প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা বরানসীদা সন্ত গুরু রবিদাসকী ৬৪৭শুবা মপোক কুমওন থৌরমদা ৱা ঙাংখ্রে
সন্ত রবিদাসকী অনৌবা মীতম মায়খুম হাংদোকখ্রে
সন্ত রবিদাস জনম স্থলীগী অকোয়বদা চাওখৎ থৌরাংগী থবকশিং শঙ্গাখ্রে অমসুং উরেপ উয়ুং তমখ্রে
সন্ত রবিদাস ম্যুজিয়ম অমসুং পার্ক অদু মশক ফজথোকহনবগী উরেপ উয়ুং তমখ্রে
“ভারতকী পুৱারী অমা লৈ, লৈবাক অসিনা মথৌ তারকপা খুদিং, লম্বোইবা, মুনি নৎত্রগা অথোইবা মীওই অমা ভারত্তা পোকই।”
“সন্ত রবিদাস জী, মপাঙ্গল শোন্থরবা অমসুং তোখাই তোখাই তারবা ভারত্তা অনৌবা মতিং হাপ্পিরম্বা, ভক্তি ঈহৌগী অথোইবা লম্বোইবা অমনি”
“সন্ত রবিদাস জীনা খুন্নাইদা মনিং তম্বগী মরুওইবা তাকপিরম্মি অমসুং খুন্নাইদা খাইবুং তানরিবা অসিবু শমজিন্নবসু হোৎনবিরম্মি”
“রবিদাস জী মীপুম খুদিংমক্কীনি অমসুং মীপুম খুদিংমক রবিদাস জীগীনি।"
“লৈঙাক্না ‘সবকা সাথ সবকা বিকাস’কী লাইৱা তুংইন্বগা লোয়ননা সন্ত রবিদাস জীনা তাকপিরম্বা অমসুং মাগী ফিদমবু মাঙদা পুদুনা চৎলি”
“ঐখোয়না ফুরুপ খাইবগী ফত্তবা ৱাখল্লোন থাদোক্কদবনি অমসুং সন্ত রবিদাস জীগী অফবা পাউতাকশিং ইনগদবনি”
23 FEB 2024 12:47PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি বরানসীদা সন্ত গুরু রবিদাসকী ৬৪৭শুবা মপোক কুমওন থৌরমদা ৱা ঙাংখ্রে‍। বি.ঐচ.য়ু. মনাক্কী সীর গোবর্ধনপুরদা লৈবা সন্ত গুরু রবিদাস জন্মস্থলীদা, প্রধান মন্ত্রীনা থংননা লৈবা রবিদাস পার্কতা নৌনা খিল্লিবা সন্ত রবিদাসকী মীতম অদুবু শঙ্গাখি‍। মহাক্না সন্ত রবিদাস জন্মস্থলীগী অকোয়বদা লুপা করোর ৩২রোমগী ওইগদবা তোঙান তোঙানবা প্রোজেক্তশিং শঙ্গাখি অমসুং লুপা করোর ৬২ রোম চঙনা পায়খৎগদবা সন্ত রবিদাস ম্যুজিয়ম অমসুং পার্ক্কী মশক মতৌ ফজথোকহনবগী থবক্কী উরেপ উয়ুংসু তমখি‍।
তিল্লিবা মীয়ামদা ৱা ঙাংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা মীপুম খুদিংমকপু সন্ত রবিদাসকী পোক্নফম লমদমদা মহাক্কী ৬৪৭শুবা মপোক কুমওন থৌরমদা তরাম্না ওকখি‍। লৈবাক পুম্বদগী মহাকপু নীংজবশিংনা শরুক য়ারিবদুবু শিংথারদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা মরুওইনা পঞ্জাবতগী কাসিদা লাক্লিবশিংগী ইহুলবু থাগৎখি অমসুং কাসি অসি অপীকপা পঞ্জাব অমগুম ওইরক্লে হায়খ‍ি‍। প্রধান মন্ত্রীঈনা সন্ত রবিদাস জীগী পোক্নফমদা অমুক হন্না লাকপগীদমক অমসুং মহাক্কী ফিদম অমসুং ফিরেপ্পু পুদুনা চৎপগীদমক থাগৎপা ফোঙদোকখি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা কাসিগী মীহুৎ অমা ওইনা, মহাক্না সন্ত রবিদাস জীবু ইঞ্জবশিংগী থৌগল তৌনবগী তাঞ্জা ফংবগীদমক নুংঙাইবা ফোঙদোকখি‍। প্রধান মন্ত্রীনা, লাইশঙগী মফম নৌনা শেমগৎপা, চঙফম