Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at launch of PM-SURAJ Portal
13 MAR 2024 7:08PM by PIB Delhi
Namaskar!
Social Justice Minister Shri Virendra Kumar ji, beneficiaries of various government schemes from every corner of the country, our sanitation worker brothers and sisters, other dignitaries, ladies and gentlemen! Nearly 3 lakh people from around 470 districts of the country are directly involved in this program. I extend my greetings to everyone.
Friends,
Today, the country is witnessing another significant opportunity in the direction of the welfare of Dalits, backward classes, and marginalized communities. When the marginalized feel a sense of priority and how work is done, that is being demonstrated in this event. Today, financial assistance amounting to 720 crore rupees has been directly transferred to the bank accounts of 1 lakh beneficiaries belonging to the marginalized community. These beneficiaries are present in more than 500 districts.
In previous governments, no one could have imagined that money would reach the bank accounts of the poor by pressing a button only. But this is Modi's government! The money due to the poor goes directly into their bank accounts! I have also launched the SURAJ portal. Through this, direct financial assistance can now be provided to people from the marginalized community. That is, just like the money for various other schemes, financial assistance under this scheme will also reach directly into your account. No middlemen, no cuts, no commissions and no need to run around for recommendations!
Today, our sewer and septic tank workers, who work in difficult circumstances, are also being provided with PPE kits and Ayushman Health Cards. They and their families are now ensured free treatment of up to 5 lakh rupees. These beneficial schemes are an extension of the service campaign that our government has been running for SC-ST, OBC, and other marginalized communities for the past 10 years. I congratulate all of you and all beneficiaries across the country for these schemes.
Friends,
Just a while ago, I also had the opportunity to speak with some beneficiaries. The way government schemes are reaching Dalits, the marginalized, and backward communities, and how their lives are being transformed by these schemes, brings peace to the mind and personally moves me deeply. I am not separate from you; I see my family in you. Therefore, when opposition members hurl insults at me, when they say that Modi has no family, the first thing that comes to my mind is all of you. How can someone say that I have no family when I have brothers and sisters like you? I have millions of Dalits, marginalized, and countrymen as my family. I consider myself fortunate when you say, "I am Modi's family."
Friends,
We have set a resolution to make Bharat a developed nation by 2047, and we have set our sights on that goal. Bharat cannot develop without the development of the class that remained marginalized for decades. Congress governments never understood the importance of the marginalized in the country's development; they didn't care about them. These people were always kept deprived of facilities by the Congress. Millions of people in the country were left at the mercy of their fate. Unfortunately, such an atmosphere was created that these schemes, these benefits, this life is for them. For us, we have to live in such difficulties anyway; this mentality prevailed, and as a result, there was no complaint against the governments. I have broken down that mental barrier. If today there is a gas stove in the homes of the affluent, then there will be a gas stove in the homes of the marginalized as well. If there are bank accounts of affluent families, then there will be bank accounts of the poor, Dalits, backward, tribal, everyone.
Friends,
Many generations of this class spent their entire lives accessing basic amenities only. In 2014, our government started working with the vision of ‘Sabka Saath, Sabka Vikas’. Those who had lost hope from the government, the government reached out to them and made them partners in the country's development.
Remember, friends, how difficult it used to be to get ration from the ration shop in the past. And who was suffering the most from this hardship? Those who were bearing this hardship were either our Dalit brothers and sisters, or our backward brothers and sisters, or our OBC brothers and sisters, or our tribal brothers and sisters. Today, when we provide free rations to 80 crore needy people, the biggest beneficiaries are those who were on the margins, those who belong to the marginalized communities.
Today, when we guarantee free treatment up to 5 lakh rupees, it is the lives of these same brothers and sisters that are saved and this money proves handy in times of difficulty. The number of Dalit, tribal, and backward families forced to live in slums, huts, and open spaces is the highest in the country because nobody cared for these people in the past.
In the past ten years, Modi has built millions of pucca houses for the poor. Modi has constructed toilets in millions of homes. Which families were those whose mothers and sisters had to go out in the open for defecation? It was this society that suffered the most from this pain. It was our Dalit, tribal, OBC, marginalized families whose women had to endure this. Today, they have got ‘Izzat Ghar’ (toilets); they have got respect.
Friends,
You also know in whose houses gas stoves used to be found before. Everyone knows who didn't have a gas stove. Modi launched the Ujjwala scheme and provided free gas connections. Who benefited from these free gas connections given by Modi? All of my marginalized brothers and sisters have benefited. Today, even the mothers and sisters of my marginalized community have been liberated from cooking with firewood. Now, we are working towards achieving cent percent saturation in these schemes. If a hundred people should benefit, then all hundred should indeed benefit.
