প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
তামিলনাডুৰ চেন্নাইত অনুষ্ঠিত খেল’ ইণ্ডিয়া ইয়ুথ গেমছৰ উদ্বোধনী অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ সম্বোধনৰ অসমীয়া অনুবাদ
19 JAN 2024 8:29PM by PIB Guwahati
বনাক্কম চেন্নাই!
তামিলনাডুৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰী আৰ. এন. ৰবি জী, মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী এম. কে. ষ্টেলিন জী, কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটত মোৰ সতীৰ্থ অনুৰাগ ঠাকুৰ, এল. মুৰুগান আৰু তামিলনাডু চৰকাৰৰ মন্ত্ৰী উধয়ানিধি ষ্টেলিন আৰু ভাৰতৰ ভিন্ন প্ৰান্তৰপৰা ইয়ালৈ অহা মোৰ যুৱ বন্ধুসকল।
ত্ৰয়োদশ খেল’ ইণ্ডিয়া গেমছলৈ সকলোকে আদৰণি জনাইছোঁ। এয়া ভাৰতীয় ক্ৰীড়াৰ বাবে ২০২৪ৰ আৰম্ভণিতেই এটা ভাল কথা। ইয়াত গোট খোৱা মোৰ ডেকা বন্ধুসকলে এখনি ইয়ং ইণ্ডিয়া, এখনি নিউ ইণ্ডিয়াক প্ৰতিনিধিত্ব কৰে। আপোনালোকৰ শক্তি আৰু উৎসাহে আমাৰ দেশক ক্ৰীড়াৰ জগতত নতুন উচ্চতালৈ লৈ গৈছে। দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ পৰা চেন্নাইলৈ অহা সকলো খেলুৱৈ আৰু ক্ৰীড়াপ্ৰেমীলৈ মোৰ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিলোঁ। একেলগে আপোনালোকে এক ভাৰত শ্ৰেষ্ঠ ভাৰতৰ প্ৰকৃত মনোভাৱ প্ৰদৰ্শন কৰিছে। তামিলনাডুৰ মৰমিয়াল লোক, সুন্দৰ তামিল ভাষা, সংস্কৃতি আৰু খাদ্যৰ দ্বাৰা নিশ্চয় আপোনাক ঘৰত থকাৰ দৰে অনুভৱ কৰাব। তেওঁলোকৰ আতিথ্যই আপোনালোকৰ হৃদয় জয় কৰিব বুলি মই নিশ্চিত। খেল’ ইণ্ডিয়া ইয়ুথ গেমছে নিশ্চিতভাৱে আপোনাক নিজৰ দক্ষতা প্ৰদৰ্শনৰ সুযোগ প্ৰদান কৰিব। ই আপোনাক নতুন বন্ধুত্ব গঢ়ি তোলাতো সহায় কৰিব যি আজীৱন স্থায়ী হ’ব।
বন্ধুসকল,
আজি ইয়াত দূৰদৰ্শন আৰু অল ইণ্ডিয়া ৰেডিঅ’ৰ কেইবাটাও প্ৰকল্পৰ উদ্বোধনী আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে। ১৯৭৫ ৰপৰা সম্প্ৰচাৰ আৰম্ভ হোৱা চেন্নাই দূৰদৰ্শন কেন্দ্ৰই আজিৰে পৰা এক নতুন যাত্ৰা আৰম্ভ কৰিছে। ডি ডি তামিল চেনেলটোকো নতুন ৰূপেৰে মুকলি কৰা হৈছে। ৮খন ৰাজ্যত ১২টা নতুন এফ এম আৰম্ভ হ’লে প্ৰায় ১.৫ কোটি লোক উপকৃত হ’ব। আজি ২৬টা নতুন এফ এম প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলাও স্থাপন কৰা হৈছে। এই সাফল্যৰ বাবে তামিলনাডুবাসী তথা সমগ্ৰ দেশবাসীলৈ অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিছোঁ।
