Election Commission
102 PCs in 21 States/UTs and 92 Assembly Constituencies in Arunachal & Sikkim are all set for polling on 19th April, 2024
ECI directs over 350 observers to ensure smooth, free and fair polling on 19th April, 2024
Directs for all amenities at Polling stations especially to combat heat
12 APR 2024 5:50PM by PIB Delhi
102 Parliamentary Constituencies in 21 states are scheduled for polling on 19th April, 2024 in which 127 General Observers, 67 Police Observers and 167 Expenditure Observers have been deployed. All have reported in constituencies before the last date of nomination i.e. 26th March, 2024. Sh. Rajiv Kumar, Chief Election Commissioner accompanied with Sh. Gyanesh Kumar, Election Commissioner and Sh. Sukhbir Singh Sandhu, Election Commissioner asked all the observers to strictly ensure that polling stations contain all amenities for voters especially to combat heat, no inducements are offered close to voting of first phase, forces are optimally utilised and law and order is kept under strict watch.
Central Observers were inter alia directed to ensure:
1. The preparedness for polling in all the constituencies well in advance and ensure the level playing field for all the stakeholders i.e. candidates and political parties
2. To remain physically available within the Parliamentary Constituency they are allotted during the entire election process.
3. Wide publication of mobile/landline/email/place of stay and circulation amongst candidate and political parties so that they are available on the designated numbers/addresses on daily basis to general public/candidate and political parties,
4. Randomization of deployment of forces in their presence
5. That Central Forces/State Police Forces are being utilized judiciously and maintaining neutrality and their deployment is not favouring any political party/candidate
6. Randomization of EVMs/VVPATs and polling personnel in their presence
7. Smooth process of home voting for 85+ and PwDs and Postal Ballot for persons on election duty, essential duties and Service Voters
8. That the Electoral Rolls are supplied to the political parties and contesting candidates
9. The Vulnerability Mapping has been fairly done by the district administration and transportation and communication plan prepared accordingly
10. Deployment of Micro Observers
11. Commissioning of EVM/VVPAT before all candidates / their representatives
12. Oversee robust security arrangements at the EVM Strong Rooms and ensure presence of authorised agents of all candidates
13. All complaint redressal mechanisms are in place
14. That integrated Control Rooms have been set up in districts under overall charge of an officer authorised to take timely corrective action
15. 100% distribution of voter information slips has been done in advance before the polling day
16. All the IT applications such as C-vigil, Voter Helpline App, Saksham App, ENCORE, Suvidha App etc, are being used by the election staff and they are properly trained to use these apps
17. The training of all the polling personnel including the counting staff, Micro Observers etc. are been/have been organized in orderly manner
18. Visiting the polling stations in the constituency and ensure that Assured Minimum Facilities are in place at all the polling stations
19. Setting up of Voter Assistance Booth at all the polling stations for convenience of voters, special facilitation for differently abled, physically challenged, women, elderly and leprosy affected voters etc
20. Facilities of drinking water, sheds/shamyanas for voters waiting in queue and proper sitting arrangements outside the polling stations during polling
21. That Flying Squads, Statistics Surveillance Teams, Video Viewing Teams, Border Check Posts, Nakas etc. are doing their work round the clock and the efforts are being made so that there is no movement and distribution of cash, liquor, freebees, drugs/narcotics
22. Proper working by Media Certification and Monitoring Committees for pre-certification of political advertisement and paid news
23. Timely curbing of fake news/mis-information, and pro-active dissemination of information to steer positive narrative.

