Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address during farewell of Retiring Members of Rajya Sabha
08 FEB 2024 1:07PM by PIB Delhi
Honourable Chairman,
This event takes place in this House every two years, yet this House stands as a symbol of continuity. While the Lok Sabha undergoes a transformation every five years, this House is revitalized every two years, infusing it with fresh energy and enthusiasm. Therefore, the farewells bid every two years are not farewells in the true sense. Departing members leave behind invaluable memories that serve as a legacy for incoming batches, who strive to enhance this legacy during their tenure.
Some esteemed MPs may return after leaving, while others may not. I would like to particularly acknowledge Honourable Dr. Manmohan Singh, who has made significant contributions to this House six times through his valuable insights and leadership, both as a member and in opposition. Despite ideological differences and debates, his enduring guidance to this House and the nation will always be remembered. Whenever discussions on democracy ensue, the esteemed Dr. Manmohan Singh's contributions will undoubtedly be highlighted and celebrated.
And I must emphasise to all MPs, whether in this House or in the Lok Sabha, both present today and those who may join in the future that irrespective of the party affiliations of an MP, we should endeavour to draw lessons from their conduct and the talents they have exhibited during their tenures, serving as guiding lights.
I recall a recent incident in the House where a vote was being cast. It was evident that the Treasury Bench would secure victory, with a significant margin. However, Dr. Manmohan Singh, despite being in a wheelchair, made the effort to cast his vote. His conscientiousness towards his duties was truly inspiring. Furthermore, I have observed instances where committee members arrived in wheelchairs to vote during committee elections. Their aim was not to secure victory for a particular candidate but to uphold the principles of democracy. Therefore, today, I extend heartfelt prayers, on behalf of all of us, for his continued good health and for his ongoing guidance and inspiration.
Honourable Chairman,
As our colleagues embark on new responsibilities, transitioning towards the broader public sphere, they are moving from the Rajya Sabha to the Jan Sabha. I firmly believe that their support and experience gained here will prove to be invaluable assets as they step onto this larger platform. Just as one's personality evolves after 3 or 4 years of university education, similarly, this institution serves as a university where experiences and diversity shape one's character over the span of six years. After six years, individuals emerge with enriched personalities and perspectives. Regardless of their future positions and roles, they will undoubtedly bolster our collective efforts and accelerate the nation's progress.
These esteemed MPs departing from the House today are those who have had the privilege to serve in both the old Parliament building and the new Parliament building. As they bid farewell, they are leaving behind a legacy intertwined with 75 years of independence (Amritkaal) and the illustrious journey of our Constitution, adorned with numerous memories.
We can never forget the challenging period of the Covid pandemic, during which we all adapted to the circumstances. Whenever these MPs were called upon to work, they responded diligently. Regardless of party affiliations, no MP allowed the country's work to come to a halt during such trying times. However, the Covid era was fraught with the uncertainty of life. Stepping outside one's home carried considerable risks. Despite this grave backdrop, the honourable MPs continued to attend sessions and discharge their duties to the nation, steering the country through adversity. Thus, I believe the Covid period has imparted invaluable lessons. Amidst crises, we witnessed the extent of risk undertaken by those seated in the Parliament of India to fulfil their weighty responsibilities and the challenges they bravely confronted.
In our tenure, we encountered a mix of pleasant and unpleasant experiences, including some tragic incidents. We mourn the loss of dear friends who succumbed to Covid; their absence is deeply felt in the House. They were invaluable assets, and their passing was a great loss to us all. Despite such challenges, we persevered and forged ahead. Additionally, there were lighter moments, such as fashion parades, wearing black attires. Our journey was marked by a tapestry of diverse experiences. Now, with the presence of Kharge Ji, I have a duty to fulfil.
Certain deeds leave a lasting impact. A protective black mark (tilak) is applied to ward off the evil eye in our cultural practices. For example, family members would apply a black mark on a child in case of an achievement or wearing beautiful clothes.