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ ক্ৰীড়াৰ বিকাশৰ ক্ষেত্ৰত তামিলনাডুৰ বিশেষ স্থান আছে। চেম্পিয়ন সৃষ্টি কৰা এখন ভূমি। এই ভূমিৰ পৰাই জন্ম হৈছিল অমৃতৰাজ ভ্ৰাতৃদ্বয়ৰ যিয়ে টেনিছত নাম উজলাইছিল। এই মাটিৰ পৰাই আহিছে হকী দলৰ অধিনায়ক ভাস্কৰণ, যাৰ নেতৃত্বত ভাৰতে অলিম্পিকত স্বৰ্ণ পদক লাভ কৰে। বিশ্বনাথন আনন্দ, প্ৰাগনানন্দা, পেৰালিম্পিক চেম্পিয়ন মৰিয়াপ্পানৰ দৰে দবা খেলুৱৈয়ো তামিলনাডুৰ উপহাৰ। এনে বহু খেলুৱৈ এই ভূমিৰ পৰা ওলাই আহিছে, প্ৰতিটো খেলতে পাৰদৰ্শিতা দেখুৱাইছে। মোৰ বিশ্বাস আপোনালোক সকলোয়ে তামিলনাডুৰ ভূমিৰ পৰা আৰু অধিক প্ৰেৰণা পাব।
বন্ধুসকল,
আমি সকলোয়ে ভাৰতক বিশ্বৰ শীৰ্ষ ক্ৰীড়া ৰাষ্ট্ৰৰ ভিতৰত চাব বিচাৰোঁ। ইয়াৰ বাবে দেশত ধাৰাবাহিকভাৱে বৃহৎ পৰিসৰৰ ক্ৰীড়া অনুষ্ঠান হোৱা, খেলুৱৈসকলৰ অভিজ্ঞতা বৃদ্ধি কৰা আৰু ডাঙৰ ইভেন্টত অংশগ্ৰহণ কৰিবলৈ তৃণমূল পৰ্যায়ৰ খেলুৱৈ নিৰ্বাচন কৰাটো অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। খেল’ ইণ্ডিয়া অভিযানে আজি এই ভূমিকাকে পালন কৰিছে। ২০১৮ চনৰ পৰা খেল’ ইণ্ডিয়া গেমছৰ ১২টা সংস্কৰণৰ আয়োজন কৰা হৈছে। ইণ্ডিয়া ইয়ুথ গেমছ, খেল’ ইণ্ডিয়া ইউনিভাৰ্চিটি গেমছ, খেল’ ইণ্ডিয়া শীতকালীন গেমছ আৰু খেল’ ইণ্ডিয়া পেৰা গেমছে খেলাৰ সুযোগ আৰু নতুন প্ৰতিভাক আগস্থানলৈ অনাৰ সুযোগ প্ৰদান কৰিছে। আকৌ এবাৰ খেল’ ইণ্ডিয়া ইয়ুথ গেমছৰ উদ্বোধনী অনুষ্ঠান। তামিলনাডুৰ চেন্নাই, ত্ৰিচি, মাদুৰাই, কম্বাটুৰ আদি চহৰসমূহে চেম্পিয়নসকলক আদৰিবলৈ সাজু হৈছে।
বন্ধুসকল,
আপুনি এজন খেলুৱৈয়েই হওঁক বা দৰ্শকেই হওঁক, চেন্নাইৰ সুন্দৰ উপকূলে সকলোকে আকৰ্ষণ কৰিব বুলি মোৰ বিশ্বাস। মাদুৰাইৰ অনন্য মন্দিৰৰ ঐশ্বৰিক আভা অনুভৱ কৰিব। ত্ৰিচিৰ মন্দিৰ আৰু তাত থকা শিল্প আৰু শিল্পকৰ্মই আপোনাৰ মনটোক মোহিত কৰিব। আৰু কম্বাটুৰৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰমী উদ্যোগীসকলে আপোনাক মুকলি হৃদয়েৰে উষ্ম আদৰণি জনাব। তামিলনাডুৰ এই সকলোবোৰ চহৰতে আপুনি এনে এক ঐশ্বৰিক অনুভৱ অনুভৱ কৰিব যাক আপুনি কেতিয়াও পাহৰিব নিবিচাৰিব।
বন্ধুসকল,
