Prime Minister's Office
PM addresses ET Now Global Business Summit 2024
“This is India’s Time”
“Every development expert group in the world is discussing how India has transformed in the last 10 years”
“World trusts India today”
“Stability, consistency and continuity make for the ‘first principles’ of our overall policy making”
“India is a welfare state. We ensured that the government itself reaches every eligible beneficiary”
“Productive expenditure in the form of capital expenditure, unprecedented investment in welfare schemes, control on wasteful expenditure and financial discipline - Four main factors in each of our budgets”
“Completing projects in a time-bound manner has become the identity of our government”
“We are addressing the challenges of the 20th century and also fulfilling the aspirations of the 21st century”
“White Paper regarding policies followed by the country in the 10 years before 2014 presented in this session of Parliament”
09 FEB 2024 10:53PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the ET Now Global Business Summit 2024 at Hotel Taj Palace in New Delhi today.
The Prime Minister began his address by highlighting the significance of the theme of ‘Disruption, Development and Diversification chosen by the Global Business Summit 2024. “When it comes to disruption, development and diversification, everybody can agree that this is India’s time”, the PM remarked noting the growing trust towards India in the world. Speaking about the unprecedented enthusiasm towards India in Davos, the Prime Minister recalled the discussions about India being termed an unprecedented economic success story, its digital and physical infrastructure soaring to new heights, and India dominating every sector in the world. PM Modi also recalled a senior official comparing India's capability to that of a ‘raging bull’. The Prime Minister said that development expert groups in the world discussing India’s transformation in the past 10 years show the growing faith of the world towards India today. “Never before have we seen such positive sentiment regarding India's potential and success in the world”, Shri Modi remarked recalling his acclamation from the Red Fort – ‘This is the time, this is the right time’.
Underlining that there comes a time during the development journey of any country when all the circumstances are in its favor, the Prime Minister said that it is at this time when the country makes itself strong for centuries to come. “I see the same time for India today. This time period is unprecedented. In a way, the nation’s virtuous cycle has started”, PM Modi said, mentioning the continuously increasing growth rate and declining fiscal deficit, export rising and current account deficit remaining low, productive investment witnessing a record high and inflation under control, rising opportunities and income, declining poverty, growing consumption and corporate profitability and a record decrease in bank NPA. The Prime Minister further added that production and productivity are both going up.
Expressing delight in the praise received by economic experts and journalists regarding this year’s Interim Budget terming it as ‘not a populist budget’, the Prime Minister thanked them for their reviews, but also drew attention to the ‘first principles’ of the Budget or overall policy-making. “Those first principles are - stability, consistency and continuity”, Prime Minister Modi said adding that this budget is an extension of these principles.
Looking back on the Coronavirus pandemic, the Prime Minister recalled how the entire period that followed turned out to be a huge test for governments all over the world where no one had a clue about dealing with the twin challenges of health and economy. He emphasized that during this period, India gave priority to saving lives. “If there is life, there is everything”, he remarked, highlighting the government’s effort to gather life-saving resources and make people aware of the dangers. He stated that the government decided to provide free ration for the poor, focused on Made in India vaccines and also ensured quick vaccine availability. “The government addressed both health and livelihood demands”, PM Modi said as he mentioned direct benefit transfer to women’s accounts, financial assistance to street vendors and small entrepreneurs, and measures to tackle farming-related issues. He said that the government took the resolve to convert disaster into opportunity. Recalling the opinion of experts at the time to print more money to increase demand and help big businesses, the Prime Minister pointed out that this approach adopted by many governments of the world resulted in rising inflation levels. “There were many attempts to put pressure on us too”, the Prime Minister continued, “but we knew the ground reality and understood it. We moved forward based on our experience and our conscience.” PM Modi credited India’s policies, which were once being questioned but proved to be correct, for the economy’s strong position today.
