Prime Minister's Office
PM dedicates to nation and lays foundation stone for multiple development projects worth more than Rs. 48,100 crores in Rajkot, Gujarat
Dedicates five AIIMS at Rajkot, Bathinda, Raebareli, Kalyani and Mangalagiri
Lays foundation stone and dedicates to nation more than 200 Health Care Infrastructure Projects worth more than Rs 11,500 crore across 23 States /UTs
Inaugurates National Institute of Naturopathy named ‘Nisarg Gram’ in Pune
Inaugurates and dedicates to nation 21 projects of the Employees’ State Insurance Corporation worth around Rs 2280 crores
Lays foundation stone for various renewable energy projects
Lays foundation stone for New Mundra-Panipat pipeline project worth over Rs 9000 crores
“We are taking the government out of Delhi and trend of holding important national events outside Delhi is on the rise”
“New India is finishing tasks at rapid pace”
“I can see that generations have changed but affection for Modi is beyond any age limit”
“With Darshan of the submerged Dwarka, my resolve for Vikas and Virasat has gained new strength; divine faith has been added to my goal of a Viksit Bharat”
“In 7 decades 7 AIIMS were approved, some of them never completed. In last 10 days, inauguration or foundation stone laying of 7 AIIMS have taken place”
“When Modi guarantees to make India the world’s third largest economic superpower, the goal is health for all and prosperity for all”
25 FEB 2024 6:40PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi dedicated to the nation and laid the foundation stone for multiple development projects worth more than Rs 48,100 crores in Rajkot, Gujarat today. The projects encompass important sectors like health, road, rail, energy, petroleum & natural gas, and tourism among others.
Addressing the gathering, the Prime Minister acknowledged the virtual presence of Hon'ble Governors and Chief Ministers of States, Members of Parliament and Legislative Assemblies and Union Ministers and thanked them. The Prime Minister recalled the time when all key development programs were carried out in New Delhi alone and highlighted that the present government changed the trend and took the Government of India to every corner of the nation. “Today's organization in Rajkot is a proof of this belief”, PM Modi said, underlining that the dedication and foundation stone laying ceremony is taking place in multiple locations in the country as it takes forward a new tradition. Recalling the inauguration of educational institutions of IIT Bhilai, IIT Tirupati, IIIT Kurnool, IIM Bodh Gaya, IIM Jammu, IIM Visakhapatnam and IIS Kanpur from a program in Jammu, Prime Minister Modi said that today marks the inauguration of AIIMS Rajkot, AIIMS Raebareli, AIIMS Mangalagiri, AIIMS Bathinda and AIIMS Kalyani. “The developing India is getting work done at a fast pace, especially when you look at these 5 AIIMSs”, Shri Modi added.
The Prime Minister recalled his long association with Rajkot and said that 22 years ago he was elected MLA from here. On 25th February 22 years ago, he took oath as the MLA. He said that he has done his best to live up to the trust of the people of Rajkot. “I can see that generations have changed but affection for Modi is beyond any age limit”, said a grateful Prime Minister.
Apologizing for the delay in today’s programme, the Prime Minister told the audience about his activities in Dwaraka earlier during the day where he inaugurated and laid the foundation stones of many development works including Sudarsan Setu. He once again narrated his divine experience of offering prayer at the submerged holy city of Dwarka. “Reading the archaeological and religious text fills us with wonder about Dwarka. Today I got an opportunity to see that holy scene with my own eyes and I could touch the holy remains. I offered prayers and offered ‘Mor-Pankh’ there. It is difficult to describe that feeling”, said the Prime Minister, still overcome with emotions from the experience. “In those depths, I was wondering about the glorious past of India. When I came out, I came out carrying the blessings of Bhagwan Krishna as well as the inspiration of Dwarka”, the Prime Minister said. “This gave a new strength and energy to my resolution of ‘Vikas aur Virasat’. A divine belief has become associated with my goal for Viksit Bharat”, he added.
Noting the development projects of today worth more than Rs 48,000 crores, the Prime Minister mentioned the New Mundra-Panipat pipeline commissioned to transport crude oil from the Gujarat coast to Indian Oil's refinery in Panipat in Haryana. He also mentioned projects related to roads, railways, electricity, health and education. “AIIMS Rajkot is now dedicated to the nation after the inauguration of the International Airport”, the Prime Minister said, congratulating the people of Rajkot and Saurashtra. He also conveyed his best wishes to citizens of all cities where AIIMS is being inaugurated today.
“Today marks a historic occasion not just for Rajkot but the entire nation”, Prime Minister Modi said, highlighting that Rajkot today presents a glimpse of the desired levels of health facilities in Viksit Bharat. He pointed out that the nation had only one AIIMS for 50 years of independence, that too in Delhi. He added that even though only seven AIIMS were commissioned during the seven decades of independence, some of them couldn’t be completed. “In the last 10 days, the nation has witnessed the foundation stone laying and inauguration of seven new AIIMS”, the Prime Minister remarked, highlighting that the present government has accomplished things at a faster pace than what was done in the last 70 years, thereby taking the country on the path of development. He also mentioned laying the foundation stone and dedicating more than 200 health infrastructure projects including medical colleges, satellite centers of multi-speciality hospitals and centers for the treatment of worrying ailments.
Reiterating the promise of ‘Modi ki Guarantee meaning the guarantee of fulfillment of guarantee’ the Prime Minister said that the foundation stone for Rajkot AIIMS was laid by him 3 years ago and today that guarantee was fulfilled. Similarly, a guarantee of an AIIMS was given to Punjab and the foundation stone as well as inauguration was done by PM Modi. The same cycle has taken place for Raebareli, Mangalgiri, Kalyani, and Rewari AIIMS. In the last 10 years, 10 new AIIMS have been sanctioned in different states. “Modi ki guarantee begins where expectations from others end”, said PM Modi.
