প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
মার্চ ৮-১০দা প্রধান মন্ত্রী অসাম, অরুনাচল প্রদেস, নোংচুপ বেঙ্গল অমসুং উত্তর প্রদেসতা চৎকনি
প্রধান মন্ত্রী কাজিরঙ্গা নেসনেল পার্কতা চৎকনি
প্রধান মন্ত্রী ইতানগরদা ‘বিকসিত ভারত বিকসিত নোর্থ ইস্ত’ থৌরম শরুক য়াগনি
প্রধান মন্ত্রীনা মনিপুর, মেঘালয়, নাগালেন্দ, সিক্কিম, ত্রিপুরা অমসুং অরুনাচল প্রদেসতা লুপা করোর ৫৫,৬০০ রোমগী তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং শঙ্গাগনি, মীয়ামদা কৎথোক্কনি অমসুং উরেপ-উয়ুং তমগনি
প্রধান মন্ত্রীনা অরুনাচল প্রদেসতা দিবাং মল্তিপর্পজ হায়দ্রোপৱার প্রোজেক্কী উরেপ-উয়ুং তমগনি
প্রধান মন্ত্রীনা মীয়ামদা সেলা তন্নেল কৎথোক্কনি; তন্নেল অসিনা তৱাংদা নোংজু-নুংশা খাক্তনা চৎথোক-চৎশিন য়াহনগনি; ফেব্রুৱারি ২০১৯দা তন্নেল অসি প্রধান মন্ত্রীনা উরেপ-উয়ুং তমখিবনি
অৱাং-নোংপোক্তা উদোগ চাউখৎহন্নবা, প্রধান মন্ত্রীনা লুপা করোর ১০,০০০ রোমগী উন্নাতি স্কিম হৌদোক্কনি
প্রধান মন্ত্রীনা সাব্রুম লেন্দ পোর্ত শঙ্গাগনি; মসিনা ভারত অমসুং বাংলাদেসকী মরক্তা মী চৎথোক-চৎশিন অমসুং পোৎ-চৈ পুথোক-পুশিন য়াহনগনি; প্রধান মন্ত্রীনা ২০২১দা প্রোজেক অসিগী উরেপ-উয়ুং তমখি
রেল, লম্বী, হকশেল, য়ুম, লাইরিক-লাইশু, আই.তি, পৱার, থাউ অমসুং গ্যাসগুম্বা হিরমশিং অৱাং-নোংপোক্তা চাউখৎহল্লগনি
08 MAR 2024 3:18PM by PIB Imphal
মার্চ ৮-১০,২০২৪ দা প্রধান মন্ত্রী অসাম, অরুনাচল প্রদেস, নোংচুপ বেঙ্গল অমসুং উত্তর প্রদেসতা চৎকনি।
মার্চ ৮দা, প্রধান মন্ত্রী অসামদা চৎকনি। মার্চ ৯গী অয়ুক পুং ৫:৪৫ রোম তাবদা, প্রধান মন্ত্রী কজিরঙ্গ নেসনেল পার্কতা চৎকনি। অয়ুক পুং ১০:৩০ তাবদা, মহাক ইতানগরদা ‘বিকসিত ভারত বিকসিত নোর্থ ইস্ত’ থৌরম শরুক য়াগনি, মফম অদুনা মহাক্না লুপা করোর ১০,০০০ রোমগী উন্নাতি স্কিম লৈবাক মীয়ামদা কৎথোক্কনি অমসুং হৌদোক্কনি। থৌরম অদুদা মহাক্না, মনিপুর, মেঘালয়, নাগালেন্দ, সিক্কিম, ত্রিপুরা অমসুং অরুনাচল প্রদেসতা লুপা করোর ৫৫,৬০০ রোমগী তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং শঙ্গাগনি, মীয়ামদা কৎথোক্কনি অমসুং উরেপ-উয়ুং তমগনি।
তুংদা, প্রধান মন্ত্রী নুমিৎয়ুংবা পুং ১২:১৫ রোম তাবদা জোরহাত্তা য়ৌগনি অমসুং শক্নাইরবা অহোম জেনেরেল লচিত বোরফুকানগী মীতম মাইখুম হাংদোক্কনি। মহাক্না জোরহাত্তা মীয়ামগী থৌরম অমা শরুক য়াগনি অমসুং অসামদা লুপা করোর ১৭,৫০০ হেনবগী তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং শঙ্গাগনি, মীয়ামদা কৎথোক্কনি অমসুং উরেপ-উয়ুং তমগনি।
তুংদা, প্রধান মন্ত্রী নোংচুপ বেঙ্গলগী সিলিগুরিদা চৎকনি অমসুং নুংথিলগী পুং ৩:৪৫ রোম তাবদা মীয়ামগী থৌরম অমা শরুক য়াগনি। মহাক্না নোংচুপ বেঙ্গলদা লুপা করোর ৪৫০০ হেনবগী তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং শঙ্গাগনি, মীয়ামদা কৎথোক্কনি অমসুং উরেপ-উয়ুং তমগনি। নুমিদাংৱাইরমগী পুং ৭ তাবদা প্রধান মন্ত্রী উত্তর প্রদেসকী বরানাসীদা থুংগনি। মহাক্না বরানাসীগী শ্রী কাসি বিশ্বানাথ লাইশঙদা দর্সন অমসুং পুজা পাংথোক্কনি।
মার্চ ১০দা, নুমিৎয়ুংবা পুং ১২ রোম তাবদা, প্রধান মন্ত্রীনা মীয়ামগী থৌরম অমা শরুক য়াগনি, মহাক্না উত্তর প্রদেসতা লুপা করোর ৪২,০০০ হেনবগী তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং শঙ্গাগনি, মীয়ামদা কৎথোক্কনি অমসুং উরেপ-উয়ুং তমগনি। নুংথিল পুং ২:১৫ রোম তাবদা, প্রধান মন্ত্রী বরানাসীদা থুংগনি অমসুং ভিদিও কনফরেন্সকী খুৎথাংদা ছতিসগরদা মহাতারি বন্দনা য়োজনাগী মখাদা অহানবা ইন্সতোলমেন্ত য়েন্থোক্কনি।
অসামদা প্রধান মন্ত্রী
প্রধান মন্ত্রী য়ুনেস্কো ৱার্ল্দ হেরিতেচ সাইত অমা ওইরিবা কাজিরঙ্গ নেসনেল পার্ক অমসুং তাইগর রিজার্বতা চৎকনি। কাজিরঙ্গ নেসনেল পার্ক অসি মচি অমা খক পানবা শামুগন্দাশিংগীদমক মমিং চৎলি। পার্ক অসিদা শামুশিং, ইরোইশিং, শ্বাম্প দিয়ার অমসু কৈশু ফংলি।
প্রধান মন্ত্রীনা মুগলশিং মাইথিবা পীখিবা অসামগী অহোম লৈবাক্কী মমিং লৈরবা জেনেরেল লাচিত বোরফুকানগী ফিত ৮৪ ৱাংবা চিংলেম্লবা মীতম মাইখুম হাংদোক্কনি। প্রোজেক অসিদা লাচিত অমসুং তাই-অহোম মিউজম শাবা অমসুং সিতি ৫০০গী ফমফম লৈবা ওদিতোরিয়ম অমা শাবা য়াওরি। প্রোজেক অসি লাচিত বোরফুকানগী থৌনা থাগৎনবা অমসুং মহাক্কী মরমদা খঙবা হেনগৎহন্নবা থবক অমনি। মসিনা তুরিজমশু চাউখৎহনগনি অমসুং থবক ফংনবগী খুদোংচাবশিং হেনগৎহনগনি।
জোরহাত্তা পাংথোকপা মীয়ামগী থৌরম অমদা, প্রধান মন্ত্রীনা হকশেল, থাউ অমসুং গ্যাস, রেল অমসুং হাওসিং সেক্তরশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং শঙ্গাগনি, মীয়ামদা কৎথোক্কনি অমসুং উরেপ-উয়ুং তমগনি।
