প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ‘বিকশিত ভাৰত, বিকশিত গুজৰাট’ কাৰ্যসূচীত ভাষণ দিয়ে
প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাস যোজনা আৰু অন্যান্য আৱাস যোজনাৰ অধীনত সমগ্ৰ গুজৰাটত নিৰ্মিত ১.৩ লাখৰো অধিক ঘৰৰ উদ্বোধন আৰু ভূমি পূজন সম্পন্ন কৰে
“ইমান বৃহৎ সংখ্যক আপোনালোকৰ আশীৰ্বাদে আমাৰ সংকল্পক আৰু অধিক শক্তিশালী কৰে”
“আজিৰ সময় ইতিহাস ৰচাৰ সময়”
“আমাৰ চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টা যাতে সকলোৰে মূৰৰ ওপৰত পকা ছাদ থাকে।”
“প্ৰতিজন নাগৰিকে বিচাৰে যে আগন্তুক ২৫ বছৰত ভাৰত এখন বিকশিত ৰাষ্ট্ৰ হওক, ইয়াৰ বাবে সকলোৱে সম্ভৱপৰ অৱদান আগবঢ়াইছে।”
“দ্ৰুত গতিত ঘৰ নিৰ্মাণ কৰিবলৈ আমাৰ আৱাস যোজনাসমূহত আধুনিক প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰ কৰি থকা হৈছে”
10 FEB 2024 2:45PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সিঙৰ জৰিয়তে ‘বিকশিত ভাৰত বিকশিত গুজৰাট’ কাৰ্যসূচীত ভাষণ দিয়ে। এই কাৰ্যসূচীৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাস যোজনা আৰু অন্যান্য আৱাস যোজনাৰ অধীনত সমগ্ৰ গুজৰাটত নিৰ্মিত ১.৩ লাখৰো অধিক ঘৰৰ উদ্বোধন আৰু ভূমি পূজন সম্পন্ন কৰে। তেওঁ আৱাস যোজনাৰ হিতাধিকাৰীসকলৰ সৈতে মত বিনিময়ো কৰে।
সভাত ভাষণ দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সুখ প্ৰকাশ কৰে যে গুজৰাটৰ প্ৰতিটো প্ৰান্তৰ লোক গুজৰাটৰ বিকাশ যাত্ৰাৰ সৈতে জড়িত হৈ আছে। তেওঁ অলপতে সম্পন্ন ভাইব্ৰেণ্ট গুজৰাটত নিজৰ অংশগ্ৰহণৰ কথা স্মৰণ কৰে, যি ২০ বছৰ সম্পূৰ্ণ কৰিছে। তেওঁ এনে ভব্য বিনিয়োগ কাৰ্যসূচী অৰ্থাৎ ভাইব্ৰেণ্ট গুজৰাটৰ আয়োজন কৰাৰ বাবে গুজৰাটৰ প্ৰশংসা কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আঙুলিয়াই দিয়ে যে দুখীয়াৰ বাবে তেওঁলোকৰ নিজা ঘৰ থকাটোৱেই তেওঁলোকৰ উজ্জ্বল ভৱিষ্যতৰ গেৰাণ্টী। কিন্তু সময় পাৰ হোৱাৰ লগে লগে আৰু পৰিয়াল বাঢ়িবলৈ আৰম্ভ কৰাত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰতিজন দৰিদ্ৰৰ বাবে নতুনকৈ ঘৰ নিৰ্মাণৰ চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে আৰু সেই ১.২৫ লাখ লোকৰ কথা উল্লেখ কৰে যাৰ ভূমি পূজন আজি কৰা হয়। তেওঁ আজি নতুন ঘৰ পোৱা সকলো পৰিয়ালকে অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰে আৰু তেওঁলোকৰ উজ্জ্বল ভৱিষ্যৎ কামনা কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে কয়, "যেতিয়া ইমান বৃহৎ পৰিসৰৰ কাম সম্পূৰ্ণ হয়, তেতিয়া দেশখনে ইয়াক ‘মোদী কি গেৰাণ্টী' বুলি কয়, যাৰ অৰ্থ হৈছে গেৰাণ্টী সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ গেৰাণ্টী।"
