Prime Minister's Office
PM addresses ‘Viksit Bharat Viksit Gujarat’ program
Inaugurates and performs Bhoomi Poojan of more than 1.3 lakh houses across Gujarat built under Pradhan Mantri Awas Yojna and other housing schemes
“Your blessings in such large numbers further strengthen our resolve”
“Today’s time is the time of creating history”
“​​Our government's effort is to ensure that everyone has a pucca roof above them”
“Every citizen wants India to become a developed nation in the coming 25 years. For this everyone is making every possible contribution”
“Modern technology is being deployed in our housing schemes to build houses at a faster pace”
“We are committed to the empowerment of the four pillars of Viksit Bharat - Youth, Women, Farmers and the Poor”
“Modi has stood guarantee for those who had no guarantee”
“The biggest beneficiaries of every poor welfare scheme are Dalit, OBC and tribal families”
10 FEB 2024 2:45PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed ‘Viksit Bharat Viksit Gujarat’ program via video conferencing today. During the programme, the Prime Minister inaugurated and performed Bhoomi Poojan of more than 1.3 lakh houses across Gujarat built under Pradhan Mantri Awas Yojana (PMAY) and other housing schemes. He also interacted with the beneficiaries of Awas Yojna.
Addressing the gathering, The Prime Minister expressed happiness that people from every part of Gujarat are connected with the development journey of Gujarat. He recalled his recent participation in Vibrant Gujarat which has completed 20 years. He praised Gujarat for organizing a grand investment event i.e. Vibrant Gujarat.
The Prime Minister underlined that a home owned by the poor is the guarantee of their bright future. But as time passesd by and families began to grow, the Prime Minister emphasized the government’s efforts to build new homes for every poor and mentioned about 1.25 lakh whose Bhoomi Pujan was carried out today. He congratulated all the families who received their new home today and wished them a bright future. Shri Modi stated, “When work of such scale comes to completion, the nation calls it ‘Modi ki Guarantee’ which means guarantee of fulfillment of the guarantee”.
The Prime Minister praised the organization of today’s programme where so many people assembled at more than 180 places in the state. “Your blessings in such large numbers further strengthen our resolve. Recalling the water scarcity of the region, the Prime Minister mentioned initiatives like Per Drop More Crop and drip irrigation which have helped agriculture in Banaskantha, Mehsana, Ambaji, and Patan. He said development efforts in Ambaji will give a huge boost to the number of pilgrims. He said that the broad Gauge line from Ahmedabad to Abu Road which had been pending since the British period will create a large number of jobs.
Speaking about his village Vadnagar, the Prime Minister touched upon the recently recovered ancient artifacts dated to 3,000 years old that have been drawing tourists in large numbers. He mentioned places like Hatkeshwar, Ambaji, Patan and Tarangaji and said that North Gujarat is gradually becoming a tourist center similar to the Statue of Unity.
Touching upon the successful organization of the Viksit Bharat Sankalp Yatra in the months of November, December and January where Modi’s guarantee vehicle reached lakhs of villages in the country, the Prime Minister said that crores of people from Gujarat became associated with the Yatra. He lauded the government’s efforts in helping 25 crore people rise out of poverty in the country and also praised them for benefitting from schemes, managing the fund wisely and crafting their lives as per the schemes to beat poverty. The Prime Minister expressed confidence and urged the beneficiaries to come forward and support this initiative and contribute to uprooting poverty. Touching upon his interaction with the beneficiaries earlier today, the Prime Minister hailed their self-confidence which got a boost with their new homes.
The Prime Minister said, “Today’s time is the time of creating history.” He compared this time period with the time period of Swadeshi movement, Quit India Movement and Dandi March when freedom became the goal of every citizen. Creation of Viksit Bharat has become a similar resolution for the nation, he said. He highlighted Gujarat’s thinking of ‘National development through the progress of the State’. Today’s programme is part of Viksit Gujarat for Viksit Bharat, he added.
The Prime Minister noted the strides made by Gujarat in PM Awas Yojana and informed that more than 9 lakh houses have been constructed in the urban areas of the state. Under PM Awas - Gramin more than 5 lakh houses have been constructed in the rural areas. He said new technology is being deployed to ensure quality and rapid construction. He mentioned 1100 houses constructed under the Lighthouse project.
