প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
পিএম-জনমানৰ অধীনত ১ লাখ পিএমএৱাই(জি) হিতাধিকাৰীলৈ প্ৰথম কিস্তিৰ ধন মুকলি প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ
“প্ৰধানমন্ত্ৰী-জনমান মহা অভিযানৰ লক্ষ্য হৈছে চৰকাৰী আঁচনিৰ জৰিয়তে জনজাতীয় সমাজৰ প্ৰতিজন সদস্যক উপকৃতকৰণ”
“আজি দেশত এনে এখন চৰকাৰ আছে, যিয়ে প্ৰথমে দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ কথা চিন্তা কৰে”
“যিসকলৰ কেতিয়াও যত্ন লোৱা হোৱা নাছিল, তেওঁলোকলৈ মোদীয়ে সহায়ৰ হাত আগবঢ়াইছে”
“কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰদ্বাৰা পৰিচালিত আকাংক্ষী জিলা কাৰ্য্যসূচীৰ মূল হিতাধিকাৰী হৈছে মোৰ জনজাতীয় ভাই-ভনীসকল”
15 JAN 2024 3:16PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি প্ৰধানমন্ত্ৰী জনজাতি আদিবাসী ন্যায় মহা অভিযান (PM-JANMAN)ৰ অধীনত প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাস যোজনা - গ্ৰামীণ (PMAY - G)ৰ ১ লাখ হিতাধিকাৰীলৈ ভিডিঅ' কনফাৰেন্সিঙৰ জৰিয়তে প্ৰথম কিস্তিৰ ধন মুকলি কৰি দিয়ে। এই উপলক্ষে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পিএম-জনমানৰ হিতাধিকাৰীসকলৰ সৈতে মত-বিনিময়ো কৰে।
স্বামীৰ সৈতে কৃষি কামত জড়িত ছত্তীশগড়ৰ যশপুৰ জিলাৰ শ্ৰীমতী মানকুনৱৰী বাইয়ে প্ৰধানমন্ত্ৰীক অৱগত কৰে যে তেওঁ আত্মসহায়ক গোটৰ সৈতে জড়িত হৈ ডোনা পট্টাল বনাবলৈ প্ৰশিক্ষণ লাভ কৰাৰ লগতে জনমান হিচাপে পিএম-জনমান সম্পৰ্কীয় আঁচনিসমূহৰ বিষয়েও সজাগতা সৃষ্টি কৰিছে। ১২ জন সদস্যৰে গঠিত দীপ চামুহ নামৰ আত্মসহায়ক গোটৰ অংশ। বন-ধন কেন্দ্ৰত আত্মসহায়ক গোটত উৎপাদিত সামগ্ৰী বিক্ৰী কৰাৰ পৰিকল্পনাৰ বিষয়েও প্ৰধানমন্ত্ৰীক অৱগত কৰে শ্ৰীমতী মানকুনৱৰীয়ে। তেওঁ আৰু লাভ কৰা সুবিধাৰ বিষয়ে কয় যথাঃ পকী ঘৰ, পানী, গেছ আৰু বিদ্যুৎ সংযোগ আৰু আয়ুষ্মান কাৰ্ডৰ কথা উল্লেখ কৰে য’ত তেওঁৰ স্বামীয়ে কাণৰ ৰোগৰ বিনামূলীয়া চিকিৎসা লাভ কৰিছিল আৰু কন্যাই ৩০ হাজাৰ টকাৰ চিকিৎসা লাভ কৰিছিল। বন অধিকাৰ আইন (FRA), কিষাণ ক্ৰেডিট কাৰ্ড আৰু পিএম কিষাণ সন্মান নিধিৰ সৈতে জড়িত সুবিধা লাভ কৰাৰ কথাও উল্লেখ কৰে। শ্ৰীমতী মানকুনৱৰীয়ে কয় যে টেপৰ জৰিয়তে পানীৰ সংযোগে তেওঁক দূষিত পানী খোৱাৰপৰা ৰক্ষা কৰিছে আৰু তাৰ ফলত তেওঁ আৰু তেওঁৰ পৰিয়ালক পানীজনিত ৰোগৰপৰা ৰক্ষা কৰিছে, গেছ সংযোগে তেওঁক সময় ৰাহি কৰাত সহায় কৰিছে আৰু খৰিৰ পৰা নিৰ্গত ধোঁৱা নাইকিয়া কৰিছে। তেওঁ প্ৰধানমন্ত্ৰীক ধন্যবাদ জনাই কয়, “যোৱা ৭৫ বছৰত যি কাম কৰা হোৱা নাছিল, সেয়া এতিয়া ২৫ দিনত সম্পূৰ্ণ হৈছে।” শ্ৰী মোদীয়ে ক্ৰীড়াৰ প্ৰতি আগ্ৰহৰ বিষয়েও সোধা-পোছা কৰে। তেওঁ ক্ৰীড়াত জড়িত হোৱাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে শেহতীয়া সময়ত বেছিভাগ ক্ৰীড়া বঁটা জনজাতীয় সমাজৰ খেলুৱৈয়ে লাভ কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আনন্দ প্ৰকাশ কৰি কয় যে তেওঁ কেইবাখনো আঁচনিৰ অধীনত সুবিধা লাভ কৰি আছে আৰু সেইবোৰে তেওঁৰ জীৱন সহজ কৰি তুলিছে। “আপুনি কেৱল সুবিধা লাভ কৰাই নহয়, সমাজৰ মাজতো সজাগতা সৃষ্টি কৰিছে”, চৰকাৰী আঁচনিৰ প্ৰভাৱ জনসাধাৰণৰ অংশগ্ৰহণত বহুগুণে বৃদ্ধি পায় বুলি আঙুলিয়াই দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়। তেওঁ মত-বিনিময়ৰ সামৰণিত কয় যে চৰকাৰে প্ৰতিজন হিতাধিকাৰীক অন্তৰ্ভুক্ত কৰি কাকো এৰি নিদিয়াৰ প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণ কৰিছে।