লম্বীশিং শেম্বা, লাই খুরম্ফম অমসুং প্রসাদশিং নৌনা শীন্দোকপা য়াওনা সন্ত রবিদাস জীগী জন্মস্থলীগী ফীভম ফগৎহন্নবগী স্কীমগী মতাঙদা পনখি‍। প্রধান মন্ত্রীনা সন্ত রবিদাসকী অনৌবা মীতমগী মরমদসসু ৱা ঙাংখি অমসুং সন্ত রবিদাস ম্যুজিয়মগী উরেপ উয়ুংসু তমখি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা ঙসি অসি অথোইবা লম্বোইবা অমসুং খুন্নাই শেম্দোক্লম্বা গেদ্জ বাবাগী মপোক কুমওনসু ওইরি হায়রদুনা চাকথুং ফিথুংদ্রবা অমসুং লায়রবশিংগী ফীভম ফগৎহনবগী মায়কৈদা মহাক্না লৌরম্বা থৌদাংশিংবুসু শিংথাখি‍। পি.এম. মোদীনা বাবা সাহেব অম্বেদকর অসি গেদ্জ বাবাগী থবক থৌওংশিংবু চাউনা খোয়দাজখিবা মীশক অমনি অমসুং গেদ্জ বাবাসু বাবা সাহেব্না ইথিল পীখি হায়না পাউদমখি‍। প্রধান মন্ত্রীনা গেদ্জ বাবাগী মফমদসু মহাক্কী মপোক কুমওন্না লাকপদা কোক নোনখি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা সন্ত রবিদাসনা তাকপি তম্বিরম্বশিংনা মহাকপু মতম পুম্বদা লমজিংই হায়খি অমসুং সন্ত রবিদাসকী ফিদমশিংবু থৌগল তৌনবগী ফম অমা পায়বা ফংবগীদমক নুংঙাইবা ফোঙদোকখি‍। মহাক্না মধ্য প্রদেশতা কুইদ্রিঙৈদা সন্ত রবিদাস মেমোরিএলগী উরেপ উয়ুং তমখিবগী ৱাফমসু পনখি‍।
“মথৌ তারকপা মতমদা কন্বিবা মীওই অমা লম্বোইবা, মুনি নৎত্রগা অথোইবা মীওই অমগী মওংদা থোরকপা হায়বসি ভারতকী পুৱারীনি,” হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোক্লদুনা, সন্ত রবিদাস জী মপাঙ্গল শোন্থরবা অমসুং খাইবুং তারবা ভারত অমবু নৌনা মতিং হাপখিবা ভক্তি ঈহৌগী শরুক অমা ওইরম্মি হায়বা ৱাফম থমখি‍। রবিদাস জীনা খুন্নাইনা নীংতম্বগী ৱাহন্থোক পীবিরম্মি অমসুং খুন্নাইদা খাইবুং তানববু তাইশিন্নবা হোৎনরম্মি হায়না মহাক্না হায়খি‍। মহাক্না শোক্ন-শম্নবা য়াদবা, থাক নাইবা, অমসুং অচান মীরান নাইবগী মায়োক্তা খোঞ্জেল থোক্না লাউরম্মি‍। “সন্ত রবিদাসপু ৱাখল্লোন অমসুং লাইনিংগী ৱাংঙুলোন্দা পুন্দুনা থম্বা য়ারোই”, হায়না মহাক্না হায়খি, “রবিদাস জী মীপুম খুদিংগীনি অমসুং মীপুম খুদিংমক রবিদাস জীগীনি‍।” বৈষ্ণব কাঙলুপ্নসু মহাকপু জগৎগুরু রমানন্দগী তুংইনবা অমা ওইনা মখোয়গী গুরুনি হায়না লৌনৈ, অমসুং সিখ ফুরুপ্নসু মহাকপু নুংশিবা মীৎয়েঙনা য়েংই‍ হায়না মহাক্না হায়খি‍। গঙ্গাদা থাজবা থম্লিবা অমসুং বরানসীদা লৈবা মীওইশিংনা সন্ত রবিদাস জীবু পুক্নিং থৌগৎনফম ওইনা লৌনরি হায়না পি.এম. মোদীনা ফোঙদোকখি‍। হৌজিক্কী লৈঙাক অসিনা ‘সবকা সাথ সবকা বিকাস’কী লাইৱা তুংইন্দুনা, সন্ত রবিদাস জীনা তাকপিরম্বশিং অমসুং মহাক্কী ফিদমবু পুদুনা মাঙদা চঙশিল্লি হায়না ৱাফমসু মহাক্না ফোঙদোকখি‍।
