স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰালয়
বিকশিত ভাৰত সংকল্প যাত্ৰা
সকলোৰে বাবে মানদণ্ডৰ স্বাস্থ্যসেৱা সুলভ কৰাৰ লক্ষ্যৰে চলিত বিকশিত ভাৰত সংকল্প যাত্ৰাৰ অধীনত ১ কোটিতকৈও অধিক আয়ুষ্মান কাৰ্ড সৃষ্টি কৰা হৈছে।
৭৯,৪৮৭ ৰো অধিক বিকশিত ভাৰত স্বাস্থ্য শিবিৰত মুঠ ১,৩১,৬৬,৩৬৫ লোকৰ অংশ গ্ৰহণ কৰিছে
যক্ষ্মা ৰোগৰ বাবে ৪৯ লাখৰো অধিক লোকক পৰীক্ষা কৰা হৈছে
22 DEC 2023 12:52PM by PIB Guwahati
সকলোৰে বাবে উন্নত স্বাস্থ্যসেৱাৰ সুবিধা সৃষ্টিৰ দিশত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ মাইলৰ খুঁটি পৰিণত কৰি চলি থকা বিকশিত ভাৰত সংকল্প যাত্ৰাৰ অধীনত এক কোটিৰো অধিক আয়ুষ্মান কাৰ্ড প্ৰস্তুত কৰা হৈছে।
চলি থকা বিকশিত ভাৰত সংকল্প যাত্ৰাৰ অধীনত এই পৰ্যন্ত ৩,৪৬২ খন গাঁও পঞ্চায়ত আৰু নগৰীয়া স্থানীয় সংস্থাত আয়োজিত ৭৯,৪৮৭ টা স্বাস্থ্য শিবিৰত ১,৩১,৬৬,৩৬৫ জন লোকে অংশগ্ৰহণ কৰিছে।
স্বাস্থ্য শিবিৰসমূহত তলত উল্লেখ কৰা কাম-কাজসমূহ চলি আছে:
আয়ুষ্মান ভাৰত - প্ৰধানমন্ত্ৰী জন আৰোগ্য যোজনা (AB-PMJAY): বিকাশ ভাৰত সংকল্প যাত্ৰাৰ বাবে কেন্দ্ৰীয় স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰালয়ৰ ফ্লেগশ্বিপ আঁচনিৰ অধীনত আয়ুষ্মান এপ ব্যৱহাৰ কৰি আয়ুষ্মান কাৰ্ড প্ৰস্তুত কৰাৰ লগতে কাৰ্ড বিতৰণ কৰা হৈছে । এই পৰ্যন্ত ২৩,৮৩,৪৭৩ খনতকৈও অধিক কাৰ্ড বিতৰণ কৰা হৈছে।
কালি আয়োজন কৰা স্বাস্থ্য শিবিৰত মুঠ ৬,৩৪,১৬৮খন আয়ুষ্মান কাৰ্ড প্ৰস্তুত কৰা হৈছে।
যক্ষ্মা (টিবি): এই অভিযানৰ অধীনত যক্ষ্মা ৰোগীক য’তেই উপলব্ধ তাতেই লক্ষণ, কফ পৰীক্ষা আৰু NAAT মেচিন ব্যৱহাৰ কৰি পৰীক্ষা কৰা হয়। যক্ষ্মা ৰোগৰ লক্ষণ থকাসকলক উচ্চ স্বাস্থ্য কেন্দ্ৰলৈ প্ৰেৰণ কৰা হয়।
৩৬ দিনৰ শেষলৈকে ৪৯,১৭,৩৫৬তকৈ অধিক লোকৰ পৰীক্ষা কৰা হৈছিল, ইয়াৰে ৩,৪১,৪৯৯তকৈ অধিক লোকক উচ্চ জনস্বাস্থ্য কেন্দ্ৰলৈ প্ৰেৰণ কৰা হয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰী যক্ষ্মা মুক্ত ভাৰত অভিযানৰ অধীনত যক্ষ্মা ৰোগত আক্ৰান্ত ৰোগীসকলে নিক্ষয় মিত্ৰৰ পৰা সহায় ল’বলৈ সন্মতি লোৱা হৈছে। নিক্ষয় মিত্ৰ হিচাপে অংশগ্ৰহণ কৰিবলৈ ইচ্ছুক অংশগ্ৰহণকাৰীসকলকো অন-স্পট পঞ্জীয়নৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। ১, ১৭, ৭৩৪জনতকৈ অধিক ৰোগীয়ে সন্মতি দিয়াৰ লগতে PMTBMBA ৰ অধীনত ৩৯,৮১৯ জনতকৈ অধিক নতুন নিক্ষয় মিত্ৰৰ পঞ্জীয়ন কৰা হৈছে।
