প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
নতুন দিল্লীত পোংগল উৎসৱৰ সময়ত দিয়া প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
14 JAN 2024 12:36PM by PIB Guwahati
ৱনক্কম, পোংগল উৎসৱত আপোনালোক সকলোলৈ শুভেচ্ছা থাকিল! इनिय पोङ्गल् नल्वाळ्तुक्कल्!
পোংগলৰ পৱিত্ৰ দিনটোত তামিলনাডুৰ প্ৰতিটো ঘৰৰ পৰা পোংগল ধাৰাৰ প্ৰবাহ হয়। একেদৰেই আপোনালোকৰ জীৱনত সুখ, সমৃদ্ধি আৰু সন্তুষ্টিৰ সোঁত বৈ যোৱাটো মই কামনা কৰিলোঁ। কালি দেশত লোহৰী উৎসৱ অতি আড়ম্বৰেৰে উদযাপন কৰা হৈছে। একাংশ লোকে আজি মকৰ সংক্ৰান্তি-উত্তৰায়ণ পালন কৰিছে, কোনোবাই হয়তো কাইলৈ উদযাপন কৰিব। মাঘ বিহুও সমাগত। এই সকলো উৎসৱৰ বাবে সকলো দেশবাসীক মই অভিনন্দন জনাইছোঁ আৰু আন্তৰিক শুভেচ্ছা জনাইছোঁ।
বন্ধুসকল,
ইয়াত মই মোৰ কেইবাখনো চিনাকি মুখ দেখিবলৈ পাইছোঁ। যোৱা বছৰো আমি সকলোৱে ইয়াত তামিল পুথাণ্ডু উপলক্ষে ইয়াত লগ হৈছিলোঁ। এই সুন্দৰ অনুষ্ঠানৰ অংশ হোৱাৰ সুযোগ দিয়াৰ বাবে মই মূৰুগান জীক ধন্যবাদ জনাইছোঁ। এয়া এনেকুৱা, যেন মই নিজৰ পৰিয়াল আৰু বন্ধু-বান্ধৱীৰ সৈতে কিবা উৎসৱ পালন কৰি আছোঁ।
বন্ধুসকল,
সন্ত থিৰুৱল্লুৱৰে কৈছে - तळ्ळा विळैयुळुम् तक्कारुम् ताळ्विला चेव्वरुम् सेर्वदु नाडु অৰ্থাৎ ভাল ফচল, শিক্ষিত মানুহ আৰু সৎ ব্যৱসায়ী, এই তিনিওজনে মিলি ৰাষ্ট্ৰ গঢ়ি তোলে। তিৰুৱল্লুৱৰ জীয়ে ৰাজনীতিবিদৰ কথা কোৱা নাই, এয়া আমাৰ সকলোৰে বাবে এটা বাৰ্তা। পোংগল উৎসৱত ভগৱানৰ চৰণত সতেজ শস্য সমৰ্পিত কৰাৰ পৰম্পৰা আছে। এই সমগ্ৰ উৎসৱৰ পৰম্পৰাৰ কেন্দ্ৰবিন্দুত আছে আমাৰ খাদ্য প্ৰদানকাৰী, আমাৰ কৃষকসকল। আৰু এনেয়েও, ভাৰতৰ প্ৰতিটো উৎসৱ কোনোবা নহয় কোনোবা প্ৰকাৰে গাঁও, খেতি আৰু শস্যৰ লগত জড়িত।
মোৰ মনত আছে, যোৱাবাৰ আমি এই বিষয়েও আলোচনা কৰিছিলোঁ যে কেনেকৈ আমাৰ মিলেটছ বা শ্ৰী অন্ন তামিল সংস্কৃতিৰ সৈতে জড়িত। এই ছুপাৰফুড সন্দৰ্ভত দেশ আৰু বিশ্বত এক নতুন জাগৰণ হোৱাত মই সুখী। আমাৰ বহু যুৱকে মিলেটছ-শ্ৰী অন্নক লৈ নতুন ষ্টাৰ্টআপ আৰম্ভ কৰিছে আৰু এই ষ্টাৰ্টআপবোৰ আজি অতি জনপ্ৰিয় হৈ পৰিছে। আমাৰ দেশৰ তিনি কোটিতকৈও অধিক ক্ষুদ্ৰ কৃষক শ্ৰী অন্নৰ উৎপাদনত জড়িত। যদি আমি শ্ৰী অন্নক প্ৰচাৰ কৰোঁ তেন্তে ইয়াৰ প্ৰত্যক্ষ লাভ এই তিনি কোটি কৃষকৰ হয়।
