ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବାରାଣାସୀ ଗସ୍ତ
ବାରାଣାସୀରେ ବି.ଏଚ.ୟୁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସଭା ଘରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ସାଂସଦ ସଂସ୍କୃତ ପ୍ରତିଯୋଗିତାର ପୁରସ୍କାର ବିତରଣ ଉତ୍ସବରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣ
“ଯୁବା ଶକ୍ତି ବିକଶିତ ଭାରତର ମୂଳଦୁଆ”
“ମହାଦେବଙ୍କ ଆଶୀଷ, ବିକାଶର ଡମ୍ବରୁ ଗତ ଦଶବର୍ଷ ଧରି କାଶୀରେ ଅନୁରଣିତ ହେଉଛି”
“କାଶୀ କେବଳ ବିଶ୍ୱାସର ତୀର୍ଥଭୂମି ନୁହଁ, ଏହା ଭାରତର ଚିରନ୍ତନ ଚେତନାର କମ୍ପନ କେନ୍ଦ୍ର”
“ ବିଶ୍ୱନାଥ ଧାମ ଭାରତକୁ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତ ଆଡକୁ ନେଇଯିବା ପାଇଁ ଏକ ନିଷ୍ପତ୍ତିମୂଳକ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେବ”
“ନୂତନ ଭାରତ ନିମନ୍ତେ ନୂତନ କାଶୀ ଏକ ପ୍ରେରଣା ଭାବେ ଉଭା ହୋଇଛି”
“ ଭାରତ ଏକ ଧାରଣା ଓ ସଂସ୍କୃତ ଏହାର ମୁଖ୍ୟ ପରିପ୍ରକାଶ’ ଭାରତ ଏକ ଯାତ୍ରା ସଂସ୍କୃତ ଏହାର ଇତିହାସର ମୁଖ୍ୟ ଅଧ୍ୟାୟ, ଭାରତ ବିବିଧତା ମଧ୍ୟରେ ଏକତାର ଏକ ଭୂମି, ସଂସ୍କୃତ ଏହାର ଉତ୍ପତ୍ତି ସ୍ଥଳ”
“ଆଜି କାଶୀକୁ ଏକ ଐତିହ୍ୟ ଓ ବିକାଶର ମଡେଲଭାବେ ଦେଖାଯାଉଛି, ଆଧୁନିକତା କିପରି ପରମ୍ପରା ଓ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଚାରିପଟରେ ସମ୍ପ୍ରସାରିତ ହୁଏ, ବିଶ୍ୱ ଆଜି ଏହା ଦେଖୁଛି”
“କାଶୀ ଓ କାଞ୍ଚିରେ ବେଦ ଆବୃତ୍ତି “ଏକ ଭାରତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ’ର ଏକ ସ୍ୱର”
23 FEB 2024 11:36AM by PIB Bhubaneshwar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି (୨୩.୦୨.୨୦୨୪) ବାରାଣାସୀର ବି.ଏଚ.ୟୁ ସ୍ଥିତ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସଭାଘରଠାରେ ଆୟୋଜିତ ସାଂସଦ ସଂସ୍କୃତ ପ୍ରତିଯୋଗିତାର ପୁରସ୍କାର ବିତରଣ ସମାରୋହରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି । ସେ ମଧ୍ୟ ଏକ କାଶୀ ସଂସଦ ପ୍ରତିଯୋଗିତାରେ ଏକ ପୁସ୍ତିକା ଏକ କଫି ଟେବୁଲ ପୁସ୍ତକ ଉନ୍ମୋଚନ କରିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ କାଶୀ ଜ୍ଞାନ ପ୍ରତିଯୋଗିତା, କାଶୀ ସାଂସଦ ଫଟୋ ଉତ୍ତୋଳନ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଓ କାଶୀ ସାଂସଦ ସଂସ୍କୃତ ପ୍ରତିଯୋଗିତାର ବିଜେତାଙ୍କୁ ପୁରସ୍କାର ବିତରଣ କରିଥିଲେ । ସେ ମଧ୍ୟ ବହି, ପୋଷାକ, ବାଦ୍ୟଯନ୍ତ୍ର ଓ ମେଧାବୃତ୍ତି ବାରାଣାସୀର ସଂସ୍କୃତ ବିଦ୍ୟାର୍ଥୀମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ । ସେ ମଧ୍ୟ କାଶୀ ସାଂସଦ ଚିତ୍ରୋତ୍ତଳନ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଗ୍ୟାଲେରୀ ବୁଲି ଦେଖିଥିଲେ ଓ ‘ସନୱେର କାଶୀ ବିଷୟବସ୍ତୁ ଉପରେ ହୋଇଥିବା ଚିତ୍ରକଳାର ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କ ସହ କଥାବାର୍ତ୍ତା ହୋଇଥିଲେ ।