Prime Minister Modi reiterated that the construction of homes for the poor is taking place at a rapid pace when compared to the pre 2014 era. Pointing out the meager funding for the construction of houses of the poor and the leakages in the form of commissions etc. during earlier times, the Prime Minister said that the money transferred for homes of the poor is now more than 2.25 lakhs and is being transferred directly into their bank accounts, eliminating the middlemen. He also touched upon the freedom of building homes according to the needs of the families while also building toilets, tap water connections, supplying electricity and gas connections. “These facilities have helped the poor in saving money”, he said. PM Modi also emphasized that the homes are now registered in the name of women making them homeowners.
Reiterating that Yuva, Kisan, Mahila and the poor are the four pillars of Viksit Bharat, PM said that their empowerment is a top commitment of the government. He emphasized that ‘poor’ include every community. Benefit of the schemes is reaching everyone without any discrimination. “Modi has stood guarantee for those who had no guarantee”, he said. He also mentioned Mudra Yojna where entrepreneurs of every community can get collateral-free loans. Similarly, Viswakarmas and street vendors were provided with financial means and skills. “The biggest beneficiaries of every poor welfare scheme are Dalit, OBC and tribal families. If anyone has benefited the most from Modi's guarantee, it is these families”, he said.
“Modi has given the guarantee of creating Lakhpati Didis”, the Prime Minister remarked, informing that the nation is already home to 1 crore Lakhpati Didis including a large number of women from Gujarat. He reiterated the government’s effort to create 3 crore Lakhpati Didis in the next few years and said that it will hugely empower poor families. He also mentioned ASHA and Aanganwadi workers who are now included under Ayushman Yojna in this year’s budget.
The Prime Minister underlined the government’s emphasis on reducing the expenses of the poor and middle-class. He mentioned free ration, inexpensive treatment facilities in hospitals, low-priced medicines, cheaper mobile phone bills, gas cylinders under Ujjwala Yojna and LED bulbs reducing electricity bills. PM Modi also touched upon the Rooftop solar scheme for 1 crore houses to reduce electricity bills and create earnings from the extra electricity generated. He informed that under the scheme, about 300 units of electricity will become free and the government will purchase electricity worth thousands of rupees every year. Speaking about the solar village built in Modhera, PM Modi said that such a revolution will now be witnessed in the entire nation. He also mentioned the government assisting farmers in setting up solar pumps and small solar plants on barren lands. He mentioned that work is also underway to provide a separate feeder to the farmers through solar energy in Gujarat allowing farmers to get electricity for irrigation even during the day.
Underlining that Gujarat has been identified as a trading state and its development journey getting a new impetus for industrial development, the Prime Minister said that the youth of Gujarat have unprecedented opportunities being an industrial powerhouse. Concluding the address, the Prime Minister said that the youth of Gujarat is taking the state to new heights in every sector today and assured everyone of the support of the double-engine government at every step.
