শেল-থুম মন্ত্রালয়
ইন্তেরিম বজেৎ 2024-25কী মশক নাইবা মতৌশিং
01 FEB 2024 12:54PM by PIB Imphal
‘সবকা সাথ, সবকা বিকাস অমসুং সবকা বিস্বাস’কী মন্ত্রা অমসুং ‘সবকা প্রয়াস’কী লৈবাক শিনবা থুংবনা চেল্লিবা ৱাখল্লোনগা লোয়ননা কেন্দ্রগী ফাইনান্স অমসুং কোর্পোরেত এফিয়র্স মন্ত্রী, শ্রীমতি নির্মলা সিতারামন্না ইন্তেরিম য়ুনিয়ন বজেৎ 2024-25 অসি ঙসি পার্লিয়ামেন্ততা পুথোকখি। বজেৎ অসিগী মরু ওইবা মওং-মতৌশিং মখাদা পীরিঃ
পার্ত A
সোসিএল জস্তিস
• প্রধান মন্ত্রীনা মরু ওইবা কাস্ত মরি, ‘গরিব’ (লাইরবা), ‘মহিলায়েন’ (নুপী), ‘য়ুবা’ (নহারোল) অমসুং ‘অন্নদাতা’ (লৌমী) অসিবু চাউখৎহনবদা অহেনবা মিৎয়েং চঙগনি।
‘গরিব কলয়ান, দেশ কা কলয়ান’
• হৌখিবা চহি 10দা মীওই করোর 25পু মলতি-দাইমেনস্নেল পোভর্তীদগী পুথোক্লকপদা সরকার অসিনা তেংবাংখি।
• পি.এম.-জন ধন একাউন্তশিং শিজিন্নদুনা লুপা করোর লাক্ষ 34 DBT তৌখিবনা সরকারগী চাউরাকপা লুপা করোর লাক্ষ 2.7 কনবা ঙমখি।
• পি.এম.-স্বনিধীনা স্ত্রীত ভেন্দর লাক্ষ 78তা ক্রেদিতকী তেংবাং পীখি, মসিদা স্ত্রীত ভেন্দর লাক্ষ 2.3না অহুমশুবা ওইনা ক্রেদিত ফংনখি।
• পি.এম.-জনমন য়োজনা পার্তিক্যুলর্লী ভলনরেবল ত্রাইবেল গ্রুপ (PVTG)শিংগী চাউখৎ থৌরাংদা তেংবাংগনি।
• পি.এম.-বিশ্বকর্মা য়োজনানা ত্রেদ 18দা থবক তৌজরিবা আর্তিসান অমসুং ক্রাফ পীপলশিংদা এন্দ-তু-এন্দ সপ্পোর্ত পীগনি।
‘অন্নদাতাশিংগী য়াইফ য়ুম্বাল’
• পি.এম.-KISAN SAMMAN য়োজনানা লৌমী করোর 11.8তা শেলগী তেংবাং পীখি।
• পি.এম. ফসল বিমা য়োজনাগী মখাদা লৌমী করোর 4দা ক্রোপ ইন্স্যুরেন্স পীখি।
• ইলেক্ত্রোনিক নেস্নেল এগ্রিকলচর মার্কেত (e-NAM)না মন্দি 1361 পুনশিনখি অমসুং থৌওং অসিনা লৌমী করোর 1.6তা লুপা করোর লাক্ষ 3গী ত্রেদিং ভোল্যুমগা লোয়ননা সেবা কয়া পীরি।
নারি শক্তিগী খোঙজেল
• নুপী ওন্তোপ্রিনর্শিংদা মুদ্রা য়োজনা লোন করোর 30 পীথখি।
• হাইয়র এজুকেসন্দা নুপীশিংনা মিং চনবগী চাংদা 28% হেনগৎখি।
• STEM কোর্সশিংদা নুপীমচা অমসুং নুপীশিংগী মিং চনবগী চাংনা 43% ওইদুনা মালেমগী খ্বাইদগী য়াম্বা মশিং ওইরি।
• পি.এম. অৱস য়োজনাগী মখাদা খুঙ্গংগী নুপীশিংদা য়ুম 70% হেন্না পীখি।
পি.এম. অৱস য়োজনা (গ্রামীন)
• কোবিদকী শিংনবা কয়া লৈখ্রবসু, পি.এম. অৱস য়োজনা (গ্রামীন)গী মখাদা য়ুম করোর অহুম শাবগী পান্দম থম্লিবা অসিসু য়াম্না থুনা ফংবা ঙম্লগনি।
