Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at launch of PM-SURAJ Portal
13 MAR 2024 7:08PM by PIB Delhi
Namaskar!
Social Justice Minister Shri Virendra Kumar ji, beneficiaries of various government schemes from every corner of the country, our sanitation worker brothers and sisters, other dignitaries, ladies and gentlemen! Nearly 3 lakh people from around 470 districts of the country are directly involved in this program. I extend my greetings to everyone.
Friends,
Today, the country is witnessing another significant opportunity in the direction of the welfare of Dalits, backward classes, and marginalized communities. When the marginalized feel a sense of priority and how work is done, that is being demonstrated in this event. Today, financial assistance amounting to 720 crore rupees has been directly transferred to the bank accounts of 1 lakh beneficiaries belonging to the marginalized community. These beneficiaries are present in more than 500 districts.
In previous governments, no one could have imagined that money would reach the bank accounts of the poor by pressing a button only. But this is Modi's government! The money due to the poor goes directly into their bank accounts! I have also launched the SURAJ portal. Through this, direct financial assistance can now be provided to people from the marginalized community. That is, just like the money for various other schemes, financial assistance under this scheme will also reach directly into your account. No middlemen, no cuts, no commissions and no need to run around for recommendations!
Today, our sewer and septic tank workers, who work in difficult circumstances, are also being provided with PPE kits and Ayushman Health Cards. They and their families are now ensured free treatment of up to 5 lakh rupees. These beneficial schemes are an extension of the service campaign that our government has been running for SC-ST, OBC, and other marginalized communities for the past 10 years. I congratulate all of you and all beneficiaries across the country for these schemes.
Friends,
Just a while ago, I also had the opportunity to speak with some beneficiaries. The way government schemes are reaching Dalits, the marginalized, and backward communities, and how their lives are being transformed by these schemes, brings peace to the mind and personally moves me deeply. I am not separate from you; I see my family in you. Therefore, when opposition members hurl insults at me, when they say that Modi has no family, the first thing that comes to my mind is all of you. How can someone say that I have no family when I have brothers and sisters like you? I have millions of Dalits, marginalized, and countrymen as my family. I consider myself fortunate when you say, "I am Modi's family."
Friends,
We have set a resolution to make Bharat a developed nation by 2047, and we have set our sights on that goal. Bharat cannot develop without the development of the class that remained marginalized for decades. Congress governments never understood the importance of the marginalized in the country's development; they didn't care about them. These people were always kept deprived of facilities by the Congress. Millions of people in the country were left at the mercy of their fate. Unfortunately, such an atmosphere was created that these schemes, these benefits, this life is for them. For us, we have to live in such difficulties anyway; this mentality prevailed, and as a result, there was no complaint against the governments. I have broken down that mental barrier. If today there is a gas stove in the homes of the affluent, then there will be a gas stove in the homes of the marginalized as well. If there are bank accounts of affluent families, then there will be bank accounts of the poor, Dalits, backward, tribal, everyone.
Friends,
Many generations of this class spent their entire lives accessing basic amenities only. In 2014, our government started working with the vision of ‘Sabka Saath, Sabka Vikas’. Those who had lost hope from the government, the government reached out to them and made them partners in the country's development.
Remember, friends, how difficult it used to be to get ration from the ration shop in the past. And who was suffering the most from this hardship? Those who were bearing this hardship were either our Dalit brothers and sisters, or our backward brothers and sisters, or our OBC brothers and sisters, or our tribal brothers and sisters. Today, when we provide free rations to 80 crore needy people, the biggest beneficiaries are those who were on the margins, those who belong to the marginalized communities.
Today, when we guarantee free treatment up to 5 lakh rupees, it is the lives of these same brothers and sisters that are saved and this money proves handy in times of difficulty. The number of Dalit, tribal, and backward families forced to live in slums, huts, and open spaces is the highest in the country because nobody cared for these people in the past.
