Prime Minister's Office
PM dedicates to nation and lays foundation stone for multiple development projects worth more than Rs. 48,100 crores in Rajkot, Gujarat
Dedicates five AIIMS at Rajkot, Bathinda, Raebareli, Kalyani and Mangalagiri
Lays foundation stone and dedicates to nation more than 200 Health Care Infrastructure Projects worth more than Rs 11,500 crore across 23 States /UTs
Inaugurates National Institute of Naturopathy named ‘Nisarg Gram’ in Pune
Inaugurates and dedicates to nation 21 projects of the Employees’ State Insurance Corporation worth around Rs 2280 crores
Lays foundation stone for various renewable energy projects
Lays foundation stone for New Mundra-Panipat pipeline project worth over Rs 9000 crores
“We are taking the government out of Delhi and trend of holding important national events outside Delhi is on the rise”
“New India is finishing tasks at rapid pace”
“I can see that generations have changed but affection for Modi is beyond any age limit”
“With Darshan of the submerged Dwarka, my resolve for Vikas and Virasat has gained new strength; divine faith has been added to my goal of a Viksit Bharat”
“In 7 decades 7 AIIMS were approved, some of them never completed. In last 10 days, inauguration or foundation stone laying of 7 AIIMS have taken place”
“When Modi guarantees to make India the world’s third largest economic superpower, the goal is health for all and prosperity for all”
25 FEB 2024 6:40PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi dedicated to the nation and laid the foundation stone for multiple development projects worth more than Rs 48,100 crores in Rajkot, Gujarat today. The projects encompass important sectors like health, road, rail, energy, petroleum & natural gas, and tourism among others.
Addressing the gathering, the Prime Minister acknowledged the virtual presence of Hon'ble Governors and Chief Ministers of States, Members of Parliament and Legislative Assemblies and Union Ministers and thanked them. The Prime Minister recalled the time when all key development programs were carried out in New Delhi alone and highlighted that the present government changed the trend and took the Government of India to every corner of the nation. “Today's organization in Rajkot is a proof of this belief”, PM Modi said, underlining that the dedication and foundation stone laying ceremony is taking place in multiple locations in the country as it takes forward a new tradition. Recalling the inauguration of educational institutions of IIT Bhilai, IIT Tirupati, IIIT Kurnool, IIM Bodh Gaya, IIM Jammu, IIM Visakhapatnam and IIS Kanpur from a program in Jammu, Prime Minister Modi said that today marks the inauguration of AIIMS Rajkot, AIIMS Raebareli, AIIMS Mangalagiri, AIIMS Bathinda and AIIMS Kalyani. “The developing India is getting work done at a fast pace, especially when you look at these 5 AIIMSs”, Shri Modi added.
The Prime Minister recalled his long association with Rajkot and said that 22 years ago he was elected MLA from here. On 25th February 22 years ago, he took oath as the MLA. He said that he has done his best to live up to the trust of the people of Rajkot. “I can see that generations have changed but affection for Modi is beyond any age limit”, said a grateful Prime Minister.
Apologizing for the delay in today’s programme, the Prime Minister told the audience about his activities in Dwaraka earlier during the day where he inaugurated and laid the foundation stones of many development works including Sudarsan Setu. He once again narrated his divine experience of offering prayer at the submerged holy city of Dwarka. “Reading the archaeological and religious text fills us with wonder about Dwarka. Today I got an opportunity to see that holy scene with my own eyes and I could touch the holy remains. I offered prayers and offered ‘Mor-Pankh’ there. It is difficult to describe that feeling”, said the Prime Minister, still overcome with emotions from the experience. “In those depths, I was wondering about the glorious past of India. When I came out, I came out carrying the blessings of Bhagwan Krishna as well as the inspiration of Dwarka”, the Prime Minister said. “This gave a new strength and energy to my resolution of ‘Vikas aur Virasat’. A divine belief has become associated with my goal for Viksit Bharat”, he added.
Noting the development projects of today worth more than Rs 48,000 crores, the Prime Minister mentioned the New Mundra-Panipat pipeline commissioned to transport crude oil from the Gujarat coast to Indian Oil's refinery in Panipat in Haryana. He also mentioned projects related to roads, railways, electricity, health and education. “AIIMS Rajkot is now dedicated to the nation after the inauguration of the International Airport”, the Prime Minister said, congratulating the people of Rajkot and Saurashtra. He also conveyed his best wishes to citizens of all cities where AIIMS is being inaugurated today.
“Today marks a historic occasion not just for Rajkot but the entire nation”, Prime Minister Modi said, highlighting that Rajkot today presents a glimpse of the desired levels of health facilities in Viksit Bharat. He pointed out that the nation had only one AIIMS for 50 years of independence, that too in Delhi. He added that even though only seven AIIMS were commissioned during the seven decades of independence, some of them couldn’t be completed. “In the last 10 days, the nation has witnessed the foundation stone laying and inauguration of seven new AIIMS”, the Prime Minister remarked, highlighting that the present government has accomplished things at a faster pace than what was done in the last 70 years, thereby taking the country on the path of development. He also mentioned laying the foundation stone and dedicating more than 200 health infrastructure projects including medical colleges, satellite centers of multi-speciality hospitals and centers for the treatment of worrying ailments.
