প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
২৫ ডিচেম্বৰত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মজদুৰোঁ কা হিত মজদুৰোঁ কো সমৰ্পিত কাৰ্যসূচীত অংশগ্ৰহণ কৰিব আৰু হুকুমচান্দ মিলৰ কৰ্মীসকলৰ প্ৰাপ্য পৰিশোধ সম্পৰ্কীয় চেক হস্তান্তৰ কৰিব
‘হুকুমচান্দ মিল’ৰ শ্ৰমিকসকলৰ দীৰ্ঘদিনীয়া দাবী নিষ্পত্তি চিহ্নিত কৰাৰ কাৰ্যসূচী
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে খাৰগোন জিলাত ‘৬০ মেগাৱাট উত্পাদনক্ষম সৌৰ শক্তি প্ৰকল্প’ৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব
সৌৰ প্ৰকল্পটো নিৰ্মাণৰ বাবে পুঁজি যোগান ধৰাৰ উদ্দেশ্যে ‘ইন্দোৰ পৌৰ নিগম’য়ে ‘সেউজ বণ্ড’ জাৰী কৰিছিল
24 DEC 2023 7:13PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ২৫ ডিচেম্বৰ, ২০২৩ তাৰিখে দুপৰীয়া ১২ বজাত ‘ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সিং’ ব্যৱস্থাৰে 'মজদুৰোঁ কা হিত মজদুৰোঁ কো সমৰ্পিত' কাৰ্যসূচীত অংশগ্ৰহণ কৰিব আৰু ইন্দোৰৰ ‘হুকুমচান্দ মিলৰ শ্ৰমিক সংঘ’ৰ ‘অফিচিয়েল লিকুইডেটৰ’ আৰু মুৰব্বীসকলক ‘হুকুমচান্দ মিল’ৰ কৰ্মীসকলৰ প্ৰাপ্য পৰিমাণ সম্পৰ্কীয় প্ৰায় ২২৪ কোটি টকাৰ ‘চেক’ প্ৰদান কৰিব। এই কাৰ্যসূচীয়ে ‘হুকুমচান্দ মিল’ৰ শ্ৰমিকসকলৰ দীৰ্ঘদিনীয়া দাবীৰ নিষ্পত্তি চিহ্নিত কৰিব। এই উপলক্ষে অনুষ্ঠানটোত সমবেত সকলক প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সম্বোধনো কৰিব।
১৯৯২ চনত ইন্দোৰৰ ‘হুকুমচান্দ মিল’ বন্ধ হোৱাৰ পিছত ‘মিল’টোৰ শ্ৰমিকসকলে তেওঁলোকৰ প্ৰাপ্য পৰিশোধৰ বাবে এক দীঘলীয়া আইনী যুঁজত অৱতীৰ্ণ হৈছিল, আৰু পৰৱৰ্তী সময়ত ই পৰিশোধ পৰ্যায়লৈ আগবাঢ়িছিল। শেহতীয়াকৈ, মধ্য প্ৰদেশ চৰকাৰে এক ইতিবাচক ভূমিকা পালন কৰে আৰু সফলতাৰে এক মীমাংসা ‘পেকেজ’ৰ আলোচনা কৰিছিল, যাক আদালত, শ্ৰমিক সংগঠন, মিল শ্ৰমিকৰ লগতে সকলো অংশীদাৰী পক্ষই সমৰ্থন কৰিছিল। নিষ্পত্তি পৰিকল্পনাত মধ্য প্ৰদেশ চৰকাৰে সকলো প্ৰাপ্য পৰিশোধ কৰা, ‘মিল’ৰ ভূমি দখল কৰা, আৰু ইয়াক আৱাসিক আৰু বাণিজ্যিক স্থান হিচাপে বিকশিত কৰাৰ প্ৰসংগ অন্তৰ্ভুক্ত থাকে।
এই কাৰ্যসূচীৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ‘ইন্দোৰ পৌৰ নিগম’ৰ দ্বাৰা খাৰগোন জিলাৰ সামৰাজ আৰু আশুখেদী গাঁৱত স্থাপন কৰা ‘৬০ মেগাৱাট উত্পাদনক্ষম সৌৰ শক্তি প্ৰকল্প’ৰ আধাৰশিলাও স্থাপন কৰিব। ৩০৮ কোটি টকা ব্যয়েৰে নিৰ্মাণ কৰিব লগা নতুন সৌৰ শক্তি প্ৰকল্পটো স্থাপনে ‘ইন্দোৰ পৌৰ নিগম’ক প্ৰতি মাহে প্ৰায় ৪ কোটি টকা পৰিমাণৰ বিদ্যুৎ বিল ৰাহি কৰাত সহায় কৰাৰ সম্ভাৱনা আছে। সৌৰ প্ৰকল্প নিৰ্মাণৰ বাবে পুঁজি যোগান ধৰিবলৈ ‘ইন্দোৰ পৌৰ নিগম’-য়ে ২৪৪ কোটি টকাৰ ‘সেউজ বণ্ড’ জাৰি কৰিছিল। ‘সেউজ বণ্ড’ জাৰি কৰা ই দেশৰ প্ৰথম ‘নগৰীয় সংস্থা’ হিচাপে পৰিগণিত হৈছে। ই অভূতপূৰ্ব সঁহাৰি লাভ কৰিছিল কিয়নো ২৯ খন ৰাজ্যৰ লোকে প্ৰায় ৭২০ কোটি টকাৰ মূল্যৰে ‘বণ্ড’সমূহ ক্ৰয় কৰিছিল, যিটো পৰিমাণ জাৰি কৰা প্ৰাৰম্ভিক মূল্যৰ প্ৰায় তিনিগুণ আছিল।

Prime Minister's Office
PM to participate in the programme ‘Mazdooron Ka Hit Mazdooron ko Samarpit’ and hand over cheque pertaining to dues of Hukumchand Mill workers on 25th December
Programme to mark the settlement of long pending demands of the Hukumchand Mill workers
PM to also lay the foundation stone of 60 MW Solar power plant at Khargone district
For funding the construction of the solar plant, green bonds were issued by Indore Municipal Corporation
24 DEC 2023 7:13PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will participate in the programme ‘Mazdooron Ka Hit Mazdooron ko Samarpit’ and hand over cheque of about Rs 224 crore pertaining to the dues of the Hukumchand Mill workers, to the official liquidator and heads of Labour Union of Hukumchand Mill, Indore on 25th December, 2023 at 12 noon via video conferencing. The programme will mark the settlement of long pending demands of the Hukumchand Mill workers. Prime Minister will also address the gathering on the occasion.
The workers of the Hukumchand Mill fought a long legal battle for the payment of their dues after the Hukumchand Mill in Indore was closed in 1992, and went into liquidation subsequently. Recently, the Madhya Pradesh Government played a positive role and successfully negotiated a settlement package which was endorsed by all stakeholders including courts, labour unions, the mill workers among others. The settlement plan involves the Madhya Pradesh Government paying all dues upfront, taking possession of the mill land, and developing it into a residential and commercial space.
During the programme, Prime Minister will also lay the foundation stone of the 60 MW Solar power plant being established in villages Samraj and Ashukhedi of Khargone district by Indore Municipal Corporation. The establishment of the new solar power plant, being built at a cost of Rs 308 crore, is likely to help Indore Municipal corporation to save approximately Rs 4 crore per month in electricity bill. For funding the construction of the solar plant, Indore Municipal Corporation had issued green bonds worth Rs 244 crore. It became the first urban body in the country to issue green bonds. It received phenomenal response as people of 29 states subscribed to them with the value of about Rs 720 crore, which was about three times of the initial value issued.