মধ্য প্ৰদেশৰ শিৱপুৰীৰ সহৰিয়া জাঞ্জতিৰ শ্ৰীমতী ললিতা আদিবাসী ৩ সন্তানৰ মাতৃ আয়ুষ্মান কাৰ্ড, ৰেচন কাৰ্ড, পি এম কিষাণ নিধিৰ হিতাধিকাৰী। তেওঁৰ ছোৱালীজনীয়ে ষষ্ঠ শ্ৰেণীত পঢ়ি আছে আৰু লাডলী লক্ষ্মী আঁচনিৰ সুবিধাৰ লগতে বৃত্তি, ইউনিফৰ্ম আৰু কিতাপো লাভ কৰে। দ্বিতীয় শ্ৰেণীৰ ছাত্ৰ, তেওঁৰ পুত্ৰয়ো বৃত্তি আৰু অন্যান্য সুবিধা পায়। তেওঁৰ সৰু ল’ৰা এটা অংগনৱাড়ী স্কুলত পঢ়ে। শীতলা মাইয়া স্বয়ং সহায়তা সমূহ নামৰ আত্মসহায়ক গোটৰ সৈতে তেওঁ জড়িত। তেওঁক কাষ্টম হাইৰিং চেন্টাৰৰ দ্বাৰা সহায় কৰা হয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পকী ঘৰৰ প্ৰথম কিস্তিৰ বাবে অভিনন্দন জনায়। জনজাতীয় বিষয়সমূহৰ ওপৰত ইমান সংবেদনশীলভাৱে চিন্তা কৰাৰ বাবে শ্ৰীমতী ললিতাই প্ৰধানমন্ত্ৰীক ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰি জনমান অভিযানে যি পৰিৱৰ্তন আনিছে তাৰ বিষয়ে অৱগত কৰে কাৰণ এতিয়া জনজাতীয় জনসাধাৰণে উপলব্ধ আঁচনিৰ সকলো সুবিধা লাভ কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীক কয় যে তেওঁৰ আত্মসহায়ক গোটৰ সভাত তেওঁক জনমান অভিযান আৰু অন্যান্য আঁচনিৰ বিষয়ে অৱগত কৰা হৈছিল আৰু কয় যে তেওঁ ঘৰৰ আবন্টনৰ দৰে সুবিধা লাভ কৰিছে আৰু তেওঁৰ শহুৰেকে সুবিধা লাভ কৰিছিল কিষাণ ক্ৰেডিট কাৰ্ডৰ। জনমান অভিযানৰ সময়ত অতিৰিক্ত ১০০ খন আয়ুষ্মান কাৰ্ড প্ৰদান কৰা হয়। তেওঁৰ গাঁওখন উজ্জ্বলা আঁচনিৰ দ্বাৰা সম্পূৰ্ণৰূপে সামৰি লোৱা হৈছিল আৰু নতুন ঘৰবোৰো এই অভিযানৰ অধীনত সামৰি লোৱা হৈছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জনজাতীয় আৰু গ্ৰাম্য মহিলাসকলৰ নেতৃত্বৰ গুণৰ প্ৰতি প্ৰশংসা প্ৰকাশ কৰে। স্থানীয় পঞ্চায়তৰ সদস্য বিদ্যা আদিবাসীয়ে প্ৰধানমন্ত্ৰীক গাঁওখনৰ আৰ্হি আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰীক গাঁওখনৰ মানচিত্ৰ আৰু উন্নয়নৰ পৰিকল্পনাৰ বিষয়ে বুজাই দিয়ে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰধানমন্ত্ৰী জনমানৰ প্ৰভাৱত সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰি প্ৰতিজন প্ৰাপ্য হিতাধিকাৰীক সামৰি লোৱাৰ বাবে চৰকাৰৰ দৃঢ়তা পুনৰবাৰ উল্লেখ কৰে।
পিমপ্ৰিৰ একলব্য আদৰ্শ আৱাসিক বিদ্যালয়ৰ নৱম শ্ৰেণীৰ ছাত্ৰী ভাৰতী নাৰায়ণ ৰাণ। মহাৰাষ্ট্ৰৰ নাচিকৰ শ্ৰীমতী ভাৰতী নাৰায়ণ ৰাণে তেওঁৰ হিন্দী ভাষাৰ দক্ষতাৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীক আপ্লুত কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে তেওঁৰ বিদ্যালয়ত উপলব্ধ সা-সুবিধাসমূহৰ বিষয়ে সোধা-পোছা কৰাত তেওঁ এখন বৃহৎ খেলপথাৰ, আৱাসিক হোষ্টেল আৰু পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্ন খাদ্যৰ কথা উল্লেখ কৰে। শ্ৰীমতী ভাৰতীয়ে আই এ এছ বিষয়া হোৱাৰ আকাংক্ষাও ব্যক্ত কৰি কয় যে তেওঁ আৱাসিক বিদ্যালয়ৰ শিক্ষক হিচাপে কৰ্মৰত ডাঙৰ ভাতৃৰ পৰা প্ৰেৰণা লাভ কৰিছিল। শ্ৰীমতী ভাৰতীৰ ভাতৃ শ্ৰী পাণ্ডুৰংগাই প্ৰধানমন্ত্ৰীক জনাইছিল যে তেওঁ চিবিএছই ব’ৰ্ডৰ অধীনত ষষ্ঠ শ্ৰেণীৰ পৰা দ্বাদশ শ্ৰেণীলৈকে একলব্য মডেল স্কুলত অধ্যয়ন কৰিছিল আৰু নাচিকৰ পৰা স্নাতক ডিগ্ৰী লাভ কৰিছিল। তেওঁ আন শিশুসকলক একলব্য মডেল স্কুলত পঢ়া-শুনা কৰিবলৈ অনুপ্ৰাণিত কৰাৰ বিষয়েও অৱগত কৰে। এতিয়ালৈকে লাভ কৰা সুবিধাৰ বিষয়ে কওঁতে শ্ৰী পাণ্ডুৰংগাই পি এম এ ৱাইৰ অধীনত পকী ঘৰ, শৌচাগাৰ, এমজি এনৰেগাৰ অধীনত কৰ্মসংস্থাপন, উজ্জ্বলা গেছ সংযোগ, বিদ্যুৎ সংযোগ, টেপযুক্ত পানী যোগান, ৱান নেচন ৱান ৰেচন কাৰ্ড আৰু আয়ুষমান কাৰ্ডৰ কথা উল্লেখ কৰে। পিএম-জনমানৰ অধীনত আজি হস্তান্তৰ হ’বলগীয়া ৯০ হাজাৰ টকাৰ প্ৰথম কিস্তিৰ কথাও তেওঁ উল্লেখ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সকলো মন্দিৰতে স্বচ্ছতা অভিযান চলাবলৈয়ো তেওঁৰ আহ্বান পুনৰবাৰ প্ৰকাশ কৰি ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলক নিজৰ অঞ্চলত উৎসাহী অংশগ্ৰহণ দেখুৱাবলৈ আহ্বান জনায়। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে ছাত্ৰ দুগৰাকীক আশীৰ্বাদ প্ৰদান কৰাৰ লগতে শিশুসকলক শিক্ষা দিয়াৰ প্ৰতি থকা দায়বদ্ধতাৰ বাবে পিতৃ-মাতৃৰ আগত প্ৰণাম কৰে। তেওঁ শ্ৰীমতী ভাৰতীয়ে নিজৰ সপোন পূৰণ কৰিব বুলি আস্থা প্ৰকাশ কৰি দেশত একলব্য বিদ্যালয়ৰ সংখ্যা আৰু অধিক বৃদ্ধিৰ বাবে চৰকাৰে সকলো পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা বুলি অৱগত কৰে। এই উপলক্ষে উপস্থিত থকা ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলক একলব্য বিদ্যালয়ৰ অংশ হ’বলৈ আহ্বান জনায় প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে।
