ইলেক্সন কমিসন
বিহার, হরিয়ানা, গুজরাত, ঝারখন্দ, মহারাস্ত্র, তেলঙ্গানা, ত্রিপুরা, উত্তর প্রদেশ, অমসুং ৱেস্ত বেঙ্গলগী বিধান সভা কেন্দ্র 26কী মরক্কী মীখলগী মতম
16 MAR 2024 5:52PM by PIB Imphal
লোক সভাগী জেনরেল ইলেক্সন, 2024গা লোয়ননা মখাদা পীরিবা বিধান সভাগী কেন্দ্রশিং অসিগী অহাংবশিং মেনশিন্নবা মরক্কী মীখলশিং পাঙথোক্নবা কম্মিসন্না ৱারেপ লৌখ্রে:
সিরিএল মশিং
রাজ্যগী মমিং
বিধান সভা কেন্দ্রগী নম্বর অমসুং মমিং
হাংদুনা লৈবগী মরম
1.
বিহার
195-অগিয়ান(SC)
শ্রী মনোজ মঞ্জিল দিসক্বালিফিকেসন তৌখিবা
1.
গুজরাত
26 - বীজাপুর
দা. সি.জে. চাবরানা ফম থাদোকখিবা
1.
108 - খম্বাত
শ্রী চিরাগকুমার অরবিন্দভাউ পতেলনা ফম থাদোকখিবা
1.
136 - বাঘোদিয়া
ধর্মেন্দ্রসিংহ রানুভা বাঘেলানা ফম থাদোকখিবা
1.
85 - মানাবদার
শ্রী অর্বিন্দভাই জিনাভাই লদানীনা ফম থাদোকখিবা
1.
83 - পোর্বন্দর
শ্রী অর্জুনভাই দেবাভাই মোধৱাদিয়ানা ফম থাদোকখিবা
1.
হরিয়ানা
21-করনাল
শ্রী মনোহর লালনা ফম থাদোকখিবা
1.
ঝারখন্দ
31- গান্দেয়
দা. সরফরাজ অহমদনা ফম থাদোকখিবা
1.
মহারাস্ত্র
30 – অকোলা ৱেস্ত
শ্রী গোভর্ধন মাঙ্গীলাল শর্ম এলাইস লালাজী লৈখিদবা
1.
ত্রিপুরা
7- রামনগর
শ্রী সুরজীত দত্ত লৈখিদবা
1.
উত্তর প্রদেশ
136 - দাদৌল
শ্রী মানবেন্দ্র সিংহ লৈখিদবা
1.
173 – লখনৌ ইস্ত
শ্রী আশুতোশ তন্দন ‘গোপাল জী’ লৈখিদবা
1.
292 - গৈসরী
দা. শিব প্রতাপ য়াদব লৈখিদবা
1.
403 – দুদ্ধী (ST)
শ্রী রাম দুলার দিসক্বালিফিকেসন তৌখিবা
1.
ৱেস্ত বেঙ্গল
62-ভগৱান গোলা
শ্রী ইদরীস আলি লৈখিদবা
1.
113- বারানগর
শ্রী তাপস রোই লৈখিদবা
1.
তেলঙ্গানা
71-সিকন্দরাবাদ কেন্ত (SC)
কুমারি লস্যা নন্দিতা সয়ানা লৈখিদবা
1.
হিমাচল প্রদেশ
18 - ধর্মশালা
শ্রী সুধির শর্মাগী দিসক্বালিফিকেসন তৌখিবা
1.
21 – লাহৌল & স্পিতি (ST)
শ্রী রবি থাকুরগী দিসক্বালিফিকেসন তৌখিবা
1.
37 – সুজানপুর
শ্রী রাজিন্দর রানা
1.
39 – বারসর
শ্রী ইন্দর দত্তলখনপালগী দিসক্বালিফিকেসন তৌখিবা
1.
42 – গাগরেত
শ্রী চৈতন্য শর্মাগী দিসক্বালিফিকেসন তৌখিবা
1.
45 - কুতলহর
শ্রী দেবিন্দর কুমার (বুত্তো)গী দিসক্বালিফিকেসন তৌখিবা
1.
রাজস্থান
165 – বাগীদোরা (ST)
শ্রী মহেন্দ্র জীত সিংহ মালবীয়না ফম থাদোকখিবা
1.