In the past ten years, Modi has built millions of pucca houses for the poor. Modi has constructed toilets in millions of homes. Which families were those whose mothers and sisters had to go out in the open for defecation? It was this society that suffered the most from this pain. It was our Dalit, tribal, OBC, marginalized families whose women had to endure this. Today, they have got ‘Izzat Ghar’ (toilets); they have got respect.
Friends,
You also know in whose houses gas stoves used to be found before. Everyone knows who didn't have a gas stove. Modi launched the Ujjwala scheme and provided free gas connections. Who benefited from these free gas connections given by Modi? All of my marginalized brothers and sisters have benefited. Today, even the mothers and sisters of my marginalized community have been liberated from cooking with firewood. Now, we are working towards achieving cent percent saturation in these schemes. If a hundred people should benefit, then all hundred should indeed benefit.
There are also a large number of nomadic and semi-nomadic communities in the country, and several programs are being run for their welfare as well. The lives of our sanitation worker brothers and sisters are improving through the NAMASTE (National Action for Mechanised Sanitation Ecosystem) scheme. We are also succeeding in ending the inhumane practice of manual scavenging. We are also creating arrangements for dignified living for those who endure this hardship. As part of this effort, financial assistance has been provided to nearly 60,000 people.
Friends,
Our government is making efforts in every way to uplift the SC-ST, OBC, and marginalized communities. The assistance provided to the marginalized communities by various organizations has been doubled in the last 10 years. This year alone, the government has allocated nearly 1 lakh 60 thousand crore rupees for the welfare of the SC community. In the previous government, billions of rupees were only heard to be embezzled. Our government is spending this money for the welfare of Dalits, marginalized communities, and for the development of the nation.
Scholarships, which are awarded to youth from SC-ST and OBC communities, have also been increased. Our government has implemented 27 per cent reservation for OBCs in medical seats under the All India quota. We have also paved the way for OBCs in the NEET exam. Children from marginalized communities who want to pursue Master's and PhD degrees abroad are being assisted through the National Overseas Scholarship.
The amount of the National Fellowship has also been increased to encourage students pursuing PhD in science-related subjects. We are pleased that our efforts have led to the National Commission of Backward Classes being granted constitutional status. We also consider it fortunate that we have the opportunity to contribute to the development of the ‘Panchteerth’ (five pilgrimage sites) associated with the life of Babasaheb Ambedkar.
Friends,
The BJP government is prioritizing employment and self-employment opportunities for the youth of marginalized communities. Under our government's Mudra Yojana, approximately 30 lakh crore rupees have been provided in assistance to the poor. Most of the beneficiaries of this assistance belong to the SC, ST, and OBC categories. The Stand-up India scheme has encouraged entrepreneurship among the SC and ST communities. This group has also received assistance through our Venture Capital Fund Scheme. Keeping entrepreneurship in mind among Dalits, our government has also launched the Ambedkar Social Innovation and Incubation Mission.
Friends,
The biggest beneficiaries of our government's welfare schemes for the poor are the Dalits, tribals, OBCs, and those who are on the margins of society. However, whenever Modi does anything for the service of Dalits and marginalized communities, those associated with the INDI alliance are the most agitated. Those in the Congress never want life to be easy for Dalits, backward classes, and tribals. They just want to keep you dependent on them.
Look at any scheme; they mocked the idea of building toilets for you. They opposed the Jan Dhan Yojana and the Ujjwala Yojana. Where their governments are in power in the states, they have prevented many schemes from being implemented to this day. They know that if Dalits, marginalized, backward, and all these communities and their youth progress, the shop of their family-centric politics will shut down.
These people claim to champion social justice and yet engage in dividing society along caste lines, but they oppose real social justice. Just look at their track record; it was the Congress that opposed Dr. Babasaheb Ambedkar. They also opposed Lohia and the Mandal Commission by (V.P.Singh). They consistently disrespected Karpoori Thakur as well. And when we conferred Bharat Ratna upon him, the people of the INDI alliance opposed it. They used to confer Bharat Ratna upon their family members, but they never allowed Dr. Babasaheb to receive it for decades. It was the government supported by the BJP that bestowed this honour upon him.