অন্ধ্ৰ প্ৰদেশৰ আলুৰিসিত্ৰম ৰাজু জিলাৰ শ্ৰীমতী স্বাৱী গংগাক দুটি সন্তানৰ মাতৃ হিচাপে জনমানৰ অধীনত ঘৰ, গেছ সংযোগ, বিদ্যুৎ সংযোগ আৰু পানী সংযোগ দিয়া হৈছে। তেওঁৰ অঞ্চল আৰাকু উপত্যকা কফিৰ বাবে বিখ্যাত আৰু তেওঁ কফি বাগিচাৰ সৈতেও জড়িত। চৰকাৰী আঁচনিৰ বাবেই তেওঁ নিজৰ উৎপাদিত সামগ্ৰীৰ বাবে উচিত মূল্য লাভ কৰিবলৈ সক্ষম হোৱাৰ লগতে প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ সন্মান নিধিৰ সুবিধাৰ লগতে খেতি, প্ৰক্ৰিয়াকৰণ, পেকেজিং আৰু বিপণনৰ বাবেও দক্ষতা বিকাশ আঁচনিৰ সুবিধা লাভ কৰা বুলি প্ৰধানমন্ত্ৰীক অৱগত কৰে। বন ধন আঁচনিয়ে তেওঁৰ আয় বৃদ্ধি কৰাই নহয় মধ্যভোগীৰ পৰাও ৰক্ষা কৰা বুলিও কয় তেওঁ। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে তেওঁক লাখপতি দিদী হোৱাৰ বাবে অভিনন্দন জনোৱাৰ লগতে দেশত ২ কোটি লাক্ষপতি দিদিৰ প্ৰচেষ্টাৰ বিষয়ে অৱগত কৰে। শ্ৰীমতী স্বাৱীয়ে গাঁৱৰ নতুন নতুন পথ, তেওঁৰ গাঁৱলৈ অহা পানী আৰু বিদ্যুতৰ সুবিধাসমূহৰ ওপৰত তেওঁৰ আনন্দৰ কথা ব্যক্ত কৰে। তেওঁৰ উপত্যকাৰ জটিল ঠাণ্ডা জলবায়ুত এটা পকী ঘৰে তেওঁৰ জীৱনত প্ৰকৃত পৰিৱৰ্তন আনিব বুলিও কয়।
পৰিয়ালত ৭ জন লোক থকা ঝাৰখণ্ডৰ গুমলা জিলাৰ শ্ৰীমতী শশী কিৰণ বীৰজিয়াই প্ৰধানমন্ত্ৰীক আত্মসহায়ক গোটৰ সৈতে জড়িত হোৱা, ফটোকপি আৰু চিলাই মেচিন ক্ৰয় কৰাৰ লগতে কৃষি কামত জড়িত হোৱাৰ বিষয়েও অৱগত কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীক লাভ কৰা সুবিধাসমূহৰ বিষয়ে অৱগত কৰি তেওঁ টেপযুক্ত পানীৰ সংযোগ, বিদ্যুৎ, পিএমএৱাই(জি)ৰ অধীনত তেওঁৰ মাতৃ পকী ঘৰৰ গৰাকী হোৱাৰ কথা উল্লেখ কৰে, লগতে কিষাণ ক্ৰেডিট কাৰ্ড লাভ কৰাৰ কথাও উল্লেখ কৰে। আত্মসহায়ক গোটৰ জৰিয়তে ঋণৰ সুবিধা লোৱাৰ বিষয়ে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সোধা-পোছা কৰাৰ পিছত শ্ৰীমতী শশীয়ে জনায় যে তেওঁ শেহতীয়াকৈ এটা ফটোকপিয়াৰ মেচিন ক্ৰয় কৰিছে যিটো তেওঁৰ গাঁৱত প্ৰায়েই পোৱা নাযায়। তেওঁ আৰু কয় যে ১২ জন সদস্যৰে গঠিত একতা আজীৱিকা সখী মণ্ডল নামেৰে পৰিচিত তেওঁৰ আত্মসহায়ক গোটৰ জৰিয়তে পি এম কৌশল বিকাশ যোজনাৰ অধীনত ডোনা পট্টাল আৰু বিভিন্ন ধৰণৰ আচাৰ তৈয়াৰ কৰাৰ প্ৰশিক্ষণ লাভ কৰি আছে আৰু বন ধন কেন্দ্ৰৰ জৰিয়তে বিক্ৰী কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰে যে চৰকাৰী আঁচনিসমূহে হিতাধিকাৰীসকলৰ ওচৰলৈ যোৱাৰ প্ৰভাৱ তৃণমূল পৰ্যায়ত দেখা যায়, সেয়া দক্ষতা বিকাশেই হওঁক, মৌলিক সা-সুবিধাই হওঁক বা পশুপালনেই হওঁক। তেওঁ লগতে কয় যে পি এম জনমান ৰূপায়ণৰ লগে লগে ইয়াৰ গতি আৰু পৰিসৰ বহুগুণ বৃদ্ধি পাইছে। “যোৱা ১০ বছৰে আমাৰ চৰকাৰে সকলো চৰকাৰী আঁচনি সকলো হিতাধিকাৰীৰ ওচৰলৈ সহজ আৰু সময়সীমাবদ্ধভাৱে লৈ যাবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ”, তেওঁ লগতে কয়, “চৰকাৰী আঁচনিসমূহ সকলো হিতাধিকাৰীৰ ওচৰলৈ যাব। এয়া মোদীৰ নিশ্চয়তা।” শ্ৰীমতী শশীয়ে পিএম-জনমান আৰু অন্যান্য চৰকাৰী আঁচনি ৰূপায়ণৰ বাবে গুমলা জিলাৰ সকলো বাসিন্দাৰ হৈ প্ৰধানমন্ত্ৰীক ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰে।
এই উপলক্ষে ভাষণ প্ৰদান কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উত্তৰায়ণ, মকৰ সংক্ৰান্তি, পোংগল আৰু বিহু উদযাপনৰ কথা উল্লেখ কৰি সমগ্ৰ দেশৰ উৎসৱমুখৰ আমেজৰ প্ৰতি দৃষ্টি আকৰ্ষণ কৰে। তেওঁ কয় যে আজিৰ এই অনুষ্ঠানে উৎসৱৰ সময়ছোৱাক আৰু অধিক উদ্দীপিত কৰি তুলিছে আৰু হিতাধিকাৰীসকলৰ সৈতে হোৱা আদান-প্ৰদানে তেওঁক আনন্দিত কৰিছে। “এফালে অযোধ্যাত দীপাৱলী উদযাপন কৰা হৈছে, আনহাতে অতি পিছপৰা জনজাতীয় সম্প্ৰদায়ৰ ১ লাখ লোকেও দীপাৱলী উদযাপন কৰিছে”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পকী ঘৰ নিৰ্মাণৰ বাবে তেওঁলোকৰ বেংক একাউন্টলৈ ধন হস্তান্তৰ কৰাৰ কথা উল্লেখ কৰে আৰু এই উপলক্ষে তেওঁলোকক অভিনন্দন জনায়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আস্থা প্ৰকাশ কৰি কয় যে হিতাধিকাৰীসকলে এইবাৰৰ দীপাৱলী নিজৰ ঘৰতে উদযাপন কৰিব। অযোধ্যাৰ ৰাম মন্দিৰৰ অভিষেকৰ শুভ অনুষ্ঠানটো লক্ষ্য কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এনে এক ঐতিহাসিক অনুষ্ঠানৰ অংশ হোৱাৰ সুযোগ পোৱাৰ বাবে কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কয় যে ৰাম মন্দিৰৰ অভিষেকৰ বাবে তেওঁ গ্ৰহণ কৰা ১১ দিনীয়া উপবাসৰ সময়ত মাতা শ্বাব্ৰীক স্মৰণ কৰাটো গুৰুত্বপূৰ্ণ।