ভাৰতীয় নিৰ্বাচন আয়োগ
২১খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত প্ৰদেশৰ ১০২টা সংসদীয় সমষ্টি আৰু অৰুণাচল আৰু ছিক্কিমৰ ৯২টা বিধানসভা সমষ্টি ২০২৪ চনৰ ১৯ এপ্ৰিলত ভোটদানৰ বাবে সাজু
ইচিআইয়ে ২০২৪ চনৰ ১৯ এপ্ৰিলত সুচাৰু, মুক্ত আৰু নিকা ভোটগ্ৰহণ সুনিশ্চিত কৰিবলৈ ৩৫০ জনতকৈ অধিক পৰ্যবেক্ষকক নিৰ্দেশ দিয়ে
ভোটগ্ৰহণ কেন্দ্ৰত বিশেষকৈ গৰমৰ সৈতে মোকাবিলা কৰাৰ লগতে সম্ভাব্য সকলো সুবিধা উপলব্ধ কৰাবলৈ নিৰ্দেশ দিয়া হৈছে
12 APR 2024 5:50PM by PIB Guwahati
২০২৪ চনৰ ১৯ এপ্ৰিলত ২১খন ৰাজ্যৰ ১০২টা সংসদীয় সমষ্টিত ভোটদান হ'বলৈ ওলাইছে, যাৰ বাবে ১২৭জন সাধাৰণ পৰ্যবেক্ষক, ৬৭জন আৰক্ষী পৰ্যবেক্ষক আৰু ১৬৭জন ব্যয় পৰ্যবেক্ষক নিয়োগ কৰা হৈছে। তেওঁলোকৰ সকলোৱে মনোনয়ন দাখিলৰ অন্তিম তাৰিখ অৰ্থাৎ ২০২৪ চনৰ ২৬ মাৰ্চৰ পূৰ্বে সমষ্টিসমূহত প্ৰতিবেদন দাখিল কৰিছে। মুখ্য নিৰ্বাচন আয়ুক্ত শ্ৰী ৰাজীৱ কুমাৰে নিৰ্বাচন আয়ুক্ত শ্ৰী জ্ঞানেশ কুমাৰ আৰু নিৰ্বাচন আয়ুক্ত শ্ৰী সুখবীৰ সিং সন্ধুৰ লগতে সকলো পৰ্যবেক্ষকক কঠোৰভাৱে এই কথা সুনিশ্চিত কৰিবলৈ কৈছে যে ভোটগ্ৰহণ কেন্দ্ৰসমূহত ভোটাৰসকলৰ বাবে বিশেষকৈ গৰমৰ সৈতে মোকাবিলা কৰিবলৈ সম্ভৱপৰ সকলো সুবিধা যাতে উপলব্ধ হয়, প্ৰথম পৰ্যায়ৰ ভোটদানৰ ওচৰত কোনো ধৰণৰ প্ৰৰোচনা দিয়া নহয়, বাহিনীৰ অনুকূল ব্যৱহাৰ কৰা হয় আৰু আইন-শৃংখলাৰ ওপৰত কঠোৰ দৃষ্টি ৰখা হয়।
কেন্দ্ৰীয় তত্বাৱধায়কসকলক অন্যান্য বিষয়ৰ লগতে এই কথা সুনিশ্চিত কৰিবলৈ নিৰ্দেশ দিয়া হৈছে:
I. সকলো সমষ্টিতে ভোটদানৰ বাবে আগতীয়াকৈ প্ৰস্তুতি চলোৱা আৰু সকলো অংশীদাৰ অৰ্থাৎ প্ৰাৰ্থী আৰু ৰাজনৈতিক দলৰ বাবে সমতাপূৰ্ণ অৱসৰ সুনিশ্চিত কৰা।
II. সমগ্ৰ নিৰ্বাচনী প্ৰক্ৰিয়াৰ সময়ছোৱাত আৱণ্টিত সংসদীয় সমষ্টিৰ ভিতৰত স্বয়ং উপলব্ধ থকা।
III. মোবাইল/লেণ্ডলাইন/ইমেইল/আৱাসগৃহৰ সবিশেষ ব্যাপক প্ৰকাশ কৰি একেখিনি প্ৰাৰ্থী আৰু ৰাজনৈতিক দলৰ মাজত প্ৰচাৰ কৰা, যাতে সেইবোৰ সাধাৰণ জনতা/প্ৰাৰ্থী আৰু ৰাজনৈতিক দলসমূহৰ বাবে নিৰ্দিষ্ট নম্বৰ/ঠিকনাত দৈনিক ভিত্তিত উপলব্ধ হয়।
IV. তেওঁলোকৰ উপস্থিতিত বাহিনী নিয়োগৰ ৰেণ্ডমাইজেশ্যন।
V. এয়ে যে কেন্দ্ৰীয় বাহিনী/ৰাজ্যিক আৰক্ষী বাহিনীক বিবেচনাপূৰ্ণভাৱে ব্যৱহাৰ কৰা হৈছে আৰু নিৰপেক্ষতা বজাই ৰখা হৈছে আৰু তেওঁলোকৰ নিয়োগ কোনো ৰাজনৈতিক দল/প্ৰাৰ্থীৰ পক্ষত নহয়।
VI. তেওঁলোকৰ উপস্থিতিত ইভিএম/ভিভিপেট আৰু ভোটগ্ৰহণ কৰ্মীৰ ৰেণ্ডমাইজেশ্যন কৰা।
