Prime Minister's Office
PM addresses ET Now Global Business Summit 2024
“This is India’s Time”
“Every development expert group in the world is discussing how India has transformed in the last 10 years”
“World trusts India today”
“Stability, consistency and continuity make for the ‘first principles’ of our overall policy making”
“India is a welfare state. We ensured that the government itself reaches every eligible beneficiary”
“Productive expenditure in the form of capital expenditure, unprecedented investment in welfare schemes, control on wasteful expenditure and financial discipline - Four main factors in each of our budgets”
“Completing projects in a time-bound manner has become the identity of our government”
“We are addressing the challenges of the 20th century and also fulfilling the aspirations of the 21st century”
“White Paper regarding policies followed by the country in the 10 years before 2014 presented in this session of Parliament”
09 FEB 2024 10:53PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the ET Now Global Business Summit 2024 at Hotel Taj Palace in New Delhi today.
The Prime Minister began his address by highlighting the significance of the theme of ‘Disruption, Development and Diversification chosen by the Global Business Summit 2024. “When it comes to disruption, development and diversification, everybody can agree that this is India’s time”, the PM remarked noting the growing trust towards India in the world. Speaking about the unprecedented enthusiasm towards India in Davos, the Prime Minister recalled the discussions about India being termed an unprecedented economic success story, its digital and physical infrastructure soaring to new heights, and India dominating every sector in the world. PM Modi also recalled a senior official comparing India's capability to that of a ‘raging bull’. The Prime Minister said that development expert groups in the world discussing India’s transformation in the past 10 years show the growing faith of the world towards India today. “Never before have we seen such positive sentiment regarding India's potential and success in the world”, Shri Modi remarked recalling his acclamation from the Red Fort – ‘This is the time, this is the right time’.
Underlining that there comes a time during the development journey of any country when all the circumstances are in its favor, the Prime Minister said that it is at this time when the country makes itself strong for centuries to come. “I see the same time for India today. This time period is unprecedented. In a way, the nation’s virtuous cycle has started”, PM Modi said, mentioning the continuously increasing growth rate and declining fiscal deficit, export rising and current account deficit remaining low, productive investment witnessing a record high and inflation under control, rising opportunities and income, declining poverty, growing consumption and corporate profitability and a record decrease in bank NPA. The Prime Minister further added that production and productivity are both going up.
Expressing delight in the praise received by economic experts and journalists regarding this year’s Interim Budget terming it as ‘not a populist budget’, the Prime Minister thanked them for their reviews, but also drew attention to the ‘first principles’ of the Budget or overall policy-making. “Those first principles are - stability, consistency and continuity”, Prime Minister Modi said adding that this budget is an extension of these principles.
Looking back on the Coronavirus pandemic, the Prime Minister recalled how the entire period that followed turned out to be a huge test for governments all over the world where no one had a clue about dealing with the twin challenges of health and economy. He emphasized that during this period, India gave priority to saving lives. “If there is life, there is everything”, he remarked, highlighting the government’s effort to gather life-saving resources and make people aware of the dangers. He stated that the government decided to provide free ration for the poor, focused on Made in India vaccines and also ensured quick vaccine availability. “The government addressed both health and livelihood demands”, PM Modi said as he mentioned direct benefit transfer to women’s accounts, financial assistance to street vendors and small entrepreneurs, and measures to tackle farming-related issues. He said that the government took the resolve to convert disaster into opportunity. Recalling the opinion of experts at the time to print more money to increase demand and help big businesses, the Prime Minister pointed out that this approach adopted by many governments of the world resulted in rising inflation levels. “There were many attempts to put pressure on us too”, the Prime Minister continued, “but we knew the ground reality and understood it. We moved forward based on our experience and our conscience.” PM Modi credited India’s policies, which were once being questioned but proved to be correct, for the economy’s strong position today.
“India is a welfare state. The government’s priority is to make the lives of the common citizens easier and improve the quality of life”, the Prime Minister remarked. He underlined that on the one hand, new schemes were created, while on the other, the government took the benefits to every eligible beneficiary. “We invested not only in the present but also in the future of the country”, he added. The Prime Minister highlighted the four main factors in each of the budgets and mentioned record productive expenditure in the form of capital expenditure, unprecedented investment in welfare schemes, control on wasteful expenditure and financial discipline. He underscored that a balance was maintained and the set targets were achieved in all four subjects. Crediting the mantra of ‘money saved is money earned’ in achieving the desired targets, the Prime Minister mentioned completing projects in a time-bound manner. Mentioning rising project costs caused due to delays, PM Modi gave the example of the Eastern Dedicated Freight Corridor project launched in 2008 and informed that the project costs rose from Rs 16,500 crores to more than Rs 50,000 crores upon completion last year. He also mentioned the Bogibeel Bridge of Assam launched in 1998 whose project costs rose from Rs 1100 crores to Rs 5,000 crores upon completion in 2018.