The Prime Minister said that the pandemic could be handled in a credible manner due to the improvements in the healthcare system and infrastructure in the last 10 years. He mentioned the unprecedented expansion of AIIMS, Medical Colleges and Critical Care Infrastructure. There are more than 1.5 lakh Ayushman Arogya Mandirs in villages for small ailments. The Prime Minister said that today, the number of medical colleges has reached 706 from 387 in 2014, more than 1 lakh MBBS seats from 50 thousand ten years ago, 70 thousand post-graduate seats, up from 30 thousand in 2014. More doctors will come out of these colleges in the next few years than the number of doctors in the entire 70 years since independence, he said. There are 64 thousand crore rupees worth Ayushman Bharat Health Infrastructure Mission going on in the country. Today’s event also saw projects like medical colleges, TB hospital and research center, PGI satellite center, critical care blocks and dozens of ESIC hospitals.
“Government prioritizes the prevention of disease as well as the capacity to fight it”, the Prime Minister said, highlighting the emphasis on nutrition, Yoga, Ayush and cleanliness. He underlined the commitment to promoting both traditional Indian medicine and modern medicine and gave examples of the two big hospitals and research centers related to Yoga and Naturopathy being inaugurated in Maharashtra and Haryana today. He also mentioned WHO's global center related to the traditional medical system is also being built here in Gujarat.
In a bid towards helping the poor and middle class save money while also availing better healthcare facilities, the Prime Minister threw light on the Ayushman Bharat Yojna which has helped save Rs 1 lakh crore, and Jan Aushadhi Centers that provide medicines at an 80% discount thereby saving Rs 30 thousand crores. Under the Ujjwala Yojna, the poor have saved more than Rs 70,000 crores, citizens have saved Rs 4,000 every month due to low cost of mobile data and taxpayers have saved about Rs 2.5 lakh crores due to tax-related reforms.
The Prime Minister also elaborated on the PM Suryaghar Scheme that will bring the electricity bill to zero and will create income for the families. Beneficiaries will get 300 units of free electricity and the remaining power will be purchased by the government. He also mentioned large wind energy and solar projects such as two plants in Kutch for which foundation stones were laid today.
Noting that Rajkot is a city of workers, entrepreneurs and artisans, the Prime Minister talked about PM Vishwakarma Yojana worth Rs 13,000 crores benefitting lakhs of Vishwakarmas. In Gujarat only 20,000 Vishwakarmas have already been trained and every Vishwakarma received an assistance of Rs 15,000. He also informed that in PM SVANidhi scheme, assistance of Rs 10,000 crores has been disbursed to street vendors. Street vendors of Gujarat received about Rs 800 crores worth of assistance. In Rajkot itself, more than 30,000 loans have been disbursed, he said.
The Prime Minister underlined that the mission of Viksit Bharat gets stronger when the citizens of India get empowered. “When Modi guarantees to make India the world’s third largest economic superpower, the goal is health for all and prosperity for all”, the Prime Minister concluded.
Chief Minister of Gujarat, Shri Bhupendra Patel, Union Minister for Health and Family Welfare, Dr Mansukh Mandaviya and Member of Parliament, Shri C R Patil were present on the occasion among others.
Background
In a significant step towards strengthening tertiary health care in the country, the Prime Minister dedicated to the nation five All India Institute of Medical Sciences (AIIMS) at Rajkot (Gujarat), Bathinda (Punjab), Raebareli (Uttar Pradesh), Kalyani (West Bengal) and Mangalagiri (Andhra Pradesh).
The Prime Minister laid the foundation stone and dedicated to the nation more than 200 Health Care Infrastructure Projects worth more than Rs 11,500 crore across 23 States /UTs.
The Prime Minister dedicated the Medical College of JIPMER at Karaikal, Puducherry and 300 bedded Satellite Centre of Post Graduate Institute of Medical and Educational Research (PGIMER) in Sangrur, Punjab among others. He inaugurated 90 bedded Multi Specialty Consulting Unit of JIPMER at Yanam, Puducherry; National Centre for Aging in Chennai; new Government Medical College in Purnea, Bihar; 2 field units of ICMR namely, National Institute of Virology Kerala Unit, at Alappuzha, Kerala and National Institute of Research in Tuberculosis (NIRT): New Composite TB Research Facility, Tiruvallur, Tamil Nadu among others. The Prime Minister laid the foundation stone for various health projects including 100 bedded Satellite Centre of PGIMER at Ferozpur, Punjab; new Medical College building in RML Hospital, Delhi; Critical Care Block in RIMS, Imphal; Nursing Colleges at Koderma and Dumka in Jharkhand, among others.
In addition to these, under the National Health Mission and Prime Minister-Ayushman Bharat Health Infrastructure Mission (PM-ABHIM), the Prime Minister also inaugurated, dedicated to the nation and laid the foundation stone of 115 projects. These include 78 projects under PM-ABHIM (50 units of Critical Care Blocks, 15 units of Integrated Public health Labs, 13 units of Block Public Health Units); 30 units of various projects like Community Health Centre, Primary Health Care Center, Model Hospital, Transit Hostel etc. under National Health Mission among others.
