ইলেক্সন কমিসন
আন্ধ্র প্রদেশ, অরুনাচল প্রদেশ, ওরিশা অমসুং সিক্কিমগী লোক সভা অমসুং লেজিস্লেতিব এসেমব্লীগী জেনেরেল মীখল, 2024গী সেদ্যুল লাউথোকখ্রে
16 MAR 2024 5:54PM by PIB Imphal
1) 17শুবা লোক সভাগী তর্ম অসি জুন 16, 2024দা লোইরগনি। লোক সভাগী হৌজিক্কী তর্ম অসি লোইদিরঙৈগী মমাংদা অনৌবা লোক সভা অমা শেম্নবা মরী লৈনবা মীখল পাংথোকপা, মরী লৈনবা থৌদাং য়াবা অমসুং মথৌ তৌবগী শক্তিশিংবু ভারতকী সংবিধানগী আর্তিকল 324না ইলেক্সন কম্মিসন ওফ ইন্দিয়া (মতাং অসিদগী ই.সি.আই. হায়না হায়রগনি)গী মফমদা শিন্নরি অমসুং চপ মান্নবা মতৌ ওইনা, মখোয়গী মফমদা রিপ্রজেন্তেসন ওফ দি পীপল্স এক্ত-1951গী সেক্সন 14না মীখল মতৌ করম্না পাংথোক্কদগে হায়বা কাঙলোন য়াৎপগী থৌদাংশু খুৎশিন্নরি। মসিগুম্বা সংবিধানগী অমসুং আইনগী কাঙলোনশিং অসিগী মখা পোন্না, ইলেক্সন কম্মিসন ওফ ইন্দিয়ানা 18শুবা লোক সভা শেম্বগী মীখল অসিবু নুং-পান ফাওনা উবা, কাঙলোন ইনবা, পুম্নমক্না শরুক য়াবা, এসেসিবল অমসুং ইনক্লুসিব ওইবা অমদি শান্তি লৈবা মীখল অমা ওইহন্নবা পাক শন্না শেম শারি।
2) মখা তারকপদা, আন্ধ্র প্রদেশ, অরুনাচল প্রদেশ, ওরিশা অমসুং সিক্কিমগী লেজিস্লেতিব এসেমব্লীশিংগী হৌজিক্কী তর্ম অসি লোইদ্রিঙৈগী মমাংদা ই.সি.আই.না মখোয়গী মীখল পাংথোক্কদবশু লৈরিবনি। থৌওং অসি ভারতকী সংবিধানগী আর্তিকল 172 (1) অমসুং আর্তিকল 324 অমদি রিপ্রজেন্তেসন ওফ দি পীপল্স এক্ত, 1951গী সেক্সন 15না পীবা শক্তি অমসুং থৌদাংগী মখা পোন্না পাংথোক্কনি।
3) আন্ধ্র প্রদেশ, অরুনাচল প্রদেশ, ওরিশা অমসুং সিক্কিমগী এসেমব্লী কনস্তিত্বেন্সীগী সেদ্যুল কাস্ত অমসুং ত্রাইবকীদমক্তা খাক্লিবা সীতকা লোয়ননা মখোয়গী তর্ম অমসুং পাঙ্গল মখাদা পীরিঃ
1.
রাজ্য মমিং
এসেমব্লীগী তর্ম
এ.সি.গী অপুনবা সীত মশিং
এস.সি.শিংগী খাক্লবা ফম
এস.তি.শিংগী খাক্লবা ফম
আন্ধ্র প্রদেশ
12শুবা জুন, 2019 দগী 11শুবা জুন, 2024 ফাওবা
175
29
7
অরুনাচল প্রদেশ
3শুবা জুন, 2019 দগী
2শুবা জুন, 2024 ফাওবা
60
-
59
ওরিশা
25শুবা জুন, 2019 দগী 24শুবা জুন, 2024 ফাওবা
147
24
33
সিক্কিম
3শুবা জুন, 2019 দগী
2শুবা জুন, 2024 ফাওবা
32
2
-
4) মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা গনতন্ত্রগী মীখল পাংথোকপা মতমদা লোজিস্তিক্স অমদি নুপা/নুপী অমসুং মেতরিএল শেন্নবগী হীরমদা চাউরবা শিংনবা অয়া মাইয়োক্নৈ অমসুং ইলেক্সন কম্মিসন্না স্তেকহোলদর খুদিংগা ৱা তান্নদুনা, মরী লৈনবা বিভাগ/লুপশিংদগী ইনপুত কৌদুনা অমসুং জেনেরেল মীখলগী ওতোপ্পা রাউন্দ অমবু নীংথিনা পাংথোকপা ঙম্নবা কো-ওর্দিনেতেদ ফ্রেমৱর্ক শেমদুনা শিংনবা অসিগী ৱারোইশিন পুরক্নবা হোৎনরি।
5) পার্লিয়ামেন্তরী কনস্তিত্বেস্নী (পি.সি.) 543 অমসুং রাজ্য 4গী এসেমব্লী মীখল পাংথোকপদা মাইয়োক্নগদবা হীরম কয়া, অখন্নবা ওইনা, মীখলগী মতম লেপ্পদা খন্নগদবা পেরামীতরশিং খন্নবা মতমদা ভারতকী ইলেক্সন কম্মিসন্না মীখলশিং অসি নুং-পান ফাওনা উবা, কাঙলোন ইনবা, পুম্নমক্না শরুক য়াবা, এসেসিবল অমসুং ইনক্লুসিব ওইবা অমদি শান্তি লৈবা মওংদা পাংথোক্নবা হায়দুনা মরী লৈনবা থৌরাংশিং য়াম্না কুপ্না মাংজৌননা য়াৎখ্রবনি।
6) লোক সভা 2024 অমসুং রাজ্য 4গী এসেমব্লী মীখল পাংথোক্নবা হোৎনরকপগী শরুক অমা ওইনা কম্মিসন্না জনুৱারী 11দগী 12 ফাওবদা রাজ্য অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংগী চীফ ইলেক্তোরেল ওফিসর (সি.ই.ও.)শিংগী কনফরেন্স অমা নই দিল্লীদা পাংথোকখি। মসিদা মীখলগা মরী লৈনবা হীরম খুদিংমক খন্নখি অমসুং মীখল নীংথিনা পাংথোকপা য়ানবগীদমক্তা সি.ই.ও.শিংদা মরী লৈনবা কাঙলোনশিংশু তাকখি।
7) কম্মিসন অসিনা মীখলগী শেম শারিবশিং য়েংশিন্নবা অমসুং অৱাৎপা থবক লৈরগদি মতম চানা পাংথোকহৌনবা হায়দুনা চন্দিগর, চেন্নৈ, গুৱাহাতী, অহমেদবাদ অমসুং লক্ষনৌদা রিজনেল কনফরেন্স 5 পাংথোকখ্রে। রিজনেল কনফরেন্সশিং অসিবু কম্মিসনগী সেনিয়র ওফিসরশিংনা লুচিংখি অমসুং সি.ই.ও. অমসুং রাজ্যগী পুলিসকী নোদেল ওফিসরশিংনা শরুক য়াখি।
8) কম্মিসন অসিনা মীখলগী শেম শাবা য়েংশিন্নবা রাজ্য অমসুং য়ু.তি. কয়াদা চৎলি, খোঙচৎশিং অসিগী মনুংদা, কম্মিসন্না রাজ্যশিংগী রাজনীতি দল, ইনফোর্সমেন্ত এজেন্সী, জিলাগী ওফিসর, এস.এস.পি./এস.পি., দিবিজনেল কম্মিস্নর, রেঞ্জ আই.জি., সি.এস./দি.জি.পি. অমসুং অতোপ্পা ওফিসরশিংগা উন্নখি।
9) কম্মিসনগী সেনিয়র ওফিসরশিংগী তীম্না রাজ্যশিংগী শান্তি রক্ষাগী ফিভম য়েংশিন্নবা, রাজ্য/য়ু.তি.শিংগী মিৎয়েং চঙফম থোকপা হীরম মশক খঙদোক্নবা, রাজ্য/য়ু.তি.শিংনা মথৌ তাগদবা সেন্ত্রেল আর্ম্দ পুলিস ফোর্স (সি.এ.পি.এফ.)শিংগী মশিং খঙদোক্নবা অমসুং মীখলগী থবকশিংগী শেম শাবগী মপুং ওইবা মতৌ য়েংশিন্নবা রাজ্য/য়ু.তি.শিংদা চৎখি। লৈবাক শিনবা থুংবদা মীখল শান্তি ওইনা পাংথোক্নবা কমিসন্দা তেংবাংনবা ৱাফমশু মখোয়না থমখি।
10) কম্মিসন্না মনিপুরগী হৌজিক ওইরিবা ফিভম য়েংশিনখ্রে অমসুং মনিপুরগী তোঙান-তোঙানবা কনস্তিত্বেন্সীগী মীওই কয়া অমা হন্দক্কী ইরাং মনুংদা মশাগী অশেংবা লৈফমদগী হোংনখ্রে হায়বা খঙবা ঙমখি। মখোয়শিং অসি হৌজিক রাজ্যসিগী তোঙান-তোঙানবা মফমশিংদা হাংবা রিলীফ কেম্পশিংদা লৈনরি। কম্মিসন্না মরী লৈনবা স্তেকহোলদরশিংগা নীংথিনা খন্নরবা তুংদা মখোয়গুম্বা মীয়ামগী মনাক নকপশিংদা অখন্নবা পোল্লিং স্তেসন হাংনবা খন্নখি, থৌওং অসি পাম্বা মীওইশিংনা ই.ভি.এম.শিংদা মখোয়গী ভোত থাদবা য়াগনি। মনিপুরগী মসিগুম্বা মীয়াম্না রিলীফ কেম্পশিংদা ভোত থাদবগী অকুপ্পা স্কিম অমশু কম্মিসন্না ফেব্রুৱারী 29দা থোকখ্রবনি।
11) জম্মু অমসুং কশ্মিরগী হান্নগী রাজ্যগী তোঙান-তোঙানবা মফমশিংদা রেজিস্তর তৌবা কশ্মিরী মাইগ্রেন্ত ইলেক্তর, অখন্ননা কশ্মিরগী, কয়া অমদি ভারতকী ঙমখৈ ৱাংমদগী লাকপা লালহৌবশিংনা থোকহনবা মীহাৎ মীপুনগী মরম ওইরগা ইং 1980 অমসুং ইং 1990গী অঙনবা মতমদা মশাগী লৈফম থাদোক্তুনা চৎনখ্রবনি। কম্মিসন অসিনা কেন্দ্র অমসুং রাজ্যগী সরকারগা খন্নরবা মতুংদা, মাইগ্রেন্তশিং অসিনা লৈবাক্কী মফমদা লৈরিবা মফম অমা হেক্তদগী পোস্তেল বেল্লোতকী খুত্থাংদা ইং 1996তগী হৌনা ভোৎ থাদবা য়াহন্নবা স্কিম অমা পুথোকখ্রবনি অমসুং মশানা ভোত থাদবা য়াহন্নবা ইং 2002দগী হৌনা দিল্লী, উধমপুর অমসুং জম্মুদা অখন্নবা পোলিং স্তেসনশিং থমখ্রবনি।
ভারত সরকারনা ওগস্ত 9, 2019দা থোকপা নোতিফিকেসন অমনা ভারতকী সংবিধানগী আর্তিকল 370 লৌথোকখ্রে অমসুং জম্মু অমসুং কশ্মির রিওর্গনাইজেসন এক্ত, 2019 মীয়ামদা লাউথোকখ্রবনি অমসুং জম্মু অমসুং কশ্মিরগী য়ুনিয়ন তেরিতোরী হেক শেমখিবদগী মসিনা অহানবা মীখল ওইগদৌরিবনি। ফিভম অসি য়েংলুরবা মতুংদা, জম্মু অমসুং কশ্মির য়ু.তি.গী কশ্মিরী মাইগ্রেন্ত ইলেক্তরশিংগীদমক্তা কম্মিসন্না মমাংগী স্কিমশিং মখা চত্থনবা ৱারেপ লৌখ্রে।
12) অখন্নবা পোলিং স্তেসনশিং অসিদা ভোত থাদবগী মতৌ অসি অতোপ্পা স্তেসনশিংদা থাদবগী মতৌগা চপ মান্ননা পাংথোক্কনি। সি.ই.ও./দি.ই.ও.শিংদা মতিক চাবা লোজিস্তিক্স অমসুং সেক্যুরিতী পীনবা খঙহনখ্রে। মসিগুম্বা পোলিং স্তেসনশিংদা মীখল থাদবা য়ানবা অখন্নবা ত্রেনিং পীখিবা লৈখ্রবনি।
13) লৈবাক পুম্বদা ভোত থাদবদা শান্তি লৈহন্নবা, কাঙলোন চুম্না ভোত থাদহন্নবা অমসুং ইলেক্তরশিংনা, মরু ওইনা শোত্থরবা কাঙলুপকী মীওইশিং, অকীবা লৈতনা ভোত থাদহন্নবা সেন্ত্রেল অমসুং রাজ্যগী পুলিস ফোর্স মশিং য়াম্না মথৌ তাগনি। হায়রিবা ফোর্সশিং অসিবু তোঙান-তোঙানবা মফমশিংদা থাবদা গৃহ মন্ত্রালয়/সি.এ.পি.এফ./রাজ্য-য়ু.তি.শিংগী পুলিস নোদেল ওফিসরশিংগা কুপা খন্নদুনা থৌরাং য়াৎপগী মথৌ তাগনি। ফোর্সশিংবু নীংথিনা থানবগীদমক্তা কমিসন্না কেন্দ্রগী হোম সেক্রেতরীগা ৱারী শাখ্রে।
14) সি.এ.পি.এফ. কম্পেনী অমসুং পুলিস, অতোপ্পা লোজিস্তিক্স কয়াবু রাজ্য/য়ু.তি.শিংদা নীংথিনা থাবা ঙমহন্নবা রেলৱে মন্ত্রায়গী সেনিয়র ওফিসর য়াওনা রেলৱে বোর্দকী চেয়রমেনগা কম্মিসনগা ৱারী শাখ্রে অমসুং মরী লৈনবা ত্রেনিং পীবগী ৱাফমদা য়ানবশু পুরকখ্রে, মসিদা ফোর্সশিং অসিনা মীখল মনুংদা রাজ্য/য়ু.তি.গী মনুংদা মফম হোংবগী থৌওংশু মনুং চল্লি।
15) মহীওরোইশিংগীদমক্তা খনবা অমসুং পোলিং স্তেসন অয়াম্বা অসি স্কুলদা লৈবা অমসুং স্কুলগী ওজাশিংদা মরী লৈনবা থবক শিন্নরিবা অসি য়েংলুরগা কম্মিসন্না মীখলগী মতম লেপ্পা মতমদা সেন্ত্রেল বোর্দ ওফ সেকেন্দরী এজুকেসন অমসুং ইন্দিয়ন সর্তিফিকেত ওফ সেকেন্দরী এজুকেসনগী পরিক্ষাগী মতমশু খন্নবদা য়াওখ্রবনি। মসিদা নত্তনা, কম্মিসন্না মার্চ, এপ্রিল অমসুং মে থাদা তাবা কুহ্মৈ, লৈবাক্কী মফম খরদা হার্ভেস্তকী মতম ওইবগী মরী লৈনবা ৱাফম কয়াশু খন্নবদা য়াওখ্রবনি, লোয়ননা, ইন্দিয়ন মেতেওরোলোজিকেল বিভাগকী মফমদগী নোংজু নুংশাগী ফিভমশু লৌখ্রবনি। অদুনা, কম্মিসন্না রাজ্য/য়ু.তি.শিংগী মীখল পাংথোকপগী মতম লেপ্পা মতমদা মরী লৈনবা ই-পাউ খুদিংমক খন্নখ্রবনি।
16) কম্মিসন অসিনা মেনুএল/হেন্দবুক/চেক্লিস্ত/কম্পেন্দিয়ম/ইনস্ত্রক্সন/গাইদলাইনগী খুত্থাংদা মখোয়গী দোক্যুমেন্তশিং অপদেত তৌখ্রে অমসুং পুম্নমক অসি কম্মিসনগী ৱেবসাইত https://eci.gov.in অসিদা অপ্লোদ তৌখ্রে। মসিগী খ্বাইদগী অনৌবা দোক্যুমেন্তশিং অসি লাক্কদৌরিবা মীখল পাংথোকপদা শিজিন্নগনি।
17- এ.) পার্লিয়ামেন্তরী কনস্তিত্বেন্সী দিলিমিতেসন তৌবাঃ
1) 18শুবা লোক সভা শেম্নবা হাউস ওফ দি পীপল-2024গী জেনেরেল ইলেক্সন অসি জম্মু অমসুং কশ্মিরগী য়ু.তি. অমসুং অসম রাজ্যগী নত্তনা, “দিলিমিতেসন ওফ পার্লিয়ামেন্তরী অমসুং এসেমব্লী কনস্তিত্বেন্সী ওর্দর – 2008”তা য়াওরিবা পার্লিয়ামেন্তরী কনস্তিত্বেন্সীগী ৱাফমগী মতুং ইন্না পাংথোক্কনি। থৌওং অসি জম্মু অমসুং কশ্মির য়ু.তি.গী ওইনদি, “দিলিমিতেসন কম্মিসনগী ওর্দর নম্বর 2, মে 5, 2022দা থোকপা নোতিফিকেসন” অসিগী মতুং ইন্না পাংথোক্কনি। অসম রাজ্যগী ওইনদি, থৌওং অসি “ইলেক্সন কম্মিসনগী ওর্দর নম্বর 2, ওগস্ত 11, 2023দা থোকপা নোতিফিকেসন অমসুং নবেম্বর 1, 2023গী কোরিজেন্দম” অসিগী মতুং ইন্না পাংথোক্কনি। মরম অদুনা, জম্মু অমসুং কশ্মির অমদি অসম নত্তনা, লোক সভা 2019গী জেনেরেল ইলেক্সনগী মতুংদা পার্লিয়ামেন্তরী কনস্তিত্বেন্সী অমত্তগী থাক্তা অহোংবা অমত্তা লৈতে।
2) লোয়ননা, জম্মু অমসুং কশ্মির নত্তনা এস.সি./এস.তি.গী সীত য়াওনা রাজ্য/য়ু.তি.শিংদা এলোত তৌবা পার্লিয়ামেন্তরী কনস্তিত্বেন্সী অপুনবা মশিং অসি হান্নগুম্না লেঙদনা লৈরি। জম্মু অমসুং কশ্মির রিওর্গনাইজেসন এক্ত-2019গী মখা পোন্না, জম্মু অমসুং কশ্মিরগী য়ু.তি.দা পার্লিয়ামেন্তরী সীত পুন্না 5 এলোত তৌখি অমসুং লদাখকী য়ু.তি.দা পার্লিয়ামেন্তরী সীত অমা এলোত তৌখি।
3) “দাদ্রা অমসুং নগর হবেলী অমদি দামন অমসুং দিয়ু (য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংগী মর্জর) এক্ত – 2019, দিসেম্বর 9, 2019”গী সেক্সন 6না “অখন্নবা নুমিৎ অসিদগী হৌনা, দাদ্রা অমসুং নগর হবেলী অমদি দামন অমসুং দিয়ুগী ওইনা হাউস ওফ দি পীপলদা সীত অনি পীরে অমসুং রিপ্রজেন্তেসন ওফ দি পীপল্স এক্ত, 1950গী অহানবা সেদ্যুল অসিবুশু মরী লৈননা এমেন্দ তৌরগনি” হায়রি। মরম অদুনা, দাদ্রা অমসুং নগর হবেলী অমদি দামন অমসুং দিয়ুগী অইনা হাউস ওফ দি পীপল – 2024গী জেনেরেল ইলেক্সন অসি “দিলিমিতেসন ওফ পার্লিয়ামেন্তরী অমসুং এসেমব্লী কনস্তিত্বেন্সী ওর্দর – 2008”তা য়াওবা পার্লিয়ামেন্তরী কনস্তিত্বেন্সীগী এক্সতেন্ততা য়ুম্ফম ওইরগা পাংথোক্কনি।
বি) এসেমব্লী কনস্তিত্বেন্সী দিলিমিতেসন তৌবাঃ
1) আন্ধ্র প্রদেশ, অরুনাচল প্রদেশ, ওরিশা অমসুং সিক্কিমগী লেজিস্লেতিব এসেমব্লীগী জেনেরেল ইলেক্সন অসি পনখ্রবা দিলিমিতেসন ওর্দর 2008তা য়াওরিবা এসেমব্লী কনস্তিত্বেন্সীগী এক্সতেন্তকী মখা পোন্না পাংথোক্কনি। হায়রিবা রাজ্যশিংদা এলোত তৌরিবা এ.সি.গী অপুনবা মশিং, এস.সি./এস.তি.গী সীত য়াওনা, অসি হান্নগুম্না চপ মান্ননা লৈরি।
2) “আন্ধ্র প্রদেশ রিওর্গনাইজেসন এক্ত – 2014 (2014গী নম্বর 6)”, তাং – মার্চ 1, 2014 অমসুং “আন্ধ্র প্রদেশ রিওর্গনাইজেসন (রিমুবেল ওফ দিফিকলতীজ) ওর্দর – 2015”, তাং – এপ্রিল 23, 2015 অমসুং মখা তারকপা ওইনা, কম্মিসনগী নোতিফিকেসন নম্বর 282/AP/2018(DEL) , তাং – সেপ্তেম্বর 22, 2018গী মখা পোন্না, আন্ধ্র প্রদেশ অমসুং তেলঙ্গানা রাজ্যগী পার্লিয়ামেন্তরী অমসুং এসেমব্লী কনস্তিত্বেন্সীগী অপুনবা মশিং মখাদা পীরিঃ
মথং মনাও
রাজ্য
পার্লিয়ামেন্তরী কনস্তিত্বেন্সী
এসেমব্লী কনস্তিত্বেন্সী
অপুনবা
এস.সি.
এস.তি.
অপুনবা
এস.সি.
এস.তি.
1
আন্ধ্র প্রদেশ
25
4
1
175
29
7
2
তেলঙ্গানা
17
3
2
119
19
12
18) মীখলগী ওফিসিএলশিংগী ত্রেনিং পাংথোকপাঃ
1) ভারতকী লোক সভাগী মীখল অসিদি মীওইবনা শেন্নবা মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা থৌরম অমনি হায়না খন্নৈ। মসিদা ওফিসিএল মিলিয়ন 12 হেনবা ইলেক্সন মছিনরী শিজিন্নবগী থৌওং য়াওরি।
2) মীখল নীংথিয়া পাংথোকপা ঙম্বা হায়রিবা ওফিসিএলশিং অসিদা নীংথিবা ত্রেনিং পীবগী মথৌ তাই। মসিগুম্বা মখলগী ত্রেনিং অসিদি অমনা অমদা মথং মথং ত্রেনিং পীবগী থৌওং শিজিন্নদুনা থাক নাইনা পাংথোকপা য়াগনি। মসিগুম্বা ভারত অমসুং মীরম লৈবাক্কী ইলেক্সন ওফিসিএল ত্রেনিং তৌনবগীদমক্তা ইলেক্সন কম্মিসন ওফ ইন্দিয়ানা জুন 2011দা ইন্দিয়া ইন্তর্নেস্নেল ইন্সতিত্যুত ওফ দিমোক্রেসী অমসুং ইলেক্সন মেনেজমেন্ত (আই.আই.আই.দি.ই.এম.) লিংখৎখি। লুপ অসিনা পান্দম অসি ফংনবা থম্মোই শেংনা মথৌ পাংথোক্লি।
3) লোক সভা অমসুং রাজ্য 4গী এসেমব্লী মীখল মতম অমত্তদা পাংথোক্নবগীদমক্তা আই.আই.আই.দি.ই.এম.না নেস্নেল লেভেল মাস্তর ত্রেনর (এন.এল.এম.তি.) 237 অমসুং স্তেত লেভেল মাস্তর ত্রেনর (এস.এল.এম.তি.) 1804 ত্রেনিং তৌখ্রে, মখোয়না এসেমব্লী লেভেল ত্রেনর (এ.এল.তি.), দিস্ত্রিক্ত লেভেল মাস্তর ত্রেনর (দি.এল.এম.তি.) অমসুং ইলেক্সন মছিনরীগী অতোপ্পা ওফিসিএলশিংদা থাক নাইনা ত্রেনিং পীরি।
4) আই.আই.আই.দি.ই.এম.না ইলেক্সনগী মরু ওইবা থৌবুরোইশিংবু ত্রেন তৌনবা মখাগী থৌরমশিং শিনখিঃ
এ) সর্তিফিকেসন প্রোগ্রাম ফোর দিস্ত্রিক্ত ইলেক্সন ওফিসর (দি.ই.ও.) অমসুং রিতর্নিং ওফিসর (আর.ও.) ফোর জেনেরেল ইলেক্সন তু লোক সভা 2024: বেৎচ অমগী ওইনা নুমিৎ নিনিগী কুপথবা ত্রেনিং প্রোগ্রাম অমা আই.আই.আই.দি.ই.এম.না রাজ্য/য়ু.তি.শিংগী দিস্ত্রিক্ত ইলেক্সন ওফিসর (দি.ই.ও.) অমসুং রিতর্নিং ওফিসরশিংগীদমক্তা পাংথোকখ্রে। রাজ্য/য়ু.তি.শিংগী দি.ই.ও./আর.ও. কয়ানা শরুক য়াবা বেৎচ 16কী ত্রেনিং অমা দিসেম্বর 5-9, 2023দা পাংথোকখি, মসিদা ওফিসর 837বু মীখলগী হীরম খুদিংদা ত্রেনিং পীখি।
বি) সর্তিফিকেসন প্রোগ্রাম ফোর এসিস্তেন্ত রিতর্নিং ওফিসর (পার্লিয়ামেন্তরী কনস্তিত্বেন্সীশিংগী) ফোর ওল স্তেত/য়ু.তি. এত স্তেত এ.তি.আই.: আই.আই.আই.দি.ই.এম.না রাজ্যশিংগী এ.তি.আই.শিংদা রাজ্য/য়ু.তি.শিংগী এ.আর.ও. (পি.সি.গী)শিংগী নুমিৎ 5নিগী সর্তিফিকেসন প্রোগ্রাম অমা পাংথোকখি, মসিদা রাজ্য/য়ু.তি.শিংগী এ.আর.ও. 5000 (চাউরাক্না বেৎচ 130 থোক্না) শিংবু নবেম্বর 27, 2023দগী মার্চ 2, 2024 ফাওবদা ত্রেনিং পীখি।
সি) চপ মান্ননা মীখল পাংথোক্কদবা রাজ্য মরিগী সর্তিফিকেসন প্রোগ্রাম ফোর রিতর্নিং ওফিসর/এসিস্তেন্ত রিতর্নিং ওফিসর রাজ্যশিংগী এ.তি.আই.দা পাংথোকপাঃ আই.আই.আই.দি.ই.এম.না রাজ্য মরিগী (অরুনাচল প্রদেশ, সিক্কিম, ওরিশা অমসুং আন্ধ্র প্রদেশ) আর.ও./এ.আর.ও. (এ.সি.গী) 1100শিংগী নুমিৎ 5নিগী সর্তিফিকেসন প্রোগ্রাম পাংথোকখি।
দি) আই.আই.আই.দি.ই.এম./স্তেত এ.তি.আই.দা ই.আর.ও.শিংগী ত্রেনিং পাংথোকপাঃ আই.আই.আই.দি.ই.এম.না রাজ্য/য়ু.তি.শিংগী ই.আর.ও.শিংগী ওইবা নোংমগী ওনলাইন ত্রেনিং অসি বেৎচ 12কীদমক্তা ওক্তোবর-নবেম্বর 2023দা পাংথোকখি অমসুং মসিদা ই.আর.ও. 3100না শরুক য়াখি।
19) সীস্তেমেতিক ভোতর এজুকেসন অমসুং ইলেক্তোরেল পার্তিসিপেসন (এস.ভি.ই.ই.পি.) -
এস.ভি.ই.ই.পি. (সীস্তেমেতিক ভোতর এজুকেসন অমসুং ইলেক্তোরেল পার্তিসিপেসন) অসিদি ভোতর এজুকেসন হেনগৎহন্নবা অমসুং ভারতকী গনতন্ত্রগী থৌরম অসিদা থৱাই য়াওনা শরুক য়াহন্নবা পুক্নিং থৌগৎনবগীদমক্তা পাংথোকপা পাক চাউবা থৌরম অমনি। এস.ভি.ই.ই.পি.গী তঙাই ফদবা অসি ইলেক্সন কমিসন ওফ ইন্দিয়ানা গনতন্ত্রগী মসিগুম্বা থৌওং অসিদা মীওই পুম্বনা শরুক য়াহন্নবা হোৎনবগী হোৎনজমন অসিদগী থোক্লকপনি।
এস.ভি.ই.ই.পি.না জেনেরেল অমসুং তার্গেতেদ ইন্তর্ভেন্সন কয়া পুনশিন্দুনা শিজিন্নরি, রাজ্য খুদিংগী সোসিও ইকোনোমিক, কলচরেল অমসুং দেমোগ্রাফীগী মতুং ইন্না মওং শেম্লি। মসিনা রেজিস্ত্রেসন্দা লীবা গেপ্তা মিৎয়েং চঙবগা লোয়ননা ভোতর এপেথী, লিচৎ শাজৎকী পেত্তর্ন, অমসুং তোঙান-তোঙানবা মীখলশিংদা মসিগুম্বা এপেথী লৈবগী মরমশিংদশু অহেনবা মিৎয়েং চঙলি।
মীখলগী থৌওংদা শরুক য়াবগী চাং হেনগৎহন্নবা কম্মিসন অসিনা মখাগী খোঙথাংশিং পায়খৎখ্রেঃ
এ) লো ভোতর তর্নআউত (এল.ভি.তি.) এনালাইসীসঃ লো ভোতর তর্নআউত পি.এস./এ.সি./পি.সি. মশক খঙদোক্নবা সি.ই.ও./দি.ই.ও.শিংদা পাউতাক পীখ্রে অমসুং মসিগুম্বা অখন্নবা গেপ মেনশিন্নবগীদমক্তা পান্দমগা লোয়নবা খোঙথাং পায়খৎনবা খঙহনখি।
বি) পি.এস.শিংগী দিস্ত্রিক্ত স্পেসিফিক থীম মশক খঙদোকপাঃ
পি.এস. অসিনা ইলেক্সন মছিনরীগী তঙাই ফদবা য়ুনিৎ ওইবনা, নুপী, পি.দবল্যু.দি., ত্রান্সজেন্দর, পি.ভি.তি.জি.নচিংবা কাঙলুপ কয়াদা য়ৌনবা তার্গেতেদ ইন্তর্ভেন্সন পায়খৎনবা জিলাশিংগী পি.এস.শিংদা মিৎয়েং চঙনবা খঙহনখ্রে। মোদেল পোল্লিং স্তেসন কয়া এন.ভি.দি. থীম য়েংদুনা শেমগৎকনি।
সি) তর্নআউত ইমপ্লিমেন্তেসন প্লানঃ ভোতর মশিং য়াম্বনা শরুক য়াহন্নবগীদমক্তা, তি.আই.পি.না এসেমব্লী কনস্তিত্বেন্সী লেভেলদা থৌরাং কয়া য়াৎলি। গ্রাসরুত লেভেলদা তার্গেতেদ এপ্রোচ শিজিন্নদুনা গনতন্ত্রা চৎপা মওংদা শরুক য়াবা অমসুং ভোতর খুদিংনা ভোত থাদবগী মশাগী হক শিজিন্নবা হেনগৎহনবগী পান্দম থম্লি।
দি) অর্বান অমসুং নহাশিংগী ৱাখল্লোন্দা মিৎয়েং থম্বাঃ ECIনা মীখলদা অর্বান অমসুং নহাশিংগী ৱাখল্লোন খঙবগী মরু ওইবা হীরমদা মিৎয়েং চঙদুনা লাক্লি। লোক সভা 2019গী জেনেরেল ইলেক্সনগী ভোত থাদবগী চাদা ওইবা চাংনা 67.4% ওইখি, মসিবু হেন্না ফগৎহন্নবা কম্মিসন অসিনা “ভোতর অমত্তা চিত্থহন্দবা” হায়বা মিসনগা চপ মান্ননা হোৎনরি।
ই) ইলেক্সন কম্মিসন্না মীখলগী থৌরমশিংবু মখোয়গী মপুং ওইবা থীম “চুনাও কা পর্ব, দেশ কা গর্ব” (মীখলঃ লৈবাক্কী খ্বাইদগী চাউবা অমসুং চাউথোকচনীংঙাই ওইবা কুহ্মৈ অমা) অসিগী মনুংদা পুশিল্লি। কেম্পেন অসিগী চাউরবা থীম অসিনা মীখলবু লৈবাক্কী গনতন্ত্রগী খ্বাইদগী চাউবা কুহ্মৈনি হায়রি, লৈবাক্কী মীওই খুদিংগী চাউথোকচনীংঙাই ওইবা মতৌনি হায়রি।
এফ) #MeraPhelaVoteDeshkeLiye কুম্বা তার্গেতেদ এপ্রোচ অসিবুশু খ্বাইদগী অহানবা ওইনা ভোত থাদগদৌরিবশিংবু পুক্নিং থৌগৎনবগীদমক্তা হৌদোকখি।
জি) SVEEP অসিনা ভোতকী কান্নবা মীয়ামদা খঙহন্নবগীদমক্তা সেলেব্রিতী অমসুং ইনফ্লুএন্সরশিংগী মতেং লৌরি, মসিগুম্বা অতোপ্পা খোঙথাং অমদি “ঐগী ভোত, ঐগী থৌদাং” কৌবা অতেনবা ফিল্ম অমা পুথোকখিবা অসিনি।
ঐচ) পার্ত্নরশিপ অমসুং কোলাবোরেসনঃ ECIনা এজুকেসন, রেলৱে, পেত্রোলিয়ম অমসুং নেচরেল গ্যাস মন্ত্রায়শিং, পোস্ত বিভাগ, ইন্দিয়ন বেঙ্কিং এসোসিএসন্নচিংবা কয়াগা কোলোবোরেসন তৌরি। লুপশিং অসিগী খুত্থাংদা SVEEPনা নহাশিংগী মরক্তা ইলেক্তোরেল লিতরেসী হেনগৎহন্নবা অমসুং লৈবাক শিনবা থুংবদা ভোতর ইনগেজমেন্ত য়ামহন্নবা পান্দম থম্লি।
আই) নেস্নেল আইকোনশিংগী মতেং লৌবাঃ নাগ্রিকশিং, অখন্ননা, নহা অমসুং আর্বান মীয়ামগী মরক্তা লৈবা গেপশিং মেনশিন্নবগীদমক্তা ECIনা ভারত রত্না সচিন তেন্দুলকর অমসুং এক্তর রাজকুমার রাওবু নেস্নেল আইকোন ওইনা শিজিন্নরি। কোলাবোরেসন অসিনা মখোয়গী শাফু হেনগৎহন্দুনা লাক্কদৌরিবা জেনেরেল মীখল 2024দা ভোতরশিংনা মশিং য়াম্না য়াহন্নবা হোৎনরি।
জে) লোকেল আইকোনশিং শিজিন্নবাঃ রাজ্যশিংনা মখোয়গী লোকেল ইনফ্লুএন্সরশিংবু ইলেক্সন আইকন ওইনা শিজিন্ননবা খঙহনখ্রে। মসিনা ভোতর এৱিয়র্নেসকী পাউজেল মগুন হেনগৎহনবগা লোয়ননা অখন্নবা মফমদা মীয়ামগী ওইবা পাউজেল ফংহনবশু ঙমগনি।
কে) SVEEPনা সোসিএল মীদিয়া তুলশিংবু ভোতর মশিং য়াম্না থোক্লক্নবা অমসুং মসিবু ইনক্লুসিব অমসুং এসেসিবল ওইহন্নবা শিজিন্নরি। ওনলাইন পোর্তেল ওমসুং মোবাইল এপ শিজিন্নদুনা মীয়ামদা মখোয়গী ভোত থাদবগী হক্কী লৌশিং পীবা অমসুং মীখলগী থৌওংশিংবু লাইহনবদা তেংবাংলি।
SVEEPনা ভোতর এৱিয়র্নেস অমসুং পার্তিসিপেসন হেনগৎহনবদা অচৌবা থৌদাং য়ারি। ইলেক্সন কম্মিসন্না 2024 জেনেরেল ইলেক্সনগীদমক্তা শেম শাবগা লোয়ননা, মখোয়গী খোঙথাং কয়াগী খুত্থাংদগী মীয়ামদা পাঙ্গল হাপ্পা অমসুং গনৎন্ত্রবু মপাঙ্গল কনখৎহনবগী মতাংদা খোঙফম চেৎলি।
20) জিলা, ACগী থাক অমসুং বুথকী থাক্তা মীখল শেন্নবগী থৌরাং: দিস্ত্রিক্ত ইলেক্সন ওফিসরশিংদা মীখল পাংথোকপগী লম্বী অমসুং পাউ ফাওননবা পাম্বৈ শিন লাঙবগী থৌরাং য়াওনা, SSP/SP অমসুং সেক্তর ওফিসরশিংগা তান্নদুনা পাক শনবা দিস্ত্রিক্ত ইলেক্সন মেনেজমেন্ত প্লান শেম্নবা খঙহনখ্রে। মখোয়গী থৌরাংশিং অসি ওবজর্ভরশিংনা য়েংশিনগনি, মসিদা ভলনরেবিলিতী মেপ্পিং এক্সর্সাইস অমসুং মরু ওইবা পোল্লিং স্তেসন মেপ্পিং তৌবগী থৌওংশিং খন্নবদা য়াওগনি, পুম্নমক অসি ইলেক্সন কম্মিসন ওফ ইন্দিয়াগী হৌজিক চৎনরিবা কাঙলোনশিংগী মতুং ইন্না পাংথোক্কদবনি।
21) কম্ম্যুনিকেসন প্লান: কম্মিসন্না মীখল নীংথিনা পাংথোকপা অমসুং চাং নাইনা য়েংশিনবা অমসুং মীখল নুমিত্তা মিদ-কোর্স করেক্সন পাংথোকপা ঙম্নবা মাংজৌননা অমসুং নীংথিনা থৌরাং য়াৎপগী মরু ওইবা খঙই। হায়রিবা থৌওং অসিগীদমক্তা, কম্মিসন্না রাজ্য/য়ু.তি.শিংগী চীফ ইলেক্তোরেল ওফিসরশিংদা স্তেত হেদক্বার্তর, BSNL ওথোরিতী, অতোপ্পা তেলিকোম প্রোভাইদরশিংগী মীহুৎশিংগা তেংবাংনদুনা রাজ্যগী নেতৱর্ক স্তেতস করিনো খঙনবা অমসুং নেতৱর্ক ফংদবা মফমশিং খঙদোক্নবা চীফ ইলেক্তোরেল ওফিসরশিংগী মফমদা খঙহনখ্রে। সি.ই.ও.শিংগী মফমদা মখোয়গী রাজ্যশিংদা খ্বাইদগী ফবা কম্ম্যুনিকেসন প্লান শেম্নবা অমসুং নেতৱর্ক ফংদবা মফমশিংদা সেতিলাইত ফোন, ৱাইয়র্লেস সেত, স্পিসিএল রন্নর পীনবা খঙহনখ্রে।
মখা তারকপদা, পোল্লিং পার্তী, সেক্যুরিতী ফোর্স, ভোতর অমসুং মীখলগী অতোপ্পা মছিনরীশিংনা চত্থোক চৎশিন তৌবদা খুদোংচাবা পীনবগীদমক্তা শোরোকশিংগী ফিভম ফগৎহন্নবা কমসিনগী মফমদা খঙহনখিবা লৈখ্রবনি। ঈশিং লম্বীগী ওইনদি, মীখল মনুংদা হি অমসুং ফেরীশিং নীংথিনা শীন লাঙনবা খঙহনখ্রে।
22) তোঙান-তোঙানবা থাক্তা ইন্তিগ্রেতেদ কন্ত্রোল রুম থম্বাঃ
কম্মিসন্না মীখলগা মরী লৈনবা থবক য়েংশিন্নবা অমসুং য়াম্না নীংথিজবা মওংদা মীখল পাংথোক্নবা এজেন্সী কয়াগী মরক্তা মওং মরিল তাবা কোওর্দিনেসন লৈহন্নবগীদমক্তা রাজ্য অমসুং জিলাগী থাক্তা তোঙান-তোঙানবা ইন্তিগ্রেতেদ কন্ত্রোল রুম শেম্নবা য়াথং পীখ্রে। কন্ত্রোল রুমশিং অসিদা তঙাই ফদবা তেক্নিকেল সপ্পোর্ত খুদিংমক ফংহনগনি, থৌওংশিং অসি থৌদাং খঙবা মীখলগী ওফিস/ওফিসরশিংগী মখাদা পাংথোক্কনি অমসুং মখোয়না হীরম কয়াগী ৱারোইশিন পীগনি। মসিগুম্বা ইন্তিগ্রেতেদ কন্ত্রোল রুম অসিনা মোনিতর তৌবা, কন্ত্রোল তৌবা অমসুং মীখলগী তোঙান-তোঙানবা থবক থৌরমশিং শেন্নবগী ময়োল ওইবা পোৎলম অমগুম্না তেংবাংগনি অমসুং মীখলগী অপুনবা থবক্তা য়াম্না চাউনা তেংবাংগনি।
23) নেস্নেল এদভাইজরী কম্মিত্তী ওন ইনক্লুসিব ইলেক্সন (NACIE):
ইলেক্সন কম্মিসন ওফ ইন্দিয়াগী পান্দমদি গনতন্ত্রগী মগুন ঙাক্তুনা মীখলগী অপুনবা থৌওংবু কাঙলোন নাইবা অমসুং পুম্নমক্কী চপ মান্নবা থৌদাং পুনবা পথাপ অমা ওইহনবনি। লৈবাক শিনবা থুংবদা রাজ্য অমসুং জিলাগী থাক্তা লৈবা এক্সন ওরিএন্তেদ প্লান কয়া অমসু পায়খৎলি, অদুবু 2024 জেনেরেল ইলেক্সনগী ওইনদি, থৌওং অসিদা অহেনবা মিৎয়েং চঙনবা হায়দুনা কম্মিসন্না নেস্নেল এদভাইজরী কম্মিত্তী ওন ইনক্লুসিব ইলেক্সন (NACIE) অমা শেমখ্রে। কম্মিত্তী অসিগী মিৎয়েংদি ত্রান্সজেন্দর, PVTG, য়ুম লৈতবা মীওই, নোমেদিক মীওই, সেক্স ৱর্কর, অৱাবা ফিভম মাইয়োক্নবা নুপীশিংবু শকখঙদোকপনি অদুগা মখোয়বু মীখলগী পথাপ্তা শরুক য়াহনবনি।
24) ইলেক্তোরেল রোলঃ
এ) কম্মিসন অসিনা অশেংবা অমসুং অপদেত তৌরবা ইলেক্তোরেল রোল অসিনা থাজবা য়াবা, কাঙলোন ইনবা অমসুং অশোয়-অঙাম য়াওদবা মীখল অমগী ফম্বাক্নি হায়না চেৎনা থাজৈ। মরম অদুনা, ইলেক্তোরেল রোল অসিবু হেন্না চুমহন্নবা অমসুং থাজবা য়াবা ওইহন্নবা অহেনবা মিৎয়েংশু চঙলি। ইলেক্সন লো (এমেন্দমেন্ত) এক্ত, 2021না রিপ্রজেন্তেসন ওফ দি পীপল্স এক্ত – 1950গী সেক্সন 14দা এমেন্দ তৌরবা মতুংদা, চহি অমদা ভোতর ওইনা মিং চনবা য়ানবা ক্বালিফাইয়িং দেত মরি থম্বগী কাঙলোন অমা শেমখি। মসিগী মতুং ইন্না, কম্মিসন্না জনুৱারী 1, 2024দা য়ুম্ফম ওইদুনা, ইলেক্তোরেল রোলগী স্পিসিএল সম্মেরী রিভিজন অমা হৌদোকখি, অমসুং জনুৱারী 1, 2024না ক্বালিফাইয়িং দেত ওইদুনা মতিক চারবা মীওইশিংনা ইলেক্তোরেল রোলদা রেজিস্তর তৌনবা এপ্লিকেসন কৌরি। জনুৱারী 1, 2024দা য়ুম্ফম ওইবা ইলেক্তোরেল রোলগী স্পিসিএল সম্মেরী রিভিজনবু অকক্নবা মতমগী মনুংদা লোইশিনখ্রবা তুংদা, মখাগী তাইম্লাইনগী মতুং ইন্না, ইলেক্তোরেল রোলগী ফাইনেল পব্লিকেসন পাংথোকখ্রে –
সিরিএল মশিং
রাজ্যশিং/UTশিংগী মমিং
রাজ্যশিং/UTশিংগী মশিং
অরোইবা ইলেক্তোরেল রোল ফোঙবগী তাং
1
অরুনাচল প্রদেশ, গোৱা, গুজরাত, হিমালচ প্রদেশ, মেঘালয়, ওরিশা, সিক্কিম, ত্রিপুরা, A&N ঈথৎ, চান্দিগর, D&D-D&N হবেলি, লদাখ, লক্ষদ্বীপ অমসুং পুদুচেরী
14
জনুৱারী 5, 2024
2
নাগালেন্দ
1
জনুৱারী 10, 2024
3
আন্ধ্র প্রদেশ, বিহার, হরিয়ানা, ঝারখন্দ, কর্নাতক, কেরলা, মনিপুর, পঞ্জাব, তমিল নাদু, উত্তরখন্দ, ৱেস্ত বেঙ্গল, জম্মু অমসুং কশ্মির অমসুং দিল্লী NCT
13
জনুৱারী 22, 2024
4
উত্তর প্রদেশ অমসুং মহারাস্ত্র
2
জনুৱারী 23, 2024
5
অসাম, ছত্তিসগর, মধ্য প্রদেশ, মিজোরাম, রাজস্থান অমসুং তেলঙ্গানা
6
ফেব্রুৱারী 8, 2024
অদুম ওইনম প্রোক্সিমেৎ ক্বালিফায়িং দেৎকী মতুং ইন্না নোমিনেসন ফাইল তৌবগী অরোইবা তাং ফাওবা ইলেক্তোরেল রোল অপদেৎ তৌবগী থৌওং অসি মখা চত্থখিগনি
1. 01.01.2024 অসি ক্বালিফায়িং দেৎ ওইরগা ফোঙখিবা ইলেক্তোরেল রোলগী মতুং ইন্না লৈবাক অসিদা লৈরিবা অপুনবা ইলেক্তোরেৎ অসি 2019গী মিলিয়ন 896 ওইখিবা অদুগা চাংদম্নবদা মিলিয়ন 968.8 ওইখি। মসিনা ইলেক্তর 72.8 মিলিয়ন হেনগৎলকখি তাকখি। ইলেক্তর মিলিয়ন 18.4দি চহি কাংলুপ 18-19কী মনুংদা লৈ। অপুনবা ইলেক্তরগী 1.89% না চহি কাংলুপ 18-19গী মনুংদা লৈবা ইলেক্তরশিং ওইখি। “থর্দ জেন্দর” (TG হায়না ইবা) অসিদা এনরোল তৌখিবা ইলেক্তরগী মশিং অসি 48,044নি। পার্লিয়ামেন্তনা মীরমদা লৈবা ভারতকী প্রজাশিংবু ইলেক্তর ওইনা এনরোল তৌবা য়াহন্নবা রিপ্রজেন্তেসন ওফ দি পিপল এক্ত, 1950 অমেন্দ তৌখি। মীরৈবাক্তা লৈবা ইলেক্তর 1,18,439 না হৌজিক ইলেক্তোরেল রোলশিংদা এনরোল তৌখি। ইলেক্তোরেল রোলশিংদা সর্ভিস ইলেক্তর 19,08,194 য়াওরি। নুপা PwD ইলেক্তর 52,65,076, নুপী PwD ইলেক্তর 35,69,933 অমসুং থর্দ জেন্দর PwD ইলেক্তর 440 লৈবগা লোয়ননা লৈবাক শিনবা থুংবদা পুন্না PwD 19,08,194 লৈ। মার্চ 10, 2024 ফাওবদা সিনিয়র সিতিজেন অমসুং চহি 85 মথক্কী ইলেক্তর পুন্না 81,87,999 লৈ অমসুং চহি 100গী মথক্কী ইলেক্তর 2,18,442 লৈ।
2. খুন্নাইগী কাংলুপ খুদিংমক্তগী শরুক য়াবা হেনগৎহন্নবা অমসুং ইলেক্তোরেল রোলগী ফীভম ফগৎহন্নবা কম্মিসননা লৌখৎপা য়াবা খোঙথাং পুম্নমক লৌখৎখি:
1. মমিং লৈবা CSOশিংগা খুৎশম্নদুনা PwDশিং, থর্দ জেন্দর অমসুং সেক্স ৱার্করশিংগুম্বা শোত্থরবা কাংলুপশিংবু খ্বাইদগী য়াম্না্ রেজিস্তার তৌহনবা। খুদম ওইনা, সেক্স ৱার্করশিংবু খ্বাইদগী য়াম্না রেজিস্তার তৌনবগীদমক NACO (নেস্নেল AIDS কন্ত্রোল ওর্গনাইজেসন) গা খুৎশম্নবা।
• ii. লোজিক্কী অশোয়বা, দেমোগ্রাফিক ওইনা মান্নবা এন্ত্রিশিং, অমসুং ইলেক্তোরেল রোলদা ফোতো মান্নবা এন্ত্রিশিং অসি ফীল্দ ভেরিফিকেসন অমসুং স্তেচ্যুতেরী ওইবা প্রোসেসশিং তৌরবা মতুংদা লৌথোকপা.