সিবসাগরদা মেদিকেল কলেজ অমসুং হোস্পিতাল অমসুং গুৱাহাতিদা হেমাতো-লিমফোইদ সেন্তর অমা য়াওনা প্রাইম মিনিস্তরস দিবলপমেন্ত ইনিসিয়েতিপ ফোর নোর্থ ইস্তর্ন রিজন(পি.এম-দিভাইন) স্কিমগী মখাদা প্রধান মন্ত্রীনা প্রোজেকশিং উরেপ-উয়ুং তমগনি। মহাক্না থাউ অমসুং গ্যাস সেক্তরগী মরুওইবা প্রোজেকশিং উরেপ-উয়ুং তমগনি। প্রোজেকশিং অসিগী মনুংদা দিগবোই রিফাইনরিগী কেপাসিতি এম.এম.তি.পি.এ(মিল্লিয়ন মেত্রিক তন পর এনম) ০.৬৫তগী ১দা হেনগৎহনবা; গুৱাহাতি রিফাইনরি পাকথোক-চাউথোকপা( এম এম তি পি এ ১.০ দগী ২.০)দা হেনগৎহনবা অমসুং কেতালাইতিক রিফোর্মিং য়ুনিত(সি আর য়ু) ইন্সতোল তৌবা; অমসুং বেতকুতচি(গুৱাহাতি) তর্মিনেল: ইন্দিয়ান ওইল কোর্পোরেসন লিমিতেদকী খুদোংচাবশিং হেনগৎহনবা অমসুং অতৈ কয়া য়াওরি।
প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক্কী মীয়ামদা কৎথোক্কদবা মরুওইবা প্রোজেকশিংগী মনুংদা তিনসুকিয়াদা অনৌবা মেদিকেল কলেজ অমসুং হোস্পিতাল; লুপা করোর ৩,৯৯২ চঙনা শেমগৎপা কিমি ৭১৮ শাংবা বরাউনি-গুৱাহাতি পাইপলাইন(প্রধান মন্ত্রী উর্জা গঙ্গা প্রোজেক্কী শরুক ) য়াওরি। প্রধান মন্ত্রীনা অপুনবা লুপা করোর ৮,৪৫০ রোম চঙনা প্রধান মন্ত্রী অৱাস য়োজনা-গ্রামিনগী মখাদা শাবা য়ুম লাখ ৫.৫ রোমশু শঙ্গাগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা অসামদা লুপা করোর ১৩০০ হেনবগী মরুওইবা রেলৱে প্রোজেকশিং লৈবাক মীয়ামদা কৎথোক্কনি। হায়রিবা প্রোজেকশিংগী মনুংদা ধুপধারা-ছায়গাউন সেক্সন(নিউ বোঙ্গাইগাউন-গুৱাহাতি ভাইয়া গোলপারা দবল ওনখৎপা প্রোজেক্কী শরুক) অমসুং নিউ বোঙ্গাইগাউন-সোর্বুং সেক্সন(নিউ বোঙ্গাইগাউন-অগথোরি দবল ওনখৎপা প্রোজেক্কী শরুক) য়াওরি।
অরুনাচল প্রদেসতা প্রধান মন্ত্রী
ইতানগরদা পাংথোক্কদৌরিবা ‘বিকসিত ভারত বিকসিত নোর্থ ইস্ত’ থৌরমদা রেল, লম্বী, হকশেল, য়ুম, লাইরিক-লাইশু, ঙমখৈগী ইনফ্রাস্ত্রকচর, আই.তি, মৈ, থাউ অমসুং গ্যাসগুম্বা হিরমশিংগা মরী লৈনবা তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং হৌদোক্তুনা প্রধান মন্ত্রীনা চাউখৎপা অৱাং-নোংপোক্কী পান্দম হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহনগনি।
থৌরম মনুংদা, প্রধান মন্ত্রীনা অৱাং-নোংপোক্কী অনৌবা উদোগ চাউখৎহন্নবা স্কিম উন্নাতি( উত্তর পুর্বা ত্রান্সফোর্মেতিপ ইন্দস্ত্রিলাইজেসন স্কিম) হৌদোক্কনি। স্কিম অসিনা অৱাং-নোংপোক্তা উদোগকী থবকশিং মপাঙ্গল কনখৎহনগনি,অনৌবা শেন থাদরক্কনি, অনৌবা মেনুফেকচরিং অমসুং সর্বিস য়ুনিতশিং লিংখৎপদা মতেং পাংগনি অমসুং অৱাং-নোংপোক রাজ্যশিংদা থবক ফংবা হেনগৎহনগনি। লুপা করোর ১০,০০০ রোমগী স্কিম অসি ভারতনা মপুংফানা শেন পুথোকপনি অমসুং অৱাং-নোংপোক্কী রাজ্য ৮ কোনশিল্লি।
স্কিম অসিনা কেপিতেল ইনভেস্তমেন্ত, ইন্তরেস্ত সবভেন্সনগী খুদোংচাবশিং অমসুং য়াবা ফংলবা য়ুনিতশিংদা মেনুফেকচরিং অমসুং সর্বিস লিঙ্ক ইন্সেন্তিপ অমা পীরি। খুদোংচাবা ফংবা য়ারবা য়ুনিতশিং লাইনা অমসুং মনুং-মপান নাইদনা রেজিস্তার তৌনবা পোর্তেল অমসু হাংদোক্লে। উন্নাতিনা উদোগ চাউখৎহনবদা মতেং পাংগনি অমসুং অৱাং-নোংপোক লমদমগী শেন-থুম চাউখৎহনবদা মতেং পাংগনি।
লুপা করোর ৮২৫ রোম চঙনা শেমগৎপা সেলা তন্নেল প্রোজেক অসি ইঞ্জিনিয়ারিংগী অঙকপা অমনি। মসিনা অরুনাচল প্রদেসতা বালিপারা-চারিদুয়ার-তৱাং লম্বী ফাওরগা তৱাং ফাওবা কুম্বী-কালেন নাইদনা চৎপা য়াবগী খুদোংচাবা পীগনি। মসি অনৌবা অস্ত্রেলিয়ান তেন্নেল্লিং মেথোদ শীজিন্নদুনা হুৎপনি অমসুং খ্বাইদগী ফবা অশোই-অঙাম থোক্তনবা খুদোংচাবশিং য়াওরে। প্রোজেক অসিনা লমদম অসিদা অয়াংবা অমসুং হেন্না নুংঙাইবা চৎথোক-চৎশিনগী লম্বী অমা পীবতা নত্তনা লৈবাক অসিগী লাল্লোংগী মরুওইবা অমসুনি। প্রধান মন্ত্রীনা ফেব্রুৱারি ২০১৯দা সেলা তেন্নেলগী উরেপ-উয়ুং তমখি।
প্রধান মন্ত্রীনা অরুনাচল প্রদেসতা লুপা করোর ৪১,০০০ হেনবগী তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং শঙ্গাগনি, মীয়ামদা কৎথোক্কনি অমসুং উরেপ-উয়ুং তমগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা অরুনাচল প্রদেসকী লৱার দিবাং ভেল্লি জিলাদা দিবাং মল্তিপর্পজ হায়দ্রোপৱার প্রোজেককী উরেপ-উয়ুং তমগনি। লুপা করোর ৩১,৮৭৫ হেন্না চঙনা শাগদৌরিবা দাম অসি লৈবাক অসিদা খ্বাইদগী ৱাংবা দাম ওইরগনি। মসিনা মৈ পুথোক্কনি, ঈশিং ইচাউ হন্থহনবদা মতেং পাংগনি অমসুং থবক ফংনবগী খুদোংচাবশিং পীগনি অমসুং লমদম অসিগী শেন-থুম অমসুং খুন্নাই চাউখৎহনগনি।
