ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ବାରାଣସୀରେ ସନ୍ଥ ଗୁରୁ ରବିଦାସଙ୍କ ୬୪୭ତମ ଜୟନ୍ତୀ ଅବସରରେ ଆୟୋଜିତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି
ସନ୍ଥ ରବିଦାସଙ୍କ ନୂଆ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ଉନ୍ମୋଚନ
ସନ୍ଥ ରବିଦାସଙ୍କ ଜନ୍ମସ୍ଥଳୀ ଆଖପାଖରେ ଅନେକ ଉନ୍ନୟନ ମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟର ଉଦ୍‌ଘାଟନ ଓ ଶିଳାନ୍ୟାସ
ସନ୍ଥ ରବିଦାସ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ଓ ପାର୍କର ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟକରଣର ଶିଳାନ୍ୟାସ
ଭାରତର ଏକ ଇତିହାସ ରହିଛି, ଯେତେବେଳେ ବି ଦେଶର ଆବଶ୍ୟକତା ପଡିଥାଏ, ଭାରତରେ କୌଣସି ସାଧୁ, ଋଷି କିମ୍ବା ମହାନ ବ୍ୟକ୍ତି ଜନ୍ମ ନେଇଥାନ୍ତି
ସନ୍ଥ ରବିଦାସ ଜୀ ଭକ୍ତି ଆନ୍ଦୋଳନ, ଯାହା ଦୁର୍ବଳ ଓ ବିଭାଜିତ ଭାରତକୁ ନୂତନ ଶକ୍ତି ଦେଇଥିଲା, ସେହି ସମୟର ଜଣେ ମହାନ ସନ୍ଥ ଥିଲେ
ସନ୍ଥ ରବିଦାସ ଜୀ ସମାଜକୁ ସ୍ୱାଧୀନତାର ମହତ୍ତ୍ୱ ଜଣାଇବା ସହ ସାମାଜିକ ବିଭାଜନକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲେ
ରବିଦାସ ସମସ୍ତଙ୍କର ଏବଂ ସମସ୍ତେ ରବିଦାସ ଜୀ’ଙ୍କର
'ସବ୍‌କା ସାଥ ସବକା ବିକାଶ'ର ମନ୍ତ୍ରକୁ ଅନୁସରଣ କରି ସରକାର ସନ୍ଥ ରବିଦାସଙ୍କ ଶିକ୍ଷା ଓ ଆଦର୍ଶକୁ ଆଗେଇ ନେଉଛନ୍ତି
ଆମକୁ ଜାତିବାଦର ନକାରାତ୍ମକ ମାନସିକତା ଠାରୁ ଦୂରେଇ ରହି ସନ୍ଥ ରବିଦାସଙ୍କ ସକାରାତ୍ମକ ଶିକ୍ଷାକୁ ଅନୁସରଣ କରିବାକୁ ହେବ
23 FEB 2024 12:47PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ବାରଣାସୀରେ ସନ୍ଥ ଗୁରୁ ରବିଦାସଙ୍କ ୬୪୭ତମ ଜୟନ୍ତୀ ଅବସରରେ ଆୟୋଜିତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି । ବିଏଚୟୁ ନିକଟସ୍ଥ ସିର ଗୋବର୍ଦ୍ଧନପୁର ଠାରେ ଥିବା ସନ୍ଥ ଗୁରୁ ରବିଦାସ ଜନ୍ମସ୍ଥଳୀ ମନ୍ଦିରରେ , ନିକଟସ୍ଥ ରବିଦାସ ପାର୍କରେ ସନ୍ଥ ରବିଦାସଙ୍କ ନବନିର୍ମିତ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତିକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିଥିଲେ । ପାଖାପାଖି ୩୨ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ସନ୍ଥ ରବିଦାସଙ୍କ ଜନ୍ମସ୍ଥଳୀ ଆଖପାଖରେ ବିଭିନ୍ନ ଉନ୍ନୟନମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟର ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସନ୍ଥ ରବିଦାସ ସଂଗ୍ରହାଳୟର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥିଲେ ଏବଂ ପ୍ରାୟ ୬୨ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ପାର୍କର ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟକରଣର ମଧ୍ୟ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ ।
ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସନ୍ଥ ରବିଦାସ ଜୀ’ଙ୍କ ୬୪୭ତମ ଜୟନ୍ତୀ ଅବସରରେ ତାଙ୍କ ଜନ୍ମସ୍ଥଳୀକୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ । ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଶ୍ରଦ୍ଧାଳୁ ମାନଙ୍କର ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶେଷ କରି ପଞ୍ଜାବରୁ କାଶୀକୁ ଆସୁଥିବା ଲୋକଙ୍କ ଭାବନାକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ କାଶୀ ଏକ ଛୋଟ ପଞ୍ଜାବ ଭଳି ଅନୁଭୂତ ହେଉଛି । ସନ୍ଥ ରବିଦାସଙ୍କ ଜନ୍ମସ୍ଥାନର ପୁନଃ ପରିଦର୍ଶନ କରିବା ଏବଂ ତାଙ୍କ ଆଦର୍ଶ ଓ ସଂକଳ୍ପକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କୃତଜ୍ଞତା ଜ୍ଞାପନ କରିଥିଲେ ।
