Prime Minister's Office
PM addresses ‘Viksit Bharat Viksit Rajasthan’ program
Inaugurates, dedicates to the nation and lays the foundation stone of multiple development projects worth over Rs 17,000 crores in Rajasthan
Inaugurates various National Highway projects worth more than Rs 5000 crores in Rajasthan
Dedicates to nation and lays foundation stone for eight important railway projects worth around Rs 2300 crores
Dedicates to nation ‘Khatipura railway station
Lays foundation stone and dedicates to nation important solar projects worth around Rs 5300 crores
Dedicates to nation power transmission sector projects worth more than Rs 2100 crores
Lays foundation stone for multiple projects worth around Rs 2400 crores including projects under Jal Jeevan Mission
Dedicates to nation Indian Oil’s LPG bottling plant at Jodhpur
“Viksit Rajasthan has a key role in building a Viksit India”
“India has an opportunity to move forward with confidence leaving the despair of the past”
“When I talk of Viksit Bharat, it is not just a word or an emotion but it is a campaign to make the life of every family prosperous. Viksit Bharat is a campaign to remove poverty, create quality jobs and create modern facilities in the country”
“Today India has become one of the leading countries in the world in terms of generating electricity from solar energy”
“Youth, women, farmers and the poor are the 4 biggest castes for us and I am happy that the double-engine government is fulfilling the guarantees given by Modi for the empowerment of these sections”
“Today’s first-time voter is standing with the vision of Viksit Bharat”
16 FEB 2024 12:15PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the ‘Viksit Bharat Viksit Rajasthan’ program via video conferencing today. The Prime Minister inaugurated, dedicated to the nation and laid the foundation stone of multiple development projects worth over Rs 17,000 crore. The projects cater to several important sectors including Roads, Railways, Solar Energy, Power Transmission, Drinking water and Petroleum & Natural Gas.
Addressing the gathering, the Prime Minister noted the association of lakhs of people from all constituencies of Rajasthan with ‘Viksit Bharat Viksit Rajasthan’ program and thanked them for their presence. He also congratulated the Chief Minister of Rajasthan for making excellent use of technology to bring together all beneficiaries under one roof. Highlighting the qualities of the people of Rajasthan, PM Modi recalled the reception of French President, Mr Emanuel Macron in Rajasthan a few days ago and said that its echoes were heard not only around India but also in France. Prime Minister Modi also recalled the blessings of the people when he visited the state during the Vidhan Sabha elections in Rajasthan while also reaffirming the faith in ‘Modi Ki Guarantee’ leading to the formation of a double-engine government. He congratulated the people of Rajasthan for the development projects of today worth Rs 17,000 crores in the sectors of Roads, Railways, Solar Energy, Power Transmission, Drinking water and Petroleum & Natural Gas, and said that it will create numerous employment opportunities in the state.
Recalling his call from the ramparts of the Red Fort ‘Yeh hi Samay Hai- Sahi Samay Hai’, the Prime Minister termed the present time as a golden period and said that now India can move forward with full confidence, leaving behind the despair of previous decades. He said as opposed to the talk of scams, insecurity and terrorism before 2014, now we are focussed on the goal of Viksit Bharat and Viksit Rajasthan. “Today we are taking big resolutions and dreaming big and we are devoting ourselves to achieve them”, PM Modi added. He further said, “When I talk about Viksit Bharat, it is not just a word or an emotion but it is a campaign to make the life of every family prosperous.” He added that Viksit Bharat is a campaign to remove poverty, create quality jobs and create modern facilities in the country. Drawing on her interactions with the global leaders in his foreign visit from which he returned yesterday, PM Modi highlighted that the world leaders are accepting that India can dream big and achieve those dreams.
“Development of a Viksit Rajasthan is imperative to the development of Viksit Bharat’, the Prime Minister remarked, underlining the need for fast-paced development of essential sectors of rail, road, electricity and water. He said that the development of such sectors will hugely benefit the farmers, animal keepers, industries and tourism among others while also bringing in new investments and employment opportunities to the state. The Prime Minister informed that in this year’s Union Budget, a record Rs 11 lakh crores have been allocated for infrastructure development which is 6 times more than any previous government. PM Modi underlined that the expenditure will hugely benefit the cement, stones and ceramics industries.
The Prime Minister mentioned unprecedented investment in the rural roads, highways and expressways in Rajasthan in the last 10 years. He said that today Rajasthan is getting connected with the coastal areas of Gujarat Maharashtra to Punjab via broad highways. Today’s projects will improve connectivity in Kota, Udaipur, Tonk, Sawai Madhopur, Boondi, Ajmer, Bhilwara and Chittorgarh. These roads will also ensure better connectivity with Delhi, Haryana, Gujarat and Maharashtra.
Talking about the electrification, revamp and repair works for Railways that were part of today's event, the Prime Minister said that doubling of Bandikui-Agra Fort rail line will ease access to Mehndipur Balaji and Agra. Similarly, he said, Khatipura (Jaipur) station will enable plying of more trains.
