প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
নই দিল্লীদা পোঙ্গল পালন তৌবদা থমখিবা পি.এম.গী ৱারোল
14 JAN 2024 12:36PM by PIB Imphal
বনক্কম, ময়াম্বা পোঙ্গলগী য়াইফ পাউজেল পীজরি! ইনিয় পোঙ্গল নল্বাল্লতুক্কম!
শেংলবা পোঙ্গলগী নুমিৎ অসিদা তামিল নাদুগী য়ুমথোং খুদিংমক্তা পোঙ্গলগী ইচেল চেন্থরি। চপ মান্নবা মওংদা নুংঙাইবা, চাউখৎপগী ইচেল চেন্থবা অমসুং নখোয়গী পুন্সিদা অপেনবনা থনবা ওইরসনু হায়না য়াইফ পাউজেল পীজরি। ঙরাং খক্তমক লৈবাক অসিনা হরাও তয়াম্বগা লোয়ননা লোহরিগী কুহ্মৈ পাঙথোকখি। মীওই খরনা ঙরাং মকর সংস্ক্রান্তি-উত্তরায়ন পাঙথোকখি, খরা অমনা হয়েং পাঙথোক্নগনি। মাঘ বিহু অসিসু য়ৌরক্কদৌরে। ঐহাক্না কুহ্মৈ পুম্নমক অসিগীদমক ইরৈবাকচাশিংদা য়াইফ পাউজেল পীজরি।
মরুপশিং,
মফম অসিদা ঐনা মশক খংবা মীওই কয়া য়াওরি। মমাং চহিদা তামিল পুথান্দুগী থৌরমদা ময়ামগা উনখি। ঐহাকপু থৌরম অসিগী শরুক অমা ওইবা ফংনবগী খুদোংচাবা পীবীবগীদমক ঐহাক্না মুরুগনজীবু থাগৎপা ফোঙদোকচরি। ঐগী ইমুং মনুং অমসুং মরুপশিংগা লোয়ননা কুহ্মৈ অসি পাঙথোকপগা মান্নরি।
মরুপশিং,
সন্ত তিরুবল্লুবরনা হায়রমখি - বল্লথা বিল্লৈয়ুল্লুম তক্কারুম তাল্লবিলা চেব্বরুম সের্বদু নাদু হায়বদি অফবা লৌরোক, মহৈ হৈবা মীওই অমসুং পুকচেল শেংবা বিজিনেসমেন, অহুম অসিনা লৈবাক শেম্মি। তিরুবল্লুবরজীনা পোলিতিসিয়ন পল্লমদে, মসি ঐখোয়গী পুম্নমক্কীদমক পাউজেল অমনি। পোঙ্গল কুহ্মৈ মনুংদা ঈশ্বরগী খুয়াদা অতেকপা মহৈ-মরোং কৎপগী চৎনবী অমা লৈ। অপুনবা কুহ্মৈ অসিনা ঐখোয়গী চীঞ্জাক পীরিবশিং, ঐখোয়গী লৌমীশিংবু মরু ওইনা লৌরি। অমসুং নাকল অমরোমদা ভারতকী কুহ্মৈ খুদিংমক অসি খুঙ্গং, লৌমী, মহৈ-মরোংগা মরী লৈনৈ।
ঐনা নীংশিংলি মমাংদা ঐখোয়না তামিলগী নাৎকা মিল্লেৎ নত্ত্রগা শ্রী অন্নাগা করম্না মরী লৈনবগে খন্নখি। ঐহাক্না নুংঙাইবা পোকই মদুদি লৈবাক অমসুং মালেম অসিনা সুপরফুদকা মরী লৈন্ননা অনৌবা অওনবা অমা লাক্লি। ঐখোয়গী নহারোল কয়ানা মিল্লেৎ নত্ত্রগা শ্রী অন্নাদা অনৌবা স্তার্তঅপশিং হৌদোক্লি অমসুং স্তার্তঅপশিং অসি ঙসি য়াম্না মমিং লৈরক্লি। ঐখোয়গী লৈবাক্কী অপীকপা লৌমী করোর অহুম হেনবনা শ্রী অন্না পুথোকপদা য়াওরি। করিগুম্বা শ্রী অন্না প্রমোৎ তৌরবদি মসিনা লৌমী করোর অহুমদা কান্নবা হকথেংননা পীরগনি।
মরুপশিং,
পোঙ্গলগী থৌরমদা তামিল নুপীশিংনা মখোয়গী য়ুমশিংগী মমাংদা কোলমশিং য়েক্লি। অহানবা ওইনা মহাক্না য়াম শীজিন্নদুনা লৈবাক্তা দোৎ কয়া য়েক্কনি। অমসুং দোৎ পুম্নমক অসি য়েক্লবা মতুংদা অমমমগী তোপ-তোপ্পা মরু ওইবা লৈ। মমি অসিমক পুক্নীং শুমহৎনীংঙাই লৈ। অদুবু কোলমগী তশেংবা শক্তম অসি দোৎশিং অসি পুনশিল্লবা মতমদা হেন্না মগুন লৈ অমসুং মসি অচৌবা আর্তৱার্ক অমা শেম্নবা মচুনা থলহনখি।
ঐখোয়গী লৈবাক অমসুং মাগী দাইভর্সিতী অসি কোলমগা পাঙ্খক ওই। লৈবাক্কী কাচিন কোয়া খুদিংমক অমগা অমগা মরী লৈনৈ, ঐখোয়গী শক্তি অসি তোঙান-তোঙানবা মওংদা উৎলি। পোঙ্গলগী কুহ্মৈ অসি ৱান ইন্দিয়া, গ্রেত ইন্দিয়াগী জাতিগী ৱাখল্লোন মমি তারিবা অদুগুম্বা কুহ্মৈ অমসু ওইরি। মমাংদা কাশী-তামিল সঙ্গামম অমসুং সৌরস্ত্রা তামিল সঙ্গামমগুম্বা য়াম্না মরু ওইবা চৎনবীশিং হৌখি অমসুং মসিদসু ৱাখল্লোন অসি ময়েক শেংনা উরি। মশিং য়াম্লবা ঐখোয়গী তামিল ইচিল-ইনাওশিংনা থৌরমশিং অসিদা থৱায় য়াওনা শরুক য়ারি।
মরুপশিং,
অপুনবগী মসিগী ৱাখল্লোন অসিনা 2047 ফাওবদা চাউখৎপা ভারত অমা শেমগৎনবা খ্বাইদগী চাউবা শক্তিনি অমসুং খ্বাইদগী চাউবা কেপিতেলনি। নখোয়না নীংশিংলমগনি লাল কিলাদগী ঐহাক্না ফোঙদোকখিবা পঞ্চ প্রানগী মরু ওইবা মচাক অসি লৈবাক্কী অপুনবা শক্তমদা শক্তি পীবনি, লৈবাক্কী অপুনবা শক্তমদা মপাঙ্গল হাপ্পনি। পোঙ্গলগী শেংলবা কুহ্মৈ অসিদা ঐহাক্না লৈবাক্কী অপুনবা শক্তম মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা ঐখোয়গী ফিরেপ নৌহৌনা লৌরসি।
মরুপশিং,
ঙসি আর্তিস্তশিং, মশক নাইবা আর্তিস্তশিং অমসুং দিস্তিঙ্গুইস আর্তিস্তশিংনা মফম অসিদা পরফোর্ম তৌনবা শেম শাদুনা লৈরি, নখোয় পুম্নমক্না ঙাইরি, ঐসু ঙাইরি। আর্তিস্ত পুম্নমক অসিনা দিল্লীদা তামিল নাদুবু হিংগৎহল্লি। ঐখোয়না মীকুপ খুরা তামিলদা লৈরবা ওইনা ফাওনবা খুদোংচাবা অমা ফংগনি, মসি য়াম্না লাইবক ফবনি। ঐহাক্না আর্তিস্তশিংগীদমক য়াইফ মঙ্গোল পীজরি। ঐহাক্না অমুক হন্না মুর্গনজীবু থাগৎচরি!
মুনক্কম!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address during Pongal celebrations in New Delhi