• মথংগী চহি মঙাগী মনুংদা য়ুম করোর অনি অমগসু শারগনি।
য়ুম্থক্তা সোলর পেনেল খিনবা অমসুং লেম্না মৈ ফংহনবা
• য়ুম্থক্তা সোলর পেনেল খিন্দুনা ইমুং করোর 1না থা খুদিংগী ইলেক্ত্রিসিতী য়ুনিৎ 300 লেম্না ফংলগনি।
• য়ুম্থোং খুদিংনা চহিদা লুপা 15000দগী 18000 ফাওবা তুংশিনবা ঙমগনি হায়বগী থাজবা থম্নরি।
অয়ূশমান ভারত
• অয়ুশমান ভারত স্কিমগী মখাদা আশা, আঙ্গনৱারীগী থৌমী অমসুং তেংবাংবা মীওইশিংগী মফমদসু হেল্থকেয়র কবর পীরগনি।
লৌউ-শিংউ অমসুং ফুদ প্রোসেসিং
• প্রধান মন্ত্রী কিসান সম্পদা য়োজনানা লৌমী লাক্ষ 38তা কান্নবা পীখি অমসুং থবক লাক্ষ 10 লৈহনখি।
• প্রধান মন্ত্রী ফোর্মেলাইজেসন ওফ মাইক্রো ফুদ প্রোসেসিং ইন্তর্প্রাইস য়োজনানা SHG লাক্ষ 2.4 অমসুং মীওই 6000দা ক্রেদিত লিঙ্কেজ পীদুনা তেংবাংখি।
গ্রোথ, ইমপ্লোয়মেন্ত অমসুং দিভেলপমেন্তকীদমক্তা রিসর্চ অমসুং ইন্নোভেসন পাংথোকপা
• লোং তর্ম ফাইনান্সিং নত্ত্রগা অশাংবা মতমগী ফাইনান্সিং তৌবা অমসুং শেন্দোইগী চাং নেমহনবা নত্ত্রগা অমত্তা লৌদবা চহি য়াংখৈগী শেন্দোই লৌদবা লোন পীনবগীদমক্তা লুপা করোর লাক্ষ 1গী কোর্পস অমা শেম্লগনি।
• ঙাক-শেনবা অমসুং ‘আত্মানির্ভরতা’বু পাক-শন্না পাংথোক্নবগীদমক্তা দীপ-তেক তেক্নোলোজী মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অনৌবা স্কিম অমা হৌদোক্লগনি।
ইনফ্রাস্ত্রকচর
• ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপা অমসুং থবক পীনবগীদমক্তা কেপিতেল এক্সপেন্দিচরগীদমক্তা কাইথোকপা শেনফম্বু চাদা 11.1 হেনগৎহন্দুনা লুপা করোর 11,11,111 য়ৌহল্লগনি, মসিনা GDPগী চাদা 3.4 ওইগনি।
রেলৱেজ
• লোজিস্তিক্স ইফিসিএন্সী ফগৎহন্নবা অমসুং শেল চঙবা হন্থহন্নবগীদমক্তা পি.এম. গতিশক্তিগী মখাদা মরু ওইবা রেলৱে ইকোনোমিক কোরিদোর অহুম্বু মশক খঙদোকখি।
• ইনর্জী, মিনরেল অমসুং সিমেন্ত কোরিদোর
• পোর্ত কন্নেক্তিবিতী কোরিদোর
• হাই ত্রাফিক দেন্সিতী কোরিদোর
• হান্না শিজিন্নরম্বা অচম্বা রেল বোগী লিশিং নিফুবু বন্দে ভারতকী থাক্তা শেমদোক্লগনি।
এভিএসন সেক্তর
• লৈবাক্কী এয়রপোর্ত মশিং অসি শরুক অনি হেনগত্তুনা 149 য়ৌখ্রে।
• অনৌবা রুত চামঙাগা তরা তরেৎনা পেসেঞ্জর করোর 1.3 পুরি।
• ভারতকী কেরিয়রশিংনা অনৌবা এয়রক্রাফ 1000 হেনবগী ওর্দর পীখি।
গ্রীন ইনর্জী
