ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ନାସିକରେ ୨୭ତମ ଜାତୀୟ ଯୁବ ମହୋତ୍ସବର ଉଦଘାଟନ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
12 JAN 2024 3:45PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ,
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ,
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ,
ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଲୋକପ୍ରିୟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଏକନାଥ ସିନ୍ଦେ ଜୀ, କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟରେ ମୋର ସହଯୋଗୀ ଅନୁରାଗ ଠାକୁର, ଭାରତୀ ପାୱାର, ନିସିଥ ପ୍ରାମାଣିକ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଡେପୁଟି ସିଏମ ଦେବେନ୍ଦ୍ର ଫଡନାଭିସ, ଅଜିତ ପାୱାରଜୀ, ସରକାରଙ୍କ ଅନ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରୀ, ଅନ୍ୟ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଏବଂ ମୋର ଯୁବ ବନ୍ଧୁମାନେ,
ଆଜି ହେଉଛି ଭାରତର ଯୁବ ଶକ୍ତିର ଦିନ । ଦାସତ୍ୱ କାଳରେ ଭାରତକୁ ନୂତନ ଶକ୍ତିରେ ଭରି ଦେଇଥିବା ସେହି ମହାପୁରୁଷମାନଙ୍କୁ ଏହି ଦିବସ ସମର୍ପିତ । ସ୍ୱାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦଙ୍କ ଜୟନ୍ତୀ ରେ ମୁଁ ଆପଣସମସ୍ତଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ନାସିକ୍ ରେ ଥିବାରୁ ମୁଁ ଭାଗ୍ୟବାନ । ମୁଁ ଆପଣସମସ୍ତଙ୍କୁ ଜାତୀୟ ଯୁବ ଦିବସର ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି । ଆଜି ହେଉଛି ଭାରତର ନାରୀ ଶକ୍ତିର ପ୍ରତୀକ ରାଜମାତା ଜୀଜାଉ ମାଁ ସାହେବଙ୍କ ଜୟନ୍ତୀ । ରାଜମାତା ଜିଜାଉ ମାଁ ସାହେବଙ୍କ ଜୟନ୍ତୀଅବସରରେ ତାଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଜଣାଇବା ପାଇଁ ମୁଁ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ବୀର ଭୂମିକୁ ଆସିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଥିବାରୁ ମୁଁ ବହୁତ ଖୁସି । ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ କୋଟି କୋଟି ବହୁତ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି!
ସାଥୀମାନେ
ଏହା କେବଳ ଏକ ଯୋଗାଯୋଗ ନୁହେଁ ଯେ ଭାରତର ଅନେକ ମହାନ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ମାଟି ସହ ଜଡିତ ଅଛନ୍ତି । ଏହା ହେଉଛି ଏକ ପବିତ୍ର ଭୂମି, ବୀରମାନଙ୍କର ଭୂମି ଏବଂ ତପୋଭୂମିର ପ୍ରଭାବ । ଏହି ଭୂମିରେ ରାଜମାତା ଜୀଜାଉ ମାଁ' ସାହେବଙ୍କ ଭଳି ଜଣେ ମାତୃଶକ୍ତି ଛତ୍ରପତି ଶିବାଜୀ ମହାରାଜଙ୍କ ଭଳି ଜଣେ ମହାନ ନାୟକଙ୍କୁ ଗଢ଼ିଥିଲେ। ଏହି ଭୂମି ଆମକୁ ଦେବୀ ଅହଲ୍ୟାବାଇ ହୋଲକର, ରମାବାଇ ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କ ପରି ମହାନ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ଦେଇଥିଲା। ଏହି ମାଟି ଆମକୁ ଲୋକମାନ୍ୟ ତିଲକ, ବୀର ସାବରକର, ଆନନ୍ଦ କାହ୍ନେରେ, ଦାଦାସାହେବ ପୋଟ୍ନିସ୍, ଚାପେକର ଭାଇଙ୍କ ଭଳି ଅନେକ ପୁତ୍ର ଦେଇଥିଲା । ନାସିକ-ପଞ୍ଚବଟିର ଏହି ଭୂମିରେ ଭଗବାନ ଶ୍ରୀରାମ ବହୁତ ସମୟ ବିତାଇଥିଲେ । ଆଜି ମୁଁ ଏହି ମାଟିକୁ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି ଏବଂ ଶ୍ରଦ୍ଧାର ସହ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି । ଜାନୁଆରୀ ୨୨ ସୁଦ୍ଧା ଦେଶର ତୀର୍ଥସ୍ଥଳ ଓ ମନ୍ଦିରଗୁଡ଼ିକୁ ସଫା କରିବା ସହ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲି। ଆଜି ମୋତେ କାଲାରାମ ମନ୍ଦିର ଦର୍ଶନ ଏବଂ ମନ୍ଦିର ପରିସର କୁ ସଫା କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଛି । ରାମ ମନ୍ଦିରର ପବିତ୍ର ଅବସରରେ ଦେଶର ସମସ୍ତ ମନ୍ଦିର ଓ ତୀର୍ଥକ୍ଷେତ୍ରରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ନିବେଦନ କରିବି ।
ମୋର ଯୁବ ବନ୍ଧୁମାନେ,
ଆମ ଦେଶର ସାଧୁ-ସନ୍ଥଙ୍କଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ସାଧାରଣ ଲୋକ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମସ୍ତେ ସର୍ବଦା ଯୁବଶକ୍ତିକୁ ପ୍ରାଧାନ୍ୟ ଦେଇ ଆସିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ଅରବିନ୍ଦ କହୁଥିଲେ ଯେ ଯଦି ଭାରତକୁ ନିଜର ଲକ୍ଷ୍ୟ ପୂରଣ କରିବାକୁ ହେବ, ତେବେ ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ
ଏକ ସ୍ବତନ୍ତ୍ର ଚିନ୍ତାଧାରା ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ସ୍ୱାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦ ମଧ୍ୟ କହୁଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ଆଶା ଭାରତର ଯୁବକମାନଙ୍କ ଚରିତ୍ର ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା, ସେମାନଙ୍କ ବୌଦ୍ଧିକତା ଉପରେ ନିର୍ଭର କରେ । ଶ୍ରୀ ଅରବିନ୍ଦ,
ସ୍ବାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦଙ୍କ ଏହି ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ଆଜି ୨୦୨୪ ରେ ଭାରତର ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ପ୍ରେରଣା । ଆଜି ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ପାଞ୍ଚଟି ଅର୍ଥନୀତି ମଧ୍ୟରେ ଆସିଛି, ତେବେ ଏହା ପଛରେ ରହିଛି ଭାରତର ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କ ଶକ୍ତି । ଆଜି ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ତିନୋଟି ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ମଧ୍ୟରେ ଆସିଛି, ତେବେ ଏହା ପଛରେ ରହିଛି ଭାରତର ଯୁବଶକ୍ତି । ଆଜି ଭାରତ ଏକାଧିକ ଅଭିନବ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି। ଆଜି ଭାରତ ରେକର୍ଡ ପେଟେଣ୍ଟ ଦାଖଲ କରୁଛି। ଆଜି ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ଉତ୍ପାଦନ କେନ୍ଦ୍ର ରେ ପରିଣତ ହେଉଛି, ତେଣୁ ଏହାର ଆଧାର ହେଉଛି ଭାରତର ଯୁବବର୍ଗ, ଭାରତର ଯୁବକମାନଙ୍କର ସାମର୍ଥ୍ୟ।
ସାଥୀମାନେ
ସମୟ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ନିଜ ଜୀବନକାଳରେ ଏକ ସୁବର୍ଣ୍ଣ ସୁଯୋଗ ଦେଇଥାଏ । ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ପାଇଁ ସେହି ସୁବର୍ଣ୍ଣ ସୁଯୋଗ ଏବେ ଅମୃତକାଳ। ଆଜି ଆପଣଙ୍କ ପାଖରେ ଇତିହାସ ରଚିବାର, ଇତିହାସରେ ନିଜ ନାମ ପଞ୍ଜୀକରଣ କରିବାର ସୁଯୋଗ ରହିଛି । ଆପଣଙ୍କ ମନେ ପକାନ୍ତୁ… ଆଜି ବି ଆମେ ସାର୍ ଏମ୍ ବିଶ୍ୱେଶ୍ୱରୟାଙ୍କ ସ୍ମୃତିରେ ଇଞ୍ଜିନିୟର୍ସ ଡେ ପାଳନ କରୁଛୁ। ୧୯ ଓ ୨୦ଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ ସେ ଯେଉଁ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦକ୍ଷତା ଦେଖାଇଥିଲେ, ତାହାକୁ ତୁଳନା କରିବା ଏବେ ବି କଷ୍ଟକର। ଆଜି ବି ଆମେ ମେଜର ଧ୍ୟାନଚାନ୍ଦଙ୍କୁ ମନେ ପକାଉଛୁ। ହକି ଷ୍ଟିକ୍ ରେ ସେ ଯେଉଁ ଯାଦୁ ଦେଖାଇଥିଲେ, ତାହା ଆଜି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଲୋକେ ଭୁଲି ନାହାନ୍ତି। ଭଗତ ସିଂହ, ଚନ୍ଦ୍ରଶେଖର ଆଜାଦ, ବଟୁକେଶ୍ୱର ଦତ୍ତଙ୍କ ଭଳି ଅଗଣିତ ବିପ୍ଳବୀଙ୍କୁ ଆଜି ବି ଆମେ ମନେ ପକାଉଛୁ। ସେ ନିଜର ଶକ୍ତି ବଳରେ ଇଂରେଜମାନଙ୍କୁ ପରାସ୍ତ କରିଥିଲେ। ଆଜି ଆମେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ବୀର ଭୂମିରେ ଅଛୁ । ଆଜି ବି ଆମେ ସମସ୍ତେ ମହାତ୍ମା ଫୁଲେ, ସାବିତ୍ରୀବାଇ ଫୁଲେଙ୍କୁ ମନେ ପକାଉଛୁ କାରଣ ସେମାନେ ଶିକ୍ଷାକୁ ସାମାଜିକ ସଶକ୍ତୀକରଣର ମାଧ୍ୟମ କରିଥିଲେ । ସ୍ୱାଧୀନତା ପୂର୍ବରୁ ଏଭଳି ସମସ୍ତ ମହାନ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱମାନେ ଦେଶ ପାଇଁ କାମ କରିଥିଲେ, ସେମାନେ ଦେଶ ପାଇଁ ବଞ୍ଚିଥିଲେ, ଦେଶ ପାଇଁ ଲଢ଼ିଥିଲେ, ଦେଶ ପାଇଁ ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖିଥିଲେ, ଦେଶ ପାଇଁ ସଂକଳ୍ପ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସେମାନେ ଦେଶକୁ ଏକ ନୂଆ ଦିଗ ଦେଖାଇଥିଲେ । ଏବେ ଅମୃତକାଳର ଏହି ସମୟରେ ସେହି ଦାୟିତ୍ୱ ମୋର ସମସ୍ତ ଯୁବ ବନ୍ଧୁଙ୍କ କାନ୍ଧରେ ରହିଛି । ଏବେ ଆପଣଙ୍କୁ ଭାରତକୁ ଅମୃତକାଳରେ ଏକ ନୂଆ ଶିଖରକୁ ନେବାକୁ ପଡିବ । ଆପଣମାନେ ଏପରି କାମ କରିବା ଉଚିତଯେ ପରବର୍ତ୍ତୀ ଶତାବ୍ଦୀରେ ସେହି ସମୟର ପିଢ଼ି ଆପଣଙ୍କୁ ସ୍ମରଣ କରିବ, ଆପଣଙ୍କର ବୀରତ୍ୱକୁ ମନେ ରଖେ । ଆପଣ ଭାରତ ଏବଂ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଇତିହାସରେ ସୁବର୍ଣ୍ଣ ଅକ୍ଷରରେ ନିଜର ନାମ ଲେଖିପାରିବେ । ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଭାରତକୁ ସବୁଠାରୁ ଭାଗ୍ୟବାନ ପିଢ଼ି ବୋଲି ବିବେଚନା କରୁଛି । ମୁଁ ଜାଣେ ଆପଣ ଏହା କରିପାରିବେ, ଭାରତର ଯୁବକମାନେ ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିପାରିବେ । ମୋର ସବୁଠାରୁ ବଡ ବିଶ୍ୱାସ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କ ଉପରେ ରହିଛି, ଭାରତର ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ଉପରେ ଅଛି । ଦେଶର କୋଣ ଅନୁକୋଣରୁ ଯୁବକମାନେ ଯେଉଁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ମୋ ଯୁବ ଭାରତ ସଂଗଠନରେ ଯୋଗ ଦେଉଛନ୍ତି ତାହାକୁ ନେଇ ମୁଁ ବହୁତ ଉତ୍ସାହିତ । ମୋ ଯୁବ ଭାରତ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପରେ ଏହା ହେଉଛି ପ୍ରଥମ ଯୁବ ଦିବସ । ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହି ସଂଗଠନ ଗଠନକୁ ୭୫ ଦିନ ବିତିନଥିବା ବେଳେ ଏଥିରେ ପ୍ରାୟ ୧ କୋଟି ୧୦ ଲକ୍ଷ ଯୁବକ ନାମ ପଞ୍ଜୀକରଣ କରିଛନ୍ତି। ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଆପଣଙ୍କ ଦକ୍ଷତା, ଆପଣଙ୍କ ସେବା ଭାବନା ଦେଶ ଏବଂ ସମାଜକୁ ଏକ ନୂତନ ଶିଖରକୁ ନେଇଯିବ । ଆପଣଙ୍କ ପ୍ରୟାସ, କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଯୁବ ଭାରତର ଶକ୍ତିର ପତାକା ଉତ୍ତୋଳନ କରିବ । ମୋ ଭାରତ ସଂଗଠନରେ ପଞ୍ଜୀକରଣ କରିଥିବା ସମସ୍ତ ଯୁବକଙ୍କୁ ମୁଁ ବିଶେଷ ଭାବେ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି। ଏବଂ ମୁଁ ଦେଖୁଛି ଯେ ମୋ ଭାରତର ପଞ୍ଜୀକରଣରେ, ଆମର ଯୁବକ ଏବଂ ଆମର ଯୁବତୀମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଅଛି, ଯେଉଁମାନେ ଅଧିକ ପଞ୍ଜୀକରଣ କରିବା ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ପାଇବା ଉଚିତ୍ । କେତେବେଳେ ଯୁବକମାନେ ଆଗେଇ ଯାଆନ୍ତି ତ କେତେବେଳେ ଯୁବତୀମାନେ ଆଗେଇ ଯାଆନ୍ତି। ବର୍ତ୍ତମାନ ସେଠାରେ ଏକ ବଡ଼ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଚାଲିଛି।
ସାଥୀମାନେ
ଆମ ସରକାର ଏବେ ୧୦ ବର୍ଷ ପୂରଣ କରୁଛି। ଏହି ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଖୋଲା ଆକାଶ ଦେବା ଏବଂ ଯୁବପିଢ଼ି ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରତିବନ୍ଧକକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ଯଥାସମ୍ଭବ ପ୍ରୟାସ କରିଛୁ । ଆଜି ଶିକ୍ଷା, ନିଯୁକ୍ତି, ଉଦ୍ୟୋଗ ଜଗତ ହେଉ ବା ଉଦୀୟମାନ କ୍ଷେତ୍ର, ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ହେଉ କି ଦକ୍ଷତା ହେଉ କି କ୍ରୀଡ଼ା, ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦେଶର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଆଧୁନିକ ଗତିଶୀଳ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଉଛି। ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ ଆଧୁନିକ ଶିକ୍ଷା ଦେବା ପାଇଁ ନୂଆ ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତି କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଇଛି । ଏବେ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ପାଇଁ ଦେଶରେ ଏକ ଆଧୁନିକ ଦକ୍ଷତା ଇକୋସିଷ୍ଟମ ମଧ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଉଛି। ହାତର କୌଶଳ ସହିତ ଚମତ୍କାର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ପିଏମ ବିଶ୍ୱକର୍ମା ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି । ପିଏମ୍ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଯୋଜନା ସହାୟତାରେ କୋଟି କୋଟି ଯୁବକଙ୍କୁ ଦକ୍ଷତା ସହ ଯୋଡ଼ାଯାଇଛି। ଦେଶରେ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ନୂଆ ନୂଆ ଆଇଆଇଟି ଓ ଏନ୍ଆଇଟି ଖୋଲିବାରେ ଲାଗିଛି। ଆଜି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଭାରତକୁ ଏକ ଦକ୍ଷ ଶକ୍ତି ଭାବରେ ଦେଖୁଛି । ଆମ ର ଯୁବପିଢ଼ି ଯେପରି ବିଦେଶରେ ନିଜର ଦକ୍ଷତା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିପାରିବେ ସେଥିପାଇଁ ସରକାର ବିଦେଶ ଯାଉଥିବା ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ମଧ୍ୟ ଦେଉଛନ୍ତି। ଫ୍ରାନ୍ସ, ଜର୍ମାନୀ, ବ୍ରିଟେନ, ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ, ଇଟାଲୀ ଓ ଅଷ୍ଟ୍ରିଆ ଭଳି ଅନେକ ଦେଶ ସହ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ଗତିଶୀଳତା ଚୁକ୍ତିଦ୍ୱାରା ଆମର ଯୁବବର୍ଗ ବହୁତ ଉପକୃତ ହେବେ ।
ସାଥୀମାନେ
ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ପାଇଁ ନୂଆ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ସରକାର ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷମତା ସହ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ଦେଶରେ ଡ୍ରୋନ୍ ସେକ୍ଟର ପାଇଁ ନିୟମକୁ ସରଳ କରାଯାଇଛି। ସରକାର ଆଜି ଆନିମେସନ, ଭିଜୁଆଲ ଇଫେକ୍ଟ, ଗେମିଂ ଏବଂ କମେଡି ସେକ୍ଟରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେଉଛନ୍ତି । ଆଣବିକ କ୍ଷେତ୍ର, ମହାକାଶ ଓ ମ୍ୟାପିଂ ସେକ୍ଟରକୁ ମଧ୍ୟ ଖୋଲାଯାଇଛି। ପୂର୍ବ ସରକାରଙ୍କ ତୁଳନାରେ ଆଜି ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦୁଇଗୁଣା କିମ୍ବା ତିନି ଗୁଣ ବେଗରେ କାମ କରାଯାଉଛି। କାହା ପାଇଁ ନିର୍ମାଣ ହେଉଛି ଏହି ବଡ଼ ରାଜପଥ? ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ। ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ପାଇଁ । ଏହି ନୂଆ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ୍ ଚଳାଚଳ କରୁଛି... କାହା ସୁବିଧା ପାଇଁ? ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ।
ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ପାଇଁ । ଆମ ଲୋକମାନେ ବିଦେଶ ଯାଉଥିଲେ, ସେଠାକାର ବନ୍ଦର ଏବଂ ବିମାନବନ୍ଦର ଦେଖୁଥିଲେ ଏବଂ ଭାବୁଥିଲେ ଯେ ଭାରତରେ ଏହା କେବେ ହେବ । ଆଜି ଭାରତର ବିମାନ ବନ୍ଦରଗୁଡ଼ିକ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ବିମାନବନ୍ଦରମାନଙ୍କ ସହ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତା କରୁଛନ୍ତି। କରୋନା ସମୟରେ ଆପଣ ଦେଖିଥିବେ ବିଦେଶରେ ଟିକା ସାର୍ଟିଫିକେଟ ନାଁରେ କାଗଜପତ୍ର ହସ୍ତାନ୍ତର କରାଯାଇଥିଲା । ଏହା ହେଉଛି ଭାରତ ଯିଏ ଟିକା ନେବା ପରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟଙ୍କୁ ଡିଜିଟାଲ ସାର୍ଟିଫିକେଟ ଦେଇଛି । ଆଜି ଦୁନିଆରେ ଏମିତି ଅନେକ ବଡ ବଡ ଦେଶ ଅଛି ଯେଉଁଠି ଲୋକମାନେ ମୋବାଇଲ ଡାଟା ବ୍ୟବହାର କରିବା ପୂର୍ବରୁ ଶହେ ଥର ଚିନ୍ତା କରିଥାନ୍ତି । ଏଥିସହିତ ଆପଣ ହେଉଛନ୍ତି ଭାରତର ଯୁବକ, ଯେଉଁମାନେ ଏତେ ଶସ୍ତାରେ ମୋବାଇଲ୍ ଡାଟା ବ୍ୟବହାର କରୁଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ବିଶ୍ୱବାସୀଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟର ବିଷୟ, ଏହା କଳ୍ପନା ବାହାରେ।
ସାଥୀମାନେ
ଆଜି ଦେଶର ମାନସିକତା ମଧ୍ୟ ଯୁବ ଗୋଷ୍ଠୀମାନଙ୍କର ଏବଂ ଦେଶର ଷ୍ଟାଇଲ୍ ମଧ୍ୟ ଯୁବବର୍ଗଙ୍କର। ଆଉ ଯିଏ ଛୋଟ, ସେ ପଛକୁ ଚାଲିନଥାଏ, ସେ ନିଜେ ନେତୃତ୍ୱ ନେଇଥାଏ । ତେଣୁ ଆଜି ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ଭାରତ ଆଗରୁ ଆଗୁଆ ରହିଛି। ଚନ୍ଦ୍ରଯାନ ଓ ଆଦିତ୍ୟ ଏଲ୍-୧ ଆମ ଆଖି ଆଗରେ ରହିଛି। ମେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଆଇଏନଏସ ବିକ୍ରାନ୍ତ ଯେତେବେଳେ ସମୁଦ୍ରର ଲହରୀକୁ ଧକ୍କା ଦେଇଥାଏ, ସେତେବେଳେ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ଛାତି ପ୍ରଶସ୍ତ ହୋଇଯାଏ । ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ ମେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ତୋପ ଗର୍ଜନ କରିବା ପରେ ଦେଶରେ ଏକ ନୂଆ ଚେତନା ଜାଗ୍ରତ ହୋଇଥାଏ। ଭାରତରେ ନିର୍ମିତ ଲଢୁଆ ବିମାନ ତେଜସ ଯେତେବେଳେ ଆକାଶର ଉଚ୍ଚତାକୁ ମାପିଥାଏ, ସେତେବେଳେ ଆମେ ଗର୍ବରେ ଭରି ଯାଇଥାଉ । ଆଜି ବଡ଼ ବଡ଼ ମଲ୍ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଛୋଟ ଛୋଟ ଦୋକାନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସବୁଠି ୟୁପିଆଇ ର ବ୍ୟବହାର ହେଉଛି ଏବଂ ସାରା ବିଶ୍ୱ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଯାଇଛି । ଅମୃତକାଳର ଆରମ୍ଭ ଗର୍ବରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ। ଏବେ ଏହି 'ଅମୃତ କାଳ'ରେ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ଆହୁରି ଆଗକୁ ନେବାକୁ ପଡ଼ିବ, ଆମକୁ ଏକ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ର ଗଠନ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ।
ସାଥୀମାନେ
ଏହି ସମୟ ଆପଣଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ବିସ୍ତାର କରିବାର ସମୟ ଅଟେ । ଏବେ ଆମକୁ କେବଳ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ଖୋଜିବାକୁ ପଡ଼ିବ ନାହିଁ। ଆମକୁ କେବଳ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜକୁ ଜିତିବାକୁ ପଡ଼ିବ ନାହିଁ। ଆମକୁ ନିଜ ପାଇଁ ନୂଆ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଆମେ ୫ ଟ୍ରିଲିୟନ ଅର୍ଥନୀତି ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛୁ । ଆମକୁ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୀତି ରେ ପରିଣତ ହେବାକୁ ପଡିବ । ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଅଭିଯାନର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ପୂରଣ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ।
