বিত্ত মন্ত্ৰালয়
২০২৪-২৫ বৰ্ষৰ অন্তৱৰ্তীকালীন কেন্দ্ৰীয় বাজেটৰ উল্লেখযোগ্য দিশ
01 FEB 2024 12:54PM by PIB Guwahati
‘সবকা সাথ, সবকা বিকাশ, আৰু সবকা বিশ্বাস’ৰ ‘মন্ত্ৰ’ আৰু সমগ্ৰ দেশৰ “সবকা প্ৰয়াস”ৰ দৃষ্টিভংগীৰে কেন্দ্ৰীয় বিত্ত আৰু কৰ্পৰেট পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণে সংসদত আজি ২০২৪-২৫ বৰ্ষৰ অন্তৱৰ্তীকালীন কেন্দ্ৰীয় বাজেট দাখিল কৰে৷ বাজেটৰ উল্লেখযোগ্য দিশসমূহ তলত উল্লেখ কৰা ধৰণৰঃ
প্ৰথম খণ্ড
সামাজিক ন্যায়
• প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে চাৰিটা প্ৰধান জাতিৰ উন্নয়নত গুৰুত্ব প্ৰদান কৰিছে, সেয়া হৈছে ‘গৰীৱ’, মহিলা, যুৱ আৰু অন্নদাতা৷
‘দুখীয়াৰ কল্যাণ, দেশৰ কল্যাণ’
• যোৱা ১০ বছৰত ২৫ কোটি লোকক বহুমাত্ৰিক দৰিদ্ৰতাৰ পৰা মুক্ত কৰি চৰকাৰে সহায় কৰিছিল।
• ডিবিটিৰ জৰিয়তে পিএম-জন ধন একাউণ্টলৈ ৩৪ লাখ কোটি প্ৰদানৰ ফলত চৰকাৰৰ ২.৭ লাখ কোটি টকা ৰাহি হৈছে।
• পি এম-স্বনিধিয়ে ৭৮ লাখ পদপথৰ বিক্ৰেতাক ঋণ সাহায্য প্ৰদান কৰে। তৃতীয়বাৰৰ বাবে ক্ৰেডিট লাভ কৰিছে ২.৩ লাখ লোকে।
• বিশেষভাৱে দুৰ্বল জনজাতীয় গোট (পিভিটিজি)ৰ বিকাশত সহায়ক হোৱাকৈ প্ৰধানমন্ত্ৰী-জনমন যোজনা ৰূপায়ণ।
• পি এম-বিশ্বকৰ্মা যোজনাই ১৮টা ব্যৱসায়ত নিয়োজিত শিল্পী আৰু কৰ্মীক সহায় আগবঢ়াইছে।
‘অন্নদাতা’ৰ কল্যাণ
• পিএম কিষাণ সন্মান যোজনাৰ জৰিয়তে ১১.৮ কোটি কৃষকক আৰ্থিক সাহায্য প্ৰদান কৰা হৈছে৷
• প্ৰধানমন্ত্ৰী ফচল বীমা যোজনাৰ অধীনত ৪ কোটি কৃষকক শস্য বীমা প্ৰদান৷
• ইলেক্ট্ৰনিক ৰাষ্ট্ৰীয় কৃষি বজাৰ (ই-নাম)-এ ১,৩৬১খন মাণ্ডিক একত্ৰিত কৰি ১.৮ কোটি কৃষকক সেৱা প্ৰদান কৰে আৰু ইয়াৰ ব্যৱসায়ৰ পৰিমাণ ৩ লাখ কোটি টকা।
নাৰী শক্তিক গতি প্ৰদান
• মহিলা উদ্যোগীক ৩০ কোটি মুদ্ৰা যোজনাৰ ঋণ প্ৰদান।
• উচ্চ শিক্ষাত মহিলাৰ নামভৰ্তি ২৮% বৃদ্ধি।
• STEM পাঠ্যক্ৰমত ছোৱালী আৰু মহিলাৰ নামভৰ্তিৰ ৪৩% বৃদ্ধি, যিটো বিশ্বৰ ভিতৰতে সৰ্বাধিক।
• প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাস যোজনাৰ অধীনত ৭০%তকৈ অধিক ঘৰ গ্ৰামাঞ্চলৰ মহিলাক প্ৰদান কৰা হৈছে৷
প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাস যোজনা (গ্ৰামীণ)