1. নহা ওইরিবা ভোতরশিং, মরুওইনা জনুৱারী 1, 2024 অমসুং এপ্রিল 1, 2024দা মশাগী চহি 18 শুরবা ভোতরশিং এনরোল তৌবদা মীৎয়েং থম্বা।
2. মতিক চাবা চেকশিল থৌরাংগা লোয়ননা পোল্লিং স্তেসনশিং রেস্নেলাইজ তৌবা। পোল্লিং স্তেসন খুদিংমক মকোক থোংবা ওফিসরশিংনা হকথেংননা চৎখি অমসুং মথৌ তাবা থৌওংশিং পাংথোক্লবা মতুংদা পোল্লিং স্তেসনশিং অসি অনৌবা অমসুং হেন্না ফবা ইনফ্রাস্ত্রকচরগী বিলদিংশিংদা হোংদোকখ্রে।
• v. লায়রবা কাংলুপকী প্রজাশিংগীদমক্তা সোসিএল ৱেলফিয়র দিপার্তমেন্ত, SACO অসিনচিংবা অতোপ্পা সরকারগী দেতাবেজশিংবু রেজিস্ত্রেসনগীদমক বেঞ্চমার্ক ওইনা খন্নখি।
1. কম্মিসন্না পোল্লিং স্তেসনশিংদা PWDশিং অমসুং সেনিয়র সিতিজেনশিংগীদমক এক্সেসিবিলিতী ফ্রেন্দলী ইনফ্রাস্ত্রকচরগা লোয়ননা এস্যুর্দ মিনিমম ফেসিলিতীশিং চৎনহল্লি, পোল্লিং স্তেসনশিংদা রাম্পশিংগুম্বা পর্মানেন্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর শেম্নবা CEOশিং/DEOশিংদা খঙহনখ্রে।
2. পোল্লিং স্তেসন অহুম নৎত্রগা মসিদগী হেনবা পোল্লিং স্তেসনশিং লৈবা মফমশিংদা মীয়ামগী চৎন-কাঙলোনগা মরী লৈনবা অশোয়বা থৌদোকশিং থোকহন্দনবা তোঙানবা এন্ত্রী অমসুং এগজিতকী থৌরাং তৌরি।
3. মোদেল পোল্লিং স্তেসনশিং শেম্নবগীদমক্তা DEOশিংবু ইকো-ফ্রেন্দলী মেতরিএলশিং শিজিন্ননবা অমসুং লোকেল কলচর অমসুং আর্ত উৎনবা কম্মিসন্না পুক্নিং থৌগৎখ্রে। দিস্ত্রিক্ত খুদিংমক্তা য়ামদ্রবদা অসিগুম্বা মোদেল পোল্লিং স্তেসন অমা লৈগদবনি।
4. 85+, PwDশিংগী লিস্ত অমা শেমখ্রে অমসুং মখোয়বু খুন্নাইগী মরুওইবা শরুক অমা ওইরি হায়না ফাওহন্নবা ইকাই খুম্নবা/শকখঙনবগী চেপাও অমা থাগৎখ্রে।
1. ফোতো ইলেক্তোরেল রোলশিং অমসুং ইলেক্তর ফোতো আইদেন্তিতী কার্দ (EPIC):
ফোতো ইলেক্তোরেল রোলশিং অসি লোক সভা অমসুং আন্ধ্র প্রদেশ, অরুনাচল প্রদেশ, ওরিশা অমসুং সিক্কিমগী রাজ্য বিধান সভাশিংগী জেনরেল ইলেক্সনগী মতমদা শিজিন্নগনি। EPIC অসি ভোৎ থিবগী মতমদা ইলেক্তরগী শক্তম খঙদোক্নবা দোক্যুমেন্তশিংগী মরক্তগী অমনি। অনৌবা রেজিস্তর তৌরবা ইলেক্তর পুম্নমক্তা EPIC চাদা চামা ফংহন্নবা হোৎনরি।
1. ভোতর ইনফোর্মেসন স্লিপ (VIS):
ভোতরশিংনা মখোয়গী পোল্লিং স্তেসনগী ইলেক্তোরেল রোলগী সিরিএল নম্বর, মীখলগী তাং, মতম অসিনচিংবা খঙবদা মতেং পাংনবা ‘ভোতর ইনফোর্মেসন স্লিপ’ ইসু তৌগনি। ভোতর ইনফোর্মেসন স্লিপ অসিদা QR কোদ য়াওনা পোল্লিং স্তেসন, তাং, মতম অসিনচিংবা ইনফোর্মেসন য়াওগনি অদুবু ভোতরগী ফোতোদি য়াওরোই। ভোতর ইনফোর্মেসন স্লিপশিং অসি মীখল তৌনবগী নুমিৎ য়ামদ্রবদা নুমিৎ 5নিগী মমাংদা দিস্ত্রিক্ত ইলেক্সন ওফিসরনা রেজিস্তার তৌরবা ইলেক্তর পুম্নমক্তা য়েন্থোক্কনি। অদুম ওইনমক, ভোতর ইনফোর্মেসন স্লিপ অসি ভোতরগী শক্তাক্কী প্রমান ওইনা শিজিন্নবা য়ারোই।
1. ব্রেল ভোতর ইনফোর্মেসন স্লিপশিং:
মীখলগী থৌওং অসিদা দিসএবল ওইরবা মীওইশিং (PWDশিং) না লাইনা শরুক য়ানবা অমসুং এক্তিব ওইনা শরুক য়াবা য়াহন্নবগীদমক, কম্মিসন্না মীখলগী থৌওং অসিদা দিসএবল ওইরবা মীওইশিংদা মহৌশাগী ভোতর ইনফোর্মেসন স্লিপশিংগা লোয়ননা ব্রেলগী ফীচরশিং য়াওবা এক্সেসিবল ভোতর ইনফোর্মেসন স্লিপশিং ইসু তৌনবা খঙহনখ্রে।
1. ভোতর গাইদ:
মমাংগী মীখলশিংদা তৌখিবগুম্না, মীখলগী মমাংদা মীখলগী নুমিৎ অমসুং মতম, BLOশিংগী পাউ ফাওননবা ৱারোলশিং, মরুওইবা ৱেবসাইৎশিং, হেল্পলাইন নম্বরশিং, পোল্লিং স্তেসনদা মশক খঙদোক্নবা মথৌ তাবা দোক্যুমেন্তশিং অমসুং পোল্লিং স্তেসনদা ভোতরশিংগীদমক তৌগদবা অমসুং তৌরোইদবশিং য়াওনা অতোপ্পা মরুওইবা ইনফোর্মেসনশিং য়াওবা ভোতর গাইদ অমা ইলেক্তর খুদিংমক্কী য়ুমথোংদা (হিন্দী/ইংলিস/ লোকেল লেংগ্বেজদা) পীগনি। হায়রিবা ভোতর গাইদ ব্রোচর অসি ভোতর ইনফোর্মেসন স্লিপশিংগা লোয়ননা BLOশিংনা য়েন্থোক্কনি।
1. মহুৎ শিন্দুনা ভোত থাদবা ঙাকথোক্নবা খোঙথাংশিং:
BLOশিংনা দোর তু দোর সর্ভে অমা পাংথোকখ্রে অমসুং মখোয়গী মশাগী লৈফমদগী লাপ্না লৈবা ভোতরশিংগী লিস্ত অমা শেমখ্রে। মতৌ অসুম্না,ককথৎপা য়াদ্রবা হোংখ্রবা অমসুং লৈখিদ্রবা ভোতরশিংগী মমিংশিংসু BLOশিংনা লিস্ত অসিদা হাপচিল্লগনি। এবসেন্ত, শিফতেদ ওর দেদ (ASD) ভোতরশিংগী লিস্ত অসি পোলিং নুমিত্তা প্রিদাইদিং ওফিসরশিংদা পীগনি। ভোতরশিং অদু মওং চুম্না মশক খঙদোক্লবা মতুংদা খক্তদা ভোত থাদবগী অয়াবা পীগদবনি হায়না কম্মিসন্না পাউতাক পীখ্রে। মশক খঙদোকপা অসি EPIC নত্ত্রগা কম্মিসননা অয়াবা পীবা অতোপ্পা মশক খঙদোকপগী দোক্যুমেন্তশীংদা য়ুম্ফম ওইদুনা পাংথোক্কনি। প্রিসাইদিং ওফিসরশিংনা ASD লিস্ততা মমিং য়াওরিবা ভোতরশিংগী দবল চেক তৌবা মথৌ তাই।
1. পোল্লিং স্তেসনশিংদা ভোতরশিং মশক খঙদোকপা:
পোল্লিং স্তেসনদা ভোতরশিং মশিং খঙদোক্নবগীদমক ভোতরনা মহাক্কী EPIC নত্ত্রগা কম্মিসন্না অয়াবা পীখ্রবা শক্তাক চেশিং অসিদগী অমা হেক্তা পীগদবনি: -
1. আধার কার্দ,
ii. MGNREGA জোব কার্দ,
iii. বেঙ্ক/পোস্ত ওফিসনা পীবা ফোতো য়াওবা পাসবুক,
iv. লেবর মন্ত্রালয়গী স্কিমগী মখাদা পীবা হেল্থ ইন্সুরেন্স স্মার্ত কার্দ,
v. দ্রাইবিং লাইসেন্স,
vi. PAN কার্দ,
vii. NPRগী মখঅদা RGIনা পীবা স্মার্ত কার্দ,
viii. ‌ইন্দিয়ন পাসপোর্ত,
ix. ফোতো য়াওবা পেন্সনগী চে,
x. কেন্দ্র অমদি রাজ্য সরকার/PSUs/পব্লিক লিমিতেদ কম্পনীশিংগী কর্মচারীশিংদা পীবা ফোতো য়াওবা সর্ভিস আইদেন্তিতী কার্দ,
xi. MPs/MLAs/MLCsদা পীবা ওফিসিএল আইদেন্তিতী কার্দ অমসুং
xii. ভারত সরকারগী সোসিএল জস্তিস এন্দ এম্পাৱর্মেন্ত মন্ত্রালয়না পীবা য়ুনিক দিসএবিলিতী ID (UDID) কার্দ
1. পোল্লিং স্তেসনশিং অমসুং স্পেসিএল ফেসিলিতেসন -
1. পোল্লিং স্তেসনদা লৈরিবা ইলেক্তরগী খ্বাইদগী য়াম্বা মশিং
পোল্লিং ষ্টেসন অমদা ইলেক্তর মশিং খ্বাইদগী য়াম্বনা 1500 ওইগনি। রাজ্যশিংUTশিংদা লৈরিবা পোল্লিং স্তেসনশিংগী মশিং অসি 2019গী পোল্লিং স্তেসনশিংগী মশিংগা চাংদম্নবদা 1.19% হেনগৎলে। লৈবাক শীনবা থুংনা অপুনবা পোল্লিং ষ্টেসন মশিং অসি 10,48,202নি।
1. পোল্লিং স্তেসনশিংদা লৈরিবা এস্যুর্দ মিনিম্ম ফেসিলিতীজ (AMF):
পোল্লিং স্তেসন খুদিংমক গ্রাউন্দ ফ্লোরদা লৈবা মথৌ তাই অমসুং পোল্লিং স্তেসন বিল্দিং অদুদা চঙগদবা লম্বী অদু অফবা ফীভমদা লৈগদবনি অমসুং মসিদা থক্নবা ঈশিং, ৱেতিং শেদ, ঈশিং য়াওবা তোইলেৎ, মৈ থাবগী মতিক চাবা থৌরাং, PwD ইলেক্তরশিংগীদমক্তা মতিক চাবা গ্রেদিএন্তকী রেম্প অমসুং স্তেন্দর্দ ভোতিং কম্পার্তমেন্ত অমা লৈগদবনি হায়না কম্মিসন্না রাজ্য/UTশিংগী চীফ ইলেক্তোরেল ওফিসিএলশিংদা খঙহনখ্রে। পোল্লিং স্তেসন খুদিংমক্তা পর্মিনেন্ত রেম্প অমসুং পর্মিনেন্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎনবা হোৎননবা CEO/DEOশিংদা কম্মিসন্না খঙহনখ্রে।
1. পর্সন্স ৱিথ দিসএবিলিতীজ (PwDs) অমসুং সিনিয়র সিতিজেনশিংগীদমক এক্সেসিবল ইলেক্সন-ফেসিলিতেসন:
1. পোল্লিং স্তেসন পুম্নমক গ্রাউন্দ ফ্লোরদা লৈ, অমসুং মীমান্নদ্রবা ইলেক্তরশিং অমসুং সিনিয়র সিতিজেনশিংগীদমক হ্বীল চিয়রগী খুদোংচাবা ফংহন্নবা মতিক চাবা গ্রেদিএন্ত লৈবা রেম্পশিং লৈহল্লি।
2. মসিগী মথক্তা, দিসএবল ওইরবা মীওইশিং অমসুং সেনিয়র সিতিজেনশিংদা পান্দম থমদুনা অমসুং মথৌ তাবশিংদা য়ুম্ফম ওইবা মতেং পীনবগীদমক, কম্মিসন্না বিধান সভা কেন্দ্ অমদা লৈরিবা দিসএবল ওইরবা মীওইশিং অমসুং সেনিয়র সিতিজেন পুম্নমক মশক খঙদোক্নবা অমসুং মখোয়গী মরী লৈনবা পোল্লিং স্তেসনশিংদা তেগ তৌনবা অমসুং পোল্লিং নুমিত্তা মখোয়গী খুদোংচাবা ফংহন্নবা দিসএবল ওইরবা মীওইশিংগীদমক দরকার ওইবা অখন্নবা থৌরাং লৌখৎনবা খঙহনখ্রে।
3. মশক খংদোক্লবা PwD অমসুং সেনিয়র সিতিজন ইলেক্তরশিং অসি RO/DEO না খল্লবা ভোল্যুন্তিয়রশিংনা মতেং পাংগনি। পোল্লিং স্তেসনশিংদা PwD অমসুং সেনিয়র সিতিজন ইলেক্তরশিংগীদমক অখন্নবা খুদোংচাবা পীগনি।
4. দিসএবল ইলেক্তরশিং অমসুং সেনিয়র সিতিজেনশিংদা পোল্লিং বুথশিংদা চংবদা অখন্নবা মীৎয়েং থমগদবনি হায়নসু খঙহনখ্রে।
5. পোল্লিং স্তেসনগী চংফমগী মনাক অনকপদা অখন্নবা পার্কিং স্পেস লৈহন্নবা অমসুং ৱা ঙাংবদা খুদোংচাদবা লৈবা ইলেক্তরশিংদা অখন্নবা খুদোংচাবশিং ফংহন্নবা প্রোভিজন শেমগদবনি। মীমান্নদ্রবা ইলেক্তরশিংগী অখন্নবা মথৌ তাবশিংগী মতাংদা পোল্লিং পর্সনেলশিংবু সেন্সিতাইজ তৌবদা অখন্নবা মীৎয়েং থম্লি।
6. মীখল পাঙথোক্কদৌরিবা নুমিৎ অসিদা পোল্লিং স্তেসন খুদিংমক্তা PwD অমসুং সেনিয়র সিতিজন ইলেক্তরশিংগীদমক মতিক চাবা ত্রান্সপোর্ত ফেসিলিতীশিং লৈহন্নবা কম্মিসন্না চীফ ইলেক্তোরেল ওফিসরশিংদা খঙহনখ্রে। পি.দব্লিয়ু.দি.গী ইলেক্তরশিংনা সাক্ষম- ECI এপতা রেজিস্তর তৌদুনা হ্বিল চেয়র ফেসিলিতী অমা পীনবা রিক্বেস্ত তৌবা য়াগনি।
7. পোল্লিং স্তেসনদা, মমিৎ উবা ঙমদ্রবা মীওইশিংনা কন্দক্ত ওফ ইলেক্সন রুলস, 1961গী রুল 49Nদা পীরিবশিং অদুগী মতুং ইন্না মহাক্কী মহুৎ শিন্দুনা ভোৎ থাদনবগীদমক মহাক্কা লোয়নরিবা মীওই অমবু পুদুনা চৎপা য়াই।
8. মসিগীসু মথক্তা, পোল্লিং স্তেসনশিংদা ব্রেলদা শেম্বা দম্মী বেল্লোৎ শীৎশিং ফংই। মমিৎ উবা ঙমদবা মীওই অমহেক্তনা শীৎ অসি শিজিন্নবা য়াই অমসুং শীৎ অসিগী মচাকশিং নৈনরবা মতুংদা মহাক মশামক্না EVMশিংগী বেল্লোৎ য়ুনিৎশিংদা ব্রেল ফেসিলিতী শিজিন্নদুনা ভোত থাদবা য়াই।
1. ভোতর ফেসিলিতেসন পোস্তরশিং:
কন্দক্ত ওফ ইলেক্সন রুলস, 1961গী রুল 31গী মখাদা স্তেত্যুতরীগী মথৌ তাবশিং মপুং ফাহন্নবগীদমক অমসুং পোল্লিং স্তেসন খুদিংমক্তা ভোতরশিংগী এৱেরনেস অমসুং মরী লৈনবা ই-পাউ পীনবগীদমক, কম্মিসন্না য়ুনিফোর্ম অমসুং স্তেন্দার্দাইজ ভোতর ফেসিলিতেসন পোস্তরশিং (VFP) [পোস্তর মখল পুন্না মরি (4)] মদুদি
1. পোল্লিং স্তেসনগী অকুপ্পা ৱারোল,
2. মিরেপশিংগী লিস্ত,
3. তৌগদবা অমসুং তোইরোইদবশিং,
4. অয়াবা পীরবা শক্তাক চেশিং অমসুং করম্না ভোত থাদবগনি
অসি পোল্লিং স্তেসন পুম্নমক্তা উগদবা মওংদা থেৎকদবনি।
1. ভোতর এসিস্তেন্স বুথশিং (VAB):
1. পোল্লিং স্তেসন খুদিংমক্তা ভোতর এসিস্তেন্স বুথশিং লিংখৎকদবনি। হায়রিবা বুথশিং অসিদা ভোতরশিংনা মখোয়গী পোল্লিং বুথ নম্বর অমসুং সিরিএল নম্বর অদু মরী লৈনবা পোল্লিং বুথ অদুগী ইলেক্তোরেল রোলদা খঙহনবদা মতেং পাংনবগীদমক BLO/ওফিসিএলশিংগী তীম অমা লৈগনি। VABশিং অসি মরুওইবা খুদমশিংগা লোয়ননা শেমগনি অমসুং ভোৎ থাবগী নুমিৎতা মথৌ তাবা ফেসিলিতীশিং ফংনবগীদমক ভোৎ থাবশিংনা ভোৎ থাবগী মফম/ বিল্দিং অদুদা লাকপা মতমদা উবা ফংগদবা মওংদা শেমগনি।
2. ইলেক্তোরেল রোলদা মমীং অসি লায়না থিদোকপা অমসুং সেরিএল নম্বর খঙনবগীদমক ERO নেৎনা শেম্বা এলেক্তোরেল লোকেতর (ইংলিস অল্ফাবে৭কী মতুং ইন্না) অসি VAB দা থম্মী
1. ভোৎ থাদবগী অরোন-অথুপ ঙাক্নবা স্তেন্দর্দাইজ ভোতিং কম্পার্তমেন্ত:
1. মীখল পাঙথোকপা মতমদা ভোৎ থাদবগী অরোন-অথুপ ঙাক্নবা অমসুং ভোৎ থাদনবগী কম্পার্তমেন্তশিং শীজিন্নবদা য়ুনিফোর্মিতী অমা পুরক্নবগীদমক্তা, কম্মিসন্না ভোৎ থাদনবগী কম্পার্তমেন্তশিংগী অৱাংবা ইঞ্চি 30 ওইগদবনি অমসুং ভোৎ থাদনবগী কম্পার্তমেন্ত অসি অৱাংবা ইঞ্চি 30 ওইবা তেবল অমদা থমগদবনি হায়না পাউতাক পীখি। ভোৎ থাদনবগী কম্পার্তমেন্তশিং শেম্নবগীদমক্তা, মপুং ফানা ওপেক ওইবা অমসুং অমুক হন্না শীজিন্নবা য়াবা, স্তীল-গ্রে মচুগী কোরুগেতেদ প্লাস্তিক শীৎ (ফ্লেক্স বোর্দ) খক্তমক শীজিন্নগনি। পোল্লিং স্তেসন পুম্নমক্তা হায়রিবা স্তেন্দর্দাইজ তৌরবা অমসুং য়ুনিফোর্ম ওইবা ভোতিং কম্পার্তমেন্তশিং অসি শীজিন্নবনা ভোতরশিংদা হেন্না খুদোংচাবশিং ফংহল্লগনি, ভোতিং তৌবগী মপুং ফাবা সিক্রেসিতি লৈহল্লগনি অমসুং পোল্লিং স্তেসনশিংগী মনুংদা ভোতিং কম্পার্তমেন্ত শেম-শাবদা অশোয়বা অমসুং মান্নদবা লৈহল্লোই হায়না কম্মিসননা থাজবা থম্লি।
2. ভোৎ থাদনবগী কম্পের্মেন্তশিং অদুদা মীখলগী মমিং, রাজ্য/UTগী মমিং, AC/PC নম্বর অমসুং মমিং, পোল তৌবগী তাং, P S নম্বর অমসুং মমিং অসিনচিংবা উৎলিবা সেল্ফ-এদিসিব স্তিকরশিংসু ভোৎ থাদনবগী কম্পের্মেন্ত অদুগী নাকল অহুমদা নপকনি।
1. PwD ভোতরশিং, 85+ সিনিয়র সিতিজেনশিং, ইসেন্সিএল সর্ভিসেসতা লৈবা ইলেক্তরশিং অমসুং কোবিদ সস্পেক্ত/নারবা ইলেক্তরশিংগী খুদোংচাবা:
1. কন্দক্ত ওফ ইলেক্সন রুলস, 1961গী রুল 27A অসি "এবসেন্তী ভোতরশিং"দা পোস্তেল বেল‌লোৎকী খুদোংচাবা পীনবগীদমক শেমদোকখ্রে। "এবসেন্তী ভোতর" হায়বসি কন্দক্ত ওফ ইলেক্সন রুলস, 1961গী রুল-27Aগী ক্লোজ (aa) দা ৱাহন্থোক পীখ্রে অমসুং মসিদা ইসেন্সিএল সর্ভিসশিংদা থবক তৌরিবা মীওইশিং, সেনিয়র সিতিজনশিং (চহী 85গী মথক্তা) অমসুং দিসএবল ওইরবা মীওইশিং (বেঞ্চমার্ক নত্ত্রগা মসিগী মথক্তা দিসএবল ওইরবা)[AVCO] অমসুং কোবিদ-19গী সস্পেক্ত নত্ত্রগা শোকহল্লবা মীওইশিং য়াওরি[AVCO]। ইসেন্সিয়েল সর্ভিসশিংগী কাংলুপ অসি ইলেক্সন কম্মিসন্না R.P. গী সেক্সন 60(C) গী মখাদা নোটিফাই তৌই। সরকারগা তান্নরগা এক্ত, 1951 শেম্লে।
সেনিয়র সিতিজনশিং, PwDশিং অমসুং কোবিদ-19গী সস্পেক্তশিং নৎত্রগা শোকহল্লবা মীওইশিংগী কেতগোরীদা লৈবা এবসেন্তী ভোতরশিংনা পোস্তেল বেল্লোৎকী খুত্থাংদা ভোৎ থাদনবগী হৌজিক লৈরিবা গাইদলাইনশিংদা মখাদা পীরিবা থৌওংশিং অসিসু শেমখ্রে:: -
1. পোস্তেল বেল্লোৎকী খুত্থাংদা ভোৎ থাদবা পাম্বা এবসেন্তি ভোতর অমনা মরি লৈনবা কন্সতিত্যুএন্সি অদুগী রিতর্নিং ওফিসর (RO) দা ফোর্ম - 12D দা মথৌ তাবা অকুপ্পা মরোল পুম্নমক পীশিন্দুনা এপ্লিকেসন অমা থাগদবনি। পোস্তেল বেল্লোৎ ফেসিলিতীগীদমক হায়জরিবা অসিগুম্বা এপ্লিকেসনশিং অসি ইলেক্সনগী নোতিফিকেসন পীরকপা তাংদগী নুমিৎ মঙাগী মনুংদা RO অদুদা য়ৌগদবনি।
2. পোস্তেল বেল্লোৎকী ভোৎ থাদবা পাম্বা, PwD কেতেগোরী (AVPD) গী এসেন্তি ভোতরশিংগী ওইনদি, এপ্লিকেসন (ফোর্ম 12D) অদুদা দিসএবল পর্সনশিংগী রাইৎস এক্ত, 2016গী মখাদা, মরী লৈনবা সরকারনা পীরকপা বেঞ্চমার্ক দিসএবিলিতী সর্তিফিকেৎকী কোপি অমা লোইনগদবনি।
3. BLOনা ফোর্ম 12D য়েন্থোকপা :
1. BLOনা পোল্লিং স্তেসনগী মফমদা RO না পীবা অকুপ্পা ৱারোলগী মতুং ইন্না, AVSC, AVPD অমসুং AVCOগী কেতেগোরীদা লৈবা এনসেন্তি ভোতরশিংগী য়ুমশিংদা চৎকনি অমসুং মরী লৈনবা ইলেক্তরশিংদা ফোর্ম 12D য়েন্থোক্কনি অমসুং মখোয়না লৌহৌরে হায়বগী ৱারোলশিং লৌগনি।
2. করিগুম্বা ইলেক্তর অমা ফংদ্রবদি, BLOনা মহাক্কী কন্তেক্তকী অকুপ্পা মরোল পীগনি অমসুং নোতিফিকেসন অদুদগী নুমিৎ মঙাগী মনুংদা অমুক হন্না লাক্লগা লৌগনি।
3. ইলেক্তর অদুনা পোস্তেল বেল্লোৎ শিজিন্নবা য়াবা নত্ত্রগা য়াদবা য়াই। করিগুম্বা মহাক্না পোস্তেল বেল্লোৎকীদমক খল্লবদি, BLOনা মেনশিল্লবা ফোর্ম 12D অদু নোতিফিকেসন অদুগী নুমিৎ মঙাগী মনুংদা ইলেক্তর অদুগী য়ুমদগী লৌগনি অমসুং মদু ROদা খুদক্তা দিপোজিৎ তৌগনি।
4. সেক্তর ওফিসরনা ROগী মপুং ওইবা সুপর্ভিজনগী মখাদা BLOশিংনা ফোর্ম 12D য়েন্থোকপা অমসুং খোমজিনবগী প্রোসেস অদু য়েংশিনগনি।
1. মখা তানা, পোস্তেল বেল্লোৎ ফেসিলিতী শীজিন্ননবগীদমক ফোর্ম 12Dদা এপ্লিকেসন থাজিনখ্রবা অসিগুম্বা AVSC, AVPD অমসুং AVCO পুম্নমক্কী লিস্ত অদু ROনা মশক খঙলবা পোলিতিকেল পার্তীশিংগী কন্তিস্তিং কেন্দিদেৎশিংদা প্রিন্ত তৌরবা হার্দ কোপিদা শেয়র তৌগনি।
1. পোল্লিং ওফিসিএল 2গী পোল্লিং তিম অমা পোল্লিং স্তেসনগী পোল্লিং ওফিসিসর ওইনা খল্লবা ওফিসিএল অদুগী রেঙ্ক/লেভেলগী মখাদা লৈবা য়ামদ্রবদা মীওই অমা ওইগদবনি অমসুং ভিদিওগ্রাফর অমসুং সেক্যুরিতীগা লোয়ননা মাইক্রো ওবজর্ভর অমনা ভোতর অদুগী এদ্রেসতা ভোৎকী অরোন-অথুপ মপুং ফানা ঙাক্না পোস্তেল বেল্লোৎতা ভোৎ থাদহন্নবা চৎকনি। কেন্দিদেৎশিংদা হায়রিবা ইলেক্তরশিংগী লিস্ত অমা মাংজৌননা পীগনি অমসুং পোল্লিং তৌবগী সেদ্যুল অমসুং পোল্লিং পার্তীশিংগী রুত চার্তসু পীগনি। মসিনা মখোয়না মখোয়গী মীহুৎশিংবু পোল্লিং প্রোসিদ্যুর অদু য়েংশিন্নবা থাগৎলগনি। পোস্তেল বেল্লোৎশিং অদু রিতর্নিং ওফিসরনা ফজনা থমগনি।
2. মসি ওপ্সনেল ফেসিলিতী অমনি অমসুং মেল তৌনবগীদমক পোস্তেল বিভাগ অমত্তা য়াওদে।
3. রাজ্য/UT পুম্নমক্কী চীফ ইলেক্তোরেল ওফিসরশিংদা, করিগুম্বা মখোয়না মশাগী অপাম্বা অদু পাঙথোক্নীংলবদি, মথক্তা পনখ্রিবা কাংলুপকী ভোতরশিংদা ইনফোর্মেসন শন্দোক্নবা অমসুং ফেসিলিতেসন পীবগীদমক মথৌ তাবা খোঙথাংশিং লৌখৎনবা কম্মিসন্না খঙহনখ্রে।
1. মোদেল পোল্লিং স্তেসন অমসুং নুপীশিং, পর্সন্স ৱিথ দিসএবিলিতীজনা মেনেজ তৌবা পোল্লিং স্তেসনশিং -
জেন্দর ইক্বেলিতি অমসুং ইলেক্তোরেল প্রোসেস্তা নুপীশিংগী কন্সত্রক্তিব পার্তিসিপেসন হেনগৎহন্নবা কম্মিসনগী অচেৎপা ফিরেপকী শরুক অমা ওইনা, মীখল পাঙথোক্কদৌরিবা রাজ্য/UT পুম্নমক্তা ইলেক্তোরেল সেক্তর খুদিংমক্তা নুপী অমসুং দিসএবল ওইরবা মীওইশিংনা চলাইবা য়ামদ্রবদা পোল্লিং স্তেসন অমমম হাংদোক্নবা কম্মিসননা খঙহনখ্রে। অসিগুম্বা নুপীশিংনা মেনেজ তৌবা পোল্লিং স্তেসনশিংদা, পুলিস অমসুং সেক্যুরিতী পর্সনেল য়াওনা মীখলগী স্তাফ পুম্নমক নুপী ওইগনি। কেন্দ্র অমমমদা য়ামদ্রবদা মোদেল পোল্লিং স্তেসন অমা লোকেল মেতরিএলশিং অমসুং আর্ত ফোর্মশিং শীজিন্নদুনা শেমগনি।
1. মীরেপচে পীশিনবগী থৌওং:
মীরেপচে পীশিনবগী অকুপ্পা মরোল মখাদা পীরি:
1. মীরেপচে পীশিনবদা ওনলাইন মোদ য়াহন্নবা অহেনবা ওপ্সন ফংহনখ্রে:
1. CEOশিং/DEOশিংগী ৱেবসাইৎতা নোমিনেসন ফোর্ম ওনলাইন ওইনসু ফংগনি। কন্দিদেৎ অমা হেক্তনা মসি ওনলাইন্দা মেনশিনবা য়াই অমসুং মদুগী প্রিন্ত অদু রিতর্নিং ওফিসর অদুগী মমাংদা মহাক্না খুৎয়েক পীনরবা মতুংদা অমসুং প্রপোজরশিংগী মথৌ তাবা নম্বর অমসুং ফোতো অদু ফোর্ম-1 (কন্দক্ত ওফ ইলেক্সন রুলস, 1961গী রুল-3) দা পল্লিবা মতুং ইন্না নপলবা মতুংদা পীশিনবা য়াই।
2. এফিদেবিৎ অসি CEOশিং/DEOশিংগী ৱেবসাইৎতা ওনলাইন ওইনা মেনশিনবসু য়াগনি, মদুগী প্রিন্ত লৌবা য়াগনি অমসুং দিপোনেন্ত অমসুং নোতরাইজেসন অদুগী খুৎয়েক পীরবা মতুংদা মদু নোমিনেসন ফোর্মগা লোয়ননা রিতর্নিং ওফিসর অদুদা পীশিনবা য়াগনি।
3. কেন্দিদেৎ অমনা সেক্যুরিতী শেল অসি ওনলাইন মোদকী খুত্থাংদা দেজিগনেতেদ প্লেতফোর্মদা দিপোজিৎ তৌবা য়াই। অদুম ওইনমক, কেন্দিদেৎ অমনা ত্রেজরীদা শেলগী ওইনা দিপোজিৎ তৌবগী ওপ্সন লৈগনি।
4. কেন্দিদেৎ অমনা নোমিনেসনগীদমক্তা মহাক্কী ইলেক্তর সর্তিফিকেসন ওনলাইন ওইনা লৌনবগী ওপ্সন অদুসু শীজিন্নবা য়াই।
1. মখা তানা কম্মিসন্না মখাদা পীরিবা অসিগী পাউতাক পীখি:
1. রিতর্নিং ওফিসরগী চেম্বরদা নোমিনেসন, স্ক্রুতিনিং অমসুং সিম্বোল এলোকেসনগী মথৌশিং পাংথোক্নবগীদমক মতীক চাবা মফম লৈগদবনি।
2. রিতর্নিং ওফিসরনা মাংজৌননা মীরেপ ওইগদৌরিবা কেন্দিদেৎশিংদা মতম পীগদবনি।
3. নোমিনেসন ফোর্ম অমসুং এফিদেবিৎ পীশিন্নবগীদমক লৌখৎকদবা মথৌ তাবা খোঙথাং পুম্নমক রিপ্রজেন্তেসন ওফ পিপলস এক্ত, 1951দা য়াওরিবা প্রোভিজনশিংগী মতুংইন্না মখা তানা মথৌ তৌগনি।.
