Prime Minister's Office
PM participates in prize distribution ceremony of Sansad Sanskrit Pratiyogita at Swatantra Sabhagar, BHU, Varanasi
“Youth power is the basis of Viksit Bharat”
“With the blessing of Mahadev, ‘Vikas ka Damroo’ has been resonating in Kashi for the last 10 years”
“Kashi is not only a pilgrimage of our faith, it is the vibrant center of India's eternal consciousness”
“Vishwanath Dham will give a decisive direction and take India to a bright future”
“New Kashi has emerged as an inspiration for the new India”
“India is an idea, and Sanskrit is its chief expression. India is a journey, Sanskrit is the main chapter of its history. India is a land of unity in diversity, Sanskrit is its origin”
“Today, Kashi is being seen as a model of heritage and development. Today the world is seeing how modernity expands around traditions and spirituality”
“Recitation of Vedas in Kashi and Kanchi are the notes of ‘Ek Bharat Shreshtha Bharat’”
23 FEB 2024 11:36AM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi participated in the prize distribution ceremony of Sansad Sanskrit Pratiyogita at Swatantra Sabhagar, BHU, Varanasi today. He also unveiled the booklet on Kashi Sansad Pratiyogita and a coffee table book. The Prime Minister awarded the winners of Kashi Sansad Gyan Pratiyogita, Kashi Sansad Photography Pratiyogita and Kashi Sansad Sanskrit Pratiyogita and also distributed books, uniform sets, music instruments and merit scholarships to Sanskrit students of Varanasi. He also visited Kashi Sansad Photography Pratiyogita gallery and interacted with the participants with their photograph entries on the theme of “Sanwarti Kashi”.
Addressing the gathering, the Prime Minister expressed delight in being present among the young scholars and said that the feeling is similar to taking a dip in the Ganga of knowledge. He lauded the efforts of the young generations who are strengthening the identity of the ancient city. He said that it is a matter of pride and contentment that the youth of India will take the country to new heights in the Amrit Kaal. “Kashi is the capital of eternal knowledge”, the Prime Minister said, underlining that it is a matter of pride for the entire nation that the capabilities and the form of Kashi are regaining its glory. He mentioned awarding the winners of Kashi Sansad Gyan Pratiyogita, Kashi Sansad Photography Pratiyogita and Kashi Sansad Sanskrit Pratiyogita today and congratulated the winners. He also encouraged those who could not make it to the winners list. “No participant has been defeated or lagged, instead, everyone has learned from this experience”, the Prime Minister said, noting that all participants are worthy of praise. The Prime Minister thanked Shri Kashi Vishwanath Mandir Nyas, Kashi Vidvat Parishad and scholars for taking his vision as the MP of Kashi forward. He also noted that the coffee table books released today carry the story of the rejuvenation of Kashi in the last 10 years.
While acknowledging the progress of Kashi in the last 10 years, the Prime Minister was very clear that all of us are just instruments of the will of Lord Mahadev. He said with the blessing of Mahadev, ‘vikas ka damroo’ has been resonating in Kashi for the last 10 years. Talking about the projects worth crores of rupees, the Prime Minister said that before Shivratri and Rangbhari Ekadashi Kashi is celebrating the festival of development today. He said that everyone has seen the transformation through ‘Vikas ki Ganga’.
The Prime Minister said that “Kashi is not just a center of faith but it is a vibrant center of India's eternal consciousness”. He said that India’s ancient prestige in the world was not based on economic prowess only but its cultural, spiritual and social richness was behind that. ‘Teerths’ like Kashi and Vishwanath Dham were the ‘Yagyashala’ of the nation's development, he said, highlighting the connections of India’s knowledge tradition with the places of culture and spirituality. Illustrating his point through the example of Kashi the Prime Minister said that along with being the land of Shiva, Kashi is also a place of teachings of Buddha; birthplace of Jain Tirthankars as well as a place of enlightenment for Aadi Shankaracharya. He also highlighted the cosmopolitan allure of Kashi as people from all over the country and other parts of the world come to Kashi. “New ideals are born in a place of such diversity. New ideas nurture the possibility of progress.”, the Prime Minister added.
