প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
লাখনৌদা উত্তর প্রদেস গ্লোবেল ইনভেস্তরস সম্মিৎকী ৪শুবা গ্রাউন্দব্রিক্কিং থৌরমদা ফোঙদোকখিবা প্রধান মন্ত্রীগী মপুংফাবা ৱারোল
19 FEB 2024 5:46PM by PIB Imphal
উত্তর প্রদেসকী রাজ্যপাল অনন্দি বেন পতেল, চীফ মিনিস্তর য়োগী অদিত্যানাথ জি, মন্ত্রীমন্দলগী ঐগী মরুপ দিফেন্স মিনিস্তর রাজনাথ জি, উত্তর প্রদেসকী দিপুতি চীফ মিনিস্তর, লেজিসলেতিপ এশেমব্লিগী স্পিকর, অতোপ্পা শক্নাইরবশিং, ভারত অমসুং মপান লৈবাকশিংদগী লাকপা উদোগকী মীহুৎশিং অমসুং ঐগী ইমুং-মনুংগী মীওইশিং।
চাউখৎলবা ভারত অমগীদমক চাউখৎলবা উত্তর প্রদেস অমা শেমগৎনবা ৱাশক্কা লোয়ননা ঙসি ঐখোয় মফম অসিদা পুল্লে। তেক্নোলোজিগী খুৎথাংদা উত্তর প্রদেসকী এশেমব্লি সিত ২০০ হেনবগী মীওই লাখ কয়া থৌরম অসিদা শরুক য়ারে। তেক্নোলোজিগী মতেংদগী ঙসিগী থৌরম অসি শরুক য়ারিবা ঐগী ইমুং-মনুংগী মীওইশিং ঐনা তরাম্না ওকচরি। উত্তর প্রদেসতা শেন থাদবা অমসুং থবকশিং ফংহনবগী মতাংদা অসিগুম্বা ফিবম অমা লাক্কনি হায়বা ঙসিদগী চহি ৭-৮গী মমাঙদা ৱাখলদা ফাওবা শাগৎখিদে। মফম খুদিংমক্তা মমাঙদা উত্তর প্রদেসতা মীহাৎ-মীপুনগী থৌদোকশিং চাং য়াম্না ৱাংনা থোকখি। মতম অদুদা, কনাগুম্বা অমনা উত্তর প্রদেস চাউখৎহনগদবনি হায়বদা, কনাগুম্বা অমতনা তাবীখিদে, থাজখিদে। ঙসিদি উত্তর প্রদেসতা লুপা করোর লাখ কয়া থাদরক্লে। ঐ উত্তর প্রদেসকী এম.পি অমনি। ঐগী উত্তর প্রদেসতা করিগুম্বা খর পাংথোকপদা ঐ হরাওই। ঙসি প্রোজেক লিশিং কয়াগী থবকশিং হৌদোক্লে। শেমগৎকদৌরিবা উদোগশিং অমসুং ফেক্তরিশিংনা উত্তর প্রদেসতা অহোংবা পুরক্লগনি। ঐনা ইনভেস্তরশিং অমসুং মরুওইনা উত্তর প্রদেসকী নহারোলশিংদা হরাওবা ফোঙদোকচরি।
মরুপশিং
উত্তর প্রদেসতা চহি ৭ দবল ইঞ্জিন সরকার লৈরক্লে। হৌখিবা চহি ৭গী মতম অসিগী মনুংদা ‘রেদ তেপ কলচর’গী মহুৎ ‘রেদ কার্পেত কলচর’না শীল্লে। হৌখিবা চহি ৭তা উত্তর প্রদেসতা মীহাৎ-মীপুন হন্থরে অমসুং ললোন-ইতিক চাউখৎলে। হৌখিবা চহি ৭ তা, উত্তর প্রদেসতা ললোন-ইতিক, চাউখৎপা অমসুং থাজবগী ফিবম অমা শেমগৎলে। করিগুম্বা তশেংনা অহোংবা পুরক্কে হায়না চপ য়ুংনা খল্লবদি মসি কনাগুম্বা অমতনা থিংবা ঙম্লোই হায়বা দবল ইঞ্জিন সরকারনা উৎলে। হায়রিবা মতম অসিগী মনুংদা রাজ্য অসিদগী মপান্দা পোৎ-চৈ থাদোকপা শরুক অনি হেনগৎলে। ঙসি উত্তর প্রদেসতা মৈ পুথোকপা নত্ত্রগা ত্রান্সমিসনগী থবক শিংথাবা য়ানা য়াম্না ফগৎলে। লৈবাক অসিদা উত্তর প্রদেস অসি এক্সপ্রেসৱেশিং অমসুং ইন্তরনেসনেল এয়রপোর্তশিং মশিং খ্বাইদগী য়াম্না লৈবা রাজ্যনি। ঙসি উত্তর প্রদেসতা লৈবাক অসিগী অহানবা রেপিদ রেল চেল্লে। রাজ্য অসিদা ইস্তর্ন অমসুং ৱেস্তর্ন পেরিফেরেল এক্সপ্রেসৱেগী অয়াম্বা শরুক উত্তর প্রদেস ফাওদুনা চৎলে। উত্তর প্রদেসকী মশিং য়াম্লবা তুরেলশিং কার্গো জহাজশিং হোল্লে। মসিনা মরম ওইদুনা রাজ্য অসিদা তুরেলগী ঈশিং লম্বীশিং শীজিন্নবদগী চৎথোক-চৎশিনগী খুদোংচাবা হেনগৎহল্লে অমসুং চৎথোক-চৎশিন হেন্না লাইহল্লে।
মরুপশিং,
ঙসিগী থৌরম অসি ঐনা শেন থাদরকপগী ৱাফম খক্তদা য়েংদে। শেন্দোং হেন্না ফংগনি হায়বগী থাজবশিং মফম অসিদা শরুক য়ারিবা ইনভেস্তর ময়ামগী মরক্তা লৈরিবা থাজবা অদু উবা ফংলে। প্রোজেকশিং অসিদা তুংগী য়াইফনবা অফবা পান্দম অমা য়াওরি অমসুং ইনভেস্তরশিংগী থাজবগী মঙাল অমা ওইরি। ঙসি অদোম্না মালেমগী লৈবাক অমদা চৎলুবা মতমদা, হান্না ওইখিদ্রিবা মওংদা ভারতকী মরমদা থাজবা উবা ফংগনি। মালেমগী ওইনা, মমাঙদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মওংদা ভারতকী মরমদা ফনা খল্লে। ভারতকী চাউখৎপগী ৱারিদা লৈবাক খুদিংমক থাজবা ফাওরে। ঙসি লৈবাক শীনবা থুংনা ‘মোদী কি গরেন্তি’ পাক-শন্না ঙাংনরবশু, মালেম্না ভারত অসি হেন্না শেন্দোং ফংনবগী গরেন্তি অমা ওইনা উরে। মীখল মতম য়ৌরকপদা সরকারনা নৌনা শেন থাদবা তোকপগী চৎনবী অদু ঐখোয়না উরে। ঙসিগী ভারতনা মদুগী চৎনবী অদু থাদোক্লে। ঙসিদি মালেম শীনবা থুংবগী ইনভেস্তরশিংনা সরকারগী থৌশিলশিং অমসুং তুংদু-লৈতাবদা মপুংফানা থাজবা লৈরে। মসিগা চপ মান্নবা থাজবা অসি উত্তর প্রদেস অমসুং লাখনৌদশু উবা ফংলে।
