ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗର ହୁଗଳିର ଆରାମବାଗରେ ୭,୨୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଏକାଧିକ ଉନ୍ନୟନ ମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସମର୍ପିତ କରିବା ସହ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି
ଇଣ୍ଡିଆନ ଅଏଲର ୫୧୮ କିଲୋମିଟର ହଳଦିଆ - ବାରାଉଣି ଅଶୋଧିତ ତୈଳ ପାଇପଲାଇନ ଉଦ୍‌ଘାଟିତ
ଖଡ଼ଗପୁରର ବିଦ୍ୟାସାଗର ଇଣ୍ଡଷ୍ଟ୍ରିଆଲ ପାର୍କରେ ୧୨୦ ଟିଏମଟିପିଏ କ୍ଷମତା ବିଶିଷ୍ଟ ଇଣ୍ଡିଆନ ଅଏଲର ଏଲପିଜି ବଟଲିଂ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ଉଦ୍‌ଘାଟିତ
କୋଲକାତାର ଶ୍ୟାମା ପ୍ରସାଦ ମୁଖାର୍ଜୀ ବନ୍ଦରରେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଏକାଧିକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବା ସହ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସମର୍ପିତ
ପ୍ରାୟ ୨୬୮୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସମର୍ପିତ
ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗରେ ବର୍ଜ୍ୟଜଳ ବିଶୋଧନ ଏବଂ ସ୍ୱେରେଜ୍ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ତିନୋଟି ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ
ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଭାରତ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଅଗ୍ରଗତି କରୁଛି । ଆମେ ସମସ୍ତେ ମିଶି ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନ କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛେ
ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗରେ ରେଳବାଇର ଆଧୁନିକୀକରଣ ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଦେଶର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସ୍ଥାନ ଭଳି ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ପ୍ରୟାସ କରୁଛନ୍ତି
ପରିବେଶ ସହ ସମନ୍ୱୟ ରକ୍ଷା କରି କିପରି ବିକାଶ କରାଯାଇପାରିବ ତାହା ଭାରତ ବିଶ୍ୱକୁ ଦେଖାଇ ଦେଇଛି
"ରାଜ୍ୟରେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପ ଆରମ୍ଭ ହେଲେ ନିଯୁକ୍ତି ପାଇଁ ଏକାଧିକ ବାଟ ଖୋଲିଥାଏ"
01 MAR 2024 3:41PM by PIB Bhubaneshwar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗର ହୁଗଳିର ଆରାମବାଗ ଠାରେ ୭,୨୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଏକାଧିକ ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି । ଆଜିର ଉନ୍ନୟନମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ରେଳ, ବନ୍ଦର, ତୈଳ ପାଇପଲାଇନ, ଏଲପିଜି ଯୋଗାଣ ଏବଂ ବର୍ଜ୍ୟ ଜଳ ବିଶୋଧନ ଭଳି କ୍ଷେତ୍ର ସହିତ ଜଡିତ ।
ସଭାକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଭାରତର ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଭାରତକୁ ବିକଶିତ କରିବାର ସଂକଳ୍ପ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ଯୁବ, ମହିଳା, କୃଷକ ଏବଂ ଗରିବଙ୍କ ସଶକ୍ତିକରଣକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ପ୍ରଦାନ କରାଯିବା ସମ୍ପର୍କରେ ସେ ଦୋହରାଇ କହିଥିଲେ ଯେ, ଆମେ ସବୁବେଳେ ଗରିବଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରିଆସୁଛୁ ଏବଂ ଏହାର ଫଳାଫଳ ଏବେ ସାରା ବିଶ୍ୱ ଦେଖୁଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ୨୫ କୋଟି ଲୋକ ଦାରିଦ୍ର‌୍ୟରୁ ମୁକୁଳିବା ସରକାରଙ୍କ ଦିଗ, ନୀତି ଓ ନିଷ୍ପତ୍ତିର ସଠିକତାକୁ ସୂଚାଉଛି ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଏସବୁର ମୁଖ୍ୟ କାରଣ ହେଉଛି ଏହା ପଛରେ ରହିଥିବା ମହତ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗର ବିକାଶ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ରେଳ, ବନ୍ଦର, ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଏବଂ ଜଳ ଶକ୍ତି ଭଳି ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ୭,୦୦୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କାର ଉନ୍ନୟନ ମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରାଯାଇଛି । ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଏବଂ ଶିଳ୍ପକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ସହିତ ରେଳ ଯୋଗାଯୋଗରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ପାଇଁ ଝାରଗ୍ରାମ - ସାଲଗାଝରୀକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ତୃତୀୟ ରେଳ ଲାଇନ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, "କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗରେ ରେଳବାଇର ଆଧୁନିକୀକରଣ ପାଇଁ ଦେଶର ଅନ୍ୟ ସ୍ଥାନଗୁଡିକ ଭଳି ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ରେଳବାଇର ଆଧୁନିକୀକରଣ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛନ୍ତି । ସେ ସୋନଡାଲିଆ - ଚମ୍ପାପୁକୁର ଏବଂ ଦାନକୁନି - ଭଟ୍ଟନଗର - ବାଲଟିକୁରି ରେଳ ଲାଇନର ଦୋହରୀକରଣ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ । କୋଲକାତାର ଶ୍ୟାମା ପ୍ରସାଦ ମୁଖାର୍ଜୀ ବନ୍ଦରରେ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପ ଏବଂ ୧୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ଅନ୍ୟ ତିନୋଟି ପ୍ରକଳ୍ପ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।
ହଳଦିଆ ବରାଉଣି ଅଶୋଧିତ ପାଇପଲାଇନର ଉଦାହରଣ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି, "ପରିବେଶ ସହ ସମନ୍ୱୟ ରକ୍ଷା କରି କିପରି ବିକାଶ କରାଯାଇପାରିବ ତାହା ଭାରତ ବିଶ୍ୱକୁ ଦେଖାଇ ଦେଇଛି । ବିହାର, ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ, ଓଡ଼ିଶା ଓ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ଭଳି ୪ଟି ରାଜ୍ୟ ଦେଇ ପାଇପ୍ ଲାଇନ୍ ଜରିଆରେ ୩ଟି ବିଶୋଧନାଗାରକୁ ଅଶୋଧିତ ତୈଳ ପରିବହନ କରାଯାଉଛି, ଯାହା ଫଳରେ ସଞ୍ଚୟ ଓ ପରିବେଶ ସୁରକ୍ଷା ହୋଇପାରିବ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏଲ୍‌ପିଜି ବଟଲିଂ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ୭ଟି ରାଜ୍ୟକୁ ଉପକୃତ କରିବ ଏବଂ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଏଲପିଜିର ଚାହିଦାକୁ ପୂରଣ କରିବ । ବର୍ଜ୍ୟ ଜଳ ଉପଚାର ପ୍ଲାଣ୍ଟ ଦ୍ୱାରା ଅନେକ ଜିଲ୍ଲାର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକ ଉପକୃତ ହେବେ ।
ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗରେ ରେଳବାଇର ବିକାଶ ପାଇଁ ଚଳିତ ବର୍ଷ ୧୩,୦୦୦ କୋଟି ରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କାର ବଜେଟ୍ ଆବଣ୍ଟନ , ଯାହା ୨୦୧୪ ତୁଳନାରେ ତିନି ଗୁଣା ବୋଲି ସୂଚନା ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, "ରାଜ୍ୟରେ ଏକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପ ଆରମ୍ଭ କରିବା ଦ୍ୱାରା ନିଯୁକ୍ତି ପାଇଁ ଏକାଧିକ ବାଟ ଖୋଲିଥାଏ" । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସରକାର ରେଳ ଲାଇନର ବିଦ୍ୟୁତିକରଣ, ଯାତ୍ରୀ ସୁବିଧାର ଉନ୍ନତିକରଣ ଏବଂ ରେଳ ଷ୍ଟେସନର ପୁନଃବିକାଶକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଉଛନ୍ତି । ପୂର୍ବରୁ ଅଟକି ରହିଥିବା ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡ଼ିକ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଶେଷ ହୋଇଥିବା ସମ୍ପର୍କରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ , ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗରେ ୩,୦୦୦ କିଲୋମିଟରରୁ ଅଧିକ ରେଳ ଲାଇନକୁ ବିଦ୍ୟୁତିକରଣ କରାଯାଇଛି, ଅମୃତ ଷ୍ଟେସନ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ତାରକେଶ୍ୱର ରେଳ ଷ୍ଟେସନ ସମେତ ୧୦୦ଟି ଷ୍ଟେସନ୍‌ର ପୁନଃନିର୍ମାଣ , ୧୫୦ରୁ ଅଧିକ ନୂତନ ଟ୍ରେନ୍ ସେବା ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ୫ଟି ନୂଆ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସକୁ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି ।
ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗବାସୀଙ୍କ ଅବଦାନରେ ବିକଶିତ ଭାରତର ସଂକଳ୍ପ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିବା ସହ ଆଜିର ବିକାଶ ମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ନାଗରିକ ମାନଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଥିଲେ ।
ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ରାଜ୍ୟପାଳ ଡ. ସି ଭି ଆନନ୍ଦ ବୋଷ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ବନ୍ଦର, ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଏବଂ ଜଳପଥ ରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶାନ୍ତନୁ ଠାକୁର ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଇଣ୍ଡିଆନ ଅଏଲର ୫୧୮ କିଲୋମିଟର ହଳଦିଆ - ବରାଉଣି ଅଶୋଧିତ ତୈଳ ପାଇପଲାଇନକୁ ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ ଯାହା ପ୍ରାୟ ୨,୭୯୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ବିକଶିତ ହୋଇଛି । ଏହି ପାଇପ୍‌ଲାଇନ୍ ବିହାର, ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ ଓ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ଦେଇ ଯାଇଥାଏ । ଏହି ପାଇପଲାଇନ୍ ବାରାଉଣି ବିଶୋଧନାଗାର, ବଙ୍ଗାଇଗାଓଁ ବିଶୋଧନାଗାର ଏବଂ ଗୌହାଟୀ ବିଶୋଧନାଗାରକୁ ସୁରକ୍ଷିତ, ସୁଲଭ, ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳ ଉପାୟରେ ଅଶୋଧିତ ତୈଳ ଯୋଗାଣ କରିବ ।
ଖଡ଼ଗପୁରର ବିଦ୍ୟାସାଗର ଇଣ୍ଡଷ୍ଟ୍ରିଆଲ ପାର୍କରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଇଣ୍ଡିଆନ ଅଏଲର ୧୨୦ ଟିଏମଟିପିଏ କ୍ଷମତା ବିଶିଷ୍ଟ ଏଲପିଜି ବଟଲିଂ ପ୍ଲାଣ୍ଟକୁ ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ । ୨୦୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ନିର୍ମିତ ଏହି ଏଲପିଜି ବଟଲିଂ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ପ୍ରଥମ ଏଲପିଜି ବଟଲିଂ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ହେବ । ଏହା ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗର ପ୍ରାୟ ୧୪.୫ ଲକ୍ଷ ଗ୍ରାହକଙ୍କୁ ଏଲପିଜି ଯୋଗାଣ କରିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କୋଲକାତାର ଶ୍ୟାମା ପ୍ରସାଦ ମୁଖାର୍ଜୀ ବନ୍ଦରରେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରାୟ ୧୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ଏକାଧିକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥିଲେ ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସମର୍ପିତ କରିଥିଲେ । ଯେଉଁ ପକଳ୍ପ ଗୁଡ଼ିକର ଶିଳାନ୍ୟାସ ହୋଇଛି ସେଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ରହିଛି ବର୍ଥ ନମ୍ବର ୮ ଏନଏସଡିର ପୁନଃନିର୍ମାଣ ଏବଂ କୋଲକାତା ଡକ୍ ସିଷ୍ଟମର ବର୍ଥ ନମ୍ବର ୭ ଓ ୮ ଏନଏସଡିର ଯାନ୍ତ୍ରିକୀକରଣ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ୟାମା ପ୍ରସାଦ ମୁଖାର୍ଜୀ ବନ୍ଦରର ହଳଦିଆ ଡକ୍ କମ୍ପେ୍ଲକ୍ସର ତୈଳ ଜେଟିରେ ଅଗ୍ନିନିର୍ବାପକ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିଲେ ।