The Prime Minister also inaugurated the National Institute of Naturopathy named ‘Nisarg Gram’ in Pune. It comprises Naturopathy Medical College along with 250 bedded hospital with multi-disciplinary Research and Extension Centre. Further, he will also inaugurate the Central Research Institute of Yoga & Naturopathy at Jhajjar, Haryana. It will have apex level Yoga and Naturopathy Research facilities
During the event, the Prime Minister inaugurated and dedicated to the nation 21 projects of the Employees’ State Insurance Corporation (ESIC), worth around Rs. 2280 crores. Projects being dedicated to nation include 2 medical colleges and hospitals at Patna (Bihar) and Alwar (Rajasthan); 8 hospitals at Korba (Chhattisgarh), Udaipur (Rajasthan), Adityapur (Jharkhand), Phulwari Sharif (Bihar), Tiruppur (Tamil Nadu), Kakinada (Andhra Pradesh) and Raigarh & Bhilai in Chhattisgarh; and 3 dispensaries at Neemrana, Abu Road, and Bhilwara in Rajasthan. ESI dispensaries at 8 locations will also be inaugurated at Alwar, Behror & Sitapura in Rajasthan, Selaqui (Uttarakhand), Gorakhpur (Uttar Pradesh), Koratty & Navaikulam in Kerala and Pydibhimavaram (Andhra Pradesh).
In a step to boost the production of renewable energy in the region, the Prime Minister laid the foundation stone for various renewable energy projects including 300 MW Bhuj-II Solar power project; Grid Connected 600 MW Solar PV Power project; Khavda Solar Power Project; 200 MW Dayapur-II Wind Energy Project among others.
The Prime Minister also laid the foundation stone of the New Mundra-Panipat pipeline project worth over Rs. 9000 crore. The 1194 km long Mundra- Panipat Pipeline with an installed capacity of 8.4 MMTPA was commissioned to transport crude oil from Mundra on the Gujarat coast to Indian Oil's refinery at Panipat in Haryana.
Strengthening the road and rail infrastructure in the region, the Prime Minister dedicated doubling of Surendranagar- Rajkot Rail line; four laning of Bhavnagar- Talaja (Package-I) of old NH-8E; Pipli-Bhavnagar (Package-I) of NH-751. He also laid the foundation stone of six laning with paved shoulder of Samakhiyali to Santalpur section of NH-27, among others.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଗୁଜରାଟର ରାଜକୋଟରେ ୪୮,୧୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ବିଭିନ୍ନ ଉନ୍ନୟନମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସମର୍ପିତ ଏବଂ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
25 FEB 2024 6:40PM by PIB Bhubaneswar
ରାଜକୋଟ, ବାଥିଣ୍ଡା, ରାୟବରେଲି, କଲ୍ୟାଣୀ ଏବଂ ମଙ୍ଗଳାଗିରିରେ ପାଞ୍ଚଟି ଏମ୍ସକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କଲେ
୨୩ଟି ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶରେ ୧୧,୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ୨୦୦ ରୁ ଅଧିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ଶିଳାନ୍ୟାସ ଏବଂ ଦେଶକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କଲେ
ପୁଣେରେ 'ନିସର୍ଗ ଗ୍ରାମ' ନାମକ ଜାତୀୟ ପ୍ରାକୃତିକ ଚିକିତ୍ସା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଉଦଘାଟନ କଲେ
ପ୍ରାୟ ୨୨୮୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର କର୍ମଚାରୀ ରାଜ୍ୟ ବୀମା ନିଗମର ୨୧ ଟି ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ଉଦ୍ଘାଟନ ଏବଂ ଦେଶକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କଲେ
ବିଭିନ୍ନ ନବୀକରଣୀୟ ଶକ୍ତି ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କଲେ
୯୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ନୂତନ ମୁନ୍ଦ୍ରା-ପାଣିପତ ପାଇପଲାଇନ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କଲେ
"ଆମେ ଦିଲ୍ଲୀରୁ ସରକାରଙ୍କୁ ବାହାରକୁ ନେଇଯାଉଛୁ ଏବଂ ଦିଲ୍ଲୀ ବାହାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଜାତୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରିବାର ଧାରା ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି"
"ନୂତନ ଭାରତ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କାର୍ଯ୍ୟ ସମାପ୍ତ କରୁଛି"