Similarly, our nation has witnessed remarkable progress over the past decade, creating a grand and auspicious environment. To safeguard this progress, it is symbolic to apply a protective black "tilak" or mark. I extend heartfelt thanks to Kharge Ji for safeguarding our developmental journey from adversities. Your choice to wear black attire today serves as a symbolic tilak, signifying your commitment to preserving our achievements. While I had expected to witness a collective display of black attire, I appreciate the gesture as safeguarding our successes with such symbolism. Your contribution, especially at your esteemed age, holds significant value. I extend my sincere gratitude to you for the same.
Honourable Chairman,
This isn't a topic to delve into deeply, but our scriptures impart a valuable insight: as our friends depart, their absence will surely be felt. We'll miss their contributions and insights. Those returning will come back with renewed vigour, ready to engage in spirited debates and discussions. Whether launching compelling arguments or crafting robust defences, they'll carry on with their duties diligently.
As our scriptures state:
"गुणा गुणज्ञेषु गुणा भवन्ति, ते निर्गुणं प्राप्य भवन्ति दोषाः।
आस्वाद्यतोयाः प्रवहन्ति नद्यः, समुद्रमासाद्य भवन्त्यपेया।।"
This signifies that one's virtues are cultivated by associating with righteous individuals. When we have the opportunity to be in the company of virtuous people, our own qualities improve, elevating us towards moral excellence. Conversely, if we find ourselves amidst the morally deficient, our virtues diminish and vices flourish. Additionally, it is emphasised that like flowing river water, our virtues remain pure and beneficial only when in motion.
Similarly, in this esteemed House, a new wave of members arrives every two years, bringing with them fresh perspectives and energies. However, no matter how sweet the river water is, once it merges into the sea, it becomes useless. So despite its purity upstream, water becomes tainted upon reaching the ocean, rendering it unfit for consumption. This analogy serves as a poignant reminder of the importance of maintaining integrity amidst change.