“India is a welfare state. The government’s priority is to make the lives of the common citizens easier and improve the quality of life”, the Prime Minister remarked. He underlined that on the one hand, new schemes were created, while on the other, the government took the benefits to every eligible beneficiary. “We invested not only in the present but also in the future of the country”, he added. The Prime Minister highlighted the four main factors in each of the budgets and mentioned record productive expenditure in the form of capital expenditure, unprecedented investment in welfare schemes, control on wasteful expenditure and financial discipline. He underscored that a balance was maintained and the set targets were achieved in all four subjects. Crediting the mantra of ‘money saved is money earned’ in achieving the desired targets, the Prime Minister mentioned completing projects in a time-bound manner. Mentioning rising project costs caused due to delays, PM Modi gave the example of the Eastern Dedicated Freight Corridor project launched in 2008 and informed that the project costs rose from Rs 16,500 crores to more than Rs 50,000 crores upon completion last year. He also mentioned the Bogibeel Bridge of Assam launched in 1998 whose project costs rose from Rs 1100 crores to Rs 5,000 crores upon completion in 2018.
Prime Minister Modi also touched upon saving the country's money by bringing transparency to the system and using technology. He mentioned getting rid of 10 crore fake beneficiaries who existed only on paper, putting an end to the leakage of funds with Direct Benefit Transfer helping save Rs. 3.25 lakh crore from falling into the wrong hands, GeM Portal for purchase of government goods resulting in savings of Rs 65,000 crores, and diversification of oil procurement saving Rs 25,000 crores. “In the last year, we saved Rs 24,000 crores just by blending ethanol in petrol”, he added. He also mentioned the Swacchta Abhiyan where the government made Rs 1100 crores by selling office junk lying around in government buildings.
The Prime Minister underlined that the government schemes were created in such a way that the citizens save money. He touched upon the Jal Jeevan Mission where clean drinking water was ensured for the poor, thereby reducing their expenses on illnesses incurred through waterborne diseases. Referring to Ayushman Bharat, PM Modi said that it has saved the poor of the country from spending Rs 1 lakh crore while Rs 30,000 crores have been saved through 80% cheaper medicines at PM Jan Aushadhi Kendras.
Shri Modi reiterated that he is accountable not only to the present generation but also to many future generations. Thus, giving top priority to financial management in policies and decisions.
Giving the example of electricity, the Prime Minister mentioned the Rooftop solar scheme for one crore houses where people can reduce their electricity bill to zero by generating electricity and also earn money by selling the extra electricity. He also mentioned LED bulbs provided under the Ujala scheme that helped save Rs 20,000 crores in electricity bills.
The Prime Minister pointed out that even though slogans for eradicating poverty have been raised in the country for the past seven decades, they failed to make an impact and those giving suggestions from air-conditioned rooms became millionaires while the poor remained poor. After 2014, the Prime Minister said that all-round work began resulting in 25 crore people rising out of poverty in the last 10 years. He credited the policies of our government for the same. “I have come here from poverty so I know how to fight poverty. By moving forward in this direction, we will reduce the poverty of the country and make our country developed.”, Shri Modi exclaimed.
“India’s governance model is moving forward on two streams simultaneously”, the Prime Minister said. He emphasized that on the one hand, the challenges of the 20th century are being addressed while on the other hand, the government is striving to fulfill the aspirations of the 21st century. Drawing comparisons of development parameters, the Prime Minister mentioned building 11 crore toilets and also creating new possibilities in the space sector, providing 4 crore houses to the poor while developing more than 10,000 Atal Tinkering Labs, establishing more than 300 medical colleges while completing the work of freight corridor and defence corridor, running Vande Bharat trains as well as about 10,000 electric buses in many cities including Delhi. He also mentioned connecting crores of Indians with the banking sector and creating multiple facilities through Digital India and Fintech.
Touching upon the curse of incremental thinking, the Prime Minister explained that it creates a limit and does not allow one to move at its own pace. He pointed out that a similar issue existed in the bureaucracy when the present government came to power. To bring about change, the Prime Minister said that he decided to work at a much larger scale and greater speed than the previous governments. Throwing light on the comparisons of work done till 2014 with the last 10 years, PM Modi mentioned electrification of railway lines increasing from about 20,000 km to more than 40,000 km, construction of four-lane National Highways increasing from 18,000 km to about 30,000 km, expansion of Metro Rail network from less than 250 km to more than 650 km. Under the Jal Jeevan Mission since 2019, the Prime Minister informed that 10 crore homes in rural areas received tap water connections in the last 5 years alone compared to 3.5 crore tap water connections in India in seven decades till 2014.