1. কেন্দিদেৎশিংগী এফিদেবিৎশিং:
1. কলম পুম্নমক মেনশিনগদবনি:
সুপ্রিম কোর্তনা সেপ্তেম্বর 2013দা পীখিবা 2008গী রিত পিতিসন (C) নম্বর 121 (রিসর্জেন্স ইন্দিয়া Vs ইলেক্সন কম্মিসন ওফ ইন্দিয়া অমসুং অতৈ) গী ৱায়েলগী ৱায়েল অদুগী মতুং ইন্না, রিতর্নিং ওফিসরনা নোমিনেসন পেপরগা লোয়ননা এফিদেবিৎ ফাইল তৌবগী মতমদা মথৌ তাবা ইনফোর্মেসন অদু মপুং ফানা (কেন্দিদেৎনা) পীরব্রা হায়বদু য়েংশিনবা মথৌ তাই। নোমিনেসন পেপরগা লোয়ননা ফাইল তৌগদৌরিবা এফিদেবিৎ অদুদা কেন্দিদেৎশিংনা কলম খুদিংমক মপুং ফানা মেনশিনগদবনি হায়না কম্মিসন্না খঙহনখ্রে। করিগুম্বা এফিদেবিৎ অদুগী কলম অমা হেক্তা হাংলবদি, রিতর্নিং ওফিসর অদুনা কেন্দিদেৎ অদুদা কলম খুদিংমক মতিক চাবা মওংদা মপুং ফানা থারগা রিভাইজ তৌরবা এফিদেবিৎ অদু ফাইল তৌনবা নোতিস অমা পীগনি। অসিগুম্বা নোতিস অদুগী মতুংদা, করিগুম্বা কেন্দিদেৎ অমনা এফিদেবিৎ অদু হীরম খুদিংমক্তা মপুং ফানা ফাইল তৌদ্রবদি, রিতর্নিং ওফিসর অদুনা স্ক্রুতিনিগী মতমদা নোমিনেসন পেপর অদু রিজেক্ত তৌগনি।
1. ফোর্ম 26দা নোমিনেসন ফোর্ম অমসুং এফিদেবিৎকী ফোর্মেৎতা শেমদোকপা:
সেপ্তেম্বর 16, 2016, এপ্রিল 7, 2017 অমসুং ফেব্রুৱারী 26, 2019দা থোকখিবা নোতিফিকেসনশিংগী মতুং ইন্না নোমিনেসন ফোর্ম 2A, 2B, 2C, 2D, 2E, 2F, 2G & 2H অসি অমেন্দ তৌখি। ফোর্ম 26কী এফিদেবিৎসু ফেব্রুৱারী 26, 2019গী নোতিফিকেসনগী মতুং ইন্না অমেন্দ তৌখি, মসিনা পীরিবশিং অসিগীদমক প্রোভিজনশিং লৈহল্লি
1. PAN নম্বর পীখ্রবা কেন্দিদেৎশিংগীদমক 'PAN' শোয়দনা পুথোক্কদবনি নত্ত্রগা PAN লৈতবা কেন্দিদেৎশিংগীদমক 'নো PAN এলোকেতেদ' হায়না ময়েক শেংনা তাক্কদবনি;
2. হৌখিবা চহি 5দা ফাইল তৌখিবা ইনকম তেক্স রিতর্সনদা ফোঙদোকখিবা অপুনবা ইনকমগী অকুপ্পা মরোলশিং অদুগুম্না কেন্দিদেৎ, লোয়নবী অমসুং HUF অমসুং দিপেন্দেন্তশিংগী ফোঙদোক্কদবনি।;
3. মশা, লোয়নবী, HUF নত্ত্রগা দিপেন্দেন্তশিংনা মপান্দা লৈবা ওফশোর এন্তিতী/ত্রস্ত অমহেক্তদা কান্নবা ফংবা য়াওনা মপান্দা লৈবা এসেৎশিং (মুভেবল/ইমমুভেবেল) গী অকুপ্পা মরোল পীগদবনি। শেমদোক্লবা নোমিনেসন ফোর্ম অমসুং এফিদেবিৎকী কোপি অসি কম্মিসনগী ৱেবসাইত্তা ফংগনি। https://eci.gov.in> মেনু > কেন্দিদেৎ নোমিনেসন অমসুং অতোপ্পা ফোর্মশিং
1. ক্রিমিনেসল কেসশিংদা চেন্নবা কেন্দিদেৎশিং:
1. ক্রিমিনেল এন্তিসিদেন্ত লৈবা কেন্দিদেৎশিংনা কেম্পেন পেরিয়দকী মনুংদা মসিগী মতাংদা ইনফোর্মেসন অসি পাউচেশিংদা অমসুং তেলিভিজন চেনেলশিংদা অহুম্লক ফোঙবা মথৌ তাই। ক্রিমিনেল এন্তিসিদেন্ত লৈবা কেন্দিদেৎশিং থাগৎপা পোলিতিকেল পার্তি অমনা মখোয়গী কেন্দিদেৎশিংগী ক্রিমিনেল বেকগ্রাউন্দগী মতাংদা ইনফোর্মেসন অসি মখোয়গী ৱেবসাইত্তা অমসুং পাইচে অমসুং তেলিভিজন চেনেলশিংদা অহুম্লক হন্না ফোঙদোকপা মথৌ তাই।
2. কম্মিসন্না মহাক্কী সেপ্তেম্বর 16, 2020দা থোকখিবা চেরোল নম্বর 3/4/2019/SDR/Vol.IV না পাউতাক পীখি মদুদি অখন্নবা মতম অসিদা মখাদা পীরিবা মওংদা ব্লোক অহুম থোক্না লেপথোক্কনি, মসিনা ইলেক্তরশিংনা অসিগুম্বা কেন্দিদেৎশিংগী বেকগ্রাউন্দগী মরমদা খঙনবগী মতিক চাবা মতম ফংহল্লগনি:
(a) নোমিনেসন ৱিথদ্রো তৌবগী অহানবা নুমিৎ 4গী মনুংদা।
(b) মথংগী নুমি 5নি-8নিদা।
(c) 9নি শুবা নুমিৎতগী কেম্পেনগী অরোইবা নুমিৎ ফাওবদা (মীখল পাঙথোক্কদবা নুমিৎ নিনি মমাংদা)।
(ইল্লুস্ত্রেসন: করিগুম্বা লৌথোকপগী অরোইবা নুমিৎ অসি থা অদুগী তাং 10 ওইরবা অমসুং পোল অদু থা অদুগী তাং 24দা ওইরবদি, দিক্লারেসন ফোঙদোক্নবগী অহানবা ব্লোক অদু থা অদুগী 11 অমসুং 14গী মরক্তা পাংথোক্কনি, অনিশুবা অমসুং অহুমশুবা ব্লোকশিং অদু মথংশিৎনা থা অদুগী 15 অমসুং 18 অমসুং 19 অমসুং 22গী মরক্তা পাংথোক্কনি।)
1. মসিগী মথৌ তাবা অসি 2015গী রিত পিতিসন (c) নম্বর 784 (লোক প্রহারি Vs য়ুনিয়ন ওফ ইন্দিয়া অমসুং অতোপ্পশিং) অমসুং 2011গী রিত পিতিসন (সিভিল) নম্বর 536 (পব্লিক ইন্তরেস্ত ফাউন্দেসন অমসুং Ors Vs য়ুনিয়ন ওফ ইন্দিয়া অমসুং Anr)গী ইকাই খুম্নরবা সুপ্রিম কোর্তনা পীখিবা ৱায়েলগী মতুং ইন্ননি।
1. পোলিতিকেল পার্তীশিংনা ক্রিমিনেল কেসতা চেন্নবা মীরেপশিং থাদোকপা:
1. ইকায়খুম্নরবা সুপ্রিম কোর্তনা 13th ফেব্রুৱারী, 2020 দা কন্তেম্প্ত পেতিসন (C)No. 2192 of 2018 in WP(C) No. 536 of 2011গী মতাঙদা তাখিবা য়াথংগী মতুং ইন্না, পোলিতিকেল পার্তীশিংনা (কেন্দ্র অমসুং স্তেতকী থাক্তা লৈবশিং) মখোয়গী ৱেবসাইত্তা মীরেপ ওইনা খল্লবা, পন্দুনা লৈবা ক্রিমিনেল কেসশিং (মরালগী মওং মতৌ, অমসুং ফ্রেম তৌরিবা চার্জশিং, মরী লৈনবা কোর্ত, কেস নম্বরনচিংবা মরী লৈনবা ৱাফমশিং য়াওনা) লৈবা মীওইশিংগী মচা খায়বা ৱাফমশিং, মখোয় খনবগী মরম, লোয়ননা ক্রিমিনেল এন্তিসিদেন্ত লৈতবা অতৈ মীওইশিং মীরেপ ওইনা খনদ্রিবগী মরমগা লোয়ননা শোয়দনা থাগৎকদবনি‍। মরমশিং অদু মীখলদা ‘মায় পাকপা য়াবগী মতিং” খক্তা নত্তনা ক্বালিফিকেসন, এচীভমেন্তশি অমসুং মরী লৈনবা মীরেপ্তুগী মেরিৎ পীদুনা খনবা ওইগদবনি‍।
2. হায়রিবা ইনফোর্মেসন অসি ফোঙগদবা মফমশিংদি:
1. লমদুগী লোলদা ফোঙবা লোকেল পাউচে অমা অমসুং নেস্নেল পাউচে অমদা;
2. ফেসবুক অমসুং ত্বিত্তর য়াওনা পোলিতিকেল পার্তী অদুগী ওফিসিএল সোসিএল মীদিয়া প্লেৎফোর্মদা‍।
1. মচা খায়বা ৱারোলশিং অদু মীরেপ খল্লবা মতুং পুং 48 গী মনুংদা অমদি নোমিনেসন ফাইল তৌদ্রিঙৈ চয়োল অনিগী মমাঙদা নত্তবদা ফোঙগদবনি‍। মরী লৈনবা পোলিতিকেল পার্তীশিংনা হায়রিবা মীরেপ অদু খনবগী পুং 72 গী মনুংদা ইলেক্সন কম্মিসন্দা য়াথং ইনবগী রিপোর্ত অমা থাগৎলক্কদবনি‍। করিগুম্বা পোলিতিকেল পার্তী অদুনা অসিগুম্বা য়াথং ইনবগী রিপোর্ত অদু ইলেক্সন কম্মিসন্দা থাগৎলক্ত্রবদি, ইলেক্সন কম্মিসন্না পোলিতিকেল পার্তীনা অদুগুম্বা য়াথং ইন্দবগী ৱাফম অদু সুপ্রিম কোর্ত্তা ৱায়েলশঙ অসিগী য়াথং/পাউতাক ইন্দবগী থৌওং ওইনা খঙহনগনি‍। কম্মিসনগী লেত্তর নম্বর 3/4/2020/SDR/Vol.III dated 6th March, 2020 দা পীখিবা, কম্মিসনগী ৱেবসাইত্তা য়াওরিবা য়াথং অসি য়েংবা য়াগনি‍।
2. ইকায়খুম্নরবা সুপ্রিম কোর্তনা Brajesh Singh v. Sunil Arora & Ors. [Contempt Petition (C) No. 656/2020 in Contempt Petition (C) No. 2192/2018 in WP(C) No. 536/2011)] দা তাং 10.08.2021 দা তাখিবা য়াথং অমদা অহেনবা পাউতাক খরসু পীখি, মসি কম্মিসনগী লেত্তর নম্বর 3/4/SDR/VOL.I তাং 26.08.2021 দা থোকখিবা অসিদা সর্কুলেত তৌখি, অমদি কম্মিসনগী ৱেবসাইত্তা য়াওরি‍। মখাদা পীরিবশিং অসি পোলিতীকেল পার্তীশিংগা মরী লৈনবা পাউতাকশিংনি:-
1. পোলিতিকেল পার্তীশিংনা মখোয়গী ৱেবসাইতকী হোমপেজতা ক্রিমিনেল এন্তিসিদেন্ত লৈবা মীরেপশিংগী মরমদা ইনফোর্মেসন ফোঙদোক্তুনা, পীরিবা ইনফোর্মেসন অদু ভোতরশিংনা লায়না ফংবা য়াহনগদবনি‍। হৌজিক্তি হোমপেজ অদুদা “ক্রিমিনেল এন্তিসিদন্ত লৈবা মীরেপশিং” হায়বা কেপ্সন অমা য়াওহনবা মথৌ তারে‍।
2. ঐখোয়গী We clarify that the direction in paragraph 4.4 of our Order তাং 13.02.2020 দা তাখিবা য়াথংগী পেরেগ্রাফ 4.4 তা পীরিবা পাউতাক অদু শেমদোক্নবা ঐখোয়না শেংদোক্লি অমসুং ফোঙদোকপা মথৌ তাবা মচা খায়বা ৱাফমশিং নোমিনেসন ফাইল তৌবগী তাংদগী চয়োল অনিগী মমাঙদা নত্তবদা, মীরেপ খল্লবা মতুং পুং 48 গী মনুংদা ফোঙগদবনি হায়বা ৱাফমসু শেংদোক্লি; অমসুং
3. করিগুম্বা অসিগুম্বা পোলিতিকেল পার্তী অমনা ECI আ অসিগুম্বা কমপ্লাইএন্স রিপোর্ত অদু থাগৎলক্ত্রবদি, ECI না পোলিতিকেল পার্তীশিংগী নন-কমপ্লাইএন্স অদু ৱায়েলশঙ অসিদা ৱায়েলশঙ অসিগী য়াথং/পাউতাক থৌওইদবা ওইনা খঙহনগনি, মসি তুংদা য়াম্না লুম্না লৌগনি‍।
1. ইকো-ফ্রেন্দলী ওইবা মীখলশিং:
ইলেক্সন কম্মিসন্না তাঞ্জা কয়াদা পোলিতিকেল পার্তীশিং অমসুং মীরেপশিংদা মখোয়গী মীখলগী কেম্পেন্দা অকোয়বগী ফীভমগা চুনবা পোৎলমশিং শীজিন্ননবা ঐমসুং সিঙ্গল-য়ুজ প্লাস্তিক অমসুং নন-বাইওদিগ্রেদেবল মচাকশিং শীজিন্নদনবা হায়দুনা পাউতাক কয়া পীখ্রে‍। অকোয়বগী ফীভম ঙাক শেনবা হায়বসি লনাইগী থবক অমা নত্তে অপুনবগী থৌদাংনি অমসুং মরম অসিনা কম্মিসন্না পোলিতিকেল পার্তী পুম্নমক্তা অকোয়বগী ফীভম অমসুং মীওইবগী হকশেলগী য়েংলগা মীখলগী কেম্পেন মনুংদা পোসস্তর, বেন্নরনচিংবশিং শেম-শাবদা প্লাস্তিক/পোলিথীন অমসুং মান্নবা নন-বাইওদিগ্রেদেবল মচাকশিং শীজিন্নদনবা ৱাফম থম্লি‍। মসিগা মরী লৈননা, 18th ওগস্ত, 2023দা, কম্মিসন্না CEOs অমসুং পোলিতিকেল পার্তী পুম্নমক্কীম ফমদা ঐখোয়গী মীখল অসিবু ইকো-ফ্রেন্দলী ওইহন্নবা পুনশিল্লবা ইন্সত্রক্সন অমা থোকখ্রে‍।
মখা তানা, NGT নসু মরী লৈনবা পুম্নমক্তা হীরম অসিগী মতাঙদা পীরিবা ইলেক্সন কম্মিসন ওফ ইন্দিয়াগী ইন্সত্রক্সনশিং য়েংশিন্নবা ৱাফম থমখ্রে‍।
1. অঙাং থবক শীজিন্নবা থিংবা:
চাইল্দ লেবর (প্রোহিবিসন এন্দ রিগুলেসন) এক্ত, 2016দা শেমদোকখ্রবা, চাইল্দ লেবর (প্রোহিবিসসন এন্দ রিগুলেসন) এক্ত, 1986কী সেক্সন 3(1)গী মতুং ইন্না, অঙাং অমত্তা শিনফম নৎত্রগা থবক থৌওং অমত্তদা শীজিন্নরোইদবনি নৎত্রগা থবক তৌবা য়াহল্লোইদবনি‍। কম্মিসন অসিনসু মীখলগা মরী লৈনবা থবকশিংদা অঙাংশিং শীজিন্নবগী মতাঙদা য়ানিংদবা ৱাফম কন্না ফোঙদোক্লি, হীরম অসিগী মতাঙদা 5th ফেব্রুৱার, 2024দা ইন্সত্রক্সন থোকখ্রে‍।
1. মোদেল কোদ ওফ কন্দক্ত:
1. সিদ্যুল লাউথোকখিবগা খুদক্তা মোদেল কোদ ওফ কন্দক্ত চৎনবা হৌরে‍। মোদেল কোদকী ৱাফম পুম্নমক স্তেত/UT পুম্নমক্তা স্তেত অদুগী মীরেপ, পোলিতিকেল পার্তী পুম্নমক অমসুং লৈঙাক্তা চৎনগনি‍। মোদেল কোদ ওফ কন্দক্তকী ৱাফমশিং কেন্দ্র লৈঙাক্তসু চৎনগনি‍।
2. কম্মিসন অসিনা MCC চৎন-পথাপশিং মতিং লৈনা পায়খৎহন্নবা নীংথিনা শিন-লাংদুনা থম্লে‍। হায়রিবা চৎন-পথাপশিং অসি থুগাইরকপা অমা হেক্তদা অকনবা থবক লৌখৎকনি অমসুং কম্মিসন অসিনা মসিগা মরী লৈননা মতম মতমগী ওইনা থোকপা ইন্সতক্রসনশিং পোলিতিকেল পার্তী, মীখল থেংনরিবা মীরেপ অমসুং মখোয়গী এজেন্ত/মীহুৎ পুম্নমক্না, লান্না লৌবা নৎত্রগা ইনফোর্মেসন ৱাৎপা নৎত্রগা মমুৎ তানা খঙদবা/লৌশিন্দবগী ফীভম লৈহন্দনবা পাগদবনি অমসুং মমুৎ তানা খঙজিনগদবনি হায়বা ৱাফম অমুক হন্না থম্লি‍।
3. কম্মিসন অসিনা মীখলগী সিদ্যুল লাউথোকখিবগী অহানবা পুং 72গী মনুংদা মোদেল কোদ ওফ কন্দক্ত চৎনহন্নবা অমসুং মীখল লোইশিনদ্রিঙৈ মমাঙ পুং 72গী মনুংগী মতমদা হেন্না চেকশিন্না শেন্ননবা অমসুং অকনবা মওংদা থবক লৌখৎনবা, খুৎলৈ থুবা, মতিং লৈবা অমদি অকনবা থৌওংশিংগী ইন্সত্রক্সনসু থোকখ্রে‍। হায়রিবা ইন্সত্রক্সনশিং অসসি ফীল ইলেক্সন মেচিনরীনা ঙাক্না চৎনবগীদমক স্তেন্দর্দ ওপরেতিং প্রোসিজর (SOPs)কী মওংদা থোক্লে‍।
1. ভিদিওগ্রাফী/ ৱেবকাস্তিং/CCTV কভরেজ:
CAPF ফংদবদগী নৎত্রগা অতোপ্পা মরম্না দিপ্লোই তৌদবা পোলিং স্তেসনশিংদা অপনবা লৈতনা, চুম্না, পুম্নমক কোনশিন্দুনা অমসুং অরোন অথুপ লৈতনা মীখল পাঙথোক্নবগীদমক, মখাদা পীরিবা সিভিল (নন-ফোর্স) থৌরাং অমা নৎত্রগা অমদগী হেনবা মীখলগী থবক থৌওংশিং য়েংশিন্নবা থমগদবনি:
1. মাইক্রো ওবজর্বর
2. ভিদিও কেমেরা
3. CCTV
4. ৱেবকাস্তিং
নোমিনেসন চে ফাইল তৌবা অমসুং মতুং তারকপগী স্ক্রুতিনী, সিম্বোল পীবা, ফর্স্ত লেভেল চেক্কিং, ইলেক্ত্রোনিক ভোতিং মেচিনশিং শেম শাবা অমসুং থমবা, মীখলগী কেম্পেন মনুংগী মরুওইবা মীয়ামগী মীফমশিং, খোঙচৎনচিবশিং, পোস্তেল বেলোত পেপরশিং থাখিবগী থৌওং, মশক খঙদোক্লবা খুদোংথিবা থোকপা য়াবা পোলিং স্তেসনশিংগী ভোত থাদনবগী থবক থৌওংশিং, EVMs অমসুং VVPATs থম্বা, ভোত মশিং থিবনচিংবা থবক থৌরমশিংদা ভিদিও নমগদবনি‍। ভিদিওগ্রাফর অদুনা ভোতরদা কিহন্নবা হোৎনরকপা, ভোতরশিংদা ইথিল পীনবা/শেল পীনবা হোৎনরকপা, পোলিং স্তেসনগী মিতর 100গী মনুংদা কোয়শিন্দুনা লৈবা, ভোতিং কম্পার্তমেন্তশিং মফম চানা থম্বা, মোক পোল, EVMs অমসুং VVPATs সীল তৌবা, ক্যুদা লেপ্লিবা ভোতরশিং, মীখল লোইশিনবগী লেপখিবা মতমদা লৈরিবা ক্যুগী অশাংবা, পোলিং স্তেসন অদুদা থোকপা মখল অমা হেক্তগী য়েৎনবা অসিনচিংবশিং রেকোর্দ তৌশিনগদবনি‍।
নোমিনেসন, স্ক্রুতিনী, মীরেপচে লৌথোকপা, সিম্বোল য়েন্থোক,পা, EVM/VVPATকা মরী লৈনবা থবক থৌওংশিং, বোর্দর চেক পোস্ত অমসুং স্তেতিক চেক পোইন্তশিংদা মতিং লৈনা য়েংশিন্নবা অমসুং শেন্ননবগীদমক CCTV coverage লৈহনগদবনি‍।
অপুনবা পোলিং স্তেসনগী য়ামদ্রবদা 50% অমসুং ক্রিতিকেল পোলিং স্তেসন অমদি খুদোংথিবা থোকপা য়াবা মফমশিংদা লৈরিবা পোলিং স্তেসন পুম্নমক, অনিসিগী মরক্তা অয়াম্বদা মীখল মনুংদা ৱেবকাস্তিং তৌগদবনি‍। মীখল নুমিত্তা তৌরিবা অসিগুম্বা ৱেবকাস্তিংগী লাইব স্ত্রীম চীফ ইলেক্তোরেল ওফিসর অমসুং দিস্ত্রিক্ত ইলেক্সন ওফিসরগী ইন্তিগ্রেতেদ কন্ত্রোল রুমদা য়েংশিনগনি‍।
ভোত মশিং থিবগী তাঙ্কক খুদিংমক্তা ভিদিও/CCTV কভরেজ শোয়দনা লৈহনগদবনি‍। কভরেজ অসিদা কাউন্তিং পর্সোনলশিংগী রেন্দমাইজেসন, স্ত্রোং রুম হাংদোকপা, স্ত্রোং রুমদগী কন্ত্রোল রুমদা CUশিং থাংদোরকপা, কাউন্তিং হোলগী শিন-লাঙবা, ভোত মশিং থিবগী থবক থৌওং অমসুং তেবুলেসন কাউন্তরশিং, রাউন্দ অমমমদা ওবজর্বরনা CU অনি-অনি য়েংবা, কাউন্তিং হোল//সেন্তরগী মনুং অমসুং মপান্দা শিন লাংলিবা সিক্যুরিতী, মীরেপশিং অমসুং মখোয়গী এজেন্তশিং লৈবা, মীখলগী মহৈ লাউথোকপা, সর্তিফিকেৎ ওফ রিতর্ন ওফ ইলেক্সন খুৎশিন্নবা, VVPAT স্লিপশিং অমুবা এনভেলপ্তা হাপচিনবা অমসুং মশিং থিবা লোয়রগা EVM/VVPAT সীল তৌশিনবা অমসুং মশিং থিবগী অতৈ মরুওইবা থৌওংশিং য়াওহনগদবনি‍।
1. মীয়াম চরাংনবা থোকহন্দনবা থৌরাংশিং:
1. মীখল লাউথোকপদগী হৌরগা মীখলগী মহৈ লাউথোকপগী নুমিৎ ফাওবগী মীখলগী মতম পুম্বদা, ভোত খোম্বগা মরী লৈননা শীজিন্নবা পব্লি এদ্রেস সিস্তেম নৎত্রগা লাউদস্পীকর নৎত্রগা সাউন্দ এম্প্লিফাইয়রশিং, মখল অমা হেক্তগী গারীদা পান্ববু ওইরবসু, নৎত্রগা মচি লেঙদনা খিনববু ওইরবসু, নুমিদাংগী মতমদ 10:00 PM দগী 06:00 AM ফাওবা য়াহন্দনবা ৱাফম কম্মিসন্না থমখ্রে‍।
2. মখল অমা হেক্তগী গারীদা নৎত্রগা নৎত্রগা মওং অমা হেক্তদা পানবা লাউদস্পীকর অমত্তা মীখল পাঙথোক্কদবা মফম অমা হেক্তদা মীখল লোইশিনবগী লেপখিবা মতম য়ৌদ্রিঙৈগী মমাঙগী অরোয়বগী পুং 48গী মতমদা শীজিন্নবা য়াহল্লোইদবনি‍।
1. পোলিতিকেল পার্তীশিং:
ঐখোয়গী ভোতরশিংগী হেক মথংদা পোলিতিকেল পার্তীশিংনা ইলেক্তোরেল প্রোসেসকী খ্বায়দগী মরুওইবা স্তেকহোল্দরশিংনি‍। ঐখোয়দা মল্তি-পার্তী দিমোক্রেসী লৈ অমসুং কম্মিসন অসিনা, রিপ্রজেন্তেসন ওফ দি পীপল এক্ত-1951গী মখাদা পোলিতিকেল পার্তী অমা শেম্বা পাম্লিবা কাঙলুপশিংবু মতম চানা তৌফম থোকপা থৌওং ইলহন্দুনা রেজিস্ত্রেসনগী থৌওংদা মতেঙ পাংনবা অখন্নবা থৌরাং পায়খৎলি‍। 05.03.2024 ফাওবদা, পোলিতিকেল পার্তী 2798 (শকখঙলবা য়াওরগা) কম্মিসন্দা রেজিস্তর তৌরে‍।
1. সিম্বোলশিং:
অহানবা মীখলদগী হৌরগা, কম্মিসন অসিনা পোলিতিকেল পার্তীশিং অমসুং মীরেপশিং অকক্নবা সিম্বোলশিংগী খুত্থাঙদা মশক খঙনবা তোপ তোপ্পা থৌশিল অমা শেমদুনা লাক্লি‍। হৌজিক, মসি ভারত সংবিধানগী আর্তিকল 324গী মখাদা কম্মিসন্না থোকপা সিম্বোল ওর্দর-1968কী মতুং ইন্না পীরি‍। হৌজিক ফাওবদা ঐখোয়দা হান্ননা পীখ্রবা সিম্বোলশিং লৈজবা শকখঙলবা নেস্নেল পার্তী 6 (তরুক) অমসুং শকখঙলবা স্তেত পোলিতিকেল পার্তী 58 লৈ‍। 05.03.2024 ফাওবদা লোক সভাগী অমসুং অন্ধ্র প্রদেশ, অরুনাচল প্রদেশ, ওরিসা অমসুং সিক্কিম – 2024গী জেনেরেল ইলেক্সনগীদমক রেজিস্তর তৌরবা অদুবু শকখঙদ্রিবা পোলিতিকেল পার্তীশিংদা কম্মন ওইবা সিম্বোলশিং পীখ্রে‍।
1. তুমিন্না লৈগদবা মতমগা মরী লৈননা পোলিতিকেল পার্তীশিংদা পীবা এদভাইজরী:
1. কম্ম্যুনিকেসন তেক্নোলোজী খুমাঙ চাওশিল্লকপা অমসুং সোসিএল মীদিয়া হেনগৎলকপগী মতাঙদা সেক্সন 126 মথৌ তৌবা য়েশিন্নবগীদমক, কম্মিসন অসিনা রিপ্রজেন্তেসন ওফ দি পীপল একল্ত, 1951গী সেক্সন 126কী ৱাফমশিং অমসুং অতৈ মরী লৈনবা ৱাফমশিং নৈননবা মেন্দেতকা লোয়ননা হীরম অসিগী মতাঙদা চুনবা রিকম্মেন্দেসন পীননবা কম্মিতী অমা শেমখি‍। কম্মিতী অসিনা মাগী রিপোর্ত কম্মিসন অসিদা 10th জনুৱারী, 2019 দা থাগৎলকখ্রে‍। প্রপোজেলশিংগী মনুংদা, কম্মিতী অসিনা সেক্সন 126গী ৱাফমশিং পরিং চুম্না ইলহন্নবগীদমক পোলিতিকেল পার্তীশিংগী এদভাইজরী অমা শেম্নবা ৱাফম থম্লকখি‍। কম্মিসন্না পোলিতিকেল পার্তী পুম্নমক্কী মফমদা মখোয়গী লুচিংবশিং অমসুং কেম্পেনরশিংদা R.P. Act, 1951গী সেক্সন 126কী মখাদা পীরিবা মীদিয়াগী মখল খুদিংদা তুমিন্না লৈবগী মতম ঙাক্না চৎনবা ৱাফম হায়নবা অমসুং খঙহন্নবা লোয়ননা মখোয়গী লুচিংবশিং অমসুং কেদরশিংদা সেক্সন, 126কী ৱাফমশিংবু থুগাইবা য়াবা থবক অমত্তা তৌদনবা ৱাফম থম্নবা খঙহনখ্রে‍।
2. মল্তি-ফেজ মীখল অমদা, অরোইবগী পুং 48গী তুমিন্না লৈগদবা মতম অসি অতোপ্পা কেন্দ্রশিংদা কেম্পেন চত্তথরিঙৈদা অকক্নবা কেন্দ্রশিংদা চৎনবা য়াই‍। অসিগুম্বা ফীভমদা, তুমিন্না লৈগদবা মতম ঙাক্লিবা কেন্দ্রশিংদা পার্তীশিং নৎত্রগা মীরেপশিং শৌগৎহন্নবা থৌওং ওইবা য়াবা হকথেংনবা নৎত্রগা নাকোইনবা ৱাফম অমত্তা লৈহল্লোইদবনি‍।
3. তুমিন্না লৈগদবা মতমগী মনুংদা, স্তার কেম্পেনরশিং অমসুং অতৈ রাজনিতীগী লুচিংবশিংনা মীদিয়াদা মীখলগী মতাঙদা পাউগী মীফম অমসুং ইন্তরভিউ পীবগী থবক থৌওংশিং তৌরোইদবনি‍।
1. PwDsগী মতাংদা পোলিতিকেল পার্তীশিংদা পীবা এদভাইজরী:
1. কম্মিসন অসিদা রাজনিতীগী খন্ন-নৈনবদা পর্সন ৱিথ দিসএবিলিতিজ (PwDs)গী মরমদা লুদবা নৎত্রগা ফজদবা ৱাহৈ ৱাতাশিং শীজিন্নবগী মতাঙদা খঙহল্লক্লে‍। পোলিতিকেল পার্তী অমা হেক্তগী মেম্বরশিংনা নৎত্রগা মীরেপশিংনা অসিগুম্বা ৱাহৈ ৱাতাশিং মখোয়গী ৱারোলদা/কেম্পেন্দা শীজিন্নরবদি PwDsবু উশিৎ থৌওইদবনি হায়না লৌগনি‍। লুদবা ৱাহৈ ৱাতাশিং শীজিন্নদনবা হোৎনবা মথৌ তাই‍। PwDsশিংদা রাজনিতীগী খন্ন-নৈনবা/কেম্পেন্দা অচুম্বা ৱায়েল অমসুং ইকায়খুম্নবা উৎকদবনি‍।
2. রাজনিতীগী কেম্পেন অমসুং মরী লৈনবা পাউ ফাওদোক ফাওজিন তৌবদা শীজিন্নরিবা ৱাহৈ ৱাতাশিংদা পুম্নমক কোনশিনবা অমসুং ইকায়খুম্নবগী থৌওং পুক্নিং থৌগৎনবগীদমক, PwDsশিংগা লোয়নবগগী মতাঙদা পোলিতিকেল পার্তীশিং অমসুং মখোয়গী মীরেপ পুম্নমক্তা চৎন-পথাপশিং খঙহনখ্রে, হায়রিবশিং অসি কম্মিসনগী ৱেবসাইত্তা য়াওরি‍।
1. মীয়ামগী খন্ন-নৈনবদা থাক হন্থরকপগী এদভাইজরী:
মোদেল কোদ ওফ কন্দক্ত (MCC) অসি মীখলগী থবক থৌওংশিং য়েংশিল্লিবা মপুং ওইবা চৎন-কাঙলোন্নি অমসুং পোলিতিকেল পার্তীশিং অমসুং মীরেপশিংনা কেম্পেনগী ৱা ঙাংবা অমসুং অপীলশিংদা ঙাক্না চৎকদবা চৎন-পথাপশিং অকক্ননা পীরি‍। মসিবু, মরুওইনা পোলিতিকেল পার্তীশিংগী লুচিংবশিংনা, থুগাইবনা কেন্দ্র খুদিংদা মীখলগী থবক থৌওংদা পাক শন্না শাফু পী‍। কম্মিন অসিনা, কেম্পেন মনুংগী রাজনিতীগী খন্ন-নৈনবগী চৎন-লোনচৎ কায়থহনবা অসিগুম্বা লীচৎ কয়া উবা ফংলি‍। MCC হকথেংননা থুগাইবগী মথক্তা, মীখলগী কেম্পেন মনুংদা য়ুম্ফম য়াওদবা মরালশিং শীননবা ফাগীগী মওং শীজিন্নদুনা মওং মরিল নাইনা শেম শারবা অমসুং মতম চানা পুথোকপা ৱাফমশিং, অতোপ্পগী খুত্থাঙদা নৎত্রগা নাকোইননা থুগাইবগী লীচৎশিং তৌনরি‍। মোদেল কোদ ওফ কন্দক্তকী ৱাফমশিংগী মতুং ইন্না, খৎনবা হৌবা অমসুং শাওনিংহনগদবা ৱারোলশিং শীজিন্নবা, হৌন-লোনচৎ য়াওদবা অমসুং তাথি তাওইবা ৱাহৈ ৱাদাশিং চীং-লেম্বগী পনখৈ লান্দুনা শীজিন্নবা, অমসুং লনাই লীচত্তা অমসুং রাজনিতীগী য়েক্নবশিংগী থবক থৌওংদা শিথবনা মান্নবা মফম পীবদা কায়হল্লি‍। মোদেল কোদকী ৱাখল্লোন অসি হকথেংননা থুগাইবা থিংবখক নত্তে‍। মসিনা করিগুম্বা অমা হায়বা মানবা নৎত্রগা নাকোইনবা ৱারোল নৎত্রগা নাকোইননা মরাল শীদুনা ইলেক্তোরেল স্পেসপু কায়থহন্নবা হোৎনবসু থিংলি‍। কম্মিসন অসিনা হঞ্জিন হঞ্জিন MCCগী ইন্স্তরক্সনশিং নীংশিংলি অমসুং নেস্নেল অমসু স্তেত পার্তী পুম্নমক্তা, instructions and strongly advised and cautioned all National and State Parties, RUPPs অমসুং ইন্দিপেন্দেন্ত মীরেপশিংদা মখোয়না শীজিন্নরিবা লোন্দাদা চেকশিন্নবা অমসুং ফাথনবা অকনবা পাউতাক পীরি অমসুং চেকশিনৱা থম্দুনা লাক্লি‍।
লোক সভা মীখল 2024 অমসুং লেজিসলেতিব এসেমব্লীশিংনা পুন্না পাঙথোকমিন্নগদবা অতৈ মীখলশিংগী য়েংলগা, কম্মিসন অসিনা তাং 01.03.2024 দা থোকখিবা লেত্তরদা কেম্পেন মনুংদা মীয়ামগী খন্ন-নৈনবগী থাক হন্থরকপগী মতাঙদা পোলিতিকেল পার্তীশিংদা এদভাইজরী অমা থোকখ্রে‍। এদভাইজরী অসিনা মপুং ওইনা পোলিতিকেল পার্তীশিং অমসুং মীরেপশিংনা অমদি অকক্ননা স্তার কেম্পেনরশিংনা ঙাক্না চৎকদবা লোনচৎ পীরি‍। অতোপ্পগী খুত্থাঙদা নৎত্রগা নাকোইননা মওং অমত্তগী MCC থুগাইবগী থৌওংশিং অমসুং মীখলগী কেম্পেনগী থাক হন্থহন্নবা খুজিল থৌরাংশিং অকনবা থবক লৌখত্তুনা থেংনগনি‍ হায়না মসিনা য়াম্না ময়েক শেংনা তাক্লি‍। এদভাইজরী অসি কম্মিসনগী ৱেবসাইত https://www.eci.gov.in/ দা করেন্ত ইসুস হায়রিবা হেদিংগী মখাদা য়াওরি‍।
1. লো এন্দ ওর্দর, সিক্যুরিতীগী শিন লাঙবা অমসুং লান্মীশিং থম্বা:
1. মীখল পাঙথোকপা হায়বসি, পোলিং পর্সোনেল, পোলিং স্তেসন অমসুং পোলিংগী মচাকশিং ঙাক শেন্নবখক্কী নত্তনা, মপুং ওইবা মীখলগী থবক থৌওংশিং ঙাক শেন্নবা য়াওনা, মচা খায়বা সিক্যুরিতী মেনেজমেন্ত য়াওরি‍। সেন্ত্রেল আর্ম্দ পুলিস ফোর্সশিং (CAPFs) অয়েৎ অপন লৈতনা, কাঙলোন চুম্না অমসুং থাজবা য়াবা মওংদা মীখল অপনবা লৈতনা পাঙথোক্নবা ইং-তপ্পা অমসুং চুনবা ফীভম থম্বদা লোকেল পুলিসশিংগী মতেঙ পাংনবগীদমক থম্মি‍।
2. গ্রাউন্দদা লৈরিবা ফীভম য়েংশিনবদা য়ুম্ফম ওইরগা, সেন্ত্রেল আর্ম্দ পুলিস ফোর্সশিং (CAPFs) অমসুং অতোপ্পা স্তেতশিংদগী লৌবা স্তেত আর্ম্দ পুলিস (SAP) মীখল মনুংদা থমগনি‍। ভোতরশিংদা, মরুওইনা মপাঙ্গল শোনবা কাঙলুপ, অতোনবা ফুরুপ্নচিংবশিংগী পুক্নিংদা থাজবা পীনবা অমসুং থাজবা লৈহন্নবা CAPFs শিং এরিয়া দোমিনেসন, খুদোং থিনিংঙাই ওইবা মফমশিংদা রুত মার্চ, পোইন্ত পেত্রোলিং অমসুং থাজবা হেনগৎহন্নবগী থবক থৌওংশিং তৌননবা মাঙজৌননা থমগনি‍। CAPFs লোকেল ফোর্সশিংগা লোয়ননা লম্মিৎ তুমিৎ খঙননবা অমসুং খুৎশম্ননা চৎমিন্ননবা মাঙজৌননা লৌশিনগন অমসুং হায়রিবা মফমশিং অসিদা চত্থোক চৎশিন, এনফোর্সমেন্তকী থবক থৌওংনচিংবশিংগী অতৈ স্তেন্দর্দ সিক্যুরিতী প্রোতোকেল পুম্নমক চপ চানা ইনগদবনি‍। CAPFs/SAP শিং তোঙান তোঙানবা স্তেকহোল্দরশিংগা তানরগা স্তেত/UT পুম্নমক্কী CEO শিংনা গ্রাউন্দ রিএলিতী য়েংশিনবগী মখা পোন্না এক্সপেন্দিচর সেন্সিতিব কেন্দ্রশিং অমসুং অতৈ খুদোংথিনিংঙাই ওইবা মফমশিং অমদি ফীভম লুবা পোলিং স্তেসনশিংদসু থমগনি‍। মীখল নুমিৎকী নোংমা ৱাৎলিঙৈদা, CAPFs/SAP শিংনা ফীভম শেমগনি অমসুং মখোয় মখোয়গী পোলিং স্তেসনশিং কন্ত্রোল তৌগনি অমদি পোলিং স্তেসনশিং অদু ঙাক শেনবগী অমসুং মীখল নুমিত্তা ভোতরশিং অমদি পোলিং পর্সোনেলশিংদা সিক্যুরিতী পীবগী থৌদাং লৌগনি‍। মসিগী মথক্তা, হায়রিবা ফোর্সশিং অসিনা EVMs অমসুং VVPATs থম্লিবা স্ত্রোং রুমশিং ঙাক শেনগনি অমসুং মশিং থিফমশিং অমদি মথৌ তাবগী মতুং ইন্না অতৈ মরমগী মফমশিং ঙাক শেনগনি‍। কেন্দ্রশিংদা ফোর্স থম্বগী থৌওং পুম্বা কম্মিসন্না হাপ্পা সেন্ত্রেল ৱবজর্বরগী মীৎয়েঙ মখাদা তৌগনি‍।
3. স্তেত পুলিস ওফিসিএলশিং অমসুং CAPFsশিং মপুং ফানা অমসুং মতিং লৈনা শীজিন্ননবগীদমক, কম্মিসন্না স্তেত দিপ্লোইমেন্ত প্লান লেপথোক্নবা অমসুং স্তেত পুলিস রেন্দমাইজেসন তৌনবা CEO, স্তেত পুলিস নোদেল ওফিসর (SPNO) অমসুং স্তেত CAPF কোওর্তিনেতরগী ওইবা কম্মিতী অমা শেম্নবা খঙহনখ্রে‍।
1. SC/ST অমসুং অতৈ অশোনবা কাঙলুপকী ইলেক্তরশিং ঙাক শেন্বিবা:
সিদ্যুল্দ কাসস্ত এন্দ সিদ্যুল্দ ত্রাইব্স (প্রিভেন্সন ওফ এত্রোসিতিজ) এক্ত, 1989 (2015দা শেমদোকখিবা)গী সেক্সন 3 (1)গী মতুং ইন্না, সিদ্যুল্দ কাস্ত নৎত্রগা সিদ্যুল্দ ত্রাইবকী মীওই নত্তবা মীওই অমা হেক্তনা সিদ্যুল্দ কাস্ত নৎত্রগা সিদ্যুল্দ ত্রাইবকী মীওই অমদা ভোত থাদদনবা নৎত্রগা অকক্নবা মীরেপ অমদা ভোত থাদনবা নৎত্রগা লোনা য়াদবা মওং অমদা ভোত থাদনবা, নৎত্রগা মীরেপ ওইনা লেপ্তনবনচিংবগীদমক শাফু শীজিন্নবা নৎত্রগা কিহন খংহনবা তৌরবদি, থা তরুক্তগী তাদনা অদুবু চহি মঙা ফাওবা শাংদোকপা য়ানা কৈশুমশঙদা থম্বা লোয়ননা ফাইন য়াওনা চৈরাক ফংনিংঙাই ওই‍। কম্মিসন্না স্তেত/UT পুম্নমক্তা ৱাফমশিং অসি খোঙলৈ থুনা থবক পায়খৎনবগীমক মরী লৈনবা পুম্নমক্তা খঙহন্নবা ৱাফম থমখ্রে‍। খুদোংথিনিংঙাই ওইবা কাঙলুপশিং, মরুওইনা SC, ST নচিংবশিংদগী, হৌরকপা ভোতরশিংগী থাজবা হেনগৎহন্নবগীদমক, অমসুং মীখলগী থৌওংদা মখোয়না থাজবা হেনগৎহন্নবগীদমক, CAPFs/SAP শিং পেত্রোলিং অমসুং রুত মার্চ তৌবদা অমসুং সেন্ত্রেল ওবজর্বরশিংগী মীৎয়েঙ মখাদা অতৈ থাজবা হেনগৎহন্নবা থৌরাংশিং পায়খৎপদা মপুং ফানা অমদি ইচঙ থৌনা শীজন্নগদবনি‍।
