গৃহ মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় বাজেটে ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ উন্নত ভাৰতৰ সপোন পুৰণৰ ৰোডমেপ অংকন কৰা বুলি প্ৰশংসা কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহৰ
01 FEB 2024 6:04PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কেন্দ্ৰীয় বাজেটক প্ৰশংসা কৰে, যিয়ে ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ উন্নত ভাৰতৰ সপোন পুৰণৰ ৰোডমেপ অংকন কৰিছে৷
এলানি টুইটযোগে শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয়, “কেন্দ্ৰীয় বাজেটক ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ উন্নত ভাৰতৰ সপোন পুৰণৰ ৰোডমেপ অংকন কৰিছে৷ বাজেট ভাষণত অমৃত কালৰ সময়ত ভাৰতক প্ৰতিটো খণ্ডতে আগশাৰীৰ দেশ হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ যাত্ৰাত বিগত ১০ বছৰত মোদী চৰকাৰে অৰ্জন কৰা মাইলৰ খুঁটিসমূহৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে৷ এই কৃতিত্বৰ ভেটিতেই নিৰ্মাণ কৰা হৈছে এখন বিকশিত ভাৰতৰ আধাৰ৷ এই উৎকৰ্ষমূলক যাত্ৰাত দেশখনক নেতৃত্ব দিয়াৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী আৰু বিত্তমন্ত্ৰী শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণক অন্তৰ্দৃষ্টিসম্পন্ন বাজেট ভাষণৰ বাবে মোৰ কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছো।”
শ্ৰী শ্বাহে লগতে কয় যে কৃষকৰ প্ৰতি উৎসৰ্গিত মোদী চৰকাৰৰ বিকশিত ভাৰত বাজেটে দেশৰ কৃষকৰ সমৃদ্ধিৰ নতুন সুযোগ কঢ়িয়াই আনিছে। তেওঁ কয় যে মোদীজীৰ আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগীৰ পৰা অনুপ্ৰাণিত হৈ এই বাজেটে এফালে তৈলবীজত আত্মনিৰ্ভৰতাক উৎসাহিত কৰিছে, আনহাতে আনফালে দুগ্ধ খণ্ডৰ উন্নয়ন আৰু নেন’-ডিএপিৰ ব্যৱহাৰৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে মোদী চৰকাৰে শস্য বীমাৰ জৰিয়তে ১১.৮ কোটি কৃষকক আৰ্থিক সাহায্য আৰু ৪ কোটি কৃষকক সুৰক্ষা প্ৰদান কৰিছে। তেওঁ লগতে কয় যে আধুনিক মজুতকৰণ আৰু ফলপ্ৰসূ যোগান শৃংখল স্থাপনৰ সন্দৰ্ভত বাজেটত লোৱা গুৰুত্বপূৰ্ণ সিদ্ধান্তৰ দ্বাৰা আমাৰ কৃষকসকল আৰ্থিকভাৱে শক্তিশালী আৰু সমৃদ্ধিশালী হ’ব। শ্ৰী শ্বাহে কয়, ৩ কোটি লাখপতি দিদী বনোৱাৰ লক্ষ্য বৃদ্ধি কৰাৰ বাবে মোদী জীৰ প্ৰতি কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছো।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে মোদী চৰকাৰৰ এই বাজেটে পৰ্যটন খণ্ডক নতুন শক্তি প্ৰদান কৰিব। তেওঁ কয়, বাজেটত ৰাজ্যসমূহক ঐতিহাসিক আৰু সাংস্কৃতিক স্থানসমূহৰ উন্নয়নৰ বাবে উদ্গনিমূলক আৰু দীৰ্ঘম্যাদী সুদমুক্ত ঋণ প্ৰদান কৰা হ’ব, যাৰ ফলত পৰ্যটন খণ্ডৰ অৰ্থনীতি শক্তিশালী হ’ব আৰু নতুন কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ সৃষ্টি হ’ব। লাক্ষাদ্বীপ আৰু অন্যান্য দ্বীপসমূহত বিমান সংযোগ আৰম্ভ কৰা আৰু মূলসুঁতিৰ সৈতে সংযোগ কৰাৰ দৰে ঐতিহাসিক সিদ্ধান্তৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীক ধন্যবাদ জনায় শ্ৰী শ্বাহে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ২০২৪ বৰ্ষৰ কেন্দ্ৰীয় অন্তৱৰ্তীকালীন বাজেটৰ জৰিয়তে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী জীয়ে আমাৰ দেশত চলি থকা প্ৰযুক্তিগত বিপ্লৱৰ আৰ্হি পৰিৱৰ্তনৰ মঞ্চ তৈয়াৰ কৰিছে। প্ৰযুক্তিৰ বাবে এক লাখ কোটি মুলধন পুঁজিৰ ব্যৱস্থাই আমাৰ গৱেষণা আৰু উন্নয়নৰ দক্ষতাক লাভৱান কৰাই নহয়, নম্ৰ পটভূমিৰ যুৱক-যুৱতীসকলকো প্ৰযুক্তিক মাধ্যম হিচাপে ব্যৱহাৰ কৰি সমাজত এক অৰ্থপূৰ্ণ পৰিৱৰ্তন অনাৰ প্ৰত্যাহ্বান গ্ৰহণ কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰিব।