There are also a large number of nomadic and semi-nomadic communities in the country, and several programs are being run for their welfare as well. The lives of our sanitation worker brothers and sisters are improving through the NAMASTE (National Action for Mechanised Sanitation Ecosystem) scheme. We are also succeeding in ending the inhumane practice of manual scavenging. We are also creating arrangements for dignified living for those who endure this hardship. As part of this effort, financial assistance has been provided to nearly 60,000 people.
Friends,
Our government is making efforts in every way to uplift the SC-ST, OBC, and marginalized communities. The assistance provided to the marginalized communities by various organizations has been doubled in the last 10 years. This year alone, the government has allocated nearly 1 lakh 60 thousand crore rupees for the welfare of the SC community. In the previous government, billions of rupees were only heard to be embezzled. Our government is spending this money for the welfare of Dalits, marginalized communities, and for the development of the nation.
Scholarships, which are awarded to youth from SC-ST and OBC communities, have also been increased. Our government has implemented 27 per cent reservation for OBCs in medical seats under the All India quota. We have also paved the way for OBCs in the NEET exam. Children from marginalized communities who want to pursue Master's and PhD degrees abroad are being assisted through the National Overseas Scholarship.
The amount of the National Fellowship has also been increased to encourage students pursuing PhD in science-related subjects. We are pleased that our efforts have led to the National Commission of Backward Classes being granted constitutional status. We also consider it fortunate that we have the opportunity to contribute to the development of the ‘Panchteerth’ (five pilgrimage sites) associated with the life of Babasaheb Ambedkar.
Friends,
The BJP government is prioritizing employment and self-employment opportunities for the youth of marginalized communities. Under our government's Mudra Yojana, approximately 30 lakh crore rupees have been provided in assistance to the poor. Most of the beneficiaries of this assistance belong to the SC, ST, and OBC categories. The Stand-up India scheme has encouraged entrepreneurship among the SC and ST communities. This group has also received assistance through our Venture Capital Fund Scheme. Keeping entrepreneurship in mind among Dalits, our government has also launched the Ambedkar Social Innovation and Incubation Mission.
Friends,
The biggest beneficiaries of our government's welfare schemes for the poor are the Dalits, tribals, OBCs, and those who are on the margins of society. However, whenever Modi does anything for the service of Dalits and marginalized communities, those associated with the INDI alliance are the most agitated. Those in the Congress never want life to be easy for Dalits, backward classes, and tribals. They just want to keep you dependent on them.
Look at any scheme; they mocked the idea of building toilets for you. They opposed the Jan Dhan Yojana and the Ujjwala Yojana. Where their governments are in power in the states, they have prevented many schemes from being implemented to this day. They know that if Dalits, marginalized, backward, and all these communities and their youth progress, the shop of their family-centric politics will shut down.
These people claim to champion social justice and yet engage in dividing society along caste lines, but they oppose real social justice. Just look at their track record; it was the Congress that opposed Dr. Babasaheb Ambedkar. They also opposed Lohia and the Mandal Commission by (V.P.Singh). They consistently disrespected Karpoori Thakur as well. And when we conferred Bharat Ratna upon him, the people of the INDI alliance opposed it. They used to confer Bharat Ratna upon their family members, but they never allowed Dr. Babasaheb to receive it for decades. It was the government supported by the BJP that bestowed this honour upon him.
These people never wanted individuals from the Dalit community like Ram Nath Kovind and from the tribal community like Droupadi Murmu to become President. The members of the INDI alliance exerted all their efforts to defeat them in the elections. The BJP's efforts will continue to ensure that people from the marginalized communities reach top positions. This is evidence of our commitment to honour and ensure justice for the marginalized.
Modi gives you this guarantee that the campaign for the development and dignity of the marginalized will be even faster in the coming five years. With your development, we will fulfil the dream of a ‘Viksit Bharat’ (Developed India). It is a privilege for me to meet such a large number of people through video conference at so many places. I wish you all the best.
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପିଏମ-ସୁରଜ ପୋର୍ଟାଲର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
13 MAR 2024 7:08PM by PIB Bhubaneswar
ନମସ୍କାର!
ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ବୀରେନ୍ଦ୍ର କୁମାର ଜୀ, ଦେଶର କୋଣ ଅନୁକୋଣରୁ ବିଭିନ୍ନ ସରକାରୀ ଯୋଜନାର ହିତାଧିକାରୀ, ଆମର ସଫେଇ କର୍ମଚାରୀ ଭାଇ ଭଉଣୀମାନେ, ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସମସ୍ତ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି, ମହିଳା ଏବଂ ଭଦ୍ରବ୍ୟକ୍ତି ମାନେ! ଦେଶର ପ୍ରାୟ ୪୭୦ଟି ଜିଲ୍ଲାର ପ୍ରାୟ ୩ ଲକ୍ଷ ଲୋକ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସିଧାସଳଖ ସାମିଲ ହୋଇଛନ୍ତି। ମୁଁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ।
ସାଥିମାନେ,
ଆଜି ଦେଶରେ ଦଳିତ, ପଛୁଆ ବର୍ଗ ଓ ଅବହେଳିତ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର କଲ୍ୟାଣ ଦିଗରେ ଆଉ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସୁଯୋଗ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି। ଅବହେଳିତ ଲୋକମାନେ ଯେତେବେଳେ ପ୍ରାଥମିକତା ଅନୁଭବ କରନ୍ତି ଏବଂ କିପରି କାମ କରାଯାଏ, ତାହା ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହେଉଛି । ଆଜି ୭୨୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ସିଧାସଳଖ ଅବହେଳିତ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ୧ ଲକ୍ଷ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ଟ୍ରାନ୍ସଫର କରାଯାଇଛି। ଏହି ହିତାଧିକାରୀମାନେ ୫୦୦ରୁ ଅଧିକ ଜିଲ୍ଲାରେ ଅଛନ୍ତି।
ପୂର୍ବ ସରକାରରେ କେବଳ ବଟନ୍ ଦବାଇ ଗରିବଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟରେ ଟଙ୍କା ପହଞ୍ଚିବ ବୋଲି କେହି ଭାବି ନଥିଲେ। କିନ୍ତୁ ଏହା ହେଉଛି ମୋଦିଙ୍କ ସରକାର ! ଗରିବଙ୍କ ବକେୟା ଟଙ୍କା ସିଧାସଳଖ ସେମାନଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ଯାଉଛି! ମୁଁ ସୁରଜ ପୋର୍ଟାଲ ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିଛି । ଏହା ଜରିଆରେ ଏବେ ପଛୁଆ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଲୋକଙ୍କୁ ସିଧାସଳଖ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇପାରିବ। ଅର୍ଥାତ୍ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଯୋଜନାର ଟଙ୍କା ଭଳି ଏହି ଯୋଜନାରେ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ମଧ୍ୟ ସିଧାସଳଖ ଆପଣଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟରେ ପହଞ୍ଚିବ। କୌଣସି ଦଲାଲ ନାହାନ୍ତି, କୌଣସି କାଟ ନାହିଁ, କମିଶନ ନାହିଁ ଏବଂ ସୁପାରିସ ପାଇଁ ଦୌଡ଼ିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ!
ଆଜି କଠିନ ପରିସ୍ଥିତିରେ କାମ କରୁଥିବା ଆମର ନର୍ଦ୍ଦମା ଓ ସେପ୍ଟିକ୍ ଟାଙ୍କି ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କୁ ପିପିଇ କିଟ୍ ଏବଂ ଆୟୁଷ୍ମାନ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କାର୍ଡ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି। ଏବେ ସେମାନଙ୍କୁ ଓ ସେମାନଙ୍କ ପରିବାରକୁ ୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି। ଏହି ଲାଭଦାୟକ ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକ ହେଉଛି ଆମ ସରକାର ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ଧରି ଏସସି-ଏସଟି, ଓବିସି ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅବହେଳିତ ସମ୍ପ୍ରଦାୟମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଚଳାଇଥିବା ସେବା ଅଭିଯାନର ଏକ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ । ଏହି ସବୁ ଯୋଜନା ପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏବଂ ଦେଶର ସମସ୍ତ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ।