The Prime Minister pointed out that the policies followed by the country in the 10 years before 2014 were actually taking the country on the path of poverty and mentioned the White Paper tabled in the Budget Session of Parliament regarding this has also been presented in this session of Parliament. He pointed out the great disappointment among investors around the world due to scams and policy paralysis leading to a huge risk of losing the confidence of investors. He underlined that now that India’s economy is in a strong position, the government has presented the entire truth before the country in the form of the White Paper.
“India is soaring to new heights of progress”, the Prime Minister said assuring everyone that the country is on the path to becoming the third-largest economy in the world. He also expressed confidence that the present government’s third term will witness huge decisions and preparations are already underway for new schemes to eliminate poverty while giving a new impetus to India's development. He informed that the suggestions from more than 15 lakh people have been taken into consideration. Concluding the address, the Prime Minister said, “New India will work with super speed. This is Modi’s guarantee”.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না ET নাও গ্লোবেল বিজিনেস সম্মিৎ 2024দা ৱা ঙাংখ্রে
“মসি ভারতকী মতমনি”
“মালেমদা লৈরিবা দিবেলপমেন্ত এক্সপর্ত গ্রুপ খুদিংমক্না হৌখিবা চহি 10দা ভারত্তা করম্না অওনবা পুরকখিবগে খন্নরি”
“মালেমনা ঙসি ভারত্তা থাজবা থম্মি”
“স্তেবিলিতী, কনসিস্তেন্সী অমসুং কন্তিন্যুতীনা ঐখোয়গী অপুনবা পোলিসী মেকিংগী ‘অহানবা প্রিন্সিপলশিং’ ওইহল্লু”
“ভারত অসি য়াইফ থৌরাং ফংলবা লৈবাক অমনি। ঐখোয়না ইলিজিবল ওইবা বেনিফিসরী খুদিংমক্তা সরকার মশানা য়ৌহন্নবা হোৎনখি”
“কেপিতেল এক্সপেন্দিচরগী মওংদা প্রদক্তিব এক্সপেন্দিচর তৌবা, য়াইফ থৌরাংগী স্কিমশিংদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মওংদা ইনভেস্তমেন্ত তৌবা, লেম্না তৌবা চাদিং কন্ত্রোল তৌবা অমসুং ফাইনান্সিএল দিস্সিপ্লিন লৈবা – ঐখোয়গী বজেৎ খুদিংমক্কী মপুং ওইবা ফেক্তর মরি”
“মতম চানা প্রোজেক্তশিং লোইশিনবা অসিনা ঐখোয়গী সরকারগী আইদেন্তিতী ওইরকখি”
“ঐখোয়না 20শুবা চহিচাগী শীংনবশিং কোকহল্লি অমসুং 21শুবা চহিচাগী অনীংবা অপাম্বশিংসু থুংহল্লি”
