Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at 4th Groundbreaking ceremony of UP Global Investors' Summit in Lucknow
19 FEB 2024 5:46PM by PIB Delhi
Governor of Uttar Pradesh, Anandiben Patel; the dynamic Chief Minister, Yogi Adityanath Ji; my cabinet colleague, the Defence Minister of the country, Shri Rajnath Singh Ji; the Deputy Chief Minister of UP; the Speaker of the Legislative Assembly; other dignitaries; all representatives of the industrial sector from Bharat and abroad; and my family members.
Today, we stand united here with a determination to build a developed Uttar Pradesh for a developed Bharat. I have been informed that presently, through technology, lakhs of individuals are with us in this event, across more than 400 assembly seats of Uttar Pradesh. I extend a warm welcome to all my colleagues who are participating in this programme through technology. Seven to eight years ago, we could scarcely envision the current environment of investment and job opportunities in Uttar Pradesh. Reports of crimes, riots, and thefts abounded. During that time, if someone had expressed aspirations to develop UP, few would have listened, let alone believed. Yet, today, investments worth lakhs of crores of rupees are pouring into Uttar Pradesh. As an MP from Uttar Pradesh, witnessing developments in my state fills me with immense joy. Today, work is commencing on thousands of projects. These upcoming factories and industries are poised to transform the landscape of UP. I extend heartfelt congratulations to all investors, particularly the youth of UP.
Friends,
It has been seven years since the formation of a double engine government in UP. During this time, the bureaucratic hurdles (red tapism) that once plagued the state have been dismantled, and a red carpet for a culture of ease in doing business has been rolled out. Crime rates have declined while business opportunities have flourished. UP has fostered an environment of business, development, and trust. The double engine government has demonstrated that with genuine intent for change, progress is inevitable. UP's exports have doubled in recent years. Be it power generation or transmission of electricity, today UP is doing commendable work. Notably, UP leads the nation in expressways and international airports. The state is also home to the country's first rapid rail system. The extensive network of Western and Eastern Dedicated Freight Corridors traverses Uttar Pradesh. The vast network of rivers in UP is also being used for cargo ships. These developments have facilitated easier movement and more efficient transportation in UP.
Friends,
Today's event is not merely about investment; it symbolizes a broader optimism and expectation of better returns. Around the world, there is unprecedented positivity about Bharat's growth trajectory. A few days ago I returned from a foreign trip to UAE and Qatar. Every country is confident about Bharat's growth story. While there is much discussion about "Modi's guarantee" domestically, the world views Bharat as a guarantee of better returns. Often we have seen that near elections people avoid new investments. But today Bharat has broken this notion as well. Even in the run-up to elections, investors worldwide are expressing confidence in Bharat's stability, policies, and governance. This sentiment is evident here in UP and Lucknow as well.
Brothers and Sisters,
When I speak of a developed Bharat, it necessitates fresh perspectives and new directions. The outdated mindset that prevailed for decades after independence hindered progress. The focus was solely on providing livelihoods while depriving citizens of basic amenities. Previous governments concentrated facilities and job opportunities in a handful of major cities, leaving much of the country underdeveloped. This was easy to do because it required less effort. Uttar Pradesh faced similar neglect in the past. However, the double engine government has shattered this outdated political mindset. We are committed to enhancing the quality of life for every family in Uttar Pradesh. When life becomes easier, conducting business naturally follows suit. We have constructed four crore pucca houses for the poor and provided approximately Rs 60,000 crore in assistance to middle-class families in urban areas to realize their dream of home-ownership. Through this initiative, 25 lakh middle-class families in urban areas have received interest rebates, including 1.5 lakh beneficiary families in UP. The middle class has also benefited significantly from the income tax reduction implemented by our government. Prior to 2014, income tax was levied on income exceeding Rs 2 lakh. Under the BJP government, no income tax is imposed on income up to Rs 7 lakh, leaving substantial funds in the hands of the middle class.
Friends,
We have placed equal emphasis on improving the quality of life and facilitating business operations in Uttar Pradesh. The objective of the double engine government is to ensure that no eligible beneficiary is excluded from government schemes. During the recent Viksit Bharat Sankalp Yatra, numerous beneficiaries in UP were linked to schemes in their vicinity. Modi's vehicle of guarantee has reached every village and city, ensuring widespread coverage. Saturation, wherein the government extends 100 percent benefits to beneficiaries, embodies true social justice and secularism. Remember the major reasons for corruption and discrimination? During the regime of past governments, individuals had to endure long queues and bureaucratic red tape to access benefits. Our government now delivers services directly to the doorsteps of the underprivileged. It is Modi's guarantee that our government will persist until every eligible beneficiary receives their entitlements, whether it be ration, healthcare, pucca houses, or essential utilities like electricity, water, and gas conncetions.
Friends,
Today, Modi is extending support to even those who were previously overlooked. No previous government considered aiding urban street vendors until our government introduced the PM SVANidhi Yojana. To date, Rs 10,000 crore in assistance has been provided to street vendors nationwide, benefitting 22 lakh street vendors in UP alone. The impact of the PM SVANidhi Yojana demonstrates that with support, the economically disadvantaged can thrive. A study of the PM SVANidhi Yojana revealed an average annual earnings increase of Rs 23,000 among beneficiaries, helping them with additional income. This additional income enhances the purchasing power of these vendors, with approximately 75 percent of beneficiaries belonging to marginalized communities, including Dalits, backward classes, and tribal brothers and sisters. Nearly half of the beneficiaries are women. Previously, these individuals had limited access to bank loans due to lack of collateral. Now, with Modi's guarantee, they are receiving assistance from the banks. This represents a form of social justice envisioned by leaders like JP and Lohia.
Friends,
The decisions and initiatives of our double engine government contribute to both social justice and economic prosperity. Consider the Lakhpati Didi initiative. Over the past decade, we have facilitated the formation of self-help groups for 10 crore women across the country. Remarkably, one crore women have already become Lakhpati Didis. The government has now set a target to uplift three crore women to Lakhpati status. With approximately 2.5 lakh gram panchayats nationwide, envision the substantial increase in purchasing power for each of three crore women who become Lakhpati Didis. This initiative is positively impacting the lives of women and the rural economy.
Brothers & Sisters,
When we talk about developed Uttar Pradesh, we must acknowledge another driving force behind it: the strength of its MSMEs (Micro, Small, and Medium Enterprises). Since the inception of the double engine government, there has been an unprecedented expansion of MSMEs in UP. Significant financial assistance has been provided to MSMEs, with thousands of crores of rupees allocated for this purpose. The development of the defence corridor and new economic corridors will also greatly benefit MSMEs.
Friends,
Almost every district in UP has a rich tradition of cottage industries. From lock-making to brass work, carpet weaving to bangle production, clay art to chikankari embroidery, these traditions are being reinforced through the 'One District, One Product' scheme. You can witness the promotion of this scheme even at railway stations across the state. Additionally, we have introduced the PM Vishwakarma scheme worth Rs 13 thousand crores, aimed at modernizing traditional handicrafts and providing financial support to Vishwakarma families involved in such crafts. It will help them in getting affordable loans without any collateral from banks to expand their business.
Brothers & Sisters,
Our efforts extend to the toy manufacturing sector as well. As the MP of Kashi, I actively promote the wooden toys manufactured there.
Friends,
Not long ago, Bharat heavily relied on toy imports, despite having a rich tradition of toy-making. Our artisans possessed generations of skill, yet lacked support and modernization. Consequently, foreign toys dominated Indian markets and homes. Determined to change this, we have supported toy makers nationwide, resulting in significant reductions in imports and substantial increases in toy exports.
