প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী ‘বিকসিত ভারত বিকসিত ছতিসগর’ থৌরমদা ৱা ঙাংখ্রে
প্রধান মন্ত্রীনা ছতিসগরদা লুপা করোর ৩৪,০০০ হেনবগী তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং শঙ্গাখ্রে, মীয়ামদা কৎথোকখ্রে অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে
প্রোজেকশিংগী মনুংদা লম্বীশিং, রেলৱেশিং, কোয়লা, পৱার অমসুং সোলার ইনর্জি য়াওরি
প্রধান মন্ত্রীনা মীয়ামদা এন.তি.পি.সিগী লারা সুপর থর্মেল পৱার প্রোজেক স্তেজ-১ মীয়ামদা কৎথোকখ্রে অমসুং এন.তি.পি.সিগী লারা সুপর থর্মেল পৱার প্রোজেক স্তেজ-২ উরেপ-উয়ুং তমখ্রে
“ছতিসগর চাউখৎহনবা অমসুং মীয়াম নুংঙাইহনবা হায়বসি দবল ইঞ্জিন সরকারগী মরুওইবা পান্দমনি”
“লায়রবশিং, লৌমীশিং, নহারোলশিং অমসুং নারী শক্তি চাউখৎহল্লবা মতমদা বিকসিত ছতিসগর শেমগৎকনি”
“কঞ্জুমরশিংগী ইলেক্ত্রিসিতি বিলশিং জিরো ওইহন্নবা সরকারনা থবক পায়খৎলে”
“মোদীগী মফমদা, অদোম মহাক্কী ইমুং-মনুংগী মীওইনি অমসুং অদোমগী মঙলানশিং মহাক্কী ৱাশকশিংনি”
“মথং চহি ৫দা মালেমদা ভারতনা ৩শুবা খ্বাইদগী চাউবা ইকোনোমি ওইরকপা মতমদা, ছতিসগর চাউখৎপগী অনৌবা থাকশিং য়ৌবা ঙম্লগনি”
“শেঞ্জা-থুমজা তোকপা মতমদা, চাউখৎপা হৌরক্কনি অমসুং থবক ফংনবা খুদোংচাবা কয়া পীগনি”
24 FEB 2024 1:30PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ভিদিও কনফরেন্সকী খুৎথাংদা ‘বিকসিত ভারত বিকসিত ছতিসগর’ থৌরমদা ৱা ঙাংখ্রে। থৌরম অদুদা প্রধান মন্ত্রীনা ছতিসগরদা লুপা করোর ৩৪,০০০ হেনবগী তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং শঙ্গাখি, মীয়ামদা কৎথোকখি অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখি। প্রোজেকশিংগী মনুংদা লম্বীশিং, রেলৱেশিং, কোয়লা, পৱার অমসুং সোলার ইনর্জি য়াওরি।
থৌরম অদুদা ৱা ঙাংবদা, ছতিসগরগী এশেমব্লি কেন্দ্র পুম্নমক থৌরম অসি শরুক য়াবগীদমক ইমুং লাখ কয়াদা প্রধা মন্ত্রীনা য়াইফ-পাউজেল পীখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লায়রবশিং, লৌমীশিং, নহারোলশিং অমসুং নারী শক্তি চাউখৎহল্লবা মতমদা বিকসিত ছতিসগর শেমগৎকনি অমসুং মতমগী অনৌবা ইনফ্রাস্ত্রকচরনা বিকসিত ছতিসগর অমগী য়ুম্ফম মপাঙ্গল কনখৎহনগনি। ঙসি শঙ্গারিবা নত্ত্রগা উরেপ-উয়ুং তমখিবা প্রোজেকশিংনা ছতিসগরগী মীয়ামদা অনৌবা খুদোংচাবশিং ফংহল্লগনি।
