Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah hails the Union Budget as the one that draws the roadmap to achieve Prime Minister Shri Narendra Modi Ji’s vision of a Developed Bharat by 2047
01 FEB 2024 6:04PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah hailed the Union Budget as the one that draws the roadmap to achieve Prime Minister Shri Narendra Modi Ji’s vision of a Developed Bharat by 2047.
In a series of posts on X, Shri Amit Shah said that the Union Budget draws the roadmap to achieve PM Shri Narendra Modi Ji's vision of a Developed Bharat by 2047. The budget speech sheds light on the milestones achieved by the Modi govt in the last 10 years on its journey to make Bharat the foremost nation in every sector during the Amrit Kaal. On the very foundation of these feats, the magnificent edifice of a Viksit Bharat is being built. My heartfelt gratitude to Prime Minister Shri Narendra Modi Ji for leading the nation through this journey of excellence and to Finance Minister Smt. Nirmala Sitharaman Ji for the insightful budget speech.
Shri Shah added that Viksit Bharat Budget of the Modi Government, which is dedicated to farmers, has brought new opportunities for prosperity of farmers of the country. He said that inspired by Modi Ji’s vision of Aatmanirbhar Bharat, this budget has encouraged aatmanirbharta in oilseeds on one hand, while on the other hand, focus has been laid on development of dairy sector and use of Nano-DAP. He said that Modi government is providing financial assistance to 11.8 crore farmers and protection to 4 crore farmers through crop insurance. He added that our farmers will become financially strong and prosperous by important decisions taken in the budget regarding modern storage and establishing effective supply chain. Shri Shah said, I express my gratitude to Modi ji for increasing target of making 3 crore Lakhpati Didi.
Union Home Minister said that this budget of Modi government will give new energy to the tourism sector. He said, in the budget, incentives and long-term interest-free loans will be given to the states for the development of historical and cultural sites to promote tourism, which will strengthen the economy of the tourism sector and create new employment opportunities. Shri Shah thanked PM Modi for the historic decisions like starting air connectivity in Lakshadweep and other islands and connecting them with the mainstream.
Shri Amit Shah said that with the Union Interim Budget 2024 Prime Minister Shri Narendra Modi Ji sets the stage for a paradigm shift in the ongoing technological revolution in our nation. The provision for the one lakh crore corpus fund for technology will not only leverage our research and development prowess but will also encourage youths from humble backgrounds to take on the challenge of bringing a meaningful change in society using technology as a medium.
Home Minister also added that the Union Budget 2024 is a document that brings to the fore PM Shri Narendra Modi Ji's role as a statesman par excellence, who is leading the nation on the path of greatness while bolstering the values of cooperative federalism. The decision to provide a total of ₹75,000 crore interest-free loans to the states for the next five decades will prove a game changer in fortifying centre-state relations. It will also ensure that no region is left behind in the great Bharat that Modi Ji has envisioned.
Shri Amit Shah said that while the Modi government has increased the budget by 11.1% to a record Rs 11.11 lakh crore to make the country's infrastructure world class, it has also announced three major railway corridors under PM Gati Shakti to improve logistics efficiency and reduce costs. It has presented before the countrymen the new outline of India of future. He added that today, under the leadership of Modi ji, the pace of highway construction in the country has increased three times and the number of airports has also more than doubled. Today, modern Vande Bharat and Namo Bharat trains have also become the pride of new India.
Union Home Minister said that ‘Suryoday Yojana’, reflecting the visionof the Prime Minister, will enable one crore families to generate electricity by installing solar energy systems at their homes. They will get 300 units of free electricity per month and this will also save them 15,000 to 18,000rupees annually.
Shri Amit Shah said that Modi ji has so far provided free treatment up to Rs 5 lakh to more than 30 crore people under the Ayushman Bharat scheme. He said that today, in the budget, an important decision was taken to link ASHA and Anganwadi workers and assistants with Ayushman Yojana, so that these people will also be able to avail the benefit of free treatment. Besides, in this budget, an important decision has also been taken to promote vaccination of girls aged 9 to 14 years to prevent 'cervical cancer'.
Home Minister said that the Prime Minister Shri Narendra Modi has increased the income tax exemption which was Rs 2.2 lakh in the year 2013-14 to Rs 7 lakh in 10 years. He said that this decision has also increased the confidence of income tax payers in the government and their number has increased by 2.4 times. Besides, the collection of direct taxes has also increased three times.