Friends,
Uttar Pradesh has the potential to become Bharat's premier tourism destination. Today every person in the country wants to visit Varanasi and Ayodhya. Varanasi and Ayodhya attract countless visitors daily, creating unprecedented opportunities for small entrepreneurs, airlines, and hospitality businesses in UP. I urge all tourists and travellers to allocate 10% of their travel budgets to purchasing local products. This shouldn't be too difficult for you as you already allocate a budget for the trip. Supporting local economies in this way can significantly boost their growth. Additionally, I have seen this trend growing nowadays - the rich get their children married in foreign countries. Can't your children marry in such a vast nation like Bharat? Just consider the number of people that will get employment due to that. I advocate for weddings to be held in Bharat rather than abroad. Since I initiated the "Wed in India" campaign, I've been receiving letters from individuals. They express sentiments like, "Sir, we had already made arrangements and were preparing to marry abroad, but upon hearing your initiative, we've decided to cancel those plans and organize our wedding in India." It's a misconception that serving the country is only achieved through sacrifices akin to Bhagat Singh's martyrdom. Serving the nation can also be accomplished through dedicated work. Hence, I emphasize the importance of enhancing local, national, and international connectivity. Traveling within Uttar Pradesh has now become remarkably convenient. Recently, we inaugurated the world's longest cruise service from Varanasi. The upcoming Kumbh Mela scheduled for 2025 will also significantly contribute to the state's economy. In the near future, the tourism and hospitality sectors will witness a surge in job opportunities.
Friends,
Our goal is to harness our strengths, modernize them, and excel in emerging sectors. India is currently placing significant emphasis on electric mobility and green energy. We aspire to establish Bharat as a global leader in such technologies and manufacturing. Our aim is for every household in the country to become a solar power generator. Hence, we have initiated the PM Suryaghar-Free Electricity Scheme. Under this scheme, 300 units of electricity will be provided free of cost, and individuals can also sell excess electricity to the government. Initially targeting 1 crore families, approximately Rs 30,000 to Rs 80,000 will be directly deposited into each family's bank account. Those aiming to generate 100 units of electricity monthly will receive Rs 30,000 in assistance, while those generating 300 units or more will receive around Rs 80,000. Additionally, banks will offer affordable and accessible loans. It is estimated that these families will not only receive free electricity but can also earn up to Rs 18,000 annually by selling surplus electricity. Moreover, this initiative will create numerous jobs in installation, supply chain, and maintenance sectors. It will facilitate uninterrupted 24-hour electricity supply and free electricity up to a certain limit.
Friends,
In addition to solar power, we are also working on mission mode regarding electric vehicles (EVs). Manufacturers of EVs are benefiting from the PLI scheme, and tax exemptions are provided for purchasing electric vehicles. Consequently, around 34.5 lakh electric vehicles have been sold in the past decade. We are rapidly deploying electric buses, indicating substantial opportunities in both solar and EV sectors in Uttar Pradesh.
Friends,
Recently, our government had the privilege of conferring the Bharat Ratna upon the champion of farmers, Chaudhary Charan Singh. Honouring Chaudhary Saheb, a son of Uttar Pradesh's soil, is a tribute to crores of workers and farmers nationwide. Unfortunately, Congress and its allies fail to recognize this significance. As observed during the discussion on Chaudhary Charan Singh ji in Parliament, Congress members obstructed any mention of his name. Congress seemingly reserves the Bharat Ratna solely for members of its own family. This mindset is evident from their decades-long delay in awarding Bharat Ratna to Baba Saheb Ambedkar. Congress seems indifferent to the welfare of the poor, Dalits, backward classes, farmers, and labourers. Even during Chaudhary Charan Singh ji's lifetime, Congress attempted to bargain with him politically. Despite relinquishing the PM's post, Chaudhary Saheb remained steadfast in his principles, rejecting political bargaining. He hated political bargaining. It is regrettable that political parties in Uttar Pradesh invoking his name failed to adhere to his ideals. The nation will forever remember Chaudhary Saheb's contributions to small farmers. Drawing inspiration from him, we are committed to empowering farmers across the country.
Friends,
We are assisting and encouraging farmers to steer the country's agriculture towards a new direction. This is the aim behind our focus on natural farming and millets. Presently, natural farming has commenced on a large scale along the banks of the river Ganga in Uttar Pradesh. This method of farming yields greater profits for farmers at a lower cost and contributes to the preservation of our sacred rivers like the Ganga by preventing pollution. Today, I would like to make a special plea to entrepreneurs engaged in food processing. You should adhere to the mantra of zero effect, zero defect. Strive towards the singular goal of having Made in India food products grace the dining tables of nations worldwide. Thanks to your endeavours, products such as black salt from Siddharth Nagar, and rice and black rice from Chandauli, are being exported in substantial quantities. A new trend is emerging, particularly regarding millets, or Shri Anna, making it an opportune time to invest in this superfood. We encourage you to guide farmers on enhancing the value of their produce, packaging techniques, and accessing global markets.
The government is actively working towards transforming small-scale farmers into a formidable market force by empowering Farmers Produce Unions (FPOs) and Cooperative Societies. Providing them with technological expertise and ensuring the purchase of their goods will not only benefit farmers and the soil but also bolster your businesses. Uttar Pradesh has historically played a pivotal role in advancing Bharat's rural and agriculture-based economy. Therefore, seize this opportunity to its fullest extent. I have unwavering confidence in the resilience of the people of Uttar Pradesh and the diligent efforts of the double-engine government. Today's endeavours will lay the groundwork for the progress of Uttar Pradesh and the nation. Special congratulations to Yogi ji and the Uttar Pradesh government. Every Indian takes pride in hearing that Uttar Pradesh aspires to achieve a trillion-dollar economy. I urge all states to set aside political differences, emulate Uttar Pradesh, and strive towards building a trillion-dollar economy for your respective states. Let us all commence with ambitious dreams and resolutions. My industry friends, the time is ripe with boundless opportunities. Come on, we are ready. Let's embark on this journey together.