These people never wanted individuals from the Dalit community like Ram Nath Kovind and from the tribal community like Droupadi Murmu to become President. The members of the INDI alliance exerted all their efforts to defeat them in the elections. The BJP's efforts will continue to ensure that people from the marginalized communities reach top positions. This is evidence of our commitment to honour and ensure justice for the marginalized.
Modi gives you this guarantee that the campaign for the development and dignity of the marginalized will be even faster in the coming five years. With your development, we will fulfil the dream of a ‘Viksit Bharat’ (Developed India). It is a privilege for me to meet such a large number of people through video conference at so many places. I wish you all the best.
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
PM-SURAJ পৰ্টেল মুকলি অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
13 MAR 2024 7:08PM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ,
সামাজিক ন্যায় মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত বীৰেন্দ্ৰ কুমাৰজী, দেশৰ চুকে-কোণে থকা বিভিন্ন চৰকাৰী আঁচনিৰ হিতাধিকাৰী, আমাৰ অনাময় কৰ্মী ভাই-ভনী, আন সকলো গণ্যমান্য ব্যক্তিসকল, দেশৰ প্ৰায় ৪৭০ খন জিলাৰ পৰা আজি এই কাৰ্যসূচীত সংযুক্ত হৈ থকা প্ৰায় ৩ লাখ লোক, সকলোকে অভিনন্দন জনাইছো।
বন্ধুসকল,
আজি দেশখনে নিপীড়িত, পিছপৰা আৰু বঞ্চিত সমাজৰ কল্যাণৰ বাবে আন এক বৃহৎ সুযোগৰ সাক্ষী হৈ পৰিছে। এই কাৰ্যই দেখুৱাইছে যে যেতিয়া অভাৱগ্ৰস্তসকলৰ প্ৰতি সেৱাৰ মনোভাৱ থাকে তেতিয়া কামবোৰ এনেকৈয়েই সম্পন্ন হয়। আজি ৭২০ কোটি টকাৰ সাহায্য পোনপটীয়াকৈ ১ লাখ হিতাধিকাৰীৰ বেংক একাউণ্টত জমা কৰা হৈছে। ৫০০ৰো অধিক জিলাত উপস্থিত এই হিতাধিকাৰীসকলৰ একাউণ্টত এই ধন জমা কৰা হৈছে।
ইয়াত বুটাম এটা টিপিলেই দৰিদ্ৰৰ বেংক একাউণ্টত ধন আহিব বুলি পূৰ্বৰ চৰকাৰবোৰৰ কোনেও কল্পনা কৰিব পৰা নাছিল। কিন্তু এয়া মোডী চৰকাৰ! দুখীয়াৰ টকা পোনপটীয়াকৈ তেওঁৰ বেংক একাউণ্টত সোমাই যায়! এতিয়া মই সুৰজ পৰ্টেলো আৰম্ভ কৰিছো। এতিয়া ইয়াৰ দ্বাৰা অভাৱগ্ৰস্ত জনগোষ্ঠীক প্ৰত্যক্ষ আৰ্থিক সাহায্য প্ৰদান কৰা হ’ব। অৰ্থাৎ ভাৰত চৰকাৰৰ আন আন আঁচনিৰ দৰে আন বিভিন্ন আঁচনিৰ ধনো পোনপটীয়াকৈ আপোনাৰ একাউণ্টলৈ যাব। কোনো মধ্যভোগী, কোনো কাট, কোনো কমিচন আৰু কোনো ৰেফাৰেলৰ বাবে অপেক্ষা কৰাৰ প্ৰয়োজন নাই!