কর্নাতক
36 – শোরাপুর (ST)
শ্রী রাজা বেঙ্কতপ্পা নায়ক লৈখিদবা
1.
তমিল নাদু
233 - বিলাবনকোদ
এস বিজয়ধরানীনা ফম থাদোকখিবা
মরক্কী মীখলশিংগী মতম অসি এনেক্সর-Iদা পীরি।
1. ইলেক্তোরেল রোলশিং
অশেংবা অমসুং অপদেৎ তৌরবা ইলেক্তোরেল রোলশিং অসি ফ্রী, ফেয়র অমসুং ক্রেদিবল ইলেক্সনগী য়ুম্ফম্নি হায়না কম্মিসননা চেৎনা থাজৈ। মরম অদুনা, মসিগী ক্বালিতী, ফনা থম্বা অমসুং থাজবা হেনগৎহনবদা অকনবা অমসুং লেপ্তনা মীৎয়েং চংলি। ইলেক্সন লোস (এমেন্দমেন্ত) এক্ত, 2021না রিপ্রজেন্তেসন ওফ পিপল্স এক্ত, 1950গী সেক্সন 14দা শেমদোক্লবা মতুংদা চহি অমদা ভোতর অমা ওইনা এনরোল তৌনবগীদমক ক্বালিফায়িং দেৎ মরিগী প্রোভিজন লৈ। মসিগী মতুং ইন্না, কম্মিসন্না ইলেক্তোরেল রোলগী স্পিসিএল সমরী রিভিজন অসি জনুৱারী 1, 2024দা ক্বালিফায়িং দেৎ ওইনা রেফরেন্স লৌদুনা পাংথোকখি, মসিদা ইলেক্তোরেল রোলদা রেজিস্ত্রেসন তৌবা পাম্বা ইলিজিবল ওইবা প্রজাশিংগী এপ্লিকেসনশিং অসি জনুৱারী 1, 2024দা ক্বালিফায়িং দেৎ ওইনা রেফরেন্স লৌদুনা কৌখি। ইলেক্তোরেল রোলশিংগী স্পিসিএল সমরি রিভিজন অসি জনুৱারী 1, 2024দা ক্বালিফায়িং দেৎ ওইনা লৌদুনা মতম চানা লোইশিনখ্রবা মতুংদা ইলেক্তোরেল রোলগী অরোইবগী পব্লিকেসন অসি মসিদা লোইশিনখি–
1. গুজরাত, হিমাচল প্রদেশ অমসুং ত্রিপুরাগী ওইনা জনুৱারী 5, 2024;
2. বিহার, ঝারখন্দ, ৱেস্ত বেঙ্গল, কর্নাতক অমসুং তমিল নাদুগী ওইনা জনুৱারী 22, 2024;
3. উত্তর প্রদেশ অমসুং মহারাস্ত্রগী ওইনা জনুৱারী 23, 2024; অমসুং
4. তেলঙ্গানা অমসুং রাজস্থানগী ওইনা ফেব্রুৱারী 8, 2024।
অদুম ওইনম প্রোক্সিমেৎ ক্বালিফায়িং দেৎকী মতুং ইন্না নোমিনেসন ফাইল তৌবগী অরোইবা তাং ফাওবা ইলেক্তোরেল রোল অপদেৎ তৌবগী থৌওং অসি মখা চত্থখিগনি।
1. ইলেক্ত্রিনিক ভোতিং মেছিনশিং (EVMশিং) & VVPATশিং
কম্মিসন্না পোল্লিং স্তেসন পুম্নমক্তা মরক্কী মীখলশিংদা EVM অমসুং VVPATশিং শিজিন্নবা ৱারেপ লৌখ্রে। EVM অমসুং VVPATশিংগী মশিং মরাং কাইনা ফংহনখ্রে অমসুং মেছিনশিং অসিগী মতেংদগা লোয়ননা মীখল শোইঙামদনা পাঙথোক্নবা খোঙথাং পুম্নমক লৌখৎখ্রে।
1. ভোতরশিংগী শক্তাক চে
ভোতর অমগী শক্তাক চে ওইনা মপুং ওইনা শিজিন্নগদবা অসি ইলেক্তোরেল ফোতো আইদেন্তিতী কার্দ (EPIC)নি। অদুম ওইনমক মখাদা পীরিবা শক্তাক চেশিং অসিদগী অমা হেক্তা পোল্লিং স্তেসন্দা উৎপা য়াই:
1. আধার কার্দ,
ii. MGNREGA জোব কার্দ,
iii. বেঙ্ক/পোস্ত ওফিসনা পীবা ফোতো য়াওবা পাসবুক,
iv. লেবর মন্ত্রালয়গী স্কিমগী মখাদা পীবা হেল্থ ইন্সুরেন্স স্মার্ত কার্দ,
v. দ্রাইবিং লাইসেন্স,
vi. PAN কার্দ,
vii. NPRগী মখঅদা RGIনা পীবা স্মার্ত কার্দ,