Friends,
As lakhs of people across Uttar Pradesh are tuned in today, gathered in 400 locations, I want to assure them that perhaps you never anticipated Uttar Pradesh would realize its resolutions so swiftly. Let us forge ahead together. With this aspiration, hearty congratulations to all, thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଲକ୍ଷ୍ନୌରେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ବୈଶ୍ୱିକ ନିବେଶକ ସମ୍ମିଳନୀର ଚତୁର୍ଥ ଭୂମିପୂଜନ ସମାରୋହରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
19 FEB 2024 5:46PM by PIB Bhubaneswar
ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ରାଜ୍ୟପାଳ ଆନନ୍ଦୀ ବେନ ପଟେଲ, ସଶକ୍ତ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଯୋଗୀ ଆଦିତ୍ୟନାଥ ଜୀ, ଦେଶର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରାଜନାଥ ସିଂହ ଜୀ, ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ, ବିଧାନସଭାର ବାଚସ୍ପତି, ଅନ୍ୟ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି, ଦେଶ ବିଦେଶରୁ ଏଠାକୁ ଆସିଥିବା ଉଦ୍ୟୋଗ କ୍ଷେତ୍ରର ସମସ୍ତ ପ୍ରତିନିଧି ଏବଂ ମୋ ପରିବାର ସଦସ୍ୟ ।
ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ ଏକ ବିକଶିତ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ନିର୍ମାଣ କରିବାର ସଂକଳ୍ପ ନେଇ ଆଜି ଆମେ ଏଠାରେ ଏକାଠି ହୋଇଛୁ । ଏବଂ ମୋତେ ସୂଚନା ଦିଆଯାଇଛି ଯେ ଏହି ସମୟରେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ୪୦୦ରୁ ଅଧିକ ବିଧାନସଭା ମଣ୍ଡଳୀରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ସାହାଯ୍ୟରେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛନ୍ତି । ଯେଉଁ ଲୋକମାନେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ସହ ଜଡ଼ିତ ଅଛନ୍ତି, ମୁଁ ମୋର ଏହି ସମସ୍ତ ପରିବାର ସଦସ୍ୟଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ହୃଦୟରୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛି ।
ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶରେ ନିବେଶ ଓ ନିଯୁକ୍ତି ପାଇଁ ଏଭଳି ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି ହେବ ବୋଲି ଆମେ ୭ - ୮ ବର୍ଷ ତଳେ କଳ୍ପନା କରିନଥିଲୁ । ଚାରିଆଡ଼େ ଅପରାଧ, ଦଙ୍ଗା, ଲୁଟ୍ ଭଳି ଖବର ଶୁଣିବାକୁ ମିଳୁଥିଲା । ସେହି ସମୟରେ ଯଦି କେହି କହିଥାନ୍ତେ ଯେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ବିକାଶ ହେବ, ତେବେ ବୋଧହୁଏ କେହି ଶୁଣିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇନଥାନ୍ତେ, ଏହାକୁ ବିଶ୍ୱାସ କରିବାର ପ୍ରଶ୍ନ ଉଠୁନଥିଲା । କିନ୍ତୁ ଆଜି ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶ ହେବାରେ ଲାଗିଛି । ଏବଂ ମୁଁ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ସାଂସଦ । ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ମୋ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶରେ କିଛି ଭଲ ଘଟଣା ଘଟେ ମୁଁ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଖୁସି ଅନୁଭବ କରେ । ଆଜି ହଜାର ହଜାର ପ୍ରକଳ୍ପ ଉପରେ କାମ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ଯେଉଁ କାରଖାନା ଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହେଉଛି, ଯେଉଁ ଶିଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ସ୍ଥାପିତ ହେଉଛି, ତାହା ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ଚିତ୍ର ବଦଳାଇବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି । ମୁଁ ସମସ୍ତ ନିବେଶକ ମାନଙ୍କୁ ଏବଂ ବିଶେଷ କରି ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ସମସ୍ତ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ବିଶେଷ ଭାବରେ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶରେ ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର ଗଠନ ହେବାର ୭ ବର୍ଷ ବିତିଗଲାଣି । ଗତ ୭ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ରାଜ୍ୟରେ ଯେଉଁ ଲାଲଫିତାର ସଂସ୍କୃତି ଥିଲା, ଏବେ ସେହି ସଂସ୍କୃତିକୁ ଉଚ୍ଛେଦ କରାଯାଇ ଲାଲ୍ ଗାଲିଚା ସଂସ୍କୃତି ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇଛି । ଗତ ୭ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶରେ ଅପରାଧ ପରିମାଣ କମ୍ ହୋଇଛି, ବ୍ୟବସାୟ ସଂସ୍କୃତି ବିସ୍ତାରିତ ହୋଇଛି । ଗତ ୭ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶରେ ବ୍ୟବସାୟ, ବିକାଶ ଓ ବିଶ୍ୱାସର ବାତାବରଣ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି । ଯଦି ପରିବର୍ତ୍ତନର ପ୍ରକୃତ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଅଛି ତେବେ ଏହାକୁ କେହି ଅଟକାଇ ପାରିବେ ନାହିଁ ବୋଲି ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର ପ୍ରମାଣ କରି ଦେଖାଇଛନ୍ତି । ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶରୁ ରପ୍ତାନି ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୋଇଛି ।
ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଉତ୍ପାଦନ ହେଉ କି ବିଦ୍ୟୁତ୍ ସରବରାହ, ଆଜି ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ପ୍ରଶଂସନୀୟ କାମ କରୁଛି । ଆଜି ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ହେଉଛି ଦେଶର ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ ଥିବା ରାଜ୍ୟ । ଆଜି ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ହେଉଛି ସେହି ରାଜ୍ୟ , ଯେଉଁଠାରେ ଦେଶରେ ସର୍ବାଧିକ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିମାନ ବନ୍ଦର ରହିଛି । ଆଜି ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ହେଉଛି ସେହି ରାଜ୍ୟ ଯେଉଁଠାରେ ଦେଶର ପ୍ରଥମ ଦ୍ରୁତଗତିସମ୍ପନ୍ନ / ରାପିଡ୍ ରେଳ ଚଳାଚଳ କରୁଛି । ପଶ୍ଚିମ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ମାଲ ପରିବହନ କରିଡର ଏବଂ ପୂର୍ବ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ମାଲ ପରିବହନ କରିଡରର ଏକ ବିଶାଳ ନେଟୱାର୍କ ମଧ୍ୟ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ଦେଇ ଯାଇଥାଏ । ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶରେ ନଦୀର ବିଶାଳ ନେଟୱାର୍କକୁ ମାଲବାହୀ ଜାହାଜ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଉଛି । ଏହା ଦ୍ୱାରା ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶରେ ପରିବହନ ସହଜ ହେଉଛି, ପରିବହନ ଦ୍ରୁତ ଓ ଶସ୍ତା ହୋଇଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୁଁ ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ କେବଳ ନିବେଶ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଆକଳନ କରୁନାହିଁ । ଏଠାରେ ଆପଣ ସମସ୍ତ ନିବେଶକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଯେଉଁ ଆଶା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି, ଉତ୍ତମ ଫଳାଫଳର ଆକାଂକ୍ଷା ରହିଛି, ତାହାର ସନ୍ଦର୍ଭ ବହୁତ ବ୍ୟାପକ । ଆଜି ଆପଣ ଦୁନିଆର ଯେଉଁ ସ୍ଥାନକୁ ଯାଆନ୍ତୁ, ଭାରତକୁ ନେଇ ଅଭୂତପୂର୍ବ ସକାରାତ୍ମକତା ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି । ଚାରି - ପାଞ୍ଚ ଦିନ ତଳେ ମୁଁ ସାଉଦି ଆରବ ଏବଂ କାତାରରୁ ବିଦେଶ ଗସ୍ତରୁ ଫେରିଛି । ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସରେ ଭରପୂର ଭାରତର ବିକାଶ କାହାଣୀକୁ ନେଇ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦେଶ ଆଶ୍ୱସ୍ତ ଏବଂ ବିଶ୍ୱାସରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ । ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟିକୁ ନେଇ ଆଜି ଦେଶରେ ଅନେକ ଚର୍ଚ୍ଚା ହେଉଛି । କିନ୍ତୁ ଆଜି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଭାରତକୁ ଉତ୍ତମ ଫଳାଫଳର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଭାବରେ ବିଚାର କରୁଛି । ଅନେକ ସମୟରେ ଆମେ ଦେଖିଛୁ ଯେ ଲୋକମାନେ ନିର୍ବାଚନ ପାଖେଇ ଆସିଲେ ନୂତନ ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶକୁ ଏଡାଇ ଯାଇଥାନ୍ତି । କିନ୍ତୁ ଆଜି ଭାରତ ଏହି ଧାରଣାକୁ ଭାଙ୍ଗି ଦେଇଛି । ଆଜି ସାରା ବିଶ୍ୱର ନିବେଶକମାନେ ଭାରତରେ ସରକାର, ନୀତି ଓ ସ୍ଥିରତା ଉପରେ ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱାସ ରଖିଛନ୍ତି । ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ଲକ୍ଷ୍ନୌରେ ମଧ୍ୟ ସମାନ ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରତିଫଳିତ ହେଉଛି ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର କଥା କହୁଛି, ଏହା ଏକ ନୂତନ ଚିନ୍ତାଧାରା ସହିତ ଏକ ନୂତନ ଦିଗ ଆବଶ୍ୟକ କରେ । ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ଅନେକ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଦେଶରେ ଯେଉଁ ଭଳି ଚିନ୍ତାଧାରା ରହିଥିଲା ତାହାକୁ ଅନୁସରଣ କରି ଏହା କରିବା ସମ୍ଭବ ହୋଇନଥିଲା । ସେ ଚିନ୍ତାଧାରା କ\'ଣ ଥିଲା? ଦେଶର ନାଗରିକ ମାନଙ୍କୁ ଯେନତେନ ଉପାୟରେ ଚଳିଯିବାକୁ, ସେମାନଙ୍କୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ମୌଳିକ ସୁବିଧା ପାଇଁ କେବଳ ଆଶା ଦେଇ ରଖିବା ଏହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଥିଲା । ପୂର୍ବରୁ ସରକାର ଭାବୁଥିଲେ ଯେ ଯଦି ସୁବିଧା ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରାଯିବ , ତେବେ ୨ - ୪ଟି ବଡ଼ ସହରରେ କରାଯିବ, ନିଯୁକ୍ତିର ସୁଯୋଗ କେବଳ କିଛି ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସହରରେ ସୃଷ୍ଟି ହେବା ଦରକାର ।
ଏହା କରିବା ସହଜ ଥିଲା, କାରଣ ଏଥିପାଇଁ କମ୍ ପରିଶ୍ରମ କରିବାକୁ ପଡୁଥିଲା । କିନ୍ତୁ ଏହି କାରଣରୁ ଦେଶର ଏକ ବଡ଼ ଭାଗ ବିକାଶରୁ ବଞ୍ଚିତ ହୋଇଥିଲା । ଅତୀତରେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶରେ ମଧ୍ୟ ସମାନ ଘଟଣା ଘଟିଥିଲା । କିନ୍ତୁ ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର ସେହି ପୁରୁଣା ରାଜନୈତିକ ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ବଦଳାଇ ଦେଇଛନ୍ତି । ଆମେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାରର ଜୀବନକୁ ସହଜ କରିବାରେ ନିୟୋଜିତ । ଜୀବନ ସହଜ ହେଲେ ବ୍ୟବସାୟ କରିବା ଆପେ ଆପେ ସହଜ ହେବ । ଦେଖନ୍ତୁ, ଆମେ ଗରିବ ଲୋକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ୪ କୋଟି ପକ୍କା ଘର ନିର୍ମାଣ କରିଛୁ । କିନ୍ତୁ ଏହା ସହିତ ସହରରେ ରହୁଥିବା ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ପରିବାରମାନଙ୍କ ଘରର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ପ୍ରାୟ ୬୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିଛୁ । ଏହି ଟଙ୍କା ଉପରେ ସହରରେ ରହୁଥିବା ୨୫ ଲକ୍ଷ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ପରିବାର ସୁଧ ଛାଡ଼ ପାଇଛନ୍ତି । ଏହା ମଧ୍ୟରୁ ୧.୫ ଲକ୍ଷ ହିତାଧିକାରୀ ପରିବାର ମୋ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର । ଆମ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆୟକର ହ୍ରାସ ହେବା ଯୋଗୁଁ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ବର୍ଗ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଉପକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି । ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ କେବଳ ୨ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆୟ ଉପରେ ଟିକସ ଲାଗୁ ହେଉନଥିଲା । ବିଜେପି ସରକାରରେ ୭ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆୟ ଉପରେ କୌଣସି ଆୟକର ଦେବାକୁ ପଡିବ ନାହିଁ । ଏଥିଯୋଗୁଁ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ଲୋକ ମାନଙ୍କର ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ସଞ୍ଚୟ ହୋଇଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶରେ ସହଜ ଜୀବନଯାପନ ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟ କରିବାର ସହଜତା ଉପରେ ସମାନ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଛୁ । କୌଣସି ହିତାଧିକାରୀ ଯେପରି କୌଣସି ସରକାରୀ ଯୋଜନାରୁ ବଞ୍ଚିତ ନ ହୁଅନ୍ତି ତାହା ହେଉଛି ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାରଙ୍କ ଲକ୍ଷ୍ୟ । ନିକଟରେ ଆୟୋଜିତ ବିକାଶ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରାରେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଘର ନିକଟରେ ଥିବା ଏହି ଯୋଜନା ସହ ଯୋଡାଯାଇଛି । ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଭ୍ୟାନ୍ ଗାଁ ରୁ ଗାଁ, ସହର ରୁ ସହର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଞ୍ଚିଛି । ଯେତେବେଳେ ସରକାର ନିଜ ତରଫରୁ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ସଂତୃପ୍ତି ଅର୍ଥାତ୍ ଶତ ପ୍ରତିଶତ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରନ୍ତି, ତେବେ ତାହା ହିଁ ପ୍ରକୃତ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ ହୋଇଥାଏ । ଏହା ହିଁ ପ୍ରକୃତ ଧର୍ମନିରପେକ୍ଷତା । ଭାବନ୍ତୁ, ଦୁର୍ନୀତି ଓ ଭେଦଭାବର ଅନ୍ୟତମ ପ୍ରମୁଖ କାରଣ କ'ଣ ହୋଇଥାଏ? ପୂର୍ବ ସରକାରମାନଙ୍କ ସମୟରେ ଲୋକଙ୍କୁ ନିଜର ସୁବିଧା ପାଇବା ପାଇଁ ଲମ୍ବା ଧାଡ଼ିରେ ଛିଡ଼ା ହେବାକୁ ପଡୁଥିଲା । କାଗଜ ଧରି ଗୋଟିଏ ଦ୍ୱାରରୁ ଅନ୍ୟ ଦ୍ୱାରକୁ ଦୌଡିବାକୁ ପଡୁଥିଲା । ଏବେ ଆମ ସରକାର ନିଜେ ଗରିବଙ୍କ ଦ୍ୱାରକୁ ଆସୁଛନ୍ତି । ଏବଂ ଏହା ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ତାଙ୍କ ଅଧିକାର ନମିଳିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆମ ସରକାର ଶାନ୍ତିରେ ବସିବେ ନାହିଁ । ରାସନ ହେଉ, ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ହେଉ, ପକ୍କା ଘର ହେଉ, ବିଜୁଳି - ପାଣ ି- ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ ହେଉ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ଏହା ମିଳିବା ଜାରି ରହିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯେଉଁମାନଙ୍କୁ ପୂର୍ବରୁ କେହି ପଚାରୁନଥିଲେ, ସେମାନଙ୍କୁ ମୋଦି ପଚାରୁଛନ୍ତି । ପୂର୍ବରୁ ସହରରେ ବ୍ୟବସାୟ କରୁଥିବା ଆମର ରାସ୍ତାକଡ଼ ଦୋକାନୀ ଭାଇ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବାକୁ କୌଣସି ସରକାର ଚିନ୍ତା କରିନଥିଲେ । ଆମ ସରକାର ଏହି ଲୋକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପିଏମ୍ ସ୍ୱନିଧି ଯୋଜନା ଆଣିଥିଲେ । ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ସାରା ଦେଶରେ ରାସ୍ତାକଡ଼ ଦୋକାନୀଙ୍କୁ ପାଖାପାଖି ୧୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶରେ ୨୨ ଲକ୍ଷ ବୁଲା ବିକାଳୀ ଏଥିରୁ ଉପକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି । ପିଏମ୍ ସ୍ୱନିଧି ଯୋଜନାର ପ୍ରଭାବ ଦର୍ଶାଉଛି ଯେ , ଯେତେବେଳେ ଗରିବମାନଙ୍କୁ ସହାୟତା ମିଳେ, ସେମାନେ କିଛି ବି କରିପାରିବେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱନିଧି ଯୋଜନାର ଅଧ୍ୟୟନରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କଥା ସାମ୍ନାକୁ ଆସିଛି ଯେ ସ୍ୱନିଧି ଯୋଜନାର ସହାୟତା ପାଉଥିବା ସାଥୀ ମାନଙ୍କର ବାର୍ଷିକ ଆୟରେ ହାରାହାରି ୨୩ ହଜାର ଟଙ୍କାର ଅତିରିକ୍ତ ବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି । ଆପଣ ମୋତେ କୁହନ୍ତୁ, ଏହି ଅତିରିକ୍ତ ରୋଜଗାର ଏଭଳି ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କ ପାଇଁ କେତେ ବଡ ଶକ୍ତି ହୋଇଥାଏ । ପିଏମ ସ୍ୱନିଧି ଯୋଜନା ରାସ୍ତାର ବୁଲା ବିକାଳୀ ମାନଙ୍କର କ୍ରୟ ଶକ୍ତି ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରିଛି । ଅନ୍ୟ ଏକ ଅଧ୍ୟୟନରୁ ଜଣାପଡିଛି ଯେ ସ୍ୱନିଧି ଯୋଜନାର ପ୍ରାୟ ୭୫ ପ୍ରତିଶତ ହିତାଧିକାରୀ ହେଉଛନ୍ତି ଦଳିତ, ପଛୁଆ ଏବଂ ଆଦିବାସୀ ଭାଇ ଭଉଣୀ । ଏଥିରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରାୟ ଅଧା ହିତାଧିକାରୀ ହେଉଛନ୍ତି ଆମ ଭଉଣୀ । ପୂର୍ବରୁ ସେମାନେ ବ୍ୟାଙ୍କରୁ କୌଣସି ସହାୟତା ପାଉନଥିଲେ, କାରଣ ସେମାନଙ୍କ ପାଖରେ ବ୍ୟାଙ୍କକୁ ଦେବା ପାଇଁ କୌଣସି ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ନଥିଲା । ଆଜି ସେମାନଙ୍କ ପାଖରେ ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ରହିଛି, ତେଣୁ ସେମାନେ ବ୍ୟାଙ୍କରୁ ମଧ୍ୟ ସହାୟତା ପାଉଛନ୍ତି । ଏହା ହେଉଛି ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ, ଯାହାକୁ ନେଇ ଜେପି ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖିଥିଲେ, ଲୋହିଆ ଜୀ ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖିଥିଲେ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମର ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାରଙ୍କ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଏବଂ ଏହାର ଯୋଜନା ଉଭୟ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ ଏବଂ ଅର୍ଥନୀତି ପାଇଁ ଲାଭଦାୟକ ହୋଇଥାଏ । ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି ମାନଙ୍କର ସଂକଳ୍ପ ବିଷୟରେ ଆପଣ ନିଶ୍ଚୟ ଶୁଣିଥିବେ । ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ ଦେଶର ୧୦ କୋଟି ଭଉଣୀଙ୍କୁ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ସହିତ ଯୋଡ଼ିଛୁ । ଆପଣ ଉଦ୍ୟୋଗ ଜଗତର ଲୋକମାନେ ଏହି ସଂଖ୍ୟାକୁ ଧ୍ୟାନଦେଇ ଶୁଣନ୍ତୁ , ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୧ କୋଟି ଭଉଣୀ ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି ହୋଇଛନ୍ତି । ଆଉ ଏବେ ସରକାର ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି ଯେ , ମୋଟ ୩ କୋଟି ଭଉଣୀଙ୍କୁ ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି କରାଯିବ । ଆମ ଦେଶରେ ପ୍ରାୟ ଅଢ଼େଇ ଲକ୍ଷ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତ ରହିଛି । ୩ କୋଟି ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି ସୃଷ୍ଟି ହେବା ପରେ ପ୍ରତି ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତରେ କେତେ କ୍ରୟ ଶକ୍ତି ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ତାହା ଆପଣମାନେ କଳ୍ପନା କରନ୍ତୁ । ଏହା ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ଜୀବନ ତଥା ଗ୍ରାମୀଣ ଅର୍ଥନୀତି ଉପରେ ବହୁତ ସକାରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବ ପକାଉଛି ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଯେତେବେଳେ ଆମେ ବିକଶିତ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ କଥା କହୁଛୁ, ଏହା ପଛରେ ଆଉ ଏକ ଶକ୍ତି ରହିଛି । ଏହା ହେଉଛି ଏମ୍‌ଏସ୍‌ଏମ୍‌ଇ ଅର୍ଥାତ୍ କ୍ଷୁଦ୍ର, ଲଘୁ ଓ କୁଟୀର ଶିଳ୍ପର ଶକ୍ତି । ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର ଗଠନ ହେବା ପରେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶରେ ଏମ୍‌ଏସ୍‌ଏମ୍‌ଇର ଅଭୂତପୂର୍ବ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ହୋଇଛି । ଏଠାରେ ଏମ୍‌ଏସ୍‌ଏମ୍‌ଇ ଗୁଡ଼ିକୁ ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି । ଯେଉଁ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କରିଡର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି, ଯେଉଁ ନୂଆ ଅର୍ଥନୈତିକ କରିଡର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି, ତାହା ମଧ୍ୟ ଏମ୍‌ଏସ୍‌ଏମ୍‌ଇକୁ ବହୁତ ଫାଇଦା ଦେବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ପ୍ରାୟ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିଲ୍ଲାରେ କୁଟୀର ଶିଳ୍ପର ଏକ ପୁରୁଣା ପରମ୍ପରା ରହିଛି । କେଉଁଠି ତାଲା ତିଆରି ହେଉଛି ତ କେଉଁଠି ପିତ୍ତଳ କାରିଗରୀ ତିଆରି ହେଉଛି ତ କେଉଁଠି କାର୍ପେଟ୍ ତିଆରି ହେଉଛି କିମ୍ବା କେଉଁଠି ଚୁଡ଼ି ତିଆରି ହେଉଛି , ଅନ୍ୟ କେଉଁଠି ମାଟିର ହସ୍ତକଳା, କେଉଁଠି ଚିକନକାରୀ କାମ ହେଉଛି । 'ଗୋଟିଏ ଜିଲ୍ଲା, ଗୋଟିଏ ଉତ୍ପାଦ' ଯୋଜନା ରେ ଆମେ ଏହି ପରମ୍ପରାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରୁଛୁ । 'ଗୋଟିଏ ଜିଲ୍ଲା - ଗୋଟିଏ ଉତ୍ପାଦ' ଯୋଜନାକୁ କିପରି ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯାଉଛି, ପ୍ରଚାର କରାଯାଉଛି ତାହା ମଧ୍ୟ ଆପଣ ରେଳ ଷ୍ଟେସନରେ ଦେଖି ପାରିବେ ।
