Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at 4th Groundbreaking ceremony of UP Global Investors' Summit in Lucknow
19 FEB 2024 5:46PM by PIB Delhi
Governor of Uttar Pradesh, Anandiben Patel; the dynamic Chief Minister, Yogi Adityanath Ji; my cabinet colleague, the Defence Minister of the country, Shri Rajnath Singh Ji; the Deputy Chief Minister of UP; the Speaker of the Legislative Assembly; other dignitaries; all representatives of the industrial sector from Bharat and abroad; and my family members.
Today, we stand united here with a determination to build a developed Uttar Pradesh for a developed Bharat. I have been informed that presently, through technology, lakhs of individuals are with us in this event, across more than 400 assembly seats of Uttar Pradesh. I extend a warm welcome to all my colleagues who are participating in this programme through technology. Seven to eight years ago, we could scarcely envision the current environment of investment and job opportunities in Uttar Pradesh. Reports of crimes, riots, and thefts abounded. During that time, if someone had expressed aspirations to develop UP, few would have listened, let alone believed. Yet, today, investments worth lakhs of crores of rupees are pouring into Uttar Pradesh. As an MP from Uttar Pradesh, witnessing developments in my state fills me with immense joy. Today, work is commencing on thousands of projects. These upcoming factories and industries are poised to transform the landscape of UP. I extend heartfelt congratulations to all investors, particularly the youth of UP.
Friends,
It has been seven years since the formation of a double engine government in UP. During this time, the bureaucratic hurdles (red tapism) that once plagued the state have been dismantled, and a red carpet for a culture of ease in doing business has been rolled out. Crime rates have declined while business opportunities have flourished. UP has fostered an environment of business, development, and trust. The double engine government has demonstrated that with genuine intent for change, progress is inevitable. UP's exports have doubled in recent years. Be it power generation or transmission of electricity, today UP is doing commendable work. Notably, UP leads the nation in expressways and international airports. The state is also home to the country's first rapid rail system. The extensive network of Western and Eastern Dedicated Freight Corridors traverses Uttar Pradesh. The vast network of rivers in UP is also being used for cargo ships. These developments have facilitated easier movement and more efficient transportation in UP.
Friends,
Today's event is not merely about investment; it symbolizes a broader optimism and expectation of better returns. Around the world, there is unprecedented positivity about Bharat's growth trajectory. A few days ago I returned from a foreign trip to UAE and Qatar. Every country is confident about Bharat's growth story. While there is much discussion about "Modi's guarantee" domestically, the world views Bharat as a guarantee of better returns. Often we have seen that near elections people avoid new investments. But today Bharat has broken this notion as well. Even in the run-up to elections, investors worldwide are expressing confidence in Bharat's stability, policies, and governance. This sentiment is evident here in UP and Lucknow as well.
Brothers and Sisters,
When I speak of a developed Bharat, it necessitates fresh perspectives and new directions. The outdated mindset that prevailed for decades after independence hindered progress. The focus was solely on providing livelihoods while depriving citizens of basic amenities. Previous governments concentrated facilities and job opportunities in a handful of major cities, leaving much of the country underdeveloped. This was easy to do because it required less effort. Uttar Pradesh faced similar neglect in the past. However, the double engine government has shattered this outdated political mindset. We are committed to enhancing the quality of life for every family in Uttar Pradesh. When life becomes easier, conducting business naturally follows suit. We have constructed four crore pucca houses for the poor and provided approximately Rs 60,000 crore in assistance to middle-class families in urban areas to realize their dream of home-ownership. Through this initiative, 25 lakh middle-class families in urban areas have received interest rebates, including 1.5 lakh beneficiary families in UP. The middle class has also benefited significantly from the income tax reduction implemented by our government. Prior to 2014, income tax was levied on income exceeding Rs 2 lakh. Under the BJP government, no income tax is imposed on income up to Rs 7 lakh, leaving substantial funds in the hands of the middle class.
Friends,
We have placed equal emphasis on improving the quality of life and facilitating business operations in Uttar Pradesh. The objective of the double engine government is to ensure that no eligible beneficiary is excluded from government schemes. During the recent Viksit Bharat Sankalp Yatra, numerous beneficiaries in UP were linked to schemes in their vicinity. Modi's vehicle of guarantee has reached every village and city, ensuring widespread coverage. Saturation, wherein the government extends 100 percent benefits to beneficiaries, embodies true social justice and secularism. Remember the major reasons for corruption and discrimination? During the regime of past governments, individuals had to endure long queues and bureaucratic red tape to access benefits. Our government now delivers services directly to the doorsteps of the underprivileged. It is Modi's guarantee that our government will persist until every eligible beneficiary receives their entitlements, whether it be ration, healthcare, pucca houses, or essential utilities like electricity, water, and gas conncetions.
Friends,
Today, Modi is extending support to even those who were previously overlooked. No previous government considered aiding urban street vendors until our government introduced the PM SVANidhi Yojana. To date, Rs 10,000 crore in assistance has been provided to street vendors nationwide, benefitting 22 lakh street vendors in UP alone. The impact of the PM SVANidhi Yojana demonstrates that with support, the economically disadvantaged can thrive. A study of the PM SVANidhi Yojana revealed an average annual earnings increase of Rs 23,000 among beneficiaries, helping them with additional income. This additional income enhances the purchasing power of these vendors, with approximately 75 percent of beneficiaries belonging to marginalized communities, including Dalits, backward classes, and tribal brothers and sisters. Nearly half of the beneficiaries are women. Previously, these individuals had limited access to bank loans due to lack of collateral. Now, with Modi's guarantee, they are receiving assistance from the banks. This represents a form of social justice envisioned by leaders like JP and Lohia.
Friends,
The decisions and initiatives of our double engine government contribute to both social justice and economic prosperity. Consider the Lakhpati Didi initiative. Over the past decade, we have facilitated the formation of self-help groups for 10 crore women across the country. Remarkably, one crore women have already become Lakhpati Didis. The government has now set a target to uplift three crore women to Lakhpati status. With approximately 2.5 lakh gram panchayats nationwide, envision the substantial increase in purchasing power for each of three crore women who become Lakhpati Didis. This initiative is positively impacting the lives of women and the rural economy.
Brothers & Sisters,
When we talk about developed Uttar Pradesh, we must acknowledge another driving force behind it: the strength of its MSMEs (Micro, Small, and Medium Enterprises). Since the inception of the double engine government, there has been an unprecedented expansion of MSMEs in UP. Significant financial assistance has been provided to MSMEs, with thousands of crores of rupees allocated for this purpose. The development of the defence corridor and new economic corridors will also greatly benefit MSMEs.
Friends,
Almost every district in UP has a rich tradition of cottage industries. From lock-making to brass work, carpet weaving to bangle production, clay art to chikankari embroidery, these traditions are being reinforced through the 'One District, One Product' scheme. You can witness the promotion of this scheme even at railway stations across the state. Additionally, we have introduced the PM Vishwakarma scheme worth Rs 13 thousand crores, aimed at modernizing traditional handicrafts and providing financial support to Vishwakarma families involved in such crafts. It will help them in getting affordable loans without any collateral from banks to expand their business.