“2014গী মমাংদা চহি 10দা লৈবাক অসিদা লৈরম্বা পোলিসীশিংগী হ্বাইৎ পেপর পার্লিয়ামেন্তগী সেসনদা পুথোকখি”
09 FEB 2024 10:53PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি নই দিল্লীগী হোতেল তাজ পেলেস্তা ET নাও গ্লোবেল বিজিনেস সম্মিৎ 2024দা ৱা ঙাংখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা গ্লোবেল বিজিনেস সম্মিৎ 2024না খনখিবা থিম ‘দিসরপ্সন, দিবেলপমেন্ত অমসুং দাইভর্সিফিকেসন’গী মরু ওইবা অদু থমলদুনা ৱা ঙাংবা হৌখি। “দিসরপ্সন, দিবেলপমেন্ত অমসুং দাইভর্সিফিকেসনগী মতাংদা লাকপা মতমদা মীপুম খুদিংমক্না য়াজৈ মদুদি মসি ভারতকী মতমনি”, পি.এম.না মালেমনা ভারত্তা থাজবা থম্বা হেনগৎলক্লিবা অসিগী মতাংদা ফোঙদোকখি। দেভোস্তা ভারতনা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মওংদা থাজবা থম্নরকপগী মতাংদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা ভারত অসি অমুক্তা থোকখিদ্রিবা ইকনোমিক সক্সেস স্তোরী অমনি, মাগী দিজিতেল অমদি ইনফ্রাস্ত্রকচরনা অনৌবা পনখৈশিং য়ৌরকপা অমসুং ভারতনা মালেমদা লৈরিবা সেক্তর খুদিংমক খুদুম চনশিল্লকপগী মতাংদা খন্নখিবা অদু নীংশিংখি। পি.এম. মোদীনা মকোক থোংবা ওফিসিএল অমনা ভারতকী মতিক ময়াই অসিবু ‘শাথিরবা শন লবা” অমগা চাংদম্নখিবা অদু নীংশিংখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মালেমদা লৈরিবা দিবেলপমেন্ত এক্সপর্ত গ্রুপশিংনা হৌখিবা চহি 10দা ভারত্তা লাকখিবা অওনবশিংগী মতাংদা খন্নখিবা অসিনা ঙসি ভারত্তা মালেমনা থাজবা হেনগৎলক্লি উৎলি। “মমাংদা অসিগুম্বা ভারতকী তৌবা ঙম্বা অমসুং মালেমদা মাইপাকপগী মতাংদা পোজিতিব সেন্তিমেন্ত অমত্তা উখিদ্রি”, হায়না শ্রী মোদীনা ফোঙদোক্লদুনা মহাক্না লাল কিলাদগী – ‘মসি মতম অদুনি, চপ চারবা মতমনি’ হায়না ফোঙদোকখিবা অদু নীংশিংখি।
লৈবাক অমা হেক্তগী চাউখৎ খোঙচৎতা ফীভম পুম্নমক মাগী মাইকৈদা লৈবা তানফম অমা লাকই হায়না ফোঙদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি হায়রিবা তানফম অসিদা লৈবাক অদুনা লাক্কদৌরিবা চহিচাশিংগীদমক মশাবু শক্তি লৈহল্লি। “ঐহাক্না ঙসি ভারতকীসু তানফম অদু য়ৌরকপা উবা ফংলি। মসিগী তানফম অসি অমুক্তা ওইখিদ্রি। অমরোমদা ভারতকী অফবা মতম হৌরে” হায়না পি.এম. মোদীনা ফোঙদোক্লদুনা গ্রোথ রেৎ লেপ্পা লৈতনা হেনগৎলক্লি অমসুং ফিস্কল দেফিসিৎ হন্থরক্লি, এক্সপোর্ত হেনগৎলক্লি অমসুং হৌজিক একাউন্ত দেফিসিৎ লেপ্পী, প্রদক্তিব ইনভেস্তমেন্ত অসি রেকোর্দ ওইনা ৱাংলি অমসুং ইনফ্লেসন কন্ত্রোল তৌরি, খুদোংচাবা অমসুং ইনকম হেনগৎলক্লি, লায়রবা হন্থরক্লি, কঞ্জুম্পসন অমসুং ইনকম হেনগৎলক্লি অমসুং বেঙ্ক NPAদা রেকোর্দ ওইনা হন্থরক্লি। প্রধান মন্ত্রীনা মখা তারদুনা প্রদক্সন অমসুং প্রদক্তিবিতী অনিমক হেনগৎলক্লি।