“মাতা শ্বাব্ৰী অবিহনে শ্ৰীৰামৰ কাহিনী সম্ভৱ নহয়”, ৰাজকুমাৰ ৰামক পুৰুষোত্তম ৰামলৈ ৰূপান্তৰিত কৰাত মাতা শ্বাব্ৰীৰ বিশাল ভূমিকাক আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এইদৰে কয়। ৰামচৰিত মানসৰ উদ্ধৃতি দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ব্যাখ্যা কৰে যে ভক্তিৰ সম্পৰ্ক ভগৱান শ্ৰীৰামৰ সৈতে সৰ্বোচ্চ বুলি কোৱা হৈছে। বিগত ১০ বছৰত দৰিদ্ৰ লোকৰ বাবে ৪ কোটি স্থায়ী ঘৰ নিৰ্মাণৰ কথা উল্লেখ কৰে মোদীয়ে কয়। “যিসকলৰ কেতিয়াও যত্ন লোৱা হোৱা নাছিল, তেওঁলোকলৈ এতিয়া মোদীয়ে সহায়ৰ হাত আগবঢ়াইছে”, তেওঁ লগতে কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী-জনমান মহা অভিযানৰ লক্ষ্য চৰকাৰী আঁচনিৰ জৰিয়তে জনজাতীয় সমাজৰ প্ৰতিজন সদস্যক উপকৃত কৰা। তেওঁ জনোৱা মতে, দুমাহৰ ভিতৰতে পিএম-জনমান মেগা কেম্পেইনৰ জৰিয়তে আনে সপোনৰো অগোচৰ ফলাফল লাভ কৰিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে যেতিয়া সমাজত কোনো লোক পিছ পৰি নাথাকে আৰু চৰকাৰী আঁচনিৰ সুফল সকলোয়ে লাভ কৰিব তেতিয়াহে দেশৰ উন্নয়ন হ’ব পাৰে। দেশৰ প্ৰায় ১৯০ খন জিলাত অতি পিছপৰা জনজাতীয় সমাজে বাস কৰে বুলি অৱগত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দুমাহৰ ভিতৰত ৮০ হাজাৰৰো অধিক আয়ুষ্মান কাৰ্ড বিতৰণৰ চৰকাৰৰ পন্থাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। একেদৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অৱগত কৰে যে চৰকাৰে অত্যন্ত পিছপৰা জনজাতীয় সমাজৰ প্ৰায় ৩০ হাজাৰ কৃষকক প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ সন্মান নিধিৰ সৈতে সংযোগ কৰিছে আৰু এনেধৰণৰ ৪০ হাজাৰ হিতাধিকাৰীৰ বেংক একাউন্ট খোলা হৈছে। তেওঁ আৰু কয় যে ৩০ হাজাৰতকৈ অধিক অভাৱগ্ৰস্ত লোকক কিষাণ ক্ৰেডিট কাৰ্ড দিয়া হৈছে আৰু প্ৰায় ১১ হাজাৰ লোকক বন অধিকাৰ আইনৰ অধীনত মাটিৰ পট্টা দিয়া হৈছে। তেওঁ আঙুলিয়াই দিয়ে যে এয়া মাত্ৰ কেইসপ্তাহমানৰ অগ্ৰগতি আৰু সংখ্যা প্ৰতিদিনে বৃদ্ধি পাইছে। চৰকাৰৰ প্রতিখন আঁচনি যাতে আমাৰ অতি পিছপৰা জনজাতীয় সমাজসমূহৰ মাজলৈ অতি শীঘ্ৰে প্রৱেশ কৰে তাৰ বাবে চৰকাৰে যৎপৰোনাস্তি চেষ্টা চলাইছে। “মই আপোনালোকক এই কথা আশ্বাস দিছোঁ আৰু এয়া মোদীৰ নিশ্চয়তা। আৰু আপুনি জানে যে মোদীৰ নিশ্চয়তাৰ অৰ্থ হৈছে পূৰণৰ নিশ্চয়তা”, তেওঁ কয়।
বিশেষভাৱে দুৰ্বল জনজাতি গোট (পিভিটিজি)ক পকী ঘৰ প্ৰদানৰ বিষয়ে কোৱাৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে জনজাতীয় হিতাধিকাৰীৰ একাউন্টলৈ পোনপটীয়াকৈ ধন স্থানান্তৰ কৰা হৈছে। বিদ্যুৎ, গেছ সংযোগ, পাইপৰ পানী আৰু শৌচাগাৰেৰে মৰ্যাদাপূৰ্ণ জীৱন যাপনৰ উৎস হ’ব পৰা পকী ঘৰ এটাৰ বাবে ২.৫ লাখ টকা লাভ কৰিব। তেওঁ কয় যে এই এক লাখ হিতাধিকাৰী মাত্ৰ আৰম্ভণিহে আৰু চৰকাৰে প্ৰতিজন প্ৰাপ্য প্ৰাৰ্থীৰ কাষ চাপিব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আশ্বাস দি হিতাধিকাৰীসকলক এই সুবিধাসমূহৰ বাবে কাকো উৎকোচ দিয়াৰ পৰা কঠোৰভাৱে আঁতৰি থাকিবলৈ কয়।
জনজাতীয় সমাজখনৰ সৈতে দীৰ্ঘদিনীয়া সম্পৰ্ক স্মৰণ কৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে। তদুপৰি তেওঁ ৰাষ্ট্ৰপতি শ্ৰীমতী দ্ৰৌপদী মূৰ্মুক পথ প্ৰদৰ্শনৰ বাবে কৃতিত্ব দিয়ে।
“যদি আঁচনিসমূহ কাগজতে থাকিলহেঁতেন তেন্তে প্ৰকৃত হিতাধিকাৰীয়ে কেতিয়াও এনে কোনো আঁচনিৰ অস্তিত্বৰ কথা নাজানিলেহেঁতেন”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়। তেওঁ জোৰ দি কয় যে পি এম-জনমান মহা অভিযানৰ অধীনত চৰকাৰে বাধাৰ সৃষ্টি কৰা সকলো নিয়ম সলনি কৰিছে। তেওঁ পি এম গ্ৰাম চড়ক যোজনাৰ উদাহৰণ দিয়ে যিয়ে পিছপৰা জনজাতীয় লোকৰ বসতিপ্ৰধান গাঁৱৰ বাবে পথসমূহ সহজে সুলভ কৰি তুলিলে, ভ্ৰাম্যমাণ চিকিৎসা ইউনিটৰ সৈতে জড়িত নিয়মৰ পৰিৱৰ্তন , প্ৰতিটো জনজাতীয় পৰিয়ালে বিদ্যুৎ যাতে পায়, তাৰ বাবে সৌৰশক্তিৰ সংযোগ বিতৰণ কৰা, আৰু শ শ নতুন ম’বাইল টাৱাৰ স্থাপন কৰি দ্ৰুত ইন্টাৰনেট সংযোগ নিশ্চিত কৰা হৈছে বুলি কয়।
খাদ্য সুৰক্ষাৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৫ বছৰ বৃদ্ধি কৰা বিনামূলীয়া ৰেচন আঁচনিৰ কথা উল্লেখ কৰে। তেওঁ ১০০০টা কেন্দ্ৰ গঢ়ি তোলাৰ পৰিকল্পনাৰ বিষয়েও অৱগত কৰে য’ত দুৰ্বল জনজাতীয় গোটৰ বাবে টিকাকৰণ, প্ৰশিক্ষণ আৰু অংগনৱাড়ীৰ দৰে সকলো সা-সুবিধা একেখন চালিৰ তলত প্ৰদান কৰা হ’ব। লগতে জনজাতীয় যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে হোষ্টেল সৃষ্টিৰ কথাও উল্লেখ কৰে। নতুন বন ধন কেন্দ্ৰও আহি আছে বুলিও তেওঁ লগতে কয়।
‘মোদী কী গেৰাণ্টী’ বাহনৰ লগতে বিকশিত ভাৰত সংকল্প যাত্ৰা দেশৰ প্ৰতিখন গাঁৱলৈ গৈ থকাটো লক্ষ্য কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এই বাহনখন কেৱল বিভিন্ন চৰকাৰী আঁচনিৰ সৈতে মানুহক সংযোগ কৰিবলৈহে চলোৱা হৈছে। আকাংক্ষী জিলা কাৰ্যসূচী সন্দৰ্ভত ভাষণ দি তেওঁ কয় যে জনজাতীয় সমাজৰ সদস্যসকলেই সৰ্বাধিক হিতাধিকাৰী হৈ আহিছে। তেওঁ বিদ্যুৎ সংযোগ, ৱান নেচন ৱান ৰেচন কাৰ্ড আৰু আয়ুষ্মান ভাৰত আঁচনিৰ কথা উল্লেখ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ছিকেল চেল এনিমিয়াৰ বিপদৰ কথাও স্পৰ্শ কৰি পৰ্যবেক্ষণ কৰে যে জনজাতীয় সমাজৰ বহু প্ৰজন্ম এই ৰোগত আক্ৰান্ত হৈছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে চৰকাৰে এটা প্ৰজন্মৰ পৰা আন এটা প্ৰজন্মলৈ বিয়পি থকা এই ৰোগ নিৰ্মূলৰ বাবে চেষ্টা চলাইছে। “বিকশিত ভাৰত সংকল্প যাত্ৰাৰ সময়তো চিকেল চেল পৰীক্ষা কৰা হৈছে। যোৱা ২ মাহত ৪০ লাখতকৈ অধিক লোকৰ ছিকেল চেলৰ পৰীক্ষা কৰা হৈছে”, তেওঁ অৱগত কৰে।
শ্ৰী মোদীয়ে অৱগত কৰে যে চৰকাৰে অনুসূচিত জনজাতি সম্পৰ্কীয় আঁচনিৰ বাজেট ৫ গুণ বৃদ্ধি কৰিছে। আগতে জনজাতীয় শিশুৰ শিক্ষাৰ বাবে যি বৃত্তিৰ মুঠ বাজেট উপলব্ধ আছিল, সেই বৃত্তিৰ মুঠ বাজেট এতিয়া ডেৰ-দুগুণতকৈও অধিক বৃদ্ধি কৰা হৈছে। ১০ বছৰ আগলৈকে দেশত জনজাতীয় শিশুৰ বাবে মাত্ৰ ৯০ খন একলব্য আদৰ্শ বিদ্যালয় নিৰ্মাণ কৰা হৈছিল, আনহাতে বৰ্তমানৰ চৰকাৰে বিগত ১০ বছৰত ৫০০ৰো অধিক নতুন একলব্য আদৰ্শ বিদ্যালয় নিৰ্মাণৰ কাম আৰম্ভ কৰিছে। তেওঁ উচ্চ শিক্ষা গ্ৰহণ কৰা আৰু বৃহৎ কোম্পানীত কাম কৰা আদিবাসী ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ ওপৰত আস্থা প্ৰকাশ কৰে। “ইয়াৰ বাবে জনজাতীয় অঞ্চলৰ শ্ৰেণীসমূহ আধুনিকীকৰণ কৰা হৈছে আৰু উচ্চ শিক্ষাৰ কেন্দ্ৰসমূহ বৃদ্ধি কৰা হৈছে”, তেওঁ লগতে কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আলোকপাত কৰে যে ২০১৪ চনৰ পূৰ্বে প্ৰায় ১০ টা বনজ উৎপাদিত সামগ্ৰীৰ বাবেহে এম এছ পি নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছিল, আনহাতে বৰ্তমানৰ চৰকাৰে প্ৰায় ৯০ টা বনজ উৎপাদন এম এছ পিৰ পৰিসৰৰ অধীনলৈ আনিছে। “বন উৎপাদিত সামগ্ৰীৰ অধিক মূল্য পাবলৈ আমি বন ধন যোজনাৰ সৃষ্টি কৰিলোঁ”, লাখ লাখ হিতাধিকাৰীৰ মাজত বৃহৎ সংখ্যক মহিলা আছে বুলি শ্ৰী মোদীয়ে কয়। “বিগত ১০ বছৰত জনজাতীয় পৰিয়ালক ২৩ লাখ পট্টা প্ৰদান কৰা হৈছে। আমি জনজাতীয় সমাজৰ হাট বজাৰৰ প্ৰচাৰো কৰি আছোঁ। আমাৰ জনজাতীয় ভাইসকলে যাতে বজাৰত বিক্ৰী কৰা সামগ্ৰীসমূহ দেশৰ আন বজাৰতো বিক্ৰী কৰিব পাৰে তাৰ বাবে বহু অভিযান চলোৱা হৈছে”, তেওঁ কয়।
ভাষণৰ সামৰণিত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, “মোৰ জনজাতীয় ভাই-ভনীসকল হয়তো দুৰ্গম অঞ্চলত বাস কৰে যদিও তেওঁলোকৰ আশ্চৰ্যজনক দূৰদৰ্শিতা আছে। আজি জনজাতীয় সমাজে দেখিছে আৰু বুজি পাইছে যে আমাৰ চৰকাৰে জনজাতীয় সংস্কৃতি আৰু তেওঁলোকৰ সন্মানৰ বাবে কেনেদৰে কাম কৰি আছে।” তেওঁ ভগৱান বীৰছা মুণ্ডাৰ জয়ন্তীক জনজাতীয় গৌৰৱ দিৱস হিচাপে উদযাপন কৰাৰ লগতে দেশজুৰি জনজাতীয় স্বাধীনতা সংগ্ৰামীৰ ১০টা বৃহৎ সংগ্ৰহালয়ৰ স্থাপনৰ কথা উল্লেখ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে জনজাতীয় সমাজক তেওঁলোকৰ সন্মান আৰু কল্যাণৰ বাবে অহৰহ কাম কৰাৰ আশ্বাস দিয়ে।