নিক্ষয় পোষণ যোজনাৰ অধীনত প্ৰত্যক্ষ সুবিধা হস্তান্তৰৰ জৰিয়তে যক্ষ্মা ৰোগীক আৰ্থিক সাহায্য প্ৰদান কৰা হয়। ইয়াৰ বাবে বাকী থকা হিতাধিকাৰীসকলৰ বেংক একাউণ্টৰ সবিশেষ সংগ্ৰহ কৰি একাউণ্টসমূহ আধাৰৰ সৈতে সংযোগ কৰা হৈছে। ৩০,০৯৩ গৰাকী এনে হিতাধিকাৰীৰ সবিশেষ সংগ্ৰহ কৰা হৈছে।
ছিকেল চেল ৰোগ: জনজাতীয় জনসংখ্যা প্ৰধান অঞ্চলত ৪০ বছৰ বয়সৰ লোকক এছচিডিৰ বাবে পইণ্ট অৱ কেয়াৰ (পিঅ’চি) পৰীক্ষাৰ জৰিয়তে বা দ্ৰৱণীয়তা পৰীক্ষাৰ জৰিয়তে চিকেল চেল ৰোগ (SCD) ধৰা পৰাৰ বাবে পৰীক্ষা কৰিব পাৰি। পৰীক্ষাত পজিটিভ পোৱা ৰোগীক চিকিৎসাৰ বাবে উচ্চ কেন্দ্ৰলৈ প্ৰেৰণ কৰা হৈছে। এই পৰ্যন্ত ৫,০৮,৭০১ জনতকৈ অধিক লোকৰ পৰীক্ষা কৰা হৈছে, ইয়াৰে ২১,৭৯৩ জন পজিটিভ ধৰা পৰিছে আৰু উচ্চ জনস্বাস্থ্য কেন্দ্ৰলৈ প্ৰেৰণ কৰা হৈছে।
অসংক্ৰামক ৰোগ (NCDs): ৩০ বছৰ আৰু তাতকৈ অধিক বয়সৰ লোকক উচ্চ ৰক্তচাপ আৰু ডায়েবেটিছৰ পৰীক্ষা কৰা হৈছে আৰু এই ৰোগৰ সন্দেহযুক্ত ৰোগীক উচ্চ কেন্দ্ৰলৈ প্ৰেৰণ কৰা হৈছে। প্ৰায় ১০,২৯৭,৮০৯জন লোকক উচ্চ ৰক্তচাপ আৰু মধুমেহ ৰোগৰ পৰীক্ষা কৰা হৈছে। ৪,৮২,৬৬৭তকৈ অধিক লোক উচ্চ ৰক্তচাপত আক্ৰান্ত হোৱাৰ সন্দেহ আৰু ৩,৪৫,৮৯৮তকৈ অধিক লোকৰ ডায়েবেটিছ ৰোগত আক্ৰান্ত বুলি সন্দেহ কৰা হৈছে। মুঠ ৭,৫৯,৪৫১ জনতকৈ অধিক লোকক উচ্চ জনস্বাস্থ্য কেন্দ্ৰলৈ প্ৰেৰণ কৰা হয়।
পৃষ্ঠভূমি:
সমগ্ৰ দেশতে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ আঁচনিৰ সুবিধা সম্প্ৰসাৰণৰ উদ্দেশ্যে যোৱা ১৫ নৱেম্বৰত মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ঝাৰখণ্ডৰ খুঁটিৰ পৰা বিকশিত ভাৰত সংকল্প যাত্ৰা আৰম্ভ কৰে। বিকাশ ভাৰত সংকল্প যাত্ৰাৰ অধীনত স্থানীয় সেৱাৰ অংশ হিচাপে গাঁও পঞ্চায়তসমূহৰ আই ই চি ভ্যানৰ ষ্টপিং স্থানত স্বাস্থ্য শিবিৰৰ আয়োজন কৰা হৈছে।

Ministry of Health and Family Welfare
Viksit Bharat Sankalp Yatra
In a significant milestone aimed at making quality healthcare accessible to all, over 1 crore Ayushman Cards have been created under the ongoing Viksit Bharat Sankalp Yatra.