চহি অসিগী ইন্তেরিম বজেৎ অসি ‘পোপুলিস্ত বজেৎ’ অমনি হায়রদুনা ইকনোমিক এক্সপর্তশিং অমসুং জর্নেলিস্তশিংনা থাগৎনরকপা অদুদা নুংঙাইবা ফোঙদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা মখোয়গী রিভ্যুশিংগীদমক মখোয়বু থাগৎখি অমসুং বজেৎকী ‘অহানবা প্রিন্সিপলশিং’ নত্ত্রগা ওভরওল পোলিসী-মেকিংদা মীৎয়েং চীংশিনখি। “প্রিন্সিপলশিং অদুদি – স্তেবিলিতী, কনসিস্তেন্সী অমসুং কন্তিন্যুতীনি” হায়না প্রধান মন্ত্রী মোদীনা ফোঙদোক্লদুনা হায়খি বজেৎ অসি প্রিন্সিপলশিং অসিগী এক্সতেন্সন অমনি।
কোরোনাভাইরস লাইচৎকী মতম অদু হন্না য়েংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা মসিগী মতুং তারকপা মতম অদু হেল্থ অমসুং ইকনোমীগী শীংনবা অনি অসি লাকশিন্নবা পাম্বৈগী মরমদা কনাগুম্বা অমত্তনা খঙখিদবা অদুদা মালেম পুম্বগী সরকারশিংগীদমক অচৌবা চাংয়েং অমা ওইখি। মহাক্না হায়খি মতম অসিগী মনুংদ ভারতনা পুন্সি কনবদা মরু ওইবা মীৎয়েং চংখি। “করিগুম্বা পুন্সি লৈরবদি পুম্নমক লৈ” হায়না মহাক্না ফোঙদোক্লদুনা সরকারনা পুন্সি কন্নবা রিসোর্সশিং তুংশিন্নবা অমসুং মীয়ামদা খুদোংথিবশিংগী মতাংদা খঙহন্নবা লৌখৎপা খোঙথাংশিং অদু থমখি। মহাক্না হায়খি সরকাকরনা লায়রবদা লেম্না রাসন পীনবা ৱারেপ লৌখি, মেদ ইন ইন্দিয়া ভেক্সিনশিংদা মীৎয়েং চংখি অমসুং থুনা ভেক্সিন ফংহনবদা মীৎয়েং চংখি। “সরকারনা হেল্থ অমসুং লাইবলিহুদ দিমান্দ অনিমক থুংহনখি” হায়না ফোঙদোক্লদুনা পি.এম. মোদীনা নুপীশিংগী একাউন্তশিংদা তৌখিবা দাইরেক্ত বেনিফিৎ ত্রান্সফর, স্ত্রীৎ ভেন্দরশিং অমসুং অপীকপা ওন্তপ্রিনোরশিংদা পীবা ফাইনান্সিএল সপ্পোর্তশিং অমসুং লৌউ-শিংউগা মরী লৈনবা সমস্যাশিং কোকহন্নবা পাইখৎপা থৌশিলশিংগী মরমদা হায়খি। মহাক্না হায় সরকারনা খুদোংথিববু খুদোংচাবদা ওন্থোক্নবা ফিরেপ লৌখি। দিমান্দ হেনগৎহন্নবা শেল হেন্না নম্নবা অমসুং অচৌবা বিজিনেসশিংদা মতেং পাংনবা এক্সপর্তশিংগী ৱাখল্লোন অদু নীংশিংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায় মদুদি মালেমগী সরকার কয়ানা পাইখৎপা এপ্রোচ অসিনা মরম ওইরগা ইনফ্লেসনগী চাংশিং হেনগৎহল্লি। “ঐখোয়দসু মসিগী প্রেসর অসি কয়ারক পীনবা হোৎনখি” হায়না ফোঙদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা মখা তাখি, “অদুবু ঐখোয়না গ্রাউন্দ রিএলিতী খঙখি। ঐখোয়না ঐখোয়গী এক্সপরিয়েন্স অমসুং ঐখোয়গী কনসাইন্সতা য়ুম্ফম ওইরগা মাংদা চংশিনখি”। পি.এম. মোদীনা চুমব্রা হায়না মতম অমদা ৱাহং হংখিবা ভারতকী পোলিসীশিং অসি ঙসি ইকনোমীগী শক্তি লৈরবা পোজিসন অমদা লৈরিবা অসিবু থাগৎখি।