কঠিন পৰিস্থিতিত কাম কৰি থকা আমাৰ নলা-নৰ্দমা আৰু চেপ্টিক টেংক কৰ্মী সকলকো আজি পিপিই কিট আৰু আয়ুষমান হেল্থ কাৰ্ড প্ৰদান কৰা হৈছে। তেওঁ আৰু তেওঁৰ পৰিয়ালক এতিয়া ৫ লাখ টকা পৰ্যন্ত বিনামূলীয়া চিকিৎসাৰ আশ্বাস দিয়া হৈছে। এই লাভজনক আঁচনিসমূহ আমাৰ চৰকাৰে অনুসূচিত জাতি, অনুসূচিত জাতি, অবিচি আৰু অন্যান্য বঞ্চিত জনগোষ্ঠীৰ বাবে ১০ বছৰ ধৰি চলাই অহা সেৱা অভিযানৰ সম্প্ৰসাৰণ। এই আঁচনিসমূহৰ বাবে আপোনাক আৰু সমগ্ৰ দেশৰ সকলো হিতাধিকাৰীক অভিনন্দন জনাইছো।
বন্ধুসকল,
কিছুদিনৰ আগতে মইও একাংশ হিতাধিকাৰীৰ লগত কথা পতাৰ সুযোগ পাইছিলোঁ। চৰকাৰী আঁচনিসমূহে দলিত, অসুবিধা আৰু পিছপৰা জনগোষ্ঠীৰ মাজলৈ কেনেকৈ গৈ আছে, এই আঁচনিসমূহে তেওঁলোকৰ জীৱন কেনেকৈ সলনি কৰি আছে, এই ইতিবাচক পৰিৱৰ্তনে মানসিক শান্তি দিয়ে আৰু লগতে মোক ব্যক্তিগতভাৱে আৱেগিক কৰি তোলে। মই আপোনালোক সকলোৰে পৰা পৃথক নহয়, আপোনালোকৰ মাজত মোৰ পৰিয়ালটো দেখিছোঁ। সেইবাবেই যেতিয়া বিৰোধী লোকে মোক গালি-গালাজ কৰে, যেতিয়া মোদীৰ কোনো পৰিয়াল নাই বুলি কয়, তেতিয়া মই প্ৰথমে আপোনাৰ কথা ভাবো। আপোনাৰ দৰে ভাই-ভনী থাকিলে কেনেকৈ ক’ব পাৰি যে তেওঁৰ পৰিয়াল নাই? আপোনালোক সকলোৰে ৰূপত মোৰ কোটি কোটি দলিত, অভাৱগ্ৰস্ত মানুহ আৰু দেশবাসীৰ এটা পৰিয়াল আছে। 'মই মোডীৰ পৰিয়াল' বুলি ক'লে মই নিজকে ভাগ্যৱান বুলি গণ্য কৰোঁ।
বন্ধুসকল,
২০৪৭ চনৰ ভিতৰত ভাৰতক এখন উন্নত দেশ হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ সংকল্প লৈছো। আৰু দশক দশক ধৰি বঞ্চিত শ্ৰেণীৰ বিকাশ অবিহনে ভাৰতৰ বিকাশ হ’ব নোৱাৰে। দেশৰ উন্নয়নত অভাৱগ্ৰস্ত লোকৰ গুৰুত্ব কংগ্ৰেছ চৰকাৰসমূহে কেতিয়াও বুজি পোৱা নাই, ইয়াৰ প্ৰতিও গুৰুত্ব দিয়া নাই। এইসকল লোক সদায় কংগ্ৰেছৰ সুবিধাৰ পৰা বঞ্চিত হৈ আছিল। দেশৰ লাখ লাখ মানুহ নিজৰ ভাগ্যৰ ওপৰত এৰি দিয়া হ’ল। আৰু দুৰ্ভাগ্যজনকভাৱে এনে এক পৰিবেশৰ সৃষ্টি হৈছে যে এই পৰিকল্পনা, এই উপকাৰ, এই