ସମବେତ ଜନତାଙ୍କୁ ଉଦ୍‌ବୋଧନ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସେଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ ରହିଥିବା ନିମନ୍ତେ ଖୁସି ପ୍ରକଟ କରି ତାଙ୍କର ଉପସ୍ଥିତି ଏପରି ଯୁବ ବିଦ୍ୱାନୀମାନଙ୍କ ସହ ଜ୍ଞାନଗଙ୍ଗାରେ ବୁଡ ପକାଇବା ସହ ସମାନ ବୋଲି କହିଥିଲେ । ପ୍ରାଚୀନ ନଗରୀର ପରିଚୟକୁ ଯେଉଁମାନେ ମଜବୁତ କରିଛନ୍ତି ସେହି ଯୁବପିଢିର ସେ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ଅମୃତକାଳରେ ଦେଶର ଏହି ଯୁବପିଢି ଦେଶକୁ ନୂତନ ଶିଖରରେ ପହଞ୍ଚାଇବେ ଓ ଏହା ଏକ ଗର୍ବର ବିଷୟ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ “କାଶୀ ହେଉଛି ଚିରନ୍ତନ ଜ୍ଞାନର ରାଜଧାନୀ ଓ ସମଗ୍ର ଦେଶ ନିମନ୍ତେ ଏହା ଗର୍ବର ବିଷୟ ଯେ କାଶୀ ତା’ର ଗୌରବ ଫେରିପାଉଛି । ସେ କାଶୀ ସାଂସଦ ଜ୍ଞାନ ପ୍ରତିଯୋଗିତା, କାଶୀ ସାଂସଦ ଚିତ୍ର ଉତ୍ତୋଳନ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଓ କାଶୀ ସାଂସଦ ସଂସ୍କୃତ ପ୍ରତିଯୋଗିତାର ବିଜେତା ମାନଙ୍କୁ ପୁରସ୍କୃତ କରିବା ସହ ସେମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ । ଯେଉଁମାନେ ବିଜୟୀ ହୋଇ ନ ପାରିଲେ ସେମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସେ ଉତ୍ସାହ ଦେଇଥିଲେ । “କୌଣସି ପ୍ରତିଯୋଗୀ ହାରି ନାହାନ୍ତି କି ପଛରେ ପଡିଯାଇନାହାଁନ୍ତି । ସେମାନଙ୍କ ଅଭିଜ୍ଞତାରୁ ଶିକ୍ଷାଲାଭ କରିଛନ୍ତି ବୋଲି କହି ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରଶଂସାର ପାତ୍ର ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କାଶୀ ବିଶ୍ୱନାଥ ମନ୍ଦିର ନ୍ୟାସ, କାଶୀ ବିଦ୍‌ବତ୍ ପରିଷଦ ଓ ବିଦ୍ୱାନମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ । ଗତ ଦଶବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ କାଶୀର ଯେଉଁ ପୁନର୍ବିନ୍ୟାସ ଘଟିଛି ତାହା ଆଜି ଉନ୍ମୋଚିତ କାଶୀ କଫି ଟେବୁଲ ପୁସ୍ତିକାରେ ସନ୍ନିବେଶିତ ହୋଇଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ।
କାଶୀ ଦଶବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ହୋଇଥିବା ପ୍ରଗତିକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆମେ ସମସ୍ତେ ପ୍ରଭୁ ମହାଦେବଙ୍କ ନିମିତ୍ତ ମାତ୍ର ବୋଲି କହିଥିଲେ । ମହାଦେବଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ବିକାଶର ଡମ୍ବରୁ ଦଶବର୍ଷ ଧରି କାଶୀକୁ ଅନୁରଣିତ କରିଛି ।
କୋଟି କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ନେଇ ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଶିବରାତ୍ରି ଓ ରଙ୍ଗ ଭରି ଏକାଦଶୀ ଆଗରୁ କାଶୀ ବିକାଶର ପର୍ବ ଆଜି ପାଳନ କରୁଛି । ‘ବିକାଶ କି ଗଙ୍ଗା’ ଜରିଆରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଏହି ଅବସ୍ଥାନ୍ତରକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ କରିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ “ କାଶୀ କେବଳ ଏକ ବିଶ୍ୱାସର କେନ୍ଦ୍ର ନୁହଁ ଏହା ଭାରତୀୟ ନିରନ୍ତର ଚେତନାର କମ୍ପନ କେନ୍ଦ୍ର । ଭାରତର ପ୍ରାଚୀନ ମର୍ଯ୍ୟାଦା ବିଶ୍ୱରେ କେବଳ ଆର୍ଥିକ ଶକ୍ତି ଦୃଷ୍ଟିରୁ ନୁହେଁ ଏହା ପଛରେ ଏହାର ସାଂସ୍କୃତିକ, ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଓ ସାମାଜିକ ସମୃଦ୍ଧି ରହିଛି । କାଶୀ ଓ ବିଶ୍ୱନାଥ ଧାମ ଭଳି ତୀର୍ଥ ଦେଶ ବିକାଶର ଯଜ୍ଞଶାଳା ଥିଲା । ଭଗବାନ ଶିବଙ୍କ ଭୂମି ସହ କାଶୀ ମଧ୍ୟ ଭଗବାନ ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ଶିକ୍ଷାଦାନ କ୍ଷେତ୍ର, ଜୈନ ତୀର୍ଥଙ୍କରଙ୍କ ଜନ୍ମସ୍ଥାନ ଓ ଆଜି ଶଙ୍କରାଚାର୍ଯ୍ୟଙ୍କ ଦିବ୍ୟ ଜ୍ଞାନପ୍ରାପ୍ତିର ସ୍ଥାନଭାବେ ପରିଚିତ । ଦେଶ ବିଦେଶରୁ ଅନେକ ଲୋକ କାଶୀ ଆସୁଥିବାରୁ ଏହାର ମହାନଗରୀ ମହତ୍ୱ ମଧ୍ୟ ରହିଛି ।” ଏଭଳି ବିବିଧତା ମଧ୍ୟରେ ନୂତନ ଆଦର୍ଶ ଜନ୍ମନିଏ ଓ ନୂତନ ଆଦର୍ଶ ପ୍ରଗତିର ସମ୍ଭାବନାକୁ ମଧ୍ୟ ବିକଶିତ କରିଥାଏ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।