ঙসি এন.তি.পি.সিগী সুপর থর্মেল পৱার প্রোজেক মীয়ামদা কৎথোকখিবা অমসুং মেগাৱাত ১৬০০গী স্তেজ-২গী উরেপ-উয়ুং তমখিবা অদু পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি শেন য়াম্না চঙহন্দনা হৌজিক মীয়ামদা ইলেক্ত্রিসিতি ফংহল্লগনি। ছতিসগর সোলার ইনর্জিগী ময়োল অমা ওইহন্নবা সরকারনা থবক পায়খৎলে অমসুং রাজনন্দগাউ অমসুং ভিলাদা লৈরিবা মীয়ামদা খুৎশীন্নখ্রবা সোলার পৱার প্লান্তশিংনা নুমিদাংগী মতমদা ফাওবা অনকপা মফমশিংদা মৈ ফংহনবা ঙমগনি। কঞ্জুমরশিংগী ইলেক্ত্রিসিতি বিলশিং জিরো ওইহন্নবা সরকারনা থবক পায়খৎলে। হৌজিক লৈবাক শীনবা থুংনা য়ুম করোর ১ পি.এম সুর্য়া ঘর ফ্রি ইলেক্ত্রিসি স্কিম্না কোনশিল্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা মখা তানা হায়খি য়ুম মথক্তা সোলার পেনেলশিং থম্বগীদমক সরকারনা বেঙ্ক একাউন্তশিংদা হকথেংননা শেন্থং হাপচিনগনি অমসুং লেম্না ইলেক্ত্রিসিতি য়ুনিত ৩০০ পীগনি অমসুং অহেনবা পুথোরকপা মৈ সরকারনা লৈগন অমসুং মীয়ামদা লুপা লিশিং কয়াগী অহেনবা শেনফম ফংহনগনি। শীজিন্নদবা লমহাংশিংদা অপীকপা সোলার প্লান্তশিং লিংখৎনবা লৌমীশিং মতেং পাংদুনা অন্নাদাতাদগী উর্জদাতা ওন্থোক্নবা সরকারনা থবক পায়খৎলে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ছতিসগরদা দবল ইঞ্জিন সরকারনা পীখিবা থাজবশিং থবক ওইনা পাংথোকপগীদমক থাগৎচরি। রাজ্য অসিগী লৌমী লাখ কয়া চহি অনি পন্দুনা লাক্লবা বোনস অমা ফংলে। তেন্দু মনা খোমজিনবা শিন্মীশিংগী খুৎশুমল হেনগৎহন্নবা মীখলদা থাজবা পীখিবা অদু দবল ইঞ্জিন সরকারনা থবক ওইনা পাংথোক্লে। পি.এম অৱাস য়োজনা অমসুং হর ঘর নল সে জল য়োজনাগুম্বা স্কিমশিং অনৌবা খোঙজেল অমগা লোয়ননা থবক পায়খৎলি। তোঙান-তোঙানবা পরিক্ষাশিংদা অরানবা চৎথখিবশিং থিজিল্লে। মেহতারি বন্দন য়োজনাগীদমক রাজ্য অসিগী নুপীশিংদা প্রধান মন্ত্রীনা নুংঙাইবা ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ছতিসগরগী থবক শুবা-নোম্বা কনবা লৌমীশিং, হৈথোই-শিংথোইবা নহারোলশিং অমসুং মহৌশাগী লনশিং লৈরি অমসুং খুদিংমক অসি বিকসিত ওইরক্নবা দরকার ওই। মমাঙগী সরকারশিংগী তুংগী উবা ঙমদবা অমসুং মশাগীতা খনবা শাগৈগী রাজনিতিনা মরম ওইদুনা রাজ্য অসিগী চাউখৎপা থিন্থবনি। মোদীগী মফমদা, অদোম মহাক্কী ইমুং-মনুংগী মীওইনি অমসুং অদোমগী মঙলানশিং মহাক্কী ৱাশকশিংনি। মরম অদুনা ঙসি ঐনা বিকসিত ভারত অমসুং বিকসিত ছতিসগরগী মরমদা ৱা ঙাংলিবনি। ভারতমচা করোর ১৪০গী মীওই অমমমদা মীনাই অসিনা মহাক্কী ৱাশকশিং থবক ওইনা পাংথোক্নবা অমসুং থবক কন্নবা শুবগী গরেন্তি পীরি। মালেমগী ভারতকী শক্তমগী মতাংদা ভারতমচা খুদিংমক চাউথোকচবা পোকহনগনি হায়না মহাক্না ২০১৪দা থাজবা পীখি।
