ଏମ୍ ଦାଖଲ ଜାରି ରଖିବେ) ଫର୍ମ - ଏମ୍ ସହିତ ଯୋଡ଼ାଯାଇଥିବା ସାର୍ଟିଫିକେଟ୍‌ର ସ୍ୱ -ପ୍ରମାଣୀକରଣ ପାଇଁ ଇସିଆଇ ଅନୁମତି ଦେଇଛନ୍ତି ଯାହା ଫଳରେ ଗେଜେଟେଡ୍ ଅଫିସରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଏହି ସାର୍ଟିଫିକେଟ୍ ପ୍ରମାଣିତ ହେବାର ଅସୁବିଧା ଦୂର ହୋଇଛି । ଆଜି ସିଇସି ଶ୍ରୀ ରାଜୀବ କୁମାରଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ନିର୍ବାଚନ କମିଶନର ଶ୍ରୀ ଜ୍ଞାନେଶ କୁମାର ଏବଂ ଡ. ସୁଖବୀର ସିଂହ ସାନ୍ଧୁଙ୍କୁ ନେଇ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଏକ ବୈଠକ ପରେ ଆୟୋଗ ଏହି ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି ।
ପ୍ରତି ଥର ନିର୍ବାଚନରେ ଫର୍ମ - ଏମ୍ ପୂରଣ କରିବାରେ ସେମାନେ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ଅସୁବିଧା ବିଷୟରେ ବିଭିନ୍ନ କାଶ୍ମୀର ପ୍ରବାସୀ ଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କ ଠାରୁ ବିଭିନ୍ନ ଅଭିଯୋଗ ଆସିଥିଲା, ଯାହା ସେମାନଙ୍କ ମତାଧିକାର ଅଧିକାର ବ୍ୟବହାର କରିବାରେ ଅନେକ ଅସୁବିଧା ସୃଷ୍ଟି କରୁଥିଲା । ଫର୍ମ - ଏମ୍ ପ୍ରଣାଳୀ ଏହି ଭୋଟରମାନଙ୍କୁ ଅନ୍ୟ ଭୋଟରଙ୍କ ତୁଳନାରେ ଅତିରିକ୍ତ ଅମଲାତାନ୍ତ୍ରିକ ପ୍ରତିବନ୍ଧକର ସମ୍ମୁଖୀନ କରିଥାଏ ଏବଂ ଫର୍ମ - ଏମ୍ ପୂରଣ ପ୍ରକ୍ରିୟା ମଧ୍ୟ ଅନେକ ସମୟରେ ଜଟିଳ ଏବଂ କଠିନ ହୋଇଥାଏ, ଯେଉଁଥିରେ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଦସ୍ତାବିଜ, ସ୍ଥାନାନ୍ତର ସ୍ଥିତିର ପ୍ରମାଣ ଏବଂ ଗେଜେଟେଡ୍ ଅଫିସରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରମାଣୀକରଣ ଆବଶ୍ୟକ ହୋଇଥାଏ । ଜାମ୍ମୁ ଓ କାଶ୍ମୀରର ମୁଖ୍ୟ ନିର୍ବାଚନ ଅଧିକାରୀ ମଧ୍ୟ ଉପଯୁକ୍ତ ପରାମର୍ଶ ଏବଂ ରାଜନୈତିକ ଦଳମାନଙ୍କ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସହମତି ସହିତ ୦୯.୦୪.୨୦୨୪ ରେ କମିଶନଙ୍କ ନିକଟରେ ତାଙ୍କର ମନ୍ତବ୍ୟ ଦାଖଲ କରିଥିଲେ ।
ଏହି ଯୋଜନା ସମ୍ପର୍କରେ ଅନେକ କାଶ୍ମୀରୀ ପ୍ରବାସୀ ଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କ ଠାରୁ ମିଳିଥିବା ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ, ରାଜନୈତିକ ଦଳର ମତାମତ ଏବଂ ଜାମ୍ମୁ ଓ କାଶ୍ମୀର କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ମୁଖ୍ୟ ନିର୍ବାଚନ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ମନ୍ତବ୍ୟକୁ ବିଚାରକୁ ନେଇ, ଆୟୋଗ କାଶ୍ମୀର ପ୍ରବାସୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଚଳିତ ଲୋକସଭା ସାଧାରଣ ନିର୍ବାଚନ, ୨୦୨୪ରେ ଅସ୍ଥାୟୀ ଶିବିରରେ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଭାବେ ମତଦାନ କରିବା ଏବଂ ପୋଷ୍ଟାଲ ବାଲଟ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ମତଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଯୋଜନାକୁ ବିଜ୍ଞପ୍ତି ନଂ ୩/ଜେ ଆଣ୍ଡ କେ -ଏଚ୍‌ପି/୨୦୨୪(ଏନ୍‌ଏସ - ଆଇ) , ତା ୧୧.୦୪.୨୦୨୪ ଅନୁଯାୟୀ ବିଜ୍ଞପ୍ତି ଜାରି କରିଛନ୍ତି ।
ଜାମ୍ମୁ ଓ ଉଧମପୁରର ପ୍ରବାସୀ ଭୋଟରଙ୍କ ପାଇଁ:
