প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
বিহাৰৰ বেটিয়াত ‘উন্নত ভাৰত, উন্নত বিহাৰ’ কাৰ্যসূচীত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণ
বিহাৰৰ বেটিয়াত প্ৰায় ১২,৮০০ কোটি টকাৰ বিভিন্ন উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা আৰু মুকলি
১০৯ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ ইণ্ডিয়ান অইলৰ মুজাফ্ফৰপুৰ - মতিহাৰী এল পি জি পাইপলাইন উদ্বোধন
মতিহাৰীত থকা ইণ্ডিয়ান অইলৰ এল পি জি বটলিং প্লাণ্ট আৰু ষ্ট’ৰেজ টাৰ্মিনেল দেশবাসীৰ বাবে উৎসৰ্গিত
চিটি গেছ বিতৰণ প্ৰকল্প আৰু শস্যভিত্তিক ইথানল প্ৰকল্পৰ বাবে আধাৰশিলা স্থাপন
একাধিক ৰেল পথ প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে আৰু দেশৰ প্ৰতি উৎসৰ্গা
বেটিয়া ৰেলৱে ষ্টেচনৰ পুনৰ উন্নয়নৰ আধাৰশিলা স্থাপন
নৰকটিয়াগঞ্জ - গৌনাহা আৰু ৰক্সাউল - যোগবাণীৰ মাজত দুখন নতুন ৰে’ল সেৱাৰ শুভাৰম্ভ
“ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰৰ অধীনত বিহাৰে পুৰণি গৌৰৱ ঘূৰাই পোৱাৰ পথত দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িছে”
"উন্নত বিহাৰ আৰু উন্নত ভাৰতৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰ কথা কোৱাৰ বাবে বেটিয়া, চম্পাৰণতকৈ উত্তম ঠাই আৰু হ'ব নোৱাৰে।"
06 MAR 2024 5:05PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি বিহাৰৰ পশ্চিম চম্পাৰণ জিলাৰ বেটিয়াত প্ৰায় ১২,৮০০ কোটি টকাৰ ৰেল, পথ আৰু পেট্ৰলিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছৰ সৈতে জড়িত একাধিক আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰি জাতিটোৰ প্ৰতি উৎসৰ্গা কৰে।
আজি বিশাল জনসভাত ভাষণ দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে বেটিয়াৰ ভূমিয়ে স্বাধীনতা সংগ্ৰামৰ জুইকুৰা পুনৰ জ্বলাই দিলে আৰু জনসাধাৰণৰ মাজত নতুন চেতনা সোমাই দিলে। “এই মাটিয়েই মোহন দাস জীৰ পৰা মহাত্মা গান্ধীৰ সৃষ্টি কৰিছিল”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে কয় যে বিকশিত বিহাৰ আৰু বিকশিত ভাৰতৰ সংকল্প ল’বলৈ বেটিয়া, চম্পাৰণতকৈ উত্তম ঠাই আৰু থাকিব নোৱাৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিকশিত বিহাৰ কাৰ্যসূচীত ৰাজ্যৰ বিভিন্ন লোকসভা আৰু বিধান সমষ্টিৰ লোকৰ উপস্থিতি শ্ৰদ্ধাৰে স্বীকাৰ কৰি আজিৰ উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পসমূহৰ বাবে শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰে।