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আজিৰ অনুষ্ঠানৰ আয়োজনৰ শলাগ লয় য'ত ৰাজ্যৰ ১৮০ৰো অধিক স্থানৰ পৰা বহু লোক একত্ৰিত হয়। তেওঁ কয়, “আপোনালোকৰ ইমান বৃহৎ সংখ্যক আশীৰ্বাদে আমাৰ সংকল্পক আৰু অধিক শক্তিশালী কৰে।" অঞ্চলটোত পানীৰ অভাৱৰ কথা স্মৰণ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ‘প্ৰতিটোপালত অধিক শস্য’ আৰু ড্ৰিপ জলসিঞ্চনৰ দৰে পদক্ষেপৰ কথা উল্লেখ কৰে, যাৰ ফলত বানাস্কান্তা, মেহছানা, আম্বাজী আৰু পাতনত খেতি কৰাত সহায় হৈছে। তেওঁ কয় যে আম্বাজীত উন্নয়নৰ দিশত যি প্ৰচেষ্টা চলোৱা হৈছে, তাৰ ফলত তীৰ্থযাত্ৰীৰ সংখ্যা ব্যাপকভাৱে বৃদ্ধি পাব। তেওঁ কয় যে ব্ৰিটিছ যুগৰ পৰা বাকী থকা আহমেদাবাদৰ পৰা আবু ৰোডলৈ ব্ৰডগজ লাইনে বৃহৎ সংখ্যক কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিব।
নিজৰ গাঁও বদনগৰৰ বিষয়ে কৈ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে শেহতীয়াকৈ উদ্ধাৰ হোৱা ৩ হাজাৰ বছৰ পুৰণি প্ৰাচীন সামগ্ৰীৰ কথা উল্লেখ কৰে যিয়ে বৃহৎ সংখ্যক পৰ্যটকক আকৰ্ষণ কৰি আছে। তেওঁ হাটকেশ্বৰ, আম্বাজী, পাতন আৰু তৰংগাজীৰ দৰে ঠাইৰ কথা উল্লেখ কৰি কয় যে উত্তৰ গুজৰাট ক্ৰমান্বয়ে ষ্টেচু অৱ ইউনিটিৰ দৰে পৰ্যটন কেন্দ্ৰলৈ পৰিণত হৈছে।
নৱেম্বৰ, ডিচেম্বৰ আৰু জানুৱাৰী মাহত বিকশিত ভাৰত সংকল্প যাত্ৰাৰ সফল আয়োজন, য'ত মোদীৰ গেৰাণ্টীৰ গাড়ী দেশৰ লাখ লাখ গাঁৱলৈ গৈছে সেই কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে গুজৰাটৰ কোটি কোটি জনসাধাৰণে এই যাত্ৰাত যোগদান কৰক। তেওঁ দেশত ২৫ কোটি জনসাধাৰণক দৰিদ্ৰতাৰ পৰা উলিয়াই অনাত সহায় কৰা বাবে চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টাক শলাগ লয় আৰু লগতে আঁচনিসমূহৰ সুবিধা ল’বলৈ, বুদ্ধিমানৰূপে ধন পৰিচালনা কৰিবলৈ আৰু দৰিদ্ৰতা নিৰ্মূলৰ সৈতে জড়িত আঁচনি অনুসৰি, নিজৰ জীৱন গঢ়া লোকসকলৰো প্ৰশংসা কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আস্থা প্ৰকাশ কৰি হিতাধিকাৰীসকলক আগবাঢ়ি আহি এই পদক্ষেপক সমৰ্থন কৰিবলৈ আৰু দৰিদ্ৰতা নিৰ্মূলত অৰিহণা যোগাবলৈ আহ্বান জনায়। আজি পুৱা হিতাধিকাৰীসকলৰ সৈতে হোৱা নিজৰ বাৰ্তালাপৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে তেওঁলোকৰ আত্মবিশ্বাসৰ শলাগ লয়। এই আত্মবিশ্বাস তেওঁলোকৰ নতুন ঘৰখনে বৃদ্ধি কৰিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, “আজিৰ সময় ইতিহাস ৰচাৰ সময়।” তেওঁ এই কালখণ্ডৰ তুলনা স্বদেশী আন্দোলন, ভাৰত ত্যাগ আন্দোলন আৰু দাণ্ডি মাৰ্চৰ কালখণ্ডৰ সৈতে কৰে, যেতিয়া স্বাধীনতা প্ৰাপ্তি প্ৰতিজন নাগৰিকৰ লক্ষ্য হৈ পৰিছিল। তেওঁ কয় যে বিকশিত ভাৰতৰ নিৰ্মাণ দেশৰ বাবে এক উমৈহতীয়া সংকল্পত পৰিণত হৈছে। তেওঁ ‘ৰাজ্যৰ প্ৰগতিৰ জৰিয়তে ৰাষ্ট্ৰীয় বিকাশ’ৰ গুজৰাটৰ দৃষ্টিভংগীৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। তেওঁ কয় যে আজিৰ এই কাৰ্যসূচী বিকশিত ভাৰতৰ বাবে বিকশিত গুজৰাটৰ এক অংশ।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পিএম আৱাস যোজনাত গুজৰাটে কৰা অগ্ৰগতিৰ বিষয়ে আলোচনা কৰি কয় যে ৰাজ্যখনৰ নগৰ অঞ্চলত ৯ লাখৰো অধিক ঘৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাস-গ্ৰামিনৰ অধীনত গ্ৰামাঞ্চলত ৫ লাখৰো অধিক ঘৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে গুণগত মান আৰু ক্ষীপ্ৰ নিৰ্মাণ সুনিশ্চিত কৰিবলৈ নতুন প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰ কৰা হৈছে। তেওঁ লাইটহাউছ প্ৰকল্পৰ অধীনত নিৰ্মাণ কৰা প্ৰায় ১১০০ ঘৰৰ কথাও কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী মোদীয়ে পুনৰ কয় যে ২০১৪ চনৰ আগৰ তুলনাত দুখীয়াৰ বাবে গৃহ নিৰ্মাণ অধিক দ্ৰুত হাৰত কৰা হৈছে। দৰিদ্ৰ লোকৰ বাবে গৃহ নিৰ্মাণৰ বাবে পূর্বে কম পুঁজি আৰু কমিচন আদিৰ ৰূপত লিকেজ হোৱাৰ কথা আঙুলিয়াই প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে দৰিদ্ৰ লোকৰ ঘৰৰ বাবে হস্তান্তৰ কৰা ধনৰাশি এতিয়া ২.২৫ লাখতকৈ অধিক আৰু মধ্যভোগী নোহোৱা কৰি ধন পোনপটীয়াকৈ তেওঁলোকৰ বেংক একাউণ্টলৈ ট্ৰেন্সফাৰ কৰা হৈছে। তেওঁ লগতে শৌচাগাৰ, টেপৰ পানী সংযোগ, বিদ্যুৎ আৰু গেছ সংযোগৰ যোগানৰ লগতে পৰিয়ালসমূহৰ প্ৰয়োজন অনুসৰি ঘৰ নিৰ্মাণৰ স্বাধীনতাৰ বিষয়েও কয়। তেওঁ কয়, "এই সুবিধাসমূহে দৰিদ্ৰ লোকসকলক ধন সঞ্চয় কৰাত সহায় কৰিছে।" প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী মোদীয়ে এই কথাতো জোৰ দি কয় যে এতিয়া মহিলাৰ নামত ঘৰ পঞ্জীয়ন কৰা হৈছে, যাৰ ফলত তেওঁলোক গৃহিণী হৈ পৰিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে দৰিদ্ৰ, যুৱক-যুৱতী, কৃষক আৰু মহিলাসকল বিকশিত ভাৰতৰ আধাৰ স্তম্ভ, সেয়েহে তেওঁলোকৰ সৱলীকৰণ চৰকাৰৰ সৰ্বোচ্চ দায়বদ্ধতা। তেওঁ জোৰ দি কয় যে ‘দৰিদ্ৰ’ত প্ৰতিটো সম্প্ৰদায়কে সামৰি লোৱা হৈছে। কোনো ধৰণৰ বৈষম্য নোহোৱাকৈ আঁচনিসমূহৰ সুফল সকলোৰে মাজলৈ গৈ আছে। তেওঁ কয়, "মোদী সেইসকল লোকৰ বাবে গেৰাণ্টী হৈ পৰিছে যাৰ ওচৰত কোনো গেৰাণ্টী নাছিল।" তেওঁ মুদ্ৰা যোজনাৰ কথাও উল্লেখ কৰে য’ত প্ৰতিটো সম্প্ৰদায়ৰ উদ্যোগীয়ে গেৰাণ্টী অবিহনে ঋণ লাভ কৰিব পাৰে। একেদৰে বিশ্বকৰ্মা আৰু ৰাজপথৰ ব্যৱসায়ীসকলকো আৰ্থিক সাহায্য আৰু দক্ষতা প্ৰদান কৰা হৈছে। তেওঁ কয়, "প্ৰতিটো গৰীব কল্যাণ যোজনাৰ সৰ্ববৃহৎ হিতাধিকাৰী হৈছে দলিত, অন্যান্য পিছপৰা শ্ৰেণী আৰু জনজাতীয় পৰিয়াল। যদি মোদীৰ গেৰাণ্টীৰ পৰা কাৰোবাৰ আটাইতকৈ বেছি লাভ হৈছে, তেন্তে এই পৰিয়ালসমূহৰ হৈছে।"
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, "মোদীয়ে লাখপতি দিদি সৃষ্টি কৰাৰ গেৰাণ্টী দিছে।" তেওঁ কয় যে ইতিমধ্যে দেশত ১ কোটি লাখপতি দিদিৰ ঘৰ আছে, য’ত গুজৰাটৰ বহু সংখ্যক মহিলাও অন্তৰ্ভুক্ত। তেওঁ আগন্তুক কেইটামান বছৰত ৩ কোটি লাখপতি দিদি সৃষ্টিৰ বাবে চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টাক পুনৰবাৰ উল্লেখ কৰি কয় যে ইয়াৰ দ্বাৰা দৰিদ্ৰ পৰিয়ালসমূহ বহু পৰিমাণে সবল হৈ উঠিব। তেওঁ আশা আৰু অংগনৱাড়ী কৰ্মীসকলৰ কথাও উল্লেখ কৰে যাক এইবাৰৰ বাজেটত আয়ুষ্মান আঁচনিৰ অধীনত অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দৰিদ্ৰ আৰু মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীৰ খৰচ হ্ৰাস কৰাত চৰকাৰে গুৰুত্ব দিয়াৰ কথা বিশেষভাৱে কয়। তেওঁ বিনামূলীয়া ৰেচন, চিকিৎসালয়ত সস্তা চিকিৎসাৰ সুবিধা, কম খৰচী ঔষধ, সস্তা মোবাইল ফোন বিল, উজ্জ্বলা