- ସମସ୍ତ ୨୨ଟି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ମତଦାନ କେନ୍ଦ୍ର (ଜାମ୍ମୁରେ ୨୧ଟି ଏବଂ ଉଧମପୁରରେ ୧ଟି) କୁ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଭାବେ କ୍ୟାମ୍ପ/ଜୋନ୍ ରେ ମ୍ୟାପିଂ କରାଯିବ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜୋନ୍‌ରେ ଅତି କମ୍‌ରେ ଗୋଟିଏ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ମତଦାନ କେନ୍ଦ୍ର ରହିବ ବୋଲି ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯିବ । ଯଦି ଗୋଟିଏ ଜୋନରେ ଏକାଧିକ ମତଦାନ କେନ୍ଦ୍ର ଅଛି, ତେବେ ଜୋନାଲ ଅଫିସରମାନେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ମତଦାତାଙ୍କ ପାଇଁ ଦୂରତା/ସହଜ ଆଭିମୁଖ୍ୟକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ପ୍ରତ୍ୟେକ ମତଦାନ କେନ୍ଦ୍ର ପାଇଁ ଆନ୍ତଃ - ଜୋନାଲ କ୍ଷେତ୍ର ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିବେ । ଯଦି କୌଣସି ଏମିତି ଜୋନ୍ ଅଛି ଯେଉଁଠାରେ ବର୍ତ୍ତମାନର କୌଣସି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ମତଦାନ କେନ୍ଦ୍ର ନାହିଁ, ତେବେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଏଆରଓ ପ୍ରବାସୀ ଏକ ଉପଯୁକ୍ତ ସରକାରୀ କୋଠାରେ ଏକ ନୂତନ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ମତଦାନ କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେବେ , ମତଦାନ କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ନେଇ କମିଶନଙ୍କ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ରାଜନୈତିକ ଦଳ ସହ ଆଲୋଚନା ପରେ ସ୍ଥିର ହେବ । ଏହାର ପରିଣାମସ୍ୱରୂପ ଏହି ଜୋନ୍‌/କ୍ୟାମ୍ପରେ ରହୁଥିବା ଭୋଟରଙ୍କୁ ଜାମ୍ମୁ ଓ ଉଧମପୁରରେ ଥିବା ସମ୍ପୃକ୍ତ ଏଇଆର୍‌ଓ ପ୍ରବାସୀମାନେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ମତଦାନ କେନ୍ଦ୍ରକୁ ମ୍ୟାପିଂ କରିବେ ।
- ଏହି ସବୁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ମତଦାନ କେନ୍ଦ୍ର ସହ ସଂପୃକ୍ତ ଭୋଟର ତାଲିକାକୁ ନିଜ ନିଜ ବିଧାନସଭା ନିର୍ବାଚନ ମଣ୍ଡଳୀର ମୌଳିକ ଭୋଟର ତାଲିକାରୁ ବାହାର କରାଯିବ । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜୋନ୍ ପାଇଁ ସମ୍ପୃକ୍ତ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ମତଦାନ କେନ୍ଦ୍ର ନିମନ୍ତେ ତାଲିକା ଭାବେ ବ୍ୟବହୃତ ହେବାକୁ ଥିବା ଡ୍ରାଫ୍ଟ ଭୋଟର ତାଲିକାଗୁଡ଼ିକୁ ଜାମ୍ମୁ ଓ ଉଧମପୁରସ୍ଥିତ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଏଇଆର୍‌ଓ ପ୍ରବାସୀମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଅଧିସୂଚିତ କରାଯିବ ଏବଂ ଖବରକାଗଜରେ ପ୍ରକାଶିତ କରାଯିବ ଏବଂ ଏହା ସହିତ ଏହି ଜୋନ୍ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ସମେତ ଜୋନ୍‌ର ସମସ୍ତ ବିଶିଷ୍ଟ ସ୍ଥାନ ତଥା ରିଲିଫ୍ ଓ ପୁର୍ନବାସ କମିସନରଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ , ଜାମ୍ମୁ - କାଶ୍ମୀର, ୱେବସାଇଟ୍ ଇତ୍ୟାଦି ଭଳି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ଥାନରେ ରଖି ପ୍ରବାସୀଙ୍କ ପାଇଁ ବ୍ୟାପକ ପ୍ରଚାର ପ୍ରସାର କରାଯିବ । ଡ୍ରାଫ୍ଟ ଭୋଟର ତାଲିକା ବିଜ୍ଞପ୍ତି ପ୍ରକାଶ ପାଇବାର ୭ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ସମସ୍ତ ମତଦାତା ନିମ୍ନଲିଖିତ ଆବଶ୍ୟକତା ପାଇଁ ଜାମ୍ମୁ ଓ ଉଧମପୁରର ସମ୍ପୃକ୍ତ ସହକାରୀ ରିଟର୍ଣ୍ଣିଂ ଅଫିସର (ପ୍ରବାସୀ)ଙ୍କ ଦ୍ୱାରସ୍ଥ ହୋଇପାରିବେ ।