ঐগী ইমুং-মনুংগী মীওইশিং,
ঐনা চাউখৎলবা ভারতকী মরমদা ৱারি শারকপা মতমদা, মসিদা অনৌবা ৱাখল্লোন অমসুং অনৌবা মাইকৈ দরকার ওই। নিংতম্বা ফংলবা চহি কয়াগী মতুংদা ফাওবা লৈবাক অসিদা অসিগুম্বা মখলগী ৱাখল্লোন অসি লৈখিদে। মদুগী ৱাখল্লোন অদু করিনো? মীয়াম মমিংতগী ওইনা হিংহনবা অমসুং চাউখৎপা থোং মান্নদবা হান্নগী ফিবম অদু লৈবাক অমা চাউখৎনবগীদমক চুনদে। উত্তর প্রদেসশু মসিগী থৌওং অসিগী অৱাবা নংখি। মমাঙগী সরকারশিংনা খনখি মদুদি করিগুম্বা মখোয়না খুদোংচাবশিং শেমগৎলবদি মদু অচৌবা সহর ২-৪ দা ওইগদবনি, করিগুম্বা মখোয়না থবক ফংহল্লবদি মদু খনগৎলবা সহর খর ওইগদবনি। মসিদা য়াম্না কন্না হোৎনবগী দরকার ওইদবনা মসি য়াম্না লাইনা পাংথোকখি। থৌওং অসিদগী লৈবাক অসিগী য়াম্লবা শরুক চাউখৎতনা লৈখি। মসি উত্তর প্রদেসতশু মমাঙদা থেংনখ্রে। অদুবু অরিবা ৱাখল্লোন অসি দবল ইঞ্জিন সরকারনা হোঙদোক্লে। উত্তর প্রদেসকী ইমুং খুদিংমক্কী পুন্সি হিংবদা লাইনবা ঐখোয়না থবক পায়খৎলে। পুন্সি অসি হিংবদা লাইবা মতমদা, মশা মরোমদোম ললোন-ইতিক পাংথোকপা লাইহনগনি। পি.এম অৱাস য়োজনাগী মখাদা পাক্কাগী য়ুম করোর ৪ শারে অমসুং মশাগী য়ুম লৈনবগী মখোয়গী মঙলানশিং মঙফাউন্নবা সহরগী মিদল-ক্লাস ইমুংশিংদা লুপা করোর লিশিং ৭গী শেন্থং পীখ্রে। মসিগী খুৎথাংদা উত্তর প্রদেসগী ইমুং লাখ ১.৫ য়াওনা বেনিফিসরি ইমুং লাখ ২৫ শেন্দোয়গী রিবেত ফংলে। ২০১৪দা ইনকম তেক্স কোমথোক্নবগী লিমিত লুপা লাখ ২ ওইরম্বা অউ হৌজিক লুপা লাখ ৭ ওইহন্দুনা মিদল ক্লাসশিং মতেং পাংলে।
মরুপশিং,
ঐখোয়না উত্তর প্রদেসতা হিংবদা লাইহনবা অমসুং ললোন-ইতিক চৎথবদা লাইহনবা অনিমক চপ মান্ননা মরুওইনা লৌরে। দবল ইঞ্জিন সরকারগী পান্দমদি সরকারগী স্কিম অমগী কান্নবশিং বেনফিসিরি খুদিংমক ফংহনবনি। হন্দক পাংথোকখিবা বিকসিত ভারত সংকল্প যাত্রাদা উত্তর প্রদেসকী বেনফিসরি লাখ কয়াগী মখোয়গী থোংজিলদা স্কিমশিংগী কান্নবশিং য়ৌহল্লে। খুঙ্গংশিং অমসুং সহর খুদিংমক মোদী কি গরেন্তি গারি য়ৌরে। সরকারগী স্কিমশিংগী কান্নবশিং চাদা ১০০ ফংহনবা হায়বসি খুন্নাইগী অচুম্বগী খ্বাইদগী অচুম্বা মওংনি। মসি অচুম্বা সেকুলারিজমনি। মমাঙগী সরকারশিংদা শেঞ্জা-থুমজা অমসুং মীচং-মীখাই নাইবগী অচৌবা মরমশিং অদোম নিংশিংলমগনি? মমাঙগী সরকারশিংদা, মখোয়গী খুদোংচাবশিং ফংনবা মীয়াম্না পরেং শাংনা লেপ্নখি। চে-চাংশিং পায়দুনা থোঙনাউ অমদগী থোংনাউ অমদা চেন্নখি। হৌজিক ঐখোয়গী সরকারনা হায়রিবা খুদোংচাবশিং অদু লায়রবশিংগী থোংজিলদা য়ৌহল্লে। বেনিফিসরি খুদিংমক্না মখোয়গী ফংফম থোকপশিং ফংদ্রি ফাওবা ঐখোয়গী সরকার পোথারোই হায়বসি মোদীগী গরেন্তিনি। পাক্কাগী য়ুমশিং, মৈ, গ্যাস নত্ত্রগা তোতি ঈশিং, লেম্না লায়য়েংবা অমসুং লেম্না চেঙ পীবা ওইবা য়াই, বেনিফিসরি খুদিংমক মসি ফংগদবনি।
মরুপশিং,
মমাঙদা কনা অমতনা হংবীরমদ্রবা মীওইশিং ঙসিদি মোদীনা হংলে। মমাঙদা, সরকার অমতনা সহরশিংগী লম্বীগী নাকলশিংদা পোৎ-চৈ য়োল্লিবা ঐখোয়গী ইনাওশিং অমসুং ইচলশিং মতেং পাংনবা ৱাখল খনখিদে। হায়রিবা মীওইশিং অসিগীদমক ঐখোয়গী সরকারনা পি.এম শ্বানিধি য়োজনা হৌদোক্লে। হৌজিক ফাওবদা পি.এম শ্বানিধি য়োজনাগী মখাদা লম্বী মতাইদা পোৎ য়োল্লিবশিংদা লুপা করোর ১০,০০০গী মতেং পীখ্রে। উত্তর প্রদেসতা, লম্বী নাকলদা পোৎ-চৈ য়োল্লিবা মীওই লাখ ২২ রোম স্কিম অসি কান্নবা ফংলে। লায়রবশিং শৌগৎপীবা মতমদা মখোয়না থবক খুদিংমক পাংথোকপা ঙম্মী হায়বা পি.