ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଲାକ୍ଷାଦ୍ୱୀପର କବର୍ତ୍ତୀରେ ଉନ୍ନୟନ ମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଏବଂ ଉଦଘାଟନ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
03 JAN 2024 1:54PM by PIB Bhubaneswar
ଲାକ୍ଷାଦ୍ୱୀପର ପ୍ରଶାସକ ଶ୍ରୀ ପ୍ରଫୁଲ୍ଲ ପଟେଲ ଜୀ, ସ୍ଥାନୀୟ ସାଂସଦ ଏବଂ ଲାକ୍ଷାଦ୍ୱୀପରେ ଥିବା ମୋର ସମସ୍ତ ପରିବାର ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ! ନମସ୍କାର!
ଏଲାଭାର୍କ୍କୁମ ସୁଖମ୍ ଆଣ୍ଡ୍ ଏନ୍ନୁ ବିଶୁସିକିନ୍ନୁ!
ଆଜି ଲାକ୍ଷାଦ୍ୱୀପର ସକାଳ ଦେଖି ମୋ ମନ ପ୍ରସନ୍ନ ହୋଇଗଲା। ଲାକ୍ଷାଦ୍ୱୀପର ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟକୁ ଶବ୍ଦରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ କଷ୍ଟକର । ମୁଁ ଭାଗ୍ୟବାନ ଯେ ମୋତେ ଏଥର ଅଗସ୍ତି, ବଙ୍ଗାରାମ ଏବଂ କବର୍ତ୍ତୀରେ ଆପଣ ପରିବାରର ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଭେଟିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଛି। ଲାକ୍ଷାଦ୍ୱୀପର ଭୌଗୋଳିକ କ୍ଷେତ୍ର ଛୋଟ ହୋଇଥିଲେ ମଧ୍ୟ ଲାକ୍ଷାଦ୍ୱୀପବାସୀଙ୍କ ହୃଦୟ ସମୁଦ୍ର ଭଳି ବିଶାଳ । ଆପଣଙ୍କ ଭଲପାଇବା ଏବଂ ଆଶୀର୍ବାଦ ପାଇଁ ମୁଁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି।
ମୋ ପରିବାର ସଦସ୍ୟ,
ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ଦଶନ୍ଧି ଧରି କେନ୍ଦ୍ରରେ ଯେଉଁ ସରକାରମାନେ ଥିଲେ ସେମାନେ କେବଳ ନିଜ ରାଜନୈତିକ ଦଳର ବିକାଶକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଉଥିଲେ। ଦୂରରେ, ସୀମାରେ କିମ୍ବା ସମୁଦ୍ର ମଝିରେ ଥିବା ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରତି କୌଣସି ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଉନଥିଲା। ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମ ସରକାର ସୀମାରେ ଥିବା ଅଞ୍ଚଳ, ସମୁଦ୍ର ଶେଷରେ ଥିବା ଅଞ୍ଚଳକୁ ଆମର ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଛନ୍ତି। ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅଞ୍ଚଳ ଏବଂ ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କ ଜୀବନକୁ ସହଜ କରିବା, ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସୁବିଧା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରାଥମିକତା ଅଟେ । ଆଜି ଏଠାରେ ପାଖାପାଖି ୧୨୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଓ ଉଦଘାଟନ ହୋଇଛି। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଇଣ୍ଟରନେଟ୍, ବିଦ୍ୟୁତ୍, ପାଣି, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ଶିଶୁ ଯତ୍ନ ସହିତ ଜଡ଼ିତ । ଏହି ଉନ୍ନୟନମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ।
ମୋ ପରିବାର ସଦସ୍ୟମାନେ,
ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଲାକ୍ଷାଦ୍ୱୀପବାସୀଙ୍କ ସହଜ ଜୀବନଧାରଣ କୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ କୌଣସି କସରତ ଛାଡି ନାହାନ୍ତି । ପିଏମ୍ ଆବାସ ଯୋଜନା (ଗ୍ରାମୀଣ) ଅଧୀନରେ ଶତ ପ୍ରତିଶତ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି। ପ୍ରତ୍ୟେକ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ପାଖରେ ମାଗଣା ରାସନ ପହଞ୍ଚୁଥିବା ବେଳେ କୃଷକ କ୍ରେଡିଟ୍ କାର୍ଡ ଓ ଆୟୁଷ୍ମାନ କାର୍ଡ ମଧ୍ୟ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି। ଏଠାରେ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଆରୋଗ୍ୟ ମନ୍ଦିର ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ କଲ୍ୟାଣ କେନ୍ଦ୍ର ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି । ସମସ୍ତେ ଯେପରି ସରକାରୀ ଯୋଜନାର ସୁଫଳ ପାଇପାରିବେ ସେଥିପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ରହିଛି। କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଡାଇରେକ୍ଟ ବେନିଫିଟ୍ ଟ୍ରାନ୍ସଫର (ଡିବିଟି) ଜରିଆରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ସିଧାସଳଖ ଟଙ୍କା ପଠାଉଛନ୍ତି। ଏହା ଦ୍ୱାରା ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଆସିଛି ଏବଂ ଦୁର୍ନୀତି ହ୍ରାସ ପାଇଛି। ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଉଛି ଯେ ଲାକ୍ଷାଦ୍ୱୀପର ଲୋକଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଅଧିକାରରୁ ବଞ୍ଚିତ କରୁଥିବା କେହି ବି ଛଡାଯିବେ ନାହିଁ ।
ମୋ ପରିବାର ସଦସ୍ୟମାନେ,
୨୦୨୦ରେ ମୁଁ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଦେଇଥିଲି ଯେ ୧୦ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ହାଇସ୍ପିଡ୍ ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ଆପଣଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚିବ। ଆଜି କୋଚି-ଲାକ୍ଷାଦ୍ୱୀପ ବୁଡ଼ାଜାହାଜ ଅପ୍ଟିକାଲ ଫାଇବର ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ହୋଇଛି । ଏବେ ଲାକ୍ଷାଦ୍ୱୀପରେ ମଧ୍ୟ ୧୦୦ ଗୁଣ ଦ୍ରୁତ ବେଗରେ ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ। ଏହା ଦ୍ୱାରା ସରକାରୀ ସେବା, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା, ଶିକ୍ଷା, ଡିଜିଟାଲ ବ୍ୟାଙ୍କିଂ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅନେକ ସୁବିଧାରେ ଉନ୍ନତି ଆସିବ । ଲାକ୍ଷାଦ୍ୱୀପରେ ଏକ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ ସେବା ହବ୍ ର ସମ୍ଭାବନାକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମିଳିବ। ଲାକ୍ଷାଦ୍ୱୀପର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରକୁ ପାଇପ୍ ଯୋଗେ ପାଣି ପହଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ କାମ ମଧ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଚାଲିଛି। ଲୁଣା ପାଣିକୁ ମିଠା ପାଣିରେ ପରିଣତ କରୁଥିବା ନୂଆ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ଏହି ଅଭିଯାନକୁ ଆହୁରି ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବ। ଏହି ପ୍ଲାଣ୍ଟରେ ଦୈନିକ ଦେଢ଼ ଲକ୍ଷ ଲିଟର ପାନୀୟ ଜଳ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ। ଏଥିପାଇଁ କଭାର୍ତ୍ତୀ, ଅଗାର୍ତ୍ତୀ ଓ ମିନିକାଁୟ ଦ୍ୱୀପରେ ପାଇଲଟ୍ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି।
ମୋ ପରିବାର ସଦସ୍ୟମାନେ,
ସାଥୀମାନେ, ଲାକ୍ଷାଦ୍ୱୀପ ଗସ୍ତ ସମୟରେ ମୁଁ ଅଲି ମାଣିକଫାନ ଜୀଙ୍କୁ ଭେଟିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଲି । ତାଙ୍କର ଗବେଷଣା ଏବଂ ଉଦ୍ଭାବନ ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳପାଇଁ ବହୁତ ସମୃଦ୍ଧି ଆଣିଛି | ୨୦୨୧ରେ ଅଲ୍ଲୀ ମାଣିକଫାନଙ୍କୁ ପଦ୍ମଶ୍ରୀ ସମ୍ମାନରେ ସମ୍ମାନିତ କରାଯିବା ଆମ ସରକାରଙ୍କ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଆନନ୍ଦର ବିଷୟ। ଭାରତ ସରକାର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ପାଇଁ ଉଦ୍ଭାବନ ଏବଂ ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା ପାଇଁ ନୂତନ ମାର୍ଗ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛନ୍ତି। ଆଜି ବି ଏଠାକାର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଲାପଟପ୍ ଓ ଝିଅମାନଙ୍କୁ ସାଇକେଲ୍ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି। ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ଲାକ୍ଷାଦ୍ୱୀପରେ କୌଣସି ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା ଅନୁଷ୍ଠାନ ନ ଥିବାରୁ ଯୁବକମାନେ ପାଠ ପଢ଼ିବା ପାଇଁ ବାହାରକୁ ଯିବାକୁ ବାଧ୍ୟ ହେଉଥିଲେ। ଆମ ସରକାର ଏବେ ଲାକ୍ଷାଦ୍ୱୀପରେ ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା ପାଇଁ ନୂଆ ଅନୁଷ୍ଠାନ ଖୋଲିଛନ୍ତି। ଆଣ୍ଡ୍ରୋଟ୍ ଏବଂ କଦମତ ଦ୍ୱୀପପୁଞ୍ଜରେ କଳା ଓ ବିଜ୍ଞାନ ପାଇଁ ନୂତନ ମହାବିଦ୍ୟାଳୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି ଏବଂ ମିନିକାୟ ଏକ ନୂତନ ପଲିଟେକ୍ନିକ୍ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ଏଠାକାର ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନେ ବହୁତ ଉପକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି ।
ମୋ ପରିବାର ସଦସ୍ୟମାନେ,
ସାଥୀମାନେ, ଆମ ସରକାର ହଜ୍ ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ସୁବିଧା ପାଇଁ କରିଥିବା ପ୍ରୟାସ ମଧ୍ୟ ଲାକ୍ଷାଦ୍ୱୀପର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଉପକୃତ କରିଛି । ହଜ୍ ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଭିସା ନିୟମକୁ ସରଳୀକରଣ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ହଜ୍ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଅଧିକାଂଶ କାରବାର ଏବେ ଡିଜିଟାଲ ହୋଇଛି। ଏବେ ମହିଳାମାନେ ବିନା ମେହରମରେ ହଜ୍ ଯାତ୍ରା କରିପାରିବେ। ଏହି ପ୍ରୟାସ ଯୋଗୁଁ ଉମରା ଅଭିମୁଖେ ଯାଉଥିବା ଭାରତୀୟ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ଯଥେଷ୍ଟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
ମୋ ପରିବାର ସଦସ୍ୟମାନେ,
ଆଜି ଭାରତ ସାମୁଦ୍ରିକ ଖାଦ୍ୟର ବିଶ୍ୱ ବଜାରରେ ମଧ୍ୟ ନିଜର ଅଂଶ ବଢ଼ାଇବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛି। ଏଥିରୁ ଲାକ୍ଷାଦ୍ୱୀପ ମଧ୍ୟ ଉପକୃତ ହେଉଛି। ଏଠାରୁ ଟୁନା ମାଛ ଏବେ ଜାପାନକୁ ଚାଲାଣ ହେଉଛି। ଏଠାରୁ ଉନ୍ନତମାନର ମାଛ ରପ୍ତାନି ପାଇଁ ଅନେକ ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି, ଯାହା ଆମ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଜୀବନରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିପାରିବ । ଏଠାରେ ସାମୁଦ୍ରିକ ଚାଷର ସମ୍ଭାବ୍ୟତାର ମଧ୍ୟ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରାଯାଉଛି। ଲାକ୍ଷାଦ୍ୱୀପର ବିକାଶ କରିବା ସମୟରେ ଆମ ସରକାର ଏହାର ପରିବେଶକୁ ଯେପରି କ୍ଷତି ନପହଞ୍ଚାଇବ ସେଥିପ୍ରତି ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଧ୍ୟାନ ଦେଉଛନ୍ତି। ବ୍ୟାଟେରୀ ଏନର୍ଜି ଷ୍ଟୋରେଜ୍ ସିଷ୍ଟମ ରେ ନିର୍ମିତ ସୌର ଶକ୍ତି ପ୍ଲାଣ୍ଟ ଏହି ପ୍ରୟାସର ଏକ ଅଂଶ । ଏହା ହେଉଛି ଲାକ୍ଷାଦ୍ୱୀପର ପ୍ରଥମ ବ୍ୟାଟେରୀ ସମର୍ଥିତ ସୌର ଶକ୍ତି ପ୍ରକଳ୍ପ । ଏହା ଦ୍ୱାରା ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ଡିଜେଲ ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳତା ହ୍ରାସ ପାଇବ, ଯାହାଫଳରେ ପ୍ରଦୂଷଣ କମିବ ଏବଂ ସାମୁଦ୍ରିକ ପରିବେଶ ଉପରେ ସର୍ବନିମ୍ନ ପ୍ରଭାବ ପଡ଼ିବ।
ମୋ ପରିବାର ସଦସ୍ୟମାନେ,