Prime Minister Modi emphasized the efforts of the government to enable the citizens to produce solar electricity in their own homes while also creating income by selling the extra electricity. Shri Modi highlighted the initiation of PM Surya Ghar Yojna or free electricity scheme where the government will arrange 300 units of free electricity. He informed that the Central Government will provide financial assistance for setting up solar panels on the terrace to 1 crore households initially where the total outlay of the project will be around Rs 75,000 crores. He underlined that middle-class and lower-middle-class society will benefit the most from this. He further added that banks will also facilitate easy disbursal of loans. “In Rajasthan, the government has planned to install solar panels in 5 lakh houses”, Shri Modi said highlighting the efforts of the double-engine government in reducing the expenditure of the poor and middle class.
The Prime Minister reiterated the focus on the development of the four sections i.e. youth, women, Kisan and the poor. “These are the 4 biggest castes for us and I am happy that the double-engine government is fulfilling the guarantees given by Modi for the empowerment of these sections'', he said. He noted 70 thousand jobs proposed in the first Budget of the new Rajasthan Government. He also praised the new state government for the formation of SIT for paper leak incidents. He also informed about the stringent new central law against paper leaks which will work as a deterrent.
The Prime Minister touched upon the state government’s guarantee to provide gas cylinders to poor families at Rs 450 and said that it has benefitted lakhs of women from Rajasthan. Pointing out the scams in Jal Jeevan Mission during the previous government, Shri Modi underlined that work has now taken up at a rapid pace. He informed that the existing financial assistance of Rs 6,000 under PM Kisan Samman Nidhi for the farmers of Rajasthan has been increased by Rs 2,000. “We are fulfilling our promises one by one in every field. We are serious about our guarantees. That's why people say - Modi's guarantee means guarantee of fulfilment”, the Prime Minister reaffirmed.
Speaking about the Viksit Bharat Sankalp Yatra, the Prime Minister said, “Modi's effort is to ensure that every beneficiary gets their entitlements quickly and no one is deprived.” He noted the participation of crores of citizens from Rajasthan where free health checkups for nearly 3 crore people have been carried out, 1 crore new Ayushman cards have been made, 15 lakh farmers have registered for Kisan Credit Card, around 6.5 lakh farmers have applied for PM Kisan Samman Nidhi Yojana. The Prime Minister further added that around 8 lakh women have registered for Ujjwala gas connection where 2.25 lakh connections have already been issued during this period. He also mentioned that 16 lakh people from Rajasthan have joined the insurance schemes of Rs 2 lakh each.
The Prime Minister pointed towards the forces that promote an atmosphere of despair and refrain from celebrating the successes of the country. He also cautioned against dynasty politics. He said such politics does not inspire the youth. Referring to the dreams and aspirations of the first-time voters, the Prime Minister said that such youth “is standing with the vision of Viksit Bharat’. The vision of Viksit Rajasthan and Viksit Bharat is for such first-time voters.”
Governor of Rajasthan, Shri Kalraj Mishra, Chief Minister Rajasthan, Shri Bhajan Lal Sharma, other Ministers of the Rajasthan Government, MPs, MLAs and local-level representatives among others joined on the occasion.
Background
The Prime Minister inaugurated various National Highway projects worth more than Rs 5000 crores in Rajasthan. The Prime Minister inaugurated three Packages of 8-Lane Delhi - Mumbai Green field Alignment (NE-4) viz Baonli-Jhalai road to Mui Village section; Hardeoganj village to Mej River section; and section from Takli to Rajasthan/ MP Border. These sections will provide faster and improved connectivity in the region. These sections are also equipped with Animal Underpass and Animal Overpass with camouflaging to facilitate unhindered movement of wildlife. Further, Noise barriers are also provisioned to minimise the impact on wildlife. The Prime Minister also inaugurated 6-Lane Greenfield Udaipur Bypass connecting Chittorgarh-Udaipur Highway section of NH-48 at Debari with Udaipur-Shamlaji Section of NH-48 at Kaya village. This Bypass will help in decongesting Udaipur City. The Prime Minister also inaugurated various other projects that will improve road infrastructure in Jhunjhunu, Abu Road and Tonk districts of Rajasthan.
Strengthening the rail infrastructure in the region, the Prime Minister dedicated to the nation and laid the foundation stone of eight important railway projects of Rajasthan worth around Rs 2300 crores. The rail projects being dedicated to the nation include various projects for the electrification of rail routes including Jodhpur-Rai Ka Bagh-Merta Road-Bikaner section (277 Km); Jodhpur-Phalodi section (136 Km); and Bikaner-Ratangarh-Sadulpur-Rewari section (375 Km). The Prime Minister also dedicated to the nation, ‘Khatipura railway station’. The railway station is developed as a satellite station for Jaipur and is equipped with ‘Terminal facility’ where trains can originate and terminate. The rail projects whose foundation stones are being laid by the Prime Minister include the maintenance facility of Vande Bharat sleeper trains at Bhagat Ki Kothi (Jodhpur); maintenance of all types of rakes like Vande Bharat, LHB etc. at Khatipura (Jaipur); construction of coach care complex for maintenance of trains at Hanumangarh; and Doubling of Bandikui to Agra Fort rail line. The railway sector projects are aimed at modernizing rail infrastructure, enhancing safety measures, improving connectivity and facilitating the movement of goods and people more efficiently.