• ক’ভিড প্ৰত্যাহ্বানৰ মাজতো প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাস যোজনা (গ্ৰামীণ)ৰ অধীনত তিনি কোটি ঘৰ নিৰ্মাণৰ লক্ষ্য শীঘ্ৰে পূৰণ হ’ব।
• অহা পাঁচ বছৰত আৰু দুই কোটি ঘৰ নিৰ্মাণ কৰা হ’ব।
ঘৰৰ ছাদৰ ওপৰত সৌৰশক্তি আৰু বিনামূলীয়া বিদ্যুৎ
• ছাদৰ ওপৰত সৌৰশক্তি সুবিধাৰ জৰিয়তে ১ কোটি পৰিয়ালে প্ৰতিমাহে ৩০০ ইউনিট বিনামূলীয়া বিদ্যুৎ লাভ কৰিব।
• প্ৰতিটো পৰিয়ালৰ বছৰি ১৫,০০০ৰ পৰা ১৮,০০০ টকা ৰাহি হোৱাৰ আশা কৰা হৈছে।
আয়ুষ্মান ভাৰত
• আয়ুষ্মান ভাৰত আঁচনিৰ অধীনত স্বাস্থ্যসেৱাৰ সুবিধাৰে সকলো আশা কৰ্মী, অংগনবাড়ী কৰ্মী আৰু সহায়িকাক সামৰি লোৱা হ’ব।
কৃষি আৰু খাদ্য প্ৰক্ৰিয়াকৰণ
• প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ সম্পদা যোজনাই ৩৮ লাখ কৃষকক উপকৃত কৰাৰ লগতে ১০ লাখ কৰ্মসংস্থাপনৰ সৃষ্টি কৰিছে।
• ক্ষুদ্ৰ খাদ্য প্ৰক্ৰিয়াকৰণ উদ্যোগৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী আনুষ্ঠানিককৰণ যোজনাই ২.৪ লাখ আত্মসহায়ক গোট আৰু ৬০,০০০ ব্যক্তিক ঋণ সংযোগৰ জৰিয়তে সহায় কৰিছে।
বিকাশ, নিয়োগ আৰু উন্নয়নৰ অনুঘটক হিচাপে গৱেষণা আৰু উদ্ভাৱন
• দীৰ্ঘম্যাদী বিত্তীয় সাহায্য বা দীৰ্ঘকালীন সময়সীমা আৰু কম বা শূন্য সুতৰ হাৰে পুনৰ বিত্তীয় সাহায্য প্ৰদান কৰিবলৈ পঞ্চাশ বছৰৰ সুতমুক্ত ঋণৰ সৈতে ১ লাখ কোটি টকাৰ মুলধন গঠন কৰা হ’ব।
• প্ৰতিৰক্ষাৰ উদ্দেশ্যে উন্নত প্ৰযুক্তি শক্তিশালী কৰাৰ বাবে আৰু ‘আত্মনিৰ্ভৰ’ ক্ষিপ্ৰতাৰে এক নতুন আঁচনি আৰম্ভ কৰা হ’ব।
আন্তঃগাঁথনি
• আন্তঃগাঁথনি উন্নয়ন আৰু নিয়োগ সৃষ্টিৰ বাবে মূলধনী ব্যয় ১১.১ শতাংশ বৃদ্ধি কৰি ১১,১১,১১১ কোটি টকা হ’ব, যিটো হ’ব জিডিপিৰ ৩.৪ শতাংশ।
ৰে’লৱে
• লজিষ্টিক দক্ষতা বৃদ্ধি আৰু খৰচ হ্ৰাসৰ বাবে ৰূপায়ণ কৰিবলৈ পিএম গতি শক্তিৰ অধীনত চিনাক্ত কৰা ৩টা ডাঙৰ অৰ্থনৈতিক ৰে’লৱে কৰিডৰ কাৰ্যসূচী গ্ৰহণ কৰা হৈছে
• শক্তি, খনিজ আৰু চিমেণ্ট কৰিডৰ
• বন্দৰ সংযোগী কৰিডৰ
• উচ্চ যান-বাহন ঘনত্বৰ কৰিডৰ
• বন্দে ভাৰতৰ মানদণ্ডলৈ ৰূপান্তৰিত হ’ব চল্লিশ হাজাৰ সাধাৰণ ৰেল দবা।
বিমান পৰিবহণ খণ্ড
• দেশৰ বিমানবন্দৰৰ সংখ্যা দুগুণ বৃদ্ধি পাই ১৪৯টা হ’ল।