আঁচনিৰ অধীনত গেছ চিলিণ্ডাৰ আৰু বিদ্যুতৰ বিল হ্ৰাস কৰা এলইডি বাল্বৰ কথা উল্লেখ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী মোদীয়ে বিদ্যুতৰ বিল হ্ৰাস কৰা আৰু অতিৰিক্ত বিদ্যুতৰ পৰা উপাৰ্জন কৰিবলৈ ১ কোটি ঘৰৰ বাবে ৰুফটপ ছ'লাৰ যোজনাৰ কথাও কয়। তেওঁ কয় যে এই আঁচনিৰ অধীনত প্ৰায় ৩০০ ইউনিট বিদ্যুৎ বিনামূলীয়া হ’ব আৰু চৰকাৰে প্ৰতি বছৰে হাজাৰ হাজাৰ টকাৰ বিদ্যুৎ ক্ৰয় কৰিব। মধেৰাত নিৰ্মিত সৌৰ গাঁওখনৰ বিষয়ে আলোচনা কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে এনে বিপ্লৱ এতিয়া সমগ্ৰ দেশতে দেখা যাব। তেওঁ বন্যাৰ্ত মাটিত সৌৰ পাম্প আৰু সৰু সৰু সৌৰ উদ্যোগ স্থাপনৰ ক্ষেত্ৰত কৃষকসকলক চৰকাৰে সহায় কৰা সন্দৰ্ভতো আলোচনা কৰে। তেওঁ কয় যে গুজৰাটতো সৌৰশক্তিৰ জৰিয়তে কৃষকসকলক সুকীয়াকৈ ফিডাৰ দিয়াৰ কাম চলি আছে, যাতে কৃষকসকলে দিনৰ ভাগতো জলসিঞ্চনৰ বাবে বিদ্যুৎ লাভ কৰিব পাৰে।
এই কথাৰ ওপৰত বিশেষ জোৰ দি কয় যে গুজৰাটক এখন ব্যৱসায়িক ৰাজ্য হিচাপে চিনাক্ত কৰা হৈছে আৰু ইয়াৰ উন্নয়ন যাত্ৰাই ঔদ্যোগিক বিকাশৰ বাবে নতুন গতি লাভ কৰিছে, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে গুজৰাটৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ ওচৰত এক ঔদ্যোগিক শক্তি হোৱাত অভূতপূৰ্ব সম্ভাৱনা আছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাষণৰ সামৰণিত কয় যে আজি গুজৰাটৰ যুৱক-যুৱতীসকলে ৰাজ্যখনক প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে নতুন উচ্চতালৈ লৈ গৈছে আৰু তেওঁ সকলোকে প্ৰতিটো পদক্ষেপতে ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰৰ সমৰ্থনৰ আশ্বাস প্ৰদান কৰে।
পৃষ্ঠভূমি
এই কাৰ্যক্ৰম গুজৰাটৰ আটাইকেইখন জিলাত ১৮০টাতকৈও অধিক স্থানত আয়োজন কৰা হৈছে, য'ত মূল অনুষ্ঠানটো বানাস্কান্তা জিলাত আয়োজন কৰা হৈছে। ৰাজ্যজোৰা এই অনুষ্ঠানত আৱাস যোজনাসহ বিভিন্ন চৰকাৰী আঁচনিৰ হাজাৰ হাজাৰ হিতাধিকাৰীয়ে অংশগ্ৰহণ কৰে। অনুষ্ঠানত গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্রী, গুজৰাট চৰকাৰৰ অন্যান্য মন্ত্রী, সাংসদ, বিধায়ক আৰু স্থানীয় পর্যায়ৰ প্রতিনিধিসকল উপস্থিত থাকে৷

Prime Minister's Office
PM addresses ‘Viksit Bharat Viksit Gujarat’ program
Inaugurates and performs Bhoomi Poojan of more than 1.3 lakh houses across Gujarat built under Pradhan Mantri Awas Yojna and other housing schemes
“Your blessings in such large numbers further strengthen our resolve”
“Today’s time is the time of creating history”
“​​Our government's effort is to ensure that everyone has a pucca roof above them”
“Every citizen wants India to become a developed nation in the coming 25 years. For this everyone is making every possible contribution”
“Modern technology is being deployed in our housing schemes to build houses at a faster pace”