Prime Minister Modi also touched upon saving the country's money by bringing transparency to the system and using technology. He mentioned getting rid of 10 crore fake beneficiaries who existed only on paper, putting an end to the leakage of funds with Direct Benefit Transfer helping save Rs. 3.25 lakh crore from falling into the wrong hands, GeM Portal for purchase of government goods resulting in savings of Rs 65,000 crores, and diversification of oil procurement saving Rs 25,000 crores. “In the last year, we saved Rs 24,000 crores just by blending ethanol in petrol”, he added. He also mentioned the Swacchta Abhiyan where the government made Rs 1100 crores by selling office junk lying around in government buildings.
The Prime Minister underlined that the government schemes were created in such a way that the citizens save money. He touched upon the Jal Jeevan Mission where clean drinking water was ensured for the poor, thereby reducing their expenses on illnesses incurred through waterborne diseases. Referring to Ayushman Bharat, PM Modi said that it has saved the poor of the country from spending Rs 1 lakh crore while Rs 30,000 crores have been saved through 80% cheaper medicines at PM Jan Aushadhi Kendras.
Shri Modi reiterated that he is accountable not only to the present generation but also to many future generations. Thus, giving top priority to financial management in policies and decisions.
Giving the example of electricity, the Prime Minister mentioned the Rooftop solar scheme for one crore houses where people can reduce their electricity bill to zero by generating electricity and also earn money by selling the extra electricity. He also mentioned LED bulbs provided under the Ujala scheme that helped save Rs 20,000 crores in electricity bills.
The Prime Minister pointed out that even though slogans for eradicating poverty have been raised in the country for the past seven decades, they failed to make an impact and those giving suggestions from air-conditioned rooms became millionaires while the poor remained poor. After 2014, the Prime Minister said that all-round work began resulting in 25 crore people rising out of poverty in the last 10 years. He credited the policies of our government for the same. “I have come here from poverty so I know how to fight poverty. By moving forward in this direction, we will reduce the poverty of the country and make our country developed.”, Shri Modi exclaimed.
“India’s governance model is moving forward on two streams simultaneously”, the Prime Minister said. He emphasized that on the one hand, the challenges of the 20th century are being addressed while on the other hand, the government is striving to fulfill the aspirations of the 21st century. Drawing comparisons of development parameters, the Prime Minister mentioned building 11 crore toilets and also creating new possibilities in the space sector, providing 4 crore houses to the poor while developing more than 10,000 Atal Tinkering Labs, establishing more than 300 medical colleges while completing the work of freight corridor and defence corridor, running Vande Bharat trains as well as about 10,000 electric buses in many cities including Delhi. He also mentioned connecting crores of Indians with the banking sector and creating multiple facilities through Digital India and Fintech.
Touching upon the curse of incremental thinking, the Prime Minister explained that it creates a limit and does not allow one to move at its own pace. He pointed out that a similar issue existed in the bureaucracy when the present government came to power. To bring about change, the Prime Minister said that he decided to work at a much larger scale and greater speed than the previous governments. Throwing light on the comparisons of work done till 2014 with the last 10 years, PM Modi mentioned electrification of railway lines increasing from about 20,000 km to more than 40,000 km, construction of four-lane National Highways increasing from 18,000 km to about 30,000 km, expansion of Metro Rail network from less than 250 km to more than 650 km. Under the Jal Jeevan Mission since 2019, the Prime Minister informed that 10 crore homes in rural areas received tap water connections in the last 5 years alone compared to 3.5 crore tap water connections in India in seven decades till 2014.
The Prime Minister pointed out that the policies followed by the country in the 10 years before 2014 were actually taking the country on the path of poverty and mentioned the White Paper tabled in the Budget Session of Parliament regarding this has also been presented in this session of Parliament. He pointed out the great disappointment among investors around the world due to scams and policy paralysis leading to a huge risk of losing the confidence of investors. He underlined that now that India’s economy is in a strong position, the government has presented the entire truth before the country in the form of the White Paper.