Reiterating the promise of ‘Modi ki Guarantee meaning the guarantee of fulfillment of guarantee’ the Prime Minister said that the foundation stone for Rajkot AIIMS was laid by him 3 years ago and today that guarantee was fulfilled. Similarly, a guarantee of an AIIMS was given to Punjab and the foundation stone as well as inauguration was done by PM Modi. The same cycle has taken place for Raebareli, Mangalgiri, Kalyani, and Rewari AIIMS. In the last 10 years, 10 new AIIMS have been sanctioned in different states. “Modi ki guarantee begins where expectations from others end”, said PM Modi.
The Prime Minister said that the pandemic could be handled in a credible manner due to the improvements in the healthcare system and infrastructure in the last 10 years. He mentioned the unprecedented expansion of AIIMS, Medical Colleges and Critical Care Infrastructure. There are more than 1.5 lakh Ayushman Arogya Mandirs in villages for small ailments. The Prime Minister said that today, the number of medical colleges has reached 706 from 387 in 2014, more than 1 lakh MBBS seats from 50 thousand ten years ago, 70 thousand post-graduate seats, up from 30 thousand in 2014. More doctors will come out of these colleges in the next few years than the number of doctors in the entire 70 years since independence, he said. There are 64 thousand crore rupees worth Ayushman Bharat Health Infrastructure Mission going on in the country. Today’s event also saw projects like medical colleges, TB hospital and research center, PGI satellite center, critical care blocks and dozens of ESIC hospitals.
“Government prioritizes the prevention of disease as well as the capacity to fight it”, the Prime Minister said, highlighting the emphasis on nutrition, Yoga, Ayush and cleanliness. He underlined the commitment to promoting both traditional Indian medicine and modern medicine and gave examples of the two big hospitals and research centers related to Yoga and Naturopathy being inaugurated in Maharashtra and Haryana today. He also mentioned WHO's global center related to the traditional medical system is also being built here in Gujarat.
In a bid towards helping the poor and middle class save money while also availing better healthcare facilities, the Prime Minister threw light on the Ayushman Bharat Yojna which has helped save Rs 1 lakh crore, and Jan Aushadhi Centers that provide medicines at an 80% discount thereby saving Rs 30 thousand crores. Under the Ujjwala Yojna, the poor have saved more than Rs 70,000 crores, citizens have saved Rs 4,000 every month due to low cost of mobile data and taxpayers have saved about Rs 2.5 lakh crores due to tax-related reforms.
The Prime Minister also elaborated on the PM Suryaghar Scheme that will bring the electricity bill to zero and will create income for the families. Beneficiaries will get 300 units of free electricity and the remaining power will be purchased by the government. He also mentioned large wind energy and solar projects such as two plants in Kutch for which foundation stones were laid today.
Noting that Rajkot is a city of workers, entrepreneurs and artisans, the Prime Minister talked about PM Vishwakarma Yojana worth Rs 13,000 crores benefitting lakhs of Vishwakarmas. In Gujarat only 20,000 Vishwakarmas have already been trained and every Vishwakarma received an assistance of Rs 15,000. He also informed that in PM SVANidhi scheme, assistance of Rs 10,000 crores has been disbursed to street vendors. Street vendors of Gujarat received about Rs 800 crores worth of assistance. In Rajkot itself, more than 30,000 loans have been disbursed, he said.
The Prime Minister underlined that the mission of Viksit Bharat gets stronger when the citizens of India get empowered. “When Modi guarantees to make India the world’s third largest economic superpower, the goal is health for all and prosperity for all”, the Prime Minister concluded.
Chief Minister of Gujarat, Shri Bhupendra Patel, Union Minister for Health and Family Welfare, Dr Mansukh Mandaviya and Member of Parliament, Shri C R Patil were present on the occasion among others.
Background
In a significant step towards strengthening tertiary health care in the country, the Prime Minister dedicated to the nation five All India Institute of Medical Sciences (AIIMS) at Rajkot (Gujarat), Bathinda (Punjab), Raebareli (Uttar Pradesh), Kalyani (West Bengal) and Mangalagiri (Andhra Pradesh).
The Prime Minister laid the foundation stone and dedicated to the nation more than 200 Health Care Infrastructure Projects worth more than Rs 11,500 crore across 23 States /UTs.
The Prime Minister dedicated the Medical College of JIPMER at Karaikal, Puducherry and 300 bedded Satellite Centre of Post Graduate Institute of Medical and Educational Research (PGIMER) in Sangrur, Punjab among others. He inaugurated 90 bedded Multi Specialty Consulting Unit of JIPMER at Yanam, Puducherry; National Centre for Aging in Chennai; new Government Medical College in Purnea, Bihar; 2 field units of ICMR namely, National Institute of Virology Kerala Unit, at Alappuzha, Kerala and National Institute of Research in Tuberculosis (NIRT): New Composite TB Research Facility, Tiruvallur, Tamil Nadu among others. The Prime Minister laid the foundation stone for various health projects including 100 bedded Satellite Centre of PGIMER at Ferozpur, Punjab; new Medical College building in RML Hospital, Delhi; Critical Care Block in RIMS, Imphal; Nursing Colleges at Koderma and Dumka in Jharkhand, among others.