শ্রী মোদীনা হায়খি লায়রবা মীয়ামগী শেন হুরানবশিংগী মথক্তা অকনবা থবক লৌখৎলে। হায়রিবা শেনফম অদু লায়রবা মীয়ামগী য়াইফনবা স্কিমগীদমক শীজিন্নরে। লায়রবশিংদা লেম্না চেঙ, লেম্না লায়য়েংবা, মমল হোংবা হিদাক-লাংথকশিং, য়ুম, তোতি ঈশিং, গ্যাস কন্নেক্সন অমসুং তোইলেতশিং ফংহল্লে। বিকসিত ভারত সংকল্প যাত্রাগী মখাদা খুঙ্গং খুদিংমক্তা মোদীগী কি গরেন্তিগী গারি য়ৌরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি চহি ১০গী মমাঙদা, মঙলানশিংদা য়ুম্ফম ওইবা ভারত শেমগৎকনি অমসুং ঐখোয়গী ইপা-ইপুশিংগী অনিংবশিং থুংহনগনি হায়না মোদীনা গরেন্তি পীখি। অসিগুম্বা চাউখৎলবা ভারত অমা ঙসি উবা হৌরক্লে। দিজিতেল ইন্দিয়াগী থবকশিং মালেমগী মীয়াম্না পাম্নরে। খুদক্তা শেন পীথোক-পীশিন তৌবা, বেঙ্কগী থবকশিং, শেন ফংবগী নোতিস ফংবা পুম্নমক অসি ঙসিদি থবক ওইনা উরে অমসুং পাংথোক্লে। হৌজিক পাল্লিবা সরকার অসিনা দাইরেক্ত বেনিফিদ ত্রান্সফরগী খুৎথাংদা মীয়ামগী বেঙ্ক একাউন্তশিংদা লুপা করোর লাখ ৩৪ ত্রান্সফর তৌখ্রে, মুদ্রা য়োজনাগী মখাদা থবক ফংনবা অমসুং মশানা মশাবু থবক পীজনবা নহারোলশিংদা লুপা করোর লাখ ২৮ পীখ্রে অমসুং পি.এম কিষান সম্মান নিধিগী মখাদা লুপা করোর লাখ ২.৭৫গী শেন্থং পীখ্রে। পুকচেল শেংবা ৱাৎপদগী মমাঙগী সরকারশিংদা ফন্দশিং পীবদা হুরানহৌবগী থৌদোকশিং লৈখি। শেঞ্জা-থুমজা তোকপা মতমদা, চাউখৎপা হৌরক্কনি অমসুং থবক ফংনবা খুদোংচাবা কয়া পীগনি। অফবা লৈঙাক লাকপদগী হকশেলগী খুদোংচাবশিং অমসুং মহৈ-মশিং তম্বগী ইনফ্রাস্ত্রকচর চাউখৎলে অমসুং অনৌবা লম্বীশিং অমসুং রেল লাইনশিং শেমগৎলে।
লোইশিল্লকপদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অসিগুম্বা থবকশিংনা বিকসিত ছতিসগর অমা শেমগনি অমসুং মথং চহি ৫দা মালেমদা ভারতনা ৩শুবা খ্বাইদগী চাউবা ইকোনোমি ওইরকপা মতমদা, ছতিসগর চাউখৎপগী অনৌবা থাকশিং য়ৌবা ঙম্লগনি। মসি, মরুওইনা অহানবা ওইনা ভোৎ থাদগদৌরিবশিং অমসুং স্কুল অমসুং কলেজ তম্লিবা নহারোলশিংগী অচৌবা খুদোংচাবা অমনি। বিকসিত ছতিসগরনা মখোয়গী মঙলানশিং মঙফাওনহনগনি।
নুঙগীৱারোল
প্রধান মন্ত্রীনা ছতিসগরগী রাইগর জিলাদা এন.তি.পি.সিগী লারা সুপর থর্মেল পৱার প্রোজেক স্তেজ-১ (২x৮০০ মেগৱাত) মীয়ামদা কৎথোকখ্রে অমসুং এন.তি.পি.সিগী লারা সুপর থর্মেল পৱার প্রোজেক স্তেজ-২(২x৮০০ মেগৱাত) উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। স্তেসনগী স্তেজ-১ অসি লুপা করোর ১৫,৮০০ গী শেনফম অমা থাদুনা শেমগৎখিবনি অমসুং প্রোজেক অসিগী স্তেজ-২না স্তেজ-১ লৈরিবা শরুক অসিদা ফংলিবা লমদা শাগৎকদবনি। মরম অদুনা পাকথোক-চাউথোক্নবা অহেনবা লম লৌশিনবা দরকার ওইদ্রে অমসুং মসিগীদমক লুপা করোর ১৫,৫৩০গী শেনফম অমা থাদরে।