গৃহমন্ত্ৰীয়ে লগতে কয় যে ২০২৪বৰ্ষৰ কেন্দ্ৰীয় বাজেট এনে এখন নথি যিয়ে সমবায় যুক্তৰাষ্ট্ৰবাদৰ মূল্যবোধক শক্তিশালী কৰাৰ সমান্তৰালভাৱে দেশখনক মহানতাৰ পথত আগবঢ়াই নিয়াৰ দৰে এগৰাকী ৰাষ্ট্ৰনেতা হিচাপে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী জীৰ ভূমিকাক প্ৰতিপন্ন কৰিছে। অহা পাঁচ দশকৰ বাবে ৰাজ্যসমূহক মুঠ ৭৫ হাজাৰ কোটি টকাৰ সুদমুক্ত ঋণ প্ৰদানৰ সিদ্ধান্তই কেন্দ্ৰ-ৰাজ্যৰ সম্পৰ্ক সুদৃঢ় কৰাৰ ক্ষেত্ৰত গেম চেঞ্জাৰ হিচাপে প্ৰমাণ কৰিব। তদুপৰি, মোদীজীয়ে কল্পনা কৰা মহান ভাৰতত যাতে কোনো অঞ্চল পিছ পৰি নাথাকে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে দেশৰ আন্তঃগাঁথনি বিশ্বমানৰ কৰি তুলিবলৈ মোদী চৰকাৰে বাজেট নিৰ্ধাৰিত পুঁজি ১১.১% বৃদ্ধি কৰি অভিলেখ ১১.১১ লাখ কোটি টকা কৰাৰ বিপৰীতে লজিষ্টিক দক্ষতা বৃদ্ধি আৰু খৰচ কমোৱাৰ বাবে পিএম গতি শক্তিৰ অধীনত তিনিটা ডাঙৰ ৰেলৱে কৰিডৰ ঘোষণা কৰিছে৷ ই দেশবাসীৰ সন্মুখত ভৱিষ্যতৰ ভাৰতৰ নতুন ৰূপৰেখা দাঙি ধৰিছে। তেওঁ লগতে কয় যে আজি মোদী জীৰ নেতৃত্বত দেশত ঘাইপথ নিৰ্মাণৰ গতি তিনিগুণ বৃদ্ধি পাইছে আৰু বিমানবন্দৰৰ সংখ্যাও দুগুণতকৈও অধিক বৃদ্ধি পাইছে। আজি আধুনিক বন্দে ভাৰত আৰু নমো ভাৰত ৰেলগাড়ীও নতুন ভাৰতৰ গৌৰৱৰ বিষয় হৈ পৰিছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ দৃষ্টিভংগীক প্ৰতিফলিত কৰা ‘সুৰ্যোদয় যোজনা’ই এক কোটি পৰিয়ালক ঘৰতে সৌৰশক্তি ব্যৱস্থা স্থাপন কৰি বিদ্যুৎ উৎপাদন কৰিবলৈ সক্ষম কৰিব। তেওঁলোকে প্ৰতিমাহে ৩০০ ইউনিট বিনামূলীয়া বিদ্যুৎ লাভ কৰিব আৰু ইয়াৰ দ্বাৰা বছৰি ১৫,০০০ৰ পৰা ১৮,০০০ টকা ৰাহি হ’ব।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে আয়ুষ্মান ভাৰত আঁচনিৰ অধীনত মোদী জীয়ে এতিয়ালৈকে ৩০ কোটিৰো অধিক লোকক ৫ লাখ টকা পৰ্যন্ত বিনামূলীয়া চিকিৎসা প্ৰদান কৰিছে। তেওঁ কয় যে আজি বাজেটত আশা আৰু অংগনবাড়ী কৰ্মী আৰু সহায়কসকলক আয়ুষ্মান যোজনাৰ সৈতে সংযোগ কৰাৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰা হৈছে, যাতে এই লোকসকলেও বিনামূলীয়া চিকিৎসাৰ সুবিধা লাভ কৰিব পাৰে। তদুপপৰি, এই বাজেটত ‘ছাৰ্ভাইকেল কেন্সাৰ’ প্ৰতিৰোধৰ বাবে ৯ৰ পৰা ১৪ বছৰ বয়সৰ ছোৱালীক টিকাকৰণৰ প্ৰসাৰৰ বাবেও এক গুৰুত্বপূৰ্ণ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰা হৈছে।
গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ২০১৩-১৪ বৰ্ষত ২.২ লাখ টকাৰ আয়কৰ ৰেহাই ১০ বছৰত ৭ লাখ টকালৈ বৃদ্ধি কৰিছে। তেওঁ কয় যে এই সিদ্ধান্তই আয়কৰদাতাসকলৰ চৰকাৰৰ ওপৰত আস্থাও বৃদ্ধি কৰিছে আৰু তেওঁলোকৰ সংখ্যা ২.৪ গুণ বৃদ্ধি পাইছে। তদুপৰি প্ৰত্যক্ষ কৰ সংগ্ৰহৰ পৰিমাণো তিনিগুণ বৃদ্ধি পাইছে।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah hails the Union Budget as the one that draws the roadmap to achieve Prime Minister Shri Narendra Modi Ji’s vision of a Developed Bharat by 2047
01 FEB 2024 6:04PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah hailed the Union Budget as the one that draws the roadmap to achieve Prime Minister Shri Narendra Modi Ji’s vision of a Developed Bharat by 2047.