In addition to these, under the National Health Mission and Prime Minister-Ayushman Bharat Health Infrastructure Mission (PM-ABHIM), the Prime Minister also inaugurated, dedicated to the nation and laid the foundation stone of 115 projects. These include 78 projects under PM-ABHIM (50 units of Critical Care Blocks, 15 units of Integrated Public health Labs, 13 units of Block Public Health Units); 30 units of various projects like Community Health Centre, Primary Health Care Center, Model Hospital, Transit Hostel etc. under National Health Mission among others.
The Prime Minister also inaugurated the National Institute of Naturopathy named ‘Nisarg Gram’ in Pune. It comprises Naturopathy Medical College along with 250 bedded hospital with multi-disciplinary Research and Extension Centre. Further, he will also inaugurate the Central Research Institute of Yoga & Naturopathy at Jhajjar, Haryana. It will have apex level Yoga and Naturopathy Research facilities
During the event, the Prime Minister inaugurated and dedicated to the nation 21 projects of the Employees’ State Insurance Corporation (ESIC), worth around Rs. 2280 crores. Projects being dedicated to nation include 2 medical colleges and hospitals at Patna (Bihar) and Alwar (Rajasthan); 8 hospitals at Korba (Chhattisgarh), Udaipur (Rajasthan), Adityapur (Jharkhand), Phulwari Sharif (Bihar), Tiruppur (Tamil Nadu), Kakinada (Andhra Pradesh) and Raigarh & Bhilai in Chhattisgarh; and 3 dispensaries at Neemrana, Abu Road, and Bhilwara in Rajasthan. ESI dispensaries at 8 locations will also be inaugurated at Alwar, Behror & Sitapura in Rajasthan, Selaqui (Uttarakhand), Gorakhpur (Uttar Pradesh), Koratty & Navaikulam in Kerala and Pydibhimavaram (Andhra Pradesh).
In a step to boost the production of renewable energy in the region, the Prime Minister laid the foundation stone for various renewable energy projects including 300 MW Bhuj-II Solar power project; Grid Connected 600 MW Solar PV Power project; Khavda Solar Power Project; 200 MW Dayapur-II Wind Energy Project among others.
The Prime Minister also laid the foundation stone of the New Mundra-Panipat pipeline project worth over Rs. 9000 crore. The 1194 km long Mundra- Panipat Pipeline with an installed capacity of 8.4 MMTPA was commissioned to transport crude oil from Mundra on the Gujarat coast to Indian Oil's refinery at Panipat in Haryana.
Strengthening the road and rail infrastructure in the region, the Prime Minister dedicated doubling of Surendranagar- Rajkot Rail line; four laning of Bhavnagar- Talaja (Package-I) of old NH-8E; Pipli-Bhavnagar (Package-I) of NH-751. He also laid the foundation stone of six laning with paved shoulder of Samakhiyali to Santalpur section of NH-27, among others.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ঙসি গুজরাতকী রাজকোত্তা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুপা করোর ৪৮,১০০ হেনবগী য়াম্লবা চাওখৎ থৌরাংগী প্রোজেক্তশিং লৈবাক্কী মীয়ামদা কৎথোকখ্রে অমসুং উরেপ উয়ুং তমখ্রে