অফবা মখলগী সুপর ক্রিতিকেল তেক্নোলোজি(স্তেজ-১) অমসুং উলত্রা সুপর ক্রিতিকেল তেক্নোলোজি(স্তেজ-২) শীজিন্নদুনা, প্রোজেক অসিনা কোয়লা য়াম্না শীজিন্নরোই অমসুং কার্বোন দাইওক্সাইদ থাদোকপা হন্থহনগনি। স্তেজ-১ অমসুং স্তেজ-২ অনিমক্তগী পুথোরকপা মৈগী চাদা ৫০ ছতিসগর রাজ্যাদা পীগনি। অতোপ্পা রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তিশিং হায়বদি গুজরাত, মধ্য প্রদেস, মহারাস্ত্রা, গৱা, দমন অমসুং দিয়ু, দাদ্রা অমসুং নাগর হাভেলিগী মৈগী ফিবম ফগৎহনবদা প্রোজেক অসিনা অচৌবা থৌদাং অমা লৌগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা লুপা করোর ৬০০ হেন্না চঙনা শেমগৎপদা সাউথ ইস্তর্ন কোএলফিল্দস লিমিতেদকী মরুওইবা ফার্স্ত মাইল কন্নেক্তিবিতি(এফ এম সি) প্রোজেক অহুম শঙ্গাখি। মখোয়না য়াংনা, মহৌশাগী অকোয়বগী ফিবম শোকহন্দনা অমসুং ফজনা কোয়লা লৌথোকপদা মতেং পাংগনি। হায়রিবা প্রোজেকশিংগী মনুংদা এস.ই.সি.এলগী দিপকা এরিয়াদা দিপকা ও.সি.পি কোএল হেন্দলিং প্লান্ত, এস.ই.সি.এলগী রাইগর এরিয়াদা ছাল অমসুং বরাউদ ও.সি.পি হেন্দলিং প্লান্ত য়াওরি। এফ.এম.সি প্রোজেকশিংনা পিথহেদতগী সিলোশিং, বঙ্করশিং অমসুং কনভেয়র বেল্তশিংগী খুৎথাংদা রেপিদ লোদিং সিস্তেমশিং য়াওরবা কোয়লা থমফম ফাওবা পুরকপা ঙমহনগনি।
লম্বীদা কোয়লা পুরকপা হন্থহন্দুনা, হায়রিবা প্রোজেকশিং অসিনা কোয়লাগী খনিশিংগী অকোয়বদা লৈরিবা মীয়াম হিংবদা নুংঙাইহনগনি অমসুং কোয়লা খনিশিংগী অকোয়বদা লম্বী চিনবা, লম্বীগী খুদোংথিবশিং থোকপা, মহৌশাগী অকোয়বগী ফিবম অমসুং হকশেলদা শোকহনবা হন্থহনবদা মতেং পাংগনি। পিথহেদতগী রেলৱে সাইদিংশিং ফাওবা ত্রকশিং কোয়লা পুরকপদা দিজল শীজিন্নবা হন্থহন্দুনা মসিনা ত্রান্সপোর্তেসনগী খরচ হন্থহনগনি।
লমদম অসিদা রিনিউএবল ইনর্জি পুথোকপা হেনগৎহন্নবা খোঙথাং অমদা, রাজনন্দগাউদা লুপা করোর ৯০০ রোম চঙনা শেমগৎপদা সোলার পি.ভি প্রোজেক প্রধান মন্ত্রীনা শঙ্গাখ্রে। প্রোজেক অসিনা চহি অমদা ইনর্জি য়ুনিত মিল্লিয়ন ২৪৩.৫৩ রোম পুথোক্কনি হায়না পানরি অমসুং চহি ২৫ হেন্না কার্বোন দাইওক্সাইদ তন মিল্লিয়ন ৪.৮৭ থাদোকপা থিংগনি অমসুং মসি হায়রিবা মতম অসিদা উ পাম্বী মিল্লিয়ন ৮.৮৬ না কার্বোন চুপশিনবগা মান্নগনি।
লমদম অসিদা রেল ইনফ্রাস্ত্রকচর মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা, প্রধান মন্ত্রীনা লুপা করোর ৩০০ রোম চঙনা শাবা বিলাসপুর-উসলাপুর-ফ্লাইওভর মীয়ামদা কৎথোকখ্রে। মসিনা লম্বী য়াম্না চিনবা হন্থহনগনি অমসুং বিলাসপুরদগী কাতনি ফাওবা কোয়লা ত্রাফিক লেপ্পা হন্থহনগনি। প্রধান মন্ত্রীনা ভিলাইদা মেগাৱাত ৫০গী সোলার প্লান্ত অমা মীয়ামদা কৎথোক্কনি। মসিনা ত্রেনশিং চেনবদা সোলার ইনর্জি শীজিন্নবদা মতেং পাংগনি।