- ଯଦି ଡ୍ରାଫ୍ଟ ତାଲିକାରେ କୌଣସି ଯୋଗ୍ୟ ନାମ ବାଦ୍ ପଡିଥାଏ
- ସେ ପୋଷ୍ଟାଲ ବାଲଟ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ମତଦାନ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଥିଲେ
- ସେ କାଶ୍ମୀର ଉପତ୍ୟକାର ମୂଳ ମତଦାନ କେନ୍ଦ୍ରରେ ଭୋଟ୍ ଦେବାକୁ ଚାହୁଁଥିଲେ,
- ଯେଉଁମାନେ ପୂର୍ବରୁ ଫର୍ମ- ଏମ୍ ଦାଖଲ କରି ସାରିଛନ୍ତି, ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ମତଦାନ କେନ୍ଦ୍ର ଚୟନ କରିଛନ୍ତି ଯାହା ଡ୍ରାଫ୍ଟରେ ଆବଣ୍ଟିତ ମତଦାନ କେନ୍ଦ୍ର ଠାରୁ ଭିନ୍ନ ଏବଂ ଫର୍ମ- ଏମ୍ ରେ ପୂର୍ବରୁ ଦିଆଯାଇଥିବା ପସନ୍ଦ ଅନୁଯାୟୀ ଏହାକୁ ବଜାୟ ରଖିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି ।
୭ ଦିନର ଅବଧି ଅତିକ୍ରମ କରିବା ପରେ ସହକାରୀ ରିଟର୍ଣ୍ଣିଂ ଅଫିସର (ପ୍ରବାସୀ) ପ୍ରତ୍ୟେକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ମତଦାନ କେନ୍ଦ୍ର ପାଇଁ ଚୂଡ଼ାନ୍ତ ଭୋଟର ତାଲିକା ବିଜ୍ଞପ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରିବେ ଏବଂ ଏହାକୁ ନିର୍ବାଚନ ଦିନ ଏହି ମତଦାନ କେନ୍ଦ୍ର ଗୁଡ଼ିକରେ ବ୍ୟବହାର କରାଯିବ । ଏହି ଚୂଡ଼ାନ୍ତ ଭୋଟର ତାଲିକାର ଏକ ନକଲ ସହକାରୀ ରିଟର୍ଣ୍ଣିଂ ଅଫିସର (ପ୍ରବାସୀ) ତୁରନ୍ତ କାଶ୍ମୀରର ସମ୍ପୃକ୍ତ ନିର୍ବାଚନ ମଣ୍ଡଳୀର ରିଟର୍ଣ୍ଣିଂ ଅଫିସର/ ସହକାରୀ ରିଟର୍ଣ୍ଣିଂ ଅଫିସରଙ୍କ ସହ ଅଂଶୀଦାର କରିବେ , ଯାହା ଫଲରେ କାଶ୍ମୀରରେ ମୂଳ ମତଦାନ କେନ୍ଦ୍ରରେ ଭୋଟର ତାଲିକା ବ୍ୟବହାର କରାଯିବ । ଫର୍ମ ୧୨ସି ପୂରଣ କରି ପୋଷ୍ଟାଲ ବାଲଟ ଚୟନ କରୁଥିବା କୌଣସି ଭୋଟର ଯେପରି ଏହି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ମତଦାନ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ ଭୋଟ୍ ଦେବାର ସୁଯୋଗ ପାଇବେ ନାହିଁ, ସେଥିପାଇଁ ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ପୋଷ୍ଟାଲ ବାଲଟ୍ ପାଇଁ ନୋଡାଲ ଅଫିସର ଥିବା ଏଆରଓ (ପ୍ରବାସୀ ) ଜାମ୍ମୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବେ ଯେ , ଯଦି ଏହି ଭୋଟରଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ କୌଣସିଙ୍କ ଠାରୁ ଫର୍ମ ୧୨ସି ପ୍ରାପ୍ତ ହୁଏ ଏବଂ ପୋଷ୍ଟାଲ ବାଲଟ୍ ପଠାଯାଇଛି, ସମ୍ପୃକ୍ତ ଭୋଟର ତାଲିକାରେ ଉକ୍ତ ଭୋଟରଙ୍କ ନାମ ବିରୁଦ୍ଧରେ 'ପିବି'ର ଚିହ୍ନ ଲଗାଯିବ ।
ଜାମ୍ମୁ ଓ ଉଧମପୁର ବାହାରେ ରହୁଥିବା ପ୍ରବାସୀଙ୍କ ପାଇଁ
ଫର୍ମ ଏମ୍ ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ ସାର୍ଟିଫିକେଟ୍ ଯାଞ୍ଚ କରିବା ପାଇଁ ଜଣେ ଗେଜେଟେଡ୍ ଅଫିସର ଖୋଜିବାର ଅସୁବିଧା ଦୂର କରିବା ନିମନ୍ତେ ଏହି ଫର୍ମ ଗୁଡିକର ‘ସ୍ୱ - ପ୍ରମାଣୀକରଣ' ଯଥେଷ୍ଟ ହୋଇପାରେ । ତେବେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ମତଦାନ କେନ୍ଦ୍ର ଗୁଡ଼ିକରେ ଜାଲିଆତିକୁ ଏଡ଼ାଇବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କୁ ମତଦାନ କେନ୍ଦ୍ର ଗୁଡ଼ିକରେ ଭୋଟର ଚିହ୍ନଟ ପାଇଁ ଇପିଆଇସି (ଭୋଟର ପରିଚୟ ପତ୍ର) କିମ୍ବା ଆୟୋଗଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ କୌଣସି ବିକଳ୍ପ କାଗଜପତ୍ର ଦେଖାଇବାକୁ ପଡ଼ିବ ।