Brothers & Sisters,
Our efforts extend to the toy manufacturing sector as well. As the MP of Kashi, I actively promote the wooden toys manufactured there.
Friends,
Not long ago, Bharat heavily relied on toy imports, despite having a rich tradition of toy-making. Our artisans possessed generations of skill, yet lacked support and modernization. Consequently, foreign toys dominated Indian markets and homes. Determined to change this, we have supported toy makers nationwide, resulting in significant reductions in imports and substantial increases in toy exports.
Friends,
Uttar Pradesh has the potential to become Bharat's premier tourism destination. Today every person in the country wants to visit Varanasi and Ayodhya. Varanasi and Ayodhya attract countless visitors daily, creating unprecedented opportunities for small entrepreneurs, airlines, and hospitality businesses in UP. I urge all tourists and travellers to allocate 10% of their travel budgets to purchasing local products. This shouldn't be too difficult for you as you already allocate a budget for the trip. Supporting local economies in this way can significantly boost their growth. Additionally, I have seen this trend growing nowadays - the rich get their children married in foreign countries. Can't your children marry in such a vast nation like Bharat? Just consider the number of people that will get employment due to that. I advocate for weddings to be held in Bharat rather than abroad. Since I initiated the "Wed in India" campaign, I've been receiving letters from individuals. They express sentiments like, "Sir, we had already made arrangements and were preparing to marry abroad, but upon hearing your initiative, we've decided to cancel those plans and organize our wedding in India." It's a misconception that serving the country is only achieved through sacrifices akin to Bhagat Singh's martyrdom. Serving the nation can also be accomplished through dedicated work. Hence, I emphasize the importance of enhancing local, national, and international connectivity. Traveling within Uttar Pradesh has now become remarkably convenient. Recently, we inaugurated the world's longest cruise service from Varanasi. The upcoming Kumbh Mela scheduled for 2025 will also significantly contribute to the state's economy. In the near future, the tourism and hospitality sectors will witness a surge in job opportunities.
Friends,
Our goal is to harness our strengths, modernize them, and excel in emerging sectors. India is currently placing significant emphasis on electric mobility and green energy. We aspire to establish Bharat as a global leader in such technologies and manufacturing. Our aim is for every household in the country to become a solar power generator. Hence, we have initiated the PM Suryaghar-Free Electricity Scheme. Under this scheme, 300 units of electricity will be provided free of cost, and individuals can also sell excess electricity to the government. Initially targeting 1 crore families, approximately Rs 30,000 to Rs 80,000 will be directly deposited into each family's bank account. Those aiming to generate 100 units of electricity monthly will receive Rs 30,000 in assistance, while those generating 300 units or more will receive around Rs 80,000. Additionally, banks will offer affordable and accessible loans. It is estimated that these families will not only receive free electricity but can also earn up to Rs 18,000 annually by selling surplus electricity. Moreover, this initiative will create numerous jobs in installation, supply chain, and maintenance sectors. It will facilitate uninterrupted 24-hour electricity supply and free electricity up to a certain limit.
Friends,
In addition to solar power, we are also working on mission mode regarding electric vehicles (EVs). Manufacturers of EVs are benefiting from the PLI scheme, and tax exemptions are provided for purchasing electric vehicles. Consequently, around 34.5 lakh electric vehicles have been sold in the past decade. We are rapidly deploying electric buses, indicating substantial opportunities in both solar and EV sectors in Uttar Pradesh.
Friends,
Recently, our government had the privilege of conferring the Bharat Ratna upon the champion of farmers, Chaudhary Charan Singh. Honouring Chaudhary Saheb, a son of Uttar Pradesh's soil, is a tribute to crores of workers and farmers nationwide. Unfortunately, Congress and its allies fail to recognize this significance. As observed during the discussion on Chaudhary Charan Singh ji in Parliament, Congress members obstructed any mention of his name. Congress seemingly reserves the Bharat Ratna solely for members of its own family. This mindset is evident from their decades-long delay in awarding Bharat Ratna to Baba Saheb Ambedkar. Congress seems indifferent to the welfare of the poor, Dalits, backward classes, farmers, and labourers. Even during Chaudhary Charan Singh ji's lifetime, Congress attempted to bargain with him politically. Despite relinquishing the PM's post, Chaudhary Saheb remained steadfast in his principles, rejecting political bargaining. He hated political bargaining. It is regrettable that political parties in Uttar Pradesh invoking his name failed to adhere to his ideals. The nation will forever remember Chaudhary Saheb's contributions to small farmers. Drawing inspiration from him, we are committed to empowering farmers across the country.
Friends,
We are assisting and encouraging farmers to steer the country's agriculture towards a new direction. This is the aim behind our focus on natural farming and millets. Presently, natural farming has commenced on a large scale along the banks of the river Ganga in Uttar Pradesh. This method of farming yields greater profits for farmers at a lower cost and contributes to the preservation of our sacred rivers like the Ganga by preventing pollution. Today, I would like to make a special plea to entrepreneurs engaged in food processing. You should adhere to the mantra of zero effect, zero defect. Strive towards the singular goal of having Made in India food products grace the dining tables of nations worldwide. Thanks to your endeavours, products such as black salt from Siddharth Nagar, and rice and black rice from Chandauli, are being exported in substantial quantities. A new trend is emerging, particularly regarding millets, or Shri Anna, making it an opportune time to invest in this superfood. We encourage you to guide farmers on enhancing the value of their produce, packaging techniques, and accessing global markets.
The government is actively working towards transforming small-scale farmers into a formidable market force by empowering Farmers Produce Unions (FPOs) and Cooperative Societies. Providing them with technological expertise and ensuring the purchase of their goods will not only benefit farmers and the soil but also bolster your businesses. Uttar Pradesh has historically played a pivotal role in advancing Bharat's rural and agriculture-based economy. Therefore, seize this opportunity to its fullest extent. I have unwavering confidence in the resilience of the people of Uttar Pradesh and the diligent efforts of the double-engine government. Today's endeavours will lay the groundwork for the progress of Uttar Pradesh and the nation. Special congratulations to Yogi ji and the Uttar Pradesh government. Every Indian takes pride in hearing that Uttar Pradesh aspires to achieve a trillion-dollar economy. I urge all states to set aside political differences, emulate Uttar Pradesh, and strive towards building a trillion-dollar economy for your respective states. Let us all commence with ambitious dreams and resolutions. My industry friends, the time is ripe with boundless opportunities. Come on, we are ready. Let's embark on this journey together.