এন.ঐচ-৪৯গী কিমি ৫৫.৬৫গী শরুক লেন অনি অমসুং পেপ সোলজরশিংগা লোয়ননা ফগৎহন্নবগী থবক প্রধান মন্ত্রীনা মীয়ামদা কৎথোকখ্রে। প্রোজেক অসিনা মরুওইবা সহর অনি বিলাসপুর অমসুং রাইগরগী মরক্তা চৎথোক-চৎশিন ফগৎহনবদা মতেং পাংগনি। এন.ঐচ-১৩০গী কিমি ৫২.৪০গী শরুক লেন অনি অমসুং পেপ সোলজরশিংগা লোয়ননা ফগৎহন্নবগী থবক প্রধান মন্ত্রীনা মীয়ামদা কৎথোক্কনি। প্রোজেক অসিনা অম্বীকাপুর সহরগা রাইপুর অমসুং কোর্বা সহরগা চৎথোক-চৎশিনগী থবক ফগৎহনগনি অমসুং লমদম অসিগী শেন-থুমগী ফিবম ফগৎহনগনি।

Prime Minister's Office
PM addresses ‘Viksit Bharat Viksit Chhattisgarh’ program
Inaugurates, dedicates to nation and lays foundation stone for multiple development projects worth over Rs 34,400 crore in Chhattisgarh
Projects cater to important sectors like Roads, Railways, Coal, Power and Solar Energy
Dedicates NTPC’s Lara Super Thermal Power Project Stage-I to the Nation and lays foundation Stone of NTPC’s Lara Super Thermal Power Project Stage-II
“Development of Chhattisgarh and welfare of the people is the priority of the double engine government”
“Viksit Chhattisgarh will be built by empowerment of the poor, farmers, youth and Nari Shakti”
“Government is striving to cut down the electricity bills of consumers to zero”
“For Modi, you are his family and your dreams are his resolutions”
“When India becomes the third largest economic power in the world in the next 5 years, Chhattisgarh will also reach new heights of development”
“When corruption comes to an end, development starts and creates many employment opportunities”
24 FEB 2024 1:30PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the ‘Viksit Bharat Viksit Chhattisgarh’ program via video conferencing today. During the programme, the Prime Minister inaugurated, dedicated to the nation and laid the foundation stone for multiple development projects worth over Rs 34,400 crores. The projects cater to many important sectors including Roads, Railways, Coal, Power, and Solar Energy.