ସ୍ବାଧୀନତାର 'ଅମୃତ କାଳ' ସମୟରେ 'ବିକଶିତ ଭାରତ'ର ବିକାଶରେ ଲାକ୍ଷାଦ୍ୱୀପର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ରହିଛି। ଲାକ୍ଷାଦ୍ୱୀପକୁ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ମାନଚିତ୍ରରେ ସ୍ଥାନ ଦେବା ପାଇଁ ଭାରତ ସରକାର ପ୍ରୟାସ କରୁଛନ୍ତି । ନିକଟରେ ଏଠାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଜି-୨୦ ବୈଠକ ଲାକ୍ଷାଦ୍ୱୀପକୁ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମାନ୍ୟତା ଦେଇଛି। ସ୍ୱଦେଶ ଦର୍ଶନ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଲାକ୍ଷାଦ୍ୱୀପ ପାଇଁ ଏକ ଗନ୍ତବ୍ୟ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ମାଷ୍ଟର ପ୍ଲାନ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଉଛି। ଏବେ ଲାକ୍ଷାଦ୍ୱୀପରେ ଦୁଇଟି ନୀଳ ପତାକା ବେଳାଭୂମି ରହିଛି। ମୋତେ ସୂଚନା ଦିଆଯାଇଛି ଯେ କଦମଟ ଏବଂ ସୁହେଲି ଦ୍ୱୀପପୁଞ୍ଜରେ ଦେଶର ପ୍ରଥମ ୱାଟର ଭିଲା ପ୍ରକଳ୍ପ ବିକଶିତ କରାଯାଉଛି ।
ଲକ୍ଷାଦ୍ୱୀପ ମଧ୍ୟ କ୍ରୁଜ ପର୍ଯ୍ୟଟନର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳ ପାଲଟିଛି । ଗତ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏଠାକୁ ଆସୁଥିବା ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ପାଖାପାଖି ପାଞ୍ଚ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଆପଣଙ୍କୁ ମନେ ଥିବ ଯେ ବିଦେଶ ଗସ୍ତ ଯୋଜନା କରିବା ପୂର୍ବରୁ ମୁଁ ଦେଶର ଲୋକଙ୍କୁ ଭାରତର ଅତି କମରେ ୧୫ଟି ସ୍ଥାନ ବୁଲିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲି । ଯେଉଁମାନେ ବିଭିନ୍ନ ଦେଶର ଦ୍ୱୀପପୁଞ୍ଜ ବୁଲିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ଦେଶର ସମୁଦ୍ର ରେ ଆକର୍ଷିତ ଅଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଥମେ ଲାକ୍ଷାଦ୍ୱୀପ ଗସ୍ତ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି । ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି ଯେ, ଯିଏ ଏଠାକାର ସୁନ୍ଦର ବେଳାଭୂମିକୁ ଦେଖିବ ସେ ଅନ୍ୟ ଦେଶ ଭ୍ରମଣ କରିବାକୁ ଯିବାକୁ ଭୁଲିଯିବ।
ମୋ ପରିବାର ସଦସ୍ୟମାନେ,
ମୁଁ ଆପଣସମସ୍ତଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଉଛି ଯେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ସହଜ ଜୀବନଯାପନ, ଯାତ୍ରାରେ ସୁଗମତା ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟ କରିବାର ସହଜତା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ସମ୍ଭବ ପଦକ୍ଷେପ ନେବା ଜାରି ରଖିବେ । 'ବିକଶିତ ଭାରତ'ର ବିକାଶରେ ଲାକ୍ଷାଦ୍ୱୀପ ଏକ ଦୃଢ଼ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ। ଏହି ବିଶ୍ୱାସର ସହିତ, ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଉନ୍ନୟନ ମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ଅଭିନନ୍ଦନ!
ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ !
ଅସ୍ୱୀକାର: ଏହା ହେଉଛି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଭାଷଣର ଆନୁମାନିକ ଅନୁବାଦ । ମୂଳ ଭାଷଣ ହିନ୍ଦୀରେ ଦିଆଯାଇଥିଲା।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the laying foundation stone and inauguration of development projects in Kavaratti, Lakshadweep
03 JAN 2024 1:54PM by PIB Delhi
Greetings to the administrator of Lakshadweep, Shri Prabhu Patel ji, the local Member of Parliament, and all my family members in Lakshadweep! Namaskaram!
Ellavarkkum Sukham Aanu Ennu Vishwasikkunnu!
I am very happy seeing the morning in Lakshadweep. Describing the beauty of Lakshadweep in words is very difficult. I am fortunate to have the opportunity to meet all my family members in Agatti, Bangaram, and Kavaratti this time. Although the geographical area of Lakshadweep may be small, the hearts of the people of Lakshadweep are as vast as the sea. I am grateful for your love and blessings.