"ମୁଁ ଦେଖିପାରୁଛି ଯେ ପିଢ଼ି ବଦଳି ଯାଇଛି କିନ୍ତୁ ମୋଦିଙ୍କ ପ୍ରତି ସ୍ନେହ ବୟସ ସୀମା ବାହାରେ"
"ବୁଡ଼ି ଯାଇଥିବା ଦ୍ୱାରକା ଦର୍ଶନ ସହିତ, ବିକାଶ ଏବଂ ବୀରାସତ ପ୍ରତି ମୋର ସଂକଳ୍ପ ନୂତନ ଶକ୍ତି ପାଇଛି; ଦିବ୍ୟ ମୋର ବିକାଶ ଭାରତ ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ବିଶ୍ୱାସ ଯୋଡା ହୋଇଛି”
“୭ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ୭ ଟି ଏଆଇଆଇଏମଏସ ମଞ୍ଜୁର ହୋଇଥିଲା, ସେଥିମଧ୍ୟରୁ କିଛି କେବେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇନଥିଲା। ଗତ ୧୦ ଦିନରେ, ୭ ଟି ଏଆଇଆଇଏମଏସର ଉଦଘାଟନ କିମ୍ବା ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ ହୋଇଛି”
“ଯେତେବେଳେ ମୋଦି ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୈତିକ ମହାଶକ୍ତି କରିବା ପାଇଁ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଦିଅନ୍ତି, ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ସମୃଦ୍ଧି”
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଗୁଜୁରାଟର ରାଜକୋଟରେ ୪୮,୧୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ବହୁବିଧ ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ଦେଶକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ସଡ଼କ, ରେଳ, ଶକ୍ତି, ପେଟ୍ରୋଲିୟମ୍ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ୍ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଭଳି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରେ।
ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମାନ୍ୟବର ରାଜ୍ୟପାଳ ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ, ସଂସଦ ଏବଂ ବିଧାନସଭା ସଦସ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କର ଭର୍ଚୁଆଲ୍ ଉପସ୍ଥିତିକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସେହି ସମୟକୁ ମନେ ପକାଇଥିଲେ ଯେତେବେଳେ ସମସ୍ତ ପ୍ରମୁଖ ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ କେବଳ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ କରାଯାଉଥିଲା ଏବଂ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାର ଧାରା ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିଛି ଏବଂ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କୁ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଣକୁ ନେଇଯାଇଛି। "ଆଜିର ରାଜକୋଟରେ ସଂଗଠନ ଏହି ବିଶ୍ୱାସର ପ୍ରମାଣ", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସମର୍ପଣ ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ ସମାରୋହ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରେ ହେଉଛି କାରଣ ଏହା ଏକ ନୂତନ ପରମ୍ପରାକୁ ଆଗକୁ ନେଉଛି। ଜମ୍ମୁରେ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଆଇଆଇଟି ଭିଲାଇ, ଆଇଆଇଟି ତିରୁପତି, ଆଇଆଇଆଇଟି କୁର୍ଣ୍ଣୁଲ, ଆଇଆଇଏମ ବୋଧଗୟା, ଆଇଆଇଏମ ଜମ୍ମୁ, ଆଇଆଇଏମ ବିଶାଖାପାଟଣା ଏବଂ ଆଇଆଇଏସ କାନପୁରର ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନର ଉଦଘାଟନକୁ ସ୍ମରଣ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଏଆଇଆଇଏମଏସ ରାଜକୋଟ, ଏଆଇଆଇଏମଏସ ରାୟବରେଲି, ଏଆଇଆଇଏମଏସ ମଙ୍ଗଳଗିରି, ଏଆଇଆଇଏମଏସ ନ୍ଡା ବାଥି ଏବଂ ଏଆଇଆଇଏମଏସ କଲ୍ୟାଣୀର ଉଦଘାଟନ ହେଉଛି। "ବିକାଶଶୀଳ ଭାରତ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କାମ କରୁଛି, ବିଶେଷକରି ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ଏହି ୫ଟି ଏଆଇଆଇଏମଏସକୁ ଦେଖନ୍ତି," ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାଜକୋଟ ସହିତ ତାଙ୍କର ଦୀର୍ଘ ସମ୍ପର୍କକୁ ମନେ ପକାଇ କହିଥିଲେ ଯେ ୨୨ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ସେ ଏଠାରୁ ବିଧାୟକ ନିର୍ବାଚିତ ହୋଇଥିଲେ। ୨୨ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ୨୫ ଫେବୃଆରୀରେ ସେ ବିଧାୟକ ଭାବରେ ଶପଥ ନେଇଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସେ ରାଜକୋଟର ଲୋକଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ସର୍ବୋତ୍ତମ ପ୍ରୟାସ କରିଛନ୍ତି। "ମୁଁ ଦେଖିପାରୁଛି ଯେ ପିଢ଼ି ବଦଳି ଯାଇଛି କିନ୍ତୁ ମୋଦିଙ୍କ ପ୍ରତି ସ୍ନେହ ବୟସ ସୀମା ବାହାରେ", କୃତଜ୍ଞ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ।
ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ବିଳମ୍ବ ପାଇଁ କ୍ଷମା ପ୍ରାର୍ଥନା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୁଦର୍ଶନ ସେତୁ ସମେତ ଅନେକ ବିକାଶମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟର ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବା ଦିନ ଦ୍ୱାରକାରେ ତାଙ୍କର କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ବିଷୟରେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ କହିଥିଲେ। ସେ ପୁଣି ଥରେ ଜଳମଗ୍ନ ପବିତ୍ର ନଗରୀ ଦ୍ୱାରକାରେ ପ୍ରାର୍ଥନା କରିବାର ତାଙ୍କର ଦିବ୍ୟ ଅଭିଜ୍ଞତା ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ। "ପ୍ରତ୍ନତାତ୍ତ୍ୱିକ ଏବଂ ଧାର୍ମିକ ଗ୍ରନ୍ଥ ପଢିବା ଆମକୁ ଦ୍ୱାରକା ବିଷୟରେ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟରେ ଭରିଦିଏ। ଆଜି ମୁଁ ନିଜ ଆଖିରେ ସେହି ପବିତ୍ର ଦୃଶ୍ୟ ଦେଖିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଲି ଏବଂ ମୁଁ ପବିତ୍ର ଅବଶେଷକୁ ସ୍ପର୍ଶ କରିପାରିଲି। ମୁଁ ସେଠାରେ ପ୍ରାର୍ଥନା କରିଥିଲି ଏବଂ 'ମୋର-ପଙ୍ଖ' ଅର୍ପଣ କରିଥିଲି। ସେହି ଭାବନାକୁ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିବା କଷ୍ଟକର, ଅଭିଜ୍ଞତାରୁ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଭାବପ୍ରବଣ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ। "ସେହି ଗଭୀରତାରେ, ମୁଁ ଭାରତର ଗୌରବମୟ ଅତୀତ ବିଷୟରେ ଭାବୁଥିଲି। ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ବାହାରକୁ ଆସିଲି, ମୁଁ ଭଗବାନ କୃଷ୍ଣଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ଏବଂ ଦ୍ୱାରକାର ପ୍ରେରଣା ବହନ କରି ବାହାରକୁ ଆସିଲି", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ। "ଏହା ମୋର 'ବିକାଶ ଔର ବିରାଟ' ସଂକଳ୍ପକୁ ଏକ ନୂତନ ଶକ୍ତି ଏବଂ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କଲା। ବିକାଶ ଭାରତ ପାଇଁ ମୋର ଲକ୍ଷ୍ୟ ସହିତ ଏକ ଦିବ୍ୟ ବିଶ୍ୱାସ ଜଡିତ ହୋଇଯାଇଛି", ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ।
ଆଜିର ୪୮,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁଜରାଟ ଉପକୂଳରୁ ହରିୟାଣାର ପାନିପତରେ ଇଣ୍ଡିଆନ ଅଏଲର ରିଫାଇନାରୀକୁ ଅଶୋଧିତ ତୈଳ ପରିବହନ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହୋଇଥିବା ନୂତନ ମୁନ୍ଦ୍ରା-ପାନିପତ ପାଇପଲାଇନ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ସେ ସଡ଼କ, ରେଳ, ବିଦ୍ୟୁତ୍, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ଶିକ୍ଷା ସହିତ ଜଡିତ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାଜକୋଟ ଏବଂ ସୌରାଷ୍ଟ୍ରର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇ କହିଥିଲେ ଯେ, "ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିମାନବନ୍ଦର ଉଦଘାଟନ ପରେ ଏମ୍ସ ରାଜକୋଟ ଏବେ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ।" ଆଜି ଯେଉଁଠାରେ ଏମ୍ସ ଉଦଘାଟନ ହେଉଛି, ସେ ସମସ୍ତ ସହରର ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସେ ତାଙ୍କର ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଛନ୍ତି।
"ଆଜି କେବଳ ରାଜକୋଟ ପାଇଁ ନୁହେଁ ବରଂ ସମଗ୍ର ଦେଶ ପାଇଁ ଏକ ଐତିହାସିକ ଅବସର", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ରାଜକୋଟ ଆଜି ବୀକ୍ଷିତ ଭାରତରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସୁବିଧାର ଇଚ୍ଛିତ ସ୍ତରର ଏକ ଝଲକ ଉପସ୍ଥାପନ କରୁଛି। ସେ ସୂଚାଇଥିଲେ ଯେ ଦେଶ ସ୍ୱାଧୀନତାର ୫୦ ବର୍ଷ ପାଇଁ କେବଳ ଗୋଟିଏ ଏମ୍ସ ଥିଲା, ତାହା ମଧ୍ୟ ଦିଲ୍ଲୀରେ। ସେ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ସ୍ୱାଧୀନତାର ସାତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ କେବଳ ସାତଟି ଏମ୍ସ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହୋଇଥିଲେ ମଧ୍ୟ, ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ କିଛି ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇପାରିଲା ନାହିଁ। "ଗତ ୧୦ ଦିନରେ, ଦେଶ ସାତଟି ନୂତନ ଏଆଇଆଇଏମଏସର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଏବଂ ଉଦଘାଟନ ଦେଖିଛି", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାର ଗତ ୭୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଯାହା କରାଯାଇଥିଲା ତାହା ଅପେକ୍ଷା ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କାର୍ଯ୍ୟ ହାସଲ କରିଛି, ଏହାଦ୍ୱାରା ଦେଶକୁ ବିକାଶ ପଥରେ ଆଗେଇ ନେଇଛି। ସେ ମେଡିକାଲ କଲେଜ, ମଲ୍ଟି-ସ୍ପେଶାଲିଟି ହସ୍ପିଟାଲର ସାଟେଲାଇଟ୍ ସେଣ୍ଟର ଏବଂ ଚିନ୍ତାଜନକ ରୋଗର ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସମେତ ୨୦୦ ରୁ ଅଧିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଏବଂ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବା ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ।