“বিহাৰৰ ভূমিয়ে যুগ যুগ ধৰি দেশৰ বাবে অনবদ্য নেতৃত্ব বহন কৰি আহিছে আৰু লগতে জাতিটোৰ বাবে বহুতো মহান ব্যক্তিত্বৰ সৃষ্টি কৰিছে”, বিহাৰৰ সমৃদ্ধিৰ সমানে সমানে ভাৰত সমৃদ্ধিশালী হৈছে বুলি উল্লেখ কৰে। তেওঁ লগতে কয় যে বিকশিত ভাৰতৰ লক্ষ্যত উপনীত হ’বৰ বাবে ৰাজ্যখনৰ উন্নয়নো সমানেই গুৰুত্বপূৰ্ণ। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে ৰাজ্যত ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰ গঠনৰ লগে লগে বিকশিত বিহাৰৰ সৈতে জড়িত উন্নয়নমূলক কাম-কাজসমূহে নতুন গতি লাভ কৰা দেখি আনন্দ প্ৰকাশ কৰি ৰে’ল, পথ, ইথানল প্লাণ্ট, চিটি গেছ যোগান আৰু এল পি জি গেছ আদি খণ্ডকে ধৰি আজিৰ প্ৰকল্পসমূহৰ কথা উল্লেখ কৰে। তেওঁ বিকশিত বিহাৰৰ সংকল্প সাধন কৰিবলৈ এই গতি অব্যাহত ৰখাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিহাৰৰ সন্মুখত থকা এটা জৰুৰী বিষয় - ৰাজ্যৰ দুৰ্বল আইন-শৃংখলাৰ পৰিস্থিতি আৰু শিপাই থকা বংশৰ ৰাজনীতিৰ বাবে যুৱক-যুৱতীসকলৰ উল্লেখযোগ্য পলায়নৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। তেওঁ জোৰ দি কয় যে বিহাৰৰ প্ৰশাসনৰ ঐক্যবদ্ধ প্ৰচেষ্টাৰ লক্ষ্য হৈছে ৰাজ্যখনৰ ভিতৰতে কৰ্মসংস্থাপনৰ সুবিধা প্ৰদান কৰি এই ধাৰাটো ওলোটা কৰা। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই কথাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে বৰ্তমান গ্ৰহণ কৰা প্ৰকল্পসমূহে মূলতঃ কৰ্মসংস্থাপন বিচৰা যুৱক-যুৱতীসকলক উপকৃত কৰিব। পাটনাৰ দীঘা-সোণপুৰ ৰেল-কাম-ৰোড দলঙৰ সমান্তৰালভাৱে গংগা নদীৰ ওপৰত ছয় লেনযুক্ত কেবল দলং উদ্বোধনৰ বিষয়ে বিশেষভাৱে কোৱাৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে বিহাৰত মুঠ দলঙৰ এক ডজনৰো অধিক দলঙৰ কাম চলি আছে গংগা নদীৰ ওপৰত পাঁচখন দলং নিৰ্মাণকে ধৰি ২২ হাজাৰ কোটি টকাৰ আবণ্টন। তেওঁ জোৰ দি কয় যে বহল পথৰ উন্নয়নৰ লগতে এই আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্পসমূহে সামগ্ৰিক উন্নয়নক লাভান্বিত কৰাত সহায়ক। তদুপৰি আধুনিক আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্পই নিয়োগৰ নতুন পথ সৃষ্টি কৰা বুলিও তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে নাগৰিকসকলৰ বাবে কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ সৃষ্টিৰ ক্ষেত্ৰত তেওঁলোকৰ ভূমিকাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি সকলো ৰেলপথ আৰু ৰে’ল একচেটিয়াভাৱে মেড ইন ইণ্ডিয়া হোৱাৰ তাৎপৰ্যৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। তেওঁ বিশেষভাৱে বিহাৰত বৰ্তমানৰ চৰকাৰে আধুনিক ৰে’ল ইঞ্জিন নিৰ্মাণ কাৰখানা স্থাপনৰ কথা উল্লেখ কৰে। তদুপৰি তেওঁ ডিজিটেল ইণ্ডিয়াৰ পদক্ষেপক প্ৰশংসা কৰি বহু উন্নত দেশতো এনে ব্যাপক ডিজিটেল আন্তঃগাঁথনিৰ অভাৱ বুলি উল্লেখ কৰি ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলক ডিজিটেল সেৱা দ্ৰুতভাৱে গ্ৰহণ কৰাৰ বাবে কৃতিত্ব প্ৰদান কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলক প্ৰতিটো পদক্ষেপতে সহায় কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰবাৰ উল্লেখ কৰে, এই নিশ্চয়তা