ବିଶ୍ୱନାଥ ଧାମ ଭାରତକୁ ଏକ ଉଜ୍ଜଳ ଭବିଷ୍ୟତ ଅଭିମୁଖେ ନେବାରେ ନିଷ୍ପ୍‌ତ୍ତି ମୂଳକ ମାର୍ଗ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କର କାଶୀ ବିଶ୍ୱନାଥ ଧାମ ଉଦ୍‌ଘାଟନୀ ଅଭିଭାଷଣର ସ୍ମୃତିଚାରଣ କରିବା ସହ ଆଜିର ବିଶ୍ୱାସକୁ ମଧ୍ୟ ଦୋହରାଇଥିଲେ । ବିଶ୍ୱନାଥ ଧାମ କରିଡର ଆଜି ଏକ ବିଦ୍ୱାନ ଘୋଷଣାର ଅବଲୋକନ କରିବା ସହ ନ୍ୟାୟର ଧର୍ମଗ୍ରନ୍ଥ ପରମ୍ପରାକୁ ମଧ୍ୟ ଉଦ୍‌ଜୀବିତ କରୁଛି । “କାଶୀ ଶାସ୍ତ୍ରୀୟ ବାଦନ ଶୁଣିବା ସହ ଧର୍ମଗ୍ରନ୍ଥ ବା ପୁରାଣରେ ସଂଳାପ ମଧ୍ୟ ଶୁଣିପାରିବେ ।” ଏହା ମତ ବିନିମୟ ପ୍ରାଚୀନ ଜ୍ଞାନର ସଂରକ୍ଷଣ ଓ ନୂତନ ଚିନ୍ତାଧାରା ସୃଷ୍ଟି କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । କାଶୀ ସାଂସଦ ସଂସ୍କୃତ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଓ କାଶୀ ସାଂସଦ ଜ୍ଞାନ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଏଭଳି ଉଦ୍ୟମର ଗୋଟିଏ ଲେଖାଏଁ ଅଂଶ ଯେଉଁଠି ପୁସ୍ତକ, ଲୁଗାପଟା ଓ ଆବଶ୍ୟକ ଖର୍ଚ୍ଚ ଓ ବୃତ୍ତି ଯେଉଁମାନେ ସଂସ୍କୃତ ପଢିବେ ତାଙ୍କୁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । ଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ।
“ବିଶ୍ୱନାଥ ଧାମ “ଏକ ଭାରତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ’ର ଏକ ଅଂଶ ହୋଇଯାଇଛି । କାଶୀ ତାମିଲ ସଙ୍ଗମମ୍ ଓ ଗଙ୍ଗା ପୁଷ୍କରୁଲୁ ମହୋତ୍ସବ ଭଳି ଅଭିଯାନ ଓ ଏହି ବିଶ୍ୱାସର କେନ୍ଦ୍ର ଆଦିବାସୀ ସାଂସ୍କୃତିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ସାମିଲ କରି ସାମାଜିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତୀକରଣକୁ ମଜବୁତ କରିଛି । ଆଧୁନିକ ବିଜ୍ଞାନ ଦୃଷ୍ଟି କୋଣରୁ କାଶୀର ବିଦ୍ୱାନମାନଭଙ୍କୁ ନେଇ ପ୍ରାଚୀନ ଜ୍ଞାନ ସଂକ୍ରାନ୍ତରେ ଗବେଷଣା କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ହୋଇଛି । ନଗରୀରେ ମନ୍ଦିର ପ୍ରଶାସନ ପକ୍ଷରୁ ମାଗଣା ଆହାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅନେକ ସ୍ଥାନରେ ହୋଇଛି । ନୂତନ କାଶୀ ନବଭାରତ ନିମନ୍ତେ ଏକ ପ୍ରେରଣା ହୋଇଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ସାମାଜିକ ଓ ଜାତୀୟ ସଂକଳ୍ପ ନିମନ୍ତେ ଗୋଟିଏ ବିଶ୍ୱାସର କେନ୍ଦ୍ର କିପରି ଶକ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ହୋଇପାରେ ସେ ତାହା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ଏଠାକୁ ଆସୁଥିବା ଯୁବା ଗୋଷ୍ଠୀ ଭାରତୀୟ ଜ୍ଞାନ, ପରମ୍ପରା ଓ ସଂସ୍କୃତର ଧ୍ୱଜାଧାରୀ ଭାବେ ବିଶ୍ୱରେ ପରିଗଣିତ ହେବେ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକଟ କରିଥିଲେ ।