খেল’ ইণ্ডিয়া ইয়ুথ গেমছৰ সময়ত ৩৬খন ৰাজ্যৰ খেলুৱৈসকলে নিজৰ প্ৰতিভা আৰু নিষ্ঠা প্ৰদৰ্শন কৰিব। ৫ হাজাৰৰো অধিক যুৱ খেলুৱৈয়ে যেতিয়া নিজৰ আবেগ আৰু উৎসাহেৰে খেলপথাৰত ভৰি দিব সেই পৰিবেশ মই কল্পনা কৰিব পাৰোঁ। আমি ধনুৰ্বিদ, এথলেটিকছ, বেডমিন্টনৰ দৰে খেলৰ প্ৰতিযোগিতাসমূহৰ বাবে আগ্ৰহী যিয়ে আমাক আনন্দ দিব। খেল’ ইণ্ডিয়া ইয়ুথ গেমছত প্ৰথমবাৰৰ বাবে অন্তৰ্ভুক্ত হোৱা স্কোয়াছত আমি শক্তিৰ বাবে অপেক্ষা কৰি আছোঁ। আমি তামিলনাডুৰ প্ৰাচীন গৌৰৱ আৰু ঐতিহ্যক উন্নীত কৰিব পৰা খেল চিলাম্বামৰ শক্তিৰ আশা কৰিছোঁ। বিভিন্ন ৰাজ্য আৰু বিভিন্ন ক্ৰীড়াৰ খেলুৱৈসকলে এক উমৈহতীয়া সংকল্প, দায়বদ্ধতা আৰু মনোভাৱেৰে একত্ৰিত হ’ব। ক্ৰীড়াৰ প্ৰতি আপোনালোকৰ সমৰ্পণ, নিজৰ ওপৰত থকা আত্মবিশ্বাস, প্ৰত্যাহ্বানৰ সন্মুখীন হোৱাৰ সাহস আৰু অসাধাৰণ প্ৰদৰ্শনৰ দৃঢ়তা সমগ্ৰ ৰাষ্ট্ৰখনে প্ৰত্যক্ষ কৰিব।
বন্ধুসকল,
তামিলনাডু মহাপুৰুষ তিৰুৱল্লুৱৰৰ পবিত্ৰ ভূমি। সন্ত তিৰুৱল্লুৱৰে যুৱক-যুৱতীসকলক এক নতুন দিশ প্ৰদান কৰি তেওঁৰ লেখাৰ জৰিয়তে তেওঁলোকক আগবাঢ়ি যাবলৈ প্ৰেৰণা যোগাইছিল। খেল’ ইণ্ডিয়া ইয়ুথ গেমছৰ ল’গ’তো আছে মহান তিৰুৱল্লুৱৰৰ ছবি। সন্ত তিৰুৱল্লুৱৰে লিখিছে, ‘আৰুমাই উদৈথথাথু এণ্ড্ৰু আছাৱমাই ভেণ্ডুম, পেৰুমাই মুয়াৰচি থাৰুম পাৰ্থথু’ অৰ্থাৎ প্ৰতিকূল পৰিস্থিতিতো আমি দুৰ্বল হ’ব নালাগে, অসুবিধাৰ পৰা পলাব নালাগে। আমি আমাৰ মনটোক শক্তিশালী কৰি লক্ষ্যত উপনীত হোৱা উচিত। এজন খেলুৱৈৰ বাবে এয়া এক ডাঙৰ প্ৰেৰণা। মই আনন্দিত যে এইবাৰ খেল’ ইণ্ডিয়া ইয়ুথ গেমছৰ শুভংকৰ বীৰাংগনা মংগাই ভেলু নাচিয়াৰ। বাস্তৱ জীৱনৰ ব্যক্তিত্বক শুভংকৰ হিচাপে বাছি লোৱাটো অভূতপূৰ্ব। বীৰাংগনা মংগাই ভেলু নাচিয়াৰ নাৰী শক্তিৰ প্ৰতীক। তেওঁৰ ব্যক্তিত্ব আজি বহু চৰকাৰী সিদ্ধান্তত প্ৰতিফলিত হৈছে। তেওঁৰ প্ৰেৰণাই চৰকাৰক ক্ৰীড়াত মহিলাক সবলীকৰণৰ দিশত নিৰন্তৰ কাম কৰিবলৈ বাধ্য কৰাইছে। খেল’ ইণ্ডিয়া অভিযানৰ অধীনত ২০ খন খেলত মহিলা লীগৰ আয়োজন কৰা হৈছে। এই পদক্ষেপত ৫০ হাজাৰৰো অধিক মহিলা খেলুৱৈয়ে অংশগ্ৰহণ কৰে। ‘দুছ কা দম’ পদক্ষেপে ১ লাখৰো অধিক মহিলা খেলুৱৈকো নিজৰ প্ৰতিভা প্ৰদৰ্শনৰ সুযোগ প্ৰদান কৰে।
বন্ধুসকল,
২০১৪ চনৰ পৰা হঠাতে আমাৰ খেলুৱৈসকলৰ প্ৰদৰ্শন ইমান উন্নত হৈছে তাক লৈ বহুতে আচৰিত হৈছে। আপুনি প্ৰত্যক্ষ কৰিছে যে ভাৰতে টকিঅ’ অলিম্পিক আৰু পেৰালিম্পিক গেমছত এতিয়ালৈকে সৰ্বোত্তম প্ৰদৰ্শন আগবঢ়াইছে। এছিয়ান গেমছ আৰু এছিয়ান পেৰা গেমছতো ইতিহাস সৃষ্টি কৰিছে ভাৰতে। ইউনিভাৰ্চিটি গেমছতো পদক লাভৰ নতুন অভিলেখ গঢ়িবলৈ সক্ষম হৈছে দেশে। এই ৰূপান্তৰ এৰাতিতে হোৱা নাছিল। খেলুৱৈসকলৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰম আৰু নিষ্ঠা সদায় আছিল। কিন্তু যোৱা ১০ বছৰত তেওঁলোকে নতুন আত্মবিশ্বাস লাভ কৰিছে আৰু