“Vishwanath Dham will give a decisive direction and take India to a bright future”, the Prime Minister said, recalling his address during the inauguration of Kashi Vishwanath Dham and reaffirming the belief today. He emphasized that the Vishwanath Dham corridor is witnessing a scholarly declaration today while also reviving the traditions of scriptures of justice. “Kashi can hear the classical tones as well as scriptural dialogues”, the Prime Minister said, underlining that it will encourage the exchange of ideas, preserve ancient knowledge and create new ideologies. He said that Kashi Sansad Sanskrit Pratiyogita and Kashi Sansad Gyan Pratiyogita are a part of such efforts where books, clothes and other necessary resources along with scholarships are being provided to thousands of youth who want to study Sanskrit. Teachers are also being assisted. “Vishwanath Dham has also become a part of 'Ek Bharat, Shreshtha Bharat' campaigns like Kashi Tamil Sangamam and Ganga Pushkarulu Mahotsav”, Shri Modi said, noting that this center of faith is strengthening the resolve for social inclusion through tribal cultural events. Shri Modi informed that new research is also being done by the scholars of Kashi and by the Vidwat Parishad on ancient knowledge from the point of view of modern science. He also mentioned the temple trust making arrangements for free food at many places in the city. “New Kashi has emerged as an inspiration for the new India”, PM Modi said, highlighting how the center of faith can become a center of energy for social and national resolutions. He expressed confidence that the youth coming out from here will become the flag bearers of Indian knowledge, tradition and culture all over the world.
The Prime Minister said, “Among the languages ​​that have made the biggest contribution to the development of our knowledge, science and spirituality, Sanskrit is the most prominent. India is an idea, and Sanskrit is its chief expression. India is a journey, Sanskrit is the main chapter of its history. India is a land of unity in diversity, Sanskrit is its origin.” The Prime Minister recalled a time when Sanskrit was the main language of research in Astronomy, math, medicine, literature, music and arts. India got its identity through these disciplines, he said. He said recitation of Vedas in Kashi and Kanchi are the notes of ‘Ek Bharat Shreshtha Bharat’.
The Prime Minister said, “Today, Kashi is being seen as a model of heritage and development. Today the world is seeing how modernity expands around traditions and spirituality.” He highlighted how Ayodhya is flourishing in the same way as Kashi after the Pran Pratishta of Ram Lalla in the newly built temple. PM Modi mentioned the International Airport in Kushinagar and highlighted the government’s efforts to develop modern infrastructure and facilities at places associated with Lord Buddha in the country. In the next 5 years, the Prime Minister emphasized that the country will give a new pace to development and create new patterns of success. “This is Modi's guarantee, and Modi's guarantee means guarantee of fulfillment of the guarantee. The Prime Minister asked that the best photographs of the exhibition, selected through voting, should be used as picture postcards for the tourists. He also suggested a sketching competition and the best sketches to be made into picture postcards. He reiterated his suggestion for a guide competition for creating ambassadors and interpreters of Kashi. The Prime Minister emphasized that the people of Kashi are its greatest strength and reiterated his resolve to help each and every Kashi resident as a servant and a friend.