In a series of posts on X, Shri Amit Shah said that the Union Budget draws the roadmap to achieve PM Shri Narendra Modi Ji's vision of a Developed Bharat by 2047. The budget speech sheds light on the milestones achieved by the Modi govt in the last 10 years on its journey to make Bharat the foremost nation in every sector during the Amrit Kaal. On the very foundation of these feats, the magnificent edifice of a Viksit Bharat is being built. My heartfelt gratitude to Prime Minister Shri Narendra Modi Ji for leading the nation through this journey of excellence and to Finance Minister Smt. Nirmala Sitharaman Ji for the insightful budget speech.
Shri Shah added that Viksit Bharat Budget of the Modi Government, which is dedicated to farmers, has brought new opportunities for prosperity of farmers of the country. He said that inspired by Modi Ji’s vision of Aatmanirbhar Bharat, this budget has encouraged aatmanirbharta in oilseeds on one hand, while on the other hand, focus has been laid on development of dairy sector and use of Nano-DAP. He said that Modi government is providing financial assistance to 11.8 crore farmers and protection to 4 crore farmers through crop insurance. He added that our farmers will become financially strong and prosperous by important decisions taken in the budget regarding modern storage and establishing effective supply chain. Shri Shah said, I express my gratitude to Modi ji for increasing target of making 3 crore Lakhpati Didi.
Union Home Minister said that this budget of Modi government will give new energy to the tourism sector. He said, in the budget, incentives and long-term interest-free loans will be given to the states for the development of historical and cultural sites to promote tourism, which will strengthen the economy of the tourism sector and create new employment opportunities. Shri Shah thanked PM Modi for the historic decisions like starting air connectivity in Lakshadweep and other islands and connecting them with the mainstream.
Shri Amit Shah said that with the Union Interim Budget 2024 Prime Minister Shri Narendra Modi Ji sets the stage for a paradigm shift in the ongoing technological revolution in our nation. The provision for the one lakh crore corpus fund for technology will not only leverage our research and development prowess but will also encourage youths from humble backgrounds to take on the challenge of bringing a meaningful change in society using technology as a medium.
Home Minister also added that the Union Budget 2024 is a document that brings to the fore PM Shri Narendra Modi Ji's role as a statesman par excellence, who is leading the nation on the path of greatness while bolstering the values of cooperative federalism. The decision to provide a total of ₹75,000 crore interest-free loans to the states for the next five decades will prove a game changer in fortifying centre-state relations. It will also ensure that no region is left behind in the great Bharat that Modi Ji has envisioned.
Shri Amit Shah said that while the Modi government has increased the budget by 11.1% to a record Rs 11.11 lakh crore to make the country's infrastructure world class, it has also announced three major railway corridors under PM Gati Shakti to improve logistics efficiency and reduce costs. It has presented before the countrymen the new outline of India of future. He added that today, under the leadership of Modi ji, the pace of highway construction in the country has increased three times and the number of airports has also more than doubled. Today, modern Vande Bharat and Namo Bharat trains have also become the pride of new India.
Union Home Minister said that ‘Suryoday Yojana’, reflecting the visionof the Prime Minister, will enable one crore families to generate electricity by installing solar energy systems at their homes. They will get 300 units of free electricity per month and this will also save them 15,000 to 18,000rupees annually.
Shri Amit Shah said that Modi ji has so far provided free treatment up to Rs 5 lakh to more than 30 crore people under the Ayushman Bharat scheme. He said that today, in the budget, an important decision was taken to link ASHA and Anganwadi workers and assistants with Ayushman Yojana, so that these people will also be able to avail the benefit of free treatment. Besides, in this budget, an important decision has also been taken to promote vaccination of girls aged 9 to 14 years to prevent 'cervical cancer'.
Home Minister said that the Prime Minister Shri Narendra Modi has increased the income tax exemption which was Rs 2.2 lakh in the year 2013-14 to Rs 7 lakh in 10 years. He said that this decision has also increased the confidence of income tax payers in the government and their number has increased by 2.4 times. Besides, the collection of direct taxes has also increased three times.