मन्त्रीमण्डल
मन्त्रीपरिषद्ले चिकित्सा उत्पाद विनियमनको क्षेत्रमा सहयोगका लागि भारत र निदरल्याण्ड्स बीचको आशय ज्ञापन (एमओआई) लाई अनुमोदन गर्यो
18 JAN 2024 1:02PM by PIB Gangtok
प्रधानमन्त्री श्री नरेन्द्र मोदीको अध्यक्षतामा सम्पन्न भएको केन्द्रीय मन्त्रीपरिषद्लाई केन्द्रीय औषधि मानक नियन्त्रण सङ्गठन (सीडीएससीओ), स्वास्थ्य तथा परिवार कल्याण मन्त्रालय, भारत सरकार र स्वास्थ्य, कल्याण तथा खेलकुद, निदरल्याण्ड्स किङ्डम मेडिसिन इभ्यालुएशन बोर्ड, स्वास्थ्य तथा युवा देखरेख निरीक्षणालय, मानव विषयसित सम्बद्ध “चिकित्सा उत्पाद नियमनको क्षेत्रमा सहयोग” अनुसन्धानमाथि केन्द्रीय समिति हस्ताक्षर भएको आशयको ज्ञापनपत्र (एमओआई) बारे जानकारी दिइएको थियो। एमओआई 7 नोभेम्बर, 2023 मा हस्ताक्षर गरिएको थियो।
एमओआईले केन्द्रीय औषधि मानक नियन्त्रण सङ्गठन (सीडीएससीओ) र स्वास्थ्य, कल्याण तथा खेलकुद मन्त्रालय, निदरल्याण्ड्स किङ्डम, औषधि मूल्याङ्कन बोर्ड, स्वास्थ्य तथा युवा हेरचाह निरीक्षणालय, उनीहरूको अन्तर्राष्ट्रिय जिम्मेवारी अनुरूप चिकित्सा उत्पादहरू नियमन सम्बन्धी मामिलामा मानव विषयलाई सामेल गर्ने अनुसन्धानको केन्द्रीय समितिको तर्फबाट फलदायी सहयोग र सूचना आदान - प्रदानको लागि एक रूपरेखा स्थापना गर्न सुविधा प्रदान गर्नेछ।
दुई देशका नियामक प्राधिकरणहरू बीचको सम्झौता ज्ञापन फार्मास्युटिकल प्रयोगका लागि कच्चा पदार्थ, जैविक उत्पाद, चिकित्सा उपकरण र कस्मेटिक उत्पाद सहित औषधि उत्पादहरूको सम्बन्धमा चिकित्सा उत्पादहरूको विनियमनलाई अझ राम्रोसँग बुझ्न सुविधा प्रदान गर्नेछ।
विनियामक प्रथाहरूमा अभिसरण भारतबाट औषधिको निर्यात बढाउन मद्दत गर्न सक्छ र फलस्वरूप औषधि क्षेत्रमा शिक्षित पेशेवरहरूको लागि राम्रो रोजगारीको अवसरमा मद्दत गर्न सक्छ।
एमओआईले चिकित्सा उत्पादहरूको निर्यातको सुविधा प्रदान गर्नेछ, जसले विदेशी मुद्रा आर्जन हुनेछ। यो आत्मनिर्भर भारतको दिशामा एक कदम हुनेछ।

Cabinet
Cabinet approves Memorandum of Intent (MoI) between India and Netherlands on cooperation in the field of Medical products Regulation
18 JAN 2024 1:02PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi was apprised of a Memorandum of Intent (MoI) signed between the Central Drugs standard Control Organization (CDSCO), Ministry of Health and Family Welfare, Government of India and the Ministry of Health, Welfare and Sport, Kingdom of the Netherlands on behalf of Medicines Evaluation Board, Health and Youth Care Inspectorate, Central Committee on research Involving Human Subjects “on cooperation in the field of Medical products Regulation”. The MoI was signed on 7th November, 2023.
The MoI seeks to establish a framework for fruitful cooperation and exchange of information between the Central Drugs Standard Control Organization (CDSCO) and the Ministry of Health, Welfare and Sport, Kingdom of the Netherlands on behalf of Medicines Evaluation Board, Health and Youth Care Inspectorate, Central Committee on Research Involving Human Subjects in matters relating to Medical products regulation in line with their International responsibilities.
The MoI between the regulatory authorities of the two countries will facilitate better understanding of medical products regulation with regard to pharmaceuticals including raw materials for pharmaceutical use, biological products, medical devices and cosmetic products.
Convergence in the regulatory practices could help in increasing export of medicines from India and consequentially help in better employment opportunities for educated professionals in the Pharmaceutical sector.
The MoI will facilitate export of medical products leading to foreign exchange earnings. This would be a step towards an Atmanirbhar Bharat.