এম শ্বানিধি য়োজননা উৎলে। পি.এম শ্বানিধি য়োজনা থিজিনবদগী য়াম্না মরুওইবা অমা খঙলে মদুদি য়োজনা অসিগী কান্নবা ফংলবা মরুপশিং চহিগী ওইনা লুপা লিশিং ২৩গী অহেনবা শেনফম ফংলবা ঙম্লে। পি.এম শ্বানিধি য়োজননা লম্বী নাকলদা পোৎ-চৈ য়োল্লিবা মীওইশিংগী পোৎ লৈবা ঙম্বগী শক্তিশু হেনগৎহল্লে। অতোপ্পা থিজিনবা অমদগী পি.এম শ্বানিধিগী বেনিফিসরিশিংগী চাদা ৭৫ দি এস.সি.এস.তি অমসুং ত্রাইবেল ফুরুপশিংনি অমসুং তঙ্খায় অমনা নুপীশিংনি হায়বা খঙলে। মমাঙদা বেঙ্কশিংগী মখোয়গী গরেন্তি অমতা লৈরমদে, মরম অদুনা মখোয় বেঙ্কশিংদগী করিগুম্বা মতেং অমতা ফংলমদে। ঙসি মখোয় মোদীগী গরেন্তি লৈরে অমসুং মরম অদুনা মখোয় বেঙ্কশিংদগী মতেং ফংলে। মসি করিগুম্বা মতমদা জয় প্রকাস নরায়ন অমসুং রাম মনোহর লোহিয়ানা মঙ মঙজরম্বা খুন্নাইগী অচুম্বা অদুনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী দবল ইঞ্জিন সরকারগী থৌশিলশিং অমসুং ৱারেপশিংনা খুন্নাইগী অচুম্বা অমসুং শেন্মিৎলো অনিমক কান্নবা ফংলে। অদোম লাখপতি দিদিগী ৱাশক্কী মতাংদা তারম্লগনি। হৌখিবা চহি ১০দা,ঐখোয়না লৈবাক অসিগী নুপী করোর ১০ হেন্না সেল্ফ-হেল্প গ্রুপশিংদা শরুক য়াহল্লে। মখোয়গী মনুংদা, হৌজিক ফাওবদা, উদোগকী মীওইশিং, মশিং অসি তাবীয়ু, হৌজিক ফাওবদা, নুপী করোর ১ হেন্না লাখপতি দিদি ওইরে। লাখপতি দিদি করোর ৩ শেমগৎনবা সরকারগী ৱারেপ লৌরে। ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা গ্রাম পঞ্চয়াত লাখ ২.৫ রোম লৈরি। করিগুমবা লাখপতি করোর ৩ শেম্লবদি গ্রাম পঞ্চয়াত খুদিংমক্কী পোৎ-চৈ লৈবা ঙম্বগী শক্তি কয়া য়াম্না হেনগৎলক্কনি হায়বা খন্দুনা য়েংউ। মসিনা ইচলশিং অমসুং খুঙ্গংগী শেন্মিৎলোন মপাঙ্গল কনখৎহনগনি।
ইনাওশিং অমসুং ইচলশিং,
ঐখোয়না চাউখৎলবা উত্তর প্রদেসকী ৱারি শানবা মতমদা, মসিগী তুংদা অতোপ্পা শক্তি অমা লৈরি। মসি মফম অসিগী এম.এস.এম.ইশিংগী থৌনা অদুনি, হায়বদি স্মোল, মাইক্রো অমসুং কোতেচ ইন্দস্ত্রিশিং অদুনি। দবল ইঞ্জিন সরকার শেম্লবা মতুংদগী, উত্তর প্রদেসকী স্মোল, মাইক্রো অমসুং কোতেচ ইন্দস্ত্রিশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা থবক পায়খৎলে। রাজ্য অসিগী এম.এস.এম.ইশিংদা লুপা করোর লিশিং কয়াগী মতেং পীরে। দিফেন্স কোরিদোর শেমগৎলে অমসুং শেমগৎলিবা অনৌবা ইকোনোমিক কোরিদোরশিংনা এম.এস.এম.ইশিংদা কান্নবা য়াম্না পীরগনি।
মরুপশিং,
উত্তর প্রদেসকী জিলা খুদিংমক্তা য়ুমগী উদোগশিংগী অরিবা চৎনবী অমা লৈরি। মফম খরদা শো শারি, মফম খরদা ব্রাসকী থবক তৌরি, মফম খরদা কার্পেত শারি, মফম খরদা খুজি শারি, মফম খরদা ক্লে আর্ত পুথোক্লি, মফম খরদা চিনকানকারি পাংথোক্লি। ঐখোয়না মসিগী চৎনবী অসি ৱান দিস্ত্রিক ৱান প্রদক স্কিমগী মখাদা মপাঙ্গল কনখৎহল্লে। কমদৌনা ৱান দিস্ত্রিক ৱান প্রদক স্কিম পুক্নিং থৌগৎলে অমসুং য়োকখৎলে হায়বা অদোম্না রেলৱে স্তেসনশিংদা উবা ফংগনি। হৌজিক ঐখোয়না লুপা করোর লিশিং ১৩গী পি.এম বিশ্বাকর্মা য়োজনা হৌদোক্লে। বিশ্বকর্মা স্কিম্না উত্তর প্রদেসকী বিশ্বকর্মা ইমুং লাখ কয়া মতমগা চুনবা থবকশিং পায়খৎহল্লগনি। মখোয়না অতাবা শেন্দোয়দা অমসুং গেরেন্তি য়াওদনা বেঙ্কশিংদগী লোনশিং লৌদুনা মখোয়গী ললো-ইতিক পাকথোক-চাউথোকহনবদা য়োজনা অসিনা মতেং পাংগনি।
ইনাওশিং অমসুং ইচলশিং,
শান্নপোৎ শাবগী লমদা কমদৌনা ঐখোয়গী সরকারনা থবক পায়খৎলিবগে হায়বা অদোম খঙলগনি। কাসিগী এম.পি অমা ওইনা, মফম অসিদা উগী শান্নপোৎশিং শাবগী থবক ঐনা য়োকখৎলি।
মরুপশিং,
