তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়
চৰকাৰে আইটি নিয়ম ২০২১-ৰ অধীনত পিআইবিৰ ফেক্ট চেক্ গোটক জাননী জাৰি কৰিছে
20 MAR 2024 8:39PM by PIB Guwahati
ভাৰত চৰকাৰে আজি তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়ৰ প্ৰেছ ইনফৰ্মেশ্বন ব্যুৰো (পিআইবি)ৰ অধীনৰ ফেক্ট চেক্ গোট (এফচিইউ)ক কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ ফেক্ট চেক্ গোট হিচাপে জাননী জাৰি কৰে।
আজি জাৰী কৰা এক গেজেট অধিসূচনাত, ইলেক্ট্ৰনিক্স আৰু তথ্য প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰালয়ে (মেইটি) তথ্য প্ৰযুক্তি (মধ্যস্থতাকাৰী নিৰ্দেশনা আৰু ডিজিটেল মিডিয়া নৈতিকতা সংহিতা) নিয়ম, ২০২১-ৰ নিয়ম ৩-ৰ উপ-নিয়ম (১)ৰ উপ-ধাৰা (ঙ)ৰ অধীনত পিআইবি এফচিইউক জাননী জাৰি কৰে। তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয় আৰু ইলেক্ট্ৰনিক্স আৰু তথ্য প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰালয়ে, বিশেষকৈ সামাজিক মাধ্যমত ভুৱা বাতৰিৰ প্ৰত্যাহ্বানৰ মোকাবিলা কৰিবলৈ বিষয়টোৰ ওপৰত ঘনিষ্ঠভাৱে কাম কৰি আছে।
পিআইবিৰ অধীনত ফেক্ট চেক্ গোটটো ২০১৯ চনৰ নৱেম্বৰত ভুৱা বাতৰি আৰু ভুল তথ্যৰ সৃষ্টিকৰ্তা আৰু প্ৰচাৰকসকলৰ বাবে প্ৰতিৰোধক হিচাপে কাম কৰাৰ এক নিৰ্দিষ্ট উদ্দেশ্যৰে স্থাপন কৰা হৈছিল। ই জনসাধাৰণক ভাৰত চৰকাৰৰ সৈতে জড়িত সন্দেহজনক আৰু প্ৰশ্নবোধক তথ্য ৰিপোৰ্ট কৰাৰ এক সহজ পথ প্ৰদান কৰে।
এফচিইউ-ক স্বতঃস্ফূৰ্তভাৱে বা অভিযোগৰ জৰিয়তে চৰকাৰী নীতি, পদক্ষেপ আৰু আঁচনিৰ ওপৰত ভুল তথ্য প্ৰতিৰোধ কৰিবলৈ বাধ্যতামূলক কৰা হৈছে। এফচিইউ-য়ে চৰকাৰৰ বিষয়ে মিছা তথ্য তৎক্ষণাৎ উন্মোচিত আৰু সংশোধন কৰি সক্ৰিয়ভাৱে অপপ্ৰচাৰ অভিযান নিৰীক্ষণ, চিনাক্ত আৰু প্ৰতিৰোধ কৰে।
পিআইবি ফেক্ট চেক্ গোটে প্ৰতিবন্ধী ব্যক্তিসকলৰ বাবে ফেক্ট চেকৰ উপলব্ধতা নিশ্চিত কৰাৰ বাবেও ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিছে। যিহেতু ছবিবোৰ সামাজিক মাধ্যমৰ এক মুখ্য অংশ, সমলৰ সাৰ্বজনীন প্ৰসাৰ নিশ্চিত কৰিবলৈ ‘বৈকল্পিক পাঠ’ (এএলটি) প্ৰদান কৰাটো ক্ৰমান্বয়ে অত্যাৱশ্যকীয় হৈ পৰিছে। পিআইবি ফেক্ট চেক্ গোটে ইয়াৰ টুইটাৰ, ফেচবুক আৰু ইনষ্টাগ্ৰাম হেণ্ডেলত প্ৰচাৰিত ইয়াৰ সকলো পোষ্টৰ সৈতে বৈকল্পিক পাঠ প্ৰদান কৰে।

Ministry of Information & Broadcasting
Government notifies PIB's Fact Check Unit under IT Rules 2021
20 MAR 2024 8:39PM by PIB Delhi
Government of India today notified Fact Check Unit (FCU) under the Press Information Bureau (PIB) of the Ministry of Information and Broadcasting (MIB) as the fact check unit of the Central Government.
In a Gazette notification issued today, the Ministry of Electronics and Information Technology (MeitY) notified the PIB FCU under the provisions of the sub-clause (v) of sub-rule (1) of rule 3 of the Information Technology (Intermediary Guidelines and Digital Media Ethics Code) Rules, 2021. MIB and MeitY have been working closely on the subject to address the challenge of fake news, especially on social media.
The Fact Check Unit under PIB was established in November 2019 with a stated objective of acting as a deterrent to creators and disseminators of fake news and misinformation. It also provides people with an easy avenue to report suspicious and questionable information pertaining to the Government of India.
The FCU is mandated to counter misinformation on Government policies, initiatives and schemes either suo motu or under a reference via complaints. The FCU actively monitors, detects, and counters disinformation campaigns, ensuring that false information about the Government is promptly exposed and corrected.
The PIB Fact Check Unit has also taken measures to ensure the accessibility of the fact-checks to persons with disabilities. Since images constitute a major part of social media, it is becoming increasingly imperative to provide ‘Alternative text’ (ALT) to ensure the universal reach of content. The PIB Fact Check Unit provides alternative text alongside all its posts disseminated on its Twitter, Facebook and Instagram handle.