ସାଥିମାନେ,
କିଛି ଦିନ ତଳେ କିଛି ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ସହ କଥା ହେବାର ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ପାଇଥିଲି। ଦଳିତ, ଅବହେଳିତ ଓ ପଛୁଆ ସଂପ୍ରଦାୟଙ୍କ ପାଖରେ ସରକାରୀ ଯୋଜନା ପହଞ୍ଚୁଥିବା ବେଳେ ଏହି ଯୋଜନା ଦ୍ୱାରା ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନରେ କିଭଳି ପରିବର୍ତନ ଆସୁଛି, ତାହା ଶୁଣିଲେ ମନକୁ ଶାନ୍ତି ମିଳିଥାଏ ଏବଂ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଭାବେ ମୋତେ ଗଭୀର ଭାବରେ ପ୍ରେରିତ କରିଥାଏ। ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ଠାରୁ ଅଲଗା ନୁହେଁ; ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଭିତରେ ମୋ ପରିବାର କୁ ଦେଖୁଛି । ତେଣୁ ଯେତେବେଳେ ବିରୋଧୀ ସଦସ୍ୟମାନେ ମୋତେ ଅପମାନିତ କରିଥାନ୍ତି, ଯେତେବେଳେ ସେମାନେ କହୁଛନ୍ତି ଯେ ମୋଦୀଙ୍କର କୌଣସି ପରିବାର ନାହିଁ, ସେତେବେଳେ ପ୍ରଥମେ ମୋ ମନରେ ଯାହା ଆସିଥାଏ ତାହା ହେଉଛି ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ। ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଭଳି ଭାଇ ଭଉଣୀ ଥିବା ବେଳେ ମୋର କୌଣସି ପରିବାର ନାହିଁ ବୋଲି କେହି କେମିତି କହିପାରିବେ? ମୋ ପରିବାରରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଦଳିତ, ଅବହେଳିତ ଏବଂ ଦେଶବାସୀ ଅଛନ୍ତି। ମୁଁ ନିଜକୁ ଭାଗ୍ୟବାନ ମନେ କରେ ଯେତେବେଳେ ଆପଣ କୁହନ୍ତି, "ମୁଁ ମୋଦୀଙ୍କ ପରିବାର।
ସାଥିମାନେ,
୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଭାରତକୁ ଏକ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ର ରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ଯେଉଁ ସଂକଳ୍ପ ଧାର୍ଯ୍ୟ କରିଛୁ ଏବଂ ଆମେ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛୁ । ଏବଂ ଯେଉଁ ଶ୍ରେଣୀ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଅବହେଳିତ ଥିଲା, ତାହାର ବିକାଶ ବିନା ଭାରତର ବିକାଶ ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ। କଂଗ୍ରେସ ସରକାରମାନେ ଦେଶର ବିକାଶରେ ଅବହେଳିତଲୋକଙ୍କ ଗୁରୁତ୍ୱ କୁ କେବେ ବୁଝି ପାରିନଥିଲେ; ସେମାନେ ସେମାନଙ୍କ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରୁନଥିଲେ। ଏହି ଲୋକମାନଙ୍କୁ କଂଗ୍ରେସ ସବୁବେଳେ ସୁବିଧାସୁଯୋଗରୁ ବଞ୍ଚିତ ରଖିଥିଲା। ଦେଶର କୋଟି କୋଟି ଲୋକ ସେମାନଙ୍କ ଭାଗ୍ୟର ଭରସାରେ ଛାଡି ଦେଇଥିଲେ। ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟବଶତଃ ଦେଖନ୍ତି ଏଭଳି ବାତାବରଣ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିଲା ଯେ, ଏହି ଯୋଜନା, ଏସବୁ ସୁବିଧା, ଏହି ଜୀବନ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ କେବଳ ଆମ ପାଇଁ ଆମକୁ ଯେକୌଣସି ପ୍ରକାରେ ଏଭଳି ଅସୁବିଧାରେ ବଞ୍ଚିବାକୁ ପଡ଼ିବ; ଏହି ମାନସିକତା ବଜାୟ ରହିଥିଲା ଏବଂ ଫଳସ୍ୱରୂପ, ସରକାରଙ୍କ ବିରୋଧରେ କୌଣସି ଅଭିଯୋଗ ହୋଇନଥିଲା । ମୁଁ ସେହି ମାନସିକ ପ୍ରତିବନ୍ଧକକୁ ଭାଙ୍ଗିଦେଇଛି । ଯଦି ଆଜି ଧନୀ ଲୋକଙ୍କ ଘରେ ଗ୍ୟାସ ଚୁଲା ଅଛି, ତେବେ ଗରିବ ଲୋକଙ୍କ ଘରେ ମଧ୍ୟ ଗ୍ୟାସ ଚୁଲା ରହିବ । ଯଦି ଧନୀ ପରିବାରର ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟ ଅଛି ତେବେ ଗରିବ, ଦଳିତ, ପଛୁଆ, ଆଦିବାସୀ ସମସ୍ତଙ୍କର ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟ ରହିବ ।
ସାଥିମାନେ,
ଏହି ଶ୍ରେଣୀର ଅନେକ ପିଢ଼ି କେବଳ ମୌଳିକ ସୁବିଧା ପାଇବାରେ ସାରା ଜୀବନ ବିତେଇ ଦେଇଥିଲେ । ୨୦୧୪ରେ ଆମ ସରକାର 'ସବକା ସାଥ, ସବକା ବିକାଶ'ର ଲକ୍ଷ୍ୟ ନେଇ କାମ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। ଯେଉଁମାନେ ସରକାରଙ୍କଠାରୁ ଆଶା ହରାଇଥିଲେ, ସରକାର ସେମାନଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚି ସେମାନଙ୍କୁ ଦେଶର ବିକାଶରେ ଅଂଶୀଦାର କରିଥିଲେ।
ମନେରଖନ୍ତୁ, ସାଥିମାନେ, ଅତୀତରେ ରାସନ ଦୋକାନରୁ ରାସନ ପାଇବା କେତେ କଷ୍ଟକର ଥିଲା । ଆଉ କିଏ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ କଷ୍ଟ ଭୋଗୁଥିଲା ? ଯେଉଁମାନେ ଏହି କଷ୍ଟ ଭୋଗୁଥିଲେ ସେମାନେ ହେଲେ ଆମର ଦଳିତ ଭାଇ ଭଉଣୀ କିମ୍ବା ଆମର ପଛୁଆ ଭାଇ ଭଉଣୀ କିମ୍ବା ଆମର ଓବିସି ଭାଇ ଭଉଣୀ କିମ୍ବା ଆମର ଆଦିବାସୀ ଭାଇ ଭଉଣୀ । ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଆମେ ୮୦ କୋଟି ଅଭାବୀ ଲୋକଙ୍କୁ ମାଗଣାରେ ରାସନ ଯୋଗାଉଛୁ, ସେତେବେଳେ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଲାଭବାନ ହେଉଛନ୍ତି ମାର୍ଜିନରେ ଥିବା ଲୋକ, ଅବହେଳିତ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଲୋକ
ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଆମେ ୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଦେଇଛୁ, ସେତେବେଳେ ଏହି ଭାଇ ଭଉଣୀଙ୍କ ଜୀବନ ବଞ୍ଚିଯାଇଥାଏ ଏବଂ ଏହି ଟଙ୍କା ଅସୁବିଧା ସମୟରେ ସହାୟକ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହୋଇଛି। ବସ୍ତି, କୁଡ଼ିଆ ଓ ଖୋଲା ସ୍ଥାନରେ ବସବାସ କରିବାକୁ ବାଧ୍ୟ ହେଉଥିବା ଦଳିତ, ଆଦିବାସୀ ଓ ପଛୁଆ ପରିବାରଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ଦେଶରେ ସର୍ବାଧିକ, କାରଣ ଅତୀତରେ ଏହି ଲୋକମାନଙ୍କ ପ୍ରତି କେହି ଧ୍ୟାନ ଦେଉନଥିଲେ।
ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ରେ ମୋଦି ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ପକ୍କା ଘର ନିର୍ମାଣ କରିଛନ୍ତି । ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଘରେ ଶୌଚାଳୟ ନିର୍ମାଣ କରିଛନ୍ତି ମୋଦି । ଯେଉଁ ପରିବାରରେ ମା' ଭଉଣୀଙ୍କୁ ଶୌଚ ପାଇଁ ଖୋଲାରେ ଯିବାକୁ ପଡୁଥିଲା? ଏହି ଦୁଃଖରେ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ କ୍ଷତି ସହିଥିଲା ଆମର ଏହି ସମାଜ । ଆମର ଦଳିତ, ଆଦିବାସୀ, ଓବିସି, ଅବହେଳିତ ପରିବାରର ହିଁ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ଏହା ସହିବାକୁ ପଡୁଥିଲା। ଆଜି ସେମାନଙ୍କୁ 'ଇଜ୍ଜତ ଘର' (ଶୌଚାଳୟ) ମିଳିଛି। ସେମାନଙ୍କୁ ସମ୍ମାନ ମିଳିଛି।
ସାଥିମାନେ,