ଆମ ସେବା
ଏବଂ ଆଇଟି କ୍ଷେତ୍ର ଭଳି ଭାରତକୁ ମଧ୍ୟ ବିଶ୍ୱର ମାନୁଫାକ୍ଚରିଂ ହବ୍ ରେ ପରିଣତ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଏହି ଆକାଂକ୍ଷା ସହିତ ଭବିଷ୍ୟତ ପ୍ରତି ଆମର ଦାୟିତ୍ୱ ମଧ୍ୟ ରହିଛି । ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନର ଆହ୍ୱାନ ହେଉ, ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ହେଉ, ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଆମକୁ ଏହାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ କରି ହାସଲ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ।
ସାଥୀମାନେ
ଅମୃତକଳର ଆଜିର ଯୁବପିଢିଙ୍କ ଉପରେ ମୋର ବିଶ୍ୱାସର ଆଉ ଏକ ବିଶେଷ କାରଣ ରହିଛି ଏବଂ ଏହା ଏକ ବିଶେଷ କାରଣ । ଏହି ସମୟରେ ଦେଶରେ ସେହି ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଉଛି, ଯାହା ଦାସତ୍ୱର ଚାପ ଓ ପ୍ରଭାବରୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ମୁକ୍ତ। ଏହି ପିଢ଼ିର ଯୁବକମାନେ ଖୋଲାଖୋଲି କହୁଛନ୍ତି- ଉଭୟ ବିକାଶ ଓ ଐତିହ୍ୟ। ଆମ ଦେଶରେ ଯୋଗ ହେଉ ଅବା ଆୟୁର୍ବେଦ, ଆୟୁର୍ବେଦ ସବୁବେଳେ ଭାରତ ପାଇଁ ଏକ ପରିଚୟ ହୋଇ ଆସିଛି। କିନ୍ତୁ ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ସେମାନଙ୍କୁ ଏମିତି ଭୁଲି ଯାଇଥିଲେ। ଆଜି ଦୁନିଆ ସେମାନଙ୍କୁ ଗ୍ରହଣ କରୁଛି। ଆଜି ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ି ଯୋଗ ଓ ଆୟୁର୍ବେଦର ବ୍ରାଣ୍ଡ ଆମ୍ବାସାଡର ପାଲଟିଛନ୍ତି।
ସାଥୀମାନେ
ଆପଣ ଆପଣଙ୍କ ଜେଜେବାପାଙ୍କୁ ପଚାରିବେ, ସେମାନେ ଆପଣଙ୍କୁ କହିବେ ଯେ ସେମାନଙ୍କ ସମୟରେ ରୋଷେଇ ଘରେ ବାଜରା ରୁଟି, କୋଡୋ-କୁଟକି, ରାଗି-ଦ୍ବାର ରହୁଥିଲା । କିନ୍ତୁ ଦାସତ୍ୱର ମାନସିକତାରେ ଏହି ଖାଦ୍ୟ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ସହ ଜଡିତ ଥିଲା । ସେମାନଙ୍କୁ ରୋଷେଇ ଘରୁ ବାହାର କରି ଦିଆଯାଇଥିଲା। ଆଜି କାଲି ଏହି ଶସ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ସୁପରଫୁଡ୍ ଆକାରରେ ରୋଷେଇ ଘରେ ପହଞ୍ଚୁଛି। ସରକାର ଏହି ବାଜରା ଓ ମୋଟା ଶସ୍ୟକୁ ଶ୍ରୀଅନ୍ନ ଭାବରେ ନୂଆ ପରିଚୟ ଦେଇଛନ୍ତି। ଏବେ ଆପଣଙ୍କୁ ଏହି ଶ୍ରୀଅନ୍ନର ବ୍ରାଣ୍ଡ୍ ଆମ୍ବାସାଡର ହେବାକୁ ପଡିବ। ଶ୍ରୀଅନ୍ନ ସହିତ ଆପଣଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟରେ ମଧ୍ୟ ଉନ୍ନତି ଆସିବ ଏବଂ ଦେଶର କ୍ଷୁଦ୍ର କୃଷକମାନେ ମଧ୍ୟ ଉପକୃତ ହେବେ ।
ସାଥୀମାନେ
ଶେଷରେ ରାଜନୀତି ମାଧ୍ୟମରେ ଦେଶର ସେବା କରିବା ପାଇଁ ମୁଁ ଗୋଟିଏ କାମ କରିବି। ଯେତେବେଳେ ବି ମୁଁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ନେତା କିମ୍ବା ନିବେଶକମାନଙ୍କୁ ଭେଟିଥାଏ, ମୁଁ ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ଚମତ୍କାର ଆଶା ଦେଖୁଛି । ଏହି ଆଶା ଓ ଆକାଂକ୍ଷାର ଏକ କାରଣ ରହିଛି- ଗଣତନ୍ତ୍ର ହେଉଛି ଲୋକତନ୍ତ୍ର, ଭାରତ ଗହେଉଛି ଣତନ୍ତ୍ରର ଜନନୀ । ଲୋକତନ୍ତ୍ରର ଜନନୀ। ଗଣତନ୍ତ୍ରରେ ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଯେତେ ଅଧିକ ହେବ, ଦେଶର ଭବିଷ୍ୟତ ସେତେ ଭଲ ହେବ। ଏହି ଅଂଶଗ୍ରହଣର ଅନେକ ଉପାୟ ଅଛି । ସକ୍ରିୟ ରାଜନୀତିକୁ ଆସିଲେ ପାରିବାରିକ ରାଜନୀତିର ପ୍ରଭାବ ସେତେ କମ୍ ହେବ। ପାରିବାରିକ ଶାସନ ର ରାଜନୀତି ଦେଶକୁ କେତେ କ୍ଷତି ପହଞ୍ଚାଇଛି ତାହା ଆପଣ ଜାଣନ୍ତି । ଗଣତନ୍ତ୍ରରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାର ଆଉ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଉପାୟ ହେଉଛି ମତଦାନ ମାଧ୍ୟମରେ ନିଜର ମତ ପ୍ରକାଶ କରିବା । ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅନେକ ଥିବେ ଯେଉଁମାନେ ଆପଣଙ୍କ ଜୀବନରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଭୋଟ୍ ଦେବେ । ପ୍ରଥମ ଥର ମତଦାତା ଭାବରେ ଗଣତନ୍ତ୍ରକୁ ନୂଆ ଶକ୍ତି ଓ ସାମର୍ଥ୍ୟ ଆଣିପାରିବେ। ତେଣୁ ଭୋଟ୍ ଦେବା ପାଇଁ ତାଲିକାରେ ଆପଣଙ୍କ ନାମ ଆସିବା ପାଇଁ ଯଥାଶୀଘ୍ର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଶେଷ କରନ୍ତୁ। ଆପଣଙ୍କ ରାଜନୈତିକ ମତ ଠାରୁ ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯେ ଆପଣ ଦେଶର ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଭୋଟ୍ ଦିଅନ୍ତୁ, ନିଜେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରନ୍ତୁ ।