Prime Minister's Office
PM releases first instalment to 1 lakh PMAY(G) beneficiaries under PM-JANMAN
“Goal of PM-JANMAN Maha Abhiyan is to benefit every member of the tribal community from government schemes”
“Today there is a government in the country which thinks about the poor first”
“Story of Shri Ram is not possible without Mata Shabari”
“Modi has reached out to those who were never cared for”
“Biggest beneficiaries of the Aspirational District Program which is being run by the Central Government are my tribal brothers and sisters”
“Today the tribal society is seeing and understanding how our government is working for the tribal culture and their dignity”
15 JAN 2024 3:16PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi today released the first instalment to 1 lakh beneficiaries of Pradhan Mantri Awas Yojana - Gramin (PMAY - G) under Pradhan Mantri Janjati Adivasi Nyaya Maha Abhiyan (PM-JANMAN) via video conferencing. The Prime Minister also interacted with the beneficiaries of PM-JANMAN on the occasion.
Ms Mankunwari Bai from Jashpur district in Chhattisgarh, who is involved in agricultural work with her husband informed the Prime Minister that she is acquiring training to make Dona Pattal by engaging with self-help groups while also creating awareness about PM-JANMAN related schemes as Janman Sangi by conducting door-to-door campaigns. She is part of the self-help group called Deep Samuh which comprises 12 members. Ms Mankunwari also informed the Prime Minister about her plans to sell the produce created in self-help groups at Van Dhan Kendras. She further spoke about the benefits received and mentioned pucca house, water, gas and electricity connection and Ayushman Card where her husband received free treatment for ear ailment and her daughter received treatment worth Rs 30,000. She also mentioned receiving benefits related to Forest Rights Act (FRA), Kisan Credit Card and PM Kisan Samman Nidhi. Ms Mankunwari said that the tapped water connection is protecting her from consuming contaminated water and thereby saving her and her family from water-borne diseases, the gas connection is helping her save time and eliminating the smoke emitted from firewood. She thanked the Prime Minister and said “The work which wasn’t taken up in the last 75 years has now been completed in 25 days.” Shri Modi also enquired about interest in sports and asked for a show of hands by young women and girls among the crowd. He emphasized indulging in sports and said that most of the sports awards in recent times are being bagged by athletes from the tribal community. The Prime Minister expressed delight that Ms Mankunwari is receiving benefits under several schemes and they are making her life easier. “You have not only availed the benefits but also created awareness among the community”, the Prime Minister said as he underlined that the impact of government schemes increases manifold when it sees the participation of the masses. He concluded his interaction by reiterating the government’s effort to include every single beneficiary and not leave anyone behind.
