কেবিনেট কমিটি - বিত্তীয় পৰিক্ৰমা
চিআইএল আৰু গেইলৰ যৌথ উদ্যোগৰ জৰিয়তে ইচিএল কমাণ্ড এলেকাত কয়লাৰ পৰা এছএনজি প্ৰকল্প স্থাপনৰ বাবে চিআইএলৰ দ্বাৰা ইকুইটি বিনিয়োগত; আৰু চিআইএল আৰু বিএইচইএলৰ যৌথ উদ্যোগৰ জৰিয়তে এমচিএল কমাণ্ড এলেকাত কয়লাৰ পৰা এমোনিয়াম নাইট্ৰেট প্ৰকল্প স্থাপনৰ বাবে কেবিনেটে অনুমোদন জনাইছে
24 JAN 2024 6:10PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতাত অনুষ্ঠিত অৰ্থনৈতিক পৰিক্ৰমা বিষয়ক কেবিনেট কমিটিয়ে আজি চিআইএল আৰু গেইলৰ যৌথ উদ্যোগৰ জৰিয়তে ইচিএল কমাণ্ড এলেকাত কয়লাৰ পৰা এছএনজি (সংশ্লেষিত প্ৰাকৃতিক গেছ) প্ৰকল্প স্থাপনৰ বাবে চিআইএলৰ দ্বাৰা ইকুইটি বিনিয়োগৰ প্ৰস্তাৱ; আৰু চিআইএল আৰু বিএইচইএলৰ জেভিৰ জৰিয়তে এমচিএল কমাণ্ড এলেকাত কয়লাৰ পৰা এমোনিয়াম নাইট্ৰেট প্ৰকল্প স্থাপনৰ বাবে অনুমোদন জনাইছে।
চিচিইএ-এ নিম্নলিখিত ধৰণে চিআইএলৰ দ্বাৰা ইকুইটি বিনিয়োগৰ প্ৰস্তাৱত অনুমোদন জনাইছেঃ
ক) ঋণ-ইকুইটি অনুপাত ৭০:৩০ বিবেচনা কৰি চিআইএলৰ দ্বাৰা ১,৯৯৭.০৮ কোটি টকাৰ ইকুইটি মূলধন(±২৫%), আৰু পশ্চিম বংগৰ বৰ্ধমান জিলাৰ ইষ্টাৰ্ণ কোলফিল্ডছ লিমিটেডৰ (ইচিএল) চোনেপুৰ বাজাৰী এলেকাত চিআইএল আৰু গেইলৰ যৌথ উদ্যোগৰ জৰিয়তে প্ৰস্তাৱিত কয়লাৰ পৰা সংশ্লেষিত প্ৰাকৃতিক গেছৰ (এছএনজি) বাবে আনুমানিক ১৩,০৫২.৮১ কোটি টকাৰ আনুমানিক প্ৰকল্প কেপেক্সৰ সৈতে জেভি কোম্পানীত ৫১% ইকুইটি বিনিয়োগ ( ±২৫%)।
খ)চিআইএল আৰু বিএইচইএলৰ জেভিৰ জৰিয়তে উৰিষ্যাৰ ঝাৰচুগুড়া জিলাৰ মহানদী কয়লাক্ষেত্ৰ লিমিটেডৰ (এমচিএল) লখনপুৰ এলেকাত প্ৰস্তাৱিত কয়লাৰ পৰা এমোনিয়াম নাইট্ৰেটৰ (এএন) বাবে ৭০:৩০ৰ ঋণ-ইকুইটি অনুপাত বিবেচনা কৰি চিআইএলৰ দ্বাৰা ১,৮০২.৫৬ কোটি টকাৰ ইকুইটি মূলধন (±২৫%),আৰু আনুমানিক ১১,৭৮২.০৫ কোটি টকাৰ(±২৫% শুদ্ধতা)প্ৰকল্প ব্যয়ৰ সৈতে জেভি কোম্পানীত ৫১% ইকুইটি বিনিয়োগ।
কোল ইণ্ডিয়া লিমিটেডে ২০৩০ চনৰ ভিতৰত ১০০ মেট্ৰিক টন কয়লা গেছীকৰণৰ লক্ষ্য প্ৰাপ্তিৰ লক্ষ্যৰে আৰু ভাৰতৰ আত্মনিৰ্ভৰশীলতা আৰু শক্তি স্বতন্ত্ৰতাৰ দ্বৈত উদ্দেশ্য পূৰণ কৰাৰ লক্ষ্যৰে দুটা কয়লা গেছিফিকেচন প্ৰকল্প স্থাপন কৰিব-
ক) চিআইএল-এ পশ্চিম বংগৰ বৰ্ধমান জিলাৰ ইষ্টাৰ্ণ কোলফিল্ডছ লিমিটেডৰ (ইচিএল) সোনেপুৰ বাজাৰী এলেকাত চিআইএল আৰু গেইলৰ যৌথ উদ্যোগৰ জৰিয়তে ৭০:৩০ পৰ্যন্ত ঋণ:ইকুইটি অনুপাতত ১৩,০৫২.৮১ কোটি টকা (±২৫%)আনুমানিক প্ৰকল্প ব্যয়ত প্ৰকল্প স্থাপনৰ বাবে গেইলৰ সৈতে বুজাবুজি চুক্তি স্বাক্ষৰ কৰিছে।
খ) চিআইএল-এ উৰিষ্যাৰ ঝাৰচুগুড়া জিলাৰ মহানদী কয়লাক্ষেত্ৰ লিমিটেডৰ (এমচিএল) লখনপুৰ এলেকাত কয়লাৰ পৰা এমোনিয়াম নাইট্ৰেট প্ৰকল্প স্থাপনৰ বাবে বিএইচইএলৰ সৈতে বুজাবুজিচুক্তি স্বাক্ষৰ কৰিছে, যাৰ আনুমানিক প্ৰকল্প ব্যয় ১১,৭৮২.০৫ কোটি টকা (±২৫%),৭:০০:৩০ পৰ্যন্ত ঋণ:ইকুইটি অনুপাত বিবেচনা কৰি।

Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet approves equity investment by (i) CIL for setting up of Coal-to-SNG Project at ECL command area through a JV of CIL & GAIL; and (ii) for setting up of Coal-to-Ammonium Nitrate Project at MCL command area through a JV of CIL & BHEL
24 JAN 2024 6:10PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi today approved proposal for equity investment by (i) CIL for setting up of Coal-to-SNG (Synthetic Natural Gas) Project at ECL command area through a JV of CIL & GAIL; and (ii) for setting up of Coal-to-Ammonium Nitrate Project at MCL command area through a JV of CIL & BHEL.
The CCEA has approved the proposal of equity investments by CIL as follows:
1. Equity Capital of Rs.1,997.08 Crore (±25%) by CIL considering a Debt-Equity Ratio of 70:30, and 51% Equity Investment in JV Company with an estimated Project Capex of Rs.13,052.81 Crore (accuracy of ±25%) for the proposed Coal-to-Synthetic Natural Gas (SNG) at Sonepur Bazari Area of Eastern Coalfields Limited (ECL) in Burdwan district of West Bengal through JV of CIL and GAIL.
2. Equity Capital of Rs.1,802.56 Crore (± 25%) by CIL considering a Debt-Equity Ratio of 70:30, and 51% Equity Investment in JV Company with an estimated Project Capex of Rs.11,782.05 Crore (accuracy of ±25%) for the proposed Coal-to-Ammonium Nitrate (AN) at Lakhanpur Area of Mahanadi Coalfields Limited (MCL) in Jharsuguda district of Odisha through JV of CIL and BHEL.
3. Approval for Equity Investment by CIL beyond 30% of its Net-worth in the JV of CIL-GAIL as at point (a) above, and in JV of CIL-BHEL as at point (b) above.
Coal India Limited (CIL) will set up following two Coal Gasification Plants with a view to achieve the target of 100 MT coal gasification by the year 2030 and to fulfil India’s dual objectives of self-reliance and energy independence
1. CIL has signed MOUs with GAIL for setting up of Coal-to-SNG Project at Sonepur Bazari Area of Eastern Coalfields Limited (ECL) in Burdwan district of West Bengal through JV of CIL & GAIL at an estimated project cost of Rs.13,052.81 Crore (±25%) considering a debt:equity ratio of up to 70:30.
2. CIL has signed MOUs with BHEL for setting up of Coal-to-Ammonium Nitrate Project at Lakhanpur Area of Mahanadi Coalfields Limited (MCL) in Jharsuguda district of Odisha a JV of CIL & BHEL, at an estimated project cost of Rs.11,782.05 Crore (±25%) considering a debt:equity ratio of up to 70:30.