ସାଥୀମାନେ
ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷର ଏହି ଅମୃତକାଳ ମଧ୍ୟ ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଅବଧି ଅଟେ । ନିଜ କର୍ତ୍ତବ୍ୟକୁ ସର୍ବୋପରି ରଖିଲେ ସମାଜ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବ, ଦେଶ ମଧ୍ୟ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବ। ତେଣୁ ଆପଣଙ୍କୁ କିଛି ସୂତ୍ର ଫର୍ମୁଲା ମନେ ରଖିବାକୁ ପଡିବ। ଯଥାସମ୍ଭବ ସ୍ଥାନୀୟ, ଉତ୍ପାଦକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦିଅନ୍ତୁ, ମେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଉତ୍ପାଦ ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତୁ। କୌଣସି ପ୍ରକାର ନିଶାଠାରୁ ଦୂରେଇ ରୁହନ୍ତୁ, ଏହାକୁ ନିଜ ଜୀବନଠାରୁ ଦୂରେଇ ରଖନ୍ତୁ। ଏବଂ ମା', ଭଉଣୀ ଓ ଝିଅଙ୍କ ନାମରେ ଅପମାନଜନକ ଶବ୍ଦ ଓ ଗାଳିଗୁଲଜ ପ୍ରୟୋଗ ପ୍ରଥା ବିରୋଧରେ ସ୍ୱର ଉତ୍ତୋଳନ କରନ୍ତୁ, ଏହାକୁ ବନ୍ଦ କରନ୍ତୁ। ମୁଁ ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ ମଧ୍ୟ ଏହା ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲି, ମୁଁ ଆଜି ପୁଣି ଏହାକୁ ଦୋହରାଉଛି ।
ସାଥୀମାନେ
ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି ଯେ ଆମ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯୁବକ ତାଙ୍କର ସମସ୍ତ ଦାୟିତ୍ୱକୁ ପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ଠା ଏବଂ ସାମର୍ଥ୍ୟ ସହିତ ପାଳନ କରିବେ । ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ, ସକ୍ଷମ ଓ ଦକ୍ଷ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ଯେଉଁ ଦୀପ ପ୍ରଜ୍ୱଳନ କରିଛୁ ତାହା ଏହି ଅମୃତକାଳରେ ଅମର ଆଲୋକ ପାଲଟିବ ଏବଂ ବିଶ୍ୱକୁ ଆଲୋକିତ କରିବ । ଏହି ସଂକଳ୍ପ ସହିତ, ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ। ଦୁଇ ହାତର ମୁଠି ବନ୍ଦ କରି ଆପଣ ଯେଉଁ ରାଜ୍ୟରୁ ଆସିଛନ୍ତି, ସେ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆପଣଙ୍କ ସ୍ବର ପହଂଚିବା ଦରକାର।
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ,
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ,
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ,
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ,
ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍,
ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍,
ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍,
ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍,
ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍,
ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍,
ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍,
ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍,
ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍,
ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍,
ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍,
ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍,
ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍,
ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍,
ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍,
ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍,
ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍,
ଧନ୍ୟବାଦ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the inauguration of 27th National Youth Festival in Nashik, Maharashtra
12 JAN 2024 3:45PM by PIB Delhi
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Popular Chief Minister of Maharashtra, Eknath Shinde Ji, my cabinet colleagues Anurag Thakur, Bharati Pawar, Nisith Pramanik, Maharashtra Deputy CM Devendra Fadnavis, Ajit Pawar Ji, other ministers of the government, distinguished dignitaries, and my young friends!
