Prime Minister's Office
PM addresses ‘Viksit Bharat Viksit Rajasthan’ program
Inaugurates, dedicates to the nation and lays the foundation stone of multiple development projects worth over Rs 17,000 crores in Rajasthan
Inaugurates various National Highway projects worth more than Rs 5000 crores in Rajasthan
Dedicates to nation and lays foundation stone for eight important railway projects worth around Rs 2300 crores
Dedicates to nation ‘Khatipura railway station
Lays foundation stone and dedicates to nation important solar projects worth around Rs 5300 crores
Dedicates to nation power transmission sector projects worth more than Rs 2100 crores
Lays foundation stone for multiple projects worth around Rs 2400 crores including projects under Jal Jeevan Mission
Dedicates to nation Indian Oil’s LPG bottling plant at Jodhpur
“Viksit Rajasthan has a key role in building a Viksit India”
“India has an opportunity to move forward with confidence leaving the despair of the past”
“When I talk of Viksit Bharat, it is not just a word or an emotion but it is a campaign to make the life of every family prosperous. Viksit Bharat is a campaign to remove poverty, create quality jobs and create modern facilities in the country”
“Today India has become one of the leading countries in the world in terms of generating electricity from solar energy”
“Youth, women, farmers and the poor are the 4 biggest castes for us and I am happy that the double-engine government is fulfilling the guarantees given by Modi for the empowerment of these sections”
“Today’s first-time voter is standing with the vision of Viksit Bharat”
16 FEB 2024 12:15PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the ‘Viksit Bharat Viksit Rajasthan’ program via video conferencing today. The Prime Minister inaugurated, dedicated to the nation and laid the foundation stone of multiple development projects worth over Rs 17,000 crore. The projects cater to several important sectors including Roads, Railways, Solar Energy, Power Transmission, Drinking water and Petroleum & Natural Gas.
Addressing the gathering, the Prime Minister noted the association of lakhs of people from all constituencies of Rajasthan with ‘Viksit Bharat Viksit Rajasthan’ program and thanked them for their presence. He also congratulated the Chief Minister of Rajasthan for making excellent use of technology to bring together all beneficiaries under one roof. Highlighting the qualities of the people of Rajasthan, PM Modi recalled the reception of French President, Mr Emanuel Macron in Rajasthan a few days ago and said that its echoes were heard not only around India but also in France. Prime Minister Modi also recalled the blessings of the people when he visited the state during the Vidhan Sabha elections in Rajasthan while also reaffirming the faith in ‘Modi Ki Guarantee’ leading to the formation of a double-engine government. He congratulated the people of Rajasthan for the development projects of today worth Rs 17,000 crores in the sectors of Roads, Railways, Solar Energy, Power Transmission, Drinking water and Petroleum & Natural Gas, and said that it will create numerous employment opportunities in the state.
Recalling his call from the ramparts of the Red Fort ‘Yeh hi Samay Hai- Sahi Samay Hai’, the Prime Minister termed the present time as a golden period and said that now India can move forward with full confidence, leaving behind the despair of previous decades. He said as opposed to the talk of scams, insecurity and terrorism before 2014, now we are focussed on the goal of Viksit Bharat and Viksit Rajasthan. “Today we are taking big resolutions and dreaming big and we are devoting ourselves to achieve them”, PM Modi added. He further said, “When I talk about Viksit Bharat, it is not just a word or an emotion but it is a campaign to make the life of every family prosperous.” He added that Viksit Bharat is a campaign to remove poverty, create quality jobs and create modern facilities in the country. Drawing on her interactions with the global leaders in his foreign visit from which he returned yesterday, PM Modi highlighted that the world leaders are accepting that India can dream big and achieve those dreams.
“Development of a Viksit Rajasthan is imperative to the development of Viksit Bharat’, the Prime Minister remarked, underlining the need for fast-paced development of essential sectors of rail, road, electricity and water. He said that the development of such sectors will hugely benefit the farmers, animal keepers, industries and tourism among others while also bringing in new investments and employment opportunities to the state. The Prime Minister informed that in this year’s Union Budget, a record Rs 11 lakh crores have been allocated for infrastructure development which is 6 times more than any previous government. PM Modi underlined that the expenditure will hugely benefit the cement, stones and ceramics industries.
The Prime Minister mentioned unprecedented investment in the rural roads, highways and expressways in Rajasthan in the last 10 years. He said that today Rajasthan is getting connected with the coastal areas of Gujarat Maharashtra to Punjab via broad highways. Today’s projects will improve connectivity in Kota, Udaipur, Tonk, Sawai Madhopur, Boondi, Ajmer, Bhilwara and Chittorgarh. These roads will also ensure better connectivity with Delhi, Haryana, Gujarat and Maharashtra.
Talking about the electrification, revamp and repair works for Railways that were part of today's event, the Prime Minister said that doubling of Bandikui-Agra Fort rail line will ease access to Mehndipur Balaji and Agra. Similarly, he said, Khatipura (Jaipur) station will enable plying of more trains.