রাজকোত, বথিন্দা, রাইবারেলি, কলয়ানি অমসুং মঙ্গলগিরিগী এ.আই.আই.এম.এস মঙা কৎথোকখ্রে
স্তেত/য়ু.তি. ২৩দা লুপা করোর ১১,৫০০ হেনবগী হেল্থ কেয়র ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্ত ২০০ হেনবগী উরেপ উয়ুং তমখি
অমসুং লৈবাক্কী মীয়ামদা কৎথোকখি
পুনেদা ‘নিসার্গ গ্রাম’ কৌবা নেসনেল ইন্সতিতুৎ ওফ নেচরোপেথি শঙ্গাখ্রে
লুপা করোর ২২৮০ রোমগী ইমপ্লোয়িজ স্তেত ইন্সুরেন্স কোওপরেসনগী প্রোজেক ২১ শঙ্গাখ্রে অমসুং লৈবাক মীয়ামদা কৎথোকখ্রে
তোঙান-তোঙানবা রিনিউএবল ইনর্জি প্রোজেকশিংগী উরেপ-উয়ুং তমখ্রে
লুপা করোর ৯০০০ রোমগী অনৌবা মুন্দ্র-পনিপত পাইপলাইনগী উরেপ-উয়ুং তমখ্রে
“ঐখোয়না দিল্লিগী ৱাংমদা সরকার পুথোক্লে অমসুং দিল্লিগী ৱাংমদা লৈবাক্কী মরুওইবা থৌরমশিং পাংথোকপগী চৎনবী হেনগৎলক্লি”
“অনৌবা ভারতনা থবকশিং খোঙজেল য়াংনা লোইশিল্লে”
“মীরোলশিং অহোংবা ঐ উরে অদুবু চহি মতাং খুদিংমক্কী মীওইশিংনা মোদী নুংশিরি”
“ইরোন্নুংদা লৈখ্রবা দ্বারকাদা খুরুমজদুনা, বিকাস অমসুং বিরাসতকী ঐগী ৱাশক অনৌবা মপাঙ্গল হাপ্লে; বিকসিত ভারত অমগী ঐগী পান্দমদা ঈশ্বরগী ওইবা থাজবা হাপচিল্লে”
“চহি ৭০দা এ.আই.আই.এম.এস ৭ অয়াবা পীখি, খর কৈদৌঙৈদা লোই
25 FEB 2024 6:40PM by PIB Imphal
গুজরাতকী রাজকোত্তা প্রধান মন্ত্রীনা লুপা করোর ৪৮,১০০ হেনবগী য়াম্লবা চাওখৎ থৌরাংগী প্রোজেক্তশিং শঙ্গাখ্রে, লৈবাক্কী মীয়ামদা কৎথোকখ্রে অমসুং উরেপ উয়ুং তমখ্রে‍। প্রোজেকশিং অদুনা হকশেল, লম্বী, রেল, ইনর্জী, পেত্রোলিয়ম অমসুং নেজরেল গ্যাস, তুরিজম অমসুং অতৈ মরুওইবা সেক্তরশিং কোনশিল্লি।
তিনখিবা মীয়ামদা ৱা ঙাংবদা, থৌরম অদু ভর্চুএল ওইনা শরুক য়াখিবা রাজ্যশিংগী ইকায়খুম্নরবা রাজ্যপালশিং অমসুং চীফ মিনিস্তরশিং, এম.পিশিং অমসুং এম.এল.এশিং অমসুং য়ুনিয়ন মিনিস্তরশিং প্রধান মন্ত্রীনা থাগৎপা ফোঙদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মরুওইবা চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং দিল্লি মথন্থতদা পাংথোকপা মতম অমা লৈরমখি অমসুং হৌজিক পাল্লিবা সরকার অসিনা চৎনবী অদু হোংদোক্লে অমসুং লৈবাক্কী মফম খুদিংমক্তা সরকার পুদুনা চৎলে। ঙসি রাজকোতকী থৌরম অসি থাজবা অসিগী খুদম অমনি। অনৌবা চৎনবী অমা থবক ওইনা পাংথোক্তুনা ঙসি লৈবাক্কী তোঙান-তোঙানবা মফমশিংদা চাওখৎ থৌরাংগী প্রোজেক্তশিং শঙ্গাবা, লৈবাক্কী মীয়ামদা কৎথোকপা অমসুং উরেপ উয়ুং তম্বা পাংথোক্লি।
জম্মুদা পাংথোকপা থৌরম অমদা আই.আই.তি ভিলাই, আই.আই.তি তিরুপতি, আই.আই.তি কুরনোল, আই.আই.এম বোধ গয়া, আই.আই.এম জম্মু, আই.আই.এম বিশাখাতপ্নম অমসুং আই.আই.এস কানপুর শঙ্গাখ্রে। ঙসি এ.আই.আই.এম.এস রাজকোত, এ.আই.আই.এম.এস রাইবারেলি, এ.আই.আই.এম.এস মঙ্গালগিরি, এ.আই.আই.এম.এস বথিন্দা অমসুং এ.আই.আই.এম.এস কলয়ানি শঙ্গারে। মরুওইনা অদোম্না হায়রিবা এ.আই.আই.এম.এস ৫ অসি উবা মতমদা, “অনৌবা ভারতনা থবকশিং খোঙজেল য়াংনা লোইশিল্লে হায়না শ্রী মোদিনা মখা তাখি।
মহাক্কা রাজকোতকা মতম শাংনা লোইনরকপা অদু নিংশিংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি চহি ২২গী মমাঙদা মফম অসিদগী মহাক এম.এল.এ ওইনা খনখি। চহি ২২গী মমাং ফেব্রুৱারি ২৫ দা, মহাক এম.এল.এ ওইনা ৱাশক লৌখি। রাজকোত মীয়ামগী থাজবা মাঙহন্দনবা মহাক্না থবক ফজনা পাংথোকখি। মীরোলশিং অহোংবা ঐ উরে অদুবু চহি মতাং খুদিংমক্কী মীওইশিংনা মোদী নুংশিরি।