Addressing the gathering, the Prime Minister greeted lakhs of families that were connected with the programme from all the assembly constituencies of Chhattisgarh. The Prime Minister emphasized that Viksit Chattisgarh will be created by the empowerment of the youth, women, poor and farmers and modern infrastructure will strengthen the foundation of Viksit Chhattisgarh. He said the projects that are being inaugurated or foundation stones being laid today will create new opportunities for the people of Chattisgarh.
Referring to the dedication of NTPC’s Super Thermal Power Project to the nation today and the foundation stone laying of Stage-II with a capacity of 1600 MW, the Prime Minister said that electricity will now be made available for the citizens at a lesser expense. He also highlighted the government’s endeavor to make Chhattisgarh a center for Solar Energy and mentioned dedicating solar power plants in Rajnandgaon and Bhilai that have the potential to supply electricity to nearby regions even during the night. “Government strives to cut down the electricity bills of consumers to zero”, PM Modi remarked, informing about the PM Surya Ghar Free Electricity scheme which currently comprises 1 crore households around the country. He informed that the government will provide financial aid directly into the bank accounts for setting up rooftop solar panels where 300 units of electricity will be made free and the excess electricity produced will be bought back by the government, thereby creating additional income for citizens worth thousands of rupees. He also mentioned the government’s emphasis on transforming the annadata into urjadata by assisting farmers to set up small-scale solar plants on barren farmlands.
The Prime Minister commended the completion of guarantees by the double-engine government in Chhattisgarh. Lakhs of farmers in the state have already received a bonus that was pending for two years. Double-engine government has also fulfilled the election guarantee of increasing the emoluments of Tendu leaves collectors, he informed. Schemes like PM Awas and Har Ghar Nal se Jal have picked up a new momentum, he said. Irregularities in various examinations are being investigated and the Prime Minister congratulated women of the state for Mehtari Vandan Yojana.
PM Modi said that Chhattisgarh has hard-working farmers, talented youth and natural treasure, everything that is needed to become Viksit. He criticized the myopic and selfish dynastic politics of earlier governments for lack of progress in the state. He said, “For Modi, you are his family and your dreams are his resolutions. That is why I am talking about Viksit Bharat and Viksit Chhattisgarh today”. He further said, “To each of 140 crore Indians this servant has given the guarantee of his commitment and hard work” and recalled his 2014 guarantee of making every Indian proud of India's image in the world. Similarly, strong action is being taken against those who have looted poor citizen’s money. This money is being utilized for the scheme for the welfare of the poor, he said. He mentioned free ration, free medical treatment, affordable medicines, housing, piped water, gas connection and toilets for the poor. Viksit Bharat Sankalp Yatra saw Modi's Guarantee vehicle going to every village.