Prime Minister Modi emphasized the efforts of the government to enable the citizens to produce solar electricity in their own homes while also creating income by selling the extra electricity. Shri Modi highlighted the initiation of PM Surya Ghar Yojna or free electricity scheme where the government will arrange 300 units of free electricity. He informed that the Central Government will provide financial assistance for setting up solar panels on the terrace to 1 crore households initially where the total outlay of the project will be around Rs 75,000 crores. He underlined that middle-class and lower-middle-class society will benefit the most from this. He further added that banks will also facilitate easy disbursal of loans. “In Rajasthan, the government has planned to install solar panels in 5 lakh houses”, Shri Modi said highlighting the efforts of the double-engine government in reducing the expenditure of the poor and middle class.
The Prime Minister reiterated the focus on the development of the four sections i.e. youth, women, Kisan and the poor. “These are the 4 biggest castes for us and I am happy that the double-engine government is fulfilling the guarantees given by Modi for the empowerment of these sections'', he said. He noted 70 thousand jobs proposed in the first Budget of the new Rajasthan Government. He also praised the new state government for the formation of SIT for paper leak incidents. He also informed about the stringent new central law against paper leaks which will work as a deterrent.
The Prime Minister touched upon the state government’s guarantee to provide gas cylinders to poor families at Rs 450 and said that it has benefitted lakhs of women from Rajasthan. Pointing out the scams in Jal Jeevan Mission during the previous government, Shri Modi underlined that work has now taken up at a rapid pace. He informed that the existing financial assistance of Rs 6,000 under PM Kisan Samman Nidhi for the farmers of Rajasthan has been increased by Rs 2,000. “We are fulfilling our promises one by one in every field. We are serious about our guarantees. That's why people say - Modi's guarantee means guarantee of fulfilment”, the Prime Minister reaffirmed.
Speaking about the Viksit Bharat Sankalp Yatra, the Prime Minister said, “Modi's effort is to ensure that every beneficiary gets their entitlements quickly and no one is deprived.” He noted the participation of crores of citizens from Rajasthan where free health checkups for nearly 3 crore people have been carried out, 1 crore new Ayushman cards have been made, 15 lakh farmers have registered for Kisan Credit Card, around 6.5 lakh farmers have applied for PM Kisan Samman Nidhi Yojana. The Prime Minister further added that around 8 lakh women have registered for Ujjwala gas connection where 2.25 lakh connections have already been issued during this period. He also mentioned that 16 lakh people from Rajasthan have joined the insurance schemes of Rs 2 lakh each.
The Prime Minister pointed towards the forces that promote an atmosphere of despair and refrain from celebrating the successes of the country. He also cautioned against dynasty politics. He said such politics does not inspire the youth. Referring to the dreams and aspirations of the first-time voters, the Prime Minister said that such youth “is standing with the vision of Viksit Bharat’. The vision of Viksit Rajasthan and Viksit Bharat is for such first-time voters.”
Governor of Rajasthan, Shri Kalraj Mishra, Chief Minister Rajasthan, Shri Bhajan Lal Sharma, other Ministers of the Rajasthan Government, MPs, MLAs and local-level representatives among others joined on the occasion.
Background
The Prime Minister inaugurated various National Highway projects worth more than Rs 5000 crores in Rajasthan. The Prime Minister inaugurated three Packages of 8-Lane Delhi - Mumbai Green field Alignment (NE-4) viz Baonli-Jhalai road to Mui Village section; Hardeoganj village to Mej River section; and section from Takli to Rajasthan/ MP Border. These sections will provide faster and improved connectivity in the region. These sections are also equipped with Animal Underpass and Animal Overpass with camouflaging to facilitate unhindered movement of wildlife. Further, Noise barriers are also provisioned to minimise the impact on wildlife. The Prime Minister also inaugurated 6-Lane Greenfield Udaipur Bypass connecting Chittorgarh-Udaipur Highway section of NH-48 at Debari with Udaipur-Shamlaji Section of NH-48 at Kaya village. This Bypass will help in decongesting Udaipur City. The Prime Minister also inaugurated various other projects that will improve road infrastructure in Jhunjhunu, Abu Road and Tonk districts of Rajasthan.
Strengthening the rail infrastructure in the region, the Prime Minister dedicated to the nation and laid the foundation stone of eight important railway projects of Rajasthan worth around Rs 2300 crores. The rail projects being dedicated to the nation include various projects for the electrification of rail routes including Jodhpur-Rai Ka Bagh-Merta Road-Bikaner section (277 Km); Jodhpur-Phalodi section (136 Km); and Bikaner-Ratangarh-Sadulpur-Rewari section (375 Km). The Prime Minister also dedicated to the nation, ‘Khatipura railway station’. The railway station is developed as a satellite station for Jaipur and is equipped with ‘Terminal facility’ where trains can originate and terminate. The rail projects whose foundation stones are being laid by the Prime Minister include the maintenance facility of Vande Bharat sleeper trains at Bhagat Ki Kothi (Jodhpur); maintenance of all types of rakes like Vande Bharat, LHB etc. at Khatipura (Jaipur); construction of coach care complex for maintenance of trains at Hanumangarh; and Doubling of Bandikui to Agra Fort rail line. The railway sector projects are aimed at modernizing rail infrastructure, enhancing safety measures, improving connectivity and facilitating the movement of goods and people more efficiently.