1. মীখলগী চাদিং য়েংশিনবা:
1. মীরেপশিংগী মীখলগী চাদিং মতিং লৈনা য়েংশিন্নবগীদমক মপুং ফাবা ইন্সত্রক্সনশিং থোকখ্রে, মসিদা এক্সপেন্দিচর ওবজর্বরশিং, এসিস্তেন্ত এক্সপেন্দিচর ওবজর্বরশিং থম্বা, ফ্লাইং স্ক্বাদশিং (FSs), স্তেতিক সর্ভিলেন্স তীমশিং (SSTs), ভিদিও সর্ভিলেন্স তীমশিং (VSTs), ভিদিও ভিউইং তীমশিং (VVTs), একাউন্তিং তীমশিং (ATs), মীদিয়া সর্তিফিকেসন এন্দ মোনিতরিং কম্মিতী (MCMC), দিস্ত্রিক্ত এক্সপেন্দিচর মোনিতরিং কম্মিতী (DEMC) শেম্বা, স্তেত পুলিস দিপার্তমেন্ত, স্তেত এক্সাইজ দিপার্তমেন্ত, ইন্কম তেক্স দিপার্তমেন্ত, FIU-IND, CBIC, DRI, CGST, SGST, স্তেত কম্মর্সিএল দিপার্তমেন্ত, ED, NCB, CISF, RPF, BSF, SSB, ITBP, অসাম রাইফল্স, ICG, দিপার্তমেন্ত ওফ পোস্ত, BCAS, AAI, RBI, SLBC অমসুং স্তেত ফোরেস্ত দিপার্তমেন্ত হায়রিবা এনফোর্সমেন্ত এজেন্সীশিং য়াওহনবনচিংবা য়াওরি‍।
2. স্তেত এক্সাইজ দিপার্তমেন্ততা মীখল মনুংদা য়ু পুথোকপা, য়েন্থোকপা, য়োনবা অমসুং থম্বা অমসুং লেম্না পীবা পোৎলমশিংগী মওংদা শীজিন্নহনবগী থৌওংশিং য়েংশিন্নবা হায়খ্রে‍। FSs/ SSTsশিংগী মথৌ অমসুং তৌরিবা থবকশিং GPRS ত্রেক্কিং শীজিন্নদুন৩আ কুপ্না শেন্নগদবনি‍। মীখলগী চাদিংশিং হেন্না অরোন অথুপ লৈহন্দনবা অমসুং য়েংশিনবা লায়নবগীদমক, মীরেপশিংনা তোখাইবা বেঙ্ক একাউন্তশিং হাংবা অমসুং মখোয়গী মীখলগী চাদিংশিং একাউন্ত অদুখক্তদগী চৎহনবা মথৌ তাগনি‍। ইনকম তেক্স দিপার্তমেন্ততা স্তেতশিংগী এয়রপোর্তশিংদা এয়র ইন্তলিজেন্স য়ুনিতশিং (AIUs) এক্তিভেত তৌনবা অমসুং ইন্তলিজেন্স খোমজিন্নবা অমদি স্তেত/UT পুম্নমক্তা শেঞ্জাও পুথোক পুশিন তৌবা শেন্ননবা মথৌ তাবা থবক পায়খৎনবা খঙহনখ্রে‍। মীখলগী মতম মনুং পুম্বদা পুং 24 মথৌ তৌবা তোল ফ্রী নম্বরগা লোয়ননা কন্ত্রোল রুম অমসুং কম্প্লেন্ত মোনিতরিং সেন্তর চলাইগদবনি‍।
3. দিস্ত্রিক্ত ইলেক্সন ওফিসরশিংদা (DEOs) বেঙ্কশিংদগী মহৌশা ওইদবা অমসুং চিংননিংঙাই ওইবা মওংগী লুপা লাখ 1 হেন্না শেল লৌথোকপা অমসুং থমজিল্লকপশিংগী ঈ-পাউ ভেরিফিকেসন তৌননবগীদমক লৌনবা অমসুং মথৌ তাবা থবকশিং পায়খৎনবা খঙহনখ্রে‍। করিগুম্বা শেনফম অদু লুপা লাখ 10 দগী হেল্লবদি, DEOশিংনা অসিগুম্বা ইনফোর্মেসন অদু মথৌঔ তাবা থবক পায়খৎনবগীদমক ইনকম তেক্স দিপার্তমেন্ততা পাউ পীখিগদবনি‍। মীরেপশিংগী মীখলগা চাদিং মতিং লৈনা য়েংশিন্নবগীদমক FIU-IND দা কেস ত্রাঞ্জেক্সন রিপোর্তশিং (CTRs) অমসুং সস্পিসিয়স ত্রাঞ্জেক্সন রিপোর্তশিং (STRs) CBDTগা লোয়ননা পীরক্নবা ৱাফম থমখ্রে‍।
4. এক্সপেন্দিচর মোনিতরিং মেকানিজম মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা কম্মিসসন্না পায়খৎপা অনৌবা থৌরাং খরদি:
1. শেল ফাগৎপা অমসুং থাদোকপগী স্তেন্দর্দ ওপরেতিং প্রোসিজর (SOP): মীখল শেংনা থম্নবগী পান্দমদা, মীখল মনুংদা কা হেনবা কেম্পেনগী চাদিংশিং, শেল ওইনা নৎত্রগা পোৎ ওইনা শেঞ্জা থুমজাগী পোৎলমশিং য়েন্থোকপা, আইন্না য়াদবা খুৎশু খুৎলায়শিং, মরূ, য়ু, নৎত্রগা খুন্নাইগী য়েক্নবা মচাকশিং পুথোক পুশিন চত্থোক চৎশিন য়েংশিন্নবগীদমক শেমখিবা ফ্লাইং স্ক্বাদ অমসুং স্তেতিক সর্ভিলেন্স তীমশিংগী ওইনা স্তেন্দর্দ ওপরেতিং প্রোসিজর অমা থোকখ্রে‍। মখাতানা, মীয়ামদা খুদোংচাদবা থোকহন্দনবা অমেসুং মখোয়গী ৱাকৎ লৈরবদি তাবিনবগীদমক, কম্মিসন অসিনা দিস্ত্রিক্ত খুদিংদা দিস্ত্রক্ত অদুগী ওফিসর অহুম মমিং ওইনা, (i) CEO, জিলা পরিসদ /CDO/P.D. DRDA, (ii) দিস্ত্রিক্ত ইলেক্সন ওফিস (কনভেনর)গীদা লৈরিবা এক্সপেন্দিচর মোনিতরিংগী নোদেল ওফিসর অমসুং (iii) দিস্ত্রিক্ত ত্রেজরী ওফিসরনা শেম্বা দিস্ত্রিক্ত গ্রীভান্স কম্মিতী অমা শেম্নবা পাউতাক পীখ্রে‍। কম্মিতী অসিনা, পুলিস নৎত্রগা SST নৎত্রগা FSনা ফাগৎলকপশিং সু-মোতোদা য়েংশিনগনি অমসুং ফাগৎলক্লিবা অদুগী মায়োক্তা FIR/ৱাকৎ অমত্তা চল্লমদবা নৎত্রগা ফাগৎলক্লিবা অদু মীরেপ নৎত্রগা পোলিতিকেল পার্তী নৎত্রগা মীখলগী কেম্পেন অমত্তগা মরী লৈনরমদবা কম্মিতীনা থেংনরবদি, SOPগী মতুং ইন্না, শেল ফাগৎলক্লিবা মীওইদুদা মদুগী মতাঙদা চিনহায়গী য়াথং অমা পীরবা মতুংদা অদুগুম্বা শেনফম অদু খুদক্তা পীথোকখিনবা খোঙথাংশিং কম্মিতী অসিনা পায়খৎকদবনি‍। FIR /ৱাকৎ অমত্তা চন্দ্রবদি, হীরম অমত্তদা, ফাগৎলকপা শেনফম/ফাগৎলকপা মরুওইবা পোৎলমশিংগা মরী লৈনবা ৱাফম অমত্তা মালখানা নৎত্রগা ত্রেজরীদা মীখল পাঙথোক্লবা মতুং নুমিৎ 7 (তরেৎনি)দগী হেন্না থম্লোইদবনি‍।
2. কেম্পেনগী গারীশিংদা চৎপা চাদিং পানবা– মীরেপশিংনা কেম্পেন পাঙথোক্নবা গারী শীজিন্ননবা অয়াবা রিতর্নিং ওফিসরদগী লৌরগা, মীরেপ খরনা মখোয়গী মীখলগী চাদিংগী একাউন্ততা গারী ৱায়বগী শেনফম নৎত্রগা থাউ হানবগী শেনফম উত্তবগী থৌওংশিং কম্মিসন্না থেংনরে‍। মরম অদুনা, মীরেপ্না কেম্পেন্দগী গারীশিং লৌথোকপগী মতাঙদা R.O.দা পাউ খঙহন্দ্রবদি, কেম্পেনগী গারীশিংগী চৎফম থোকোপা চাদিং অদু রিতর্নিং ওফিসরনা অয়াবা পীখিবা গারী মশিংদা য়ুম্ফম ওইরগা হোত্তোক্নবা ৱারেপ লৌরে‍।
c. একাউন্ত রিকন্সিলিএসন মীতিং: লেপকদবা মীরেপ অমনা মীখলগা মরী লৈনবা চাদিংগা মরী লৈননা চয়েৎনবা হীরম খুদিংমক DEOশিংনা ফল লাউথোকপগী 26শুবা নুমিৎতা পাঙথোক্কদবা একাউন্ত রিকন্সিলিএসন মীতিংদা লোইশিন্নবা খুদোংচাবা লৌবা য়াগনি।
d. ক্রিমিনেল এন্তিসিদেন্তশিংগী পব্লিসিতীদা লৈবা চাদিংগী একাউন্তিং: ইকাইখুম্নজরিবা সুপ্রিম কোর্তকী তাং 25.09.2018 গী ৱারেপ 2011 গী WP(C) No. 536 কী মতুং ইন্না মীরেপ অমদি মরী লৈনবা রাজনিতী দলশিংনা অপীবা ফোর্মেতা, রাজ্য অদুগী পাক শন্না শন্দোক্লিবা পাউচেশিং অমসুং ইলেক্ত্রোনিক মীদিয়াদা মীরেপ অদুগী ক্রিমিনেল এন্তিসিদেন্ত লৈবদু নোমিনেসন পেপর ফাইল তৌরবা মতুংদা অহুম্লক হন্না দিক্লারেসন অমা ফোংগদবনি। মীরেপশিং অসিনা মখোয়গী একাউন্তশিংদা মখোয়না চঙখিবা চাদিংশিং মেন্তেন তৌগদবনি অমসুং হায়রিবসিমক মখোয়না মরী লৈনবা DEO শিংদা মীখলগী চাদিংগী একাউন্তশিংগা লোইননা ফল লাউথোক্লবা মতুং নুমিৎ 30 নিগী মনুংদা মখোয়গী মীখলগী চাদিংগী এবস্ত্রেক্ত স্তেত্মেন্ত (সেদ্যুল 10) দা উৎকদবনি। রাজনিতি দলশিংনসু হায়রিবা হীরম অসিগী অতাংদা ECI (শকখঙলবা রাজনিতি দল)/CEO (শকখঙদ্রিবা রাজনিতি দল)দা থাজিনগদবা মখোয়গী মপুং ফাবা ইলেক্সন এক্সপেন্দিচর স্তেত্মেন্ত (সেদ্যুল 23A, 23B) অদু লোক সভা/এসেমব্লী মীখল লোইরবা মতুং নুমিৎ 90/75 ফাওবগী অনুংদা উৎকদবনি।
e. দল অদুনা মীরেপ অদুগী মীখলগী প্রোস্পেক্ত হেনগৎনবগীদমক মপু ওইবা মীরপকী বুথ/কিওস্ক অমসুং তিভি/কেবল চেন্নেল/পাউচেশিংদা চঙবা চাদিং: কম্মিসন অসিনা মখা তানা R.P. এক্ত, 1951 গী সেক্সন 77(1)গী মরী লৈনবা প্রোভিজনশিং নৈনরবা মতুংদা, পোল্লিং স্তেসনগী ৱাংমদা লিংখৎপা মীরেপ অদুগী বুথশিং অসি মখা তানা মীরেপ অদুনা মখোয় মশাগী কেম্পেনগীদমক লিংখৎপনি হায়না লৌগনি জেনরেল পার্তি প্রোপাগন্দানা লিংখৎপনি হায়না লৌরোই অমসুং অসিগুম্বা বুথশিং অসিদা চঙবা চাদিং অসি মীরেপ অদুগী/মহাক্কী মীখলগী এজেন্তনা অয়াবা পীবা/চঙবনি হায়না লৌদুনা মহাক্কী মীখলগী চাদিংগী একাউন্ততা চঙগনি। মখা তানা কম্মিসন অসিনা হীরম অসিগী মতাংদা লৈবাই ৱাকৎ/রিফরেন্সশিং কুপ্না খন্নরবা মতুংদান, করিগুম্বা মীরেপ(শিং) নৎত্রগা মখোয়বু স্পোনসর তৌরিবা পার্তি অদুনা মখোয়না মপু ওইবা তিভি/কেবল চেন্নে/পাউচে মীরেপ অদুগী মীখলগী প্রোস্পেক্ত হেনগৎনবা শীজিন্নবা তারবদি, মদুগী চাদিং অদু মরী লৈনবা মীরেপ অদুগী ইলেক্সন এক্সপেন্দিচর স্তেত্মেন্ততা চেন্নেল/পাউচে অদুগী স্তেন্দার্দ রেত কার্দকী মতুং ইন্না মখোয়না চেন্নেল/পাউচে অদুদা শেল অমত্তা পীদ্রবসু হাপচিনগনি। কম্মিসন্না মথক্তা পল্লিবা ৱারেপ অসিবু মখা চত্থবা ওইনা, মীখলগী চাদিংগী এবস্ত্রেক্ত স্তেত্মেন্তকী সেদ্যুল 6 অমসুং সেদ্যুল 4 অমসুং 4A অসি শেমদোকখ্রে অমসুং ইলেক্সন এক্সপেন্দিচর মোনিতরিংগী কম্পেন্দিয়ম ওব ইন্সত্রক্সন্দা চুনবা মওংদা শীজিন্নরি।
f. ভর্চুএল কেম্পেন্দা চৎপা চাদিংগী একাউন্তিং: মীরেপশিংনা হীরম অসিগী মতাংদা মখোয়না চঙবা চাদিংশিং অদু মখোয়গী একাউন্ততা মেন্তেন তৌগদবনি অমসুং হায়রিবসিমক মখোয়না মরী লৈনবা DEO শিংদা থাজিনগদবা এবস্ত্রেক্ত স্তেত্মেন্ত ওব ইলেক্সন এক্সপেন্স (সেদ্যুল 11)দা ফল লাউথোকপদগী নুমিৎ 30 গী মনুংদা মীখলগী চাদিংগী একাউন্তকা লোইননা উৎকদবনি। রাজনিতী দলশিংনসু হায়রিবা হীরম অসিগী অতাংদা ECI (শকখঙলবা রাজনিতি দল)/CEO (শকখঙদ্রিবা রাজনিতি দল)দা থাজিনগদবা মখোয়গী মপুং ফাবা ইলেক্সন এক্সপেন্দিচর স্তেত্মেন্ত (সেদ্যুল 24A, 24B) অদু লোক সভা/এসেমব্লী মীখল লোইরবা মতুং নুমিৎ 90/75 ফাওবগী অনুংদা উৎকদবনি।
g. রাজনিতি দলশিংনা থাজিনগদবা মপুং ফাবা অমসুং মচেৎ ওইবা মীখলগী চাদিংগী স্তেত্মেন্তঃ নেসনেল অমসুং রাজ্যগী শকখঙলবা রাজনিতীগী দলশিংনা মখোয়গী মপুং ফাবা ইলেক্সন এক্সপেন্দিচর স্তেত্মেন্ত অদু ইলেক্সন কম্মিসন ওব ইন্দিয়া, নৈ দিল্লীদা থাজিনগনি অদুগা, রেজিস্তর্দ অনরিকগনাইজ পোলিতিকেল পার্তি (RUPPs)শিংনা মখোয়গী ইলেক্সন এক্সপেন্দিচর স্তেত্মেন্ত অদু দল অদুগী HQ না লৈরিবা মরী লৈনবা রাজ্য/UTশিংগী চীফ ইলেক্তোরেল ওফিসরশিংদা লোক সভা/এসেমব্লী মীখল লোইবগা নুমিৎ 90/75 কী মনুংদা থাজিনগদবনি। মপুং ফাবা ইলেক্সন এক্সপেন্দিচর স্তেত্মেন্তকী মথক্তা, রাজনিতি দলশিংনা মীরেপ অদুদা পীবা লম্প-সম পেমেন্তশিং ওইরবদি মচেৎ ওইবা ইলেক্সন এক্সপেন্দিচর স্তেত্মেন্ত অদু এসেমব্লী/লোক সভা মীখলগী ফল লাউথোক্লবা মতুং নুমিৎ 30 গী মনুংদা থাজিনগনি। নেসনেল অমসুং রাজ্যগী রিকগনাইজ পোলিতিকেল পার্তিশিং অমসুং RUPPশিংগী মচেৎ অমসুং মপুং ফাবা ইলেক্সন এক্সপেন্দিচর স্তেত্মেন্ত অদু ECI গী ৱেবসাইত্তা অমসুং CEO ৱেবসাইত্তা মীয়ামদা খঙহন্নবগীদমক অপ্লোদ তৌগনি।
h. ইন্তিগ্রেতেদ এক্সপেন্দিচর মোনিতরিং সোফৱেয়র (IEMS): অনৌবা তেক য়াওরবা পোর্তেল https://iems.eci.gov.in/ অমা রাজনিতি দলশিংনা কন্ত্রিব্যুসন রিপোর্ত, ইলেক্সন এক্সপেন্দিচর স্তেত্মেন্ত (মচেৎ অমসুং মপুং) অমসুং ওদিত তৌরবা চহিগী একাউন্তশিং ফাইল তৌনবা হৌদোকখ্রে। হায়রিবা খুদোংচাবা অসি রাজনিতি দলশিংনা স্তেত্যুতোরী অমসুং রিগুলেতরী কমপ্লাইএন্সশিং, রিপোর্ত অমসুং স্তেত্মেন্তশিং চয়েৎনবা লৈতনা, খোঙজেল য়াঙনা অমসুং মনুং মপান উবা মওংদা ফাইল তৌনবগীদমক শেমখিবনি। রাজনিতি দল খুদিংমকপু মথক্তা পল্লিবা ফাইনান্সিএল রিপোর্তশিং অসি IEMS পোর্তেল অসিগী খুত্থাংদা ফাইল তৌবীনবা পুক্নিং চিংশিল্লি।
a. ইলেক্সন সিজর মেনেজমেন্ত সিস্তেম (ESMS):মোবাইল এপ অমসু ফারবা পোৎলমশিং (শেল/য়ু/নিশা/অতাঙবা মেতাল/ফ্রীবিস/অতৈ পোৎলমশিং)গী দেতা দিজিতাইজ তৌনবা হৌদোকখ্রে।
মীরেপশিংগী মীখলগী চাদিংগী সিলিং:
মীরেপশিংগী মীখলগী চাদিংগী সিলিং অসি ভারত সরকারনা তাং 06 জনুৱারী 2022 গী নোতিফিকেসন অমগী মতুং ইন্না শেমদোকখ্রে। শেমদোক্লবা সিলিং অসিগী মতুং ইন্না, পার্লিয়ামেন্তরী কন্সতিত্যুএন্সি অমগী খ্বাইদগী য়াম্বা মীখলগী চাদিং অসি অরুনাচল প্রদেশ, গোৱা অমসুং সিক্কিমখক নত্তনা অতৈ রাজ্য খুদিংমক্কী ওইনা মীরেপ অমদা লুপা লাখ 95 নি। হায়রিবা রাজ্য অহুম অসিগী ওইনদি মীরেপ অমদা লুপা লাখ 75 নি। য়ুনিয়ন তেরিতোরী দিল্লী অমসুং জম্মু কাশ্মির NCT গী ওইনা খ্বাইদগী য়াম্বা লিমিত অসি মীরেপ অমদা লুপা লাখ 95 নি; অমসুং অতৈ UT শিংগী ওইনা মীরেপ অমদা লুপা লাখ 75নি।
মসিগী মতুং ইন্না, অন্ধ্র প্রদেশ, ওদিশাদা এসেমব্লী কন্সতিত্যুএন্সীগী চাদিংগী খ্বাইদগী য়াম্বসি মীরেপ অমদা লুপা লাখ 40 নি অমসুং অরুনাচল প্রদেশ অমসুং সিক্কিমগী ওইনা মীরেপ অমদা লুপা লাখ 28 নি।
লুপা 10000/- (লিশিং তরা) হেনবা মীখলগী চাদিং/মীরেপকী নৎত্রগা রাজনিতি দলশিংগী চাদিং অসি হীরম অমহেক্তদা ক্রোস একাউন্ত পেয়ী চেক নৎত্রগা দ্রাফ নৎত্রগা RTGS/NEFT নৎত্রগা মীরেপ অদুগী মীখলগীদমক হাংবা বেঙ্ক একাউন্তকা শম্নবা অতোপ্পা ইলেক্ত্রোনিক মোদ অমদা তৌগদবনি।
51. মীদিয়া নীংথিনা শীজিন্নবাঃ
মপুং ওইবা মীখলগী থৌরাংদা মরুওইবা স্তেকহোল্দর অমা ওইরিবা মীদিয়া অসিনা মপুং মরৈ ফাবা গনতন্ত্র অমদা তঙাইফদবা চঙলিবা মীপুম খুদিংমক্তা ভাপ তাহন্নবা হোৎনবদা অচৌবা থৌদাং লৌরি। ইলেক্সন কম্মিসন ওব ইন্দিয়ানা মীদিয়াবু মীখলগী থৌওংশিং হেন্না শরুক য়াহন্নবা, গনতন্ত্র ওইবা মওংদা চত্থনবা অমসুং মনুং মপান ফাওনা উহন্নবা হোৎনবদা অচৌবা মরুপ অমা ওই হায়না লৌই। মীদিয়ানা মীখলগী থৌওংশিংদা কম্মিসন অসিগী মীৎ-নাকোঙ ওইনা মথৌ তৌরি। মীপুম খুদিং খঙহনবা অমসুং মনুং মপান ফাওনা উনবা হোৎনরিবা কম্মিসন অসিনা মীদিয়াবু মীখলগী থৌওংশিংগী শরুক অমনি হায়না লৌই।
(i) মীদিয়া ফেসিলিতেসন অমসুং এঙ্গেজমেন্তঃ কম্মিসন অসিনা মতম চুপ্পদা মীদিয়াবু মরুওইবা খোঙলোই ওইনা অমসুং মীখল নীংথিনা পাংথোক্নবা হোৎনবদা অচৌবা থৌদাং লৌবীরি হায়না লৌই। কম্মিসন অসিনা রাজ্য/UT খুদিংমক্কী CEO অমসুং DEO শিংদা মখাগী অফবা অমসুং খুমাং চাউশিন্নিংঙাই ওইবা খোঙথাংশিং অসি মীদিয়াগা পাউ ফাওননবা অমসুং লোইননা লৌখৎনবা খঙহল্লিঃ
(a) মীখলগী মনুংদা মীদিয়াগা চাং নাইনা পাউ ফাওনবা অমসুং মতম চুপ্পদা মীদিয়াশিংগা অফবা মওংদা ঈ পাউ ফাওনবা।
(b) মীখলগী কোদকী মতাংদা মীদিয়াশিংদা ভাপ তাহন্নবা অফবা খোঙথাংশিং লৌখৎপা।
(c) মীখলগী নুমিৎ অমসুং মশীং থীবা নুমিৎকীদমক এক্রেদিতেদ মীদিয়া খুদিংদা ওথোরিতী লেত্তর থাবা।
হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয় (MoH&FW) নৎত্রগা মরী লৈনবা মতীক চাবা ওথোরিতিনা কোবিদ লাকশিন্নবা থোকপা চৎনকাংলোনশিং মীখলগা মরী লৈনবা কভরেজ খুদিংদা মীদিয়ানা ইনবীগনি।
(ii) রাজনিতিগী এদভর্তিজমেন্ত অমসুং পেদ ন্যুসনি হায়না চিংনবা মতাং য়েংশিন্নবা প্রি সর্তিফিকেসনঃ
মীদিয়া সর্তিফিকেসন অমসুং মোনিতরিং কম্মিতী (MCMC) শিংবু জিল্লা অমসুং রাজ্যগী থাক খুদিংমক্তা থমখ্রে। ইলেক্ত্রোনিক মীদিয়াদা থোক্কদবা রাজনিতিগী ওইবা এদভর্তিজমেন্ত খুদিংমক মরী লৈনবা MCMC দগী প্রি-সর্তিফিকেসন অমা তঙাইফদনা লৌগনি। প্রাইবেত FM চেন্নেল/সিনেমা হোল/মীয়াম তিনবা মফমদা উৎলিবা ওদিও-ভিজ্বেল অমসুং ফোনদা থারিবা বল্ক মেসেজ অমসুং সোসিএল মীদিয়া অমসুং ইন্তর্নেত ৱেবসাইতশিং য়াওনা ইলেক্ত্রোনিক মীদিয়া/তিভি চেন্নেল/কেবল নেৎৱার্ক/রেদিওদা থারিবা রাজনিতিগী এদভর্তিজমেন্তশিং অসি প্রি-সর্তিফিকেসনগী মতুং ইন্না চত্থগদবনি। কম্মিসন্না রাজনিতি দল/মীরেপ/মীদিয়া খুদিংমক্তা প্রি-সর্তিফিকেসনগী ইন্সত্রক্সনশিং অসি ঙাক্না চৎপীনবা হায়জরি।
প্রেস কাউন্সিল ওব ইন্দিয়া (PCI) না পেদ ন্যুসপু "মীদিয়া (প্রিন্ত অমসুং ইলেক্রোনিক) অমহেক্তদা খন্নবীনবা শেল নৎত্রগা মান্নবা অমা মমল পীদুনা পাউ ফোংবা নৎত্রগা নৈনবা"নি হায়না ৱাহন্থোক পীরি। কম্মিসন অসিনা প্রেস কাউন্সিল ওব ইন্দিয়া (PCI) না পীরিবা পেদ ন্যুসকী ৱাহন্থোক অসি য়াই অমসুং 'পেদ ন্যুস'না মীখলদা খল চানা পাঙথোকপদা অকায়বা পী অমসুং ফ্রী অমসুং ফেয়র ওইবা মীখলদা মীখলগী চাদিংগী আইনদা অকায়বা পী অমসুং ভোতরশিংদা মরম চাদবা ইথিল পী। MCMCশিংনা মীদিয়াদা পেদ ন্যুসনি হায়না চিংনবশিংবু মীকুপ নাহুমশিংনা লৈগনি অমসুং কনফার্ম ওইরবাই কেসশিংদা ECI গী চৎনপথাপকী মতুং ইন্না তঙাইফদবা খোঙথাংশিং লৌখৎলবা মতুংদা চুন্নবা থবক পায়খৎকনি।
(iii) সোসিএল মীদিয়া অমসুং মীখলঃ
মীদিয়াগী ফিভম অসি হৌখিবা চহি তরারোম অসিদা অহোংবা অমা লাক্লি। সোসিএল মীদিয়ানা হৌজিক্তি য়াম্না শক্তি লৈবা ঈ পাউ ফাওদোক্ননবা অমসুং স্তেকহোল্দরশিংগী কেম্পেন চত্থনবা পাম্বৈ অমা ওইরক্লি, হৌজিক্তি মসিবু গনতন্ত্রগী মঙাশুবা য়ুম্বীনি হায়না লৌনরে। হৌগৎলক্লিবা মাগী মরুওইবশিংবু য়েংলদুনা, কম্মিসন অসিনা তাং ওক্তোবর 25, 2013 দা থোকখিবা ইন্সত্রক্সনগী মতুং ইন্না মীখলগী কেম্পেনদা সোসিএল মীদিয়া শীজিন্নবগী মতাংদা লমজিং লমতাকশিং ফোংখ্রে।
a. সোসিএল মীদিয়া হায়বসি ৱাহন্থোক্কী মতুং ইন্না 'ইলেক্ত্রোনিক মীদিয়া'গী মনুং চল্লি, অসুম্না সোসিএল মীদিয়াদা চত্থরিবা রাজনিতিগী এদভর্তিজমেন্ত অসি প্রি-সর্তিফিকেসনগী মখা চন্না লৈ।
b. মীরেপশিংনা মখোয়গী অচুম্বা সোসিএল মীদিয়া একাউন্তশিং নোমিনেসন ফাইল তৌবদা ফোর্ম 26 তা পীগদবনি।
c. মীরেপ অমসুং রাজনিতি দলশিংনা পোলিতিকেল এদভর্তিজমেন্ত, একাউন্ত মেন্তেন তৌবগী অচঙবা, কন্তেন্ত শেম্বা অমসুং একাউন্ত শেন্নরিবগী তোলোপশিং য়াওনা সোসিএল মীদিয়া কেম্পেন চত্থবদা চঙবা চাদিং খুদিংমক মীরেপ অদুগী ইলেক্সন এক্সপেন্দিচর একাউন্ততা হাপকদবনি।
d. মীরেপ অমসুং রাজনিতি দলশিংনা রাজনিতিগী এদভর্তিজমেন্তশিং অদু ইন্তর্নেত্তা য়ুম্ফম ওইবা মীদিয়া/সোসিএল মীদিয়া ৱেবসাইতশিংদা ফোংদ্রিঙৈ মমাংদা প্রি সর্তিফাই তৌগদবনি।
e. মোদেল কোদ ওব কন্দক্তকী প্রোভিজন অমসুং মরী লৈনবা ইন্সত্রক্সনশিং অসি মীরেপ নৎত্রগা রাজনিতি দলশিংনা সোসিএল মীদিয়াদা থাগৎলিবা কন্তেন্তশিংদা পানবা য়াই।
সোসিএল মীদিয়া লান্না শীজিন্নবগী চাং হেনগৎলকপগা লোইননা অমসুং ECI না কন্না হোৎনরকপগী মহৈনা মরুওইবা সোসিএল মীদিয়া প্লেৎফোর্মশিংনা মশানা মার্চ 2019 দা শেমজবা ভোলুন্তরী কোদ ওব ইথিক্স ঙাক্না অয়াবা পীখ্রে। হায়রিবসিসু মীখলশিং অসিদা পানবা য়াই।
শাশিন্নবা পাউ/অরানবা পাউ খঙদোক্ননবা খুদক্কী ওইবা থবক লৌখৎনবা SOP অমা রাজ্য/UT খুদিংমক্কী CEO অমসুং DEOশিংদা পীখ্রে।
সোসিএল মীদিয়া সেলনা জিল্লা খুদিংদা লৈরিবা সাইবর সেল য়ুনিতকা লোইননা ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজী এক্ত, 2000 ("IT এক্ত") অমসুং ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজী (ইন্তর্মেদিয়রী গাইদলাইন্স অমসুং দিজিতেল মীদিয়া ইথিক্স কোদ) রুলস, 2021গী লিগেল ফ্রেমৱার্ককী থবক অমসুং অথুবা থবক লৌখৎনবা শেমখ্রে।
কম্মিসন অসিনা রাজনিতি দল খুদিংমক অমসুং মীরেপ খুদিংমক্তা মখোয়বু শৌগৎপশিংনা ফজবা ৱাহৈ অমসুং শাশিন্নবা পাউ থাগৎনদনবা হোৎনবীনবা হায়জরি। MCMCশিংনা মীখলগী ফিভম অসি মাঙহন্দনবগীদমক সোসিএল মীদিয়া পোস্তশিংদা মীকুপ নাহুমশিংনা য়েংশিল্লি।
(iv) ইলেক্ত্রোনিক অমসুং সোসিএল মীদিয়া য়েংশিনবাঃ
মীখল মনুংদা মরুওইবা নেসনেল অমসুং রিজনেল ন্যুজ চেন্নেলশিংদা থাদোকপা ইলেক্সন মেনেজমেন্তকা মরী লৈনবা পাউ খুদিংমক মীকুপ নাহুমশিংনা য়েংশিনগনি। করিগুম্বা পামদবা থৌদোক নৎত্রগা আইন/কাংলোন থুগাইবগী থৌদোক থেংনরবদি খুদক্তা থবক পায়খৎকনি। মোনিতরিংগী রিপোর্তসু CEOশিংদা লানখৎকনি। CEO গী ওফিসনা আইতেম খুদিংমক য়েংশিনগনি অমসুং ATR/স্তেতস রিপোর্ত ফাইল তৌগনি।
(v) সাইলেন্স পেরিয়দ অমসুং এগজিত পোলশিংগী মনুংদা মীদিয়াগী অথিংবাঃ
রিপ্রজেন্তেসন ওব দি পীপল এক্ত, 1951গী সেক্সন 126 (1)(b)না মীখলগী থবকশিং তেলিভিজন নৎত্রগা মান্নবা মওংদা পোল্লিংগী মফমদা পুং নিফুনিপানগী (সাইলেন্স পেরিয়দ)তগীনা পোল্লিং এরিয়াদুগী ওইবা লোইশিনবগী মতম ফাওবগী মনুংদা উৎপা অথিংবা লৈ। মথক্তা পল্লিবা মীখলগী থবকশিং হায়বসি পুং 48 দগীনা মীখল অদুগী তাংকক খুদিংমকী লোইবগী মতম ফাওবগী মনুংদা ইলেক্ত্রোনিক মীদিয়া অমহেক্তদা মীখলগী ফলদা ইথিল পীবা য়াবা থবকশিং হায়বনি।
R.P. এক্ত, 1951 গী সেক্সন 126Aনা মথক্তা পল্লিবা মতম হায়বদি রাজ্য খুদিংমক্তা অহানবা তাঙ্কক্কী মীখল হৌবগী পুংফম অমসুং অরোইবা তাঙ্কক্কী মীখল লোইবগী মতমদগী পুংখাই অমা ফাওবদা একজিত পোল পাঙথোকপা অমসুং মখোয়গী ফল অদু প্রিন্ত নৎত্রগা ইলেক্ত্রোনিক মীদিয়াদা চাইথোকপদা অথিনবা লৈ। R.P. এক্ত, 1951 গী সেক্সন 126পু থুগাইবা হায়বসি চহি অনি ফাওবা ফাদোক পীবা য়াবা নৎত্রগা ফাইন থিবা নৎত্রগা অনিমক ফংবা য়াবা দন্দি ফংনিংঙাই ওইবা থবক অমনি।
মীদিয়া হাউজ খুদিংমক্না হীরম অসিগী মতাংদা পাউতাক খুদিংমক ঙাক্না চৎপীনবা হায়জরি। মীদিয়ানা 'প্রেস কাউন্সিল ওব ইন্দিয়ানা তাং 30.07.2010 দা ফোংবা চৎনকাংলোনশিং', ন্যুস ব্রোদকাস্তর অমসুং দিজিতেল এসোসিএসননা তাং 3 মার্চ 2014 দা ফোংবা 'নোর্মস ওব জর্নেলিস্তিক কন্দক্ত – 2022' অমসুং "গাইদলাইন্স ফোর ইলেক্সন ব্রোদকাস্তর" দা য়েংবা য়াগনি।
(vi) পব্লিক ব্রোদকাস্তর – DD অমসুং AIR দা কেম্পেন তৌবা
ইলেক্সন কম্মিসন ওব ইন্দিয়ানা রাজনিতি দলশিংগী মমাংগী পার্ফোরমেন্সতা য়ুম্ফম ওইদুনা, শকখঙলবা নেসনেল অমসুং রাজ্যগী পোলিতিকেল পার্তিশিংদা পব্লিক ব্রোদকাস্তর অনি – দুরদর্শন অমসুং ওল ইন্দিয়া রেদিওদা লোক সভা অমসুং রাজ্যগী এসেমব্লী ইলেক্সন খুদিংদা কেম্পেনগীদমক মান্ননা ব্রোদকাস্ত অমসুং তেলিকাস্তকী লেম্না মতম পীরি। জনুৱারী 16, 1998 তা অহানবা ওইনা নোতিফাই তৌখিবা স্কিম অসিনা R.P. এক্ত, 1951 গী সেক্সন 39 A গী মখাদা স্তেত্যুতরী বেসিস অমা পীরি।
রাজনিতি দলশিংদা পীরিবা মতমগী ভৌচর অসি দিজিতেল ওইননি। মসি পীবগা লোইননা, রাজনিতি দলশিংনা মখোয়গী মীহুৎশিংবু ECI দা মীখলগী মনুংদা মতমগী ভৌচর লৌনবগীদমক ECI দা চৎপগী মথৌ তাদ্রে।
52. সেন্ত্রেল ওবজর্বরশিং থাবা-
i. জেনরেল ওবজর্বরঃ কম্মিসননা IAS ওফিসরশিংবু মশীং চপ চানা জেনরেল ওবজর্বর ওইনা মীখল চত্থরিবা রাজ্যশিংগী CEO শিংগা তান্নদুনা মীখল নীংথিনা পাঙথোক্নবগীদমক থাগনি। ওবজর্বরশিংবু ফ্রী অমসুং ফেয়র ওইনা মীখল চত্থনবগীদমক মীখলগী থৌওংগী তাংকক খুদিংমক্তা মীকুপ নাহুমশিংনা য়েংশিন্নবা খঙহনগনি।
ii. পুলিস ওবজর্বরঃ কম্মিসন অসিনা IPS ওফিসরশিংবু পুলিস ওবজর্বর ওইনা মীখল চত্থরিবা রাজ্যশিংগী CEO শিংগা তান্নদুনা মীখল নীংথিনা পাঙথোক্নবগীদমক তঙাইফদবগী চাং য়েংদুনা, জিল্লা/PC/ACগী ফিভম য়েংলগা জিল্লা/ PC/AC খুদিংমক্তা থাগনি। মখোয়না ফোর্স থাবা, লো অমসুং ওর্দরগী ফিভম অমসুং সিভিল অমসুং পুলিস এদমিনিস্ত্রেসনগা মতেং তৌনবগী থবকশিং ফ্রী অমসুং ফেয়র ওইবা মীখল অমা ওইহন্নবগীদমক য়েংশিনগনি।
iii. কাউন্তিং ওবজর্বরঃ হান্ননা থম্লিবা জেনরেল ওবজর্বরশিংগী মথক্তা, কম্মিসন্না অহেনবা ওফিসরশিংবু কাউন্তিং ওবজর্বর ওইনা জিল্লা/ PC/AC গী থাক্তা, মীখল চত্থরিবা রাজ্যশিংগী CEO শিংগা তান্নদুনা তঙাইফদবগী মতুং ইন্না থাগনি। মখোয়না মশীং থীফমশিং অমসুং ভোৎ মশীং থীবগা মরী লৈনবা থবক খুদিংমক য়েংশিনগনি।
iv. অখন্নবা ওবজর্বরঃ ভারত সংবিধানগী আর্তিকল 324 না পীরিবা শক্তিশিং শীজিন্নদুনা কম্মিসন্না ওল ইন্দিয়া সর্ভিসেসকী মনুং চনবা অমসুং তোঙান তোঙানবা সেন্ত্রেল সর্ভিসশিং তঙাইফদ্রবদি থাগনি।
v. চাদিংগী ওবজর্বরঃ কম্মিসন অসিনা মীরেপ ওইরিবশিংগী মীখলগী চাদিং য়েংশিন্নবগীদমক চাদিংগী ওবজর্বর মশীং চপ চানা খন্ননবা ৱারেপ লৌখ্রে।
53. ইলেক্ত্রোনিক ভোতিং মেচিন (EVM) অমসুং ভোতর ভেরিফাইএবল পেপর ওদিত ত্রাইল (VVPATs):
i. EVM অমসুং VVPATs- কম্মিসন অসিনা ভোতর ভেরিফাইএবল পেপর ওদিত ত্রাইএল (VVPAT) কা লোইননা ইলেক্ত্রোনিক ভোতিং মেচিন (EVM)শিং অন্ধ্র প্রদেশ, অরুনাচল প্রদেশ, ওদিশা অমসুং সিক্কিমগী লোক সভা অমসুং লেজিস্লেতিব এসেমব্লীশিংদা VVPAT না ভোতরশিংদা মখোয়গী ভোত অদু ভেরিফাই তৌবা য়াবনা মীখলগী থৌওংদা মনুং মপান ফাওনা উনবা অমসুং হেন্না থাজবা হেনগৎনবগীদমক জেনরেল ইলেক্সনশিংদা থাগনি। EVM অমসুং VVPAT মশীং চপ চানা ফংহন্দুনা মীখল নীংথিনা পাঙথোক্নবগীদমক নীংথিনা শীল লাংখ্রে।
ii. EVM অমসুং VVPAT কী মতাংদা ভাপ তাহনবা- EVM দিমোন্সত্রেসন সেন্তরশিং দিস্ত্রিক্ত ইলেক্সন ওফিসর ওফিস অমসুং রিতর্নিং ওফিসর হেদক্বার্তর/রেভিন্যু সব দিবিজন ওফিসশিংদা EVM অমসুং VVPAT শীজিন্নবগী মতাংদা ভাপ তাহন্নবা অমসুং ফিজিকেল দিমোন্সত্রেসনগীদমক লিংখৎখ্রে। মোবাইল দিমোন্সত্রেসন ভেনশিংসু EVM অমসুং VVPAT শীজিন্নবগী মতাংদা হেন্না ভাপ তাহন্নবগীদমক পোলিং লোকেসন খুদিংমক্তা থাখ্রে। হায়রিবা থবক অসি মীখল লাউথোক্ত্রিবা ফাওবা চত্থগনি অমসুং EVM অমসুং VVPAT কী মতাংদা দিজিতেল আউৎরিচকী থবক অসি লাউথোক্লবা মতুংদা হেন্না কনশিনগনি।