বিহাৰৰ যুৱক-যুৱতীলৈও সম্প্ৰসাৰণ কৰে। তেওঁ জোৰ দি কয় যে তেওঁৰ নিশ্চয়তাই যুৱক-যুৱতীসকলক দিয়া প্ৰতিশ্ৰুতি পূৰণৰ আশ্বাসক বুজায়, তেওঁলোকৰ প্ৰগতি আৰু উন্নয়নৰ প্ৰতি তেওঁৰ অটল দায়বদ্ধতাক জোৰ দিয়ে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰতিটো ভাৰতীয় পৰিয়ালক "সূৰ্য্য ঘৰ"লৈ ৰূপান্তৰিত কৰাৰ ওপৰত চৰকাৰে গুৰুত্ব দিয়াৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে, যাতে তেওঁলোকে ছাদৰ ওপৰৰ সৌৰ উদ্যোগৰ জৰিয়তে বিদ্যুৎ উৎপাদন কৰিব পাৰে আৰু অতিৰিক্ত আয়ৰ বাবে উদ্বৃত্ত শক্তি চৰকাৰক পুনৰ বিক্ৰী কৰিব পাৰে। সমান্তৰালভাৱে তেওঁ বংশবাদী ৰাজনীতিৰ বিপদৰ পৰা সতৰ্ক কৰি জন নায়ক কাৰ্পুৰী ঠাকুৰ, জয় প্ৰকাশ নাৰায়ণ, ৰাম মনোহৰ লোহিয়া, বাবা চাহেব আম্বেদকাৰ, মহাত্মা গান্ধীৰ দৰে নেতাৰ নীতিৰ আমন্ত্ৰণ জনাই তেওঁলোকৰ আদৰ্শক ৰক্ষা কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দৰিদ্ৰ, মহিলা, যুৱক-যুৱতী, কৃষককে ধৰি প্ৰান্তীয় শ্ৰেণীয়ে সন্মুখীন হোৱা প্ৰত্যাহ্বানসমূহ মোকাবিলা কৰাৰ ক্ষেত্ৰত চৰকাৰৰ ব্যাপক পন্থাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ বিনামূলীয়া ৰেচন আঁচনি, আয়ুষ্মান ভাৰত আঁচনি, পুক্কা ঘৰ, শৌচাগাৰ, বিদ্যুৎ, গেছ, আৰু টেপ পানী সংযোগৰ ব্যৱস্থাৰ লগতে অসংখ্য এইমছ, আই আই টি, আই আই এম, চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় অভিলেখ গতিত স্থাপনৰ বিভিন্ন পদক্ষেপৰ ৰূপৰেখা দাঙি ধৰে। ইয়াৰ উপৰিও তেওঁ কৃষকসকলক "উৰ্জা ডাটা" আৰু "উৰ্বৰক ডাটা"লৈ ৰূপান্তৰিত কৰাৰ লগতে চুপাৰি আৰু ধান খেতিৰ উপজাত সামগ্ৰী ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ ইথানল উদ্যোগ স্থাপনৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। শেহতীয়া পৰিস্থিতিত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে চুপাৰিৰ ক্ৰয় মূল্য প্ৰতি কুইণ্টলত ৩৪০ টকালৈ বৃদ্ধি কৰাৰ কথা ঘোষণা কৰি বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ শস্য মজুত আঁচনি আৰম্ভ কৰে, য’ত বিহাৰকে ধৰি দেশজুৰি হাজাৰ হাজাৰ গুদাম নিৰ্মাণৰ কাম জড়িত হৈ আছে। বেটীয়াৰ পৰা কৃষকক ৮০০ কোটি টকা বিতৰণৰ কথা উল্লেখ কৰি পি এম কিষাণ সন্মান নিধি আঁচনিৰ জৰিয়তে কৃষকসকলক আগবঢ়োৱা উল্লেখযোগ্য আৰ্থিক সাহায্যৰ কথাও উল্লেখ কৰে। তদুপৰি তেওঁ বৰাউনীত দীৰ্ঘদিন ধৰি বন্ধ হৈ থকা সাৰ কাৰখানাটোৰ পুনৰুজ্জীৱনৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি পুনৰ মুকলি হোৱাৰ কাৰণ তেওঁৰ প্ৰতিশ্ৰুতি বুলি কয়, যাৰ ফলত চাকৰি সৃষ্টি আৰু সেৱা প্ৰদানৰ সৃষ্টি হৈছে। সামৰণিত তেওঁ "মোডীৰ নিশ্চয়তা"ৰ তাৎপৰ্য পুনৰবাৰ উল্লেখ কৰি কয় যে জনসাধাৰণক দিয়া প্ৰতিশ্ৰুতি পূৰণৰ আশ্বাসৰ সমাৰ্থক।