• 100 MTগী কোল গেসিফিকেসন অমসুং লিক্বিফিকেসন কেপাসিতীবু ইং 2030 ফাওবদা লৈহল্লগনি।
• কম্প্রেস নেচরেল গ্যাস (CNG) অসিবু ত্রান্সপোর্তকীদমক্তা অমসুং পাইপ নেচরেল গ্যাস (PNG) অসিবু য়ুমগী ওইনা শিজিন্ননবগীদমক্তা কম্প্রেস গ্যাসপু তাঙ্কক নাইনা শোইদনা ব্লেন্দিং তৌবগী কাঙলোন শেমখ্রে।
তুরিজম সেক্তর
• মমিং চৎপা তুরিস্ত সেন্তরশিংবু মখোয়বু ব্রান্দিং তৌবা অমসুং মালেমগী থাক্তা মার্কেত্তিং তৌদুনা পাক শন্না শেমগৎনবা থবক পায়খৎনবা রাজ্যশিংবু পুক্নিং থৌগৎলগনি।
• খুদোংচাবা অমসুং সেবা পীরিবশিংগী মগুন্দা য়ুম্ফম ওইরগা তুরিস্ত সেন্তরশিংবু থাক খায়বগী ফ্রেমৱর্ক শেম্লগনি।
• মসিগুম্বা চাউখৎ থৌরাংগী থবকশিংবু চুনবা মওংদা পাংথোক্নবগীদমক্তা রাজ্যশিংদা শেন্দোই লৌদবা লোন কয়া পীথরগনি।
ইনভেস্তমেন্ত
• ইং 2014-23গী মনুংদা লাকখিবা USD বিলিয়ন 596কী FDI অসিনা ইং 2005-14দা লাকখিবা চাংদগী শরুক অনি হেনখি।
‘বিকশিৎ ভারত’ অমগীদমক্তা রাজ্যশিংদা রিফোর্ম পাংথোকপা
• রাজ্য সরকারশিংনা মশক থোকপা থবক কয়াগা মরী লৈনবা রিফোর্ম পাংথোকপদা তেংবাংনবগীদমক্তা চহি য়াংখৈগী শেন্দোই লৌদবা লোন অমা ওইনা লুপা করোর 75,000 পীবগী ৱাহৌদোক থমখি।
রিভাইজ ইস্তিমেত (RE) 2023-24
• বোরোৱিং য়াওদনা অপুনবা রিসিপকী RE অসি লুপা করোর লাক্ষ 27.56 ওইখি, মসিগী মনুংদগী তেক্স রিসিপ্না লুপা করোর লাক্ষ 23.24 ওইখি।
• অপুনবা এক্সপেন্দিচরগী REনা লুপা করোর লাক্ষ 44.90 ওইখি।
• লুপা করোর লাক্ষ 30.03গী রেভেন্যু রিসিপ অসিনা বজেৎ ইস্তিমেত্তগী হেনগনি থাজনরি, মসিনা শাহৌ লৌবগী খোঙজেল য়াঙবা অমসুং শেন্মিৎলোন অসি ফোর্মেলাইজ তৌরক্লে হায়বা মতৌ উৎলি।
• ফিস্কেল দিফিসিতকী REনা অসি ইং 2023-24গী GDPগী চাদা 5.8 ওইখি।
বজেৎ ইস্তিমেত 2024-25
• বোরোৱিং য়াওদনা অপুনবা রিসিপ অমসুং অপুনবা এক্সপেন্দিচরনা মথংশিৎনা লুপা করোর লাক্ষ 30.80 অমসুং 47.66 ওইখি।
• তেক্স রিসিপ্না লুপা করোর লাক্ষ 26.02 ওইগনি পানরি।
• রাজ্যশিংদা কেপিতেল এক্সপেন্দিচরগীদমক্তা চহি য়াংখৈগী শেন্দোই লৌদবা লোনগী স্কিম অসি লুপা করোর লাক্ষ 1.3 কাইথদুনা হন্দক্কী চহি ফাওবা শাংদোক্কনি।
• ইং 2024-25কী ফিস্কেল দিফিসিত অসি GDPগী চাদা 5.1 ওইগনি পানরি।
• ইং 2024-25কী দেতেদ সেক্যুরিতীশিংগী খুত্থাংদা ওইগদবা গ্রোস অমসুং নেত মার্কেত বোরোৱিং অসি মথংশিৎনা লুপা করোর লাক্ষ 14.13 অমসুং 11.75 ওইগনি পানরি।