“We are committed to the empowerment of the four pillars of Viksit Bharat - Youth, Women, Farmers and the Poor”
“Modi has stood guarantee for those who had no guarantee”
“The biggest beneficiaries of every poor welfare scheme are Dalit, OBC and tribal families”
10 FEB 2024 2:45PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed ‘Viksit Bharat Viksit Gujarat’ program via video conferencing today. During the programme, the Prime Minister inaugurated and performed Bhoomi Poojan of more than 1.3 lakh houses across Gujarat built under Pradhan Mantri Awas Yojana (PMAY) and other housing schemes. He also interacted with the beneficiaries of Awas Yojna.
Addressing the gathering, The Prime Minister expressed happiness that people from every part of Gujarat are connected with the development journey of Gujarat. He recalled his recent participation in Vibrant Gujarat which has completed 20 years. He praised Gujarat for organizing a grand investment event i.e. Vibrant Gujarat.
The Prime Minister underlined that a home owned by the poor is the guarantee of their bright future. But as time passesd by and families began to grow, the Prime Minister emphasized the government’s efforts to build new homes for every poor and mentioned about 1.25 lakh whose Bhoomi Pujan was carried out today. He congratulated all the families who received their new home today and wished them a bright future. Shri Modi stated, “When work of such scale comes to completion, the nation calls it ‘Modi ki Guarantee’ which means guarantee of fulfillment of the guarantee”.
The Prime Minister praised the organization of today’s programme where so many people assembled at more than 180 places in the state. “Your blessings in such large numbers further strengthen our resolve. Recalling the water scarcity of the region, the Prime Minister mentioned initiatives like Per Drop More Crop and drip irrigation which have helped agriculture in Banaskantha, Mehsana, Ambaji, and Patan. He said development efforts in Ambaji will give a huge boost to the number of pilgrims. He said that the broad Gauge line from Ahmedabad to Abu Road which had been pending since the British period will create a large number of jobs.
Speaking about his village Vadnagar, the Prime Minister touched upon the recently recovered ancient artifacts dated to 3,000 years old that have been drawing tourists in large numbers. He mentioned places like Hatkeshwar, Ambaji, Patan and Tarangaji and said that North Gujarat is gradually becoming a tourist center similar to the Statue of Unity.
