Prime Minister's Office
PM addresses ET Now Global Business Summit 2024
“This is India’s Time”
“Every development expert group in the world is discussing how India has transformed in the last 10 years”
“World trusts India today”
“Stability, consistency and continuity make for the ‘first principles’ of our overall policy making”
“India is a welfare state. We ensured that the government itself reaches every eligible beneficiary”
“Productive expenditure in the form of capital expenditure, unprecedented investment in welfare schemes, control on wasteful expenditure and financial discipline - Four main factors in each of our budgets”
“Completing projects in a time-bound manner has become the identity of our government”
“We are addressing the challenges of the 20th century and also fulfilling the aspirations of the 21st century”
“White Paper regarding policies followed by the country in the 10 years before 2014 presented in this session of Parliament”
09 FEB 2024 10:53PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the ET Now Global Business Summit 2024 at Hotel Taj Palace in New Delhi today.
The Prime Minister began his address by highlighting the significance of the theme of ‘Disruption, Development and Diversification chosen by the Global Business Summit 2024. “When it comes to disruption, development and diversification, everybody can agree that this is India’s time”, the PM remarked noting the growing trust towards India in the world. Speaking about the unprecedented enthusiasm towards India in Davos, the Prime Minister recalled the discussions about India being termed an unprecedented economic success story, its digital and physical infrastructure soaring to new heights, and India dominating every sector in the world. PM Modi also recalled a senior official comparing India's capability to that of a ‘raging bull’. The Prime Minister said that development expert groups in the world discussing India’s transformation in the past 10 years show the growing faith of the world towards India today. “Never before have we seen such positive sentiment regarding India's potential and success in the world”, Shri Modi remarked recalling his acclamation from the Red Fort – ‘This is the time, this is the right time’.
Underlining that there comes a time during the development journey of any country when all the circumstances are in its favor, the Prime Minister said that it is at this time when the country makes itself strong for centuries to come. “I see the same time for India today. This time period is unprecedented. In a way, the nation’s virtuous cycle has started”, PM Modi said, mentioning the continuously increasing growth rate and declining fiscal deficit, export rising and current account deficit remaining low, productive investment witnessing a record high and inflation under control, rising opportunities and income, declining poverty, growing consumption and corporate profitability and a record decrease in bank NPA. The Prime Minister further added that production and productivity are both going up.
Expressing delight in the praise received by economic experts and journalists regarding this year’s Interim Budget terming it as ‘not a populist budget’, the Prime Minister thanked them for their reviews, but also drew attention to the ‘first principles’ of the Budget or overall policy-making. “Those first principles are - stability, consistency and continuity”, Prime Minister Modi said adding that this budget is an extension of these principles.
Looking back on the Coronavirus pandemic, the Prime Minister recalled how the entire period that followed turned out to be a huge test for governments all over the world where no one had a clue about dealing with the twin challenges of health and economy. He emphasized that during this period, India gave priority to saving lives. “If there is life, there is everything”, he remarked, highlighting the government’s effort to gather life-saving resources and make people aware of the dangers. He stated that the government decided to provide free ration for the poor, focused on Made in India vaccines and also ensured quick vaccine availability. “The government addressed both health and livelihood demands”, PM Modi said as he mentioned direct benefit transfer to women’s accounts, financial assistance to street vendors and small entrepreneurs, and measures to tackle farming-related issues. He said that the government took the resolve to convert disaster into opportunity. Recalling the opinion of experts at the time to print more money to increase demand and help big businesses, the Prime Minister pointed out that this approach adopted by many governments of the world resulted in rising inflation levels. “There were many attempts to put pressure on us too”, the Prime Minister continued, “but we knew the ground reality and understood it. We moved forward based on our experience and our conscience.” PM Modi credited India’s policies, which were once being questioned but proved to be correct, for the economy’s strong position today.
“India is a welfare state. The government’s priority is to make the lives of the common citizens easier and improve the quality of life”, the Prime Minister remarked. He underlined that on the one hand, new schemes were created, while on the other, the government took the benefits to every eligible beneficiary. “We invested not only in the present but also in the future of the country”, he added. The Prime Minister highlighted the four main factors in each of the budgets and mentioned record productive expenditure in the form of capital expenditure, unprecedented investment in welfare schemes, control on wasteful expenditure and financial discipline. He underscored that a balance was maintained and the set targets were achieved in all four subjects. Crediting the mantra of ‘money saved is money earned’ in achieving the desired targets, the Prime Minister mentioned completing projects in a time-bound manner. Mentioning rising project costs caused due to delays, PM Modi gave the example of the Eastern Dedicated Freight Corridor project launched in 2008 and informed that the project costs rose from Rs 16,500 crores to more than Rs 50,000 crores upon completion last year. He also mentioned the Bogibeel Bridge of Assam launched in 1998 whose project costs rose from Rs 1100 crores to Rs 5,000 crores upon completion in 2018.