Background
The program is being organized at more than 180 places across all districts of Gujarat, with the main programme held at district Banaskantha. The state-wide program witnessed the participation of thousands of beneficiaries of various government schemes including housing schemes. Chief Minister Gujarat, other Ministers of the Gujarat Government, MPs, MLAs and local-level representatives joined the program.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
'ବିକଶିତ ଭାରତ ବିକଶିତ ଗୁଜୁରାଟ' କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଆବାସ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ନିର୍ମିତ ଗୁଜରାଟରେ ୧.୩ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଘରର ଭୂମି ପୂଜନ କରାଯାଇଛି
ଏତେ ସଂଖ୍ୟାରେ ଆପଣଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ଆମ ସଂକଳ୍ପକୁ ଆହୁରି ଦୃଢ଼ କରିଛି
"ଆଜିର ସମୟ ଇତିହାସ ରଚିବାର ସମୟ"
ସମସ୍ତଙ୍କ ଉପରେ ଯେପରି ପକ୍କା ଛାତ ରହିବ ସେଥିପାଇଁ ଆମ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସରତ
ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକ ଚାହୁଁଛନ୍ତି ଯେ ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ଏକ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ରରେ ପରିଣତ ହେଉ। ଏଥିପାଇଁ ସମସ୍ତେ ଯଥାସମ୍ଭବ ଯୋଗଦାନ ଦେଉଛନ୍ତି
ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଘର ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଆମ ଆବାସ ଯୋଜନାରେ ଆଧୁନିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଉଛି
"ଆମେ ବିକଶିତ ଭାରତର ଚାରିସ୍ତମ୍ଭ- ଯୁବ, ମହିଳା, କୃଷକ ଏବଂ ଗରିବମାନଙ୍କ ସଶକ୍ତିକରଣ ପାଇଁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ
ଯେଉଁମାନଙ୍କର କୌଣସି ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ନଥିଲା ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମୋଦୀ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଦେଇଛନ୍ତି
ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ ଯୋଜନାର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ହିତାଧିକାରୀ ହେଉଛନ୍ତି ଦଳିତ, ଓବିସି ଓ ଆଦିବାସୀ ପରିବାର
10 FEB 2024 2:45PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ଜରିଆରେ 'ବିକଶିତ ଭାରତ ବିକଶିତ ଗୁଜରାଟ' କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା (ପିଏମଏୱାଇ) ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଆବାସ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ସମଗ୍ର ଗୁଜରାଟରେ ନିର୍ମିତ ୧.୩ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଘରର ଭୂମି ପୂଜନକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ। ଆବାସ ଯୋଜନାର ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ସହ ମଧ୍ୟ ସେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ।
ସଭାକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁଜରାଟର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରାନ୍ତର ଲୋକ ଗୁଜରାଟ ବିକାଶ ଯାତ୍ରା ସହ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଥିବାରୁ ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ । ନିକଟରେ ୨୦ ବର୍ଷ ପୂରଣ କରିଥିବା ଭାଇବ୍ରେଣ୍ଟ ଗୁଜରାଟରେ ତାଙ୍କର ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ସେ ମନେ ପକାଇଥିଲେ । ଭାଇବ୍ରେଣ୍ଟ ଗୁଜରାଟ ନାମକ ଏକ ଭବ୍ୟ ନିବେଶ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରିଥିବାରୁ ସେ ଗୁଜରାଟକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ।