• ৫১৭টা নতুন পথত ১.৩ কোটি যাত্ৰী পৰিবহণ।
• ভাৰতীয় কেৰিয়াৰে ১০০০ৰো অধিক নতুন বিমানৰ অৰ্ডাৰ দিছে।
সেউজ শক্তি
• ২০৩০ চনৰ ভিতৰত ১০০ মেট্ৰিক টন কয়লাৰ গেছিফিকেশন আৰু তৰলীকৰণ ক্ষমতা স্থাপন কৰা হ’ব।
• পৰিবহণৰ বাবে সংকুচিত প্ৰাকৃতিক গেছ (চিএনজি) আৰু ঘৰুৱা উদ্দেশ্যৰ বাবে পাইপযুক্ত প্ৰাকৃতিক গেছ (পিএনজি)ত সংকুচিত জৈৱ গেছ (চিবিজি)ৰ মিশ্ৰণ পৰ্যায়ক্ৰমে বাধ্যতামূলক কৰা হ’ব।
পৰ্যটন খণ্ড
• ৰাষ্ট্ৰসমূহক বৈশ্বিক ব্ৰেণ্ডিং আৰু বিপণনকে ধৰি আইকনিক পৰ্যটন কেন্দ্ৰসমূহৰ ব্যাপক উন্নয়ন গ্ৰহণ কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰা।
• স্থাপন কৰিবলগীয়া সুবিধা আৰু সেৱাৰ মানদণ্ডৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি পৰ্যটন কেন্দ্ৰসমূহৰ ৰেটিঙৰ কাঠামো।
বিনিয়োগ
• ২০১৪-২৩ চনৰ ভিতৰত ৫৯৬ বিলিয়ন মাৰ্কিন ডলাৰৰ প্ৰত্যক্ষ বিদেশী বিনিয়োগৰ প্ৰবাহ ২০০৫-১৪ চনৰ ভিতৰত হোৱা প্ৰবাহৰ দুগুণ আছিল।
‘বিকশিত ভাৰত’ৰ বাবে ৰাজ্যসমূহত সংস্কাৰ
• ৰাজ্য চৰকাৰসমূহে মাইলৰ খুঁটিৰ সৈতে জড়িত সংস্কাৰক সমৰ্থন কৰিবলৈ পঞ্চাশ বছৰৰ সুতমুক্ত ঋণ হিচাপে ৭৫,০০০ কোটি টকাৰ ব্যৱস্থা প্ৰস্তাৱ কৰা হৈছে।
২০২৩-২৪ বৰ্ষৰ সংশোধিত অনুমান (আৰই)
• ঋণৰ বাহিৰেও মুঠ লাভৰ সংশোধিত অনুমান ২৭.৫৬ লাখ কোটি টকা, ইয়াৰে কৰ লাভ ২৩.২৪ লাখ কোটি টকা।
• মুঠ ব্যয়ৰ সংশোধিত অনুমান ৪৪.৯০ লাখ কোটি টকা।
• ৩০.০৩ লাখ কোটি টকাৰ ৰাজহ লাভ আনুমানিক বাজেটতকৈ অধিক হোৱাৰ আশা কৰা হৈছে, যিয়ে অৰ্থনীতিত শক্তিশালী বৃদ্ধিৰ গতি আৰু আনুষ্ঠানিকতাক প্ৰতিফলিত কৰে।
• ২০২৩-২৪ চনৰ বাবে বিত্তীয় ঘাটিৰ সংশোধিত অনুমান জিডিপিৰ ৫.৮ শতাংশ।
২০২৪-২৫ বৰ্ষৰ বাজেট পূৰ্বানুমান
• ঋণৰ বাহিৰে আন মুঠ লাভ আৰু মুঠ ব্যয় ক্ৰমে ৩০.৮০ আৰু ৪৭.৬৬ লাখ কোটি টকা বুলি পুৰ্বানুমান কৰা হৈছে।
• কৰ লাভৰ পৰিমাণ ২৬.০২ লাখ কোটি টকা হ’ব বুলি পূৰ্বানুমান কৰা হৈছে।
• ৰাজ্যসমূহক মূলধনী ব্যয়ৰ বাবে পঞ্চাশ বছৰৰ সুতমুক্ত ঋণৰ আঁচনি এই বছৰো অব্যাহত ৰখা হ’ব আৰু ইয়াৰ বাবে মুঠ ১.৩ লাখ কোটি টকা ব্যয় হ’ব।
• ২০২৪-২৫ চনত বিত্তীয় ঘাটি জিডিপিৰ ৫.১ শতাংশ হ’ব বুলি পুৰ্বানুমান কৰা হৈছে