Touching upon the successful organization of the Viksit Bharat Sankalp Yatra in the months of November, December and January where Modi’s guarantee vehicle reached lakhs of villages in the country, the Prime Minister said that crores of people from Gujarat became associated with the Yatra. He lauded the government’s efforts in helping 25 crore people rise out of poverty in the country and also praised them for benefitting from schemes, managing the fund wisely and crafting their lives as per the schemes to beat poverty. The Prime Minister expressed confidence and urged the beneficiaries to come forward and support this initiative and contribute to uprooting poverty. Touching upon his interaction with the beneficiaries earlier today, the Prime Minister hailed their self-confidence which got a boost with their new homes.
The Prime Minister said, “Today’s time is the time of creating history.” He compared this time period with the time period of Swadeshi movement, Quit India Movement and Dandi March when freedom became the goal of every citizen. Creation of Viksit Bharat has become a similar resolution for the nation, he said. He highlighted Gujarat’s thinking of ‘National development through the progress of the State’. Today’s programme is part of Viksit Gujarat for Viksit Bharat, he added.
The Prime Minister noted the strides made by Gujarat in PM Awas Yojana and informed that more than 9 lakh houses have been constructed in the urban areas of the state. Under PM Awas - Gramin more than 5 lakh houses have been constructed in the rural areas. He said new technology is being deployed to ensure quality and rapid construction. He mentioned 1100 houses constructed under the Lighthouse project.
Prime Minister Modi reiterated that the construction of homes for the poor is taking place at a rapid pace when compared to the pre 2014 era. Pointing out the meager funding for the construction of houses of the poor and the leakages in the form of commissions etc. during earlier times, the Prime Minister said that the money transferred for homes of the poor is now more than 2.25 lakhs and is being transferred directly into their bank accounts, eliminating the middlemen. He also touched upon the freedom of building homes according to the needs of the families while also building toilets, tap water connections, supplying electricity and gas connections. “These facilities have helped the poor in saving money”, he said. PM Modi also emphasized that the homes are now registered in the name of women making them homeowners.
Reiterating that Yuva, Kisan, Mahila and the poor are the four pillars of Viksit Bharat, PM said that their empowerment is a top commitment of the government. He emphasized that ‘poor’ include every community. Benefit of the schemes is reaching everyone without any discrimination. “Modi has stood guarantee for those who had no guarantee”, he said. He also mentioned Mudra Yojna where entrepreneurs of every community can get collateral-free loans. Similarly, Viswakarmas and street vendors were provided with financial means and skills. “The biggest beneficiaries of every poor welfare scheme are Dalit, OBC and tribal families. If anyone has benefited the most from Modi's guarantee, it is these families”, he said.
“Modi has given the guarantee of creating Lakhpati Didis”, the Prime Minister remarked, informing that the nation is already home to 1 crore Lakhpati Didis including a large number of women from Gujarat. He reiterated the government’s effort to create 3 crore Lakhpati Didis in the next few years and said that it will hugely empower poor families. He also mentioned ASHA and Aanganwadi workers who are now included under Ayushman Yojna in this year’s budget.
The Prime Minister underlined the government’s emphasis on reducing the expenses of the poor and middle-class. He mentioned free ration, inexpensive treatment facilities in hospitals, low-priced medicines, cheaper mobile phone bills, gas cylinders under Ujjwala Yojna and LED bulbs reducing electricity bills. PM Modi also touched upon the Rooftop solar scheme for 1 crore houses to reduce electricity bills and create earnings from the extra electricity generated. He informed that under the scheme, about 300 units of electricity will become free and the government will purchase electricity worth thousands of rupees every year. Speaking about the solar village built in Modhera, PM Modi said that such a revolution will now be witnessed in the entire nation. He also mentioned the government assisting farmers in setting up solar pumps and small solar plants on barren lands. He mentioned that work is also underway to provide a separate feeder to the farmers through solar energy in Gujarat allowing farmers to get electricity for irrigation even during the day.
Underlining that Gujarat has been identified as a trading state and its development journey getting a new impetus for industrial development, the Prime Minister said that the youth of Gujarat have unprecedented opportunities being an industrial powerhouse. Concluding the address, the Prime Minister said that the youth of Gujarat is taking the state to new heights in every sector today and assured everyone of the support of the double-engine government at every step.
Background
The program is being organized at more than 180 places across all districts of Gujarat, with the main programme held at district Banaskantha. The state-wide program witnessed the participation of thousands of beneficiaries of various government schemes including housing schemes. Chief Minister Gujarat, other Ministers of the Gujarat Government, MPs, MLAs and local-level representatives joined the program.