“India is soaring to new heights of progress”, the Prime Minister said assuring everyone that the country is on the path to becoming the third-largest economy in the world. He also expressed confidence that the present government’s third term will witness huge decisions and preparations are already underway for new schemes to eliminate poverty while giving a new impetus to India's development. He informed that the suggestions from more than 15 lakh people have been taken into consideration. Concluding the address, the Prime Minister said, “New India will work with super speed. This is Modi’s guarantee”.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ই টি নাও বিশ্ব ব্যৱসায়িক সন্মিলন ২০২৪ সম্বোধন
‘এয়া ভাৰতৰ সময়’
‘বিশ্বৰ প্ৰতিটো উন্নয়ন বিশেষজ্ঞ দলে যোৱা ১০ বছৰত ভাৰত কেনেদৰে পৰিৱৰ্তিত হৈছে সেই বিষয়ে আলোচনা কৰি আছে’
‘বিশ্বই আজি ভাৰতক বিশ্বাস কৰে’
‘স্থিৰতা আৰু ধাৰাবাহিকতাই আমাৰ সামগ্ৰিক নীতি নিৰ্ধাৰণৰ ‘প্ৰথম নীতি’ গঠন কৰে’
‘ভাৰত এখন কল্যাণমূলক ৰাষ্ট্ৰ। চৰকাৰে নিজেই প্ৰতিজন যোগ্য হিতাধিকাৰীৰ কাষ চাপিব বুলি আমি নিশ্চিত কৰিছো’
‘মূলধনী ব্যয়ৰ ৰূপত উৎপাদনশীল ব্যয়, কল্যাণমূলক আঁচনিসমূহত অভূতপূৰ্ব বিনিয়োগ, অপচয়মূলক ব্যয়ৰ ওপৰত নিয়ন্ত্ৰণ আৰু বিত্তীয় অনুশাসন-আমাৰ প্ৰতিখন বাজেটৰ চাৰিটা মুখ্য কাৰক’
‘সময়মতে প্ৰকল্পসমূহ সম্পূৰ্ণ কৰাটো আমাৰ চৰকাৰৰ পৰিচয় হৈ পৰিছে’
‘আমি বিংশ শতিকাৰ প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ মোকাবিলা কৰিছো আৰু একবিংশ শতিকাৰ আকাংক্ষাও পূৰণ কৰিছো’
09 FEB 2024 10:53PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি নতুন দিল্লীৰ হোটেল তাজ পেলেচত ই টি নাও বিশ্ব ব্যৱসায়িক সন্মিলন ২০২৪ত ভাষণ দিয়ে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিশ্ব ব্যৱসায়িক সন্মিলন ২০২৪ৰ দ্বাৰা বাছনি কৰা ‘ব্যাঘাত, উন্নয়ন আৰু বৈচিত্ৰ্য’ বিষয়বস্তুৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি তেওঁৰ ভাষণ আৰম্ভ কৰে। ‘যেতিয়া ব্যাঘাত, উন্নয়ন আৰু বৈচিত্ৰতাৰ কথা আহে, তেতিয়া সকলোৱে একমত হ’ব পাৰে যে এয়া ভাৰতৰ সময়’, প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে বিশ্বৰ ভাৰতৰ ওপৰত বৰ্ধিত বিশ্বাসৰ বিষয়ে উল্লেখ কৰি এই মন্তব্য কৰে। ডাভোছত ভাৰতৰ প্ৰতি অভূতপূৰ্ব উৎসাহৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৰতক এক অভূতপূৰ্ব অৰ্থনৈতিক সফলতাৰ কাহিনী বুলি অভিহিত কৰা, ইয়াৰ ডিজিটেল আৰু ভৌতিক আন্তঃগাঁথনি নতুন উচ্চতালৈ উন্নীত হোৱা আৰু