ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଓ ପରୋକ୍ଷ ଟିକସ ପାଇଁ ଟିକସ ହାର ବଜାୟ ରଖିବାକୁ ଅନ୍ତରୀଣ ବଜେଟରେ ପ୍ରସ୍ତାବ
ପ୍ରାୟ ୧ କୋଟି ଟିକସଦାତାଙ୍କୁ ଲାଭ ଦେବା ପାଇଁ କେତେକ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଟିକସ ଦାବି ପାଇଁ ଆଶ୍ୱସ୍ତି
01 FEB 2024 12:44PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଅର୍ଥ ଓ କର୍ପୋରେଟ୍ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ନିର୍ମଳା ସୀତାରମଣ ଆଜି ସଂସଦରେ ଅନ୍ତରୀଣ ବଜେଟ୍ ଉପସ୍ଥାପନ କରିବା ଅବସରରେ କହିଛନ୍ତି, "ପରମ୍ପରା ଅନୁଯାୟୀ ମୁଁ ଟିକସ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ କୌଣସି ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଉନାହିଁ ଏବଂ ଆମଦାନୀ ଶୁଳ୍କ ସମେତ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଟିକସ ଏବଂ ପରୋକ୍ଷ ଟିକସ ପାଇଁ ସମାନ ଟିକସ ହାର ବଜାୟ ରଖିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଉଛି।
ଟିକସରେ ନିରନ୍ତରତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ ସଭରେନ୍‌ ୱେଲ୍ଥ କିମ୍ବା ପେନସନ୍ ପାଣ୍ଠି ଦ୍ୱାରା ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଏବଂ ନିବେଶକୁ କେତେକ ଟିକସ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିବା ଏବଂ କିଛି ଆଇଏଫଏସସି ୟୁନିଟର ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଆୟ ଉପରେ ଟିକସ ଛାଡ଼କୁ ୩୧.୦୩.୨୦୨୫ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଇଛନ୍ତି।
ସରକାରଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଅନୁରୂପ ଜୀବନର ସୁଗମତା ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ପାଇଁ ଟିକସ ସେବା ସୁବିଧାରେ ସଂସ୍କାରର ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି। ଅଧିକ ସଂଖ୍ୟାରେ ଅନେକ ଛୋଟ ଛୋଟ ଅଣ-ସତ୍ୟାପିତ, ଅଣ-ସମାୟୋଜିତ ବା ବିବାଦିତ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ କର ଦାବୀ ଅଡିଟରେ ବକେୟା ରହିଛି, ଏଥିରେ ଅନେକ ଦାବୀ ୧୯୬୨ରୁ ମଧ୍ୟ ପୁରୁଣା ଅଟେ। ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୦୧୯-୨୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତର ଅବଧି ସମ୍ବନ୍ଧିତତ ୨୫,୦୦୦ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏବଂ ବର୍ଷ ୨୦୧୦-୧୧ ରୁ ୨୦୧୪-୧୫ ସମ୍ବନ୍ଧିତ ୧୦,୦୦୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏପରି ବକେୟା କର ଦାବୀକୁ ଫେରସ୍ତ ନେବା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତାବ କରିଛନ୍ତି, ଏହାଦ୍ବାରା ପ୍ରାୟ ଏକ କୋଟି ଟିକସଦାତା ଲାଭାନ୍ବିତ ହେବେ।

Ministry of Finance
INTERIM BUDGET PROPOSES TO RETAIN TAX RATES FOR DIRECT AND INDIRECT TAXES
RELIEF FOR CERTAIN OUTSTANDING DIRECT TAX DEMANDS TO BENEFIT NEARLY 1 CRORE TAXPAYERS
01 FEB 2024 12:44PM by PIB Delhi
Keeping with the convention, I do not propose to make any changes relating to taxation and propose to retain the same tax rates for direct taxes and indirect taxes including import duties,” said the Union Minister for Finance and Corporate Affairs, Smt. Nirmala Sitharaman, while presenting the Interim Budget 2024-25 in the Parliament today.
To ensure continuity in taxation, the Union Finance Minister proposed to extend certain tax benefits to start-ups and investments made by sovereign wealth or pension funds and tax exemption on certain income of some IFSC units till 31.03.2025.
In line with the Government’s vision to improve ease of living and ease of doing business, and to provide a relief to a large number of petty, non-verified, non-reconciled or disputed direct tax demands, many of them dating as far back as the year 1962, Smt. Sitharaman proposed to withdraw such outstanding direct tax demands up to ₹25,000 pertaining to the period up to financial year 2009-10 and up to ₹10,000 for financial years 2010-11 to 2014-15. This is expected to benefit about one crore tax-payers.