উরেপ-উয়ুং তমগদৌরিবা অতোপ্পা মরুওইবা প্রোজেকশিংগী মনুংদা ‘ভাইব্রেন্ত ভিলেজ প্রোগ্রাম’গী মখাদা তোঙান-তোঙানবা লম্বী, ইনভাইরোনমেন্ত অমসুং তুরিজমগী প্রোজেকশিং; খ্বাইদগী নৌবা ইনফ্রাস্ত্রকচরগী খুদোংচাবশিংগী খুৎথাংদা মগুন লৈবা তাকপী-তম্বীবগী খুদোংচাবা পীনবা স্কুলশিংগী মরক্তগী স্কুল ৫০ গোল্দন জুব্লি স্কুলশিং ওনখৎপা; দোনয়ি-পোলো এয়রপোর্ত-নাহারলাগুন রেলৱে স্তেসন লম্বী লেন অনি ওইহনবা য়াওরি।
প্রধান মন্ত্রীনা অরুনাচল প্রদেসতা মীয়ামদা কৎথোক্কদৌরিবা মরুওইবা প্রোজেকশিংগী মনুংদা তোঙান-তোঙানবা লম্বীগী প্রোজেকশিং; জল জিবন মিসনগী প্রোজেক ১১০০ রোম, খুঙ্গং ৩০০ রোম কান্নবা পীনবা য়ুনিভর্সেল সর্বিস ওব্লিকেসন ফন্দ(য়ু এস ও এফ)কী মখাদা তেলিকোম তৱার ১৭০ য়াওরি। প্রধান মন্ত্রীনা লুপা করোর ৪৫০ রোম চঙনা প্রধান মন্ত্রী অৱাস য়োজনা(সহর অমসুং খুঙ্গং অনিমক)গী মখাদা শাবা য়ুম ৩৫,০০০ বেনিফিসরিশিংদা খুৎশীন্নগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা মনিপুরদা লুপা করোর ৩৪০০ হেনবগী তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং শঙ্গাগনি অমসুং উরেপ-উয়ুং তমগনি। উরেপ-উয়ুং তমগদৌরিবা মরুওইবা প্রোজেকশিংগী মনুংদা নিলাকুথিদা য়ুনিতি মোল শানবা; মন্ত্রীপুখ্রিদা মনিপুর আই.তি এস.ই.জেৎকী প্রোসেসিং জোনগী ইনফ্রাস্ত্রকচর চাউখৎহনবা; অখন্নবা সাইকিয়াত্রিক কিয়ারগী খুদোংচাবা পীনবা লম্ফেলপাত্তা ফমুং ৬০গী স্তেৎ হোস্পিতাল শাবা; অমসুং ইম্ফাল ৱেস্ত জিলাদা মনিপুর তেক্নিকেল য়ুনিভর্সিতিগী ইনফ্রাস্ত্রকচর চাউখৎহনবা য়াওরি। প্রধান মন্ত্রীনা মনিপুরদা শঙ্গাগদৌরিবা প্রোজেকশিংগী মনুংদা তোঙান-তোঙানবা লম্বীগী প্রোজেকশিং অমসুং থক্নবা ঈশিং পীনবা প্রোজেকশিং য়াওরি।
প্রধান মন্ত্রীনা নাগালেন্দদা লুপা করোর ১৭,০০ হেনবগী তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং শঙ্গাগনি অমসুং উরেপ-উয়ুং তমগনি। উরেপ-উয়ুং তমগদৌরিবা মরুওইবা প্রোজেকশিংগী মনুংদা চুমৌকেদিমা জিলাদা য়ুনিতি মোল শাবা অমসুং দিমাপুরগী নগরজানদা কেভি ১৩২ সব-স্তেসনতা কেপাসিতি ত্রান্সফোর্মেসন ফগৎহনবা য়াওরি প্রধান মন্ত্রীনা চেন্দাং সেদ্দল-নোকলাক(ফেজ-১) লম্বী ফগৎহন্নবা প্রোজে অমসুং কোহিমা-জেসামি লম্বী য়াওনা অতোপ্পা লম্বীগী প্রোজেক কয়াসু শঙ্গাগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা মেঘালয়দা লুপা করোর ২৯০ হেনবগী তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং শঙ্গাগনি অমসুং উরেপ-উয়ুং তমগনি। উরেপ-উয়ুং তমগদৌরিবা মরুওইবা প্রোজেকশিংগী মনুংদা তুরাদা আই.তি পার্ক শাবা; অমসুং নিউ শিল্লোং তাউন্সিপতা অনৌবা লেন মরিগী লম্বী শেমগৎপা অমসুং হৌজিক লৈরিবা লেন অনিগী লম্বী লেন মরি ওনখৎপা য়াওরি। প্রধান মন্ত্রীনা অপ্পা শিল্লোংদা ফার্মরস হোস্তেল-কম-ত্রেনিং সেন্তরশু শঙ্গাগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা সিক্কিমদা লুপা করোর ৪৫০ হেনবগী তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং শঙ্গাগনি অমসুং উরেপ-উয়ুং তমগনি। প্রধান মন্ত্রীনা উরেপ-উয়ুং তমগদৌরিবা প্রোজেকশিংগী মনুংদা রঙপো রেলৱে স্তেসন অমুক হন্না শেমগৎপা অমসুং অতোপ্পা লম্বীগী প্রোজেকশিং য়াওরি। প্রধান মন্ত্রীনা সিক্কিমদা থারপু-দারামদিন শম্নবা অনৌবা লম্বী শঙ্গাগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা ত্রিপুরাদা লুপা করোর ৮৫০০ হেনবগী তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং শঙ্গাগনি অমসুং উরেপ-উয়ুং তমগনি। উরেপ-উয়ুং তমগদৌরিবা মরুওইবা প্রোজেকশিংগী মনুংদা অগরতালা ৱেস্তর্ন বিপাস শাবা অমসুং রাজ্য শীনবা থুংনা তোঙান-তোঙানবা লম্বীগী প্রোজেকশিং; সেকেরকোতেদা ইন্দিয়ান ওইলগী অনৌবা দিপো শাবা; অমসুং নিশাদা লাইচুরবশিংগী খুন্দা-লৈতাহন্নবা ইন্তিগ্রেতেদ রিহেবিলিতেসন সেন্তর শাবা য়াওরি। প্রধান মন্ত্রীনা রাজ্য অসিদা শঙ্গাগদৌরিবা তোঙান-তোঙানবা প্রোজেকশিংগী মনুংদা খুঙ্গংগী য়ুমথোং লাখ ১.৪৬ তা তোতি ঈশিং ফংহন্নবা প্রোজেক অমসুং সাউথ ত্রিপুরা জিলাগী সাব্রুমদা লুপা করোর ২৩০ রোম চঙনা শাবা লেন্দ পোর্ত য়াওরি।
নৌনা শাবা সাব্রুম লেন্দ পোর্ত অসি ভারত অমসুং বাংলদেসকী মালেমগী ঙমখৈ পরিংদা শাবনি। লেন্দ পোর্ত অসিদা পেসেঞ্জর তর্মিনেল বিল্দিং, কার্গো এদমিনিস্ত্রেতিপ বিল্দিং, ৱায়ারহাওস, ফাইয়ার স্তেসন বিল্দিং, ইলেক্ত্রিকেল সবস্তেসন, পম্প হাওস য়াওরি। কনাগুম্বা মীওই অমনা কিমি ১৭০০ লাপ্না লৈরিবা নোংচুপ বেঙ্গলগী কলকাতা/হালদিয়া পোর্ত ফাওবা চৎপগী মহুত্তা কিমি ৭৫ লাপ্না লৈরিবা বাংলাদেসকী চিত্তাগোং পোর্ততা হকথেংননা মসিনা ভারত অমসুং বাংলাদেসকী মরক্তা পেসেঞ্জর চৎথোক-চৎশিন তৌবা অমসুং কার্গো পুথোক-পুশিনগী খুদোংচাবা পীগনি। সাব্রুম লেন্দ পোর্ত শানবা মার্চ ২০২১দা প্রধান মন্ত্রীনা উরেপ-উয়ুং তমখিবনি।