To boost renewable energy production in the region, the Prime Minister laid the foundation stone and dedicated to the nation important solar projects worth around Rs 5300 crores in Rajasthan. The Prime Minister laid the foundation stone of the NLCIL Barsingsar Solar Project, a 300 MW Solar Power Project, to be established near Barsingsar Thermal Power Station in Bikaner, Rajasthan. The solar project is being set up with the latest state-of-the-art technology with high-efficiency bifacial modules manufactured in India in line with Aatmanirbhar Bharat. He laid the foundation stone of 300 MW Solar Power project of NHPC LTD under CPSU Scheme Phase-II (Tranche -III), also to be developed at Bikaner Rajasthan. The Prime Minister also dedicated to the nation the 300 MW NTPC Green Energy Limited Nokhra Solar PV Project, developed in Bikaner Rajasthan. The solar projects will generate green power, help offset Carbon dioxide emissions and lead to economic development of the region.
The Prime Minister also dedicated to the nation power transmission sector projects worth more than Rs 2100 crores in Rajasthan. These projects are meant for evacuation of power from solar energy zones in Rajasthan so that the solar power generated in these zones can be transmitted to beneficiaries. The projects include the Transmission System Strengthening Scheme for evacuation of power from solar energy zones in Rajasthan (8.1 GW) under Phase-II Part A; Transmission System Strengthening Scheme for evacuation of power from solar energy zones in Rajasthan (8.1 GW) under Phase-II Part-B1; and Transmission System for providing connectivity to RE projects at Bikaner (PG), Fatehgarh-II & Bhadla–II.
The Prime Minister laid the foundation stone of multiple projects worth around Rs 2400 crores including projects under Jal Jeevan Mission, which aimed at strengthening the infrastructure to provide clean drinking water in Rajasthan. The projects signify the Prime Minister’s dedication to providing clean drinking water through individual household tap connections across the country.
The Prime Minister dedicated to the nation Indian Oil’s LPG bottling plant at Jodhpur. The bottling plant with state-of-the-art infrastructure and automation system for operation and safety, will lead to employment generation and will cater to the LPG needs of lakhs of customers in the region.