‘ମୋଦୀ କି ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଅର୍ଥାତ୍ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ପୂରଣର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି’ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିକୁ ଦୋହରାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ରାଜକୋଟ ଏମ୍ସର ଶିଳାନ୍ୟାସ ତାଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ୩ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଆଜି ସେହି ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ପୂରଣ ହୋଇଛି। ସେହିପରି, ପଞ୍ଜାବକୁ ଏକ ଏମ୍ସର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଦିଆଯାଇଥିଲା ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଶିଳାନ୍ୟାସ ଏବଂ ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ। ରାୟବରେଲି, ମଙ୍ଗଳଗିରି, କଲ୍ୟାଣୀ ଏବଂ ରେୱାରି ଏମ୍ସ ପାଇଁ ସମାନ ଚକ୍ର ହୋଇଛି। ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟରେ ୧୦ଟି ନୂତନ ଏମ୍ସକୁ ମଞ୍ଜୁର କରାଯାଇଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି, “ମୋଦୀ କି ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ସେହିଠାରୁ ଆରମ୍ଭ ହୁଏ ଯେଉଁଠାରେ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କଠାରୁ ଆଶା ଶେଷ ହୁଏ”।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବଂ ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ଉନ୍ନତି ଯୋଗୁଁ ମହାମାରୀକୁ ବିଶ୍ୱସନୀୟ ଉପାୟରେ ପରିଚାଳନା କରାଯାଇପାରିବ। ସେ ଏମ୍ସ, ମେଡିକାଲ କଲେଜ ଏବଂ କ୍ରିଟିକାଲ୍ କେୟାର ଭିତ୍ତିଭୂମିର ଅଭୂତପୂର୍ବ ପ୍ରସାରଣ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ଛୋଟ ଛୋଟ ରୋଗ ପାଇଁ ଗାଁରେ ୧.୫ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଆରୋଗ୍ୟ ମନ୍ଦିର ଅଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ମେଡିକାଲ କଲେଜ ସଂଖ୍ୟା ୨୦୧୪ ରେ ୩୮୭ ରୁ ୭୦୬ ରେ ପହଞ୍ଚିଛି, ଦଶ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ୫୦ ହଜାରରୁ ୧ ଲକ୍ଷ ଏମବିବିଏସ ସିଟ୍ ଥିଲା, ୨୦୧୪ ରେ ୩୦ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ସ୍ନାତକୋତ୍ତର ସିଟ୍ ଥିଲା, ୭୦ ହଜାର। ସ୍ୱାଧୀନତା ପରଠାରୁ ସମଗ୍ର ୭୦ ବର୍ଷରେ ଡାକ୍ତରଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ତୁଳନାରେ ଆଗାମୀ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏହି କଲେଜଗୁଡ଼ିକରୁ ଅଧିକ ଡାକ୍ତର ବାହାରିବେ, ସେ କହିଥିଲେ।
କହିଛନ୍ତି। ଦେଶରେ ୬୪ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ମିଶନ ଚାଲିଛି। ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ମେଡିକାଲ କଲେଜ, ଟିବି ହସ୍ପିଟାଲ ଏବଂ ଗବେଷଣା କେନ୍ଦ୍ର, ପିଜିଆଇ ସାଟେଲାଇଟ୍ ସେଣ୍ଟର, କ୍ରିଟିକାଲ୍ କେୟାର ବ୍ଲକ୍ ଏବଂ ଡଜନ ଡଜନ ଇଏସଆଇସି ହସ୍ପିଟାଲ ଭଳି ପ୍ରକଳ୍ପ ମଧ୍ୟ ଦେଖାଯାଇଥିଲା।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପୁଷ୍ଟିସାର, ଯୋଗ, ଆୟୁଷ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ, "ସରକାର ରୋଗ ନିବାରଣ ସହିତ ଏହା ସହିତ ଲଢ଼ିବାର କ୍ଷମତାକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଏ"। ସେ ପାରମ୍ପରିକ ଭାରତୀୟ ଔଷଧ ଏବଂ ଆଧୁନିକ ଔଷଧକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପ୍ରତି ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ରେଖାଙ୍କିତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଆଜି ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ଏବଂ ହରିୟାଣାରେ ଉଦଘାଟନ ହେବାକୁ ଥିବା ଯୋଗ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ଚିକିତ୍ସା ସହିତ ଜଡିତ ଦୁଇଟି ବଡ଼ ହସ୍ପିଟାଲ ଏବଂ ଗବେଷଣା କେନ୍ଦ୍ରର ଉଦାହରଣ ଦେଇଥିଲେ। ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ପାରମ୍ପରିକ ଚିକିତ୍ସା ବ୍ୟବସ୍ଥା ସହିତ ଜଡିତ ଡବ୍ଲୁଏଚଓର ବିଶ୍ୱ କେନ୍ଦ୍ର ମଧ୍ୟ ଏଠାରେ ଗୁଜରାଟରେ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି।
ଗରିବ ଏବଂ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ବର୍ଗଙ୍କୁ ଉତ୍ତମ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ସୁବିଧା ପାଇବା ସହିତ ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଯୋଜନା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯାହା୧ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଛି, ଏବଂ ୮୦% ରିହାତିରେ ଔଷଧ ଯୋଗାଇ ଦେଉଥିବା ଜନ ଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ୩୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ ହୁଏ। ଉଜ୍ଜ୍ୱଳା ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ, ଗରିବ ଲୋକମାନେ ୭୦,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ସଞ୍ଚୟ କରିଛନ୍ତି, ମୋବାଇଲ୍ ଡାଟାର କମ ମୂଲ୍ୟ ଯୋଗୁଁ ନାଗରିକମାନେ ପ୍ରତି ମାସରେ ୪,୦୦୦ ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଟିକସ ସମ୍ପର୍କିତ ସଂସ୍କାର ଯୋଗୁଁ କରଦାତାମାନେ ପ୍ରାୟ ୨.୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ କରିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂର୍ଯ୍ୟଘର ଯୋଜନା ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ବିସ୍ତୃତ ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ ଯାହା ବିଦ୍ୟୁତ୍ ବିଲ୍ ଶୂନ୍ୟ କରିବ ଏବଂ ପରିବାର ପାଇଁ ଆୟ ସୃଷ୍ଟି କରିବ। ହିତାଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ୩୦୦ ୟୁନିଟ୍ ମାଗଣା ବିଦ୍ୟୁତ୍ ମିଳିବ ଏବଂ ବାକି ବିଦ୍ୟୁତ୍ ସରକାର କ୍ରୟ କରିବେ। ସେ କଚ୍ଛରେ ଦୁଇଟି ପ୍ଲାଣ୍ଟ ଭଳି ବଡ଼ ପବନ ଶକ୍ତି ଏବଂ ସୌର ପ୍ରକଳ୍ପ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯାହାର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଆଜି ହୋଇଥିଲା।