Friends,
As lakhs of people across Uttar Pradesh are tuned in today, gathered in 400 locations, I want to assure them that perhaps you never anticipated Uttar Pradesh would realize its resolutions so swiftly. Let us forge ahead together. With this aspiration, hearty congratulations to all, thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
লক্ষ্ণৌত ইউপি গ্ল'বেল ইনভেষ্টৰ্ছ ছামিটৰ চতুৰ্থ গ্ৰাউণ্ডব্ৰেকিং সমাৰোহত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দিয়া ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
19 FEB 2024 5:46PM by PIB Guwahati
উত্তৰ প্ৰদেশৰ ৰাজ্যপাল আনন্দী বেন পেটেল, শক্তিশালী মুখ্যমন্ত্ৰী যোগী আদিত্যনাথ জী, কেবিনেটত মোৰ সহযোগী দেশৰ প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত ৰাজনাথ সিং জী, ইউপিৰ উপ-মুখ্যমন্ত্ৰী, বিধানসভাৰ অধ্যক্ষ মহোদয়, অন্যান্য বিশিষ্ট ব্যক্তি, দেশ-বিদেশৰ পৰা ইয়ালৈ অহা ঔদ্যোগিক খণ্ডৰ প্ৰতিনিধিসকল, আৰু মোৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল।
আজি আমি ইয়াত বিকশিত ভাৰতৰ বাবে বিকশিত উত্তৰ প্ৰদেশ গঢ়ি তোলাৰ সংকল্প লৈ একত্ৰিত হৈছোঁ। আৰু মোক কোৱা হৈছে যে বৰ্তমান প্ৰযুক্তিৰ জৰিয়তে আমাৰ সৈতে ইউপিৰ ৪০০ৰো অধিক বিধানসভা আসনত লাখ লাখ লোক এই কাৰ্যসূচীৰ সৈতে জড়িত হৈ আছে। প্ৰযুক্তিৰ জৰিয়তে এই কাৰ্যসূচীৰ সৈতে জড়িত মোৰ পৰিয়ালৰ এই সকলো সদস্যক মই আন্তৰিকতাৰে আদৰণি জনাইছোঁ। ৭-৮ বছৰ আগতে আমি কল্পনাও কৰিব পৰা নাছিলোঁ যে উত্তৰ প্ৰদেশতো বিনিয়োগ আৰু চাকৰিৰ সন্দৰ্ভত এনে পৰিৱেশৰ সৃষ্টি হ’ব। চৌদিশে অপৰাধ, দাঙ্গা, কাঢ়ি নিয়াৰ খবৰ আহিছিল। সেই সময়ছোৱাত যদি কোনোবাই ক’লেহেঁতেন যে ইউপিক বিকশিত কৰিম, হয়তো কোনেও শুনিবলৈ সাজু নহ’লহেঁতেন, বিশ্বাস কৰাৰ কোনো প্ৰশ্নই উত্থাপন নহ’লহেঁতেন। কিন্তু চাওক আজি, লাখ লাখ কোটি টকাৰ বিনিয়োগ উত্তৰ প্ৰদেশৰ মাটিত অৱতৰণ কৰিছে। আৰু মই উত্তৰ প্ৰদেশৰ সাংসদ। আৰু মোৰ উত্তৰ প্ৰদেশত যেতিয়া কিবা এটা ঘটে তেতিয়া মই আটাইতকৈ বেছি সুখী অনুভৱ কৰোঁ। আজি হাজাৰ হাজাৰ প্ৰকল্পৰ কাম আৰম্ভ হৈছে। এইবোৰ কাৰখানা যিবোৰ আহি আছে, এই উদ্যোগবোৰে যিবোৰ আহি আছে, সেইবোৰে ইউপিৰ ছবি সলনি কৰিবলৈ গৈ আছে। মই সকলো বিনিয়োগকাৰীক, আৰু বিশেষকৈ ইউপিৰ সকলো যুৱক-যুৱতীলৈ অভিনন্দন জনাইছোঁ।
বন্ধুসকল,
ইউপিত ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰ গঠন হোৱাৰ ৭ বছৰ হ’ল। যোৱা ৭ বছৰত ৰাজ্যত যি ৰেড টেপ সংস্কৃতি আছিল সেয়া নাইকিয়া হৈ ৰেড কাৰ্পেট সংস্কৃতিৰ সৃষ্টি হৈছে। যোৱা ৭ বছৰত ইউ পিত অপৰাধ হ্ৰাস পাইছে যদিও ব্যৱসায়িক সংস্কৃতিৰ প্ৰসাৰ ঘটিছে। যোৱা ৭ বছৰত ইউপিত ব্যৱসায়, বিকাশ আৰু বিশ্বাসৰ পৰিৱেশ গঢ় লৈ উঠিছে। ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰে দেখুৱাইছে যে যদি পৰিৱৰ্তনৰ প্ৰকৃত উদ্দেশ্য আছে তেন্তে কোনেও ৰোধ কৰিব নোৱাৰে। যোৱা কেইবছৰমানৰ পৰা এতিয়া ইউপিৰ পৰা ৰপ্তানি দুগুণ বৃদ্ধি পাইছে। বিদ্যুৎ উৎপাদন হওক বা সংবহন হওক, আজি ইউপিয়ে প্ৰশংসনীয় কাম কৰি আছে। আজি ইউপি হৈছে দেশৰ ভিতৰতে সৰ্বাধিক এক্সপ্ৰেছৱে থকা ৰাজ্য। আজি ইউপি হৈছে দেশৰ ভিতৰতে সৰ্বাধিক আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিমানবন্দৰ থকা ৰাজ্য। আজি ইউপি হৈছে দেশৰ প্ৰথমখন ৰেপিড ৰে'ল চলি থকা ৰাজ্য। উত্তৰ প্ৰদেশৰ মাজেৰেও পশ্চিম নিবেদিত মালবাহী কৰিডৰ আৰু পূব নিবেদিত মালবাহী কৰিডৰৰ এক বৃহৎ নেটৱৰ্কো পাৰ হৈ যায়। ইউপিত নদীৰ বিশাল নেটৱৰ্কৰ ব্যৱহাৰো মালবাহী জাহাজৰ বাবে কৰা হৈছে। ইয়াৰ বাবে ইউপিত চলাচল সহজ হৈ পৰিছে, যাতায়ত ব্যৱস্থাও দ্ৰুত আৰু সস্তা হৈ পৰিছে।