চহি খরগী মমাং ফাওবদা, লৈবাক অসিগী অঙাংশিংগী শান্নপোৎশিংনা ভারতনা মপান লৈবাকশিংদা পুশিল্লকখি। মসি শান্নপোৎশিং শাবগী ইনাকখুল্লবা চৎনবী অমা লৈরিবা ভারতকী ফিবমনি। মীরোল কয়া শান্নপোৎশিং শাবগী হৈথোই-শিংথোইবা লৈরি। অদুবু, ভারতকী শান্নপোৎশিং য়োকখৎতবা অমসুং মালেমগী অহোংবশিং চুশিন্নবা ঙম্নবা শান্নপোৎ শাবা খুৎহৈবশিং মতেং পাংদবদগী মপান লৈবাকশিংদা শাবা শান্নপোৎশিনা ভারতকী শান্নপোৎশিং কৈথেল নমথবনি। মসিদা অহোংবা পুরক্নবা অমসুং লৈবাক শীনবা থুংনা লৈরিবা শান্নপোৎ শাবশিংগী লেপ্নবা অমসুং মখোয় মতেং পাংনবা ঐনা ৱারেপ লৌরে। লৈবাক শীনবা থুংনা লৈরিবা শান্নপোৎ শারিবশিংনা মপান্দা শান্নপোৎশিং থাদোকপা হেনগৎহন্নবা মতেং পাংগদবনি। ঙসিদি ঐখোয়না মপান লৈবাকশিংদগী পুশিল্লকপা শিংথাবা য়ানা হন্থরে অমসুং শান্নপোৎশিং মপান্দা থাদোকপা শরুক কয়া হেনগৎলে।
মরুপশিং,
ভারতকী খ্বাইদগী চাউবা তুরিজমগী মফম অমা ওইনবা খুদোংচাবশিং উত্তর প্রদেসতা লৈরি। লৈবাক অসিগী মীওই খুদিংমক বরানাসী অমসুং অযোধ্যা য়েংবা পাম্মী। ঙসিদি মীওই লাখ কয়া হায়রিবা মফমশিং অসিদা লাক্লে। মসিনা মরম ওইদুনা, উত্তর প্রদেসতা অপীকপা ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিং, এয়রলাইন কম্পেনিশিং অমসুং হোতেল-রেসতুরান্ত মপুশিং মমাঙদা অমুক্তা ফংখিদ্রিবা খুদোংচাবশিং ফংলে। ঐ করিগুম্বা অমতা হায়জগে, ঐনা লৈবাক অসিগী লমকোয়বা মীওইশিংদা হায়জরি, অদোম্না লমকোয়নবা বজেত অমা শেম্বা মতমদা, বজেতকী চাদা ১০ অদোম্না য়েংবা চৎকদৌরিবা মফম অদুগী থমগদবনি। করিগুম্বা খর লৈনবা থমগদবনি। অদোম্না লুপা লিশিং কয়া চঙনা লমকোয়গদৌরিবা মরমনা মসি অদোমগী অরুবা অমা ওইরোই। বজেতকী চাদা ১০ অদুনা লমকোয়বা চৎলিবা মফম অদুগী পোৎথোকশিং লৈরিবদি, মফম অদুগী শেন্মিৎলোন অতিয়া ফংনা চাউখৎকনি। লাইবক থিবদি, হৌজিক, ইনাকখুনবশিং মপান্দা কোয়বা চৎপা অমসুং মখোয়গী মচা-মশুশিং মপান লৈবাকশিংদা লুহোংবগী চৎনবী অমা লৈবাক অসিদা লৈরে। ভারতগুম্বা অচৌবা লৈবাক অমদা, অদোমগী ইচাশিং লুহোংবা য়াদবরা? মী কয়া য়াম্না থবক ফংগনি? ঐনা ৱেদ ইন ইন্দিয়া হৌদোকপদগী, ঐনা চিথি কয়া ফংলে। সার, ঐখোয় মপান লৈবাক্তা লুহোংনবা থৌরাং তৌরম্বনি, অদুবু অদোম্না হায়বদগী মদু তোক্লে অমসুং হৌজিক ঐখোয় ভারত্তা লুহোংলগনি। ভাগত সিংহগুম্বা মশামক থৌরি য়াল্লগা লৈবাক অসিগী সেবা তৌবা অচুম্বা নত্তে।
মরুপশিং,
লৈবাক্কীদমক থবক তৌদুনা লৈবাক্কী সেবা তৌবা য়াগনি। মরম অদুনা ঐনা হেন্না ফবা লোকেল, নেসনেল অমসুং মালেমগী লম্বী-থোংগী মরমদা ফোঙদোক্লিবা, হৌজিক উত্তর প্রদেসতা চৎথোক-চৎশিন তৌবা য়াম্না লাইরে। হন্দক, ঐখোয়না বরানাসী ফাওরবা মালেমদা খ্বাইদগী শাংবা ক্রুইজ সর্বিস হৌখ্রে। ২০২৫ দা পাংথোক্কদৌরিবা কুম্ভ মেলা অসি রাজ্য অসিগী শেন্মিৎলোনগী য়াম্না মরুওইগনি। তুংদা তুরিজম অমসুং হোস্পিতেলিতি সেক্তরদা রাজ্য অসিদা মশিং য়াম্লবা থবকশিং ফংহনগনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী থবক্তি ঐখোয়গী থৌনাশিং মতমগী অনৌবশিংগা পুনশিনবা, মখোয় মপাঙ্গল কনখৎহনবা অমসুং অনৌবা হিরমশিংদা অঙকপা থবকশিং পাংথোকপনি। ঙসিদি ভারতনা ইলেক্ত্রিক মোবিলিতি অমসুং গ্রিন ইনর্জিদা মীৎয়েং চঙলে। অসিগুম্বা তেক্নোলোজি অমসুং মেনুফেকচরিংগী লমদা ভারত মালেমগী মফম অমা ওইহন্নবা সরকারনা মীৎয়েং চঙলে। ঐখোয়গী থবক্তি লৈবাক অসিগী ইমুং খুদিংমক অমসুং য়ুম খুদিংমক সোলার পৱার পুথোকপা জেনেরেতর অমা ওইহনবনি। পি.এম সুর্য়াঘর স্কিমগী মখাদা ইলেক্তিসিতি য়ুনিত ৩০০ লেম্না পীগনি অমসুং মীয়াম্না অহেনবা মৈ সরকারদা য়োনবা য়াগনি। স্কিম অসিগী মখাদা হৌজিক ইমুং করোর ১ শরুক য়ারে অমসুং ইমুং খুদিংমক্কী বেঙ্ক একাউন্তশিংদা হকথেংননা লুপা ৩০,০০০ দগী লুপা ৮০,০০০ ফাওবা হাপচিনগনি। থা অমদা মৈ য়ুনিত ১০০ পুথোকপা ইমুংশিং লুপা ৩০,০০০গী শেন্থং ফংগনি অমসুং মৈ য়ুনিত ৩০০ নত্ত্রগা মসিদগী হেন্না পুথোকপা ইমুংশিংনা লুপা ৮০,০০০ ফংগনি। মসিগী মথক্তা, বেঙ্কশিংদগী য়াম্না লাইনা অমসুং অতাবা শেন্দোয়দা লোনশিং ফংহনগনি। হায়রিবা ইমুংশিং অসিনা লেম্না মৈ ফংবা খক নত্তনা, মখোয়না চহি অমদা লুপা লিশিং ১৮গী মৈ য়োন্দুনা অহেনবা শেন তাবা ঙমগনি। মসি খক নত্তনা, পানখৎপা, সপ্লাই চেন অমসুং শেমজিন-শাজিনবগা মরী লৈনবা হিরমশিংদা য়োজনা অসিনা থবক লাখ কয়া ফংহনগনি। মসিগা লোয়ননা, য়োজনা অসিনা মীয়ামদা য়াম্না লাইনা পুং ২৪ মৈ ফংহনগনি অমসুং অকক্নবা য়ুনিত মশিং খরগী মৈ লেম্না পীগনি।