প্ৰতিটো খোজতে চৰকাৰৰ সমৰ্থন ধাৰাবাহিক হৈ আছে। আগতে ক্ৰীড়াৰ অৱস্থা বেলেগ আছিল। যোৱা ১০ বছৰত চৰকাৰে সংস্কাৰৰ সূচনা কৰিলে, খেলুৱৈসকলে ব্যতিক্ৰমীভাৱে ভাল প্ৰদৰ্শন কৰিলে, সমগ্ৰ ক্ৰীড়া ব্যৱস্থাই ৰূপান্তৰিত হ’ল। আজি খেল’ ইণ্ডিয়া অভিযানৰ জৰিয়তে দেশৰ হাজাৰ-হাজাৰ খেলুৱৈয়ে প্ৰতিমাহে ৫০ হাজাৰতকৈ অধিক টকাৰ আৰ্থিক সাহায্য লাভ কৰে। ২০১৪ চনত আমি টপছ-TOPS (Target Olympic Podium Scheme) আৰম্ভ কৰিছিলো, যাৰ ফলত শীৰ্ষ খেলুৱৈসকলৰ প্ৰশিক্ষণ, আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় এক্সপ’জাৰ আৰু ডাঙৰ ক্ৰীড়া অনুষ্ঠানত অংশগ্ৰহণ নিশ্চিত কৰা হৈছিল। এতিয়া আমাৰ গুৰুত্ব ২০২৪ চনৰ পেৰিছ অলিম্পিক আৰু ২০২৮ চনত লছ এঞ্জেলছ অলিম্পিকৰ ওপৰত। টপছৰ অধীনত খেলুৱৈসকলক সকলো সম্ভাৱ্য সহায় আগবঢ়োৱা হৈছে।
বন্ধুসকল
আজি আমি যুৱক-যুৱতীসকল ক্ৰীড়ালৈ অহাৰ বাবে অপেক্ষা কৰা নাই; আমি ক্ৰীড়াক যুৱক-যুৱতীসকলৰ মাজলৈ লৈ গৈছোঁ!
বন্ধুসকল,
খেল’ ইণ্ডিয়াৰ দৰে অভিযানে গ্ৰাম্য, জনজাতীয় আৰু নিম্ন মধ্যবিত্ত পৰিয়ালৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে সপোনক বাস্তৱত পৰিণত কৰিছে। আজি আমি যেতিয়া ‘ভকেল ফৰ লোকেল’ৰ কথা কওঁ, তেতিয়া ইয়াত ক্ৰীড়া প্ৰতিভাকো অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে। আজি আমি উন্নত সা-সুবিধা আগবঢ়াইছোঁ আৰু খেলুৱৈসকলৰ বাবে স্থানীয় পৰ্যায়ত ভাল প্ৰতিযোগিতাৰ আয়োজন কৰিছোঁ। ইয়াৰ ফলত তেওঁলোকে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় এক্সপ’জাৰ লাভ কৰে। বিগত ১০ বছৰত আমি ভাৰতত প্ৰথমবাৰৰ বাবে অসংখ্য আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰতিযোগিতা আয়োজন কৰিছোঁ। কল্পনা কৰকচোন, আমাৰ ইমান বিশাল উপকূল আছে। কিন্তু এতিয়া প্ৰথমবাৰৰ বাবে আমি দ্বীপবোৰত বিচ গেমৰ আয়োজন কৰিছোঁ। এই খেলসমূহত আন ৮টা খেলৰ লগতে মল্লখম্বৰ দৰে পৰম্পৰাগত ভাৰতীয় ক্ৰীড়াসমূহো অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছিল। এই খেলসমূহত দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ পৰা প্ৰায় ১৬০০ খেলুৱৈয়ে অংশগ্ৰহণ কৰিছিল। ইয়াৰ দ্বাৰা ভাৰতত বিচ খেল আৰু ক্ৰীড়া পৰ্যটনৰ বাবে এক নতুন অধ্যায় মুকলি হৈছে, যিয়ে আমাৰ উপকূলীয় চহৰসমূহলৈ বহু সুবিধা কঢ়িয়াই আনিছে।
বন্ধুসকল,
আমাৰ যুৱ খেলুৱৈসকলক আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় পৰিচয় প্ৰদান কৰাৰ লগতে ভাৰতক বিশ্ব ক্ৰীড়া বাতাবৰণৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ কেন্দ্ৰ হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ বাবে আমি প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। গতিকে ২০২৯ চনত যুৱ অলিম্পিক আৰু ২০৩৬ চনত ভাৰতত অলিম্পিক গেমছ আয়োজন কৰাৰ বাবে আমি নিৰলসভাৱে কাম কৰি আছোঁ। আপোনালোক সকলোয়ে জানে যে ক্ৰীড়া কেৱল খেলপথাৰতে সীমাবদ্ধ নহয়। ক্ৰীড়া এক উল্লেখযোগ্য অৰ্থনীতি, যিয়ে যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে অসংখ্য কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ প্ৰদান কৰে। আগন্তুক ৫ বছৰত ভাৰতক বিশ্বৰ তৃতীয় বৃহত্তম অৰ্থনীতি হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ নিশ্চয়তা দিছোঁ। এই নিশ্চয়তাৰ ভিতৰত অৰ্থনীতিত ক্ৰীড়াৰ অংশগ্ৰহণ বৃদ্ধিও অন্তৰ্ভুক্ত আৰু আমি তাৰ দিশত প্ৰচেষ্টা চলাইছোঁ। সেয়ে আমিও বিগত ১০ বছৰ ধৰি ক্ৰীড়াৰ লগত জড়িত খণ্ডবোৰো বিকশিত কৰি আহিছোঁ।
আজি ক্ৰীড়া সম্পৰ্কীয় ক্ষেত্ৰত পেছাদাৰীসকলক প্ৰশিক্ষণ দিবলৈ দক্ষতা বিকাশৰ ওপৰত প্ৰবল গুৰুত্ব দিয়া হৈছে। আনহাতে, আমি ক্ৰীড়া সঁজুলি নিৰ্মাণ আৰু সেৱাৰ সৈতে জড়িত এক বাতাবৰণ গঢ়ি তুলিছোঁ। আমি ক্ৰীড়া বিজ্ঞান, উদ্ভাৱন, উৎপাদন, ক্ৰীড়া প্ৰশিক্ষণ, ক্ৰীড়া মনোবিজ্ঞান আৰু ক্ৰীড়া পুষ্টিৰ সৈতে জড়িত পেছাদাৰীসকলক এক মঞ্চ প্ৰদান কৰিছোঁ। ইমান দিনৰ আগতে দেশে প্ৰথমখন ৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰীড়া বিশ্ববিদ্যালয় লাভ কৰিছিল। খেল’ ইণ্ডিয়া অভিযানৰ জৰিয়তে এতিয়া আমাৰ দেশজুৰি ৩০০ৰো অধিক প্ৰতিষ্ঠিত একাডেমী, হাজাৰৰো অধিক খেল’ ইণ্ডিয়া চেন্টাৰ আৰু ৩০টাতকৈও অধিক চেন্টাৰ অৱ এক্সেলেন্স আছে। নতুন ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতিত ক্ৰীড়াক মূল পাঠ্যক্ৰমত অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে, যাৰ ফলত শৈশৱৰ পৰাই ক্ৰীড়াক কেৰিয়াৰ হিচাপে বাছনি কৰাৰ সজাগতা সৃষ্টি কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
হিচাপ অনুসৰি অহা কেইবছৰমানৰ ভিতৰত ভাৰতৰ ক্ৰীড়া উদ্যোগ এক লাখ কোটি টকাৰ ওচৰ চাপিব। ইয়াৰ দ্বাৰা পোনপটীয়াকৈ আমাৰ দেশবাসী, যুৱক-যুৱতীসকল উপকৃত হ’ব। শেহতীয়া বছৰবোৰত ক্ৰীড়াৰ প্ৰতি সজাগতা বৃদ্ধিৰ ফলত সম্প্ৰচাৰ, ক্ৰীড়া সামগ্ৰী, ক্ৰীড়া পৰ্যটন, ক্ৰীড়া পোছাক আদি ব্যৱসায়ৰ দ্ৰুত বৃদ্ধি হৈছে। আমাৰ প্ৰচেষ্টা ভাৰতক ক্ৰীড়া সঁজুলি নিৰ্মাণৰ ক্ষেত্ৰত আত্মনিৰ্ভৰ কৰি তোলা। বৰ্তমান আমি ৩০০ ধৰণৰ ক্ৰীড়া সঁজুলি নিৰ্মাণ কৰি আছোঁ। আমি দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তত এই উদ্যোগৰ সৈতে জড়িত উৎপাদন ক্লাষ্টাৰ সৃষ্টি কৰাৰ লক্ষ্য ৰাখিছোঁ।