ପୃଷ୍ଠ ଭୂମି: କାଶ୍ମୀର ପ୍ରବାସୀଙ୍କ ପାଇଁ ଯୋଜନା
ଆୟୋଗ ଚିଠି ନଂ ୪୬୪/ଜେ ଆଣ୍ଡ କେ -ଏଚପି/୨୦୨୪, ତା ୨୨.୦୩.୨୦୨୪ ଅନୁସାରେ ଚଳିତ ଲୋକସଭା , ୨୦୨୪ ନିର୍ବାଚନରେ ଭୋଟ୍ ଦେବା ପାଇଁ କାଶ୍ମୀର ପ୍ରବାସୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଜାମ୍ମୁ - କାଶ୍ମୀରର ତିନିଟି ସଂସଦୀୟ ନିର୍ବାଚନ ମଣ୍ଡଳୀ ଯଥା ୧-ବାରମୁଳା, ୨- ଶ୍ରୀନଗର ଏବଂ ୩- ଅନନ୍ତନାଗ- ରାଜୌରୀ ସହିତ ଜଡିତ ଅସ୍ଥାୟୀ ଶିବିରରେ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଭାବେ ମତଦାନ କରିବା କିମ୍ବା ପୋଷ୍ଟାଲ ବାଲଟ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ମତଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଯୋଜନା ଜାରି କରିଥିଲେ ।
ଏହି ଯୋଜନା ଅନୁଯାୟୀ, ଦିଲ୍ଲୀ, ଜାମ୍ମୁ ଏବଂ ଉଧମପୁରର ବିଭିନ୍ନ ରିଲିଫ୍ କ୍ୟାମ୍ପରେ ରହୁଥିବା ଏବଂ ଆଗାମୀ ଲୋକସଭା, ୨୦୨୪ ସାଧାରଣ ନିର୍ବାଚନରେ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ ଭୋଟିଂ ମେସିନ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଭାବରେ ମତଦାନ କରିବାକୁ ବିକଳ୍ପ ବାଛିଛନ୍ତି, କାଶ୍ମୀର ପ୍ରବାସୀ ଭୋଟରମାନେ ଦିଲ୍ଲୀ (୪) ଜାମ୍ମୁ, (୨୧) ଏବଂ ଉଧମପୁର (୧) ରେ ଥିବା ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ମତଦାନ କେନ୍ଦ୍ରମଧ୍ୟରୁ ଯେକୌଣସି ଗୋଟିଏରେ ଫର୍ମ ଏମ୍ ପୂରଣ କରି ଏହା କରିପାରିବେ । ଯେଉଁ ପ୍ରବାସୀ ଭୋଟରମାନେ ପୋଷ୍ଟାଲ ବାଲଟ୍ ବ୍ୟବହାର କରି ଭୋଟ୍ ଦେବାକୁ ପସନ୍ଦ କରିଛନ୍ତି ସେମାନେ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ଫର୍ମ ୧୨ - ସିରେ ପୋଷ୍ଟାଲ ବାଲଟ୍ ପେପର ପାଇଁ ଆବେଦନ କରିପାରିବେ ।
ଜାମ୍ମୁ, ଉଧମପୁର ଏବଂ ଦିଲ୍ଲୀ ବ୍ୟତୀତ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସ୍ଥାନରେ ରହୁଥିବା ପ୍ରବାସୀ ଭୋଟରମାନେ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଭାବେ କିମ୍ବା ପୋଷ୍ଟାଲ ବାଲଟ୍ ବ୍ୟବହାର କରି ମତଦାନ କରିପାରିବେ ଏବଂ ଆୟୋଗର ୱେବସାଇଟରୁ ଫର୍ମ - ଏମ୍ ଏବଂ ଫର୍ମ ୧୨ - ସି ଡାଉନଲୋଡ୍ କରିପାରିବେ ଏବଂ ଏହି ଫର୍ମ ପୂରଣ କରିବା ପରେ ସେ ରହୁଥିବା ଅଞ୍ଚଳର ନିର୍ବାଚନ ପଞ୍ଜୀକରଣ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ଠାରୁ ଏହାକୁ ଯାଞ୍ଚ କରିପାରିବେ । ଇଲେକ୍ଟୋରାଲ ରେଜିଷ୍ଟ୍ରେସନ ଅଫିସରମାନେ ଇଆରଓ - ନେଟ୍ ଜରିଆରେ କାଶ୍ମୀରର ବିଭିନ୍ନ ସଂସଦୀୟ ନିର୍ବାଚନ ମଣ୍ଡଳୀରେ ନାମାଙ୍କିତ ପ୍ରବାସୀ ଭୋଟରଙ୍କ ବିବରଣୀ ପାଇପାରିବେ । ସମ୍ପୃକ୍ତ ଇଆରଓ ଫର୍ମ - ଏମ୍‌ରେ ବିବରଣୀ ଯାଞ୍ଚ କରିବା ପରେ ଏହାକୁ ସ୍କାନ୍ କରି ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ଦିଲ୍ଲୀ, ଜାମ୍ମୁ ଓ ଉଧମପୁରରେ ଥିବା ଏଆରଓ ପ୍ରବାସୀଙ୍କୁ ଆଗାମୀ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ଅପଲୋଡ୍ କରିବେ ।
ଭାରତୀୟ ନିର୍ବାଚନ ଆୟୋଗ (ଇସିଆଇ) ଲୋକସଭା ନିର୍ବାଚନ , ୨୦୨୪ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟସୂଚୀ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ଜାମ୍ମୁ - କାଶ୍ମୀରରେ ନିମ୍ନଲିଖିତ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ମତଦାନ ହେବାକୁ ରହିଛି ।