Smt Lalita Aadivasi of Sahariya Janjati from Shivpuri, Madhya Pradesh a mother of 3 is a beneficiary of Ayushman Card, ration card, PM Kisan Nidhi. Her daughter is in class 6 and gets scholarship, uniform and books along with the benefit of Ladli Lakshmi scheme. Her son, a class 2 student, also gets a scholarship and other facilities. Her youngest son goes to an Anganwadi School. She is associated with Sheetla Maiya Swayam Sahayata Samooh, a self-help group. She is supported by a custom hiring center. The Prime Minister congratulated her on the first installment of pucca house. Smt Lalita thanked the Prime Minister for thinking so sensitively about the tribal issues and informed him about the transformation that JANMAN Abhiyan has ushered in as now tribal population is able to avail all the benefits of available schemes. She told the Prime Minister that she was made aware of the JANMAN Abhiyan and other schemes in the meetings of her self-help group and said that she started getting benefits like the allocation of a house, and her father-in-law received benefits of Kisan Credit Card. 100 additional Ayushman Cards were made during the JANMAN Abhiyan. Her village was fully covered by the Ujjwala Scheme and new households were also covered under the campaign. The Prime Minister conveyed his appreciation for the leadership qualities of the tribal and rural women. Local Panchayat member Vidya Aadivasi explained to the PM the Map and development planning of the village to the Prime Minister with a model of the village. The Prime Minister expressed satisfaction at the impact of PM JANMAN on the ground and reiterated the government’s determination to cover each and every deserving beneficiary.
Ms Bharti Narayan Ran is a student of 9th class in Eklavya Model Residential School, Pimpri and hails from Nashik, Maharashtra impressed the Prime Minister with her Hindi language skills. Upon the PM’s enquiry about the facilities available in her school, she mentioned a large playing field, residential hostel and hygienic food. Ms Bharti also shared her aspirations to become an IAS officer and said that she got inspiration from her elder brother who is a school teacher at Ashram School. Ms Bharti’s brother, Shri Panduranga informed the Prime Minister that he studied in Eklavya Model School from class 6th to 12th under CBSE board and graduated from Nashik. He also informed about inspiring other children to take up studying at Eklavya Model School, especially those who wish to migrate to big cities. Speaking about the benefits received so far, Shri Panduranga mentioned pucca house under PMAY, toilets, employment under MNREGA, Ujjwala gas connection, electricity connection, tapped water supply, One Nation One Ration Card and Ayushman Card. He also mentioned the first installment of Rs 90,000 to be transferred today under PM-JANMAN. He expressed his desire to educate all students so they can find their way to every corner of the country and serve the nation. The Prime Minister also reiterated his clarion call to carry out cleanliness campaigns in all temples and urged the students to show enthusiastic participation in their region. Prime Minister Modi conveyed his blessings to the two students and also bowed before their parents for their commitment towards educating the children. He expressed confidence that Ms Bharti will accomplish her dream and informed that the government is taking all steps to further expand the number of Eklavya schools in the country. PM Modi urged the students present on the occasion to become a part of Eklavya Schools.
Smt Swavi Ganga of Alurisithram Raju District, Andhra Pradesh is a mother of two and has been allocated a house, gas connection, electricity connection and water connection under the JANMAN. Her area, Araku Valley is famous for coffee and she is also involved in coffee plantations. She informed the Prime Minister that due to government schemes, she is able to get good rates for her produce and she is getting benefits of skill development schemes for farming, processing, packaging and marketing also along with PM Kisan Samman Nidhi benefits. She informed that Van Dhan Scheme has not only enhanced her income but saved her from the middleman also. PM Modi congratulated her on becoming Lakhpati Didi and informed her about his efforts to make 2 crore Lakhpati Didis in the country. Smt Swavi conveyed her delight at new roads in the village, water and electric facilities that have come to her village. She said that in the tough cold climate of her valley, a pucca house will bring real transformation in her life. After talking to her the Prime Minister expressed confidence that the resolution of Viksit Bharat by 2047 will certainly be achieved.
Smt Shashi Kiran Birjiya of Gumla District Jharkhand who has 7 people in her family informed the Prime Minister about engaging with a self-help group, purchasing a photocopier and sewing machine and also getting involved in agriculture work. Informing the Prime Minister about the benefits received, she mentioned receiving tapped water connection, electricity, PM Kisan Samman Nidhi and her mother getting accepted for pucca home under PMAY(G) under PM-JANMAN, while also receiving Kisan Credit Card and being associated with Van Dhan Kendras. Upon the Prime Minister’s enquiry about availing the loan through self-help group, Smt Shashi informed that she had recently purchased a photocopier machine which was scarcely available in her village. She further added that through her self-help group known as Ekta Ajeevika Sakhi Mandal consisting of 12 members, she is acquiring training to create Dona Pattal and different kinds of pickles under PM Kaushal Vikas Yojna and she sells it via Van Dhan Kendras. The Prime Minister expressed satisfaction that the impact of government schemes reaching the beneficiaries can be seen on the ground level, be it skill development, basic facilities or animal husbandry. He also added that its speed and scale have increased manifold with the implementation of PM JANMAN. “For the past 10 years, our government is committed to taking all government schemes to all beneficiaries in an easy and time-bound manner”, he added, “Government schemes will reach all beneficiaries. This is Modi’s guarantee.” Smt Shashi thanked the Prime Minister on behalf of all the residents of Gumla district for the implementation of PM-JANMAN and other government schemes.
Addressing on the occasion, the Prime Minister drew attention to the festive mood in the entire nation as he mentioned Uttarayan, Makar Sankranti, Pongal and Bihu celebrations. He said that today’s occasion makes the festive period even more impactful and the interactions with the beneficiaries have transcended him into a joyous mood. “On the one hand, Diwali is being celebrated in Ayodhya, while 1 lakh people from the extremely backward tribal community are also celebrating Diwali”, the Prime Minister said as he mentioned the transfer of funds into their bank accounts for the construction of pucca homes and congratulated them on the occasion.
The Prime Minister expressed confidence that the beneficiaries will celebrate this year’s Diwali in their own homes. Noting the auspicious occasion of the consecration of Ram Temple in Ayodhya, the Prime Minister expressed gratitude for getting the opportunity to become a part of such a historic occasion. PM Modi said that it is natural to remember Mata Shabri during the 11-day fasting ritual undertaken by him to honour the consecration of the Ram Temple.
“Story of Shri Ram is not possible without Mata Shabari”, the Prime Minister said underlining Mata Shabari’s huge role in the transformation of Prince Ram to Maryada Purushottam Ram. “Dashrath's son Ram could become Deenbandhu Ram only when he ate the berries of tribal Mata Shabari”, he said. Quoting Ramcharit Manas, the Prime Minister explained that the relationship of devotion has been said to be the greatest with Lord Shri Ram. “Be it the story of Rajaram in Treta or the current situation, welfare is not possible without the poor, deprived and the tribals”, Shri Modi said as he mentioned constructing 4 crore permanent houses for the poor in the last 10 years. “Modi has reached out to those who were never cared for”, he added.