নোংচুপ বেঙ্গলদা প্রধান মন্ত্রী
প্রধান মন্ত্রীনা সিলিগুরিদা বিকসিত ভারত বিকসিত নোংচুপ বেঙ্গল থৌরম শরুক য়াগনি। মহাক্না থৌরম অসিদা লুপা করোর ৪৫০০ হেনবগী রেল অমসুং লম্বী সেক্তরগী তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং শঙ্গাগনি অমসুং লৈবাক মীয়ামদা কৎথোক্কনি।
নোর্থ বেঙ্গল অমসুং অনকপা মফমশিং কান্নবা পীগদবা রেল লাইনশিং মৈ ফংহনবগী তোঙান-তোঙানবা প্রোজেকশিং প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক মীয়ামদা কৎথোক্কনি। প্রোজেকশিংগী মনুংদা ইকলাখি-বালুরঘাত সেক্সন; বারসোই-রাধিকাপুর সেক্সন; রানিগঞ্জ জলপাইগুরি-হালদিবারি সেক্সন; সিলিগুরি-অলুবারি সেক্সন ভাইয়া বাগদোগ্রা অমসুং সিলিগুরি-সিবোক-অলিপুরদুৱার জঙ্কসন-সামুকতালা(অলিপুরদুয়ার জঙ্কসন-নিউ কুচ বেহার য়াওনা) সেক্সন য়াওরি।
প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক মীয়ামদা কৎথোক্কদবা মরুওইবা রেলৱে প্রোজেকশিংগী মনুংদা মনিগ্রাম-নিমিতা সেক্সনদা রেলৱে লাইন দবল ওইহনবা অমসুং নিউ জলপাইগুরিদা ইলেক্ত্রোনিক ইন্তরলোক্কিং য়াওনা অম্বারি ফালাকাতা-অলুবারিদা ওতোমেতিক শিগ্নেল্লিং য়াওরি। প্রধান মন্ত্রীনা সিলিগুরি অমসুং রাধিকাপুরদা অনৌবা পেসেঞ্জর ত্রেন অমশু লমথাগনি। হায়রিবা রেল প্রোজেকশিং অসিনা রেল কন্নেক্তিবি ফগৎহনগনি, ফ্রেদ পুথোক-পুশিন লৈহনগনি অমসুং লমদম অসিদা থবক ফংবা অমসুং শেন-থুম চাউখৎহনবদা মতেং পাংগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা নোংচুপ বেঙ্গলদা লুপা করোর ৩,১০০ রোমগী নেসনেল হায়ৱে প্রোজেক অনি শঙ্গাগনি। প্রোজেকশিংগী মনুংদা এন.ঐচ-২৭গী ঘোসপুকুর-ধুপগুরি সেক্সন লেন মরি ওইহনবা অমসুং এন.ঐচ-২৭দা ইস্লামপুর বাইপাস লেন মরি ওইহনবা য়াওরি। ঘোসপুকুর-ধুপগুরি সেক্সন অসি নোংপোক ভারতকা ভারতকী অতৈ মফমশিংগা শম্নবা নোর্থ-সাউথ ত্রান্সপোর্ত কোরিদোরগী শরুকনি। সেক্সন অসি লেন মরি ওইহনবা অসিনা নোর্থ বেঙ্গল অমসুং অৱাং-নোংপোক লমদমশিংগী মরক্তা চৎথোক-চৎশিন হেন্না নুংঙাইহনগনি। ইস্লামপুর বাইপাস লেন মরি ওইহনবা অসিনা ইস্লামপুর তাউন মী চিনবা হন্থহনবদা মতেং পাংগনি। লম্বীগী প্রোজেকশিং অসিনা লমদম অসিদা উদোগ অমসুং শেন-থুম চাউখৎহনবদা ইনোৎ পীগনি।
উত্তর প্রদেসতা প্রধান মন্ত্রী
প্রধান মন্ত্রীনা উত্তর প্রদেসতা লুপা করোর ৪২,০০০ হেনবগী তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং শঙ্গাগনি, মীয়ামদা কৎথোক্কনি অমসুং উরেপ-উয়ুং তমগনি।
লৈবাক অসিগী এভিএসন সেক্তরদা অচৌবা ইনোৎ অমা ওইনা, প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক শীনবা থুংবগী লুপা করোর ৯৮০০ হেনবগী এয়রপোর্ত প্রোজেক ১৫ শঙ্গাগনি অমসুং উরেপ-উয়ুং তমগনি। মহাক্না পুনে, কোলহাপুর, গ্বালিয়র, জবলপুর, দিল্লি, লাখনৌ, অলিগর, অজামগর, চিত্রাকুত, মোরাদবাদ, শ্রাবাস্তি অমসুং এদামপুর এয়রপোর্তশিংগী অনৌবা তর্মিনেল বিল্দিং ১২ শঙ্গাগনি। প্রধান মন্ত্রীনা কাদাপা, হুববাল্লী অমসুং বেলাগাবি এয়রপোর্তশিংগী অনৌবা তর্মিনেল বিল্দিং অহুমশু উরেপ-উয়ুং তমগনি।
অনৌবা তর্মিনেল বিল্দিংশিং চহি অমদা পেসেঞ্জর লাখ ৬২০ পাইথোক-পাইশিন তৌবা য়াগনি অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখিবা তর্মিনেল বিল্দিং অহুম অসি শাবা হেক লোইবগা, হায়রিবা এয়রপোর্ত অসিদা চহিদা পেসেঞ্জর লাখ ৯৫ হেনগৎলক্কনি। হায়রিবা তর্মিনেল বিল্দিংশিং অসিদা খ্বাইদগী ফবা অনৌবা পেসেঞ্জরগী খুদোংচাবশিং য়াওরে অমসুং দবল ইন্সুলেতেদ রুফিং সিস্তেম, মৈ চাদনবা কেনোপিশিং, এল.ই.দি লাইত্তিং য়াওনা তুংকোইনা চৎনবা য়ারবা খুদোংচাবশিং য়াওরে। রাজ্য অমসুং সহরগী হেরিতেচ স্ত্রকচরকী মচাকশিংদগী লৌরগা অমসুং ইথিল ফংদুনা হায়রিবা এয়রপোর্তশিং অসি দিজাইন তৌবনি অমসুং মসিদা লমদম অদুগী নাৎ অমসুং হেরিতেচ মমি তারি।
প্রধান মন্ত্রীনা মরুওইনা লৌরিবা হিরম অমদি মীওই খুদিংমক য়ুম লৈহনবা অসিনি। মহাক্কী পান্দমনা লমজিংদুনা, মসি ফংনবা অনৌবা পাম্বৈ অমা ওইনা লাইতহাওস প্রোজেক শেমগৎলকপনি। প্রধান মন্ত্রীনা লাখনৌ অমসুং রাঞ্চিদা লাইত হাওস প্রোজেক(এল ঐচ পি) শঙ্গাগনি অমসুং মসিদা অনৌবা ইনফ্রাস্ত্রকচর য়াওরবা মমল হোংবা ফ্লেত ২০০০ হেন্না লৈরে। হায়রিবা লাইত হাওস প্রোজেকশিংদা অনৌবা য়ুম শানবা তেক্নোলোজি শীজিন্নবা অসিনা ইমুংশিং তুংকোইনা চৎনবা য়াবা অমসুং লৈবদা নুংঙাইবা অমা ফংহনগনি। মমাঙদা, প্রধান মন্ত্রীনা অসিগুম্বা লাইত হাওস প্রোজেকশিং চেন্নাই, রাজকোত অমসুং ইন্দোরদা শঙ্গাখ্রে। হায়রিবা লাইত হাওস প্রোজেকশিং অসি প্রধান মন্ত্রীনা জনুৱারি ২০২১দা উরেপ-উয়ুং তমখিবনি।