Prime Minister Modi also touched upon saving the country's money by bringing transparency to the system and using technology. He mentioned getting rid of 10 crore fake beneficiaries who existed only on paper, putting an end to the leakage of funds with Direct Benefit Transfer helping save Rs. 3.25 lakh crore from falling into the wrong hands, GeM Portal for purchase of government goods resulting in savings of Rs 65,000 crores, and diversification of oil procurement saving Rs 25,000 crores. “In the last year, we saved Rs 24,000 crores just by blending ethanol in petrol”, he added. He also mentioned the Swacchta Abhiyan where the government made Rs 1100 crores by selling office junk lying around in government buildings.
The Prime Minister underlined that the government schemes were created in such a way that the citizens save money. He touched upon the Jal Jeevan Mission where clean drinking water was ensured for the poor, thereby reducing their expenses on illnesses incurred through waterborne diseases. Referring to Ayushman Bharat, PM Modi said that it has saved the poor of the country from spending Rs 1 lakh crore while Rs 30,000 crores have been saved through 80% cheaper medicines at PM Jan Aushadhi Kendras.
Shri Modi reiterated that he is accountable not only to the present generation but also to many future generations. Thus, giving top priority to financial management in policies and decisions.
Giving the example of electricity, the Prime Minister mentioned the Rooftop solar scheme for one crore houses where people can reduce their electricity bill to zero by generating electricity and also earn money by selling the extra electricity. He also mentioned LED bulbs provided under the Ujala scheme that helped save Rs 20,000 crores in electricity bills.
The Prime Minister pointed out that even though slogans for eradicating poverty have been raised in the country for the past seven decades, they failed to make an impact and those giving suggestions from air-conditioned rooms became millionaires while the poor remained poor. After 2014, the Prime Minister said that all-round work began resulting in 25 crore people rising out of poverty in the last 10 years. He credited the policies of our government for the same. “I have come here from poverty so I know how to fight poverty. By moving forward in this direction, we will reduce the poverty of the country and make our country developed.”, Shri Modi exclaimed.
“India’s governance model is moving forward on two streams simultaneously”, the Prime Minister said. He emphasized that on the one hand, the challenges of the 20th century are being addressed while on the other hand, the government is striving to fulfill the aspirations of the 21st century. Drawing comparisons of development parameters, the Prime Minister mentioned building 11 crore toilets and also creating new possibilities in the space sector, providing 4 crore houses to the poor while developing more than 10,000 Atal Tinkering Labs, establishing more than 300 medical colleges while completing the work of freight corridor and defence corridor, running Vande Bharat trains as well as about 10,000 electric buses in many cities including Delhi. He also mentioned connecting crores of Indians with the banking sector and creating multiple facilities through Digital India and Fintech.
Touching upon the curse of incremental thinking, the Prime Minister explained that it creates a limit and does not allow one to move at its own pace. He pointed out that a similar issue existed in the bureaucracy when the present government came to power. To bring about change, the Prime Minister said that he decided to work at a much larger scale and greater speed than the previous governments. Throwing light on the comparisons of work done till 2014 with the last 10 years, PM Modi mentioned electrification of railway lines increasing from about 20,000 km to more than 40,000 km, construction of four-lane National Highways increasing from 18,000 km to about 30,000 km, expansion of Metro Rail network from less than 250 km to more than 650 km. Under the Jal Jeevan Mission since 2019, the Prime Minister informed that 10 crore homes in rural areas received tap water connections in the last 5 years alone compared to 3.5 crore tap water connections in India in seven decades till 2014.
The Prime Minister pointed out that the policies followed by the country in the 10 years before 2014 were actually taking the country on the path of poverty and mentioned the White Paper tabled in the Budget Session of Parliament regarding this has also been presented in this session of Parliament. He pointed out the great disappointment among investors around the world due to scams and policy paralysis leading to a huge risk of losing the confidence of investors. He underlined that now that India’s economy is in a strong position, the government has presented the entire truth before the country in the form of the White Paper.