କାଶୀର ପ୍ରତିନିଧି ଭାବରେ ସେ ସନ୍ଥ ରବିଦାସଙ୍କ ଅନୁଗାମୀ ମାନଙ୍କର ସେବା କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଥିବାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ । ସନ୍ଥ ରବିଦାସଙ୍କ ଜନ୍ମସ୍ଥଳୀର ଉନ୍ନତିକରଣ ପାଇଁ ମନ୍ଦିର ଅଞ୍ଚଳର ବିକାଶ, ଏଠାରେ ପହଞ୍ôଚବା ରାସ୍ତା ନିର୍ମାଣ, ପୂଜାର ବ୍ୟବସ୍ଥା, ପ୍ରସାଦ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଆଦି ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସନ୍ଥ ରବିଦାସ ଜୀ’ଙ୍କ ନୂତନ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ସମ୍ପର୍କରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସନ୍ଥ ରବିଦାସ ସଂଗ୍ରହାଳୟର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ମଧ୍ୟ ମହାନ ସନ୍ଥ ତଥା ସମାଜ ସଂସ୍କାରକ ଗାଡଗେ ବାବାଙ୍କ ଜୟନ୍ତୀ ଏବଂ ଏହି ଅବସରରେ ସେ ବଞ୍ଚିତ ଓ ଗରିବଙ୍କ ଉନ୍ନତି ଦିଗରେ ତାଙ୍କର ଅବଦାନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ବାବା ସାହେବ ଆମ୍ବେଦକର ଗାଡ଼ଗେ ବାବାଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟର ଜଣେ ବଡ଼ ପ୍ରଶଂସକ ଥିଲେ ଏବଂ ଗାଡଗେ ବାବା ମଧ୍ୟ ବାବା ସାହେବଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଥିଲେ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ । ଗାଡଗେ ବାବାଙ୍କ ଜୟନ୍ତୀ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସନ୍ଥ ରବିଦାସଙ୍କ ଶିକ୍ଷା ତାଙ୍କୁ ସର୍ବଦା ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିଥିଲା ଏବଂ ସନ୍ଥ ରବିଦାସଙ୍କ ଆଦର୍ଶର ସେବା କରିବା ସ୍ଥିତିରେ ଥିବାରୁ ସେ କୃତଜ୍ଞତା ଜ୍ଞାପନ କରିଥିଲେ । ନିକଟରେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରେ ସନ୍ଥ ରବିଦାସ ସ୍ମାରକୀର ଶିଳାନ୍ୟାସ ବିଷୟରେ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ।
"ଏହା ଭାରତର ଇତିହାସ ଯେ ଆବଶ୍ୟକ ସମୟରେ ଜଣେ ସାଧୁ, ଋଷି କିମ୍ବା ମହାନ ବ୍ୟକ୍ତି ରୂପରେ ଜଣେ ରକ୍ଷାକର୍ତ୍ତା ଉଭା ହୁଅନ୍ତି", ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ ଏବଂ ଏହା ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ସନ୍ଥ ରବିଦାସ ଜୀ ଏକ ବିଭାଜିତ ଏବଂ ବିଖଣ୍ଡିତ ଭାରତକୁ ପୁନର୍ଜୀବିତ କରିଥିବା ଭକ୍ତି ଆନ୍ଦୋଳନର ଏକ ଅଂଶ ଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ରବିଦାସ ଜୀ ସମାଜରେ ସ୍ୱାଧୀନତାକୁ ଅର୍ଥ ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ସାମାଜିକ ବିଭାଜନକୁ ମଧ୍ୟ ଦୂର କରିଥିଲେ । ଅସ୍ପୃଶ୍ୟତା, ଶ୍ରେଣୀବାଦ ଓ ଭେଦଭାବ ବିରୋଧରେ ସେ ସ୍ୱର ଉତ୍ତୋଳନ କରିଥିଲେ । ସନ୍ଥ ରବିଦାସଙ୍କୁ ମତ ଓ ଧର୍ମର ବିଚାରଧାରା ସହିତ ବାନ୍ଧି ରଖାଯାଇ ପାରିବ ନାହିଁ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରିବା ସହିତ ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି, ରବିଦାସ ଜୀ ସମସ୍ତଙ୍କର ଏବଂ ସମସ୍ତେ ରବିଦାସଜୀଙ୍କର । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ବୈଷ୍ଣବ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ମଧ୍ୟ ଜଗତଗୁରୁ ରାମାନନ୍ଦଙ୍କ ଶିଷ୍ୟ ଭାବରେ ସନ୍ଥ ରବିଦାସଜୀଙ୍କୁ ନିଜର ଗୁରୁ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରନ୍ତି ଏବଂ ଶିଖ୍ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ତାଙ୍କୁ ବହୁତ ଶ୍ରଦ୍ଧାର ସହ ଦେଖନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗଙ୍ଗା ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ ରଖିଥିବା ଶ୍ରଦ୍ଧାଳୁ ଏବଂ ବାରଣାସୀର ଲୋକମାନେ ସନ୍ଥ ରବିଦାସଜୀଙ୍କ ଠାରୁ ପ୍ରେରଣା ପାଇଛନ୍ତି । ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାର 'ସବକା ସାଥ ସବକା ବିକାଶ' ର ମନ୍ତ୍ରକୁ ଅନୁସରଣ କରି ସନ୍ଥ ରବିଦାସଙ୍କ ଶିକ୍ଷା ଓ ଆଦର୍ଶକୁ ଆଗେଇ ନେଉଥିବାରୁ ସେ ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି ।
ସମାନତା ଏବଂ ଏକତା ଉପରେ ସନ୍ଥ ରବିଦାସଙ୍କ ଶିକ୍ଷା ବିଷୟରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବଞ୍ଚିତ ଏବଂ ପଛୁଆ ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବା ଦ୍ୱାରା ସମାନତା ଆସିଥାଏ ଏବଂ ବିକାଶ ଯାତ୍ରାରେ ପଛରେ ପଡ଼ିଥିବା ଲୋକଙ୍କ ପାଖରେ ସରକାରୀ ପଦକ୍ଷେପର ଲାଭ ପହଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ କଲ୍ୟାଣକାରୀ ଯୋଜନା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୮୦ କୋଟି ଭାରତୀୟଙ୍କ ପାଇଁ ମାଗଣା ରାସନ ପ୍ରଦାନ ସମ୍ପର୍କରେ କହିଥିଲେ । ପୃଥିବୀର କୌଣସି ଦେଶରେ ଏଭଳି ଯୋଜନା ନାହିଁ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି । ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନ ଅଧୀନରେ ଶୌଚାଳୟ ନିର୍ମାଣ ଦ୍ୱାରା ଦଳିତ, ପଛୁଆ ଏବଂ ଏସ୍‌ସି /ଏସ୍‌ଟି / ଓବିସି ମହିଳାମାନେ ସର୍ବାଧିକ ଉପକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି । ସେହିପରି ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ ୫ ବର୍ଷରୁ କମ୍ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ୧୧ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ପରିବାରକୁ ପାଇପ୍ ଯୋଗେ ପାଣି ପହଞ୍ଚାଇଛି ଏବଂ ଆୟୁଷ୍ମାନ କାର୍ଡ ଦ୍ୱାରା ଗରିବ ଲୋକମାନେ ସୁରକ୍ଷିତ ଅନୁଭବ କରୁଛନ୍ତି । ସେ ଜନଧନ ଆକାଉଣ୍ଟ ଜରିଆରେ ବ୍ୟାପକ ଆର୍ôଥକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିକରଣ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ସ୍ପର୍ଶ କରିଥିଲେ । ପ୍ରତ୍ୟେକ୍ଷ ଲାଭ ହସ୍ତାନ୍ତର ଦ୍ୱାରା ବିପୁଳ ଲାଭ ମିଳିଛି, ସେଥିମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ହେଉଛି କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି ହସ୍ତାନ୍ତର ଯାହା ଅନେକ ଦଳିତ କୃଷକଙ୍କୁ ଉପକୃତ କରୁଛି । ଫସଲ ବୀମା ଯୋଜନା ମଧ୍ୟ ଏହି ବର୍ଗଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ୨୦୧୪ ପରେ ଦଳିତ ଯୁବକଯୁବତୀଙ୍କୁ ବୃତ୍ତି ମିଳିବା ସଂଖ୍ୟା ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୋଇଛି ଏବଂ ଦଳିତ ପରିବାରକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନାରେ କୋଟି କୋଟି ଟଙ୍କାର ସହାୟତା ମିଳିଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ।