মরুপশিং,
সোলার পৱারগুম, ঐখোয়না ইলেক্ত্রিক গারিশিংগী মতাংদা মিসন মোদতা থবক তৌরি। সরকারনা ই.ভি সেক্তর চাউখৎনবা মীৎয়েং চঙলে অমসুং ইলেক্ত্রিক গারিশিং লৈবদা তেক্স লৌদনবা গারি শারিবশিংগী পি.এল.আই স্কিম হৌদোক্লে। মসিগী ফল ওইনা, হৌখিবা চহি ১০দা ইলেক্ত্রিক গারি লাখ ৩৪.৫ য়োনখ্রে। ঐখোয়না খোঙজেল য়াংনা ইলেক্ত্রিক বসশিং শীজিন্নবা হৌরে। মসি সোলার নত্ত্রগা ই.ভি ওইগেরা, হিরম অনিমক উত্তর প্রদেসতা খুদোংচাবা কয়া লৈরি।
মরুপশিং,
নুমিৎ খরগী মমাঙদা, লৌমীশিংগী ঈশ্বর চৌধুরি চরন সিংহদা ভারত রত্ন পীনবা সরকারনা ৱারেপ লৌখ্রে। উত্তর প্রদেসকী মপারি চৌধুরি চরন সিংহ জি ইকায়খুম্নবা উৎপা অসি লৈবাক অসিগী লৌমী করোর কয়া ইকায়খুম্নবা উৎপনি। লাইবক থিবদি কংগ্রেস অমসুং মসিগা চৎমিন্নরিবশিংনা মসি খঙখিদে। সংসদতা চৌধুরি চরন সিংহগী মতাংদা খন্নরকপা মতমদা, কমদৌনা কংগ্রেসকী মীওইশিংনা চৌধুরি সাহেবকী মরমদা ফোঙদোকপদা ৱাখিবা অদু অদোম উরে। ইমুং অমা খক্তনা ভারত রত্না ফংগদবনি হায়বা কংগ্রেসনা খল্লি। মরম অদুনা চহি কয়া কংগ্রেসনা বাবা সাহেব অম্বেদকারদা ভারত রত্ন পীখিদে। মীওইশিং অসিআন মখোয়গী ইমুং-মনুংগী মীওইশিং খক্তদা ভারত রত্ন পীখি। তশেংনা, কংগ্রেসনা লায়রবা, দলিতশিং, তোল্লবা মীওইশিং, লৌমীশিং অমসুং শিন্মীশিং ইকায়খুম্নবা পামদে, মসি মখোয়গী ৱাখলদা য়াওদে। চৌধুরি চরন সিংহগী মতমদা ফাওবা, কংগ্রেসনা মহাক মনতিক্নখি। চৌধুরি চরন সাহেবনা প্রধান মন্ত্রীগী ফম থাদোকখি অদুবু মহাক্কী অচুম্বা ফিদমশিং শন্তাইনখিদে। মহাক্না রাজনিতিগী মন্তিক্নবা তুগৎচখি। অদুবু মহাক্কী মিংদা রাজনিতি তৌরিবা উত্তর প্রদেসকী দল খুদিংমক চৌধুরি সাহেবকী ৱাহৈশিং য়াখিদে। চৌধুরি চরন সিংহনা লায়রবা লৌমীশিংগী য়াইফনবা থবক কয়া পাংথোক্লমখিবা অদু লৈবাক অসিদা কৈদৌঙৈদা কাউবা ঙম্লোই। চৌধুরি সাহেবনা ইথিল পীদুনা ঐখোয়না লৈবাক অসিগী লৌমীশিংগী য়াইফনবা ঐখোয়না লেপ্তনা থবক পায়খৎলি।
মরুপশিং,
লৈবাক অসিগী লৌউ-শিংউগী থবক অনৌবা লম্বী অমদা চৎনবা সরকারনা লৌমীশিং শৌগৎলি অমসু পুক্নিং থৌগৎলি। ওর্গানিক লৌউ অমসুং মিল্লেতশিংদা সরকারনা মীৎয়েং চঙলে। উত্তর প্রদেসতা গঙ্গা মপান্দা পাক-শন্না মহৌশাগী লৌউ মখল পায়খৎপা অসিনা লৌমীশিং খক কান্নবতা নত্তনা ঐখোয়গী শেংলবা তুরেলশিং লু-নান্না থম্বদা মতেং পাংগনি। ফুদ প্রোসেসিং ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিংনা মখোয়গী থবকশিংদা “জিরো ইফেক, জিরো দিফেক”গী লাইৱা মরুওইনা লৌগদবনি। মালেম শীনবা থুংবগী দাইনিং তেবলশিংদা ভারতকী চীঞ্জাকশিং য়াওহন্নবা চপ মান্নবা পান্দম অমগী মখাদা থবক তৌবা মরুওই। সিদ্ধার্থ নাগরগী কালা নমক রাইজ অমসুং চান্দাউলিগী চাকহাও হৌজিক শিংথাবা য়ানা মপান লৈবাকশিংদা থাদোক্লে। মিল্লেতশিং হায়বদি শ্রী অন্নগী মতাংদা অখন্নবা অনৌবা চৎনবী অমা ঐখোয়না উরে। মিল্লেতশিং সুপরফুদশিং ওইনা শীজিন্নবা হেনগৎলক্লিবা অসিদগী হিরম অসিদা শেন থাদবা দরকার ওইরে। মিল্লেতশিংগুম্বা সুপরফুদশিংদা শেন থাদবা চপ চারবা মতমনি। অদোম্না লৌমীশিংদা মখোয়গী পোৎথোকশিংগী মগুন হেনগৎহন্নবা, মসি কমদৌনা য়োমগনি, ঐগী লৌমীশিংনা পুথোক্লিবা পোৎথোকশিং কমদৌনা মালেমগী কৈথেলশিং য়ৌহনগনি হায়বগী মতাংদা মখোয়দা খঙহনগদবনি। অপীকপা লৌমীশিং অচৌবা কৈথেলগী শক্তি অমা ওইহন্নবা ঙসি সরকারনা কন্না হোৎনরি। ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিংনা লৌমীশিংগা পুন্না থবক তৌমিন্নগদবনি অমসুং ফার্মর প্রদুসর ওর্গনাইজেসন(এফ পি ও) অমসুং কোওপরেতিপ সোসাইতিশিংগী খুৎথাংদা অপীকপা লৌমীশিংগী ফিবম ফগৎহন্নবা সরকারনা থবক পায়খৎলে। লৌমীশিং অমসুং লৌউ-শিংউদা কান্নবা ফংহনবা হায়বসি অদোমগী ললোন-ইতিক্কীশু অফবনি। ভারতকী খুঙ্গংগী শেন্মিৎলোন অমসুং লৌউ-শিংউদা য়ুম্ফম ওইবা শেন্মিৎলোন চাউখৎহনবদা উত্তর প্রদেসনা মতম পুম্নমক্তা অচৌবা থৌদাং লৌরি। মরম অদুনা মরী লৈনবশিংনা মসিগী খুদোংচাবা অসি খ্বাইদগী য়াম্না লৌনবা হোৎনগদবনি। উত্তর প্রদেসকী মীয়ামগী তৌবা ঙম্বা অমসুং দবল ইঞ্জিন সরকারগী থবকশিংদা মহাক্না থাজবা থম্লি। ঙসি উরেপ-উয়ুং তম্লিবা অসিনা রাজ্য অসিগী অমসুং লৈবাক্কী চাউখৎনবা য়ুম্ফম থোল্লে। ঐনা য়োগী জি অমসুং উত্তর প্রদেস সরকারদা হরাওবা ফোঙদোকচরি। উত্তর প্রদেসনা ত্রিল্লিয়ন দোল্লার ইকোনোমি অমা শেমগৎনবা ৱারেপ লৌরে হায়না ঐখোয়না তাবদা ভারতমচা খুদিংমক চাউথোকচবা ফাওরে।
লৈবাক অসিগী রাজ্যশিং মখোয় মশাগী মফমদা রাজনিতি থাদোক্তুনা উত্তর প্রদেসতগী তম্নবা অমসুং মখোয় মশাগী রাজ্যগী ত্রিল্লিয়ন দোল্লার ইকোনোমি অমা শেমগৎনবা ঐনা তকশিল্লি। ৱাশক অমগা লোয়ননা থবক তৌরকপা মতমদা, লৈবাক অসি মাঙলোমদা চঙশিনগনি। উত্তর প্রদেসগুম্না, রাজ্য খুদিংমক অচৌবা মঙলানশিং অমসুং অচৌবা ৱারেপশিংনা হৌখি অমসুং ঐগী উদোগকী মরুপশিংগীশু মপান নাইদ্রবা খুদোংচাবশিংগী মতম অমা লাক্লে। লাক্লো, ঐখোয় শেম-শাদুনা লৈরে।
মরুপশিং,
ঙসি উত্তর প্রদেসকী মীওই লাখ কয়া তারি। মফম ৪০০দা মীওই লিশিং কয়া ফম্লি, ঐনা অদোমদা থাজবা পীরি, উত্তর প্রদেসনা মসিগী ৱাশকশিং অশুক্কী মতিক য়াংনা থবক ওইনা পাংথোক্কনি হায়বা অদোম কৈদৌঙৈদা খল্লম্লোই। ঐখোয় অমতা ওইনা মাঙলোমদা চঙশিনমিন্নরসি। মসিগী য়াইফ-পাউজেল অসিগা লোয়ননা, ময়াম পুম্নমক থাগৎচরি। অদোম থাগৎচরি!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at 4th Groundbreaking ceremony of UP Global Investors' Summit in Lucknow
19 FEB 2024 5:46PM by PIB Delhi
Governor of Uttar Pradesh, Anandiben Patel; the dynamic Chief Minister, Yogi Adityanath Ji; my cabinet colleague, the Defence Minister of the country, Shri Rajnath Singh Ji; the Deputy Chief Minister of UP; the Speaker of the Legislative Assembly; other dignitaries; all representatives of the industrial sector from Bharat and abroad; and my family members.
Today, we stand united here with a determination to build a developed Uttar Pradesh for a developed Bharat. I have been informed that presently, through technology, lakhs of individuals are with us in this event, across more than 400 assembly seats of Uttar Pradesh. I extend a warm welcome to all my colleagues who are participating in this programme through technology. Seven to eight years ago, we could scarcely envision the current environment of investment and job opportunities in Uttar Pradesh. Reports of crimes, riots, and thefts abounded. During that time, if someone had expressed aspirations to develop UP, few would have listened, let alone believed. Yet, today, investments worth lakhs of crores of rupees are pouring into Uttar Pradesh. As an MP from Uttar Pradesh, witnessing developments in my state fills me with immense joy. Today, work is commencing on thousands of projects. These upcoming factories and industries are poised to transform the landscape of UP. I extend heartfelt congratulations to all investors, particularly the youth of UP.
