କ୍ୟାବିନେଟ
ପିଡିଏସ ଅଧୀନରେ ଏଏୱାଇ ପରିବାର ପାଇଁ ଚିନି ସବସିଡି ଯୋଜନାକୁ କ୍ୟାବିନେଟ ମଞ୍ଜୁରି
01 FEB 2024 11:34AM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ୍ ବୈଠକରେ ସାଧାରଣ ବଣ୍ଟନ ଯୋଜନା (ପିଡିଏସ୍) ମାଧ୍ୟମରେ ବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଥିବା ଅନ୍ତ୍ୟୋଦୟ ଅନ୍ନ ଯୋଜନା (ଏଏୱାଇ) ପରିବାରମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଚିନି ସବସିଡି ଯୋଜନାକୁ ଆଉ ଦୁଇ ବର୍ଷ ପାଇଁ ଅର୍ଥାତ୍ ୩୧ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୬ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ଅନୁମୋଦନ ମିଳିଛି ।
ଦେଶର ନାଗରିକଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ ଦେଶର ସବୁଠାରୁ ଗରିବ ଲୋକଙ୍କ ଥାଳିର ମଧୁରତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଅତୁଟ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାର ଆଉ ଏକ ସଙ୍କେତ ଭାବରେ, ଏହି ଯୋଜନା ଗରିବରୁ ଗରିବ ଲୋକଙ୍କ ପାଖରେ ଚିନି ପହଞ୍ଚାଇବାରେ ସହାୟକ ହେବ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କ ଖାଦ୍ୟରେ ଶକ୍ତି ଯୋଡିବ । ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ଏଏୱାଇ ପରିବାରକୁ ଚିନି ଉପରେ ମାସିକ କିଲୋ ପିଛା ୧୮.୫୦ ଟଙ୍କା ସବସିଡି ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି । ପଞ୍ଚଦଶ ଅର୍ଥ ଆୟୋଗ (୨୦୨୦-୨୧ରୁ ୨୦୨୫-୨୬) ଅବଧି ମଧ୍ୟରେ ଏହି ଅନୁମୋଦନ ଦ୍ୱାରା ୧୮୫୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ଲାଭ ମିଳିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି। ଏହି ଯୋଜନା ଦ୍ୱାରା ଦେଶର ପ୍ରାୟ ୧.୮୯ କୋଟି ଏଏୱାଇ ପରିବାର ଉପକୃତ ହେବେ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ ଅନ୍ନ ଯୋଜନା (ପିଏମ-ଜିକେଏୱାଇ) ଅଧୀନରେ ଭାରତ ସରକାର ମାଗଣା ରାସନ ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି । 'ଭାରତ ଟା', 'ଭାରତ ଡାଲି' ଏବଂ ଟମାଟୋ ଏବଂ ପିଆଜକୁ ସୁଲଭ ଏବଂ ଉଚିତ ମୂଲ୍ୟରେ ବିକ୍ରି କରିବା ପିଏମ୍-ଜିକେଏୱାଇ ବ୍ୟତୀତ ନାଗରିକମାନଙ୍କ ପ୍ଲେଟରେ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଖାଦ୍ୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ ଅଟେ । ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ପ୍ରାୟ ୩ ଲକ୍ଷ ଟନ୍ ଭାରତ ଡାଲି (ବୁଟ ଡାଲି) ଏବଂ ପ୍ରାୟ ୨.୪ ଲକ୍ଷ ଟନ୍ ଭାରତ ଅଟା ବିକ୍ରି ହୋଇସାରିଛି, ଯାହା ସାଧାରଣ ଉପଭୋକ୍ତାଙ୍କୁ ଉପକୃତ କରିଛି। ତେଣୁ ରିହାତି ଦରରେ ଡାଲି, ଅଟା ଓ ଚିନି ର ଉପଲବ୍ଧତା ଭାରତର ଜଣେ ସାଧାରଣ ନାଗରିକଙ୍କ ପାଇଁ ଖାଦ୍ୟ ଉପଲବ୍ଧ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଛି ଏବଂ 'ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଖାଦ୍ୟ, ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ପୋଷଣ'ର ମୋଦୀ କି ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ପୂରଣ ହୋଇଛି।
ଏହି ମଞ୍ଜୁରୀ ସହିତ, ସରକାର ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ପିଡିଏସ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ଏଏୱାଇ ପରିବାରଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରତି ମାସରେ ପରିବାର ପିଛା ଏକ କିଲୋଗ୍ରାମ ହାରରେ ଚିନି ବଣ୍ଟନ ପାଇଁ ସବସିଡି ପ୍ରଦାନ ଜାରି ରଖିବେ । ଚିନି କ୍ରୟ ଓ ବିତରଣ ଦାୟିତ୍ବ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କର ରହିଛି।

Cabinet
Cabinet approves Scheme of Sugar Subsidy for AAY Families under PDS
01 FEB 2024 11:34AM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by Prime Minister Shri Narender Modi approved extension of scheme of sugar subsidy for Antyodya Anna Yojna (AAY) families distributed through Public Distribution Scheme (PDS) for two more years i.e. 31 March 2026.
As another indication of unwavering commitment of Central Government to wellbeing of citizens of the country and ensuring sweetness of platter of the poorest of the poor in the country, the Scheme facilitates access of sugar to the poorest of the poor and adds energy to their diet so that their health improves. Under the Scheme, the Central Government gives subsidy of Rs.18.50 per kg per month of sugar to AAY families of participating States. The approval is expected to extend benefits of more than Rs.1850 crore during period of 15th Finance Commission (2020-21 to 2025-26). The scheme is expected to benefit about 1.89 crores AAY families of the country.
Government of India is already giving free ration under Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojna (PM-GKAY). Sale of ‘Bharat Atta’, ‘Bharat Dal’ and Tomatoes and Onions at affordable and fair prices are the measures to ensure sufficient food in Plate of citizens beyond PM-GKAY also. So far, about 3 Lakh Tons of Bharat Dal (Chana dal) and about 2.4 Lakh Ton of Bharat Atta have already been sold, benefitting ordinary consumers. Thus, availability of subsidized dal, atta and sugar have completed the food for a common citizen of India fulfilling Modi ki Guarantee of ‘Food for All, Nutrition for All’.
With this approval, the Government will continue giving subsidy to participating States for distribution of sugar to AAY families through PDS at the rate of One kg per family per month. States have the responsibility to procure and distribute sugar.