ঙসিগী থৌরম থেংনা হৌবগী ঙাকপীনবা হায়জরদুনা, ঙসি অয়ুক মহাক্না দ্বারকাদা পাংথোকখিবা থবকশিং সুদর্সন সেতু য়াওনা তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং মহাক্না শঙ্গাখিবা অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখিবগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা মীয়ামদা পাউদমখি। ইরোন্নুংদা লৈখদ্রবা শেংলবা সহর দ্বারকাদা মহাক্না লাই খুরুমখিবগী মতাংদা মহাক্না অমুক হন্না পাউদমখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি দ্বারকাগী মরমদা আর্কিওলোজিকেল অমসুং ধর্মগী লাইরিক পারুবদা ঐখোয় অঙকপা ফাউই। ঙসি শেংলবা শক্তম অদু ঐগী মিৎশিংনা উবগী খুদোংচাবা অমা ঐ ফংলে অমসুং শেংলবা সহরগী শরুকশিং ঐনা শোকপা ফংখি। ঐ লাই খুরুমখি অমসুং মফম অদুদা ‘ৱাহোং মতু’ কৎখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি পুক্নিংদা ফাওখিবা ইহুল অদু ফোঙদোকপদা য়াম্না ৱাই। অরুবা ইরোন্নুংদা, ভারতকী হৌখ্রবা মতমগী ফজবশিং অদুদা ঐ অঙকপা ফাওখি। ঐ কাখৎলকপা মতমদা, ঐনা ভাগবান কৃষ্ণগী থৌজালশিং অমসুং দ্বারকাগী ইথিলগা লোয়ননা কাখৎলকখি। ইরোন্নুংদা লৈখ্রবা দ্বারকাদা খুরুমজদুনা, বিকাস অমসুং বিরাসতকী ঐগী ৱাশক অনৌবা মপাঙ্গল হাপ্লে; বিকসিত ভারত অমগী ঐগী পান্দমদা ঈশ্বরগী ওইবা থাজবা হাপচিল্লে।
ঙসিগী লুপা করোর ৪৮,০০০ হেনবগী প্রোজেকশিংগী মতাংদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি গুজরাতকী সমুদ্র মপান্দগী হরিয়ানাগী পানিপত্তা লৈবা ইন্দিয়ান ওইলগী রিফাইন্নরি ফাওবা শুংদোক্ত্রিবা থাউ পুনবা অনৌবা মুন্দ্রা-পানিপত পাইপলাইন থবক হৌরে। হকশেল, লম্বী, রেল, ইনর্জী, পেত্রোলিয়ম অমসুং নেজরেল গ্যাস, তুরিজমগা মরী লৈনবা প্রোজেক কয়া হৌদোক্লে। ইন্তরনেসনেল এয়রপোর্ত শঙ্গারবা মতুংদা হৌজিক এ.আই.আই.এম.এস রাজকোত মীয়ামদা কৎথোক্লে। প্রোজেকশিং অসিগীদমক রাজকোত অমসুং সৌরাস্ত্রাগী মীয়ামদা হরাওবা ফোঙদোকচরি। ঙসি এ.আই.আই.এম.এস শঙ্গাখিবা সহরশিংগী মীয়ামদা মহাক্না য়াইফ-পাউজেল পীখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙসিগী থৌরম অসি রাজকোত খক্তগী নত্তনা লৈবাক শীনবা থুংবগী পুৱারি ওইরবা থৌরম অমনি। বিকসিত ভার অমদা লৈহন্নিংবা থাক্কী হকশেলগী খুদোংচাবশিং ঙসি রাজকোত্তা উবা ফংলে। নিংতম্বা চহি ৫০ শুরকপা ফাওবদা লৈবাক অসিদা এ.আই.আই.এম.এস অমা খক লৈরমখি, মদুসু দিল্লিদনি। “চহি ৭০দা এ.আই.আই.এম.এস ৭ অয়াবা পীখি, খর কৈদৌঙৈদা লোইশিনখিদে। হৌখিবা নুমিৎ ১০দা, এ.আই.আই.এম.এস ৭ শঙ্গারে নত্ত্রগা উরেপ-উয়ুং তম্লে। হৌখিবা নুমিৎ ১০দা, অনৌবা এ.আই.আই.এম.এস ৭ উরেপ-উয়ুং তম্বা অমসুং শঙ্গাবা মীয়াম্না উরে। হৌখিবা চহি ৭০দা পাংথোকখিবা থবকশিং অদুদগী হেন্না য়াংনা হৌজিক পাল্লিবা সরকার অসিনা থবক পাংথোক্লে। মেদিকেল কলেজশিং, মল্তি-স্পিসিএলিতি হোস্পিতালশিংগী সেতেল্লাইত সেন্তরশিং য়াওনা হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক ২০০ হেন্না মহাক্না শঙ্গারে অমসুং উরেপ-উয়ুং তম্লে।
