କ୍ୟାବିନେଟ
ଡାକ୍ତରୀ ଉତ୍ପାଦ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଭାରତ ଏବଂ ନେଦରଲ୍ୟାଣ୍ଡ ମଧ୍ୟରେ ବୁଝାମଣାପତ୍ର (ଏମଓଆଇ)କୁ କ୍ୟାବିନେଟ୍ ମଞ୍ଜୁରୀ
18 JAN 2024 1:02PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ ବୈଠକରେ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଔଷଧ ମାନକ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ସଂଗଠନ (ସିଡିଏସସିଓ) ଏବଂ ନେଦରଲ୍ୟାଣ୍ଡର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ କ୍ରୀଡ଼ା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ମଧ୍ୟରେ ଔଷଧ ମୂଲ୍ୟାୟନ ବୋର୍ଡ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ଯୁବ ଯତ୍ନ ନିରୀକ୍ଷକଙ୍କ ତରଫରୁ ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ଏକ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ବିଷୟରେ ଅବଗତ କରାଯାଇଥିଲା । ମାନବ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଗବେଷଣା ଉପରେ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ କମିଟି "ଚିକିତ୍ସା ଉତ୍ପାଦ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ଉପରେ" ଏହି ବୁଝାମଣାପତ୍ର 7 ନଭେମ୍ବର, 2023 ରେ ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହୋଇଥିଲା।
ଏହି ବୁଝାମଣା ପତ୍ରରେ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଔଷଧ ମାନକ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ସଂଗଠନ (ସିଡିଏସସିଓ) ଏବଂ ନେଦରଲ୍ୟାଣ୍ଡର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ କ୍ରୀଡ଼ା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ତରଫରୁ ଔଷଧ ମୂଲ୍ୟାୟନ ବୋର୍ଡ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ଯୁବ ଯତ୍ନ ନିରୀକ୍ଷକ, ଗବେଷଣା ଉପରେ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ କମିଟି ସେମାନଙ୍କ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଦାୟିତ୍ୱ ଅନୁଯାୟୀ ଡାକ୍ତରୀ ଉତ୍ପାଦ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଫଳପ୍ରଦ ସହଯୋଗ ଏବଂ ସୂଚନା ଆଦାନପ୍ରଦାନ ପାଇଁ ଏକ ଢାଞ୍ଚା ସ୍ଥାପନ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ।
ଦୁଇ ଦେଶର ନିୟାମକ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବୁଝାମଣା ପତ୍ର ଔଷଧ ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ କଞ୍ଚାମାଲ, ଜୈବିକ ଉତ୍ପାଦ, ଚିକିତ୍ସା ଉପକରଣ ଏବଂ କସ୍ମେଟିକ୍ ଉତ୍ପାଦ ସମେତ ଔଷଧ ସମ୍ବନ୍ଧରେ ଡାକ୍ତରୀ ଉତ୍ପାଦ ନିୟନ୍ତ୍ରଣକୁ ଭଲ ଭାବରେ ବୁଝିବାରେ ସହାୟକ ହେବ ।
ନିୟାମକ ଅଭ୍ୟାସର ସମନ୍ୱୟ ଭାରତରୁ ଔଷଧର ରପ୍ତାନି ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇପାରିବ ଏବଂ ଫଳସ୍ୱରୂପ ଔଷଧ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଶିକ୍ଷିତ ବୃତ୍ତିଜୀବୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଉନ୍ନତ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିପାରିବ।
ଏହି ବୁଝାମଣା ପତ୍ର ଦ୍ୱାରା ଚିକିତ୍ସା ଉତ୍ପାଦର ରପ୍ତାନି ସହଜ ହେବ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ବୈଦେଶିକ ମୁଦ୍ରା ଆୟ ହେବ । ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଦିଗରେ ଏହା ଏକ ପଦକ୍ଷେପ ହେବ।

Cabinet
Cabinet approves Memorandum of Intent (MoI) between India and Netherlands on cooperation in the field of Medical products Regulation
18 JAN 2024 1:02PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi was apprised of a Memorandum of Intent (MoI) signed between the Central Drugs standard Control Organization (CDSCO), Ministry of Health and Family Welfare, Government of India and the Ministry of Health, Welfare and Sport, Kingdom of the Netherlands on behalf of Medicines Evaluation Board, Health and Youth Care Inspectorate, Central Committee on research Involving Human Subjects “on cooperation in the field of Medical products Regulation”. The MoI was signed on 7th November, 2023.
The MoI seeks to establish a framework for fruitful cooperation and exchange of information between the Central Drugs Standard Control Organization (CDSCO) and the Ministry of Health, Welfare and Sport, Kingdom of the Netherlands on behalf of Medicines Evaluation Board, Health and Youth Care Inspectorate, Central Committee on Research Involving Human Subjects in matters relating to Medical products regulation in line with their International responsibilities.
The MoI between the regulatory authorities of the two countries will facilitate better understanding of medical products regulation with regard to pharmaceuticals including raw materials for pharmaceutical use, biological products, medical devices and cosmetic products.
Convergence in the regulatory practices could help in increasing export of medicines from India and consequentially help in better employment opportunities for educated professionals in the Pharmaceutical sector.
The MoI will facilitate export of medical products leading to foreign exchange earnings. This would be a step towards an Atmanirbhar Bharat.