Recalling Modi’s guarantee 10 years ago, the Prime Minister mentioned creating the India of the dreams and aspirations of our ancestors and said that such a developed India is emerging today. He mentioned the Digital India initiative and gave examples of real-time payments, banking systems and notifications for payments received, and underlined that it has become a reality today. He informed that the present government has transferred more than Rs 34 lakh crores to the bank accounts of the people of the country through Direct Benefit Transfer, assistance of Rs 28 lakh crores to the youth for employment and self-employment under the Mudra Scheme, and assistance of Rs 2.75 lakh crores under PM Kisan Samman Nidhi. He also pointed out the leakages in the transfer of funds that would have occurred during the previous governments due to a lack of transparency. “When corruption comes to an end, development starts and creates many employment opportunities”, PM Modi said, throwing light on the development of health facilities and education infrastructure, and the construction of new roads and rail lines as a result of good governance.
The Prime Minister said that such works will create a Viksit Chhattisgarh and in the next 5 years when India will emerge as the third largest economy in the world, Chhattisgarh too will reach new heights of development. “This is a big opportunity, especially for first-time voters and young people studying in school and college. Viksit Chhattisgarh will fulfill their dreams”, the Prime Minister concluded.
Background
The Prime Minister dedicated NTPC’s Lara Super Thermal Power Project, Stage-I (2x800 MW) to the nation and laid the foundation Stone of NTPC’s Lara Super Thermal Power Project, Stage-II (2x800 MW) in Raigarh district of Chhattisgarh. While Stage-I of the station is built with an investment of around Rs 15,800 crore, Stage-II of the project shall be constructed on the available land of Stage-I premises, thus requiring no additional land for the expansion, and entails an investment of Rs 15,530 crore. Equipped with highly efficient Super Critical technology (for Stage-I) and Ultra Super Critical technology (for Stage-II), the project will ensure lesser Specific Coal Consumption and Carbon Dioxide emission. While 50% power from both Stage-I & II is allocated to the state of Chhattisgarh, the project will also play a crucial role in improving power scenario in several other states and UTs, such as Gujarat, Madhya Pradesh, Maharashtra, Goa, Daman & Diu, Dadra and Nagar Haveli among others.
The Prime Minister inaugurated three key First Mile Connectivity (FMC) projects of South Eastern Coalfields Limited, built at a total cost of more than Rs 600 crores. They will help in faster, eco-friendly, and efficient mechanized evacuation of coal. These projects include Dipka OCP Coal Handling Plant in SECL’s Dipka Area and Chhal, and Baroud OCP Coal handling plant in SECL’s Raigarh Area. FMC projects ensure the mechanized movement of coal from pithead to coal handling plants equipped with silos, bunkers, and rapid loading systems through conveyor belts. By reducing the transportation of coal via road, these projects will help ease the living conditions of people residing around coal mines by reducing traffic congestion, road accidents, and adverse impacts on the environment and health around coal mines. It is also leading to savings in transportation costs by reducing diesel consumption by trucks carrying coal from the pit head to railway sidings.
In a step to boost production of renewable energy in the region, the Prime Minister inaugurated the Solar PV Project at Rajnandgaon built at a cost of around Rs 900 Crore. The project will generate an estimated 243.53 million units of energy annually and will mitigate around 4.87 million tons of CO2 emissions over 25 years, equivalent to the carbon sequestered by about 8.86 million trees over the same period.
Strengthening the rail infrastructure in the region, the Prime Minister dedicated Bilaspur – Uslapur Flyover to be built at a cost of around Rs. 300 Crores. This will reduce the heavy congestion of traffic and stoppage of coal traffic at Bilaspur going towards Katni. The Prime Minister also dedicated a 50MW Solar Power Plant in Bhilai. It will help in the utilization of solar energy in running trains.
The Prime Minister dedicated to the nation, the rehabilitation and upgradation of 55.65 km long Section of NH-49 to two lanes with paved shoulders. The project will help in improving connectivity between two important cities Bilaspur and Raigarh. The PM also dedicated rehabilitation and upgradation of 52.40 km long section of NH-130 to two-lanes with paved shoulders. The project will help improve the connectivity of Ambikapur city with Raipur and Korba city and will boost the economic growth of the area.