• ২০২৪-২৫ চনৰ ভিতৰত তাৰিখযুক্ত ছিকিউৰিটিৰ জৰিয়তে মুঠ আৰু শুদ্ধ বজাৰ ঋণ ক্ৰমে ১৪.১৩ আৰু ১১.৭৫ লাখ কোটি টকা হ’ব বুলি পূৰ্বানুমান কৰা হৈছে।
দ্বিতীয় খণ্ড
প্ৰত্যক্ষ কৰ
• বিত্তমন্ত্ৰীয়ে প্ৰত্যক্ষ কৰৰ বাবে একে কৰৰ হাৰ ৰখাৰ প্ৰস্তাৱ দিছে৷
• বিগত ১০ বছৰৰ প্ৰত্যক্ষ কৰ সংগ্ৰহ তিনিগুণ বৃদ্ধি পাইছে, ৰিটাৰ্ণ দাখিল কৰা লোকৰ হাৰ ২.৪ গুণলৈ বৃদ্ধি পাইছে৷
• চৰকাৰে কৰদাতাৰ সেৱা উন্নত কৰিব
• ২০০৯-১০ বিত্তীয় বৰ্ষলৈকে এই সময়ছোৱাত ২৫,০০০ টকা পৰ্যন্ত বাকী থকা প্ৰত্যক্ষ কৰ দাবী উত্থাপন কৰা হৈছে৷
• ২০১০-১১ চনৰ পৰা ২০১৪-১৫বিত্তীয় বৰ্ষলৈকে ১,০০,০০০ টকা পৰ্যন্ত বাকী থকা প্ৰত্যক্ষ কৰ দাবী কৰা হৈছে৷
• ইয়াৰ দ্বাৰা এক কোটি কৰদাতা উপকৃত হ’ব
• ষ্টাৰ্ট-আপলৈ কৰ সুবিধা, সাৰ্বভৌম সম্পত্তি পুঁজি বা পেঞ্চন পুঁজিত কৰা বিনিয়োগ ৩১.০৩.২০২৫ লৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছে
• আইএফএছচি ইউনিটৰ কিছুমান আয়ৰ ওপৰত কৰ ৰেহাই ৩১.০৩.২০২৪ৰ পৰা ৩১.০৩.২০২৫ লৈ এবছৰ বৃদ্ধি কৰা হৈছে
পৰোক্ষ কৰ
• বিত্ত মন্ত্ৰীয়ে পৰোক্ষ কৰ আৰু আমদানি শুল্কৰ বাবে একে কৰ হাৰ ধৰি ৰখাৰ প্ৰস্তাৱ আগবঢ়াইছে
• জিএছটিয়ে ভাৰতত ভাগ ভাগ হৈ থকা পৰোক্ষ কৰ ব্যৱস্থাক একত্ৰিত কৰিলে
• এই বছৰ গড় মাহিলী মুঠ জিএছটি সংগ্ৰহ দুগুণ বৃদ্ধি পাই ১.৬৬ লাখ কোটি টকা হৈছে
• জিএছটি কৰ ভিত্তি দুগুণ বৃদ্ধি পাইছে
• ৰাজ্যিক এছজিএছটি ৰাজহৰ উত্থান (ৰাজ্যসমূহক মুকলি কৰা ক্ষতিপূৰণকে ধৰি) জিএছটিৰ পিছৰ সময়ছোৱাত(২০১৭-১৮ৰ পৰা ২০২২-২৩) ১.২২লৈ বৃদ্ধি পাইছে, যিটো জিএছটিৰ পূৰ্বৰ সময়ছোৱাত (২০১২-১৩ৰ পৰা ২০১৫-১৬লৈ) ০.৭২ আছিল।
• ৯৪% উদ্যোগৰ নেতাই জিএছটিলৈ পৰিৱৰ্তনক বহুলাংশে ইতিবাচক বুলি ভাবে
• জিএছটিৰ ফলত যোগান শৃংখল অনুকূলন হ’ল
• জিএছটিয়ে বাণিজ্য আৰু উদ্যোগৰ ওপৰত অনুসৰণৰ বোজা হ্ৰাস কৰিলে
• লজিষ্টিক ব্যয় আৰু কৰ কম হোৱাটোৱে সামগ্ৰী আৰু সেৱাৰ মূল্য হ্ৰাস কৰাত সহায় কৰিছিল, যাৰ ফলত গ্ৰাহকসকল উপকৃত হৈছে
বছৰ বছৰ ধৰি কৰ আনুপাতিকৰণৰ প্ৰচেষ্টা
• ২০১৩-১৪ বিত্তীয় বৰ্ষত ২.২ লাখ টকাৰ তুলনাত ৭ লাখ টকা পৰ্যন্ত আয়ৰ বাবে কোনো কৰ দায়বদ্ধতা নাই