ଆପଣ ଏହା ମଧ୍ୟ ଜାଣନ୍ତି କି ପୂର୍ବରୁ କାହା ଘରେ ଗ୍ୟାସ ଚୁଲା ମିଳୁଥିଲା । ସମସ୍ତେ ଜାଣନ୍ତି କାହା ପାଖରେ ଗ୍ୟାସ ଚୁଲା ନଥିଲା । ମୋଦି ଉଜ୍ଜ୍ୱଳା ଯୋଜନାର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବା ସହ ମାଗଣା ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି । ମୋଦି ଦେଇଥିବା ଏହି ମାଗଣା ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗରୁ କିଏ ଉପକୃତ ହେଲା ? ଆପଣମାନେ ଗରିବ ଭାଇ ଭଉଣୀ ଉପକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି । ଆଜି ମୋ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ମା' ଭଉଣୀମାନେ ମଧ୍ୟ ଜାଳେଣି କାଠରେ ରୋଷେଇ କରିବାରୁ ମୁକ୍ତି ପାଇଛନ୍ତି। ବର୍ତ୍ତମାନ ମୋର ଏହି ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକରେ ଶତ ପ୍ରତିଶତ ସାଚୁରେସନ୍ ହାସଲ କରିବା ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ। ଯଦି ଶହେ ଲୋକ ଉପକୃତ ହୁଅନ୍ତି, ତେବେ ପ୍ରକୃତରେ ଶତାଧିକ ଲୋକନ ମଧ୍ୟ ଉପକୃତ ହେବା ଉଚିତ୍ ।
ଦେଶରେ ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ଯାଯାବର ଓ ଅର୍ଦ୍ଧଯାଯାବର ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ମଧ୍ୟ ଅଛନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଅନେକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଚାଲିଛି । ନମସ୍ତେ (ନ୍ୟାସନାଲ ଆକ୍ସନ ଫର ମେକାନିକାଲ୍ ସେନସିଟି ଇକୋସିଷ୍ଟମ) ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ଆମର ସଫେଇ କର୍ମଚାରୀ ଭାଇ ଭଉଣୀଙ୍କ ଜୀବନରେ ଉନ୍ନତି ଆସୁଛି । ମାନୁଆଲ ସ୍କାଭେଞ୍ଜିଂର ଅମାନବୀୟ ପ୍ରଥାକୁ ଶେଷ କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ଆମେ ସଫଳ ହେଉଛୁ । ଯେଉଁମାନେ ଏହି କଷ୍ଟ ସହିବେ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସମ୍ମାନଜନକ ଜୀବନଯାପନର ବ୍ୟବସ୍ଥା ମଧ୍ୟ କରୁଛୁ। ଏହି ପ୍ରୟାସର ଏକ ଅଂଶ ଭାବରେ ପାଖାପାଖି ୬୦ହଜାର ଲୋକଙ୍କୁ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ।
ସାଥିମାନେ,
ଏସସି-ଏସଟି, ଓବିସି ଏବଂ ଅବହେଳିତ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ଆମ ସରକାର ସବୁ ପ୍ରକାର ପ୍ରୟାସ କରୁଛନ୍ତି । ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ବିଭିନ୍ନ ସଂଗଠନ ଦ୍ୱାରା ଅବହେଳିତ ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଥିବା ସହାୟତା କୁ ଦୁଇଗୁଣା କରାଯାଇଛି । କେବଳ ଚଳିତ ବର୍ଷ ସରକାର ଅନୁସୂଚିତ ଜାତି ସମ୍ପ୍ରଦାୟର କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ପ୍ରାୟ ୧ ଲକ୍ଷ ୬୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟବରାଦ କରିଛନ୍ତି। ପୂର୍ବ ସରକାରରେ କୋଟି କୋଟି ଟଙ୍କା ହଡ଼ପ ହୋଇଥିବା ଶୁଣିବାକୁ ମିଳିଥିଲା। ଆମ ସରକାର ଦଳିତ, ଅବହେଳିତ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ ଦେଶର ବିକାଶ ପାଇଁ ଏହି ଅର୍ଥ ଖର୍ଚ୍ଚ କରୁଛନ୍ତି।
ଏସସି-ଏସଟି ଏବଂ ଓବିସି ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଦିଆଯାଉଥିବା ଛାତ୍ରବୃତ୍ତି ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି। ଆମ ସରକାର ସର୍ବଭାରତୀୟ କୋଟା ଅଧୀନରେ ମେଡିକାଲ ସିଟ୍ ରେ ଓବିସିଙ୍କ ପାଇଁ ୨୭ ପ୍ରତିଶତ ସଂରକ୍ଷଣ ଲାଗୁ କରିଛନ୍ତି। ଆମେ ନିଟ୍ ପରୀକ୍ଷାରେ ଓବିସିଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ବାଟ ଖୋଲିଛୁ। ବିଦେଶରେ ସ୍ନାତକୋତ୍ତର ଓ ପିଏଚ୍ଡି ଡିଗ୍ରୀ ହାସଲ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଥିବା ପଛୁଆ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ପିଲାମାନଙ୍କୁ ନ୍ୟାସନାଲ ଓଭରସିଜ୍ ସ୍କଲାରସିପ୍ ଜରିଆରେ ସହାୟତା କରାଯାଉଛି।