জীৱন কেৱল তেওঁলোকৰ বাবে। আমাৰ বাবে একেই, এনে কষ্টত জীয়াই থাকিবলগীয়া হোৱাটো, এই মানসিকতা হৈ পৰিছে আৰু ইয়াৰ বাবেই চৰকাৰৰ বিৰুদ্ধে কোনো অভিযোগ নাই। সেই মানসিক বেৰখন ভাঙি পেলাইছো। আজি যদি সুখী ঘৰত গেছৰ চৌকা থাকে, তেন্তে অভাৱগ্ৰস্ত লোকৰ ঘৰতো গেছৰ চৌকা থাকিব। ভাল পৰিয়ালৰ বেংক একাউণ্ট থাকিলে দুখীয়া, দলিত, পিছপৰা শ্ৰেণী, আদিবাসীৰো বেংক একাউণ্ট থাকিব লাগিব।
বন্ধুসকল,
মৌলিক সা-সুবিধাখিনি যোগাৰ কৰোতেই এই শ্ৰেণীৰ বহু প্ৰজন্মই প্ৰাণ পাত কৰিলে। ২০১৪ চনত আমাৰ চৰকাৰে সবকা সাথ, সবকা বিকাশৰ দৃষ্টিভংগীৰে কাম আৰম্ভ কৰিলে। চৰকাৰৰ পৰা আশা ত্যাগ কৰা সকলৰ ওচৰলৈ চৰকাৰে হাত আগবঢ়াই দেশৰ উন্নয়নৰ অংশীদাৰ কৰি তুলিলে।
বন্ধুসকল, আপোনালোকৰ হয়তো মনত আছে, আগতে ৰেচনৰ দোকানৰ পৰা ৰেচন পোৱাটো কিমান কঠিন আছিল। আৰু কোনে এই অসুবিধাৰ সন্মুখীন হৈছিল, কোনে আটাইতকৈ বেছি অসুবিধাৰ সন্মুখীন হৈছিল? কষ্টৰ সন্মুখীন হোৱা এইসকল লোক আছিল হয় আমাৰ দলিত ভাই-ভনী, নহয় আমাৰ পিছপৰা ভাই-ভনী, নহয় আমাৰ অ’বিচি ভাই-ভনী বা আমাৰ জনজাতীয় ভাই-ভনী। আজি আমি যেতিয়া ৮০ কোটি আৰ্তজনক বিনামূলীয়াকৈ ৰেচন দিওঁ, তেতিয়া আটাইতকৈ বেছি লাভ হয় পূৰ্বতে প্ৰান্তীয়কৃত লোকসকল, বঞ্চিত সমাজখনলৈ।
আজি যেতিয়া আমি ৫০ লাখ টকা খৰচ কৰো, তেতিয়া ৫ লাখ পৰ্যন্ত বিনামূলীয়া চিকিৎসাৰ নিশ্চয়তা প্ৰদান কৰাৰ বিপৰীতে সৰ্বাধিক সংখ্যক ভাই-ভনীক ৰক্ষা কৰা হয় আৰু প্ৰয়োজনৰ সময়ত সহায় কৰা হয়। আমাৰ দলিত, জনজাতীয় আৰু পিছপৰা পৰিয়াল, যিসকলে চালিৰ তলত, জুপুৰি আৰু মুকলি আকাশৰ তলত থাকিবলৈ বাধ্য হৈছে, দেশৰ ভিতৰতে আটাইতকৈ ডাঙৰ কাৰণ আগতে কোনেও এই লোকসকলৰ যত্ন লোৱা নাছিল।
দহ বছৰত দৰিদ্ৰ লোকৰ বাবে কোটি কোটি ঘৰ সাজিছে মোদীয়ে। কোটি কোটি ঘৰত শৌচাগাৰ নিৰ্মাণ কৰিছিল মোদীয়ে। মাক ভগ্নীয়ে মুকলি আকাশৰ তলত শৌচ কৰিব লগা হোৱা পৰিয়ালবোৰ কোন আছিল? এই সমাজখনেই আটাইতকৈ বেছি ক্ষতিগ্ৰস্ত হৈছিল। যিটো আমাৰ দলিত, জনজাতি, অ’বিচি, অসুবিধাগ্ৰস্ত পৰিয়াল আৰু তেওঁলোকৰ মহিলাসকলে সহ্য কৰিবলগীয়া হৈছিল। আজি ই সন্মানীয় স্থান পাইছে, সন্মান পাইছে।