With this ethos in mind, those transitioning to broader spheres of societal engagement depart with the knowledge and experience gained from this dynamic institution. Their wisdom and dedication will undoubtedly continue to serve the nation and inspire future generations. I extend my heartfelt best wishes to all my colleagues.
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
রাজ্য সভাদগী পোথারগদবা মেম্বরশিংদা বিদায় পীবা থৌরমদা ফোঙদোকখিবা প্রধান মন্ত্রীগী মপুংফাবা ৱারোল
08 FEB 2024 1:07PM by PIB Imphal
ইকায়খুম্নরবা চিয়ার্মেন সার,
অসিগুম্বা থৌদোক অসি হাওস অসিদা চহি অনি খুদিংগী থোকই, অদুবু হাওস অসি মখা চৎথবগী খুদম অমনি। চহি মঙা খুদিংগী লোক সভাদা অহোংবা লাকই। রাজ্য সভানা চহি অনি খুদিংগী অনৌবা পুন্সি অমা হৌই, অনৌবা হরাওবনা পীক থল্লি। মরম অদুনা চহি অনি খুদিংগী বিদায় পীবগী থৌরম পাংথোকপা অসি অমরোমদা বিদায় পীবা নত্তে। মখোয়না মফম অসিদা থমহৌরিবা নিংশিংবশিং অসি তুংদা লাক্কদৌরিবা অনৌবা কাংবুগী মমল নাইদ্রবা লন অমনি। মফম অসিদা মহাক্কী মতম মনুংদা মহাক্না হেন্না মগুন লৈনবা হোৎনখি।
ইকায়খুম্নরবা এম.পিশিং, মীওই খর চৎখিগনি, মীওই খর লাক্কনি। ঐনা মরুওইনা দোক্তর মনমোহন সিংহ জি নিংশিংবা পাম্মী। মহাক্না মতম শাংনা হাওস অমসুং লৈবাক অসি লুচিংবা অমা ওইনা অমসুং ওপোজিসন্দা লৈদুনা মহাক্কী মমল য়াম্লবা ৱাখল্লোনশিংনা হাওস অসি তরুকলক অচৌবা থবক কয়া পাংথোক্লমখি। মরৈ য়েৎনবদা ৱাখল্লোন মান্নদবা কয়া লৈখি, মদু মতম খর খক্তগী ওইখি। মহাক্না মতম শাংনা হাওস অমসুং লৈবাক অসি লমজিংখিবা অদু ঐখোয়গী লৈবাক্কী গনতন্ত্রগী খন্ন-নৈনবা খুদিংমক্তা দোক্তর মনমোহন সিংহ পল্লগনি। মহাক্না পাংথোক্লম্বা থবকশিং শোইদনা খন্নগনি।
অসিগুম্বা শক্নাইরবা মীওইশিং অসি লমজিং মৈরা ওইনা অসিগুম্বা মেম্বরশিংগী থবকশিং সংসদকী মেম্বর খুদিংমক্না তমগদবনি। হান্নগী প্রধান মন্ত্রী অসিনা হুইল চিয়ারদা ভোৎ থাদবা লাকপা অসি মেম্বর অমনা মহাক্কী মথৌদা কৎথোকপগী পুক্নিং থৌগৎনিঙাই ওইরবা খুদম অমনি। গনতন্ত্রগী মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা মহাক লাকপনি হায়না ঐনা থাজৈ। মহাক হকচাং ফনা অমসুং পুন্সি শাংনা হিংনবা প্রধান মন্ত্রী মোদীনা মহাক্কী য়াইফ-পাউজেল পীখি।
এম.পি খুদিংমক্তা ঐনা হায়নিংই মদুদি, হাওস অসিদা নত্ত্রগা অতোপ্পা হাওসতা ওইবা য়াই, ঙসি শরুক য়ারিবশিং নত্ত্রগা তুংদা লাক্কদৌরিবশিং, ইকায়খুম্নবা এম.পিশিংগী দলগী ৱাফম নত্তে। মরুওইরিবদি মহাক্না পাংথোকলিবা থবক অদুনি। অসিগুম্বা শক্নাইরবা মীওইশিং অসি লমজিং মৈরা ওইনা অসিগুম্বা মেম্বরশিংগী থবকশিং সংসদকী মেম্বর খুদিংমক্না তমগদবনি।