• খুচুৰা ব্যৱসায়ৰ বাবে অনুমানিক কৰ প্ৰদানৰ সীমা ২ কোটি টকাৰ পৰা ৩ কোটি টকালৈ বৃদ্ধি
• পেছাদাৰীসকলৰ বাবে অনুমানিক কৰ প্ৰদানৰ সীমা ৫০ লাখ টকাৰ পৰা ৭৫ লাখ টকালৈ বৃদ্ধি
• বৰ্তমানৰ ঘৰুৱা কোম্পানীসমূহৰ বাবে কৰ্পৰেট আয়কৰ ৩০%ৰ পৰা ২২%লৈ হ্ৰাস পাইছে
• নতুন উৎপাদন কোম্পানীসমূহৰ বাবে কৰ্পৰেট আয়কৰৰ হাৰ ১৫%
কৰদাতা সেৱাত কৃতিত্ব
• ২০১৩-১৪ চনত কৰ ৰিটাৰ্ণৰ গড় প্ৰক্ৰিয়াকৰণৰ সময় ৯৩ দিনৰ পৰা ১০ দিনলৈ হ্ৰাস পাইছে
• অধিক কাৰ্যক্ষমতাৰ বাবে অজ্ঞাত মূল্যায়ন আৰু আবেদন প্ৰৱৰ্তন কৰা হৈছে
• আয়কৰ ৰিটাৰ্ণ দাখিল প্ৰক্ৰিয়া আপডেট কৰা হৈছে, নতুন প্ৰপত্ৰ ২৬এএছ আৰু আগতীয়াকৈ দাখিল কৰা কৰ ৰিটাৰ্ণ সৰলীকৃত কৰা হৈছে
• শুল্ক সংস্কাৰৰ ফলত আমদানি মুক্তিৰ সময় হ্ৰাস পাইছে
• আভ্যন্তৰীণ কণ্টেইনাৰ ডিপোত ৪৭% হ্ৰাস কৰি ৭১ ঘণ্টা কৰা হৈছে
• এয়াৰ কাৰ্গো কমপ্লেক্সত ২৮% হ্ৰাস কৰি ৪৪ ঘণ্টা কৰা হৈছে
• সাগৰীয় বন্দৰত ২৭% হ্ৰাস কৰি ৮৫ ঘণ্টা কৰা হৈছে
অৰ্থনীতি-তেতিয়া আৰু এতিয়া
• ২০১৪ চনত অৰ্থনীতিৰ সংশোধন আৰু শাসন ব্যৱস্থাসমূহ ক্ৰমৱদ্ধ কৰাৰ দায়িত্ব আছিল। এয়া প্ৰয়োজনীয়তা আছিলঃ
• বিনিয়োগ আকৰ্ষণ কৰা
• অতি প্ৰয়োজনীয় সংস্কাৰৰ প্ৰতি সমৰ্থন গঢ়ি তোলা
• ৰাইজক আশাৰ সঞ্চাৰ কৰা
• ‘ৰাষ্ট্ৰ-প্ৰথম’ৰ দৃঢ় বিশ্বাসেৰে চৰকাৰ সফল হ’ল।
• “২০১৪ চনলৈকে আমি ক’ত আছিলো আৰু এতিয়া ক’ত আছো সেয়া এতিয়া ঘুৰি চোৱাটো উপযুক্ত সময়ঃ” বিত্ত মন্ত্ৰী
• চৰকাৰে সদনত এখন শ্বেতপত্ৰ দাখিল কৰিব৷

Ministry of Finance
HIGHLIGHTS OF THE INTERIM UNION BUDGET 2024-25
01 FEB 2024 12:54PM by PIB Delhi
With the ‘mantra’ of ‘Sabka Saath, Sabka Vikas, and Sabka Vishwas’ and the whole of nation approach of “Sabka Prayas”, the Union Minister for Finance and Corporate Affairs Smt. Nirmala Sitharaman presented the Interim Union Budget 2024-25 in Parliament, today. The key highlights of the Budget are as follows:
Part A
Social Justice
• Prime Minister to focus on upliftment of four major castes, that is, ‘Garib’ (Poor), ‘Mahilayen’ (Women), ‘Yuva’ (Youth) and ‘Annadata’(Farmer).