The launch of these development projects in Rajasthan underscores the Prime Minister's relentless efforts to transform Rajasthan's infrastructure landscape and create opportunities for growth and development. The program is being organised at about 200 places across all districts of Rajasthan, with the main program held at Jaipur. The state-wide program witnessed the participation of lakhs of beneficiaries of various government schemes. The program will also be joined by Chief Minister Rajasthan, other Ministers of the Rajasthan Government, MPs, MLAs and local-level representatives.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা ‘বিকসিত ভারত বিকসিত রাজস্থান’ থৌরমদা ৱা ঙাংখ্রে
প্রধান মন্ত্রীনা রাজস্থান্দা লুপা করোর ১৭০০০ হেনবগী তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং শঙ্গাখ্রে, মীয়ামদা কৎথোকখ্রে অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে
লুপা করোর ৫০০০ হেনবগী তোঙান-তোঙানবা নেসনেল হায়ৱে প্রোজেকশিং শঙ্গাখ্রে
রাজস্থান্দা লুপা করোর ২৩০০ রোমগী মরুওইবা রেলৱে প্রোজেক ৮ লৈবাক মীয়ামদা কৎথোকখ্রে অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে
‘খাতিপুরা রেলৱে স্তেসন’ মীয়ামদা কৎথোকখ্রে
লুপা করোর ৫৩০০ রোমগী মরুওইবা সোলার প্রোজেকশিং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে অমসুং মীয়ামদা কৎথোকখ্রে
লুপা করোর ২১০০ হেন্না চঙনা শেমগৎপা পৱার ত্রান্সমিসন সেক্তর প্রোজেকশিং মীয়ামদা কৎথোকখ্রে
জল জিবন মিসনগী প্রোজেকশিং য়াওনা লুপা করোর ২৪০০ রোমগী তোঙান-তোঙানবা প্রোজেকশিং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে
জোধপুরদা ইন্দিয়ান ওইলগী এল.পি.জি হান্নবা প্লান্ত লৈবাক মীয়ামদা কৎথোকখ্রে
“বিকসিত ভারত শেমগৎপদা বিকসিত রাজস্থান্না মরুওইবা থৌদাং অমা লৌগনি”
“হৌখিবা মতমগী নিংবা কাইবা হুন্দোক্লমদুনা থাজবগা লোয়ননা মাঙলোমদা চঙশিন্নবা খুদোংচাবা অমা ভারতনা ফংলে”
“বিকসিত ভারতকী ৱারি শানরকপা মতমদা, মসি শুপ্নগী ৱাহৈ অমা নত্ত্রগা পুক্নিংগী ইহুল অমা নত্তে, মসি ইমুং
16 FEB 2024 12:15PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ভিদিও কনফরেন্সকী খুৎথাংদা ‘বিকসিত ভারত বিকসিত রাজস্থান’ থৌরমদা ৱা ঙাংখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা রাজস্থান্দা লুপা করোর ১৭০০০ হেনবগী তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং শঙ্গাখি, মীয়ামদা কৎথোকখি অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখি। প্রোজেকশিংগী মনুংদা লম্বী, রেলৱেজ, সোলার ইনর্জি, পৱার ত্রান্সমিসন, থক্নবা ঈশিং অমসুং পেত্রোলিয়ম অমসুং নেচরেল গ্যাসগুম্বা মরুওইবা হিরমশিং য়াওরি।
থৌরম অদুদা তিনখিবা মীয়ামদা ৱা ঙাংবদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি রাজস্থানগী কেন্দ্র খুদিংমক্তগী মীওই লাখ কয়া ‘বিকসিত ভারত বিকসিত রাজস্থান’ থৌরমদা শরুক য়ারি অমসুং মখোয় শরুক য়াবগীদমক থাগৎচরি। বেনিফিসরি খুদিংমক মফম অমদা পুনহল্লবা তেক্নোলোজি মপুংফানা শীজিন্নবগীদমক রাজস্থানগী চীফ মিনিস্তর থাগৎচরি। নুমিৎ খরনিগী মমাঙদা রাজস্থান্দা ফ্রান্সকী রাস্ত্রপতি ইমানুয়েল মেক্রোন তরাম্না ওকখিবা অসি রাজস্থানগী মীয়ামগী মগুনশিংনি। মসি ভারত খক্তা নত্তনা ফ্রান্সতা মসিগী খোন্থাংনা নিনখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি রাজস্থানগী বিধান সভা