मन्त्रीमण्डल
मन्त्रीपरिषद्ले ईयू-भारत व्यापार तथा प्रविधि परिषद्को ढाँचा अन्तर्गत सेमीकन्डक्टर इकोसिस्टममा कार्य व्यवस्थामा भारत र युरोपेली आयोग बीचको सम्झौता ज्ञापनलाई अनुमोदन गर्यो
18 JAN 2024 12:57PM by PIB Gangtok
प्रधानमन्त्री श्री नरेन्द्र मोदीको अध्यक्षतामा सम्पन्न भएको केन्द्रीय मन्त्रीपरिषद्लाई गणतन्त्र भारत सरकार र सेमिकन्डक्टर इकोसिस्टम, ईयू-इण्डिया व्यापार तथा प्रविधि परिषद् (टीटीसी) को ढाँचा अन्तर्गत यसको आपूर्ति शृङ्खला र नवीनतामा काम गर्ने व्यवस्थासम्बन्धी युरोपेली आयोगबीच 21 नोभेम्बर, 2023 मा हस्ताक्षर भएको सम्झौता ज्ञापन पत्र (एमओयू)-बारे जानकारी गराइयो।
विवरण:
एमओयूले उद्देश्य उद्योग र डिजिटल प्रविधिको विकासको लागि सेमिकन्डक्टरलाई बढ़ाउने दिशामा भारत र यूरोपेली सङ्घ बीचको सहयोगलाई बलियो बनाउनु हो।
कार्यान्वयन रणनीति र लक्ष्य:
एमओयू हस्ताक्षर भएको मितिदेखि लागू हुनेछ र दुवै पक्षले यस उपकरणका उद्देश्यहरू प्राप्त भएको पुष्टि नगरेसम्म वा एक पक्षले यस उपकरणमा आफ्नो सहभागिता बन्द नगरेसम्म जारी रहन सक्छ।
प्रभाव:
सेमीकन्डक्टर आपूर्ति शृङ्खलाको लचिलोपनलाई बढ़ावा दिने र सेमीकन्डक्टरको क्षेत्रमा सहयोगलाई बढ़ावा दिनका लागि पूरक शक्तिहरूको लाभ उठाउनका लागि जी2जी र बी2बी द्विपक्षीय सहयोग रहनेछ।
पृष्ठभूमि:
मिटवाईले इलेक्ट्रोनिक्स विनिर्माणको लागि अनुकूल वातावरण सिर्जना गर्नका लागि सक्रिय रूपमा काम गरिरहेको छ। भारतमा सेमीकन्डक्टरको विकासका लागि कार्यक्रम भारतमा एक बलियो तथा दिगो सेमीकन्डक्टर र डिस्प्ले इकोसिस्टमको विकासलाई सुनिश्चित गर्ने उद्देश्यले शुरु गरिएको थियो। उक्त कार्यक्रमको उद्देश्य सेमीकन्डक्टर फ्याब्स, डिस्प्ले फ्याब्स, कम्पाउण्ड सेमीकन्डक्टर / सिलिकन फोटोनिक्स / सेन्सर / डिस्क्रिट सेमीकन्डक्टर र सेमिकन्डक्टर एसेम्बली, टेस्टिङ, मार्किङ र प्याकेजिङ (एटीएमपी) / आउटसोर्स सेमीकन्डक्टर एसेम्बली र टेस्ट (ओएसएटी) को सुविधा स्थापनाका लागि वित्तीय सहयोग विस्तार गर्ने लक्ष्य राखेको छ। यस अतिरिक्त, देशमा सेमीकन्डक्टर र डिस्प्ले विनिर्माण पारिस्थितिकी तन्त्रको विकासका लागि भारतको रणनीतिलाई चलाउनका लागि डिजिटल इण्डिया कर्पोरेशन (डीआईसी) अन्तर्गत भारत सेमीकन्डक्टर मिशन (आईएसएम) को स्थापना गरिएको छ।
मिटवाईलाई द्विपक्षीय र क्षेत्रीय रूपरेखा अन्तर्गत इलेक्ट्रोनिक्स तथा सूचना प्रविधिको उदीयमान एवं अग्रणी क्षेत्रमा अन्तर्राष्ट्रिय सहयोग प्रवर्द्धन गर्न पनि जिम्मेवारी दिइएको छ। यस उद्देश्यका साथ, मिटवाईले द्विपक्षीय सहयोग तथा सूचना आदान - प्रदानलाई प्रवर्द्धन गर्न र भारतलाई विश्वसनीय साझेदारको रूपमा उभिन सक्षम तुल्याउने आपूर्ति शृङ्खला लचिलोपन सुनिश्चित गर्न विभिन्न देशका समकक्ष संस्था/ एजेन्सीहरूसँग एमओयू / एमओसी / सम्झौता गरेको छ। सेमीकन्डक्टर आपूर्ति शृङ्खलालाई बढावा दिन र सेमीकन्डक्टरको क्षेत्रमा सहयोग प्रवर्द्धन गर्न पूरक शक्तिहरूको लाभ उठाउन द्विपक्षीय सहयोग अभिवृद्धि गर्दै भारत र युरोपेली सङ्घले यस एमओयूमा हस्ताक्षर गरे जुन पारस्परिक रूपमा लाभदायक सेमीकन्डक्टर सम्बन्धी व्यापार अवसर अनि भारत र युरोपेली सङ्घ साझेदारीको दिशामा अर्को कदम हो।

Cabinet