viii. ‌ইন্দিয়ন পাসপোর্ত,
ix. ফোতো য়াওবা পেন্সনগী চে,
x. কেন্দ্র অমদি রাজ্য সরকার/PSUs/পব্লিক লিমিতেদ কম্পনীশিংগী কর্মচারীশিংদা পীবা ফোতো য়াওবা সর্ভিস আইদেন্তিতী কার্দ,
xi. MPs/MLAs/MLCsদা পীবা ওফিসিএল আইদেন্তিতী কার্দ অমসুং
xii. ভারত সরকারগী সোসিএল জস্তিস এন্দ এম্পাৱর্মেন্ত মন্ত্রালয়না পীবা য়ুনিক দিসএবিলিতী ID (UDID) কার্দ
1. মোদেল কোদ ওফ কন্দক্ত
জানুৱারী 2, 2024 দা থোকখিবা কম্মিসনগী বাইদ লেত্তর নম্বর 437/6/1NST/ECI/FUNCT/MCC/2024/(বাই ইলেক্সনস) গী মতুং ইন্না মোদেল কোদ ওফ কন্দক্ত অসি ইলেক্সন পাঙথোক্কদৌরিবা বিধান সভা কেন্দ্র পুম্নমক নত্ত্রগা মসিগী শরুক অমা হেক্তা য়াওরিবা জিলা (শিং) অদুদা খুদক্তা চৎনবা হৌগনি। (কম্মিসনগী ৱেবসাইটতা ফংগনি)
1. ক্রিমিনেল এন্তিসিদেন্তশিংগী মতাংদা ই-পাউ
ক্রিমিনেল এন্তিসিদেন্ত লৈবা কেন্দিদেৎশিংনা কেম্পেন পেরিয়দকী মনুংদা মসিগী মতাংদা ইনফোর্মেসন অসি পাউচেশিংদা অমসুং তেলিভিজন চেনেলশিংদা অহুম্লক ফোঙবা মথৌ তাই। ক্রিমিনেল এন্তিসিদেন্ত লৈবা কেন্দিদেৎশিং থাগৎপা পোলিতিকেল পার্তি অমনা মখোয়গী কেন্দিদেৎশিংগী ক্রিমিনেল বেকগ্রাউন্দগী মতাংদা ইনফোর্মেসন অসি মখোয়গী ৱেবসাইত্তা অমসুং পাইচে অমসুং তেলিভিজন চেনেলশিংদা অহুম্লক হন্না ফোঙদোকপা মথৌ তাই।
কম্মিসন্না মহাক্কী সেপ্তেম্বর 16, 2020দা থোকখিবা চেরোল নম্বর 3/4/2019/SDR/Vol.IV না পাউতাক পীখি মদুদি অখন্নবা মতম অসিদা মখাদা পীরিবা মওংদা ব্লোক অহুম থোক্না লেপথোক্কনি, মসিনা ইলেক্তরশিংনা অসিগুম্বা কেন্দিদেৎশিংগী বেকগ্রাউন্দগী মরমদা খঙনবগী মতিক চাবা মতম ফংহল্লগনি:
(a) নোমিনেসন ৱিথদ্রো তৌবগী অহানবা নুমিৎ 4গী মনুংদা।
(b) মথংগী নুমি 5নি-8নিদা।
(c) 9নি শুবা নুমিৎতগী কেম্পেনগী অরোইবা নুমিৎ ফাওবদা (মীখল পাঙথোক্কদবা নুমিৎ নিনি মমাংদা)।
(ইল্লুস্ত্রেসন: করিগুম্বা লৌথোকপগী অরোইবা নুমিৎ অসি থা অদুগী তাং 10 ওইরবা অমসুং পোল অদু থা অদুগী তাং 24দা ওইরবদি, দিক্লারেসন ফোঙদোক্নবগী অহানবা ব্লোক অদু থা অদুগী 11 অমসুং 14গী মরক্তা পাংথোক্কনি, অনিশুবা অমসুং অহুমশুবা ব্লোকশিং অদু মথংশিৎনা থা অদুগী 15 অমসুং 18 অমসুং 19 অমসুং 22গী মরক্তা পাংথোক্কনি।)
মসিগী মথৌ তাবা অসি 2015গী রিত পিতিসন (c) নম্বর 784 (লোক প্রহারি Vs য়ুনিয়ন ওফ ইন্দিয়া অমসুং অতোপ্পশিং) অমসুং 2011গী রিত পিতিসন (সিভিল) নম্বর 536 (পব্লিক ইন্তরেস্ত ফাউন্দেসন অমসুং Ors Vs য়ুনিয়ন ওফ ইন্দিয়া অমসুং Anr)গী ইকাই খুম্নরবা সুপ্রিম কোর্তনা পীখিবা ৱায়েলগী মতুং ইন্ননি।
মসিগী ই-পাউ অসি ‘নো য়োর কেন্দিদেৎ’ কৌবা এপ অমদসু ফংগনি।