Chief Minister of Uttar Pradesh, Shri Yogi Adityanath was present on the occasion along with Ministers of Government of Uttar Pradesh.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
বাৰাণসীৰ বিএইচইউৰ স্বতন্ত্ৰ প্ৰেক্ষাগৃহত সংসদ সংস্কৃত প্ৰতিযোগিতাৰ পুৰস্কাৰ বিতৰণ অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ অংশগ্ৰহণ
"যুৱ শক্তি বিকশিত ভাৰতৰ আধাৰ"
"মহাদেৱৰ আশীৰ্বাদত যোৱা ১০ বছৰ ধৰি কাশীত 'বিকাশ কা দামৰু' প্ৰতিধ্বনিত হৈ আহিছে"
"কাশী কেৱল আমাৰ বিশ্বাসৰ তীৰ্থযাত্ৰা নহয়, ই হৈছে ভাৰতৰ চিৰন্তন চেতনাৰ জীৱন্ত কেন্দ্ৰ"।
"বিশ্বনাথ ধামে এক নিৰ্ণায়ক দিশ প্ৰদান কৰিব আৰু ভাৰতক এক উজ্জ্বল ভৱিষ্যতলৈ লৈ যাব"
"নতুন কাশী নতুন ভাৰতৰ বাবে এক অনুপ্ৰেৰণা হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে"
"ভাৰত এক ধাৰণা, আৰু সংস্কৃত হৈছে ইয়াৰ মুখ্য অভিব্যক্তি। ভাৰত হৈছে এক যাত্ৰা, সংস্কৃত হৈছে ইয়াৰ ইতিহাসৰ মুখ্য অধ্যায়। ভাৰত হৈছে বৈচিত্ৰ্যৰ মাজত একতাৰ ভূমি, সংস্কৃত ইয়াৰ মূল"
"আজি কাশীক ঐতিহ্য আৰু উন্নয়নৰ এক আৰ্হি হিচাপে প্ৰত্যক্ষ হৈছে। পৰম্পৰা আৰু আধ্যাত্মিকতাৰ চাৰিওফালে আধুনিকতা কেনেদৰে বিস্তাৰিত হয়আজি পৃথিৱীয়ে প্ৰত্যক্ষ কৰিছে"
23 FEB 2024 11:36AM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি বাৰাণসীৰ বিএইচইউৰ স্বতন্ত্ৰ সভাগৰত সংসদ সংস্কৃত প্ৰতিযোগিতাৰ পুৰস্কাৰ বিতৰণ অনুষ্ঠানত অংশগ্ৰহণ কৰে। তেওঁ কাশী সংসদ প্ৰতিযোগিতাৰ পুস্তিকা আৰু এখন কফি টেবুল কিতাপো উন্মোচন কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কাশী সংসদ জ্ঞান প্ৰতিযোগিতা, কাশী সংসদ ফটোগ্ৰাফী প্ৰতিযোগিতা আৰু কাশী সংসদ সংস্কৃত প্ৰতিযোগিতাৰ বিজয়ীসকলক পুৰস্কৃত কৰাৰ লগতে বাৰাণসীৰ সংস্কৃত শিক্ষাৰ্থীসকলক কিতাপ, ইউনিফৰ্ম, বাদ্যযন্ত্ৰ আৰু মেধা বৃত্তি বিতৰণ কৰে।তেওঁ কাশী সংসদ ফটোগ্ৰাফী প্ৰতিযোগিতাৰ গেলেৰীও পৰিদৰ্শন কৰেআৰু অংশগ্ৰহণকাৰীসকলৰ সৈতে "সনৱাৰ্টি কাশী" বিষয়বস্তুত তেওঁলোকৰ আলোকচিত্ৰ প্ৰবিষ্টিৰ সম্পৰ্কে বাৰ্তালাপ কৰে।
সমবেত লোকসকলক সম্বোধন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে তৰুণ গৱেষকসকলৰ মাজত উপস্থিত থাকি আনন্দিত হোৱা বুলি প্ৰকাশ কৰি কয় যে তেওঁৰ জ্ঞানৰ গঙ্গাত ডুব দিয়াৰ দৰেই অনুভৱ হৈছে। তেওঁ প্ৰাচীন চহৰখনৰ পৰিচয় শক্তিশালী কৰাৰ বাবেচেষ্টা চলাই থকা যুৱ প্ৰজন্মক প্ৰশংসা কৰে। তেওঁ কয় যে অমৃত কালত ভাৰতৰ যুৱপ্ৰজন্মই দেশক নতুন উচ্চতালৈ লৈ যাব সেয়া গৌৰৱ আৰু সন্তুষ্টিৰ বিষয়। "কাশী হৈছে চিৰন্তন জ্ঞানৰ ৰাজধানী", প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এনেদৰে মন্তব্য কৰি কয় যে কাশীৰ সামৰ্থ্য আৰু ৰূপে পুনৰ গৌৰৱ লাভ কৰাটো সমগ্ৰ দেশৰ বাবে গৌৰৱৰ বিষয়।