সন্ত রবিদাসনা থোং মান্নবা অমসুং নুংশি চান্নবগী মতাঙদা তাকপিরম্বশিংগী মতাঙদা শুগাইনা হায়রদুনা, থোং মান্নবা হায়বসি চাকথুং ফিথুংদ্রবা অমসুং শোত্থহৌরবা ফুরুপশিংবু মাঙদা পুখৎপদগী লাকই হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অমসুং লৈঙাক্কৌ থৌরাংশিংগী কান্নবশিংবু চাওখৎ লম্বীদা তুং থংহৌরবা মীওইশিংগী মফমদা য়ৌহন্নবগী লৈঙাক্কী থৌরাংগী মতাঙদা পনখি‍। ‘মালেমগী খ্বায়দগী চাউবা য়াইফ-থৌরাংগী স্কীমশিংগী’ মতাঙদা পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা ভারত মচা করোর ৮০দা লেম্না চেঙ চাক ফংংহল্লিববু পনখি‍। “অসিগুম্বা স্কীম অমা অসুম্না পাক চাউনা পায়খৎপা হায়বসি মালেমগী লৈবাক অমত্তদা লৈতে”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি‍। স্বচ্চ ভারত মিসনগী মখাদা তোইলেৎশিং শাবনা দলিৎ, শোত্থহৌরবা অমসুং এস.সি./এস.তি./ও.বি.সি. নুপীশিংনা খ্বায়দগী হেন্না কান্নবা ফংলি হায়না মহাক্না হায়খি‍। মতৌ অসুম্না, জল জীবন মিসন্না তোতী ঈশিং য়ুমথোঙ করোর ১১দা চহি ৫ ফাদবা মতমদা য়ৌহল্লি অমসুং লায়রবা করোর কয়ানা অয়ুস্মান কার্দতগী শাফবা পুন্সি অমগী ইথিল অমা ফংলি‍। মহাক্না জন ধন একাউন্তশিংগী খুত্থাঙদা চাউনা পায়খৎলিবা ফাইনেন্সিএল ইনক্লুজনগী মতাঙদসু পনখি‍। দাইরেক্ত বেনিফিৎ ত্রান্সফরনা চাউনা কান্নবা পুরক্লে, মখোয়গী মনুংদা অমা হায়রগদি দলিৎ লৌমী কয়াদা কান্নবা পীরিবা কিসান সম্মান নিধি অসিনি‍। ফসল বিমা য়োজনানসু হীরম অসিদা মতেঙ পাংলি, হায়না মহাক্না হায়খি‍। পি.এম. মোদীনা স্কোলার্সিপ ফংলিবা দলিৎ নহা মশিং ২০১৪দগী হৌরগা শরুক অনি ওইরে অমসুং পি.এম. অৱাস য়োজনাগী মখাদা দলিথ ইমুংশিংনা লুপা করোর কয়াগী তেংবাংশিং ফংলি‍ হায়না পাউদমখি‍।
প্রধান মন্ত্রী মোদীনা দলিৎ, চাকথুং ফিথুংদ্রবা অমসুং লায়রবশিংগী ফীভম ফগৎহন্নবগী লমদা লৈঙাক্তা লৈরিবা অপাম্বা অসি ময়েক শেংই অমসুং মসিনা ঙসি মালেমসিদা ভারতনা খুমাঙ চাওশিনবগী মরুমদা লৈরিবা মরম্নি হায়খি‍। লম্বোইবশিংগী ৱাহৈশিংনা ঐখোয়দা চেকশিনৱা থম্বগা লোয়ননা চক খুদিংদা ঐখোয়গী লম্বীবু ঙান্থোকহল্লি‍ হায়না মহাক্না হায়খি‍। রবিদাস জীগী ৱাহৈশিং পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা মী অয়াম্বনা ফুরুপ কাঙলুপ খেন্নবগী ৱাখল্লোন্দা উংদুনা লৈ অমদি ফুরুপ নাইবগী লায়না অসিনা মীওইবা খুন্নাইবু মাঙহল্লি হায়না শন্দোক্না তাকখি‍। করিগুম্বা কনাগুম্বা অমনা অতোপ্পা কনাগুম্বা অমবু ফুরুপগী মিংদা শাউহল্লবদি, মদুনা মীওইবা খুন্নাইদা অমাঙ অতা থোকহল্লি হায়না মহাক্না মখা তাখি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা দলিৎশিংগী য়াইফনবগী মায়োক্তা লৈরিবা শাফুশিংদগী চেকশিনৱা থমখি‍। অসিগুম্বা মীওইশিং অসিনা ফুরুপকী রাজনিতীগী শক্লোন্দা শাগৈ অমসুং ইমুং মনুংগী রাজনিতী শান্নরি হায়না মহাক্না হায়খি‍। শাগৈগী রাজনিতীনা অসিগুম্বা শাফুশিংবু দলিৎ অমসুং ত্রাইবেলশিংনা য়াইফরকপদা নুংঙাইতবা ফাওই হায়খি‍। “ঐখোয়না ফুরুপ নাইবগী ফত্তবা ৱাখল্লোন নাথৈগদবনি অমসুং রবিদাস জীগী অফবা পাউতাকশিং ইনগদবনি”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি‍।