Election Commission
Major relief to Kashmiri migrant voters; ECI abolishes cumbersome procedure of Form-M for migrants residing at Jammu and Udhampur
For migrants residing outside these areas, Form M will continue, but with self-attestation certificate instead of gazetted officer attestation
Special polling stations to be set up at all the migrants’ zones in Jammu and Udhampur
12 APR 2024 5:40PM by PIB Delhi
In a major decision to facilitate voting by Kashmiri migrants in the ongoing General Elections 2024, the Election Commission of India (ECI) has abolished the cumbersome procedure of filling Form-M for the displaced people from valley who are residing in Jammu and Udhampur. Additionally, for the migrants residing outside Jammu and Udhampur (who will continue to submit Form M), ECI has authorized the self-attestation of the certificate appended with Form-M, thus removing the hassle of getting this certificate attested by the Gazetted Officer. The decision was taken by the Commission after a meeting today chaired by CEC Shri Rajiv Kumar along with Election Commissioners Shri Gyanesh Kumar and Dr. Sukhbir Singh Sandhu.
Various representations were received from several Kashmiri Migrant groups projecting the difficulties they face in filling of Form-M every election which brings a lot of hassle to them in exercising their right to franchise. The Form-M procedure subjects these voters to additional bureaucratic hurdles compared to other voters and also the process of filling out the Form-M is often complex and cumbersome, requiring specific documentation, proof of migration status and attestation by a gazetted officer. The Chief Electoral Officer, Jammu and Kashmir also submitted his comments to the Commission on 09.04.2024 with due consultation and in full agreement with the political parties. The Commission after taking into consideration the representations received from several Kashmiri Migrant groups regarding the scheme, feedback from the political parties and comments of the Chief Electoral Officer, UT of Jammu and Kashmir, notified the Scheme for Kashmiri migrants to vote in person at transitory camps and voting by means of postal ballot pertaining to the ongoing General Election to Lok Sabha, 2024, vide order No. 3/J&K-HP/2024(NS-I) dated 11.04.2024.