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অযোধ্যা ধামত শ্ৰী ৰাম মন্দিৰ নিৰ্মাণৰ সন্দৰ্ভত বিহাৰবাসীৰ আনন্দৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। তেওঁ জোৰ দি কয় যে এই উন্নয়নে ভাৰতৰ চহকী ঐতিহ্য আৰু সাংস্কৃতিক উত্তৰাধিকাৰক স্বীকৃতি আৰু উদযাপনৰ সূচনা কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অঞ্চলটোত প্ৰকৃতিপ্ৰেমী থাৰু জনজাতিৰ উপস্থিতিৰ বিষয়ে উল্লেখ কৰে। তেওঁ থাৰুসকলৰ দৰে জনজাতিক আদৰ্শ হিচাপে উল্লেখ কৰি প্ৰকৃতি সংৰক্ষণৰ সমান্তৰালকৈ ভাৰতৰ উন্নয়নৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ এখন উন্নত ভাৰত গঢ়াৰ বাবে অপৰিহাৰ্য উপাদান হিচাপে সকলো ব্যক্তিৰ সামূহিক প্ৰচেষ্টা, প্ৰেৰণা, আৰু শিক্ষণক গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
সামৰণিত প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে ভাৰতৰ তৃতীয় বৃহত্তম অৰ্থনীতি হোৱাৰ লক্ষ্য পুনৰ দৃঢ় কৰে, দৰিদ্ৰতা নিৰাময়ক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া, যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ প্ৰদান কৰা, অভাৱগ্ৰস্ত লোকসকলৰ বাবে পকী ঘৰ নিশ্চিত কৰা, এক কোটি পৰিয়ালত সৌৰ পেনেল স্থাপন কৰা, তিনি কোটি লাখপতি দিদিক সবলীকৰণ কৰা, আধুনিকীকৰণৰ লক্ষ্যৰে বন্দে ভাৰতৰ দৰে ৰে’লৰ সৈতে ৰে’ল নেটৱৰ্ক সৃষ্টি কৰা।
আজি এই অনুষ্ঠানত উপস্থিত থকা লোকসকলৰ ভিতৰত আছিল বিহাৰৰ ৰাজ্যপাল, বিহাৰৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰীযুত আৰ ভি আৰ্লেকাৰ, বিহাৰৰ উপ-মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী নীতিশ কুমাৰ, শ্ৰীযুত সম্ৰাট চৌধুৰী আৰু কেন্দ্ৰীয় ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত বিজয় কুমাৰ সিনহা, আৰু সদস্য শ্ৰীযুত বিজয় কুমাৰ সিনহা সংসদৰ শ্ৰী সঞ্জয় জয়ছোৱাল।
পটভূমি
বিহাৰ আৰু চুবুৰীয়া ৰাষ্ট্ৰ নেপালত স্বচ্ছ ৰন্ধন ইন্ধনৰ সুবিধা প্ৰদানৰ লক্ষ্যৰে ১০৯ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ ইণ্ডিয়ান অইলৰ মুজাফ্ফৰপুৰ - মতিহাৰী এল পি জি পাইপলাইন উদ্বোধন কৰে। তেওঁ দেশখনক মতিহাৰীত থকা ইণ্ডিয়ান অইলৰ এল পি জি বটলিং প্লাণ্ট আৰু ষ্ট’ৰেজ টাৰ্মিনেলৰ বাবে উৎসৰ্গা কৰে, যিয়ে নেপাললৈ পেট্ৰলিয়াম সামগ্ৰী ৰপ্তানিৰ বাবেও কৌশলগত যোগান বিন্দু হিচাপে কাম কৰিব। এই পাইপলাইনৰ জৰিয়তে পূব চম্পাৰাণ, পশ্চিম চম্পাৰাণ, গোপালগঞ্জ, ছিৱান, মুজাফ্ফৰপুৰ, শ্বেওহৰ, সীতামড়ী, মধুবনীকে ধৰি উত্তৰ বিহাৰৰ আঠখন জিলা উপকৃত হ’ব। ইয়াৰ উপৰিও মতিহাৰীত নতুন বটলিং প্লাণ্টে যোগান শৃংখলক সুশৃংখলিত কৰিব, যাৰ ফলত মতিহাৰী প্লাণ্টৰ সৈতে জড়িত বজাৰসমূহ উপকৃত হ’ব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পূৱ চম্পাৰণ, পশ্চিম চম্পাৰণ, গোপালগঞ্জ, ছিৱান, আৰু দেওৰিয়াত চিটি গেছ বিতৰণ প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। ইয়াৰ উপৰিও তেওঁ এইচ বি এলৰ চুগাউলি এণ্ড লৌৰিয়াত শস্যভিত্তিক ইথানল প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কেইবাটাও পথ প্ৰকল্পৰ শুভাৰম্ভ কৰে, য’ত ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ - ২৮এৰ পিপৰাকোঠী - মতিহাৰী - ৰক্সাউল অংশৰ পকী বান্ধেৰে ডাবল লেন আৰু ১০৪ নং ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰ শ্বেওহৰ-সীতামৰ্হী-অংশৰ ডাবল লেন। ইয়াৰ উপৰিও তেওঁ গংগা নদীৰ ওপৰত পাটনাত দীঘা-সোণপুৰ ৰেল-কম-ৰোড দলঙৰ সমান্তৰালভাৱে গংগা নদীত ছয় লেনযুক্ত কেবল দলং নিৰ্মাণ, আৰু গংগা নদীৰ চাৰিলেনযুক্ত কেবল দলং নিৰ্মাণৰ দৰে প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে বাকৰপুৰ হাট- ১৯ নং ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ বাইপাছৰ মাণিকপুৰ অংশ।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কেইবাটাও ৰেল প্ৰকল্পৰ উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। তেওঁ বাপুধাম মতিহাৰীৰ পৰা পিপ্ৰহানলৈ ৬২ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ ৰে’ল লাইন দুগুণ আৰু নৰকটিয়াগঞ্জ-গৌনাহা গেজ ৰূপান্তৰ আদিৰ কাম জাতিটোৰ বাবে উৎসৰ্গা কৰে। ইয়াৰ উপৰিও তেওঁ ৯৬ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ গোৰখপুৰ কেণ্ট – বাল্মীকি নগৰ ৰেল লাইন দুগুণ আৰু বিদ্যুৎকৰণ আৰু বেটিয়া ৰেল ষ্টেচনৰ পুনৰ উন্নয়নৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। তদুপৰি, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নৰকটিয়াগঞ্জ আৰু গৌনাহাৰ মাজত, লগতে ৰক্সাউল আৰু যোগবাণীৰ মাজত দুখন নতুন ৰে’ল সেৱাৰ ফ্লেগ অফ কৰে।

Prime Minister's Office
PM addresses Viksit Bharat Viksit Bihar program in Bettiah, Bihar
Lays foundation stone and dedicates to nation multiple development projects worth around Rs 12,800 Crores in Bettiah, Bihar
Inaugurates 109 km long Indian Oil’s Muzaffarpur - Motihari LPG Pipeline
Dedicates to nation Indian Oil’s LPG Bottling Plant & storage terminal in Motihari
Lays foundation stone for City Gas Distribution projects and Grain-based Ethanol projects
Lays foundation stone and dedicates multiple rail and road projects
Lays foundation stone for redevelopment of Bettiah Railway Station
Flags off two new train services between Narkatiaganj - Gaunaha and Raxaul - Jogbani
“Under the double engine government, Bihar is moving fast on the path of regaining its old glory”
“There can be no better place than Bettiah, Champaran to take the resolve of Viksit Bihar and Viksit Bharat”
“Whenever Bihar has been prosperous, India has been prosperous.