বিশ্বৰ প্ৰতিটো খণ্ডত ভাৰতে আধিপত্য বিস্তাৰ কৰাৰ বিষয়ে আলোচনাৰ কথা স্মৰণ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে এজন জ্যেষ্ঠ বিষয়াই ভাৰতৰ ক্ষমতাক ‘উগ্ৰ ষাঁড়’ৰ সৈতে তুলনা কৰাৰ কথাও স্মৰণ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে বিগত ১০ বছৰত ভাৰতৰ পৰিবৰ্তনৰ বিষয়ে আলোচনা কৰা বিশ্বৰ উন্নয়ন বিশেষজ্ঞ গোটসমূহে আজি ভাৰতৰ প্ৰতি বিশ্বৰ বৰ্ধিত বিশ্বাস প্ৰদৰ্শন কৰে। ‘বিশ্বত ভাৰতৰ সম্ভাৱনা আৰু সফলতাৰ সন্দৰ্ভত এনে ইতিবাচক ভাৱনা আমি আগতে কেতিয়াও দেখা নাছিলো’, শ্ৰী মোদীয়ে লালকিল্লাৰ পৰা তেওঁৰ প্ৰশংসাৰ কথা স্মৰণ কৰি মন্তব্য কৰে- ‘এইটোৱেই সময়, এইটোৱেই সঠিক সময়।’
যিকোনো দেশৰ উন্নয়ন যাত্ৰাৰ সময়ত এনে এটা সময় আহে যেতিয়া সকলো পৰিস্থিতি ইয়াৰ পক্ষত থাকে বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে এই সময়তে দেশখনে অনাগত শতিকাৰ বাবে নিজকে শক্তিশালী কৰি তুলিছে। মই আজি ভাৰতৰ বাবে একে সময় দেখিছো। এই সময় অভূতপূৰ্ব। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে নিৰন্তৰ বৃদ্ধি পোৱা বিকাশৰ হাৰ আৰু বিত্তীয় ঘাটি হ্ৰাস পোৱা, ৰপ্তানি বৃদ্ধি পোৱা আৰু চলিত একাউণ্টৰ অভাৱ হ্ৰাস পোৱা, উৎপাদনশীল বিনিয়োগ অভিলেখ উচ্চ আৰু মুদ্ৰাস্ফীতি নিয়ন্ত্ৰণত থকা, সুযোগ আৰু আয় বৃদ্ধি পোৱা, দৰিদ্ৰতা হ্ৰাস পোৱা, বৰ্ধিত ব্যৱহাৰ আৰু কৰ্প’ৰেটৰ লাভজনকতা আৰু বেংকৰ এন পি এত অভিলেখ হ্ৰাস পোৱাৰ কথা উল্লেখ কৰি কয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে কয় যে উৎপাদন আৰু উৎপাদনশীলতা দুয়োটাই বৃদ্ধি পাইছে।
এই বছৰৰ অন্তৱৰ্তীকালীন বাজেটক ‘জনমুখী বাজেট নহয়’ বুলি অভিহিত কৰি অৰ্থনৈতিক বিশেষজ্ঞ আৰু সাংবাদিকসকলে লাভ কৰা প্ৰশংসাত আনন্দ প্ৰকাশ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে তেওঁলোকৰ পৰ্যালোচনাৰ বাবে ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰাৰ লগতে বাজেটৰ ‘প্ৰথম নীতি’ বা সামগ্ৰিক নীতি-নিৰ্ধাৰণৰ প্ৰতিও দৃষ্টি আকৰ্ষণ কৰে। ‘সেই প্ৰথম নীতিসমূহ হ’ল- স্থিৰতা আৰু ধাৰাবাহিকতা’, প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে লগতে কয় যে এই বাজেট এই নীতিসমূহৰ এক সম্প্ৰসাৰণ।
কোৰোনা ভাইৰাছ মহামাৰীৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে স্মৰণ কৰে যে কেনেদৰে ইয়াৰ পাছৰ সমগ্ৰ সময়ছোৱা সমগ্ৰ বিশ্বৰ চৰকাৰৰ বাবে এক বৃহৎ পৰীক্ষা হিচাপে পৰিগণিত হৈছিল, য’ত স্বাস্থ্য আৰু অৰ্থনীতিৰ দ্বৈত প্ৰত্যাহ্বানৰ সৈতে মোকাবিলা কৰাৰ বিষয়ে কাৰো কোনো ধাৰণা নাছিল। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে এই সময়ছোৱাত ভাৰতে জীৱন ৰক্ষা কৰাত অগ্ৰাধিকাৰ দিছিল। জীৱন ৰক্ষক সম্পদ সংগ্ৰহ কৰা আৰু বিপদৰ বিষয়ে জনসাধাৰণক অৱগত কৰাৰ বাবে চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি তেওঁ মন্তব্য কৰে, ‘যদি জীৱন আছে, সকলো আছে’। তেওঁ কয় যে চৰকাৰে দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ বাবে বিনামূলীয়া ৰেচন প্ৰদান কৰাৰ সিদ্ধান্ত লৈছে, মেড ইন ইণ্ডিয়া প্ৰতিষেধকৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে আৰু লগতে দ্ৰুত প্ৰতিষেধকৰ উপলব্ধতা নিশ্চিত কৰিছে।
‘চৰকাৰে স্বাস্থ্য আৰু জীৱিকা দুয়োটাৰে দাবী পূৰণ কৰিছে’, প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে মহিলাৰ একাউণ্টলৈ প্ৰত্যক্ষ লাভ হস্তান্তৰ, পথ বিক্ৰেতা আৰু ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগীসকলক বিত্তীয় সাহায্য তথা কৃষি-সম্পৰ্কীয় সমস্যাৰ মোকাবিলাৰ ব্যৱস্থাৰ কথা উল্লেখ কৰি কয়। তেওঁ কয় যে চৰকাৰে দুৰ্যোগক সুযোগলৈ ৰূপান্তৰিত কৰাৰ সংকল্প লৈছে। চাহিদা বৃদ্ধি কৰিবলৈ আৰু ডাঙৰ ব্যৱসায়সমূহক সহায় কৰিবলৈ অধিক ধন মুদ্ৰিত কৰাৰ বাবে সেই সময়ত বিশেষজ্ঞসকলৰ মতামতৰ কথা স্মৰণ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে উল্লেখ কৰে যে বিশ্বৰ বহু চৰকাৰে গ্ৰহণ কৰা এই দৃষ্টিভংগীৰ ফলত মুদ্ৰাস্ফীতিৰ স্তৰ বৃদ্ধি পাইছিল। ‘আমাৰ ওপৰতো চাপ দিয়াৰ বহু চেষ্টা কৰা হৈছিল’, প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে লগতে কয়, ‘কিন্তু আমি বাস্তৱটো জানিছিলো আৰু বুজি পাইছিলো। আমি আমাৰ অভিজ্ঞতা আৰু আমাৰ বিবেকৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি আগবাঢ়ি গৈছিলো।’ প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে আজি অৰ্থনীতিৰ শক্তিশালী স্থিতিৰ বাবে ভাৰতৰ নীতিবোৰক কৃতিত্ব দিয়ে, যিবোৰক এসময়ত প্ৰশ্ন কৰা হৈছিল কিন্তু সঠিক বুলি প্ৰমাণিত হৈছিল।
‘ভাৰত এখন কল্যাণমূলক ৰাজ্য। চৰকাৰৰ অগ্ৰাধিকাৰ হৈছে সাধাৰণ নাগৰিকৰ জীৱন সহজ কৰি তোলা আৰু জীৱনৰ মান উন্নত কৰা’, প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে মন্তব্য কৰে। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে এফালে নতুন আঁচনি সৃষ্টি কৰা হৈছে, আনফালে চৰকাৰে প্ৰতিজন যোগ্য হিতাধিকাৰীৰ কাষ চাপিছে। ‘আমি কেৱল বৰ্তমানতে নহয়, ভৱিষ্যতলৈও বিনিয়োগ কৰিছো’, তেওঁ লগতে কয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰতিখন বাজেটৰ চাৰিটা মূল কাৰকৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে আৰু মূলধনী ব্যয়, কল্যাণমূলক আঁচনিসমূহত অভূতপূৰ্ব বিনিয়োগ, অপচয়মূলক ব্যয়ৰ ওপৰত নিয়ন্ত্ৰণ আৰু বিত্তীয় অনুশাসনৰ ৰূপত অভিলেখ উৎপাদনশীল ব্যয়ৰ কথা উল্লেখ কৰে।
তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে এটা ভাৰসাম্য বজাই ৰখা হৈছিল আৰু চাৰিটা বিষয়তে নিৰ্ধাৰিত লক্ষ্যসমূহ প্ৰাপ্ত কৰা হৈছিল। আকাংক্ষিত লক্ষ্যত উপনীত হোৱাৰ ক্ষেত্ৰত ‘সঞ্চয় কৰা ধন হ’ল উপাৰ্জন কৰা ধন’ৰ মন্ত্ৰক কৃতিত্ব দি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে সময়মতে প্ৰকল্পসমূহ সম্পূৰ্ণ কৰাৰ কথা উল্লেখ কৰে। বিলম্বৰ ফলত হোৱা বৰ্ধিত প্ৰকল্প ব্যয়ৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে ২০০৮ চনত আৰম্ভ কৰা ইষ্টাৰ্ণ ডেডিকেটেড ফ্ৰেইট কৰিডৰ প্ৰকল্পৰ উদাহৰণ দিয়ে আৰু জনায় যে যোৱা বছৰ সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ পিছত প্ৰকল্পৰ ব্যয় ১৬,৫০০ কোটি টকাৰ পৰা ৫০,০০০ কোটি টকালৈ বৃদ্ধি পাইছে। তেওঁ লগতে ১৯৯৮ চনত মুকলি কৰা অসমৰ বগীবিল সেতুৰ কথাও উল্লেখ কৰে, যাৰ প্ৰকল্প ব্যয় ২০১৮ চনত সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ পিছত ১,১০০ কোটি টকাৰ পৰা ৫,০০০ কোটি টকালৈ বৃদ্ধি পাইছিল।
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে শাসন ব্যৱস্থাত স্বচ্ছতা অনা আৰু প্ৰযুক্তি ব্যৱহাৰ কৰি দেশৰ ধন ৰাহি কৰাৰ কথাও উল্লেখ কৰে। তেওঁ কেৱল কাগজত থকা ১০ কোটি ভুৱা হিতাধিকাৰীৰ পৰা মুক্তি পোৱাৰ কথা উল্লেখ কৰে, প্ৰত্যক্ষ লাভ হস্তান্তৰৰ জৰিয়তে পুঁজিৰ চুৰি বন্ধ কৰি ৫০০ কোটি টকা ৰাহি কৰাত সহায় কৰিছিল। ভুলটো ধৰা পৰাৰ ফলত ৩ লাখ ২৫ হাজাৰ কোটি টকা, চৰকাৰী সামগ্ৰী ক্ৰয়ৰ বাবে জি ই এম পৰ্টেলৰ ৬৫ হাজাৰ কোটি টকাৰ সঞ্চয় হয় আৰু তেল ক্ৰয়ৰ বিভিন্নতাৰ ফলত ২৫,০০০ কোটি টকাৰ সঞ্চয় হয়। ‘যোৱা বছৰত আমি কেৱল পেট্ৰ’লত ইথানল মিহলি কৰি ২৪,০০০ কোটি টকা ৰাহি কৰিছিলো’, তেওঁ লগতে কয়। তেওঁ স্বচ্ছতা অভিযানৰ কথাও উল্লেখ কৰে, য’ত চৰকাৰে চৰকাৰী ভৱনৰ চাৰিওফালে পৰি থকা কাৰ্যালয়ৰ অলাগতিয়াল সামগ্ৰী বিক্ৰী কৰি ১,১০০ কোটি টকা উপাৰ্জন কৰিছিল।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে চৰকাৰী আঁচনিসমূহ এনেদৰে সৃষ্টি কৰা হৈছিল যাতে নাগৰিকসকলে ধন ৰাহি কৰে। তেওঁ জল জীৱন মিছনৰ কথা উল্লেখ কৰে, য’ত দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ বাবে বিশুদ্ধ খোৱা পানী নিশ্চিত কৰা হৈছিল, যাৰ ফলত পানীজনিত ৰোগৰ ফলত হোৱা ৰোগৰ ওপৰত তেওঁলোকৰ ব্যয় হ্ৰাস হৈছিল। আয়ুষ্মান ভাৰতৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কয় যে ই দেশৰ দৰিদ্ৰ লোকসকলক ১ লাখ কোটি টকা ব্যয় কৰাৰ পৰা ৰক্ষা কৰিছে, আনহাতে প্ৰধানমন্ত্ৰী জন ঔষধি কেন্দ্ৰসমূহত ৮০ শতাংশ সুলভ ঔষধৰ জৰিয়তে ৩০,০০০ কোটি টকা ৰাহি কৰা হৈছে।