“ভারত অসি য়াইফরবা লৈবাক অমনি। সরকারনা মীচম প্রজাশিংগী পুন্সি ফগৎহনবা অমসুং পুন্সিগী ক্বালিতী ফগৎহনবদা মরু ওইবা মীৎয়েং চংখি”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। মহাক্না হায় নাকল অমরোমদা অনৌবা স্কিমশিং শেম্মি অমরোমদনা সরকারনা ইলিজিবল বেনিফিসরী খুদিংমক্তা কান্নবশিং ফংহল্লি। “ঐখোয়না হৌজিক খক্তদা নত্তনা লৈবাক্কী তুংলমচৎতসু ইনভেস্ত তৌখি” হায়না মহাক্না মখা তাখি। প্রধান মন্ত্রীনা বজেৎ খুদিংমক্তা মপুং ওইবা ফেক্তর মরি য়াওরি হায়খি অমসুং কেপিতেল এক্সপেন্দিচরগী মওংদা প্রদক্তিব এক্সপেন্দিচর রেকোর্দ তৌবা, য়াইফ থৌরাংগী স্কিমশিংদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মওংদা ইনভেস্তমেন্ত তৌবা, লেম্না তৌবা চাদিং কন্ত্রোল তৌবা অমসুং ফাইনান্সিএল দিস্সিপ্লিন লৈবা অসি পনখি। মহাক্না বেলেন্স অমা মেন্তেন তৌখি অমসুং সবজেক্ত মরিমক্তা থম্মিবা তার্গেৎশিং ফংবা ঙমখি। অপাম্বা তার্গেৎশোং থুংহনবদা ‘শেল তুংশিনবা অসি শেল ফংবনি’ হায়বা মন্ত্র শীজিন্নবা অসি থাগৎলদুনা মসিনা মরম ওইরগা মতম চানা প্রোজেক্তশিং লোইশিনবা ঙমহল্লি হায়না ফোঙদোকখি। থিন্থবনা মরমনা ওইরগা প্রোজেক্তশিংদা চংবা শেনফমশিং হেনগৎলক্লি পল্লদুনা পি.এম. মোদীনা 2008তা হৌদোকখিবা ইস্তর্ন দেদিকেতেদ ফ্রৈত কোরিদোর প্রোজেক্ত অসি খুদম ওইনা পীখি অমসুং হায়খি মতম অদুদা প্রোজেক্তকী শেনফম লুপা করোর 16,500 ওইরম্বা অদু মমাং চহিদা লোইশিনখিবা অদুদা লুপা করোর 50,000 হেন্না চংহনখি। মহাক্না 1998তা হৌদোকখিবা অসামগী বোগিবীল থোং অসিগী প্রোজেক্তকী শেনফম লুপা করোর 1100 ওইখিবা অদু 2018দা লোইশিনবদা লুপা করোর 5,000 চংখি হায়নসু ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক্কী শেন অসি সিস্তেমদা ত্রান্সপরেন্সী পুরক্তুনা অমসুং তেক্নোলোজী শীজিন্নদুনা তুংশিনবা ঙমহনখি হায়নসু ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি চেদা লৈরম্বা শাশিন্নবা বেনিফিসরী করোর 10 লৌথোকখি অমসুং দাইরেক্ত বেনিফিৎ ত্রান্সফরনা ফন্দশিংগী লিকেজ লৈরম্বা অদু লোইশিন্দুনা অরানবা মীওইশিংগী মখুৎতা তাখিগদবদগী লুপা করোর লাখ 3.25 কনবা ঙমখি, সরকারগী গুদস লৈনবগী জেম পোর্তেল অসিনা লুপা করোর 65,000 তুংশিনবা ঙমহনখি অমসুং ওইল প্রোক্যুর্মেন্ত দাইভর্সিফিকেসন তৌবনা লুপা করোর 25,000 তুংশিনবা ঙমহনখি। “হৌখিবা চহিদা ঐখোয়না পেত্রোলদা ইথানোল ব্লেন্দিং তৌদুনা লুপা করোর 24,000 তুংশিনবা ঙমখি” হায়না মহাক্না মখা তাখি। মহাক্না সরকারগী বিল্দিংশিংদা থাদুনা লৈরিবা ওফিসকী অমোৎ অকাই য়োন্দুনা সরকারনা লুপা করোর 1100 তানবা ঙমখিবা স্বচ্ছতা অভিয়ানগী মতাংদসু পনখি।