“India is soaring to new heights of progress”, the Prime Minister said assuring everyone that the country is on the path to becoming the third-largest economy in the world. He also expressed confidence that the present government’s third term will witness huge decisions and preparations are already underway for new schemes to eliminate poverty while giving a new impetus to India's development. He informed that the suggestions from more than 15 lakh people have been taken into consideration. Concluding the address, the Prime Minister said, “New India will work with super speed. This is Modi’s guarantee”.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଇଟି ନାଓ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ବ୍ୟାବସାୟିକ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ୨୦୨୪ କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
"ଏହା ହେଉଛି ଭାରତର ସମୟ"
ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷରେ ଭାରତ କିପରି ରୂପାନ୍ତରଣ ଆଣିଛି ସେ ନେଇ ବିଶ୍ୱର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବିକାଶ ବିଶେଷଜ୍ଞ ଗୋଷ୍ଠୀ ଆଲୋଚନା କରୁଛନ୍ତି
"ବିଶ୍ୱ ଆଜି ଭାରତ ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଛି"
"ସ୍ଥିରତା, ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନତା ଏବଂ ନିରନ୍ତରତା ଆମର ସାମଗ୍ରିକ ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରଣର 'ପ୍ରଥମ ନୀତି' ସୃଷ୍ଟି କରେ"
“ଭାରତ ଏକ କଲ୍ୟାଣକାରୀ ରାଷ୍ଟ୍ର । ଆମେ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଥିଲୁ ଯେ ସରକାର ନିଜେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯୋଗ୍ୟ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚିବେ”
"ପୁଞ୍ଜି ବ୍ୟୟ ଆକାରରେ ଉତ୍ପାଦନକ୍ଷମ ବ୍ୟୟ, କଲ୍ୟାଣକାରୀ ଯୋଜନାରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ବିନିଯୋଗ, ଅଯଥା ବ୍ୟୟ ଉପରେ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ଶୃଙ୍ଖଳା - ଆମର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବଜେଟରେ ଚାରୋଟି ମୁଖ୍ୟ ଆଧାର"
“ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡ଼ିକୁ ଶେଷ କରିବା ଆମ ସରକାରଙ୍କ ପରିଚୟ ପାଲଟିଛି”
“ଆମେ ବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଆହ୍ୱାନ ଗୁଡିକର ମୁକାବିଲା କରୁଛୁ ଏବଂ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ମଧ୍ୟ ପୂରଣ କରୁଛୁ”
“ସଂସଦର ଏହି ଅଧିବେଶନରେ ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶ ଅନୁସରଣ କରିଥିବା ନୀତି ସମ୍ପର୍କରେ ଶ୍ୱେତପତ୍ର ଉପସ୍ଥାପିତ ହୋଇଛି”
09 FEB 2024 10:53PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ହୋଟେଲ ତାଜ ପ୍ୟାଲେସ ଠାରେ ଇଟି ନାଓ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ବ୍ୟାବସାୟିକ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ୨୦୨୪କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ ଆରମ୍ଭ କରି ‘ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ବ୍ୟାବସାୟିକ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ୨୦୨୪ ଦ୍ୱାରା ସ୍ଥିରୀକୃତ ବିଷୟବସ୍ତୁ ଶୀର୍ଷକ ‘ବ୍ୟାଘାତ, ବିକାଶ ଏବଂ ବିବିଧକରଣ' ର ମହତ୍ତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ବିଶ୍ୱରେ ଭାରତ ପ୍ରତି ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ବିଶ୍ୱାସକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, "ଯେତେବେଳେ ବ୍ୟାଘାତ, ବିକାଶ ଏବଂ ବିବିଧକରଣ କଥା ଆସେ, ସମସ୍ତେ ଏକମତ ହୋଇ ପାରିବେ ଯେ , ଏହା ହେଉଛି ଭାରତର ସମୟ" । ଡାଭୋସ୍‌ରେ ଭାରତ ପ୍ରତି ଅଭୂତପୂର୍ବ ଉତ୍ସାହ ବିଷୟରେ କହିବା ଅବସରରେ , ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତକୁ ଏକ ଅଭୂତପୂର୍ବ ଅର୍ଥନୈତିକ ସଫଳତାର କାହାଣୀ ବୋଲି କହିବା, ଏହାର ଡିଜିଟାଲ ଏବଂ ଭୌତିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନୂତନ ଉଚ୍ଚତାକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବା ଏବଂ ବିଶ୍ୱର ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ଆଧିପତ୍ୟ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନାକୁ ମନେ ପକାଇଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଜଣେ ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ମନେ ପକାଇଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ଏକ 'ଉଗ୍ର ଷଣ୍ଢ' ସହିତ ତୁଳନା କରୁଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତର ପରିବର୍ତ୍ତନ ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରୁଥିବା ବିଶ୍ୱର ବିକାଶ ବିଶେଷଜ୍ଞ ଗୋଷ୍ଠୀ ଆଜି ଭାରତ ପ୍ରତି ବିଶ୍ୱର ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ବିଶ୍ୱାସକୁ ଦର୍ଶାଉଛନ୍ତି । ଲାଲ୍ କିଲ୍ଲାରୁ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣକୁ ମନେ ପକାଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, "ବିଶ୍ୱରେ ଭାରତର ସାମର୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ସଫଳତାକୁ ନେଇ ଆମେ ପୂର୍ବରୁ କେବେ ବି ଏଭଳି ସକାରାତ୍ମକ ଭାବନା ଦେଖିନଥିଲୁ" ।
କୌଣସି ଦେଶର ବିକାଶ ଯାତ୍ରା ସମୟରେ ଏମିତି ଏକ ସମୟ ଆସିଥାଏ ଯେତେବେଳେ ସବୁ ପରିସ୍ଥିତି ତା’ ସପକ୍ଷରେ ଥାଏ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ସମୟରେ ଦେଶ ଆଗାମୀ ଶହ ଶହ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନିଜକୁ ଶକ୍ତିଶାଳୀ କରିଥାଏ । ଆଜି ମୁଁ ଭାରତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସେହି ସମାନ ସମୟକୁ ଦେଖୁଛି । ଏହି ସମୟ ଅଭୂତପୂର୍ବ । କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାର ଏବଂ ହ୍ରାସ ପାଉଥିବା ବିତ୍ତୀୟ ନିଅଣ୍ଟ, ରପ୍ତାନି ବୃଦ୍ଧି ଓ ଚାଲୁ ଆକାଉଣ୍ଟ ନିଅଣ୍ଟ କମ୍ ରହିବା, ଉତ୍ପାଦନକ୍ଷମ ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶ ଫଳରେ ରେକର୍ଡ ଉଚ୍ଚ ଓ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ନିୟନ୍ତ୍ରଣରେ ରହିବା, ସୁଯୋଗ ଓ ଆୟ ବୃଦ୍ଧି, ଦାରିଦ୍ର‌୍ୟ ହ୍ରାସ, ବଢୁଥିବା ଉପଭୋକ୍ତା ଏବଂ କର୍ପୋରେଟ୍ ଲାଭ ଏବଂ ବ୍ୟାଙ୍କ ଏନପିଏରେ ରେକର୍ଡ ହ୍ରାସ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏକ ପ୍ରକାରର ଦେଖିବାକୁ ଗଲେ ଦେଶର ଗୁଣାତ୍ମକ ଚକ୍ର ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ଉତ୍ପାଦକତା ଉଭୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି ।
ଚଳିତ ବର୍ଷର ଅନ୍ତରୀଣ ବଜେଟକୁ ଲୋକପ୍ରିୟ ବଜେଟ୍ ନୁହେଁ ବୋଲି କହି ଅର୍ଥନୈତିକ ବିଶେଷଜ୍ଞ ଓ ସାମ୍ବାଦିକମାନେ ଯେଉଁ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି ସେଥିରେ ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସେମାନଙ୍କ ସମୀକ୍ଷା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇବା ସହ ବଜେଟର 'ପ୍ରଥମ ନୀତି' କିମ୍ବା ସାମଗ୍ରିକ ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ ପ୍ରତି ମଧ୍ୟ ଦୃଷ୍ଟି ଆକର୍ଷଣ କରିଥିଲେ । ଏହି ବଜେଟ୍ ଏହି ନୀତିଗୁଡ଼ିକର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିବା ସହିତ "ସେହି ପ୍ରଥମ ନୀତିଗୁଡ଼ିକ ହେଉଛି - ସ୍ଥିରତା, ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନତା ଏବଂ ନିରନ୍ତରତା" ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ।
କରୋନା ମହାମାରୀ ଉପରେ ନଜର ପକାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନେ ପକାଇଥିଲେ ଯେ , କିପରି ତାହା ପରବର୍ତ୍ତୀ ସମୟରେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ସରକାରମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ବିରାଟ ଆହ୍ୱାନ ପାଲଟିଥିଲା , ଯେଉଁଠାରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ଅର୍ଥନୀତି ଭଳି ଦୁଇଟି ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା କରିବା ବିଷୟରେ କାହାର କୌଣସି ଧାରଣା ନଥିଲା । ଏହି ସମୟରେ ଭାରତ ଜୀବନ ବଞ୍ଚାଇବାକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଛି ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଜୀବନ ରକ୍ଷାକାରୀ ସମ୍ବଳ ସଂଗ୍ରହ କରିବା ଏବଂ ଲୋକଙ୍କୁ ବିପଦ ବିଷୟରେ ସଚେତନ କରାଇବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ସେ କହିଥିଲେ, "ଯଦି ଜୀବନ ଅଛି, ତେବେ ସବୁକିଛି ଅଛି" । ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ ମାଗଣା ରାସନ ଯୋଗାଇଦେବା, ଭାରତରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଟିକା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବା ଏବଂ ଶୀଘ୍ର ଟିକା ଉପଲବ୍ଧତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ ସରକାର ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଥିଲେ । ମହିଳାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ସିଧାସଳଖ ଲାଭ ହସ୍ତାନ୍ତର, ରାସ୍ତାକଡ଼ ଦୋକାନୀ ଓ କ୍ଷୁଦ୍ର ଉଦ୍ୟୋଗୀଙ୍କୁ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ଏବଂ କୃଷି ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସମସ୍ୟାର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ ସମ୍ପର୍କରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି, "ସରକାର ଉଭୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ଜୀବିକା ଦାବି ପୂରଣ କରିଛନ୍ତି । ବିପର୍ଯ୍ୟୟକୁ ସୁଯୋଗରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ସରକାର ସଂକଳ୍ପ ନେଇଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ଚାହିଦା ବଢ଼ାଇବା ଏବଂ ବଡ଼ ବଡ଼ ବ୍ୟବସାୟୀଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ଛାପିବା ପାଇଁ ସେ ସମୟରେ ବିଶେଷଜ୍ଞମାନଙ୍କ ମତାମତକୁ ମନେ ପକାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦର୍ଶାଇଥିଲେ ଯେ ବିଶ୍ୱର ଅନେକ ସରକାର ଗ୍ରହଣ କରିଥିବା ଏହି ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଯୋଗୁଁ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ସ୍ତର ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । "ଆମ ଉପରେ ଚାପ ପକାଇବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଅନେକ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଇଥିଲା" ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିବା ସହିତ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, "କିନ୍ତୁ ଆମେ ବାସ୍ତବତା ଜାଣିଥିଲୁ ଏବଂ ଏହାକୁ ବୁଝିଥିଲୁ । ଆମେ ଆମର ଅଭିଜ୍ଞତା ଏବଂ ବିବେକ ଆଧାରରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିଛୁ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଭାରତର ନୀତିକୁ ଶ୍ରେୟ ଦେଇଛନ୍ତି, ଯାହା ଉପରେ ଏକଦା ପ୍ରଶ୍ନ କରାଯାଉଥିଲା , କିନ୍ତୁ ଆଜି ଅର୍ଥନୀତିର ସୁଦୃଢ଼ ସ୍ଥିତି ପାଇଁ ଏହା ଉପଯୁକ୍ତ ପ୍ରମାଣିତ ହୋଇଛି ।
ଭାରତ ଏକ କଲ୍ୟାଣକାରୀ ରାଷ୍ଟ୍ର । ସାଧାରଣ ନାଗରିକଙ୍କ ଜୀବନକୁ ସହଜ କରିବା ଏବଂ ଜୀବନଧାରଣର ମାନରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରାଥମିକତା ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ଗୋଟିଏ ପଟେ ନୂଆ ନୂଆ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଉଥିବା ବେଳେ ଅନ୍ୟପଟେ ସରକାର ଏହାର ଲାଭ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯୋଗ୍ୟ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚାଇଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ଆମେ କେବଳ ବର୍ତ୍ତମାନରେ ନୁହେଁ , ବରଂ ଦେଶର ଭବିଷ୍ୟତରେ ବି ନିବେଶ କରିଛୁ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବଜେଟ୍‌ରେ ମୁଖ୍ୟତଃ ୪ଟି ବିଷୟ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ରେକର୍ଡ ଉତ୍ପାଦନକ୍ଷମ ବ୍ୟୟ ଆକାରରେ ପୁଞ୍ଜି ବ୍ୟୟ, କଲ୍ୟାଣକାରୀ ଯୋଜନାରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ନିବେଶ, ଅଯଥା ବ୍ୟୟ ଉପରେ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ଏବଂ ଆର୍ôଥକ ଶୃଙ୍ଖଳା ଆକାରରେ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ସନ୍ତୁଳନ ବଜାୟ ରଖାଯାଇଛି ଏବଂ ଚାରୋଟି ବିଷୟରେ ଧାର୍ଯ୍ୟ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରାଯାଇଛି ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି । ଇଚ୍ଛିତ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବାରେ 'ସଞ୍ଚୟ ହୋଇଥିବା ଟଙ୍କା ହିଁ ଅର୍ଥ' ମନ୍ତ୍ରକୁ ଶ୍ରେୟ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡ଼ିକୁ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଶେଷ କରିବା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ବିଳମ୍ବ ହେବା କାରଣରୁ ପ୍ରକଳ୍ପ ଖର୍ଚ୍ଚ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା କଥା ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ୨୦୦୮ରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ପୂର୍ବାଂଚଳ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ମାଲ୍ ପରିବହନ କରିଡର ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦାହରଣ ଦେଇ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଗତ ବର୍ଷ ଶେଷ ହେବା ପରେ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଖର୍ଚ୍ଚ ୧୬,୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ୫୦,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ୧୯୯୮ରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଆସାମର ବୋଗିବିଲ ସେତୁ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ , ଯାହାର ପ୍ରକଳ୍ପ ଖର୍ଚ୍ଚ ୨୦୧୮ରେ ଶେଷ ହେବା ପରେ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ୧୧୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ୫୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ।
ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଆଣିବା ଏବଂ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ବ୍ୟବହାର କରି ଦେଶର ଅର୍ଥ ସଞ୍ଚୟ କରିବା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ସ୍ପର୍ଶ କରିଥିଲେ । କେବଳ କାଗଜପତ୍ରରେ ଥିବା ୧୦ କୋଟି ନକଲି ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ମୁକ୍ତ କରିବା, ପ୍ରତ୍ୟେକ୍ଷ ଲାଭ ହସ୍ତାନ୍ତର ମାଧ୍ୟମରେ ପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଣରେ ରହୁଥିବା ଫାଟକୁ ବନ୍ଦ କରିବା ଦ୍ୱାରା ୩.୨୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଭୁଲ ହାତକୁ ଆସିବାରୁ ବଞ୍ଚାଇବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା, ସରକାରୀ ସାମଗ୍ରୀ କିଣିବା ପାଇଁ ଜିଇଏମ୍ ପୋର୍ଟାଲ ବ୍ୟବହାର କରିବା, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ୬୫,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ ଏବଂ ତୈଳ କ୍ରୟରେ ବିବିଧତା ଆଣିବା ପାଇଁ ୨୫,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ କରିବା ସମ୍ପର୍କରେ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ଗତ ବର୍ଷ , ଆମେ କେବଳ ପେଟ୍ରୋଲରେ ଇଥାନଲ ମିଶାଇ ୨୪,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ କରିଥିଲୁ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ସେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଅଭିଯାନ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ , ଯେଉଁଠାରେ ସରକାରୀ କୋଠାରେ ପଡ଼ିଥିବା କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ଗୁଡିକର ଅଦରକାରୀ ସାମଗ୍ରୀ ବିକ୍ରି କରି ସରକାର ୧୧୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ରୋଜଗାର କରିଥିଲେ ।
ନାଗରିକମାନେ ଯେପରି ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ କରିପାରିବେ ସେଭଳି ସରକାରୀ ଯୋଜନା ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ସେ ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ ବିଷୟରେ ସ୍ପର୍ଶ କରିଥିଲେ ଯେଉଁଠାରେ ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ ବିଶୁଦ୍ଧ ପାନୀୟ ଜଳ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯାଇଥିଲା, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଜଳବାହିତ ରୋଗ ଦ୍ୱାରା ହେଉଥିବା ରୋଗ ଉପରେ ସେମାନଙ୍କର ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ ପାଇଥିଲା । ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ , ଏହା ଦେଶର ଗରିବ ଲୋକଙ୍କୁ ୧ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରିବାରୁ ବଞ୍ଚାଇଛି ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜନ ଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ର ଗୁଡ଼ିକରେ ୮୦% ଶସ୍ତା ଔଷଧ ମାଧ୍ୟମରେ ୩୦,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ କରାଯାଇଛି ।