Today marks the celebration of India's youth power, a day dedicated to the great man who infused Bharat with newfound vigour during the colonial era. It is my privilege to be in Nashik among all of you on the birth anniversary of Swami Vivekananda. Wishing you all a joyous National Youth Day. Today also marks the birth anniversary of Rajmata Jijau Maa Saheb, an emblem of Bharat's women power. राजमाता जिजाऊ माँ साहेब यांच्या जयंतीदिनी त्यांना वंदन करण्यासाठी, मला महाराष्ट्राच्या वीर भूमीत येण्याची संधी मिळाली, याचा मला अतिशय आनंद आहे. मी त्यांना कोटी कोटी वंदन करतो! (Remarks in Marathi)
Friends,
It is not a mere coincidence that many great personalities of Bharat have strong ties to the land of Maharashtra. This is the influence of this sacred and heroic land. On this soil, a mother like Rajmata Jijau Maa Saheb gave birth to a great hero like Chhatrapati Shivaji Maharaj. This land gave us remarkable women like Devi Ahilya Bai Holkar, Ramabai Ambedkar. This land also produced notable figures such as Lokmanya Tilak, Veer Savarkar, Anant Kanhere, Dadasaheb Potnis, Chapekar Bandhu. Lord Shri Ram spent a significant amount of time in this land of Nashik-Panchavati. Today, I bow down to this land and offer my respects. I had earlier urged for a cleanliness campaign in pilgrimage places and temples across the country, running until January 22nd. Today, I had the privilege of visiting Kalaram Temple and participating in the cleanliness drive. I once again appeal to the citizens to initiate cleanliness campaigns in all temples and pilgrimage areas, contributing through 'shramdaan' or personal efforts on the auspicious occasion of the Ram temple consecration ceremony.
My young friends,
From the sages, scholars, and saints to the common man in our country, everyone has consistently recognized the paramount importance of youth power. Sri Aurobindo emphasized that for Bharat to achieve its goals, the youth must step forward with independent thinking. Swami Vivekananda also highlighted that Bharat's aspirations rely on the character, commitment, and intellectuality of its youth.
The guidance of Swami Vivekananda and Sri Aurobindo continues to inspire the youth of Bharat even in 2024. Today, due to the power of Bharat's youth, the country ranks among the top five economies globally. The youth of Bharat has propelled the nation into the top three startup ecosystems worldwide. Bharat is witnessing numerous innovations, filing record patents, and emerging as a significant manufacturing hub globally—all made possible by the potential and prowess of the youth of Bharat.
Friends,
Time certainly offers a golden opportunity to everyone in their lifetime. This golden opportunity for the youth of Bharat is now, during the period of 'AmritKaal'. Today, you have a chance to make history, to etch your name in the annals of history. Remember, we celebrate Engineers Day in memory of Sir M Visvesvaraya, whose engineering skills in the 19th and 20th centuries remain unparalleled. We also commemorate Major Dhyanchand, whose magical prowess with the hockey stick is unforgettable. Countless revolutionaries like Bhagat Singh, Chandrashekhar Azad, Batukeshwar Dutt, who bravely fought and defeated the British, are remembered to this day. Today we are on the heroic land of Maharashtra. Even today, we honour Mahatma Phule and Savitribai Phule for transforming education into a medium of social empowerment. In the pre-independence period, all such great personalities worked for the country, they lived for the country, they fought for the country, they cherished dreams for the country, they made resolutions for the country and they showed a new direction to the country. Now, during this period of Amritkaal, the responsibility lies on your shoulders, my young friends. It is your duty to elevate Bharat to new heights in Amrit Kaal. Undertake work that the generation of the next century will remember; they should talk about your bravery. Write your name in golden letters in the history of Bharat and the entire world. Hence, I consider you the most fortunate generation of 21st century Bharat. I know you can do it; the youth of Bharat can achieve these goals. I have the utmost faith in all of you, in the youth of Bharat. I am excited by the speed at which youth from every corner of the country are joining 'Mera Yuva Bharat.' This is the first Youth Day after the establishment of 'MY Bharat' platform, and in just 75 days since its formation, around 1 crore 10 lakh youngsters have registered. I am confident that your strength and spirit of service will propel the country and society to new heights. Your efforts, your hard work, will showcase the power of young Bharat globally. Special congratulations to all the youngsters on the 'MY Bharat' platform. The healthy competition between boys and girls regarding registration on 'MY Bharat' is noteworthy. Sometimes young men exceed girls, while sometimes girls exceed the boys.
