মন্ত্রীমন্দল
ই.য়ু.-ইন্দিয়া ত্রেদ অমসুং তেক্নোলোজী কাউন্সিলগী ফ্রেমৱর্ক্কী মখাদা লৈবা ৱর্কিং এরেঞ্জমেন্ত ওন সেমিকন্দক্তর ইকোসীস্তেমগী মতাংদা ভারত অমসুং য়ুরোপিয়ন কম্মিসনগী মরক্তা খুৎয়েক পীনখিবা মেমোরেন্দম ওফ অন্দর্স্তেন্দিংগী অয়াবা কেবিনেতনা পীখ্রে
18 JAN 2024 12:57PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা কেন্দ্রগী কেবিনেতকী মফমদা ই.য়ু.-ইন্দিয়া ত্রেদ অমসুং তেক্নোলোজী কাউন্সিল (TTC)গী ফ্রেমৱর্ক্কী মখাদা লৈবা ৱর্কিং এরেঞ্জমেন্ত ওন সেমিকন্দক্তর ইকোসীস্তেম অমসুং মদুগী সপ্লাই চেনগী মতাংদা ভারত সরকার অমসুং য়ুরোপিয়ন কম্মিসনগী মরক্তা নবেম্বর 21, 2023দা খুৎয়েক পীনখিবা মেমোরেন্দম ওফ অন্দর্স্তেন্দিংগী মতাংদা খঙহনখ্রে।
অকুপ্পা ৱারোল:
MoU অসিনা ইন্দস্ত্রী অমসুং দিজিতেল তেক্নোলোজী হেন্না চাউখৎহন্নবা সেমিকন্দক্তর হেন্না ফগৎহন্নবা ভারত অমসুং EUগী মরক্তা তেংবাংনবগী মতৌবু হেন্না মপাঙ্গল লৈহনগনি।
থবক পায়খৎপগী থৌরাং অমসুং পান্দমশিং:
MoU অসি খুৎয়েক পীনখিবা নুমিত্তগী চৎনবা হৌগনি অমসুং খোঙথাং অসিগী পান্দম ফংলে হায়না নাকল অনিমক্না ফোংদোক্নদ্রিবা ফাওবা নত্ত্রগা নাকল অমনা খোঙথাং অসিদগী হন্দোক্ত্রিবা ফাওবা মখা চত্থবা য়াই।
শাফু পীবা:
G2G অমসুং B2B বাইলেতরেল কোওপরেসন অনিমক্না সেমিকন্দক্তর সপ্লাই চেনগী রেজিলিএন্স হেনগৎহন্নবা অমসুং সেমিকন্দক্তরগী হীরমদা তেংবাংবা ঙম্ননবা অমনা অমগী মপাঙ্গলগী কান্নবা লৌনবা হোৎনগনি।
বেকগ্রাউন্দ:
MeitYনা ইলেক্ত্রোনিক্স মেন্যুফেকচরিং তংদু লৈতাবা অমসুং চুনবা অকোয়বগী ফিভম অমা শেম্নবা থৱাই য়াওনা হোৎনদুনা লাক্লি। সেমিকন্দক্তর অমসুং দিস্প্লে মেন্যুফেকচরিং ইনভাইরনমেন্ত শাবগী প্রোগ্রাম অসি ভারত্তা অচৌবা অমসুং সস্তেনেবল ওইবা সেমিকন্দক্তর অমদি দিস্প্লে ইকোসীস্তেম অমা শোইদনা শেম্বা ঙম্নবগীদমক্তা হৌদোকখিবনি। হায়রিবা প্রোগ্রাম অসিনা সেমিকন্দক্তর ফেব, দিস্প্লে ফেব, কম্পাউন্দ সেমিকন্দক্তর/সিলিকোন ফোতোনিক্স/সেন্সর/দিস্ক্রীত সেমিকন্দক্তর অমসুং সেমিকন্দক্তর এসেমব্লীগী ফেব, তেস্তিং, মার্কিং অমসুং পেকেজিং (ATMP)/আউতসোর্স সেমিকন্দক্তর এসেমব্লী অমসুং তেস্ত (OSAT) ফেসিলিতীশিং শাবদা শেলগী তেংবাং পীনবা পান্দম থম্লি। মখা তারকপদা, ইন্দিয়া সেমিকন্দক্তর মিসন (ISM) অসি ভারতনা লৈবাক অসিদা সেমিকন্দক্তর অমসুং দিস্প্লে মেন্যুফেকচরিং ইকোসীস্তেম শানবা থৌরাং য়াৎলিবা অসিবু খুমাং চাউশিলহন্নবগীদমক্তা শেমখিবনি।
বাইলেতরেল অমসুং রিজনেল ফ্রেমৱর্কশিংগী মখাদা ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজীগী হৌগৎলক্লিবা অমসুং খুমাং চাউশিল্লবা হীরমশিংদা মালেমগী থাক্তা তেংবাংবগী থৌওং কয়া পুরকপগী থৌদাংসু MeitYগী মফমদা শিন্নরে। পান্দমশিং অসিগা লোয়ননা, ভারতপু থাজবা য়াবা খোঙলোই অমা ওইহন্নবগীদমক্তা MeitYনা মতম খরগী মনুংদা তোঙান-তোঙানবা লৈবাক কয়াগী মখোয়গী খোঙলোই ওইবা ওর্গনাইজেসন/এজেন্সীশিংগা বাইলেতরেল কোওপরেসন লৈহন্নবা অমসুং ই-পাউ লান্নবগী থৌওংদা খুমাং চাউশিলহন্নবা MoU/MoC/এগ্রীমেন্ত কয়াগী খুৎয়েক পীনখ্রে। সেমিকন্দক্তর সপ্লাই চেন হেন্না চাউখৎহন্নবা বাইলেতরেল কোওপরেসন হেনগৎহনবা অমসুং সেমিকন্দক্তরগী হীরমদা তেংবাংনবা হেনগৎহন্নবা অমনা অমগী মপাঙ্গলগী কান্নবা লৌনবা, ভারত অমসুং EUনা MoU অসিগী খুৎয়েক পীনখিবনি অমসুং মসিনা ভারত অমসুং EUগী মরক্তা সেমিকন্দক্তরগা মরী লৈনবা কারবারগী খুদোংচাবা কয়া হেনগৎহন্নবা থাংজিনবা মশক থোকপা খোঙথাং অমসু ওইরগনি।