To boost renewable energy production in the region, the Prime Minister laid the foundation stone and dedicated to the nation important solar projects worth around Rs 5300 crores in Rajasthan. The Prime Minister laid the foundation stone of the NLCIL Barsingsar Solar Project, a 300 MW Solar Power Project, to be established near Barsingsar Thermal Power Station in Bikaner, Rajasthan. The solar project is being set up with the latest state-of-the-art technology with high-efficiency bifacial modules manufactured in India in line with Aatmanirbhar Bharat. He laid the foundation stone of 300 MW Solar Power project of NHPC LTD under CPSU Scheme Phase-II (Tranche -III), also to be developed at Bikaner Rajasthan. The Prime Minister also dedicated to the nation the 300 MW NTPC Green Energy Limited Nokhra Solar PV Project, developed in Bikaner Rajasthan. The solar projects will generate green power, help offset Carbon dioxide emissions and lead to economic development of the region.
The Prime Minister also dedicated to the nation power transmission sector projects worth more than Rs 2100 crores in Rajasthan. These projects are meant for evacuation of power from solar energy zones in Rajasthan so that the solar power generated in these zones can be transmitted to beneficiaries. The projects include the Transmission System Strengthening Scheme for evacuation of power from solar energy zones in Rajasthan (8.1 GW) under Phase-II Part A; Transmission System Strengthening Scheme for evacuation of power from solar energy zones in Rajasthan (8.1 GW) under Phase-II Part-B1; and Transmission System for providing connectivity to RE projects at Bikaner (PG), Fatehgarh-II & Bhadla–II.
The Prime Minister laid the foundation stone of multiple projects worth around Rs 2400 crores including projects under Jal Jeevan Mission, which aimed at strengthening the infrastructure to provide clean drinking water in Rajasthan. The projects signify the Prime Minister’s dedication to providing clean drinking water through individual household tap connections across the country.
The Prime Minister dedicated to the nation Indian Oil’s LPG bottling plant at Jodhpur. The bottling plant with state-of-the-art infrastructure and automation system for operation and safety, will lead to employment generation and will cater to the LPG needs of lakhs of customers in the region.
The launch of these development projects in Rajasthan underscores the Prime Minister's relentless efforts to transform Rajasthan's infrastructure landscape and create opportunities for growth and development. The program is being organised at about 200 places across all districts of Rajasthan, with the main program held at Jaipur. The state-wide program witnessed the participation of lakhs of beneficiaries of various government schemes. The program will also be joined by Chief Minister Rajasthan, other Ministers of the Rajasthan Government, MPs, MLAs and local-level representatives.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ‘বিকশিত ভাৰত, বিকশিত ৰাজস্থান’ কাৰ্য্যসূচী সম্বোধন কৰে