ଗରିବଙ୍କ ମାଲିକାନାରେ ଥିବା ଘର ହିଁ ସେମାନଙ୍କ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । କିନ୍ତୁ ସମୟ ଅତିବାହିତ ହେବା ସହ ପରିବାର ବଢିବାରେ ଲାଗିଲା, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ଘର ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଏବଂ ପ୍ରାୟ ୧.୨୫ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କ ଭୂମି ପୂଜନ ଆଜି ସମ୍ପନ୍ନ ହୋଇଛି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ଆଜି ନୂଆ ଘର ପାଇଥିବା ସମସ୍ତ ପରିବାରକୁ ସେ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇବା ସହ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତ କାମନା କରିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଯେତେବେଳେ ଏତେ ପରିମାଣର କାମ ସମାପ୍ତ ହୁଏ, ସେତେବେଳେ ଦେଶ ଏହାକୁ 'ମୋଦୀ କି ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି' କହିଥାଏ, ଯାହାର ଅର୍ଥ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ପୂରଣ କରିବାର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି।
ରାଜ୍ୟର ୧୮୦ରୁ ଅଧିକ ସ୍ଥାନରେ ଏତେ ସଂଖ୍ୟକ ଲୋକ ଏକାଠି ହୋଇଥିବା ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଆୟୋଜନକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ଏତେ ସଂଖ୍ୟାରେ ଆପଣଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ଆମର ସଂକଳ୍ପକୁ ଆହୁରି ଦୃଢ଼ କରିଛି। ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଜଳ ସଙ୍କଟକୁ ମନେ ପକାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରତି ବୁନ୍ଦା ଅଧିକ ଫସଲ ଏବଂ ବୁନ୍ଦା ଜଳସେଚନ ଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯାହା ବନାସକଣ୍ଠା, ମେହସାନା, ଅମ୍ବାଜି ଏବଂ ପାଟନରେ ଚାଷ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଅମ୍ବାଜିରେ ବିକାଶ ମୂଳକ ପ୍ରୟାସ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀଙ୍କ ସଂଖ୍ୟାକୁ ବ୍ୟାପକ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବ । ଅହମ୍ମଦାବାଦରୁ ଆବୁ ରୋଡ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯେଉଁ ବ୍ରଡଗେଜ୍ ଲାଇନ ବ୍ରିଟିଶ ସମୟରୁ ଅଟକି ରହିଥିଲା ତାହା ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ନିଜ ଗାଁ ଭାଦନଗର ବିଷୟରେ କହିବା ବେଳେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନିକଟରେ ଉଦ୍ଧାର ହୋଇଥିବା ୩,୦୦୦ ବର୍ଷ ପୁରୁଣା ପ୍ରାଚୀନ କଳାକୃତି ବିଷୟରେ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ ଯାହା ବହୁ ସଂଖ୍ୟାରେ ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କୁ ଆକର୍ଷିତ କରୁଛି । ସେ ହାଟକେଶ୍ୱର, ଅମ୍ବାଜୀ, ପାଟନ ଓ ତରଙ୍ଗଜୀ ଭଳି ସ୍ଥାନ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଉତ୍ତର ଗୁଜରାଟ ଧୀରେ ଧୀରେ ଷ୍ଟାଚ୍ୟୁ ଅଫ୍ ୟୁନିଟି ପରି ଏକ ପର୍ଯ୍ୟଟନ କେନ୍ଦ୍ର ରେ ପରିଣତ ହେଉଛି ।
ନଭେମ୍ବର, ଡିସେମ୍ବର ଏବଂ ଜାନୁଆରି ମାସରେ ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରାର ସଫଳ ଆୟୋଜନ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ମୋଦୀଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଗାଡ଼ି ଦେଶର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଗାଁରେ ପହଞ୍ଚିଥିଲା। ଦେଶର ୨୫ କୋଟି ଲୋକଙ୍କୁ ଦାରିଦ୍ର୍ୟମୁକ୍ତ କରିବାରେ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସକୁ ସେ ପ୍ରଶଂସା କରିବା ସହ ଯୋଜନାରୁ ଉପକୃତ ହେବା, ପାଣ୍ଠିର ବୁଦ୍ଧିମତା ସହ ପରିଚାଳନା କରିବା ଏବଂ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ଯୋଜନା ଅନୁଯାୟୀ ଜୀବନ କୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଥିବାରୁ ସେମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକଟ କରିବା ସହ ହିତାଧିକାରୀମାନେ ଆଗେଇ ଆସି ଏହି ପଦକ୍ଷେପକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ସହ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ଦୂରୀକରଣରେ ଯୋଗଦାନ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ । ଆଜି ସକାଳେ ହିତାଧିକାରୀମାନଙ୍କ ସହ ତାଙ୍କର ବାର୍ତ୍ତାଳାପ ବିଷୟରେ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସେମାନଙ୍କ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ଯାହା ସେମାନଙ୍କର ନୂତନ ଘର ସହିତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ଆଜିର ସମୟ ହେଉଛି ଇତିହାସ ରଚିବାର ସମୟ। ସ୍ୱାଧୀନତା ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କ ଲକ୍ଷ୍ୟ ପାଲଟିଥିବା ସ୍ୱଦେଶୀ ଆନ୍ଦୋଳନ, ଭାରତ ଛାଡ଼ ଆନ୍ଦୋଳନ ଏବଂ ଦାଣ୍ଡି ପଦଯାତ୍ରାର ସମୟ ଅବଧି ସହିତ ସେ ଏହି ସମୟ ଅବଧିକୁ ତୁଳନା କରିଥିଲେ । ସେ କହିଛନ୍ତି, ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନ ଦେଶ ପାଇଁ ସମାନ ସଂକଳ୍ପ ରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି। ଗୁଜରାଟର 'ରାଜ୍ୟର ପ୍ରଗତି ମାଧ୍ୟମରେ ଜାତୀୟ ବିକାଶ' ଚିନ୍ତାଧାରା ଉପରେ ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ ବିକଶିତ ଗୁଜରାଟର ଏକ ଅଂଶ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନାରେ ଗୁଜରାଟର ଅଗ୍ରଗତିକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ରାଜ୍ୟର ସହରାଞ୍ଚଳରେ ୯ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଘର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ - ଗ୍ରାମୀଣ ଅଧୀନରେ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ୫ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଘର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି । ଗୁଣବତ୍ତା ଏବଂ ଦ୍ରୁତ ନିର୍ମାଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ନୂତନ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଉଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଲାଇଟ୍ ହାଉସ୍ ପ୍ରକଳ୍ପ ଅଧୀନରେ ନିର୍ମିତ ୧୧୦୦ ଘର ବିଷୟରେ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ।
୨୦୧୪ ପୂର୍ବ ସମୟ ତୁଳନାରେ ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ ଘର ନିର୍ମାଣ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଚାଲିଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦୋହରାଇଛନ୍ତି। ପୂର୍ବ କାଳରେ ଗରିବଙ୍କ ଘର ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଅଳ୍ପ ପାଣ୍ଠି ଏବଂ କମିସନ ଆକାରରେ ଲିକେଜ୍ ଇତ୍ୟାଦି ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଗରିବଙ୍କ ଘର ପାଇଁ ଟ୍ରାନ୍ସଫର ହୋଇଥିବା ଟଙ୍କା ବର୍ତ୍ତମାନ ୨.୨୫ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ହୋଇଛି ଏବଂ ଦଲାଲଙ୍କୁ ଦୂର କରି ସିଧାସଳଖ ସେମାନଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ସ୍ଥାନାନ୍ତର କରାଯାଉଛି । ପରିବାରର ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁଯାୟୀ ଘର ନିର୍ମାଣ କରିବା ସହ ଶୌଚାଳୟ ନିର୍ମାଣ, ଟ୍ୟାପ୍ ପାଣି ସଂଯୋଗ, ବିଜୁଳି ଓ ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ ଯୋଗାଣ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। "ଏହି ସୁବିଧା ଗରିବମାନଙ୍କୁ ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଛି", ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏହା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଘରଗୁଡ଼ିକ ବର୍ତ୍ତମାନ ମହିଳାଙ୍କ ନାମରେ ପଞ୍ଜୀକୃତ ହୋଇଛି ଯାହା ସେମାନଙ୍କୁ ଘର ମାଲିକ କରିଥାଏ ।
ଯୁବ, କୃଷକ, ମହିଳା ଏବଂ ଗରିବ ମାନେ ବିକଶିତ ଭାରତର ଚାରିଟି ସ୍ତମ୍ଭ ବୋଲି ଦୋହରାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସେମାନଙ୍କ ସଶକ୍ତୀକରଣ ସରକାରଙ୍କ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି । 'ଗରିବ' ପ୍ରତ୍ୟେକ ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବା ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ବିନା ଭେଦଭାବରେ ଯୋଜନାର ସୁଫଳ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚୁଛି। ଯେଉଁମାନଙ୍କର କୌଣସି ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ନଥିଲା ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମୋଦି ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଦେଇଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ସେ ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେଉଁଠାରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନେ ବିନା ବନ୍ଧକରେ ଋଣ ପାଇପାରିବେ । ସେହିଭଳି ବିଶ୍ୱକର୍ମା ଓ ରାସ୍ତାକଡ଼ ଦୋକାନୀଙ୍କୁ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ଓ ଦକ୍ଷତା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା। ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ ଯୋଜନାର ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ହିତାଧିକାରୀ ହେଉଛନ୍ତି ଦଳିତ, ଓବିସି ଓ ଆଦିବାସୀ ପରିବାର। ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟିରୁ ଯଦି କେହି ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଲାଭବାନ ହୋଇଛନ୍ତି, ତେବେ ସେ ହେଉଛନ୍ତି ଏହି ପରିବାର।