Cabinet
Cabinet approves Memorandum of Understanding between India and the European Commission on Working Arrangements on Semiconductors Ecosystems under the framework of EU-India Trade and Technology Council
18 JAN 2024 12:57PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister, Shri Narendra Modi was apprised of a Memorandum of Understanding (MoU) signed on 21st November, 2023 between the Government of Republic of India and the European Commission on Working Arrangements on Semiconductors Ecosystems, its supply chain and innovation under the framework of EU-India Trade and Technology Council (TTC).
Details:
The MoU intends to strengthen cooperation between India and EU towards enhancement of semiconductor for the advancement of Industries and digital technologies.
Implementation strategy and targets:
The MoU shall come into effect from the date of signature and may continue until both sides confirm that the objectives of this instrument have been achieved or until one side discontinues its participation in this instrument.
Impact:
Both G2G and B2B bilateral Cooperation to boost the resilience of the semiconductor supply chains and leverage complementary strengths to promote collaboration in the field of semiconductors.
Background:
MeitY has been actively working to create a conducive environment for electronics manufacturing. Programme for Development of Semiconductor and Display Manufacturing Ecosystem in India was introduced with a view to ensure the development of a robust and sustainable semiconductor and display ecosystem in India. The said program aims to extend fiscal support for establishment of Semiconductor Fabs, Display Fabs, Fabs for Compound Semiconductors/Silicon Photonics/Sensors/Discrete Semiconductors and Semiconductor Assembly, Testing, Marking, and Packaging (ATMP)/Outsourced Semiconductor Assembly and Test (OSAT) facilities. Further, India Semiconductor Mission (ISM) has been established under Digital India Corporation (DIC) to drive India’s strategies for development of semiconductor and display manufacturing ecosystem in the country.
MeitY has also been mandated to promote international cooperation in the emerging and frontier areas of Electronics and Information Technology under bilateral and regional frameworks. With this objective, MeitY has entered into MoUs/MoCs/Agreements with counterpart organizations/agencies of various countries to promote bilateral cooperation and exchange of information and also to ensure supply chain resilience enabling India emerge as trusted partner. Enhancing bilateral collaboration to boost the semiconductor supply chains and leverage complementary strengths to promote collaboration in the field of semiconductors, India and EU signed this MoU which is another step towards mutually beneficial semiconductor related business opportunities and partnerships between India & EU.