তেওঁ আজি কাশী সংসদ জ্ঞান প্ৰতিযোগিতা, কাশী সংসদ ফটোগ্ৰাফী প্ৰতিযোগিতা আৰু কাশী সংসদ সংস্কৃত প্ৰতিযোগিতাৰ বিজয়ীসকলক বঁটা প্ৰদান কৰাৰ কথা উল্লেখ কৰে আৰু বিজয়ীসকলক অভিনন্দন জনায়। যিসকলে বিজয়ীৰ তালিকাত স্থান লাভ কৰিব নোৱাৰিলে তেওঁলোককো উৎসাহ দিয়ে। "কোনো অংশগ্ৰহণকাৰী পৰাজিত বা পিছ পৰা নাই, তাৰ পৰিৱৰ্তে সকলোৱে এই অভিজ্ঞতাৰ পৰা শিকিছে", সকলো অংশগ্ৰহণকাৰী প্ৰশংসাৰ যোগ্য বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এনেদৰে কয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কাশীৰ সাংসদ হিচাপে তেওঁৰ দৃষ্টিভংগী আগুৱাই নিয়াৰ বাবে শ্ৰী কাশী বিশ্বনাথ মন্দিৰ ন্যাস, কাশী বিদ্বৎ পৰিষদ আৰু পণ্ডিতসকলক ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰে। তেওঁ এইটোও উল্লেখ কৰে যে আজি মুকলি কৰা কফি টেবুল কিতাপবোৰে যোৱা ১০ বছৰত কাশীৰ পুনৰুজ্জীৱিতকৰণৰ কাহিনী বহন কৰিছে।
যোৱা ১০ বছৰত কাশীৰ অগ্ৰগতিৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে স্পষ্টকৈ কয় যে আমি সকলোৱে ভগৱান মহাদেৱৰ ইচ্ছাৰ সঁজুলি। তেওঁ কয় যে মহাদেৱৰ আশীৰ্বাদত যোৱা ১০ বছৰ ধৰি কাশীত 'বিকাশ কা দামৰু' প্ৰতিধ্বনিত হৈ আহিছে। কোটি কোটি টকাৰ প্ৰকল্পৰ সন্দৰ্ভত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে শিৱৰাত্ৰি আৰু ৰংভাৰী একাদশীৰ পূৰ্বে কাশীয়ে আজি উন্নয়নৰ উৎসৱ উদযাপন কৰিছে। তেওঁ কয় যে সকলোৱে 'বিকাশ কি গংগা'ৰ জৰিয়তে হোৱা পৰিৱৰ্তন দেখিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে "কাশী কেৱল বিশ্বাসৰ কেন্দ্ৰ নহয়, ই ভাৰতৰ চিৰন্তন চেতনাৰ এক জীৱন্ত কেন্দ্ৰ"। তেওঁ কয় যে বিশ্বত ভাৰতৰ প্ৰাচীন সন্মান কেৱল অৰ্থনৈতিক শক্তিৰ ওপৰত আধাৰিত নহয়; সাংস্কৃতিক, আধ্যাত্মিক আৰু সামাজিক সমৃদ্ধি ইয়াৰ আঁৰত আছিল।তেওঁ সংস্কৃতি আৰু আধ্যাত্মিকতাৰ স্থানৰ সৈতে ভাৰতৰ জ্ঞান পৰম্পৰাৰ সম্পৰ্কৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি কয় যে কাশী আৰু বিশ্বনাথ ধামৰ দৰেতীৰ্থ স্থানবোৰ ৰাষ্ট্ৰৰ উন্নয়নৰ 'যজ্ঞশালা'ৰ দৰে।কাশীৰ উদাহৰণৰ জৰিয়তে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে শিৱৰ দেশ হোৱাৰ লগতে কাশী বুদ্ধৰ শিক্ষাৰ স্থান; জৈন তীৰ্থংকৰসকলৰ জন্মস্থানৰ লগতে আদি শংকৰাচাৰ্যৰ জ্ঞানৰ স্থান। তেওঁ কাশীৰ বিশ্বজনীন আকৰ্ষণৰ ওপৰতো আলোকপাত কৰি কয় যে সমগ্ৰ দেশ আৰু পৃথিৱীৰ অন্যান্য প্ৰান্তৰ লোক কাশীলৈ আহে। "এনে বৈচিত্ৰ্যৰ ঠাইত নতুন আদৰ্শৰ জন্ম হয়। নতুন ধাৰণাসমূহে প্ৰগতিৰ সম্ভাৱনা কঢ়িয়াই আনে।" প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে কয়।
"বিশ্বনাথ ধামে এক নিৰ্ণায়ক দিশ প্ৰদান কৰিব আৰু ভাৰতক এক উজ্জ্বল ভৱিষ্যতলৈ লৈ যাব", কাশী বিশ্বনাথ ধামৰ উদ্বোধনৰ সময়ত তেওঁৰ ভাষণৰ কথা স্মৰণ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এনেদৰে কয় আৰু আজি এই বিশ্বাসপুনৰ দৃঢ়তাৰে উল্লেখ কৰে। তেওঁ এই কথাত জোৰ দিয়ে যে বিশ্বনাথ ধাম কৰিডৰে আজি এক পাণ্ডিত্যপূৰ্ণ ঘোষণা প্ৰত্যক্ষ কৰিছে আৰু লগতে ন্যায় শাস্ত্ৰৰ পৰম্পৰাপুনৰুজ্জীৱিত কৰা হৈছে। "কাশীয়ে প্ৰাচীন সুৰৰ লগতে লিখিতসংলাপো শুনিব পাৰে বুলি মন্তব্য কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ই ধাৰণাবিনিময়ত উদগনি দিব, প্ৰাচীন জ্ঞান সংৰক্ষণ কৰিব আৰু নতুন মতাদৰ্শ সৃষ্টি কৰিব। তেওঁ কয় যে কাশী সংসদ সংস্কৃত প্ৰতিযোগিতা আৰু কাশী সংসদ জ্ঞান প্ৰতিযোগিতা এনে প্ৰচেষ্টাৰ এটা অংশ য'ত সংস্কৃত অধ্যয়ন কৰিব বিচৰা হাজাৰ হাজাৰ যুৱক-যুৱতীক জলপানিৰ লগতে কিতাপ, কাপোৰ আৰু অন্যান্য প্ৰয়োজনীয় সামগ্ৰী প্ৰদান কৰা হৈছে। শিক্ষকসকললৈও সহায়তা আগবঢ়োৱা হৈছে।কাশী তামিল সঙ্গমম আৰু গংগা পুষ্কৰুলু মহোৎসৱৰ দৰে"বিশ্বনাথ ধাম 'এক ভাৰত, শ্ৰেষ্ঠ ভাৰত' অভিযানৰ অংশ হৈ পৰিছে", শ্ৰী মোদীয়ে এনেদৰে মন্তব্য কৰি কয় যে বিশ্বাসৰ এই কেন্দ্ৰই জনজাতীয় সাংস্কৃতিক অনুষ্ঠানৰ জৰিয়তে সামাজিক অন্তৰ্ভুক্তিৰ সংকল্প শক্তিশালী কৰি তুলিছে। শ্ৰী মোদীয়ে জানিবলৈ দিয়ে যে আধুনিক বিজ্ঞানৰ দৃষ্টিকোণৰ পৰা প্ৰাচীন জ্ঞানৰ ক্ষেত্ৰত কাশী আৰু বিদ্বৎপৰিষদৰ পণ্ডিতসকলেও নতুন গৱেষণা কৰি আছে। তেওঁ মন্দিৰ ন্যাসৰ কথাও উল্লেখ কৰে যিয়ে চহৰখনৰ বহু ঠাইত বিনামূলীয়া খাদ্যৰ ব্যৱস্থা কৰিছে। কেনেকৈ বিশ্বাসৰ কেন্দ্ৰসামাজিক আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় সংকল্পৰ বাবে শক্তিৰ কেন্দ্ৰ হ'ব পাৰে সেই বিষয়ে আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কয়,"নতুন কাশী নতুন ভাৰতৰ বাবে এক অনুপ্ৰেৰণা হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে।"