କେବଳ ବର୍ତ୍ତମାନର ପିଢ଼ି ନୁହେଁ , ବରଂ ଅନେକ ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ି ପ୍ରତି ସେ ଉତ୍ତରଦାୟୀ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦୋହରାଇ ଥିଲେ । ତେଣୁ , ନୀତି ଓ ନିଷ୍ପତିରେ ଆର୍ଥିକ ପରିଚାଳନାକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଯାଉଛି ।
ବିଦ୍ୟୁତ୍‌ର ଉଦାହରଣ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏକ କୋଟି ଘର ପାଇଁ ରୁଫ୍ ଟପ୍ ସୋଲାର ସ୍କିମ୍ (ଛାତ ଉପରେ ସୌରୀକରଣ ଯୋଜନା) ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେଉଁଠାରେ ଲୋକମାନେ ବିଦ୍ୟୁତ ଉତ୍ପାଦନ କରି ସେମାନଙ୍କର ବିଦ୍ୟୁତ ୍ ବିଲ୍‌କୁ ଶୂନକୁ ହ୍ରାସ କରିପାରିବେ ଏବଂ ଅତିରିକ୍ତ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ବିକ୍ରି କରି ଅର୍ଥ ରୋଜଗାର କରି ପାରିବେ ବୋଲି କହିଥିଲେ । ସେ ଉଜାଲା ଯୋଜନାରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ଏଲ୍‌ଇଡି ବଲ୍‌ବ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ , ଯାହା ବିଦ୍ୟୁତ ବିଲ୍‌ରେ ୨୦,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥିଲା ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦର୍ଶାଇଥିଲେ ଯେ , ଗତ ସାତ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଦେଶରେ ଦାରିଦ୍ର‌୍ୟ ଦୂରୀକରଣ ପାଇଁ ଅନେକ ସ୍ଲୋଗାନ ଦିଆ ଯାଇଥିଲେ ମଧ୍ୟ ତାହା ପ୍ରଭାବ ପକାଇବାରେ ବିଫଳ ହୋଇଛି ଏବଂ ଯେଉଁମାନେ ଏୟାର କଣ୍ଡିସନ୍ କୋଠରୀରୁ ବସି ପରାମର୍ଶ ଦେଉଛନ୍ତି ସେମାନେ କୋଟିପତି ହୋଇଥିବା ବେଳେ ଗରିବ ମାନେ ଗରିବ ହୋଇ ରହିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ , ୨୦୧୪ ପରେ ସର୍ବାଙ୍ଗୀନ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି, ଯାହା ଫଳରେ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୨୫ କୋଟି ଲୋକ ଦାରିଦ୍ର‌୍ୟରୁ ମୁକୁଳିଛନ୍ତି । ଏଥିପାଇଁ ସେ ଆମ ସରକାରଙ୍କ ନୀତିକୁ ଶ୍ରେୟ ଦେଇଛନ୍ତି । "ମୁଁ ଦାରିଦ୍ର‌୍ୟତାରୁ ଏଠାକୁ ଆସିଛି , ତେଣୁ ମୁଁ ଜାଣେ କିପରି ଦାରିଦ୍ର‌୍ୟ ସହ ଲଢ଼ିବାକୁ ହେବ । ଏହି ଦିଗରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିଲେ ଆମେ ଦେଶର ଦାରିଦ୍ର‌୍ୟ ହ୍ରାସ କରିପାରିବା ଏବଂ ଆମ ଦେଶକୁ ବିକଶିତ କରିପାରିବା ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ।
"ଭାରତର ଶାସନ ମଡେଲ ଏକାସାଙ୍ଗରେ ଦୁଇଟି ଧାରାରେ ଆଗକୁ ବଢୁଛି" ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ଗୋଟିଏ ପଟେ ବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଆହ୍ୱାନର ସମାଧାନ କରାଯାଉଥିବା ବେଳେ ଅନ୍ୟପଟେ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଆକାଂକ୍ଷା ପୂରଣ ପାଇଁ ସରକାର ପ୍ରୟାସ ଜାରି ରଖିଛନ୍ତି । ବିକାଶ ମାପଦଣ୍ଡର ତୁଳନା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୧୧ କୋଟି ଶୌଚାଳୟ ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂତନ ସମ୍ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି କରିବା, ୧୦,୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଅଟଳ ଟିଙ୍କରିଂ ଲ୍ୟାବ୍ ବିକଶିତ କରିବା ସହିତ ଗରିବଙ୍କୁ ୪ କୋଟି ଘର ଯୋଗାଇଦେବା, ମାଲ ପରିବହନ କରିଡର ଏବଂ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କରିଡର କାର୍ଯ୍ୟ ଶେଷ କରିବା ସମୟରେ ୩୦୦ରୁ ଅଧିକ ମେଡିକାଲ କଲେଜ ପ୍ରତିଷ୍ଠା, ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ୍ ଏବଂ ଦିଲ୍ଲୀ ସମେତ ଅନେକ ସହରରେ ପ୍ରାୟ ୧୦,୦୦୦ ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ୍ ବସ୍ ଚଳାଇବା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । କୋଟି କୋଟି ଭାରତୀୟଙ୍କୁ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ କ୍ଷେତ୍ର ସହ ଯୋଡ଼ିବା ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଏବଂ ଫିନ୍‌ଟେକ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ଏକାଧିକ ସୁବିଧା ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ।