ନୂତନ ଭାବେ ସ୍ଥାପିତ ଏହି ଅଗ୍ନିନିର୍ବାପକ କେନ୍ଦ୍ର ହେଉଛି ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଗ୍ୟାସ୍ ଏବଂ ଫ୍ଲେମ୍ ସେନ୍ସର୍‌ରେ ସଜ୍ଜିତ ଏକ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ୱୟଂଚାଳିତ ସେଟ୍ ଅପ୍‌, ଯାହା ତୁରନ୍ତ ବିପଦ ଚିହ୍ନଟକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ହଳଦିଆ ଡକ୍ କମ୍ପେ୍ଲକ୍ସର ତୃତୀୟ ରେଳ ମାଉଣ୍ଟେଡ୍ କ୍ୱାଏ କ୍ରେନ୍ (ଆର୍‌ଏମ୍‌କ୍ୟୁସି)କୁ ୪୦ ଟନ୍ ଉତ୍ତୋଳନ କ୍ଷମତା ବିଶିଷ୍ଟ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ଲୋକାର୍ପଣ କରିଥିଲେ । କୋଲକାତାର ଶ୍ୟାମା ପ୍ରସାଦ ମୁଖାର୍ଜୀ ବନ୍ଦରରେ ଏହି ନୂତନ ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡିକ ଦ୍ରୁତ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷିତ କାର୍ଗୋ ପରିଚାଳନା ଏବଂ ସ୍ଥାନାନ୍ତରରେ ସାହାଯ୍ୟ କରି ବନ୍ଦରର ଉତ୍ପାଦକତାକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ।
ପାଖାପାଖି ୨୬୮୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିଲେ । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଝାରଗ୍ରାମ - ସାଲଗାଝରି (୯୦ କିଲୋମିଟର)କୁ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ତୃତୀୟ ରେଳ ଲାଇନ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ସୋନଡାଲିଆ - ଚମ୍ପାପୁକୁର ରେଳ ଲାଇନ ଦୋହରୀକରଣ (୨୪ କିଲୋମିଟର); ଏବଂ ଦାନକୁନି - ଭଟ୍ଟନଗର - ବାଲଟିକୁରି ରେଳ ଲାଇନର ଦୋହରୀକରଣ (୯ କିଲୋମିଟର) ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡ଼ିକ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ରେଳ ପରିବହନ ସୁବିଧାକୁ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କରିବ, ଗତିଶୀଳତାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବ ଏବଂ ମାଲ ପରିବହନର ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ସେବାକୁ ସୁଗମ କରିବ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଅର୍ଥନୈତିକ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଘଟିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗରେ ବର୍ଜ୍ୟଜଳ ବିଶୋଧନ ଏବଂ ସ୍ୱେରେଜ୍ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ତିନୋଟି ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ । ପାଖାପାଖି ୬୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ବିକଶିତ ହୋଇଥିବା ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାଙ୍କ ପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଉଛି । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଇଣ୍ଟରସେପ୍ସନ୍ ଆଣ୍ଡ ଡାଇଭର୍ସନ୍ (ସୂଚନା ଓ ବିକାଶ) କାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ହାୱଡ଼ାରେ ୬୫ ଏମଏଲଡି କ୍ଷମତା ବିଶିଷ୍ଟ ସ୍ୱେରେଜ୍ ଟ୍ରିଟ୍ମେଣ୍ଟ ପ୍ଲାଣ୍ଟ (ଏସ୍‌ଟିପି) ଏବଂ ୩.୩ କିଲୋମିଟରର ସ୍ୱେରେଜ୍ ନେଟୱାର୍କ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ; ବାଲିଠାରେ ୬୨ ଏମଏଲଡି କ୍ଷମତା ବିଶିଷ୍ଟ ସୂଚନା ଓ ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ଏସଟିପି ଏବଂ ୧୧.୩ କିଲୋମିଟରର ସ୍ୱେରେଜ୍ ନେଟୱାର୍କ ଏବଂ କମାରହାଟି ଏବଂ ବରନଗରରେ ୬୦ ଏମଏଲଡି କ୍ଷମତା ବିଶିଷ୍ଟ ସୂଚନା ଓ ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ଏସଟିପି ଏବଂ ୮.୧୫ କିଲୋମିଟରର ସ୍ୱେରେଜ୍ ନେଟୱାର୍କ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।

Prime Minister's Office
PM dedicates to nation and lays foundation stone for multiple development projects worth Rs 7,200 crore in Arambagh, Hooghly, West Bengal
Inaugurates Indian Oil's 518-km Haldia-Barauni Crude Oil Pipeline
Inaugurates Indian Oil’s LPG Bottling plant with a capacity of 120 TMTPA at Vidyasagar Industrial Park, Kharagpur
Dedicates to nation and lays foundation stone for multiple projects for strengthening infrastructure at Syama Prasad Mookerjee Port, Kolkata