My family members,
For decades after independence, the governments at the Centre prioritized only the development of their political parties. States that are far away, on the border, or in between the seas were not paid any attention. In the last 10 years, our government has made the areas on the border, the areas at the end of the sea, our priority. Making life easy for every region and every citizen of Bharat, ensuring facilities for them is the priority of the Central Government. Today, the foundation stone and inauguration of projects worth around 1200 crores of rupees have taken place here. These projects are related to the internet, electricity, water, health, and child care. Congratulations to all of you for these development projects.
My family members,
In the last 10 years, the Central Government has left no stone unturned to enhance the ease of living for the people of Lakshadweep. Under the PM Awas Yojana (Gramin), 100% beneficiaries have been covered. Free ration is reaching every beneficiary, and farmer credit cards and Ayushman cards have also been provided. Ayushman Aarogya Mandir and Health and Wellness Centres have also been established here. The government's effort is to ensure that everyone gets the benefits of government schemes. The Central Government is sending money directly to the bank accounts of every beneficiary through Direct Benefit Transfer (DBT). This has brought transparency and reduced corruption. I assure you that no one who deprives the people of Lakshadweep from their rights would be spared.
My family members,
In 2020, I guaranteed that high-speed internet would reach you within 1000 days. Today, the inauguration of the Kochi-Lakshadweep Submarine Optical Fiber project has taken place. Now, Lakshadweep will also have access to internet at a speed 100 times faster. It will improve government services, healthcare, education, digital banking, and many other facilities. The possibilities of a logistics services hub in Lakshadweep will also receive a boost. Work is also progressing rapidly to provide piped water to every home in Lakshadweep. The new plant that converts saline water into fresh water will further advance this mission. This plant will provide 1.5 lakh litre of drinking water every day. Pilot plants for this are already installed in Kavaratti, Agatti, and Minicoy Island.
My family members,
Friends, I also had the opportunity to meet Ali Manikfan during my visit to Lakshadweep. His research and innovations have brought great prosperity to the entire region. It is a matter of great joy for our government that Ali Manikfan was honoured with the Padma Shri in 2021. The Indian government is creating new avenues for innovation and higher education for the youth. Even today, the youth here have been provided with laptops, and girls received bicycles. For years, Lakshadweep did not have any higher education institution, forcing the youth to go outside for education. Our government has now opened new institutions for higher education in Lakshadweep. New colleges for arts and science have been established in Andrott and Kadmat Islands, and a new polytechnic has been built in Minicoy, which has benefited the students here tremendously.
My family members,
Friends, the efforts made by our government for the convenience of Haj pilgrims have also benefited the people of Lakshadweep. Visa rules for Haj pilgrims have been simplified, and most transactions related to Haj are now digital. Women are now allowed to go on Haj without a Mehram. Due to these efforts, the number of Indian pilgrims going for Umrah has significantly increased.
My family members,
Today, Bharat is trying to increase its share in the global market for the seafood as well. This is benefiting Lakshadweep too. Tuna fish from here are now being transported to Japan. There are numerous possibilities for exporting high-quality fish from here, which can transform the lives of our fishing communities. The potential of seaweed cultivation is also being explored here. While developing Lakshadweep, our government is paying full attention to ensure that its environment is not harmed. The solar power plant built with a battery energy storage system is part of this effort. This is Lakshadweep's first battery-backed solar power project. It will reduce the dependency on diesel for electricity generation, resulting in lower pollution and minimal impact on the marine ecosystem.
My family members,
Lakshadweep has a significant role in the development of ‘Viksit Bharat’ during ‘Amrit Kaal’ of independence. The Indian government is making efforts to position Lakshadweep prominently on the international tourism map. The G20 meeting, which was held here recently, has given international recognition to Lakshadweep. Under the Swadesh Darshan scheme, a destination-specific master plan is being formulated for Lakshadweep. Now, Lakshadweep boasts of two blue flag beaches. I've been informed that the first water villa project in the country is being developed on Kadmat and Suheli Islands.
Lakshadweep is also becoming a major destination for cruise tourism. In the last five years, the number of tourists visiting here has increased nearly fivefold. You would recall that I had appealed to the people of the country to visit at least 15 places in India before planning foreign trips. For those who wish to explore islands in different countries and are fascinated by the seas of different nations, I urge them to visit Lakshadweep first. I believe that anyone who witnesses the beautiful beaches here will forget about visiting other countries.
My family members,
I assure all of you that the Central Government will continue to take every possible step for ease of living, ease of travel, and ease of doing business. Lakshadweep will play a strong role in the development of a ‘Viksit Bharat’. With this belief, congratulations to all of you on the development projects!
Thank you very much, everyone!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.