বন্ধুসকল,
পোংগল উপলক্ষে তামিল মহিলাসকলে ঘৰৰ বাহিৰত কোলাম আঁকে। প্ৰথমতে তেওঁলোকে আটা ব্যৱহাৰ কৰি মাটিত বহু বিন্দু বনায়। আৰু এবাৰ সকলো বিন্দু তৈয়াৰ হ’লে প্ৰতিটোৰে তাৎপৰ্য বেলেগ বেলেগ। এই ছবিখন নিজেই মনোমোহা। কিন্তু কোলামৰ প্ৰকৃত ৰূপটো অধিক বৈভৱশালী হৈ পৰে যেতিয়া এই সকলোবোৰ বিন্দু সংযোগ কৰি ৰঙেৰে ভৰাই এটা ডাঙৰ শিল্পকৰ্ম সৃষ্টি কৰা হয়।
আমাৰ দেশ আৰু ইয়াৰ বৈচিত্ৰ্যও কোলামৰ দৰেই। দেশৰ প্ৰতিটো কোণ যেতিয়া ইটোৱে সিটোৰ লগত আৱেগিকভাৱে সংযোগ স্থাপন কৰে, তেতিয়া আমাৰ ক্ষমতাই এক বেলেগ ৰূপ দেখুৱায়। পোংগল উৎসৱো তেনে এক উৎসৱ, যিয়ে এক ভাৰত শ্ৰেষ্ঠ ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰীয় মনোভাৱক প্ৰতিফলিত কৰে। অতীতত কাশী-তামিল সংগমম আৰু সৌৰাষ্ট্ৰ তামিল সংগমমৰ দৰে অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ পৰম্পৰা আৰম্ভ হৈছে, আৰু তাতো এই ভাব প্ৰকট হয়, এই ভাবনা দৃশ্যমান। এই সকলোবোৰ অনুষ্ঠানত আমাৰ তামিল ভাই-ভনীৰ বৃহৎ সংখ্যকে উৎসাহেৰে অংশগ্ৰহণ কৰে।
বন্ধুসকল,
একতাৰ এই অনুভূতিয়েই ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত এখন বিকশিত ভাৰত গঢ়াৰ বাবে আটাইতকৈ ডাঙৰ শক্তি আৰু সৰ্ববৃহৎ মূলধন। আপোনালোকৰ মনত আছে চাগৈ, লালকিল্লাৰ পৰা মই যি পঞ্চ প্ৰণৰ আহ্বান জনাইছিলোঁ, তাৰ মূল উপাদানটো হ’ল দেশৰ ঐক্যক শক্তি প্ৰদান কৰা, দেশৰ ঐক্যক শক্তিশালী কৰা। পোংগলৰ এই পৱিত্ৰ উৎসৱত আমি দেশৰ ঐক্য শক্তিশালী কৰাৰ সংকল্প পুনৰবাৰ প্ৰকাশ কৰিব লাগিব।
বন্ধুসকল,
আজি ইয়াত বহু শিল্পী, সুপৰিচিত শিল্পী আৰু বিশিষ্ট শিল্পীয়ে অনুষ্ঠান পৰিৱেশন কৰিবলৈ সাজু হৈছে, আপোনালোক সকলোৱে নিশ্চয় অপেক্ষা কৰি আছে, মইও অপেক্ষা কৰিছোঁ। এই সকলো শিল্পীয়ে ৰাজধানী দিল্লীত তামিলনাডুক সজীৱ কৰি তুলিবলৈ ওলাইছে। আমি কিছু মুহূৰ্তৰ বাবে তামিল জীৱলৈ সুযোগ পাম, এয়াও এক সৌভাগ্য। এই সকলো শিল্পীলৈ মোৰ বহুত শুভেচ্ছা থাকিল। আকৌ এবাৰ মূৰুগান জীক ধন্যবাদ জনাইছোঁ।
ৱনক্কম!