ଭାଷା ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଆମର ଜ୍ଞାନ, ବିଜ୍ଞାନ ଓ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତା ଉପରେ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଯଦି ପ୍ରଭାବ ପକାଇଥାଏ ତାହା ହେଉଛି ସଂସ୍କୃତ । ଭାରତ ଏକ ଭାବନା ହେଲେ ସଂସ୍କୃତ ହେଉଛି ତା’ର ପରିପ୍ରକାଶ । ଭାରତ ଏକ ଯାତ୍ରା, ସଂସ୍କୃତ ସେହି ଇତିହାସରେ ମୁଖ୍ୟ ଅଧ୍ୟାୟ । ଭାରତ ବିବିଧତା ମଧ୍ୟରେ ଏକତାର ଏକ ଦେଶ ଓ ସଂସ୍କୃତ ଏହାର ମୂଳ । ଏକଦା ସଂସ୍କୃତ ହିଁ ଜ୍ୟୋତିଷଶାସ୍ତ୍ର, ଗଣିତ, ଭେଷଜ, ସାହିତ୍ୟ, ସଙ୍ଗୀତ ଓ କଳା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଗବେଷଣାର ମୁଖ୍ୟ ଭାଷା ଥିଲା । କାଶୀ ଓ କାଞ୍ଚିରେ ବେଦର ଆବୃତ୍ତି ହେଉଛି ଏକ ଭାରତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତର ସ୍ୱର ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି କାଶୀକୁ ଐତିହ୍ୟ ଓ ବିକାଶର ଏକ ମଡେଲ ଭାବେ ଦେଖାଯାଉଛି । ପରମ୍ପରା ଓ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତାକୁ ନେଇ କିପରି ଆଧୁନିକତା ସମ୍ପ୍ରସାରିତ ହୁଏ ତାହା ଆଜି ବିଶ୍ୱ ଦେଖୁଛି । ଅଯୋଧ୍ୟାରେ ରାମଲାଲାଙ୍କ ପ୍ରାଣ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପରେ କାଶୀ ପରି ତାହାର ମଧ୍ୟ ପ୍ରଗତି ଘଟୁଛି । କୁଶୀନଗରର ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ବିମାନ ବନ୍ଦର ଓ ଦେଶରେ ଭଗବାନ ବୃଦ୍ଧଙ୍କ ସହ ସଂଶ୍ଳିଷ୍ଟ ସ୍ଥଳୀର ବିକାଶ ପାଇଁ ସରକାର କିପରି ଉଦ୍ୟମ କରୁଛନ୍ତି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ତା’ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ଆଗାମୀ ପାଞ୍ଚବର୍ଷରେ ଦେଶ ବିକାଶକୁ ଅଧିକ ଗତି ଦେବ ଓ ସଫଳତା ଅର୍ଜନ କରିବ । “ ଏହା ମୋଦୀ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଓ ମୋଦୀର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଅର୍ଥ ହେଲା ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ପୂରଣ କରିବା ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଯୋଗୀ ଆଦିତ୍ୟନାଥ ଓ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ସରକାରଙ୍କ ମନ୍ତ୍ରୀଗଣ ଏହି ଅବସରରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।

Prime Minister's Office
PM participates in prize distribution ceremony of Sansad Sanskrit Pratiyogita at Swatantra Sabhagar, BHU, Varanasi
“Youth power is the basis of Viksit Bharat”
“With the blessing of Mahadev, ‘Vikas ka Damroo’ has been resonating in Kashi for the last 10 years”
“Kashi is not only a pilgrimage of our faith, it is the vibrant center of India's eternal consciousness”
“Vishwanath Dham will give a decisive direction and take India to a bright future”
“New Kashi has emerged as an inspiration for the new India”
“India is an idea, and Sanskrit is its chief expression. India is a journey, Sanskrit is the main chapter of its history. India is a land of unity in diversity, Sanskrit is its origin”