iii. EVM অমসুং VVPAT কী রেন্দমাইজেসন – EVM/VVPAT অসি " EVM মেনেজমেন্ত সিস্তেম (EMS 2.0) শীজিন্নদুনা অনিরক হন্না এসেমব্লী কন্সতিত্যুএন্সী/সেগমেন্ত অমদা থাদুনা রেন্দমাইজ তৌরি অমসুং মসিগী মতুংদা পোল্লিং স্তেসনদা প্রি-ফিক্স এলোকেসন লৈতবা হোৎনগনি। অহানবা EVM অমসুং VVPAT গী রেন্দমাইজেসন অসি দিস্ত্রিক্ত ইলেক্সন ওফিসরনা শকখঙলবা রাজনিতি দলশিংগী মীহুতশিং য়াওনা এসেমব্লী কন্সতিত্যুএন্সী/সেগমেন্ততা পাঙথোকই। মেচিনশিংগী অখন্নবা ID য়াওবা লিস্ত অসি মখোয়দা পীরি। মীরেপ চপ চানা লেপ্লবা মতুংদা, অনিশুবা EVM অমসুং VVPAT রেন্দমাইজেসন অসি রিতর্নিং ওফিসরশিংনা মীরেপ/মখোয়গী মীহুৎ য়াওনা পোল্লিং স্তেসনশিংগী ওইনা পাঙথোক্কনি। রেন্দমাইজ তৌরবা EVM/VVPATশিং অসি শকখঙলবা রাজনিতি দল/মীরেপ অদুদা পীরি।
iv. EVM অমসুং VVPAT কম্মিসন তৌবা- মীরেপকী লিস্ত অরোইবা ওইনা লেপ্লবা অমসুং EVM অমসুং VVPAT অনিরকশুবা ওইনা রেন্দমাইজ তৌরবা মতুংদা EVM অমসুং VVPAT কম্মিসন তৌবগী থবক পুম্বা মীরেপ/মখোয়গী মীহুৎ য়াওনা চত্থগনি। TV/মোনিতরসু VVPAT শিংদা মার্কা থোক্লকপদু মনুং মপান হেন্না ফাওনা উনবা মীরেপ/মখোয়গী মীহুৎশিংদা উননবা কম্মিসনিং হোলদা খিনগনি। EVM অমসুং VVPAT কম্মিসন (কেন্দিদেত সেত্তিং) তৌরবা মতুংদা, EVM অমসুং VVPAT খুদিংমক্তা, নোতা য়াওনা মীরেপ অমমমদা ভোত অমা থাদবগা লোইননা মোক পোল তৌগনি। মসিগী মথক্তা, খনগৎলবা EVM অমসুং VVPAT 5% দা ভোত 1000 গী মোক পোল তৌগনি। ইলেক্ত্রোনিক্কী ফল অসি পেপর কাউন্তকা লোইননা তেল্লী তৌই। মীরেপ/মখোয়গী মীহুৎশিংদা মেচিন 5% অসি খনবগী অয়াবা পীবদা নত্তনা মোক পোল তৌহনবগী অয়াবসু পীরি।
v. EVM অমসুং VVPAT পুথোক পুশিন্দা GPS ত্রেক্কিং তৌবা – কম্মিসন অসিনা রাজ্য/UT শিংগী চীফ ইলেক্তোরেল ওফিসরশিংদা EVM অমসুং VVPAT শিংগী এন্দ-তু-এন্দ মুবমেন্ত তৌনবা অমসুং EVM অমসুং VVPAT পুরিবা গারীশিংদা ত্রেক্কিং সিস্তেম তঙাইফদনা হাপ্পগা লোইননা মতম চুপ্পদা য়েংশিন্নবা খঙহল্লি।
vi. মীখল নুমিৎতা মোক পোল –
a. মীখলগী নুমিত্তা, তশেংবা ভোত থাদবা হৌদ্রিঙৈ মিনিত 90 গী মমাংদা, মোক পোল অমা য়ামদ্রবদা পোল্লিং স্তেসন খুদিংমক্তা নোতা য়াওনা থাদরিবা ভোত অদু তাই খঙনবগীদমক মীরেপ অদুগী পোল্লিং এজেন্তশিং য়াওনা ভোত 50 থাদদুনা মোক পোল তৌগনি অমসুং কন্ত্রোল য়ুনিতকী ইলেক্ত্রোনিক্কী ফল অমসুং VVPAT স্লিপ কাউন্তশিং অসি তেলী তৌগনি অমসুং মখোয়দা উৎকনি। মোক পোল মায় পাক্না চত্থবগী সর্তিফিকেত অমা প্রিসাইদিং ওফিসরনা প্রিসাইদিং ওফিসরগী রিপোর্ততা পীগনি।
b. মোক পোলগী থৌওং হেক লোইবগা, কন্ত্রোল য়ুনিত (CU) দা য়াওরিবা CLEAR বত্তন অসি নমদুনা মোক পোলগী দেতা অদু মুত্থৎকনি অমসুং পোল্লিং স্তেসনশিংদা পোল্লিং এজেন্ত লৈরিঙৈ মতমদা CU দা ভোতকী রেকোর্দ অমত্তা লৈত্রে হায়বদু উৎকনি। প্রিসাইদিং ওফিসরনা মোক পোল স্লিপ খুদিংমক VVPAT স্লিপতগী লৌথোক্কনি অমসুং "মোক পোল স্লিপ" হায়না স্তাম্প তৌগনি অমসুং সিল তৌরবা অমুবা ইনভেলপতা তশেংবা মীখল পাঙথোক্ত্রিঙৈ মমাংদা তোখাইনা থমগনি।
c. মোক পোলগী মতুংদা, EVM অমসুং VVPAT শিং অসি পোল্লিং এজেন্তশিং লৈরিঙৈদা সিল তৌগনি অমসুং পোল্লিং এজেন্তশিংগী খুৎয়েকশিং অদু সিলদা ভোত থাদবা হৌদ্রিঙৈদা লৌগনি।
vii. ভোত থাদবা নুমিৎ অমসুং ভোত থাদরবা EVM অমসুং VVPAT স্ত্রোং রুমদা থম্বা-
a. ভোত থাদবা লোইরবা মতুংদা, প্রিসাইদিং ওফিসরনা EVM গী কন্ত্রোল য়ুনিতকী "CLOSE" বত্তন্দা নমগনি, মসিনা মখা তানা ভোত থাদবা য়াররোই হায়বা তাক্কনি। EVM অমসুং VVPAT শিং অসি মরী লৈনবা পুনবা খাওদা পোল্লিং এজেন্তশিং লৈরিঙৈদা সিল তৌগনি অমসুং পোল্লিং এজেন্তশিংগী খুৎয়েক সিলশিং অসিদা লৌগনি।
b. ভোত থাদবা নুমিত্তা অপুনবা থাদখিবা ভোত মশীং য়াওবা, সিল (অখন্নবা মশীং), মীখলদা শীজিন্নখিবা EVM অমসুং VVPATকী সেরিএল নম্বর য়াওবা ফোর্ম-17C অসি মীরেপ অদুগী পোল্লিং এজেন্তশিংদা পীগনি।
c. ভোত থাদখ্রবা EVM অমসুং VVPATশিং অসি মীরেপ/মখোয়গী মীহুৎশিং য়াওনা ভিদিওগ্রাফী লৌবগা লোইননা দবল লোক সিস্তেমদা থম্নবগীদমক স্ত্রোং রুমদা এস্কোর্ত তৌদুনা পুশিনগনি। মীরেপ/পোল্লিং এজেন্তশিংবু পোল্লিং স্তেসনদগীনা রিসেপ্সন সেন্তর ফাওবদা স্ত্রোং রুমদা পুনবগীদমক EVM অমসুং VVPAT পুরিবা গারীশিং ইন্নবগী অয়াবা পীরি।
d. মীরেপ নৎত্রগা মখোয়গী মীহুৎশিংনা স্ত্রোং রুমগী মমাংদা কেম্প তৌবা য়াগনি। স্ত্রোং রুমশিং অসি মলতিলেয়রদা CCTV কভরেজকা লোইননা 24X7 ঙাক শেন্দুনা থম্মি।
viii. কাউন্তিং সেন্তরশিংদা ভো মশীং থীবা-
a. ভোৎ মশীং থীবা নুমিত্তা, স্ত্রোং রুম অসি মীরেপ, মখোয়গী অয়াবা ফংলবা মীহুৎ, RO/ARO অমসুং ECI ওবজর্বরগা লোইননা ভিদিওগ্রাফীগী মখাদা হাংদোক্কনি।
b. ভোত থাদরবা EVMগী কন্ত্রোল য়ুনিৎশিং খক্তমক কাউন্তিং CCTV কভরেজগী মখাদা অমসুং মীরেপ/মখোয়গী এজেন্তশিংগা লোইননা হোলদা পুশিনগনি।
c. রাউন্দ-ৱাইস CU শিংসু স্ত্রোং রুমদগী তৎপা য়াওদনা CCTV কভরেজ পীদুনা কাউন্তিং তেবলদা পুরক্কনি।
d. ভোত মশীং থীবা নুমিত্তা, কন্ত্রোল য়ুনিতশিংদগী ফল লৌদ্রিঙৈ মমাংদা, সিলশিং অসি ভেরিফাই তৌগনি অমসুং CUগী অখন্নবা সেরিএল নম্বর অদু মীরেপনা থম্লিবা কাউন্তিং এজেন্তশিংগী মমাংদা তেলী তৌগনি।
e. ভোত মশীং থীবা নুমিত্তা, কাউন্তিং এজেন্তশিংনা থাদখ্রবা ভোত মশীং CU দা উৎলিবা অদু ফোর্ম-17C গা লোইননা ভেরিফাই তৌবা য়াগনি। মীরেপ মীরেপকী থাদখ্রবা ভোত মশীং অসি ফোর্ম 17C গী পার্ত II দা রেকোর্দ তৌই অমসুং কাউন্তিং এজেন্তশিংগী খুৎয়েকসু মতুং তাবদা লৌগনি।
f. EVM অমসুং VVPAT শিং অসি মীরেপ/মখোয়গী মীহুৎশিং য়াওনা মীখলগী পেতিসন মতম লোইদ্রিবা ফাওবা স্ত্রোং রুমদা থমগনি।
ix. VVPAT পেপর স্লিপ তঙাইফদনা ভেরিফিকেসন তৌবা – ইকাইখুম্নজরিবা সুপ্রিম কোর্ত ওব ইন্দিয়াগী তাং 8 এপ্রিল 2019 গী ওর্দরগী মখা তারকপা ওইনা, কম্মিসন অসিনা রাজ্য/UT অদুগী পার্লিয়ামেন্তরী কন্সতিত্যুএন্সী অদুগী এসেমব্লী কন্সতিত্যুএন্সী/সেগমেন্ত অমমমগী রেন্দম ওইনা খল্লবা পোল্লিং স্তেসন মঙাগী (5) গী VVPAT স্লিপ মশীং অদু রিতর্নিং ওফিসরনা মীরেপ/মখোয়গী কাউন্তিং এজেন্ত অমসুং ECI ওবজর্বর য়াওনা লোত লৌখৎতুনা কন্ত্রোল য়ুনিত্তগী ফংলিবা ফল অদু ভেরিফিকেসন তৌনবগীদমক তঙাইফদনা থীগনি। এসেমব্লী কন্সতিত্যুএন্সী/সেগমেন্ত অমমমগী রেন্দম ওইনা খল্লবা পোল্লিং স্তেসন মঙাগী (5) গী VVPAT স্লিপ মশীং থীবগী থবক অসি কন্দক্ত ওব ইলেক্সন রুল, 1961 গী রুল 56(D) গী প্রোভিজনগী মথক্তা পাঙথোক্কনি।
x. EVM, VVPAT অমসুং পোস্তেল বেল্লোত্তা নন ওব দি অবব (নোতা): মহৌশাগুম, ইলেক্তরশিংদা 'নন ওব দি অবব'কী ওপসন অসি পীগনি, BU শিংদা, অরোইবা কেন্দিদেতকী হেক মখাদা, নোতা ওপসনগী নম্ফম অমা য়াওগনি, মসিনা য়াওরিবা মীরেপশিং অদুদগী অমত্তা পামদবা মতমদা নোতাদা নমদুনা ভোত থাদবা য়াগনি। মসিগা মান্ননা, পোস্তেল বেল্লোত পেপরশিংদা অরোইবা মীরেপ অদুগী মখাদা নোতা পেনেল লৈগনি। মখাদা পীরিবা নোতাগী সিম্বোল অসি নোতা পেনেলগী মপাদা য়েক্কনি।
SVEEP গী শরুক অমা ওইনা, হায়রিবা ওপসন অসি ইলেক্তর অমসুং স্তেকহোল্দরশিংদা খঙহন্নবগীদমক ভাপ তাহন্নবা থৌরমশিংসু শিল্লি।
xi. EVM বেল্লোত পেপরশিংদা মীরেপকী ফোতোগ্রাফঃ ইলেক্তরশিংদা মীরেপশিংবু মশক খঙবা ঙম্নবগীদমক, ECI না EVM (বেল্লোত য়ুনিত) অমসুং পোস্তেল বেল্লোত্তা উৎনবগীদমক বেল্লোত পেপরদা মীরেপকী ফোতোগ্রাফশিং নম্নবগী প্রোভিজন অমা হাপচিন্নবা অহেনবা থৌরাং পায়খৎখ্রে। মসিনা চপ মান্নবা কন্সতিত্যুএন্সী অমদা চপ মান্নবা নৎত্রগা হাইরপ মান্নবা মিংদা মীরেপ চোংথোক্লকপা মতমদা ভোতরশিংদা চমম্নবা কোকহনগনি। মসিগীদমক মীরেপশিংনা রিতর্নিং ওফিসরদা কম্মিসন্না পীবা স্পেসিফিকেসনগী মতুং ইন্না মখোয়গী নৌনা কাপ্পা স্তাম্প সাইজ ফোতোগ্রাপ থাজিনগনি।
54. পোল্লিং পার্সনেল থাবা, রেন্দমাইজেসন অমসুং মখোয়গী ভোতিং ফেসিলিতীশিং:
1. পোল্লিং পার্তিশিংদা স্পেসিএল রেন্দমাইজেসন IT এপ্লিকেসনগী খুত্থাংদা রেন্দম ওইনা পাউ পীগনি।
2. মীখলগী নুমিত্তা পোল্লিং স্তেসনশিংদা থাগদবা পুলিস পার্সনেল অমসুং হোম গার্দশিংগীসু রেন্দমাইজেসন তৌগনি।
3. মখোয়না ভোতর ওইনা মিং চল্লিবা পোল্লিং স্তেসনশিংদা ভোত থাদবা ফংদ্রবা ইলেক্সন দ্যুতী তৌগদবা মীওই খুদিংমক EDC নৎত্রগা পোস্তেল বেল্লোতকী খুদোংচাবা পীগনি।
4. করিগুম্বা, মখোয়না ভোতর ওইনা মিং চল্লিবা কন্সতিত্যুএন্সী অদুদা ইলেক্সন দ্যুতী তাবা তারবদি, মখোয়না দ্যুতি তারিবা পোল্লিং স্তেসন অদুদা ভোত থাদবা য়ানবগীদমক EDC লৌবা য়াগনি।
55. পোল্লিং পার্সনেলশিংগী ভোতরগী ফেসিলিতেসন সেন্তর –
কন্দক্ত ওব ইলেক্সন রুল 1961 দা য়াওরিবা অনৌবা রুল 18A গী মতুং ইন্না, হৌজিক্তি ইলেক্সন দ্যুতীদা লৈরিবা ভোতর অমনা মহাক্কী পোস্তেল বেল্লোত ফংগনি, মহাক্কী ভোত অদু থাদগনি অমসুং হায়রিবদুমক রিতর্নিং ওফিসরনা লিংখৎলিবা ফেসিলিতেসন সেন্তরদা অমুক হন্না পীগনি। মরম অসিনা, এক্সতেন্ত রুল পোজিসন য়েংলগা, ভোতর অদুনা মিং চল্লিবা কন্সতিত্যুএন্সী অদুদা ইলেক্সন দ্যুতী তারিবা ভোতর খুদিংমকনা মখোয়গী ভোত অদু ফেসিলিতেসন সেন্তরদা থাদবা য়াগনি অমসুং অতোপ্পা মওং অমত্তা য়ারোই। মখোয়না ফোর্ম 13 A দা গ্রেপ A নৎত্রগা B ওফিসর নৎত্রগা পোল্লিং স্তেসন অদুগী ইলেক্সন দ্যুতী তারিবা প্রিসাইদিং ওফিসর লৈবগা লোইননা এতেস্ত তৌরবা খুৎয়েক য়াওবগা লোইননা দিক্লারেসন খুৎয়েক পীগনি।
56. পোল্লিং পার্সনেলশিংগী রিন্যুমরেসন হেনগৎপা-
গ্রাউন্দদা লৈরিবা পোল্লিং পার্তিশিংনা গ্রি অমসুং রজিলিএন্সকী ইপিতোমনি। গনতন্ত্রগী থৱাই হাপকদবা মখোয়গী অচেৎপা ফিরেপনা মীপুম খুদিংমক্কী ইথিল পীগনি। মখা তানা, পোল্লিং তিমশিং অসিনা ভোতর অমত্তা চিত্থদনবা হোৎনবদা থেংনরিবা অরুবা খোঙচৎশিং অসিগীদমক য়েংদুনা ECI না নুমিৎ হুম্নি নৎত্রগা হেন্না মাংজৌননা অরাপ্পা মফম অমসুং অরুবা মফমদা লৈবা পোল্লিং স্তেসনশিং য়ৌনবা ইলেক্সন দ্যুতী চৎলিবা পোল্লিং ওফিসিএলশিংগী রিন্যুমরেসন অসি শরুক অনি হেনগৎহনখ্রে। হৌজিক ফাওবদা, পোল্লিং ওফিসিএলশিংগী রিন্যুমরেসন অসি পোল্লিং পার্সনেল খুদিংমক্কী ওইনা চাং মান্নরি।
57. ওফিসিএলশিংগী কন্দক্তঃ
কম্মিসন অসিনা মীখল পাঙথোকপদা চৎলিবা ওফিসিএল খুদিংমকপু মখোয়গী থৌদাং মীচং মীখাই নাইদনা অকিবা য়াওদনা পাঙথোক্কনি হায়না আশা তৌরি। মখোয়না কম্মিসনগী মহুৎ শিনগদৌরিবনি অমসুং কন্ত্রোল, সুপর্ভিজন অমসুং দিসিপ্লিন ঙাক্কদবনি। মীখলগা মরী লৈনবা থৌদাং অমসুং থবকশিং শিন্নরিবা লৈঙাক্কী ওফিসিএল খুদিংমক্কী কন্দক্ত অসি কম্মিসন্না য়েংশিনগনি অমসুং হীরম অমহেক্তদা হন্থনা থবক তৌবা ওফিসিএলশিংগী মাইয়োক্তা থবক লৌখৎকনি।
58. মীখলগী মেনেজমেন্তা শীজিন্নরিবা IT এপ্লিকেসনশিং-
কম্মিসন অসিনা IT এপ্লিকেসন শীজিন্নবগী চাং হেনগৎহল্লি, মসিনা মীয়াম শরুক য়াবা অমসুং মনুং মপান ফাওনা উবা হেনগৎহল্লি।
1. মীয়াম্না মোদেল কোদ ওব কন্দক্ত থুগাইবদা ফিল তৌনবা cVIGIL এপঃ cVIGIL না মোদেল কোদ ওব কন্দক্ত/এক্সপেন্দিচর ভাইওলেসনগী মতমগা লোইননা পীবা প্রমান অসিনা মীয়াম্না ফোতো নতত্রগা ভিদিও অমা স্মার্তফোন অমদগী কাপতুনা থাগৎপা য়াহল্লি। এপ্লিকেসন অসি GIS তেক্নোলোজীদা য়ুম্ফম ওই অমসুং ওতো লোকেসনগী ফিচর অসিনা থৌদোক থোকফমদা ফ্লাইং স্ক্বাদশিংনা মফম খঙদোক্তুনা অচুম্বা ঈ পাউ লৌবগা লোইননা থবক লৌখৎপা য়াহল্লি। হায়রিবা এপ অসিনা ওথোরিতীশিংনা খোঙজেল য়াঙনা থবক লৌখৎপগী খুদোংচাবা পীরি অমসুং য়ুজর স্তেতস রিপোর্ত মিনিত 100 গী মনুংদা পীবা ঙমহল্লি। এপ্লিকেসন অসি গুগল প্লে স্তোর অমসুং এপল এপ স্তোরদা ফংই।
2. সুবিধা পোর্তেলঃ হায়রিবা পোর্তেল অসিনা মীরেপ/রাজনিতি দলশিংদা ওনলাইন নোমিনেসন, মখাদা পীরিবা পর্মিসনশিংগী তোঙান তোঙানবা খুদোংচাবশিং পীরি-
1. মীরেপঈ ওনলাইন নোমিনেসনঃ নোমিনেসন ফাইল তৌবা য়ানবগীদমক, ইলেক্সন কম্মিসন্না নোমিনেসন অমসুং এফিদেবিত ফাইল তৌনবগীদমক ওনলাইন পোর্তেল অমা হাংদোকখ্রে। মীরেপশিংনা মখোয়গী একাউন্ত হাংনবা, নোনেসন ফোর্ম মেন্নবা, সেক্যুরিতী এমাউন্ত দিপোজিত তৌনবা, মতমগী স্লোত লৈবা লৈতবা য়েংনবা অমসুং রিতর্নিং ওফিসর উননবা মতম চুননা লেপনবগীদমক https://suvidha.eci.gov.in/ দা চঙবা য়াগনি। এপ্লিকেসন অসি ওনলাইন পোর্তেলদগী মেনশিনখিবা তারবদি, মীরেপ অদুনা নোতারাইজ তৌনবা প্রিন্তআউত লৌথোক্কদবদা ঙাইরে অমসুং মরী লৈনবা চে চাংগা লোইননা রিতর্নিং ওফিসরগা থেংনদুনা এপ্লিকেসন থাজনগনি। ওনলাইন নোমিনেসনগী খুদোংচাবা অসি ফাইল তৌবদা লাইনবা অমসুং চুম্না ফাইল তৌনবগী ওপসনেল ফেসিলিতী অমনি। আইনগী মখাদা লৈরিবা ওফ্লাইন ওইনা থাজিনবগী থবকসু অদুমক তৌগনি।
2. কেন্দিদেত পার্মিসন মোদ্যুলঃ পার্মিসন মোদ্যুল অসিনা মীরেপ, রাজনিতী দল নৎত্রগা মীরেপকী মীহুৎ অমহেক্তনা উননবা, রেলী, লাউদস্পীকর, তেম্পররি ওফিস অমসুং অতৈ কয়া সুবিধা পোর্তেল https://suvidha.eci.gov.in/ গী খুত্থাংদা ওনলাইন্দা এপ্লাই তৌবা য়াগনি। মীরেপ অদুনা মখোয়গী এপ্লিকেসনগী স্তেতস অদু হায়রিবা পোর্তেল অসিদা ত্রেক তৌবা য়াগনি।
3. কেন্দিদেত এপঃ সুবিধাঃ কোবিদ-19 গী য়েংদুনা, কম্মিসননা মীফম অমসুং রেলীগী মীয়াম তিনগদবা মফম পীবসি সুবিধা এপ শীজিন্নদুনা য়ারিবা মখৈ পাঙথোক্কনি। এপ্লিকেসন অসি মীরেপ/রাজনিতি দল/এজেন্তশিংনা মীখল মনুংদা দাউনলোদ তৌনবা অমসুং নোমিনেসন অমসুং পার্মিসন স্তেতস ত্রেক তৌবা য়ানবগীদমক গুগল প্লে স্তোরদগী ফংগনি।
ix. VVPAT পেপর স্লিপ তঙাইফদনা ভেরিফিকেসন তৌবা – ইকাইখুম্নজরিবা সুপ্রিম কোর্ত ওব ইন্দিয়াগী তাং 8 এপ্রিল 2019 গী ওর্দরগী মখা তারকপা ওইনা, কম্মিসন অসিনা রাজ্য/UT অদুগী পার্লিয়ামেন্তরী কন্সতিত্যুএন্সী অদুগী এসেমব্লী কন্সতিত্যুএন্সী/সেগমেন্ত অমমমগী রেন্দম ওইনা খল্লবা পোল্লিং স্তেসন মঙাগী (5) গী VVPAT স্লিপ মশীং অদু রিতর্নিং ওফিসরনা মীরেপ/মখোয়গী কাউন্তিং এজেন্ত অমসুং ECI ওবজর্বর য়াওনা লোত লৌখৎতুনা কন্ত্রোল য়ুনিত্তগী ফংলিবা ফল অদু ভেরিফিকেসন তৌনবগীদমক তঙাইফদনা থীগনি। এসেমব্লী কন্সতিত্যুএন্সী/সেগমেন্ত অমমমগী রেন্দম ওইনা খল্লবা পোল্লিং স্তেসন মঙাগী (5) গী VVPAT স্লিপ মশীং থীবগী থবক অসি কন্দক্ত ওব ইলেক্সন রুল, 1961 গী রুল 56(D) গী প্রোভিজনগী মথক্তা পাঙথোক্কনি।
x. EVM, VVPAT অমসুং পোস্তেল বেল্লোত্তা নন ওব দি অবব (নোতা): মহৌশাগুম, ইলেক্তরশিংদা 'নন ওব দি অবব'কী ওপসন অসি পীগনি, BU শিংদা, অরোইবা কেন্দিদেতকী হেক মখাদা, নোতা ওপসনগী নম্ফম অমা য়াওগনি, মসিনা য়াওরিবা মীরেপশিং অদুদগী অমত্তা পামদবা মতমদা নোতাদা নমদুনা ভোত থাদবা য়াগনি। মসিগা মান্ননা, পোস্তেল বেল্লোত পেপরশিংদা অরোইবা মীরেপ অদুগী মখাদা নোতা পেনেল লৈগনি। মখাদা পীরিবা নোতাগী সিম্বোল অসি নোতা পেনেলগী মপাদা য়েক্কনি।
SVEEP গী শরুক অমা ওইনা, হায়রিবা ওপসন অসি ইলেক্তর অমসুং স্তেকহোল্দরশিংদা খঙহন্নবগীদমক ভাপ তাহন্নবা থৌরমশিংসু শিল্লি।
xi. EVM বেল্লোত পেপরশিংদা মীরেপকী ফোতোগ্রাফঃ ইলেক্তরশিংদা মীরেপশিংবু মশক খঙবা ঙম্নবগীদমক, ECI না EVM (বেল্লোত য়ুনিত) অমসুং পোস্তেল বেল্লোত্তা উৎনবগীদমক বেল্লোত পেপরদা মীরেপকী ফোতোগ্রাফশিং নম্নবগী প্রোভিজন অমা হাপচিন্নবা অহেনবা থৌরাং পায়খৎখ্রে। মসিনা চপ মান্নবা কন্সতিত্যুএন্সী অমদা চপ মান্নবা নৎত্রগা হাইরপ মান্নবা মিংদা মীরেপ চোংথোক্লকপা মতমদা ভোতরশিংদা চমম্নবা কোকহনগনি। মসিগীদমক মীরেপশিংনা রিতর্নিং ওফিসরদা কম্মিসন্না পীবা স্পেসিফিকেসনগী মতুং ইন্না মখোয়গী নৌনা কাপ্পা স্তাম্প সাইজ ফোতোগ্রাপ থাজিনগনি।
54. পোল্লিং পার্সনেল থাবা, রেন্দমাইজেসন অমসুং মখোয়গী ভোতিং ফেসিলিতীশিং:
1. পোল্লিং পার্তিশিংদা স্পেসিএল রেন্দমাইজেসন IT এপ্লিকেসনগী খুত্থাংদা রেন্দম ওইনা পাউ পীগনি।
2. মীখলগী নুমিত্তা পোল্লিং স্তেসনশিংদা থাগদবা পুলিস পার্সনেল অমসুং হোম গার্দশিংগীসু রেন্দমাইজেসন তৌগনি।
3. মখোয়না ভোতর ওইনা মিং চল্লিবা পোল্লিং স্তেসনশিংদা ভোত থাদবা ফংদ্রবা ইলেক্সন দ্যুতী তৌগদবা মীওই খুদিংমক EDC নৎত্রগা পোস্তেল বেল্লোতকী খুদোংচাবা পীগনি।
• viii. করিগুম্বা, মখোয়না ভোতর ওইনা মিং চল্লিবা কন্সতিত্যুএন্সী অদুদা ইলেক্সন দ্যুতী তাবা তারবদি, মখোয়না দ্যুতি তারিবা পোল্লিং স্তেসন অদুদা ভোত থাদবা য়ানবগীদমক EDC লৌবা য়াগনি।
55. পোল্লিং পার্সনেলশিংগী ভোতরগী ফেসিলিতেসন সেন্তর –
কন্দক্ত ওব ইলেক্সন রুল 1961 দা য়াওরিবা অনৌবা রুল 18A গী মতুং ইন্না, হৌজিক্তি ইলেক্সন দ্যুতীদা লৈরিবা ভোতর অমনা মহাক্কী পোস্তেল বেল্লোত ফংগনি, মহাক্কী ভোত অদু থাদগনি অমসুং হায়রিবদুমক রিতর্নিং ওফিসরনা লিংখৎলিবা ফেসিলিতেসন সেন্তরদা অমুক হন্না পীগনি। মরম অসিনা, এক্সতেন্ত রুল পোজিসন য়েংলগা, ভোতর অদুনা মিং চল্লিবা কন্সতিত্যুএন্সী অদুদা ইলেক্সন দ্যুতী তারিবা ভোতর খুদিংমকনা মখোয়গী ভোত অদু ফেসিলিতেসন সেন্তরদা থাদবা য়াগনি অমসুং অতোপ্পা মওং অমত্তা য়ারোই। মখোয়না ফোর্ম 13 A দা গ্রেপ A নৎত্রগা B ওফিসর নৎত্রগা পোল্লিং স্তেসন অদুগী ইলেক্সন দ্যুতী তারিবা প্রিসাইদিং ওফিসর লৈবগা লোইননা এতেস্ত তৌরবা খুৎয়েক য়াওবগা লোইননা দিক্লারেসন খুৎয়েক পীগনি।
56. পোল্লিং পার্সনেলশিংগী রিন্যুমরেসন হেনগৎপা-
গ্রাউন্দদা লৈরিবা পোল্লিং পার্তিশিংনা গ্রি অমসুং রজিলিএন্সকী ইপিতোমনি। গনতন্ত্রগী থৱাই হাপকদবা মখোয়গী অচেৎপা ফিরেপনা মীপুম খুদিংমক্কী ইথিল পীগনি। মখা তানা, পোল্লিং তিমশিং অসিনা ভোতর অমত্তা চিত্থদনবা হোৎনবদা থেংনরিবা অরুবা খোঙচৎশিং অসিগীদমক য়েংদুনা ECI না নুমিৎ হুম্নি নৎত্রগা হেন্না মাংজৌননা অরাপ্পা মফম অমসুং অরুবা মফমদা লৈবা পোল্লিং স্তেসনশিং য়ৌনবা ইলেক্সন দ্যুতী চৎলিবা পোল্লিং ওফিসিএলশিংগী রিন্যুমরেসন অসি শরুক অনি হেনগৎহনখ্রে। হৌজিক ফাওবদা, পোল্লিং ওফিসিএলশিংগী রিন্যুমরেসন অসি পোল্লিং পার্সনেল খুদিংমক্কী ওইনা চাং মান্নরি।
57. ওফিসিএলশিংগী কন্দক্তঃ
কম্মিসন অসিনা মীখল পাঙথোকপদা চৎলিবা ওফিসিএল খুদিংমকপু মখোয়গী থৌদাং মীচং মীখাই নাইদনা অকিবা য়াওদনা পাঙথোক্কনি হায়না আশা তৌরি। মখোয়না কম্মিসনগী মহুৎ শিনগদৌরিবনি অমসুং কন্ত্রোল, সুপর্ভিজন অমসুং দিসিপ্লিন ঙাক্কদবনি। মীখলগা মরী লৈনবা থৌদাং অমসুং থবকশিং শিন্নরিবা লৈঙাক্কী ওফিসিএল খুদিংমক্কী কন্দক্ত অসি কম্মিসন্না য়েংশিনগনি অমসুং হীরম অমহেক্তদা হন্থনা থবক তৌবা ওফিসিএলশিংগী মাইয়োক্তা থবক লৌখৎকনি।
58. মীখলগী মেনেজমেন্তা শীজিন্নরিবা IT এপ্লিকেসনশিং-
কম্মিসন অসিনা IT এপ্লিকেসন শীজিন্নবগী চাং হেনগৎহল্লি, মসিনা মীয়াম শরুক য়াবা অমসুং মনুং মপান ফাওনা উবা হেনগৎহল্লি।
1. মীয়াম্না মোদেল কোদ ওব কন্দক্ত থুগাইবদা ফিল তৌনবা cVIGIL এপঃ cVIGIL না মোদেল কোদ ওব কন্দক্ত/এক্সপেন্দিচর ভাইওলেসনগী মতমগা লোইননা পীবা প্রমান অসিনা মীয়াম্না ফোতো নতত্রগা ভিদিও অমা স্মার্তফোন অমদগী কাপতুনা থাগৎপা য়াহল্লি। এপ্লিকেসন অসি GIS তেক্নোলোজীদা য়ুম্ফম ওই অমসুং ওতো লোকেসনগী ফিচর অসিনা থৌদোক থোকফমদা ফ্লাইং স্ক্বাদশিংনা মফম খঙদোক্তুনা অচুম্বা ঈ পাউ লৌবগা লোইননা থবক লৌখৎপা য়াহল্লি। হায়রিবা এপ অসিনা ওথোরিতীশিংনা খোঙজেল য়াঙনা থবক লৌখৎপগী খুদোংচাবা পীরি অমসুং য়ুজর স্তেতস রিপোর্ত মিনিত 100 গী মনুংদা পীবা ঙমহল্লি। এপ্লিকেসন অসি গুগল প্লে স্তোর অমসুং এপল এপ স্তোরদা ফংই।
2. সুবিধা পোর্তেলঃ হায়রিবা পোর্তেল অসিনা মীরেপ/রাজনিতি দলশিংদা ওনলাইন নোমিনেসন, মখাদা পীরিবা পর্মিসনশিংগী তোঙান তোঙানবা খুদোংচাবশিং পীরি-
1. মীরেপঈ ওনলাইন নোমিনেসনঃ নোমিনেসন ফাইল তৌবা য়ানবগীদমক, ইলেক্সন কম্মিসন্না নোমিনেসন অমসুং এফিদেবিত ফাইল তৌনবগীদমক ওনলাইন পোর্তেল অমা হাংদোকখ্রে। মীরেপশিংনা মখোয়গী একাউন্ত হাংনবা, নোনেসন ফোর্ম মেন্নবা, সেক্যুরিতী এমাউন্ত দিপোজিত তৌনবা, মতমগী স্লোত লৈবা লৈতবা য়েংনবা অমসুং রিতর্নিং ওফিসর উননবা মতম চুননা লেপনবগীদমক https://suvidha.eci.gov.in/ দা চঙবা য়াগনি। এপ্লিকেসন অসি ওনলাইন পোর্তেলদগী মেনশিনখিবা তারবদি, মীরেপ অদুনা নোতারাইজ তৌনবা প্রিন্তআউত লৌথোক্কদবদা ঙাইরে অমসুং মরী লৈনবা চে চাংগা লোইননা রিতর্নিং ওফিসরগা থেংনদুনা এপ্লিকেসন থাজনগনি। ওনলাইন নোমিনেসনগী খুদোংচাবা অসি ফাইল তৌবদা লাইনবা অমসুং চুম্না ফাইল তৌনবগী ওপসনেল ফেসিলিতী অমনি। আইনগী মখাদা লৈরিবা ওফ্লাইন ওইনা থাজিনবগী থবকসু অদুমক তৌগনি।
2. কেন্দিদেত পার্মিসন মোদ্যুলঃ পার্মিসন মোদ্যুল অসিনা মীরেপ, রাজনিতী দল নৎত্রগা মীরেপকী মীহুৎ অমহেক্তনা উননবা, রেলী, লাউদস্পীকর, তেম্পররি ওফিস অমসুং অতৈ কয়া সুবিধা পোর্তেল https://suvidha.eci.gov.in/ গী খুত্থাংদা ওনলাইন্দা এপ্লাই তৌবা য়াগনি। মীরেপ অদুনা মখোয়গী এপ্লিকেসনগী স্তেতস অদু হায়রিবা পোর্তেল অসিদা ত্রেক তৌবা য়াগনি।
3. কেন্দিদেত এপঃ সুবিধাঃ কোবিদ-19 গী য়েংদুনা, কম্মিসননা মীফম অমসুং রেলীগী মীয়াম তিনগদবা মফম পীবসি সুবিধা এপ শীজিন্নদুনা য়ারিবা মখৈ পাঙথোক্কনি। এপ্লিকেসন অসি মীরেপ/রাজনিতি দল/এজেন্তশিংনা মীখল মনুংদা দাউনলোদ তৌনবা অমসুং নোমিনেসন অমসুং পার্মিসন স্তেতস ত্রেক তৌবা য়ানবগীদমক গুগল প্লে স্তোরদগী ফংগনি।
1. BLO এপ: BLO এপ (হান্নদি গারুদা এপ হায়না খঙনরম্মি) অসি BLOশিংনা মখোয়গী থবকশিং দিজিতেল ওইনা পাঙথোক্নবগীদমক্তা অখন্নবা মোবাইল এপ অমনি। এপ্লিকেসন অসি গুগল প্লে স্তোর অমসুং এপল এপ স্তোর অনিমক্তা ফংই। মখাদা পীরিবশিং অসি BLO এপকী মরুওইবা ফিচরশিংনি:
• ফোর্মশিংগী চেকলিস্ত/ফিল্দ ভেরিফিকেসন
• AMF (এস্যুর্দ মিনিমম ফেসিলিতী)/EMF (এক্সতেন্দেদ মিনিমম ফেসিলিতী) খোমগৎপা
• পোল্লিং স্তেসনশিংগী GIS কো-ওর্দিনেৎশিং নম্বা
• পোল্লিং স্তেসনসিংগী ফোতোশিং অপদেৎ তৌবা
• ইলেক্তরশিংগী মহুৎ শিন্দুনা ফোর্ম পীশিনবা
• য়ুম য়ুমদা চৎতুনা ভেরিফিকেসন তৌবা
1. ERONET: ERONET অসি ফোর্ম 6/6A/7/8গা মরী লৈনবা প্রোসেসশিং হেন্দল তৌনবা লোল 14 অমসুং স্ক্রিপ্ত 11দা ফংবা ইলেক্তোরেল ওফিসিএলশিংগী ৱেব-বেজ সিস্তেম অমনি। মসিনা ফোর্মশিং প্রোসেসিং তৌবা, স্তেন্দর্দ দেতাবেজ স্কিম অমসুং ই-রোল প্রিন্তিংগী স্তেন্দর্দ তেমপ্লেৎ স্তেন্দর্দাইজ তৌই। ইলেক্তোরেল রোল মেনেজমেন্তকী প্রোসেস অসি ইলেক্তোরেল রেজিস্ত্রেসন, ইলেক্তোরেলশিংগী ফিল্দ ভেরিফিকেসন, ইলেক্তোরেল রেজিস্ত্রেসন ওফিসরশিংগীদমক দিসিজন সপোর্ত সিস্তেম অমসুং পাক চাউবা ইন্তিগ্রেতেদ ভেল্যু-এদেদ সর্ভিসশিং পীবদগী হৌদুনা ওতোমেসন তৌরি। রাজ্য 29 অমসুং UT 7না নেস্নেল লেভেলদা কম্মন ইনফ্রাস্ত্রকচর শিয়র তৌরি। UNPER (য়ুনিফাইদ নেস্নেল ফোতো ইলেক্তোরেল রোল) অসি ইলেক্তর করোর 94 হেনবগী দেতা লৈবা রাজ্য অমসুং UT পুম্নমক্কী কম্মন দেতাবেজ অমনি।
• xv. নেস্নেল গ্রীভান্স সর্ভিস পোর্তেল (NGSP): ইলেক্সন কম্মিসন্না নেস্নেল গ্রীভেন্স সর্ভিস পোর্তেল (NGSP) অমা শেমখ্রে। সিস্তেম অসি প্রজাশিং, ইলেক্তরশিং, পোলিতিকেল পার্তীশিং, কেন্দিদেৎশিং, মীদিয়া অমসুং নেস্নেল, স্তেত অমসুং দিস্ত্রিক্তকী থাক্তা লৈরিবা ইলেক্সন ওফিসিএলশিংগী কমপ্লেন্তশিং রিদ্রেস তৌবগী মথক্তা, মসিনা কম্মন ইন্তর্ফেস অমগী খুত্থাংদা সর্ভিসশিং ফংহন্নবা কম্মন ইন্তর্ফেস অমা ওইনা মথৌ তৌই। এপ্লিকেসন অসিনা ইলেক্সন ওফিসিএলশিংনা কমপ্লেন্তশিং য়েংশিন্নবা সিঙ্গল ইন্তর্ফেস অমা পীরি। ইলেক্তোরেল ওফিসর, দিস্ত্রিক্ত ইলেক্তোরেল ওফিসর, CEO অমসুং ECI ওফিসিএল পুম্নমক সিস্তেম অসিগী শরুক অমনি। অসুম্না, ইসুশিং অসি রেজিস্ত্রেসন তৌরবা মতুংদা মরী লৈনবা য়ুজর অদুদা হকথেংননা পীগনি। প্রজাশিংনা মসিগী সর্ভিস অসি https://voters.eci.gov.in দা শিজিন্নবা য়াগনি।
1. ইলেক্সন সিজর মেনেজমেন্ত সিস্তেম (ESMS): ইলেক্সন ইন্দ্যুসমেন্ত-ফ্রী ওইবা মীখলশিং পাঙথোক্নবা, ইলেক্সন কম্মিসন ওফ ইন্দিয়ানা ইলেক্সন সিজর মোনিতরিং সিস্তেম (ESMS) মোবাইল এপকী খুত্থাংদা মোনিতরিং প্রোসেস্তা তেক্নোলোজী এম্বেদেদ তৌখি, মসিনা সেন্ত্রেল অমসুং স্তেত এন্ফোর্সমেন্ত এজেন্সীশিংবু হেন্না ফবা কোওর্দিনেসন অমসুং ইন্তেলিজেন্স শিয়রিংগীদমক পুন্না পুন্সিন্নবা ঙম্নবা কেতেলিস্ত অমা ওইরি। ESMS মোবাইল এপ অসি ফিল্দদগী হকথেংননা ইন্তরসেপ্ত তৌখিবা/ লৌশিনখিবা পোৎলমশিং (শেল/ য়ু / দ্রগশিং/ মমল য়াম্লবা ধাতুশিং/ ফ্রীবিশিং/ অতৈ পোৎলমশিং) গী দেতা দিজিতেলাইজ তৌনবা শীজিন্নরি। মসিনা স্তেকহোল্দরশিংবু মথৌ তাবা ফোর্মেত্তা পাম্লিবা রিপোর্তশিং ওতোমেৎ তৌবা, এজেন্সীশিংনা দ্যুপ্লিএৎ দেতা এন্ত্রী তৌবা থীংবা অমসুং CEO লেভেলদা ফংলকপা দেতা নৈনবদা মতেং পাংগনি।