Friends,
It has been seven years since the formation of a double engine government in UP. During this time, the bureaucratic hurdles (red tapism) that once plagued the state have been dismantled, and a red carpet for a culture of ease in doing business has been rolled out. Crime rates have declined while business opportunities have flourished. UP has fostered an environment of business, development, and trust. The double engine government has demonstrated that with genuine intent for change, progress is inevitable. UP's exports have doubled in recent years. Be it power generation or transmission of electricity, today UP is doing commendable work. Notably, UP leads the nation in expressways and international airports. The state is also home to the country's first rapid rail system. The extensive network of Western and Eastern Dedicated Freight Corridors traverses Uttar Pradesh. The vast network of rivers in UP is also being used for cargo ships. These developments have facilitated easier movement and more efficient transportation in UP.
Friends,
Today's event is not merely about investment; it symbolizes a broader optimism and expectation of better returns. Around the world, there is unprecedented positivity about Bharat's growth trajectory. A few days ago I returned from a foreign trip to UAE and Qatar. Every country is confident about Bharat's growth story. While there is much discussion about "Modi's guarantee" domestically, the world views Bharat as a guarantee of better returns. Often we have seen that near elections people avoid new investments. But today Bharat has broken this notion as well. Even in the run-up to elections, investors worldwide are expressing confidence in Bharat's stability, policies, and governance. This sentiment is evident here in UP and Lucknow as well.
Brothers and Sisters,
When I speak of a developed Bharat, it necessitates fresh perspectives and new directions. The outdated mindset that prevailed for decades after independence hindered progress. The focus was solely on providing livelihoods while depriving citizens of basic amenities. Previous governments concentrated facilities and job opportunities in a handful of major cities, leaving much of the country underdeveloped. This was easy to do because it required less effort. Uttar Pradesh faced similar neglect in the past. However, the double engine government has shattered this outdated political mindset. We are committed to enhancing the quality of life for every family in Uttar Pradesh. When life becomes easier, conducting business naturally follows suit. We have constructed four crore pucca houses for the poor and provided approximately Rs 60,000 crore in assistance to middle-class families in urban areas to realize their dream of home-ownership. Through this initiative, 25 lakh middle-class families in urban areas have received interest rebates, including 1.5 lakh beneficiary families in UP. The middle class has also benefited significantly from the income tax reduction implemented by our government. Prior to 2014, income tax was levied on income exceeding Rs 2 lakh. Under the BJP government, no income tax is imposed on income up to Rs 7 lakh, leaving substantial funds in the hands of the middle class.
Friends,
We have placed equal emphasis on improving the quality of life and facilitating business operations in Uttar Pradesh. The objective of the double engine government is to ensure that no eligible beneficiary is excluded from government schemes. During the recent Viksit Bharat Sankalp Yatra, numerous beneficiaries in UP were linked to schemes in their vicinity. Modi's vehicle of guarantee has reached every village and city, ensuring widespread coverage. Saturation, wherein the government extends 100 percent benefits to beneficiaries, embodies true social justice and secularism. Remember the major reasons for corruption and discrimination? During the regime of past governments, individuals had to endure long queues and bureaucratic red tape to access benefits. Our government now delivers services directly to the doorsteps of the underprivileged. It is Modi's guarantee that our government will persist until every eligible beneficiary receives their entitlements, whether it be ration, healthcare, pucca houses, or essential utilities like electricity, water, and gas conncetions.
Friends,
Today, Modi is extending support to even those who were previously overlooked. No previous government considered aiding urban street vendors until our government introduced the PM SVANidhi Yojana. To date, Rs 10,000 crore in assistance has been provided to street vendors nationwide, benefitting 22 lakh street vendors in UP alone. The impact of the PM SVANidhi Yojana demonstrates that with support, the economically disadvantaged can thrive. A study of the PM SVANidhi Yojana revealed an average annual earnings increase of Rs 23,000 among beneficiaries, helping them with additional income. This additional income enhances the purchasing power of these vendors, with approximately 75 percent of beneficiaries belonging to marginalized communities, including Dalits, backward classes, and tribal brothers and sisters. Nearly half of the beneficiaries are women. Previously, these individuals had limited access to bank loans due to lack of collateral. Now, with Modi's guarantee, they are receiving assistance from the banks. This represents a form of social justice envisioned by leaders like JP and Lohia.
Friends,
The decisions and initiatives of our double engine government contribute to both social justice and economic prosperity. Consider the Lakhpati Didi initiative. Over the past decade, we have facilitated the formation of self-help groups for 10 crore women across the country. Remarkably, one crore women have already become Lakhpati Didis. The government has now set a target to uplift three crore women to Lakhpati status. With approximately 2.5 lakh gram panchayats nationwide, envision the substantial increase in purchasing power for each of three crore women who become Lakhpati Didis. This initiative is positively impacting the lives of women and the rural economy.
Brothers & Sisters,
When we talk about developed Uttar Pradesh, we must acknowledge another driving force behind it: the strength of its MSMEs (Micro, Small, and Medium Enterprises). Since the inception of the double engine government, there has been an unprecedented expansion of MSMEs in UP. Significant financial assistance has been provided to MSMEs, with thousands of crores of rupees allocated for this purpose. The development of the defence corridor and new economic corridors will also greatly benefit MSMEs.
Friends,
Almost every district in UP has a rich tradition of cottage industries. From lock-making to brass work, carpet weaving to bangle production, clay art to chikankari embroidery, these traditions are being reinforced through the 'One District, One Product' scheme. You can witness the promotion of this scheme even at railway stations across the state. Additionally, we have introduced the PM Vishwakarma scheme worth Rs 13 thousand crores, aimed at modernizing traditional handicrafts and providing financial support to Vishwakarma families involved in such crafts. It will help them in getting affordable loans without any collateral from banks to expand their business.
Brothers & Sisters,
Our efforts extend to the toy manufacturing sector as well. As the MP of Kashi, I actively promote the wooden toys manufactured there.