ଦଳିତ, ବଞ୍ଚିତ ଓ ଗରିବଙ୍କ ଉନ୍ନତି ଦିଗରେ ସରକାରଙ୍କ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ସ୍ପଷ୍ଟ ଏବଂ ଆଜି ବିଶ୍ୱରେ ଭାରତର ପ୍ରଗତି ପଛରେ ଏହା ହିଁ କାରଣ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସାଧୁମାନଙ୍କ କଥା ଆମକୁ ସତର୍କ କରାଇବା ସହିତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯୁଗରେ ମାର୍ଗକୁ ଆଲୋକିତ କରିଥାଏ । ରବିଦାସ ଜୀ’ଙ୍କୁ ଉଦାହରଣ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବୁଝାଇଥିଲେ ଯେ ଅଧିକାଂଶ ଲୋକ ଜାତି ଓ ଧର୍ମର ଭେଦଭାବରେ ଫସି ରହିଛନ୍ତି ଏବଂ ଜାତିବାଦର ଏହି ରୋଗ ମାନବ ଜାତିକୁ କ୍ଷତି ପହଞ୍ଚାଇଥାଏ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯଦି କେହି ଜାତି ନାମରେ କାହାକୁ ଉତ୍ତେଜିତ କରନ୍ତି, ତେବେ ଏହା ମାନବିକତାକୁ ମଧ୍ୟ କ୍ଷତି ପହଞ୍ଚାଇଥାଏ ।
ଦଳିତଙ୍କ କଲ୍ୟାଣକୁ ବିରୋଧ କରୁଥିବା ଶକ୍ତି ବିରୋଧରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସତର୍କ କରାଇଥିଲେ । ଏଭଳି ଲୋକମାନେ ଜାତିଗତ ରାଜନୀତି ଆଳରେ ବଂଶବାଦ ଓ ପରିବାରର ରାଜନୀତି କରନ୍ତି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବଂଶବାଦ ରାଜନୀତି ଏଭଳି ଶକ୍ତିକୁ ଦଳିତଙ୍କ ଉତ୍ଥାନ ଓ ବିଚାରକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିବାରେ ବାଧା ଦେଇଥାଏ । ଜାତିବାଦର ନକାରାତ୍ମକ ମାନସିକତା ଠାରୁ ଦୂରେଇ ରହି ରବିଦାସଙ୍କ ସକାରାତ୍ମକ ଶିକ୍ଷାକୁ ଅନୁସରଣ କରିବାକୁ ହେବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ।
ରବିଦାସଜୀଙ୍କୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବୁଝାଇଥିଲେ ଯେ ଯଦି କେହି ଶହେ ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବଞ୍ଚିଥାନ୍ତି, ତେବେ ସେମାନେ ସାରା ଜୀବନ କାମ କରିବା ଉଚିତ , କାରଣ କର୍ମ ଏକ ଧର୍ମ ହୋଇଥାଏ ଏବଂ ନିଃସ୍ୱାର୍ଥପର ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଉଚିତ୍ । ସନ୍ଥ ରବିଦାସଙ୍କ ଏହି ଶିକ୍ଷା ଆଜି ସମଗ୍ର ଦେଶ ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ଭାରତ ଆଜାଦୀ କା ଅମୃତ କାଳ ଦେଇ ଗତି କରୁଛି ଯେଉଁଠାରେ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନ ପାଇଁ ଏକ ମଜଭୁତ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି ବୋଲି ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଗାମୀ ୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ବିକଶିତ ଭାରତର ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ।
ଗରିବ ଓ ବଞ୍ଚିତଙ୍କ ସେବା ପାଇଁ ଅଭିଯାନର ପରିସରକୁ ବିସ୍ତାର କରିବା କେବଳ ୧୪୦ କୋଟି ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଭାଗିଦାରୀରେ ହୋଇ ପାରିବ ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଆମକୁ ଦେଶ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ବିଭାଜନକାରୀ ଚିନ୍ତାଧାରା ଠାରୁ ଦୂରେଇ ରହି ଆମକୁ ଦେଶର ଏକତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାକୁ ହେବ", ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ସନ୍ଥ ରବିଦାସ ଜୀ’ଙ୍କ କୃପାରେ ନାଗରିକଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ ସାକାର ହେବ ।
ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଯୋଗୀ ଆଦିତ୍ୟନାଥ ଏବଂ ସନ୍ଥ ଗୁରୁ ରବିଦାସ ଜନ୍ମସ୍ଥାନ ମନ୍ଦିର ଟ୍ରଷ୍ଟର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ସନ୍ଥ ନିରଞ୍ଜନ ଦାସ ପ୍ରମୁଖ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।