2. ইন্তিগ্রেতেদ ইলেক্সন এক্সপেন্দিচর মোনিতরিং সিস্তেম (IEMS): ইন্তিগ্রেতেদ ইলেক্সন এক্সপেন্দিচর মোনিতরিং সিস্তেম (IEMS) অসি য়ুজর ফ্রেন্দলী, সেক্যুর ওনলাইন প্লেতফোর্ম অমনি, মসিনা পোলিতিকেল পার্তীশিংদা কন্ত্রিব্যুসন রিপোর্ত (ফোর্ম 24A), চহিগী ওদিৎ একাউন্ত, মীখলগী তৌবা চাদিংগুম্বা প্রেস্ক্রাইব তৌরবা দোক্যুমেন্তশিং ওনলাইন ওইনা সবমিৎ তৌবা য়াহল্লি। IEMS কী মরুওইবা মওং-মতৌশিং মখাদা পীরি:
• ওনলাইন্দা কন্ত্রিব্যুসনগী লাকপা অমসুং পীশিল্লকপা অকুপ্পা মরোলশিং দিজিতাইজ তৌবা
• দদেশবোর্দতা রিএল-তাইম কমপ্লায়েন্স স্তেতস উৎপা
• দেতা ক্বালিতী হেনগৎহন্নবা মেন্দতরী ইনফো/ভেলিদেসনশিং/ভেরিফিকেস লৌবা
• এক্সেল ফোর্মেৎকী খুত্থাংদা দেতা থুনা অপলোদ তৌবা য়ানবা বল্ক ইম্পোর্ত ফীচর
• কমপ্লায়েন্স হেনগৎহন্নবা ইমেল/ SMS বেজ এলর্তশিং / একনোলেজমেন্ত
· আধার বেজ ই-সাইন
1. ইলেক্সন প্লান্নিং পোর্তেল: ইলেক্সন প্লান্নিং পোর্তেল অসি ইলেক্সন মেনেজমেন্ত প্রোসেস্তা দিজিতেল প্লেৎফোর্ম অমা পীনবা ইলেক্সন কম্মিসন ওফ ইন্দিয়ানা লৌখৎপা অনৌবা খোঙথাং অমনি। পোর্তেল অসিদা রাজ্য অমসুং UT পুম্নমক্কী CEOশিং, প্লান্নিং দিভিজন অমসুং ECI গী জোনেল দিভিজনশিং এক্সেস তৌবা য়াগনি। পোর্তেল অসিদা ভেকেন্সী মেনেজমেন্ত, বাই-ইলেক্সন, ইলেক্সন সেদ্যুল, হোলীদে মেনেজমেন্ত, সেক্যুরিতী মেনেজমেন্ত অসিনচিংবা মরী লৈনবা মরু ওইবা হিরম পুম্নমক কোনশিল্লিবা মখল কয়াগী ফিচরশিং য়াওরি। এপ্লিকেসন অসিদা CEOশিং অমসুং ECI য়ুজরশিংদা ইলেক্তোরেল দেতাগী ক্বিক স্নেপশোৎ অমা পীরিবা মতিক চা না ই-পাউ পীরিবা দেশবোর্দ অমা য়াওরি। এপ্লিকেসন অসিনা CEOশিংদা মখোয়গী স্তেত অমসুং পার্লিয়ামেন্তরী প্লানরগী প্লান অমসুং ওভরদ্যু এক্তিবিতীশিংগী মতাংদা খঙহন্নবা ওতো-এলর্ত অলগোরিথম অমা শিজিন্নৈ। ECI য়ুজরনা রাজ্যগী ওফিসিএলশিংগা SMS অমসুং মেইলগী খুত্থাংদা পোর্তেল অসি শিজিন্নদুনা পাউ ফাওনবসু য়াই।
2. মেদিয়া ভৌচর ওনলাইন (https://timevoucher.eci.gov.in): ইলেক্সন কম্মিসন ওফ ইন্দিয়াগী "গো গ্রীন" ইনিসিএতিব অসি অকোয়বগী ফিভমদা হেন্না থৌদাং লৌবা অমসুং ইফিসিএন্ত ইলেক্সন সিস্তেম অমগী মায়কৈদা পাইখৎপা শীংথানিংঙাই ওইবা খোঙথাং অমনি। দিজিতেল ভৌচর শিজিন্নদুনা, কম্মিসন্না সস্তেনেবিলিতী, কোস্ত-ইফেক্তিবিতী, অমসুং মোদর্নাইজেসনগীদমক মাগী অচেৎপা ফিরেপ অদু উৎলি। মসিগী খোঙথাং অসিনা অকোইবগী ফিভমদা কান্নবা পীবতা নত্তনা ইলেক্তোরেল প্রোসেস্তা শরুক য়াবা পোলিতিকেল পার্তিশিংগী এক্সপরিয়েন্সসু হেনগৎহল্লি। মসিনা অতোপ্পা সরকারগী বোদীশিং অমসুং ওর্গনাইজেসনশিংদা মতৌ তম্নবগীদমক অফবা খুদম অমা পীরি। মসিনা য়াম্না থুনা হোংলক্লিবা মালেম অসিদা দিজিতেল সোলুসনশিং অমসুং ইকো-ফ্রেন্দলি প্রেক্তিসশিং শিজিন্নবগী মরুওইবা অদু উৎলি।
3. ওবজর্ভর পোর্তেল: ওবজর্ভর পোর্তেল অসি ওবজর্ভর মখল খুদিংমক্কী, হায়বদি জেনরেল ওবজর্ভর, পুলিস ওবজর্ভর অমসুং এক্সপেন্দিচর ওবজর্ভরশিংগী দেতা মেনেজমেন্তকীদমক লৈরিবা ওনলাইন পোর্তেল অমনি। ওবজর্ভরগী দিপ্লোইমেন্ত সেদ্যুল, রিপোর্ত সবমিৎ তৌবা অমসুং অতোপ্পা থবক থৌরম কয়া অমা পোর্তেল অসিগী মতেংগা লোয়ননা লোইশিনগনি। ওবজর্ভরশিংনা রিপোর্তশিং হাপচিনবা অমসুং সবমিৎ তৌবা, কম্মিসনদগী নোতিফিকেসন, মথৌ তাবা দোকুমেন্ত পুম্নমক দাউনলোদ তৌবা অসিগুম্বা খুদোংচাবশিং অমসুং অতোপ্পা মখল কয়াগী খুদোংচাবশিং ফংলি। ৱেব পোর্তেলগা মান্ননা, ৱেব এপ্লিকেসনদা ফংলিবা ফিচর পুম্নমক য়াওবা মোবাইল এপ্লিকেসন অমসু ফংলি।
1. কোবিদকী কাংলোনশিং:
কম্মিসন্না কম্মিসনগী ৱেবসাইত্তা ফংলিবা জেনরেল ইলেক্সন অমসুং বাই ইলেক্সনশিং পাঙথোকপা মতমদা ঙাক্না চৎকদবা কোবিদকী কাংলোনশিং থোকখ্রে।
1. জেনরেল ইলেক্সনশিংগী মতম:
আন্ধ্র প্রদেশ, অরুনাচল প্রদেশ, ওরিশা অমসুং সিক্কিমগী লোক সভা অমসুং বোধান সভা মীখলশিং পাঙথোক্নবগীদমক, রাজ্য অসিদা লৈরিবা আইন অমসুং কাংলোনগী ফীভম, সেন্ত্রেল আর্মদ পুলিস ফোর্সশিংগী লৈফম, চৎথোক-চৎশিন তৌবদা চংবা মতম, লান্মীশিং পুথোক-পুশিন তৌবদা চংবা মতম অমসুং অতোপ্পা মরী লৈনবা লমদম অসিগী ওইবা ফীভমশিংবু কুপ্না য়েংশিল্লবা মতুংদা, ক্লাইমেৎ কন্দিসনশিং, একাদেমিক কেলেন্দর, বোর্দ একজামিনেসন, মরুওইবা কুহ্মৈশিং অসিগুম্বা মরী লৈনবা হীরম পুম্নমক খন্নরবা মতুংদা কম্মিসন্না সেদ্যুল শেমখ্রে।
1. লোইশিন্দ্রিঙৈ মমাংদা ঐনা অমুক হন্না হায়জনীংবদি, কম্মিসন অসি মীখলগী নিয়ম ঙাকনা অমসুং লৈবাক শীনবা থুংনা ফ্রী, ফিয়র, ত্রান্সপরেন্ত, শান্তি লৈবা, ইনক্লুসিব, এক্সেসিবল, ইথিকেল অমসুং পার্তিসিপেতিব ইলেক্সন পাঙথোক্নবা মপুং ফানা থৌদাং লৌরি।
1. কেন্দ্র, রাজ্য অমসুং দিস্ত্রিক্ত লেবেলগী ইলেক্সন মেচিনরী অসি মপুং ফানা ইমপর্সিএল ওইবা, অকিবা লৈতবা, ওবজেক্তিব ওইবা অমসুং করিগুম্বা ইথিল অমত্তগা মরী লৈনদবা ওইনবা কম্মিসন্না খঙহনখ্রে। কম্মিসন্না পোলিতিকেল পার্তীশিং, মীদিয়া ওর্গনাইজেসনশিং, সিবিল সোসাইতীশিং, নহারোল অমসুং কম্ম্যুনিতী ওর্গনাইজেসনশিং অমসুং ভোতর পুম্নমকপু কম্মিসনগা খুৎশম্নদুনা পোল প্রোসেস্তা থৱায় য়াওনা শরুক য়ানবা হায়রি। লৈবাক অসিগী স্তেকহোল্দর পুম্নমক্ন প্রোএ ক্তিব ওইনা শরুক য়াবা অমসুং মতেং পাংবগা লোয়ননা, নেস্নেল অমসুং স্তেত লেবেলগী মীখল পুম্নমক বেঞ্চমার্ক পুম্নমক্তা হেন্না ৱাংনা তর্নআউৎ রেকোর্দ তৌগনি হায়না ঐহাক্না আশা তৌই।
1. 18শুবা লোক সভাগী মীখল অমসুং রাজ্য 4দা মতম অমত্তদা পাঙথোক্কদৌরিবা বিধান সভা মীখলগী থৌরমদা, কম্মিসন্না লৈবাক মীয়ামদা অচেৎপা ফিরেপ অমসুং নীংতম্বা, অচুম্বা, থাজবা য়াবা, ইনক্লুসিব, পার্তিসিপেতিব অমসুং ত্রান্সপরেন্ত মীখল পাঙথোক্নবা কন্সতিত্যুস্নেল মেন্দেত অদু মপুং ফাহনবগী মপুং ফানা থাজবা অদু পীরি। কম্মিসন্না ইলেক্সন মেকানিজমশিংবু ইলেক্সন পাঙথোকপগা মরী লৈনবা থবকশিং অসি অশেংবা থৌদাং অমা ওইনা অমুক হন্না পাঙথোক্নবা খঙহনখি। কম্মিসন্না স্তেকহোল্দর পুম্নমক্তা অমসুং মরুওইনা, পোলিতিকেল পার্তীশিং অমসুং কেন্দিদেৎশিংদা, মখোয়গী মীখলগী কেম্পেনগী মনুংদা পোলিতিকেল দিস্কোর্স অমসুং ফিয়র প্লেগী অৱাংবা স্তেন্দর্দশিং ঙাক্না চৎতুনা লৈবাক অসিগী তোপ-তোপ্পা দেমোক্রেসিগী চৎনবীশিং ঙাক্না চৎনবা আপিল তৌরি। অরোইবদা, কম্মিসন্না মীখলদা শরুক য়ারিবা মীপুম খুদিংমকপু পোল্লিং স্তেসনশিংদা চৎতুনা অমসুং মখোয়গী ভোৎ থাদবগী হক অদু ইনফোর্ম ওইবা অমসুং ইথিকেল ওইবা মওংদা শীজিন্নদুনা লৈবাক অসিগী দেমোক্রেসিগী ইথোস অদু মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা হায়রি।

Election Commission
ANNOUNCEMENT OF SCHEDULE FOR GENERAL ELECTIONS TO LOK SABHA AND LEGISLATIVE ASSEMBLIES OF ANDHRA PRADESH, ARUNACHAL PRADESH, ODISHA & SIKKIM, 2024
16 MAR 2024 5:54PM by PIB Delhi
The term of 17th Lok Sabha is due to expire on 16th June, 2024. Article 324 of the Constitution of India bestows the relevant powers, duties and functions upon the Election Commission of India (hereinafter ECI), while Article 83(2) of the Constitution of India and Section 14 of the Representation of the People Act-1951 provides for the conduct of the elections to constitute a new Lok Sabha before the expiry of its current term. In view of this constitutional and legal provisions, the Election Commission of India has made comprehensive preparations for the conduct of elections to the 18th Lok Sabha in a free, fair, participative, accessible, inclusive, transparent and peaceful manner.
1. Further, ECI is also to conduct election to the Legislative Assemblies of Andhra Pradesh, Arunachal Pradesh, Odisha and Sikkim before the cessation of their terms, in exercise of the authority and powers conferred upon under Article 324 read with Article 172 (1) of the Constitution of India and Section 15 of the Representation of the People Act, 1951.
2. The term and strength along with seats reserved for Scheduled Castes and Scheduled Tribes of the Assembly Constituencies of Andhra Pradesh, Arunachal Pradesh, Odisha and Sikkim are as under:
Name of State
Term of Assembly
Total No. of AC Seats
Reserved for SCs
Reserved for STs
Andhra Pradesh
12th June,2019 to 11th June,2024
175
29
7
Arunachal Pradesh
3rd June,2019 to
2nd June,2024
60
-
59
Odisha
25th June,2019 to 24th June,2024
147
24
33
Sikkim
3rd June,2019 to
2nd June,2024
32
2
-
1. Elections to the world’s largest democracy pose immense challenges with respect to logistics and man/ woman and material management and the Commission’s endeavor in this direction has been to consult all stakeholders, invite inputs from all relevant departments/ organizations and evolve a coordinated framework for smooth delivery of yet another round of General Election.
2. In the course of assessing various dimensions involved in holding elections to the 543 Parliamentary Constituencies (PCs) and Assembly Election in 4 States, in particular, the parameters to be considered for their scheduling and phasing, the Election Commission of India has planned meticulously for each and every aspect of election much in advance to ensure that these elections are conducted in free, fair, participative, accessible, peaceful and inclusive manner.
3. In the run-up to the General Election to Lok Sabha-2024 and Assembly Election in 4 States, the Commission organized a Conference of the Chief Electoral Officers (CEOs) of all the States and Union Territories on 11th and 12th January, 2024 at New Delhi. All aspects of election preparedness were reviewed for each State/UT and relevant instructions were issued to the CEOs to ensure efficient conduct of the elections.
4. The Commission also organised 5 Regional Conferences at Chandigarh, Chennai, Guwahati, Ahmedabad and Lucknow to review Poll preparedness, to find out any gaps and ways to fill them. These Regional conferences were headed by the Senior Officers of the Commission and were attended by the Chief Electoral officers and State Police Nodal Officers.
5. The Commission has visited many States/UTs to review the poll preparedness and during the visit, the Commission interacted with political parties, enforcement agencies, all District Officers, SSPs/SPs, Divisional Commissioners, Range IGs, CS/DGPs and other senior officers of the States/UTs.
6. The team of senior officers of the Commission visited various States to review law and order situation, to ascertain State/ UT specific areas of concern, to discuss the quantum of Central Armed Police Forces (CAPFs) required in each State/ UT and to review the overall preparedness of the election machinery. The cooperation of all authorities was sought for conducting free, fair and peaceful elections across the country under the overall superintendence, direction and control of the Commission.
7. The Commission has reviewed the ground situation of Manipur and has noted that a large number of electors registered in different constituencies of Manipur were displaced from their native places during recent conflicts. They are now residing in Relief Camps in various districts of Manipur. The Commission, after due consultation with various stake holders, has decided that special polling stations shall be set up at/near the camps where such electors, who opt for such facility, will be able to register their votes in EVMs. In this regard, a detail scheme for internally displaced persons of Manipur to vote in relief camps has been issued by the Commission on 29th February, 2024.
8. The Kashmiri migrant electors registered in several parts of the erstwhile State of Jammu and Kashmir, particularly Kashmir region, were forced to leave their native places during late 1980s and early 1990s because of terrorist activities of extremists supported from across the Indian borders. In view of this, the Commission, after consultation with the Central Government and the State Government came out with a scheme to enable these migrant electors to cast their vote from wherever they are residing in the country, by way of postal ballots since 1996 and voting in person at Special Polling Stations set up at Delhi, Udhampur and Jammu since 2002.
Government of India vide notification dated 9th August, 2019 has abrogated Article 370 of the Constitution of India and promulgated the Jammu and Kashmir Reorganisation Act, 2019 and Union Territory of Jammu and Kashmir would go for elections the very first time since its inception. In view of this, the Commission has decided to extend the earlier scheme, as it is, for Kashmiri migrant electors from the UT of Jammu and Kashmir.
1. The voting in these special polling stations shall be done in the similar manner as is done at normal polling station. The CEOs/ DEOs have been asked to provide adequate logistics and proper security. Special training has already been given to conduct poll at such polling stations.
2. The conduct of General Elections in the entire country requires considerable deployment of Central and State Police Forces to ensure peaceful, free and fair elections with fearless participation of electors, especially in vulnerable areas/pockets. Mobilization, deployment and disengagement of these forces with minimum crisscross movement and optimal utilization involved complex planning and detailed analysis, carried out over several rounds of consultations with the senior officers of the Ministry of Home Affairs/ CAPFs/ Police Nodal Officers of the States/ UTs. The Commission also held discussions with the Union Home Secretary to highlight the areas of coordination for effective deployment of these forces.
3. A meeting was also held with the Chairman, Railway Board and other senior officials of the Ministry of Railways in regard to the specific requirements of special trains including other logistics for smooth and timely movement of CAPF Companies and other police forces across States/ UTs, including their intra-State shifting during the election period. Indian Railways has been directed to mobilise rolling stocks with appropriate facilities, ensure timely movement, ensure cleanliness and organize quality food for the forces on move.
4. Keeping in view the interests of the students and also the fact that Polling Stations are mostly located in school buildings and teachers are engaged as polling personnel, the Commission has consciously factored-in the examination schedules of Central Board of Secondary Education and Indian Certificate of Secondary Education in the process of finalizing the poll dates. In addition to this, other relevant factors like various holidays and festivals falling in the months of March, April and May, harvest season in certain parts of the country and the inputs obtained from the Indian Meteorological Department on weather conditions have also been taken into consideration. Thus, while deciding on the number of poll days for each State/ UT and the composition of the PCs that go to polls on a particular poll day, the Commission has, to the extent possible, taken all relevant aspects and information related thereto into consideration.
5. The Commission has updated/consolidated its documents issued vide Manual / Handbook/ Checklist/ Compendium/ Instructions/ Guidelines and has uploaded on the Commission’s website on https://eci.gov.in. These latest documents shall be used in conduct of upcoming elections.
6. A. DELIMITATION OF PARLIAMENTARY CONSTITUENCIES:
1. The General Election to the House of People-2024 to constitute the 18th Lok Sabha shall be held on the basis of the extent of Parliamentary Constituencies as contained in the “Delimitation of Parliamentary and Assembly Constituencies Order-2008” except the UT of Jammu and Kashmir and the State of Assam. In the UT of Jammu and Kashmir, the General Election to the House of People-2024 shall be held on the basis of the extent of Parliamentary Constituencies as contained in “Delimitation Commission’s Order No. 2 vide Notification dated 5th May, 2022. In the State of Assam, the General Election to the House of People-2024 shall be held on the basis of the extent of Parliamentary Constituencies as contained in “Election Commission’s Order No. 2 vide Notification dated 11th August, 2023 and Corrigendum dated 1st November, 2023”. Therefore, there is no change in the extent and the status of any Parliamentary Constituency after the General Election to Lok Sabha-2009 in the States/UTs except the UT of Jammu and Kashmir and the State of Assam.
2. Besides, the total number of Parliamentary Constituencies allotted to various States/UTs including SC/ST seats except UT of Jammu & Kashmir also continued to be the same. As per the Jammu & Kashmir Reorganisation Act-2019, the UT of Jammu & Kashmir was allotted a total of 5 (five) Parliamentary Seats and the UT of Ladakh was allotted 1(one) Parliamentary seat.
3. Section 6 of the “The Dadra and Nagar Haveli and Daman and Diu (Merger of Union Territories) Act-2019 dated 9th December, 2019” provides that “On and from the appointed day, there shall be allocated two seats to the Union territory of Dadra and Nagar Haveli and Daman and Diu in the House of People and the First Schedule to the Representation of People Act, 1950 shall be deemed to be amended accordingly”. Therefore, the General Election to the House of People-2024 for Union Territory of Dadra and Nagar Haveli and Daman and Diu shall also be held on the basis of the extent of Parliamentary Constituencies as contained in the “Delimitation of Parliamentary and Assembly Constituencies Order-2008”.
B. DELIMITATION OF ASSEMBLY CONSTITUENCIES:
i) General Elections to the Legislative Assemblies of Andhra Pradesh, Arunachal Pradesh, Odisha and Sikkim shall be held on the basis of the extent of Assembly Constituencies as contained in the said Delimitation Order-2008. The total number of ACs allotted to these States, including SC/ST seats, shall also continue to be the same.
(ii) As per “Andhra Pradesh Reorganisation Act-2014(No.6 of 2014)” dated 1st March, 2014 & “Andhra Pradesh Reorganisation (Removal of Difficulties) Order-2015” dated 23rd April, 2015 and subsequently Commission’s Notification No.282/AP/2018(DEL) dated 22nd September, 2018, the total number of Parliamentary and Assembly Constituencies assigned in respect of Andhra Pradesh and Telangana States shall be as under: -
S. No.
State
Parliamentary Constituencies
Assembly Constituencies
Total
SC
ST
Total
SC
ST
1
Andhra Pradesh
25
4
1
175
29
7
2
Telangana
17
3
2
119
19
12
1. TRAINING OF ELECTION OFFICIALS:
1. General Elections to Lok Sabha in India is considered to be the biggest man management exercise in the world. It involves a mammoth task to mobilize election machinery of more than 12 million officials for this exercise.
2. Training of these officials thus becomes essential for flawless conduct of elections. Training of such a magnitude can be completed in a cascaded manner whereby master trainers are prepared and they in turn train the participants. India International Institute of Democracy and Election Management (IIIDEM) was established by the Election Commission of India in June 2011 to fulfill this important task of training of election officials from India and abroad. IIIDEM has since been working to achieve its objectives.
3. For General Elections to Lok Sabha and simultaneous Assembly Election in 4 States, IIIDEM has trained 237 National Level Master Trainers (NLMTs) and 1804 State Level Master Trainers (SLMTs), who have been training the Assembly Level Trainers (ALTs), District Level Master Trainers (DLMTs) and other officials of Election Machinery in cascading manner.
4. IIIDEM has organized the following programs to train the important election functionaries:
1. Certification Program for District Election Officers (DEOs) and Returning Officers (ROs) for General Elections to Lok Sabha 2024: An in-depth training program of 2 days per batch was organised for all District Election Officers (DEOs) and Returning Officers from all States/ UTs at IIIDEM. 16 batches comprising of DEOs/ROs of all States/UTs was organized from 5th to 29th Dec 2023, wherein 837 officers have been trained in all the aspects of elections.
2. Certification Program for Assistant Returning Officers (for Parliamentary Constituencies) of all States/UTs at State ATIs: IIIDEM has conducted 5 days certification programme for AROs (of PC) of all States/UTs at State ATIs wherein about 5000 AROs (in around 130 batches) were trained at all States/UTs from 27th November 2023 to 2nd March 2024.