14 JAN 2024 12:36PM by PIB Delhi
Vanakkam, wishing you all on the occasion of the Pongal festival! Happy Pongal!
On the auspicious day of Pongal, the flow of Pongal festivities is seen in every home in Tamil Nadu. My wish is that the flow of happiness, prosperity and contentment continues uninterrupted in your life as well. Just yesterday, the country celebrated the Lohri festival with great enthusiasm. Some are observing Makar Sankranti-Uttarayan today, while others may celebrate it tomorrow. Magh Bihu is also just around the corner. I extend my heartfelt greetings and best wishes to all citizens for these festivals.
Friends,
I can see many familiar faces here. We met last year during the Tamil Puthandu celebration. I thank Murugan ji for giving me the opportunity to be a part of this wonderful event. It feels like I am celebrating a festival with my family and friends.
Friends,
Saint Thiruvalluvar said – तळ्ळा विळैयुळुम् तक्कारुम् ताळ्विला चेव्वरुम् सेर्वदु नाडु which means good crops, educated individuals, and honest traders together build a nation. Thiruvalluvar ji did not mention politicians; this is a message for all of us. The tradition during the Pongal festival is to dedicate the fresh harvest to the feet of God. Our ‘Annadata’ (farmers) are at the centre of this entire festival tradition. In any case, every festival in Bharat is connected to villages, farming and crops.
I remember last time we also discussed how millets or Shree Anna are connected to Tamil culture. I am happy that there is a new awareness in the country and the world regarding this superfood. Many young people are starting new start-ups related to millets and Shree Anna, and these start-ups are becoming very popular today. More than three crore small farmers in our country are involved in the production of Shree Anna. If we promote Shree Anna, then it directly benefits these three crore farmers.
Friends,
On the occasion of Pongal, Tamil women create kolams outside their homes. First, they use flour to make several dots on the ground. Once all the dots are in place, each one holds significance. This image is captivating in itself. However, the true beauty of the kolam emerges when all these dots are connected, creating a magnificent artwork filled with colours.
Our country and its diversity are like kolams. When every corner of the country emotionally connects with each other, our strength takes on a different form. The festival of Pongal also exemplifies such a celebration, displaying the spirit of ‘Ek Bharat, Shreshtha Bharat’. Recently, the important traditions of the Kashi-Tamil Sangamam and Saurashtra Tamil Sangamam have started, demonstrating this sentiment. A large number of our Tamil brothers and sisters enthusiastically participate in all these events.
Friends,
This spirit of unity is the greatest power and capital for building a ‘Viksit Bharat’ by 2047. You may recall that I called upon the five Pranas (pledges) from the Red Fort, with the primary element being to infuse energy into the unity of the country, to strengthen the unity. On this sacred occasion of Pongal, let us rededicate ourselves to strengthening the unity of the nation.
Friends,
Today, many artists and renowned performers, including celebrated artists, are prepared for their presentations. You must also be eagerly awaiting them, and so am I. All these artists are going to make Tamil Nadu vibrant in the capital Delhi. We will get a glimpse of Tamil life for some moments, and that is also a privilege. My heartfelt wishes to all these artists! Once again, I express my gratitude to Murugan ji.
Vanakkam!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.