লাইত হাওস প্রোজেক্কীদমক, জর্মনিগী প্রিকাস্ত কনক্রিত কন্সত্রক্সন সিস্তেম-৩দি ভোলুমেত্রিক তেক্নোলোজি শীজিন্নরে। লাইত হাওস প্রোজেক রাঞ্চিগী তোপ-তোপ্পা শক্তম অমনা কা অমমম তোখাইনা শাবা অসিনি অমসুং অপুনবা য়ুম অসি লেগো ব্লোক শান্নপোৎশিংগুম হাপচিনবা অসিনি। লাইত হাওস প্রোজেক লাখনৌ অসি প্রি-ইঞ্জিনিয়ার স্তিল স্ত্রকচরেল সিস্তেমগা লোয়ননা কনাদাগী স্তে ইন প্লেস পি.ভি.সি ফোর্মৱার্ক শীজিন্নরি।
প্রধান মন্ত্রীনা উত্তর প্রদেসতা লুপা করোর ৪২,০০০ হেনবগী তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং শঙ্গাগনি, মীয়ামদা কৎথোক্কনি অমসুং উরেপ-উয়ুং তমগনি। মীয়ামদা কৎথোক্কদবা প্রোজেকশিংগী মনুংদা লাখনৌ রিং রোদ লেন মরি ওইহন্নবা পেকেজ অহুম অমসুং এন.ঐচ-২গী চাকেরি-এল্লাহবাদ সেক্সন লেন তরুক ওইহনবা য়াওরি। প্রধান মন্ত্রীনা উরেপ-উয়ুং তমগদৌরিবা প্রোজেকশিংগী মনুংদা রামপুর-রুদ্রাপুরগী ৱেস্তর্ন সাইদ স্পুর লেন মরি ওইহনবা; কানপুর রিং রোদ লেন তরুক ওইহন্নবা পেকেজ অনি অমসুং এন.ঐচ-২৪বি/এন.ঐচ-৩০গী রাইবারেলি-প্রায়াগ্রাজ সেক্সন লেন মরি ওইহনবা য়াওরি। হায়রিবা লম্বীগী প্রোজেকশিং অসিনা লমদম অসিদা উদোগ অমসুং শেন-থুম চাউখৎহনবদা ইনোৎ পীগনি।
প্রধান মন্ত্রী গ্রাম সরক য়োজনাগী মখাদা লুপা করোর ৩৭০০ হেন্না চঙনবা পায়খৎপা খুঙ্গংগী লম্বীগী প্রোজেক ৭৪৪ লৈবাক মীয়ামদা কৎথোক্কনি। হায়রিবা প্রোজেকশিং অসিনা উত্তর প্রদেসতা কিমি ৫,৪০০ হেনবগী খুঙ্গংগী লম্বীশিং শেমগৎতুনা রাজ্য অসিগী জিলা ৫৯ রোম কান্নবা পীগনি। প্রোজেক অসিনা লমদম অসিদা উদোগ অমসুং শেন-থুম চাউখৎহনবদা ইনোৎ পীগনি।
থৌরম অসিদা, প্রধান মন্ত্রীনা লুপা করোর ৮২০০ রোমগী তোঙান-তোঙানবা রেলৱে প্রোজেকশিং শঙ্গাগনি, মীয়ামদা কৎথোক্কনি অমসুং উরেপ-উয়ুং তমগনি অমসুং মসিনা উত্তর প্রদেসতা রেল ইনফ্রাস্ত্রকচর ফগৎহনগনি। মহাক্না মরুওইবা রেল সেক্সনশিং দবল ওইহনবা অমসুং মৈ ফংহনবগী প্রোজেকশিং মীয়ামদা কৎথোক্কনি। মহাক্না লৈবাক মীয়ামদা ভাতনি-পিওকোল বাইপাস লাইন কৎথোক্কনি অমসুং মসিনা ভাতনিদা ইঞ্জিন লৈথোক-লৈশিনগী খুদোংচাদবা কোকহল্লগনি অমসুং ত্রেনশিং নুংঙাইনা চেনবা য়াহল্লগনি। প্রধান মন্ত্রীনা বাহরাইচ-নানপারা-নেপালগঞ্জ রোদ রেল সেক্সন গেজ ওনখৎনবগীদমক উরেপ-উয়ুং তমগনি।
মসিগী প্রোজেক অসি লোইশিল্লবা মতুংদা, লমদম অসি ব্রোদ গেজ লাইন অমগী খুৎথাংদা মেত্রো সহরশিংগা শম্নরগনি অমসুং মসিনা চাউখৎপা য়াংখৎহল্লগনি। প্রধান মন্ত্রীনা ঘাজিপুর সহর অমসুং ঘাজিপুর ঘাত্তগী তারিঘাত ফাওবা অনৌবা রেল লাইন অমা অমসুং গঙ্গা তুরেলগী মথক্তা অনৌবা রেল থোং অমা শঙ্গাগনি। মহাক্না ঘাজিপুর সিতি-তারিঘাত-দিলদার নগর জঙ্কসনগী মরক্তা মেমু ত্রেন সর্বিস লমথাগনি।
মখা তানা, প্রধান মন্ত্রীনা তোঙান-তোঙানবা সিৱেজ ত্রিৎমেন্ত প্লান্তশিং অমসুং প্রায়াগ্রাজ, জাউনপুর অমসুং ইতাৱাদা অতোপ্পা প্রোজেকশিং শঙ্গাগনি অমসুং মীয়ামদা কৎথোক্কনি।
মহাতারি বন্দনা য়োজনা
ছতিসগরদা নুপীশিংদা শক্তি পীবা হেনগৎহন্নবা, প্রধান মন্ত্রীনা ছতিসগরদা মহাতারি বন্দনা য়োজনাগী মখাদা অহানবা ইন্সতোলমেন্ত য়েন্থোক্কনি। ছতিসগরদা হৌদোক্কদৌরিবা স্কিম অসিনা রাজ্য অসিগী য়ুমপাল্লবী নুপীশিংদা থাগী দি.বি.তি ওইনা থা অমদা লুপা ১০০০গী শেন্থং পীগনি। মসিনা নুপীশিংগী শেন-থুমগী ফিবম ফগৎহন্নবা, শেন-থুমগী অৱাৎপা লৈহন্দনবা, নুপা-নুপী থোং মান্নবা হেনগৎহন্নবা অমসুং ইমুংদা নুপীশিংগী ৱারেপ লৌবগী মপাঙ্গল হেনগৎহন্নবা পান্দম থম্লি।
স্কিম অসিনা জনুৱারি ১,২০২৪ ফাওবা চহি ২১গী মথক্তা লৈরবা রাজ্য অসিগী য়ুমপাল্লবী নুপীশিংদা খুদোংচাবশিং পীগনি। স্কিম অসিদা লুখ্রাবীশিং, মপামদা হল্লক্লবীশিং অমসুং মপুরোইবনা হুন্দোক্লম্লবী নুপীশিং শরুক য়াবা য়াগনি। স্কিম অসিদগী চাউরাক্না নুপী লাখ ৭০ কান্নবা ফংগনি।

Prime Minister's Office
PM to visit Assam, Arunachal Pradesh, West Bengal and Uttar Pradesh on 8th-10th March
PM to visit Kaziranga National Park
PM to participate in ‘Viksit Bharat Viksit North East’ programme in Itanagar
PM to inaugurate, dedicate and lay the foundation stone of multiple development projects worth Rs 55,600 crore in Manipur, Meghalaya, Nagaland, Sikkim, Tripura and Arunachal Pradesh
PM to lay the foundation stone of Dibang Multipurpose Hydropower Project in Arunachal Pradesh