Friends,
Not long ago, Bharat heavily relied on toy imports, despite having a rich tradition of toy-making. Our artisans possessed generations of skill, yet lacked support and modernization. Consequently, foreign toys dominated Indian markets and homes. Determined to change this, we have supported toy makers nationwide, resulting in significant reductions in imports and substantial increases in toy exports.
Friends,
Uttar Pradesh has the potential to become Bharat's premier tourism destination. Today every person in the country wants to visit Varanasi and Ayodhya. Varanasi and Ayodhya attract countless visitors daily, creating unprecedented opportunities for small entrepreneurs, airlines, and hospitality businesses in UP. I urge all tourists and travellers to allocate 10% of their travel budgets to purchasing local products. This shouldn't be too difficult for you as you already allocate a budget for the trip. Supporting local economies in this way can significantly boost their growth. Additionally, I have seen this trend growing nowadays - the rich get their children married in foreign countries. Can't your children marry in such a vast nation like Bharat? Just consider the number of people that will get employment due to that. I advocate for weddings to be held in Bharat rather than abroad. Since I initiated the "Wed in India" campaign, I've been receiving letters from individuals. They express sentiments like, "Sir, we had already made arrangements and were preparing to marry abroad, but upon hearing your initiative, we've decided to cancel those plans and organize our wedding in India." It's a misconception that serving the country is only achieved through sacrifices akin to Bhagat Singh's martyrdom. Serving the nation can also be accomplished through dedicated work. Hence, I emphasize the importance of enhancing local, national, and international connectivity. Traveling within Uttar Pradesh has now become remarkably convenient. Recently, we inaugurated the world's longest cruise service from Varanasi. The upcoming Kumbh Mela scheduled for 2025 will also significantly contribute to the state's economy. In the near future, the tourism and hospitality sectors will witness a surge in job opportunities.
Friends,
Our goal is to harness our strengths, modernize them, and excel in emerging sectors. India is currently placing significant emphasis on electric mobility and green energy. We aspire to establish Bharat as a global leader in such technologies and manufacturing. Our aim is for every household in the country to become a solar power generator. Hence, we have initiated the PM Suryaghar-Free Electricity Scheme. Under this scheme, 300 units of electricity will be provided free of cost, and individuals can also sell excess electricity to the government. Initially targeting 1 crore families, approximately Rs 30,000 to Rs 80,000 will be directly deposited into each family's bank account. Those aiming to generate 100 units of electricity monthly will receive Rs 30,000 in assistance, while those generating 300 units or more will receive around Rs 80,000. Additionally, banks will offer affordable and accessible loans. It is estimated that these families will not only receive free electricity but can also earn up to Rs 18,000 annually by selling surplus electricity. Moreover, this initiative will create numerous jobs in installation, supply chain, and maintenance sectors. It will facilitate uninterrupted 24-hour electricity supply and free electricity up to a certain limit.
Friends,
In addition to solar power, we are also working on mission mode regarding electric vehicles (EVs). Manufacturers of EVs are benefiting from the PLI scheme, and tax exemptions are provided for purchasing electric vehicles. Consequently, around 34.5 lakh electric vehicles have been sold in the past decade. We are rapidly deploying electric buses, indicating substantial opportunities in both solar and EV sectors in Uttar Pradesh.
Friends,
Recently, our government had the privilege of conferring the Bharat Ratna upon the champion of farmers, Chaudhary Charan Singh. Honouring Chaudhary Saheb, a son of Uttar Pradesh's soil, is a tribute to crores of workers and farmers nationwide. Unfortunately, Congress and its allies fail to recognize this significance. As observed during the discussion on Chaudhary Charan Singh ji in Parliament, Congress members obstructed any mention of his name. Congress seemingly reserves the Bharat Ratna solely for members of its own family. This mindset is evident from their decades-long delay in awarding Bharat Ratna to Baba Saheb Ambedkar. Congress seems indifferent to the welfare of the poor, Dalits, backward classes, farmers, and labourers. Even during Chaudhary Charan Singh ji's lifetime, Congress attempted to bargain with him politically. Despite relinquishing the PM's post, Chaudhary Saheb remained steadfast in his principles, rejecting political bargaining. He hated political bargaining. It is regrettable that political parties in Uttar Pradesh invoking his name failed to adhere to his ideals. The nation will forever remember Chaudhary Saheb's contributions to small farmers. Drawing inspiration from him, we are committed to empowering farmers across the country.
Friends,
We are assisting and encouraging farmers to steer the country's agriculture towards a new direction. This is the aim behind our focus on natural farming and millets. Presently, natural farming has commenced on a large scale along the banks of the river Ganga in Uttar Pradesh. This method of farming yields greater profits for farmers at a lower cost and contributes to the preservation of our sacred rivers like the Ganga by preventing pollution. Today, I would like to make a special plea to entrepreneurs engaged in food processing. You should adhere to the mantra of zero effect, zero defect. Strive towards the singular goal of having Made in India food products grace the dining tables of nations worldwide. Thanks to your endeavours, products such as black salt from Siddharth Nagar, and rice and black rice from Chandauli, are being exported in substantial quantities. A new trend is emerging, particularly regarding millets, or Shri Anna, making it an opportune time to invest in this superfood. We encourage you to guide farmers on enhancing the value of their produce, packaging techniques, and accessing global markets.
The government is actively working towards transforming small-scale farmers into a formidable market force by empowering Farmers Produce Unions (FPOs) and Cooperative Societies. Providing them with technological expertise and ensuring the purchase of their goods will not only benefit farmers and the soil but also bolster your businesses. Uttar Pradesh has historically played a pivotal role in advancing Bharat's rural and agriculture-based economy. Therefore, seize this opportunity to its fullest extent. I have unwavering confidence in the resilience of the people of Uttar Pradesh and the diligent efforts of the double-engine government. Today's endeavours will lay the groundwork for the progress of Uttar Pradesh and the nation. Special congratulations to Yogi ji and the Uttar Pradesh government. Every Indian takes pride in hearing that Uttar Pradesh aspires to achieve a trillion-dollar economy. I urge all states to set aside political differences, emulate Uttar Pradesh, and strive towards building a trillion-dollar economy for your respective states. Let us all commence with ambitious dreams and resolutions. My industry friends, the time is ripe with boundless opportunities. Come on, we are ready. Let's embark on this journey together.
Friends,
As lakhs of people across Uttar Pradesh are tuned in today, gathered in 400 locations, I want to assure them that perhaps you never anticipated Uttar Pradesh would realize its resolutions so swiftly. Let us forge ahead together. With this aspiration, hearty congratulations to all, thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.