Therefore, Viksit Bihar is equally important for Viksit Bharat”
“NDA's double engine government is trying to ensure that the youth of Bihar get jobs right here in Bihar”
“For me, the whole of India is my home, every Indian is my family”
“To build a Viksit Bharat, everyone's efforts, everyone's inspiration and everyone's learning are needed”
06 MAR 2024 5:05PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi laid the foundation stone and dedicated to the nation multiple infrastructure projects related to rail, road and petroleum and natural gas worth around Rs 12,800 Crores in Bettiah, West Champaran district, Bihar today.
Addressing the gathering, the Prime Minister said that the land of Bettiah reignited the struggle for independence and infused new consciousness into the people. “This very land created Mahatma Gandhi out of Mohan Das ji”, the Prime Minister remarked, highlighting that there can be no better place than Bettiah, Champaran to take the resolve of Viksit Bihar and Viksit Bharat. The Prime Minister acknowledged the presence of people in the Viksit Bihar program from various Lok Sabha and Vidhan constituencies of the state and conveyed his best wishes for the development projects of today.
“Land of Bihar has shown tremendous leadership for the country for centuries and also produced many great personalities for the nation”, the Prime Minister said, pointing out that India has prospered with the prosperity of Bihar and the development of the state is equally important to accomplish the goal of Viksit Bharat. Prime Minister Modi expressed delight that the development works related to Viksit Bihar have found new momentum with the formation of the double-engine government in the state and mentioned today’s projects including sectors of rail, road, ethanol plants, city gas supply and LPG gas among others. He emphasized maintaining this pace to accomplish the resolve of Viksit Bihar.
The Prime Minister mentioned one of the acute problems of Bihar i.e. exodus of youth from the state due to poor law and order situation and dynasty politics. “Effort of Bihar’s double government is to provide jobs to the youth of the state in Bihar itself”, the Prime Minister said. He stated that the biggest beneficiaries of today’s projects will be the youth who are looking for employment. Mentioning the inauguration of six lane Cable Bridge on river Ganga parallel to Digha-Sonepur Rail-cum-Road Bridge at Patna on Ganga River, the Prime Minister said work is going on over a dozen bridges in Bihar with the allocation of Rs 22,000 crore, including 5 bridges on river Ganga. “These bridges and broad roads pave the path of development”, the Prime Minister said. He also said that modern infrastructure creates new avenues of employment.
Prime Minister Modi noted that all the rail lines being laid or trains being flagged off in the country are completely Made in India, thereby creating employment for citizens. He stated that the modern rail engine manufacturing factories in Bihar have been initiated by the present government itself. The Prime Minister touched upon the Digital India initiative and said that many developed nations do not have such digital facilities as he credited the youth of India for the fast adoption of digital services. “Modi has given the guarantee to stand by the youth of India on every step”, PM Modi said, “Today, I am giving this guarantee to the youth of Bihar.” He further added that Modi’s guarantee means the guarantee of fulfillment of guarantee.
The Prime Minister highlighted the government’s emphasis on making every house in India a Surya Ghar where electricity can be produced through solar plants on the terraces and the extra electricity generated can be sold back to the government creating extra income for citizens. The Prime Minister also warned the people about the evils of dynastic politics and remembered the ideals of Jan Nayak Karpoori Thakur, Jai Prakash Narayan, Ram Manohar Lohia, Baba Saheb Ambedkar and Mahatma Gandhi.