1. মরক্কী মীখল মনুংদা কোবিদকা মরী লৈন্ননা শিল-লাংবা
কম্মিসন্না জেনরেল ইলেক্সন অমসুং মরক্কী মীখলশিং পাঙথোকপদা চৎনগদবা কোবিদ গাইদলাইনশিং থোকখ্রে, মসি কম্মিসনগী ৱেবসাইত্তা ফংগনি।

Election Commission
Schedule for bye-election to 26 Assemblies Constituencies of Bihar, Haryana, Gujarat, Jharkhand, Maharashtra, Telangana, Tripura, Uttar Pradesh and West Bengal
16 MAR 2024 5:52PM by PIB Delhi
The Commission has decided to hold bye-elections to fill vacancies in the following Assembly Constituencies along with General Election to Lok Sabha, 2024:
S. No.
Name of State
Assembly Constituency No. & Name
Reason of vacancy
1.
Bihar
195-Agiaon(SC)
Disqualification of Shri Manoj Manjil
1.
Gujarat
26 - Vijapur
Resignation of Dr. C. J. Chavda
1.
108 - Khambhat
Resignation of Shri Chiragkumar Arvindbhai Patel
1.
136 - Vaghodia
Resignation of Shri Dharmendrasinh Ranubha Vaghela
1.
85 - Manavadar
Resignation of Shri Arvindbhai Jinabhai Ladani
1.
83 - Porbandar
Resignation of Shri Arjunbhai Devabhai Modhwadia
1.
Haryana
21-Karnal
Resignation of Shri Manohar Lal
1.
Jharkhand
31- Gandey
Resignation of Dr. Sarfaraj Ahamad
1.
Maharashtra
30 – Akola West
Death of Shri Govardhan Mangilal Sharma alias Lalaji
1.
Tripura
7- Ramnagar
Death of Shri Surajit Datta
1.
Uttar Pradesh
136 - Dadraul
Death of Shri Manavendra Singh
1.
173 - Lucknow East
Death of Sri Ashutosh Tandan 'Gopal Ji'
1.
292 - Gainsari
Death of Dr. Shiv Pratap Yadav
1.
403 – Duddhi (ST)
Disqualification of Shri Ram Dular
1.
West Bengal
62-Bhagawangola
Death of Shri Idris Ali
1.
113- Baranagar
Resignation of Shri Tapas Roy
1.
Telangana
71-Secunderabad Cantt.(SC)
Death of Ms. Lasya Nanditha Sayanna
1.
Himachal Pradesh
18 - Dharamshala
Disqualification of Shri Sudhir Sharma
1.
21 – Lahaul & Spiti (ST)
Disqualification of Shri Ravi Thakur
1.
37 - Sujanpur
Disqualification of Shri Rajinder Rana
1.
39 - Barsar
Disqualification of Shri Inder Dutt Lakhanpal
1.
42 - Gagret
Disqualification of Shri Chaitanya Sharma
1.
45 - Kutlehar
Disqualification of Shri Devinder Kumar (Bhutto)
1.
Rajasthan
165 – Bagidora (ST)
Resignation of Shri Mahendra Jeet Singh Malviya
1.
Karnataka
36 – Shorapur (ST)
Death of Shri Raja Venkatappa Naik
1.