বন্ধুসকল,
আজিৰ কাৰ্যসূচীৰ মূল্যায়ন কেৱল বিনিয়োগৰ দৃষ্টিকোণৰ পৰা কৰা নাই। ইয়াত সকলো বিনিয়োগকাৰীৰ মাজত যি আশাবাদ, উন্নত ৰিটাৰ্ণৰ আশা, ইয়াৰ প্ৰসংগ অতি বহল। আজি পৃথিৱীৰ য'তেই যাওক, ভাৰতৰ প্ৰতি অভূতপূৰ্ব ইতিবাচকতা দেখা গৈছে। চাৰি-পাঁচদিন আগতে মই ইউএই আৰু কাটাৰলৈ বিদেশ ভ্ৰমণৰ পৰা উভতি আহিছিলো। ভাৰতৰ বৃদ্ধিৰ কাহিনীৰ প্ৰতি প্ৰতিখন দেশ আশ্বস্ত আৰু বিশ্বাসেৰে ভৰপূৰ। আজি দেশত মোদীৰ গেৰাণ্টীক লৈ যথেষ্ট চৰ্চা হৈছে। কিন্তু আজি সমগ্ৰ বিশ্বই ভাৰতক উন্নত লাভৰ নিশ্চয়তা হিচাপে বিবেচনা কৰিছে। প্ৰায়ে আমি দেখিছোঁ যে নিৰ্বাচনৰ ওচৰত মানুহে নতুন বিনিয়োগ এৰাই চলিছে। কিন্তু আজি ভাৰতে এই ধাৰণাটোও ভংগ কৰিছে। আজি সমগ্ৰ বিশ্বৰ বিনিয়োগকাৰীয়ে ভাৰতৰ চৰকাৰৰ স্থিতিশীলতা, নীতিৰ ওপৰত সম্পূৰ্ণ বিশ্বাস ৰাখিছে। এই একে বিশ্বাস ইয়াত ইউপি আৰু লক্ষ্ণৌতো দেখা যায়।
ভাতৃ আৰু ভগ্নীসকল,
বিকশিত ভাৰতৰ কথা কওঁতে নতুন চিন্তা আৰু নতুন দিশৰ প্ৰয়োজন। স্বাধীনতাৰ পিছত কেইবা দশক ধৰি দেশত যি ধৰণৰ চিন্তাধাৰা প্ৰচলিত আছিল, সেই ধৰণৰ চিন্তাধাৰাৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি এয়া সম্ভৱ নাছিল। সেই চিন্তা কি আছিল? ভাৱনা আছিল কেনেবাকৈ দেশৰ নাগৰিকক জীৱিকাৰ ব্যৱস্থা কৰি প্ৰতিটো মৌলিক সা-সুবিধাৰ বাবে ভোকাতুৰ কৰি ৰখা। আগৰ চৰকাৰবোৰে ভাবিছিল যে যদি তেওঁলোকে সুবিধা সৃষ্টি কৰে তেন্তে তেওঁলোক ২-৪খন ডাঙৰ চহৰত থাকিব লাগে, যদি তেওঁলোকে চাকৰিৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰে তেন্তে তেওঁলোক কিছুমান নিৰ্বাচিত চহৰত থাকিব লাগে। এই কামটো কৰাটো সহজ আছিল কাৰণ ইয়াৰ বাবে কম কষ্টৰ প্ৰয়োজন হৈছিল। কিন্তু ইয়াৰ বাবেই দেশৰ এক বৃহৎ অংশ উন্নয়নৰ পৰা বঞ্চিত হৈ থাকিল। ইউপিৰ ক্ষেত্ৰতো আগতেও একেই কথা হৈছে। কিন্তু ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰে সেই পুৰণি ৰাজনৈতিক চিন্তাধাৰা সলনি কৰি দিছে। আমি উত্তৰ প্ৰদেশৰ প্ৰতিটো পৰিয়ালৰ জীৱন সহজ কৰি তোলাত ব্যস্ত। যেতিয়া জীৱনটো সহজ হ’ব তেতিয়া ব্যৱসায় কৰাটো স্বয়ংক্ৰিয়ভাৱে সহজ হৈ পৰিব। চাওক, আমি দুখীয়াৰ বাবে ৪ কোটি পকা ঘৰ সাজিছোঁ। কিন্তু একে সময়তে চহৰত বসবাস কৰা মধ্যবিত্ত পৰিয়ালসমূহক ঘৰৰ মালিক হোৱাৰ সপোন পূৰণৰ বাবেও আমি প্ৰায় ৬০ হাজাৰ কোটি টকাৰ সহায় আগবঢ়াইছোঁ। এই ধনেৰে চহৰত বসবাস কৰা ২৫ লাখ মধ্যবিত্ত পৰিয়ালে লাভ কৰিছে সুতৰ ৰেহাই। ইয়াত ১.৫ লাখ হিতাধিকাৰী পৰিয়াল মোৰ ইউপিৰ। আমাৰ চৰকাৰে আয়কৰ হ্ৰাস কৰাত মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীয়েও যথেষ্ট লাভৱান হৈছে। ২০১৪ চনৰ পূৰ্বে ২ লাখ টকাৰ আয়ৰ ওপৰতহে আয়কৰ আৰোপ কৰা হৈছিল। আনহাতে বিজেপি চৰকাৰৰ দিনত এতিয়া ৭ লাখ টকা পৰ্যন্ত আয়ৰ ওপৰত কোনো আয়কৰ দিব নালাগে। ইয়াৰ বাবেই মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীৰ বাবে হেজাৰ কোটি টকা ৰাহি হৈছে।
বন্ধুসকল,
আমি ইউপিত ইজ অফ লিভিং আৰু ইজ অফ ডুইং বিজনেছৰ ওপৰত সমানে গুৰুত্ব দিছোঁ। কোনো চৰকাৰী আঁচনিৰ পৰা কোনো হিতাধিকাৰী বঞ্চিত নহ’ব বুলি ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰৰ লক্ষ্য। শেহতীয়াকৈ হোৱা বিকশিত ভাৰত সংকল্প যাত্ৰাত ইউপিৰ লাখ লাখ হিতাধিকাৰীক ঘৰৰ ওচৰৰ আঁচনিৰ সৈতে সংযোগ কৰা হৈছে। মোদীৰ গেৰাণ্টীযুক্ত গাড়ী প্ৰতিখন গাঁও আৰু চহৰত উপস্থিত হৈছে। চেচুৰেচন মানে যেতিয়া চৰকাৰে হিতাধিকাৰীসকলক ১০০ শতাংশ সুবিধা প্ৰদান কৰে, তেতিয়া সেয়াই প্ৰকৃত সামাজিক ন্যায়। এয়াই প্ৰকৃত ধৰ্মনিৰপেক্ষতা। আপোনাৰ মনত আছে, দুৰ্নীতি আৰু বৈষম্যৰ এটা প্ৰধান কাৰণ কি? পূৰ্বৰ চৰকাৰবোৰত মানুহে সুবিধা লাভৰ বাবে দীঘলীয়া শাৰী পাতি থিয় হ’বলগীয়া হৈছিল। কাগজ লৈ এখন খিৰিকীৰে আন এখন খিৰিকীলৈ দৌৰিবলগীয়া হৈছিল। এতিয়া আমাৰ চৰকাৰখন নিজেই আহি আছে দুখীয়াৰ দুৱাৰমুখলৈ। আৰু এইটোৱেই মোদীৰ গেৰাণ্টী যে প্ৰতিজন হিতাধিকাৰীয়ে নিজৰ প্ৰাপ্য নোপোৱালৈকে আমাৰ চৰকাৰে জিৰণি লোৱা নাই। ৰেচন হওক, বিনামূলীয়া ট্ৰিটমেণ্ট হওক, স্থায়ী ঘৰ হওক, বিদ্যুৎ-পানী-গেছৰ সংযোগ হওক, প্ৰতিজন হিতাধিকাৰীয়ে পাব।