PM to dedicate Sela Tunnel to the nation; Tunnel will provide all weather connectivity to Tawang; Foundation stone of the Tunnel was laid by the PM in February 2019
For strengthening industrial development in Northeast, PM to launch UNNATI scheme worth about Rs 10,000 crore
PM to inaugurate Sabroom Land Port; it will facilitate movement of passengers and cargo between Indian and Bangladesh; Foundation stone of this project was also laid by PM in March 2021
Sectors like rail, road, health, housing, education, IT, Power, Oil and Gas to get boost in North East
PM to unveil the statue of renowned Ahom general Lachit Borphukan in Jorhat
PM to inaugurate, dedicate and lay the foundation stone of multiple development projects worth more than Rs 17,500 Crore in Assam
PM to inaugurate about 5.5 lakh homes built under PMAY-G across Assam
Rail, Health and Oil and Gas to also be major focus areas in Assam
PM to particpate in ‘Viksit Bharat Viksit West Bengal’ programme in Siliguri
PM to inaugurate and dedicate to nation multiple projects of rail and road sector worth more than Rs. 4500 crores in West Bengal
PM to perform Darshan and Pooja at Shri Kashi Vishwanath Temple, Varanasi
PM to inaugurate, dedicate and lay the foundation stone of multiple development initiatives worth more than Rs 34,000 crore in UP
In a major boost to Aviation sector of the country, PM to inaugurate and lay the foundation stone of new terminal buildings of 15 airports across the country
PM to inaugurate Light House Projects (LHP) in Lucknow and Ranchi; foundation stone of these LHPs was laid by the PM in January 2021
Rail and road infrastructure to get strengthened in UP as projects worth more than Rs 19,000 crore will be taken up
PM to dedicate to nation about 744 rural road projects under PMGSY worth more than Rs 3700 crore in UP
PM to disburse first instalment under Mahatari Vandana Yojana in Chhattisgarh
08 MAR 2024 3:18PM by PIB Delhi
Prime Minister will visit Assam, Arunachal Pradesh, West Bengal and Uttar Pradesh on 8th-10th March, 2024
On 8th March, Prime Minister will travel to Assam. On 9th March, at around 5:45 AM, Prime Minister will visit Kaziranga National Park. At 10:30 AM, in Itanagar, he will participate in ‘Viksit Bharat Viksit North East’ programme, where he will dedicate Sela Tunnel to the nation and launch about Rs 10,000 crore worth UNNATI scheme. During the programme, he will also inaugurate, dedicate and lay the foundation stone of multiple development projects worth about Rs 55,600 crore in Manipur, Meghalaya, Nagaland, Sikkim, Tripura and Arunachal Pradesh. Thereafter, Prime Minister will reach Jorhat at around 12:15 PM and unveil the magnificent statue of renowned Ahom general Lachit Borphukan. He will also participate in a public programme in Jorhat, and inaugurate, dedicate and lay the foundation stone of multiple development projects worth more than Rs 17,500 Crore in Assam.
After that, Prime Minister will travel to Siliguri, West Bengal and participate in a public programme at around 3:45 PM. He will inaugurate, dedicate and lay the foundation stone of multiple development projects worth about Rs 4500 crore in West Bengal. At around 7 PM, Prime Minister will reach Varanasi, Uttar Pradesh. He will perform Darshan and Pooja at Shri Kashi Vishwanath Temple, Varanasi.
On 10th March, at around 12 noon, Prime Minister will participate in a public programme, where he will inaugurate, dedicate and lay the foundation stone of multiple development projects worth more than Rs 34,000 crore in Uttar Pradesh. At around 2:15 PM, Prime Minister will reach Varanasi and will disburse the first instalment under Mahatari Vandana Yojana in Chhattisgarh via video conferencing.