ଗୁଜରାଟର ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ମହିଳାଙ୍କ ସମେତ ଦେଶରେ ୧ କୋଟି ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି ଅଛନ୍ତି ବୋଲି ସୂଚନା ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, "ମୋଦି ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି ସୃଷ୍ଟି କରିବାର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଦେଇଛନ୍ତି" । ଆଗାମୀ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୩ କୋଟି ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସକୁ ଦୋହରାଇବା ସହ ଏହା ଗରିବ ପରିବାରକୁ ବ୍ୟାପକ ସଶକ୍ତ କରିବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଚଳିତ ବର୍ଷ ବଜେଟରେ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଯୋଜନାରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ହୋଇଥିବା ଆଶା ଓ ଅଙ୍ଗନବାଡ଼ି କର୍ମୀଙ୍କ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି।
ଗରିବ ଓ ମଧ୍ୟବିତ୍ତଙ୍କ ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ ଉପରେ ସରକାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛନ୍ତି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ମାଗଣା ରାସନ, ଡାକ୍ତରଖାନାରେ ଶସ୍ତା ଚିକିତ୍ସା ସୁବିଧା, କମ୍ ଦାମର ଔଷଧ, ଶସ୍ତା ମୋବାଇଲ ଫୋନ୍ ବିଲ୍, ଉଜ୍ଜ୍ୱଳା ଯୋଜନାରେ ଗ୍ୟାସ୍ ସିଲିଣ୍ଡର ଏବଂ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ବିଲ୍ ହ୍ରାସ କରୁଥିବା ଏଲ୍ଇଡି ବଲ୍ବ ବିଷୟରେ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ବିଜୁଳି ବିଲ୍ ହ୍ରାସ କରିବା ଏବଂ ଉତ୍ପାଦିତ ଅତିରିକ୍ତ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ରୁ ଆୟ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ୧ କୋଟି ଘର ପାଇଁ ରୁଫ୍ ଟପ୍ ସୌର ଯୋଜନା ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ସ୍ପର୍ଶ କରିଥିଲେ। ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ପ୍ରାୟ ୩୦୦ ୟୁନିଟ୍ ବିଜୁଳି ମାଗଣା ହେବ ଏବଂ ସରକାର ପ୍ରତିବର୍ଷ ହଜାର ହଜାର ଟଙ୍କାର ବିଜୁଳି କିଣିବେ ବୋଲି ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି। ମୋଧେରାରେ ନିର୍ମିତ ସୌର ଗ୍ରାମ ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏଭଳି ବିପ୍ଳବ ଏବେ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିବ। ଉଜୁଡ଼ି ଯାଇଥିବା ଜମିରେ ସୋଲାର ପମ୍ପ ଓ କ୍ଷୁଦ୍ର ସୋଲାର ପ୍ଲାଣ୍ଟ ସ୍ଥାପନ ପାଇଁ ସରକାର ଚାଷୀଙ୍କୁ ସହାୟତା କରୁଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି। ଗୁଜୁରାଟରେ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସୌର ଶକ୍ତି ମାଧ୍ୟମରେ ଏକ ପୃଥକ ଫିଡର ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲିଛି ଯାହା ଦ୍ୱାରା କୃଷକମାନେ ଦିନରେ ମଧ୍ୟ ଜଳସେଚନ ପାଇଁ ବିଜୁଳି ପାଇପାରିବେ ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ।
ଗୁଜରାଟ ଏକ ବାଣିଜ୍ୟିକ ରାଜ୍ୟ ଭାବରେ ପରିଚିତ ହୋଇଛି ଏବଂ ଏହାର ବିକାଶ ଯାତ୍ରା ଶିଳ୍ପ ବିକାଶ ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପାଉଛି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଗୁଜରାଟର ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଖରେ ଏକ ଶିଳ୍ପ ଶକ୍ତି ଭାବରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ସୁଯୋଗ ରହିଛି । ଅଭିଭାଷଣ ଶେଷ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଗୁଜରାଟର ଯୁବକମାନେ ଆଜି ରାଜ୍ୟକୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂତନ ଉଚ୍ଚତାରେ ପହଞ୍ଚାଉଛନ୍ତି ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପଦକ୍ଷେପରେ ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାରଙ୍କ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଥିଲେ ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ଗୁଜରାଟର ସମସ୍ତ ଜିଲ୍ଲାର ୧୮୦ରୁ ଅଧିକ ସ୍ଥାନରେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରାଯାଉଥିବା ବେଳେ ମୁଖ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ବନାସକଣ୍ଠା ଜିଲ୍ଲାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଛି। ରାଜ୍ୟବ୍ୟାପୀ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଆବାସ ଯୋଜନା ସମେତ ବିଭିନ୍ନ ସରକାରୀ ଯୋଜନାର ହଜାର ହଜାର ହିତାଧିକାରୀ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଗୁଜରାଟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ, ଗୁଜରାଟ ସରକାରଙ୍କ ଅନ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରୀ, ସାଂସଦ, ବିଧାୟକ ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ସ୍ତରର ପ୍ରତିନିଧିମାନେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ।