প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ভারত পুম্নমক্কী প্রেসাইদিং ওফিসারশিংগী মীফমদা প্রধান মন্ত্রী ৱা ঙাংখ্রে
কন্সতিতুয়েন্ত এশেমব্লিশিংগী মেম্বরশিংদা ইকায়খুম্নবা উৎখ্রে
“হাওসতা মেম্বরশিংগী থবক অমসুং নিংথিনা খন্ন-নৈন্নবগা এশেমব্লিনা কান্নবা থবক তৌবগা হকথেংননা মরী লৈনৈ”
“মখোয়গী মেম্বরশিং ৱাখল তাহনবগী মহুত্তা দল খরনা মখোয়গী মেম্বরশিংনা লৈবাকমচা তাদবা থবকশিং তৌবদা শৌগৎলি”
“হৌজিক ঐখোয়না ফাদোক তারবা শেঞ্জা-থুমজা তৌবা লনাই মীওইশিং মীয়ামদা থাগৎনবা ঐখোয়না উবা ফংলে, মসি ইজুকিউতিপ, জুদিসিয়ারি অমসুং সংবিধানগী অচুম্বদা শিংনবনি”
“ঐখোয়গী রাজ্যশিং চাউখৎপনা ভারতকী চাউখৎপা হেনগৎহল্লি। মখোয়গী লেজিসলেতিপ অমসুং ইজুকিউতিপ বোদিশিংনা মখোয়গী চাউখৎপগী পান্দমশিং অপুনবা ওইনা মশক তাকপগী মতুংইন্না রাজ্যশিংগী চাউখৎপা মখা পোল্লি”
“ৱায়েল-থৌদাগী থবকশিং লাইহনবা অসিনা মীচম মীয়াম্না থেংনরিবা খুদোংচাদবশিং ময়োক্নবদা লাইহল্লে অমসুং হিংবদা লাইবা হেনগৎহল্লে”
27 JAN 2024 4:35PM by PIB Imphal
ঙসি ভিদিও মেসেজগী খুৎথাংদা ভারত পুম্নমক্কী প্রেসাইদিং ওফিসারশিংগী মীফমদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ৱা ঙাংখ্রে।
৭৫শুবা গনতন্ত্র দিবস থৌরম পাংথোকখিবগা লোয়ননা মীফম অসিগী মরুওইবা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঐখোয়গী সংবিধান চৎনবা হৌখিবা চহি ৭৫ মপুংফারকপগী ৭৫শুবা গনতন্ত্র দিবস থৌরম হেক পাংথোকখিবগা মীফম অসি পাংথোকপনা মরুওইবা হেনগৎহল্লে। প্রধান মন্ত্রীনা কন্সতিতুয়েন্ত এশেমব্লিশিংগী মেম্বরশিংদা মহাক্কী ইকায়খুম্নবা উৎখি।
কন্সতিতুয়েন্ত এশেমব্লিদগী তম্বগী মরুওইবা অদু থম্লদুনা, প্রধান মন্ত্রী মোদীনা হায়খি ঐখোয়গী কন্সতিতুয়েন্ত এশেমব্লিদগী তমগদবা য়াম্না লৈরি। তোঙান-তোঙানবা ৱাখলশিং, হিরমশিং অমসুং অনিংবশিংগী মরক্তা য়ানবা অমা পুরক্নবা অমসুং মখোয় হিংহন্দুনা থম্নবা কন্সতিতুয়েন্ত এশেমব্লি মেম্বরশিংগী থৌদাং লৈরি। প্রেসাইদিং ওফিসারশিংনা অমুক হন্না কন্সতিতুয়েন্ত এশেমব্লিগী অচুম্বা ফিদমশিংদগী ইথিল লৌগদবনি। অদোমগী মতম মনুংদা, তুংগী মীরোলশিংগীদমক হেরিতেচ অমা ওইনা লৈহৌনবা থবক তৌরম্নবা হোৎনগদবনি।
লেজিসলেতিপ বোদিশিং থবক তৌবা হেনগৎহনবগী তঙাইফদবা পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মীকুপ-নাহুম শিংবা মীয়াম্না মীয়ামগী মীহুৎ খুদিংমক চেকশিন্না শেন্নরবা মতম অসিদা লেজিসলেতিপ এশেমব্লিশিং অমসুং কম্মিতিশিং থবক ফজনা পাংথোকপা হেনগৎহনবা হায়বসি য়াম্না মরুওই।
লেজিসলেতিপ বোদিশিংদা চৎন-কাংলোনশিং ঙাকপগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হাওসতা মেম্বরশিংগী থবক অমসুং নিংথিনা খন্ন-নৈন্নবগা এশেমব্লিনা কান্নবা থবক তৌবগা হকথেংননা মরী লৈনৈ। মীফম অসিদগী ফংলকপা পাউতাকশিংনা কান্নবা এশেমব্লি ওইহনবদা হকথেংননা ইথিল পীগনি। মীয়ামগী মীহুৎশিংনা হাওসতা পাংথোক্লিবা থবকশিংনা হাওসকী মিংচৎ মশক তাকই। মখোয়গী মেম্বরশিং ৱাখল তাহনবগী মহুত্তা দল খরনা মখোয়গী মেম্বরশিংনা লৈবাকমচা তাদবা থবকশিং তৌবদা শৌগৎলি। মসি সংসদ নত্ত্রগা এশেমব্লিশিংগী অফবা ফিবম অমা নত্তে।
মীয়ামগী পুন্সিদা চৎন-কাংলোনশিংদা অহোংবশিং লাক্লিবা অসিগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মরম চানা থবক তৌবা অসি য়াম্না মরুওই। মমাঙদা, হাওসকী মেম্বর অমদা শেঞ্জা-থুমজাগী মরাল শীরকপা মতমদা, মীয়াম্না মখোয় তাথি-তাওইনা তৌবীগনি। অদুবু, হৌজিক ঐখোয়না ফাদোক তারবা শেঞ্জা-থুমজা তৌবা লনাই মীওইশিং মীয়ামদা থাগৎনবা ঐখোয়না উবা ফংলে, মসি ইজুকিউতিপ, জুদিসিয়ারি অমসুং সংবিধানগী অচুম্বদা শিংনবনি। মীফম মনুংদা ৱাফম অসিগী মতাংদা খন্ন-নৈনবা অমসুং থবক ওইনা পাংথোকপা য়াগদবা পাউতাকশিং পীবা য়াম্না মরুওই।
ভারত চাউখৎহনবদা রাজ্য সরকারশিং অমসুং মখোয়গী লেজিসলেতিপ এশেমব্লিশিংগী থৌদাংগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঐখোয়গী রাজ্যশিং চাউখৎপনা ভারতকী চাউখৎপা হেনগৎহল্লি। মখোয়গী লেজিসলেতিপ অমসুং ইজুকিউতিপ বোদিশিংনা মখোয়গী চাউখৎপগী পান্দমশিং অপুনবা ওইনা মশক তাকপগী মতুংইন্না রাজ্যশিংগী চাউখৎপা মখা পোল্লি। শেন-থুমগী ফিবম ফগৎহন্নবা কম্মিতিশিংদা শক্তি পীবা য়াম্না মরুওই। অদোমগী রাজ্য চাউখৎনবা কম্মিতিশিং শক্তি পীবা য়াম্না মরুওই। থমখিবা পান্দমশিং ফংনবা হায়রিবা কম্মিতিশিংনা হেন্না থৱায় য়াওনা থবক তৌরিবমখৈ রাজ্যশিং হেন্না চাউখৎকনি।
আইনশিং মওং-মরিল তাহনবগী তঙাইফদবা পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি চৎনবা য়াদ্রবা অরিবা আইনশিং শেমদোক্নবা কেন্দ্র সরকারনা থবক পায়খৎলে। হৌখিবা চহি ১০দা, ঐখোয়গী থবকশিংদা অপনবা পীবা আইন লিশিং অনি হেন্না কেন্দ্র সরকারনা মুৎথৎলে। ৱায়েল-থৌদাগী থবকশিং লাইহনবা অসিনা মীচম মীয়াম্না থেংনরিবা খুদোংচাদবশিং ময়োক্নবদা লাইহল্লে অমসুং হিংবদা লাইবা হেনগৎহল্লে। দরকার লৈতবা আইনশিং অমসুং মখোয়না মীয়ামগী পুন্সিদা পীরিবা চৈথেংশিংগী মতাংদা প্রেসাইদিং ওফিসারশিংনা পুক্নিং চঙগদবনি অমসুং মখোয় মুৎথৎপনা অফবা অহোংবা অমা পুরকপা ঙমগনি।
নারী শক্তি বন্দন অধিনিয়ম পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি নুপীশিং শরুক য়াবা অমসুং মীয়ামগী মীহুৎশিং ওইবা হেনগৎহন্নবা পান্দমদা খন্ন-নৈনবা দরকার ওই। ভারতগুম্বা লৈবাক অমদা নুপীশিং শক্তি পীনবা অমসুং মখোয় মীয়ামগী মীহুৎশিং ওইবা হেনগৎহন্নবা থবকশিং ফগৎহনগদবনি। কম্মিতিশিংদা নহারোলশিং শরুক য়াবা হেনগৎহনবা তঙাইফদে। থৌশিল শেম্বদা শরুক য়ানবা অমসুং মখোয়গী ৱাখল্লোনশিং থম্নবা ঐখোয়গী নহা ওইরিবা মীয়ামগী মীহুৎশিংদা খুদোংচাবা হেন্না পীগদবনি।
লোইশিল্লকপদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি প্রেসাইদিং ওফিসারশিংদা ২০২১দা মহাক্না ৱা ঙাংবদা ৱান নেসন-ৱান লেজিসলেতিপ প্লেতফোর্মগী মতাংদা মহাক্না থমখ্রে। ই-বিধান অমসুং দিজিতেল সংসদ প্লেতফোর্মশিংগী খুৎথাংদা সংদসদ অমসুং রাজ্যগী এশেমব্লিশিংনা থবক তৌরিবা অসিদা হরাওই।

Prime Minister's Office
PM addresses All India Presiding Officers’ Conference
Pays tributes to members of Constituent Assemblies
“The conduct of members in the house and the conducive environment therein directly impact the productivity of the assembly”
“Some parties support objectionable behavior of their members instead of counseling them”
“We now witness public glorification of convicted corrupt individuals, which is detrimental to the integrity of the executive, judiciary and the Constitution”
“India's progress hinges on the advancement of our states. And the progress of states depends on the determination of their legislative and executive bodies to define their development goals collectively”
“Simplification of the judicial system has eased the challenges faced by the common man and enhanced the ease of living”
27 JAN 2024 4:35PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the All India Presiding Officers’ Conference via video message today.