পার্ত B
দাইরেক্ত তেক্স
• শেল-থুম মন্ত্রীনা দাইরেক্ত তেক্সকী ওইনসু চপ মান্নবা তেক্স রেত থম্নবা ৱাহৌদোক পুথোকখ্রে।
• মমাংগী চহি 10দা দাইরেক্ত তেক্স খোম্বগী চাংনা শরুক অহুম ওইখি, রিতর্ন ফাইল তৌবগী চাংনা শরুক 2.4 ওইখি।
• সরকারনা তেক্স পেয়র সর্ভিস ফগৎহল্লগনি
• FY 2009-10 ফাওবগী লুপা 25,000 ফাওবগী আউতস্তেন্দিং দাইরেক্ত তেক্স দিমান্দ অদু লৌথোকখ্রে
• শেনবা চহি 2010-11দগী 2014-15 ফাওবগী লুপা 10,000 ফাওবগী আউতস্তেন্দিং দাইরেক্ত তেক্স দিমান্দ অদু লৌথোকখ্রে
• মসিনা তেক্স পেয়র করোর অমদা কান্নবা পীগনি
• স্তার্তঅপশিংদা পীবা তেক্স বেনেফিত, সোভরেন ৱেল্থ ফন্দশিংনা পাংথোকপা ইনভেস্তমেন্ত নত্ত্রগা পেন্সন ফন্দশিং অদু 31/3/2025 ফাওবা শাংদোকখ্রে
• IFSC য়ুনিৎশিংগী অখন্নবা চাগাদা তেক্স একজেম্পসন লৈবদু 31/3/2024দগী 31/3/2025 ফাওবা চহি 1 শাংদোকখ্রে
ইন্দাইরেক্ত তেক্স
• শেল-থুম মন্ত্রীনা ইন্দাইরেক্ত তেক্স অমসুং ইম্পোর্ত দ্যুতীগী তেক্সশিংসু চপ মান্নবা তেক্স রেত ওইহন্নবা ৱাহৌদোক থমখ্রে
• GSTনা ভারতকী ফ্রেগমেন্ত য়াম্না লৈবা ইন্দাইরেক্ত তেক্স রেজিম্বু অমত্তা ওইনা পুনশিনখ্রে
• থাগী ওইবা গ্রোস GST কল্লেক্সনগী চাংচৎ অসি হন্দক্কী চহিদা শরুক অনি হেনগত্তুনা লুপা করোর লাক্ষ 1.66 ওইখি
• GSTগী তেক্স বেজসু শরুক অনি হেনগৎখ্রে
• রাজ্যগী GST রেভেন্যু বোয়েন্সী (রাজ্যশিংদা থাদোকখ্রবা কম্পেন্সেসনশিং য়াওনা) অসি GST চৎনদ্রিঙৈ মমাংগী মতম (2012-13দগী 2015-16 ফাওবা)দা ওইরম্বা 0.72দগী GST চৎনরবা মতুং (2017-18দগী 2022-23 ফাওবা)দা 1.22দা হেনগৎখ্রে
• ইন্দস্ত্রীগী লুচিংবা 94%না GSTদা ওনশিল্লকপগী থৌওংবু য়াম্না কান্নবনি হায়না খন্নরি
• GSTনা সপ্লাই চেন ওপ্তিমাইজ তৌহনখি
• GSTনা ত্রেদ অমসুং ইদস্ত্রীগী মফমদগী কপ্লাইএন্সকী পোৎলুম হন্থহনখি
• লোজিস্তিক্সকী অচঙবা শেল অমসুং তেক্স নেম্বনা পোত্থোক অমসুং সর্ভিসশিংগী মমল হন্থহনবা ঙমখি, মসিনা কস্তমরশিংদা য়াম্না কান্নবা পীখি
চহি কয়া অসিদা তেক্স রেস্নেলাইজ তৌনবা হোৎনখিবশিং
• লুপা লাক্ষ 7 ফাওবগী চাগাদা তেক্স থীদ্রগসু য়ারে, শেনফম অসি FY 2013-14দা লুপা লাক্ষ 2.2 ওইরম্বদগী হেনগৎলকপনি
• রিতেল কারবারগী প্রিজম্পতিব তেক্সেসন থ্রেসহোল্দ অসি লুপা করোর 2দগী লুপা করোর 3দা হেনগৎলে