মীখল মনুংদা মহাক্না রাজ্য অসিদা লাকপদা মীয়ামগী থৌজাল ফংখি অমসুং দবল-ইঞ্জিন সরকার অমা শেমদুনা ‘মোদী কি গরেন্তি’গী থাজবা অমুক হন্না উৎলে। লম্বী, রেলৱেজ, সোলার ইনর্জি, পৱার ত্রান্সমিসন, থক্নবা ঈশিং অমসুং পেত্রোলিয়ম অমসুং নেচরেল গ্যাসগুম্বা মরুওইবা হিরমশিংদা লুপা করোর ১৭০০০ হেনবগী তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং অসিগীদমক রাজস্থানগী মীয়ামদা নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি অমসুং মসিনা রাজ্য অসিদা থবক ফংনবা খুদোংচাবশিং ফংহল্লগনি।
‘হৌজিক্কী মতম অসি-চপ চারবা মতমনি’ হায়না মহাক্না লাল কিলাদগী ফোঙদোকখিবা ৱাফম নিংশিংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হৌজিক্কী মতম অসি অমৃত কালনি অমসুং হৌখিবা চহি কয়াগী নিংবা কাইবা হুন্দোক্লমদুনা থাজবগা লোয়ননা হৌজিক ভারত মাঙলোমদা চঙশিল্লে। ২০১৪গী মমাঙদা স্কামশিং, লৈতাদবা অমসুং তেরোরিজমগী মরমদা ঙাংনরম্বা অদু হৌজিক বিকসিত ভারত অমসুং বিকসিত রাজস্থানগী পান্দমদা মীৎয়েং চঙলে। ঙসি ঐখোয়না অচৌবা অওনবশিং পুরক্লে অমসুং অচৌবা মঙলান মঙলে অমসুং মখোয় ফংনবা ঐখোয় ইশামক কৎথোক্লে। ঐনা বিকসিত ভারতকী ৱারি শানরকপা মতমদা, মসি শুপ্নগী ৱাহৈ অমা নত্ত্রগা পুক্নিংগী ইহুল অমা নত্তে, মসি ইমুং খুদিংমক নুংঙাইহন্নবা খোঙজং অমনি অমনি। বিকসিত ভারত অসি লায়রবা কোকহন্নবা, অফবা থবকশিং ফংহন্নবা অমসুং লৈবাক অসিদা অনৌবা খুদোংচাবশিং ফংহন্নবা খোঙজং অমনি। মহাক্কী মপান লৈবাকশিংগী খোঙচত্তা মহাক্না মালেমগী লুচিংবশিংগা ৱারি শানখি। ভারতনা অচৌবা মঙলানশিং মঙবা ঙম্মী অমসুং হায়রিবা মঙলানশিং অসি ফংবা ঙম্মী হায়বা মালেমগী লুচিংবশিংনা য়ারে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি বিকসিত ভারত শেমগৎপদা বিকসিত রাজস্থান্না মরুওইবা থৌদাং অমা লৌগনি। তঙাইফদবা হিরমশিং হায়বদি রেল, লম্বী, মৈ অমসুং ঈশিং য়াংনা চাউখৎহনবা তঙাইফদে। হায়রিবা হিরমশিং চাউখৎহনবা অসিনা লৌমীশিং, শা-ষন লোইরিবশিং, উদোগশিং অমসুং তুরিজমদা য়াম্না কান্নবা পীগনি অমসুং রাজ্য অসিদা অনৌবা শেন থাদবা অমসুং থবক ফংনবগী খুদোংচাবশিং পীগনি। চহি অসিগী কেন্দ্রগী বজেত্তা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎনবা লুপা করোর লাখ ১১ কাইথোক্লে, মসি হান্নদগী শরুক ৬ হেল্লবনি। হায়রিবা চাদিং অসিনা সিমেন্ত, নুঙ অমসুং সেরামিক উদোগশিংদা য়াম্না চাউনা কান্নবশিং পীগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হৌখিবা চহি ১০দা রাজস্থান্দা খুঙ্গংগী লম্বীশিং, হায়ৱেশিং অমসুং এক্সপ্রেসৱেশিংদা মমাঙদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মওংদা শেন থাদরে। ঙসি রাজস্থান্না গুজরাত অমসুং মহারাস্ত্রাগী সমুদ্র মপানগী লমশিংগা শম্নরে অমসুং অপাকপা হায়ৱেশিং ফাওরগা পঞ্জাবকা শম্নরে। ঙসিগী প্রোজেকশিং অসিনা কোতা, উদয়পুর, তোক, সাৱাই মাধোপুর, বুন্দি, অজমর, ভিলৱারা অমসুং চিত্তোগর য়ৌবা লম্বীশিংগী ফিবম ফগৎহল্লগনি। হায়রিবা লম্বীশিং অসিনা দিল্লি, হরিয়ানা, গুজরাত অমসুং মহারাস্ত্রাগা চৎথোক-চৎশিনগী খুদোংচাবা হেনগৎহল্লগনি।