The Prime Minister said that the goal of PM-JANMAN Maha Abhiyan is to benefit every member of the tribal community through government schemes. He informed that within two months, PM-JANMAN mega campaign has achieved the results that others could only dream of. Recalling the challenges during the inauguration of PM-JANMAN on the birth anniversary of Bhagwan Birsa Munda, the Prime Minister mentioned the difficulties in taking the benefits to far-flung, remote and border areas of the country which are home to tribal communities. He emphasized that it was the present government that took on the huge task and highlighted the challenges of contaminated water, no access to electricity, gas connections, and lack of roads and connectivity to such areas. Explaining why the scheme was called JANMAN, the Prime Minister said, “‘Jan’ means the people and ‘Mann’ means their ‘Mann Ki Baat’ or their inner voice.” He reiterated that all the wishes of the tribal communities will now be fulfilled as the government plans to spend more than Rs 23,000 crores on PM-JANMAN mega campaign.
The Prime Minister said that the country can develop only when no one is left behind in society and the benefits of government schemes reach everyone. Informing that the most backward tribal communities live in about 190 districts of the country, the Prime Minister highlighted the government’s approach to distributing more than 80,000 Ayushman cards within two months. Similarly, the Prime Minister informed that the government has linked about 30,000 farmers of extremely backward tribal communities to the PM Kisan Samman Nidhi, and bank accounts of 40,000 such beneficiaries have been opened. He further added that more than 30,000 underprivileged people have been given Kisan Credit Cards, and about 11,000 have been given land leases under the Forest Rights Act. He pointed out that it is the progress of just a few weeks and the numbers are increasing every day. The government is putting all its efforts into ensuring that every scheme of the government reaches our most backward tribal communities as soon as possible. “I assure you this and this is Modi's guarantee. And you know that Modi's guarantee means the guarantee of fulfillment”, he exclaimed.
Talking about providing pucca houses to Particularly Vulnerable Tribal Groups (PVTGs), the Prime Minister said that money has been transferred directly to the accounts of tribal beneficiaries. They will get 2.5 lakh rupees for a pucca house which will be a source of dignified living with electricity, gas connection, pipe water and toilet. He said that these one lakh beneficiaries are just the beginning and the government will reach each and every deserving candidate. The Prime Minister assured and asked the beneficiaries to strictly stay away from bribing anyone for these benefits.
Recalling his long association with the tribal communities, the Prime Minister said that he relied on his personal experience in PM JANMAN Maha Abhiyan. Furthermore, he credited President Smt Droupadi Murmu for guidance.
“If schemes continued to run on paper, the real beneficiary would never know about the existence of any such scheme”, the Prime Minister said pointing out the challenges in availing them. He emphasized that under PM-JANMAN Maha Abhiyan, the government has changed all the rules which created a hindrance and gave the example of PM Gram Sadak Yojana which made roads easily accessible to the villages of backward tribes, change in rules related to mobile medical units, handing out solar power connections to ensure that electricity reaches every tribal household, and ensuring fast internet connection by setting up hundreds of new mobile towers.
For food security, the Prime Minister mentioned free ration scheme which has been extended by 5 years. He also informed about the plan to create 1000 centers where all the facilities like vaccination, training and Anganwadi, for the vulnerable tribal groups, will be provided under one roof. He also mentioned the creation of hostels for the tribal youth. New Van Dhan Kendras are also coming up, he added.
Noting that the Viksit Bharat Sankalp Yatra along with ‘Modi Ki Guarantee’ vehicles are reaching every village in the country, the Prime Minister said that the vehicle is being run only to connect people with various government schemes. Speaking about the Aspirational District Program, he said that the members of the tribal community have been the biggest beneficiaries. He mentioned electricity connections, One Nation One Ration Card and the Ayushman Bharat scheme.
The Prime Minister also touched upon the dangers of sickle cell anemia and observed that many generations of tribal society have been affected by this disease. He stated that the government is trying to eradicate this disease which is passed from one generation to another. “Sickle cell is also being examined during the Vikas Bharat Sankalp Yatra. More than 40 lakh people have been tested for sickle cell in the last 2 months”, he informed.
Shri Modi informed that the government has increased the budget of schemes related to Scheduled Tribes by 5 times. The total budget of the scholarship which was earlier available for the education of tribal children has now been increased by more than two and a half times. Till 10 years ago, the Prime Minister pointed out that only 90 Eklavya Model Schools were built for tribal children in the country, whereas the present government has started work on building more than 500 new Eklavya Model Schools in the last 10 years. He expressed confidence in tribal students pursuing higher education and working for big companies. “For this, classes in tribal areas are being modernized and centers of higher education are being increased”, he added.
The Prime Minister highlighted that before 2014, MSP was fixed only for about 10 forest produce, whereas the present government has brought about 90 forest produce under the ambit of MSP. “To get higher prices for forest produce, we created Van Dhan Yojana”, Shri Modi said highlighting a large number of women among lakhs of beneficiaries. “In the last 10 years, 23 lakh pattas have been issued to tribal families. We are also promoting the Haat Bazaar of the tribal community. Many campaigns are being run so that our tribal brothers can sell the same goods in other markets of the country which they sell in the market”, he said.
Concluding the address, the Prime Minister said, “My tribal brothers and sisters may live in remote areas but have amazing foresight. Today the tribal society is seeing and understanding how our government is working for the tribal culture and their respect.” He mentioned the declaration by the government to celebrate the birth anniversary of Bhagwan Birsa Munda as Janjatiya Gaurav Diwas and the development of 10 big museums of tribal freedom fighters across the country. PM Modi assured the tribal community of continuously working for their respect and comfort.
Background
In line with the Prime Minister's efforts towards the vision of Antyodaya to empower the last person at the last mile, PM-JANMAN was launched for the socio-economic welfare of Particularly Vulnerable Tribal Groups (PVTGs) on 15th November 2023, on the occasion of Janjatiya Gaurav Diwas.
PM-JANMAN, with a budget of approximately Rs 24,000 crores focuses on 11 critical interventions through 9 Ministries and is aimed to improve socio-economic conditions of the PVTGs by saturating PVTG households and habitations with basic facilities such as safe housing, clean drinking water and sanitation, improved access to education, health and nutrition, electricity, road and telecom connectivity, and sustainable livelihood opportunities.