• প্রোফেস্নেলশিংগী প্রিজম্পতিব তেক্সেসন থ্রেসহোল্দ অসি লুপা লাক্ষ 50দগী লুপা লাক্ষ 75তা হেনগৎলে
• কোর্পোরেত ইনকম তেক্স অসি হৌজিক লৈরিবা দোমেস্তিক কম্পেনীশিংগীদমক্তা 30%দগী 22%দা হন্থরে
• অনৌবা মেন্যুফেকচরিং কম্পেনীশিংগী কোর্পোরেত ইনকম তেক্স রেত অসি 15%দা লেপ্লে
তেক্স-পেয়র সর্ভিসশিংদা ফংখিবা মায় পাকপা
• তেক্স রিতর্ন প্রোসেস তৌবদা চঙবা মতমগী চাংচৎ অসি ইং 2013-14দা ওইরম্বা নুমিৎ 93দগী নুমিৎ 10নিদা হন্থরে
• পথাপ্না মথৌ হেন্না নীংথিনা পাংথোকহন্নবগীদমক্তা ফেসলেস এসেসমেন্ত অমসুং এপ্পীল হৌদোকখি
• রিতর্ন ফাইল তৌবদা লাইহন্নবা ইনকম তেক্স রিতর্ন অপদেত তৌখি, অনৌবা ফোর্ম 26AS হৌদোকখি অমসুং প্রিফিল তেক্স রিতর্ন চৎনহনখি
• কস্তমদা রিফোর্ম পাংথোকপনা ইম্পোর্ত রিলিজ তাইম হন্থহনখি
• ইনলেন্দ কন্তেনর দীপোশিংদা 47% হন্থদুনা পুং 71 ওইখি
• এয়র কার্গো কমপ্লেক্সশিংদা 28% হন্থদুনা পুং 44 ওইখি
• সী পোর্তশিংদা 27% হন্থদুনা পুং 85 ওইখি
হান্নগী অমসুং হৌজিক্কী শেন্মিৎলোনগী ফিভম
• ইং 2014দা শেন্মিৎলোন্দা অহোংবা পুরকপা অমসুং গবর্নেন্স সীস্তেম্বু মওং-মরিল তাহনবগী মথৌ তাখি। মতমদুগী খ্বাইদগী তঙাই ফদবা পাংথোকফম থোকপশিং অদুদি –
• ইনভেস্তমেন্ত পুরকপা
• তঙাই য়াম্না ফদ্রবা রিফোর্মশিং পাংথোক্নবা ঙাক্লৌ শেম্বা
• মীয়ামদা অমুক্কা হন্না থাজবা লৈহনবা
• ‘লৈবাক্না হান্না’ হায়বা অচৌবা থাজবা অমগা লোয়ননা সরকারনা মায় পাকখি
• “হৌজিক অসি ঐখোয়না ইং 2014দা কদাইদা লৈরম্মি অমসুং হৌজিক্না কদাইদা লৈরে হায়বা য়েংবগী খ্বাইদগী চুনবা মতম্নি” – শেল-থুম মন্ত্রী
• সরকারনা হাউসকী তেবলদা হ্বাইত পেপর অমা লান্থোক্কনি।

Ministry of Finance
HIGHLIGHTS OF THE INTERIM UNION BUDGET 2024-25
01 FEB 2024 12:54PM by PIB Delhi
With the ‘mantra’ of ‘Sabka Saath, Sabka Vikas, and Sabka Vishwas’ and the whole of nation approach of “Sabka Prayas”, the Union Minister for Finance and Corporate Affairs Smt. Nirmala Sitharaman presented the Interim Union Budget 2024-25 in Parliament, today. The key highlights of the Budget are as follows:
Part A
Social Justice
• Prime Minister to focus on upliftment of four major castes, that is, ‘Garib’ (Poor), ‘Mahilayen’ (Women), ‘Yuva’ (Youth) and ‘Annadata’(Farmer).