রবিদাস জীগী ৱাফম পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা করিগুম্বা কনাগুম্বা মীওই অমনা চহি চাম্ম পুন্সিরবদি, মখোয়না মপুন্সি চুপ্পা থবক তৌবা তাই মরমদি কর্ম হায়বসি লাইনিংনি অমসুং থবক খুদিংমক ওইজবা থিদনা তৌগদবনি হায়না শন্দোক্না তাকখি‍। হায়রিবা সন্ত রবিদাস জীনা তাকপিরম্বা ৱাফম অসি ঙসি লৈবাক পুম্বগী ওইরি‍ হায়না মহাক্না হায়খি‍। ভিক্সিত ভারত অমগী অকনবা য়ুম্ফম থোল্লিবা অজাদী কা অমৃৎ কালগী মতমদা ভারতনা চৎলি হায়রদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা মথঙগী চহি ৫সিদা ভিক্সিত ভারতকী য়ুম্ফম হেন্না চেৎশিলহন্নবা ৱাফম থমখি‍। লায়রবা অমসুং চাকথুং ফিথুংদ্রবশিং কোনশিন্নবা কেম্পেন অসিগী পাক চাউবা হেনগৎহনবা হায়বসি লৈবাক মীয়াম করোর ১৪০না শরুক য়ারক্লবা মতমদতা ওইথোকপা ঙমগদৌরিবনি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি‍। লৈবাক মীয়ামগী মঙলান সন্ত রবিদাস জীগী থৌজালগা লোয়ননা মঙফাওনগনি হায়না থাজবা ফোঙদোকপগা লোয়ননা “ঐখোয়না লৈবাক্কীদমক খনবা তাই‍। ঐখোয়না খাইবুং তাবা ৱাখল্লোন্দগী লাপ্না লৈদুনা লৈবাক অসিগী অপুনবগী শক্তম হেন্না চেৎশিলহন্নবা হোৎনবা তাই”, হায়রদুনা প্রধান মন্ত্রীনা মাগী ৱারোল লোইশিনখি‍।
উত্তর প্রদেশকী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী য়োগী অদিত্যনাথ অমসুং সন্ত গুরু রবিদাস জন্মস্থান তেম্পল ত্রস্তকী চেয়রমেন, সন্ত নিরঞ্জন দাসসু অতৈ মীওই কয়াগা লোয়ননা থৌরমদুদা শরুক য়াখি‍।

Prime Minister's Office
PM addresses on occasion of 647th Birth Anniversary of Sant Guru Ravidas in Varanasi
Unveils new statue of Sant Ravidas
Inaugurates and lays foundation stones for development works around Sant Ravidas Janam Sthali
Lays the foundation stone for the Sant Ravidas Museum and beautification of the park
“India has a history, whenever the country is in need, some saint, sage or great personality is born in India.”
“Sant Ravidas ji was a great saint of the Bhakti movement, which gave new energy to the weak and divided India”
“Sant Ravidas ji told the society the importance of freedom and also worked to bridge the social divide”