ৰাজস্থানত ১৭,০০০ কোটি টকাৰো অধিক মূল্যৰ একাধিক উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ উদ্বোধন, ৰাষ্ট্ৰলৈ উৎসৰ্গা আৰু আধাৰশিলা স্থাপন
ৰাজস্থানত ৫,০০০ কোটিৰো অধিক মূল্যৰ ভিন্ন ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ প্ৰকল্প উদ্বোধন
প্ৰায় ২,৩০০ কোটি টকা মূল্যৰ আঠটা গুৰুত্বপূৰ্ণ ৰেল প্ৰকল্প ৰাষ্ট্ৰলৈ উৎসৰ্গা আৰু আধাৰশিলা স্থাপন
খাটিপুৰা ৰেলৱে ষ্টেচন ৰাষ্ট্ৰলৈ উৎসৰ্গা
প্ৰায় ৫,৩০০ কোটি টকা মূল্যৰ ৰাষ্ট্ৰীয় গুৰুত্বপূৰ্ণ সৌৰ প্ৰকল্পৰাষ্ট্ৰলৈ উৎসৰ্গা আৰু আধাৰশিলা স্থাপন
২,১০০ কোটি টকাৰো অধিক মূল্যৰ ৰাষ্ট্ৰীয় শক্তি পৰিবহণ খণ্ডৰ প্ৰকল্প উৎসৰ্গা
জল জীৱন মিছনৰ অধীনত প্ৰকল্পসমূহকে ধৰি প্ৰায় ২,৪০০ কোটি টকা মূল্যৰ একাধিক প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন
যোধপুৰত থকা ইণ্ডিয়ান অইলৰ এলপিজি বটলিং প্লান্ট ৰাষ্ট্ৰলৈ উৎসৰ্গা
“এখনি বিকশিত ভাৰত গঢ়াত বিকশিত ৰাজস্থানৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা আছে”
16 FEB 2024 12:15PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰীশ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সিঙৰ জৰিয়তে ‘বিকশিত ভাৰত, বিকশিত ৰাজস্থান’ কাৰ্য্যসূচী সম্বোধন কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ১৭,০০০ কোটি টকাৰো অধিক মূল্যৰ একাধিক উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰউদ্বোধন, ৰাষ্ট্ৰলৈ উৎসৰ্গা আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। এই প্ৰকল্পসমূহে পথ, ৰেলৱে, সৌৰশক্তি, শক্তি পৰিবহণ, খোৱাপানী তথা পেট্ৰলিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছকে প্ৰমুখ্য কৰি একাধিক গুৰুত্বপূৰ্ণ খণ্ডক সামৰি লয়।
সমবেতসকলক সম্বোধনেৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ৰাজস্থানৰ সকলো সমষ্টিৰপৰা লাখ-লাখ লোকে ‘বিকশিত ভাৰত, বিকশিত ৰাজস্থান’ কাৰ্য্যসূচীৰ সৈতে সংযুক্ত হোৱাৰ কথাউল্লেখেৰে তেওঁলোকৰ উপস্থিতিৰ বাবে ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰে। লগতে, সকলো হিতাধিকাৰীকে একে স্থানত একত্ৰিতকৰণৰ অৰ্থে প্ৰযুক্তিৰ উৎকৃষ্ট ব্যৱহাৰৰ বাবে ৰাজস্থানৰ মুখ্যমন্ত্ৰীক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰে। ৰাজস্থানৰ জনসাধাৰণৰ গুণৰাজিৰ ওপৰত আলোকপাতেৰে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কিছুদিন পূৰ্বে ৰাজস্থানত ফ্ৰান্সৰ ৰাষ্ট্ৰপতি ইমানুৱেল মেক্ৰনক অভ্যৰ্থনাৰ কথা মনত পেলাই কয় যে ইয়াৰ প্ৰতিধ্বনি কেৱল ভাৰতৰ আশে-পাশে নহয়, ফ্ৰান্সতো শুনা গৈছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে ৰাজস্থানৰ বিধানসভা নিৰ্বাচনৰ সময়ত ৰাজ্যখন ভ্ৰমণ কৰোতে ৰাইজৰ আশীৰ্বাদৰ কথাও স্মৰণৰ সমান্তৰালভাৱে ‘মোদী কী গেৰাণ্টী’ৰ ওপৰত থকা বিশ্বাসক পুনৰ দৃঢ়তাৰে উল্লেখেৰেএই বিশ্বাসে এখন ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰ গঠনৰ দিশত আগুৱাই নিয়ে বুলি কয়। আজি ৰাজস্থানৰ জনসাধাৰণক গড়কাপ্তানি, ৰেলৱে, সৌৰশক্তি, শক্তি পৰিবহণ, খোৱাপানী আৰু পেট্ৰলিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ খণ্ডত ১৭,০০০ কোটি টকা মূল্যৰ উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ বাবে অভিনন্দন জ্ঞাপনেৰেএই প্ৰকল্পসমূহে ৰাজ্যখনত অসংখ্য কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিব বুলিও কয়।