ରାଜକୋଟ ଶ୍ରମିକ, ଉଦ୍ୟୋଗୀ ଏବଂ କାରିଗରଙ୍କ ସହର ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୧୩୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶ୍ୱକର୍ମା ଯୋଜନା ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ ଯାହା ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ବିଶ୍ୱକର୍ମାଙ୍କୁ ଲାଭ ପହଞ୍ଚାଇଛି। ଗୁଜରାଟରେ କେବଳ ୨୦୦୦୦ ବିଶ୍ୱକର୍ମାଙ୍କୁ ତାଲିମ ଦିଆଯାଇଛି ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବିଶ୍ୱକର୍ମାଙ୍କୁ ୧୫୦୦୦ ଟଙ୍କାର ସହାୟତା ମିଳିଛି। ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱାନିଧି ଯୋଜନାରେ ରାସ୍ତା ବିକ୍ରେତାମାନଙ୍କୁ ୧୦୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି। ଗୁଜରାଟର ରାସ୍ତା ବିକ୍ରେତାମାନଙ୍କୁ ପ୍ରାୟ୮୦୦କୋଟି ଟଙ୍କାର ସହାୟତା ମିଳିଛି। ରାଜକୋଟରେ ହିଁ ୩୦୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଋଣ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି, ସେ କହିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ନାଗରିକମାନେ ସଶକ୍ତ ହେଲେ ବିକାଶ ଭାରତର ମିଶନ ଆହୁରି ଶକ୍ତିଶାଳୀ ହୁଏ। "ଯେତେବେଳେ ମୋଦି ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୈତିକ ମହାଶକ୍ତି କରିବାକୁ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଦିଅନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ସମୃଦ୍ଧି", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶେଷରେ କହିଥିଲେ।
ଏହି ଅବସରରେ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଗୁଜରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ପଟେଲ, କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭିଆ ଏବଂ ସାଂସଦ ଶ୍ରୀ ସି ଆର ପାଟିଲ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ଦେଶରେ ତୃତୀୟସ୍ତରୀୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଦିଗରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ସ୍ୱରୂପ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାଜକୋଟ (ଗୁଜରାଟ), ବଠିଣ୍ଡା (ପଞ୍ଜାବ), ରାୟବରେଲି (ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ), କଲ୍ୟାଣୀ (ପଶ୍ଚିମ ବଙ୍ଗ) ଏବଂ ମଙ୍ଗଳାଗିରି (ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶ)ରେ ପାଞ୍ଚଟି ଅଖିଳ ଭାରତୀୟ ଆୟୁର୍ବିଜ୍ଞାନ ସଂସ୍ଥାନ (ଏମ୍ସ) ଦେଶକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୨୩ଟି ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶରେ ୧୧,୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ୨୦୦ ରୁ ଅଧିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଏବଂ ଦେଶକୁ ସମର୍ପିତ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପୁଡୁଚେରୀର କରାଇକାଲରେ ଜିପିଏମଇଆର ମେଡିକାଲ କଲେଜ ଏବଂ ପଞ୍ଜାବର ସାଙ୍ଗରୁରରେ ପୋଷ୍ଟ ଗ୍ରାଜୁଏଟ୍ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ମେଡିକାଲ୍ ଆଣ୍ଡ୍ ଏଜୁକେସନାଲ୍ ରିସର୍ଚ୍ଚ (ପିଜିଏମଇଆର) ର ୩୦୦ ଶଯ୍ୟା ବିଶିଷ୍ଟ ସାଟେଲାଇଟ୍ ସେଣ୍ଟର ସମେତ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ। ସେ ପୁଡୁଚେରୀର ୟାନମରେ ଜିପିଏମଇଆର ର ୯୦ ଶଯ୍ୟା ବିଶିଷ୍ଟ ମଲ୍ଟି ସ୍ପେଶାଲିଟି କନସଲ୍ଟିଂ ୟୁନିଟ୍; ଚେନ୍ନାଇରେ ଜାତୀୟ ବୃଦ୍ଧାବସ୍ଥା କେନ୍ଦ୍ର; ବିହାରର ପୂର୍ଣ୍ଣିଆରେ ନୂତନ ସରକାରୀ ମେଡିକାଲ କଲେଜ;ଆଇସିଏମଆର ର ୨ଟି କ୍ଷେତ୍ର ୟୁନିଟ୍ ଯଥା, କେରଳର ଆଲପୁଝାରେ ଜାତୀୟ ଭାଇରୋଲୋଜି କେରଳ ୟୁନିଟ୍ ଏବଂ ଯକ୍ଷ୍ମା ଗବେଷଣା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ (ଏନଆଇଆରଟି): ନୂତନ କମ୍ପୋଜିଟ୍ ଟିବି ଗବେଷଣା ସୁବିଧା, ତିରୁଭଲ୍ଲୁର, ତାମିଲନାଡୁ ଇତ୍ୟାଦି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଭିନ୍ନ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥିଲେ ଯେଉଁଥିରେ ପଞ୍ଜାବର ଫିରୋଜପୁରରେ ପିଜିଆଇଏମଇଆରର ୧୦୦ ଶଯ୍ୟା ବିଶିଷ୍ଟ ସାଟେଲାଇଟ୍ ସେଣ୍ଟର; ଦିଲ୍ଲୀର ଆରଏମଏଲ ହସ୍ପିଟାଲରେ ନୂତନ ମେଡିକାଲ କଲେଜ କୋଠା; ଇମ୍ଫାଲର ଆରଆଇଏସ ରେ କ୍ରିଟିକାଲ୍ କେୟାର ବ୍ଲକ୍; ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡର କୋଡରମା ଏବଂ ଦୁମକାରେ ନର୍ସିଂ କଲେଜ, ଅନ୍ୟାନ୍ୟ।
ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଜାତୀୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମିଶନ ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ମିଶନ (ପିଏମ -ଏବିଏଛଆଇଏମ) ଅଧୀନରେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୧୧୫ ଟି ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ, ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥିଲେ। ଏଥିରେ ପିଏମ -ଏବିଏଛଆଇଏମ ଅଧୀନରେ ୭୮ ଟି ପ୍ରକଳ୍ପ (୫୦ ଟି କ୍ରିଟିକାଲ୍ କେୟାର ବ୍ଲକ୍, ୧୫ ଟି ସମନ୍ୱିତ ଜନସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପ୍ରୟୋଗଶାଳା, ୧୩ ଟି ବ୍ଲକ ଜନସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ୟୁନିଟ୍); ଜାତୀୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମିଶନ ଅଧୀନରେ ସାମୁଦାୟିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ର, ପ୍ରାଥମିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା କେନ୍ଦ୍ର, ମଡେଲ୍ ହସ୍ପିଟାଲ, ଟ୍ରାଞ୍ଜିଟ୍ ହଷ୍ଟେଲ ଇତ୍ୟାଦି ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକଳ୍ପର 30ଟି ୟୁନିଟ୍ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପୁନେରେ 'ନିସର୍ଗ ଗ୍ରାମ' ନାମକ ଜାତୀୟ ପ୍ରାକୃତିକ ଚିକିତ୍ସା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନର ମଧ୍ୟ ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ। ଏଥିରେ ପ୍ରାକୃତିକ ଚିକିତ୍ସା ମେଡିକାଲ କଲେଜ ସହିତ ବହୁମୁଖୀ ଗବେଷଣା ଏବଂ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କେନ୍ଦ୍ର ସହିତ 250 ଶଯ୍ୟା ବିଶିଷ୍ଟ ହସ୍ପିଟାଲ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ସେ ହରିୟାଣାର ଝାଜ୍ଜରରେ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଯୋଗ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ଚିକିତ୍ସା ଗବେଷଣା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ମଧ୍ୟ ଉଦଘାଟନ କରିବେ। ଏଥିରେ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ସ୍ତରୀୟ ଯୋଗ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ଚିକିତ୍ସା ଗବେଷଣା ସୁବିଧା ରହିବ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସମୟରେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କର୍ମଚାରୀ ରାଜ୍ୟ ବୀମା ନିଗମ (ESIC) ର ପ୍ରାୟ 2280 କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର 21 ଟି ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ଦେଶକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିଲେ। ଦେଶକୁ ସମର୍ପିତ ହେବାକୁ ଥିବା ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ପାଟନା (ବିହାର) ଏବଂ ଅଲୱାର (ରାଜସ୍ଥାନ) ରେ ୨ ଟି ମେଡିକାଲ କଲେଜ ଏବଂ ହସ୍ପିଟାଲ; କୋରବା (ଛତିଶଗଡ), ଉଦୟପୁର (ରାଜସ୍ଥାନ), ଆଦିତ୍ୟପୁର (ଝାରଖଣ୍ଡ), ଫୁଲୱାରୀ ସରିଫ (ବିହାର), ତିରୁପ୍ପୁର (ତାମିଲନାଡୁ), କାକିନାଡା (ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶ) ଏବଂ ଛତିଶଗଡ଼ର ରାୟଗଡ଼ ଏବଂ ଭିଲାଇରେ 8 ଟି ହସ୍ପିଟାଲ; ଏବଂ ରାଜସ୍ଥାନର ନିମରାଣା, ଆବୁ ରୋଡ୍ ଏବଂ ଭିଲୱାରାରେ ୩ ଟି ଡିସପେନସାରୀ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ରାଜସ୍ଥାନର ଅଲୱାର, ବେହର ଏବଂ ସୀତାପୁରା, ସେଲାକି (ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ), ଗୋରଖପୁର (ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ), କେରଳର କୋରାଟି ଏବଂ ନାଭାଇକୁଲମ ଏବଂ ପାଇଡିଭିମାଭରମ (ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ)ରେ ୮ ଟି ସ୍ଥାନରେ ESI ଡିସପେନସାରି ମଧ୍ୟ ଉଦଘାଟନ କରାଯିବ।
ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ନବୀକରଣୀୟ ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଏକ ପଦକ୍ଷେପ ସ୍ୱରୂପ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୩୦୦ ମେଗାୱାଟ ଭୁଜ-II ସୌରଶକ୍ତି ପ୍ରକଳ୍ପ; ଗ୍ରୀଡ୍ ସଂଯୁକ୍ତ ୬୦୦ ମେଗାୱାଟ ସୌର ପିଭି ପାୱାର ପ୍ରକଳ୍ପ; ଖାଭଡା ସୌରଶକ୍ତି ପ୍ରକଳ୍ପ; ୨୦୦ ମେଗାୱାଟ ଦୟାପୁର-II ପବନ ଶକ୍ତି ପ୍ରକଳ୍ପ ସମେତ ବିଭିନ୍ନ ନବୀକରଣୀୟ ଶକ୍ତି ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୯୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ନୂତନ ମୁନ୍ଦ୍ରା-ପାନିପଥ ପାଇପଲାଇନ ପ୍ରକଳ୍ପର ମଧ୍ୟ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥିଲେ। ୮.୪ ଏମଏମଟିପିଏ ସ୍ଥାପିତ କ୍ଷମତା ବିଶିଷ୍ଟ ୧୧୯୪ କିଲୋମିଟର ଲମ୍ବ ମୁନ୍ଦ୍ରା-ପାନିପଥ ପାଇପଲାଇନକୁ ଗୁଜୁରାଟ ଉପକୂଳରେ ଥିବା ମୁନ୍ଦ୍ରାରୁ ହରିୟାଣାର ପାନିପଥରେ ଥିବା ଇଣ୍ଡିଆନ ଅଏଲର ରିଫାଇନାରୀକୁ ଅଶୋଧିତ ତୈଳ ପରିବହନ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ କରାଯାଇଥିଲା।
ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ରାସ୍ତା ଏବଂ ରେଳ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୁରେନ୍ଦ୍ରନଗର-ରାଜକୋଟ ରେଳ ଲାଇନର ଦୋହରୀକରଣ; ପୁରୁଣା ଏନଏଛ-୮ଇ ର ଭାବନଗର-ତଲାଜା (ପ୍ୟାକେଜ୍-୧ ) ଚାରି ଲେନ୍ କରିବା; ଏନଏଛ-୭୫୧ ର ପିପଲି-ଭାବନଗର (ପ୍ୟାକେଜ୍-୧ )। ସେ ଏନଏଛ-୨୭ ର ସମାଖିଆଲିରୁ ସାନ୍ତାଲପୁର ସେକ୍ସନର ପକ୍କା ସୋଲ୍ଡର ସହିତ ଛଅ ଲେନ୍ ର ଶିଳାନ୍ୟାସ ମଧ୍ୟ କରିଥିଲେ।