তেওঁ বিশ্বাস ব্যক্ত কৰে যে ইয়াৰ পৰা ওলাই যোৱা যুৱক-যুৱতীসকল সমগ্ৰ বিশ্বতে ভাৰতীয় জ্ঞান, পৰম্পৰা আৰু সংস্কৃতিৰ ধ্বজাবাহক হ'ব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, "আমাৰ জ্ঞান, বিজ্ঞান আৰু আধ্যাত্মিকতাৰ বিকাশত আটাইতকৈ ডাঙৰ অৱদান আগবঢ়োৱা ভাষাসমূহৰ ভিতৰত সংস্কৃত আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ। ভাৰত হৈছে এক ধাৰণা, আৰু সংস্কৃত হৈছে ইয়াৰ মুখ্য অভিব্যক্তি। ভাৰত হৈছে এক যাত্ৰা, সংস্কৃত হৈছে ইয়াৰ ইতিহাসৰ মুখ্য অধ্যায়। ভাৰত হৈছে বৈচিত্ৰ্যৰ মাজত একতাৰ দেশ, সংস্কৃত ইয়াৰ মূল।" প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সেই সময়ৰ কথা স্মৰণ কৰে যেতিয়া সংস্কৃত জ্যোতিৰ্বিজ্ঞান, গণিত, ঔষধ, সাহিত্য, সংগীত আৰু কলাৰ গৱেষণাৰ মুখ্য ভাষা আছিল। এই শাখাসমূহৰ জৰিয়তে ভাৰতে ইয়াৰ পৰিচয় লাভ কৰিছে, তেওঁ কয়। তেওঁ কয় যে কাশী আৰু কাঞ্চীত বেদৰ আবৃত্তি হৈছে 'এক ভাৰত শ্ৰেষ্ঠ ভাৰত'ৰ অনুৰণন।প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, "আজি কাশীক ঐতিহ্য আৰু উন্নয়নৰ আৰ্হি হিচাপে দেখা গৈছে। বৰ্তমান সময়ত বিশ্বই দেখিছে যে পৰম্পৰা আৰু আধ্যাত্মিকতাৰ চাৰিওফালে আধুনিকতা কেনেদৰে বিস্তাৰিত হয়।" তেওঁ নতুনকৈ নিৰ্মিত মন্দিৰত ৰাম লাল্লাৰ প্ৰাণ প্ৰতিষ্ঠাৰ পিছত কাশীৰ দৰে অযোধ্যা কেনেদৰে বিকশিত হৈ আছে তাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কুশীনগৰৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিমানবন্দৰৰ কথা উল্লেখ কৰে আৰু দেশৰ ভগৱান বুদ্ধৰ সৈতে জড়িত ঠাইসমূহত আধুনিক আন্তঃগাঁথনি আৰু সুবিধা বিকাশত চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে অহা ৫ বছৰত দেশখনে উন্নয়নৰ ক্ষেত্ৰত এক নতুন গতি প্ৰদান কৰিব আৰু সফলতাৰ নতুন আৰ্হি সৃষ্টি কৰিব।
"এয়া মোদীৰ গেৰাণ্টি, আৰু মোডীৰ গেৰাণ্টিৰ অৰ্থ হৈছে গেৰাণ্টি পূৰণৰ গেৰাণ্টি। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ভোটদানৰ জৰিয়তে বাছনি কৰা প্ৰদৰ্শনীখনৰ সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ আলোকচিত্ৰসমূহ পৰ্যটকসকলৰ বাবে পিকচাৰ পোষ্টকাৰ্ড হিচাপে ব্যৱহাৰ কৰিব লাগে। তেওঁ এখন ছবি অঁকা প্ৰতিযোগিতা আৰু শ্ৰেষ্ঠ ছবিবোৰেৰে পোষ্টকাৰ্ডপ্ৰস্তুত কৰাৰ পৰামৰ্শ দিয়ে। তেওঁ কাশীৰ দূত আৰু দোভাষী সৃষ্টিৰ বাবে এক প্ৰতিযোগিতা আয়োজনৰ বাবে তেওঁ দিয়া পৰামৰ্শৰ পুনৰাবৃত্তি কৰে।প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কাশীৰ জনসাধাৰণক ইয়াৰ শক্তি বুলি উল্লেখ কৰে আৰু কাশীৰ প্ৰতিজন বাসিন্দাক এজন সেৱক আৰু বন্ধু হিচাপে সহায় কৰাৰ সংকল্পৰ কথা দোহাৰে।
উত্তৰ প্ৰদেশৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী যোগী আদিত্যনাথ আৰু উত্তৰ প্ৰদেশ চৰকাৰৰ মন্ত্ৰীসকল এই অনুষ্ঠানত উপস্থিত আছিল।