য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রী, শ্রী অমিত শাহনা কেন্দ্রগী বজেৎ অসিবু 2047 ফাওবদা চাউখৎপা ভারত অমা ওইনবগী প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীজীগী বিজন অদু ফংনবা রোদমেপ শেম্মিবা অমনি হায়না থাগৎখ্রে
01 FEB 2024 6:04PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রী, শ্রী অমিত শাহনা কেন্দ্রগী বজেৎ অসিবু 2047 ফাওবদা চাউখৎপা ভারত অমা ওইনবগী প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীজীগী বিজন অদু ফংনবা রোদমেপ শেম্মিবা অমনি হায়না থাগৎখ্রে।
Xতা মথং-মথং পোস্ত তৌরদুনা, শ্রী অমিত শাহনা হায়খি মদুদি কেন্দ্রগী বজেৎ অসিনা 2047 ফাওবদা চাউখৎপা ভারত অমা ওইনবগী প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীজীগী বিজন অদু ফংনবা রোদমেপ শেম্মি। বজেৎকী স্পীচ অসিনা মোদী সরকারনা ভারতপু অমৃত কাল মনুংদা সেক্তর খুদিংমক্তা মাংজিল থারিবা লৈবাক অমা ওইহন্নবা মাগী খোঙচৎ অসিদা হৌখিবা চহি 10দা ফংবা ঙমখিবা মাইলস্তনশিংগী মতাংদা ফোঙদোক্লি। মাইপাকপশিং অসিনা য়ুম্ফম ওইরগা ভিকসিৎ ভারতকী অচৌবা য়ুম্ব অসি শেমগৎলি। ঐহাক্না প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীজীবু মাইপাকপগী খোঙচৎ অসিদা জাতিবু লমজিংবীবা অমসুং শেল-থুম মন্ত্রী শ্রীমতি নির্মলা সিতারামনজীবুনা মহাক্কী ফজরবা বজেৎ স্পীচকীদমক থাগৎচরি।
শ্রী শাহনা মখা তারদুনা হায়খি লৌমীশিংদা কত্থোকখিবা মোদী সরকারগী ভিকসিৎ ভারত বজেৎ অসিনা লৈবাক্কী লৌমীশিংগী য়াইফনবা অনৌবা খুদোংচাবশিং পুরক্লি। মহাক্না হায়খি মোদীজীগী আত্মনির্ভর ভারতকী বিজন অসিনা ইথিল পীদুনা বজেৎ অসিনা নাকল অমদা ওইলসীদশিংদা আত্মনির্ভর ওইনবা পুক্নিং থৌগৎখি অমরোমদনা দাইরী সেক্তর চাউখৎহনবা অমসুং নেনো-দেপ শিজিন্নবদা মীৎয়েং চংখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মোদী সরকারনা লৌমী করোর 11.8দা শেলগী তেংবাং পীরি অমসুং ক্রোপ ইন্সুরেন্সকী খুত্থাংদা লৌমী করোর 4দা প্রোতেক্সন পীরি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি মোদর্ন স্তোরেজ অমসুং অফবা সপ্লাই চেন লৈহন্নবা বজেৎতা লৌখিবা মরু ওইবা ৱারেপশিংনা ঐখোয়গী লৌমীশিং অসি শেল-থুমদা মপাঙ্গল কল্লে অমসুং চাউখৎপা ঙম্লে। শ্রী শাহনা হায়, ঐনা মোদীজীবু লাখপতি দিদি করোর 3 শেমগৎনবগী পান্দম হেনগৎহল্লিবা অসিগীদমক থাগৎচরি।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মোদী সরকারগী বজেৎ অসিনা তুরিজম সেক্তরদা অনৌবা শাহৌ অমা পীরগনি। মহাক্না হায়খি বজেৎ অসিদা তুরিজ সেক্তরগী ইকনোমী মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমসুং অনৌবা থবক্কী খুদোংচাবশিং পীনবা তুরিজম প্রমোৎ তৌনবা পুৱারী ওইরবা অমসুং কলচরেল সাইৎশিং শেমগৎনবগীদমক রাজ্যশিংদা ইনসেন্তিবশিং অমসুং লোং-তর্ম ইন্তরেস্ত-ফ্রী লোনশিং পীরগনি। শ্রী শাহনা পি.এম. মোদীবু লাক্ষদ্বীপ অমসুং অতৈ ঈথৎশিংদা এয়র কন্নেক্তিবিতী হৌনবা অমসুং মখোয়বু মেনস্ত্রীমগা কন্নেক্ত তৌনবা পুৱারী ওইরবা ৱারেপশিং লৌখিবগীদমক থাগৎখি।
শ্রী অমিত শাহনা হায়খি য়ুনিয়ন ইন্তেরিম বজেৎ 2024গা লোয়ননা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীজীনা ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা হৌজিক পুরক্লিবা তেক্নোলোজিকেল রিভোল্যুসন অসিদা অচৌবা অহোংব অমা পুরক্নবা হোৎনখি। তেক্নোলোজীগীদমক লুপা করোর লাখ অমগী কোর্পস ফন্দগী প্রোবিজন অসিনা ঐখোয়গী রিসর্চ অমসুং দিবেলপমেন্তগী মতিক ময়াই হেনগৎহনবা খক্তা নত্তনা অচম্বা ইমুংদগী হৌরকপা নহারোলশিংবু তেক্নোলোজী অসি পাম্বৈ অমা ওইনা শিজিন্নদুনা খুন্নাইদা কান্নরবা অহোংবা পুরক্নবা শিংনবশিং মায়োক্নবা ঙমহনগনি।
গৃহ মন্ত্রীনা মখা তারদুনা হায়খি য়ুনিয়ন বজেৎ 2024 অসি চাউখৎপগী লম্বেলদা লৈবাক অসিবু লমজিংলিবা অমরোমদনা কোওপরেতিব ফেদরেলিজমগী ভেল্যুশিং হেনগৎহল্লিবা অথোইবা লৈঙাকপা অমা ওইনা পি.এম. শ্রী নরেন্দ্র মোদীজীনা লৌরিবা থৌদাং অসি মাংদা পুথোক্নবা দোক্যুমেন্ত অমনি। মথংগী দিকেদ মঙাগীদমক রাজ্যশিংদা পুন্না লুপা করোর 75,000গী ইন্তরেস্ত-ফ্রী লোনশিং পীনবা ৱারেপ অসিনা কেন্দ্র-রাজ্যগী মরীশিং মপাঙ্গল কনখৎহনবদা গেম চেঞ্জর অমা ওইরগনি। মসিনা মোদীজীনা পামজরিবা অথোইবা ভারত অসিদা রিজন অমত্তা নাথৈবা তৌহল্লোই।
শ্রী অমিত শাহনা হায়খি মদুদি মোদী সরকারনা লৈবাক্কী ইনফ্রাস্ত্রকচরবু মালেমগী থাক য়ৌহন্নবা বজেৎ অসি 11.1% হেনগৎহন্দুনা রেকোর্দ ওইনা লুপা করোর লাখ 11.11 য়ৌখি, লোজিস্তিক্স ইফিসিএন্সী হেনগৎহন্নবা অমসুং শেল চংবা হন্থহন্নবা পি.এম. গতি শক্তিগী মখাদা অচৌবা রেলৱেজ কোরিদোর অহুমসু লাউথোকখি। ইরৈবাকচাশিংগী মমাংদা তুংলমচৎকী ভারতকী অনৌবা শক্তম অমা পুথোকখি। মহাক্না মখা তারদুনা হায় ঙসি মোদীজীগী লুচিং মখাদা লৈবাক অসিদা হায়ৱে শেম্বগী খোঙজেল অসি শরুক অহুম হেনগৎহনখি অমসুং এয়রপোর্তশিংগী মশিং অসি শরুক অনি হেন্না হেনগৎহনখি। ঙসি মোদর্ন ভন্দে ভারত অমসুং নমো ভারত ত্রেনশিংনা অনৌবা ভারতকী চাউথোকচবা ওইরি।
কেন্দ্র গৃহ মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি প্রধান মন্ত্রীগী বিজনগী মমি তারিবা ‘সুর্য়োদয় য়োজনা’ অসিনা ইমুং করোর অমবু মখোয়গী য়ুমশিংদা সোলর ইনর্জী সিস্তেমশিং ইনস্তোল তৌদুনা ইলেক্ত্রিসিতী জেনরেৎ তৌবা ঙমহনগনি। মখোয়না থা খুদিংগী লেম্না ইলেক্ত্রিসিতী য়ুনিৎ 300 ফংগনি অমসুং মসিদগী মখোয়না চহিদা লুপা 15,000 দগী 18,000 তুংশিনবা ঙমহনগনি।
শ্রী অমিত শাহনা হায়খি মোদীজীনা হৌজিক ফাওবদা আয়ুশ্মান ভারত স্কিমগী মখাদা মীওই করোর 30 হেনবদা লুপা লাখ 5 ফাওবগী লেম্না লায়েং ফংহনখ্রে। মহাক্না হায়খি ঙসি বজেৎ অসিদা আশা অমসুং অঙ্গনৱাদী ৱার্করশিং অমসুং এসিস্তেন্তশিংবু আয়ুশ্মান য়োজনাগা লিঙ্ক তৌদুনা মীওইশিং অসিদা লেম্না লায়েংবগী কান্নবা ফংহন্নবা মরু ওইবা ৱারেপ অমা লৌখি। মসিগী মথক্তা বজেৎ অসিদা ‘সর্ভাইকেল কেন্সর’ ঙাকথোক্নবা চহি 9দগী 14 ফাওবগী নুপীমচাশিং ভেক্সিনেসন তৌবা প্রমোৎ তৌনবা মরু ওইবা ৱারেপসু লৌখি।
গৃহ মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হৌখিবা চহি 10 অসিদা 2013-14দা ইনকম তেক্স একজেম্পসনগী লিমিৎ লাখ 2.2 ওইরম্বদগী লাখ 7তা হেনগৎহনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ৱারেপ অসিনা সরকারদা ইনকম তেক্স পেয়রশিংগী থাজবা হেনগৎহনখি অমসুং মখোয়গী মশিংসু শরুক 2.4 হেনগৎলকখি। মসিগী মথক্তা দাইরেক্ত তেক্সশিং খোমগৎপা অসি শরুক অহুম হেনগৎলকখি।