তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়
দুমাহত ১৫ কোটি অংশগ্ৰহণকাৰী
বিকশিত ভাৰত সংকল্প যাত্ৰাই বহু ৰাজ্যত বিশাল জনগণক আকৰ্ষণ কৰে
17 JAN 2024 2:42PM by PIB Guwahati
মাত্ৰ দুমাহৰ ভিতৰতে বিকশিত ভাৰত সংকল্প যাত্ৰাই ভাৰতক আকৰ্ষিত কৰিছে, যাৰ ফলত ১৫ কোটিৰো অধিক উৎসাহী অংশগ্ৰহণকাৰী আকৰ্ষিত হৈছে। এই বিশাল জনসাধাৰণৰ অংশগ্ৰহণে এক সমৃদ্ধ আৰু সামগ্ৰিক ভাৰতৰ দিশত এক একত্ৰিত পথ গঢ়ি তুলিবলৈ যাত্ৰাৰ প্ৰভাৱৰ বিষয়ে কয়। বিকশিত ভাৰত সংকল্প যাত্ৰা হৈছে সমগ্ৰ দেশতে চৰকাৰী আঁচনিসমূহৰ ১০০% সংপৃক্ততা নিশ্চিত কৰাৰ লক্ষ্যৰে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ।
ৰাজস্থান, মধ্য প্ৰদেশ, ছত্তীশগড় আৰু তেলেংগানা ৰাজ্যত এই অভিযান আৰম্ভ হোৱাৰ পিছত জনসাধাৰণৰ অংশগ্ৰহণৰ সংখ্যা নাটকীয়ভাৱে বৃদ্ধি পাইছিল। যদিও ২০২৩ চনৰ ১৩ ডিচেম্বৰত ৪ সপ্তাহৰ শেষত যাত্ৰা ২.০৬ কোটি লোকৰ ওচৰলৈ গৈছিল, ২০২৩ চনৰ ২২ ডিচেম্বৰৰ ভিতৰত ৫ম সপ্তাহৰ শেষত এই সংখ্যা ৫ কোটিলৈ বৃদ্ধি পাইছিল। পৰৱৰ্তী চাৰি সপ্তাহত, যাত্ৰাই ১৫ কোটিৰ মাইলৰ খুঁটি অতিক্ৰম কৰি ১০ কোটি অংশগ্ৰহণকাৰীক আকৰ্ষিত কৰে। ১৭ জানুৱাৰীলৈকে বিকশিত ভাৰত সংকল্প যাত্ৰাৰ ডেশ্বব'ৰ্ড পঢ়িছিল ২.২১ লাখ গাওঁ পঞ্চায়ত আৰু ৯,৫৪১ টা নগৰীয় স্থান সামৰি ১৫.৩৪ কোটি অংশগ্ৰহণকাৰীয়ে।
জন ভাগীদাৰী: প্ৰতিটো পদক্ষেপ একেলগে:
এই যাত্ৰাই "জন ভাগীদাৰী" (জনসাধাৰণৰ অংশগ্ৰহণ)ৰ আত্মাক মূৰ্ত কৰি তুলিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আৰম্ভ কৰা এই লক্ষ্য হৈছে চহৰ আৰু গাওঁসমূহত ভ্ৰমণ কৰা আইইচি ভানৰ জৰিয়তে কল্যাণমূলক আঁচনিৰ সৈতে প্ৰতিজন যোগ্য ব্যক্তিৰ ওচৰলৈ যোৱা। এই ভানবোৰৰ জৰিয়তে, সম্প্ৰদায়বোৰক চৰকাৰী আঁচনি, বহনক্ষম কৃষি, আৰু সুলভ স্বাস্থ্যসেৱা, অনাময় আৰু বিত্তীয় স্বাধীনতাৰ প্ৰৱেশাধিকাৰৰ বিষয়ে জ্ঞানেৰে সজ্জিত কৰে।
স্বাস্থ্য শিবিৰত ৪ কোটিৰো অধিক লোকৰ পৰীক্ষা সম্পন্ন
২০২৪ চনৰ ১৭ জানুৱাৰীলৈকে, ৪ কোটিৰো অধিক লোকক স্বাস্থ্য শিবিৰত পৰীক্ষা কৰা হৈছে। মাই ভাৰতত ৩৮ লাখতকৈও অধিক পঞ্জীয়ন আছে। সকলোৰে বাবে সুলভ স্বাস্থ্যসেৱা নিশ্চিত কৰিবলৈ ২ কোটিতকৈও অধিক আয়ুষ্মান ভাৰত স্বাস্থ্য কাৰ্ড জাৰী কৰা হৈছে। যাত্ৰাটোৱে দুই লাখতকৈও অধিক গাওঁ পঞ্চায়তক সামৰি লৈছে। ১১ কোটিতকৈও অধিক লোকে সংকল্প লৈছে ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত উন্নত ভাৰত গঢ়াৰ দিশত।
মূৰ্ত প্ৰভাৱ, গাঁৱে গাঁৱে:
যাত্ৰাৰ প্ৰভাৱ অনস্বীকাৰ্য্য। ১ লাখতকৈও অধিক গ্ৰাম পঞ্চায়তে আয়ুষ্মান কাৰ্ডৰ বাবে ১০০% সংপৃক্ততা অৰ্জন কৰিছে, যাৰ ফলত লাখ লাখ লোকস্বাস্থ্যসেৱাপ্ৰাপ্তি শক্তিশালী হৈছে। 'হৰ ঘৰ জল' আঁচনিৰ জৰিয়তে পৰিষ্কাৰ পানী এতিয়া ৭৯,০০০ গাওঁ পঞ্চায়তত উপনীত হৈছে, আনহাতে ১.৩৮ লাখতকৈও অধিক গাওঁ পঞ্চায়তত ১০০% ভূমি ৰেকৰ্ড ডিজিটাইজেশ্বনে স্বচ্ছতা আৰু সুৰক্ষাৰ সুবিধা প্ৰদান কৰে। তদুপৰি ১৭,০০০ ৰো অধিক গাওঁ পঞ্চায়তে অ'ডিএফ প্লাছ অনুপালন প্ৰাপ্ত কৰিছে, যি পৰিষ্কাৰ জীৱনযাপনৰ এক প্ৰমাণ হিচাপে চিহ্নিত কৰিছে।
পৰিসংখ্যাৰ বাহিৰত, এক ভাগ বতৰা কৰা সপোন:
যাত্ৰাৰ প্ৰকৃত সফলতা হৈছে এক সামূহিক সপোন প্ৰজ্বলিত কৰা – এনে এখন ভাৰতৰ সপোন য'ত প্ৰগতি প্ৰতিটো দুৱাৰমুখত উপনীত হয়, য'ত সমৃদ্ধি সকলোৱে ভাগ-বতৰা কৰে, আৰু য'ত উন্নয়ন শক্তিশালী জীৱনলৈ ৰূপান্তৰিত হয়। প্ৰতিটো আৱৰা গাওঁ পঞ্চায়ত, প্ৰতিজন নামভৰ্তি কৰা হিতাধিকাৰী আৰু প্ৰতিটো প্ৰতিশ্ৰুতিৰ সৈতে, এই যাত্ৰাই ভাৰতক এই সপোনটো বাস্তৱত পৰিণত কৰাৰ এক পদক্ষেপেৰে কাষ চাপিছে।

