Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at Bharat Mobility Global Expo at Bharat Mandapam, New Delhi
02 FEB 2024 8:43PM by PIB Delhi
My cabinet colleagues Shri Nitin Gadkari ji, Narayan Rane ji, Piyush Goyal ji, Hardeep Singh Puri ji, Mahendra Nath Pandey ji, all the stalwarts of the industry, other dignitaries, ladies and gentlemen!
Just now, I was listening to Piyush Ji, and he mentioned - 'your presence boosts our morale'. However, observing the kind of stalwarts present here, we now know who actually are boosting our morale. Firstly, I extend my congratulations to the Automotive Industry for organizing this splendid event. Although I couldn't visit every stall today, those I did see left a lasting impression. Such events in our country bring immense joy. I have never purchased a car or even a bicycle, so I lack experience in that regard. I would also encourage the people of Delhi to come and witness this expo. This event has brought together the Mobility Community and the entire supply chain on one platform. I extend a warm welcome to all of you at the Bharat Mobility Global Expo and wish you all the very best. Perhaps some of you may recall that during my first term, I had planned a global-level mobility conference. If you reflect on that period, the summit covered topics like the reason for focusing on batteries and the swift transition to electric vehicles in great detail with the participation of global experts. Today, during my second term, I see significant progress being made. I am confident that during the third term....well, a word to the wise is sufficient. Given that you are part of the mobility sector, this message will spread rapidly across the country.
Friends,
Today's Bharat is progressing with the aim of becoming a developed nation by 2047. The mobility sector is set to play a significant role in achieving this goal. As I mentioned from the ramparts of the Red Fort and reiterate today, I had a vision, and my confidence in it was not mine alone. The expression of confidence stemmed from the strength of 140 crore countrymen. On that day, from the ramparts of the Red Fort, I declared, 'this is the time, this is the right time.' This mantra aligns perfectly with your sector. In a way, India is on the move, and is moving fast. It marks the beginning of a golden period for Bharat's mobility sector. Currently, Bharat's economy is expanding rapidly. As I stated earlier, Bharat is poised to become the world's third-largest economy during our government's third term. Due to the government's efforts, about 25 crore people have risen out of poverty in the last 10 years. The aspirations of these individuals, upon emerging from poverty, include acquiring a bicycle, scooty, or scooter, and if possible, even a four-wheeler. This vast neo-middle class in Bharat, formed by these 25 crore people, harbours its hopes and aspirations. The level of aspiration in this society, this economic startup, is scarcely witnessed elsewhere. Similar to the special period in a person's life between 14 and 20 years, the neo-middle class experiences a unique phase. Addressing this demographic could propel us to great heights. On one hand, we have the neo-middle class with its aspirations, while on the other, the scope and income of the middle class in Bharat are rapidly increasing. These factors are poised to elevate Bharat's mobility sector to new heights. Amidst the growing economy and increasing income, rising figures will boost the morale of your sector. These figures were not created by Modi. In the ten years before 2014, around 12 crore vehicles were sold in Bharat, whereas since 2014, over 21 crore vehicles have been sold in the country.
A decade ago, approximately 2000 electric vehicles were sold in Bharat annually. Presently, about 12 lakh electric vehicles are sold in Bharat each year. Passenger vehicle sales have surged by 60 percent in the last 10 years, and two-wheeler sales in Bharat have also increased by more than 70 percent. Recent data released yesterday reveals that car sales in January have broken all previous records. Those with such record sales are present here, correct? Don't worry, the income tax department is not listening, so don't panic. For all of you, an unprecedented positive environment in the mobility sector is evident on the ground today. Seize this opportunity and make the most of it.
Friends,
Today's Bharat is formulating new policies with an eye on future needs. The mobility sector undoubtedly holds a special place in this vision. You must have witnessed this vision in yesterday's budget. It was an interim budget, and the complete budget will be presented when we come for the third time. In 2014, Bharat's capital expenditure was less than Rs 2 lakh crore, and today it has surpassed Rs 11 lakh crore. The announcement of allocating Rs 11 lakh crore to Capital Expenditure has opened up numerous opportunities for Bharat's mobility sector. This not only strengthens the economy but also creates new employment opportunities. Due to this unprecedented investment, every sector of rail, road, airway, and waterway transport is undergoing transformation in Bharat. We are challenging the seas and mountains, creating one engineering marvel after another, and achieving these feats in record time. From the Atal Tunnel to Atal Setu, Bharat's infrastructural development is setting new records. In the last 10 years, 75 new airports have been built in Bharat, approximately 4 lakh kilometres of rural roads have been constructed, and 90 thousand kilometres of national highways have been developed. High-speed corridors spanning 3500 kilometres have been established. Metro rail has been introduced in 15 new cities, and 25 thousand kilometres of rail routes have been constructed. In this year's budget, it has been announced to modernize 40 thousand railway coaches, similar to those of the Vande Bharat train. These 40 thousand coaches will be installed in ordinary trains, reshaping the landscape of Indian Railways.
Friends,
The speed and scale of our government have redefined mobility in Bharat. Our emphasis has been on completing projects on time, avoiding delays, deviations, and pending issues in transportation. Historic changes have been made to ease transportation and address logistics challenges. The country is now promoting Integrated Transport under the PM Gatishakti National Master Plan. Regulatory framework has been established in GIFT City for Aircraft and Ship Leasing. The government has introduced the National Logistics Policy to modernize the logistics chain, and Dedicated Freight Corridors have been developed to reduce the time and cost of transporting goods. The newly announced three railway economic corridors in the budget will further enhance transportation ease in Bharat.
Friends,
Connectivity in Bharat has been continually reinforced through the construction of National Highways and modern expressways. The implementation of GST has streamlined the movement of goods and eliminated check posts at state borders. Fast-tag technology is saving both fuel and time for the industry, providing an annual benefit of Rs 40 thousand crore to the economy, according to a study.
Friends,
Bharat is on the cusp of becoming an economic powerhouse of the world, with the Auto and Automotive Component Industry set to play a crucial role. Your industry has a substantial representation in the country's total exports. Today, Bharat is the third-largest market for passenger vehicles and the third-largest manufacturer of commercial vehicles globally. Our components industry is also becoming globally competitive. In this 'Amritkaal,' our aim is to become the world leader in these fields, and the government fully supports your efforts. A Production Linked Incentive Scheme of over Rs 25 thousand crore has been created for the industry, contributing to the self-reliance of the entire value chain and empowering MSMEs. Additionally, a PLI scheme of Rs 18 thousand crore for battery storage has been initiated. And let me tell you what I am thinking when it comes to battery storage. Taking forward the clean cooking movement; suppose there are 25 crore houses in the country and the system of rooftop solar and battery storage exists in each of these houses enabling the system of cooking through it, that means the system of clean cooking requires 25 crore batteries. That in turn will create a demand for batteries several times more. That will automatically make the batteries for vehicles very cheap. Now you can comfortably shift to this field, and create a complete package.