লালকিল্লাৰ প্ৰাচীৰৰপৰা জনোৱা আহ্বানৰ কথা স্মৰণেৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে বৰ্তমান সময়ক সোণালী সময় বুলি অভিহিতকৰণেৰে কয় যে এতিয়া ভাৰতে পূৰ্বৰ হতাশা পাহৰি সম্পূৰ্ণ আত্মবিশ্বাসেৰে দশক-দশক ধৰিআগবাঢ়ি যাব পাৰে। তেখেতে কয় যে ২০১৪ৰ পূৰ্বে কেলেংকাৰি, নিৰাপত্তাহীনতা আৰু সন্ত্ৰাসবাদৰ বিপৰীতে এতিয়া আমি বিকশিত ভাৰত আৰু বিকশিত ৰাজস্থানৰ লক্ষ্যত মনোনিৱেশ কৰিছোঁ। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে লগতে কয়, “আজি আমি বৃহৎ সংকল্প গ্ৰহণ কৰিছোঁ আৰু ডাঙৰ সপোন দেখিছোঁ আৰু সেইসমূহবাস্তৱায়িতকৰণৰ বাবে আমি নিজকে উৎসৰ্গা কৰিছোঁ।“ তেখেতে আৰু কয়, “বিকশিত ভাৰত কেৱল এটা শব্দ বা আৱেগ নহয়, বৰঞ্চ এয়া প্ৰতিটো পৰিয়ালকে সমৃদ্ধিশালীকৰণৰ অভিযান।” তেখেতে লগতে কয় যে বিকশিত ভাৰত হৈছে দেশত দৰিদ্ৰতা দূৰ, মানসম্পন্ন চাকৰি সৃষ্টি আৰু আধুনিক সা-সুবিধা সৃষ্টিৰ এক অভিযান। কালি তেখেতে বিদেশ ভ্ৰমণৰ সময়ত বিশ্বৰ নেতাসকলৰ সৈতে হোৱা আদান-প্ৰদান সন্দৰ্ভত আলোকপাতেৰে বিশ্বৰ নেতাসকলে ভাৰতে ডাঙৰ সপোন দেখিব পাৰে আৰু সেই সপোন পূৰণ কৰিব পাৰে বুলি স্বীকাৰ কৰিছে বুলি কয়।
ৰেল, পথ, বিদ্যুৎ আৰু পানীৰ দৰে অত্যাৱশ্যকীয় খণ্ডসমূহৰ দ্ৰুতগতিত উন্নয়ন সাধনৰ প্ৰয়োজনীয়তাত আলোকপাতেৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে মন্তব্য কয়, “এখনি বিকশিত ভাৰত গঢ়াত বিকশিত ৰাজস্থানৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা আছে।“ তেখেতে কয় যে এনে খণ্ডসমূহৰ উন্নয়নে কৃষক, পশুপালক, উদ্যোগ আৰু পৰ্যটনৰ লগতে ৰাজ্যখনলৈ নতুন বিনিয়োগ আৰু কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগো কঢ়িয়াই আনিব। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে জনোৱা মতে, এইবাৰৰ কেন্দ্ৰীয় বাজেটত আন্তঃগাঁথনি উন্নয়নৰ বাবে অভিলেখ পৰিমাণৰ ১১ লাখ কোটি টকা আবন্টন জনোৱা হৈছে, যি পৰিমাণ পূৰ্বৰ যিকোনো চৰকাৰতকৈ ৬গুণ বেছি। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কয় যে এই ব্যয়ে চিমেন্ট, শিল আৰু চীনামাটিৰ উদ্যোগক ব্যাপকভাৱে লাভৱান কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ৰাজস্থানৰ গ্ৰামাঞ্চলৰ পথ, ঘাইপথ আৰু এক্সপ্ৰেছৱেত বিগত ১০ বছৰত অভূতপূৰ্ব পৰিমাণৰ বিনিয়োগৰ কথা উল্লেখ কৰে। তেখেতে কয় যে আজি ৰাজস্থানক গুজৰাট, মহাৰাষ্ট্ৰৰ উপকূলীয় অঞ্চলৰ সৈতে বহল ঘাইপথৰ জৰিয়তে পঞ্জাৱলৈ সংযুক্ত কৰা হৈছে। আজিৰ প্ৰকল্পসমূহে কোটা, উদয়পুৰ, টংক, ছাৱাই মাধোপুৰ, বুণ্ডী, আজমেৰ, ভিলৱাৰা আৰু চিত্তৰগড়ত যোগাযোগ ব্যৱস্থাৰ অগ্ৰগতি সাধন কৰিব। এই পথসমূহে দিল্লী, হাৰিয়ানা, গুজৰাট আৰু মহাৰাষ্ট্ৰৰ সৈতেও উন্নত যোগাযোগ ব্যৱস্থা সুনিশ্চিত কৰিব।
আজিৰ অনুষ্ঠানৰ অংশ হিচাপে ৰেলৱেৰ বৈদ্যুতীকৰণ, সংস্কাৰ সাধন আৰু মেৰামতি সম্পৰ্কে ব্যক্তকৰণেৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে বন্দিকুই-আগ্ৰা ফ’ৰ্ট ৰেল লাইনৰদ্বৈতকৰণে মেহেন্দীপুৰ বালাজী আৰু আগ্ৰালৈ প্ৰৱেশ সুগম কৰিব। একেদৰে, খাটিপুৰা (জয়পুৰ) ষ্টেচনে অধিক ৰেলৰ চলাচল পৰিচালনা কৰিব পাৰিব বুলিও তেখেতে কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টাৰাজিৰ কথা উল্লেখেৰে ইয়াৰ জৰিয়তে নাগৰিকসকলৰ নিজৰ ঘৰতে সৌৰ বিদ্যুৎ উৎপাদন আৰু লগতে অতিৰিক্ত বিদ্যুৎ বিক্ৰীৰে আয় সৃষ্টিৰ প্ৰয়াস কৰা হৈছে বুলি কয়। শ্ৰী মোদীয়ে পিএম সূৰ্য্য ঘৰ যোজনা বা বিনামূলীয়া বিদ্যুৎ আঁচনিৰ শুভাৰম্ভণি সন্দৰ্ভত আলোকপাতেৰে কয় যে চৰকাৰে ৩০০ ইউনিট বিনামূলীয়া বিদ্যুতৰ ব্যৱস্থা কৰিব। তেখেতে জনোৱা মতে, কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে প্ৰথম অৱস্থাত ১ কোটি পৰিয়ালক সৌৰ পেনেল স্থাপনৰ বাবে আৰ্থিক সাহায্য প্ৰদান কৰিব। এই প্ৰকল্পৰ বাবে মুঠ ব্যয় প্ৰায় ৭৫ হাজাৰ কোটি টকা ধাৰ্য্য কৰা হৈছে। ইয়াৰপৰা মধ্যবিত্ত আৰু নিম্ন মধ্যবিত্ত সমাজ সৰ্বাধিক লাভৱান হ’ব বুলি তেখেতেকয়। তেখেতে আৰু কয় যে বেংকসমূহেও ঋণৰ সহজ ধন প্ৰদানৰ সুবিধা কৰিদিব। “ৰাজস্থানত চৰকাৰে ৫ লাখ ঘৰত সৌৰ পেনেল স্থাপনৰ পৰিকল্পনা কৰিছে”, দৰিদ্ৰ আৰু মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীৰ ব্যয় হ্ৰাসৰ ক্ষেত্ৰত ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টাক আলোকপাত কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে চাৰিটা শ্ৰেণী অৰ্থাৎ যুৱক-যুৱতী, মহিলা, কিষাণ আৰু দৰিদ্ৰ লোকৰ উন্নয়নত গুৰুত্ব আৰোপৰ কথা পুনৰবাৰ উল্লেখ কৰে। “এয়া আমাৰ বাবে ৪ বৃহৎশ্ৰেণী আৰু মই সুখী যে ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰে এই শ্ৰেণীকেইটাৰ সবলীকৰণৰ বাবে মোদীয়ে প্ৰদানকৰা নিশ্চয়তা পূৰণ কৰিছে'', তেখেতে কয়। তেখেতে নতুন ৰাজস্থান চৰকাৰৰ প্ৰথম বাজেটত প্ৰস্তাৱিত ৭০ হাজাৰ চাকৰিৰ কথা উল্লেখ কৰে। লগতে প্ৰশ্ন কাকত ফাদিলৰ ঘটনাৰ ক্ষেত্ৰতএছআইটিগঠনৰ বাবে নতুন ৰাজ্য চৰকাৰখনক প্ৰশংসা কৰে। কাকত ফাদিলৰ বিৰুদ্ধে কঠোৰ নতুন কেন্দ্ৰীয় আইনখনৰ বিষয়েও তেখেতে অৱগত কৰে যিয়ে প্ৰতিৰোধক হিচাপে কাম কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ৰাজ্য চৰকাৰে দৰিদ্ৰ পৰিয়ালক ৪৫০ টকাত গেছ চিলিণ্ডাৰ প্ৰদানৰ নিশ্চয়তাৰ কথা উল্লেখেৰে কয় যে ইয়াৰদ্বাৰা ৰাজস্থানৰ লাখ-লাখ মহিলা উপকৃত হৈছে। পূৰ্বৰ চৰকাৰৰ দিনত জল জীৱন মিছনত সংঘটিত কেলেংকাৰিৰ কথা আঙুলিয়াই দি শ্ৰী মোদীয়ে আলোকপাত কৰে যে এতিয়া কাম দ্ৰুত গতিত আগবাঢ়িছে। তেখেতে জনোৱা মতে, ৰাজস্থানৰ কৃষকসকলৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ সন্মান নিধিৰ অধীনত বৰ্তমানৰ ৬ হাজাৰ টকাৰ আৰ্থিক সাহায্য আৰু ২,০০০ টকা বৃদ্ধি কৰা হৈছে। “আমি প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে প্ৰতিশ্ৰুতি পূৰণ কৰি আছোঁ। আমি আমাৰ নিশ্চয়তাৰ প্ৰতি দায়বদ্ধ। সেইবাবেই জনতাই কয় - মোদীৰ নিশ্চয়তা মানে পূৰ্ণতাৰ নিশ্চয়তা”, প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে পুনৰ দৃঢ়তাৰে কয়।