বন্ধুসকল,
আজি মোদীয়ে সেইসকলকো সুধিছে, যাক আগতে কোনেও সোধা নাছিল। আগতে কোনো চৰকাৰে চহৰত ৰাজপথত বেপাৰী হোৱা আমাৰ ভাই-ভনীসকলক সহায় কৰাৰ কথা ভবা নাছিল। এইসকল লোকৰ বাবে আমাৰ চৰকাৰে PM Swanidhi Yojana লৈ আহিল। এই পৰ্যন্ত দেশজুৰি ৰাজপথৰ ব্যৱসায়ীসকলক ১০ হাজাৰ কোটি টকাৰ সাহায্য প্ৰদান কৰা হৈছে। ইয়াত ইউপিতো ২২ লাখ ষ্ট্ৰীট ভেণ্ডৰ ইয়াৰ দ্বাৰা উপকৃত হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী স্বনিধি যোজনাৰ প্ৰভাৱে দেখুৱাইছে যে যেতিয়া দুখীয়াই সমৰ্থন পায় তেতিয়া তেওঁলোকে যিকোনো কাম কৰিব পাৰে। পিএম স্বনিধি যোজনাৰ অধ্যয়নত এটা অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ কথা পোহৰলৈ আহিছে যে স্বনিধিৰ সহায় লাভ কৰা সহকৰ্মীসকলৰ বাৰ্ষিক উপাৰ্জনত গড়ে ২৩ হাজাৰ টকা অতিৰিক্তভাৱে বৃদ্ধি পাইছে। আপুনি কওকচোন, এনে বন্ধুৰ বাবে এই অতিৰিক্ত উপাৰ্জন কিমান শক্তি হৈ পৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰী স্বনিধি যোজনাই ৰাজপথৰ ব্যৱসায়ীসকলৰ ক্ৰয় ক্ষমতাও বৃদ্ধি কৰিছে। আন এক অধ্যয়নত প্ৰকাশ পাইছে যে স্বনিধি যোজনাৰ হিতাধিকাৰীৰ প্ৰায় ৭৫ শতাংশই দলিত, পিছপৰা আৰু জনজাতীয় ভাই-ভনী। ইয়াতো প্ৰায় আধা হিতাধিকাৰী আমাৰ ভগ্নী। আগতে তেওঁলোকে বেংকৰ পৰা কোনো সহায় পোৱা নাছিল, কাৰণ তেওঁলোকৰ হাতত বেংকক দিবলৈ কোনো গেৰাণ্টী নাছিল। আজি তেওঁলোকৰ হাতত মোদীৰ গেৰাণ্টী আছে, আৰু সেয়েহে তেওঁলোকে বেংকৰ পৰাও সহায় পাইছে। এয়া সামাজিক ন্যায়, যিটো কেতিয়াবা জেপি আৰু কেতিয়াবা লোহিয়া জীয়ে সপোন দেখিছিল।
বন্ধুসকল,
আমাৰ ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰৰ সিদ্ধান্ত আৰু পৰিকল্পনাই সামাজিক ন্যায় আৰু অৰ্থনীতি দুয়োটাকে উপকৃত কৰে। লাখপতি দিদিৰ সংকল্পৰ কথা নিশ্চয় শুনিছে। যোৱা ১০ বছৰৰ ভিতৰত আমি সমগ্ৰ দেশৰ আত্মসহায়ক গোটৰ সৈতে ১০ কোটি ভগ্নীক সংযোগ কৰিছোঁ। ইয়াৰে এতিয়ালৈকে, আপোনালোক উদ্যোগ জগতৰ মানুহ, অলপ এই সংখ্যাটো শুনক, এতিয়ালৈকে ১ কোটি ভগ্নীক লাখপতি দিদি বনোৱা হৈছে। আৰু এতিয়া চৰকাৰে সিদ্ধান্ত লৈছে যে মুঠ ৩ কোটি ভগ্নীক লাখপতি দিদি বনাব। আমাৰ দেশত প্ৰায় ২.৫ লাখ গাঁও পঞ্চায়ত আছে। কল্পনা কৰকচোন ৩ কোটি লাখপতি দিদি সৃষ্টি হ’লে প্ৰতিখন গাঁও পঞ্চায়তৰ ক্ৰয় ক্ষমতা কিমান বাঢ়িব। ইয়াৰ ফলত ভগ্নীসকলৰ জীৱনৰ লগতে গ্ৰাম্য অৰ্থনীতিতো অতি ইতিবাচক প্ৰভাৱ পৰিছে।
ভাতৃ আৰু ভগ্নীসকল,
আমি যেতিয়া বিকশিত ইউপিৰ কথা কওঁ, তেতিয়া ইয়াৰ আঁৰত আন এটা শক্তি আছে। ইয়াৰ এমএছএমই অৰ্থাৎ ক্ষুদ্ৰ, লঘু আৰু কুটিৰ উদ্যোগৰ শক্তি। ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰ গঠনৰ পিছত ইউপিত এমএছএমইৰ অভূতপূৰ্ব সম্প্ৰসাৰণ ঘটিছে। ইয়াত এমএছএমইসমূহক হাজাৰ হাজাৰ কোটি টকাৰ সাহায্য প্ৰদান কৰা হৈছে। যি প্ৰতিৰক্ষা কৰিডৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে আৰু যি নতুন অৰ্থনৈতিক কৰিডৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে, সেইটোৱেও এমএছএমইসমূহক যথেষ্ট উপকৃত কৰিব।
বন্ধুসকল,