3. Certification Program for Returning Officers/Assistant Returning Officers of 4 States having simultaneous elections at State ATIs: IIIDEM has conducted 5 days certification programme for about 1100 ROs/AROs (of AC) of 4 States i.e. Arunachal Pradesh, Sikkim, Odisha and Andhra Pradesh having simultaneous elections.
4. Training of EROs at IIIDEM/State ATI: IIIDEM has conducted One-day online training for EROs of all States/UTs in the months of Oct-Nov,2023 in 12 batches. A total of 3100 EROs participated in the training programme.
1. SYSTEMATIC VOTERS’ EDUCATION AND ELECTORAL PARTICIPATION (SVEEP)-
SVEEP (Systematic Voters’ Education and Electoral Participation) is a comprehensive programme aimed at reinforcing voter education and promoting active participation in India's democratic process. The need for SVEEP arises from the Election Commission of India's unwavering commitment to ensuring the participation of every voter in this monumental celebration of democracy.
SVEEP employs a combination of general and targeted interventions, carefully tailored to align with the socioeconomic, cultural, and demographic characteristics of each state. SVEEP addresses not only the registration gaps but also more glaring issues such as voter apathy, behavioural patterns, and the reasons behind such apathy in different elections.
For enhancing electoral participation, the Commission has directed to take following initiatives:
1. Low Voter Turnout (LVT) analysis: CEOs/ DEOs have been directed to identify low voter turnout PSs/ ACs/ PCs and take targeted initiatives to address specific gaps.
1. Identification of district specific themes of PS:
As the PS is the basic unit of election machinery, it has been directed to focus on district wise PSs for targeted interventions reaching out various groups like women, PWD, Transgender, PVTGs, etc. Model Polling stations to be set up keeping in view the NVD theme.
1. Turnout Implementation Plan (TIP): With a strategic focus on increasing voter participation and engagement, the TIP delineates strategies at the Assembly Constituency level to address low voter turnout and enhance overall participation in the upcoming elections. By adopting a targeted approach at the grassroots level, TIP aims to amplify democratic participation and ensure that every eligible voter exercises their right to vote.
2. Focus on urban and youth apathy: ECI has been addressing the pressing issue of urban and youth apathy in elections. The voting percentage in General Election to Lok Sabha – 2019 was 67.4%, for which the Commission has taken as a challenge to improve upon, just like its mission of “No Voter to be Left Behind”.
3. Election Commission has captured election festivities under its umbrella theme “Chunav ka Parv, Desh ka Garv” (Elections: The Biggest Festival and Pride of the Nation). The overarching theme of this campaign depicts elections as the biggest festival of democracy, the pride of an individual and the country.
4. Targeted campaign such as #MeraPhelaVoteDeshkeLiye is also launched to encourage first-time voters to participate in the electoral process.
5. SVEEP is also leveraging the celebrities and influencers’ reach in disseminating voter awareness, another such effort is a production of short film “My Vote, My Duty”.
6. Partnership and collaboration: ECI has collaborated with the Ministry of Education, Ministry of railways, Ministry of Petroleum and Natural Gas, the Department of Posts, the Indian Banking Association, etc. to expand its voter outreach and awareness efforts. Through these organisations, SVEEP aims to enhance electoral literacy among youth and increase voter engagement across the country.
7. Engagement of National Icon: To bridge the gap between citizens, especially youth and urban population, ECI appointed Bharat Ratna Sachin Tendulkar and actor Rajkumar Rao as ‘National Icons’. This collaboration marks a significant step towards leveraging their impact and popularity to increase voters’ participation in the forthcoming General Elections 2024.
8. Engagement and Utilisation of local Icons:
The States have been directed to identify and engage local influential personalities as Election Icons. This would not only add value to the message of voter awareness as well as increase the general outreach in the specific region.
1. SVEEP is using tools like social media to increase voter turnout and make the electoral process more inclusive and accessible. Promoting online portals and mobile apps to empower citizens with knowledge about their electoral rights and simplify online electoral services.
SVEEP plays a crucial role in promoting voter awareness and participation, emphasising the importance of democratic engagement in building a stronger and more inclusive society. As the Election Commission prepares for the General Elections of 2024, it remains committed to empowering citizens and strengthening democracy through its SVEEP initiatives.
1. DISTRICT, AC LEVEL AND BOOTH LEVEL ELECTION MANAGEMENT PLAN:
The District Election Officers have been asked to prepare a comprehensive District Election Management Plan in consultation with SSPs/SPs and Sector Officers, including the route plan and the communication plan for conduct of elections. These will be vetted by the Observer, taking into account vulnerability mapping exercise and mapping of critical polling stations, in accordance with Election Commission of India’s extant instructions.
1. COMMUNICATION PLAN:
Commission attaches great importance to preparation and implementation of a perfect communication plan at the district/constituency level for the smooth conduct of elections and to enable concurrent intervention and mid-course correction on the poll day. For the said purpose, the Commission has directed the Chief Electoral Officers of all the States/UTs to coordinate with the officers of Department of Telecommunication in the State headquarter, BSNL authorities, the representatives of other leading telecom service providers in the State so that network status in the State is assessed and communication shadow areas be identified. The CEOs have also been instructed to prepare the best communication plan in their States and make suitable alternate arrangements in the communication shadow areas by providing Satellite Phones, Wireless sets, Special Runners etc.
Further, the Commission has also directed to improve the condition of connecting roads for smooth movement of polling parties, security forces, voters and other election machineries. In case of water ways, proper arrangements of boats/ferries etc. is to be ensured during election.
1. INTEGRATED CONTROL ROOMS AT DIFFERENT LEVEL:
The Commission has directed to set up Integrated Control Rooms at State Level and District Level for monitoring of election related activities and ensuring co-ordination among various agencies during election for smooth conduct of free and fair election. These control room shall be equipped with all required technical support under responsible officers to monitor, communicate and manage various election related activities efficiently. These control rooms have effective communication equipment, contact numbers of all election related offices/officers for coordinating activities and responding to incidents. These integrated control room shall serve as a nerve center for efficient monitoring, control and management of different activities of elections, helping election authorities.
1. NATIONAL ADVISORY COMMITTEE ON INCLUSIVE ELECTIONS (NACIE):
Election Commission of India’s endeavour has been to promote equity and ensure quality of the electoral system with the objective of upholding democratic values and principles. Action oriented plans are being executed at the State and District level across the country, to ensure inclusive elections in letter and spirit, however, to have a focused and scaled up approach in the context of General Elections 2024, the Commission has formed a National Advisory Committee on inclusive Elections (NACIE). The focus of the Committee has been to identify various marginalized communities such as transgenders, PVTGs, homeless people/nomadic groups, sex workers, women in difficult circumstances, etc., and ensure their electoral participation.
1. ELECTORAL ROLLS:
1. Commission firmly believes that pure and updated electoral rolls are the foundation of free, fair and credible elections. Hence, intensive and sustained focus is placed upon improving its quality, health and fidelity. After the amendment in Section 14 of the Representation of the People Act-1950 by the Election Laws (Amendment) Act-2021, there is a provision of four qualifying dates to enroll as a voter in a year. Accordingly, the Commission conducted the Special Summary Revision of Electoral Roll with reference to 1st January, 2024, as the qualifying date, wherein applications were invited from eligible citizens seeking registration in electoral roll with respect to 1st January, 2024 as the qualifying date. After time-bound completion of Special Summary Revision of Electoral Rolls with reference to 1st January, 2024 as the qualifying date, the final publication of the electoral roll has been done as per following timeline –
Sl. No.
Name of States/UTs
Number of States/UTs
Date for Final Publication of Electoral Roll
1
Arunachal Pradesh, Goa, Gujarat, Himachal Pradesh, Meghalaya, Odisha, Sikkim, Tripura, A&N Island, Chandigarh, D&D-D&N Haveli, Ladakh, Lakshadweep and Puducherry
14
5th January, 2024
2
Nagaland
1
10th January, 2024
3
Andhra Pradesh, Bihar Haryana, Jharkhand, Karnataka, Kerala, Manipur, Punjab, Tamil Nadu, Uttarakhand, West Bengal, Jammu & Kashmir & NCT of Delhi
13
22nd January, 2024
4
Uttar Pradesh, Maharashtra
2
23rd January, 2024
5
Assam, Chhattisgarh, Madhya Pradesh, Mizoram, Rajasthan and Telangana
6
8th February, 2024
However, the process of continuous updation of electoral rolls will continue till the last date of filing nominations, with respect to proximate qualifying date.
1. The total electorate in the country as per finally published Electoral rolls with reference to 01.01.2024 as the qualifying date is 968.8 million compared to 896 million in 2019. This marks an increase of more than 72.8 million electors. Over 18.4 million electors are in 18-19 years age group. Electors in the age group of 18-19 years constitute 1.89% of total electors. The number of electors enrolled as "Third Gender" (written as TG) is 48,044. Parliament amended the Representation of the People Act, 1950, allowing enrollment of Indian citizens living overseas as electors. 1,18,439 overseas electors have been enrolled in the current electoral rolls. There are 19,08,194 service electors in the electoral rolls. There is a total of 88,35,449 PwD all over the country in which there exist 52,65,076 male PwD electors, 35,69,933 female PwD electors and 440 Third Gender PwD electors. As on 10th March, 2024, there is a total of 81,87,999 Senior Citizen electors above 85 years and 2,18,442 electors above 100 years.
2. The Commission, in order to maximize participation from all strata of society and improve the health of the electoral roll has taken all possible efforts to:
1. Ensure maximum enrolment of vulnerable groups like PwDs, Third Gender and sex workers by collaborating with reputed CSOs. For example, engage with NACO (National AIDS control organisation) to ensure maximum enrolment of sex workers.
2. Remove logical errors, demographically similar entries, and photo-similar entries in the electoral roll after following proper field verification and statutory processes.
3. Focus on the enrolment of young voters especially who attained the qualifying age i.e. 18 years on 1st January, 2024 & 1st April, 2024.
4. Rationalize Polling Stations with due diligence. Each and every polling station has been physically visited by senior officers, and shifting of polling stations to new and better infrastructure buildings has also been considered after following due procedures.
5. Other Government database like database of Social Welfare Department, SACO etc. for vulnerable groups of citizens, as benchmark, were considered for enhanced registration of these group.
6. The Commission enforces the Assured Minimum Facilities along with accessibility friendly infrastructure for PWDs and senior citizens in the polling stations, CEOs/DEOs have been directed to create permanent infrastructure such as ramps at the polling stations.
7. Polling Station Locations with three or more Polling Stations have been planned for separate entry and exit so as to avoid any untoward incidents related to any or public order.
8. The Commission has encouraged the DEOs to use eco-friendly materials and exhibit local culture and art to create Model Polling Stations. Each District should have at least one such Model Polling Station, as far as possible.
9. List of 85+, PwDs etc. has been prepared and a communication of respect/recognition has also been sent to make them feel important parts of society.
1. PHOTO ELECTORAL ROLLS AND ELECTOR PHOTO IDENTITY CARDS (EPIC):
Photo Electoral Rolls will be used during the General Elections to Lok Sabha and State Legislative Assemblies of Andhra Pradesh, Arunachal Pradesh, Odisha and Sikkim. EPIC is one of the documents for establishing the identity of the elector at the time of voting. All out efforts are being made to ensure 100% delivery of EPIC to all newly registered electors.
1. VOTER INFORMATION SLIPS (VIS):
To facilitate voters in knowing the serial number of electoral roll in their polling station, date of poll, time etc., ‘Voter Information Slip’ will be issued. Voter Information Slip will include information like Polling Station, Date, Time etc. with QR code but not the photograph of the voter. Voter Information Slips will be distributed at least 5 days before the date of poll to all enrolled electors, by the District Election Officer. However, Voter Information Slip will not be allowed as proof of the identity of voters.
1. BRAILLE VOTER INFORMATION SLIPs:
To ensure ease of participation and active engagement of Persons with Disabilities (PWDs) in the electoral process, the Commission has directed to issue Accessible Voter Information Slips with Braille Features to Persons with Visual Impairment, along with normal Voter Information Slips.
1. VOTER GUIDE:
As done in the last elections, a Voter Guide (in Hindi/English/Local Language) shall be provided to every elector’s household ahead of elections, giving them information about the date and time of the poll, contact details of the BLOs, important websites, helpline numbers, documents required for identification at the polling station besides other important information including the Do’s and Don’ts for voters at the polling station. This Voter Guide Brochure will be distributed along with Voter Information Slips by the BLOs.
1. MEASURES TO PREVENT IMPERSONATION:
BLOs have done door to door survey and prepared a list of voters found absent from the place of their ordinary residence. Similarly, names of shifted and dead voters, whose names could not be deleted, shall also be added to this list by BLOs. This list of Absent, Shifted or Dead (ASD) voters shall be given to the Presiding Officers on the poll day. Commission has issued instructions that voting will be allowed only after proper identification of voters. Identification shall be done on the basis of EPIC or other alternative identity documents permitted by the Commission. Presiding Officers are required to double check the identity of voters whose names are on the ASD list.
1. IDENTIFICATION OF VOTERs AT POLLING STATIONs:
For identification of voters at Polling Station, the Voter shall present his EPIC or any of the following identification documents as approved by the Commission: -
1. Aadhaar Card,
ii. MGNREGA Job Card,
iii. Passbooks with photograph issued by Bank/Post Office,
iv. Health Insurance Smart Card issued under the scheme of the Ministry of Labour,
v. Driving License,
vi. PAN Card,
vii. Smart Card issued by RGI under NPR,
viii. Indian Passport,
ix. Pension document with photograph,
x. Service Identity Cards with photograph issued to employees by Central/State Govt./PSUs/Public Limited Companies,
xi. Official identity cards issued to MPs/MLAs/MLCs and
xii. Unique Disability ID (UDID) Card, issued by M/o Social Justice & Empowerment, Government of India.
1. POLLING STATIONS AND SPECIAL FACILITATION-
1. Maximum No. of electors in Polling Station
There shall be a maximum of 1500 electors in a polling station. There is 1.19% increase in the number of Polling Stations in the States/UTs as compared with the Number of Polling Stations in 2019. The total number of polling station countrywide is 10,48,202.
1. Assured Minimum Facilities (AMF) at Polling Stations:
The Commission has issued instructions to the Chief Electoral Officers of all States/UTs to ensure that every Polling Station needs to be on the ground floor and, shall have accessible road in good condition leading to the polling station building and is equipped with Assured Minimum Facilities (AMFs) like drinking water, waiting shed, toilet with water facility, adequate arrangements for lighting, ramp of proper gradient for the PwD electors and a standard voting compartment etc. The Commission has directed CEO/DEOs to take efforts to make permanent ramp and permanent infrastructure at every polling station.
1. Accessible Election-Facilitation for Persons with Disabilities (PwDs) and Senior Citizens:
1. All polling stations are located on the ground floor, and ramps with proper gradients are provided for the convenience of differently abled electors and senior citizens with wheelchairs.
2. Further, in order to provide targeted and need-based facilitation to PwDs voters and Senior Citizens, the Commission has directed that all persons with disabilities and senior citizens in an Assembly Constituency are identified and tagged to their respective Polling Stations and necessary disability-specific arrangements made for their smooth and convenient voting experience on poll day.
3. Identified PwD and senior citizens electors will be assisted by volunteers appointed by RO/DEO. Special facilitation will be made for PwD and senior citizens electors at Polling Stations.
4. Also, it has been directed that persons with disability electors & senior citizens are given priority for entering polling booths.
5. Provision be made for designated parking spaces close to the entrance of polling station premise and special facilitation extended to electors with speech and hearing impairment. Special focus has been laid on sensitization of polling personnel regarding special needs of the differently abled electors.
6. The Commission has directed the Chief Electoral Officers (CEOs) that there should be proper transport facilities for PwD and senior citizens electors in each and every polling station on the day of poll. The PwD electors can request for a wheelchair facility by registering on Saksham- ECI App.
7. At the Polling Station, visually impaired persons can take a companion along with him/her to cast his/her vote on his/her behalf as provided in Rule 49 N of the Conduct of Election Rules, 1961.
8. Besides, Dummy Ballot Sheets in Braille are available at Polling Stations, any visually impaired persons can use this sheet and, after studying content of this sheet can cast his/her vote on his/her own using Braille facility on Ballot Units of EVMs without any help from companion.
1. Voter Facilitation Posters:
In order to fulfil the statutory requirements under Rule 31 of the Conduct of Elections Rules, 1961 and to provide accurate and relevant information for voter awareness and information at each polling station, the Commission has also directed that uniform and standardized Voter Facilitation Posters (VFP) [total of FOUR (4) kind of Posters] i.e.
1. Polling Station Details,
2. List of Candidates,
3. Do’s and Don’ts and
4. Approved Identification Documents & How to Vote
shall be prominently displayed at all Polling Stations.
1. Voter Assistance Booths (VAB):
1. Voter Assistance Booths shall be set up for every polling station location, having a team of BLO/officials in order to assist voters to correctly locating her/his polling booth number and serial number in the electoral roll of that concerned polling booth. The VABs will be set up with prominent signage and in such a manner that it will be conspicuous to the voters as they approach the polling premise/building to enable them to seek required facilitation on poll day.
2. The alphabetic locator (as per the English alphabet) generated with ERO Net is placed at VAB to search the name easily and to know the serial number in the Electoral Roll.
1. Standardised Voting Compartment to ensure Secrecy of Voting:
1. In order to maintain the secrecy of the vote at the time of the poll and to achieve uniformity in the use of voting compartments, the Commission instructed that the height of the Voting Compartments should be 30 inches and the Voting Compartment should be placed on a table whose height shall be 30 inches. Only corrugated plastic sheet (flex board) of steel-grey colour, which is completely opaque and reusable, shall be used to make the voting compartments. The Commission hopes that the use of these standardized and uniform Voting Compartments in all the polling stations will translate into greater voter facilitation, ensure absolute secrecy of vote and eliminate aberrations and non-uniformity in the preparation of Voting Compartment inside the polling stations.
2. The voting compartments shall also be pasted with self-adhesive stickers on three sides of the voting compartment depicting name of election, Name of State/UT, AC/PC Number & name, date of poll, P S number and Name etc.
1. FACILITIES FOR PwD VOTERS, 85+ SENIOR CITIZENS, ELECTORS EMPLOYED IN ESSENTIAL SERVICES AND COVID SUSPECT/AFFECTED VOTERS:
1. Rule 27A of the Conduct of Elections Rules, 1961 has been amended to provide the optional postal ballot facility to “Absentee Voters”. “Absentee Voter” has been defined in clause (aa) of Rule-27A of the Conduct of Elections Rules, 1961, and includes person who is employed in essential services[AVES], senior citizens (above 85 year of age)[AVSC], Persons with Disability (with benchmark or above disability)[AVCO] and COVID 19 suspect or affected persons[AVCO]. The category of essential services is notified by the Election Commission under Section 60(C) of the R.P. Act, 1951 in consultation with the Government.
The following procedures have also been made in the existing Guidelines for Voting through postal ballot by Absentee Voters in the category of Senior Citizens, PwDs and Covid-19 suspect or affected persons: -
1. An Absentee Voter wishing to vote by Postal Ballot has to make application to the Returning Officer (RO) of the constituency concerned, in Form-12D, giving all requisite particulars. Such applications seeking postal ballot facility should reach the RO during the period from date of announcement of election to five days following the date of notification of the election concerned.
2. In case of absentee voters belonging to PwD category (AVPD), who opt for postal ballot, application (Form 12D) should be accompanied by a copy of benchmark disability certificate specified by the concerned appropriate Government, under the Rights of Persons with Disabilities Act, 2016.
3. Distribution of Form 12D by BLO:
1. BLO will visit the houses of the absentee voters in category of AVSC, AVPD and AVCO, as per details provided by the RO, in the Polling Station area and deliver Form 12D to the concerned electors and obtain acknowledgements from them.
2. If an elector is not available, BLO shall share his/her contact details and revisit to collect it within five days of the notification.
3. The elector may or may not opt for Postal Ballot. If he/she opts for Postal Ballot, then the BLO will collect the filled-in-Form 12D from the house of the elector within five days of the notification and deposit with the RO forthwith.
4. Sector Officer shall supervise the process of distribution and collection of Form 12D by BLOs under the overall supervision of RO.
1. Further, the RO shall share list of all such AVSC, AVPD and AVCO, whose applications in Form 12D for availing Postal Ballot facility have been approved by him, with the Contesting Candidates of recognized political parties in printed hardcopy.
1. A polling team comprising of 2 polling officials out of which at least one should be not below the rank/level of the official appointed as polling officer for polling station and one micro observer along with a videographer and security will then go to the elector’s address along with a Voting Compartment and get the elector to vote on the Postal Ballot maintaining complete secrecy of vote. Candidates will be provided a list of these electors in advance and will also be provided the schedule of voting and the route chart of the polling parties so that they can send their representatives to witness the polling procedure. Postal Ballots will then be stored securely by the Returning Officer.
2. This is an optional facility and does not involve any Postal Department for mailing arrangement.
3. Commission has directed the Chief Electoral Officers of all States/UTs to take necessary steps to disseminate information and extend facilitation to the above categories of Voters, if they exercise their choice to do so.
1. MODEL POLLING STATION AND POLLING STATIONS MANAGED BY WOMEN, PERSONS WITH DISABILITIES -
As part of its firm commitment towards gender equality and greater constructive participation of women in the electoral process, the Commission has also directed that, to the extent possible, at least one polling station each managed exclusively by women and Persons with Disabilities shall be set up in every Constituency in all poll going States/UTs. In such women managed Polling Stations, all election staff, including police and security personnel, will be women. A minimum one Model Polling Station per Constituency shall also be set up using and depicting local materials and art forms.
1. NOMINATION PROCESS:
Brief description about filing of nomination are as given below:
1. Additional option to facilitate online mode in nomination has been provided:
1. Nomination form will also be available online on the website of CEOs/DEOs. Any intending candidate may fill it online and its print may be taken for submission before the Returning Officer after duly signing by him/her & required no. of proposers and pasting photograph on it as specified in Form-1 (Rule-3 of Conduct of Election Rules 1961).
2. Affidavit may also be filled online on the website of CEOs/DEOs, its print can be taken and after putting signature of the deponent and notarization it may be submitted along with the nomination form before the Returning Officer.
3. Candidate may deposit security money through online mode at the designated platform. However, a candidate will continue to have the option of deposit in cash in the treasury.
4. Candidate may also exercise the option to seek his/her elector certification for the purpose of nomination online.
1. Further, Commission has directed the following:
1. Returning Officer’s chamber should have sufficient space to perform the functions of nomination, scrutiny and symbol allocation.
2. Returning Officer should allot staggered time in advance to prospective candidates.
3. All steps required to be taken for the submission of nomination form and affidavit shall continue to operate as per the provisions contained in the Representation of the People Act, 1951.
1. AFFIDAVITS OF CANDIDATES:
1. All Columns to be filled in:
In pursuance of the judgment dated 13th September, 2013 passed by the Supreme Court in Writ Petition (C) No. 121 of 2008 (Resurgence India Vs Election Commission of India and Another), which among other things makes it obligatory for the Returning Officer “to check whether the information required is fully furnished (by the candidate) at the time of filing of affidavit with the nomination paper”, the Commission has issued instructions that in the affidavit to be filed along with the nomination paper, candidates are required to fill up all the columns. If any column in the affidavit is left blank, the Returning Officer will issue a notice to the candidate to file the revised affidavit with all columns duly filled in. After such notice, if a candidate still fails to file affidavit complete in all respects, the nomination paper will be liable to be rejected by the Returning Officer at the time of scrutiny.
1. Changes in the Format of Nomination Form and Affidavit in Form 26:
Vide Notifications dated 16th September, 2016, 7th April, 2017 and 26th February, 2019, Nomination Forms 2A, 2B, 2C, 2D, 2E, 2F, 2G & 2H have been amended. Affidavit in Form 26 has also been amended vide Notification dated 26th February, 2019 making provisions of
1. Mandatory disclosure of 'PAN' for candidates who have been allotted the number or to state clearly that 'No PAN allotted' for those candidates without a PAN;
2. Details of total income as declared in the Income Tax return filed in the last 5 years to be declared for candidate, spouse and HUF; and dependents;
3. Details to be provided of Assets (movable/immovable) held abroad including beneficial interest in any offshore entity/trust by self, spouse, HUF or Dependents. Copy of amended Nomination Forms and Affidavit are available on the Commission’s website https://eci.gov.in> Menu > Candidate nomination & other Forms.
4.
1. CANDIDATES WITH CRIMINAL CASES:
1. Candidates with criminal antecedents are required to publish information in this regard in newspapers and through television channels on three occasions during the campaign period. A political party that sets up candidates with criminal antecedents is also required to publish information about criminal background of its candidates, both on its website and also in newspapers and television channels on three occasions.
2. Commission vide its letter No. 3/4/2019/SDR/Vol.IV dated 16th September, 2020 has directed that the period specified will be decided with three blocks in the following manner, so that electors have sufficient time to know about the background of such candidates:
(a) Within first 4 days of date of withdrawal of Nominations.
(b) Between next 5th- 8thdays.
(c) From 9th day till the last day of campaign (the second day prior to date of poll).
(Illustration: If the last date for withdrawal is 10th of the month and poll is on 24th of the Month, the first block for publishing of declaration shall be done between 11th and 14th of the Month, second and third blocks shall be between 15th and 18th and 19th and 22nd of that Month, respectively.)
1. This requirement is in pursuance of the judgment of the Hon’ble Supreme Court in Writ Petition(C) No. 784 of 2015 (Lok Prahari Vs. Union of India & Others) and Writ Petition(Civil) No. 536 of 2011 (Public Interest Foundation & Ors. Vs. Union of India & Anr).
1. POLITICAL PARTIES SETTING UP CANDIDATES WITH CRIMINAL CASES:
1. In pursuance of the Hon'ble Supreme Court Order dated 13th February, 2020 in Contempt Petition (C)No. 2192 of 2018 in WP(C) No. 536 of 2011, it is mandatory for political parties (at the Central and State election level) to upload on their website detailed information regarding individuals with pending criminal cases (including the nature of the offences, and relevant particulars such as whether charges have been framed, the concerned Court, the case number etc.) who have been selected as candidates, along with the reasons for such selection, as also as to why other individuals without criminal antecedents could not be selected as candidates. The reasons as to selection shall be with reference to the qualifications, achievements and merit of the candidate concerned, and not mere "winnability" at the polls.
2. This information shall also be published in:
1. One local vernacular newspaper and one national newspaper;
2. On the official social media platforms of the political party, including Facebook & Twitter.
1. These details shall be published within 48 hours of the selection of the candidate and not prior to two weeks before the first date of filing of nominations. The political party concerned shall then submit a report of compliance with these directions with the Election Commission within 72 hours of the selection of the said candidate. If a political party fails to submit such compliance report with the Election Commission, the Election Commission shall bring such non-compliance by the political party concerned to the notice of the Supreme Court as being in contempt of this Court's orders/directions. The Commission’s instructions issued vide letter no. 3/4/2020/SDR/Vol.III dated 6th March, 2020 available on the Commission’s website may be seen.
2. The Hon’ble Supreme Court in Brajesh Singh v. Sunil Arora & Ors. [Contempt Petition (C) No. 656/2020 in Contempt Petition (C) No. 2192/2018 in WP(C) No. 536/2011)] issued some additional directions vide judgment dated 10.08.2021, which has been circulated vide Commission’s letter No. 3/4/SDR/VOL.I dated 26.08.2021, which is available on the Commission’s website. Following are the directions which are concerned with the political parties: -
1. Political parties are to publish information regarding criminal antecedents of candidates on the homepage of their websites, thus making it easier for the voter to get to the information that has to be supplied. It will also become necessary now to have on the homepage a caption which “candidates with criminal antecedents”;
2. We clarify that the direction in paragraph 4.4 of our Order dated 13.02.2020 be modified and it is clarified that the details which are required to be published, shall be published within 48 hours of the selection of the candidate and not prior to two weeks before the first date of filing of nominations; and
3. We reiterate that if such a political party fails to submit such compliance report with the ECI, the ECI shall bring such noncompliance by the political party to the notice of this Court as being in contempt of this Court’s Orders/directions, which shall in future be viewed very seriously.
1. ECO-FRIENDLY ELECTIONS:
Election Commission has issued advisories on several occasions urging political parties and candidates to use only environment-friendly material and to avoid single-use plastic and non-biodegradable material in their election campaign activities. Protecting the environment is not an individual task but a collective responsibility and hence the Commission urges all the political parties to avoid the use of plastic/polythene and similar non-biodegradable materials for preparation of posters, banners, etc. during election campaign in the interest of environment and human health. In this connection, on 18th August, 2023, Commission has issued a compiled instruction to all CEOs and political parties to make our elections eco-friendly.
Further, NGT has also asked all concerned for close monitoring of Election Commission of India’s instructions in this regard.
1. PROHIBITION OF CHILD LABOUR:
As per Section 3(1) of the Child Labour (Prohibition and Regulation) Act, 1986 as amended vide the Child Labour (Prohibition and Regulation) Amendment Act, 2016, no child shall be employed or permitted to work in any occupation or process. The Commission has also taken strong exception to use of children in any way in election related work, instruction has been issued in this regard on 5th February, 2024.
1. MODEL CODE OF CONDUCT:
1. Model Code of Conduct comes into effect immediately from the announcement of schedule. All the provisions of the Model Code will apply to all States/UTs with regard to all candidates, political parties and the government of the said States. The provisions of Model Code of Conduct shall also be applicable to the Union Government.
2. The Commission has made elaborate arrangements for ensuring the effective implementation of MCC Guidelines. Any violation of these Guidelines would be strictly dealt with and the Commission re- emphasizes that the instructions issued in this regard from time to time should be read and understood by all political parties, contesting candidates and their agents/representatives, to avoid any misgivings or lack of information or inadequate understanding/interpretation. The Governments of all States/UTs have also been directed to ensure that no misuse of official machinery/position is done during the MCC period.
3. The Commission has also issued instructions for swift, effective and stringent action for enforcement of Model Code of Conduct during the first 72 hours of announcement of the election schedule and also for maintaining extra vigilance and strict enforcement action in the last 72 hours prior to the close of polls. These instructions have been issued in the form of Standard Operating Procedures (SOPs) for compliance by the field election machinery.
1. VIDEOGRAPHY/ WEBCASTING/CCTV COVERAGE:
To conduct free, fair, inclusive and transparent election, in polling stations, where CAPF is not deployed due to non-availability or otherwise, one or more of the following civil (non-force) measures are kept to watch the polling process:
1. Micro Observer
2. Video Camera
3. CCTV
4. Webcasting
The videography will be done during filing of nomination papers and scrutiny thereof, allotment of symbols, First Level Checking, preparations and storage of Electronic Voting Machines, important public meetings, processions etc. during election campaign, process of dispatching of postal ballot papers, polling process in identified vulnerable polling stations, storage of polled EVMs and VVPATs, counting of votes etc. The videographer shall record events like any attempts of intimidation of voters, attempts of inducement/ bribing of voters, canvassing within 100 meters of Polling Stations, Positioning of voting compartment, Mock Poll, Sealing of EVMs and VVPATs, Voters in queues, length of queue at the time fixed for close of poll, Any dispute of any nature at the Polling Station etc.
CCTV coverage is provided for the poll processes happening inside rooms/halls like nomination, scrutiny, withdrawal, symbol allotment, EVM/VVPAT related processes, Border Check Posts and Static Check Points for effective monitoring and surveillance etc.
Minimum 50% webcasting of total polling stations and all critical polling stations and all polling stations in vulnerable areas whichever is higher shall be done during the poll. Such live stream data of webcasting on poll day shall be monitored at Integrated Control Rooms of Chief Electoral Officer and District Election Officer.
Video/CCTV coverage shall be also be ensured at every stage of counting. This coverage shall include the randomization process for counting personnel, opening of Strong Rooms, transfer of CUs from Strong Room to Counting Hall, Counting Hall arrangements, process of counting and tabulation counters, checking of two CUs per round by the Observers, security arrangements in and outside the Counting Hall/Centre, presence of candidates and their agents, declaration of results, handing over of Certificate of Return of Election, placing VVPAT slips in black envelopes and sealing of EVM/VVPATs after counting and any other significant events of the counting process.
1. MEASURES TO PREVENT PUBLIC NUISANCE:
1. The Commission has directed that the use of public address system or loudspeakers or any sound amplifier, whether fitted on vehicles of any kind whatsoever, or in static position used for public meetings for electioneering purposes, during the entire election period starting from the date of announcement of election and ending with the date of declaration of results, shall not be permitted at night between 10:00 PM to 06:00 AM.
2. No loudspeakers fitted on vehicles of any kind or in any other manner whatsoever shall be permitted to be used during the period of 48 hours ending with the hour fixed for the conclusion of the poll in any polling area.
1. POLITICAL PARTIES:
Political Parties, after our electors, are one of the most significant stakeholders in the electoral process. We have multi-party democracy and the Commission takes special efforts in ensuring that the group, which intends to form a political party under the Representation of the people Act-1951, are facilitated for the process of registration following the due process timely. As on 05.03.2024, 2798 (including recognized) Political Parties are registered with the Commission.
1. SYMBOLS:
From first election onwards, the Commission has devised a unique method of identification of Political Parties and Candidates through specific symbols. Now, this is allocated in accordance with Symbol Order-1968, issued by the Commission under article 324 of the Constitution of India. As on date we have 6 (six) Recognized National Parties and 58 Recognized State Political Parties which are already having ear-marked symbols. As on 05.03.2024 common symbols have been allotted to 58 registered but unrecognized Political Parties for the General election to Lok Sabha and State Legislative Assemblies of Andhra Pradesh, Arunachal Pradesh, Odisha and Sikkim- 2024.
1. ADVISORY TO POLITICAL PARTIES REGARDING SILENCE PERIOD:
1. For reviewing the working of Section 126 in the context of advancements in communication technology and rise of social media, a Committee was constituted by the Commission with the mandate of studying the provisions of Section 126 of the Representation of the People Act, 1951 and other related provisions and to make suitable recommendation in this regard. The Committee submitted its report to the Commission on 10th January, 2019. Among other proposals, the Committee has proposed for an advisory to political parties for compliance with the letter and spirit of the provisions of Section 126. The Commission called upon all political parties to instruct and brief their leaders and campaigners to ensure that they observe the silence period on all forms of media as envisaged under Section 126 of the R.P. Act, 1951, and their leaders and cadres do not commit any act that may violate the spirit of Section 126.
2. In a multi-phased election, the silence period of last 48 hours may be on in certain constituencies while campaign is ongoing in other constituencies. In such event, there should not be any direct or indirect reference amounting to soliciting support for parties or candidates in the constituencies observing the silence period.
3. During the silence period, star campaigners and other political leaders should refrain from addressing the media by way of press conferences and giving interviews on election matters.
1. ADVISORY TO POLITICAL PARTIES IN RESPECT OF PwDs:
1. The Commission has been made aware of the use of derogatory or offensive language in the political discourse about Person with Disabilities (PwDs). Usage of such semantics in speech/ campaign by members of any political parties or candidates, can be interpreted as an affront to the PwDs. It is necessary to avoid usage of derogatory language. PwDs have to be accorded justice and respect in political discourse/ campaign.
2. To promote inclusivity and respect in the language during political campaign and related communications, guidelines have been issued to all the political parties and their representatives on conduct towards PwDs which are available on the Commission’s website.
1. ADVISORY ON PLUMMENTING LEVEL OF PUBLIC DISCOURSE:
The Mode Code of Conduct (MCC) is the primary regulation governing electioneering and specifically provides for guidelines to be observed by political parties and candidates in relation to campaign speeches and appeals. Its violation especially in the case of leaders of political parties has a widespread impact on the election process across constituencies. The Commission has been noticing several trends, which are at work, destabilizing the decorum of the political discourse during campaigning. Apart from the direct violations of the MCC, trends are in play where systematically crafted and timed statements, surrogate or indirect violations using satire to raise unverified allegations, etc. during election campaigns. As per the Model Code of Conduct provisions, the use of provocative and inflammatory statements, use of intemperate and abusive language transgressing the limits of decency, and attacks on the personal character and conduct of political rivals vitiate the level playing field. The spirit of the Model Code is not just avoidance of a direct violation. It also prohibits attempts to vitiate the electoral space through suggestive or indirect statements or innuendoes. The Commission has time and again reiterated the MCC instructions and strongly advised and cautioned all National and State Parties, the RUPPs and independent, candidates to exercise caution and restraint in their utterances.
In view of the General Elections to the Lok Sabha 2024 and other simultaneous elections to Legislative Assemblies, the Commission vide its letter dated 01.03.2024 has issued an advisory to political parties on plummeting level of public discourse during campaigning. The advisory lay down the expected decorum by political parties and candidates in general and Star Campaigners in particular. It very clearly indicates that any genres of surrogate or indirect violation of MCC and surrogate means to plumate level of election campaign will be dealt with stern action. The advisory is available on the Commission’s website https://www.eci.gov.in/ under the heading current issues.
1. LAW AND ORDER, SECURITY ARRANGEMENTS AND DEPLOYMENT OF FORCES:
1. Conduct of elections involves elaborate security management, which includes not just the security of polling personnel, polling stations and polling materials, but also the overall security of the election process. Central Armed Police Forces (CAPFs) are deployed to supplement the local police force in ensuring a peaceful and conducive atmosphere for the smooth conduct of elections in a free, fair and credible manner.
2. Based on the assessment of the ground situation, Central Armed Police Forces (CAPFs) and State Armed Police (SAP) drawn from other States will be deployed during the election. The CAPFs shall be deployed well in advance for area domination, route marches in vulnerable pockets, point patrolling and other confidence building measures to re-assure and build faith in the minds of the voters, especially those belonging to the weaker sections, minorities etc. CAPFs shall be inducted well in time for undertaking area familiarization and hand-holding with local forces and all other standard security protocols for movement, enforcement activities etc. in these areas will be strictly adhered to. The CAPFs/SAP shall also be deployed in Expenditure Sensitive Constituencies and other vulnerable areas and critical polling stations as per the assessment of ground realities by the CEOs of all States/UTs in consultation with various stakeholders. On the eve of poll, the CAPFs/SAP shall take position and control of the respective polling stations and will be responsible for safeguarding the polling stations and for providing security to the voters and polling personnel on the poll day. Besides, these forces will secure the strong rooms where EVMs and VVPATs are stored and for securing the counting centers and for other purposes, as required. The entire force deployment in the constituencies shall be under the oversight of the Central Observers deputed by the Commission.
3. To ensure optimum and effective utilization of State Police Officials and CAPFs, Commission has directed to constitute a Committee of CEO, State Police Nodal Officer(SPNO) and State CAPF Coordinator to jointly decide the State Deployment Plan and to ensure randomization of State Police.
1. PROTECTION TO ELECTORS OF SC/ST AND OTHER WEAKER SECTIONS:
As per Section 3 (1) of Scheduled Castes and Scheduled Tribes (Prevention of Atrocities) Act, 1989 (as amended in 2015), whoever, not being a member of a Scheduled Caste or Scheduled Tribe, forces or intimidates a member of a Scheduled Caste or a Scheduled Tribe not to vote or to vote for a particular candidate or to vote in a manner other than that provided by law, or not to stand as a candidate etc., shall be punishable with imprisonment for a term which shall not be less than six months but which may extend to five years and with fine. The Commission has asked all the States/UTs to bring these provisions to the notice of all concerned for prompt action. In order to bolster the confidence of the voters hailing from vulnerable sections especially SCs, STs etc. and enhance their conviction and faith in the purity and credibility of the poll process, CAPFs/SAP shall be extensively and vigorously utilized in patrolling and conducting route marches and undertaking other necessary confidence building measures under the supervision of the Central Observers.