Tamil Nadu
233 - Vilavancode
Resignation of S Vijayadharani
The Schedule for the bye elections is enclosed at Annexure-I.
1. ELECTORAL ROLLS
Commission firmly believes that pure and updated electoral rolls are the foundation of free, fair and credible elections. Hence, intensive and sustained focus is placed upon improving its quality, health and fidelity. After the amendment in Section 14 of the Representation of the People Act-1950 by the Election Laws (Amendment) Act-2021, there is a provision of four qualifying dates to enroll as a voter in a year. Accordingly, the Commission conducted the Special Summary Revision of Electoral Roll with reference to 1st January, 2024, as the qualifying date, wherein applications were invited from eligible citizens seeking registration in electoral roll with respect to 1st January, 2024 as the qualifying date. After time-bound completion of Special Summary Revision of Electoral Rolls with reference to 1st January, 2024 as the qualifying date, the final publication of the electoral roll has been done on –
1. 5th January, 2024 for Gujarat, Himachal Pradesh and Tripura;
2. 22nd January, 2024 for Bihar, Jharkhand, West Bengal, Karnataka and Tamil Nadu;
3. 23rd January, 2024 for Uttar Pradesh and Maharashtra; and
4. 8th February, 2024 for Telangana and Rajasthan.
However, the process of continuous updation of electoral rolls will continue till the last date of filing nominations, with respect to proximate qualifying date.
1. ELECTRONIC VOTING MACHINES (EVMs) & VVPATs
The Commission has decided to use EVMs and VVPATs in the bye-election in all the polling stations. Adequate numbers of EVMs and VVPATs have been made available and all steps have been taken to ensure that the poll is conducted smoothly with the help of these machines.
1. IDENTIFICATION OF VOTERS
Electoral Photo Identity Card (EPIC) shall be the main document of identification of a voter. However, any of the below mentioned identification documents can also be shown at the polling station:
1. Aadhar Card,
2. MGNREGA Job Card,
3. Passbooks with photograph issued by Bank/Post Office,
4. Health Insurance Smart Card issued under the scheme of Ministry of Labour,
5. Driving License,
6. PAN Card,
7. Smart Card issued by RGI under NPR,
8. Indian Passport,
9. Pension document with photograph,
10. Service Identity Cards with photograph issued to employees by Central/State Govt./PSUs/Public Limited Companies, and
11. Official identity cards issued to MPs/MLAs/MLCs.
12. Unique Disability ID (UDID) Card, M/o Social Justice & Empowerment, Government of India
1. MODEL CODE OF CONDUCT
The Model Code of Conduct shall come into force with immediate effect in the district(s) in which the whole or any part of the Assembly constituency going for election is included, subject to provision of the instruction vide Commission’s letter No. 437/6/1NST/ECI/FUNCT/MCC/2024/(BYE ELECTIONS) dated 02nd January, 2024 (available on the Commission's website).
1. INFORMATION REGARDING CRIMINAL ANTECEDENTS
Candidates with criminal antecedents are required to publish information in this regard in newspapers and through Television channels on three occasions during the campaign period. A political party that sets up candidates with criminal antecedents is also required to publish information about criminal background of its candidates, both on its website and also in newspapers and Television channels on three occasions.
Commission vide its letter No. 3/4/2019/SDR/Vol. IV dated 16th September, 2020 has directed that the period specified will be decided with three blocks in the following manner, so that electors have sufficient time to know about the background of such candidates:
1. Within first 4 days of withdrawal.
2. Between next 5th - 8th days.
3. From 9th day till the last day of campaign (the second day prior to date of poll)
(Illustration: If the last date for withdrawal is 10th of the month and poll is on 24th of the Month, the first block for publishing of declaration shall be done between 11th and 14th of the Month, second and third blocks shall be between 15th and 18th and 19th and 22nd of that Month, respectively.)
This requirement is in pursuance of the judgment of the Hon’ble Supreme Court in Writ Petition (C) No. 784 of 2015 (Lok Prahari Vs. Union of India & Others) and Writ Petition (Civil) No. 536 of 2011 (Public Interest Foundation & Ors. Vs. Union of India & Anr.).
This information will also be available on an App titled, ‘know your candidates’.
1. COVID RELATED ARRANGEMENT DURING BYE-ELECTION
The Commission has issued COVID Guidelines to be followed during the conduct of the General Election and Bye Elections which are available at Commission’s website.