ବିଜ୍ଞାନ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ବିଷୟରେ ପିଏଚଡି କରୁଥିବା ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ନ୍ୟାସନାଲ ଫେଲୋସିପର ପରିମାଣ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି । ଆମେ ଖୁସି ଯେ ଆମର ପ୍ରୟାସ ଯୋଗୁଁ ଜାତୀୟ ପଛୁଆ ବର୍ଗ ଆୟୋଗକୁ ସାମ୍ବିଧାନିକ ମାନ୍ୟତା ମିଳିଛି । ବାବାସାହେବ ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କ ଜୀବନ ସହ ଜଡ଼ିତ 'ପଞ୍ଚତୀର୍ଥ' (ପାଞ୍ଚଟି ତୀର୍ଥସ୍ଥଳୀ)ର ବିକାଶରେ ଯୋଗଦାନ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଥିବାରୁ ଆମେ ଏହାକୁ ଭାଗ୍ୟବାନ ମନେ କରୁଛୁ।
ସାଥିମାନେ,
ବିଜେପି ସରକାର ପଛୁଆ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ରୋଜଗାର ଏବଂ ସ୍ୱରୋଜଗାର ସୁଯୋଗକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଉଛନ୍ତି । ଆମ ସରକାରଙ୍କ ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନାରେ ପ୍ରାୟ ୩୦ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଗରିବଙ୍କୁ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି। ଏହି ସହାୟତାର ଅଧିକାଂଶ ହିତାଧିକାରୀ ଏସସି, ଏସଟି ଓ ଓବିସି ବର୍ଗର । ଷ୍ଟାଣ୍ଡଅପ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଯୋଜନା ଏସସି ଓ ଏସଟି ସମୁଦାୟ ମଧ୍ୟରେ ଉଦ୍ୟୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଛି । ଏହି ଗ୍ରୁପ୍ ଆମର ଭେଞ୍ଚର କ୍ୟାପିଟାଲ ଫଣ୍ଡ ସ୍କିମ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ମଧ୍ୟ ସହାୟତା ପାଇଛି। ଦଳିତମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଉଦ୍ୟୋଗକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଆମ ସରକାର ଆମ୍ବେଦକର ସୋସିଆଲ ଇନୋଭେସନ୍ ଆଣ୍ଡ ଇନକ୍ୟୁବେସନ୍ ମିଶନ ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି।
ସାଥିମାନେ,
ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ ଆମ ସରକାରଙ୍କ କଲ୍ୟାଣକାରୀ ଯୋଜନାର ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ହିତାଧିକାରୀ ହେଉଛନ୍ତି ଦଳିତ, ଆଦିବାସୀ, ଓବିସି ଏବଂ ସମାଜର ସୀମାନ୍ତରେ ଥିବା ଲୋକ। ତେବେ ମୋଦି ଯେତେବେଳେ ବି ଦଳିତ ଓ ଅବହେଳିତ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ସେବା ପାଇଁ କିଛି କରନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ଇଣ୍ଡି ମେଣ୍ଟ ସହ ଜଡ଼ିତ ଲୋକମାନେ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଉତ୍ତେଜିତ ହୁଅନ୍ତି। ଦଳିତ, ପଛୁଆ ବର୍ଗ ଓ ଆଦିବାସୀଙ୍କ ଜୀବନ ସହଜ ହେଉ ବୋଲି କଂଗ୍ରେସରେ ଥିବା ଲୋକେ କେବେ ବି ଚାହୁଁନାହାନ୍ତି। ସେମାନେ କେବଳ ଆପଣଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳ ରଖିବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି ।
କୌଣସି ଯୋଜନା ଉପରେ ନଜର ପକାନ୍ତୁ; ସେମାନେ ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ଶୌଚାଳୟ ନିର୍ମାଣ କରିବାର ଧାରଣାକୁ ଉପହାସ କରିଥିଲେ। ସେମାନେ ଜନଧନ ଯୋଜନା ଓ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳା ଯୋଜନାକୁ ବିରୋଧ କରିଥିଲେ। ରାଜ୍ୟରେ ଯେଉଁଠି ସେମାନଙ୍କ ସରକାର କ୍ଷମତାରେ ଅଛନ୍ତି, ସେଠାରେ ସେମାନେ ଆଜି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅନେକ ଯୋଜନା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବାରୁ ବଞ୍ଚିତ ହୋଇଛନ୍ତି। ସେମାନେ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ଯଦି ଦଳିତ, ଅବହେଳିତ, ପଛୁଆ ଏବଂ ଏହି ସମସ୍ତ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀର ଉନ୍ନତି ହୁଏ, ତେବେ ସେମାନଙ୍କ ପରିବାର କେନ୍ଦ୍ରୀତ ରାଜନୀତିର ଦୋକାନ ବନ୍ଦ ହୋଇଯିବ।