ইউপিৰ প্ৰায় প্ৰতিখন জিলাতে কুটিৰ উদ্যোগৰ পুৰণি পৰম্পৰা আছে। ক’ৰবাত তলা বনোৱা হয়, ক’ৰবাত পিতলৰ কাম কৰা হয়, ক’ৰবাত কাৰ্পেট বনোৱা হয়, ক’ৰবাত খাৰু বনোৱা হয়, ক’ৰবাত মাটিৰ কলাকাৰী কৰা হয়, ক’ৰবাত চিকাংকৰি কাম কৰা হয়। আমি এক জিলা, এক উৎপাদন আঁচনিৰ জৰিয়তে এই পৰম্পৰাক শক্তিশালী কৰি তুলিছোঁ। ৰে'ল ষ্টেচনতো আপুনি দেখিব যে এক জিলা – এক উৎপাদন আঁচনিখনক কেনেদৰে উৎসাহিত আৰু প্ৰচাৰ কৰা হৈছে। এতিয়া আমি ১৩ হাজাৰ কোটি টকাৰ পিএম বিশ্বকৰ্মা আঁচনিও লৈ আহিছোঁ। এই আঁচনিখনে ইউপিৰ পৰম্পৰাগতভাৱে হস্তশিল্পৰ সৈতে জড়িত লাখ লাখ বিশ্বকৰ্মা পৰিয়ালক আধুনিকতাৰ সৈতে সংযোগ কৰিব। ই তেওঁলোকৰ ব্যৱসায় সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে বেংকৰ পৰা সস্তা আৰু গেৰাণ্টী নোহোৱাকৈ ঋণ লাভ কৰাত সহায় কৰিব।
ভাতৃ আৰু ভগ্নীসকল,
খেলনা নিৰ্মাণ খণ্ডতো আমাৰ চৰকাৰে কেনেদৰে কাম কৰে তাৰ আভাস পাব। আৰু মই তো কাশীৰ সাংসদ হোৱাৰ বাবে তাত বনোৱা কাঠৰ খেলনাবোৰৰ প্ৰচাৰ কৰি থাকোঁ।
বন্ধুসকল,
কেইবছৰমান আগলৈকে ভাৰতে নিজৰ ল’ৰা-ছোৱালীৰ বাবে বেছিভাগ খেলনা বহিঃৰাজ্যৰ পৰা আমদানি কৰিছিল। ভাৰতবৰ্ষত খেলনাৰ এটা চহকী পৰম্পৰা যেতিয়া আছিল তেতিয়া এই পৰিস্থিতি আছিল। প্ৰজন্মৰ পিছত প্ৰজন্ম ধৰি মানুহ খেলনা তৈয়াৰ কৰাত পাকৈত হৈ আহিছে। কিন্তু ভাৰতীয় খেলনা প্ৰচাৰ নহ’ল, কাৰিকৰক আধুনিক পৃথিৱীৰ লগত খাপ খুৱাবলৈ সহায় দিয়া নহ’ল। যাৰ বাবে ভাৰতৰ বজাৰ আৰু ঘৰবোৰ বিদেশী খেলনাই নিজৰ দখললৈ লৈ গ’ল। মই এইটো সলনি কৰি সমগ্ৰ দেশৰ খেলনা নিৰ্মাতাসকলৰ সৈতে থিয় দি তেওঁলোকক সহায় কৰিবলৈ আৰু তেওঁলোকক আগবাঢ়ি যাবলৈ আহ্বান জনাবলৈ বদ্ধপৰিকৰ আছিলোঁ। আজি পৰিস্থিতি এনেকুৱা যে আমাৰ আমদানি যথেষ্ট হ্ৰাস পাইছে আৰু খেলনাৰ ৰপ্তানি বহুগুণে বৃদ্ধি পাইছে।
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ সৰ্ববৃহৎ পৰ্যটন কেন্দ্ৰ হিচাপে পৰিগণিত হোৱাৰ সম্ভাৱনা আছে ইউপি। আজি দেশৰ প্ৰতিজন ব্যক্তিয়ে বাৰাণসী আৰু অযোধ্যালৈ আহিব বিচাৰিছে। প্ৰতিদিনে লাখ লাখ লোক এই ঠাইবোৰ ভ্ৰমণ কৰিবলৈ আহিছে। ইয়াৰ বাবেই ইয়াত ইউপিত ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগী, বিমান সংস্থা আৰু হোটেল-ৰেষ্টুৰেণ্টৰ মালিকৰ বাবে অভূতপূৰ্ব সুযোগৰ সৃষ্টি হৈছে। আৰু মোৰ এটা অনুৰোধ আছে, দেশৰ সকলো পৰ্যটকলৈ অনুৰোধ, দেশৰ সকলো ভ্ৰমণকাৰীলৈ অনুৰোধ যে যেতিয়া আপুনি ভ্ৰমণলৈ যোৱাৰ বাজেট বনাব, তেতিয়া তাৰ ১০% বাজেট আপুনি যাবলগীয়া ঠাইৰ পৰা কিবা নহয় কিবা কিনিবলৈ ৰাখক। সেইটো আপোনাৰ বাবে কঠিন নহয়, কাৰণ আপুনি হাজাৰ হাজাৰ টকা খৰচ কৰিবলৈ যাত্ৰাত নামিছে। যদি তাৰে ১০% যিখন ঠাইলৈ যায় তাৰ স্থানীয় সামগ্ৰী ক্ৰয় কৰিলে সেই ঠাইৰ অৰ্থনীতিয়ে আকাশ স্পৰ্শ কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিব। মই আজিকালি আৰু এটা কথা কওঁ, এই অতি ধনী মানুহবোৰ বহি আছে নহয়, তেওঁলোকে অলপ বেছিকৈ কষ্ট পায় কিন্তু মই অভ্যাসৰ বাবে কৈয়েই থাকোঁ। আজিকালি দুৰ্ভাগ্যজনকভাৱে দেশৰ ফেশ্বন হৈছে ধনী হোৱা মানে বিদেশলৈ যোৱা, বিদেশত সন্তান বিয়া কৰাই দিয়া। ইমান ডাঙৰ দেশ ভাৰতত আপোনাৰ সন্তানে বিয়া কৰিব নোৱাৰেনে? কিমানজনে কৰ্মসংস্থাপন পাব? আৰু যেতিয়াৰ পৰা মই আৰম্ভ কৰিলোঁ – ৱেড ইন ইণ্ডিয়া, মোলৈ চিঠি আহি আছে। ছাৰ আমি টকাখিনি জমা কৰি বহিঃৰাজ্যত বিয়া হ’বলৈ ওলাইছিলোঁ, কিন্তু আপুনি ক'লে সেয়ে বাতিল কৰা হৈছে আৰু এতিয়া ভাৰতত বিয়া হ’ম। দেশৰ বাবে ভগত সিঙৰ দৰে ফাঁচী কাঠত ওলমিলেহে দেশৰ সেৱা কৰিব পাৰি বুলি কোৱাটো সঁচা নহয়। দেশৰ বাবে কাম কৰিও দেশৰ সেৱা কৰিব পাৰি বন্ধুসকল। আৰু সেইবাবেই মই কওঁ যে উন্নত স্থানীয়, ৰাষ্ট্ৰীয় আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সংযোগৰ সৈতে ইউপিত ভ্ৰমণ কৰাটো এতিয়া অতি সহজ হৈ পৰিছে। বাৰাণসীৰ পথবোৰ বিগত দিনত আমি বিশ্বৰ আটাইতকৈ দীঘলীয়া ক্ৰুজ সেৱাও আৰম্ভ কৰিছোঁ। ২০২৫ চনত কুম্ভ মেলাৰ আয়োজনো কৰিবলৈ ওলাইছে। ইউপিৰ অৰ্থনীতিৰ বাবে এইটোও অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ হ’বলৈ গৈ আছে। আগন্তুক সময়ত ইয়াত পৰ্যটন আৰু আতিথ্য খণ্ডত বৃহৎ সংখ্যক চাকৰিৰ সৃষ্টি হ’বলৈ গৈ আছে।