বিকশিত ভাৰত সংকল্প যাত্ৰা সন্দৰ্ভত ভাষণ প্ৰদানেৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়, “মোদীয়ে গ্ৰহণ কৰা প্ৰচেষ্টা এয়ে যে প্ৰতিজন হিতাধিকাৰীয়ে নিজৰ প্ৰাপ্য শীঘ্ৰে লাভ কৰা আৰু কোনা বঞ্চিত নোহোৱা।” তেখেতে ৰাজস্থানৰ কোটি-কোটি নাগৰিকৰ অংশগ্ৰহণৰ কথা উল্লেখ কৰে য’ত প্ৰায় ৩ কোটি লোকৰ বিনামূলীয়া স্বাস্থ্য পৰীক্ষা কৰা হৈছে, ১ কোটি নতুন আয়ুষ্মান কাৰ্ড প্ৰদান কৰা হৈছে, ১৫ লাখ কৃষকে কিষাণ ক্ৰেডিট কাৰ্ডৰ বাবে পঞ্জীয়ন কৰিছে, প্ৰায় ৬.৫ লাখ কৃষকে আবেদন কৰিছে প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ সন্মান নিধি আঁচনিৰ বাবে।প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে আৰু কয় যে উজ্জ্বলা গেছ সংযোগৰ বাবে প্ৰায় ৮ লাখ মহিলাই পঞ্জীয়ন কৰিছে। ইতিমধ্যে এই সময়ছোৱাত ২.২৫ লাখ সংযোগ প্ৰদান কৰা হৈছে। তেখেতে লগতে উল্লেখ কৰে যে ৰাজস্থানৰ ১৬ লাখ লোকে ২ লাখ টকাকৈ বীমা আঁচনিত যোগদান কৰিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে নিৰাশাৰ পৰিবেশক প্ৰসাৰিত কৰা আৰু দেশৰ সফলতাক উদযাপনৰপৰা বিৰত থকা শক্তিসমূহলৈ আঙুলিয়াই দিয়ে। তেখেতেপৰিয়াল-কেন্দ্ৰিক ৰাজনীতিৰ বিৰুদ্ধেও সতৰ্ক কৰি দিয়ে। তেখেতে কয় যে এনে ৰাজনীতিয়ে যুৱক-যুৱতীসকলক অনুপ্ৰাণিত নকৰে। প্ৰথমবাৰৰ বাবে ভোটদান কৰাসকলৰ সপোন আৰু আকাংক্ষাৰাজিৰ কথা উল্লেখেৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে এনে যুৱক-যুৱতীসকলে “বিকশিত ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগীৰে থিয় দিছে।“
এই অনুষ্ঠানত ৰাজস্থানৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰী কালৰাজ মিশ্ৰ, ৰাজস্থানৰমুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী ভজন লাল শৰ্মা, ৰাজস্থান চৰকাৰৰ আন-আন মন্ত্ৰী, সাংসদ, বিধায়ক আৰু স্থানীয় পৰ্য্যায়ৰ প্ৰতিনিধিসকলে যোগদান কৰে।
পটভূমিঃ
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়েৰাজস্থানত ৫,০০০ কোটি টকাৰো অধিক মূল্যৰ একাধিক ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৮-লেনৰ দিল্লী - মুম্বাই গ্ৰীন ফিল্ড এলাইনমেন্ট (NE-4)ৰ তিনিটা পেকেজ অৰ্থাৎ বাওনলী-ঝলাই পথৰপৰা মুই গাঁৱলৈ অংশ; হৰদেওগঞ্জ গাঁৱৰপৰা মেজ নদীৰ অংশলৈআৰু টকলিৰপৰা ৰাজস্থান/মধ্য প্ৰদেশ সীমান্তলৈকে অংশ। এই অংশসমূহে অঞ্চলটোত দ্ৰুত আৰু উন্নত যোগাযোগ ব্যৱস্থা প্ৰশস্ত কৰিব। এই অংশসমূহত বন্যপ্ৰাণীৰ বাধাহীন চলাচলৰ সুবিধাৰ বাবে এনিমেল আণ্ডাৰপাছ আৰু এনিমেল অভাৰপাছৰো ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। ইয়াৰ উপৰিও, বন্যপ্ৰাণীৰ ওপৰত প্ৰভাৱ হ্ৰাস কৰিবলৈ শব্দ বাধাৰ ব্যৱস্থাও কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কায়া গাঁৱত ৪৮ নং ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰ চিট্টৰগড়-উদয়পুৰ ঘাইপথ অংশৰ সৈতে সংযোগী ৬ লেনৰ গ্ৰীনফিল্ড উদয়পুৰ বাইপাছ উদ্বোধন কৰে। এই বাইপাছে উদয়পুৰ চহৰৰ যানযঁট মুক্তকৰণত সহায় কৰিব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাজস্থানৰ ঝুনঝুনু, আবু ৰোড আৰু টংক জিলাৰ পথৰ আন্তঃগাঁথনিৰ আন ভিন্ন প্ৰকল্পও উদ্বোধন কৰে।
অঞ্চলটোৰ ৰেল আন্তঃগাঁথনি সুদৃঢ়কৰণেৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ৰাজস্থানত প্ৰায় ২,৩০০ কোটি টকা মূল্যৰ আঠটা গুৰুত্বপূৰ্ণ ৰেল প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। ৰাষ্ট্ৰলৈ উৎসৰ্গাকৰা ৰেল প্ৰকল্পসমূহৰ ভিতৰত যোধপুৰ-ৰাই কা বাঘ-মেৰ্তা পথ-বিকানেৰ অংশ (২৭৭ কিলোমিটাৰ)কে প্ৰমুখ্য কৰি ৰেল পথসমূহৰ বৈদ্যুতীকৰণৰ বাবে ভিন্ন প্ৰকল্প; যোধপুৰ-ফালোডী অংশ (১৩৬ কিলোমিটাৰ)আৰু বিকানেৰ-ৰতনগড়-সদুলপুৰ-ৰেৱাৰী অংশ (৩৭৫ কি.মি.) আছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ‘খাটিপুৰা ৰেলৱে ষ্টেচন’টো ৰাষ্ট্ৰলৈ উৎসৰ্গা কৰে। জয়পুৰৰ বাবে ছেটেলাইট ষ্টেচন হিচাপে গঢ়ি তোলা এই ৰেল ষ্টেচনটো ‘টাৰ্মিনেল ফেচিলিটি’ৰে সজ্জিত। এই ৰেল খণ্ডৰ প্ৰকল্পসমূহৰ লক্ষ্য হৈছে ৰেল আন্তঃগাঁথনিৰ আধুনিকীকৰণ, সুৰক্ষা ব্যৱস্থা বৃদ্ধি, যোগাযোগ ব্যৱস্থাৰঅগ্ৰগতি সাধন আৰু অধিক কাৰ্য্যক্ষমভাৱে সামগ্ৰীৰ সৰবৰাহ আৰু জনতাৰ আহ-যাহত সুবিধা প্ৰশস্ত কৰা।