Ministry of Information & Broadcasting
15 Crore Participants in Two Months
Viksit Bharat Sankalp Yatra draws huge crowds across many states
17 JAN 2024 2:42PM by PIB Delhi
In just two months, the Viksit Bharat Sankalp Yatra has captivated India, drawing over 15 crore enthusiastic participants. This mammoth people's participation speaks volumes about the Yatra's impact to forge a unified path towards a thriving and inclusive India. Viksit Bharat Sankalp Yatra is a landmark initiative aimed at ensuring 100% saturation of government schemes across the nation.
People’s participation numbers increased dramatically after the campaign was launched in the states of Rajasthan, Madhya Pradesh, Chhattisgarh and Telangana. While the Yatra had reached out to 2.06 crore people at the end of Week 4 on December 13, 2023, the numbers swelled to 5 crores at the end of 5th week by December 22, 2023. Over the next four weeks, the Yatra drew 10 crore participants crossing the 15 crore milestone. As on 17th January the Viksit Bharat Sankalp Yatra dashboard read 15.34 crore participants covering 2.21 lakh Gram Panchayats and 9,541 urban locations.
Jan Bhagidari: Every Step Together:
The Yatra embodies the spirit of "Jan Bhagidari" (public participation). Launched by Prime Minister Narendra Modi, it aims to reach every eligible individual with welfare schemes through IEC vans travelling across cities and villages. Through these vans, it equips communities with knowledge about government schemes, sustainable farming, and access to affordable healthcare, sanitation, and financial independence.
More than 4 crore people screened in Health Camps
As of January 17, 2024, over 4 Crore people have been screened in health camps. There are over 38 Lakh registrations on My Bharat. More than 2 crore Ayushman Bharat health cards have been issued to ensure accessible healthcare for all. The Yatra has covered over two lakh Gram Panchayats. Over 11 Crore people have taken Sankalp towards building a developed India by 2047.
Tangible Impact, Village by Village:
The Yatra's impact is undeniable. Over 1 Lakh Gram Panchayats have achieved 100% saturation for Ayushman Cards, empowering millions with healthcare access. Clean water through the 'Har Ghar Jal' scheme now reaches over 79,000 Gram Panchayats, while 100% land records digitization in over 1.38 Lakh Gram panchayat facilitates transparency and security. Moreover, over 17,000 Gram Panchayats have achieved ODF Plus compliance, marking a testament to clean living.
Beyond Statistics, a Shared Dream:
The Yatra's true success lies in igniting a collective dream – a dream of an India where progress reaches every doorstep, where prosperity is shared by all, and where development translates into empowered lives. With each covered Gram Panchayat, each enrolled beneficiary, and each pledge taken, the Yatra takes India a step closer to making this dream a reality.