ইলেক্ত্রিক ফংহনবগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি রেলৱেশিং অমুক হন্না শেমজিনবা অমসুং ফগৎহনবা অসি ঙসিগী থৌরম অসিগী শরুক অমনি। বন্দিকুই-অগ্রা ফোর্ত রেল লাইন দবল ওইহনবা অসিনা মেহনদিপুর অমসুং অগ্রা য়ৌবা নুংঙাইহল্লগনি। খাতিপুরা(জয়পুর) রেলৱেস স্তেসন্দা অহেনবা ত্রেনশিং চেনবা ঙমহল্লগনি।
প্রধান মন্ত্রী মোদীনা হায়খি সরকারনা পায়খৎলিবা থবকশিং অসিনা মীয়াম্না মখোয়গী য়ুমশিংদা সোলার ইলেক্ত্রিক পুথোকপা ঙমহল্লগনি অমসুং অহেনবা মৈ য়োন্দুনা শেন তানবা য়ারগনি। পি.এম সুর্য়া ঘর য়োজনা অসিদা সরকারনা লেম্না মৈ য়ুনিত ৩০০ ফংহন্নবা থৌরাং তৌরি। অহানবা য়ুম করোর ১ দা সোলার পেনেলশিং থম্নবা সরকারনা শেন্থং পীগনি অমসুং মসিদা চাউরাক্না লুপা করোর ৭৫,০০০ রোম চঙগনি। মসিদগী মিদল-ক্লাস অমসুং লৱার-মিদল ক্লাস কাংলুপশিং কান্নবা ফংগনি। বেঙ্কশিংনা য়াম্না লাইনা লোনশিং ফংহনগনি। রাজস্থান্দা য়ুম লাখ ৫দা সোলার পেনেলশিং থম্নবা সরকারনা থৌরাং তৌরে। দবল-ইঞ্জিন সরকারনা পায়খৎলিবা থবকশিংনা লায়রবা অমসুং মিদল ক্লাসকী চাদিং হন্থহল্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি নহারোল, নুপীশিং, লৌমীশিং অমসুং লায়রবশিং অসি ঐখোয়গী খ্বাইদগী চাউবা ফুরুপনি অমসুং হায়রিবা কাংলুপশিং অসিগী য়াইফনবা মোদীনা পীবা থাজবশিং দবল-ইঞ্জিন সরকারনা থবক ওইনা পাংথোকপদা ঐ হরাওই। অনৌবা রাজস্থান সরকারগী অহানবা বজেত্তা থবক লিশিং ৭০ পীনবা ৱাফম পুথোক্লে। ৱাহংশিং লিক ওইবগী থৌদোকশিং থিজিন্নবা অনৌবা রাজ্য সরকারনা এস.আই.তি শেম্লে। ৱাহং লিক ওইবা থিংনবা কেন্দ্র সরকারগী অকনবা আইন্না অসিগুম্বা থবকশিং মখা তানা থিংবা ঙমগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লায়রবা ইমুংশিংদা গ্যাস সিলিন্দর অমা লুপা ৪৫০দা ফংহন্নবা রাজ্য সরকারনা থাজবা পীরে অমসুং মসিনা রাজস্থানগী নুপী লাখ কয়া কান্নবা পীরগনি। হৌজক রাজ্য অসিদা জল জিবন মিসনগী থবকশিং য়াংনা পায়খৎলে। পি.এম কিষান সম্মান নিধিগী মখাদা রাজস্থানগী লৌমীশিংদা হৌজিক লুপা ৬০০০গী শেন্থং পীরিবা অসি লুপা ২০০০ হেনগৎহল্লে। ঐখোয়না ঐখোয়গী ৱাশকশিং মথং মথং থবক ওইনা পাংথোক্লে। ঐখোয়গী থাজবশিংগী মরমদা ঐখোয়না লুম্না লৌরি। মরম অদুনা মীয়াম্না হায়রি- মোদীগী থাজবা অসি থবক ওইনা পাংথোকপা অদুনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মোদীগী থবক্তি বেনিফিসিরি খুদিংমক কান্নবশিং ফংহনবা অমসুং মীওই অমতা চিৎথহৌদবনি। রাজস্থান্দা বিকসিত ভারত সংকল্প যাত্রা শরুক য়াখিবা মীওই করোর ৩ রোম লেম্না হকশেলগী চেকঅপশিং পাংথোকখ্রে, অনৌবা অয়ুস্মান কার্দ করোর ১ শাখ্রে, লৌমী লাখ ১৫ কিষান ক্রেদিদ কার্দ রেজিস্তার তৌখ্র, লৌমী লাখ ৬.৫ রোম পি.এম কিষান সম্মান নিধি য়োজনাগী এপ্লাই তৌরকখ্রে। নুপী লাখ ৮ রোম উজৱালা গ্যাস কন্নেক্সনগী রেজিস্তার তৌরে অমসুং হায়রিবা মতম অসিদা কন্নেক্সন লাখ ২.২৫ পীখ্রে। রাজস্থানগী মীওই লাখ ১৬ লুপা লাখ ২গী ইন্সুরেন্স স্কিমশিং শরুক য়াখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি শক্তিশিংনা নিংবাকাইবগী ফিবম অমা শেমগৎখি অমসুং মাইপাকপগী হরাওবা ফোঙদোকপা ঙমহনখিদে। শাগৈগী রাজনিতিদগী চেকশিনগদবনি। অসিগুম্বা রাজনিতিনা নহারোলশিং শৌগৎতে। অহানবা ওইনা ভোৎ থাদগদৌরিবা নহারোলশিংগী অনিংবশিং অমসুং মঙলানশিং লৈরি। ঙসিগী অহানবা ওইনা ভোৎ থাদগদৌরিবা ভোত্তরশিং বিকসিত ভারতকী পান্দমগা লোয়ননা লেপ্লি। বিকসিত ভারত অমসুং বিকসিত রাজস্থানগী পান্দম অসি অহানবা ওইনা ভোৎ থাদগদৌরিবা ভোত্তরশিংগীনি।