Dedicates to nation important rail projects worth about Rs 2680 crores
Inaugurates three projects related to wastewater treatment and sewerage in West Bengal
“India of the 21st century is progressing at a fast pace. Together we have set the goal of making a developed India by 2047”
“Central Government strives to modernize railways in West Bengal at the same pace as rest of the country”
“India showed the world how development can be done in harmony with the environment”
“Initiation of an infrastructure project in a state opens up multiple avenues for employment”
01 MAR 2024 3:41PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi dedicated to the nation and laid the foundation stone for multiple development projects worth Rs 7,200 crore in Arambagh, Hooghly, West Bengal today. The developmental projects of today are associated with sectors like rail, ports, oil pipeline, LPG supply and wastewater treatment.
Addressing the gathering, the Prime Minister noted the rapid growth of 21st-century India and the resolution of making India Viksit by 2047. He reiterated the priorities of empowerment of youth, women, farmers and the poor. “We have always strived for the welfare of the poor and its results are now visible to the world”, he said. He emphasized the fact that 25 crore people coming out of poverty indicates the correctness of the direction, policies and decisions of the government. The main reason for all this is the right intentions, he added.
The Prime Minister underlined that development projects worth more than Rs 7,000 crores have been inaugurated and foundation stones have been laid towards the development of West Bengal which includes sectors of rail, ports, petroleum and jal shakti. “Central Government strives to modernize railways in West Bengal at the same pace as the rest of the country”, the Prime Minister said, mentioning the third rail line connecting Jhargram - Salgajhari to improve rail connectivity while encouraging tourism and industry in the region. He also spoke about the doubling of Sondalia – Champapukur and Dankuni – Bhattanagar – Baltikuri rail lines. The Prime Minister also spoke about the development projects to strengthen infrastructure at Syama Prasad Mookerjee Port in Kolkata and three other projects worth more than Rs 1,000 crores.
PM Modi said, “India showed the world how development can be done in harmony with the environment” giving an example of the Haldia Barauni crude pipeline. Crude oil is transported through four states - Bihar, Jharkhand, Odisha and West Bengal through the pipeline to three refineries, resulting in savings and environmental protection. He said the LPG Bottling plant will benefit 7 states and will address the demand for LPG in the area. Sewage treatment plants will also benefit lakhs of people in many districts.