‘Garib Kalyan, Desh ka Kalyan’
• Government assisted 25 crore people out of multi-dimensional poverty in last 10 years.
• DBT of Rs. 34 lakh crore using PM-Jan Dhan accounts led to savings of Rs. 2.7 lakh crore for the Government.
• PM-SVANidhi provided credit assistance to 78 lakh street vendors. 2.3 lakh have received credit for the third time.
• PM-JANMAN Yojana to aid the development of particularly vulnerable tribal groups (PVTG).
• PM-Vishwakarma Yojana provides end-to-end support to artisans and crafts people engaged in 18 trades.
Welfare of ‘Annadata’
• PM-KISAN SAMMAN Yojana provided financial assistance to 11.8 crore farmers.
• Under PM Fasal BimaYojana, crop insurance is given to 4 crore farmers
• Electronic National Agriculture Market (e-NAM) integrated 1361 mandis, providing services to 1.8 crore farmers with trading volume of Rs. 3 lakh crore.
Momentum for Nari Shakti
• 30 crore Mudra Yojana loans given to women entrepreneurs.
• Female enrolment in higher education gone up by 28%.
• In STEM courses, girls and women constitute 43% of enrolment, one of the highest in the world.
• Over 70% houses under PM Awas Yojana given to women from rural areas.
PM Awas Yojana (Grameen)
• Despite COVID challenges, the target of three crore houses under PM Awas Yojana (Grameen) will be achieved soon.
• Two crore more houses to be taken up in the next five years.
Rooftop solarization and muft bijli
• 1 crore households to obtain 300 units free electricity every month through rooftop solarization.
• Each household is expected to save Rs.15000 to Rs.18000 annually.
Ayushman Bharat
• Healthcare cover under Ayushman Bharat scheme to be extended to all ASHA workers, Anganwadi Workers and Helpers.
Agriculture and food processing
• Pradhan Mantri Kisan Sampada Yojana has benefitted 38 lakh farmers and generated 10 lakh employment.
• Pradhan Mantri Formalisation of Micro Food Processing Enterprises Yojana has assisted 2.4 lakh SHGs and 60000 individuals with credit linkages.
Research and Innovation for catalyzing growth, employment and development
• A corpus of Rs.1 lakh crore to be established with fifty-year interest free loan to provide long-term financing or refinancing with long tenors and low or nil interest rates.
• A new scheme to be launched for strengthening deep-tech technologies for defence purposes and expediting ‘atmanirbharta’.
Infrastructure
• Capital expenditure outlay for Infrastructure development and employment generation to be increased by 11.1 per cent to Rs.11,11,111 crore, that will be 3.4 per cent of the GDP.
Railways
• 3 major economic railway corridor programmes identified under the PM Gati Shakti to be implemented to improve logistics efficiency and reduce cost
• Energy, mineral and cement corridors
• Port connectivity corridors
• High traffic density corridors
• Forty thousand normal rail bogies to be converted to Vande Bharat standards.
Aviation Sector
• Number of airports in the country doubled to 149.
• Five hundred and seventeen new routes are carrying 1.3 crore passengers.
• Indian carriers have placed orders for over 1000 new aircrafts.
Green Energy
• Coal gasification and liquefaction capacity of 100 MT to be set up by 2030.
• Phased mandatory blending of compressed biogas (CBG) in compressed natural gas (CNG) for transport and piped natural gas (PNG) for domestic purposes to be mandated.