বন্ধুসকল,
খেল’ ইণ্ডিয়া অভিযানৰ অধীনত সমগ্ৰ দেশতে গঢ়ি তোলা ক্ৰীড়া আন্তঃগাঁথনি সংস্থাপনৰ এক উল্লেখযোগ্য উৎস হৈ পৰিছে। বিভিন্ন ক্ৰীড়াৰ সৈতে জড়িত বিভিন্ন ক্ৰীড়া লীগসমূহো দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পাইছে, যাৰ ফলত শ শ নতুন চাকৰিৰ সুযোগৰ সৃষ্টি হৈছে। অৰ্থাৎ ক্ৰীড়া সম্পৰ্কীয় খণ্ডত কেৰিয়াৰ গঢ়াৰ আকাংক্ষা থকা বিদ্যালয়-মহাবিদ্যালয়ৰ আজিৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ উন্নত ভৱিষ্যত নিশ্চিত। এয়াও মোদীৰ নিশ্চয়তা।
বন্ধুসকল,
আজি ভাৰতে কেৱল ক্ৰীড়াতে নহয় প্ৰতিটো খণ্ডতে পাৰদৰ্শিতা দেখুৱাইছে। নতুন ভাৰতে পুৰণি অভিলেখ ভাঙি নতুন কৃতিত্ব অৰ্জন কৰিছে, নতুন মাইলৰ খুঁটি সৃষ্টি কৰিছে। আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ শক্তিত, তেওঁলোকৰ জয়ৰ আগ্ৰহত বিশ্বাস কৰোঁ। আপোনালোকৰ অদম্য দৃঢ়তা আৰু মানসিক শক্তিৰ ওপৰত মোৰ বিশ্বাস আছে। অভিলাষী লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰি সেই লক্ষ্যত উপনীত হোৱাৰ সামৰ্থ্য আজিৰ ভাৰতত আছে। কোনো অভিলেখ আমাৰ বাবে ভংগ কৰিবলৈ বৰ ডাঙৰ নহয়। এইবাৰ আমি নতুন অভিলেখ সৃষ্টি কৰিম, নিজৰ বাবে নতুন কাহিনী লিখিম আৰু বিশ্বত এক অমলিন চিন ৰাখিম। আপোনাসৱ আগবাঢ়িব লাগিব, কিয়নো আপোনালোকৰ লগত ভাৰতো আগবাঢ়িব। হাত মিলাওঁক, নিজৰ বাবে জয়ী হওঁক, আৰু দেশৰ বাবে জয়ী হওঁক। আকৌ এবাৰ সকলো খেলুৱৈলৈ মোৰ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিলোঁ।
ধন্যবাদ।
মই খেল’ ইণ্ডিয়া ইয়ুথ গেমছ, ২০২৩ উদ্বোধন হোৱা বুলি ঘোষণা কৰিছোঁ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the opening ceremony of Khelo India Youth Games in Chennai, Tamil Nadu
19 JAN 2024 8:29PM by PIB Delhi
Vanakkam Chennai!
The Governor of Tamil Nadu, Shri R. N. Ravi ji, Chief Minister Shri M. K. Stalin ji, my colleagues in the Union Cabinet, Anurag Thakur, L. Murugan and Nisith Pramanik, Minister in the Tamil Nadu government, Udhayanidhi Stalin, and my young friends who have come here from every corner of Bharat.