বন্ধুসকল,
আমাৰ প্ৰচেষ্টা হৈছে আমাৰ শক্তিক আধুনিকতাৰ সৈতে সংযুক্ত কৰি শক্তিশালী কৰা আৰু নতুন খণ্ডতো উৎকৃষ্ট কাম কৰা। আজি ভাৰতে বৈদ্যুতিক গতিশীলতা আৰু সেউজ শক্তিৰ ওপৰত বহুত গুৰুত্ব দিছে। আমি ভাৰতক এনে প্ৰযুক্তি আৰু উৎপাদনৰ ক্ষেত্ৰত বিশ্বব্যাপী কেন্দ্ৰ হিচাপে গঢ়ি তুলিব বিচাৰোঁ। আমাৰ প্ৰচেষ্টা দেশৰ প্ৰতিটো ঘৰ, প্ৰতিটো পৰিয়াল সৌৰশক্তি উৎপাদক হ’ব লাগে। সেয়ে আমি পিএম সূৰ্য্যঘৰ- বিনামূলীয়া বিদ্যুৎ আঁচনি আৰম্ভ কৰিছোঁ। এই আঁচনিৰ অধীনত ৩০০ ইউনিট বিদ্যুৎ বিনামূলীয়াকৈ উপলব্ধ হ’ব আৰু অতিৰিক্ত বিদ্যুৎ ৰাইজে চৰকাৰক বিক্ৰীও কৰিব পাৰিব। বৰ্তমান এই আঁচনি ১ কোটি পৰিয়ালৰ বাবে। ইয়াত ৩০ হাজাৰৰ পৰা প্ৰায় ৮০ হাজাৰ টকা পোনপটীয়াকৈ প্ৰতিটো পৰিয়ালৰ বেংক একাউণ্টত জমা হ’ব। অৰ্থাৎ প্ৰতিমাহে ১০০ ইউনিট বিদ্যুৎ উৎপাদন কৰিব বিচৰাসকলে লাভ কৰিব ৩০ হাজাৰ টকাৰ সাহায্য। যিসকলে ৩০০ ইউনিট বা তাতকৈ অধিক বিদ্যুৎ উৎপাদন কৰিব বিচাৰে তেওঁলোকে প্ৰায় ৮০ হাজাৰ টকা পাব। ইয়াৰ উপৰিও বেংকৰ পৰাও অতি সস্তা আৰু সহজ ঋণ উপলব্ধ কৰা হ’ব। এই পৰিয়ালসমূহে কেৱল বিনামূলীয়া বিদ্যুৎ লাভ কৰাই নহয়, এবছৰত ১৮ হাজাৰ টকা পৰ্যন্ত বিদ্যুৎ বিক্ৰী কৰি অতিৰিক্ত উপাৰ্জন কৰিব পাৰিব বুলি অনুমান কৰা হৈছে। কেৱল এয়াই নহয়, সংস্থাপন, যোগান শৃংখল আৰু ৰক্ষণাবেক্ষণৰ সৈতে জড়িত খণ্ডসমূহত লাখ লাখ চাকৰিৰ সৃষ্টি হ’ব। ইয়াৰ লগে লগে ৰাইজক ২৪ ঘণ্টীয়া বিদ্যুৎ যোগান ধৰাটো সহজ হৈ পৰিব আৰু লগতে নিৰ্দিষ্ট সংখ্যক ইউনিটলৈকে বিনামূলীয়া বিদ্যুৎ যোগান ধৰাটোও সহজ হৈ পৰিব।
বন্ধুসকল,
সৌৰশক্তিৰ দৰেই আমি বৈদ্যুতিক বাহনৰ সন্দৰ্ভতো মিছন মোডত কাম কৰি আছোঁ। বৈদ্যুতিক বাহন নিৰ্মাণ কৰা অংশীদাৰসকলক পিএলআই আঁচনিৰ সুবিধা প্ৰদান কৰা হৈছে। বৈদ্যুতিক বাহন ক্ৰয় কৰাৰ ক্ষেত্ৰত কৰ ৰেহাই দিয়া হৈছে। ইয়াৰ ফলত বিগত ১০ বছৰত প্ৰায় ৩৪.৫ লাখ বৈদ্যুতিক বাহন বিক্ৰী হৈছে। আমি দ্ৰুত গতিত ইলেক্ট্ৰিক বাছ ৰোল আউট কৰিছোঁ। অৰ্থাৎ সৌৰশক্তি হওক বা ইভি, ইউপিৰ দুয়োটা খণ্ডতে বহু সম্ভাৱনা আছে।
বন্ধুসকল,
মাত্ৰ কেইদিনমানৰ আগতে আমাৰ চৰকাৰে কৃষকৰ দেৱদূত চৌধুৰী চৰণ সিং জীক ভাৰতৰত্ন প্ৰদান কৰাৰ সৌভাগ্য লাভ কৰিছিল। উত্তৰ প্ৰদেশৰ ভূমিৰ পুত্ৰ চৌধুৰী চাহেবক সন্মান জনোৱাটো দেশৰ কোটি কোটি শ্ৰমিক আৰু কোটি কোটি কৃষকৰ বাবে এক সন্মান। কিন্তু দুৰ্ভাগ্যজনকভাৱে কংগ্ৰেছ আৰু ইয়াৰ মিত্ৰসকলে এই কথা বুজি নাপায়। আপুনি নিশ্চয় দেখিছে যে যেতিয়া সংসদত চৌধুৰী চৰণ সিং জীৰ চৰ্চা চলি আছিল, কংগ্ৰেছৰ মানুহে কেনেকৈ চৌধুৰী চাহেবৰ কথা ক’বলৈও অসুবিধা কৰিছিল। কংগ্ৰেছৰ মানুহে ভাৰত ৰত্নৰ ওপৰত মাত্ৰ এটা পৰিয়ালকহে অধিকাৰ বুলি গণ্য কৰে। সেইবাবেই কংগ্ৰেছে দশক দশক ধৰি বাবা চাহেব আম্বেদকাৰকো ভাৰতৰত্ন নিদিলে। এইসকল লোকে নিজৰ পৰিয়ালৰ লোকক ভাৰতৰত্ন দি থাকিল। আচলতে কংগ্ৰেছে দুখীয়া, দলিত, পিছপৰা শ্ৰেণী, কৃষক আৰু শ্ৰমিকক সন্মান কৰিব নিবিচাৰে, এইটো তেওঁলোকৰ চিন্তাধাৰাত নাই। চৌধুৰী চৰণ সিং জীৰ জীৱনকালতো কংগ্ৰেছে তেওঁৰ সৈতে দৰদাম কৰিবলৈ বহু চেষ্টা কৰিছিল। চৌধুৰী চাহেবে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ পদ ত্যাগ কৰিলেও নিজৰ নীতিৰ সৈতে আপোচ নকৰিলে। ৰাজনৈতিক দৰদামক তেওঁ ঘৃণা কৰিছিল। কিন্তু দুখৰ বিষয় যে তেওঁৰ নামত ৰাজনীতি কৰা উত্তৰ প্ৰদেশৰ সকলো দলে চৌধুৰী চাহেবৰ কথা মানি লোৱা নাছিল। চৌধুৰী চাহেবে ক্ষুদ্ৰ কৃষকৰ বাবে কি কৰিলে সমগ্ৰ দেশে কেতিয়াও পাহৰিব নোৱাৰে। আজি চৌধুৰী চাহেবৰ পৰা প্ৰেৰণা লৈ আমি দেশৰ কৃষকসকলক নিৰন্তৰ সবলীকৰণ কৰি আছোঁ।