ଏବେ ଆମେ ୧୩,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପିଏମ୍ ବିଶ୍ୱକର୍ମା ଯୋଜନା ମଧ୍ୟ ଆଣିଛୁ । ଏହି ଯୋଜନା ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ହସ୍ତଶିଳ୍ପ ସହ ପାରମ୍ପରିକ ଭାବେ ଜଡ଼ିତ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ବିଶ୍ୱକର୍ମା ପରିବାରକୁ ଆଧୁନିକତା ସହ ଯୋଡ଼ିବ । ଏହା ସେମାନଙ୍କ ବ୍ୟବସାୟକୁ ବିସ୍ତାର କରିବା ପାଇଁ ବ୍ୟାଙ୍କରୁ ଶସ୍ତା ଏବଂ ଆବଶ୍ୟକ ଋଣ ପାଇବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଖେଳନା ତିଆରି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମ ସରକାର କିପରି କାମ କରୁଛନ୍ତି ତାହାର ଝଲକ ମଧ୍ୟ ଆପଣଙ୍କୁ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିବ । ମୁଁ କାଶୀର ସାଂସଦ ହୋଇଥିବାରୁ ସେଠାରେ ତିଆରି କାଠ ଖେଳନାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବାରେ ଲାଗିଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କିଛି ବର୍ଷ ତଳେ ଭାରତ ନିଜ ପିଲାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅଧିକାଂଶ ଖେଳନା ବିଦେଶରୁ ଆମଦାନୀ କରୁଥିଲା । ଭାରତରେ ଖେଳନାର ସମୃଦ୍ଧ ପରମ୍ପରା ଥିବା ବେଳେ ଏଭଳି ସ୍ଥିତି ଉପୁଜିଥିଲା । ଏଠାରେ ପିଢ଼ି ପିଢ଼ି ଧରି ଲୋକମାନେ ଖେଳନା ତିଆରି କରିବାରେ ଦକ୍ଷ । କିନ୍ତୁ ଭାରତୀୟ ଖେଳନାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଗଲା ନାହିଁ, କାରିଗର ମାନଙ୍କୁ ଆଧୁନିକ ଦୁନିଆ ସହ ଖାପ ଖୁଆଇବା ପାଇଁ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରାଗଲା ନାହିଁ । ଯାହା ଫଳରେ ବିଦେଶୀ ଖେଳନା ଭାରତର ବଜାର ଓ ଘରକୁ ନିଜ ଅକ୍ତିଆରକୁ ନେଇଥିଲା । ମୁଁ ଏହାକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଥିଲି ଏବଂ ସାରା ଦେଶରେ ଖେଳନା ନିର୍ମାତାମାନଙ୍କ ସହିତ ଠିଆ ହେବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଥିଲି, ସେମାନଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥିଲି ଏବଂ ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ନିବେଦନ କଲି । ଆଜି ସ୍ଥିତି ଏପରି ହୋଇଛି ଯେ ଆମର ଆମଦାନୀ ବହୁ ପରିମାଣରେ ହ୍ରାସ ପାଇଛି ଏବଂ ଖେଳନାର ରପ୍ତାନି ବହୁଗୁଣରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମ ଦେଶ ଭାରତରେ ସର୍ବବୃହତ ପର୍ଯ୍ୟଟନ କେନ୍ଦ୍ର ହେବାର ସମ୍ଭାବନା ଉତ୍ତର ଗ୍ରଦେଶ ନିକଟରେ ରହିଛି । ଆଜି ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତି ବାରଣାସୀ ଓ ଅଯୋଧ୍ୟା ଆସିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି । ପ୍ରତିଦିନ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକ ଏହି ସବୁ ସ୍ଥାନ ବୁଲିବାକୁ ଆସୁଛନ୍ତି । ଫଳରେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶରେ କ୍ଷୁଦ୍ର ଉଦ୍ୟୋଗୀ, ଏୟାରଲାଇନ୍ସ କମ୍ପାନୀ, ହୋଟେଲ - ରେସ୍ତୋରାଁ ମାଲିକ ମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅଭୂତପୂର୍ବ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି । ଏବଂ ମୋର ଏକ ଅନୁରୋଧ ଅଛି, ମୁଁ ଦେଶର ସମସ୍ତ ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି, ମୁଁ ଦେଶର ସମସ୍ତ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି ଯେ ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ଭ୍ରମଣକୁ ଯିବା ପାଇଁ ବଜେଟ୍ କରନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ସେହି ବଜେଟରେ ୧୦% ଆପଣ ଯେଉଁ ସ୍ଥାନକୁ ଯାଉଛନ୍ତି ସେହି ସ୍ଥାନରୁ କିଛି କିଣିବା ପାଇଁ ରଖନ୍ତୁ । ଏହା ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ କଷ୍ଟକର ନୁହେଁ, କାରଣ ଆପଣ ହଜାର ହଜାର ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରିବାକୁ ଯାତ୍ରାରେ ଯାଇଛନ୍ତି । ଯଦି ସେଥି ମଧ୍ୟରୁ ୧୦% ଯେଉଁ ସ୍ଥାନକୁ ଯାଉଛନ୍ତି ସେହି ସ୍ଥାନରୁ ସ୍ଥାନୀୟ ଜିନିଷ କିଣୁଛନ୍ତି ସେଠାକାର ଅର୍ଥନୀତି ଆକାଶ ଛୁଇଁବ । ମୁଁ ଆଜିକାଲି ଆଉ ଗୋଟିଏ କଥା କହୁଛି, ଏତେ ଧନୀ ଲୋକମାନେ ଏଠାରେ ବସିଛନ୍ତି, ସେମାନେ ଟିକିଏ ଅଧିକ ଆହ୍ୱାନର ସାମନା କରୁଛନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଏହା ମୋ ଅଭ୍ୟାସବଶତଃ କହୁଛି । ଆଜିକାଲି ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟବଶତଃ ଦେଶରେ ଫ୍ୟାଶନ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି, ଧନୀ ହେବାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ବିଦେଶ ଯାଆନ୍ତୁ, ବିଦେଶରେ ପିଲାଙ୍କୁ ବିବାହ କରାନ୍ତୁ । ଏତେ ବଡ଼ ଦେଶ, ଆପଣଙ୍କ ପିଲାମାନେ ଭାରତରେ ବିବାହ କରିପାରିବେ ନାହିଁ କି? କେତେ ଲୋକଙ୍କୁ ରୋଜଗାର ମିଳିବ ? ଏବଂ ଯେତେବେଳ ଠାରୁ ମୁଁ ୱେଡ୍ସ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ( ଭାରତରେ ବିବାହ) ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉଠେଇଛି, ସେବେଠାରୁ, ମୋତେ ଚିଠି ଆସୁଛି , ସାହେବ, ଆମେ ଟଙ୍କା ଜମା କରିଥିଲୁ, ଆମେ ବିଦେଶରେ ବିବାହ କରିବାକୁ ଯାଉଥିଲୁ, କିନ୍ତୁ ଆପଣ କହିବା ପରେ ଆମେ ଏହାକୁ ବାତିଲ କରିଛୁ, ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମେ ଭାରତରେ ବିବାହ କରିବୁ । ଏହା ନୁହେଁ ଯେ ଦେଶ ପାଇଁ ଭଗତ ସିଂହଙ୍କ ପରି ଫାଶୀଖୁଂଟରେ ଝୁଲିଲେ ହିଁ ଦେଶର ସେବା ହୋଇ ପାରିବ । ବନ୍ଧୁଗଣ, ଆପଣ ଦେଶ ପାଇଁ କାମ କରି ଦେଶର ସେବା କରି ପାରିବେ । ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ କହୁଛି ଯେ ଉନ୍ନତ ସ୍ଥାନୀୟ, ଜାତୀୟ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗାଯୋଗ ସହିତ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶରେ ଗମନାଗମନ କରିବା ବର୍ତ୍ତମାନ ବହୁତ ସହଜ ହୋଇଯାଇଛି । ନିକଟରେ ଆମେ ବାରଣାସୀ ଦେଇ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ଲମ୍ବା କ୍ରୁଜ୍ ସେବା ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ । ୨୦୨୫ରେ କୁମ୍ଭ ମେଳା ମଧ୍ୟ ଆୟୋଜନ ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ଅର୍ଥନୀତି ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଏହା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଏଠାରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଓ ଆତିଥେୟତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେବାକୁ ଯାଉଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମର ପ୍ରୟାସ ହେଉଛି ଆମର ଶକ୍ତିକୁ ଆଧୁନିକତା ସହିତ ଯୋଡ଼ିବା, ସଶକ୍ତ କରିବା ଏବଂ ନୂତନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଚମତ୍କାର କରିବା । ଆଜି ଭାରତ ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ୍ ମୋବିଲିଟି ଏବଂ ସବୁଜ ଶକ୍ତି ଉପରେ ଅଧିକ ଧ୍ୟାନ ଦେଉଛି । ଏଭଳି ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟାରେ, ଏଭଳି ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମେ ଭାରତକୁ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ କେନ୍ଦ୍ରରେ ପରିଣତ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ । ଆମର ପ୍ରୟାସ ହେଉଛି ଯେ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘର ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାର ଏକ ସୌର ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନକାରୀ ହୋଇ ପାରିବେ । ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ପିଏମ ସୂର୍ଯ୍ୟ ଘର - ମାଗଣା ବିଦ୍ୟୁତ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ । ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ୩୦୦ ୟୁନିଟ୍ ବିଜୁଳି ମାଗଣାରେ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ ଏବଂ ଲୋକମାନେ ସରକାରଙ୍କୁ ଅତିରିକ୍ତ ବିଜୁଳି ବିକ୍ରୟ କରିପାରିବେ । ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହି ଯୋଜନା ୧ କୋଟି ପରିବାର ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ରହିଛି । ଏଥିରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାରର ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟରେ ସିଧାସଳଖ ୩୦ ହଜାରରୁ ପାଖାପାଖି ୮୦ ହଜାର ଟଙ୍କା ଜମା କରାଯିବ । ଅର୍ଥାତ୍ ଯେଉଁମାନେ ପ୍ରତି ମାସରେ ୧୦୦ ୟୁନିଟ୍ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଉତ୍ପାଦନ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କୁ ୩୦ ହଜାର ଟଙ୍କାର ସହାୟତା ମିଳିବ । ଯେଉଁମାନେ ୩୦୦ ୟୁନିଟ୍ କିମ୍ବା ତା'ଠାରୁ ଅଧିକ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଉତ୍ପାଦନ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କୁ ପାଖାପାଖି ୮୦ ହଜାର ଟଙ୍କା ମିଳିବ । ଏହା ବ୍ୟତୀତ ବ୍ୟାଙ୍କରୁ ବହୁତ ଶସ୍ତା ଏବଂ ସହଜରେ ଋଣ ମଧ୍ୟ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ । ଏହି ପରିବାରମାନେ କେବଳ ମାଗଣା ବିଜୁଳି ପାଇବେ ନାହିଁ ବରଂ ବାର୍ଷିକ ୧୮ ହଜାର ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିଜୁଳି ବିକ୍ରି କରି ଅତିରିକ୍ତ ରୋଜଗାର କରି ପାରିବେ ବୋଲି ଆକଳନ କରାଯାଇଛି । କେବଳ ଏତିକି ନୁହେଁ ସ୍ଥାପନ, ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳା ଓ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହା ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିବ । ଏହା ଦ୍ୱାରା ଲୋକଙ୍କୁ ୨୪ ଘଣ୍ଟିଆ ବିଜୁଳି, ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ୟୁନିଟ୍ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମାଗଣା ବିଜୁଳି ଯୋଗାଇବା ସହଜ ହେବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସୌର ଶକ୍ତି ଭଳି ଆମେ ମଧ୍ୟ ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ୍ ଯାନ ଉପରେ ମିଶନ ମୋଡରେ କାମ କରୁଛୁ । ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ୍ ଯାନ ଉତ୍ପାଦନ କରୁଥିବା ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କୁ ପିଏଲଆଇ ଯୋଜନାର ଲାଭ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ୍ ଯାନ କିଣିବା ଉପରେ ଟିକସ ଛାଡ଼ କରାଯାଇଛି । ଫଳରେ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରାୟ ୩୪.୫ ନିୟୁତ ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ୍ ଯାନ ବିକ୍ରି ହୋଇଛି । ଆମେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ୍ ବସ୍ ଆରମ୍ଭ କରୁଛୁ । ଅର୍ଥାତ୍ ସୌର ହେଉ କି ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଚାଳିତ ଯାନ, ଉଭୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶରେ ଅନେକ ସମ୍ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କିଛି ଦିନ ତଳେ ଆମ ସରକାର କୃଷକଙ୍କ ମସିହା ଚୌଧୁରୀ ଚରଣ ସିଂହ ଜୀ’ଙ୍କୁ ଭାରତ ରତ୍ନ ପ୍ରଦାନ କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ପାଇଥିଲେ । ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ଭୂମିପୁତ୍ର ଚୌଧୁରୀ ସାହେବଙ୍କୁ ସମ୍ମାନିତ କରିବା ଦେଶର କୋଟି କୋଟି ଶ୍ରମିକ ଓ କୃଷକଙ୍କ ପାଇଁ ସମ୍ମାନର ବିଷୟ । କିନ୍ତୁ ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟବଶତଃ କଂଗ୍ରେସ ଓ ଏହାର ସହଯୋଗୀ ଦଳମାନେ ଏହାକୁ ବୁଝି ପାରୁନାହାନ୍ତି । ଆପଣ ନିଶ୍ଚୟ ଦେଖିଥିବେ ଯେ , ଯେତେବେଳେ ସଂସଦରେ ଚୌଧୁରୀ ଚରଣ ସିଂହ ଜୀ’ଙ୍କ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା ହୋଇଥିଲା, ସେତେବେଳେ କଂଗ୍ରେସ ଲୋକମାନେ କିପରି ଚୌଧୁରୀ ସାହେବଙ୍କ ବିଷୟରେ କହିବାକୁ ମଧ୍ୟ ଦେଇନଥିଲେ ।