PM in Assam
Prime Minister will visit Kaziranga National Park and Tiger Reserve, a UNESCO World Heritage Site. Kaziranga National park is famous for one-horned rhinoceros. Elephants, wild water buffalo, swamp deer and Tigers are also found in the park.
Prime Minister will unveil the 84 feet high magnificent statue of Lachit Borphukan, the famous General of the Royal Army of the Ahom Kingdom of Assam who defeated the Mughals. The project also included the construction of Lachit and Tai-Ahom Museum and a 500 seating capacity auditorium. The project is an effort to celebrate the valour of Lachit Borphukan and enhance awareness about him. It will also boost tourism and lead to generation of employment opportunities.
At the public programme in Jorhat, Prime Minister will inaugurate, dedicate to nation and lay the foundation stone of multiple developmental projects strengthening the health, oil and gas, rail and housing sectors.
Prime Minister will lay the foundation stone of projects under Prime Minister’s Development Initiative for North Eastern Region (PM-DevINE) scheme including the Medical College & Hospital at Sivasagar and a Hemato-Lymphoid centre in Guwahati. He will also lay the foundation stone of important projects of oil and gas sector including capacity expansion of Digboi Refinery from 0.65 to 1 MMTPA (million metric tonnes per annum); Guwahati Refinery Expansion (1.0 to 1.2 MMTPA) along with installation of Catalytic Reforming Unit (CRU); and augmentation of Facilities at Betkutchi (Guwahati) Terminal: Indian Oil Corporation Limited, among others.
Prime Minister will also dedicated to nation important projects like new medical Medical College and Hospital at Tinsukia; and 718 Km long Barauni - Guwahati Pipeline (part of Pradhan Mantri Urja Ganga Project) built at a cost of about Rs 3,992 crore, among others. Prime Minister will also inaugurate about 5.5 lakh homes under Pradhan Mantri Awas Yojana - Gramin (PMAY-G), constructed at a total cost of about Rs.8,450 crore;
Prime Minister will also dedicate to nation important railway projects worth more than Rs 1300 crore in Assam including Dhupdhara-Chhaygaon section (part of New Bongaigaon – Guwahati Via Goalpara Doubling Project) and New Bongaigaon – Sorbhog Section (part of New Bongaigaon – Agthori Doubling Project).
PM in Arunachal Pradesh
Prime Minister’s vision for the progress and development of Northeast will be strengthened as the ‘Viksit Bharat Viksit North East’ programme’ in Itanagar will witness several development initiatives in Manipur, Meghalaya, Nagaland, Sikkim, Tripura and Arunachal Pradesh related to sectors like rail, road, health, housing, education, border infrastructure, IT, Power, Oil and Gas, among others.
During the programme, Prime Minister will launch a new Industrial Development Scheme for North East, UNNATI (Uttar Poorva Transformative Industrialization Scheme). The scheme will strengthen the industrial ecosystem in the North East, attract new investment, help set up new manufacturing and services units and give a boost to employment in the north eastern States. This scheme, worth Rs. 10,000 crore, is fully funded by the Government of India and covers all 8 North Eastern States. The scheme will provide incentives for capital investment, interest subvention and a manufacturing & services linked incentive to the approved units. A portal is also being started for easy and transparent registration of eligible units. UNNATI will help catalyse industrial development and aid economic growth and development of the North East region.
The Sela Tunnel project, constructed at a cost of about Rs 825 crore, is an engineering marvel. It will provide all weather connectivity to Tawang across Sela pass on the Balipara -Chariduar- Tawang Road in Arunachal Pradesh. It has been constructed using the new Austrian Tunnelling Method and incorporates safety features of the highest standards. The project will not only provide a faster and more efficient transport route in the region but is of strategic importance to the country. The foundation stone of Sela Tunnel was laid by the Prime Minister in February 2019.
Prime Minister will dedicate and lay the foundation stone of multiple development projects worth more than 41,000 crore in Arunachal Pradesh.
Prime Minister will lay the foundation stone of Dibang Multipurpose Hydropower Project in Lower Dibang Valley district of Arunachal Pradesh. To be built at a cost of more than Rs 31,875 crore, it will be the highest dam structure in the country. It will generate power, help in flood moderation and lead to employment opportunities and socioeconomic development in the region.
Other important projects whose foundation stone will be laid include several road, environment and tourism projects under the ‘Vibrant Village Programme’; upgradation of schools into 50 Golden jubilee schools wherein holistic education will be provided through state-of-the-art infrastructure facilities; Double lane road to provide connectivity from Donyi-Polo airport to Naharlagun railway station, among others.
Prime Minister will dedicate to nation various important projects in Arunachal Pradesh including several road projects; about 1100 projects of Jal Jeevan Mission, 170 telecom towers under Universal Service Obligation Fund (USOF) benefiting more than 300 villages, among others. Prime Minister will also handover more than 35,000 houses constructed at a cost of Rs. 450 crores under Pradhan Mantri Awas Yojana (both Urban and rural) to the beneficiaries.
Prime Minister will inaugurate and lay the foundation stone of several development projects worth more than Rs 3400 crore in Manipur. The important projects whose foundation stone will be laid include construction of Unity Mall at Nilakuthi; Development of infrastructure of the Processing Zone of Manipur IT SEZ at Mantripukhri; Construction of 60-bedded state Hospital in Lampjhelpat to provide specialised psychiatric care; and Development of infrastructure for Manipur Technical University, Imphal West District. Prime Minister will also inaugurate various road projects and several water supply schemes in Manipur, among other projects.
Prime Minister will inaugurate and lay the foundation stone of several development projects worth more than Rs 1700 crore in Nagaland. The important projects whose foundation stone will be laid include multiple road projects; construction of Unity Mall in District Chumoukedima; and Upgradation of capacity transformation at 132kv sub-station Nagarjan, Dimapur. Prime Minister will also inaugurate the project for upgradation of road from Chendang Saddle to Noklak (Phase-1) and several other road projects including Kohima-Jessami Road.
Prime Minister will inaugurate and lay the foundation stone of multiple development projects worth more than Rs 290 crore in Meghalaya. The important projects whose foundation stone will be laid include construction of IT Park at Tura ; and construction of new four-lane road and conversion of existing two-lane into four-lane at New Shillong Township. Prime Minister will also inaugurate Farmers Hostel-cum-Training Centre at Upper Shillong.
Prime Minister will inaugurate and lay the foundation stone of multiple development projects worth more than Rs 450 crore in Sikkim. The important projects whose foundation stone will be laid by the Prime Minister include re-development of Rangpo Railway Station and several road projects. Prime Minister will also inaugurate the new road connecting Tharpu and Daramdin in Sikkim.
Prime Minister will inaugurate and lay the foundation stone of multiple development projects worth more than Rs 8,500 crore in Tripura. The important projects whose foundation stone will be laid include construction of Agartala Western Bypass and multiple road projects across the state; Indian Oil Corporation’s new Depot at Sekerkote to be constructed; and construction of Integrated Rehabilitation Centre for drug Addicted Persons. Prime Minister will also inaugurate various road projects in the state; project for 1.46 lakh rural functional household tap connections; and Land Port at Sabroom in South Tripura district constructed at a cost of about Rs 230 crore.