‘মোদী কি গরেন্তি হায়বদি গরেন্তি থবক ওইনা পাংথোক্নবা গরেন্তি হায়বনি’ হায়রিবা ৱাশক অসি অমুক নিংশিংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি চহি অহুমগী মমাঙদা এ.আই.আই.এম.এস রাজকোতকী উরেপ-উয়ুং তমখি অসুং ঙসি থাজবা অদু থবক ওইনা পাংথোক্লে। পঞ্জাবতা এ.আই.আই.এম.এস অমগী থাজবা পীখি অমসুং ঙসি প্রধান মন্ত্রী মোদীনা উরেপ-উয়ুং তম্লে অমসুং শঙ্গারে। হায়রিবা থবকশিং অসি ঙসি এ.আই.আই.এম.এস রাইবারেলি, এ.আই.আই.এম.এস মঙ্গালগিরি, এ.আই.আই.এম.এস রেৱারি অমসুং এ.আই.আই.এম.এস কলয়ানিগী পাংথোক্লে। হৌখিবা চহি ১০দা, তোঙান-তোঙানবা রাজ্যশিংদা অনৌবা এ.আই.আই.এম.এস ১০ সেঙ্কসন তৌখ্রে। অতোপ্পশিংদগী থাজবশিং মাঙখ্রবা মতমদা মোদীগী গরেন্তি লাক্কনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হৌখিবা চহি ১০দা অনা-লায়য়েংগী থবকশিং অমসুং মচাক-মথুমশিং ফগৎলকপদগী অফবা মওং অমদা লাইচৎ লাকশিনবা ঙমখিবনি। মমাঙদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা ফিবম অমদা এ.আই.আই.এম.এসশিং, মেদিকেল কলেজশিং অমসুং ক্রিতিকেল কিয়ার ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎলে। অরাইবা অনাবশিং লায়য়েংনবা খুঙ্গংশিংদা অয়ুস্মান অরোগ্যা মন্দির লাক ১.৫ হেন্না লৈরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ২০১৪দা মেদিকেল কলেজ ৩৮৭ লৈরম্বদগী হৌজিক কলেজ ৭৯৬ য়ৌরে, চহি ১০গী মমাঙদা এম.বি.বি.এস সিত লিশিং ৫০ ওইরম্বদগী হৌজিক লাখ ১ হেল্লে, পি.জি সিত লিশিং ৭০ য়ৌরে, মসি ২০১৪দা সিত লিশিং ৩০ ওইরম্বদগী হেনগৎলকপনি। নিংতম্বা মতুংদী চহি ৭০ অসিদা পাস তৌখিবা দোক্তর মশিংদগী মথং চহি খর অসিদা হায়রিবা কলেজশিং অসিদগী দোক্তরশিং মশিং য়াম্না থোরক্লগনি। লৈবাক অসিদা লুপা করোর লিশিং ৬৪গী অয়ুস্মান ভারত হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচর মিসন পায়খৎলি। ঙসিগী থৌরম অসিদা মেদিকেল কলেজশিং, তি.বি হোস্পিতাল অমসুং রিছার্স সেন্তর, পি.জি.আই সেতেল্লাইত সেন্তর, ক্রিতিকেল কিয়ার ব্লোকশিং অমসুং ই.এস.আই.সি হোস্পিতাল কয়া উরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লায়নাশিং মাঙজৌননা ঙাকথোক্নবা অমসুং মসি থেংনবা ঙম্নবা সরকারনা মরুওইনা লৌরি। মচি ওইবা চীঞ্জাক, য়োগ, অয়ুস অমসুং লু-নানবদা মীৎয়েং চঙলি। ভারতকী হান্নগী অনা-লায়য়েংগী থবকশিং অমসুং অনৌবা মেদিসিন অনিমক য়োকখৎনবা থবক পায়খৎলে। ঙসি মহারাস্ত্রা অমসুং হরিয়ানাদা য়োগ অমসুং নেচরোপেথিগা মরী লৈনবা অচৌবা হোস্পিতাল অমসুং রিছার্স সেন্তর অনি শঙ্গারিবা অসি খুদমশিংনি। গুজরাত্তা মহৌশাগী ওইবা অনা-লায়য়েংগী লমগা মরী লৈনবা দব্লিউ.ঐচ.ওগী গ্লোবেল সেন্তর অমা লিংখৎলে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হেন্না ফবা অনা-লায়য়েংগী খুদোংচাবশিং ফংহন্দুনা লায়রবা অমসুং মিদল ক্লাস ইমুংনা শেন তুংশিনবদা মতেং পাংলে। অয়ুস্মান ভারত য়োজননা লুপা করোর লাখ ১ কনবদা মতেং পাংলে অমসুং জন ঔসাধি কেন্দ্রশিংদা চাদা ৮০ তাবা হিদাক-লাংথকশিং ফংহনবদগী লুপা করোর লিশিং ৩০ কনবা ঙম্লে। উজৱালা য়োজনাগী মখাদা, লায়রবশিংনা লুপা করোর ৭০,০০০ হেন্না কনবা ঙম্লে, মমল হোংবা মোবাইল দেতা ফংবদগী মীয়াম্না থা অমদা লুপা ৪০০০ কল্লে অমসুং তেক্সকা মরী লৈনবা অওনবশিং পুরকপদগী তেক্স থিরিবশিংনা লুপা করোর লাখ ২.৫ গী দিউ কনবা ঙম্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি পি.এম সুর্য়াঘর স্কিম্না ইলেক্ত্রিসিতি বিল জিরোদা হন্থহনবা ঙমগনি অমসুং ইমুং কয়া অহেনবা শেন তানবা ঙম্লগনি। বেনিফিসরিশিং লেম্না মৈ য়ুনিত ২০০ ফংলগনি অমসুং লেমহৌবা মৈ সরকারনা লৈগনি। ৱিন্দ ইনর্জি অমসুং সোলার প্রোজেক কয়া পায়খৎলে অমসুং অসিগুম্বা প্লান্ত অনি ঙসি কুছগীদমক উরেপ-উয়ুং তমখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি রাজকোত অসি শিন্মীশিং, ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিং অমসুং খুৎহৈবশিংগী সহর অমনি। পি.এম বিশ্বকর্মা য়োজননা বিশ্বকর্মাশিংদা লুপা করোর ১৩,০০০ রোমগী কান্নবশিং পীখ্রে। গুজরাত মথন্থতদা, বিশ্বকর্মা ২০,০০০ হেন্না ত্রেনিং পীখ্রে অমসুং লুপা ১৫,০০০গী মতেং অমা বিশ্বকর্মা খুদিংমক্তা পীখ্রে। পি.এম শ্বানিধি স্কিমগী মখাদা লম্বী মতাইদা পোৎ য়োল্লিবা মীওইশিংদা লুপা করোর ১০,০০০গী শেন্থং পীখ্রে। গুজরাতকী লম্বী মতাইদা পোৎ য়োল্লিবা মীওইশিং লুপা করোর ৮০০গী মতেং ফংখ্রে। রাজকোত মশাদা, লোন ৩০,০০০ য়েন্থোকখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারতকী নাগরিকশিং চাউখৎলবা মতমদা বিকসিত ভারত হেন্না মপাঙ্গল কনগনি। ভারত মালেমদা ৩শুবা খ্বাইদগী চাউবা ইকোনোমিক সুপরপৱার ওইহন্নবা মোদীনা গরেন্তি পীবা মতমদা, মসিগী পান্দমদি মীওই খুদিংমক হকচাং ফহনবা অমসুং মীওই খুদিংমক নুংঙাইহনবনি।
থৌরম অদুদা শরুক য়াখিবশিংগী মনুংদা, গুজরাতকী চীফ মিনিস্তর শ্রী ভুপেন্দ্র পতেল, হেল্থ অমসুং ফেমিলি ৱেলফিয়ারগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর দোক্তর মনসুখ মন্দাবিয়া অমসুং এম.পি শ্রী সি.আর পতিল য়াওখি।
নুঙগীৱারোল
লৈবাকসিগী তর্সরী হেল্থ কেয়র মপাঙ্গল কনখৎহনবগী মরুওইবা খোঙথাঙ অমা ওইনা, প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা রাজকোত (গুজরাত), ভতিন্দা (পঞ্জাব), রাইবরেলি (উত্তর প্রদেশ), কল্য়ানি (ৱেস্ত বেঙ্গল) অমসুং মঙ্গলগিরী (অন্ধ্র প্রদেশ)তা ওল ইন্দিয়া ইন্সতিত্যুৎ ওফ মেদিকেল সাইন্সেস (এইম্স) মঙা লৈবাক্কী মীয়ামদা কৎথোকখ্রে‍।
প্রধান মন্ত্রীনা স্তেত/য়ু.তি. ২৩দা লুপা করোর ১১,৫০০ হেনবগী হেল্থ কেয়র ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্ত ২০০ হেনবগী উরেপ উয়ুং তমখি অমসুং লৈবাক্কী মীয়ামদা কৎথোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা অতৈ প্রোজেক্তশিং য়াওনা করাইকাল, পুদুচেরীদা মেদিকেল কলেজ ওফ জে.আই.পি.এম.ই.আর. অমসুং সঙ্গ্রুর, পঞ্জাবতা ফমুং ৩০০ লৈবা সেতলাইত সেন্তর ওফ পোসস্ত গ্রেজুএত ইন্সতিত্যুৎ ওফ মেদিকেল এন্দ এজুকেস্নেল রিশর্চ (পি.জি.আই.এম.ই.আর.) লৈবাক্কী মীয়ামদা কৎথোকখি। মহাক্না য়ানম, পুদুচেরীদা জে.আই.পি.এম.ই.আর.গী ফমুং ৯০ লৈবা মল্তি স্পিসিএল্তী কন্সল্তিং য়ুনিৎ; চেন্নাইদা নেস্নেল সেন্তর ফোর এজিং; পুর্নিয়, বিহারদা অনৌবা গভর্নমেন্ত মেদিকেল কলেজ; আই.সি.এম.আর.গী ফীল্দ য়ুনিৎ ২, মমিং ওইনা অলাপ্পুঝা, কেরলাগী নেস্নেল ইন্সতিত্যুৎ ওফ ভিরোলোজী কেরলা য়ুনিৎ অমসুং নেস্নেল ইন্সতিইত্যুৎ ওফ রিসর্চ ইন ত্যুবরকুলোসিস (এন.আই.আর.তি.); নিউ কম্পোজিৎ তি.বি. রিসর্চ ফেসিলিতী, তিরুবলুর, তামিল নাদু অমসুং অতৈ প্রোজেক্তশিং শঙ্গাখি‍। প্রধান মন্ত্রীনা ফিরোজপুরদা পি.জি.আই.এম.ই.আর.গী ফমুং ১০০ লৈবা সেতলাইত সেন্তর; আর.এম.এল. হোস্পিতাল, দিল্লীগী অনৌবা মেদিকেল কলেজ বিল্দিং; রিম্স, ইম্ফালগী ক্রিতিকেল কেয়র ব্লোক; ঝার্খন্দগী কোদর্মা অমসুং দুমকাদা নর্সিং কলেজশিং য়াওনা অতৈ প্রোজেক্তশিংগী উরেপ উয়ুং তমখি‍।