থৌরম অদুদা শরুক য়াখিবশিংগী মনুংদা রাজস্থানগী রাজ্যপাল শ্রী কলরাজ মিশ্রা, রাজস্থানগী চীফ মিনিস্তর শ্রী ভজন লাল শর্মা, রাজস্থান সরকারগী অতোপ্পা মিনিস্তরশিং, এম.পিশিং, এম.এল.এশিং অমসুং পঞ্চয়াত থাক্কী মীয়ামগী মীহুৎশিং য়াওখি।
নুঙগীৱারোল
প্রধান মন্ত্রীনা রাজস্থান্দা লুপা করোর ৫০০০ হেনবগী তোঙান-তোঙানবা নেসনেল হায়ৱেজ প্রোজেকশিং শঙ্গাখি। প্রধান মন্ত্রীনা বাউনলি-ঝালাই লম্বীদগী মুই খুঙ্গং সেক্সন ফাওবা; হারদিওগঞ্জ খুঙ্গংদগী মেজ তুরেলগী শরুক; অমসুং তাকলিদগী রাজস্থান/মধ্য প্রদেস ঙমখৈ ফাওবগী ৮-লেন দিল্লি-মুম্বাই গ্রিন ফিল্দ এলাইনমেন্ত(এন ই-৪)গী পেকেজ অহুম শঙ্গাখি। হায়রিবা শরুকশিং অসিনা লমদম অসিদা য়াংনা অমসুং নুংঙাইনা চৎথোক-চৎশিনগী খুদোংচাবা হেনগৎহনগনি। হায়রিবা শরুকশিং অসিদা মথক অমসুং মখাদা লম্লক্কী শা-উচেকশিং ফাওদুনা চৎপা য়ানবা খুদোংচাবা য়াওরি। লম্লক্কী শা-উচেকশিংদা চৈথেং পীবা হন্থহন্নবা অরাংবা খোঞ্জেল থিংনবা থবকশিং পায়খৎলে। দেবারিদা এন.ঐচ-৪৮দা চিত্তোগর-উদয়পুর হায়ৱে সেক্সনগা কায়া খুঙ্গংদা এন.ঐচ-৪৮কী উদয়পুর-সামলাজি সেক্সনগা শম্নবা ৬-লেন গ্রিনফিল্দ উদয়পুর বাইপাস প্রধান মন্ত্রীনা শঙ্গাখি। বাইপাস অসিনা উদয়পুর সহরদা মী চিনবা হন্থহনগনি। রাজস্থানগী ঝুনঝুনু, অবু রোদ অমসুং তোক জিলাশিংদা লম্বী ফগৎহনগদবা অতোপ্পা প্রোজেক কয়াশু প্রধান মন্ত্রীনা শঙ্গাখি।
লমদম অসিগী রেল ইনফ্রাস্ত্রকচর মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা, প্রধান মন্ত্রীনা রাজস্থান্দা লুপা করোর ২৩০০ রোমগী মরুওইবা রেলৱে প্রোজেক ৮ লৈবাক মীয়ামদা কৎথোকখি অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখি। মীয়ামদা কৎথোক্কদবা রেলৱে প্রোজেকশিংগী মনুংদা জোধপুর-রাই কা বাঘ-মেরতা রোদ-বিকানর সেক্সন(কিমি ২৭৭); জোধপুর-ফালোদি সেক্সন(কিমি ১৩৬); অমসুং বিকানর-রত্নগর-সাদুলপুর-রেৱারি সেক্সন(কিমি ৩৭৫) য়াওনা রেল লম্বীশিং ইলেক্ত্রিক ফংহন্নবা প্রোজকশিংনি।
প্রধান মন্ত্রীনা ‘খাতিপুরা রেলৱে স্তেসন’ মীয়ামদা কৎথোকখি। রেলৱে স্তেসন অসি জয়পুরগী সেতেল্লাইত স্তেসন অমা ওইনা শেমগৎপনি অমসুং মসিদা ত্রেনশিং চেন হৌনবা অমসুং পন্থুংফম ওইনা ‘তর্মিনেলগী খুদোংচাবা’ য়াওরে। প্রধান মন্ত্রীনা উরেপ-উয়ুং তমগদৌরিবা রেলৱে প্রোজেকশিংগী মনুংদা ভাগত কি কোথি(জোধপুর)দা বন্দে ভারত স্লিপ্পর ত্রেনশিং শেমজিন্নবা মফম; খাতিপুরা(জোধপুর)দা বন্দে ভারত, এল.ঐচ.বিগুম্বগী মখল খুদিংমক্কী রেকশিং শেমফম; হনুমানগরদা ত্রেনশিং শেমজিন্নবা কোচ কিয়ার কমপ্লেক্স শাগৎপা অমসুং বান্দিকুইদগী অগ্রা ফোর্ত রেল লাইন দবল ওইহনবা য়াওরি। রেল সেক্তরগী প্রোজেকশিংনা রেল ইনফ্রাস্ত্রকচর মতমগা চুনবা মওংদা শেমগৎপা, অশোই-অঙাম থোকহন্দনবা থবকশিং ফগৎহনবা, মীয়াম অমসুং পোৎ-চৈ চৎথোক-চৎশিন অমসুং পুথোক-পুশিনগী থবকশিং হেন্না ফগৎহন্নবা পান্দম থম্লি।