Friends, Our government completes 10 years. In this decade, we have made every effort to provide opportunities and remove obstacles faced by the youth. Today, be it education, employment, entrepreneurship or emerging sectors, startups, skills or sports, a modern dynamic ecosystem is being created in every field to support the youth of the country. A new National Education Policy is implemented for modern education, and a modern skilling ecosystem is being developed in the country. The PM Vishwakarma Yojana and PM Kaushal Vikas Yojana have been initiated to support youth skilled in handicrafts. New IITs and NITs continue to open in the country, and the world recognizes Bharat as a skilled force. To enable our youth to showcase their skills abroad, the government is also providing training to the youth going abroad. Our youth will benefit greatly from the mobility agreements that the government has signed with many countries like France, Germany, UK, Australia, Italy and Austria.
Friends,
The government is working with full force in every field to open up new opportunities for the youth. The government is simplifying rules in the drone sector. Today the government is promoting the animation, visual effects, gaming and comic sectors. The atomic sector, space and mapping sectors have also been opened. Work is progressing at double and triple the speed of previous governments. For whom are these big highways being built? For you, for the youth of Bharat. These new Vande Bharat trains are for whose convenience? For you, the youth of Bharat.
In the past, when our citizens travelled abroad, they marvelled at the ports and airports in other countries, wondering when India would witness such developments. Today, Indian airports are on par with major global counterparts. During the Covid-19 pandemic, while foreign countries handed out paper vaccine certificates, Bharat provided digital certificates to every Indian after vaccination. Today, there are several major countries in the world where people are forced to think twice before using mobile data due to the high costs. The youth of Bharat are enjoying mobile data at an astonishingly affordable rate, a fact beyond imagination for many around the world.
Friends,
Today, both the mood and style of the country exude youthfulness. The youth are leaders and not followers. Therefore, today Bharat is leading from the front even in the field of technology. The success of Chandrayaan and Aditya L-1 is evident. The pride we feel when 'Made in India' INS Vikrant sails, when the 'Made in India' cannon echoes from the Red Fort, and when the Indian-made fighter plane Tejas soars in the sky, is immeasurable. UPI transactions are prevalent in every corner of Bharat,from huge malls to small shops, astonishing the world. The commencement of 'Amrit Kaal' is marked with glory, and it is now up to youngsters like you to propel it further and build a developed nation.
Friends,
This is the time for you to give wings to your dreams. It is not only essential to find solutions and overcome challenges but also to set new challenges for ourselves. We have set a target of building a $5 trillion economy. We have to become the third largest economy in the world. We have to fulfill the dream of 'Atmanirbhar Bharat' campaign. Alongside the services and IT sectors, Bharat must emerge as the world's manufacturing hub. Besides these aspirations, we also have responsibilities towards the future. Be it the challenge of climate change or promoting organic farming, we have to set targets and achieve them in a timely manner.
Friends,
My confidence in today's young generation of 'Amrit Kaal' stems from the fact that they are free from the pressure and influence of colonial rule. This generation openly advocates 'Vikas Bhi Virasat Bhi' or 'Development as well as Heritage.' Yoga and Ayurveda, once forgotten after independence, are now embraced by the world, with today the youth of Bharat are turning into brand ambassadors of Yoga and Ayurveda.
Friends,
If you inquire with your grandparents, they will tell you that during their time, the only food available in the kitchen was bajra roti, kodo-kutki, and ragi-jowar. Unfortunately, due to a slave mentality, these food items were associated with poverty and were cast aside. Today, millets are making a comeback as a superfood. The government has given a new identity to these millets and coarse grains as 'Sri Anna'. You must become the brand ambassadors of 'Sri Anna,' benefiting not only your health but also supporting the small farmers of the country.
Friends,
Lastly, a note on serving the country through politics. Whenever I meet global leaders or investors, it gives me immense hope. This hope and aspirations are due to Democracy; Bharat is the Mother of Democracy. The greater the youth's involvement in democracy, the brighter the future of the nation. There are many ways of participation. If you get into active politics, you will reduce the impact of dynastic politics. Dynastic politics has caused a lot of damage to the country. Another important way to participate in democracy is to express your opinion through voting. There will be many among you who will vote for the first time in their lives. First time voters can bring fresh energy and strength to our democracy. Therefore, to ensure that your name appears in the list of voters, complete the entire process as soon as possible. More than your political views, it is important that you cast your vote and participate for the future of the country.
Friends,
The 'Amrit Kaal' of the next 25 years is also a period of duty or 'Kartavya Kaal' for you. Keeping duties paramount will lead to societal and national progress. Hence, remember to promote local products and use 'Made in India' products as much as possible. Stay away from drugs and addiction, and raise your voice against the trend of using abusive language against women. Put an end to it. I had made an appeal from the ramparts of the Red Fort and I am repeating it again today.
Friends, I am confident that all of you, every youth in our country will fulfil every responsibility with devotion and capability. The lamp that we have lit to fulfil the dream of a strong, capable and competent Bharat will turn into an eternal light and illuminate the world in this 'Amrit Kaal'. With this resolution, thank you all very much! Bharat Mata Ki Jai! With both fists closed, say aloud; your voice should reach the place you have come from. Bharat Mata Ki Jai! Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Vande Matram!
Vande Matram!
Vande Matram!
Vande Matram!
Vande Matram!
Vande Matram!
Vande Matram!
Vande Matram!
Vande Matram!
Thank you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.