ঐ নিংশিংলি, হৌখিবা নুমিৎ খরগী মমাঙদা হাওস অসিদা ভোৎ থাদবা অমা লৈখি, মদুগী হিরম অদু ঐ কাওরে, অদুবু মদু ত্রেজুরি বেঞ্চনা মাইপাকখি। হান্নগী প্রধান মন্ত্রী দোক্তর মনমোহন জি হুইল চিয়ারদা ভোৎ থাদবা লাকপা অসি মেম্বর অমনা মহাক্কী মথৌদা কৎথোকপগী পুক্নিং থৌগৎনিঙাই ওইরবা খুদম অমনি। মসি খক নত্তনা, করিগুম্বা মতমদা ঐনা কম্মিতিগী মীখলশিং পাংথোকপা মতমদা, কম্মিতি মেম্বরশিং হুইল চিয়ারদা ভোৎ থাদবা লাকপা থেংনখ্রে। মরুওইরিবদি মহাক্না কনাদা ভোৎ পীবা লাকপগে হায়বা অদু নত্তে, ঐনা থাজরিবদি গনতন্ত্রগী মপাঙ্গল হাপ্নবা মহাক্না লাকপা অদুনি। মরম অদুনা, ঙসি ঐনা মরুওইনা মহাক্কী পুন্সি শাংনা হিংনবা, মখা তানা মহাক্না ঐখোয় লমজিংনবা অমসুং ঐখোয়দা ইথিল পীনবা ময়ামগী মহুৎ শীন্দুনা ঐনা থৌনিজরি।
ইকায়খুম্নরবা চিয়ারমেন,
ঐখোয়গী মরুপশিং অনৌবা থৌদাং কয়া লৌরে, মখোয় রাজ্য সভাদগী জন সভাদা লাক্লে। মরম অদুনা, মফম অসিদা মখোয়গী মতেং অমসুং লৌশিংদা ঐনা থাজবা থম্লি অমসুং মখোয় লৈবাক অসিগী অচৌবা লন অমা ওইগনি হায়না ঐনা থাজৈ। য়ুনিভর্সিতি অমা ফাওবদা, চহি ৩-৪গী মতুংদা, অনৌবা মীওই অমা ওইনা থোরকখি, মসি খেন্নবা কয়ানা থল্লবা চহি ৬গী য়ুনিভর্সিতি অমনি, মীওই অমা হেক্তা অসিগুম্বা অচৌবা মীওই অমা ওইরগা থোরকপা য়াই। মহাক্না লৈরুবা মফম খুদিং, মহাক্না লৌরবা থৌদাং খুদিং, মহাক্না শোইদনা ঐখোয়গী থবকশিং মপাঙ্গল কনখৎহনগদবনি অমসুং লৈবাক্কীদমক থবক তৌনবা ঐখোয়দা শক্তি পীগদবনি।
কায়নরগদবা ইকায়খুম্নরবা মেম্বরশিং অনৌবা সংসদ বিল্দিং অমসুং অরিবা সংসদ বিল্দিংদা থবক তৌবগী খুদোংচাবা অমা ফংখি। মরুপশিং অসি থাদোক্তুনা চৎখিবা মতমদা, মখোয় অমৃত কাল অমসুং সংবিধানগী চহি ৭৫শুবা উহৌবগা লোয়ননা মখোয় নিংশিংবা কয়াগা লোয়ননা থাদোক্লবনি।
কোবিদ লাইচৎ মনুংগী অৱাবা অদু ঐখোয়না কাউবা ঙম্লোই, ফিবম অদু ঐখোয় খুদিংমক খঙখি অমসুং ফিবমশিং অদুগী মতুংইন্না ঐখোয় ইশামক্কী ফিবমশিং শেম্নখি। করিগুম্বা অদোম মফম অসিদা ফমগদবনি হায়বা মতমদা অদোম হায়রিবা মফম অদুদা ফমখি, অদোম কা অদুদা ফমগদবনি হায়বা মতমদা হায়রিবা কা অদুদা ফমখি, অসিগুম্বা ফিবম অদুদা দল অমতগী এম.পি অমতা লৈবাক্কীদমক থবক তৌবগী অয়াবা পীখিদে। কোরোনাগী মতম অদু হিংবা অমসুং শিবগী শান্নবা অমনি।
করিগুম্বা অদোম্না হাওস অসি থাদোক্তুনা চৎখ্রবদি করি ওইগনি হায়বনা খঙখিদে। মদুগী তুংদা, ইকায়খুম্নরবা এম.পিশিং হাওসতা লাকখি অমসুং লৈবাক্কীদমক মখোয়গী থবকশিং পাংথোকখি। লৈবাক অসি মাঙলোমদা পুখৎখি। মতম অদুনা ঐখোয়দা পারা কয়া তম্বীরে হায়না ঐনা খল্লি। অৱাবা মরক অদুদা, মখোয়গী মথৌ পাংথোক্নবা ভারতকী সংসদকী মেম্বরশিং কয়া য়াম্না খুদোংথিবা থেংনবগে হায়বা ঐখোয় খঙলে।