I welcome everyone to the 13th Khelo India Games. For Indian sports, this is a great way to start 2024. My young friends gathered here represent a Young India, a New India. Your energy and enthusiasm is taking our country to new heights in the world of sports. I extend my best wishes to all the athletes and sport-lovers who have come to Chennai from across the country. Together, you are showcasing the true spirit of Ek Bharat Shreshtha Bharat. The warm people of Tamil Nadu, the beautiful Tamil language, culture and cuisine will surely make you feel at home. I am sure that their hospitality will win your hearts. The Khelo India Youth Games will certainly provide you with an opportunity to showcase your skills. But it will also help you make new friendships that will last a lifetime.
Friends,
Today, the inauguration and foundation laying of several projects of Doordarshan and All India Radio have also taken place here. The Chennai Doordarshan Kendra, which began broadcasting in 1975, is embarking on a new journey from today. The DD Tamil channel has also been launched in a new avatar. The commencement of 12 new FM transmitters in 8 states will benefit nearly 1.5 crore people. Today, the foundation stone for 26 new FM transmitter projects has also been laid. I extend my congratulations to the people of Tamil Nadu and the entire country for this achievement.
Friends,
Tamil Nadu holds a special place in the development of sports in Bharat. It is a land that produces champions. This land gave birth to the Amritraj brothers who made a mark in tennis. From this soil emerged the captain of the hockey team, Bhaskaran, under whose leadership Bharat won a gold medal in the Olympics. Chess players like Viswanathan Anand, Praggnanandhaa, and Paralympic champion Mariyappan are also the gifts of Tamil Nadu. Many such athletes have emerged from this land, excelling in every sport. I believe that all of you will find even more inspiration from the land of Tamil Nadu.
Friends,
We all want to see Bharat among the top sporting nations in the world. For this, it is crucial to have consistent large-scale sports events in the country, enhance the experience of athletes, and select players from the grassroots level to participate in major events. The Khelo India Abhiyan is playing this very role today. Since 2018, 12 editions of the Khelo India Games have been organized. The India Youth Games, Khelo India University Games, Khelo India Winter Games, and Khelo India Para Games are providing opportunities for playing and bringing new talents to the forefront. Once again, the inauguration of the Khelo India Youth Games is taking place. The splendid cities of Chennai, Trichy, Madurai, and Coimbatore in Tamil Nadu are ready to welcome champions.
Friends,
I am confident that whether you are an athlete or a spectator, the enchantment of the beautiful beaches of Chennai will draw everyone towards them. You will feel the divine aura of the unique temples in Madurai. The temples in Trichy and the art and craft there will captivate your mind. And the hardworking entrepreneurs in Coimbatore will warmly welcome you with open hearts. You will experience a divine feeling in all these cities of Tamil Nadu that you will never want to forget.
Friends,
Athletes from 36 states will showcase their talent and dedication during the Khelo India Youth Games. I can imagine the atmosphere when more than 5,000 young athletes will step onto the field with their passion and enthusiasm. We look forward to the competitions in sports like archery, athletics, and badminton that will bring us joy. We await the energy in squash, included for the first time in the Khelo India Youth Games. We anticipate the prowess of Silambam, a sport that will elevate Tamil Nadu's ancient glory and heritage. Players from different states and different sports will unite with a common resolve, commitment, and spirit. Your dedication to sports, your confidence in yourselves, the courage to face challenges, and the determination for extraordinary performances will be witnessed by the entire nation.
Friends,
Tamil Nadu is the sacred land of the great saint Thiruvalluvar. Saint Thiruvalluvar provided a new direction for the youth and inspired them to move forward through his writings. The logo of the Khelo India Youth Games also features the image of the great Thiruvalluvar. Saint Thiruvalluvar wrote, ‘Arumai Udaiththathu Enndru Asavamai Vendum, Perumai Muyarchi Tharum Parthathu’ meaning we should not weaken even in adverse situations, we should not run away from difficulties. We should strengthen our minds and achieve our goals. This is a great inspiration for an athlete. I am pleased that this time, the mascot of the Khelo India Youth Games is Veera Mangai Velu Nachiyar. Choosing a real-life personality as a mascot is unprecedented. Veera Mangai Velu Nachiyar is a symbol of female power. Her personality is reflected in many government decisions today. Her inspiration has led the government to work continuously towards empowering women in sports. Under the Khelo India campaign, women leagues have been organized in 20 sports. More than 50,000 female athletes participated in this initiative. The 'Dus Ka Dum' initiative also provided an opportunity to over 1 lakh female athletes to showcase their talent.