Looking ahead, the government envisions integrating rooftop solar power systems with electric vehicles. Yesterday the government made an announcement to provide at least 300 units of free electricity through rooftop solar power to one crore families in the first section. And as per my plan, the rooftop solar power system should help people charge their electric vehicles in their house itself. While a person's car, scooty or scooter is parked at night, it should get charged overnight which can then be utilised in the morning. That is, in a way, linking the decentralized system with the roof top solar system is envisioned. You should keep all these factors in mind while making plans for your future. I am with you.To further improve research and testing, Rs 3200 crore has been allocated to the National Project. The National Electric Mobility Mission has given a boost to the manufacturing of Electric Vehicles in Bharat. The government has invested about Rs 10 thousand crores to stimulate demand for EVs, and the FAME Scheme has successfully introduced thousands of electric buses in cities, including Delhi. Furthermore, subsidies are being provided by the government to establish EV Charging Stations.
Friends,
As mentioned in yesterday's budget, a fund of Rs 1 lakh crore has been announced to stimulate research and innovation. There is also a decision to expand the tax exemption available to startups, paving the way for new possibilities in the mobility sector. The primary challenges facing Electric Vehicles (EVs) today, namely their cost and batteries, can be addressed through research funded by this initiative. Our Rooftop Solar Scheme includes a component related to EV manufacturing, which will benefit the auto sector. As the number of solar rooftops increases, the demand for batteries will naturally rise, offering substantial growth opportunities in this sector. Additionally, I would like to mention something. The industry can engage in research to create new types of batteries using raw materials available in Bharat because the world is concerned about resource sustainability. Why don't we take alternate resources from now on? I believe that the country can provide, and many people are also working on sodium. Furthermore, the auto sector is encouraged to explore new research avenues in not only batteries but also Green Hydrogen and Ethanol. Startups have already contributed significantly to the Drone Sector in Bharat. This fund can also be used in research related to drones. Bharat's waterways have proven to be cost-effective transportation means, and the shipping ministry is moving towards creating hybrid vessels using indigenous technology. The industry is urged to embrace these advancements.
Friends,
Amidst market discussions, attention is drawn to a critical human aspect within the mobility sector – the lakhs of drivers who play a vital role. Truck and taxi drivers play an integral role in our social and economic system. Frequently, these drivers endure prolonged hours behind the wheel, yet owners consistently question or berate them for delayed arrivals. Consequently, the drivers are deprived of sufficient time for rest. In these challenging circumstances, these individuals often fall prey to road accidents. The government recognizes the challenges faced by truck and taxi drivers and their families. I am pleased to inform you that the Central Government has initiated a new scheme aimed at enhancing the comfort of drivers during their journeys. Within the framework of this initiative, modern buildings with new facilities will be established along all national highways to cater to drivers' needs. These buildings will encompass comprehensive provisions, including food services, clean drinking water, sanitation facilities, parking spaces, and areas for drivers to rest. The government is gearing up to commence the construction of a thousand such facilities nationwide in the initial phase of this program. These dedicated buildings for truck and taxi drivers will not only contribute to the improvement of their living conditions and travel experiences but also enhance their overall well-being, thereby playing a crucial role in accident prevention.
Friends,
Looking ahead, the mobility sector holds immense possibilities for the next 25 years. To fully capitalize on these opportunities, the industry must undergo rapid transformation. The sector requires a skilled technical workforce and trained drivers. Today, more than 15 thousand ITIs in the country provide manpower to this industry. Can't people from the industry collaborate with these ITIs to make the courses more relevant? Additionally, you must be aware of the government's scrappage policy, offering road tax exemptions for old vehicles given for scrapping when purchasing new ones, could inspire the auto industry to provide similar incentives to encourage participation.
Friends,
You have bestowed the expo with the tagline 'Beyond Boundaries.' These words encapsulate the spirit of Bharat. Today, our aim is to dismantle old barriers and foster global unity. We aspire to amplify Bharat's influence in the global supply chain. The Indian Auto Industry stands before a vast expanse of possibilities. Let us stride forward in line with the vision of 'Amritkaal,' aspiring to make Bharat a global leader in this domain. I just had a look at the area of tyres. Since day one, I have harboured concerns regarding the tyre industry. It perplexes me that, despite being an agricultural nation, Bharat imports rubber. Have the members of the tyre industry collaborated with farmers to implement necessary technological advancements, offering guidance and assured markets? I firmly believe that Indian farmers can meet the rubber demands. Though genetically modified rubber trees have undergone considerable research, their usage remains limited in Bharat. I implore tyre manufacturers and industries linked to rubber to engage with farmers. Let us progress with an integrated, comprehensive, and holistic approach, avoiding fragmented thinking. Yes, rubber is available from abroad, but why not produce our own? Envision a scenario where our farmers become more robust; they will then purchase four additional cars in our country. Whichever car they choose, the tyres will be from you. What I wish to convey is that, when gathered in such numbers for the first time, contemplate how to rejuvenate your approach and foster innovative ideas, supporting each other. We find ourselves at a juncture where collaborative efforts will bolster our strength, and we should not miss the opportunity to lead the world.
Friends!
Be it the realm of design, or any other major field, there is hardly a field worldwide without a research lab in Bharat. Bharat possesses the talent for design. Let us generate designs originating from the minds of our people so that the world recognizes the vehicle as Indian-made. This sentiment should be cultivated. Any passerby on the road should proudly exclaim, "Hey, this is a Made-in-India car—just take a look at the car." If you believe in yourselves, the world will believe in you. When I spoke about Yoga at the UN, returning to Bharat, people questioned me, but today the world acknowledges its significance. Have faith in yourselves, stand with strength, and let there be no corner of the world where your presence is not felt, friends. Wherever your eyes wander, your cars should be seen. Best wishes to all of you! Thank you.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ଭାରତ ମଣ୍ଡପମଠାରେ ଆୟୋଜିତ ଭାରତ ମୋବିଲିଟି ଗ୍ଲୋବାଲ ଏକ୍ସପୋରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
02 FEB 2024 8:43PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀମଣ୍ଡଳରେ ମୋର ସହଯୋଗୀ ଶ୍ରୀ ନୀତିନ ଗଡକରୀ ଜୀ, ନାରାୟଣ ରାଣେ ଜୀ, ପିୟୁଷ ଗୋୟଲ ଜୀ, ହରଦୀପ ସିଂ ପୁରୀ ଜୀ, ମହେନ୍ଦ୍ର ନାଥ ପାଣ୍ଡେ ଜୀ, ଇଣ୍ଡଷ୍ଟ୍ରିର ସମସ୍ତ ବରିଷ୍ଠ ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ମାନେ , ମହିଳା ଏବଂ ଭଦ୍ରବ୍ୟକ୍ତିଗଣ!