For migrant voters of Jammu and Udhampur:
1. All the 22 special polling stations (21 in Jammu and 1 in Udhampur) shall be mapped to camps/zones individually, ensuring that every zone has at least one Special Polling Station. In case there are multiple polling stations in one zone, the zonal officers shall earmark the intra-zonal jurisdiction for each such polling station keeping in mind the distance/ease of approach for each set of electors. In case there is any zone that does not have any of the existing Special Polling Stations, a new Special Polling Station shall be proposed by the ARO Migrant concerned in a suitable Government building following all extant directions of the Commission concerning setting up a polling station, including consultation with political parties. Consequent to this, the electors staying in these zones/camps shall be mapped to the respective polling stations by the respective AERO Migrants at Jammu and Udhampur.
2. Electoral roll extracts corresponding to each of these Special Polling Stations shall be culled out of the basic electoral rolls of their respective assembly constituencies. Draft Electoral Roll Extracts, to be used as the rolls for respective Special Polling Stations, for each of the Zone shall be notified by the respective AERO Migrants at Jammu and Udhampur and published in the newspapers as well as given wide publicity by placing it at all conspicuous places in the zone including the Zone Office as well as other places of importance for the Migrants like Office of the Relief and Rehabilitation Commissioner, J&K, websites, etc. All electors within 7 days of the notification of the draft electoral roll extract, approach the respective Assistant Returning Officers (Migrant) at Jammu and Udhampur in case:
• there is any omission of any eligible name in the draft lists
• s(he)wishes to opt for voting through postal ballot
• s(he) wishes to vote at the original polling station in Kashmir valley,
• those who have already submitted their Form-M, choosing a Special Polling Station which is different from the one allotted in the draft and wish to retain the same, as per choice already given in Form-M.