The newly developed Sabroom Land Port is located along the international border between India and Bangladesh. The land port will provide facilities like the Passenger Terminal Building, Cargo Administrative Building, Warehouse, fire station building, electrical substation, pump house, etc. It will facilitate movement of passengers and cargo between Indian and Bangladesh as through the new port one can move directly till Chittagong port of Bangladesh which is 75 Kms away as opposed to moving to Kolkata/Haldia Port in West Bengal which is about 1700 Kms away. Foundation stone of the Sabroom Land Port was laid by the Prime Minister in March 2021.
PM in West Bengal
Prime Minister will particpate in Viksit Bharat Viksit West Bengal programme in Siliguri. He will inaugurate and dedicate to nation multiple developmental projects of rail and road sector worth more than Rs. 4500 crores during the programme.
Prime Minister will dedicate to nation multiple projects of electrification of rail lines benefiting people of North Bengal and nearby region. The projects include Eklakhi - Balurghat section; Barsoi - Radhikapur section; Raninagar Jalpaiguri - Haldibari section; Siliguri - Aluabari section via Bagdogra and Siliguri – Sivok – Alipurduar Jn – Samuktala (including Alipurduar Jn – New Cooch Behar) section.
Prime Minister will also dedicate other important railway projects including the project for doubling of railway line in Manigram - Nimtita section; and automatic block signalling in Ambari Falakata - Aluabari including electronic Interlocking in New Jalpaiguri. Prime Minister will also flag off a new passenger trains service between Siliguri and Radhikapur. These rail projects will improve rail connectivity, facilitate freight movement and contribute to employment generation and economic growth in the region.
Prime Minister will inaugurate two National Highway projects worth Rs. 3,100 crores in West Bengal. The projects include four-lane Ghospukur - Dhupguri Section of NH 27 and four-lane Islampur Bypass on NH 27. The Ghospukur - Dhupguri Section is part of the North-South transport corridor connecting Eastern India with the rest of the country. The four laning of this section will lead to seamless connectivity between North Bengal & North-Eastern regions. The four-lane Islampur Bypass will help in reducing traffic congestion in Islampur town. The road projects will also provide impetus to industrial & economic growth in the region.
PM in Uttar Pradesh
Prime Minister will inaugurate, dedicate and lay the foundation stone of multiple development initiatives worth more than Rs 42,000 crores.
Providing a major boost to the civil aviation sector, Prime Minister will inaugurate and lay the foundation stone of 15 airport projects across the country worth more than Rs 9800 crore. He will inaugurate 12 new Terminal Buildings of Pune, Kolhapur, Gwalior, Jabalpur, Delhi, Lucknow, Aligarh, Azamgarh, Chitrakoot, Moradabad, Shravasti and Adampur Airports. Prime Minister will lay the foundation stone of three new Terminal Buildings of Kadapa, Hubballi and Belagavi Airports.
The 12 new Terminal Buildings will have a combined capacity to serve 620 Lakh passengers annually, while for the three Terminal Buildings whose foundation stone is being laid, once completed, the combined passenger handling capacity of these airports will increase to 95 Lakh passengers per annum. These Terminal Buildings have state-of-the-art passenger amenities and are also equipped with various sustainability features like Double Insulated Roofing System, Provision of Canopies for energy saving, LED Lighting etc. The designs of these Airports are influenced and derived from the common elements of heritage structures of that state and city, thus reflecting the local culture and highlighting the heritage of the region.
One of the key focus areas of the Prime Minister has been providing housing for all. Guided by this vision, an innovative means to for achieving this has been the conceptualization of the Light House Project. Prime Minister will inaugurate Light House Project (LHP) in Lucknow and Ranchi under which more than 2000 affordable flats have been built with modern infrastructure. The innovative construction technology employed in these LHPs will give the families a sustainable and futuristic living experience. Earlier, Prime Minister has inaugurated similar Light House Projects in Chennai, Rajkot and Indore. The foundation stone of these LHPs was laid by the Prime Minister on 1st January 2021.
For Ranchi LHP, Germany's Precast Concrete Construction System - 3D Volumetric technology has been adopted. A unique feature of LHP Ranchi is that each room has been made separately and then the entire structure has been added like Lego Blocks toys. LHP Lucknow has been constructed using Canada's Stay In Place PVC Formwork with Pre-Engineered Steel Structural System.
Prime Minister will dedicate to nation and lay the foundation stone of several road projects worth around Rs 11,500 crore in Uttar Pradesh. The road projects will improve connectivity, help reduce traffic congestion and will lead to socioeconomic development in the region.
Prime Minister will dedicate to nation and lay the foundation stone of several road projects worth more than Rs 19,000 crore in Uttar Pradesh. The projects dedicated to nation include three packages of four lane Lucknow Ring Road and six laning of Chakeri to Allahabad Section of NH-2. Prime Minister will also lay the foundation stone of the four-laning of western side spur of Rampur – Rudrapur; two packages of six-laning of Kanpur Ring Road, and four Laning of Raebareli – Prayagraj section of NH-24B/ NH-30. The road projects will improve connectivity, help reduce traffic congestion and will lead to socioeconomic development in the region.
Prime Minister will dedicate to nation about 744 rural road projects worth more than Rs 3700 crore built under the Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana. These projects will result in the cumulative construction of over 5,400 KMs of rural roads in Uttar Pradesh, benefiting approximately 59 districts in the state. This will enhance connectivity and provide a significant boost to socio-economic development.
During the programme, Prime Minister will inaugurate, dedicate and lay the foundation stone of multiple rail projects worth around Rs 8200 crores, which will strengthen the rail infrastructure in Uttar Pradesh. He will dedicate doubling and electrification of multiple key rail sections. He will also dedicate to the nation Bhatni-Peokol bypass line which will end the problem of engine reversal at Bhatni and will facilitate seamless trains operation. Prime Minister will lay the foundation stone for gauge conversion of Bahraich-Nanpara-Nepalganj Road rail section. After completion of this project, the region will be connected to the metropolitan cities through a broad gauge line which will facilitate speedy development. Prime Minister will also inaugurate a new rail line from Ghazipur City and Ghazipur Ghat to Tarighat including a rail bridge over river Ganga. He will also flag off MEMU train service between Ghazipur City-Tarighat-Dildar Nagar Jn.
Further, Prime Minister will also inaugurate and dedicate multiple sewage treatment plants and other such projects in Prayagraj, Jaunpur and Etawah.
Mahatari Vandana Yojana
In a major boost to women empowerment in Chhattisgarh, Prime Minister will disburse the first instalment under Mahatari Vandana Yojana. The scheme has been launched in Chhattisgarh to provide financial assistance of Rs 1000 per month to eligible married women of the state as monthly DBT. It has been envisioned to ensure economic empowerment of women, provide them financial security, promote gender equality and strengthen the decisive role of women in the family.
The scheme will provide benefits to all eligible married women of the state who are above 21 years of age as of January 1, 2024. Widows, divorced, and deserted women will also be eligible for this scheme. Around 70 lakh women will benefit from the scheme.