শ্ৰী মোদীয়ে পুনৰ কয় যে তেওঁ কেৱল বৰ্তমান প্ৰজন্মৰ বাবেই নহয়, ভৱিষ্যত প্ৰজন্মৰ বাবেও দায়বদ্ধ। সেয়েহে নীতি আৰু সিদ্ধান্তসমূহত বিত্তীয় ব্যৱস্থাপনাক সৰ্বোচ্চ অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হৈছে।
বিদ্যুতৰ উদাহৰণ দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এক কোটি ঘৰৰ বাবে ছাদৰ ওপৰৰ সৌৰ আঁচনিৰ কথা উল্লেখ কৰে, য’ত মানুহে বিদ্যুৎ উৎপাদন কৰি তেওঁলোকৰ বিদ্যুৎ বিল শূন্যলৈ হ্ৰাস কৰিব পাৰে আৰু অতিৰিক্ত বিদ্যুৎ বিক্ৰী কৰি ধন উপাৰ্জন কৰিব পাৰে। তেওঁ লগতে উজ্বলা আঁচনিৰ অধীনত প্ৰদান কৰা এল ই ডি বাল্বৰ কথাও উল্লেখ কৰে, যিয়ে বিদ্যুৎ বিলত ২০,০০০ কোটি টকা ৰাহি কৰাত সহায় কৰিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে উল্লেখ কৰে যে যদিও বিগত সাত দশক ধৰি দেশত দৰিদ্ৰতা নিৰ্মূলৰ বাবে শ্লোগান উত্থাপন কৰা হৈছিল, তথাপিও সেইবোৰে কোনো প্ৰভাৱ পেলাব পৰা নাছিল আৰু শীতাতপ নিয়ন্ত্রিত কোঠাৰ পৰা পৰামৰ্শ দিয়া লোকসকল কোটিপতি হৈ পৰিছিল আৰু দৰিদ্ৰসকল দৰিদ্ৰ হৈ আছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ২০১৪ চনৰ পাছত সৰ্বাংগীন কাম আৰম্ভ হোৱাৰ ফলত যোৱা ১০ বছৰত ২৫ কোটি লোক দৰিদ্ৰতাৰ পৰা মুক্ত হৈছে। ইয়াৰ বাবে তেওঁ আমাৰ চৰকাৰৰ নীতিসমূহক কৃতিত্ব দিয়ে। ‘মই ইয়ালৈ দৰিদ্ৰতাৰ পৰা আহিছো সেয়েহে মই দৰিদ্ৰতাৰ বিৰুদ্ধে কেনেদৰে যুঁজ দিব লাগে জানো। এই দিশত আগবাঢ়ি গৈ আমি দেশৰ দৰিদ্ৰতা হ্ৰাস কৰিম আৰু আমাৰ দেশক উন্নত কৰিম’, শ্ৰী মোদীয়ে কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, ‘ভাৰতৰ প্ৰশাসনৰ আৰ্হিয়ে একেলগে দুটা ধাৰাত আগবাঢ়ি আছে।’ তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে এফালে বিংশ শতিকাৰ প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ মোকাবিলা কৰা হৈছে আৰু আনটো ফালে চৰকাৰে একবিংশ শতিকাৰ আকাংক্ষা পূৰণৰ বাবে চেষ্টা চলাই আছে। উন্নয়নৰ মাপকাঠিৰ তুলনা কৰি, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ১১ কোটি শৌচাগাৰ নিৰ্মাণ আৰু মহাকাশ খণ্ডত নতুন সম্ভাৱনা সৃষ্টি কৰা, দৰিদ্ৰ লোকসকলক ৪ কোটি ঘৰ প্ৰদান কৰাৰ লগতে ১০,০০০তকৈও অধিক অটল টিংকাৰিং লেব বিকশিত কৰা, মালবাহী কৰিডৰ আৰু প্ৰতিৰক্ষা কৰিডৰৰ কাম সম্পূৰ্ণ কৰা, ৩০০ তকৈও অধিক চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় স্থাপন কৰা, দিল্লীকে ধৰি বহুতো চহৰত বন্দে ভাৰত ৰে’লৰ লগতে প্ৰায় ১০,০০০ বৈদ্যুতিক বাছ চলোৱাৰ কথা উল্লেখ কৰে। তেওঁ লগতে কোটি কোটি ভাৰতীয়ক বেংকিং খণ্ডৰ সৈতে সংযোগ কৰা আৰু ডিজিটেল ইণ্ডিয়া তথা ফিনটেকৰ জৰিয়তে একাধিক সুবিধা সৃষ্টি কৰাৰ কথাও উল্লেখ কৰে।