“Ravidas ji belongs to everyone and everyone belongs to Ravidas ji.”
“Government is taking forward the teachings and ideals of Sant Ravidas ji while following the mantra of ‘Sabka Saath SabkaVikas’”
“We have to avoid the negative mentality of casteism and follow the positive teachings of Sant Ravidas ji”
23 FEB 2024 12:47PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi today addressed the 647th Birth Anniversary of Sant Guru Ravidas in Varanasi. At the Sant Guru Ravidas Janmasthali temple at Seer Govardhanpur near BHU, the Prime Minister inaugurated the newly installed statue of Sant Ravidas in adjoining Ravidas Park. He also inaugurated various development works around Sant Ravidas Janmasthali worth about Rs 32 crores and laid the foundation stone for the Sant Ravidas Museum and beautification of the park worth about Rs 62 crore.
Addressing the gathering, the Prime Minister welcomed everyone to the birthplace of Sant Ravidas ji on his 647th birth anniversary. Noting the participation of devotees from around the country, the Prime Minister especially lauded the spirit of those coming to Kashi from Punjab and said that the Kashi started to resemble a mini Punjab. The Prime Minister expressed gratitude for revisiting Sant Ravidas ji’s birthplace and forwarding his ideals and resolve.
The Prime Minister expressed happiness that as the representative of Kashi, he got the opportunity to serve the followers of Sant Ravidas ji. The Prime Minister referred to the schemes for the upgradation of the Janamsthali of Sant Ravidas ji, including the development of the temple area, construction of approach roads, arrangements for worship, prasad etc. The Prime Minister also talked about the new statue of Sant Ravidas and laid the foundation stone of Sant Ravidas Museum.
The Prime Minister noted that today also marks the birth anniversary of the great saint and social reformer Gadge Baba and highlighted his contributions towards the upliftment of the deprived and poor. PM Modi informed that Baba Saheb Ambedkar was a huge admirer of Gadge Baba’s work and Gadge Baba was also influenced by Baba Saheb. The Prime Minister also bowed before Gadge Baba on his birth anniversary.