ବର୍ତ୍ତମାନ ମୁଁ ପୀୟୁଷ ଜୀଙ୍କ କଥା ଶୁଣୁଥିଲି, ସେ କହୁଥିଲେ ଯେ ଆପଣ ଆସିଲେ ଆମର ମନୋବଳ ବଢ଼ିଯାଏ। କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଦେଖୁଥିଲି ଯେ ସମସ୍ତ ହର୍ସପାୱାର ଥିବା ଲୋକ ମାନେ ଏଠାରେ ବସିଛନ୍ତି । ସେତେବେଳେ ସ୍ଥିର ହୋଇଯାଇଛି ଯେ କାହାକୁ କାହାକୁ କେଉଁଠୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମିଳିବ । ସର୍ବପ୍ରଥମେ, ମୁଁ ଅଟୋମୋଟିଭ୍ ଶିଳ୍ପକୁ ଏହି ଚମତ୍କାର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଆୟୋଜନ ପାଇଁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି । ମୁଁ ଆଜି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଷ୍ଟଲକୁ ଯାଇପାରିଲି ନାହିଁ, କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଦେଖିଥିବା ସମସ୍ତ ଷ୍ଟଲ, ସେଗୁଡିକ ବହୁତ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଥିଲା | ଆମ ଦେଶରେ ଏସବୁ ଘଟୁଥିବା ଦେଖି ଆମେ ଆହୁରି ଖୁସି ଅନୁଭବ କରିଥାଉ। ମୁଁ କେବେ କାର୍ କିଣିନାହିଁ, ତେଣୁ ମୋର କୌଣସି ଅଭିଜ୍ଞତା ନାହିଁ କାରଣ ମୁଁ କେବେ ସାଇକେଲ ମଧ୍ୟ କିଣିନାହିଁ | ମୁଁ ଦିଲ୍ଲୀବାସୀଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିବି ଯେ ସେମାନେ ଆସି ଏହି ଏକ୍ସପୋ କୁ ଦେଖନ୍ତୁ । ଏହି ଇଭେଣ୍ଟ ଗତିଶୀଳତା ସମୁଦାୟ ଏବଂ ସମଗ୍ର ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳାକୁ ଏକ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ଆଣିଛି । ଭାରତ ମୋବିଲିଟି ଗ୍ଲୋବାଲ ଏକ୍ସପୋରେ ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ଏବଂ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି । ବୋଧହୁଏ ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ କିଛି ଲୋକ ମନେ ରଖିବେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ମୋର ପ୍ରଥମ କାର୍ଯ୍ୟକାଳରେ ଥିଲି, ସେତେବେଳେ ମୁଁ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଗତିଶୀଳତା ସମ୍ମିଳନୀ ର ଯୋଜନା କରିଥିଲି । ଆଉ ଯଦି ଆପଣ ସେହି ସମୟର ଜିନିଷକୁ ଦେଖନ୍ତି ତେବେ ବ୍ୟାଟେରୀ ଉପରେ ଆମର ଫୋକସ କାହିଁକି ରହିବ, ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ୍ ଯାନ ଆଡକୁ ଆମେ କିପରି ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ଉଚିତ, ଏହି ସବୁ ବିଷୟ ଉପରେ ବିସ୍ତୃତ ଭାବରେ ଆଲୋଚନା ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ସେଠାକୁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ ଆସିଥିଲେ । ଏବଂ ଆଜି, ମୋର ଦ୍ୱିତୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକାଳରେ, ମୁଁ ଦେଖୁଛି ଯେ ଭଲ ପରିମାଣର ପ୍ରଗତି ହୋଇଛି | ଏବଂ ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଛି ଯେ ତୃତୀୟ ପାଳିରେ ... ଚଲାନ୍ତୁ ବୁଝିବା ଲୋକଙ୍କୁ ସଙ୍କେତ ଯଥେଷ୍ଟ । ବୁଦ୍ଧିଜୀବୀଙ୍କୁ ଏକ ସଙ୍କେତ ଯଥେଷ୍ଟ ଦିଅନ୍ତୁ। ଆଉ ଯଦି ଆପଣ ଗତିଶୀଳତା ଦୁନିଆରେ ଅଛନ୍ତି ତେବେ ଏହି ସଙ୍କେତ ଖୁବ ବିଶ୍ଵରେ ଶୀଘ୍ର ଦେଶରେ ପହଞ୍ଚିଯିବ ।
ସାଥୀମାନେ
୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନ ଲକ୍ଷ୍ୟ ନେଇ ଆଜିର ଭାରତ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି। ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବାରେ ଗତିଶୀଳତା କ୍ଷେତ୍ର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଯାଉଛି । ଏବଂ ମୁଁ ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ କହିଥିଲି- ମୁଁ ଆଜି ତାକୁ ପୁଣି ଥରେ ମନେ ପକାଇ ଦେଉଛି । ଏଥିରେ ମୋର ଏକ ଦର୍ଶନ ଥିଲା, ମୋର ମଧ୍ୟ ଏକ ବିଶ୍ୱାସ ଥିଲା ଏବଂ ସେହି ବିଶ୍ୱାସ ମୋର ନିଜର ନଥିଲା । ୧୪୦ କୋଟି ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଶକ୍ତି ଯୋଗୁଁ ସେହି ବିଶ୍ୱାସ ଶବ୍ଦରେ ପ୍ରକାଶ ପାଇଥିଲା। ଏବଂ ସେଦିନ ମୁଁ ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ କହିଥିଲି - ଏହା ହେଉଛି ସମୟ, ଉପଯୁକ୍ତ ସମୟ । ଏହି ମନ୍ତ୍ର ଆପଣଙ୍କ କ୍ଷେତ୍ର ରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ରୂପେ ଫିଟ୍ ହୁଏ । ଏକ ପ୍ରକାରେ ଭାରତ ଆଗେଇ ଚାଲିଛି ଏବଂ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢୁଛି । ଭାରତର ଗତିଶୀଳତା କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଏହା ଏକ ସୁବର୍ଣ୍ଣ ସମୟର ଆରମ୍ଭ । ଆଜି ଭାରତର ଅର୍ଥନୀତି ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବିସ୍ତାର କରୁଛି। ଏବଂ ଯେପରି ମୁଁ ପୂର୍ବରୁ କହିଥିଲି, ଆମ ସରକାରଙ୍କ ତୃତୀୟ ପାଳିରେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୀତି ରେ ପରିଣତ ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ଆମ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଯୋଗୁଁ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ରେ ପ୍ରାୟ ୨୫ କୋଟି ଲୋକ ଦାରିଦ୍ର୍ୟରୁ ମୁକୁଳିପାରିଛନ୍ତି । ଆଉ ଯେତେବେଳେ ସେ ଦାରିଦ୍ର୍ୟରୁ ବାହାରକୁ ଆସିଛନ୍ତି, ତାଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନରେ ପ୍ରଥମ ପାଞ୍ଚଟି ଜିନିଷରେ କ'ଣ ରହିଛି? ପ୍ରଥମେ ଆପଣ ଜଣେ ହେଉଛନ୍ତି ତୁମେ। ସେ ସାଇକେଲ କିଣିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି କି ନାହିଁ, ସ୍କୁଟି କିଣିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି କି