“Today, Kashi is being seen as a model of heritage and development. Today the world is seeing how modernity expands around traditions and spirituality”
“Recitation of Vedas in Kashi and Kanchi are the notes of ‘Ek Bharat Shreshtha Bharat’”
23 FEB 2024 11:36AM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi participated in the prize distribution ceremony of Sansad Sanskrit Pratiyogita at Swatantra Sabhagar, BHU, Varanasi today. He also unveiled the booklet on Kashi Sansad Pratiyogita and a coffee table book. The Prime Minister awarded the winners of Kashi Sansad Gyan Pratiyogita, Kashi Sansad Photography Pratiyogita and Kashi Sansad Sanskrit Pratiyogita and also distributed books, uniform sets, music instruments and merit scholarships to Sanskrit students of Varanasi. He also visited Kashi Sansad Photography Pratiyogita gallery and interacted with the participants with their photograph entries on the theme of “Sanwarti Kashi”.
Addressing the gathering, the Prime Minister expressed delight in being present among the young scholars and said that the feeling is similar to taking a dip in the Ganga of knowledge. He lauded the efforts of the young generations who are strengthening the identity of the ancient city. He said that it is a matter of pride and contentment that the youth of India will take the country to new heights in the Amrit Kaal. “Kashi is the capital of eternal knowledge”, the Prime Minister said, underlining that it is a matter of pride for the entire nation that the capabilities and the form of Kashi are regaining its glory. He mentioned awarding the winners of Kashi Sansad Gyan Pratiyogita, Kashi Sansad Photography Pratiyogita and Kashi Sansad Sanskrit Pratiyogita today and congratulated the winners. He also encouraged those who could not make it to the winners list. “No participant has been defeated or lagged, instead, everyone has learned from this experience”, the Prime Minister said, noting that all participants are worthy of praise. The Prime Minister thanked Shri Kashi Vishwanath Mandir Nyas, Kashi Vidvat Parishad and scholars for taking his vision as the MP of Kashi forward. He also noted that the coffee table books released today carry the story of the rejuvenation of Kashi in the last 10 years.
