ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପୁଞ୍ଜି ବ୍ୟୟରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ବୃଦ୍ଧି; ୧୧.୧ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ହୋଇ ୧୧,୧୧,୧୧୧ କୋଟି ଟଙ୍କା ହେବ ଯାହାକି ଜିଡିପି ପରିମାଣର ୩.୪ ପ୍ରତିଶତ
୨୦୨୩-୨୪ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ଆର୍ଥିକ ନିଅଣ୍ଟ ଜିଡିପିର ୫.୮ ପ୍ରତିଶତ ହେବ। ୨୦୨୪-୨୫ରେ ଜିଡିପିର ୫.୧ ପ୍ରତିଶତ ହେବ ବୋଲି ଆକଳନ କରାଯାଇଛି
୨୦୨୪-୨୫ରେ ମୋଟ ବ୍ୟୟ ବୃଦ୍ଧି କରାଯିବ ୨୦୨୩-୨୪ ତୁଳନାରେ ୨.୭୬ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା (ଆରଇ); ୪୭.୬୬ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଆକଳନ କରାଯାଇଛି
୨୦୨୩-୨୪ରେ ଅଧିକ ରାଜସ୍ୱ ପ୍ରାପ୍ତି ଅର୍ଥନୀତିରେ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଗତି ଏବଂ ଔପଚାରିକତା ସୂଚାଉଛି
01 FEB 2024 12:52PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା କମ୍ ଋଣ ହେତୁ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଅଧିକ ଋଣ ଉପଲବ୍ଧତା ସୁନିଶ୍ଚିତ ହୋଇପାରିବ
01.02.2024 : ଆଜି ସଂସଦରେ ୨୦୨୪-୨୫ ର ଅନ୍ତରୀଣ ବଜେଟ୍ ଉପସ୍ଥାପନ କରିବା ସମୟରେ କେନ୍ଦ୍ର ଅର୍ଥ ଓ କର୍ପୋରେଟ୍ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ନିର୍ମଳା ସୀତାରମଣ ପୁଞ୍ଜି ବ୍ୟୟ ବ୍ୟୟ ବରାଦ, ସଂଶୋଧିତ ଆକଳନ ୨୦୨୩-୨୪ ଏବଂ ବଜେଟ୍ ଆକଳନ ୨୦୨୪-୨୫ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ।
ପୁଞ୍ଜି ବ୍ୟୟ ବ୍ୟୟବରାଦରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ବୃଦ୍ଧି
କେନ୍ଦ୍ର ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୨୦୨୪-୨୫ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ପାଇଁ ପୁଞ୍ଜି ବ୍ୟୟ ବ୍ୟୟ ବରାଦ ୧୧.୧ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୧୧ ଲକ୍ଷ, ୧୧ ହଜାର, ୧୧୧ କୋଟି ଟଙ୍କା (୧୧,୧୧,୧୧୧ କୋଟି ଟଙ୍କା) କରାଯାଇଛି। ଏହା ଜିଡିପିର ୩.୪ ପ୍ରତିଶତ ଅଟେ । ଏହାବ୍ୟତୀତ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଗତ ୪ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ କ୍ୟାପେକ୍ସର ତିନି ଗୁଣା ହେତୁ ଅର୍ଥନୈତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ଉପରେ ବ୍ୟାପକ ପ୍ରଭାବ ପକାଉଛି ।
ସଂଶୋଧିତ ଆକଳନ ୨୦୨୩-୨୪
କେନ୍ଦ୍ର ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ଋଣ ବ୍ୟତୀତ ଅନ୍ୟ ମୋଟ ଗ୍ରହଣର ସଂଶୋଧିତ ଆକଳନ ହେଉଛି ୨୭.୫୬ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା, ଯେଉଁଥିରୁ ଟିକସ ଆଦାୟ ହେଉଛି ୨୩.୨୪ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା। ସମୁଦାୟ ଖର୍ଚ୍ଚର ସଂଶୋଧିତ ଆକଳନ ହେଉଛି ୪୪.୯୦ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ।
ରାଜସ୍ୱ ପ୍ରାପ୍ତି ସମ୍ପର୍କରେ ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବଜେଟ୍ ଆକଳନ ତୁଳନାରେ ୩୦.୦୩ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ରାଜସ୍ୱ ଆୟ ଅଧିକ ହେବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି, ଯାହା ଅର୍ଥନୀତିର ଦୃଢ଼ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଗତି ଏବଂ ଔପଚାରିକତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି।
ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ନାମମାତ୍ର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଆକଳନରେ ହ୍ରାସ ସତ୍ତ୍ୱେ ବିତ୍ତୀୟ ନିଅଣ୍ଟର ସଂଶୋଧିତ ଆକଳନ ଜିଡିପିର ୫.୮ ପ୍ରତିଶତ ରହିଛି, ଯାହା ବଜେଟ୍ ଆକଳନରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିଛି।
୨୦୨୪-୨୫ ବଜେଟ୍ ଆକଳନ
୨୦୨୪-୨୫ରେ ଋଣ ବ୍ୟତୀତ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଆୟ ୩୦.୮୦ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ହେବ ବୋଲି ଆକଳନ କରାଯାଇଥିବା ବେଳେ ମୋଟ ଖର୍ଚ୍ଚ ୪୭.୬୬ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ହେବ ବୋଲି ଆକଳନ କରାଯାଇଛି। ଟିକସ ଆଦାୟ ୨୬.୦୨ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ହେବ ବୋଲି ଆକଳନ କରାଯାଇଛି।
ଏହାବ୍ୟତୀତ କେନ୍ଦ୍ର ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ପୁଞ୍ଜି ବ୍ୟୟ ପାଇଁ ୫୦ ବର୍ଷର ସୁଧମୁକ୍ତ ଋଣ ଯୋଜନା ଚଳିତ ବର୍ଷ ଜାରି ରହିବ ଏବଂ ମୋଟ ୧.୩ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟ ବରାଦ କରାଯିବ।
ଶ୍ରୀମତୀ ସୀତାରମଣ କହିଛନ୍ତି, ୨୦୨୪-୨୫ରେ ଆର୍ଥିକ ନିଅଣ୍ଟ ଜିଡିପିର ୫.୧ ପ୍ରତିଶତ ରହିବ ବୋଲି ଆକଳନ କରାଯାଇଛି। ୨୦୨୧-୨୨ ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ବଜେଟ୍ ଅଭିଭାଷଣରେ ଦର୍ଶାଯାଇଥିବା ଆର୍ଥିକ ସୁଦୃଢ଼ୀକରଣର ମାର୍ଗ ଅନୁସରଣ କରି ୨୦୨୫-୨୬ ସୁଦ୍ଧା ଏହାକୁ ୪.୫ ପ୍ରତିଶତରୁ କମ୍ କରିବାକୁ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି।