କଂଗ୍ରେସ ଲୋକମାନେ ଭାରତ ରତ୍ନ ଉପରେ ଗୋଟିଏ ପରିବାରର ଅଧିକାରକୁ ବିଚାର କରନ୍ତି । ସେଥିପାଇଁ କଂଗ୍ରେସ ଅନେକ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ବାବାସାହେବ ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଭାରତ ରତ୍ନ ମଧ୍ୟ ଦେଇନଥିଲା । ଏହି ଲୋକମାନେ ନିଜ ପରିବାର ସଦସ୍ୟଙ୍କୁ ଭାରତ ରତ୍ନ ଦେଉଥିଲେ । ବାସ୍ତବରେ କଂଗ୍ରେସ ଗରିବ, ଦଳିତ, ପଛୁଆ, କୃଷକ ଓ ଶ୍ରମିକଙ୍କୁ ସମ୍ମାନ ଦେବାକୁ ଚାହୁଁନାହିଁ, ଏହା ସେମାନଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରାରେ ନାହିଁ । ଏପରିକି ଚୌଧୁରୀ ଚରଣ ସିଂହଙ୍କ ଜୀବନକାଳ ମଧ୍ୟରେ କଂଗ୍ରେସ ତାଙ୍କ ସହ ବୁଝାମଣା କରିବାକୁ ବହୁ ଚେଷ୍ଟା କରିଥିଲା । ଚୌଧୁରୀ ସାହେବ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପଦ ତ୍ୟାଗ କରିଥିଲେ ମଧ୍ୟ ତାଙ୍କ ନୀତି ସହ ଆପୋଷ ବୁଝାମଣା କରିନଥିଲେ । ସେ ରାଜନୈତିକ ବୁଝାମଣାକୁ ଘୃଣା କରୁଥିଲେ । କିନ୍ତୁ ଦୁଃଖର ବିଷୟ ଯେ ତାଙ୍କ ନାମ ନେଇ ରାଜନୀତି କରୁଥିବା ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ସମସ୍ତ ଦଳ ଚୌଧୁରୀ ସାହେବଙ୍କ କଥା ଶୁଣିନଥିଲେ । କ୍ଷୁଦ୍ର କୃଷକଙ୍କ ପାଇଁ ଚୌଧୁରୀ ସାହେବ ଯାହା କରିଥିଲେ ତାହା ସମଗ୍ର ଦେଶ କେବେ ବି ଭୁଲି ପାରିବ ନାହିଁ । ଆଜି ଚୌଧୁରୀ ସାହେବଙ୍କ ଠାରୁ ପ୍ରେରଣା ନେଇ ଆମେ ଦେଶର କୃଷକମାନଙ୍କୁ ନିରନ୍ତର ଭାବେ ସଶକ୍ତ କରୁଛୁ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଦେଶର କୃଷିକୁ ଏକ ନୂଆ ମାର୍ଗରେ ନେବା ପାଇଁ ଆମେ କୃଷକ ମାନଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ ଓ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେଉଛୁ । ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷ ଏବଂ ମୋଟା ଶସ୍ୟ ଚାଷ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ପଛରେ ମଧ୍ୟ ଏହା ଏକ ଲକ୍ଷ୍ୟ । ଆଜି ଗଙ୍ଗା କୂଳରେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶରେ ବହୁତ ବଡ଼ ଧରଣର ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷ ହେଉଛି । ଏହା ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ କମ୍ ଖର୍ଚ୍ଚରେ ଅଧିକ ଲାଭ ଦେଉଥିବା ଚାଷ ପ୍ରଣାଳୀ । ଆଉ ଏହା ଦ୍ୱାରା ଗଙ୍ଗା ଭଳି ପବିତ୍ର ନଦୀର ଜଳ ମଧ୍ୟ ଦୂଷିତ ହେବାରୁ ରକ୍ଷା ପାଉଛି । ଆଜି ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ସହ ଜଡିତ ଉଦ୍ୟୋଗୀ ମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ମୁଁ ଏକ ବିଶେଷ ଅନୁରୋଧ କରିବି । ଆପଣ କେବଳ ଜିରୋ ଇଫେକ୍ଟ, ଜିରୋ ଡିଫେକ୍ଟ (ଶୂନ୍ୟ ପ୍ରଭାବ, ଶୂନ୍ୟ ଭୁଲ୍‌) ମନ୍ତ୍ର ଉପରେ କାମ କରିବା ଉଚିତ୍ । ଆପଣ ସେହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ନେଇ କାମ କରିବା ଉଚିତ ଯେ ବିଶ୍ୱର ବିଭିନ୍ନ ଦେଶର ଡାଇନିଂ ଟେବୁଲରେ ଯେପରି କିଛି ଭାରତ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ୟାକେଟ୍ ନିଶ୍ଚୟ ରହିବ ।
ଆଜି ଆପଣଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଯୋଗୁଁ ସିଦ୍ଧାର୍ଥ ନଗରର ଚାନ୍ଦୌଲିର କଳା ଲୁଣ, ଚାଉଳ ଓ କଳା ଚାଉଳ ବିପୁଳ ପରିମାଣରେ ରପ୍ତାନି ହେଉଛି । ବିଶେଷ କରି ମୋଟା ଶସ୍ୟ ଅର୍ଥାତ୍ ଶ୍ରୀ ଅନ୍ନକୁ ନେଇ ଏକ ନୂଆ ଟ୍ରେଣ୍ଡ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି । ଏହି ସୁପରଫୁଡ୍‌ରେ ନିବେଶ କରିବା ପାଇଁ ଏହା ହେଉଛି ଉପଯୁକ୍ତ ସମୟ । ଏଥିପାଇଁ କୃଷକମାନେ ଯେପରି ସେମାନଙ୍କ ଉତ୍ପାଦିତ ଦ୍ରବ୍ୟର ବର୍ଦ୍ଧିତ ମୂଲ୍ୟ ପାଇ ପାରିବେ, ବିଶ୍ୱ ବଜାରରେ ପ୍ୟାକେଜିଂ କିପରି କରାଯିବା ଉଚିତ, ମୋ କୃଷକଙ୍କ ଉତ୍ପାଦିତ ଦ୍ରବ୍ୟ କିପରି ବଜାରରେ ପହଞ୍ଚିବ ତାହା ନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଆପଣମାନେ ଆଗେଇ ଆସିବା ଉଚିତ୍ । ଆଜି ସରକାର କ୍ଷୁଦ୍ର କୃଷକମାନଙ୍କୁ ବଜାରର ବଡ଼ ଶକ୍ତିରେ ପରିଣତ କରିବାରେ ଲାଗିଛନ୍ତି । ଆମେ କୃଷକ ଉତ୍ପାଦ ସଂଘ- ଏଫ୍‌ପିଓ ଏବଂ ସମବାୟ ସଂସ୍ଥା ଗୁଡ଼ିକୁ ସଶକ୍ତ କରୁଛୁ । ଆପଣ ଏହି ସଂଗଠନ ଗୁଡ଼ିକ ସହିତ କିପରି ମୂଲ୍ୟ ସଂଯୋଗ ପାଇବେ, ଆପଣ ସେମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ବିଷୟରେ କିପରି ଜ୍ଞାନ ଦେଇ ପାରିବେ, ଆପଣ ସେମାନଙ୍କ ସାମଗ୍ରୀ କ୍ରୟକୁ କିପରି ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଦେଇ ପାରିବେ । କୃଷକ ଯେତେ ଅଧିକ ଲାଭବାନ ହେବେ, ମାଟିର ଲାଭ ସେତେ ଅଧିକ ହେବ , ଆପଣଙ୍କ ବ୍ୟବସାୟ ମଧ୍ୟ ସେତେ ଅଧିକ ଲାଭବାନ ହେବ । ଭାରତର ଗ୍ରାମୀଣ ଅର୍ଥନୀତି ଏବଂ କୃଷି ଭିତ୍ତିକ ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବାରେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ସର୍ବଦା ଏକ ବଡ଼ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି । ତେଣୁ ଆପଣ ଏହି ସୁଯୋଗର ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଫାଇଦା ଉଠାଇବା ଉଚିତ୍ । ଉତ୍ତୀ ପ୍ରଦେଶର ମୋ ପରିବାର ସଦସ୍ୟଙ୍କ ଶକ୍ତି ଏବଂ ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାରଙ୍କ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ଉପରେ ମୋର ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି । ଆଜି ଯେଉଁ ଆଧାରଶିଳା ରଖାଯାଇଛି, ତାହା ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ଦେଶର ପ୍ରଗତିର ଆଧାରଶିଳା ହେବ ଏବଂ ମୁଁ ଯୋଗୀ ଜୀ ଏବଂ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ସରକାରଙ୍କୁ ବିଶେଷ ଭାବରେ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି । ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ଏକ ଟ୍ରିଲିୟନ ଡଲାର ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଗଠନ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛି ବୋଲି ଶୁଣିଲେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟ ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରନ୍ତି । ମୁଁ ଦେଶର ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟକୁ ଅନୁରୋଧ କରିବି, ରାଜନୀତି ଛାଡି ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ଠାରୁ ଶିକ୍ଷା ଗ୍ରହଣ କରି ନିଜ ରାଜ୍ୟକୁ ଟ୍ରିଲିୟନ ଡଲାର ଅର୍ଥନୀତିରେ ପରିଣତ କରନ୍ତୁ, ଟିକିଏ ସଂକଳ୍ପ ନେଇ ଆଗକୁ ଆସନ୍ତୁ, ତା'ହେଲେ ହିଁ ଦେଶ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବ । ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ଭଳି ସବୁ ରାଜ୍ୟ ବଡ଼ ସ୍ୱପ୍ନ ଓ ବଡ଼ ସଂକଳ୍ପ ନେଇ ଆଗେଇ ଚାଲିଛନ୍ତି ଏବଂ ମୋର ଉଦ୍ୟୋଗ ଜଗତର ବନ୍ଧୁମାନେ ମଧ୍ୟ ଅସୀମ ସୁଯୋଗ ପ୍ରାପ୍ତିର ସମୟରେ ଅଛନ୍ତି । ଆସନ୍ତୁ, ଶକ୍ତି ପ୍ରଦର୍ଶନ କରନ୍ତୁ, ଆମେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଅଛୁ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ
ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକ ଆଜି ଏହାକୁ ଶୁଣୁଛନ୍ତି , ହଜାର ହଜାର ଲୋକ ୪୦୦ ଟି ସ୍ଥାନରେ ବସିଛନ୍ତି, ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଉଛି ଯେ ଆପଣ କେବେ ଭାବିନଥିବେ ଯେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ଏହାର ସମସ୍ତ ସଂକଳ୍ପକୁ ଏତେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ପୂରଣ କରିବ । ଆସନ୍ତୁ ସମସ୍ତେ ମିଳିମିଶି ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା । ଏହି ଶୁଭେଚ୍ଛା ସହିତ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅନେକ ଅଭିନନ୍ଦନ, ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ !