Election Commission
102 PCs in 21 States/UTs and 92 Assembly Constituencies in Arunachal & Sikkim are all set for polling on 19th April, 2024
ECI directs over 350 observers to ensure smooth, free and fair polling on 19th April, 2024
Directs for all amenities at Polling stations especially to combat heat
12 APR 2024 5:50PM by PIB Delhi
102 Parliamentary Constituencies in 21 states are scheduled for polling on 19th April, 2024 in which 127 General Observers, 67 Police Observers and 167 Expenditure Observers have been deployed. All have reported in constituencies before the last date of nomination i.e. 26th March, 2024. Sh. Rajiv Kumar, Chief Election Commissioner accompanied with Sh. Gyanesh Kumar, Election Commissioner and Sh. Sukhbir Singh Sandhu, Election Commissioner asked all the observers to strictly ensure that polling stations contain all amenities for voters especially to combat heat, no inducements are offered close to voting of first phase, forces are optimally utilised and law and order is kept under strict watch.
Central Observers were inter alia directed to ensure:
1. The preparedness for polling in all the constituencies well in advance and ensure the level playing field for all the stakeholders i.e. candidates and political parties
2. To remain physically available within the Parliamentary Constituency they are allotted during the entire election process.
3. Wide publication of mobile/landline/email/place of stay and circulation amongst candidate and political parties so that they are available on the designated numbers/addresses on daily basis to general public/candidate and political parties,
4. Randomization of deployment of forces in their presence
5. That Central Forces/State Police Forces are being utilized judiciously and maintaining neutrality and their deployment is not favouring any political party/candidate
6. Randomization of EVMs/VVPATs and polling personnel in their presence
7. Smooth process of home voting for 85+ and PwDs and Postal Ballot for persons on election duty, essential duties and Service Voters
8. That the Electoral Rolls are supplied to the political parties and contesting candidates
9. The Vulnerability Mapping has been fairly done by the district administration and transportation and communication plan prepared accordingly
10. Deployment of Micro Observers
11. Commissioning of EVM/VVPAT before all candidates / their representatives
12. Oversee robust security arrangements at the EVM Strong Rooms and ensure presence of authorised agents of all candidates
13. All complaint redressal mechanisms are in place
14. That integrated Control Rooms have been set up in districts under overall charge of an officer authorised to take timely corrective action
15. 100% distribution of voter information slips has been done in advance before the polling day
16. All the IT applications such as C-vigil, Voter Helpline App, Saksham App, ENCORE, Suvidha App etc, are being used by the election staff and they are properly trained to use these apps
17. The training of all the polling personnel including the counting staff, Micro Observers etc. are been/have been organized in orderly manner
18. Visiting the polling stations in the constituency and ensure that Assured Minimum Facilities are in place at all the polling stations
19. Setting up of Voter Assistance Booth at all the polling stations for convenience of voters, special facilitation for differently abled, physically challenged, women, elderly and leprosy affected voters etc
20. Facilities of drinking water, sheds/shamyanas for voters waiting in queue and proper sitting arrangements outside the polling stations during polling
21. That Flying Squads, Statistics Surveillance Teams, Video Viewing Teams, Border Check Posts, Nakas etc. are doing their work round the clock and the efforts are being made so that there is no movement and distribution of cash, liquor, freebees, drugs/narcotics
22. Proper working by Media Certification and Monitoring Committees for pre-certification of political advertisement and paid news
23. Timely curbing of fake news/mis-information, and pro-active dissemination of information to steer positive narrative.

ନିର୍ବାଚନ ଆୟୋଗ
୧୯ ଏପ୍ରିଲରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ମତଦାନ
୨୧ଟି ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ୧୦୨ଟି ଲୋକସଭା ନିର୍ବାଚନ ମଣ୍ଡଳୀ ଏବଂ ଅରୁଣାଚଳ ଓ ସିକ୍କିମର ୯୨ଟି ବିଧାନସଭା ନିର୍ବାଚନ ମଣ୍ଡଳୀରେ ହେବ ଭୋଟ୍ ଗ୍ରହଣ
ଏପ୍ରିଲ ୧୯, ୨୦୨୪ରେ ସୁରୁଖୁରୁରେ, ଅବାଧ ଏବଂ ନିରପେକ୍ଷ ମତଦାନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ୩୫୦ରୁ ଅଧିକ ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷକଙ୍କୁ ନିର୍ବାଚନ କମିଶନଙ୍କ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ
ବିଶେଷ କରି ଗ୍ରୀଷ୍ମ ପ୍ରବାହ ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ମତଦାନ କେନ୍ଦ୍ରରେ ସମସ୍ତ ସୁବିଧା ପାଇଁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ
12 APR 2024 5:50PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ୧୯ ଏପ୍ରିଲ, ୨୦୨୪ରେ ୨୧ଟି ରାଜ୍ୟର ୧୦୨ଟି ସଂସଦୀୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମତଦାନ ହେବାକୁ ଥିବା ବେଳେ ଏଥିରେ ୧୨୭ ଜଣ ସାଧାରଣ ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷକ, ୬୭ ଜଣ ପୁଲିସ ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷକ ଏବଂ ୧୬୭ ଜଣ ବ୍ୟୟ ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷକଙ୍କୁ ନିୟୋଜିତ କରାଯାଇଛି। ନାମାଙ୍କନ ପତ୍ର ଦାଖଲର ଶେଷ ତାରିଖ ଅର୍ଥାତ୍ ୨୬ ମାର୍ଚ୍ଚ, ୨୦୨୪ ପୂର୍ବରୁ ସମସ୍ତେ ନିର୍ବାଚନମଣ୍ଡଳୀରେ ପହଞ୍ଚି ସାରିଛନ୍ତି । ମୁଖ୍ୟ ନିର୍ବାଚନ କମିଶନର ଶ୍ରୀ ରାଜୀବ କୁମାର, ନିର୍ବାଚନ କମିଶନର ଶ୍ରୀ ଜ୍ଞାନେଶ କୁମାର ଏବଂ ନିର୍ବାଚନ କମିଶନର ଶ୍ରୀ ସୁଖବୀର ସିଂହ ସାନ୍ଧୁ ସମସ୍ତ ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷକଙ୍କୁ ମତଦାନ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ ଭୋଟରଙ୍କ ପାଇଁ ସମସ୍ତ ସୁବିଧା ସୁଯୋଗ କଡାକଡ଼ି ଭାବେ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ କହିଛନ୍ତି । ବିଶେଷକରି ଖରା ଓ ଗରମର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ କୁହାଯାଇଛି । ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ମତଦାନ ସମୟରେରେ ମତଦାତାଙ୍କୁ କୌଣସି ପ୍ରଲୋଭନ ଦେବା ଉପରେ ଦୃଷ୍ଟି ରଖିବାକୁ କୁହାଯାଇଛି । ସୁରକ୍ଷାବାହିନୀର ସର୍ବୋତ୍ତମ ବ୍ୟବହାର ଏବଂ ଆଇନ ଶୃଙ୍ଖଳା ଉପରେ କଡ଼ା ନଜର ରଖାଯିବାକୁ କୁହାଯାଇଛି ।
କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷକମାନଙ୍କୁ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବିଷୟ ସହିତ ନିମ୍ନ ଦିଗଗୁଡ଼ିକ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦିଆଯାଇଥିଲା:
- ସମସ୍ତ ନିର୍ବାଚନ ମଣ୍ଡଳୀରେ ଆଗୁଆ ମତଦାନ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଏବଂ ସମସ୍ତ ଅଂଶୀଦାର ଅର୍ଥାତ୍ ପ୍ରାର୍ଥୀ ଓ ରାଜନୈତିକ ଦଳଗୁଡିକ ପାଇଁ ସମାନ ସୁଯୋଗ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା
- ସଂସଦୀୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଭାବରେ ଉପଲବ୍ଧ ରହିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କୁ ସମଗ୍ର ନିର୍ବାଚନ ପ୍ରକ୍ରିୟା ସମୟରେ ଆବଣ୍ଟନ କରାଯାଏ ।
- ପ୍ରାର୍ଥୀ ଏବଂ ରାଜନୈତିକ ଦଳମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ମୋବାଇଲ /ଲ୍ୟାଣ୍ଡଲାଇନ୍/ ଇମେଲ୍/ ରହଣି ଓ ପ୍ରସାରଣର ବ୍ୟାପକ ପ୍ରକାଶନ ଯାହାଦ୍ୱାରା ସେମାନେ ସାଧାରଣ ଜନତା/ ପ୍ରାର୍ଥୀ ଓ ରାଜନୈତିକ ଦଳମାନଙ୍କୁ ଦୈନିକ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ନମ୍ବର/ ଠିକଣାରେ ଉପଲବ୍ଧ ହୋଇପାରିବେ।
- ସେମାନଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତିରେ ଯଥାସ୍ଥାନରେ ଫୋର୍ସ ମୁତୟନ
- କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବାହିନୀ/ରାଜ୍ୟ ପୁଲିସ ବାହିନୀକୁ ଯଥାର୍ଥ ଭାବେ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଉଛି ଏବଂ ନିରପେକ୍ଷତା ବଜାୟ ରଖାଯାଉଛି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ମୁତୟନ କୌଣସି ରାଜନୈତିକ ଦଳ/ପ୍ରାର୍ଥୀଙ୍କ ସପକ୍ଷରେ ନାହିଁ
- ସେମାନଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତିରେ ଇଭିଏମ୍/ଭିଭିପ୍ୟାଟ୍ ଏବଂ ପୋଲିଂ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ଯଥାସ୍ଥାନରେ ନିୟୋଜନ
- ୮୫+ରୁ ଅଧିକ ବୟସ ଓ ଭିନ୍ନକ୍ଷମଙ୍କ ପାଇଁ ଘରେ ସୁଗମ ମତଦାନ ସୁବିଧା ଏବଂ ନିର୍ବାଚନ ଡ୍ୟୁଟି, ଜରୁରି କାର୍ଯ୍ୟ ଓ ସେବାରେ ନିୟୋଜିତ ମତଦାତାଙ୍କ ପାଇଁ ଡାକ ବାଲଟ୍‌ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିବାକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦିଆଯାଇଛି
- ରାଜନୈତିକ ଦଳ ଏବଂ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତା କରୁଥିବା ପ୍ରାର୍ଥୀମାନଙ୍କୁ ଭୋଟର୍‌ ତାଲିକା ପ୍ରଦାନ କରିବା
- ଜିଲ୍ଲା ପ୍ରଶାସନ ତରଫରୁ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ସ୍ଥାନର ମ୍ୟାପିଂ ଠିକ୍ ଭାବେ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ସେହି ଅନୁଯାୟୀ ପରିବହନ ଏବଂ ଯୋଗାଯୋଗ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି ବୋଲି ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା
- ମାଇକ୍ରୋ ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷକଙ୍କୁ ନିୟୋଜିତ କରିବା।
- ସମସ୍ତ ପ୍ରାର୍ଥୀ/ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରତିନିଧିଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ଇଭିଏମ୍/ଭିଭିପିଏଟି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ
- ଇଭିଏମ୍ ଷ୍ଟ୍ରଙ୍ଗରୁମରେ କଡ଼ା ସୁରକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥା ତଦାରଖ କରିବା ସହ ସମସ୍ତ ପ୍ରାର୍ଥୀଙ୍କ ଅଧିକାରପ୍ରାପ୍ତ ଏଜେଣ୍ଟଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତି ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା।
- ସମସ୍ତ ଅଭିଯୋଗ ସମାଧାନ ବ୍ୟବସ୍ଥା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇଛି କି ନାହିଁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା
- ଠିକ୍ ସମୟରେ ସଂଶୋଧନ ମୂଳକ ପଦକ୍ଷେପ ନେବାକୁ କ୍ଷମତାପ୍ରାପ୍ତ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ସାମଗ୍ରିକ ଦାୟିତ୍ୱରେ ଥିବା ଜିଲ୍ଲାଗୁଡିକରେ ସମନ୍ୱିତ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କକ୍ଷ ପ୍ରତିଷ୍ଠା
- ମତଦାନ ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ୧୦୦ ପ୍ରତିଶତ ଭୋଟର ସୂଚନା ସ୍ଲିପ୍ ଆଗୁଆ ବଣ୍ଟନ
- ସି-ଭିଜିଲ୍, ଭୋଟର ହେଲ୍ପଲାଇନ୍ ଆପ୍, ସକ୍ଷମ ଆପ୍, ଏନ୍ ସିଓଆର୍, ସୁବିଧା ଆପ୍ ଇତ୍ୟାଦି ସମସ୍ତ ଆଇଟି ଆପ୍ଲିକେସନ୍ କୁ ନିର୍ବାଚନ କର୍ମଚାରୀମାନେ ବ୍ୟବହାର କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ଏହି ଆପଗୁଡ଼ିକୁ ବ୍ୟବହାର କରିବା ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଦିଆଯାଉଛି
- ଗଣତି କର୍ମଚାରୀ, ମାଇକ୍ରୋ ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷକ ଇତ୍ୟାଦିଙ୍କ ସମେତ ସମସ୍ତ ପୋଲିଂ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଶୃଙ୍ଖଳିତ ଭାବେ ଆୟୋଜନ
- ନିର୍ବାଚନ ମଣ୍ଡଳୀର ମତଦାନ କେନ୍ଦ୍ର ପରିଦର୍ଶନ କରି ସମସ୍ତ ମତଦାନ କେନ୍ଦ୍ରରେ ନିଶ୍ଚିତ ସର୍ବନିମ୍ନ ସୁବିଧା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରନ୍ତୁ
- ଭୋଟରଙ୍କ ସୁବିଧା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ମତଦାନ କେନ୍ଦ୍ରରେ ଭୋଟର ସହାୟତା କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା, ଭିନ୍ନକ୍ଷମ, ଶାରୀରିକ ଭିନ୍ନକ୍ଷମ, ମହିଳା, ବୃଦ୍ଧ ଓ କୁଷ୍ଠ ପ୍ରଭାବିତ ଭୋଟରଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସୁବିଧା ଆଦି
- ଧାଡ଼ିରେ ଛିଡ଼ା ହୋଇଥିବା ଭୋଟରଙ୍କ ପାଇଁ ପିଇବା ପାଣିର ସୁବିଧା, ଛାଇ ସୁବିଧା ଏବଂ ମତଦାନ ସମୟରେ ମତଦାନ କେନ୍ଦ୍ର ବାହାରେ ବସିବାର ଉପଯୁକ୍ତ ବ୍ୟବସ୍ଥା
- ଫ୍ଲାଇଂ ସ୍କ୍ଵାଡ୍, ପରିସଂଖ୍ୟାନ ସର୍ଭିଲେନ୍ସ ଟିମ୍, ଭିଡିଓ ଭ୍ୟୁଇଂ ଟିମ୍, ବର୍ଡର ଚେକ୍ ପୋଷ୍ଟ, ନାକା ଇତ୍ୟାଦି ଦିନରାତି ନିଜର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ନଗଦ ଟଙ୍କା, ମଦ, ମାଗଣା, ଡ୍ରଗ୍ସ/ନିଶାଦ୍ରବ୍ୟ ପରିବହନ ଓ ବଣ୍ଟନ ଯେପରି ନ ହୁଏ ସେଥିପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଉଛି
- ରାଜନୈତିକ ବିଜ୍ଞାପନ ଓ ପେଡ୍ ନ୍ୟୁଜ୍‌ର ପ୍ରାକ୍-ପ୍ରମାଣୀକରଣ ପାଇଁ ମିଡିଆ ପ୍ରମାଣୀକରଣ ଏବଂ ମନିଟରିଂ କମିଟି ଦ୍ୱାରା ଉପଯୁକ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟ
- ମିଥ୍ୟା ଖବର/ଭୁଲ ସୂଚନାକୁ ଠିକ୍ ସମୟରେ ରୋକିବା ଏବଂ ସକାରାତ୍ମକ କାହାଣୀକୁ ଚଳାଇବା ପାଇଁ ସୂଚନାର ସକ୍ରିୟ ପ୍ରସାର।