Total Footfall crosses 1,31,66,365 in over 79,487 Viksit Bharat Health Camps
More than 49 Lakh people screened for TB and over 3.4 Lakh people referred to higher Public Health Facilities
Over 5 Lakh people screened for Sickle Cell Disease and more than 21,000 referred to higher Public Health Facilities
22 DEC 2023 12:52PM by PIB Delhi
In a significant milestone demonstrating strengthening of the country’s health infrastructure and propelling healthcare excellence in India, India has achieved a commendable landmark. 1,02,23,619 Ayushman cards have been created during Viksit Bharat Sankalp Yatra.
Under the ongoing Viksit Bharat Sankalp Yatra, the cumulative footfall has reached 1,31,66,365 in 79,487 Health camps conducted in 3,462 Gram Panchayats and Urban Local Bodies, till date.
The following activities are being carried out in the Health Camps:
Ayushman Bharat - Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana (AB-PMJAY): Under the flagship scheme of MoHFW for the Viksit Bharat Sankalp Yatra, Ayushman cards are being created using the Ayushman app and physical cards are being distributed to the beneficiaries. Till date, more than 23,83,473 physical cards have been distributed.
A total of 6,34,168 Ayushman cards have been created at the health camps held yesterday.
Tuberculosis (TB): Screening of patients for TB is carried out by screening for symptoms, sputum testing, and using NAAT machines wherever available. Case suspected to have TB are referred to higher facilities. By the end of Day 36, more than 49, 17,356 people have been screened out of which more than 3,41,499 were referred to higher Public Health Facilities.
Under Pradhan Mantri TB Mukt Bharat Abhiyan (PMTBMA), consent is being taken for patients suffering from TB for receiving assistance from Nikshay Mitras. Attendees willing to be Nikshay Mitras are also being provided on-spot registration. More than 1,17,734 patients have given consent under PMTBMBA and more than 39,819 new Nikshay Mitras were registered.
Under Nikshay Poshan Yojana (NPY), monetary assistance is provided to TB patients through Direct benefit Transfer. For this purpose, details of bank account of the pending beneficiaries are being collected and accounts are being Aadhaar seeded. Details of 30,093 such beneficiaries have been collected.
Sickle Cell Disease: In areas with predominant tribal population, screening of eligible population (up to 40 years of age) is being done for the detection of Sickle Cell Disease (SCD) through the Point of Care (PoC) tests for SCD or through Solubility Test. Cases testing positive are being referred to higher centers for management. More than 5,08,701 people have been screened so far, out of which 21,793 were found to be positive and referred to higher public health facilities.
Non-Communicable Diseases (NCDs): Screening of eligible population (30 years and above) is being done for Hypertension and Diabetes and cases suspected to be positive are being referred to higher centers. Around 10,297,809 people have been screened for Hypertension and Diabetes. More than 4,82,667 people were suspected to be positive for Hypertension and more than 3,45,898 were suspected to have Diabetes and more than 7,59,451 people were referred to higher public health facilities.
Background:
The Viksit Bharat Sankalp Yatra was launched by the Hon’ble Prime Minister on November 15 from Khunti, Jharkhand to saturate the benefits of central government schemes across the nation. As a part of on-spot services under the Viksit Bharat Sankalp Yatra, Health Camps are being organized at the places of halt of the IEC Van in the Gram Panchayats.