After the passage of 7 days period, the Assistant Returning Officers (Migrant) shall notify the final Electoral Roll Extracts for each Special Polling Station and the same shall be used at these polling stations on the day of poll. A copy of these Final Electoral Roll Extracts shall be shared immediately by the Assistant Returning Officers (Migrant) with the Returning Officers/Assistant Returning Officers of the respective Constituencies in Kashmir for marking of the Electoral Rolls to be used at the original polling stations in Kashmir.
1. In order to doubly ensure that no elector who opts for postal ballot by filling Form 12C gets the voting opportunity to vote at these special polling stations, the ARO Migrant Jammu who is the nodal officer for Postal Ballots under the scheme, shall ensure that in case Form 12C is received from any of these electors and the postal ballot has been dispatched, marking of ‘PB’ shall be made against the name of the said elector in the corresponding Electoral Roll Extracts.
For the migrants who are staying outside Jammu and Udhampur
To remove the hassle of looking for a Gazetted officer to attest the Certificate appended with Form M, ‘Self Attestation’ of these Forms can suffice. However, in order to avoid impersonation at the Special Polling Stations, they shall be required to produce either EPIC (voter id card) or any of the alternate documents prescribed by the Commission for the identification of electors at Polling Stations.
(Alternative id documents : https://www.eci.gov.in/eci-backend/public/api/download?url=LMAhAK6sOPBp%2FNFF0iRfXbEB1EVSLT41NNLRjYNJJP1KivrUxbfqkDatmHy12e%2FzBiU51zPFZI5qMtjV1qgjFsi8N4zYcCRaQ2199MM81QYarA39BJWGAJqpL2w0Jta9CSv%2B1yJkuMeCkTzY9fhBvw%3D%3D )
Background: Scheme for Kashmiri Migrants
The Commission vide letter No. 464/J&K-HP/2024, dated 22.03.2024 had issued the scheme for Kashmiri migrants to vote in person at transitory camps or voting by means of postal ballot pertaining to any of the three Parliamentary Constituencies namely 1-Baramulla, 2-Srinagar and 3-Anantnag-Rajouri in the UT of J&K in connection with the ongoing General Election to Lok Sabha, 2024.
As per the scheme, Kashmiri migrant voters, who are residing at various relief camps in Delhi, Jammu, and Udhampur and who have opted to cast their votes in person through Electronic Voting Machines at the forthcoming General Election to the Lok Sabha, 2024 can do so at any one of the designated polling stations located at Delhi (4), Jammu (21) and Udhampur (1) by filling Form M. Those migrant voters who have opted to vote using postal ballots may apply for the postal ballot paper in the prescribed Form 12-C
Migrant electors residing at various places other than Jammu, Udhampur and Delhi can also vote in person or using postal ballot and can download Form-M and Form 12-C from the Commission’s website and after filling, such forms shall get it verified from the Electoral Registration Officer of the areas where he/she is residing. The Electoral Registration Officers can have access to the details of migrant electors enrolled in different Parliamentary Constituency in Kashmir through ERO-Net. The ERO concerned, after verifying details in the Form-M will scan and upload it to electronically transmit the same to AROs Migrants at Delhi, Jammu and Udhampur for further necessary action.
The Election Commission of India (ECI) had announced the schedule for the General Election to the Lok Sabha, 2024, with polling to be conducted in the following phases in Jammu & Kashmir.
Phase
No. and Name of PC
Date of poll
Schedule 1A
4-Udhampur
19.04.2024
Schedule 2B
5-Jammu
26.04.2024
Schedule-III
3- Anantnag-Rajouri
07.05.2024
Schedule-IV
2-Srinagar
13.05.2024
Schedule-V
1-Baramulla
20.05.2024