বৰ্ধিত চিন্তাধাৰাৰ অভিশাপৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ব্যাখ্যা কৰে যে ই এক সীমা সৃষ্টি কৰে আৰু কাৰোবাক নিজৰ গতিত আগবাঢ়িবলৈ নিদিয়ে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে বৰ্তমানৰ চৰকাৰখন ক্ষমতালৈ অহাৰ সময়ত আমোলাতন্ত্ৰত একে ধৰণৰ সমস্যা আছিল। পৰিবৰ্তন আনিবলৈ প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে তেওঁ পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহতকৈ বহু বেছি পৰিসৰত আৰু অধিক গতিত কাম কৰাৰ সিদ্ধান্ত লৈছে। যোৱা ১০ বছৰৰ সৈতে ২০১৪ চনলৈকে কৰা কামৰ তুলনাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে ৰে'লপথৰ বিদ্যুতায়ন প্ৰায় ২০,০০০ কিলোমিটাৰৰ পৰা ৪০,০০০ কিলোমিটাৰলৈ বৃদ্ধি, চাৰি লেনৰ ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ নিৰ্মাণ ১৮,০০০ কিলোমিটাৰৰ পৰা প্ৰায় ৩০,০০০ কিলোমিটাৰলৈ বৃদ্ধি, মেট্ৰ’ ৰে’ল নেটৱৰ্ক ২৫০ কিলোমিটাৰৰ পৰা ৬৫০ কিলোমিটাৰতকৈও অধিকলৈ সম্প্ৰসাৰণৰ কথা উল্লেখ কৰে। ২০১৪ চনলৈকে ভাৰতত ৩.৫ কোটি নলৰ পানীৰ সংযোগৰ তুলনাত ২০১৯ চনৰ পৰা জল জীৱন মিছনৰ অধীনত গ্ৰাম্য অঞ্চলৰ ১০ কোটি ঘৰে কেৱল যোৱা ৫ বছৰত নলৰ পানীৰ সংযোগ লাভ কৰিছে বুলি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অৱগত কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে উল্লেখ কৰে যে ২০১৪ চনৰ পূৰ্বে ১০ বছৰত দেশে অনুসৰণ কৰা নীতিসমূহে প্ৰকৃততে দেশক দৰিদ্ৰতাৰ পথত লৈ গৈছে আৰু সংসদৰ বাজেট অধিৱেশনত দাখিল কৰা শ্বেতপত্ৰখন সংসদৰ এই অধিৱেশনতো উপস্থাপন কৰা হৈছে। তেওঁ কেলেণ্ডাৰ আৰু নীতি অচলাৱস্থাৰ ফলত বিশ্বজুৰি বিনিয়োগকাৰীসকলৰ মাজত হোৱা বৃহৎ হতাশাৰ কথা উল্লেখ কৰে, যাৰ ফলত বিনিয়োগকাৰীসকলৰ আস্থা হেৰুওৱাৰ এক বৃহৎ বিপদাশংকাৰ সৃষ্টি হয়। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে এতিয়া ভাৰতৰ অৰ্থনীতি এক শক্তিশালী অৱস্থাত আছে, চৰকাৰে শ্বেতপত্ৰৰ ৰূপত সমগ্ৰ সত্যটো দেশৰ সন্মুখত উপস্থাপন কৰিছে।
‘ভাৰত প্ৰগতিৰ নতুন শিখৰত উপনীত হৈছে’, দেশখনে বিশ্বৰ তৃতীয় সৰ্ববৃহৎ অৰ্থনীতি হোৱাৰ পথত আগবাঢ়িছে বুলি সকলোকে আশ্বাস প্ৰদান কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়। তেওঁ লগতে আস্থা প্ৰকাশ কৰে যে বৰ্তমান চৰকাৰৰ তৃতীয় কাৰ্যকালত বৃহৎ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰা হ’ব আৰু ভাৰতৰ উন্নয়নক এক নতুন গতি প্ৰদান কৰাৰ লগতে দৰিদ্ৰতা নিৰ্মূলৰ বাবে নতুন আঁচনিৰ ইতিমধ্যে প্ৰস্তুতি চলি আছে। তেওঁ অৱগত কৰে যে ১৫ লাখৰো অধিক লোকৰ পৰামৰ্শসমূহ বিবেচনা কৰা হৈছে। ভাষণৰ সামৰণি মাৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, ‘নতুন ভাৰতে অতি দ্ৰুত গতিত কাম কৰিব। এয়া মোদীৰ নিশ্চয়তা।’