Prime Minister's Office
PM addresses on occasion of 647th Birth Anniversary of Sant Guru Ravidas in Varanasi
Unveils new statue of Sant Ravidas
Inaugurates and lays foundation stones for development works around Sant Ravidas Janam Sthali
Lays the foundation stone for the Sant Ravidas Museum and beautification of the park
“India has a history, whenever the country is in need, some saint, sage or great personality is born in India.”
“Sant Ravidas ji was a great saint of the Bhakti movement, which gave new energy to the weak and divided India”
“Sant Ravidas ji told the society the importance of freedom and also worked to bridge the social divide”
“Ravidas ji belongs to everyone and everyone belongs to Ravidas ji.”
“Government is taking forward the teachings and ideals of Sant Ravidas ji while following the mantra of ‘Sabka Saath SabkaVikas’”
“We have to avoid the negative mentality of casteism and follow the positive teachings of Sant Ravidas ji”
23 FEB 2024 12:47PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi today addressed the 647th Birth Anniversary of Sant Guru Ravidas in Varanasi. At the Sant Guru Ravidas Janmasthali temple at Seer Govardhanpur near BHU, the Prime Minister inaugurated the newly installed statue of Sant Ravidas in adjoining Ravidas Park. He also inaugurated various development works around Sant Ravidas Janmasthali worth about Rs 32 crores and laid the foundation stone for the Sant Ravidas Museum and beautification of the park worth about Rs 62 crore.
Addressing the gathering, the Prime Minister welcomed everyone to the birthplace of Sant Ravidas ji on his 647th birth anniversary. Noting the participation of devotees from around the country, the Prime Minister especially lauded the spirit of those coming to Kashi from Punjab and said that the Kashi started to resemble a mini Punjab. The Prime Minister expressed gratitude for revisiting Sant Ravidas ji’s birthplace and forwarding his ideals and resolve.
The Prime Minister expressed happiness that as the representative of Kashi, he got the opportunity to serve the followers of Sant Ravidas ji. The Prime Minister referred to the schemes for the upgradation of the Janamsthali of Sant Ravidas ji, including the development of the temple area, construction of approach roads, arrangements for worship, prasad etc. The Prime Minister also talked about the new statue of Sant Ravidas and laid the foundation stone of Sant Ravidas Museum.