The Prime Minister said that Sant Ravidas’s teachings always guided him and he expressed gratitude to be in a position to serve the ideals of Sant Ravidas. He mentioned the recent foundation stone laying of Sant Ravidas Memorial in Madhya Pradesh.
“It is India’s history that a savior in the form of a saint, sage or great personality emerges at the time of need”, the Prime Minister emphasized, highlighting the Sant Ravidas ji was part of the Bhakti Movement that reenergized a divided and fragmented India. He said that Ravidas ji gave meaning to independence in society and also bridged the social divide. He raised his voice against untouchability, classism, and discrimination. “Sant Ravidas cannot be tied to the ideologies of opinion and religion”, he said, “Ravidas ji belongs to everyone and everyone belongs to Ravidas ji.” He observed that the Vaishnav community also considers Sant Ravidas ji as their Guru as a disciple of Jagatguru Ramanand, and the Sikh community views him with great adoration. PM Modi underlined that those keeping faith in the Ganga and belonging to Varanasi derive inspiration from Sant Ravidas ji. He expressed delight that the present government is forwarding the teachings and ideals of Sant Ravidas ji while following the mantra of ‘Sabka Saath SabkaVikas’.
Elaborating on Sant Ravidas’s teaching on equality and cohesiveness, the Prime Minister said that equality comes with prioritizing deprived and backward communities and underlined the government’s efforts to take the benefits of government initiative to the people left behind in the development journey. Mentioning ‘the world’s biggest welfare schemes’ the Prime Minister listed free ration for 80 crore Indians. “Such a scheme at this scale is not there in any country of the world”, the Prime Minister said. He said that the construction of toilets under Swachh Bharat Mission benefitted the Dalits, backwards and SC/ST/OBC women the most. Similarly, the Jal Jeevan mission has taken piped water to more than 11 crore households in less than 5 years and cores of the poor are experiencing a sense of security with the Ayushman card. He also touched upon the massive financial inclusion through Jan Dhan Accounts. Direct Benefit Transfer has resulted in huge benefits, one of them being the transfer of Kisan Samman Nidhi which is benefitting many dalit farmers. The Fasal Bima Yojana is also helping this segment, he said. PM Modi informed that the number of dalit youth getting scholarships has doubled since 2014 and dalit families received crores of rupees in assistance under PM Awas Yojana.
Prime Minister Modi noted that the intentions of the government towards the upliftment of dalits, the deprived and the poor are clear and that it is the reason behind India’s progress in the world today. He said that the words of the saints illuminate the path in every era while also cautioning us. Quoting Ravidas ji, the Prime Minister explained most of the people remain entangled in the differences of caste and creed and this disease of casteism harms humanity. He further added that if someone provokes someone in the name of caste, it also causes harm to humanity.
The Prime Minister cautioned against the forces opposed to the welfare of the dalits. He said that such people do politics of dynasty and family under the garb of caste politics. He said dynasty politics prevents such forces from appreciating the rise of dalits and trials. “We have to avoid the negative mentality of casteism and follow the positive teachings of Ravidas ji”, the Prime Minister said.
Quoting Ravidas ji, the Prime Minister explained that even if one lives for a hundred years, they should work throughout their life because karma is a religion and work should be done selflessly. He said that this teaching of Sant Ravidas ji is meant for the entire country today. Highlighting that India is going through the Azadi Ka Amrit Kaal where a strong foundation has been laid for building a Viksit Bharat, the Prime Minister stressed on strengthening the foundation of VIksit Bharat in the next 5 years. He underlined that expanding the scope of campaigns to serve the poor and the deprived can only take place with the participation of 140 crore countrymen. “We have to think about the country. We have to strengthen the unity of the country by staying away from divisive ideas”, the Prime Minister concluded expressing confidence that the dreams of the citizens will come true with the grace of Saint Ravidas ji.
Chief Minister of Uttar Pradesh, Shri Yogi Adityanath and Chairman of Sant Guru Ravidas Janmsthan Temple Trust, Sant Niranjan Dass were present on the occasion among others.