ବୃଦ୍ଧିଶୀଳ ଚିନ୍ତାଧାରାର ଅଭିଶାପକୁ ସ୍ପର୍ଶ କରି , ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବୁଝାଇଥିଲେ ଯେ ଏହା ଏକ ସୀମା ସୃଷ୍ଟି କରେ ଏବଂ କାହାକୁ ନିଜ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ଦିଏ ନାହିଁ । ସେ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ , ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାର କ୍ଷମତାକୁ ଆସିବା ପରେ ଅମଲାତନ୍ତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ସମାନ ସମସ୍ୟା ରହିଥିଲା । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବା ପାଇଁ ସେ ପୂର୍ବ ସରକାରମାନଙ୍କ ତୁଳନାରେ ବହୁତ ବଡ଼ ଧରଣର ଏବଂ ଅଧିକ ଗତିରେ କାମ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି ।
୨୦୧୪ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ହୋଇଥିବା କାର୍ଯ୍ୟ ସହିତ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷର କାର୍ଯ୍ୟର ତୁଳନା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ , ରେଳ ଲାଇନର ବିଦ୍ୟୁତୀକରଣ ପ୍ରାୟ ୨୦,୦୦୦ କିଲୋମିଟରରୁ ୪୦,୦୦୦ କିଲୋମିଟରକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଚାରି ଲେନ୍ ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ନିର୍ମାଣ ୧୮,୦୦୦ କିଲୋମିଟରରୁ ପ୍ରାୟ ୩୦,୦୦୦ କିଲୋମିଟରକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ମେଟ୍ରୋ ରେଳ ନେଟୱାର୍କକୁ ୨୫୦ କିଲୋମିଟରରୁ ୬୫୦ କିଲୋମିଟରକୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ୨୦୧୯ ରୁ ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ ଅଧୀନରେ କେବଳ ଗତ ୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ୧୦ କୋଟି ଘରେ ନଳ ମାଧ୍ୟମରେ ଜଳ ସଂଯୋଗ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ୨୦୧୪ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୭ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଭାରତରେ ୩.୫ କୋଟି ନଳ ମାଧ୍ୟମରେ ଜଳ ସଂଯୋଗ ହୋଇଥିଲା ।
୨୦୧୪ ମସିହାର ପୂର୍ବ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶ ଯେଉଁ ନୀତି ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲା ତାହା ପ୍ରକୃତରେ ଦେଶକୁ ଦାରିଦ୍ର‌୍ୟ ପଥରେ ନେଉଥିଲା ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦର୍ଶାଇଥିଲେ ଏବଂ ଏ ସଂକ୍ରାନ୍ତରେ ସଂସଦର ବଜେଟ୍ ଅଧିବେଶନରେ ଉପସ୍ଥାପିତ ଶ୍ୱେତପତ୍ର ମଧ୍ୟ ସଂସଦର ଏହି ଅଧିବେଶନରେ ଉପସ୍ଥାପିତ ହୋଇଛି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ଦୁର୍ନୀତି ଓ ନୀତିଗତ ପକ୍ଷାଘାତ କାରଣରୁ ସାରା ବିଶ୍ୱର ନିବେଶକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଘୋର ନିରାଶା ଦେଖାଦେଇଥିବାରୁ ନିବେଶକ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ହରାଇବାର ଆଶଙ୍କା ରହିଛି ବୋଲି ସେ ଦର୍ଶାଇଥିଲେ । ଏବେ ଭାରତର ଅର୍ଥନୀତି ସୁଦୃଢ଼ ସ୍ଥିତିରେ ଥିବା ବେଳେ ସରକାର ଶ୍ୱେତପତ୍ର ଆକାରରେ ସମଗ୍ର ସତ୍ୟକୁ ଦେଶ ସମ୍ମୁଖରେ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି ।
"ଭାରତ ପ୍ରଗତିର ନୂତନ ଉଚ୍ଚତାକୁ ଉନ୍ନୀତ ହେଉଛି" ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ , ଦେଶ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୀତି ହେବା ପଥରେ ଗତି କରୁଛି । ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାରଙ୍କ ତୃତୀୟ ପାଳିରେ ବିରାଟ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯିବ ଏବଂ ଭାରତର ବିକାଶକୁ ଏକ ନୂତନ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ସହିତ ଦାରିଦ୍ର‌୍ୟ ଦୂରୀକରଣ ପାଇଁ ନୂତନ ଯୋଜନା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଚାଲିଛି ବୋଲି ସେ ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି । ୧୫ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କ ପରାମର୍ଶକୁ ବିଚାରକୁ ନିଆଯାଇଛି ବୋଲି ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି । ବକ୍ତବ୍ୟ ଶେଷ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ନୂଆ ଭାରତ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କାମ କରିବ । ଏହା ହେଉଛି ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ।’