বন্ধুসকল,
আগতে কোনবোৰ ঘৰত গেছ ষ্ট’ভ আছিল সেইটোও জানে। কাৰ গেছৰ চৌকা নাছিল সকলোৱে জানে। উজ্জ্বলা আঁচনি চলাই বিনামূলীয়া গেছ সংযোগ দিলে মোদীয়ে। মোদীয়ে অনা এই বিনামূলীয়া গেছ সংযোগ কোনে পালে? তোমালোক মোৰ সকলো বঞ্চিত ভাই-ভনীয়ে পাইছে। আজি মোৰ বঞ্চিত শ্ৰেণীৰ মাক ভগ্নীসকলেও কাঠৰ ধোঁৱাৰ পৰা মুক্তি পাইছে। এতিয়া আমি এই আঁচনিবোৰত অৰ্থাৎ ১০০% চেচুৰেচনৰ লক্ষ্যৰ দিশত কাম কৰি আছো। যদি ১০০ জনে সুবিধা পাব লাগে তেন্তে ১০০ ৰ ভিতৰত ১০০ য়ে লাভ কৰিব লাগে।
দেশত বৃহৎ সংখ্যক যাযাবৰী আৰু অৰ্ধ যাযাবৰী লোকে তেওঁলোকৰ কল্যাণৰ বাবে বহু কাৰ্যসূচী চলাই আছে। নমস্তে যোজনাৰ যোগেদি মেল খেতিয়কৰ জীৱন ভাল হৈছে। হাতৰ দ্বাৰা ধুই পেলোৱাৰ অমানৱীয় প্ৰথাৰ অন্ত পেলোৱাতো আমি সফল হৈছো। এই কামোৰত আক্ৰান্তসকলৰ বাবেও আমি এক মৰ্যাদাপূৰ্ণ জীৱনৰ ব্যৱস্থা কৰি আছো। এই প্ৰচেষ্টাৰ অধীনত প্ৰায় ৬০ হাজাৰ লোকক আৰ্থিক সাহায্য প্ৰদান কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
আমাৰ চৰকাৰে অনুসূচিত জাতি, অনুসূচিত জাতি, অবিচি অসুবিধাগ্ৰস্ত শ্ৰেণীক আগুৱাই নিয়াৰ বাবে সকলো প্ৰচেষ্টা হাতত লৈছে। এই ১০ বছৰত আমি বিভিন্ন সংগঠনৰ পৰা অভাৱগ্ৰস্ত লোকে লাভ কৰা সাহায্য দুগুণ বৃদ্ধি কৰিছো। কেৱল এইবাৰ অনুসূচিত জাতি জনগোষ্ঠীৰ কল্যাণৰ বাবে চৰকাৰে প্ৰায় ১ লাখ ৬০ হাজাৰ কোটি টকা দিছে। পূৰ্বৰ চৰকাৰত কেৱল লাখ লাখ টকাৰ কেলেংকাৰিৰ নাম শুনা গৈছিল। আমাৰ চৰকাৰে এই ধন দলিত আৰু অভাৱগ্ৰস্তৰ কল্যাণ আৰু দেশৰ উন্নয়নৰ বাবে ব্যয় কৰিছে।
SC-ST আৰু OBC সম্প্ৰদায়ৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে উপলব্ধ বৃত্তিও বৃদ্ধি কৰা হৈছে। আমাৰ চৰকাৰে চিকিৎসা আসনত সৰ্বভাৰতীয় কোটাত অ’বিচিৰ বাবে ২৭ শতাংশ সংৰক্ষণ কাৰ্যকৰী কৰিলে। আমি NEET পৰীক্ষাতো OBC ৰ বাবে ঠাই দিলোঁ। স্নাতকোত্তৰ আৰু পি এইচ ডি ডিগ্ৰীৰ বাবে বিদেশলৈ যাব বিচৰা অভাৱগ্ৰস্ত সম্প্ৰদায়ৰ শিশুসকলে ৰাষ্ট্ৰীয় বহিঃৰাজ্য বৃত্তিৰ পৰা সহায় লাভ কৰিছে।