বন্ধুসকল,
আমি কৃষকসকলক সহায় আৰু উৎসাহ দিছোঁ দেশৰ কৃষিক এক নতুন পথত আগুৱাই নিবলৈ। প্ৰাকৃতিক খেতি আৰু মিলেটৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়াৰ আঁৰৰ উদ্দেশ্য এইটোৱেই। আজি ইউপিত, গংগা নদীৰ পাৰত বৃহৎ পৰিসৰত প্ৰাকৃতিক কৃষি আৰম্ভ হৈছে। কম খৰছত কৃষকক অধিক লাভ দিয়া এই খেতি। আৰু ইয়াৰ বাবেই আমাৰ গংগাৰ দৰে পবিত্ৰ নদীৰ পানীও দূষিত হোৱাৰ পৰা ৰক্ষা কৰা হৈছে। আজি ফুড প্ৰচেছিঙৰ লগত জড়িত উদ্যোগীসকললৈও এটা বিশেষ অনুৰোধ আগবঢ়াম। জিৰ'এফেক্ট, জিৰ' ডিফেক্টৰ মন্ত্ৰৰ ওপৰত কাম কৰা উচিত। আপুনি মাত্ৰ এটা লক্ষ্যৰে কাম কৰা উচিত যে সমগ্ৰ বিশ্বৰ দেশৰ ডাইনিং টেবুলত কিছুমান মেড ইন ইণ্ডিয়া খাদ্যৰ পেকেট থাকিব লাগে। আজি আপোনালোকৰ প্ৰচেষ্টাত সিদ্ধাৰ্থ নগৰৰ ক'লা নিমখ, চাউল আৰু চাণ্ডাউলীৰ ক'লা চাউল বৃহৎ পৰিমাণে ৰপ্তানি আৰম্ভ হৈছে। বিশেষকৈ মিলেট অৰ্থাৎ শ্ৰী অন্নৰ ক্ষেত্ৰত আমি এটা নতুন ধাৰা দেখিবলৈ পাইছোঁ। এই ছুপাৰফুডত বিনিয়োগ কৰাৰ বাবেও এইটোৱেই উপযুক্ত সময়। ইয়াৰ বাবে আপুনি আগবাঢ়ি আহি কৃষকসকলক তেওঁলোকৰ উৎপাদিত সামগ্ৰীৰ মূল্য কেনেকৈ বৃদ্ধি কৰিব পাৰি, কেনেকৈ পেকেজ কৰিব লাগে, মোৰ কৃষকে উৎপাদিত সামগ্ৰী কেনেকৈ বিশ্ব বজাৰত উপনীত হ’ব পাৰি সেই বিষয়ে ক’ব লাগে। আজি চৰকাৰো ব্যস্ত ক্ষুদ্ৰ কৃষকক বৃহৎ বজাৰ শক্তি হিচাপে গঢ়ি তোলাত। আমি কৃষক উৎপাদন ইউনিয়ন- এফপিঅ’ আৰু সমবায় সমিতিসমূহক সবলীকৰণ কৰিছোঁ। এই সংস্থাবোৰৰ লগত কেনেকৈ মূল্য সংযোজন পাব পাৰি, তেওঁলোকক প্ৰযুক্তিৰ জ্ঞান কেনেকৈ দিব পাৰি, তেওঁলোকৰ সামগ্ৰী ক্ৰয় কৰাৰ নিশ্চয়তা কেনেকৈ দিব পাৰি। কৃষক যিমানেই উপকৃত হ’ব, মাটিৰ যিমানেই উপকাৰ হ’ব, আপোনাৰ ব্যৱসায়তো সমানে লাভৱান হ’ব। ভাৰতৰ গ্ৰাম্য অৰ্থনীতি আৰু কৃষিভিত্তিক অৰ্থনীতি আগুৱাই নিয়াত ইউপিয়ে সদায় ডাঙৰ ভূমিকা পালন কৰি আহিছে। গতিকে এই সুযোগৰ সৰ্বাধিক সুবিধা লোৱা উচিত। ইউপিৰ মোৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকলৰ শক্তি আৰু ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰমৰ ওপৰত মোৰ সম্পূৰ্ণ বিশ্বাস আছে। আজি স্থাপন কৰা আধাৰশিলাটো ইউপি আৰু দেশৰ প্ৰগতিৰ আধাৰশিলা হৈ পৰিব, আৰু যোগী জী আৰু উত্তৰ প্ৰদেশ চৰকাৰলৈ বিশেষ অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিলোঁ। উত্তৰ প্ৰদেশে ট্ৰিলিয়ন ডলাৰৰ অৰ্থনীতি গঢ়ি তোলাৰ সিদ্ধান্ত লোৱাৰ কথা শুনি প্ৰতিজন ভাৰতীয়ই গৌৰৱ অনুভৱ কৰে। মই দেশৰ সকলো ৰাজ্যকে ৰাজনীতি নিজৰ স্থানত এৰি উত্তৰ প্ৰদেশৰ পৰা শিকি নিজৰ ৰাজ্যৰ বাবে ট্ৰিলিয়ন ডলাৰৰ অৰ্থনীতি সৃষ্টি কৰিবলৈ আহ্বান জনাম, সংকল্প লৈ ক্ষেত্ৰলৈ আহক, তেতিয়াহে দেশ আগবাঢ়িব। উত্তৰ প্ৰদেশৰ দৰে প্ৰতিখন ৰাজ্যই ডাঙৰ ডাঙৰ সপোন আৰু ডাঙৰ সংকল্পৰে আৰম্ভ কৰিছিল আৰু মোৰ উদ্যোগৰ বন্ধুসকলো অসীম সুযোগৰ সময়ত আছে। আহক, সাহস কৰক, আমি সাজু হৈ আছোঁ।
বন্ধুসকল,
আজি যেতিয়া উত্তৰ প্ৰদেশৰ লাখ লাখ মানুহে এই কথা শুনি আছে। ৪০০ ঠাইত হাজাৰ হাজাৰ মানুহ বহি আছে, গতিকে মই তেওঁলোককো আশ্বস্ত কৰিছোঁ, আপুনি কেতিয়াও ভবা নাছিল চাগে যে উত্তৰ প্ৰদেশে ইমান দ্ৰুতগতিত নিজৰ সকলো সংকল্প পূৰণ কৰিব। আহক আমি সকলোৱে মিলি আগবাঢ়ি যাওঁ। এই কামনাৰে আপোনালোক সকলোকে বহুত বহুত অভিনন্দন, বহুত বহুত ধন্যবাদ!