Cabinet approves Memorandum of Understanding between India and the European Commission on Working Arrangements on Semiconductors Ecosystems under the framework of EU-India Trade and Technology Council
18 JAN 2024 12:57PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister, Shri Narendra Modi was apprised of a Memorandum of Understanding (MoU) signed on 21st November, 2023 between the Government of Republic of India and the European Commission on Working Arrangements on Semiconductors Ecosystems, its supply chain and innovation under the framework of EU-India Trade and Technology Council (TTC).
Details:
The MoU intends to strengthen cooperation between India and EU towards enhancement of semiconductor for the advancement of Industries and digital technologies.
Implementation strategy and targets:
The MoU shall come into effect from the date of signature and may continue until both sides confirm that the objectives of this instrument have been achieved or until one side discontinues its participation in this instrument.
Impact:
Both G2G and B2B bilateral Cooperation to boost the resilience of the semiconductor supply chains and leverage complementary strengths to promote collaboration in the field of semiconductors.
Background:
MeitY has been actively working to create a conducive environment for electronics manufacturing. Programme for Development of Semiconductor and Display Manufacturing Ecosystem in India was introduced with a view to ensure the development of a robust and sustainable semiconductor and display ecosystem in India. The said program aims to extend fiscal support for establishment of Semiconductor Fabs, Display Fabs, Fabs for Compound Semiconductors/Silicon Photonics/Sensors/Discrete Semiconductors and Semiconductor Assembly, Testing, Marking, and Packaging (ATMP)/Outsourced Semiconductor Assembly and Test (OSAT) facilities. Further, India Semiconductor Mission (ISM) has been established under Digital India Corporation (DIC) to drive India’s strategies for development of semiconductor and display manufacturing ecosystem in the country.
MeitY has also been mandated to promote international cooperation in the emerging and frontier areas of Electronics and Information Technology under bilateral and regional frameworks. With this objective, MeitY has entered into MoUs/MoCs/Agreements with counterpart organizations/agencies of various countries to promote bilateral cooperation and exchange of information and also to ensure supply chain resilience enabling India emerge as trusted partner. Enhancing bilateral collaboration to boost the semiconductor supply chains and leverage complementary strengths to promote collaboration in the field of semiconductors, India and EU signed this MoU which is another step towards mutually beneficial semiconductor related business opportunities and partnerships between India & EU.