অঞ্চলটোত নবীকৰণযোগ্য শক্তি উৎপাদন বৃদ্ধিৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাজস্থানত প্ৰায় ৫,৩০০ কোটি টকা মূল্যৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ সৌৰ প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন তথাৰাষ্ট্ৰলৈ উৎসৰ্গা কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাজস্থানৰ বিকানেৰৰ বৰছিংছাৰ তাপ বিদ্যুৎ কেন্দ্ৰৰ সমীপত স্থাপন কৰিবলগীয়া ৩০০ মেগাৱাটৰ সৌৰশক্তি প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ সৈতে সংগতি ৰাখি ভাৰতত নিৰ্মিত উচ্চ কাৰ্য্যক্ষম বাইফেচিয়েল মডিউলৰ সৈতে শেহতীয়া অত্যাধুনিক প্ৰযুক্তিৰে এই সৌৰ প্ৰকল্পটো স্থাপন কৰা হৈছে। তেখেতে, চিপিএছইউ আঁচনিৰ দ্বিতীয় পৰ্য্যায় (ট্ৰেন্স-III)ৰ অধীনত এনএইচপিচি লিমিটেডৰ ৩০০ মেগাৱাটৰ সৌৰশক্তি প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। ৰাজস্থানৰ বিকানেৰত ইয়াক স্থাপন কৰা হ’ব। ইয়াতে স্থাপন কৰা ৩০০ মেগাৱাটৰ এনটিপিচি গ্ৰীন এনাৰ্জি লিমিটেডৰ নোখৰা সৌৰ পিভি প্ৰকল্পও ৰাষ্ট্ৰলৈ উৎসৰ্গা কৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে। সৌৰ প্ৰকল্পসমূহে সেউজ শক্তি উৎপাদন কৰিব, কাৰ্বন ডাই অক্সাইডৰ নিৰ্গমন হ্ৰাসত সহায় কৰিব আৰু অঞ্চলটোৰ অৰ্থনৈতিক উন্নয়নৰ সূচনা কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাজস্থানত ২,১০০ কোটি টকাৰো অধিক মূল্যৰ ৰাষ্ট্ৰীয় শক্তি পৰিবহণ খণ্ডৰ প্ৰকল্প উৎসৰ্গা কৰে।
ৰাজস্থানত বিশুদ্ধ খোৱাপানী যোগানৰ বাবে আন্তঃগাঁথনি সুদৃঢ়কৰণৰ লক্ষ্যৰে জল জীৱন মিছনৰ অধীনত প্ৰকল্পকে ধৰি প্ৰায় ২,৪০০ কোটি টকা মূল্যৰ একাধিক প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে। এই প্ৰকল্পসমূহে সমগ্ৰ দেশতে ব্যক্তিগত ঘৰুৱা টেপ সংযোগৰ জৰিয়তে বিশুদ্ধ খোৱাপানী প্ৰদানৰ প্ৰতি প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ দৃষ্টিৰ ইংগিত বহন কৰিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে যোধপুৰত থকা ইণ্ডিয়ান অইলৰ এলপিজি বটলিং প্লান্ট ৰাষ্ট্ৰলৈ উৎসৰ্গা কৰে। অত্যাধুনিক আন্তঃগাঁথনি আৰু পৰিচালনা তথা সুৰক্ষাৰ বাবে অটোমেচন ব্যৱস্থাৰে বটলিং প্লান্টটোৱে নিয়োগ সৃষ্টি কৰিব আৰু অঞ্চলটোৰ লাখ-লাখ গ্ৰাহকৰ এলপিজিৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰিব।
ৰাজস্থানত এই উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পসমূহৰ আৰম্ভণিয়ে ৰাজস্থানৰ আন্তঃগাঁথনিৰূপান্তৰিতকৰণৰ লগতে বিকাশ আৰু উন্নয়নৰ সুযোগ সৃষ্টিৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ অদম্য প্ৰচেষ্টাক প্ৰতিফলিত কৰিছে। ৰাজস্থানৰ সকলো জিলাৰ প্ৰায় ২০০ স্থানত আয়োজন কৰা এই কাৰ্য্যসূচীৰ মূল কাৰ্য্যসূচী জয়পুৰত অনুষ্ঠিত হৈছে। ৰাজ্যব্যাপী এই কাৰ্য্যসূচীত ভিন্ন চৰকাৰী আঁচনিৰ লাখ-লাখ হিতাধিকাৰীয়ে অংশগ্ৰহণ কৰে।