ନାହିଁ, ସ୍କୁଟର କିଣିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି ନା ଚାରି ଚକିଆ ଯାନ ! ତାଙ୍କର ପ୍ରଥମ ଧ୍ୟାନ ଆପଣଙ୍କ ଉପରେ ରହିବ । ଆଉ ଏହି ୨୫ କୋଟି ଲୋକ ଦାରିଦ୍ର୍ୟରୁ ଆସିଛନ୍ତି । ଆଜି ଭାରତରେ ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ନବ-ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ବର୍ଗ ଗଠିତ ହୋଇଛନ୍ତି, ଯେଉଁମାନଙ୍କର ନିଜସ୍ୱ ଆଶା ରହିଛି, ସେମାନଙ୍କର ନିଜସ୍ୱ ଆକାଂକ୍ଷା ରହିଛି । ବୋଧହୁଏ ସେହି ସମାଜରେ ଆକାଂକ୍ଷାର ସ୍ତର ରହିଛି, ସେହି ଅର୍ଥନୈତିକ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ରେ ଏହା ଅନ୍ୟ କେଉଁଠି ନାହିଁ । ଯେମିତି ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ଜୀବନରେ ୧୪ରୁ ୨୦ ବର୍ଷର ଅବଧି ଭିନ୍ନ ହୋଇଥାଏ, ଠିକ୍ ସେମିତି ତାଙ୍କ ଜୀବନରେ ମଧ୍ୟ ସମାନ ଘଟିଥାଏ। ଏବଂ ଯଦି ଆମେ ଏହାର ସମାଧାନ କରିବୁ, ତେବେ ଆମେ କଳ୍ପନା କରିପାରିବା ଯେ ଆମେ କେଉଁଠାରୁ କେଉଁଠିକୁ ପହଞ୍ଚିପାରିବା | ଅପରପକ୍ଷରେ ଭାରତରେ ମଧ୍ୟବିତ୍ତଙ୍କ ପରିସର ମଧ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି ଏବଂ ମଧ୍ୟବିତ୍ତଙ୍କ ଆୟ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି। ଏହି ସବୁ କାରଣ ଭାରତର ଗତିଶୀଳତା କ୍ଷେତ୍ରକୁ ନୂଆ ଶିଖରକୁ ନେବାକୁ ଯାଉଛି । ବଢୁଥିବା ଅର୍ଥନୀତି ଏବଂ ବଢୁଥିବା ଆୟ ମଧ୍ୟରେ କିଛି ବଢୁଥିବା ସଂଖ୍ୟା ଆପଣଙ୍କ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାକୁ ଯାଉଛି, ମୋଦି ନୁହେଁ । ୨୦୧୪ ପ୍ରଥମ ୧୦ ବର୍ଷରେ ଭାରତରେ ପ୍ରାୟ ୧୨ କୋଟି ଗାଡ଼ି ବିକ୍ରି ହୋଇଥିଲା। ୨୦୧୪ ପରଠାରୁ ଦେଶରେ ୨୧ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଗାଡ଼ି ବିକ୍ରି ହୋଇଛି। ୧୦ ବର୍ଷ ତଳେ ଭାରତରେ ବର୍ଷକୁ ଦୁଇ ହଜାର ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ୍ ଯାନ ବିକ୍ରି ହେଉଥିଲା। ସେହିପରି ଭାରତରେ ପ୍ରତିବର୍ଷ ପ୍ରାୟ ୧୨ ଲକ୍ଷ ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ୍ ଯାନ ବିକ୍ରି ହେଉଛି। ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଯାତ୍ରୀବାହୀ ଯାନ ବିକ୍ରି ୬୦ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଭାରତରେ ଦୁଇ ଚକିଆ ଯାନ ବିକ୍ରି ମଧ୍ୟ ୭୦ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଗତକାଲି ଆସିଥିବା ତଥ୍ୟ ରୁ ଜଣାପଡୁଛି ଯେ ଜାନୁଆରୀ ମାସରେ କାର ବିକ୍ରି ପୂର୍ବର ସମସ୍ତ ରେକର୍ଡ ଭାଙ୍ଗିଛି । ଯେଉଁମାନେ ବିକ୍ରି କରିଛନ୍ତି ସେମାନେ ଏଠାରେ ବସିଛନ୍ତି। ଚିନ୍ତା କରନ୍ତୁ ନାହିଁ, ଆୟକର ଲୋକମାନେ ଶୁଣୁନାହାଁନ୍ତି, ଆତଙ୍କିତ ହୁଅନ୍ତୁ ନାହିଁ । ଅର୍ଥାତ୍ ଗତିଶୀଳତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ଅଭୂତପୂର୍ବ ସକାରାତ୍ମକ ବାତାବରଣ ଆଜି ପୃଥିବୀରେ ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେଉଛି। ଆପଣଙ୍କୁ ଆଗକୁ ଯାଇ ଏହାର ଫାଇଦା ଉଠାଇବାକୁ ପଡ଼ିବ।
ସାଥୀମାନେ
ଭବିଷ୍ୟତର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଆଜିର ଭାରତ ନୂଆ ନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରୁଛି। ଏବଂ ଗତିଶୀଳତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସ୍ଥାନ ଅଛି | ଗତକାଲି ଉପସ୍ଥାପିତ ହୋଇଥିବା ବଜେଟରେ ଆପଣ ଦେଖିପାରିବେ ଏହି ଭିଜନ, ଏହା ଏକ ଅନ୍ତରୀଣ ବଜେଟ, ଆମେ ତୃତୀୟ ଥର ଆସିବା ପରେ ଏହା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବ । ୨୦୧୪ରେ ଭାରତର ପୁଞ୍ଜି ବ୍ୟୟ ୨ ଲକ୍ଷ କୋଟିରୁ କମ୍ ଥିଲା, ଯାହା କି ୨ ଲକ୍ଷ କୋଟିରୁ କମ୍ ଥିଲା, ଆଜି ତାହା ୧୧ ଲକ୍ଷ କୋଟିକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ପୁଞ୍ଜି ବ୍ୟୟ ବାବଦରେ ୧୧ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ ଘୋଷଣା ଭାରତର ଗତିଶୀଳତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅନେକ ବିବିଧ ସୁଯୋଗ ଆଣିଛି। ଏହା କେବଳ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିବ ନାହିଁ, ବରଂ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି କରିବ। ଏହି ଅଭୂତପୂର୍ବ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ଯୋଗୁଁ ଆଜି ଭାରତରେ ରେଳ-ସଡ଼କ-ବାୟୁପଥ-ଜଳପଥ ପରିବହନର ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରପୁନରୁଦ୍ଧାର ହେଉଛି। ସମୁଦ୍ର ଓ ପର୍ବତକୁ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ କରି ରେକର୍ଡ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ ଗୋଟିଏ ପରେ ଗୋଟିଏ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ କ୍ଷେତ୍ର ଭାବରେ ଚମତ୍କାର ନିର୍ମାଣ କରୁଛୁ। ଅଟଳ ଟନେଲଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଅଟଳ ସେତୁ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଭାରତର ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ନୂଆ ରେକର୍ଡ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି । ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତରେ ୭୫ଟି ନୂଆ ବିମାନବନ୍ଦର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି। ପାଖାପାଖି ୪ଲକ୍ଷ କିଲୋମିଟର ଗ୍ରାମୀଣ ସଡ଼କ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି। ୯୦ ହଜାର କିଲୋମିଟର ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି। ୩୫୦୦ କିଲୋମିଟର ହାଇସ୍ପିଡ୍ କରିଡର ବିକଶିତ କରାଯାଇଛି। ୧୫ଟି ନୂଆ ସହରରେ ମେଟ୍ରୋ ରେଳ ଓ ୨୫ ହଜାର କିଲୋମିଟର ରେଳ ମାର୍ଗ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି। ଚଳିତ ବର୍ଷ ବଜେଟରେ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ୍ କୋଚ୍ ଭଳି ୪୦ ହଜାର ରେଳ କୋଚର ଆଧୁନିକୀକରଣ ପାଇଁ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି। ସାଧାରଣ ଟ୍ରେନରେ ଏହି ୪୦ ହଜାର କୋଚ୍ ଲଗାଯିବ। ଏହା ଦ୍ଵାରା ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇର ଚିତ୍ର ସୁନିଶ୍ଚିତ ବଦଳିବ ।