ধান মন্ত্রীনা হায় সরকাআরগী স্কিমশিং অসি প্রজাশিংগী শেল তুংশিনবা ঙমহন্নবা মওংদা শেমখিবনি। মহাক্না লায়রবশিংদা অফবা থক্নবা ঈশিং ফংহনখিবা জল জীবন মিসনগী মতাংদা পল্লদুনা হায় মসিনা ঈশিংনা থোকহনবা লাইনাশিংগী অনাবশিং লায়েংবদা তৌবা মখোয়গী চাদিংশিং হন্থহল্লি। আয়ুশ্মান ভারতকী মতাংদা পল্লদুনা পি.এম. মোদীনা হায় মসিনা লৈবাক্কী লায়রবশিংনা লুপা করোর লাখ অমা চাদিং তৌগদবদগী কনবা ঙমখি অমরোমদা লুপা করোর 30,000না পি.এম. জনঔশাধি কেন্দ্রশিংদগী হীদাংশিং 80% হোংনা লৌদুনা তুংশিনবা ঙমহনখি।
শ্রী মোদীনা হায়খি মহাক্না হৌজিক্কী মীরোল খক্তনা নত্তনা তুংগী মীরোল কয়াগী থৌদাংসু লৌরি। মরম অসিনা পোলিসীশিং অমসুং ৱারেপশিংদা ফাইনান্সিএল মেনেজমেন্তবু খ্বাইদগী মরু ওইনা লৌরি।
ইলেক্ত্রিসিতী অসি খুদম ওইনা পীরদুনা প্রধান মন্ত্রীনা য়ুম করোর অমগীদমক রুফতোপ সোলর স্কিম অসিনা মখোয়গী মৈগী বিল জিরোদা হন্থহন্দুনা মৈ পুথোকচরগনি হায়খি অমসুং মখোয়না অহেনবা মৈসু য়োন্দুনা শেল তানবা ঙমলগনি। মহাক্না উজালা য়োজনাগী মখাদা LED ব্লবশিং ফংহনদুনা মৈগী বিলদা লুপা করোর 20,000 তুংশিনবদা মতেং পাংখিবা অদুসু ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হৌখিবা দিকেদ তরেৎ অসিদা লৈবাক অসিদা লায়রবা মুত্থৎনবা স্লোগানশিং লাউদুনা লাক্লবসু মখোয়না মসিগী মহৈ ফংহনবা ঙমখিদে অমসুং এয়র-কন্দিসন কাশিংদগী পাউতাকশিং পীরকখিবা মীওইশিংনা করোরপতি ওইখ্রে অমসুং লায়রবশিংনা অদুমক লায়রদুনা লৈহৌখি। 2014গী মতুংদা ওল-রাউন্দগী থবক তৌবা হৌদুনা হৌখিবা চহি 10দা লায়রবদগী মীওই করোর 25 থোরকহনবা ঙমখি। মহাক্না মসিগীদমক সরকারগী পোলিসীশিংবু থাগৎখি। “ঐহাক্না লায়রবা ইমুংদগী হৌরকপনা লায়রবা করম্না থেংনগনি খঙই। মাইকৈ অসিদা মাংদা চংশিন্দুনা লৈবাক্কী লায়রবা কোকহনবা ঙমগনি অমসুং ঐখোয়গী লৈবাকপু চাউখৎহনগনি”, হায়না শ্রী মোদীনা ফোঙদোকখি।
“ভারতকী গভর্নান্স মোদেলনা ত্রীম অনিদা অমুক্তদা মাংদা চংশিল্লি” হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। মহাক্না হায় নাকল অমরোমদা 20শুবা চহিচাগী শীংনবশিং কোকহল্লি অমরোমদনা সরকারনা 21শুবা চহিচাগী অনীংবা অপাম্বশিং থুংহন্নবা হোৎনরি। দিবেলপমেন্ত পেরামিতরশিং চাংদম্নরদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি তোইলেৎ করোর 11 শারি অমসুং স্পেস সেক্তরদা অনৌবা ওইথোকপা য়াবশিং ফংহল্লি, লায়রবশিংগী য়ুম করোর 4 শারি অমরোমদা অতল তিঙ্করিং লেব 10,000 হেন্না শারি, মেদিকেল কোলেজ 300 হেন্না লিংখৎখি অমসুং ফ্রৈত কোরিদোর অমসুং দিফেন্স কোরিদোরগী থবক লোইশিল্লি, ভন্দে ভারত ত্রেনশিংসু চেলহল্লি লোয়ননা দিল্লী য়াওনা সহর কয়াদা ইলেক্ত্রিক বস 10,000 চেলহল্লি। মহাক্না ভারত মচা করোর কয়াবু বেঙ্কিং সেক্তরদা কন্নেক্ত তৌরি অমসুং দিজিতেল ইন্দিয়া অমসুং ফিনতেক্কী খুত্থাংদা খুদোংচাবা কয়ামরুম ফংহল্লি হায়নসু পাউদমখি।