‘Garib Kalyan, Desh ka Kalyan’
• Government assisted 25 crore people out of multi-dimensional poverty in last 10 years.
• DBT of Rs. 34 lakh crore using PM-Jan Dhan accounts led to savings of Rs. 2.7 lakh crore for the Government.
• PM-SVANidhi provided credit assistance to 78 lakh street vendors. 2.3 lakh have received credit for the third time.
• PM-JANMAN Yojana to aid the development of particularly vulnerable tribal groups (PVTG).
• PM-Vishwakarma Yojana provides end-to-end support to artisans and crafts people engaged in 18 trades.
Welfare of ‘Annadata’
• PM-KISAN SAMMAN Yojana provided financial assistance to 11.8 crore farmers.
• Under PM Fasal BimaYojana, crop insurance is given to 4 crore farmers
• Electronic National Agriculture Market (e-NAM) integrated 1361 mandis, providing services to 1.8 crore farmers with trading volume of Rs. 3 lakh crore.
Momentum for Nari Shakti
• 30 crore Mudra Yojana loans given to women entrepreneurs.
• Female enrolment in higher education gone up by 28%.
• In STEM courses, girls and women constitute 43% of enrolment, one of the highest in the world.
• Over 70% houses under PM Awas Yojana given to women from rural areas.
PM Awas Yojana (Grameen)
• Despite COVID challenges, the target of three crore houses under PM Awas Yojana (Grameen) will be achieved soon.
• Two crore more houses to be taken up in the next five years.
Rooftop solarization and muft bijli
• 1 crore households to obtain 300 units free electricity every month through rooftop solarization.
• Each household is expected to save Rs.15000 to Rs.18000 annually.
Ayushman Bharat
• Healthcare cover under Ayushman Bharat scheme to be extended to all ASHA workers, Anganwadi Workers and Helpers.
Agriculture and food processing
• Pradhan Mantri Kisan Sampada Yojana has benefitted 38 lakh farmers and generated 10 lakh employment.
• Pradhan Mantri Formalisation of Micro Food Processing Enterprises Yojana has assisted 2.4 lakh SHGs and 60000 individuals with credit linkages.
Research and Innovation for catalyzing growth, employment and development
• A corpus of Rs.1 lakh crore to be established with fifty-year interest free loan to provide long-term financing or refinancing with long tenors and low or nil interest rates.
• A new scheme to be launched for strengthening deep-tech technologies for defence purposes and expediting ‘atmanirbharta’.
Infrastructure
• Capital expenditure outlay for Infrastructure development and employment generation to be increased by 11.1 per cent to Rs.11,11,111 crore, that will be 3.4 per cent of the GDP.
Railways
• 3 major economic railway corridor programmes identified under the PM Gati Shakti to be implemented to improve logistics efficiency and reduce cost
• Energy, mineral and cement corridors
• Port connectivity corridors
• High traffic density corridors
• Forty thousand normal rail bogies to be converted to Vande Bharat standards.
Aviation Sector
• Number of airports in the country doubled to 149.
• Five hundred and seventeen new routes are carrying 1.3 crore passengers.
• Indian carriers have placed orders for over 1000 new aircrafts.
Green Energy
• Coal gasification and liquefaction capacity of 100 MT to be set up by 2030.
• Phased mandatory blending of compressed biogas (CBG) in compressed natural gas (CNG) for transport and piped natural gas (PNG) for domestic purposes to be mandated.
Tourism sector
• States to be encouraged to take up comprehensive development of iconic tourist centres including their branding and marketing at global scale.