The Prime Minister highlighted the government’s efforts to tackle the issues faced by the poor, women, youth and farmers as he mentioned the free ration scheme, Ayushman Bharat scheme, pucca houses, toilets, electricity, gas and tapped water connection, creation of AIIMSs, IITs, IIMs and other medical colleges in record numbers, making farmers into urjadata and urvarakdata, and setting up of ethanol plants to make use of byproducts by sugarcane and paddy farmers. Recently, the Prime Minister informed that the purchase price of sugarcane has been increased to Rs 340 per quintal and the world’s largest grain storage scheme has been launched where thousands of warehouses will be built in the country and Bihar. Touching upon PM Kisan Samman Nidhi for financial assistance worth thousands of crores to farmers, Shri Modi informed that farmers from Bettiah have been provided Rs 800 crores under the scheme so far. The Prime Minister also mentioned the fertilizer factory in Barauni that remained closed for a long time and it was Modi who had guaranteed to get it up and running again. “Today this fertilizer factory is providing its services and creating employment. That's why people say - Modi's guarantee means the guarantee of fulfillment of guarantee”, he added.
The Prime Minister noted the happiness of the people of Bihar on the Shri Ram Mandir in Ayodhya Dham. He said that today India is acknowledging its heritage and culture.
The Prime Minister noted the presence of the nature-loving Tharu tribe in the area. He asked everyone to take inspiration from the Tharu Community “Today, India is developing while protecting nature, taking inspiration from tribes like Tharu. That is why I say that to build a developed India, everyone's efforts, everyone's inspiration and everyone's learning are needed”, he said.
In conclusion, PM Modi reiterated the importance of India becoming the third largest economy, bringing people out of poverty, jobs for the youth, pucca houses for the poor, solar panels for 1 crore households, 3 crore Lakhpati Didis and running modern trains like Vande Bharat.
Governor of Bihar, Shri R V Arlekar, Chief Minister of Bihar, Shri Nitish Kumar, Deputy Chief Ministers of Bihar, Shri Samrat Chaudhary and Shri Vijay Kumar Sinha, Union Minister of State, Shri Nityanand Rai and Member of Parliament, Shri Sanjay Jaiswal were present on the occasion among others.
Background
The Prime Minister inaugurated 109 km long Indian Oil’s Muzaffarpur - Motihari LPG Pipeline that will provide access to cleaner cooking fuel in the state of Bihar and neighbouring country Nepal. The Prime Minister dedicated to the nation Indian Oil’s LPG Bottling Plant & storage terminal at Motihari. The new pipeline terminal would also act as a strategic supply point for the export of petroleum products to Nepal. It would serve 8 districts of North Bihar i.e. East Champaran, West Champaran, Gopalganj, Siwan, Muzaffarpur, Sheohar, Sitamarhi and Madhubani. The new Bottling Plant at Motihari will also make the supply chain smoother in feeding markets attached to Motihari Plant.
The Prime Minister laid the foundation stone of City Gas Distribution project in East Champaran, West Champaran, Gopalganj, Siwan and Deoria and Grain-based Ethanol Projects at HBL's Sugauli & Lauriya.
The Prime Minister inaugurated road projects including two laning of Piprakothi - Motihari - Raxaul section of NH - 28A with paved shoulder; two laning of Sheohar-Sitamarhi-Section of NH-104. The Prime Minister laid the foundation stone of projects including the construction of six lane Cable Bridge on river Ganga parallel to Digha-Sonepur Rail-cum-Road Bridge at Patna on Ganga River; four laning of Bakarpur Hat- Manikpur section of NH-19 Bypass.
The Prime Minister inaugurated and laid the foundation stone of various railway projects. The Prime Minister dedicated to the nation, doubling of 62 km rail line from Bapudham Motihari - Piprahan and Narkatiaganj-Gaunaha Gauge Conversion among others. The Prime Minister laid the foundation stone for doubling and electrification of 96 km long Gorakhpur Cantt – Valmiki Nagar rail line and redevelopment of Bettiah railway station. The Prime Minister also flagged off two new train services between Narkatiaganj - Gaunaha and Raxaul -Jogbani.