The Prime Minister noted that today also marks the birth anniversary of the great saint and social reformer Gadge Baba and highlighted his contributions towards the upliftment of the deprived and poor. PM Modi informed that Baba Saheb Ambedkar was a huge admirer of Gadge Baba’s work and Gadge Baba was also influenced by Baba Saheb. The Prime Minister also bowed before Gadge Baba on his birth anniversary.
The Prime Minister said that Sant Ravidas’s teachings always guided him and he expressed gratitude to be in a position to serve the ideals of Sant Ravidas. He mentioned the recent foundation stone laying of Sant Ravidas Memorial in Madhya Pradesh.
“It is India’s history that a savior in the form of a saint, sage or great personality emerges at the time of need”, the Prime Minister emphasized, highlighting the Sant Ravidas ji was part of the Bhakti Movement that reenergized a divided and fragmented India. He said that Ravidas ji gave meaning to independence in society and also bridged the social divide. He raised his voice against untouchability, classism, and discrimination. “Sant Ravidas cannot be tied to the ideologies of opinion and religion”, he said, “Ravidas ji belongs to everyone and everyone belongs to Ravidas ji.” He observed that the Vaishnav community also considers Sant Ravidas ji as their Guru as a disciple of Jagatguru Ramanand, and the Sikh community views him with great adoration. PM Modi underlined that those keeping faith in the Ganga and belonging to Varanasi derive inspiration from Sant Ravidas ji. He expressed delight that the present government is forwarding the teachings and ideals of Sant Ravidas ji while following the mantra of ‘Sabka Saath SabkaVikas’.
Elaborating on Sant Ravidas’s teaching on equality and cohesiveness, the Prime Minister said that equality comes with prioritizing deprived and backward communities and underlined the government’s efforts to take the benefits of government initiative to the people left behind in the development journey. Mentioning ‘the world’s biggest welfare schemes’ the Prime Minister listed free ration for 80 crore Indians. “Such a scheme at this scale is not there in any country of the world”, the Prime Minister said. He said that the construction of toilets under Swachh Bharat Mission benefitted the Dalits, backwards and SC/ST/OBC women the most. Similarly, the Jal Jeevan mission has taken piped water to more than 11 crore households in less than 5 years and cores of the poor are experiencing a sense of security with the Ayushman card. He also touched upon the massive financial inclusion through Jan Dhan Accounts. Direct Benefit Transfer has resulted in huge benefits, one of them being the transfer of Kisan Samman Nidhi which is benefitting many dalit farmers. The Fasal Bima Yojana is also helping this segment, he said. PM Modi informed that the number of dalit youth getting scholarships has doubled since 2014 and dalit families received crores of rupees in assistance under PM Awas Yojana.
Prime Minister Modi noted that the intentions of the government towards the upliftment of dalits, the deprived and the poor are clear and that it is the reason behind India’s progress in the world today. He said that the words of the saints illuminate the path in every era while also cautioning us. Quoting Ravidas ji, the Prime Minister explained most of the people remain entangled in the differences of caste and creed and this disease of casteism harms humanity. He further added that if someone provokes someone in the name of caste, it also causes harm to humanity.
The Prime Minister cautioned against the forces opposed to the welfare of the dalits. He said that such people do politics of dynasty and family under the garb of caste politics. He said dynasty politics prevents such forces from appreciating the rise of dalits and trials. “We have to avoid the negative mentality of casteism and follow the positive teachings of Ravidas ji”, the Prime Minister said.
Quoting Ravidas ji, the Prime Minister explained that even if one lives for a hundred years, they should work throughout their life because karma is a religion and work should be done selflessly. He said that this teaching of Sant Ravidas ji is meant for the entire country today. Highlighting that India is going through the Azadi Ka Amrit Kaal where a strong foundation has been laid for building a Viksit Bharat, the Prime Minister stressed on strengthening the foundation of VIksit Bharat in the next 5 years. He underlined that expanding the scope of campaigns to serve the poor and the deprived can only take place with the participation of 140 crore countrymen. “We have to think about the country. We have to strengthen the unity of the country by staying away from divisive ideas”, the Prime Minister concluded expressing confidence that the dreams of the citizens will come true with the grace of Saint Ravidas ji.
Chief Minister of Uttar Pradesh, Shri Yogi Adityanath and Chairman of Sant Guru Ravidas Janmsthan Temple Trust, Sant Niranjan Dass were present on the occasion among others.