While acknowledging the progress of Kashi in the last 10 years, the Prime Minister was very clear that all of us are just instruments of the will of Lord Mahadev. He said with the blessing of Mahadev, ‘vikas ka damroo’ has been resonating in Kashi for the last 10 years. Talking about the projects worth crores of rupees, the Prime Minister said that before Shivratri and Rangbhari Ekadashi Kashi is celebrating the festival of development today. He said that everyone has seen the transformation through ‘Vikas ki Ganga’.
The Prime Minister said that “Kashi is not just a center of faith but it is a vibrant center of India's eternal consciousness”. He said that India’s ancient prestige in the world was not based on economic prowess only but its cultural, spiritual and social richness was behind that. ‘Teerths’ like Kashi and Vishwanath Dham were the ‘Yagyashala’ of the nation's development, he said, highlighting the connections of India’s knowledge tradition with the places of culture and spirituality. Illustrating his point through the example of Kashi the Prime Minister said that along with being the land of Shiva, Kashi is also a place of teachings of Buddha; birthplace of Jain Tirthankars as well as a place of enlightenment for Aadi Shankaracharya. He also highlighted the cosmopolitan allure of Kashi as people from all over the country and other parts of the world come to Kashi. “New ideals are born in a place of such diversity. New ideas nurture the possibility of progress.”, the Prime Minister added.
“Vishwanath Dham will give a decisive direction and take India to a bright future”, the Prime Minister said, recalling his address during the inauguration of Kashi Vishwanath Dham and reaffirming the belief today. He emphasized that the Vishwanath Dham corridor is witnessing a scholarly declaration today while also reviving the traditions of scriptures of justice. “Kashi can hear the classical tones as well as scriptural dialogues”, the Prime Minister said, underlining that it will encourage the exchange of ideas, preserve ancient knowledge and create new ideologies. He said that Kashi Sansad Sanskrit Pratiyogita and Kashi Sansad Gyan Pratiyogita are a part of such efforts where books, clothes and other necessary resources along with scholarships are being provided to thousands of youth who want to study Sanskrit. Teachers are also being assisted. “Vishwanath Dham has also become a part of 'Ek Bharat, Shreshtha Bharat' campaigns like Kashi Tamil Sangamam and Ganga Pushkarulu Mahotsav”, Shri Modi said, noting that this center of faith is strengthening the resolve for social inclusion through tribal cultural events. Shri Modi informed that new research is also being done by the scholars of Kashi and by the Vidwat Parishad on ancient knowledge from the point of view of modern science. He also mentioned the temple trust making arrangements for free food at many places in the city. “New Kashi has emerged as an inspiration for the new India”, PM Modi said, highlighting how the center of faith can become a center of energy for social and national resolutions. He expressed confidence that the youth coming out from here will become the flag bearers of Indian knowledge, tradition and culture all over the world.
The Prime Minister said, “Among the languages ​​that have made the biggest contribution to the development of our knowledge, science and spirituality, Sanskrit is the most prominent. India is an idea, and Sanskrit is its chief expression. India is a journey, Sanskrit is the main chapter of its history. India is a land of unity in diversity, Sanskrit is its origin.” The Prime Minister recalled a time when Sanskrit was the main language of research in Astronomy, math, medicine, literature, music and arts. India got its identity through these disciplines, he said. He said recitation of Vedas in Kashi and Kanchi are the notes of ‘Ek Bharat Shreshtha Bharat’.
The Prime Minister said, “Today, Kashi is being seen as a model of heritage and development. Today the world is seeing how modernity expands around traditions and spirituality.” He highlighted how Ayodhya is flourishing in the same way as Kashi after the Pran Pratishta of Ram Lalla in the newly built temple. PM Modi mentioned the International Airport in Kushinagar and highlighted the government’s efforts to develop modern infrastructure and facilities at places associated with Lord Buddha in the country. In the next 5 years, the Prime Minister emphasized that the country will give a new pace to development and create new patterns of success. “This is Modi's guarantee, and Modi's guarantee means guarantee of fulfillment of the guarantee. The Prime Minister asked that the best photographs of the exhibition, selected through voting, should be used as picture postcards for the tourists. He also suggested a sketching competition and the best sketches to be made into picture postcards. He reiterated his suggestion for a guide competition for creating ambassadors and interpreters of Kashi. The Prime Minister emphasized that the people of Kashi are its greatest strength and reiterated his resolve to help each and every Kashi resident as a servant and a friend.
Chief Minister of Uttar Pradesh, Shri Yogi Adityanath was present on the occasion along with Ministers of Government of Uttar Pradesh.