DISCLAIMER: এয়া প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ ভাবানুবাদ। মূল ভাষণটো হিন্দীত প্ৰদান কৰিছিল।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address during Pongal celebrations in New Delhi
14 JAN 2024 12:36PM by PIB Delhi
Vanakkam, wishing you all on the occasion of the Pongal festival! Happy Pongal!
On the auspicious day of Pongal, the flow of Pongal festivities is seen in every home in Tamil Nadu. My wish is that the flow of happiness, prosperity and contentment continues uninterrupted in your life as well. Just yesterday, the country celebrated the Lohri festival with great enthusiasm. Some are observing Makar Sankranti-Uttarayan today, while others may celebrate it tomorrow. Magh Bihu is also just around the corner. I extend my heartfelt greetings and best wishes to all citizens for these festivals.
Friends,
I can see many familiar faces here. We met last year during the Tamil Puthandu celebration. I thank Murugan ji for giving me the opportunity to be a part of this wonderful event. It feels like I am celebrating a festival with my family and friends.
Friends,
Saint Thiruvalluvar said – तळ्ळा विळैयुळुम् तक्कारुम् ताळ्विला चेव्वरुम् सेर्वदु नाडु which means good crops, educated individuals, and honest traders together build a nation. Thiruvalluvar ji did not mention politicians; this is a message for all of us. The tradition during the Pongal festival is to dedicate the fresh harvest to the feet of God. Our ‘Annadata’ (farmers) are at the centre of this entire festival tradition. In any case, every festival in Bharat is connected to villages, farming and crops.
I remember last time we also discussed how millets or Shree Anna are connected to Tamil culture. I am happy that there is a new awareness in the country and the world regarding this superfood. Many young people are starting new start-ups related to millets and Shree Anna, and these start-ups are becoming very popular today. More than three crore small farmers in our country are involved in the production of Shree Anna. If we promote Shree Anna, then it directly benefits these three crore farmers.
Friends,
On the occasion of Pongal, Tamil women create kolams outside their homes. First, they use flour to make several dots on the ground. Once all the dots are in place, each one holds significance. This image is captivating in itself. However, the true beauty of the kolam emerges when all these dots are connected, creating a magnificent artwork filled with colours.
Our country and its diversity are like kolams. When every corner of the country emotionally connects with each other, our strength takes on a different form. The festival of Pongal also exemplifies such a celebration, displaying the spirit of ‘Ek Bharat, Shreshtha Bharat’. Recently, the important traditions of the Kashi-Tamil Sangamam and Saurashtra Tamil Sangamam have started, demonstrating this sentiment. A large number of our Tamil brothers and sisters enthusiastically participate in all these events.
Friends,
This spirit of unity is the greatest power and capital for building a ‘Viksit Bharat’ by 2047. You may recall that I called upon the five Pranas (pledges) from the Red Fort, with the primary element being to infuse energy into the unity of the country, to strengthen the unity. On this sacred occasion of Pongal, let us rededicate ourselves to strengthening the unity of the nation.
Friends,
Today, many artists and renowned performers, including celebrated artists, are prepared for their presentations. You must also be eagerly awaiting them, and so am I. All these artists are going to make Tamil Nadu vibrant in the capital Delhi. We will get a glimpse of Tamil life for some moments, and that is also a privilege. My heartfelt wishes to all these artists! Once again, I express my gratitude to Murugan ji.
Vanakkam!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.