ସାଥୀମାନେ
ଆମ ସରକାରଙ୍କ ଏହି ଗତି ଏବଂ ସ୍କେଲ ଭାରତରେ ଗତିଶୀଳତାର ସଂଜ୍ଞାକୁ ମଧ୍ୟ ବଦଳାଇ ଦେଇଛି । ଆମ ସରକାର କହୁଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଠିକ୍ ସମୟରେ ଶେଷ ହେବା ଉଚିତ୍, ଅଟକି ନ ଯିବା, ବିଭ୍ରାନ୍ତ ନ ହେବା କିମ୍ବା ବିଳମ୍ବ ନ କରିବା। ପରିବହନକୁ ସହଜ କରିବା ପାଇଁ ଆମ ସରକାର ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଆହ୍ୱାନକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ଐତିହାସିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ମଧ୍ୟ କରିଛନ୍ତି । ପିଏମ ଗତିଶକ୍ତି ଜାତୀୟ ମାଷ୍ଟର ପ୍ଲାନ ଅଧୀନରେ ଆଜି ଦେଶରେ ସମନ୍ୱିତ ପରିବହନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯାଉଛି । ବିମାନ ଏବଂ ଜାହାଜ ଲିଜ୍ ପାଇଁ ଗିଫ୍ଟ ସିଟିରେ ଏକ ନିୟାମକ ଢାଞ୍ଚା ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇଛି। ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ ଚେନ୍ ର ଆଧୁନିକୀକରଣ ପାଇଁ ସରକାର ଏକ ଜାତୀୟ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ ପଲିସି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛନ୍ତି। ସାମଗ୍ରୀ ପରିବହନରେ ନିୟୋଜିତ ସମୟ ଏବଂ ଖର୍ଚ୍ଚ କୁ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ମାଲ ପରିବହନ କରିଡର ବିକଶିତ କରାଯାଇଛି । ଗତକାଲି ବଜେଟରେ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଥିବା ତିନୋଟି ରେଳ ଅର୍ଥନୈତିକ କରିଡର ମଧ୍ୟ ଭାରତରେ ପରିବହନର ସହଜତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବାର ଏକ ଅଂଶ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ ।
ସାଥୀମାନେ
ଆଜି ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ଏବଂ ଆଧୁନିକ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ୱେ ନିର୍ମାଣ ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତରେ ଯୋଗାଯୋଗକୁ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ସୁଦୃଢ଼ କରାଯାଉଛି । ଜିଏସ୍ ଟି କେବଳ ସାମଗ୍ରୀ ପରିବହନକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିନାହିଁ, ବରଂ ରାଜ୍ୟର ସୀମାରେ ଥିବା ଚେକ୍ ପୋଷ୍ଟଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ଉଚ୍ଛେଦ କରିଛି। ଫାଷ୍ଟ-ଟ୍ୟାଗ୍ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ମଧ୍ୟ ଶିଳ୍ପକୁ ଉଭୟ ଇନ୍ଧନ ଏବଂ ସମୟ ସଞ୍ଚୟ କରୁଛି। ଏକ ଅଧ୍ୟୟନ ଅନୁଯାୟୀ, ଫାଷ୍ଟ-ଟ୍ୟାଗ୍ରୁ ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ପ୍ରତିବର୍ଷ ୪୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଲାଭ ହେଉଛି।
ସାଥୀମାନେ
ଭାରତ ଆଜି ବିଶ୍ୱର ଅର୍ଥନୈତିକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ରାଷ୍ଟ୍ର ରେ ପରିଣତ ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ଅଟୋ ଏବଂ ଅଟୋମୋଟିଭ୍ କମ୍ପୋନେଣ୍ଟ ଇଣ୍ଡଷ୍ଟ୍ରି ଏଥିରେ ଅନେକ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଯାଉଛି। ଦେଶର ମୋଟ ରପ୍ତାନୀରେ ଆପଣଙ୍କ ଶିଳ୍ପର ଏକ ବୃହତ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ ଅଛି । ଯାତ୍ରୀବାହୀ ଯାନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ ଆଜି ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ବଜାର । ଆମେ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଯାନ ନିର୍ମାତା । ଆମର ଯନ୍ତ୍ରାଂଶ ଶିଳ୍ପ ମଧ୍ୟ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତାମୂଳକ ହେବାରେ ଲାଗିଛି । ଏବେ ଅମୃତକାଳରେ ଆମକୁ ଏହି ସବୁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଶ୍ୱର ଶୀର୍ଷରେ ପହଞ୍ଚିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଆମ ସରକାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରୟାସରେ ଆପଣଙ୍କ ସହ ରହିଛି। ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଏହା ହିଁ କହୁଥିଲି । ଆପଣଙ୍କ ଶିଳ୍ପ ପାଇଁ ସରକାର ୨୫ ହଜାର କୋଟିଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ଉତ୍ପାଦନ ସଂଯୁକ୍ତ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଯୋଜନା ସୃଷ୍ଟି କରିଛନ୍ତି। ଏହା ଆମର ସମଗ୍ର ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳାକୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ କରିବା ଏବଂ ଏମଏସଏମଇଗୁଡ଼ିକୁ ସଶକ୍ତ କରିବାରେ ଏକ ବଡ଼ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରୁଛି । ବ୍ୟାଟେରୀ ଷ୍ଟୋରେଜ୍ ପାଇଁ ସରକାର ୧୮ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ପିଏଲଆଇ ଯୋଜନା ଦେଇଛନ୍ତି। ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ବ୍ୟାଟେରୀ ଷ୍ଟୋରେଜ କଥା ଆସେ, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ କହୁଛି, ମୁଁ କ'ଣ ଚିନ୍ତା କରୁଛି । ଯଦି ମୁଁ ସ୍ୱଚ୍ଛ ରୋଷେଇ ଅଭିଯାନକୁ ଆଗକୁ ନେବି । ଧରନ୍ତୁ ଦେଶରେ ୨୫ କୋଟି ଘର ଅଛି ଏବଂ ଛାତ ଉପରେ ସୌର ଏବଂ ବ୍ୟାଟେରୀ ଷ୍ଟୋରେଜ୍ ର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବଂ ସେଥିରୁ ରୋଷେଇ କରିବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା, ସ୍ୱଚ୍ଛ ରୋଷେଇ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପାଇଁ ୨୫ କୋଟି ବ୍ୟାଟେରୀ ର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି, ଅର୍ଥାତ୍ ଆପଣଙ୍କ ଗାଡିର ବ୍ୟାଟେରୀର ଶହ ଶହ ଗୁଣ ବ୍ୟାଟେରୀର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ଯାହା କାରର ବ୍ୟାଟେରୀକୁ ନିଜେ ବହୁତ ଶସ୍ତା କରିଦେବ । ଏବେ ଆପଣ ମାନେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆରାମରେ ଆସନ୍ତୁ, ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ୟାକେଜ୍ ନେଇ ଆସନ୍ତୁ ଏବଂ ଗତକାଲି ସରକାର ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି ଯେ ବଜେଟରେ ଆମେ ଏକ କୋଟି ପରିବାରକୁ ଛାତ ଉପରେ ସୌରରୁ ଅତି କମରେ ୩୦୦ ୟୁନିଟ୍ ମାଗଣା ବିଜୁଳି ଏବଂ ମୁଁ ସେମାନଙ୍କ ଘରେ ଛାତ ଉପରେ ସେମାନଙ୍କ ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ୍ ଯାନର ଚାର୍ଜିଂ ସିଷ୍ଟମ ରଖିବାକୁ ଯୋଜନା କରୁଛି । ରାତିରେ ତାଙ୍କର କାର୍ ଆସିବ, ସ୍କୁଟି ଆସିବ, ସ୍କୁଟର ଆସିବ, ଚାର୍ଜ ହେବ, ସେ ସକାଳେ ଚାଲିବେ। ଅର୍ଥାତ୍ ଏକ ପ୍ରକାରେ ବିକେନ୍ଦ୍ରୀକୃତ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଛାତ ଉପର ସୌରମଣ୍ଡଳ ସହ ସଂଯୋଗ କରିବାକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଜନା କରାଯାଇଛି। ଭବିଷ୍ୟତ ଯୋଜନାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଏହି ସବୁ ଜିନିଷର ଯୋଜନା କରନ୍ତୁ, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ସହିତ ଅଛି । ଗବେଷଣା ଓ ପରୀକ୍ଷଣରେ ଆହୁରି ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ପାଇଁ ଜାତୀୟ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ୩୨୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟବରାଦ କରାଯାଇଛି। ନ୍ୟାସନାଲ ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ୍ ମୋବିଲିଟି ମିଶନ ସହାୟତାରେ ଭାରତରେ ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ୍ ଯାନ ଉତ୍ପାଦନ ଏକ ନୂତନ ଗତି ହାସଲ କରିଛି । ଇଭିର ଚାହିଦାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ସରକାର ପ୍ରାୟ ୧୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ବିନିଯୋଗ କରିଛନ୍ତି। ଆମ ସରକାରଙ୍କ ଫେମ୍ ଯୋଜନା ମଧ୍ୟ ବହୁତ ସଫଳ ହୋଇଛି। ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ରାଜଧାନୀ ଦିଲ୍ଲୀ ସମେତ ଅନେକ ସହରରେ ହଜାର ହଜାର ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ୍ ବସ୍ ଚଳାଚଳ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ଇଭି ଚାର୍ଜିଂ ଷ୍ଟେସନ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ସରକାର ସବସିଡି ଦେଉଛନ୍ତି ।
ସାଥୀମାନେ
ଗତକାଲି ବଜେଟରେ, ଯେପରି ମୁଁ କହିଥିଲି, ଗବେଷଣା ଏବଂ ଉଦ୍ଭାବନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ୧ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପାଣ୍ଠି ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି। ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ଗୁଡ଼ିକୁ ଦିଆଯାଉଥିବା ଟିକସ ଛାଡ଼କୁ ଆହୁରି ବଢ଼ାଇବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଛି। ଏହି ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗତିଶୀଳତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ନୂତନ ସମ୍ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି କରିବ । ଆଜି ଇଭି ସାମ୍ନାରେ ସବୁଠାରୁ ବଡ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ହେଉଛି ଏହାର ମୂଲ୍ୟ ଏବଂ ବ୍ୟାଟେରୀ । ଏହି ପାଣ୍ଠିକୁ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଗବେଷଣା ପାଇଁ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇପାରିବ। ଆମର ରୁଫ୍ ଟପ୍ ସୋଲାର ସ୍କିମ୍ ରେ ଇଭି ଉତ୍ପାଦନ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଏକ ଉପାଦାନ ମଧ୍ୟ ରହିଛି, ଯାହା ଅଟୋ ସେକ୍ଟରକୁ ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ । ସୌର ଛାତ ଉପରେ ଥିବା ଟପ୍ ସଂଖ୍ୟା ବଢ଼ିଲେ ଅଧିକ ସଂଖ୍ୟକ ବ୍ୟାଟେରି ର ଆବଶ୍ୟକତା ପଡ଼ିବା ସ୍ୱାଭାବିକ। ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିକାଶର ପ୍ରଚୁର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି । ଆଉ ମୁଁ ଆଉ ଗୋଟିଏ କଥା କହିବି । ଭାରତରେ ଥିବା କଞ୍ଚାମାଲରୁ ନୂଆ ପ୍ରକାର ବ୍ୟାଟେରୀ ତିଆରି କରିବା ପାଇଁ ଆମ ଶିଳ୍ପ କାହିଁକି ଏଭଳି ଗବେଷଣା କରୁନାହିଁ? କାରଣ ଏହି କଞ୍ଚାମାଲ କେତେ ଦିନ ଚାଲିବ ଏବଂ ତା'ପରେ କ'ଣ ହେବ ତାକୁ ନେଇ ସାରା ବିଶ୍ୱ ଚିନ୍ତିତ । ଏବେ ଆମେ କାହିଁକି ବିକଳ୍ପ କରୁନାହୁଁ? ମୁଁ ବୁଝିପାରୁଛି ଯେ ଦେଶ ଦେଶକୁ ଦେଇପାରେ, ଅନେକ ଲୋକ ସୋଡିୟମ ଉପରେ ମଧ୍ୟ କାମ କରୁଛନ୍ତି । କେବଳ ବ୍ୟାଟେରୀ ନୁହେଁ, ଅଟୋ ସେକ୍ଟର ସବୁଜ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ ଏବଂ ଇଥାନଲ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ନୂତନ ଗବେଷଣାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଉଚିତ । ଆମର ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଗୁଡ଼ିକ ଭାରତରେ ଡ୍ରୋନ୍ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଏକ ନୂତନ ଉଡ଼ାଣ ଦେଇଛନ୍ତି। ଏହି ପାଣ୍ଠିକୁ ଡ୍ରୋନ୍ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଗବେଷଣାରେ ମଧ୍ୟ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇପାରିବ। ଆଜି ଆମର ଜଳପଥ ପରିବହନର ଏକ ଅତି ଶସ୍ତା ମାଧ୍ୟମ ଭାବରେ ଉଭା ହୋଇଛି । ଭାରତର ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବେ ସ୍ୱଦେଶୀ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ବ୍ୟବହାର କରି ହାଇବ୍ରିଡ୍ ଜାହାଜ ତିଆରି କରିବା ଦିଗରେ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛି। ଏ ଦିଗରେ ଆପଣଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଆଗେଇ ଆସିବାକୁ ପଡ଼ିବ।
ସାଥୀମାନେ
ଆଜି ଇଣ୍ଡଷ୍ଟ୍ରିର ଏତେ ଚର୍ଚ୍ଚିତ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ, ବଜାରର ଏତେ ଚର୍ଚ୍ଚା ମଧ୍ୟରେ, ମୁଁ ଏକ ମାନବୀୟ ଦିଗ ପ୍ରତି ଆପଣଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟି ଆକର୍ଷଣ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ଆମର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଡ୍ରାଇଭର ଏହି ଗତିଶୀଳତା କ୍ଷେତ୍ରର ଏକ ବଡ଼ ଅଂଶ ଅଟନ୍ତି । ଯେଉଁମାନେ ଟ୍ରକ୍ ଚଳାଉଛନ୍ତି, ଟ୍ୟାକ୍ସି ଚଳାଉଛନ୍ତି, ସେହି ଡ୍ରାଇଭରମାନେ ଆମ ସାମାଜିକ ଓ ଅର୍ଥନୈତିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଏକ ଅବିଚ୍ଛେଦ୍ୟ ଅଙ୍ଗ। ଅଧିକାଂଶ ସମୟରେ ଏହି ଡ୍ରାଇଭରମାନେ ଘଣ୍ଟା ଘଣ୍ଟା ଧରି ଟ୍ରକ ଚଳାଉଛନ୍ତି ଏବଂ ମାଲିକ କଣ କରନ୍ତି , ଠିକ ସମୟରେ କାହିଁକି ଆସିଲ ନାହିଁ ମଧ୍ୟ ସେଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରନ୍ତି, ସେ କେଉଁଠାରେ ଅଟକିଥିଲେ, ତାଙ୍କ ପାଖରେ ବିଶ୍ରାମ ନେବାକୁ ସମୟ ନଥାଏ । ଏଭଳି କଠିନ ପରିସ୍ଥିତିରେ ଅନେକ ସମୟରେ ଏହି ଲୋକମାନେ ସଡ଼କ ଦୁର୍ଘଟଣାର ଶିକାର ମଧ୍ୟ ହୁଅନ୍ତି। ଆମ ସରକାର ଟ୍ରକ ଡ୍ରାଇଭର ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପରିବାରର ଏହି ଚିନ୍ତାକୁ ଭଲ ଭାବରେ ବୁଝିଛନ୍ତି । ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଖୁସିର ସହ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଯେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଯାତ୍ରା ମଝିରେ ଡ୍ରାଇଭରମାନଙ୍କୁ ଆରାମ ଦେବା ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ଯୋଜନା ଉପରେ କାମ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ସମସ୍ତ ଜାତୀୟ ରାଜପଥରେ ଡ୍ରାଇଭରଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ସୁବିଧା ଥିବା ଅତ୍ୟାଧୁନିକ କୋଠା ନିର୍ମାଣ କରାଯିବ। ଏହି କୋଠାଗୁଡ଼ିକରେ ଡ୍ରାଇଭରଙ୍କ ପାଇଁ ଖାଦ୍ୟ, ବିଶୁଦ୍ଧ ପାନୀୟ ଜଳ, ଶୌଚାଳୟ, ପାର୍କିଂ ଏବଂ ବିଶ୍ରାମ ସୁବିଧା ରହିବ। ଏହି ଯୋଜନାର ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଏଭଳି ଏକ ହଜାର କୋଠା ନିର୍ମାଣ ସହ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଆରମ୍ଭ ହେବ। ଟ୍ରକ୍ ଏବଂ ଟ୍ୟାକ୍ସି ଡ୍ରାଇଭରଙ୍କ ପାଇଁ ନିର୍ମିତ ଏହି କୋଠା ଗୁଡ଼ିକ ଡ୍ରାଇଭରଙ୍କ ଜୀବନଶୈଳୀ ଏବଂ ଯାତ୍ରାରେ ସହଜତା ବୃଦ୍ଧି କରିବ । ଏହା ଦ୍ୱାରା ସେମାନଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟରେ ଉନ୍ନତି ଆସିବ ଏବଂ ଦୁର୍ଘଟଣା କୁ ରୋକିବାରେ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ସହାୟକ ହେବ ।
ସାଥୀମାନେ
ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଗତିଶୀଳତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ବ୍ୟାପକ ସମ୍ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି ହେବାକୁ ଯାଉଛି। କିନ୍ତୁ ଏହି ସମ୍ଭାବନାର ଭରପୂର ଉପଯୋଗ କରିବା ମଧ୍ୟ ଶିଳ୍ପର ଦାୟିତ୍ୱ ଅଟେ ଯେ ସେମାନେ ନିଜକୁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରନ୍ତୁ । ଗତିଶୀଳତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ବୈଷୟିକ କର୍ମଚାରୀ ଏବଂ ତାଲିମପ୍ରାପ୍ତ ଡ୍ରାଇଭରଙ୍କ ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ଆଜି ଦେଶର ୧୫ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଆଇଟିଆଇ ଏହି ଶିଳ୍ପକୁ ମାନବ ସମ୍ବଳ ଯୋଗାଉଛନ୍ତି। ପାଠ୍ୟକ୍ରମଗୁଡ଼ିକୁ ଅଧିକ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ କରିବା ପାଇଁ ଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ରରେ ର ଲୋକମାନେ ଏହି ଆଇଟିଆଇ ସହିତ ସହଯୋଗ କରିପାରିବେ ନାହିଁ କି? ଆପଣ ଜାଣିଥିବେ ଯେ ସରକାର ସ୍କ୍ରାପେଜ୍ ପଲିସି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛନ୍ତି। ଏହା ଅଧୀନରେ ପୁରୁଣା ଗାଡିକୁ ସ୍କ୍ରାପିଂ ପାଇଁ ଦିଆଗଲେ ନୂଆ ଗାଡି କିଣିବା ସମୟରେ ରୋଡ ଟ୍ୟାକ୍ସ ଛାଡ଼ କରାଯାଇଥାଏ । ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଅଟୋ ଶିଳ୍ପ ମଧ୍ୟ ଏଭଳି ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପ୍ରଦାନ କରିପାରିବ ନାହିଁ କି?