• Framework for rating of the tourist centres based on quality of facilities and services to be established.
• Long-term interest free loans to be provided to States for financing such development on matching basis.
Investments
• FDI inflow during 2014-23 of USD 596 billion was twice of the inflow during 2005-14.
Reforms in the States for ‘Viksit Bharat’
• A provision of Rs.75,000 crore rupees as fifty-year interest free loan is proposed to support milestone-linked reforms by the State Governments.
Revised Estimates (RE) 2023-24
• RE of the total receipts other than borrowings is Rs.27.56 lakh crore, of which the tax receipts are Rs.23.24 lakh crore.
• RE of the total expenditure is Rs.44.90 lakh crore.
• Revenue receipts at Rs.30.03 lakh crore are expected to be higher than the Budget Estimate, reflecting strong growth momentum and formalization in the economy.
• RE of the fiscal deficit is 5.8 per cent of GDP for 2023-24.
Budget Estimates 2024-25
• Total receipts other than borrowings and the total expenditure are estimated at Rs.30.80 and Rs.47.66 lakh crore respectively.
• Tax receipts are estimated at Rs.26.02 lakh crore.
• Scheme of fifty-year interest free loan for capital expenditure to states to be continued this year with total outlay of Rs.1.3 lakh crore.
• Fiscal deficit in 2024-25 is estimated to be 5.1 per cent of GDP
• Gross and net market borrowings through dated securities during 2024-25 are estimated at Rs.14.13 and Rs.11.75 lakh crore respectively.
Part B
Direct taxes
• FM proposes to retain same tax rates for direct taxes
• Direct tax collection tripled, return filers increased to 2.4 times, in the last 10 years
• Government to improve tax payer services
• Outstanding direct tax demands upto Rs 25000 pertaining to the period upto FY 2009-10 withdrawn
• Outstanding direct tax demands upto Rs 10000 for financial years 2010-11 to 2014-15 withdrawn
• This will benefit one crore tax payers
• Tax benefits to Start-Ups, investments made by Sovereign wealth funds or pension funds extended to 31.03.2025
• Tax exemption on certain income of IFSC units extended by a year to 31.03.2025 from 31.03.2024
Indirect taxes
• FM proposes to retain same tax rates for indirect taxes and import duties
• GST unified the highly fragmented indirect tax regime in India
• Average monthly gross GST collection doubled to Rs 1.66 lakh crore this year
• GST tax base has doubled
• State SGST revenue buoyancy (including compensation released to states) increased to 1.22 in post-GST period(2017-18 to 2022-23) from 0.72 in the pre-GST period (2012-13 to 2015-16)
• 94% of industry leaders view transition to GST as largely positive
• GST led to supply chain optimization
• GST reduced the compliance burden on trade and industry
• Lower logistics cost and taxes helped reduce prices of goods and services, benefiting the consumers
Tax rationalization efforts over the years
• No tax liability for income upto Rs 7 lakh, up from Rs 2.2 lakh in FY 2013-14
• Presumptive taxation threshold for retail businesses increased to Rs 3 crore from Rs 2 crore
• Presumptive taxation threshold for professionals increased to Rs 75 lakh from Rs 50 lakh
• Corporate income tax decreased to 22% from 30% for existing domestic companies
• Corporate income tax rate at 15% for new manufacturing companies
Achievements in tax-payer services
• Average processing time of tax returns has reduced to 10 days from 93 days in 2013-14
• Faceless Assessment and Appeal introduced for greater efficiency
• Updated income tax returns, new form 26AS and prefilled tax returns for simplified return filing
• Reforms in customs leading to reduced Import release time
• Reduction by 47% to 71 hours at Inland Container Depots
• Reduction by 28% to 44 hours at Air Cargo complexes
• Reduction by 27% to 85 hours at Sea Ports
Economy-then and now
• In 2014 there was a responsibility to mend the economy and put governance systems in order. The need of the hour was to:
• Attract investments
• Build support to the much-needed reforms
• Give hope to the people
• The government succeeded with a strong belief of ‘nation-first’
• “It is now appropriate to look at where we were till 2014 and where we are now”: FM
• The Government will lay a White Paper on the table of the house.