হাওসতা নুংঙাইবা অমসুং অৱাবা থৌদোক কয়া থেংনখি। ঐখোয়শু অৱাবা থৌদোক খর থেংনরে। কোবিদনা মরম ওইদুনা ঐখোয়গী মরুপ খর ঐখোয় থাদোক্তুনা চৎখ্রে, ঙসি মখোয় ঐখোয়গী ইরক্তা য়াওদ্রে। হায়রিবা লৈখিদ্রবা মীওইশিং অদু মতম অদুদা হাওসকী হৈথোই-শিংথোইবা মেম্বর খর য়াওরি। অৱাবা থৌদোক অমা ঐখোয়না য়াখি অমসুং মাঙলোমদা চঙশিনখি। করিগুম্বা মতমদা ঐখোয়না ফেসন পেরেদ অমা উখি, হাওসতা অমুবা ফিজোলশিং শেৎলগা লাকখিবা অদু ফেসন সো অমা ওইখি। অদুগুম্বা থৌদোক কয়া মরক্তা ঐখোয়গী মতম হৌখি। হৌজিক অমা খারগে জি লাক্লে, ঐনা ঐগী থৌদাং মপুংফাহনগনি।
ঐখোয়গী লমদা, অঙাং অমগী অফবা থবক অমা পাংথোকপা মতমদা, থৌরম অমগী অঙাং অমা ফিরোল শেৎপা মতমদা, ইমুং অদুদা মীওই অমা নত্ত্রগা অনি লাক্কনি...মীওই অমনা হায়রক্কনি, ঐখোয় অমুবা তিলক নম্লসি। মতৌ অসুম্না অমুবা তিলক নম্বা হৌখিবনি।
হৌখিবা চহি ১০দা লৈবাক অসি চাউখৎপগী অনৌবা থাকশিংদা য়ৌরে। অচৌবা হরাও-তয়াম্বা লৈরে অমসুং মসি মশক থিহন্নবা হোৎনরকপা অমনি। ঐখোয়গী চাউখৎপগী খোঙচৎ অসি কনা অমতা খঙখিদে। থৌদোক অদু ভারতকী চাউখৎপগী খোঙচৎকীদমক ‘কালা তিকা’ অমা নমদুনা শরোই-ঙারোইশিং তান্থোক্নবা হোৎনবা অমনি। হায়রিবা থবক অদুগীদমক ঐনা অদোমগী মফমদা ঐগী তৌবীমল খঙবা উৎচরি।
ইকায়খুম্নরবা চিয়ারমেন,
মসি য়াম্না শাংনা খন্নগদবা হিরম অমা নত্তে, অদুবু ঐখোয়গী অরিবা লাইরিকশিংদা অফবা ৱাফম অমা হায়রি, মখোয়গী অফবা ৱাখল্লোনশিং অদুনা মরম ওইদুনা, মখোয় মফম অসি থাদোক্তুনা চৎখিবদা ঐখোয়না মখোয় লৈতবগী অৱাৎপা অদু ফাওহৌগনি। খুৎ থানবা লাকপা মীওইশিং অমসুং ঙাকথোক্নবা লাকপা মীওইসিং অফবা অমা পাংথোক্কনি অমসুং মখোয় মখা তানা মখোয়গী মথৌ পাংথোক্কনি।
ঐখোয়গী অরিবা লাইরিকশিংদা অশুম্না হায়রি-
"गुणा गुणज्ञेषु गुणा भवन्ति, ते निर्गुणं प्राप्य भवन्ति दोषाः
आस्वाद्यतोयाः प्रवहन्ति नद्यः, समुद्रमासाद्य भवन्त्यपेया।।"
মসিনা হায়রি- অফবা মীওই শঙ্গা তৌবা মীওইশিং অফবা গুনশিং চেল্লি অমসুং ফত্তবা মীওইশিংনা কোইশিনবা মীওইশিং ফত্তে। তুরেলগী ইচেল চেল্লিঙৈদা তুরেল অমগী ঈশিং থকপা য়াই, অমসুং ইচেল অদু সমুদ্রদা তিনখিবা মতমদা, মদু থুমহি চেনখি।
হাসতশু চহি অনি খুদিংগী অনৌবা ইচেল অমা লাকখি অমসুং মসিগী ইচেল মতম শানা চেল্লিবমখৈ, তুরেল অদু কয়া য়াম্না ফজবগে হায়বা দরকার ওইদে, ঈশিং অদু কয়া য়াম্না হাওবগে হায়বা দরকার ওইদে, ইচেল অদু সমুদ্রদা হেক থুংবগা মদু শীজিন্নবা য়াদ্রে। মসিগী পাউজেল অসিনা মীওই খুদিংমক ইথিল পীগনি হায়না ঐনা খল্লি।
মসিগী ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ননা, মরুপশিং খুন্নাইগী পুন্সিগী অচৌবা মফম অমদা চঙশিল্লে। ফজরবা য়ুনিভর্সিতি অসিদগী লৌশিং কয়া ফংলবা মতুংদা কায়নরে। মহাক্কী লমজিং অমসুং মহাক্না থবক কন্না শুখিবা অদুনা লৈবাক্কী কান্নবা ওইগনি অমসুং মখা তানা তুংগী মীরোলদা ইথিল পীগনি। ঐগী মরুপশিংদা ঐনা ঐগী য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
অদোম থাগৎচরি।