বিজ্ঞান সম্পৰ্কীয় বিষয়ত পি এইচ ডি কৰা ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলক আগবঢ়াই নিবলৈও ৰাষ্ট্ৰীয় ফেল’শ্বিপৰ পৰিমাণ বৃদ্ধি কৰা হৈছে। আমি সন্তুষ্ট যে আমাৰ প্ৰচেষ্টাৰ বাবে পিছপৰা শ্ৰেণীৰ ৰাষ্ট্ৰীয় আয়োগে সাংবিধানিক মৰ্যাদা লাভ কৰিছে। বাবাছাহেব আম্বেদকাৰৰ জীৱনৰ সৈতে জড়িত পাঁচটা মন্দিৰ গঢ়ি তোলাৰ সুযোগ পোৱাটোও আমি আমাৰ সৌভাগ্য বুলি গণ্য কৰোঁ।
বন্ধুসকল,
বিজেপি চৰকাৰে অভাৱগ্ৰস্ত যুৱক-যুৱতীসকলৰ কৰ্মসংস্থাপন আৰু আত্মনিয়োগক অগ্ৰাধিকাৰ দিছে। আমাৰ চৰকাৰৰ মুদ্ৰা যোজনাৰ অধীনত প্ৰায় ৩০ লাখ কোটি টকা দুখীয়াক দিয়া হৈছে। এই সহায় লাভ কৰা যুৱক-যুৱতীসকলৰ অধিকাংশই অনুসূচিত জাতি, অনুসূচিত জাতি আৰু অবিচি শ্ৰেণীৰ। ষ্টেণ্ডাপ ইণ্ডিয়া আঁচনিয়ে অনুসূচিত জাতি আৰু অনুসূচিত জাতি শাখাৰ মাজত উদ্যোগীকৰণক প্ৰসাৰিত কৰিছে। এই শ্ৰেণীটোৱে আমাৰ ভেঞ্চাৰ কেপিটেল ফাণ্ড আঁচনিৰ পৰাও সহায় লাভ কৰিছে। দলিতসকলৰ উদ্যোগীকৰণৰ কথা মনত ৰাখি আমাৰ চৰকাৰে আম্বেদকাৰ সামাজিক উদ্ভাৱন আৰু ইনকিউবেচন অভিযানো আৰম্ভ কৰিছে।
বন্ধুসকল,
আমাৰ চৰকাৰৰ দুখীয়া কল্যাণমূলক আঁচনিৰ পৰা দলিত, জনজাতীয়, অ’বিচি বা আমাৰ প্ৰান্তীয় আৰু বঞ্চিত জনগোষ্ঠীসমূহে সৰ্বাধিক লাভৱান হৈছে। কিন্তু মোদীয়ে যেতিয়া নিপীড়িত, অসুবিধাগ্ৰস্ত সমাজৰ সেৱাৰ বাবে যিকোনো কাম কৰে, তেতিয়া এই ভাৰতীয় মিত্ৰজোঁটৰ জনসাধাৰণেই আটাইতকৈ বেছি বিৰক্ত হয়। কংগ্ৰেছৰ মানুহে কেতিয়াও দলিত, পিছপৰা শ্ৰেণী আৰু জনজাতিৰ জীৱন সহজ হোৱাটো নিবিচাৰে। তেওঁলোকে মাথোঁ আপোনাক হাহাকাৰ কৰি ৰাখিব বিচাৰে।