Friends,
A lot of people are surprised at how suddenly our athletes' performance has improved so much since 2014. You have witnessed that Bharat has delivered its best performance so far in the Tokyo Olympics and Paralympic Games. Bharat has also created history in the Asian Games and Asian Para Games. The country has set a new record of medals in the University Games as well. This transformation didn't happen overnight. The hard work and dedication of the athletes were always there. However, in the last 10 years, they have gained new self-confidence, and the government's support has been consistent at every step. In the past, the state of sports was different, and we have shut down those kinds of games. In the last 10 years, the government initiated reforms, the athletes performed exceptionally well, and the entire sports system transformed. Today, thousands of athletes in the country receive financial assistance of more than 50,000 rupees every month through the Khelo India campaign. In 2014, we launched the TOPS (Target Olympic Podium Scheme), ensuring the training, international exposure, and participation of top athletes in major sports events. Now our focus is on the Paris Olympics in 2024 and the Los Angeles Olympics in 2028. Every possible assistance is being provided to athletes under TOPS.
Friends
Today, we are not waiting for youth to come to sports; we are taking sports to youth!
Friends,
Campaigns like Khelo India are turning dreams into reality for youth from rural, tribal, and lower-middle-class families. When we talk about 'Vocal for Local' today, it includes sporting talent as well. Today, we are providing better facilities and organizing good competitions at the local level for athletes. This gives them international exposure. In the past 10 years, we have hosted numerous international tournaments for the first time in Bharat. Imagine, we have such a vast coastline and so many beaches in the country. But now, for the first time, we have organized beach games on the islands. These games included traditional Indian sports like Mallakhamb along with 8 other sports. Around 1600 athletes from across the country competed in these games. This has opened a new chapter for beach games and sports tourism in Bharat, bringing many benefits to our coastal cities.
Friends,
We are committed to providing our young athletes with international exposure and making Bharat an important centre in the global sports ecosystem. Therefore, we are working diligently to host the Youth Olympics in 2029 and the Olympic Games in 2036 in Bharat. As you all know, sports are not confined to the field alone. Sports, in itself, is a significant economy, offering numerous employment opportunities for the youth. I have given a guarantee to make Bharat the world's third-largest economy in the next 5 years. This guarantee includes an increase in the participation of sports in the economy, and we are making efforts towards that. Therefore, we have also been developing sectors associated with sports over the past 10 years.
Today, there is a strong emphasis on skill development to train professionals in sports-related fields. On the other hand, we are developing an ecosystem related to sports equipment manufacturing and services. We are providing a platform to professionals involved in sports science, innovation, manufacturing, sports coaching, sports psychology, and sports nutrition. Not so long ago, the country got its first National Sports University. Through the Khelo India campaign, we now have over 300 prestigious academies, more than a thousand Khelo India Centres, and over 30 Centres of Excellence across the country. In the new National Education Policy, sports have been integrated into the main curriculum, creating awareness about choosing sports as a career from childhood itself.
Friends,
According to estimates, Bharat’s sports industry will be close to one lakh crore rupees in the next few years. This will directly benefit our young compatriots. The increased awareness about sports in recent years has led to rapid growth in businesses such as broadcasting, sports goods, sports tourism, and sports apparel. Our endeavour is to make Bharat self-reliant in sports equipment manufacturing. Currently, we are manufacturing 300 types of sports equipment. We aim to create manufacturing clusters associated with this industry in different parts of the country.
Friends,
Under the Khelo India campaign, the sports infrastructure being developed across the country is becoming a significant source of employment. Various sports leagues associated with different sports are also growing rapidly, creating hundreds of new job opportunities. This means that today's youth in schools and colleges, who aspire to build a career in sports-related sectors, are guaranteed a better future. This is also Modi’s guarantee.
Friends,
Today, Bharat is excelling not just in sports but in every sector. The new Bharat is demolishing old records, making new achievements, and creating new milestones. I believe in the strength of our youth, in their eagerness to win. I have confidence in your unwavering determination and mental strength. There is the capability to set ambitious goals and achieve them in today's Bharat. No record is too big for us to break. This year, we will create new records, draw new lines for ourselves, and leave an indelible mark on the world. You have to move forward, as Bharat will advance with you. Join hands, win for yourself, and win for the country. Once again, my best wishes to all athletes.
Thanks.
I declare Khelo India Youth Games 2023 open.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.