ସାଥୀମାନେ
ଆପଣ ଏହି ଏକ୍ସପୋକୁ ଟ୍ୟାଗ୍ ଲାଇନ୍ ଦେଇଛନ୍ତି- ବିୟଣ୍ଡ ବାଉଣ୍ଟ୍ରିଜ୍‌ ଏହି ଶବ୍ଦଗୁଡ଼ିକ ଭାରତର ଭାବନାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି। ଆଜି ଆମେ ପୁରୁଣା ପ୍ରତିବନ୍ଧକକୁ ଭାଙ୍ଗି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱକୁ ଏକାଠି କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ । ଆମେ ବିଶ୍ୱ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳାରେ ଭାରତର ଭୂମିକାକୁ ବିସ୍ତାର କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ । ଭାରତୀୟ ଅଟୋ ଇଣ୍ଡଷ୍ଟ୍ରି ସମ୍ମୁଖରେ ରହିଛି ସମ୍ଭାବନାର ପୂରା ଦିଗନ୍ତ । ଆସନ୍ତୁ ଅମୃତକାଳର ଦର୍ଶନ ରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା । ଆସନ୍ତୁ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ଅଗ୍ରଣୀ କରିବା । ଏବଂ ମୁଁ ଟାୟାର ବାଲା କ୍ଷେତ୍ରରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ବୁଲିକି ଏବଂ ମୋର ପ୍ରଥମ ଦିନରୁ ଏହି ଫାଟିଯାଇଥିବା ଦୁନିଆ ସହିତ ଲଢ଼େଇ ହୋଇଛି । ମୁଁ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୁଝି ପାରୁନାହିଁ ଯେ ଭାରତ ଏକ କୃଷିପ୍ରଧାନ ଦେଶ । ସେ କାହିଁକି ରବର ଆମଦାନୀ କରିବେ? ଟାୟାର ଶିଳ୍ପ ସଂଘ କ'ଣ କୃଷକମାନଙ୍କ ସହ ଏକାଠି ବସି ସେମାନେ ଯାହା ବି ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ଲୋଡିଛୁଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କୁ ଯାହା ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ଦେବାକୁ ପଡ଼ିବ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ଯାହା ବି ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେବାକୁ ପଡ଼ିବ ତାହା କରନ୍ତି କି? ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଭାରତର କୃଷକ ଆପଣଙ୍କ ରବର ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିପାରିବେ । ଆଜି ଗବେଷଣା କରି ଜେନେଟିକ ମୋଡିଫାଏଡ ରବର ଗଛ ଉପରେ ଅନେକ କାମ କରାଯାଇଛି । ଆମେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଭାରତରେ ଏହାକୁ ସେତେଟା ବ୍ୟବହାର କରୁନାହୁଁ । ଟାୟାର ନିର୍ମାତା ଏବଂ ରବର ଶିଳ୍ପ ସହ ଜଡ଼ିତ ଶିଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ କୃଷକମାନଙ୍କ ସହ ଯୋଡ଼ି ହେବାକୁ ମୁଁ ଅନୁରୋଧ କରିବି। ଆମେ ଏକ ସମନ୍ୱିତ ବ୍ୟାପକ ସାମଗ୍ରିକ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛୁ । ଆସନ୍ତୁ ଖଣ୍ଡଖଣ୍ଡରେ ଚିନ୍ତା କରିବା ନାହିଁ। ରବର ବାହାରୁ ମିଳୁଛି, ଆସନ୍ତୁ ନିଜକୁ ତିଆରି କରି ଏହାର ପୁନରାବୃତ୍ତି କରିବା, ବେଳେବେଳେ ଭାବନ୍ତୁ ଯେ ଯଦି ଆମର କୃଷକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ହୁଅନ୍ତି, ତେବେ ସେମାନେ ଦେଶରେ ଆଉ ୪ଟି ଗାଡ଼ି କିଣିବେ। ଆଉ ଯିଏ କାର୍ କିଣିବ, ତାର ଟାୟାର ଆପଣଙ୍କର ହେବ । ମୁଁ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ସାଥିମଲେ ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ଏତେ ସଂଖ୍ୟକ ସଂଖ୍ୟାରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଏକାଠି ହୋଇଛନ୍ତି, ଆପଣ କିପରି ନୂତନ ଭାବରେ ଚିନ୍ତା କରିପାରିବେ, ଆପଣ ପରସ୍ପର ସହିତ ସାହାଯ୍ୟ କରି କିପରି ନୂତନ ଅଭିନବ ଚିନ୍ତାଧାରା ସହିତ ଆଗକୁ ବଢିପାରିବେ । ଏବଂ ଆଜି ଆମେ ଏପରି ସ୍ଥିତିରେ ପହଞ୍ଚିଛୁ ଯେ ଆମେ ଯେତେ ଏକାଠି କାମ କରିବୁ, ଆମର ଶକ୍ତି ବହୁଗୁଣିତ ହେବ ଏବଂ ଆମେ ଦୁନିଆଉପରେ ଆଧିପତ୍ୟ କରିବାରେ ସୁଯୋଗକୁ ହାତଛଡ଼ା କରିବୁ ନାହିଁ ।
ସାଥୀମାନେ!
ଡିଜାଇନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଶ୍ୱରେ ଏମିତି କୌଣସି ଗବେଷଣା କେନ୍ଦ୍ର ରହିବ ନାହିଁ, ଯେଉଁଠି ଭାରତରେ ରିସର୍ଚ୍ଚ ଲ୍ୟାବ୍ ନାହିଁ। ଭାରତରେ ପ୍ରତିଭା ଡିଜାଇନରେ ରହିଛି। ଏବେ ଆମେ ଏପରି ଡିଜାଇନ ଆଣିବା ଦରକାର ଯାହା ଆମ ଲୋକଙ୍କ ମନରୁ ବାହାରିଛି, ବିଶ୍ୱ ଅନୁଭବ କରିବା ଉଚିତ ଯେ ଭାରତର କାର୍ କୁ ବଢ଼ାଇବା ଉଚିତ୍ । ସେମାନେ ଗର୍ବର ସହ କହିବା ଉଚିତ ଯେ ଯଦି କେହି ରାସ୍ତାରେ ଯାଆନ୍ତି, ହେ, ଏହା ଆମର ମେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ, କେବଳ କାର୍ କୁ ଦେଖନ୍ତୁ। ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ଏହି ମନୋଭାବ ସୃଷ୍ଟି ହେବା ଉଚିତ୍ | ଆଉ ଯଦି ତୁମକୁ ନିଜ ଉପରେ ଯଦି ବିଶ୍ୱାସ ରଖିବ ନାହିଁ, ତେବେ ଦୁନିଆ ତୁମ ଉପରେ କିପରି ବିଶ୍ୱାସ କରିବ । ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଯୋଗ ପ୍ରସଙ୍ଗ ନେଇ ବିଶ୍ୱକୁ ଯାଇଥିଲି, ମୁଁ ଜାତିସଂଘରେ ଯୋଗ ବିଷୟରେ କହିଥିଲି, ସେତେବେଳେ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଭାରତ ଫେରିଲି, ଅନେକ ଲୋକ ମୋତେ କହୁଥିଲେ, ମୋଦୀ ଜୀ ଜାତିସଂଘରେ ପ୍ରଥମ ଭାଷଣ ଦେବାକୁ ଯାଇଥିଲେ କି ଏବଂ ଆପଣ ଏହା କରି ଆସିଲେ, କିନ୍ତୁ ଆଜି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ନାକ ଧରି ବସି ପଡିଛି । ନିଜ ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ ରଖନ୍ତୁ, ଦୃଢ଼ତାର ସହ ଠିଆ ହୁଅନ୍ତୁ, ଦୁନିଆରେ ଏମିତି କୌଣସି ଉପାୟ ନାହିଁ ଯେଉଁଠି ଆପଣଙ୍କୁ ଦେଖିବାକୁ କିଛି ମିଳିବ ନାହିଁ ସାଥିମାନେ ଯେଉଁଠିକୁ ଆପଣଙ୍କର ନଜର ଯିବ ଆପଣଙ୍କର ଗାଡି ହିଁ ନଜରରେ ଆସିବ ।
ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭକାମନା !
ଧନ୍ୟବାଦ !