লমদম অসিদা রিনিউএবল ইনর্জি পুথোকপা হেনগৎহন্নবা, প্রধান মন্ত্রীনা রাজস্থান্দা লুপা করোর ৫৩০০ রোমগী মরুওইবা সোলার প্রোজেকশিং উরেপ-উয়ুং তমখি অমসুং মীয়ামদা কৎথোকখি। রাজস্থানগী বিকানর জিলাদা বরসিংসার থর্মেল পৱার স্তেসন ময়া নক্না লিংখৎকদবা মেগাৱাত ৩০০গী সোলার পৱার প্রোজেক অমা, এন.এল.সি.আই.এল বরসিংসার সোলার প্রোজেক প্রধান মন্ত্রীনা উরেপ-উয়ুং তমখি। অত্মনির্ভর ভারতকী পান্দমগা লোয়ননা ভারত্তা শাবা অফবা মখলগী বাইফেসিএল মোদুলশিংগা লোয়ননা অৱাংবা থাক্কী অনৌবা তেক্নোলোজি শীজিন্নদুনা সোলার প্রোজেক অসি লিংখৎকদবনি। মহাক্না রাজস্থানগী বিকানরদা, সি.পি.এস.য়ু স্কিম ফেজ-২(ত্রাঞ্চ-৩)গী মখাদা এন.ঐচ.পি.সি লিমিতেদকী মেগাৱাত ৩০০ সোলার পৱার প্রোজেক শানবা উরেপ-উয়ুং তমগনি। প্রধান মন্ত্রীনা রাজস্থানগী বিকানরদা শেমগৎপদা মেগাৱাত ৩০০গী এন.তি.পি.সি গ্রিন ইনর্জি লিমিতেদ নোখ্রা সোলার পি.ভি প্রোজেক মীয়ামদা কৎথোকখি। সোলার প্রোজেকশিংনা গ্রিন ইনর্জি পুথোক্কনি, কার্বোন দাইওক্সাইদ থাদোকপা হন্থহনবদা মতেং পাংগনি অমসুং লমদম অসিগী শেন-থুমগী ফিবম ফগৎহনগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা রাজস্থান্দা লুপা করোর ২১০০ হেন্না চঙনা শেমগৎপা পৱার ত্রান্সমিসন সেক্তর প্রোজেকশিং মীয়ামদা কৎথোকখি। হায়রিবা প্রোজেকশিং অসি রাজস্থান্দা সোলার ইনর্জি পুথোকপা মফমশিংদগী পৱার লৌথোকখিবনি অমসুং মসিনা লমদম অসিদগী পুথোকপা সোলার পৱার মৈ শীজিন্নগদবা মীওইশিংদা য়ৌহনবা ঙমগনি। প্রোজেকশিংগী মনুংদা ফেজ-২ পার্ত এগী মখাদা রাজস্থানগী সোলার ইনর্জি জোনশিংদগী গিগাৱাত ৮.১গী পৱার পুথোকখিনবা ত্রান্সমিসন সিস্তেম মপাঙ্গল কনখৎহনবা; ফেজ-২ পার্ত বিগী মখাদা রাজস্থানগী সোলার ইনর্জি জোনশিংদগী গিগাৱাত ৮.১গী পৱার পুথোকখিনবা ত্রান্সমিসন সিস্তেম মপাঙ্গল কনখৎহনবা; অমসুং বিকানর(পিজি), ফাতেগর-২ অমসুং ভাদলা-২দা আর.ই প্রোজকশিংগা শম্ননবা ত্রান্সমিসন সিস্তেম শেমগৎপা য়াওরি।
রাজস্থান্দা অফবা থক্নবা ঈশিং ফংহন্নবা পান্দমদা জল জিবন মিসনগী মখাদা লুপা করোর ২৪০০ রোমগী তোঙান-তোঙানবা প্রোজেকশিং প্রধান মন্ত্রীনা উরেপ-উয়ুং তমখি। লৈবাক অসিগী য়ুমথোং খুদিংদা অফবা থক্নবা ঈশিং ফংহন্নবা প্রধান মন্ত্রীগী কৎথোকপা অসি প্রোজেকশিং অসিনা হেন্না মরুওইহল্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা জোধপুরদা ইন্দিয়ান ওইলগী এল.পি.জি হান্নবা প্লান্ত লৈবাক মীয়ামদা কৎথোকখি। বোত্তলিং প্লান্ত অসি অনৌবা ইনফ্রাস্ত্রকচরনি অমসুং থবক তৌনবা অমসুং অশোই-অঙাম থোক্তনবা ওতোমেতিক সিস্তেম য়াওরি অমসুং মসিনা থবক ফংবা হেনগৎহনগনি অমসুং লমদম অসিগী মীওই লাখ কয়াগী দরকার ওইবা এল.পি.জি ফংহনবা ঙমগনি।
হায়রিবা প্রোজেকশিং হৌদোকপা অসি রাজস্থানগী ইনফ্রাস্ত্রকচরগী ফিবম অওনবা পুরক্নবা অমসুং চাউখৎ-থৌরাংগী খুদোংচাবশিং পীনবা প্রধান মন্ত্রীনা লেপ্তনা হোৎনবগী শরুক অমনি।
মরুওইবা থৌরম জোধপুরদা পাংথোকপগা লোয়ননা থৌরম অসি রাজস্থানগী জিলা শীনবা থুংবগী মফম ২০০ রোমদা পাংথোকখি। রাজ্য শীনবা থুংনা পাংথোকপা থৌরম অসিদা তোঙান-তোঙানবা সরকারগী স্কিমশিংগী বেনিফিসরি লাখ কয়া শরুক য়াখি। থৌরম অদুদা রাজস্থানগী চীফ মিনিস্তর, রাজস্থান সরকারগী অতোপ্পা মিনিস্তরশিং, এম.পিশিং, এম.এল.এশিং অমসুং পঞ্চয়াত থাক্কী মীয়ামগী মীহুৎশিং শরুক য়াখি।