Tourism sector
• States to be encouraged to take up comprehensive development of iconic tourist centres including their branding and marketing at global scale.
• Framework for rating of the tourist centres based on quality of facilities and services to be established.
• Long-term interest free loans to be provided to States for financing such development on matching basis.
Investments
• FDI inflow during 2014-23 of USD 596 billion was twice of the inflow during 2005-14.
Reforms in the States for ‘Viksit Bharat’
• A provision of Rs.75,000 crore rupees as fifty-year interest free loan is proposed to support milestone-linked reforms by the State Governments.
Revised Estimates (RE) 2023-24
• RE of the total receipts other than borrowings is Rs.27.56 lakh crore, of which the tax receipts are Rs.23.24 lakh crore.
• RE of the total expenditure is Rs.44.90 lakh crore.
• Revenue receipts at Rs.30.03 lakh crore are expected to be higher than the Budget Estimate, reflecting strong growth momentum and formalization in the economy.
• RE of the fiscal deficit is 5.8 per cent of GDP for 2023-24.
Budget Estimates 2024-25
• Total receipts other than borrowings and the total expenditure are estimated at Rs.30.80 and Rs.47.66 lakh crore respectively.
• Tax receipts are estimated at Rs.26.02 lakh crore.
• Scheme of fifty-year interest free loan for capital expenditure to states to be continued this year with total outlay of Rs.1.3 lakh crore.
• Fiscal deficit in 2024-25 is estimated to be 5.1 per cent of GDP
• Gross and net market borrowings through dated securities during 2024-25 are estimated at Rs.14.13 and Rs.11.75 lakh crore respectively.
Part B
Direct taxes
• FM proposes to retain same tax rates for direct taxes
• Direct tax collection tripled, return filers increased to 2.4 times, in the last 10 years
• Government to improve tax payer services
• Outstanding direct tax demands upto Rs 25000 pertaining to the period upto FY 2009-10 withdrawn
• Outstanding direct tax demands upto Rs 10000 for financial years 2010-11 to 2014-15 withdrawn
• This will benefit one crore tax payers
• Tax benefits to Start-Ups, investments made by Sovereign wealth funds or pension funds extended to 31.03.2025
• Tax exemption on certain income of IFSC units extended by a year to 31.03.2025 from 31.03.2024
Indirect taxes
• FM proposes to retain same tax rates for indirect taxes and import duties
• GST unified the highly fragmented indirect tax regime in India
• Average monthly gross GST collection doubled to Rs 1.66 lakh crore this year
• GST tax base has doubled
• State SGST revenue buoyancy (including compensation released to states) increased to 1.22 in post-GST period(2017-18 to 2022-23) from 0.72 in the pre-GST period (2012-13 to 2015-16)
• 94% of industry leaders view transition to GST as largely positive
• GST led to supply chain optimization
• GST reduced the compliance burden on trade and industry
• Lower logistics cost and taxes helped reduce prices of goods and services, benefiting the consumers
Tax rationalization efforts over the years
• No tax liability for income upto Rs 7 lakh, up from Rs 2.2 lakh in FY 2013-14
• Presumptive taxation threshold for retail businesses increased to Rs 3 crore from Rs 2 crore
• Presumptive taxation threshold for professionals increased to Rs 75 lakh from Rs 50 lakh
• Corporate income tax decreased to 22% from 30% for existing domestic companies
• Corporate income tax rate at 15% for new manufacturing companies
Achievements in tax-payer services
• Average processing time of tax returns has reduced to 10 days from 93 days in 2013-14
• Faceless Assessment and Appeal introduced for greater efficiency
• Updated income tax returns, new form 26AS and prefilled tax returns for simplified return filing
• Reforms in customs leading to reduced Import release time
• Reduction by 47% to 71 hours at Inland Container Depots
• Reduction by 28% to 44 hours at Air Cargo complexes
• Reduction by 27% to 85 hours at Sea Ports
Economy-then and now
• In 2014 there was a responsibility to mend the economy and put governance systems in order. The need of the hour was to:
• Attract investments
• Build support to the much-needed reforms
• Give hope to the people
• The government succeeded with a strong belief of ‘nation-first’
• “It is now appropriate to look at where we were till 2014 and where we are now”: FM
• The Government will lay a White Paper on the table of the house.