হায়রিবশিং অসিগী মথক্তা, নেস্নেল হেল্থ মিসন অমদি প্রাইম মিনিস্তর-অয়ুস্মান ভারত হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচর মিসন (পি.এম.-অভিম)গী মখাদা, প্রধান মন্ত্রীনা প্রোজেক্ত ১১৫ শঙ্গাখি অমসুং লৈবাক্কী মীয়ামদা কৎথোকখি অমসুং উরেপ উয়ুং তমখি‍। হায়রিবশিং প্রোজেকশিং অসিগী মনুংদা পি.এম.-অভিমগী মখাদা প্রোজেক্ত ৭৮ (ক্রিতিকেল কেয়র ব্লোক য়ুনিৎ ৫০, ইন্তিগ্রেতেদ পব্লিক হেল্থ লেব য়ুনিৎ ১৫, ব্লোক পব্লিক হেল্থ য়ুনিৎ ১৩); নেস্নেল হেল্থ মিসনগী মখাদা কম্ম্যুনিতী হেল্থ সেন্তর, প্রাইমারী হেল্থ কেয়র সেন্তর, মোদেল হোস্পিতাল, ত্রাঞ্জিৎ হোস্তেলনচিংবা তোঙান তোঙানবা প্রোজেক্ত ৩০ য়াওরি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা পুনেদা ‘নিসর্গ গ্রাম’ হায়না মিংথোনবা নেস্নেল ইন্সতিত্যুৎ ওফ নেচরোপেথীসু শঙ্গাখি‍। মসিদা মল্তি-দিসিপ্লিনরী রিসর্চ এন্দ এক্সতেন্সন সেন্তর য়াওবা ফমুং ২৫০ লৈবা হোস্পিতালগা লোয়ননা নেচরোপেথী মেদিকেল কলেজ য়াওরি‍। মখা তানা, ঝাজ্জর, হরিয়ানাদা রিজনেল রিসর্চ ইন্সতিত্যুৎ ওফ য়োগ এন্দ নেচরোপেথীসু মহাক্না শঙ্গাখি‍। মসিদা মকোক থোংবা এপেক্স এন্দ নেচরোপেথী রিসর্চ ফেসিলিতীশিং লৈগনি‍।
থৌরম অদুদা, প্রধান মন্ত্রীনা লুপা করোর ২২৮০ রোমগী ওইগদবা ইমপ্লোয়ীজ’ স্তেত ইন্স্যুরেন্স কোর্পোরেসন (ই.এস.আই.সি.)গী প্রোজেক্ত ২১ শঙ্গাখি অমসুং লৈবাক্কী মীয়ামদা কৎথোকখি‍। লৈবাক্কী মীয়ামদা কৎথোকখিবা প্রোজেক্তশিংগী মনুংদা পত্না (বিহার) অমসুং অলৱর (রাজস্থান)দা মেদিকেল কেলজ অমসুং হোস্পিতাল ২; কোর্বা (ছত্তিসগর), উদয়পুর (রাজস্থান), অতিদ্যপুর (ঝার্খন্দ), ফুলৱারী সরিফ (বিহার), তিরুপ্পুর (তামিল নাদু), কাকিনদা (অন্ধ্র প্রদেশ) অমসুং ছত্তিসগরগী রাইগর অমদি ভিলাইদা হোস্পিতাল ৮; অমসুং রাজস্থানগী নীম্রানু, অবু রোদ, অমসুং ভিলৱারাদা দিস্পেন্সরী ৩ য়াওরি‍। ই.এস.আই. দিস্পেন্সরীশিং রাজস্থানগী অলৱর, বেহরোর অমসুং সিতাপুর, সেলাকী (উত্তরাখন্দ), গোরখপুর (উত্তর প্রদেশ), কেরলাগী কোরত্তী অমসুং নবাইকুলম অমদি পীদিভিমবরম (অন্ধ্র প্রদেশ) হায়রিবা মফম ৮ অসিদা শঙ্গাখি‍।
লমদমসিদা রিনিউএবল ইনর্জী পুথোকপগী চাং হেনগৎহন্নবগী খোঙথাং অমা ওইনা প্রধান মন্ত্রীনা ৩০০ মেগাৱাত ভুজ-২ সোলার পৱার প্রোজেক্ত; গ্রিদ কন্নেক্তেদ ৬০০ মেগাৱাত সোলার পি.ভি. পৱার প্রোজেক্ত; খাবরা সোলার পৱার প্রোজেক্ত; ২০০ মেগাৱাত দয়াপুর-২ ৱিন্দ ইনর্জী প্রোজেক্ত অমসুং অতৈশিংগী উরেপ উয়ুং তমখি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা লুপা করোর ৯০০০ হেনবগী নিউ মুন্দ্রা – পানিপত পাইপলাইন প্রোজেক্তকী উরেপ উয়ুংসু তমখি‍। ৮.৪গী এম.এম.তি.পি.এ.গী ইন্সতোল্দ কেপাসিতী লৈবা কিলোমিতর ১১৯৪ শাংবা মুন্দ্রা- পানিপত পাইপলাইন অসি গুজরাত সমুদ্র খোঙবান্দা লৈবা মুন্দ্রাদগী হরিয়ানাগী পানিপত্তা লৈবা ইন্দিয়ন ওইলগী রিফাইনরী ফাওবা শুংদোকত্রিবা থাউ পুথোক-পুশিন তৌনবা কম্মিসন তৌখিবনি‍।
লমদম অসিগী লম্বী অমসুং রেল ইনফ্রাস্ত্রকচর মপাঙ্গল কনখৎহল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা সুরেন্দ্রনগর- রাজকোত রেল লাইন দব্লিং তৌবা; অরিবা এন.ঐচ.-৮ই.গী ভাবনগর- তলাজা (পেকেজ-১) লেন মরি ওইহনবা; এন.ঐচ.-৭৫১গী পিপ্লি-ভাবনগর (পেকেজ-১) লৈবাক্কী মীয়ামদা কৎথোকখি‍। মহাক্না অতৈ কয়াগী মনুংদা, এন.ঐচ.-২৭গী সমাখিয়ালিদগী সান্তলপুর ফাওবগী শরুক পেব সোল্দর য়াওরগা লেন তরুক ওইহনবগী প্রোজেক্তসু উরেপ উয়ুং তমখি‍।