VII. ৮৫ বছৰৰ ওপৰৰ লোক আৰু বিশেষভাৱে সক্ষম ব্যক্তিৰ বাবে ঘৰতে ভোটদানৰ মসৃণ প্ৰক্ৰিয়া আৰু নিৰ্বাচনী কৰ্তব্য, অত্যাৱশ্যকীয় কৰ্তব্য আৰু সেৱা ভোটাৰৰ বাবে পোষ্টেল বেলট।
VIII. এয়ে যে ৰাজনৈতিক দল আৰু প্ৰতিদ্বন্দ্বিতাকাৰী প্ৰাৰ্থীক ভোটাৰ তালিকা প্ৰদান কৰা হয়।
IX. জিলা প্ৰশাসনৰ দ্বাৰা বস্তুনিষ্ঠভাৱে দুৰ্বলতা মেপিং কৰা হৈছে আৰু সেই অনুসৰি পৰিবহণ আৰু যোগাযোগৰ পৰিকল্পনা প্ৰস্তুত কৰা হৈছে।
X. মাইক্ৰ’ ছুপাৰভাইজাৰ নিয়োগ কৰা।
XI. সকলো প্ৰাৰ্থী/তেওঁলোকৰ প্ৰতিনিধিৰ আগত ইভিএম/ভিভিপেট কমিচন কৰা।
XII. ইভিএম ষ্ট্ৰং ৰুমত কটকটীয়া নিৰাপত্তাৰ ব্যৱস্থা কৰা আৰু সকলো প্ৰাৰ্থীৰ অনুমোদিত এজেণ্টৰ উপস্থিতি নিশ্চিত কৰা।
XIII. অভিযোগ নিৰাময়ৰ সকলো ব্যৱস্থা ঠাইত ৰখা।
XIV. সময়মতে সংশোধনী ব্যৱস্থা গ্ৰহণৰ বাবে কৰ্তৃত্বপ্ৰাপ্ত বিষয়াৰ সামগ্ৰিক দায়িত্বত জিলাসমূহৰ ভিতৰত সংহত নিয়ন্ত্ৰণ কক্ষ স্থাপন কৰা হৈছে।
XV. ভোটাৰ তথ্য তালিকা ১০০% বিতৰণ ভোটদানৰ দিন হোৱাৰ আগতেই কৰা হৈছে।
XVI. C-Vigil, Voter Helpline App, Saksham App, Encore, Suvidha App আদি সকলো আইটি এপ্লিকেচন নিৰ্বাচনী কৰ্মচাৰীয়ে ব্যৱহাৰ কৰি আছে আৰু এই এপসমূহ ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ তেওঁলোকক সঠিকভাৱে প্ৰশিক্ষণ দিয়া হৈছে।
XVII. গণনা কৰ্মী, ক্ষুদ্ৰ পৰ্যবেক্ষক আদিকে ধৰি সকলো ভোটগ্ৰহণ কৰ্মীৰ প্ৰশিক্ষণ পদ্ধতিগতভাৱে সংগঠিত/পৰিচালনা কৰা হৈছে।
XVIII. সমষ্টিৰ ভোটগ্ৰহণ কেন্দ্ৰ পৰিদৰ্শন কৰি সকলো ভোটকেন্দ্ৰতে নূন্যতম সুবিধা থকাটো নিশ্চিত কৰা।
XIX. ভোটাৰৰ সুবিধাৰ্থে সকলো ভোটকেন্দ্ৰত ভোটাৰ সাহায্য বুথ স্থাপন, বিশেষ সুবিধা, বিশেষভাৱে সক্ষম, শাৰীৰিকভাৱে অক্ষম, মহিলা, বৃদ্ধ আৰু কুষ্ঠ ৰোগত আক্ৰান্ত ভোটাৰ আদিৰ বাবে বিশেষ সুবিধা।
XX. ভোটগ্ৰহণৰ সময়ত ভোটগ্ৰহণ কেন্দ্ৰৰ বাহিৰত শাৰী পাতি ৰৈ থকা ভোটাৰসকলৰ খোৱাপানী, ছেড/চাঁদৰ সুবিধা আৰু আসনৰ উপযুক্ত ব্যৱস্থা কৰা।
XXI. ফ্লাইং স্কোযৱাড, পৰিসংখ্যা নিৰীক্ষণ দল, ভিডিঅ’ চোৱা দল, সীমান্ত চেক প’ষ্ট, চেকপইণ্ট আদিয়ে ২৪ ঘণ্টাই কাম কৰি আছে আৰু নগদ ধন, সুৰা, বিনামূলীয়া সামগ্ৰী, ড্ৰাগছ/মাদক দ্ৰব্যৰ চলাচল আৰু বিতৰণ ৰোধ কৰাৰ প্ৰচেষ্টা চলোৱা হৈছে।
XXII. ৰাজনৈতিক বিজ্ঞাপন আৰু পেইড বাতৰিৰ পূৰ্ব প্ৰমাণীকৰণৰ বাবে মিডিয়া প্ৰমাণীকৰণ আৰু নিৰীক্ষণ সমিতিৰ দ্বাৰা সঠিক কাৰ্যকলাপ।
XXIII. ভুৱা বাতৰি/ভুল তথ্য ৰোধ কৰা, আৰু সঠিক সময়ত ইতিবাচক ধাৰণা সৃষ্টি কৰিবলৈ তথ্যৰ সক্ৰিয় প্ৰচাৰ।