“Initiation of an infrastructure project in a state opens up multiple avenues for employment”, the Prime Minister emphasized, informing about this year’s budget allocation worth more than Rs 13,000 crores for the development of railways in West Bengal, an amount three times that of pre-2014. He said that the government prioritizes the electrification of rail lines, the upgradation of passenger facilities and the redevelopment of railway stations. Throwing light on the pending projects that were completed in the last 10 years, the Prime Minister informed that more than 3,000 km of rail lines in West Bengal have been electrified, about 100 railway stations are being redeveloped including the redevelopment of Tarakeswar Railway Station under Amrit Station scheme, initiation of more than 150 new train services, and flagging off of 5 new Vande Bharat Express.
The Prime Minister expressed confidence that the resolutions of Viksit Bharat will be accomplished with the contributions of the people of West Bengal and conveyed his best wishes to the citizens for the development projects of today.
Governor of West Bengal, Dr C V Ananda Bose and Union Minister of State for Ministry of Ports, Shipping and Waterways, Shri Shantanu Thakur were present on the occasion among others.
Background
The Prime Minister inaugurated Indian Oil's 518-km Haldia-Barauni Crude Oil Pipeline developed at a cost of about Rs 2,790 crore. This pipeline passes through Bihar, Jharkhand and West Bengal. The pipeline will supply crude oil to Barauni Refinery, Bongaigaon Refinery and Guwahati Refinery in a safe, cost-efficient, and environment-friendly manner.
The Prime Minister also inaugurated Indian Oil’s LPG Bottling plant with a capacity of 120 TMTPA at Vidyasagar Industrial Park, Kharagpur. Developed at a cost of more than Rs 200 crore, the LPG bottling plant will be the first LPG bottling plant in the region. It will supply LPG to about 14.5 lakh customers in West Bengal.
The Prime Minister dedicated to the nation and laid the foundation stone of multiple projects for strengthening infrastructure at Syama Prasad Mookerjee Port, Kolkata worth about Rs 1000 crore. The projects whose foundation stone will be laid include the reconstruction of Berth No. 8 NSD and the mechanization of berth no. 7 & 8 NSD of Kolkata Dock System. The Prime Minister also dedicated to the nation the project for augmentation of the firefighting system at oil jetties of Haldia Dock Complex, Syama Prasad Mookerjee Port. The newly installed fire-fighting facility is a state-of-the-art fully automated set-up equipped with cutting-edge gas and flame sensors, ensuring immediate hazard detection. The Prime Minister dedicated the third Rail Mounted Quay Crane (RMQC) of Haldia Dock Complex with a lifting capacity of 40 Tonnes. These new projects at Syama Prasad Mookerjee Port, Kolkata will boost the productivity of the port substantially by helping in faster and safer cargo handling and evacuation.
The Prime Minister dedicated to the nation important rail projects worth about Rs 2680 crores. The projects include the third rail line connecting Jhargram - Salgajhari (90 Kms); doubling of Sondalia – Champapukur rail line (24 Kms); and doubling of Dankuni – Bhattanagar – Baltikuri rail line (9 Kms). These projects will expand the rail transport facilities in the region, improve mobility and facilitate seamless service of freight traffic leading to economic and industrial growth in the region.
The Prime Minister inaugurated three projects related to wastewater treatment and sewerage in West Bengal. These projects, developed at a cost of about Rs 600 crore have been funded by the World Bank. The projects include Interception and Diversion (I&D) works and Sewage Treatment Plants (STPs) at Howrah with a capacity of 65 MLD and a sewage network of 3.3 km; I&D works and STPs at Bally with capacity of 62 MLD and a sewage network of 11.3 km, and I&D works and STPs at Kamarhati & Baranagar with a capacity of 60 MLD and a sewage network of 8.15 Km.