ବଜାର ଋଣ
କେନ୍ଦ୍ର ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ୨୦୨୪-୨୫ ରେ ଡେଟ୍ ସିକ୍ୟୁରିଟି ଜରିଆରେ ମୋଟ ଏବଂ ନେଟ୍ ବଜାର ଋଣ ଯଥାକ୍ରମେ ୧୪.୧୩ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଏବଂ ୧୧.୭୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ହେବ ବୋଲି ଆକଳନ କରାଯାଇଛି। ଘରୋଇ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ବୃଦ୍ଧି ସମ୍ପର୍କରେ ସେ କହିଛନ୍ତି, କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ କମ୍ ଋଣ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଅଧିକ ପରିମାଣର ଋଣ ଉପଲବ୍ଧ କରାଇବାରେ ସହାୟକ ହେବ।

Ministry of Finance
SIGNIFICANT BOOST TO CAPITAL EXPENDITURE; TO BE INCREASED BY 11.1 PER CENT TO ₹ 11,11,111 CRORE; AMOUNTING TO 3.4 PER CENT OF THE GDP
FISCAL DEFICIT IN 2023-24 (RE) TO BE 5.8 PER CENT OF GDP; ESTIMATED TO BE 5.1 PER CENT OF GDP IN 2024-25
TOTAL EXPENDITURE IN 2024-25 TO BE INCREASED BY ₹ 2.76 LAKH CRORE COMPARED TO 2023-24 (RE); ESTIMATED AT ₹ 47.66 LAKH CRORE
HIGHER REVENUE RECEIPTS IN 2023-24 INDICATE GROWTH MOMENTUM AND FORMALIZATION IN ECONOMY
LOWER BORROWINGS BY THE CENTRAL GOVERNMENT TO FACILITATE MORE AVAILABILITY OF CREDIT FOR THE PRIVATE SECTOR
01 FEB 2024 12:52PM by PIB Delhi
While presenting the Interim Budget 2024-25 in Parliament today, the Union Minister of Finance and Corporate Affairs, Smt. Nirmala Sitharaman outlined the Capital Expenditure Outlay, Revised Estimates 2023-24 and Budget Estimates 2024-25.
Significant boost to Capital Expenditure Outlay
Union Finance Minister said that the Capital Expenditure outlay for 2024-25 is being increased by 11.1 per cent to eleven lakh, eleven thousand, one hundred and eleven crore rupees (₹ 11,11,111 crore). This amounts to 3.4 per cent of GDP. In addition, she mentioned that the massive tripling of the CapEx over the last 4 years is resulting in huge multiplier impact on economic growth and employment creation.
Revised Estimates 2023-24
Union Finance Minister said, “the Revised Estimate of the total receipts other than borrowings is ₹ 27.56 lakh crore, of which the tax receipts are ₹ 23.24 lakh crore. The Revised Estimate of the total expenditure is ₹ 44.90 lakh crore”.
Talking about the revenue receipts, she said that the revenue receipts at ₹ 30.03 lakh crore are expected to be higher than the Budget Estimate, reflecting strong growth momentum and formalization in the economy.
She further mentioned that notwithstanding moderation in the nominal growth estimates, the Revised Estimate of the fiscal deficit stood at 5.8 per cent of GDP, improving upon the Budget Estimate.
Budget Estimates 2024-25
In 2024-25, the total receipts other than borrowings are estimated to be ₹ 30.80 lakh crore and the total expenditure is estimated at ₹ 47.66 lakh crore. The tax receipts are estimated at ₹ 26.02 lakh crore.
Further, Union Finance Minister said, “the scheme of fifty-year interest free loan for capital expenditure to states will be continued this year with total outlay of ₹1.3 lakh crore”.
Smt. Sitharaman said, “the fiscal deficit in 2024-25 is estimated to be 5.1 per cent of GDP”. Adhering to the path of fiscal consolidation as mentioned in her Union Budget speech for 2021-22, she mentioned to reduce it below 4.5 per cent by 2025-26.
Market Borrowings
Union Finance Minister said that, during 2024-25, gross and net market borrowings through dated securities are estimated at ₹ 14.13 lakh crore and ₹ 11.75 lakh crore respectively. While talking about the increase in private investments, she said, “lower borrowings by the Central Government will facilitate larger availability of credit for the private sector”.