আপুনি যি পৰিকল্পনা নাচাওক কিয়, তেওঁলোকে আপোনাৰ বাবে শৌচাগাৰ নিৰ্মাণ কৰি ঠাট্টা কৰে। তেওঁ জন ধন যোজনা আৰু উজ্জ্বলা যোজনাৰ বিৰোধিতা কৰিছিল। যিবোৰ ৰাজ্যত তেওঁলোকৰ চৰকাৰ আছে, সেইবোৰ ৰাজ্যত আজিলৈকে বহু আঁচনি ৰূপায়ণ কৰিবলৈ দিয়া নাই। তেওঁলোকে জানে যে সকলো দলিত, বঞ্চিত পিছপৰা জনগোষ্ঠী আৰু তেওঁলোকৰ যুৱক-যুৱতীসকল আগবাঢ়ি আহিলে তেওঁলোকৰ বংশবাদী ৰাজনীতিৰ দোকানখন বন্ধ হৈ যাব।
এই লোকসকলে সামাজিক ন্যায়ৰ শ্লোগান দি সমাজখনক জাতিগতভাৱে বিভক্ত কৰাৰ কাম কৰে, কিন্তু প্ৰকৃত সামাজিক ন্যায়ৰ বিৰোধিতা কৰে। আপুনি তেওঁলোকৰ ট্ৰেক ৰেকৰ্ড চাওক, এই একেখন কংগ্ৰেছে বাবা চাহেব আম্বেদকাৰৰ বিৰোধিতা কৰিছিল। লগতে লোহিয়া আৰু বি পি মণ্ডলৰ বিৰোধিতা কৰিছিল। এই লোকসকলে সদায় কাৰ্পুৰী ঠাকুৰ জীকো অসন্মান কৰিছিল। আৰু আমি তেওঁলোকক ভাৰতৰত্ন দিওঁতে ভাৰত গতবন্ধনৰ মানুহেও ইয়াৰ বিৰোধিতা কৰিছিল। এইসকল লোকে নিজেই ঘৰৰ মানুহক ভাৰতৰত্ন দিছিল। কিন্তু, বহু দশক ধৰি তেওঁলোকে বাবা চাহেবক ভাৰতৰত্ন লাভ কৰিবলৈ নিদিলে। তেওঁক এই সন্মান প্ৰদান কৰিছিল বিজেপি সমৰ্থিত চৰকাৰে।
এই লোকসকলে দলিত সম্প্ৰদায়ৰ ৰামনাথ কোবিন্দজী আৰু জনজাতীয় সমাজৰ এগৰাকী মহিলা ভগ্নী দ্ৰৌপদী মুৰ্মুজীক ৰাষ্ট্ৰপতি হোৱাটো কেতিয়াও নিবিচাৰিছিল। ভাৰতীয় মিত্ৰজোঁটৰ ৰাইজে তেওঁক নিৰ্বাচনত পৰাস্ত কৰিবলৈ সকলো চেষ্টা কৰিছিল। বিজেপিৰ এই প্ৰচেষ্টা অব্যাহত থাকিব যাতে অসুবিধাগ্ৰস্তৰ পৰা অহা লোকসকলে শীৰ্ষ পদবীত উপনীত হয়। এইটোৱেই হৈছে অসুবিধাজনক মৰ্যাদা আৰু ন্যায় প্ৰদানৰ প্ৰতি আমাৰ দায়বদ্ধতাৰ প্ৰমাণ।
মোদীয়ে আপোনাক এই নিশ্চয়তা দিয়ে, আগন্তুক ৫ বছৰত উন্নয়ন আৰু অসুবিধাগ্ৰস্তৰ প্ৰতি সন্মান তীব্ৰতৰ হ’ব। আপোনাৰ বিকাশৰ লগে লগে আমি এখন উন্নত ভাৰতৰ সপোন বাস্তৱায়িত কৰিম। আকৌ এবাৰ ইমানবোৰ ঠাইত ইমান বৃহৎ সংখ্যক গোট খোৱাৰ লগতে ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সৰ জৰিয়তে আপোনালোকক লগ পোৱাৰ সৌভাগ্য হৈছে। আন্তৰিক শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিলো।
আপোনালোকক অশেষ ধন্যবাদ॥