ଏମାନେ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ ପାଇଁ ଦାବି କରି ସମାଜକୁ ବିଭାଜନ କରିବାରେ ନିୟୋଜିତ ହୋଇଥାଏ, କିନ୍ତୁ ସେମାନେ ପ୍ରକୃତ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟକୁ ବିରୋଧ କରନ୍ତି । କେବଳ ସେମାନଙ୍କ ଟ୍ରାକ୍ ରେକର୍ଡ ଦେଖନ୍ତୁ; କଂଗ୍ରେସ ହିଁ ଡ. ବାବାସାହେବ ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କୁ ବିରୋଧ କରିଥିଲା। ସେମାନେ ଲୋହିଆ ଏବଂ ମଣ୍ଡଳ କମିଶନଙ୍କୁ (ଭି.ପି.ସିଂହ) ବିରୋଧ କରିଥିଲେ। ସେମାନେ କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ କସ୍ତୁରୀ ଠାକୁରଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଅସମ୍ମାନ କରୁଥିଲେ। ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ଆମେ ତାଙ୍କୁ ଭାରତ ରତ୍ନ ପ୍ରଦାନ କଲୁ, ସେତେବେଳେ ଇଣ୍ଡି ମେଣ୍ଟର ଲୋକମାନେ ଏହାକୁ ବିରୋଧ କରିଥିଲେ । ସେମାନେ ସେମାନଙ୍କ ପରିବାର ସଦସ୍ୟଙ୍କୁ ଭାରତ ରତ୍ନ ପ୍ରଦାନ କରୁଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ସେମାନେ ଡ. ବାବାସାହେବଙ୍କୁ ଏହା ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଦେଇନଥିଲେ। ବିଜେପି ସମର୍ଥିତ ସରକାର ହିଁ ତାଙ୍କୁ ଏହି ସମ୍ମାନ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ।
ରାମନାଥ କୋବିନ୍ଦଙ୍କ ଭଳି ଦଳିତ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଏବଂ ଦ୍ରୌପଦୀ ମୁର୍ମୁଙ୍କ ଭଳି ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ହୁଅନ୍ତୁ ବୋଲି ଏହି ଲୋକମାନେ କେବେ ଚାହୁଁନଥିଲେ। ନିର୍ବାଚନରେ ସେମାନଙ୍କୁ ପରାସ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ଆଇଏନଡିଆଇ ମେଣ୍ଟର ସଦସ୍ୟମାନେ ସମସ୍ତ ପ୍ରୟାସ କରିଥିଲେ। ଅବହେଳିତ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଲୋକମାନେ ଯେପରି ଶୀର୍ଷ ସ୍ଥାନରେ ପହଞ୍ଚିବେ ସେଥିପାଇଁ ବିଜେପିର ପ୍ରୟାସ ଜାରି ରହିବ। ଅବହେଳିତ ଲୋକଙ୍କୁ ସମ୍ମାନ ଦେବା ଏବଂ ନ୍ୟାୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଏହା ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାର ପ୍ରମାଣ ।
ଆଗାମୀ ୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଅବହେଳିତ ଲୋକଙ୍କ ବିକାଶ ଓ ମର୍ଯ୍ୟାଦା ପାଇଁ ଅଭିଯାନ ଆହୁରି ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ହେବ ବୋଲି ମୋଦି ଆପଣଙ୍କୁ ଏହି ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଦେଇଛନ୍ତି । ଆପଣଙ୍କ ବିକାଶ ଦ୍ୱାରା ଆମେ 'ବିକଶିତ ଭାରତ'ର ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣ କରିବୁ। ଏତେ ସଂଖ୍ୟାରେ ଏହି ସ୍ଥାନରେ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ଜରିଆରେ ଏତେ ସଂଖ୍ୟକ ଲୋକଙ୍କୁ ଭେଟିବା ମୋ ପାଇଁ ସୌଭାଗ୍ୟର ବିଷୟ। ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି ।
ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।