Emphasizing the significance of the conference as it comes in the wake of the 75th Republic Day celebrations, The Prime Minister said, “This conference holds added significance as it takes place immediately after the 75th Republic Day, marking the 75th year of our Constitution,” said Prime Minister Modi, expressing his tribute to the members of the Constituent Assembly.
Reflecting on the importance of learning from the Constituent Assembly, Prime Minister Modi stated, “There is much to learn from our Constituent Assembly. Constituent Assembly members had the responsibility to form a consensus among various thoughts, subjects, and opinions, and they lived up to it.” Highlighting the role of the attending Presiding Officers, Prime Minister Modi urged them to draw inspiration from the ideals of the Constituent Assembly once again. “In your respective tenures, strive to leave a legacy that can serve as a heritage for future generations”, he emphasized.
Speaking on the need to enhance the functionality of legislative bodies, Prime Minister Modi stated, “Enhancing the efficiency of legislative assemblies and committees is crucial in today’s scenario where vigilant citizens scrutinize every representative.”
Addressing the issue of maintaining decorum within legislative bodies, Prime Minister Modi remarked, “The conduct of members in the house and the conducive environment therein directly impact the productivity of the assembly. Concrete suggestions emanating from this conference will be instrumental in enhancing productivity.” He added that conduct in the House by the representatives decides the image of the House. He lamented the fact that parties instead of curtailing the objectionable behaviour of their members come out in their support. “This is not a good situation for either the Parliament or the Assemblies”, he said.
Reflecting on evolving norms in public life, Prime Minister Modi emphasized the need for accountability. “In the past, allegations of corruption against a member of the house would lead to their ostracization from public life. However, we now witness public glorification of convicted corrupt individuals, which is detrimental to the integrity of the executive, the judiciary and the constitution,” he remarked. Prime Minister Modi stressed the importance of discussing and providing concrete suggestions on this matter during the conference.
Recognizing the pivotal role of state governments and their legislative assemblies in shaping India's progress, Prime Minister Modi asserted, “India's progress hinges on the advancement of our states. And the progress of states depends on the determination of their legislative and executive bodies to define their development goals collectively.” Speaking on the significance of empowering committees for economic progress, Prime Minister Modi stated, “The empowerment of committees is crucial for the economic progress of your state. The more actively these committees work towards achieving the set goals, the more the state will advance."
Addressing the need to streamline laws, Prime Minister Modi highlighted the efforts of the central government in repealing redundant laws. “Over the past decade, the central government has repealed over two thousand laws that were detrimental to our system. This simplification of the judicial system has eased the challenges faced by the common man and enhanced the ease of living,” he stated. Prime Minister Modi called upon the Presiding Officers to pay attention to unnecessary laws and their impact on citizens’ lives, stressing that their removal would have a significant positive impact.
Referring to Nari Shakti Vandan Adhiniyam, Prime Minister Modi encouraged discussions on suggestions aimed at enhancing women's participation and representation. “Efforts to empower women and increase their representation must be amplified in committees in a country like India,” he stated. Similarly, he stressed the need to increase the participation of youth in the committees. “Our young representatives must get maximum opportunity to put their views and participation in policy-making”, PM Modi emphasized.
In conclusion, Prime Minister Modi recalled the concept of One Nation-One Legislative Platform put forward in his 2021 address to the Presiding Officers and expressed happiness that Parliament and State Assemblies are working on this goal through E-Vidhan and Digital Sansad Platforms.