চাউখৎপগী ৱাখল্লোন অসি শাপ ওইনা লৌখিবা মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায় মদুদি মসিনা লিমিৎ অমা লৈহনখি অমসুং কনাগুম্বা অমবু মশাগী ওইবা খোঙজেলদা চংশিনবদা অপনবা ওইহনখি। মহাক্না হায় মদুদি হৌজিক পাল্লিবা সরকার অসিনা শক্তি পাইরকপা মতমদা ব্যূরোক্রেসীদা মসিগা মান্নবা সমস্যা লৈরমখি। অহোংবা পুরক্নবা মহাক্না মমাংগী সরকারদগী হেন্না চাউবা স্কেলদা অমসুং হেন্না য়াংবা খোঙজেলদা থবক তৌনবা ৱারেপ লৌখি। হৌখিবা চহি 10 অসিগা 2014 ফাওবদা তৌরম্বা থবক অদুগা চাংদম্নরদুনা পি.এম. মোদীনা হায়খি রেলৱে লাইনশিং ইলেক্ত্রিফিকেসন তৌবা অসি 20,000 km দগী 40,000 kmদা হেনগৎহনখি, নেস্নেল হায়ৱে লেন মরি ওনবা অসি 18,000 km দগী 30,000 kmদা হেনগৎহনখি, মেত্রো রেল নেৎৱার্ক অসি 250 km দগী তানা লৈরম্বা অদু 650 km দগী হেনগৎহনখি। 2014 ফাওবদা দিকেদ তরেৎ অসিদা ভারত্তা তোতি ঈশিংগী কন্নেক্সন করোর 3.5 পীরমখিবা অদুগা চাংদম্নবদা জল জীবন মিসনগী মখাদা 2019দগী চহি মঙাগী মনুংদা খুঙ্গংগী লমশিংদা য়ুম করোর তরাদা তোতি ঈশিংগী কন্নেক্সন ফংহনখি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি লৈবাক অসিনা 2014গী মমাং চহি 10দা চৎনরম্বা পোলিসীশিং অসিনা লৈবাক অসিবু লায়রবগী লম্বেলদা পুরমখি। অমসুং মসিগী মতাংদা পার্লিয়ামেন্তগী সেসনদা বজেৎ পুথোকপদা মসিগী মতাংদা হ্বাইৎ পেপর পুথোকখি হায়খি। মহাক্না স্কেমশিং অমসুং পোলিসী পেরালাইসিস তৌবনা ইনভেস্তরশিংগী থাজবা মাংহন্দুনা চাউনা রিস্ক লৈহনবনা মরম ওইরগা মালেমগী ইনভেস্তরশিংনা চাউনা নুংঙাইতবা পোকখি হায়না ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি হৌজিক ভারতকী ইকনোমী অসি শক্তি লৈরবা মফম অমদা লৈরি সরকার অসিনা হ্বাইৎ পেপরদা লৈবাক্কী মমাংদা অচুম্বা পুম্নমক পুথোকখ্রে।
“ভারতনা চাউখৎপগী অনৌবা পনখৈশিং তম্না পাইখৎলি” হায়না ফোঙদোক্লদুনা মীপুম খুদিংমক্তা থাজবা পীরদুনা হায় লৈবাক অসিনা মালেমগী অহুমশুবা খ্বাইদগী চাউবা ইকনোমী ওইনবা লম্বেলদা চংশিল্লি। মহাক্না হৌজিক পাল্লিবা সরকারগী অহুমশুবা তর্মদা অচৌবা ৱারেপশিং লৌবা উবা ফংগনি অমসুং লায়রবা কোকহন্নবা অনৌবা স্কিমশিং পুথোক্নবা থবক পাইখৎপগী শেম শারি লোয়ননা ভারতকী চাউখৎ থৌরাংদা অনৌবা শাহৌ অমা পীরগনি হায়না থাজবা ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মীওই লাখ 15 হেনবগী সজেসনশিং অসিসু তাখি। ৱারোল পীবা লোইশিল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়, “অনৌবা ভারতনা সুপর স্পীদকা লোয়ননা থবক তৌগনি। মসি মোদীগী গরেন্তীনি”।