1. ELECTION EXPENDITURE MONITORING:
1. Comprehensive instructions for the purpose of effective monitoring of the election expenditure of the candidates have been issued, which include deployment of Expenditure Observers, Assistant Expenditure Observers, formation of Flying Squads (FSs), Static Surveillance Teams (SSTs), Video Surveillance Teams (VSTs), Video Viewing Teams (VVTs), Accounting Teams (ATs), Media Certification & Monitoring Committee (MCMC), District Expenditure Monitoring Committee (DEMC), involvement of enforcement agencies viz. State Police Dept., State Excise Dept., Income Tax Dept., FIU-IND, CBIC, DRI, CGST, SGST, State Commercial Dept., ED, NCB, CISF, RPF, BSF, SSB, ITBP, Assam, Rifles, ICG, Department of Post, BCAS, AAI, RBI, SLBC and State Forest Dept.
2. State Excise Department has been asked to monitor production, distribution, sale and storage of liquor and inducements in the form of free goods during the election process. The functioning and operations of the FSs/ SSTs shall be closely monitored using GPRS Tracking. For greater transparency and for ease of monitoring of Election Expenses, candidates would be required to open a separate bank account and incur their election expenses from only that account. The Income Tax Dept. has been asked to activate Air Intelligence Units (AIUs) in the airports of the States and also to gather intelligence and take necessary action to check movement of large sums of money in all the States/UTs. Control room and Complaint Monitoring Centre with 24 hours toll free numbers shall be operative during the entire election process.
3. District Election Officers (DEOs) have been directed to obtain unusual and suspicious cash withdrawal or deposit of cash exceeding Rs. 1 Lakh from banks for due verification followed by necessary action. If the amount is more than Rs. 10 Lakh, then DEOs shall pass on such information to Income Tax Department for necessary action. FIU-IND has been requested to share Cash Transaction Reports (CTRs) and Suspicious Transaction Reports (STRs) with CBDT for effective monitoring of the election expenditure of the candidates.
4. Some new initiatives taken by the Commission to strengthen the Expenditure Monitoring mechanism are:
1. Standard Operating Procedure (SOP) for seizure and release of cash: For the purpose of maintaining purity of elections, the Election Commission of India has issued a Standard Operating Procedure for Flying Squads and Static Surveillance Teams, constituted for keeping vigil over excessive campaign expenses, distribution of items of bribe in cash or in kind, movement of illegal arms, ammunition, liquor, or antisocial elements etc. in the constituencies during election process. Furthermore, in order to avoid inconvenience to the public and also for redressal of their grievances, if any, the Commission has issued instruction to constitute a District Grievance Committee in each district comprising three officers of the District, namely, (i) CEO, Zila Parishad/CDO/P.D. DRDA, (ii) Nodal Officer of Expenditure Monitoring in the District Election Office (Convener) and (iii) District Treasury Officer. The Committee shall suo-moto examine each case of seizure made by the Police or SST or FS and where the Committee finds that no FIR/Complaint has been filed against the seizure or where the seizure is not linked with any candidate or political party or any election campaign etc., as per SOP, it shall take immediate steps to order release of such cash etc. to such persons from whom the cash was seized after passing a speaking order to that effect. In no case, shall any matter relating to seized cash/seized valuables shall be kept pending in Malkhana or treasury for more than 7 (seven) days after the date of poll, unless any FIR /Complaint is filed.
2. Accounting of the expenditure incurred for campaign vehicles – It has come to the notice of the Commission that the candidates take permission from the Returning Officer for use of vehicles for campaign purpose, but some candidates do not show the vehicle hiring charges or fuel expenses in their election expenditure account. Therefore, it has been decided that unless the candidate intimates the R.O. regarding withdrawing vehicles from campaigning, the notional expenditure on account of campaign vehicles will be calculated based on the number of vehicles for which permission has been granted by the Returning Officer.
3. Account Reconciliation Meeting: A contesting candidate avail opportunity to get issue addressed relating to the election expenditure, if any, in Account Reconciliation Meeting which shall be convened by the DEOs on the 26th day of the declaration of the results.
4. Accounting of Expenditure on publicity of criminal antecedents: In Pursuance of Hon'ble Supreme Court Judgement dated 25.09.2018 in WP(C) No. 536 of 2011, the candidates as well as the concerned political parties shall issue a declaration, in the format prescribed, in widely circulated newspapers and on electronic media in the state regarding the criminal antecedents of the candidates at least thrice after filing of the nomination papers. Candidates are required to maintain expenditure incurred by them in this regard in their accounts and the same shall be reflected in their Abstract Statement of election expenses (Schedule 10) to be submitted by them to the concerned DEOs along with their accounts of election expenses within 30 days of declaration of results. Political parties are also required to show the amount incurred by them in this regard in their full Election Expenditure Statements (Schedule 23A, 23B) to be submitted by them to ECI (recognized political party)/CEO (unrecognized political party) within 90/75 days of completion of Lok Sabha/ Assembly Election.
5. Expenditure incurred on candidates' Booth/Kiosk and on TV/Cable Channel/Newspaper owned by party for promoting the electoral prospects of the candidate in the account of the candidate: The Commission, on further examination of the relevant provisions of section 77(1) of the R. P. Act, 1951, had decided that the candidates' booths set up outside the polling stations should hereinafter be deemed to have been set up by the candidates as part of their individual campaign and not by way of general party propaganda and as such all expenditure incurred on such candidates' booths shall be deemed to have been incurred/authorized by the candidate/his election agent so as to be included in his account of election expenses. Further, the Commission, after taking into consideration various references/complaints from various sources in the above matter, has directed that if the candidate(s) or their sponsoring parties utilize TV/Cable Channels/Newspapers owned by them for promoting the electoral prospects of the candidate, the expenses for the same, as per standard rate cards of the channel/newspaper, have to be included by the candidate concerned in his Election Expenditure Statement, even if they actually do not pay any amount to the channel/newspaper. In pursuance of the Commission’s aforesaid decisions, Schedule 6 and Schedule 4 & 4A in Abstract Statement of Election Expenses have been amended and incorporated accordingly in the Compendium of Instructions on Election Expenditure Monitoring.
6. Accounting of Expenditure on Virtual Campaign: Candidates are required to maintain expenditure incurred by them in this regard in their accounts and the same shall be reflected in their Abstract Statement of election expenses (Schedule 11) to be submitted by them to the concerned DEOs along with their accounts of election expenses within 30 days of declaration of results. Political parties are also required to show the amount incurred by them in this regard in their full Election Expenditure Statements (Schedule 24A, 24B) to be submitted by them to ECI (recognized political party)/CEO (unrecognized political party) within 90/75 days of completion of Lok Sabha/ Assembly Election.
7. Part and Full Election Expenditure Statement required to be submitted by Political Parties: The National and State Recognised Political Parties are required to submit their full Election Expenditure Statements with the Election Commission of India, New Delhi whereas Registered Unrecognised Political Parties (RUPPs) are required to submit their Election Expenditure Statements with the Chief Electoral Officers of the States/UTs concerned where party HQ is situated within 90/75 days of completion of Lok Sabha/ Assembly Election. In addition to full Election Expenditure Statements, the political parties are also required to file part Election Expenditure Statements in respect of lump-sum payments made by the party to the candidate(s) within 30 days of declaration of results of Assembly/ Lok Sabha elections. The part and full Election Expenditure Statements of National & State Recognised political Parties and RUPPs will be uploaded on the ECI website and CEO website respectively for public viewing.
8. Integrated Expenditure Monitoring Software (IEMS): A new tech enabled portal https://iems.eci.gov.in/ to facilitate online filing of Contribution Report, Election Expenditure Statement (Part and Full) and Audited Annual Accounts by the Political Parties has been started. This facility has been created to enable the political parties to file the statutory and regulatory compliances, reports and statements in a hassle-free, smooth manner and with greater transparency. All Political Parties are urged to file their above-mentioned financial reports through above mentioned IEMS portal.
9. Election Seizure Management System(ESMS):
A mobile app has also been launched to digitize data for intercepted/seized items(Cash/Liquor/Drugs/Precious Metals/Freebies/other items).
1. Ceiling of Election Expenses for Candidates:
The election expenses ceiling for candidates has been revised by the Government of India vide Notification dated 06th January, 2022. As per the revised ceilings, the maximum limit of election expenses for a Parliamentary Constituency is Rs. 95.00 lakh per candidate for all States except Arunachal Pradesh, Goa and Sikkim. For these three States it is Rs. 75.00 lakh per candidate. For the Union Territories, the maximum limit for NCT of Delhi and Jammu & Kashmir is Rs. 95.00 lakh per candidate; and Rs.75.00 lakh per candidate for other UTs.
Accordingly, in Andhra Pradesh and Odisha the limit of expenses for Assembly Constituencies is Rs. 40.00 lakh per candidate and in Arunachal Pradesh and Sikkim it is Rs. 28.00 lakh per candidate.
The Commission has decided that an election expenditure / either by / to candidate(s) or political parties exceeding Rs. 10000/- (Ten Thousand) in all the situations be incurred by crossed account payee cheque or draft or by RTGS/NEFT or any other electronic mode linked with bank account of the candidate opened for election purpose.
1. EFFECTIVE USE OF MEDIA:
Media, being an important stakeholder in the entire electoral process, contributes in building a well- informed citizenry which is an indispensable prerequisite for a mature democracy. Election Commission of India considers Media as its invaluable ally in making the election process truly participative, democratic, and transparent. Media also acts as the Commission's eyes and ears on the field during the election process. The Commission which works on the principle of disclosures and transparency has made media part of all important electoral processes.
(i) Media Facilitation & Engagement: The Commission has always considered Media as an important ally and a potent force multiplier in ensuring an effective and efficient election management. The Commission has directed CEOs and DEOs of all States/UTs to take the following measures for positive and progressive engagement and interaction with the media:
(a) Regular interaction with the media during elections and maintaining an effective and positive line of communication with the media at all times.
(b) Effective steps to sensitize the media about the Election Code.
(c) Authority letters will be issued to all accredited media for the polling
day and day of counting.
Media is also expected to follow all the extant guidelines issued by the Ministry of Health and Family Welfare (MoH&FW) or any other competent authorities regarding COVID containment measures during all their election related coverage.
(ii) Pre-Certification of Political Advertisements and monitoring of suspected cases of paid news:
Media Certification and Monitoring Committees (MCMC) are in place at all the Districts and State level. All political advertisements proposed to be issued on electronic media shall require pre-certification from the concerned MCMC. Political advertisements in all electronic media/TV Channels/Cable Network/Radio including private FM channels/Cinema halls/audio-visual displays in public places/voice messages & bulk SMS over phone and social media & internet websites shall come within the purview of pre-certification. Commission requests all Political Parties/candidates/Media to follow pre-certification instructions.
Press Council of India (PCI) has defined paid news as “Any news or Analysis appearing in any media (print and electronic) for a price in cash or kind as consideration”. The Commission has accepted the definition of Paid News given by Press Council of India (PCI) and considers that ‘Paid News’ disturbs level playing field in election and adversely affects free and fair poll by circumventing election expenditure laws and causing undue influence on voters. MCMCs will also keep a strict vigil on suspected cases of paid news in the media and suitable action will be taken in confirmed cases as per ECI guidelines after following all due procedures.
(iii) Social Media & Elections:
The media landscape has seen a paradigm shift over the last decade. Social media has now emerged as a powerful communication & campaigning medium for all stakeholders, now also referred to as the fifth pillar of democracy. Considering its rising importance, the Commission proactively vide its instruction dated 25th October 2013 laid down instructions to guide and regulate the use of social media in election campaigns. Key features of the instructions are as follows:
1. Social media by definition falls under the category ‘electronic media’ thus, all political advertisements on social media fall under the purview of pre-certification.
2. Candidates are required to furnish details of their authentic social media accounts in Form-26 while filing nominations.
3. Candidates and political parties are required to incorporate expenditure of social media campaigning including expenditure on political advertisements, cost of maintaining the accounts, developing content and salaries of the employees who manage the accounts in the election expenditure account of the candidate.
4. Candidates and political parties are required to pre-certify political advertisements before release on internet-based media/social media websites
5. Provisions of Model Code of Conduct and related instructions are applicable to the content posted on social media platforms by candidates and political parties.
Keeping in view increasing incidents of misuse of social media and as a result of ECI's vigorous persuasion, major Social Media Platforms agreed to observe Voluntary Code of Ethics formulated by them in March, 2019. This will be applicable in these elections as well.
An SOP for identification and quick response to any fake news/misinformation had been shared with CEOs and DEOs of all the States/UTs for time bound response.
Social media Cell in collaboration with cyber cell unit in all districts have been constituted for quick response and action with the legal framework including Information Technology Act, 2000 (“IT Act”) and the Information Technology (Intermediary guidelines and Digital Media Ethics Code) Rules, 2021.
The Commission requests all Political Parties and candidates to ensure that their supporters do not indulge in hate speeches and fake news. Strict watch on social media posts is being kept by MCMCs to ensure that the election atmosphere is not vitiated. Media may also play an active role in curbing the menace of fake news.
(iv) Monitoring of Electronic and Social Media:
All the election management related news on all the major national and regional news channels during elections would be monitored vigorously. If any untoward incident or violation of any law/rule is noticed, action would be taken immediately. Reports of monitoring would also be forwarded to the CEOs. Office of CEO will ascertain status on each and every item and file ATR/Status Report.
(v) Media restrictions during silence period and on Exit polls:
Section 126 (1)(b) of the Representation of the People Act, 1951, prohibits displaying any election matter by means, inter alia, of television or similar apparatus, in any polling area during the period of forty-eight hours (silence period) ending with the hour fixed for the conclusion of the poll for any election in that polling area. Election matter referred hereinabove is defined as any matter intended or calculated to influence or affect the result of an election in any electronic media during the period of 48 hours ending with the hour fixed for conclusion of poll in each of the phases of elections.
Section 126A of the R.P. Act 1951, prohibits conduct of Exit poll and dissemination of their results by means of print or electronic media during the period mentioned therein, i.e. between the hour fixed for commencement of poll in the first phase and half an hour after the time fixed for close of poll for the last phase in all the States. Violation of Section 126 of the R.P. Act, 1951 is punishable with imprisonment upto a period of two years, or with fine or both.
All Media houses are advised to follow instructions in this regard keeping its spirit. Media may also refer to the ‘Guidelines issued by Press Council of India’ dated 30.07.2010, ‘Norms of Journalistic Conduct- 2022’ and “Guidelines for Election Broadcasts” issued by News Broadcasters & Digital Association dated 3rd March, 2014.
(vi) Campaigning on Public Broadcaster – DD & AIR
Election Commission of India, based on past performance of the political parties, has been allocating free equitable broadcast & Telecast time to recognized National & State political parties on the two public broadcasters - Doordarshan and All India Radio in every Lok Sabha and State Assembly Election for campaigning. The scheme, which was initially notified on 16th January 1998, holds a statutory basis under Section 39A of the R.P. Act, 1951.
The time vouchers which were issued physically to the political parties are issued digitally. With this facilitation, the political parties will not be required to send their representatives to ECI for collection of the time vouchers physically during elections.
1. Deployment of Central Observers-
1. General Observers: The Commission will deploy IAS officers as General Observers in adequate number to ensure smooth conduct of election in consultation with the CEOs of the poll going States. The Observers will be asked to keep a close watch on every stage of the electoral process to ensure free and fair election.
2. Police Observers: The Commission would deploy IPS officers as Police Observers in consultation with the CEOs of the poll going States at District/PC/AC level, depending upon the need, sensitivity and assessment of ground situation of the District/PC/AC. They will monitor all activities relating to force deployment, law and order situation and co-ordinate between Civil and Police administration to ensure free and fair election.
3. Counting Observers: In addition to the already deployed General Observers, the Commission may also deploy additional officers as Counting Observers at District/PC/AC level, depending upon the requirement in consultation with the CEOs of the poll going States. They will oversee the counting center arrangements and monitor all activities relating counting of votes.
4. Special Observers: In exercise of the plenary powers conferred on it by Article 324 of the Constitution of India, the Commission also deploys Special Observers who belong to All India Services and various Central Services if seems necessary.
5. Expenditure Observers: The Commission has also decided to appoint adequate number of Expenditure Observers who will exclusively monitor the election expenditure of the contesting candidates.
1. ELECTRONIC VOTING MACHINES (EVMs) AND VOTER VERIFIABLE PAPER AUDIT TRAIL (VVPATs):
1. EVMs and VVPATs-The Commission shall deploy Voter Verifiable Paper Audit Trail (VVPAT) along with Electronic Voting Machine (EVM) at every polling station in the General Elections to Lok Sabha and the Legislative Assemblies of Andhra Pradesh, Arunachal Pradesh, Odisha and Sikkim to enhance the transparency and credibility of the election process as VVPAT allows the voter to verify his/her vote. Arrangements have already been made to ensure availability of adequate number of EVMs and VVPATs for the smooth conduct of elections.
2. Awareness on EVMs and VVPATs-EVM Demonstration Centres have been set up at District Election Officer Office and Returning Officer Headquarters/Revenue Sub Division Offices for physical demonstration-cum-awareness on use of EVM and VVPAT. Mobile Demonstration Vans have also been deployed to create awareness on use of EVMs and VVPATs to cover all polling locations. The same was operational till announcement of elections, whereas digital outreach for awareness on EVMs and VVPATs will be intensified after announcement.
3. Randomization of EVMs and VVPATs-EVMs/VVPATs are randomized twice using “EVM Management System (EMS 2.0)” while being allocated to an Assembly Constituency/segment and then to a polling station ruling out any pre-fixed allocation. First randomization of EVMs and VVPATs is conducted by the District Election Officer to allocate the units Assembly Constituency/Segment wise in the presence of the representatives of the recognized political parties. The lists containing unique IDs of machines are shared with them. After finalization of list of the contesting candidates, Second randomization of EVMs and VVPATs will be conducted by the Returning Officers to allocate the units polling station-wise in the presence of the contesting candidates/their representatives. Lists of randomized EVMs/VVPATs are also shared with recognized political parties/contesting candidates.
4. Commissioning of EVMs and VVPATs-After finalization of list of the contesting candidates and second randomization of EVMs and VVPATs, entire process of commissioning (candidate setting) of EVMs and VVPATs is done in the presence of the contesting candidates/their representatives. TV/Monitor will be installed in commissioning hall for simultaneous viewing of symbol loading in VVPATs by candidates/their representatives for greater transparency. After commissioning (candidate setting) of EVMs and VVPATs, in every EVM and VVPAT, mock poll with one vote to each candidate including NOTA is done. Additionally, mock poll of 1000 votes is conducted in 5% randomly selected EVMs, as well as VVPATs. The electronic result is tallied with paper count. Candidates/their representatives are allowed not only to select 5% machines randomly but also to do mock poll.
5. GPS tracking of movement of EVMs and VVPATs- The Commission has instructed the Chief Electoral Officers of all States/ UTs that end-to-end movement of all EVMs and VVPATs including reserve shall be carefully monitored at all times, for which vehicle carrying EVMs and VVPATs shall mandatorily be fitted with GPS tracking system.
6. Mock Poll on Poll Day-
1. On poll day, 90 minutes before start of actual poll, mock poll is conducted by casting at least 50 votes ensuring that votes are recorded for each of the contesting candidates including NOTA at every polling station, in the presence of polling agents of the candidates and the electronic result of the Control Unit and the VVPAT slips count are tallied and shown to them. A certificate of successful conduct of mock poll shall be made by the Presiding Officers in Presiding Officer’s Report.
2. Immediately after mock poll procedure, the CLEAR button on Control Unit (CU) is pressed to clear the data of the mock poll and the fact that no votes are recorded in the CU is displayed to the Polling Agents present in the polling stations. The Presiding Officer also ensures that all mock poll slips shall be taken out from the VVPAT slip compartment are stamped “MOCK POLL SLIP” and kept in separate sealed black envelope before the start of actual Poll.
3. After mock poll, EVMs and VVPATs are sealed in the presence of polling agents and signature of polling agents are obtained on seals, before starting actual poll.
1. Poll Day and Storage of polled EVMs and VVPATs at Strong Rooms-
1. After completion of poll, Presiding Officer shall press the “CLOSE” button of the Control Unit of the EVM so that no further vote can be cast. EVMs and VVPATs are sealed in the respective carrying cases in the presence of polling agents and signature of polling agents are obtained on seals.
2. On poll day a copy of Form-17C having details of total polled votes, seals (unique number), serial numbers of EVMs and VVPATs used in polling stations is provided to polling agents of candidates.
3. Polled EVMs and VVPATs are escorted back to the strong room for storing in double lock system in the presence of candidates/their representatives under videography. Candidates/Polling Agents are also allowed to follow the vehicles carrying EVMs and VVPATs from polling stations to Reception Centre for the purpose of storing in the Strong Room.
4. Candidates or their representatives can also camp in front of the strong room. These strong rooms are guarded 24x7 in multilayers, with CCTV coverage facilities.
1. Counting of Votes at Counting Centres-
1. On the day of counting, strong room is opened in the presence of Candidates, their authorised representatives, RO/ARO and ECI Observer under videography.
2. Only Control Units of the polled EVMs are brought to the Counting Hall(s) under security under CCTV coverage and in the presence of candidates/their agents.
3. Round-wise CUs are brought to the counting tables from Strong Rooms under continuous CCTV Coverage.
4. On the counting day, before retrieving the result from the Control Units, the seals are verified, and unique serial number of CU is tallied before counting agents deputed by the candidates.
5. On counting day, counting agents can verify the polled votes displayed on CU with that of Form-17C. Candidate-wise polled votes are recorded in Part-II of Form-17C and signature of counting agents are obtained thereof.
6. EVMs & VVPATs are stored back in Strong Room in the presence of candidates/their representatives till the completion of the Election Petition period.
1. Mandatory Verification of VVPAT Paper Slip-In pursuance of the Hon’ble Supreme Court of India’s Order dated 8th April, 2019, the Commission has mandated VVPAT slips count of Five (5) randomly selected Polling Stations in each Assembly Constituency/Segment of the Parliamentary Constituency of the States/UTs by the Returning Officer, by draw of lot in presence of candidates/their counting agents & ECI Observer, for verification of the result obtained from the Control Unit. This mandatory verification of VVPAT slip count of five (5) polling stations in each Assembly Constituency/ Segment shall be in addition to the provisions of Rule 56(D) of the Conduct of Elections Rules,1961.
2. None of the Above (NOTA) in EVMs, VVPATs and Postal Ballot: As usual, there will be ‘None of the Above’ option for the electors. On the BUs, below the name of the last candidate, there will be a button for NOTA option so that voters who do not want to vote for any of the candidates can exercise their option by pressing the button against NOTA. Similarly, on Postal Ballot Papers there will be a NOTA Panel after the name of the last candidate. The symbol for NOTA as given below will be printed against the NOTA Panel.
As part of the SVEEP, there are awareness programmes to bring this option to the knowledge of electors and all other stakeholders.
1. Photographs of Candidates on EVM Ballot Paper: In order to facilitate the electors in identifying the candidates, ECI has prescribed an additional measure by way of adding provision for printing the photograph of candidate on the Ballot Paper to be displayed on the EVM (Ballot Unit) and on Postal Ballot Papers. This will help voters to avoid any confusion, which may arise when candidates with same or similar names contest from the same constituency. For this purpose, the candidates are required to submit to the Returning Officer, their recent stamp-size photograph as per the specifications laid down by the Commission.
1. DEPLOYMENT OF POLLING PERSONNEL, RANDOMIZATION AND THEIR VOTING FACILITIES:
1. Polling parties shall be formed randomly, through the special randomization IT application.
2. There shall be such randomization for Police personnel and Home Guards also, who are deployed at the polling stations on the poll day.
3. All persons appointed on election duty who are not able to cast their vote at the polling station where they are enrolled as a voter are entitled to the facility of either an EDC or a Postal Ballot.
4. In case, they are put on election duty in the same constituency in which they are enrolled as a voter, they are entitled to get an EDC which entitles them to vote at the polling station where they are on duty.
1. VOTERS’ FACILITATION CENTERS FOR POLLING PERSONNEL-
As per new Rule 18A inserted in the Conduct of Elections Rules, 1961, now a Voter on Election Duty, shall receive his postal ballot, record his vote thereon and return the same at the Facilitation Center set up by the Returning Officer. Therefore, in view of the extant rule position, all the Voters on Election Duty, deployed in a constituency where they are not enrolled as a voter, shall cast their votes only at the Facilitation Centers and not in any other manner. They shall sign the declaration in Form 13A in presence of, and have the signature attested by, any Group A or Group B officer or the presiding officer of the polling station at which they are on election duty.
1. INCREASED REMUNERATION OF POLLING PERSONNEL-
Polling parties on the ground are the epitome of grit and resilience. Their determination to keep the spirit of democracy reigning supreme truly is an inspiration to one and all. Further, in view of the arduous and difficult journey that polling teams have to undertake to ensure that no voter is left behind, ECI has recently doubled the remuneration of polling officials heading for election duty three days or more in advance to reach polling stations located in remote and difficult areas. Till now, the remuneration for polling Officials used to be uniform per diem amount for all polling personnel.
1. CONDUCT OF OFFICIALS:
The Commission expects all officials engaged in the conduct of elections to discharge their duties in an impartial manner without any fear or favour. They are deemed to be on deputation to the Commission and shall be subject to its control, supervision and discipline. The conduct of all Government officials who have been entrusted with election related responsibilities and duties would remain under constant scrutiny of the Commission and strict action shall be taken against those officials who are found wanting on any account.
1. IT APPLICATIONS BEING USED IN ELECTION MANAGEMENT-
The Commission has enhanced usage of IT Application, to usher in greater citizen participation and transparency.
1. cVIGIL App for filing Model Code of Conduct Violation cases by Citizen: cVIGIL provides time-stamped evidentiary proof of the Model Code of Conduct/ Expenditure Violation by empowering every citizen to click a photo or video using his or her smartphone. The application is based on GIS technology and the unique feature of auto location provides fairly correct information which can be relied upon by flying squads to navigate to the right spot of incidence and take prompt action. This app prioritizes the speedy and effective actions by authorities and promised users status reports within 100 minutes. The application is available on the Google Play store and Apple App Store.
2. Suvidha Portal: This portal provides different facility to candidates/ political parties for online nomination, Permission as given below-
1. Candidate Online Nomination: To facilitate filling of nominations, the Election Commission has introduced an online portal for filling the nomination & affidavit. The Candidate can visit https://suvidha.eci.gov.in/ to create his/her account, fill nomination form, deposit the security amount, check availability of time slot and appropriately plan his visit to the Returning Officer. Once the application is filled through the online portal, the candidate only needs to take a printout, get it notarized and submit the application along with relevant documents to the Returning Officer in person. The Online Nomination Facility is an optional facility to facilitate ease of filing and correct filing. The regular offline submission as prescribed under the law shall continue too.
2. Candidate Permissions module: The permission module allows the candidates, political parties or any representatives of the candidate to apply online for the permission for meetings, rallies, loudspeakers, temporary offices, and others through SUVIDHA Portal https://suvidha.eci.gov.in/. The Candidates can also track their application status through the same portal.
3. Candidate App: Suvidha: In view of COVID-19, the Commission has directed that allocation of public spaces for meetings and rallies must be done using the Suvidha app as far as practicable. The application will be available during elections for Candidates / Political Parties / Agents to download and use to track the nomination and permission status from the Google Play store.
iii) Candidate Affidavit Portal: Candidate Affidavit portal is a web portal that allows citizens to view the complete list of Candidate Nominations who have applied for the elections. The citizen, political parties and media houses to know about the candidates, accesses this portal. A complete candidate profile with photo and affidavit is made public as and when the Returning Officer enters the data. The Complete list of Contesting Candidates with their profile, nomination status and the affidavits will be available for public view through Candidate Affidavit Portal. This portal can be accessed using https://affidavit.eci.gov.in
1. Know Your Candidates (KYC): The Election Commission of India has developed a dedicated app for Know your Candidate (KYC) for both Android and iOS platforms for informing about “Criminal Antecedents” status of candidates. This allows citizens to browse candidates with/ without Criminal Antecedents and empowers the citizens to know the criminal antecedents of the candidates. The application is available on the Google Play store and Apple App Store.
2. Electronically Transmitted Postal Ballot Management System (ETPBMS) for Service Voter:
1. Electronically Transmitted Postal Ballot Management System (ETPBMS) is upgraded version of ETPBS having enhanced features and Dashboard & Reporting modules for all stakeholders. The system is use to generate and transmit Postal Ballot through Electronic means to the Service Voters. The system has also been integrated with Department of Post so that Service voter can send his/her Ballot after casting vote, through speed post without paying any charges. Detailed instructions are sent, along with Postal Ballot, to each service elector. On the day of counting, the same system will be used to validate the Postal Ballot received by post to verify whether the received ePostal Ballot is generated by the system or not.
2. The Postal ballots sent to service electors electronically are called Electronically Transmitted Postal Ballots (ETPBs). The return of ETPB is through postal services. Earlier, the envelopes for postal ballot were forwarded by the CEOs to the Record Officers in order to dispatch polled ETPBs by the service voters through post. Now, the Commission has decided that the CEOs are not required to send envelopes to the Record Officers for this purpose. The Record Officer/Unit Officer/Commandant or any other competent authority, as the case may be, shall procure the envelopes and provide them to the Service Voters for dispatching their polled ETPBs to the respective Returning Officers.
1. Voter Turnout App: Voter Turnout App will be used to display estimated provisional voter turnout details of each Assembly Constituency / Parliamentary Constituency entered by the Returning officer. The media can also use the same application to capture estimated voter turnout data. Approximate voter turnout data of each phases of the elections will be displayed through this app. The application is available on the Google Play store and Apple App Store.
2. ENCORE Portal: The ENCORE portal is an end-to-end application for all election officials (CEO, DEO, RO & ARO) that has a well-defined responsibility for each official to perform various activity in multiple modules. Brief introduction of different modules of this portal is given below:
1. Candidate Nomination: The Returning Officer will fill all the required details to register the profile of a candidate in the system that will be used at multiple levels of conduct of election process. For all received nominations, the Returning Officer needs to upload the affidavits. This is also applicable in case of multiple nominations by one candidate.
2. Candidate Scrutiny & Finalization: This system provides facility of marking nominations as Accepted / Rejected during scrutiny and marking of withdrawal if any candidate withdraws his candidature. After the last date of withdrawal, the returning officer can also generate his form 7A through the system.
3. Election Permission: The permission module allows the election officials to process the permission request received by the candidates, political parties or any representatives of the candidate who applied for any permission using SUVIDHA portal or submitted the permission request physically to election office.
4. Election Counting: The ENCORE counting application is an end-to-end application for AROs/ROs to digitize the votes polled in EVM and through Postal Ballot, tabulate the data each round to declare the result of the election. The same data of the election counting is used to prepare various statutory reports of counting.
5. Index Card: A facility has been provided to the Returning Officer to fill the Index card online after counting. It contains each detail of elections from the schedule of elections to the declaration of results such as data on nomination, turnout, counting etc.
6. Expenditure Monitoring: This expenditure-monitoring module provides facility to all the DEOs to feed the data of DEO Scrutiny reports prepared in respect of each candidate.
1. Results Website and Results Trends TV: The timely publication of the round-wise information is vital for establishing a single source of authentic data. The counting data entered by respective Returning Officers is available as ‘Trends and Results’ for public view through ’ECI Results website’ https://results.eci.gov.in/ The result website has been upgraded with enhanced features including map view for better users’ experience. The results are shown with the Infographics and displayed with auto-scroll panels through large display screens outside the counting hall or any public place through Trends TV. The trends & results is also available on VHA mobile App.
2. EVM Management System (EMS 2.0): EVM Management System 2.0 is designed to manage inventory of EVM units. One of the important modes to ensure a fair and transparent process in EVM management is the administrative protocol of the two sets of randomizations of the machines before they are deployed in the Polling stations. The randomizations of EVMs/VVPATs are done through EMS 2.0 in the presence of recognized political parties/ contesting candidates/representatives and ECI Observers.
3. Voter Service portal: Through (https://voters.eci.gov.in ), a user can avail and access various services such as access the electoral list, apply for voter id card, apply online for corrections in voter’s card, view details of Polling Booth, Assembly Constituency and Parliamentary Constituency and get the contact details of Booth Level Officer, Electoral Registration Officer among other services.
4. Voter Helpline Mobile App (VHA): Citizens can avail and access various services such as apply for a voter ID card, apply online for corrections to voter's card, view details of the Polling Booth, Assembly Constituency, and Parliamentary Constituency, and get the contact details of the Booth Level Officer, Electoral Registration Officer among other services. The mobile app is available on the Google Play store and Apple App Store.
5. Persons with Disability Application (Saksham App): Saksham app is meant for Person with Disabilities. The PwD elector can make requests for marking them as PwD, request for new registration, request for migration, request for correction in EPIC details, request for wheelchair. It utilises the Accessibility features of mobile phones for voters with blindness and hearing disabilities. The application is available on the Google Play Store and Apple App store.
6. BLO App: BLO App (erstwhile known as GARUDA App) is a dedicated Mobile App for BLOs to perform their tasks digitally. The application is available on both the Google Play store and Apple App store. The following are the main features of the BLO App:
• Checklist/Field Verification of Forms
• Collection of AMF (Assured Minimum Facility)/EMF (Extended Minimum Facility)
• Capturing of GIS co-ordinates of Polling Stations.
• Update of Photos of Polling Stations
• Form Submission on behalf of Electors
• House to House Verification
1. ERONET: ERONET is a web-based system for Electoral officials, in 14 languages and 11 scripts, to handle all processes pertaining to Form 6/6A/7/8. It standardised forms processing, standard database schema, and a standard template for E-Roll printing. It automates the process of electoral roll management starting from elector registration, field verification of electors, decision support system for Electoral registration officers and for providing extensive integrated value-added services. All 29 States and 7 UTs are sharing common infrastructure at the National Level. UNPER (Unified National Photo Electoral Roll) is a common database for all States and UTs with data of more than 94 crore electors.
2. National Grievance Service Portal (NGSP): The Election Commission has developed a National Grievance Service Portal (NGSP). This system is developed in such a manner that in addition to providing redress to the complaints of the Citizens, Electors, Political Parties, Candidates, Media and Election Officials at National, State and District levels, it also serves as a common interface for providing services through a common interface. The application provides a single interface for handling complaints by the Election officials. All Electoral Officers, District Election Officers, CEO and ECI Officials are part of the system. Thus, issues are directly assigned to the respective user upon registration. The citizen can use this service using https://voters.eci.gov.in
3. Election Seizure Management System (ESMS): In order to ensure inducement-free elections, the Election Commission of India has embedded technology into the monitoring process through the Election Seizure Monitoring System (ESMS) Mobile App which is proving to be a catalyst, as it brought a wide array of Central and State enforcement agencies together for better coordination and intelligence sharing. ESMS Mobile App is being used to digitize data for intercepted/Seized items (Cash/Liquor/Drugs/ Precious Metal/ Freebies/Other Items) direct from field. This enables stakeholders to automate desired reports in the required format, avoid duplicate data entry by Agencies and analyze received data at the CEO Level.
4. Integrated Election Expenditure Monitoring System (IEMS): Integrated Election Expenditure Monitoring System (IEMS) is a user-friendly, secure online platform which enables Political Parties to submit online prescribed documents like Contribution report (From 24A), Annual Audit Account, Election Expenditure. Key features for IEMS are as follows:
• Digitize details of contribution received and submit online
• Real-time compliance status on Dashboard
• Capture Mandatory Info/ Validations/Verification to increase data quality
• Bulk import feature to quickly upload data through Excel format
• Email/ SMS based alerts / acknowledgements to increase compliance
· Aadhaar based e-Sign
1. Election Planning Portal: The Election Planning Portal is the new initiative taken by the Election Commission of India to provide a digital platform to the election management process. This portal will be accessed by the CEOs of all the States and UTs, Planning division and zonal divisions in ECI. This portal has various features that cover almost all-important aspects related to vacancy management, bye-elections, election scheduler, holiday management, security management etc. This application has a well-informative dashboard that provides a quick snapshot of the electoral data to the CEOs and ECI users. This application uses an auto alert algorithm to intimate the CEOs about the plan and overdue activities of their state and parliamentary planner. The ECI user can also communicate with the state officials via SMS and mail using this portal.
2. Media Voucher Online (https://timevoucher.eci.gov.in): The Election Commission of India's "Go Green" initiative is a commendable step towards a more environmentally responsible and efficient electoral system. By adopting digital vouchers, the Commission is demonstrating its commitment to sustainability, cost-effectiveness, and modernization. This initiative not only benefits the environment but also enhances the experience for political parties involved in the electoral process. It sets a positive example for other governmental bodies and organizations to follow, highlighting the importance of embracing digital solutions and eco-friendly practices in a rapidly changing world.
3. Observer Portal: Observer portal is an online portal for data management of all types of observers i.e. general observer, police observer and expenditure observes. The deployment schedule of the observer, report submission and many other activities are completed with the help of this portal. The observers also get multiple facilities like filling & submission of reports, notification from the commission, downloads of all the required documents and many more. Parallel to the web portal, a mobile app is also provided that includes all the features that are available in the web application.
1. COVID GUIDELINES:
The Commission has issued COVID Guidelines to be followed during the conduct of the General Election and Bye Elections which are available at Commission’s website.
1. SCHEDULES OF GENERAL ELECTIONS:
The Commission has prepared the Schedule for holding General Election to the Lok Sabha and Legislative Assemblies of Andhra Pradesh, Arunachal Pradesh, Odisha and Sikkim after taking into consideration all relevant aspects like climatic conditions, academic calendar, board examination, major festivals, prevailing law and order situation in the State, availability of Central Armed Police Forces, time needed for movement, transportation and timely deployment of forces and in-depth assessment of other relevant ground realities.
1. Before concluding, I would like to reiterate that the Commission is totally committed to maintain purity of elections and to deliver free, fair, transparent, peaceful, inclusive, accessible, ethical and participative elections in the entire country.
1. The Commission has directed the Central, State and District Level Election Machinery to be completely impartial, fearless, objective, and independent from any influence whatsoever. The Commission solicits proactive support of all political parties, media organizations, civil societies, youth and community organizations and all voters to join hands with the Commission and wholeheartedly participate in poll process. I hope that with the proactive participation and support of all stakeholders in the country, all National and State level elections will attain greater heights in all benchmarks recording highest turnout ever in the country.
1. On the occasion of 18th Lok Sabha Election and simultaneous assembly election in 4 States, the Commission reassures the nation of its solemn resolve and deep commitment to fulfill its constitutional mandate to conduct free, fair, credible, inclusive, participative and transparent elections. The Commission exhorts election machinery to re-dedicate themselves to the task associated with the conduct of elections as a sacred duty. The Commission appeals to all the stakeholders and in particular, the political parties and the candidates, to uphold the peerless democratic traditions of the nation by maintaining high standards of political discourse and fair play in course of their election campaigns. Finally, the Commission calls upon all voters to reinforce the democratic ethos of the nation by turning up at the polling stations and exercise their right to vote in an informed and ethical manner.